2020. december 1., kedd

MÉG MINDIG VAN ÉRTELME HÉTRŐL HÉTRE AZT HALLGATNI, HOGY KINEK MIÉRT NINCS JOGA BÍRÁLNI A SZENT KORMÁNYT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.12.01.


Szájer József
ereszcsatornán menekülésbe és az EP-mandátumáról való lemondásba fulladt, drogoktól sem mentes szexorgiás lebukása helyett (ami késik az jön), beszéljünk most valami sokkal kevésbé keresztény gyökérségről. Nekem Borkai meztelen seggének látványa után még idő kell egy kevés idő az emésztésre.

Tehát. Mielőtt az abszolút fideszes többségű parlament nekiállt volna átpréselni a gépezetén a mára betervezett nem kevesebb, mint húsz darab előterjesztést (köztük az Egyenlő Bánásmód Hatóság járványügyi megfontolásokból rendkívül sürgőssé vált megszüntetését, vagy éppen a pártállami kézivezérléssel irányított MTVA jövő évi 117, 7 milliárdos költségvetését), napirend előtti felszólalásokra is sok került az egyre szűkebb körben, de legalább egyre kevésbé tisztelt házban. Ahol az ellenzék képviselői egyebek mellett a közpénzek gyalázatos felhasználásáról, a kormány siralmas gazdaságpolitikájáról beszéltek, a kormány kivezényelt ügyeletes államtitkárai pedig reagáltak a felvetésekre.

Tény, hogy miután tegnap szintén jó munkát végeztek a nertársak, amennyiben megszavazták Jakab Péter zsák krumpliért házelnökileg kiszabott 4,4 millió forintos büntetését, majd amikor Tiborcz István miniszterelnöki vő korrupciótól bűzlő Elios-ügyéről beszélt volna, egyszerűen kikapcsolták a mikrofonját, és amennyiben közölték, hogy a Demeter nevű udvari nácit nem áll szándékukban meneszteni, ma is kitettek magukért...

KINCSES: AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS BIZTONSÁGA KERÜLHET VESZÉLYBE, HA AZ ORVOSOK NEM ÍRJÁK ALÁ AZ ÚJ SZERZŐDÉST

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.12.01.


Azt nagy sikernek tartja a Magyar Orvosi Kamara, hogy a kormánnyal való megállapodás révén jelentősen emelkedhetnek a bérek az egészségügyben, továbbá megszűnhet a hálapénz intézménye! – erősítette meg az ATV reggeli műsorában Kincses Gyula. A szakmai kamara elnöke azt is eredménynek tartja, hogy 44 napra sikerült csökkenteni a kirendelési időt. Viszont a másodállásokkal kapcsoltban vesztett az egészségügy, de talán az ország is, mert az egyezség elmaradása az egészségügyi ellátás biztonságát is veszélyezteti.


„Nem arról van szó, hogy az orvosok pénzéhesek, és ezért lenne átláthatatlanul kusza a másodállások rendszere. Sokkal inkább az egészségügy struktúrája alakult úgy, hogy csak a vállalkozói jogviszonyban dolgozó, tehát a „maszekoló” orvosokkal együtt képes az egészségügyi intézmény hálózata biztonságos ellátást nyújtani. A megállapodás érdekében az Orvosi Kamara nem zárkózott volna el a másodállás megszüntetésétől, de először azt szerette volna tisztázni, hogy valójában hány vállalkozó orvosra van szükség a magyar egészségügyi rendszerben. Illetve tisztázni szerették volna, hogy mely területeken van szükség a másodállás fenntartására, majd azt követően akartak kialakítani egy tisztességes rendszert. Ezt azonban a kormányzat elutasította, s ragaszkodott a mellékállások megszüntetéséhez.

Komáromi Zoltán háziorvos szerint a törvény elfogadói nincsenek tisztában azzal, hogy az utóbbi években az egészségügy működése alapvetően megváltozott. Ma a járóbetegellátás területén az orvosoknak lényegében nincs is „főállása”, hanem három-négy mellékállása van. A speciális szakmákban - mint az érsebészet, gyermeksebészet, szemészet – nincs annyi beteg, hogy főállású orvosokat foglalkoztassanak. Ezért az orvosok több rendelőben gyógyítanak...

KOMOLY KUTATÁS INDULT MAGYARORSZÁGON A NÉGYNAPOS MUNKAHÉT HATÁSAIRÓL

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.12.01.


Az elmúlt időszakban egyre gyakrabbak a négynapos munkahéttel próbálkozó cégekről szóló hírek, hétfőn éppen egy fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat, az Unilever új-zélandi leányvállalata jelentette be, hogy 81 alkalmazotta a jövő héttől kezdve egy évig öt helyett négy napig fog dolgozni – változatlan fizetésért.

A nagyvállalat a 12 hónapos próbaidőszak után fog arról dönteni, hogy változtat-e a nagyjából 155 ezer alkalmazott munkaidejének hosszán. Az Unilever új-zélandi leányvállalatának ügyvezetője szerint a cél az, hogy a négy napban a munkavállalók ugyanolyan munkarendben dolgozzanak, mint eddig, tehát ténylegesen rövidíteni akarják a munkaidőt, és nem átcsoportosítani a napok között. Az Unilever Új-Zélandon nem termel, nincs üzeme, a helyi munkatársak csak marketinggel, értékesítéssel és logisztikával foglalkoznak...

ELSZÁLLHATNAK AZ ATLÉTIKAI STADION MÁR ELEVE FELPUMPÁLT KÖLTSÉGEI, ÉS CSÚSZHAT IS A PROJEKT

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2020.12.01.


Újabb milliárdokat sikerült elkölteni az épülő atlétikai stadionra. Ezúttal tanácsadói, ellenőri feladatokra szerződtek baráti cégekkel.


Gyorsan közelít a számláló a Budapesti Atlétikai stadion a kormány által októberben meghatározott 204 milliárd forintos bekerülési költségéhez. A nemzetközi közbeszerzési portálon hétfőn közzétett tájékoztató szerint a projekt lebonyolításával megbízott BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. 2,88 milliárd forintot fizet a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztési és Mérnöki Zrt. – Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. párosnak a stadion, a szabadtéri edzőpályák, a gyalogos és kerékpáros hidak, illetve más projektelemek lebonyolításáért, valamint tanácsadói és ellenőri feladatokért. 

