2018. január 17., szerda

ORBÁN EMBEREI A KÖZMÉDIA NAGY BESZÁLLÍTÓI KÖZÖTT

24.HU
Szerző: SZALAY DÁNIEL
2018.01.17.


Jut a 87 milliárdból működő állami médiavállalat pénzeiből Bayer Zsoltnak, a Fidesz-alapító publicistának, Győri Tibornak, Orbán Viktor legrégebbi bizalmasának és Kálomista Gábornak, a Fidesz-kormányok idején rendkívül sikeresen mozgó filmproducernek is. Jelentős összegek mennek ezenkívül a miniszterelnök kedvenc sportjának közvetítésére is. Utóbbival egy, a Mészáros Lőrinc és Tombor András érdekeltségébe tartozó reklámértékesítő cég is jól jár.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Elárulta az MTVA vezérigazgatója, 2 milliós fizetése ellenére miért vállal „másodállást” Schmidt Máriánál

Orbán Viktor évtizedek óta hűséges bajtársa, Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista 1100 Év Kft. elnevezésű cége összesen 56,7 millió forint összegben állíthatott ki számlát az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) részére 2017-től érvényes szerződései alapján tavaly – derül ki a közmédia nemrégiben frissített, 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződéseit tartalmazó 97 oldalnyi listáját tanulmányozva.

Bayer, aki jelenleg a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonába került Echo TV-n nemrégiben indult Bayer Show műsorvezetője, az Elfeledett hőseink, a Magyar Emlékek Velencében és a Magyar Emlékek Rómában dokumentumsorozatok gyártásáért összesen 46,7 millió forintot számlázhatott, míg 10 milliót Az utolsó előtti út – Szibéria és az orosz Távol-Kelet, Lengyelország, Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva, Másfélmillió lépés Magyarországon – a dél-alföldi túra című ismeretterjesztő filmsorozatok felhasználási jogáért...

MILYEN KÁROKAT OKOZOTT AZ ORBÁN-KORMÁNY AZ ADÓFIZETŐKNEK?

KARVALYOK FÖLDJE
Szerző: Karvalyok Földje
2018.01.17.


Megjegyzés: a felsorolás nem kizárólagos, újabb és újabb tételek bármikor csatlakozhatnak a listához.

Szervezetten, különösen nagy értékben, állam sérelmére elkövetett bűncselekmények (csalás, sikkasztás, költségvetési csalás, hűtlen- és hanyag kezelés, megvesztegetés, stb.)

A legnagyobb sajtónyilvánosságot napjainkban (ha nem számítjuk az MTI-t és a kormánylojális médiát) a nagyüzemi lopás (megbundázott közbeszerzések, lenyúlt uniós milliárdok, maga a dübörgő korrupció) kapja, amelynek egyetlen célja az, hogy a korábban is tehetős fideszes és kereszténydemokrata politikusok még gazdagabbak legyenek . És nemcsak ők, hanem egész pereputtyuk meg a haverjaik is. Hogy mennyit tettek eddig zsebre? Már a nagyságrend is a jövő titka (előbb vagy utóbb úgyis mindenre fény derül, bár azért reméljük, nem kell a végítéletig várni), ám egy reménybeli elszámoltatás egyszer majd csak kideríti, ki mennyit tett zsebre jogtalanul saját jogon és strómanjain keresztül, a Terror Háza mellé pedig létesül egy új múzeum, a Legkorruptabb Politikusok Háza.

Előre nem látható, a feltőkésítésre felállított rendszerbe kódolt költségek

Ezek azok a költségek, amelyek teljes mértékben még ismeretlenek, például a soha vissza nem fizetett, állami banktól felvett kedvezményes hitelek, soha meg nem valósuló beruházásokra felvett előlegek, hibás teljesítésekre jogtalanul elszámolt pénzek, stb. Mert ha megbukik a parlamenti szintre emelt orbánizmus, akkor várható, hogy a jelenlegi rendszer haszonélvezőinek egy része – új források híján – bizony kénytelen lesz csődöt jelenteni akár magánszemélyként, akár cégként. A kihelyezett hitelek egy része behajthatatlan lesz, az egykori nagymenők meg széttárják a karjukat, így járt az ország, tetszett volna figyelmesebben kihelyezni az állami tőkét. Attól azonban nem kell félnünk, hogy ezek a haverok a küszöböt rágják majd, hiszen elvárható és teljes mértékben racionális magatartás tőlük, ha egy-két milliárdot külföldre juttatnak illetve strómanok nevére helyeznek még kellő időben.

Az állam vagyonának magánkézbe játszása

Az Orbán-kormány élen járt az állami vagyon eltüntetésében is – ha pedig a volumenre vagyunk kíváncsiak, kezdhetjük a magánnyugdíjpénztár vagyon kétharmada nyomának bottal ütésével, de az állami földek és egyéb ingatlanok száma is jelentősen megcsappant, miközben az oligarcháink kedvenc időtöltése lett kúriák és paloták vásárlása meg aranykoszorús mezőgazda képesítés szerzése. A nagy állami vállalatok vagyona is megcsappant, hogy a nemzeti bank profitjának közpénztelenítését már csak futólag említsük meg, mint ragyogó pénzkitalicskázási alkalmat.

Be nem folyt adók (tao, szerencsejáték) és egyéb, az államot illető bevételek elmaradása miatti kár

Ezek azok a költségek, amelyeket az adófizetők akár meg is kaphattak volna, ha a fideszes parlament nem úgy nyomogatja a gombokat, mint ahogy nyomogatta. Ilyen elveszett bevétel például a tao 500 milliárdja (azaz a látványsportba meg ki tudja hova pumpált, normális körülmények között a költségvetést megillető társasági adó), de a szerencsejáték szektor haveroknak átjátszásának és rendkívüli adókedvezményekkel megsuhintásának vonzata is ide sorolható...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN GÁSPÁR, JÉZUS KRISZTUS, MEG AZ APJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.01.16.


Egy hete is van annak, hogy Orbán Gáspár interjút adott a Business Class Magazinnak, amelyet szemlézett a HVG. Az interjúnak van egy mondata, amely akkora sokkot okozott az Amerikai Népszava szerkesztőségének, hogy csak egy héttel később tudunk rá reagálni.

A mondat így hangzik: “A magyar nemzetnek nincs más esélye, mint Jézus Krisztus.” Ez egyrészt igaz, de az egész világnak sincs más esélye. Másrészt a kijelentés arra is utal, hogy Orbán Gáspár hamar elsajátította a pünkösdi-karizmatikus vallási közhelyeket, mert ez egy tipikus fordulata ennek az irányzatnak, ami már régen elveszítette a jelentését.

De ennél többről van szó. E kijelentés meglehetősen furcsán hangzik annak az embernek a szájából, akinek az apja teszi tönkre, igázza le, fosztja ki ezt az országot, amelynek Gáspár fia szerint nincs más esélye, mint Jézus Krisztus. Attól függ, mire gondol az ifjú Orbán. Ha az üdvösségre, az Istennel való személyes kapcsolat gyümölcseire, akkor mindenképpen.
*
Csakhogy ennek az országnak van egy fizikai élete is, ami szintén Istentől származik. Van az emberi életnek evilági dimenziója. Szeretnének az emberek úgy élni, hogy az méltó legyen a Teremtőjükhöz, aki saját képére, hasonlatosságára teremtette őket, emberi méltósággal ruházta fel a magyarokat is, amit Orbán Gáspár apja -két lábbal tapos.

Van az életnek olyan része, amihez nem lenne szükség Jézus Krisztus közbenjárására, csak arra, hogy Orbán Gáspár apja befejezze azt, amit művel. Vagy térjen meg, vagy távozzon. Orbán Gáspár apja nélkül nem kellene értelmes felnőtt embereknek megalázva hallgatni a szemenszedett hazugságokat, a gyűlölködő uszításokat, az antiszemita propagandát. Utána pedig a fiától hallgatni a kenetteljes szöveget, hogy rajtuk már csak Jézus Krisztus segít.

