2017. január 19., csütörtök

MAGYARORSZÁG ÁLLAMFORMÁJA KATONAÁLLAM?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.01.19.2017-ben érdemes megvenni a „Mi legyek, ha nagy leszek? – pályaválasztási tanácsadót, főképp azoknak a szülőknek, akik előnyben részesítik a militáns megoldásokat a békét választó embertársaikkal szemben. Hiszen köztudott, hogy a 14 éves gyerekek csak nagyon kivételes esetben tudják a választ a további életüket meghatározó kérdésre.

Pártunk és kormányunk újra meglátta a saját maga által teremtett, hiánypótló – hiszen ő maga állította elő a hiányérzetet – rést az oktatás szövetén. Azért, hogy a múlt év végén hozott komoly, megfontolt döntésének – miszerint a stadionépítést a jövőben kiegészítik tömegesen létrehozott lőterek kialakításával, amelyből legalább egynek jutnia kell minden megyei jogú városba – értelme legyen, a 2017-2018-as tanévtől bevezetik a középiskolás korú gyerekek számára a katonai képzést.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint „a fiatalság honvédelmi nevelése olyan közös cél, melynek érdekében a tanároknak, a diákoknak és a katonáknak össze kell fogniuk”.

Kezdésként a Budapest (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) – Szekszárd (Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma) tengely élesedik be, mindkét városban létesítenek gyerek-katonaképzést. Szándékaik szerint ebben a két tanintézményben különösen hangsúlyt kap a „katonaélet” számára elengedhetetlenül fontos tárgyak oktatása. A harcosképzőből kikerülő gyerek-katonák a tanoda elvégzése után érettségi bizonyítvánnyal a zsebükben kerülnek a munkaerőpiacra, ahol kedvükre válogathatnak majd az egyetlen lehetőség közül: a kiemelkedők idővel felvételt nyerhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahol méltányolják majd azt az elköteleződést, amit az óvodából szinte rögtön a sereghez igazolás jelent. A kevésbé kiemelkedő sokadalomnak is van életpályamodell, irány a honvédség által fenntartott további szakképző intézmény, ahonnan – bocs a rossz szójátékért – tűz a határ, vagy a Magyar Honvédség keretén belül az éppen aktuális renitens banda megfegyelmezése, akiket a kormány aktuálisan ellenségként kijelöl.

A lényeg, hogy már kora gyermekkorban beivódjon, vérré váljon a legfőbb üzenet: ne gondolkozz, szeresd a narancsot, teljesítsd a parancsot!...


ÍGY BOCSÁTHATJUK MEG MAGUNKNAK, HOGY NEM VAGYUNK TÖKÉLETESEK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.01.19.


A legtöbben ismerjük azokat a lelombozó helyzeteket, amikor több hétig tartó diéta után elcsábulunk egy kiadós nassolásra, majd szégyenkezve azt mondjuk, „most már megette a fene az egészet”. Függőségben szenvedők egy-egy hasonló botlás után szélsebesen adják fel az absztinenciát és esnek vissza, semmivé téve rengeteg erőfeszítést. Azok a diákok, akik az utolsó pillanatban kezdik el nagy sebbel-lobbal a felkészülést a vizsgákra, felmérésekre, azok a szülők, akiknek gyakran nem sikerül tartani a megtervezett napi rutint a családban, szintén jól ismerhetik a szégyenérzetet és talán gyakran mondogatnak magukban olyasmiket, hogy „fú, de gáz vagyok”.

Egyikünk sem tökéletes és hiba nélkül való; a valódi gond nem is ez, hanem hogy amikor azzal szembesülünk, hogy esendők vagyunk, amikor megbotlunk a csábításokkal folytatott harcban, akkor úgy véljük, ez egyenlő azzal, hogy elbuktuk az egész háborút. Kelly McGonigal, a Stanford Egyetem oktatója és egészségpszichológus Akaraterő-ösztön című könyvében szellemesen „egye fene” hatásnak nevezi ezt a jelenséget. Azzal, hogy úgy véljük, mostantól kár a gőzért, hajlamosak vagyunk feladni az arra való egész törekvésünket, hogy betartsuk az egészséges étrendet, időben elkezdjünk felkészülni a megmérettetésekre stb.

Gyarló ember, vagy olyasvalaki, aki folyamatosan fejlődik?

Ezekben a pillanatokban úrrá lesz rajtunk a bűntudat. Mintha valami végzetes, helyrehozhatatlan hibát követtünk volna el, amitől az egész világ összeomlik – általánosítunk: nem azt mondjuk, hogy „ebben fejlődni akarok”, hanem azt, hogy „ó, én lúzer”. És mintha ez az itt és most elszenvedett kudarc azt is jelentené, hogy a jövőben most már mindig ez a forgatókönyv érvényesül majd.

A szigorú hang, ami megszólal bennünk ilyenkor, a lelkiismeretünk. A lelkiismeret alapvetően egy hasznos belső intézmény, ami gyerekkorban alakul ki a szülőktől, gondozóktól hallott intések, tanácsok, utasítások, tiltások hatására, és arra szolgál, hogy vezérelje a döntéseinket és a cselekedeteinket akkor is, amikor a szülők és egyéb gondozók már levették rólunk óvó és irányító kezüket. Ám a lelkiismeretünk túlbuzgó hajcsárrá válhat, kérlelhetetlen szigorral üldözve a hibákat – ez pedig ahhoz vezet, hogy gyakori vendég nálunk a kisebbrendűségi érzés és a szégyenérzet...

EMBERVADÁSZOK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.01.19.Ne szépítsük a dolgokat: a határvadászok embervadászok. Hívhatnák őket határőröknek, határvédő rendőröknek, de nem véletlenül éppen határvadásznak nevezik azt az ötszáz katonát, aki néhány napja a miniszterelnök előtt tette le esküjét. Ezeknek a kiképzett és felfegyverzett katonáknak az lesz a feladatuk, hogy a szögesdrót kerítésen átszökött menekülteket levadásszák.

A kriminológiai szakirodalomban embervadászat alatt azt értik, amikor egy veszélyes bűnözőt próbálnak minden lehetséges rendőri eszközt, technikai felszerelést és a lakosság segítségét is igénybe véve kézre keríteni.

Civilizált országokban, békeidőben vadászni állatokra szoktak, esetleg közveszélyes bűnözőkre.

Nálunk viszont a határvadászok az otthonukat elhagyni kénytelen, háború elől menekülő, éhes, fáradt és elgyötört nőkre, férfiakra és gyerekekre vadásznak. Az a feladatuk, hogy az ország területére engedély nélkül belépőket összefogdossák és visszatoloncolják a határ túlsó oldalára. És ha a védtelen és kiszolgáltatott menekülők elfogása közben elcsattan néhány pofon, nekilendül a határvadász lába, működésbe lép a gázspray vagy ugrik a vadászkutya, azt – emberi jogi szervezetek egybehangzó állítása szerint – a határvadászat afféle elkerülhetetlen velejárójának tekintik a vadászok elöljárói.

Hogy Magyarország határait védeni kell, abban bi­zonyára minden józanul gondolkodó ember egyetért. Ahogyan abban is, hogy nem lehet, amint ezt a kormány 2015 nyarán tette, csaknem kétszázezer gazdasági és háborús menekültet ellenőrizetlenül átengedni az országon. És normális ember nem vonja kétségbe azt sem, hogy a menekültek között terroristák is megbújhatnak, mint ahogy Brüsszelben, Párizsban, Berlinben vagy éppen Gönyűn – belga, francia, német vagy magyar állampolgársági igazolvánnyal – is megbújnak. Nem kérdés az sem, hogy az Európára zúduló végeérhetetlennek tűnő menekültáradat hatalmas kihívás a kontinens számára.

Ám mindez együtt sem ok a menekültek megbélyegzésére, az embertelen bánásmódra, a gyűlölködésre, a háborús uszításra vagy éppen az embervadászatra.