A tendernyertes cégek a NER hűséges mérnök vállalkozói. Szinte valamennyi nagyobb állami beruházásban szerepet kapnak, legyen szó a múzeumi negyedről, az Opera felújításáról, a Puskás stadionról, különböző út- és vasútépítésről...

A TANUSZODA KIVITELEZÉS LETT A STADIONÉPÍTÉS ÚJ SZINONIMÁJA

MFOR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2020.12.01.


Stadiont nem lehet minden kisvárosba építeni, ellenben tanuszodát igen. Most például Mészáros Lőrinc egyik cége építhet 1,1 milliárd forintból Letenyére egy fedett uszodát.


Hatalmas verseny volt azért, hogy ki építhesse meg az 1300 négyzetméteres letenyei tanuszodát, de végül 1,1 milliárd forintos ajánlattal a Dunántúli Magasépítő Kft. nyert - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Pontosan ez lesz a cég feladata:

Fedett uszoda rendeltetésű épület kivitelezése teljes körű, kulcsrakész kivitelben, a kapcsolódó uszodatechnológiai, környezetrendezési, külső közműépítési munkákkal, továbbá a nem jogerős használatbavételi engedély megszerzésével együtt...

BORKAI, KALETA… ÉS?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH ÉTER
2020.12.01.


Kajánkodhatnánk is, hogy családbarát kormányba is beüt a mennykő, de nem tesszük. Nem pusztán azért, mert ízléstelen volna, hanem mert nem mondanánk vele semmi újat. A folyamatos, álságos kommunikáció, ami már átcsapott a törvényalkotásba, mi több az alaptörvénybe is, éppen eléggé egyértelművé tette mindazok számára, akik nem fizetett, vagy elkötelezett hívők, hogy a nagy keresztény álarcon mutatkozik azért egy-két folt. Ha más nem, ahogy a Borkai-, vagy a Kaleta-ügyet kezelte a hivatalosság, megmutatta, hogy a magas erkölcsiség addig tart, amíg nem érinti a saját tábort. Ha viszont eléri, akkor beindul a rejtőzködés, a sumákolás, a terelés, és ha lehet, a felmentés is. Lám, Borkai esetében sikeres volt az akció, mert bár a volt olimpiai bajnok kénytelen volt lemondani polgármesteri pozíciójáról, sem az érdekes üzleti tranzakcióknak (Audi), sem az orgián felbukkanó drognak, sem pedig a közpénzek sajátos felhasználásának nem lett büntetőjogi következménye.


Kaleta Gábor pedofil képgyűjteményét nem sikerült teljesen eltakarni, a volt diplomata bíróság elé került, de – mondhatni – megúszta, meglehetősen enyhe büntetéssel. Azóta különben, ha jól figyeltem, két hasonló ügyben is eljárt a bíróság, mondanom sem kell: keményebb ítéletek születtek.

De most, Borkai és Kaleta történeténél durvább eset jött szembe a nyilvánossággal: egy magyar EP képviselőről szól a fáma, aki azóta már nem képviselő. Nem ismerjük a részleteket, így nevünk sincs, vagyis nem tudjuk, hogy ki az a politikus, akit a belga rendőrség elkapott, mert tiltott orgián vett részt. Nem az orgia volt tiltott – ha jól gondolom –, hanem a járvány miatti összejövetelek megtartása; ezt a szabályt hágta át vagy 25, állítólag többségében férfiember. És a 25 között volt egy magyar európai parlamenti képviselő is. Akiről épp az derült ki, hogy nem éppen európai módon viselkedett. Nem, nem az volt vele a baj a jelentések szerint, hogy belecsúszott ebbe a tiltott partiba, aminek történéseiről azért lehetnek sejtéseink, hanem az, hogy megpróbált elmenekülni, illetve. A helyszínen a rendőrök drogot is találtak...

EGY BOLOND KÉTMILLIÓT CSINÁL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.12.01.


Hol vannak már azok a régi szép idők, mikor egy bolond százat csinált?
Ma már a mi egy bolondunk képes akár kétmillió bolondot is teremteni, és a folyamatnak még nincs vége.
Ha így folytatódik, akkor a Minden Pálinka Atyja meghirdeti, hogy sikeresen megoldotta az örök élet titkát és feltalálta az örökmozgót, ez újabb félmillió szavazathoz juttatja majd...
Tulajdonképpen magyarember az idők kezdete óta keresi az ígéret földjét, hát most aztán rátalált.
És nem csak az ígéret földjére, hanem a boldogságra is, legyen az bármi is, hiszen minden hivatalos megnyilatkozásból azt hallja, hogy milyen sikeresek vagyunk az élet és a halál minden területén.
Milyen remekül kezeljük a járványt, milyen kiválóan óvjuk az Európai Uniót a tévelygésektől, milyen sikeres a mi nemzetállamunk, és hogy ami pénzt kapunk az Uniótól, az csak alamizsna, ahhoz képest, amit adunk, merethogy az Unió olyan, mint hajdan a Barátság kőolajvezeték volt: jött be a Barátság és ment ki az olaj.
Még a kórházak proszektúráin is mi tudjuk a legszebb rakatot építeni a covidos hullákból, és nekünk van a legtöbb lélegeztetőgépünk is!