Ez még Jézus Krisztus nélkül is megy olyan országoknak, akik nincsenek megverve Orbán Gáspár apjához hasonló zsarnokokkal. Azt nem tudom, hogy Jézus Krisztus hogyan tudná visszaszerezni Mészáros Lőrinctől azt a százmilliárd forintot, amit röpke két év alatt az apja lopott ki az ország vagyonából a strómanján keresztül magának és nyilván a fiának is.

De azt tudom, hogy Jézus Krisztusra sem lenne szükség ahhoz, hogy a vagyonelkobzás is megtörténjen, ha Orbán Gáspár apja nem számolja fel a hatalmi ágak szétválasztását, és nem ültet egy lefizetett, korrupt legfőbb ügyészt, egy pártkatonát a bűnüldözés élére. Ez Jézus Krisztus nélkül is menne elég jól, és reméljük, hogy egyszer megláthatjuk a csodát.

Egyszóval, lenne itt tennivaló még azt megelőzően, hogy Jézus Krisztus személyesen jönne vissza az angyalaival, és lángpallossal kergetné ki Orbán Gáspár apját a hatalomból, mert a liberális demokráciákat éppen azért találták ki, hogy erre ne legyen szükség. A liberalizmus Jézus Krisztus erős fegyvere, ha valaki nem tudná. Amúgy a lopott holmit a Biblia szerint vissza kell adni. Milyen lépéseket tett ezért eddig Orbán Gáspár ebben a családban?

Szép dolog az imádkozás, és kell is imádkozni, különösen egy ilyen országban. De az ima arra való, hogy kérjük Isten segítségét azután, hogy mi már mindent megtettünk. A sült galamb a legkitartóbb ima után sem repül bele senki szájába, kivéve, ha karizmatikus pásztor lesz az illető, s szedi a tizedet meg az adományt, vagy illiberális miniszterelnök fia.

Apropó, pénz. Orbán Gáspár mindig megkerüli azt a kérdést, hogy miből rendeznek meg alkalmanént többmillió forintos rendezvényeket. A csóró diákok dobják össze? Ebben az országban, ahol az adakozást nem ismerik, milliók jönnek össze esténként? Kik is azok a névtelen adakozók, akik alkalmanként százezreket is adnak? Miért nem tudhatjuk ezt?

Az nem egy válasz, hogy a cimborák olyan baromi jól imádkoznak, hogy megnyitják az eget. Ismerek még néhány elég jól imádkozó embert, akiknek ez nem megy. Mi a titok? Van-e ennek bármi köze ahhoz, hogy Gáspár barátunk Orbán Viktor fia? Nincs ebben közpénz? Nem ezt is úgy adják, mint a Tao-t, hogy egyszer majd kérünk Viktor magától egy közbeszerzést? Nem az apja küldi titokban? Százezreket csak úgy, nem ad senki...

ÍROM A LEVELEM PINTÉR SÁNDORNAK, EURÓPA LEGGAZDAGABB BELÜGYÉR URÁNAK

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2018.01.17.


Elhintetted már régen a mindenkori politikai hatalomnak való megfelelési kényszer kártékony magvait, ahelyett, hogy annak írmagját is kiirtottad volna!

Európa legtehetősebb belügyérének!

Írhattam volna azt is, hogy kedves Sándor, hiszen régóta ismerlek és tegező viszonyban is vagyunk természetesen! De szerintem mára oly mértékben elidegenedtél a szakmától, a politika és a pénzcsinálás bűvkörébe kerülve, hogy igazán meg sem érdemelnéd a szívélyes megszólítás bármely formáját. Most még sajnállak is, hogy évi többszáz milliós adófizetésed helyett be kell, hogy érd az alig több mint kétmilliós közteherviseléssel. Elhagytad az állományt végleg és csak arra ügyelsz, hogy megadd a módját annak némiképp, hogy a rendőrség is hozzád tartozik a törvény szerint. Ígérni mindig is tudtál, most is jöttél az életpálya modellel, elcsented tán az ötletet az oktatástól? Amikor még a békásmegyeri lakástűznél a Jós utcában együtt intézkedtünk, akkor személyes jelenléteddel kivívtál némi tekintélyt, amit azóta már elveszítettél teljes mértékben! Nem is csodálnám, ha végleg nyugdíjba mennél, nem csak úgy, mint most átmenetileg.

Hagytad, hogy munkatársaidat megfosszák szerzett jogaiktól, hogy megkérdőjelezzék az állomány szavahihetőségét a semmisségi törvénnyel, hagytad, hogy a TEK létrehozását rád erőltessék, más rendőri szervezeti egységek átszervezésével egyidejűleg. Hajdani esküdet megszegted azzal, amit azóta az állománnyal tettél, vagy hagytad, hogy tegyenek! Régóta mutatkoztak jelei annak, hogy a politikával kacérkodsz, és lefeküdtél annak. Elhintetted már régen a mindenkori politikai hatalomnak való megfelelési kényszer kártékony magvait, ahelyett, hogy annak írmagját is kiirtottad volna! Emlékszel, anno még abban az un. „átkosban”, arra az MTV- s ügyre, amikor a gazdasági igazgatót eljárás alá vonták és az ügyet vizsgáló főtiszt lecsapta íróasztalodra igazolványát azzal, hogy ő ebben a politikailag irányított eljárásban nem kíván részt venni? Emlékszel arra a “másik” Tasnádira, akit a hajdani RSZVSZ-es, majd Apeh-os jó szolgálataiért, előbb a biztonsági cégedbe emeltél vezetőnek, majd utána kabinetfőnöködnek tetted meg annak ellenére, hogy jól tudtad, mit és hogyan dolgozott állambiztonsági tisztként...

HA MÉG MINDIG NEM VILÁGOS, HOGY EZEK HADAT ÜZENTEK A SAJÁT POLGÁRAIKNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H.Andrea
2018.01.17.


Akkor most mindenki figyeljen jól. Ha úgy könnyebb, tartsa el a kisujját, állítólag – Szonja szerint legalábbis – az néha segít (igen, Szonja egy kedves olvasónk, kitaláltátok). Idézek:

Többpontos akciótervet készített a kormány a Soros-hálózat tevékenységének megfékezésére – értesült a Magyar Idők. Lapunk úgy tudja, a tervezet szerint megvizsgálnák az amerikai–magyar kettős állampolgárságú Soros György Magyarország területéről kitiltásának törvényi lehetőségét, illetve az ehhez szükséges jogszabály-módosítást.

Ezenkívül nyilvántartásba vennék a bevándorlást támogató szervezeteket, illetve megszüntetnék ezek nonprofit státusát.

Az akcióterv harmadik pontja szerint a migrációt elősegítő szervezetek bevételeire bevándorlásszervezési illetéket vetnének ki.

A lopott pénzből működő pártlap vadhajnali írásából idéztem. Szándékosan eltekintek attól, hogy Lázár János a kormányinfón mit fog előadni és szájbarágni ezekkel az értesülésekkel kapcsolatban, hogy a dühöngő gátlástalanság kormánya miért bólintott rá erre az úgynevezett akciótervre, mert különben mindmeghalunk. Kívülről ismerjük az érvelés minden betűjét. Remélem, mindenki pontosan érti, amit olvas, én sem fogom túlcifrázni. Mit állít a mocsárjogász erkölcsi hulladékok szócsöve?