Hogy a határőrizeti feladatokat ellátó katonákat nálunk nem határőröknek, hanem határvadászoknak hívják, annak jó oka van. Ez az elnevezés szervesen illeszkedik abba a háborús retorikába, amellyel az Orbán-kormány a félelem, a gyűlölet és az erőszak tüzét szítja...

BOTRÁNY HORVÁTH ANDRÁS RENDŐRSÉGI MEGGYANÚSÍTÁSA

K-BLOG
Szerző: tangentopoli
2017.01.19. Gyanúsított lett Horváth Andrásból, a NAV-botrányt kirobbantó egykori adóhatósági szakértőből, derül ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) idézéséből. Horváth András volt az, aki vette a bátorságot, és a nyilvánossághoz fordult, miután a NAV, egykori dolgozója többszöri jelzése ellenére sem volt hajlandó fellépni a milliárdos áfa-csalások ellen.

Bátorsága okozta a vesztét: a Nemzeti Nyomozó Iroda azért fogja meggyanúsítani, mert megszerezte és, úgymond kicsempészte az általa tett jelzéshez nélkülözhetetlen adatokat és információkat az adóhatóság informatikai rendszeréből.

Az atlatszo.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország korrupcióellenes civil szervezetek szerint a cinizmus magasiskolája, hogy a rendőrség a korrupció ellen fellépő állampolgárt, korábbi állami alkalmazottat üldözi, ahelyett, hogy hitelt érdemlően kivizsgálná az adóhatósági visszaéléseket.

Az NNI eljárása nemcsak felháborító, de törvénysértő is lehet, hiszen a bejelentő védelmi törvény értelmében a közérdekű bejelentő ellen akkor lehet hátrányos intézkedést alkalmazni, ha nyilvánvaló, hogy „rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt”. A rendőrség eljárása mindezen felül azért is felháborító, mert rossz példát mutat: megfélemlíti és ezáltal elhallgattathatja a korrupció ellen akár egyéni kockázatokat vállalva is fellépni hajlandó polgárokat.

Horváth András büntetőjogi üldözése világos üzenetet hordoz: senki meg se próbáljon szembeszállni az állami korrupcióval. Felszólítjuk a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a közérdekű bejelentőkre vonatkozó szabályokat, és nyújtson valódi védelmet azoknak, akik fellépnek a korrupció ellen.


EBBEN AZ ORSZÁGBAN NEMCSAK A KORMÁNYT, HANEM AZ ELLENZÉKET IS LE KELL VÁLTANI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.01.19.


Momentum, az új mozgalom. Nagyon szimpatikus fiatalok, akik végre nem fordulnak el a közügyektől, hanem beleállnak a politikába és bele akarnak szólni mindabba, ami az ő ügyük is. Mindannyiunk ügye és mindannyiunk dolga. Nem félnek a támadásoktól, vállalják a fideszes lejáratást is. Ebben nem is fognak csalódni. Erősek és ki fogják bírni.

A Fidesz hirdeti az őszinte beszédet, a Momentum tagjai pedig – nekem legalábbis úgy tűnik – művelik azt. Nem akarnak diplomatikusan tiszteletköröket tenni, nem igyekeznek úgy fogalmazni, hogy azt harmincféleképpen lehessen érteni. Vállalják – miért is ne tennék? ez a normális -, hogy minden oldalról csatlakoznak hozzájuk, és vállalják a különböző politikai elitekhez fűződő rokoni szálakat és miért is ne vállalnák?

Éppen ezért éreztem fontosnak megírni ezt a cikket, mert célszerű mindent kipakolni az asztalra. Még az elején, amikor nem kell magyarázkodni, mert az érdeklődőkhöz eljutnak az információk, nagyjából kiegyensúlyozottan. Később, amikor kialakul egy támogatói és egy ellenzői tábor – ki fog alakulni, mert ilyenek vagyunk – mindenki szelektálni fog.

Nem titok ez, megtalálható a világhálón és nem is baj, de olyasmi, amit elő fognak kapni adott alkalommal. Akkor, amikor már nem biztos, hogy egyértelműen el tudja dönteni az ember, hogy végső soron a kormánypárt hozta-e létre az egyesületet azért, hogy arcvesztés nélkül kitolathasson bizonyos ügyekből – például az olimpiából – és azt sem fogjuk tudni átlátni, hogy a Fidesz támadja ezzel (és még ezer más ürüggyel) a Momentumot, mert veszélyesnek érzik a hatalmukra nézve, az ellenzéki pártok támadják, mert úgy gondolják, hogy a Fidesz szekerét tolja a mozgalom, vagy a Fidesz-manipulálta ellenzék támadja, mert a kormánypártnak ez áll érdekében.

Mondom, mire gondolok. A Momentum vezetője – Győr-Fekete András 4 hónapig gyakornoskodott a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodánál 2013-ban. Azt nagyon pontosan lehet tudni, hogy egy neves ügyvédi irodáról van szó és azt is lehet tudni, hogy a Fideszhez kötődő irodáról van szó.

Orosz Anna, a Momentum másik arca, az MNB-nél dolgozott három hónapig. Az sem okoz senkiben megdöbbenést, hogy az MNB hová kötődik. Alapvetően és normáliséknál nem, de nálunk igen.

Szerintem is na és, és minden normális helyen na és.

Lehet, hogy találnék még hasonló érdekességet a Momentum nevesített tagjainak adatlapján, de őszintén szólva nem kerestem, mert nem érdekel. Másokat viszont érdekelni fog és ha jól mértem fel a kormánypárt propagandagépezetének működését, akkor ők aztán elő fognak ásni minden ilyen apróságot, majd jókora mesét kanyarítanak köré. Ha esetleg semmit nem találnak, akkor pedig maguk költenek valami szépet. A Pesti Srácokon éppen most jelent meg egy leleplező cikk a mozgalomról, természetesen egy nevét vállalni nem akaró volt szimpatizánsra hivatkozva, aki hirtelen kilépett, mert … és vádak hosszú sora...

AZ ÁFACSALÁS LELEPLEZŐJÉT GYANÚSÍTOTTKÉNT HALLGATTA KI A RENDŐRSÉG, A CSALÓKAT MÉG MEG SE GYANÚSÍTOTTÁK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.19.Beidézte a rendőrség Horváth András korábbi NAV-dolgozót, hogy gyanúsítottként kihallgassa belső információk kiszivárogtatása miatt. A milliárdos adócsalásokkal kapcsolatban a rendőrség kimondta: nem történt semmi. 

A volt adóellenőr nem tett vallomást, mivel nem látta még a feljelentéseket, illetve azokat a belső dokumentumokat, melyek alapján feljelentették. Horváth kihallgatása azért is érdekes, mert a zöld dossziéja alapján tavaly decemberben a Nemzeti Nyomozó Iroda egy ügyben vádemelési javaslatot is tett.
Milliárdos adócsalásokat leplezett le

Horváth András 2013-ben milliárdos áfacsalásokat leleplezett le; az év decemberében feljelentette az egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá adóhatósági adatokhoz, és illetéktelenül vitte ki azokat. Horváth András szerint a NAV-nál kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki.

A bejelentés után lemondott NAV-os tisztviselő azt állította: ezek a vállalkozások – a nagyobb kiskereskedelmi láncokról és azok beszállítói köréről van szó – gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert nálunk soha nem történik érdemi áfa- és járulékellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak. Horváth számításai szerint ez évi 1000 milliárd forint áfabevétel-elmaradást is jelenthet, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot. A NAV szerint legfeljebb 80 milliárd forint körüli a kár.

A botrány nyomán indult a nyomozás azzal zárult, hogy a rendőrség kimondta: egy kivétellel nem történt semmiféle bűncselekmény a feldobott ügyekben. Ezt követően idézték be mára a volt adóellenőrt, gyanúsítottként...