Mindenesetre mikor felveszünk egy gigahitelt a pénzpiacról, a nyakadba akasztva a törlesztés terhét, akkor sem kérdi meg senki, hogy mire is kellett ez nekünk Jóbarát?
Hiszen állítólag az állam működtetésének fedezete az örökkévalóságig, de minimálisan is két évre előre biztosított, mint ezt savanyúképű pénzügyminiszterünk közölte minap is, miközben a koldus ajándékozgat ezt-azt az Unió adományából, focicsapatot szponzorál Eszéken, melyben még annyi magyar származású játékos sincs, mint a Fradiban, pedig abban sincs sok.
Hiába, élni tudni kell - így mulat egy magyar úr!
Hogy itt a tél, és már megint a legszegényebbeken csattan az ostor?
Kit érdekel?
A népnek nincs kenyere?
Egyen kalácsot, nemde?
Hogy a kisgyerek mit fog enni a tanítási szünetben, az lényegtelen, a munka társadalma nem tűri a henyélést - dolgozzon, aztán majd ha hasznot hajtott, zabálhat is a lusta kis tolvajpalánta!
Mert rendnek muszáj lenni!
Katonás rendnek, pofa súlyba, kérhetsz meg jelenthetsz, persze kapni legfeljebb a pofádra kapsz!
Nyugger vagy?
A nyugdíjadat nem te eszed meg, hanem az infláció, melynek hivatalos mértéke legfeljebb vicclapokban állná meg a helyét, de statisztikailag biztosan nem - hacsak a kreatív statisztikát nem támogatjuk...

A NÁCI BESZÉD NER-KOMPATIBILIS, A SZEXPARTI NEM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.12.01.


Ezért lesz közügy egy ember magánügye, mert képes ilyen ideológiákat képviselni az Európai Unióban, este pedig megy a drogos barátaival szexpartira

Hamisan ítélik meg az orbáni reakciókat azok, akik csupán abból indulnak ki, hogy Orbán soha nem vált le senkit, mert az a bukás elismerését jelentené. Különösen nem a politikai ellenfelei követelésére. Ez nem igaz, mert vannak olyan esetek, amikor a Fidesz nem védi meg az embereit: például akkor, ha valaki saját zsebre lop, s Orbánt rövidíti meg, vagy ha szexpartin vesz részt. Orbánt nem lehet meglopni, mert az főbenjáró bűn, és a Fidesz képmutató, álkeresztény, álkonzervatív családképét sem lehet rombolni szexpartikkal, mert az nem fér bele a NER imázsába.

A náci beszéd viszont belefér. Demeter Szilárd marad a helyén, még valódi bocsánatot sem kellett kérnie, mondanivalóját csak megerősítette, és nem vonta vissza. Máskor majd körültekintőbben fogalmazza meg, hogy a holokauszt túlélőit ne sértse meg, de attól még a liberális jogállam egy náci NER-lakó számára gázkamra, a liberalizmus pedig nácizmus. Ezzel nincs semmi baja Orbánnak, ez belefér a Fidesz és a NER értékrendjébe. Ezt bátran kint tartják a kirakatban, csak Borkainak kellett távoznia és Szájert mondatták le azonnali hatállyal. Előző még érthetőbb, mert Borkai a NER-lovagok romlott életmódját minden szinten bemutatta, az EU-s pénzek ellopásától a korrupción át a prostitúcióig, minden yachtra került.

Szájer azonban egy házibulin vett részt, szabadidejében a magánéletét élte, amihez elvileg senkinek semmi köze nincs. Nem lenne, ha mindez nem ütközne a Fidesz és a NER képmutató keresztény propagandájába, és Szájer nem tépte volna a száját ennek a mocsok képmutató rendszernek a szolgálatában az Európai Parlamentben, miközben esténként meleg szexpartikon tivornyázik. Ez a kettő nem passzol, ezért nem magánügy. A Szájer által összetákolt alaptörvénybe éppen most írták bele, hogy a férfi férfi, a nő pedig nő, férfi csak nővel és nő csak férfivel szexelhet, különben megrontja és megfertőzi még a környezetét is, mint egy leprás. Ezért családot sem alapíthat. Szájer pedig olyan szexbulin vett részt, amelyen többségében férfiak voltak, amivel sejtetik a híradások, hogy a buli nem volt NER-kompatibilis. A legszebb az, amikor a homofóbokról kiderül, hogy érintettek. Ilyenkor le kell mondani, mert ez ellentétes a NER ideológiájával.

A nácizmus viszont nem ellentétes, a nácizmus maga a NER, mivel az illiberalizmus a zsidó liberális jogállamiság antitézise, maga a kőkemény antiszemitizmus és nácizmus. Ezért Demeter Szilárd marad, sőt egy nagy kitüntetés újdonsült várományosa, amivel az általa leírtakat ajánlják a NER-szimpatizánsok figyelmébe, Szájer viszont pszichés terhekre hivatkozva azonnali hatállyal lemond, mert utasítják erre. Tegyük mérlegre a két cselekedetet, vajon melyik kártékonyabb? Ha nincs kijárási tilalom és a rendőrség nem tart a járvány miatt razziát, ki sem derül, ami történt. Vagy ha Szájernek sikerül az ereszcsatornán gyorsabban menekülnie, senki meg sem tudja, hol járt. Kinek ártott vele? Kinek mi köze hozzá? Ha ő nem fogyasztott kábítószert, kizárólag a kijárási tilalmat szegte meg, ahogy a nyilatkozatában is csupán erre tér ki. Minden egyéb a magánélet része, amihez elvileg senkinek semmi köze. A többi ízlés dolga, nem bűncselekmény...

MEGMUTATJUK, KIK NEM TÖRLESZTIK MOST A HITELÜKET - A NYUGDÍJASOK KEVÉSBÉ LÉPTEK BE A MORATÓRIUMBA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2020.12.01.


Nagyobb arányban fiatalok, kisebb településeken élők, vállalkozók és részmunkaidősök függesztették fel hitelük törlesztését – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felméréséből. A jegybank adataiból kiderült, hogy a nyugdíjasok kevésbé éltek a lehetőséggel.


Még tavasszal jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az idén se a cégeknek, se a magánszemélyeknek nem kell törleszteniük a kölcsöneiket. A később megjelent részletszabályok a moratóriumot – mint az a rendeletből kiderült – kiterjesztették a munkáltatói kölcsönökre és a Nemzeti Eszközkezelő programjára is. Némi bizonytalankodás után a jegybanki adatok szerint az adósok döntő része élt is a lehetőséggel.