Hogy Soros Györgyöt sajnos nem lehet kitiltani Magyarország területéről; konkrétan a saját maguk által összetákolt alaptörvény szab gátat a hazafiasságuknak. Nem baj. Akkor módosítanak a módosítanivalón. Ha esetleg kétharmad kell hozzá, és nincs kétharmaduk, majd megoldják valahogy. Látszólag ez a kisebbik baj. Látszólag. A lassan 90 éves Soros György földrajzi helyzetének a világon semmi köze nincs ahhoz a rögeszmés, elmehábor határát súroló, falon túltolt összeesküvés-elmélethez, amit valóságnak, ténynek kiáltottak ki, és amit lelkiismeretfurdalás nélkül (miket beszélek?!) zabáltatnak a néppel. Két éve naponta gyalázzák, rágalmazzák, démonizálják és veszik a szájukra úgy, hogy Soros nem tartózkodik Magyarországon. Ha kitiltják Sorost az országból, kigyógyulnak az ép ésszel felfoghatatlan, korrupt, harácsoló hatalommániájukból? Na, ugye. Zárójelben jegyzem meg, nem mintha engem személyesen felzaklatna vagy összetörne, de a világosság kedvéért: ha és amennyiben a kettős állampolgárságú Soros Györgyöt ki lehet majd tiltani Magyarország területéről, úgy velem is, és bárki mással is meg lehet ezt cselekedni, aki több állampolgársággal rendelkezik, és esetleg egyszer útjában lesz az elvtársaknak és az örök időkre tervezett fideszes hatalomnak...

A MI PÉNZÜNKBŐL ÉS A MI GYEREKEINK KÁRÁRA DŐZSÖLHET A FIDESZES ELIT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.01.17.


Fideszes potentátok lubickolnak abban a medencében, amit építésekor az I. kerületi önkormányzat még “tanmedenceként” reklámozott. Az Oxygen Wellness luxussportcentrumba nem járhatnak a párszáz méterre található iskola tanulói, mert zavarják az ott szórakozó narancscelebeket. Ehelyett egy sokkal távolabbi uszodába buszoztatják a lurkókat hajnalok hajnalán. Közben Kerényi Imre luxustábort szervez a politikai elit gyerekeinek. Hétköznapok az Orbán-rezsimben.

A HVG derítette ki, hogyan is működnek a dolgok a budavári önkormányzat tulajdonában lévő sportcentrumban. 2010-ben, nem sokkal az átadás előtt, a kerület polgármestere, a rekordolcsó lakásbérléseiről elhíresült Nagy Gábor Tamás még azzal büszkélkedett, hogy

megoldódik a kerületi kisiskolások úszásoktatása

a létesítmény ugyanis egy 20 méteres tanmedencét is magába foglal majd.

A medence meg is van, csak épp a kerületi kisiskolások nem nagyon férnek hozzá. 10 ezer forintos a napi belépő, gyerekeknek belépni „kizárólag szülői felügyelettel, illetve szülői felelősségvállalási nyilatkozattal” lehetséges. A tanmedence pedig teljesen alkalmatlan úszásoktatásra a sötétített üvegfal, a LED-világítás és a fekete csempe miatt.

Nem meglepő hát, hogy gyerekeket nem igazán találni a medencében, a politikai és gazdasági elit tagjait annál inkább. Látták már itt Habony Árpádot, és rengeteg más kormányközeli politikust és pénzembert...

AZ ORBÁN-KORMÁNY MOST KÉSZÜL MEGGYILKOLNI A DEMOKRÁCIÁT

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2018.01.17.


Döbbenetes törvénytervezetet készített a kormány, amely szerint adatszolgáltatásra kötelezné a civil szervezetek támogatóit, 25 százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat, továbbá lehetővé tenné, hogy az idegenrendészeti távoltartás intézményével sújtsák a bevándorlást szervező állampolgárokat, így ilyen külföldieket akár ki is tilthatnának az országból - közölte Pintér Sándor belügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Pintér Sándor indoklásul azt mondta: meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek alapján eleget lehet tenni a nemzeti konzultáció eredményének. A kormány célja, hogy "ne érje meglepetés" se a hivatalos szerveket, se az állampolgárokat, se az illegálisan érkezőket, se a törvénytelen migráció szervezőit - fogalmazott.

Az elképzelésekről a belügyminiszter kifejtette: a tervek szerint a törvénytelen migráció elősegítésében szerepet vállalók adatszolgáltatását a bíróságnál kell majd elvégezni, amely ezt egy folyamatosan ellenőrizhető, megtekinthető nyilvántartásba fogja venni.

Emellett ha ilyen szervezetek többségében külföldről kapnak pénzt, akkor az ilyen külföldi összegek után 25 százalékos illetéket kellene fizetniük, a pénzt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedné be.

Ezek betartását - folytatta - a tervezet szerint az ügyészség fogja ellenőrizni, ha pedig jogsértést talál, akkor arról értesíti a bíróságot, és javaslatot tesz a szankcióra, amelyről majd a bíróság dönthet.

Cél továbbá, hogy az illegális migrációt támogató személyeket is meg tudják akadályozni ebben a tevékenységükben. Ezért lehetőséget teremtenének arra, hogy az ilyen külföldi állampolgárokat az idegenrendészeti távoltartás intézményével távol tartsák Magyarországról. A magyar állampolgárokat csak a schengeni külső határok 8 kilométeres övezetéből lehetne távol tartani - közölte Pintér Sándor, hozzátéve: diplomatákra, ENSZ-képviselőkre nem vonatkozhatna a távoltartás, ahogyan azokra az országgyűlési képviselőkre sem, akiknek az említett területen feladatuk lehet...

ÖT ÉRV A BULINEGYEDRŐL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁS ELLEN

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: KIRÁLY DÁVID
2018.01.16.


Az erzsébetvárosi népszavazás a bulinegyed problémáit nem oldja meg, de mindenkinek károkat okozhat.

Egy hónap múlva, február 18-án dönthetnek az erzsébetvárosiak a bulinegyed sorsáról. A VII. kerületi népszavazás formálisan ugyan csak arról szól, hogy az Erzsébet körút, a Rákóczi út, a Károly körút és a Király utca által határolt területen bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfél és reggel 6 óra között, ha azonban a népszavazás érvényes és eredményes lesz, és az igenek győznek, az nyilvánvalóan megpecsételi a bulinegyed sorsát.

Az egyik oldal érvei szerint, ha a bevételeik nagyobb részét többnyire éjfél után realizáló szórakozóhelyeknek a nap végén be kell zárniuk, akkor vállalkozások százai és munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. A másik oldal mindeközben a lakók nyugalmára, csendre, a közterületek rendjére, tisztaságára hivatkozik – nyilván mindegyik álláspont érthető.

A bulinegyed sorsáról kiírt népszavazás számos sebből vérzik, íme néhány:...

ITT A VÉGSŐ CSAPÁS A DEVIZAPEREKRE?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.17.


Hiába reménykedtek a volt devizaadósok abban, hogy az Európai Bíróság elmeszeli a magyar „adósmentő” törvényeket. A főtanácsnok szerint ugyanis azok nem ellentétesek az uniós joggal. A bíróság pedig nem szokott homlokegyenest ellentétes ítéletet hozni az ilyen véleményekkel. Nagy valószínűséggel így a még mindig perelő volt devizahitelesek utolsó reménye is szertefoszlott.

A Fővárosi Törvényszék egyik bírája az Erste ellen indított perben 2017 elején fordult azuniós szervekhez. Az előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdések nem feszegettek kevesebbet, mint azt, hogy az „adósmentő” törvények vajon jogszerűek-e. Több – bár nem mindegyik – tárgyalást fel is függesztettek az Európai Bíróság (EB) előtt folyamatban levő eljárásra hivatkozva, de a Kúria a felülvizsgálati kérelmekben sem kapkodta el a döntést.

Tavaly nyáron úgy tűnt, hogy mintha még a kormányzati sajtó is elbizonytalanodott volna a várható kilátásokkal kapcsolatban. Hangsúlyozták, hogy a devizahitelek ügyé­ben először a Kúria adott ki átfogó iránymutatást. Vagyis: ha valaki hibázott, az nem a magyar kormány, csakis a legfőbb bírói fórum lehetett. Több jel is mutatott arra, hogy esetleg elképzelhetőnek tartják a kormányzati berkekben a pereskedő devizahitelesek számára kedvező uniós döntést. Akkor is hangsúlyoztuk viszont, hogy nem árt az óvatosság. Korábban ugyanis több, eleinte határozottan bíztatónak tűnő eljárás is kedvezőtlenül zárult a hitelfelvevők szempontjából..
.