KÖSZÖNJÜK A HOZZÁNK VALÓ JÓSÁGUKAT. EGYSZER MEGHÁLÁLJUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.19....Az Európai Unió 90 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított a magyar lakosság számára, a lakóépületek energiahatékonyságának növelésére. Tehát a huzatos nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszerek korszerűsétésére, hőszigetelésre. Ismétlem: vissza nem térítendő támogatást.

A nemzeti, keresztény és nem tudom még milyen kormány meg úgy döntött, hogy egy nagy francot fogja ő ezt a pénzt a lakosságnak adni. Inkább önkormányzati és állami tulajdonú közintézményeknek adja, a lakosság meg kap helyette hitelt. Igaz ugyan, hogy kamatmentes hitelt, de hitelt, amit vissza kell fizetni.

Volt rá magyarázat is. A kormány állítása szerint a vissza nem térítendő támogatás csak a panelházakra vonatkozott, családi házban lakók nem kaphattak volna belőle. Márpedig ez nem korrekt, mondta a mindig, minden körülmények között a korrektséget szem előtt tartó országvezetés, ezért fogta a pénzt és átrakta az állami intézmények energetikai korszerűsítésére, a lakosság kapott helyette jó kis hitelt, mert ahhoz a családi házban élők is hozzáférhetnek és így a korrektség szobrát lendületből meg lehet mintázni drágajó kormányunkról.

A valóság ezzel szemben az, hogy családi házak is kaphattak volna a vissza nem térítendő támogatásból, csak éppen közbe kellett volna iktatni egy energiahatékonysági alapot. Tehát: a kormány azt állította, hogy ők lényegében azért nyúlják le az Unió lakosságnak (civileknek) szánt támogatását, hogy sokkal nagyobb jót cselekedjenek a zemberekkel. A 90 milliárdos vissza nem térítendő támogatás helyett itt van nekik 200 milliárd visszatérítendő hitel. Lehet örülni!

Hol van szükség fűtéskorszerűsítésre, hőszigetelésre? Hol huzatos az ablakdeszka, hol szökik a rosszul szigetelt tetőn át a meleg? Hol próbálják bent tartani a kevés meleget a két ablak közé betömködött összetekert lepedőkkel, hol húznak fel három melegítőt a lakásban, hogy meg ne fagyjanak, hol szükséges kicserélni a radiátorokat? Biztosan nem a Pasa parkban, hanem a nehezebb anyagi helyzetben lévő családoknál. Akik miért is nem cserélték ki eddig, miért nem végeztették el eddig a szükséges korszerűsítéseket?

Úgy bizony. Azért, mert nem volt rá pénzük. És mert hitelt sem kapnak, ugyanis a megélhetés is gondot jelent, nem lennének képesek törleszteni a kölcsönt. Na, most kik pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatás helyett kölcsönre? Igen, ugyanezek az emberek. De legalább kétszer annyira, mint amennyi a vissza nem térítendő támogatás lett volna.

Fog kapni hitelt a huzatos/lepusztult lakásban élő közmunkás, rokkantnyugdíjas, kisnyugdíjas? Olyan, akinél biztosan lehet tudni, hogy képtelen lesz törleszteni a hitelt? Nem valószínű.

És fog kapni hitelt az a jól kereső házaspár, aki egyébként is hitelképes, nem jelent gondot törleszteni a részleteket és csak nyer azzal, hogy kamatmentesen akár 10 millió forinthoz is hozzájuthat? Naná, hogy fog kapni.

Így minden a helyére kerül. Az állami/önkormányzati ingatlanok kapnak vissza nem térítendő támogatást. Ha úgy alakul, lényegében uniós pénzből korszerűsíthetnek és ha a véletlen úgy hozza, az így értéknövelt ingatlant megveheti majd – természetesen a törvényi kereteken belül – akár Mészáros Lölö, akár Tiborcz István, vagy például Orbán Győző is. Miért ne, elvégre ők is magyar üzletemberek.

A nyomorult helyzetben lévők ezután is pont úgy fognak fázni, ahogy eddig, mert vagy nem jutnak hozzá a hitelhez, vagy nem tudják törleszteni azt és akár egy kazáncsere a lakóház elvesztését is jelentheti, ha a tartozás fejében a bank viszi. Az egyébként hitelképes, viszonylag, vagy kimondottan jómódú családok viszont ingyenhitelhez jutnak, ami feltétlenül jó az államnak, jó a kormánynak és jó a magyar lakosságnak.

Ja, ez utóbbi nem igaz, de a többi igen. Éljen a párt! Köszönjük a hozzánk való jóságukat. Egyszer megháláljuk.

KÉSIK A MÁV VAGY NEM KÉSIK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.01.18.Az állandóan késő vonatokról beszéltek kedden Sebestyén Balázsék a Reggeli Show-ban. Felhívták a MÁV szóvivőjét is, aki eléggé unortodox módon védte meg a menetrendnek fittyet hányó magyar vasút becsületét.

A legfrisseb elérhető adatok alapján Magyarországon késnek a legtöbbet a vonatok. 100km-nél kisebb távolságot megtevő vonatok 78%-a érkezett meg 5 perc késésnél hamarabb. Ráadásul nálunk a legmagasabb (12%) a törölt járatok száma. Ebben is tök utolsóak vagyunk. - Ezek a számok, aztán megérkezett a MÁV szóvivője...

A MÁV szóvivője elmagyarázta, hogy tulajdonképpen ez a statisztika mégsem működik és valójában 87% a regionális vonatok üzemidő pontosságának a száma. A törölt vonatok száma ezzel szemben 0,74% (2014), míg 2016-ban 0,54 mégtovább csökkent.

Tehát a MÁV kihozta, hogy a legrosszabból gyakorlatilag az élmezőnybe kerülnének... Aztán magyarázott a nő valami ügyfélelégedettségről, ami ma már 60% feletti. Persze kit érdekel ilyen esetben egy 1000 fős reprezentatív felmérés? Mert engem nem...

Aztán robbant a cinizmus cunami: " "nekem az a tapasztalatom, hogy ha minden áldott reggel ez a probléma, akkor elindulok előbb..."

...Én azt gondolom, hogy a pofátlanság teteje, amikor azt mondja a cég képviselője, hogy az utasok induljanak el hamarabb és számítsanak arra, hogy biztosan nem menetrendszerint érkezik a vonat. Ebből a válaszból süt az inkompetens, rendszerváltás elötti szemléletmód, ahol mindent lesöpörnek az asztalról két hazugsággal és a fogyasztóra kenik a felelősséget.

Hadd közöljem a MÁV szóvivőjével, hogy ők egy szolgáltató, akik nagyon kényelmes helyzetben vannak, hiszen amikor megszorulnak anyagilag, akkor az adófizetők pénzéből és más forrásokból érkezik az égi manna. Piaci körülmények között már régen nem működnének és nem tudna ilyen hülyeségeket beszélni.

Fel kéne fogni, hogy az utasok a fizető ügyfelek. Ők fizetnek a szolgáltatásért. Ez olyan, mintha a Tesco-ban rosszul lenne felcímkézve a dolog, a pénztárnál kiderül, hogy kétszer annyiba kerül, mire a pénztáros annyit mondana: "Nem tetszik az ár? Tessék elmenni többet dolgozni, és majd ki tudja fizetni..."

HÁZIPÉNZTÁRKÉNT HASZNÁLJÁK AZ EXIMBANKOT A KORMÁNYKÖZELI ÜZLETEMBEREK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.01.19.


...Nem csak hitelez, szerződik is a haverokkal

Tizenhatmilliárd forintos alap kezelésére keresett pályázaton alapkezelőt az Exim 2015 végén, és mit hoz a véletlen, éppen Rogán Antal legszűkebb családi környezetében találták meg a nyertest. A jegyzéskori jegyzett tőke 2,45 százaléka, illetve az alap eszközértéke 2,4 százalékáért kezelő G&B Partners Zrt. Gubicza Ágoston érdekeltsége.