Az MNB számításai szerint a 2020 júniusában fennálló, március 19-e előtt folyósított hitellel rendelkező mintegy 2,7 millió háztartási ügyfél körülbelül 60 százaléka, vagyis 1,6 millió adós élt a fizetési moratórium lehetőségével legalább egy kölcsönére.Moratórium nélkül – derítettük ki korábban az adatokból – nagy lenne a baj. Az sem lehet véletlen, hogy az OTP Öngondoskodási Index 9 éves történetében soha nem volt ilyen kevés háztartásnak megtakarítása, mint amit a legutóbbi felmérés mutatott. Az elmúlt hónapokban a lakosság harmadának romlott a helyzete a koronavírus-járvány hatására. Közel 60 százalékuk a nadrágszíjat húzta meg, nagyjából a felük pedig arra kényszerült, hogy a megtakarításaihoz nyúljon. Érzékelhetően az MNB is aggódva figyeli a folyamatokat...

A NEMNÖVEKEDÉS SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL

POGIBLOG
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2020.11.27.


Hosszú időn keresztül tartotta magát a nézet, hogy a szegénység felszámolásának kulcsa a növekedés. Ideológiai hozzáállástól függetlenül gyakorlatilag az összes közgazdasági iskola a gazdasági növekedést tartotta a gazdaságpolitika alapcéljának. A politikai szintéren szintén konszenzus volt: szociáldemokraták is elfogadták a növekedési konszenzust, hisz ez változatlan bérarány (bér/GDP) mellett az alsó osztály életszínvonalának javulását jelentette. De még a szovjet típusú államkapitalista rezsimek is a gazdaság, ezen belül pedig az ipari bázis bővítését tekintették elsődleges céljuknak.

Unalomig ismételt módon mindez a GDP-mutató kiemelt szerepéhez vezetett. A neoliberalizmus évtizedei (kb. 1973-2008) után azonban világossá vált, hogy a növekedés már az életszínvonal szempontjából sem jelent megfelelő megoldást. Sem nemzetállamon belül, sem pedig azok között.

Az elosztási kérdések (bérarány csökkentése a profit előnyére, az adórendszer kilapulása, a jóléti alrendszerek visszaszorítása) torzulása miatt a növekedés nem hozza meg a várt eredményt: a dagály nem minden csónakot emelt fel, csak a yachtokat. Ismert módon a neoliberalizmus évtizedei alatt a nyugati középosztály helyezte stagnált, a szegényeké romlott, miközben a felső 1% szupergazdaggá vált. A középosztály és a szegények életszínvonalának alakulása levált a GPD növekedéséről...

SZEXUALITÁS ÉS POLITIKA - MÉSZÖLY MIKLÓS KÉT 1956 UTÁNI NOVELLÁJÁRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: SZOLLÁTH DÁVID
2020.11.27.


A magyar prózában Mészöly halála után lett újra jelentős törekvés az emlékezetkritika. Az ezredforduló utáni többé-kevésbé újrealista történelmi próza visszamenőleg felértékelheti a Mészöly-életműnek ezt a történelem- és társadalomérzékeny, kevéssé számon tartott vonulatát. Egyúttal fogékonyabbá teheti a mai olvasót azokra a helyzetekre, amikor a történelemtudomány vagy az emlékiratirodalom mellett, helyett a fikció vállalja magára az emlékezet visszaperlésének szerepkörét. Erre olyan időszakokban kerül sor, amikor elkülönülnek egymástól az államilag támogatott, propagandában, tananyagban terjesztett alternatív történelmek és az autentikusabbnak érzékelt közösségi múltfelfogások.

Teréz krónikája rendhagyó műve a korai Mészöly-prózának. Épp azért, mert a Sötét jelek (1957) és a Jelentés öt egérről (1967) kötetek darabjai közül poétikailag talán ez a legkevésbé rendhagyó elbeszélés. Egy nő élettörténetét mondja el fegyelmezett krónikastílusban. Az apa nélkül felnőtt Teréz hányatott sorsú, háborút átvészelt, az egyik Trianon után elcsatolt országrészből áttelepült fiatal nő, pártaktíva, aki beleszeret a rendszerellenesnek minősülő, az egyetemről kitett Péterbe. A fiatal pár szegény, Péter nehezen kap munkát rossz káderlapja miatt, Teréz ráadásul egyre súlyosbodó betegséggel küszködik. Amikor Péter – aki végül kocsikísérő lesz – munkája miatt nem tud mellette lenni, egy, a szerzetesrendek feloszlatása miatt elárvult apáca, Berta nővér költözik hozzá, hogy ápolja. Teréz tragikus véget érő története a „realista humanizmus” iskolapéldája lehetne, marxista kritikusok dicséretét is kiérdemelte. Elbeszélésmódja konvencionális, viszont politikai jelhasználatának kreativitása igen figyelemreméltó. Például felhasználja az „osztálykülönbség-romantika” a korban oly gyakori toposzát. A szocialista realizmus sematizmusában hamar elkoptatott történetklisének voltak színvonalasabb megformálásai is. Ezek közé tartozik Déry Felelete, itt a fiatal kommunista Nagy Júlia feltett szándéka, hogy meggyőzi szerelmét, a korosodó, cinikus „polgári maradvány” Farkas Zénó professzort a proletárjövő nagyszerűségéről, vagy Galgóczi Erzsébet Kőnél keményebb című novellája, amelyben a kommunista „népi káder” lány voltaképp nem is annyira a tanárába, hanem annak tiltottgyümölcs-zamatú, burzsoá műveltségébe szeret bele. Egy feltételezett ellenzéki nézőpontból olvasva a Teréz krónikáját, akár zavarba ejtő is lehet, hogy Mészölynél a szerelmespár osztályidegen fele, Péter nincs fölényben Terézzel szemben, sőt vitáikban ő a dogmatikus és a türelmetlen, míg Teréz elfogadóbb, szelídebb...

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

BELGA ÜGYÉSZSÉG: DROG VOLT SZÁJER JÓZSEF HÁTIZSÁKJÁBAN

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.12.01.


A képviselő keze vérzett, amikor a rendőrök igazoltatták. Szájer József a korábbi közleményében azt állította, a drog nem az övé.