ITT OLVASHATÓ

NYOMTASS TE IS, MÁSOLD, TERJESZD! - HÍREK, AMELYEK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ

NYOMTASS TE IS
Szerző: eDemokrácia Műhely
2018.01.http://nyomtassteis.hu/
Indul a választási küzdelem. Az április 8-ára kiírt voksolásnak nem kisebb a tétje, mint hogy kap-e további négy évet Orbán Viktor rendszere...

Mi ez?

Mára oda jutottunk, hogy az ország nagy részéhez csak az állami propaganda jut el a rádiókból, a televíziókból és a helyi újságokból. Ideje tennünk valamit! Egy nagyon egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Bár maradt még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezeket nem olvassák elegen. Kezdeményezésünk segítségével sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve, egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ha félbehajtjuk ezt a lapot, akkor egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti...


SOKKOLÓ ADATOK - FALUNYI EMBER FAGYOTT MEG TÍZ ÉV ALATT

NÉPSZAVA ONLINE - REFLEKTOR
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.01.16.Évente átlagosan 200-250 ember hal meg Magyarországon kihűlés miatt, az idei tél eddig 81 áldozatot szedett.

Majdnem 2500 ember hűlt ki a téli hónapokban 2006 és 2016 között Magyarországon - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből. A legtöbben (332-en) 2010-ben haltak fagyhalált. A KSH adatai többé kevésbé megegyeznek a hideg idő miatt bekövetkezett halálozásokról rendszeres jelentéseket közlő Magyar Szociális Fórum (MSZF) adataival. Míg a KSH szerint 2016-ban 238-an fagytak meg, az MSZF is majdnem 200 halálos áldozatról értesült (az eltérések abból is adódhatnak, hogy míg a KSH év eleji és végi adatokkal számol, addig az MSZF az adott év őszétől a következő év tavaszáig bekövetkezett haláleseteket összesíti). Az emberjogi szervezet szerint az idei télen, január közepéig 81-en fagytak halálra.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), a Belügyminisztériumot és az Országos Rendőr-főkapitányságot, de kérdéseinkre csak az Emmi válaszolt. "Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem rendelkezik adatokkal a kihűlés következtében bekövetkező halálesetekről" - olvasható szűkszavú tájékoztatásukban. Bár erre nem kérdeztünk rá, hozzátették: az Országos Mentőszolgálat a halál okát nem állapítja meg a helyszínen, ezt később szakértői vizsgálat tisztázhatja. Arra a kérdésünkre, figyelembe veszik-e az MSZF jelentéseit, nem kaptunk választ...


EGYSZERŰ TÖRTÉNETEK


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.01.16....A Csontbrigádot Rejtő 1938-ban írta. Két évvel Auschwitz és a többi haláltábor megalapítása előtt és hét évvel korábban, mint hogy a világ tudomást szerzett volna ezekről a borzalmakról.

Ebben a könyvben is meg-megcsillan a rejtői humor, vannak benne zseniális csavarok, megfejthetetlen rejtélyek, amiknek a megoldását csak a regény végén kapjuk meg, mint a többi Rejtő-műben. De ezek a dolgok itt nem fontosak. Negyedik-ötödik olvasásra jönnek elő.
Olvassák el a Csontbrigádot. Én 15 éves koromban szereztem egy példányt a Tangón, azóta 3-4 évenként újra végigolvasom, mindig találok benne újat.
Ha azt hallják, hogy a fenti szöveg elkövetőjét 5 évre lecsukták, nyugodtan dőljenek hátra, semmi igazságtalan nem történt.

P.S.: A neten van egy 1941-es dátum a Csontbrigád megírásának éve gyanánt. Ne higgyék el.

FOGY A LEVEGŐ HANDÓ TÜNDE KÖRÜL

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.01.17.Nehéz évek elé néz Handó Tünde: az Országos Bírói Tanács (OBT) megválasztotta új tagjait, akik közül korábban többen is bírálták már a tevékenységét.

Az OBT 2012. március 15-én alakult, és hat éves mandátuma van, így 2018 januárjában vált esedékessé a tagfrissítés. A testület 15 fős, tagja a Kúria elnöke (személyére a köztársasági elnök tesz javaslatot, jelenleg Darák Péter), 14 tagját pedig a bírák küldöttértekezlete választja meg, méghozzá titkos szavazással.

Ennek azért van jelentősége, mert bár az OBT jogköreit a kormány kénytelen volt az éles nemzetközi kritikák (például az Európa Tanács konzultációs testülete és a Velencei Bizottság is is jelezte aggodalmát) hatására bővíteni, de eddig ezzel a jogkörével a tanács nem nagyon élt. Pedig lenne mivel: egyrészt a bírói vezetők kinevezésénél egyetértési joga van, másrészt pedig felügyeli az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének tevékenységét. Magyarán Handó Tündét.

Épp ezért ért fel Handó számára egy pofonnal a hétfői szavazás eredménye.

A választás előtt Darák Péter arra biztatta a jelenlévőket, hogy határozott és saját véleménnyel rendelkező jelölteket válasszanak.

Így is lett: tagja lesz például az OBT-nek az a Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki pont nemrég fordult az Alkotmánybírósághoz azért, mert véleménye szerint Handó Tünde befolyásolni tudja az OBT összetételét azzal, hogy fegyelmi eljárásokat kezdeményez annak tagjai ellen. Hilbertnek viszonylag közeli tapasztalatai is vannak erről: Handó ellene is indított fegyelmi eljárást, pont az OBT választása előtt (semmilyen vétséget nem sikerült megállapítani, ám a Handó által indított eljárás akár azt is eredményezhette volna, hogy Hilbert nem lehet a tanács tagja), de az Alkotmánybíróság az ő beadványát is elutasította, egyébként formai okokra hivatkozva.

Szintén tagja lett a tanácsnak Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki pedig azért perelte be Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor. Őt a hvg.hu információi szerint az OBT megválasztásakor “vastapssal ünnepelte”.

Ezzel szemben több olyan jelölt sem jutott be a tanácsba, akiket már a Handó-éra emelt fel, és helyezett különböző pozíciókba.

Hogy miért jelentős lépés ez, arra talán egy alig két hetes ügy világít rá a legjobban:...


BARTUS LÁSZLÓ: MÁR 2014-BEN IS BOJKOTTÁLNI KELLETT VOLNA A VÁLASZTÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.01.16.


Magyarországon megdöntötték az alkotmányos rendet. Magyarországnak nincs törvényes, legitim kormánya. Törvénytelen kormány által kiírt csaló választás törvénytelen, a választás eredménye is illegitim és törvénytelen. Magyarország nem demokrácia. Magyarországon a hatalmat bitorló rezsimet demokratikus úton leváltani nem lehet

Ezért bojkottálni kell az Orbán által kiírt választást, mert annak tétje kizárólag az, hogy legitimáljon egy államcsínnyel létrejött rendszert, és demokratikus felhatalmazás látszatát adja azoknak, akik államellenes bűncselekményt követtek el, és ezért bíróság elé kellene állítani őket. Aki részt vesz a választáson, mindegy, kire voksol, az mind Orbánra szavaz.

Ezek a négyévenként megtartott választások arra valók, hogy bebetonozzák Orbán Viktor törvénytelen rendszerét és az ő személyes hatalmát. Aki elmegy szavazni, hozzájárul a NER bebetonozásához. A szavazás arra való, hogy azt a tévhitet keltse az ország lakóiban, hogy nincs mit tenni, mert az ország demokratikusan választotta meg a zsarnokot.

Orbán rendszere azért létezhet, mert a nem demokratikus, nem egyenlő és nem szabad választásokkal azt a látszatot kelti kifelé és befelé, mintha törvényes alapja lenne annak, ami Magyarországon zajlik. Ehhez az ellenzék asszisztál, mert nekik ebből van pénzük. Az állami pártfinanszírozás a parlamenti választás eredményéhez van kötve.