Gubicza Rogán első feleségével él együtt, és neveli a miniszter fiát. A Kölcsényi és Némethi Ügyvédi Iroda a 444.hu közlése szerint nem kevesebb mint 160 millió forintért adott jogi tanácsokat az alap felállításához. A Kölcsényi ügyvédi irodát foglalkoztatta az V. kerület is még a Rogán-Puskás időben.

Ehhez képest jutalomfalatkának tűnnek a Szijjártó Péter barátja, Kuna Tibor érdekeltségeinek (Trinity, Young&Partners) kifizetett tízmilliós tételek, illetve a Nobilis-Nátrán-per kapcsán már említett Sárhegyi és Társai hasonló nagyságrendű megbízásai.

Nagyobb falatot szakít ugyanakkor a Navigator Informatika, amely 3 másik céggel közösen 12 hónapos szerződéssel 370 milliós keretösszeg erejéig végez „projekttevékenységhez kapcsolódó szolgáltatást” az Exim közzététele szerint. A Navigator a Morando Kockázati Tőkealap érdekeltsége, az alap kezelőjét tavaly májusig Tombor András vezette, s a 2015-ös mérlegzáráskor még biztosan 33 százalékos közvetett tulajdonosa volt.

Következmény?

Szakállas vita menő közgazdaság-tudósok körében, hogy szükséges-e hogy egy állami vállalat nyereséges legyen, vagy legalábbis ne termeljen veszteséget. Mindkét lehetséges válasz okos indokokkal cicomázható fel. Summázva: a gazdaságpolitikai cél elérése a lényeg vs. nem lehet tékozolni az adófizetők pénzét.

Ezzel együtt az Exim nem veszteséges. 2015-ben legalábbis 4 milliárd forint nyereséget termelt. Egy évvel korábban azonban 1,2 milliárdos mínuszt produkáltak.

Kérdés, a kötvénydömpinget lejegyzőket aggaszthatja-e az eredeti célkitűzéshez képest megváltozott, de legalábbis kibővült tevékenység, illetve az, hogy a média harsog az Exim megkérdőjelezhetően piaci típusú megoldásaitól.

A válasz: csöppet sem. A jegyzők ugyanis nem annyira a kibocsájtót nézték, mint a papírok mögé tett magyar állami garanciát. A válság elmúltával az intézményi befektetők, köztük a magyar kereskedelmi bankok ismét forrásbőséget élveznek. Az Exim által kibocsájtott kötvény pedig az állami garancia miatt kvázi államkötvénynek mondható. Vagyis ez is adófizetői kockázat.

Mindazonáltal mint minden cégnek, az Eximnek is vannak olyan testületei, amelyek akár megnyomhatnák a vészcsengőt. Ha máskor nem, például most, cikkünket olvasva.

Az állami bank könyvvizsgálója a KPMG, amely nem fűzött aggodalmas kommentárokat a mérleghez. Amelyből egyebek mellett kiderült, 2015-ben 40 százalékkal, 106 milliárd forintra ugrott a belföldi ügyfeleknek nyújtott hitel az egy évvel korábbi állapothoz képest.

2015 végén a bank problémamentes ügyfél-hitelből tartott nyilván a legtöbbet, 159 milliárd forint értékben. Ugyanakkor összeadva a nem problémentesnek ítélt hiteleket (kockázati sorrendben: külön figyelendő, átlag alatti, kétes és rossz) összesen tekintélyes summa, 16,3 milliárd jön ki. A kifejezetten „rossznak” mondott „ügyfelekkel szembeni követelésállomány” értéke 4,4 milliárd forint volt 2015 végén. Annyi csavar lehet azonban az elszámolásban, hogy a mérleg kifejezetten „minősítési kötelezettség alá eső ügyfelekről” beszél. Vagyis nem biztos, hogy minden hitelt be kell sorolni valamelyik skatulyába.

Ha gondot észlelnek, a felügyelő-bizottság tagjai jelezhetnének. Az fb tagja például – KÜKÜM-ös hivatalnokok mellett – a quaestor-balhé vihara idejében távozott ex-államtitkár Kohut Balázs, aki Nátrán bírósági vallomása szerint megfenyegette a volt bankvezért. Valamint Eppel János, az örökös állami autószállító Porsche Hungária ügyvezetője, a Mészáros-bizalmas Flier Nikolett üzlettársa, akinek rokonsága félezer hektár állami földet nyert a tavalyi árveréseken Fejér megyében.

MINDEN FÁN NEM TEREM KÁLMÁN OLGA

INDEX.HU
Szerző: SIXX
2017.01.19.Németh Szilárddal, az ATV hírigazgatójával és vezérigazgató-helyettesével kétszer is beszélgettünk. Egyszer még akkor, amikor Kálmán Olga az Egyenes beszéd műsorvezetője volt, egyszer pedig akkor, amikor már nem. A két beszélgetés összessége ez az interjú, amiben nemcsak Kálmán Olga távozásáról és helyettesítéséről lesz szó, hanem Friderikusz Sándor amatőrségéről és a szocitévé stigmájáról is – továbbá arról, hogy miért látunk migránsozó kormánypropagandát és jobbikos politikust egy, a rasszizmust és antiszemitizmust elutasító csatornán.

A polcán Kissinger- és Obama-életrajzot látok. Ennyire fontos önnek az amerikai politika?

Ez az egyik kedvenc területem és a hobbim is, szeretek erről olvasni. Ez már azelőtt megvolt, hogy hírigazgató lettem volna, mert ebben a minőségemben ugye kötelező naprakésznek lennem. Ha rajtam múlna, és az ATV-t magamnak csinálnám, akkor egész nap amerikai politika és angol futball lenne a tévében.

Mennyire lepte meg Trump győzelme?

A választás előestéjén a kollégákkal megtippeltük a végeredményt, én nagyon szoros Clinton-győzelmet jósoltam, de az értekezleten azt kértem, készüljünk fel arra az eshetőségre is, hogy nem lesz még végeredmény. Ha úgy nézzük, a közvélemény-kutatók a hibahatáron belül tévedtek, úgyhogy annyira nem döbbentett meg az eredmény. Tavaly tavasszal kint jártam az USA-ban, testközelből is megtapasztalhattam, milyen a közhangulat. A demokrata előválasztás véget sem ért, de Hillary már Trumpról beszélt, a média csak vele foglalkozott. Kicsit olyan érzés volt, mint itthon: a sajtó Orbán Viktorral van tele, és ezzel segíti a hatalomban maradását, hiszen a közbeszéd leginkább róla szól. Egy héttel az amerikai választások előtt egy bostoni politológus barátom figyelmeztetett, hogy badarság lenne biztosra venni a demokraták sikerét, mert míg Európába leginkább csak a Trumpról szóló negatív hírek jutottak el, az USA-ban teljesen más a megítélése. Mi itthon el sem tudjuk képzelni, hogyan választhatnak meg egy ennyire botrányos előéletű jelöltet, míg ott a hírekben sokkal árnyaltabb volt a kép.

Ha majd Trump is ír egy könyvet az elnökségéről, az is felkerül a polcra?

Szerintem igen. Engem nagyon érdekel maga a jelenség, és az ugye tény, hogy az izgalomfaktor szempontjából mindenképpen a jobbik nyert. Az, hogy ez jó lesz-e vagy sem, még senki nem tudja megmondani. Furcsa, hogy míg itthon egy bohócnak tekintik a legtöbben, odakint egy nagyon sikeres vállalkozónak, akit Hollywood egy része nagyon is kedvelt, aki hivatalos volt Clinton lányának az esküvőjére is, aztán most mindenki fúj rá, és hirtelen kegyvesztett lett .

Ilyen párhuzamot tudnánk hozni a magyar politikából is.