Cikkünk frissül

A szomszédok hívták ki a rendőrséget arra a bulira, melyen részt vett Szájer József EP-képviselő is péntek este. Az ügyészség közleménye szerint péntek este fél 10-kor riasztották a rendőrséget a lakók, miután azt tapasztalták, az egyik épületben megsértették a koronavírus miatti korlátozásokat...


„TUDTUK, HOGY NAGY A BAJ” – EZÉRT TELJESÜL BE AZ ÖRMÉNY TRIANON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2020.12.01.


Végleg lezárul egy időszak az örmény történelemben, Hegyi-Karabah nagy része elveszett – a kaukázusi ország a szemünk láttára éli át saját Trianonját. De miért és hogyan történt ez így? Milyen hibákat követett el Jereván – nemcsak a háború alatt, de már előtte is? Hogyan tudta Azerbajdzsán másfél hónap alatt felmorzsolni az eddig áthatolhatatlan karabahi örmény védvonalakat? S ami a jövőre nézve a legfontosabb: kinek és milyen árat fizet a győzelemért? Örmény forrásainkkal – think-tank- és NGO-vezető, kormánypárti parlamenti képviselő – elemezzük a szeptember 27-én kezdődött 44 napos háborút, és meglepő következtetésekre jutunk – például Oroszország győzelmével kapcsolatban...


A 168 ÓRA DECEMBER 1-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA
2020.12.01.


„Soros György a liberális Führer… Európa Soros György gázkamrája… Mi vagyunk az új zsidók” – néhány citátum Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának legutóbbi publicisztikájából. Lapzártánkkor már több ezren követelik a távozását – ilyen esetekben Orbán rendszerint kiáll az embere mellett.


Enyhíteni a kórházak terheit

Lapzártakor még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus. Naponta érkeznek rekordadatok a fertőzöttekről, a halottak számáról, a kórházban ápoltakról és azokról, akiknek válságosra fordult az állapotuk, gépi lélegeztetésre van szükségük. Az intenzív osztályokon ágyak és gépek vannak, egyelőre elég az orvos is, de szakápolókból és segédápolókból jelentős a hiány. Új és új COVID-osztályokat kell megnyitni, ami veszélyeztetheti a krónikus betegek gondozását és az alapellátást. Minden olyan lehetőség számít, amely enyhítheti a járványosztályok egyre nyomasztóbb terheit.

Döntések életről, halálról

Indulatoktól, személyeskedéstől sem mentes szakmai és sajtóvitákat váltott ki az utóbbi napokban a Magyar Orvosi Kamara áprilisban kiadott etikai ajánlása arról, mit lehet tenni, ha szűkösnek bizonyulnak az egészségügy erőforrásai, és választani kell, hogy melyik COVID-beteget mentsék meg. Az Észak-Olaszországban tavasszal kialakult katasztrofális állapotok tanulságai alapján összeállított dokumentumról a járvány első hulláma után elmaradt a vita. Ellenzői a sajtóban a mostani, nehezebb helyzetben álltak elő. Azt állítják, hogy a kamara az eutanáziát propagálja, sorsolással szeretne dönteni életről-halálról. Valójában minden orvos tudja, hogy a napi gyakorlatban mindennaposak a „puha eutanázia” elhallgatott esetei, és hogy az igazi sorskérdés most egészen más: honnan lesz személyzet a gépekkel lélegeztetett betegek forgatására?

Ez még nem a fellélegzés

Lapzártánkig a világon több mint 62 millió ember fertőződött meg igazoltan a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig közelített a másfél millióhoz. A járvány leküzdéséért folyó küzdelem legfontosabb európai híre az elmúlt héten az volt, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalattal az oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést. Európa bizonyos részein – főként nyugaton – a járvány most jobbára visszavonulóban van, egyes térségekben viszont tovább tombol a második hullám.

Paradigmaváltást hoz a pandémia

Nem volt jó ötlet, hogy Magyarország az EU-n kívülről vett fel hitelt, és az uniós költségvetés vétójának is meg lehet a böjtje – mondta lapunknak Lord Robert Skidelsky közgazdász, a Warwicki Egyetem emeritus professzora, a brit parlament felsőházának tagja.

Kinek van hitele?

Magyarország legutóbbi hitelfelvétele középpontba állította azt a kérdést, hogy kinek milyen hitele van. Magyarországot a jelek szerint stabilnak tekintik a nemzetközi pénzpiacokon, és ennek jelentős a hozadéka is. Amit viszont a miniszterelnök ehhez a pénzügyi tranzakcióhoz hozzátett, az megkérdőjelezheti szavainak hitelességét. Két szakértővel beszélgettünk erről.

Eljött az alkuk ideje

A tavaszi kijárási korlátozás az új lakások piacát is megviselte. Nemcsak az új otthonok építése esett vissza, hanem a lakásárak is mérséklődtek, elsősorban Budapesten.

Románia: járvány és koalíciós kényszer

Óvatos újságírók fordulata: még teljesen megjósolhatatlan, ki nyeri a parlamenti választásokat. Ez esetben néhány hete, a politikai-jogi birkózás közepette, még az sem volt biztos, hogy Romániában valóban december 6-án járulnak az emberek az urnákhoz. Ha járulnak. Mert ez a másik nehezen felmérhető tényező, hogy kik és mennyien maradnak távol a fertőzés veszélye miatt, és elsősorban melyik oldal szavazói, az inkább erdélyi és városi, bukaresti jobboldali bázis, vagy a főképp a hegyeken túl, a déli megyékben élő, hagyományosan inkább baloldali voksolók.

Jogállamisági vita: Európa későn ébredt

Bár a jogállam fogalma egyértelmű, Magyarországon nem az. A CEU Demokrácia Intézete az online keretek közé kényszerülő Kutatók Éjszakáján taglalta a jogállamiság kérdését, Magyarország és az EU vitáját.

A németek tekintélye

Az Európai Parlament, illetve az uniós tagállamok meghatározó többsége hallani sem akar arról, hogy újratárgyalják azokat a feltételeket, amelyek összekapcsolják az EU által a tagországoknak nyújtott támogatásokat a demokratikus elvek tiszteletben tartásával.