Ezért hazudik az ellenzék, ezért mondják, hogy menjünk el szavazni, le lehet Orbánt váltani, vagy legalábbis korlátozni lehet, de mindez hazugság. Év százmilliós támogatás és sok megélhetési politikus egzisztenciája múlik ezen a hazugságon. Nekik a választásnak annyi tétje van, hogy az Orbán által nekik meghagyott egyharmadon hogyan osztoznak.

A választóknak pedig nem maradt más lehetőségük, minthogy a hazaáruló ellenzéki pártok állami finanszírozásának arányairól döntsenek. Az összefogás vagy nem összefogás csak azt dönti el, hogy a legitimációért nekik meghagyott Júdás-pénzt előre felosztják egymás között vagy az ellenzék egymás ellen adott szavazatai szerint osztozkodnak.

Mi 2012-től kezdve folyamatosan ezt mondjuk, előre megmondtuk, hogy 2012-ben is megsemmisítő vereség lesz. A választás egy csapda, amibe belesétálnak az ellenzékiek, az Orbán-rendszer ellenfelei, és nem tudnak kijönni onnan. Most megismételni készülnek ugyanezt, csak egy még mélyebb verembe készülnek belezuhanni.

Ezért mi már 2013-ban is azt mondtuk, hogy bojkottálni kell az ellenzéket is, mert elárulta a népet, pénzért eladta az Alkotmányt, a Köztársaságot, a demokráciát és a szabadságot. A hangulat 2012-ben is ugyanolyan hisztérikus volt, hogy “nem bírunk még négy évet”, lám, kibírták, mert bebetonozták Orbánt, s ha most nem bojkottálnak, újabb négy év vár rájuk.

Megírtuk, hogy az Orbán által kiírt választás csapda az erdőben, az éhes áldozat a kitett nyúlnak nem tud ellenállni, és nem tűnik fel neki, hogy az a nyúl, amelyik nem szalad el, az csalétek. Megmondtuk, hogy beleesnek, felnyársalja őket a sok husáng a csapda mélyén, de senki nem akarta meghallani, hülyéztek bennünket, mert kétségbeesve kiabáltunk.

Ma már nem kiabálunk, mert nincs miért. Az a lehetőség elszállt. 2014. novemberében már megírtuk, hogy mi történt, és vonyít az ellenzék a csapda mélyéről, de nem tehet semmit, és bebiztosították Orbán több évtizedes uralmát. Ez a lehetőség már nem jön vissza, ma már nem lehet Orbánt megállítani, de rövidíteni és nehezíteni lehet a rendszer életét...

A JÓ MIGRÁNSOK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2018.01.17.


Dúl a vita, lehet-e aduász a tavaly titokban befogadott 1300 menekült ügye az ellenzék kezében. Az egyik álláspont szerint napjainkban Magyarországon bármit megtehet a kormány, esélye sincs az ellenzéknek. Vannak azonban olyanok, akik szerint – miután a Fideszt ma csak a 2015-ben megkezdett és azóta egyre erősebb menekültellenes kampány tartja hatalmon – ha van eszköz, amely megrendítheti a kormánypártok hatalmát, az a menekültellenes politika hatásosságának és őszinteségének megkérdőjelezése lehet.

A kérdés megválaszolásához érdemes megvizsgálni a Fidesz szavazótáborának átalakulását az előző évtizedben. Amíg a párt a polgári értékeket hirdette és képviselte, addig a középosztály adta szavazói derékhadát. Ám a legprimitívebb populizmus térnyerése, az unióellenes retorika térhódítása, a korrupció államvallássá nyilvánítása, a fékek és ellensúlyok rendszerének szinte teljes lebontása és a folyamatos gyűlöletáradat kiverte a biztosítékot a magukat polgárnak tartók jó részénél. Ezért eszükben sincs a Fideszre szavazni, inkább el sem mennek voksolni. Vannak azonban új szavazói a Fidesznek, akiknek csak a migránskérdésben tetszik a miniszterelnök politikája. Jó példája ennek egy ismerősöm, aki mindig is szocialista szavazó volt, de most azt mondja: egyébként utálom Viktort, de rá kell szavazni, mert nem engedi be a migránsokat.

Ha az ellenzék az 1300 befogadott menekült ügye kapcsán be tudja bizonyítani, hogy hiteltelen a kormány menekültellenes politikája, akkor van esély arra, hogy az új szavazók elbizonytalanodnak, vajon kire is kellene voksolni. Persze nem egyszerű a feladat, hiszen a választásokig folyamatosan a felszínen kell tartani a témát, napról napra új és új muníciót előbányászva, folyamatosan továbbfűzni, hogy miért is hiteltelen a Fidesz uszító retorikája, illetve hogy csupán retorikáról van szó, mert valójában már fejet hajtott Brüsszel előtt a kormány: jöhetnek a migránsok. Persze az ellenzék eddigi produkcióját tekintve kicsi az esély, hogy e feladatot meg tudja oldani...


ITT OLVASHATÓ

HÚSZEZER FORINTON NEM MÚLHAT EGY EMBER ÉLETE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KOMÁROMI ZOLTÁN
2018.01.16.


Ha most nem csinálunk valamit, olyan mértékben le fog robbanni az infrastruktúra, és annyira súlyos lesz az orvos és nővér hiány, hogy nem lehet majd normális és működő egészségügyet csinálni Magyarországon - ezt Komáromi Zoltán mondta a Klubrádiónak adott interjújában. Az Együtt volt politikusa arról is beszélt, hogy miért hagyta el pártot.

Miért lépett ki az Együttből?

„Múlthéten döntöttem el, hogy nem tudom vállalni tovább azt a fajta gondolkodásmódot és hozzáállást, amit az Együtt vezetése csinál” – Komáromi Zoltán szerint semmi pozitív dolgot nem tett a párt tárgyaló delegációja, hogy akár a DK-val akár az MSZP-vel megállapodjon.

„Az utolsó csepp a miniszterelnök-jelölt választás volt, ami egy-egy százalékos pártnál komikus dolog” - mondta Komáromi Zoltán, hozzátéve, hogy nem akarta tovább terhelni az Együtt közösségét azzal, hogy máshogy gondolkodik. „A politikai szándékban szerintem nincs különbség köztünk, de az oda vezető útban egészen máshogy gondolkodunk” – fogalmazott a politikus.

A rendszer aljassága

„Egyetértek azzal, hogy a 106 egyéni körzetben egy jelöltnek kell indulnia a Fidesz jelöltjével szemben, szerintem április hetedikére tiszta lesz, hogy aki komolyan akarja a kormányváltást, az megállapodik egy jelöltben a többiekkel" – fogalmazott Komáromi Zoltán. Szerinte a sok külön lista a matek miatt nem jön ki, mert a listához huszonhét kerületben önállóan kell indulni, ez pedig felboríthatja a megállapodásokat, ha valaki nyerhető körzetben indul rá egy másik ellenzéki jelöltre, kockáztatja a választási győzelmet.

„A választási rendszer aljassága hozza létre ezt a helyzetet, hiszen az, hogy huszonhét körzetben legalább egymás ellen kell indulni, huszonhét biztos befutó helyet jelent a Fidesznek” - érvelt az egészségpolitikus, aki szerint a másik aljasság a finanszírozás, mert aki ötvennégy körzetben elindul, kétszer akkora támogatást kap, ez pedig a kicsi pártoknak fontos szempont.

„A nagyságrendileg nagyobb pénz mindenkit elvakíthat” – tette hozzá...

EGÉSZ EURÓPA LEGANTIDEMOKRATIKUSABB ÁLLAMÁVÁ TETTE MAGYARORSZÁGOT ORBÁN VIKTOR

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.01.16.


Az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország – erre a megállapításra jutott a Freedom House legfrissebb jelentése, amelyet elsőként a hvg.hu vett észre. A dokumentumból kiderül:

Magyarország még szabadnak minősül, de a demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot értünk el.

Az FH skáláján a EU második legrosszabb helyezettje mögöttünk Bulgária, de még ők is elértek 80 pontot. A régiónkból Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria pedig 94 ponton áll, az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, vagyis a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak.