Persze, hiszen voltak itt Gyurcsány–Navracsics közös ebédek is. A politika kicsit átrendezi az emberi kapcsolatokat – nekem az a személyes tapasztalatom, hogy sok minden nem teljesen úgy van a való életben, mint ahogy a stúdióban látjuk.

Lehet politikailag független egy tévé Magyarországon?


Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert míg zajlik a piac újrafelosztása, minket békén hagynak. Van mögöttünk egy olyan komoly, érdemi tömeg, ami legitimál minket. Nem érdemes hozzányúlni. Minden mérés szerint nekünk vannak a leghűségesebb nézőink – lehet, hogy nincsenek annyian, mint az RTL-nél, de akik vannak, minket néznek. Az ATV-vel szembeni fellépés nagyobb indulatokat váltana ki, mint a Népszabadság beszántása. Ezzel nem a lapot akarom bántani, de a rajongói körünk nagyobb...

ÍZEKRE SZEDTÉK A KORMÁNY SIKERPROPAGANDÁJÁT SÓLYOM LÁSZLÓÉK CSOPORTJÁBAN

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.01.19.


Kedden vettem ki a levélszekrényemből a Magyarország erősödik című színes prospektust, amiben a kormány tájékoztatott az utóbbi évek nagyszerű eredményeiről, és az ebből következő jóléti intézkedéseiről. Emelkedő minimálbér, csökkenő adók, még magasabb fizetések, még többet kapnak a családok, stb.

Ehhez képest szerdán Kiút a magyar gazdaság helyzetéből címmel szervezett rendezvényt az Eötvös József Csoport a jezsuiták budapesti központjában, a Párbeszéd Házában. Az világos volt előre is, hogy a csoport nem az erősödésből keres kiutat, hanem szerintük, szemben a kormányzati propagandával, nagy bajban van a magyar gazdaság.

Az Eötvös József Csoportot jórészt olyanok alapították, akiknek politikusként vagy szakértőként valaha köze volt a Fideszhez, de most már nem kíváncsi rájuk Orbán Viktor. (Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Csaba László, Jakab András, Jóri András, Kádár Béla, Mellár Tamás, Sólyom László, Tölgyessy Péter és Urbán László az alapítók.)...

A MINISZTERELNÖK FIA KIRÚGÁSSAL FENYEGET

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.01.18.


Botkát felhatalmazták, összedőlhet a Matyi-univerzum, a nap antihőse, a Széll Kálmán téri óra.

Kirúgás lájkért


A kormányzati pénzből működő Antall József Tudásközpontban kirúgással fenyegetik azokat a dolgozókat, akik lájkolják az olimpiaellenes tartalmakat a Facebookon. Az intézményt vezető Antall Péter, Antall József fia a Tudásközpont munkavállalóiból álló zárt csoportba posztolta, hogy nem szeretne a munkátársaktól „olyan posztokat, like-ot (látni), amely az olympiát támadja. (…) Aki önállósodni akar politikailag, exponálja magát más irányokban, annak azt üzenem, hogy nem kötelező itt dolgozni” – írta. Az esetet nyilvánosságra hozó 444 egyelőre nem tudta elérni Antallt.

A Momentum Mozgalom ennek ellenére is bátorítja a támogatóit, és üzentek Antall Péternek is. Ezt írták: „Még el sem kezdtünk aláírást gyűjteni, máris miattunk fenyegeti egy kormánypénzből élő intézmény vezetője a beosztottjait.”

Botka üti a nyomát

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Botka László lesz, közölte Molnár Gyula a párt szerdai sajtótájékoztatóján. Botka teljes felhatalmazást kapott arra, hogy a következő hetekben jelöltállítási és tartalmi kérdésekben tárgyalásokat folytasson a többi baloldali párttal. Botka azt mondta, zárt ajtók mögött kezdi meg az egyeztetéseket rövidesen. A DK elnökéről, Gyurcsány Ferencről Botka korábban azt mondta, nem szívesen látná a közös listán. Botka programjának neve új igazságosság lesz, áll az Index cikkében.

Matyi számol

Összedőlhet a Matyi-univerzum, legalábbis az utóbbi napokban arról cikkeznek a lapok, hogy a Matyi Dezső vezette Alexandra könyvesbolt-hálózat bedőlhet, miután nem tudnak fizetni a kiadóknak, és neki is több milliárd forinttal tartoznak. A hvg.hu szerint a legnagyobb könyvkereskedők könyveik visszahívásáról döntöttek. Az Index most azt írja, hogy még a múlt hétfőn bezárt egy bolt Veszprém belvárosában. Tavaly szeptemberben tíz üzlet szűnt meg...

NORVÉGIA EGY AUTISTA GYEREKKEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Tamás
2017.01.19.A múlt héten olvashattátok Tamás történetét egy norvég faluból, és akkor ígéret volt arra, hogy az ottani élet bizonyos részeit egy külön írásban részletesebben is kifejti. Nos, most jött el ennek az ideje, így eltöltünk majd egy napot egy óvodában, megnézzük, milyen lehetőségei vannak egy autista gyermeknek az északi országban, és kis összegzésre is futja majd.

Egy nap az óvodában

„Arra gondoltam, leírok egy óvodai napot (gondolom a festés és az autószerelősdi senkit sem érdekel itt), úgyis volt itt a határátkelőn ilyesfajta poszt már, hogy milyen egy munkanapod.

Telefonos helyettes voltam, ha valaki szabadságra ment vagy megbetegedett, akkor engem is tudtak hívni. A végén már heti négy napot dolgoztam, és nem csak én voltam vikar. Beteges egy népség, főleg az állami / kommune alkalmazott, érdekes.

Nem csak én voltam egyedül hapsi, és nagyon szeretik itt északon, ha van férfi is az oviban. Különbözik az egész rendszer az otthonitól, főleg mert van pénz a megfelelő számú alkalmazottra. Három-négy gyerekre jut egy felnőtt. Volt olyan, hogy egy „osztályon” három pasi szolgáltunk. Ez ráadásul az 1-3 éves korú gyerkőcöknél...

DAVAJ CSASZI!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.01.18.Így jártunk. Már megint így. Mert a Moszkva Kálmán tér nem lesz a liberálbolsevista, anarchoszindikalista, migráncssímogató, terrorista civilek harci terepe! Megvédi tőlük a hatalom Budapestet! A Centrális Erőtér az ilyeneket kiveti magából. De előbb azért, biztos, ami biztos, elveszi az órájukat. Csak, hogy tudják, hány óra... Vagy, hogy ne tudják... Davaj csaszi!
Az idő dimenziója a térben: a hajdani Széll Kálmán, majd Moszkva, majd újfent Széll Kálmán – ma a köznép nyelvén már csak Moszkva Kálmán – téri óra.

Az a kultikus. Ami alatt generációk szerelmesei adtak egymásnak találkát, épp úgy, mint valaha a Blahán, a Nemzetinél, ott ahol a hatos megállt. Ez az óra is „nemzeti” volt a maga nemében. És hatos is megállt mellette – lévén ott a végállomása. Ma is megállna mellette, ha az az óra még ott lenne…

Történt pediglen, hogy a múlt eltüntetésének demonstratív lépéseként kikapták a sokaknak egy életre emlékezetes régi órát a helyéből a tér milliárdokba kerülő „felújítása” – inkább kősivataggá alakítása – jegyében. Nem olvasztották be. Kellhet az még. Egyszer majd nagyon sokat fog érni valakinek… Jól mutathat egy palota kertjében. Addig is: időszakilag kiállították a Kiscelli Múzeumban, ahol szolid belépti díj fejében még ideig-óráig bárki megtekintheti.

A hűlt helyén felállítottak egy, a hatalomnak igen kedves fallikus szimbólumot, a tetején beépített digitális órával. A szögletes pózna nyár derekán különös látványt nyújtott az árnyatlan hammada kiszáradt fái, injekcióstűhöz hasonlatos lámpavasai és bronzverebekkel tarkított, térdig érő, úgynevezett zöldfelületei között...