Megadás és hálaadás

Felszabadult légkörben költhette el a közéleti kérdések iránt érdeklődő családok többsége a hálaadás napi pulykasültvacsorát áfonyaszósszal és krumplipürével, hiszen Donald Trump lényegében megadta magát: az amerikaiak legbensőségesebb ünnepének előestéjén videokonferencián köszöntötte a csillagos-sávos lobogót szerte a világban szolgáló katonákat, és kijelentette: az elnökválasztáson tömeges csalások történtek ugyan, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja, akkor átadja a Fehér Házat.

Műemlékileg védett tudatlanság

A múlt század közepe óta szinte évtizedenként átalakultak az oktatási koncepciók, de mindegyik indoklásában ott szerepelt: változások kellenek, hogy az iskola megfeleljen a társadalom gazdasági és szakmai kihívásainak. 1984-ben a Gazsó Ferenc nevével fémjelzett reform ebben a szellemben az iskolák működésének szabadságát helyezte az előtérbe, 1993-ban a tantervi döntéseket az iskolákra bízták, 2003-ban a Nemzeti alaptanterv (NAT) az oktatási rendszer prioritásait és eszközrendszerét korrigálta. 2011-ben egy máig tartó paradigmaváltás indult el azzal, hogy a köznevelési törvény 16 évre szállította le a tankötelezettség korhatárát. Útkereszteződéshez érkeztünk – fogalmazták meg a Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság online konferenciájának vitaindítójában: másfajta munkaerőt kíván a gazdasági versenyképesség, mint amilyet a hazai iskolarendszer jelenleg kitermel.

Érzékeny és érzékenyítő témák

Minden transznemű átváltozása egyedi – közli az inzert a Transzneműség című film nyitóképeként. A Kansas Cityben rögzített képsorok négy gyermek életét kísérik végig öt éven keresztül. Mindannyian eltérő szociális vagy etnikai, be- és elfogadói háttérrel rendelkeznek, csupán az a közös bennük – az egyiküket leszámítva –, hogy mindkét szülőjük részéről feltétlen támogatást élveznek.

FOGALMATOK NINCS, MIT ENGEDTETEK SZABADJÁRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Vogronics András
2020.12.01.


Előre elnézést kérek mindenkitől, lehet, hogy egy kicsit el fogom magam ragadtatni Demeter Szilárd miniszteri biztos öklendezésével kapcsolatban. Aki – sajnos már a fél világ értesülhetett róla – Soros Györgyről, mint a 21. század Führeréről delirált az alábbiak szerint:

"Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai."

Szili, baj van! Méghozzá úgy látom, nagy baj van. A cikked visszavonása és a Facebook-oldalad törlése ezen semmit nem változtat. Annyira belegabalyodtatok a saját magatok (nem Soros) által szőtt hálóba, hogy vergődésetekben már csak ilyen mélyenszántó, beteges, uszító szarságokra futja. Tehát a Soros már Führer is, nem csak a patás ördög, a liberalizmus és a nyílt társadalom legfőbb támogatója.

Jó, akkor mondom, hogy te is megértsd. Kurva sok ember van ebben azt országban, aki úgy irtózik Orbántól és az ilyen seggnyaló, magukat értelmiséginek tartó, és a küldetéstudatos diktátorkezdeményt tűzön-vízen át hatalomban tartó emberektől, mint kutya a bolhától...

KÖZPÉNZBŐL CSINÁLTAK EXKLUZÍV BENTLAKÁSOS KOLLÉGIUMOT ORBÁN GÁSPÁR JOGÁSZ BARÁTAINAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2020.11.30.


Végső soron az államtól ered az a 61,5 millió forint, amiből Orbán Gáspár alapítványa finanszírozza a JÖSz nevű szakkollégium épületének felújítását és működtetését. Az évente maréknyi joghallgatóval bővülő szervezetnek a miniszterelnök fia is alapító tagja volt. A kiválasztott kevesek exkluzív körülmények között élhetnek Budapest belvárosában, az ELTE épületében, ahol az Art Deco kávézóban az alapítvány cégének dolgozói szolgálják fel a Henessy konyakot.


Szerencsésnek mondható az a nyolc-tíz joghallgató, akiket az ősz során felvettek a Joghallgatók Önképző Szervezetébe (JÖSz). A szakkollégisták exkluzív körülmények között élhetnek Budapest szívében, ahol a JÖSznek kávéháza is működik („enteriőrjében a magyar kultúra jegyei és az Art Deco vonalvezetése által inspirált letisztult formái keverednek” – írja magáról a kávézó).

A Szerb Antal utcai épület kipofozásának és működtetésének több tízmilliós cechét végső soron az adófizetők állják. Az állami pénz csavaros úton, több közvetítőn keresztül érkezik a szakkollégiumhoz, amelyhez Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia több szálon is kötődik.

A kiválasztott kevesek az állami vagyonhoz tartozó belvárosi ingatlanban, állami pénzből élhetnek sokak számára elképzelhetetlen színvonalú körülmények között. A JÖSz szakkolijában az alumninak is külön szint jut, tehát már végzett jogászok számára is vonzó az a lakhatás, amit az egyesület az adófizetők pénzén tud biztosítani.

A Joghallgatók Önképző Szervezetét 2012 februárjában alapította Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, aki akkoriban az ELTE-ÁJK jogászhallgatója volt. A mindaddig diákszervezetként működő egyesületet tavaly minősítette szakkollégiummá az Oktatási Hivatal. Jelenleg ELTÉ-s vagy pázmányos joghallgatóként lehet felvételizni az összesen hetven-nyolcvan tag közé...

SZAKSZERVEZETEK TILTAKOZNAK A TANÍTÓKÉPZÉS EGYHÁZI KÉZBE KERÜLÉSE ELLEN

MAGYAR NARANCS
Szerző: MTI / Narancs
2020.12.01.


...A szakszervezetek úgy fogalmaztak: nem az egyházi intézményfenntartás támadása, végképp nem egyházellenesség motiválja őket, hanem a világnézetileg semleges oktatás iránti aggodalom.