Az egész világon mindössze két ország ért el 100 pontot: Finnországban és Svédországban tökéletes a demokrácia. 99 pont Hollandiának és Kanadának járt. A legrosszabb hely Dél-Szudán, amely mindössze 2 pontot ért el a százas skálán, valamint az önálló országnak nem számító területek közül Tibet, ahol 1 pont az eredmény.

A legnagyobbat „rontó" országok listáján hazánk azzal szerepel, hogy 2017-ben is folyamatosan és szisztematikusan támadta a hatalom a civil társadalmat, amivel nemcsak ezek autonómiája, hanem az állampolgárok szabad véleménynyilvánításhoz való joga is sérült...

BÉRCZESI RÓBERT: FELENGEDETT BENNEM A GÖRCSÖS HALÁLFÉLELEM


24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2018.01.16.


A drogmámorban eltöltött évtized sokat lekoptatott az agyából, ám most már elege van az állandó melankóliából és hadarásból, szeretne végre életigenlő szövegeket írni. A magyar népdalokat is igyekszik vidámabbá tenni, mert szerinte túl szomorúak, bár csodálatosak. Mindezt meg lehet nézni és hallgatni az Erkel Színházban, ahol január 22-én mutatja be emléxel még? című feldolgozáslemezét. De vajon miért nyúl más életművéhez az, akinek van sajátja is? Miért nem ment el még soha szavazni, és miért állt ki Londonban utcazenélni? Interjú Bérczesi Róberttel, a Hiperkarma frontemberével.

Feltűnt, hogy majdnem minden veled készült interjú azzal a kérdéssel indul: „Hogy vagy?”. Nem zavar, hogy mindenki érted aggódik?

Nem, mert elfogadtam már, hogy nemcsak a dalok, hanem a mögöttük lévő szerző is érdekli az embereket. Vagyis én. Mikor erről érdeklődnek, mindig elmondom, hogy megvagyok, köszönöm szépen.

És sikerült már újratanulnod az életet?


Az elmúlt tíz év nagyon sokat lekoptatott az agyamból, eléggé elhülyített. Valóban újra kellett tanulnom sok mindent, például a dalírást, ami számomra a legfontosabb dolog. Ezt gyakorlatilag az alapoktól kellett újrakezdenem, annyira kiestem a gyakorlatból.

Hogy lehet elfelejteni a dalszerzést? Nem inkább az ihlet apadt el?

Nem, magát a módszert felejtettem el valahogy, olyan sokáig nem csináltam, vagy legalábbis nem kellő odafigyeléssel. Tíz éven keresztül sokkal kevesebbet nyúltam a gitáromhoz, mint amennyit kellett volna. Közben persze rengeteget írtam, és alakítgattam is dalokat, de egy idő után olyan volt az egész, mintha csak önmagamat ismételtem volna. Ugyanazokat a sorokat írtam le különféle variációkban és belekerültem egy szellemi mókuskerékbe. Ebből most szerencsére sikerült kiszállnom, így viszont az alapoktól kell újratanulnom a dalírást, több énekkel és hagyományosabb dalszerkezetekkel...

A PÉNZES ELIT CSOBBAN A GYEREKEKNEK SZÁNT "TANMEDENCÉBEN"

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.01.17.


A budavári diákok sportolására szolgáló tanmedencének kellene üzemelnie az I. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Oxygen Wellnessben, de csak a politikai és gazdasági elit lubickol a luxussportcentrumban – tudta meg a hvg.hu. Megszereztük az eredeti pályázati anyagot, sőt teszteltük is a helyet, ahol a sötétített üvegfalas, designmedence valószínűleg eleve nem a gyerekek számára biztonságosan lett kialakítva. Az alig 270 méterre található iskolából ezért duplaórán kell másik uszodába buszoztatni a tanulókat, miután még panaszkodtak is rájuk az exkluzív sportközpont vendégei. A polgármester utólag másként emlékszik a beruházás idején tett ígéreteire, szerinte a gyerekeknek és a tanároknak egyszerűbb másik uszodába járni a sétatávolságra lévő helyett.

Biztos „elírás vagy rosszul jelent meg” az információ, hogy itt a kerületben lakó gyerekek úszhatnak – értetlenkedett a budai Oxygen Wellness menedzsere, majd segítségképpen hozzátette, „annyi, hogy van egy nagy medencénk”, de „ez egy fitness-wellness központ”. Ő már a második munkatárs volt, akit a telefonhoz hívtak, miután makacsul arról érdeklődtem, mikor vihetem a gyereket úszásoktatásra a náluk üzemelő tanuszodába.

Nem újságíróként kértem tájékoztatást, mivel azt akartam megtudni, hogyan reagálnak, ha a kerületbe költöző egyszerű szülőként fordulok hozzájuk, miután a Budavári Önkormányzat holnapjáról értesültem a lehetőségről. Hasonlóan ahhoz, mint amikor a szintén budavári cikksorozatban a Zsidai Group hoteljét turistaként kerestem, és tudtam így bemutatni, hogyan keresnek milliós összeget a bérlakásokból kialakított szállodával. Csakhogy az elit kedvelt sportolási és találkozóhelyének számító Oxygen Wellness munkatársai nem tudtak felvilágosítást adni a tanuszoda használatának feltételeiről. Mint ahogy udvarias válaszaikról lerítt, egyáltalán nem értik, miről van szó. A beszélgetés végül részükről azzal zárult, hogy ez csak valami tévedés lehet, valószínűleg „régen volt ilyenről szó és fennmaradt az oldalon”...

KORMÁNYVÁLTÁS, ELLENZÉKVÁLTÁS, KÉTHARMAD: MI VÁR RÁNK 2018-BÍN?

VISZLÁT, KÉTHARMAD! BLOG
Szerző: Viszlát!
2017.12. 19.


A Fidesznek kétharmada lesz 2018-ban, ha nem egyenesen négyötöde. Az ellenzéknek kétharmadot kell szereznie 2018-ban, majd új törvények alapján új választást tartania. A Fidesznek nem is kell a kétharmad, mert már minden törvényt meghoztak, ami nekik fontos. Talán jobb is, ha a Fidesznek kétharmada lesz, mert az ellenzék reménytelen, itt az ideje a tisztítótűznek. Ha az ellenzék nem fog össze, káosz lesz. Ha az ellenzék összefog és nyer, káosz lesz. Számos ilyen és ehhez hasonló állítást hallani manapság a legkülönbözőbb megszólalóktól (vagy időnként ugyanazoktól, akiket szemmel láthatóan nem zavar a köztük feszülő ellentmondás). Az év végéhez közeledve érdemes rendet vágni ezek között, és végiggondolni, mégis mi várhat ránk 2018-ban.

Az alábbiakban négy forgatókönyvet veszünk szemügyre. Rögtön hozzátesszük azonban, hogy ezek nem önmagukban lesznek érdekesek számunkra, hanem elsősorban a Viszlát Kétharmad Mozgalom által javasolt megoldás szempontjából. Szeptember vége, október eleje óta következetesen azt képviseljük, hogy a legrosszabb forgatókönyvből, az újabb fideszes kétharmadból kell kiindulni, illetve abból, mit tehetünk ez ellen a gyakorlatban. Mi a taktikai szavazást javasoljuk: annak belátását, hogy az országgyűlési választáson két szavaztunk van, és ezek közül az egyiket érdemes taktikai belátások alapján felhasználni. A listás szavazatunkat adjuk a számunkra legszimpatikusabb pártra, az egyéni szavazatunkat viszont adjuk arra a helyi jelöltre, akinek legnagyobb esélye van megverni a Fidesz jelöltjét, és így elhódítani az adott választókerületet. Ezzel érdemben tehetünk az újabb kétharmad megakadályozásáért, sőt ha a Fidesz túl sok egyéni mandátumot veszít, akár az is előfordulhat, hogy 50 százalék alá szorul, és képtelen lesz egyedül kormányt alakítani.

Abból indulunk ki, hogy a jelenlegi erőviszonyok mellett ebben a választási rendszerben egyik párt vagy pártszövetség sem lesz képes „klasszikus” módon megverni a Fideszt. Nézzük hát az ennek híján elképzelhető négy forgatókönyvet, csökkenő valószínűségi sorrendben!