MI A HELYZET EZZEL A PAKTUMMAL ÉS MIT GONDOLJON MOST A KEMÉNYEN HÜLYÉRE VETT, VAKULÁSIG USZÍTOTT FIDESZES KISEMBER?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.18.Még mielőtt elkezdődik a MSZP – mától hivatalosan is – miniszterelnök-jelöltjének Botka Lászlónak a lakájmédia általi földbe döngölése, és Gyurcsányvonáról leszállva Szeged polgármesterét kezdik el lemészárolni karakterileg, van itt egy vicces kis szeánsz tegnapról. Nem vicces, de legalább undorító. Az Origótól a Magyar Időkig, a 80 milliárdos közpénztelevíziótól Vajna András nem hivatalos közpénztelevíziójáig nyúló barnanyelvű skálán nem sűrűn foglalkoztak vele.

Mivel oly jó vagyok, hogy nem szeretném, ha Orbán nevű Viktor hívei és a Fidesz kvótampánnyal és Brüsszel gyalázásával, valamint a liberális világrend összeomlásával etetett nemzeti érzelmű követői lemaradnának a legfontosabb összefüggésekről, elmesélem. Röviden: Orbán és a Fidesz nem dicsekedett el vele, de tegnap az Európai Néppárt tagjaként, a magyar kormánypárt lepaktált a gonosz európai liberálisokkal.

A Fidesz hivatalos kommunikációjának alappillérévé avanzsált liberális szitokszó, amellyel az utóbbi években talán a legkövetkezetesebben uszították a híveiket ( a liberális kábé a leprás, büdös, fertőző, beteg megfelelője a kormánypárti szótárban), szerintem szükségessé tette volna, hogy a tegnapi nap után kiálljanak a hölgyek-urak és valamit mondjanak. Hogy átvertünk, idióták, szarunk a fejetekre, otthon egyet fröcsögünk, Brüsszelben-Strasbourgban mást csinálunk, de ti annyira hülyék vagytok, hogy fel sem fogjátok! Vagy azt, hogy kényszerből cselekedtünk, de tiltakoztunk, ahogy a seggünkön kifért, hányingerrel küzdve csapkodtuk az asztalt, mert a következetesség, a gerincesség mindenek felett.

Miről is van szó? Martin Schultz, a Fidesz legendásan jó barátja, az EP szociáldemokrata elnöke már korábban bejelentette, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből. Eljött a január, lejárt a megbízatás, a tegnapi tisztújítás pedig a következő eredményt hozta: a szavazás negyedik fordulójában a néppárti Antonio Tajanit (Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő bizalmasát) választották Schultz helyére. Rögtön miután reggel a liberális frakció jelöltje, Guy Verhofstadt visszavonta a jelöltségét. Tekintve, hogy pártcsoportja szövetségre lépett az Európai Néppárttal.

Az, hogy nem lehet még véletlenül se valamilyen háttéralku nélkül EP-elnököt választani, az sokat elmond a totális válságban fetrengő európai intézményekről, ezt kár lenne tagadni. Ennek a válságnak az egyik fokmérője az, hogy az Európai Uniót a legmagasabb hőfokon gyalázó Fidesz az Európai Néppárt tagjaként asszisztált ennek az alkunak a megkötéséhez, miután tűzzel-vassal üldözik, köpködik a liberális szemléletű ellenfeleiket/polgáraikat...

VÁROSOK ÉS FŐTEREIK

ÖSSZKÉP BLOG
Szerző: baranyaizsolt
2017.01.18.


Az elmúlt két hónapban tíz magyar város főterén keresztül mutattuk be a városok sokféleségét. Persze a fókuszt soha nem tartottuk szigorúan a városközpontokon: azok inkább tükörként, elrugaszkodási pontként szolgáltak csak e tíz – egymástól lehetőség szerint minél inkább különböző – város sajátosságainak bemutatásához. A legkisebb népességűt közülük 7800 fő, a legnagyobbat több, mint 200 000 fő lakja; van köztük megyeszékhely, mezőváros, iparváros, alvóváros és üdülőhely is; lefedik mind a hét magyarországi régiót, sőt még egy határon túli város is szerepel köztük.

Minden város életében kitüntetett szerepet tölt be a központja (ha van olyanja: főtere), és mindegyik ilyen központnak megvannak a maga jellegzetességei. Ezek rengeteg mindent elárulnak arról, milyen életet él a város, ami körülveszi a szóban forgó központokat; sőt közös vonásaikon át Magyarország egészéről is tanulságokkal szolgálnak. Cikkünkben négyet gyűjtöttünk össze ezek közül:

ITT OLVASHATÓ

EGY LEBUTÍTOTT, UTASÍTÁSOS RENDSZER FELÉ VEZET A KORMÁNY EGÉSZSÉGPOLITIKÁJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2017.01.18.Január elején jött a hír, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ magához veszi az általa fenntartott 109 kórház pénzügyi-számviteli feladatokat ellátó munkatársait, mindezt a kórházak tehermentesítése nevében, hiszen a bértömeg a kórházaknál marad „az egészségügyi ellátás” fejlesztésére.

A betegjogok kapcsán egy korábbi cikkemben már említettem, hogy a XX. századi legnagyobb paradigmaváltás az egészségügyben az volt, hogy tetszik nem tetszik, üzemszerű működésre álltak át az egészségügyi szolgáltatók, így sok esetben az ipari termelésben kialakult sémákat kényszerültek adoptálni a működésükre.

A modern ’egészségügyi üzemet’ a hagyományos orvosi etikával, illetve a gyógyítás sajátos, pénzügyektől távol álló szemléletével összehangolni nehéz feladat, sok helyen mégis sikerül megtalálni azt a szervezeti-irányítási struktúrát, amely egyensúlyt teremt az eltérő irányvonalak-igények között. Persze léteznek negatív példák is, pl. a spiegel.de pár hete írt egy hamburgi kórház dolgozóinak és betegeinek kálváriájáról, amelyért – a túlzottan profitorientált szemlélet mellett – a maximálisan üzemszerű működést okolják a szakértők.

Ebben az új egészségügyi rendszerben pl. alapvető, hogy egy kórház vezetése rendelkezzen menedzseri kompetenciákkal. Pénzügyi, számviteli, közgazdaságtani, egészség-gazdaságtani ismeretekkel. Ez nem csak azokban az országokban van így, ahol az egészségügyi szolgáltatók hagyományosan vagy újonnan, részben vagy egészben magánkézben vannak, hanem az ún. állami egészségügyi rendszereket fenntartó országokban is.

Például Angliában, az állami egészségügyi rendszer őshazájában is alapvető, hogy a fenntartó személyétől függetlenül is legyen a szolgáltatói együttműködésekben (trusts) megfelelő gazdasági ismeretetekkel felvértezett személyzet...

MEGSZŰNIK A LEGÁLIS PÉNZMOSÓ ESZKÖZ, 156 MILLIÁRD FORINTOT FOLYATTAK ÁT RAJTA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.19.