Kifejtették: az egyházi iskolák szakember-utánpótlásának bázisát jelentő egyházi óvodapedagógus- és tanítóképzésnek fontos helye van a magyar felsőoktatás palettáján, de az állami képzés arányát nem messze meghaladó mértékben.

Jelenleg ugyanis a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi részlegén vagy a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi pedagógusképzésén szintén egyházi fenntartású képzés folyik, a Károli pedig idén átvette a kecskeméti, a szegedi püspökséghez tartozó Gál Ferenc Egyetem pedig pár évvel ezelőtt a nagy hagyományú szarvasi pedagógusképzést is, de ha az egri, kaposvári és nyíregyházi képzés is egyházi kézbe kerülne, akkor a tanítónak idén felvettek valamivel több mint fele már egyházi intézmény diákja lenne, vagyis

felekezetileg elkötelezett egyetemek nevelnék ki az állami oktatásba pályázó tanítókat is.

A szakszervezetek visszautasítják, hogy a vidéki egyetemek stabilitását, működőképességét veszélyeztesse a karok, intézetek további nagy számú, tisztán politikai és hatalmi megfontolásból történő kiszervezése, álláspontjuk szerint ehelyett törekedni kellene a magyar pedagógusképzés egységes rendszerének további megőrzésére, biztosítani kellene a választás lehetőségét az egyházi és az állami felsőoktatás között, a hozzáférés érdekében arányos földrajzi lefedettség megtartásával, és szektorsemleges, egyenlő esélyeket biztosító finanszírozással.

A szakszervezetek szerint a pedagógusképzés gerincét továbbra is az állami felsőoktatási intézményeknek kell jelenteniük, ezt a felelősséget az állam nem háríthatja át az egyházakra. Az FDSZ és a PSZ továbbra is kiáll amellett, hogy nem politikai alapon szervezett csúcsminisztériumi irányításra van szükség kapkodva meghozott döntésekkel, hanem a szakmai építkezésnek, fejlesztéseknek hátteret adó szakminisztériumi irányításra.

BELGA LAPOK ORGIAKÉNT JELLEMEZTÉK A BULIT, AHOL SZÁJER IS JELEN VOLT

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS, MOLNÁR RÉKA
2020.12.01.


Cikkünk frissül…

Az Európai Parlament egyik képviselője is részt vett azon a brüsszeli szexpartin, amit a járvány miatt érvényben lévő korlátozások miatt a rendőrség oszlatott fel – írta két belgiumi újság, a DHNET és a HLN. A legolvasottabb belga lap, HLN videója szerint a képviselő magyar lehetett, az információt azonban nem erősítették meg hivatalosan. A HLN a cikkük megjelenése után azt írta, hogy a Fidesz EP-képviselőjéről van szó.

Délután fél négykor Szájer József, a Fidesz-KDNP napokban lemondott EP-képviselője közleményben ismerte el, hogy jelen volt az újságcikkekben említett “házibulin”. A közleményt ebben a cikkünkben ismertettük részletesen...

ITT OLVASHATÓ

LEGFRISSEBB HÍREK A TELEXEN

MI ÁLL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS EGYHÁZI KÉZBE VALÓ ÁTJÁTSZÁSA MÖGÖTT?

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.12.01.


Igencsak sokatmondó, hogy az Orbán kormány egyházpolitikai felfogása szerint, az egyházak és az állam szétválasztása nem jelentheti az egyházak és a társadalom elválasztását. Ezért a jelen nagy feladatát már nem a kettéválasztásban, hanem az egyházak valódi együttműködésének és egymást segítésének biztosításában látják. Ennek fényében nem is olyan elképzelhetetlen az a kormányzati törekvés, hogy a pedagógusképzésben az egyházak sokkal fontosabb szerepet játsszanak, mint eddig. S, bár a tanárképzés a tudományegyetemeken maradna, a legújabb hírek szerint a tanító- és óvodapedagógusokat képző helyek közül több is egyházi fenntartásba kerülhet. Arról, hogy mindennek mi állhat a hátterében, és mit jelenthet mindez a magyar oktatásra nézve, Trencsényi Lászlóval, a Magyar Pedagógiai Társaság elnökével beszélgettünk.


A kormány kifejezett szándéka, hogy a pedagógusképzésben az egyházak sokkal fontosabb szerepet játsszanak, mint eddig. Mi állhat a kormányzati szándék a hátterében? Anyagi vagy szellemi „újratervezés”?

-–Többféle feltételezésünk lehet, hiszen magyarázat nincs. Lehet, hogy a kormányfő ideológiai „súgói” (ugyan fundamentalista, de mégiscsak farizeus keresztények) úgy gondolják, hogy e lépéssel a „keresztény Magyarország” (avagy „Mária országa” ) ideálképe beteljesülhet, hiszen, a „néphez” legközelebbi értelmiségi csoport válik világnézetileg elkötelezetté és ellenőrzötté. Megjegyzem, hogy a propagandában eddig csak a „bevett” keresztény egyházak jelentek meg potenciális átvevőként. Elképzelhető az is, hogy jó alkalom lehet a tisztogatásra, a világi képzők modern pedagógián felnőtt, s azt közvetítő – jobbára szakmailag, s nem pedig világnézetileg elkötelezett – értelmiségi csoportok (tanszékek munkatársai) „kivezethetők” a felsőoktatásból. És nem elképzelhetetlen az a vakhit sem, mely szerint a NER „népe” ezt várja, akkor pedig a „konzervatív”, jobboldali választók megnyerésére jó eszköz lesz...

SZABAD SZEMMEL: MERKEL SZERINT NINCS "HÁTSÓ AJTÓS" MEGOLDÁS, ÉS BRÜSSZELBEN MÁR HUXITRÓL IS BESZÉLNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.01.


Lapértesülések szerint Portugália, az EU következő soros elnökeként a magyarok és a lengyelek mellé állt a jogállami vitában.