NEKI AZ A SZABADSÁG, HOGY SZABADON KURVAANYÁZHAT AZ INTERNETEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2018.01.16.


Tűvé tettem a kormánymédiát pártlapokat, de nem találom az istennek se a mai nap egyik legjobb hírét, miszerint bagatell 650 millió forintból a nagylelkű magyar állam (még mindig azokról beszélünk, akik eltartják a magyar államot) telket vásárolt a kormányfő gyülekezetének. Mármint tételesen és konkrétan a Svábhegyi Református Gyülekezetnek, amelynek hamisítatlan keresztény és istenfélő tagja maga Orbán Viktor is. Mármint leginkább azóta vált a keresztény gyökerek felkent védelmezőjévé, mióta a csuhás-szindrómából kigyógyult.
Aztán megintcsak feltúrtam a kormányt önkritikátlanul dícsőítő nemmédiát és próbáltam meglelni a legújabb Magyarországot érintő sikertörténetet, azt se találtam. Ámazonban az MTI jelentősen megkésve bár, és vélhetően fogcsikorgatva, de lehozta. Pedig akartam javasolni, hogy majd a hatalom ánuszrózsáját kényeztető álmédia nagyarca azért magyarázza már el, hogyan kell értelmezni a miheztartás érdekében ezt a nagyszerű teljesítményt: senki által meg nem választott Soros, Brüsszel, megtámadtak.
Mint kiderült, a Fidesz elmúlt nyolc éves uralkodása – ha semmi másra nem is – arra úgy tűnik, elegendő volt, hogy megszerezzék az Európai Unió legkevésbé demokratikus országának kijáró, egyáltalán nem hízelgő címet Magyarországnak. Bizony. A Romániát és a fél világot európai értékekből oktató fideszes rezsimnek ez a bravúr is összejött: Bulgária és Románia mögé tornászni a szuverén magyar jogállamot. Ama Románia mögé, ahol ugyan hasonló nacionalista vadbarmokat is felszínre hoz a víz, mint amilyenek a Jobbik helyére lépett Fideszben tenyésznek, de ahol mondjuk harminc éve még jegyre adták a gondosan kiszámolt egy főre eső havi táplálékmennyiséget, miközben Magyarországon már a nyugati tőke bontogatta szárnyait...

DE NYOMORULT HELYZETBEN VANNAK A FIDESZ SZAVAZÓK!

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.01.16.


Ha végigtekintünk azokon a témákon, amelyek a Fidesz iránti lojalitást táplálják -- amelyektől a Fidesz-szavazók nemzetinek és/vagy polgárinak érzik magukat, hát, szánalmas a kép.

A nagy rezsicsökkentésben, amely a 2014-es választásokat is jelentősen befolyásolta, a magyar lakosság járt a legrosszabbul egész Európában. Ma ott tartunk, hogyha a világpiaci árat követte volna a földgáz lakossági ára, akkor a mai árnak a harmadával is kevesebbet fizethetnénk. Több éve.

A Soros-terv, ugye, nem létezik. Ezt gyakorlatilag mindenki tudja, aki minimális szövegértési képességekkel rendelkezik. Van egy idős ember, aki, well, az önmeghatározása szerint is pénzügyi spekuláns, írdogál cikkeket és könyveket, közben pedig jelentős összegeket költ el az összespekulált pénzéből a Nyílt Társadalomnak nevezett alapítványára Magyarországon is. Ettől az alapítványtól nyernek aztán támogatást hazai civilszervezetek is, amelyeknek kétségtelenül van valamiféle zsánerük, arcélük, világképük, hozzáállásuk a világhoz, mégis mindösszesen annyira elenyésző a közvetlen politikai szerepvállalásuk, hogy nem gyakorolnak annyi hatást se az árva magyarokra, mint egyetlen Kövér László-interjú. Ezeknek a civilszervezeteknek ugyanis nem ez a feladatuk. Viszont szegényeket taníttatnak, jogot védnek, átláthatóságot visznek a politika tört részébe. Kell szeretni Sorost? Miért kéne? Engem se kell, a szomszédok Tibikéjét se kell, csak egyet kell. Megpróbálnia mindenkinek megőrizni a józan eszét...

RÁDAI ESZTER: ...KI-KI ELSZÁMOLJA MAJD MAGÁVAL... - BESZÉLGETÉS TARR BÉLÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: RÁDAI ESZTER
2018.01.12.


Sátántangó, a Werckmeister harmóniák, A londoni férfi és A torinói ló alkotója, a „leghíresebb magyar rendezőként” számon tartott, a „legjobb rendezők” különféle listáin mindig elöl szereplő Tarr Béla ma a világ fontos filmiskoláiban tanít – mindig a maga módján –, és közben, ugyancsak a világ számos helyén – nem jókedvében – „gyűjti” az életműdíjakat és dísztoktori címeket. A TT Filmműhely, amelyet 2004-ben olyan filmek és alkotóik segítésére hozott létre Téni Gáborral, amelyeknek és akiknek a bevételorientált filmiparban, a showbizniszben nem lenne esélyük, „most sajnos le van fagyasztva. Ha egyszer jobb idők jönnek – ha jönnek még jobb idők –, akkor újra dolgozni kezdünk vele” – mondja. Ám azokat is megérti, akik ebben a mostani szisztémában is, mert nincs módjuk a boldogabb jövőre várni, dolgozni akarnak.

– Mondok városneveket, amelyekről mostanában veled kapcsolatban hallottam: Lille, Maastricht, Isztambul, Mexikóváros, Peking és más kínai városok, segíts...

– Wuhan, Xining. És Hongkong is.

– Mi közöd van neked ezekhez?

– Többnyire valamilyen előadást vagy workshopot tartottam bennük, Lille-ben pedig tanítok – persze mindenütt a magam módján.

– Tehát nagyjából ugyanazt csinálod, mint Szarajevóban?

– Majdnem.

– Vagyis? Mit jelent ez a „magam módján”?

– Az az intézmény Szarajevóban, ahol „tanítottam”, magánegyetem volt, illetve annak egy fakultása, amit mi, hogy megkülönböztessük a hagyományos egyetemi fakultásoktól, film-factorynak hívtunk, és az volt a jelszavunk, hogy „no education just liberation”. Vagyis mi ott voltaképpen nem tanítani akartunk – a szó hagyományos értelmében –, hanem fölszabadítani. Az a megszokottól eltérő, más logikával működő iskola volt, amelyben műhelymunka zajlott, ezért kicsit talán a Bauhaushoz hasonlított, annak a szellemisége szerint működött. Az volt a lényege, hogy a világ minden részéről, de tényleg mindenhonnan, Japánból, Koreából, Szingapúrból, Indiából, Brazíliából, Kolumbiából, Argentínából, Mexikóból, Amerikából, Izlandról és természetesen majdnem az összes európai országból jöttek fiatal pályakezdő filmesek...

FÉLREÉRTHETETLEN ÜZENETET KÜLDTEK A BÍRÓK HANDÓ TÜNDÉNEK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: LÁNDORI TAMÁS
2018.01.16.


Hétfőn maratoni gyűlésükön a bírói kar küldöttei megválasztották az új Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait – tudta meg lapunk egy bírósági forrástól. A fővárosi és vidéki bíróságok összezártak, együttszavazásuk eredményeként pedig – meglepetésre – a tizennégy választott tag közé egyetlen olyan bíró sem került be, akit Handó Tünde bizalmasaként tartanak számon; ellenben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének minden küldötté vált ismert kritikusa bizalmat kapott.


Az egyik tag perben áll Handóval

OBT-taggá választották például Vasvári Csabát, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bíráját, aki tavaly egyenesen munkaügyi pert indított Handó Tünde ellen, mivel – a keresetben leírtak szerint – az OBH elnöke önkényesen gyakorolja kinevezési jogkörét. Vasvári kétszer pályázott ítélőtáblai pozícióra, mindkétszer meg is nyerte a helyért kiírt versenyt, csakhogy Handó mégsem nevezte őt ki, helyette visszavonta a pályázatot. Mint korábban megírtuk, a fővárosi bírók decemberi küldöttválasztásán Vasvári volt az egyetlen jelölt, akit megtapsoltak a bírók.