Továbbra sem áll meg a vizes vb-hez kapcsolódó költekezés; megszűnik a stabilitási megtakarítási számla; milliárdokat bukott az állam egy épület árverésén.
Ezekről ne maradj le!
Újabb 2,1 milliárd forint a vizes vb-re (Átlátszó)
156 milliárd forintot mostak tisztára a stabilitás számlával (Világgazdaság)
Milliárdokat bukott az állam egy belvárosi épület árverésén (Index)
Ha van 3 perced:
Újabb 2,1 milliárd forint a vizes vb-reEgy január 18-án megjelent közbeszerzési hirdetmény szerint a Margit híd és a Dráva utca közötti rakparti sétány rendezésére (azaz részben térkövezésre) megy majd el a pénz. A Fővárosi Önkormányzat előzetesen 1,96 milliárdra becsülte a munkálatok költségét.  (ÁtlátszóIndex)
156 milliárd forintot mostak tisztára a stabilitási számlával2014-ben nyílt meg a lehetőség, hogy a külföldön parkoltatott illegális pénzeket némi adóteher utólagos befizetésével névtelenül és büntetés nélkül haza lehetett hozni. Ez volt a stabilitási megtakarítási számla, amelyet valamennyivel több mint kétezren vettek igénybe Magyarországon. Ez a gyakorlatilag legális pénzmosó eszköz a mai nappal szűnt meg. (Világgazdaság)
Milliárdokat bukott az állam egy belvárosi épület árverésénBecslések szerint 6-8 milliárd lehet a piaci ára annak a Zrínyi utcai épületnek, amelyet 3,8 milliárd forintért árverezett el az állam. A szűkre szabott határidők, egy határozatlan időre szóló bérbeadási kötelezettség és a stróman gyanús győztes ajánlattevő csak még gyanúsabbá teszi az ügyet. (Index444)
Gyógyszálló a város szélén – 820 millió forint uniós támogatás ment el a projektre2016-ban kellett volna befejezni azt a félkészen hagyott gyógyszállót, amely a kormány online adatbázisa szerint elkészült. A befejezésre jó ideig várni kell, mivel a tulajdonosnak az épület őrzésére sincs pénze. Amennyiben nem készül el a projekt, a magyar adófizetőknek kell visszafizetniük az EU-nak a támogatás összegét. (444)
Idézést kapott a NAV-botrányt kirobbantó Horváth AndrásHorváth ellen még három évvel ezelőtt indult nyomozás a NAV feljelentése nyomán, mert a hivatal szerint jogosulatlanul kért le adatokat az adóhatóság rendszeréből. Horváth András nevetségesnek tartja a vádat és a mostani időzítést is gyanúsnak tartja. (HVG)
Ha van még két perced:
Orbán Viktor oligarchiát hozott létre Magyarországon a Spiegel helyszíni riportja szerint. (444)
Már a gazdasági mutatókat is unortodox módszerrel alakítgatja Matolcsy György jegybankja. (Index)
Kirúgással fenyegette meg az olimpiaellenes kezdeményezést lájkoló dolgozóit az Antall József Tudásközpont vezetője. (444)
Az állami média hírműsorai nem felelnek meg az elfogulatlan tájékoztatás feltételeinek. (Mérték)
A polgármester háza prioritást élvez a hóeltakarításban Miskolcon, de ennek is megvan a hivatalos magyarázata. (Index)
Nyilvános lesz az úszószövetség átvilágítása az új elnök ígérete szerint. (444)
35 nagyvállalat  összesen 24,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott költségvetési forrásból. A program 2015-ben 3 milliárd forintról indult. (Portfolio)
A BKK miatt fűtetlen helyre került a vezérlés, ez okozza a hibát a Széll Kálmán téri (szerdán kikapcsolt) óra gyártója szerint. (Index444)
Ha óriásplakátokon nem volt elég, most prospektusként is megérkezett a legújabb kormányzati pr-kampány. (Vastagbőr)
13 millió oldalnyi archív CIA-dokumentum került fel az internetre egy infószabadságért küzdő civil szervezetnek köszönhetően. (BBC)
Hosszú évekig manipulálták a bankközi kamatmutatót, amivel bankárok vagyonokat kerestek, viszont sok-sok millióan ráfizettek. (Guardian)

SOSEM VOLT MÉG ENNYIRE SÜRGETŐ, HOGY FELTÁRJUK A PUTYIN-BARÁT HÁLÓZATOT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.19.


A Guardian vezércikke szerint a populisták igen vegyes csoportot alkotnak, együtt vannak benne a globalizáció szélsőbalos bírálói, meg idegengyűlölők és a tekintélyelvűség csodálói. Mivel Trump színre lépett, még soha sem volt ennyire sürgető, hogy feltárjuk a Putyin-barát hálózatot, annak ellentmondásait és homályosságát. A The Times arról cikkezik, hogy a nyugati baloldal soha nem lesz képes megérteni a populizmust, mert az olyan erők, mint a Labour vagy az amerikai Demokrata Párt az egyenlőségre építenek, a választók számára viszont ez a fogalom manapság azt jelenti, hogy csupán annyit veszünk ki a közösből, amennyit beteszünk oda.

Guardian

A vezércikk úgy látja, hogy Oroszország valószínűleg élvezi a liberális demokrácia lerombolójának szerepét, mint ahogy szeretné látni az unió összeomlását is, ám mindez nemigen tudja leplezni, milyen ellentétek vannak az oroszbarát csoportok között a földrészen. Túlzás, sőt ha úgy tetszik, tévedés azt mondani, hogy Putyin rendszere főzte ki a populizmus megerősödését. Viszont az biztos, hogy Moszkva támogatott radikális csoportokat. Hogy megérthessük, pontosan mi és hogyan történt, elemezni kell, milyen befolyást épített ki a Kreml az unióban. A hidegháború időszakával ellentétben napjainkban persze nem támaszkodhat a „testvérpártok” hálózatára. De a kemény nacionalizmusa és ultrakonzervatív jelszavai miatt rokonszenvezik vele a szélsőjobb, illetve a nyugatellenes érzelmek miatt a szélsőbal egy része is.

Az oroszok tagadhatatlanul profitáltak azokból a mozgalmakból, amelyeket lenyűgözött az erős ember, amelyek fenyegetésnek tekintik az iszlámot és a bevándorlást, amelyeket aggaszt a kulturális liberalizmus, és amelyek szemében a gazdasági integráció a nemzeti szuverenitás lebontásával egyenlő. Le Pentől kezdve Vona Gáborig. Az orosz hatást leginkább a propagandagépezeten keresztül lehet tetten érni. A populisták azonban igen vegyes csoportot alkotnak, együtt vannak benne a globalizáció szélsőbalos bírálói, meg idegengyűlölők és a tekintélyelvűség csodálói. Mivel Trump színre lépett, még soha sem volt ennyire sürgető, hogy feltárjuk a Putyin-barát hálózatot, annak ellentmondásait és homályosságát.

Daily Telegraph


A Heritage Alapítvány Külpolitikai Központjának igazgatója azt sürgeti, hogy Nagy-Britannia az Egyesült Államok nélkül is álljon a mozgalom élére Putyin cár birodalmi Oroszországával szemben, mert a tét Európa sorsa és stabilitása. Luke Coffey rámutat, hogy jó pár keleti NATO-tag joggal nyugtalan, miután Trump a kampányban kétségbe vonta a transzatlanti biztonság alapelvét, tudniillik, hogy a többiek segítséget nyújtanak a megtámadott tagországnak. Az elemző hangsúlyozza, hogy világ általában tökéletesen félreérti, milyen fenyegetést is jelentenek az oroszok a Nyugat számára. Itt a másik oldalon egy 21. századi országot látni, 19. századi törekvésekkel. Minden erejével azon van, hogy maximalizálja befolyását és érvényesítse az érdekeit. A célpontot gyakran az olyan alapértékek jelentik, mint a jogállam, az egyenlő jogok, a sajtószabadság és a szabad választás. Az eszközök váltakoznak, Amerikában pl. beleavatkozott az elnökválasztásba. Európán belül történelmi okok folytán a britek tudják a legjobban, miként kell bánni a birodalmi Oroszországgal. Moszkva ma is olyan gyorsan nyomul, amennyire azt a körülmények megengedik számára, ám megáll és visszavonul, ha határozott ellenállásba ütközik. Majd vár a következő kedvező alkalomra.

A tekintélyelvűség árát persze ezúttal is az orosz nép fizeti meg. Közben erősödik az ultranacionalizmus, ami alátámasztja a Kreml szándékait a befolyási övezet kiterjesztésére. Putyin tudja, miként reklámozza a saját politikáját, az átlag orosz szemében a nemzeti dicsőség helyettesíti a jólétet – legalábbis egyelőre. De ha meginog a türelem, biztos, hogy az elnök külföldön keres kalandokat, mert el akarja terelni a figyelmet a sanyarú hazai állapotokról. Trump is rájön majd ugyanakkor, hogy a putyini Oroszország nem lehet partner a Nyugat számára. A kérdés csupán az, mekkora lesz ennek a leckének az ára...

MIÉRT NEM JUTUNK EGYRŐL KETTŐRE?

HVG ONLINE
Szerző: Mellár Tamás
2017.01.18.


...Nagy örömre és büszkeségre azonban nincs okuk ezeknek a szakértőknek, ha megnézzük, miként is sikerült ezt a fordulatot elérni. Mindenekelőtt úgy, hogy az Orbán-kormány felhasználta a konszolidációhoz a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, amelyek a GDP 10 százalékát tették ki. A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése azzal az előnnyel is járt, hogy a költségvetés egyenlege így automatikusan javult 1-1,5 százalékponttal, hiszen a magánpénztárakba már nem kellett a kötelező részt befizetni. Ezen felül 2010 és 2015 között az európai uniós támogatások összességében meghaladták a GDP 26 százalékát (ez a támogatás 2004 és 2009 között összességében alig több, mint 8 százalék volt). Továbbá a devizatartalékok 4 852 millió euróval csökkentek 2010. június 30. és 2015. december 31. között (35 174 millióról 30 322 millió euróra) az MNB nyilvántartása szerint. Ez további 5 százalékos GDP-arányos forrást jelent. Összességében tehát pusztán az említett tényezőkből mintegy 41 százaléknyi többletforrás állt rendelkezésére az Orbán-kormánynak a konszolidációhoz. Ehhez képest viszont mindössze 5,8 százalékponttal tudták mérsékelni az adósság/GDP hányadost. A forrástöbblet felhasználás tehát az éves GDP 35 százalékára (41%–5,8%) rúg, s ezt az értéket lehet összevetni a 2002–2010 közötti időszak 34 százalékos (25,5% eladósodás plusz 8,5%-os EU-s támogatás) többletfelhasználásával. A különbség így már elenyészően kicsi, nincs tehát mit egymás szemére hányni a különböző kormányoknak.

A Fidesz-kormány konszolidációja kapcsán azonban érdemes még egy-két további adalékot is felsorolni a pontosabb kép kedvéért. Az Orbán-kormány további forrásokhoz jutott a külföldi tulajdontöbbségű cégek egy részére (bankszektor, távközlés stb.) kivetett szektorális különadók révén. Ennek az azonnali bevétel mellett, későbbi negatív következménye, a magánberuházások jelentős visszaesése lett. Ugyancsak bővítette a kormány költségvetési mozgásterét az oktatási és az egészségügyi büdzsé jelentős (a korábbi finanszírozási szinthez képesti 20–30 százalékos) csökkentése. Mindezek a jelenbeli és még inkább a jövőbeli növekedési potenciált gyengítik, a fenntartható növekedési pályát roncsolják. S még egy adalék, bár kívül esik a 2015-ös vizsgálati határon: az MNB devizatartaléka 2015 decemberéhez képest 2016. szeptember 30-ára 6 661 millió euróval, vagyis a GDP több mint 6 százalékával csökkent. A vagyonfelélés tehát töretlenül folytatódik tovább.

Mélyebb és részletesebb kutatásokat igényelne annak kiderítése, hogy mire is költötték a szocialista kormányok az ő 34 százalékos többletforrásukat 2002 és 2009 között, s mire a Fidesz a maga 35 százalékát 2010 és 2015 között. Nyilván gyarapodott az állami (nemzeti) vagyon ezekben az években, autópályák épültek, városközpontokat újítottak fel, állami beruházások épültek, állami tulajdonba kerültek különféle vagyontárgyak, termelőtőke. Tehát nem vált minden kámforrá, nem volt minden állami beruházás fölösleges, és nyilván nem szívta fel az összes forrást a korrupció. De hogy milyen volt valójában ezen állami forrásfelhasználások célszerűsége és hatékonysága, az még megközelítő pontossággal sem deríthető ki. Egyfelől azért nem, mert nincsen megfelelő állami (és nemzeti) vagyonnyilvántartás, másfelől pedig azért, mert nem lehet szabadon vizsgálni az állami beruházásokat, a pályáztatási rendszert. Még ennél is nehezebb feladatot jelent a korrupció vizsgálata, különösen annak intézményesített változata, amely a legutóbbi időben terjedt el széles körben.

Egy dolgot azonban elég nagy biztonsággal megállapíthatunk a 2002 és 2015 közötti időszak adatai alapján (sőt a korábbi, itt nem vizsgált időszak adatai is ugyanezt támasztják alá): a magyar gazdaság normál működéséhez évenként átlagosan 5–6 százaléknyi GDP-arányos többletforrás bevonására van szükség, függetlenül attól, hogy baloldali vagy jobboldali kormányok kezében van az ország irányítása. Nagyon fontos, de semmit sem változtat az előbbi megállapításon az, hogy ezt a finanszírozási többletigényt adósságnöveléssel és/vagy vagyonfeléléssel, esetleg külföldi támogatásokból szerezték (szerzik) meg az aktuális kormányok. Mindaddig, amíg a magyar gazdaság és az ezt működtető politikai és vállalkozói elit nem lesz képes megváltoztatni ezt az improduktív működési módot, addig a tartós gazdasági konszolidáció és felzárkózás csak elérhetetlen álom marad...

TOVÁBB NŐ ÉS DRÁGUL A "KISEBB ÉS OLCSÓBB" ÁLLAM

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.01.19.


Annak ellenére, hogy még 2010-ben a kisebb és az olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenységét Orbán Viktor és kormánya, immáron 85-ről 173-ra emelkedett a kormányzati tisztviselők száma, ha belevesszük a legújabb, két hete kinevezett helyettes államtitkárokat is. A képviselői mandátumok felére csökkentése ellenére sem terheli meg kevésbé a költségvetést a képviselők fizetése, ugyanis hiába vannak kevesebben, még többe kerülnek az adófizetőknek. Ráadásul a kinevezett államtitkárokat, és helyettes államtitkárokat nem kötik összeférhetetlenségi szabályok, így pozícióhalmozással igencsak nagymértékben megnövelhetik fizetésüket.

Növekvő mennyiségű államtitkár
A harmadik Orbán-kormányban jelenleg 108 helyettes államtitkár, 55 államtitkár, valamint 10 miniszter dolgozik  derül ki a kormányzati honlapon szereplő adatokból.
Mindez annak ellenére, hogy a miniszterelnök 2010-ben kormánya bemutatásakor arról beszélt, hogy az ő csapatára „sem a rangkórság, sem a kormányzati dáridó nem lesz jellemzőnem fér bele”. Odáig rendben is volt, hogy valóban kevesebb minisztérium állt fel, mint a Bajnai-kormány idején, és mivel a kormány tagjainak az Alaptörvény szerint csak a miniszterek számítanak, nem teljesített ilyen szempontból rosszabbul a Fidesz, mint a szocialista-liberális kormányok.
Csakhogy, ami a bejárati ajtón kiment, a hátsó ajtón betódult: pár év alatt az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma kétszeresére nőtt 2010-hez képest. A Bajnai-kormánynak igaz, hogy 15 minisztere volt a mostani 10 helyett, viszont mind az államtitkárok, és mind a helyettes államtitkárok (akiket abban az időben szakállamtitkároknak hívtak) kevesebben voltak. Az államtitkárok tekintetében 20-ról 55-re, a helyettes államtitkárok  esetében pedig 49-ről 108-ra emelkedett a szám. A kormányzati tisztviselők száma 2010 óta 85-ről 173-ra emelkedett, tehát aligha lett kisebb az állami vízfej, inkább több mint a duplájára nőt 6 év alatt...