Szintén a tanács tagja lett Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke. Ő az, akivel kapcsolatban felmerült, hogy Handó a fegyelmi jogköreivel is visszaélhet saját érdekei mentén. Egyesek úgy vélekednek, hogy Hilbert azért kapott az OBH-elnöktől írásbeli figyelmeztetést a küldöttválasztás előtt nem sokkal egy jelentéktelen ügy miatt, mert így döntés elé kényszerült: vagy elfogadja a döntést, amely megmarad a pályafutásában, vagy megtámadja a döntést, de akkor fegyelmi tárgyalásra kerül sor, ezzel pedig kizárta volna magát az OBT-választásból. A Hvg.hu szerint a szolgálati bíróság végül úgy találta, Hilbert nem követett el fegyelmi vétséget. A törvényszéki elnök az Alkotmánybírósághoz is fordult, ám panaszát a testület formai okok miatt nem tárgyalta érdemben...

MAGYARORSZÁG KÜLFÖLDI SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.17.


Magyarként aligha tudjuk (még sok-sok külföldön töltött év után sem) külső szemlélőként nézni Magyarországot és/vagy Budapestet, hiszen valamilyen emlék mindenkit köt az országhoz. Ezért érdekes kérdés, hogy vajon milyennek látnak minket a külföldiek, éljenek akár mondjuk Budapesten, vagy legyenek csupán látogatók. Ebből szedtem össze mára egy kis válogatást. Vegyesfelvágott lesz, amennyiben próbáltam pozitív és negatív véleményeket is összeszedni (forrása a Quora több threadje), aztán majd el lehet vitatkozni arról, kinek van igaza.

Kevin, francia
A francia Kevin rögtön az elején leszögezte, hogy miként a legtöbb országban, nem mindegy, hogy valaki Budapestről vagy vidékről beszél, hiszen más az élet a fővárosban, mint akár Egerben vagy Győrött. 
Másrészt ami az egyik embernek kellemetlen (az eredeti kérdés úgy hangzott, melyek Magyarország hátrányai), az a másiknak egyáltalán nem biztos, hogy az. Miként az sem mindegy, honnan érkezik az ember, más elvárásai és tapasztalatai vannak mondjuk egy brazilnak és más egy németnek. 
Ezzel együtt ő a következőket szedte össze: 
Fizetés 
A fizetések általában alacsonyabbak, mint az európaiak, inkább a lista végén találhatók az Európai Unión belül. Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy a megélhetés Budapesten olcsóbb, mint a legtöbb európai fővárosban. 
Nyelv 
A magyar elismerten a világ egyik legnehezebb nyelve, logikájában és szókincsében nagyon kevéssé kapcsolódik bármely más nyelvhez. 
Korrupció 
A kormányzati korrupció létezik, köztudott, mégis nagyon keveset tesznek ellene. 
Ugyanakkor rengeteg vonzó dolog is van a magyarországi életben – jegyezte meg Kevin...

A ROMÁNIAI ORBÁN EZÚTTAL NEM PRÓBÁL DIREKTBEN KÉZIBÁBOT VÁLASZTATNI MINISZTERELNÖKNEK

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2018.01.16.


- A romániai kormánypárt hónapok alatt két miniszterelnököt fogyasztott el belső harcokban. Mindkettejüket Liviu Dragnea pártelnök jelölte, aki priusza miatt maga nem lehet elnök.

- Az új miniszterelnök-jelölt a párt EP-képviselője, Viorica Dăncilă, akit nem Dragnea választott, legalábbis hivatalosan nem.

- Az a legvalószínűbb, hogy Dăncilă lesz a miniszterelnök, de kormánya összeállításában nem lesz szabad keze.
Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt javasolják miniszterelnöknek a kormányzó román szociáldemokraták a hivatalából távozó Mihai Tudose helyére. Viorica Dăncilă jelöléséről január 16-án, kedden döntött a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága, méghozzá egyöntetűen, egyetlen tartózkodás mellett.

Viorica Dăncilă 54 éves, második mandátumát tölti az Európai Parlamentben, ahová először 2009-ben jutott be. 1988-ban szerzett oklevelet a ploiești-i Olaj- és Gázipari Egyetemen, több mint két évtizede tagja a szociáldemokrata pártnak, 2006-ban politikatudományokból szerzet mesteri oklevelet. Korábban pedagógusként és mérnökként dolgozott, 2004-2008 között Videle város képviselőtestületének, 2008 és 2009 között pedig a Telorman Megyei Tanács tagjaként tevékenykedett; a testületet annak idején éppen a jelenlegi pártelnök, Liviu Dragnea irányította. Viorica Dăncilă eddigi legmagasabb politikai tisztsége a PSD Teleorman megyei nőszervezetének, valamint a Videle városi szervezet elnöki posztja volt, ugyanakkor 2015-től irányítja a kormánypárt országos nőszervezetét. Kinevezése esetén ő lehet Románia első női miniszterelnöke...

EURÓMILLIÁRDOK SORSA - PAKS2 CSAK IDEGEN NYELVEKEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2018.01.17.


A miniszterelnökségen kívül immár a Roszatommal is bíróságon kell küzdenie annak, aki kíváncsi a legalább háromezer milliárd forint értékű atomerőművi szerződésekre. Tegnap kiderült, hogy a szövegek nincsenek meg magyarul.

A Fővárosi Törvényszéken folyó adatkérési per során világossá vált, hogy a Paks II. szerződéshez kapcsolódó megvalósítási megállapodásokból csak angol és orosz verzió van. Magyar, az eredeti egyezménytől eltérően, ahol az orosz mellett a magyar szöveg is hivatalosnak számít, nincs. Ezzel az Orbán-kabinet átengedte a szerződés értelmezésének monopóliumát az orosz félnek. Ez kilátástalanná teheti a magyar érdekek érvényesítését elszámolási vita esetén, amikor egyetlen szó (például kötbér, késedelem, kárfelelősség stb.) pontos jelentésén eurómilliárdok múlhatnak, a bírósági útról pedig eleve lemondtunk.

A miniszterelnökséget vezető Lázár János tavaly még azt állította, hogy a paksi bővítés lesz az ország legátláthatóbb beruházása. Süli János bővítésügyi tárca nélküli miniszter pedig a nemzetbiztonsági bizottság ülésén megígérte, hogy a Paks 2-ről az oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseket önként nyilvánosságra hozzák. A bíróságon azonban tegnap ismét kiderült, hogy a tervezett atomerőmű ügyében az Orbán-kabinetnek semmit sem szabad elhinni: a miniszterelnökség immár bírósági úton próbálja megakadályozni a megállapodások nyilvánosságra kerülését, és a perbe most már a Roszatom is belépett.

A kormány 2014 januárjában állapodott meg Oroszországgal a paksi bővítésről egy magyar és orosz nyelvű nemzetközi egyezményben. A nyilvános dokumentum az európai gyakorlatban merőben szokatlan kikötéseket tartalmaz: kizár mindenfajta választott bírósági vagy egyéb jogi fórum előtti vitarendezést és a felek erőviszonyaira bízva a konfliktusok eldöntését. Van benne egy felbonthatatlansági klauzula is: „Jelen Egyezmény megszűnése jogi szempontból nem érinti az egyes, a jelen Egyezménnyel összhangban, annak hatálya alatt kötött Megvalósítási Megállapodásokat vagy bármilyen más megállapodást (szerződést) vagy az azok végrehajtása kapcsán vállalt kötelezettségek teljesítését”. Ez azt jelenti, hogy a magyar-orosz egyezményt kifejtő titkos megvalósítási megállapodások (üzleti szerződések) akkor is érvényben maradnak, ha magát az egyezményt a magyar fél a későbbiekben felmondaná...