Bloomberg

A német kancellár most készíti elő a terepet, miután közeledik a végső összecsapás a magyar és a lengyel vezetéssel. Mint ismeretes, mindkettő azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza a következő hétéves költségvetést, valamint a segélyalapot, ha a többiek ragaszkodnak a jogállami mechanizmus bevezetéséhez. Ilyen súlyos viszályba még nem bonyolódott a két kormány, amióta csak belépett a szervezetbe. A két miniszterelnök négy napon belül már másodszor találkozott és Varsóban az este azt megint csak azt hangsúlyozták, hogy nem mennek bele az árukapcsolásba. Orbán és Morawiecki egyaránt ragaszkodik a megállapodás megváltoztatásához, noha a többi tag szerint arról nem lehet szó. Mindenesetre a lengyel szóvivő azt közölte, hogy Budapest és Varsó egyaránt nyitott az új javaslatokra és meg van győződve arról, hogy lehetséges az egyezség, ám annak összhangban kell állnia az EU-alapszerződésével. Maga a két politikus nem állt a sajtó elé. Ugyanakkor Merkel és több más európai vezető is fokozza a nyomást, hogy a magyar és a lengyel fél engedjen álláspontjából. Ám egyelőre a kancellár sem látja, hogy közel járnának a megoldáshoz. Kompromisszumot sürgetett, de cáfolta a két renitens kormánynak azt az állítását, hogy a jogállami feltételt utólag, jogellenesen csapták hozzá a nyári csúcson született határozathoz. Úgy nyilatkozott, hogy a demokratikus normák az európai terv alapját képezik. És egyszerűen nem igaz, hogy ezek a kikötéseket a hátsó ajtón keresztül kapcsolták össze a büdzsével. Szemtanúk szerint a német nagykövet azt mondta tegnap Brüsszelben az állandó képviselők ülésén, hogy vagy meglesz a döntés szerdára, vagy a legmagasabb szinten kell foglalkozni a kérdéssel, 9 nap múlva, amikor összejönnek az állam- és kormányfők. A német pénzügyminiszter is úgy látja, hogy ez az ügy a nagyfőnökökre marad. Magyarország és Lengyelország jó ideje semmibe veszi a többiek számára fontos jogállami elveket, és Brüsszel hiába próbálta meggyőzni őket. Ez változott meg azzal, hogy a jövőben az uniós támogatásokat csak olyan kormányoknak utalnák, amelyek tiszteletben tartják pl. a bíróságok függetlenségét. Franciaország a minap azt közölte, hogy súlyos szakadás következhet be, ha Budapest és Varsó nem áll el a vétótól. Ugyanakkor a magyar és a lengyel lakosság jó része támogatja a tagságot. Közben Varsóban üzleti körök, köztük bankok és a munkaadók szövetsége megismételte korábbi tiltakozását. A Morawieckinek küldött levél kiemeli, hogy az ország partnerek és pénz nélkül maradhat, ha ragaszkodik a két pénzügyi terv megtorpedózásához.

Yahoo/AP

A magyar és a lengyel miniszterelnök nagyjából másfél órán át egyeztette Varsóban, hogy milyen stratégiával védjék ki a többiek várható rohamát a jövő csütörtökön esedékes legfelső szintű találkozón, illetve később az Európai Tanács ülésén, miután sürgősen jóvá kellene hagyni a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére hivatott 750 milliárd eurós szükségtervet, valamint a következő hosszú távú büdzsét. Német kollégájuk előzőleg kijelentette, hogy nem lesz könnyű kompromisszumra jutni, mert okvetlenül eredményt kell felmutatni, de az nagyon nehéz, ha nem mind a 27 kormány ért egyet. Hozzátette, hogy a politikusokon múlik, tudnak-e mindenki számára elfogadható nevezőt találni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ehhez az összes érdekelt fél részéről engedményre van szükség.

Politico

A Brexit után már a Huxit, vagyis a magyar uniós kilépés sem tabu többé. Ez derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet egy brüsszeli diplomata adott, miszerint a jelek szerint a magyar és a lengyel kormány már eldöntötte, hogy hátat fordít a közösségnek és a többi tagállamnak. De ha továbbra is blokkolják a költségvetést, illetve a mentőcsomagot, akkor egyre kevesebbek hiányolnák őket. A szakításhoz azonban az kell, hogy az Európai Néppárt végre dűlőre jusson magával az ügyben, mi a fontosabb neki: hogy megszabaduljon a Fidesztől, vagy az, hogy megmaradjon neki a 12 magyar képviselő támogatása Strasbourgban.

Euractiv

Portugál lapértesülés szerint az ország az unió következő soros elnökeként Magyarország és 
Lengyelország oldalára állt a jogállami vitában. A lisszaboni Publico azt jelentette: a múlt hónapban tartott tanácsülésen António Costa kifogásolta, hogy a demokratikus elvek betartásától tegyék függővé a brüsszeli támogatások folyósítását. Függetlenül attól, hogy a nyilvánosság előtt pont az ellenkezőjét mondja. A portugál Külügyminisztérium azt közölte a sajtó érdeklődésére, hogy a jogállamiság mindig is vörös vonalat jelentett az ország számára és nem is tért el ettől az álláspontjától. Ám mindig is készen állt arra, hogy olyan egyezmény jöjjön létre, amely mindenki számára vállalható. A korábbi lengyel külügyminiszter, Waszczykowski megerősítette, hogy a zárt ajtók mögött lezajlott egyeztetésen a portugálok a magyarok és a lengyelek oldalán léptek fel az ideológiai háborúskodásban. Mint ahogy a másik két visegrádi ország, valamint Szlovénia és Lettország is. Costa nemrégiben azt mondta, hogy külön kell választani azokat az államokat, amelyek a közös értékek mellett törnek lándzsát, illetve azokat, amelyek csupán a gazdasági területre korlátoznák az együttműködést. (Sőt kifejezetten felvetette, hogy többsebességes Európát kellene létrehozni – a szerk.)

Süddeutsche Zeitung

Az EU szolidárisabban, pénzügyileg önállóbban kerülhet ki a koronaválságból, ám ehhez az is kell, hogy a Bizottság elnöke időnként az asztalra csapjon és megvívja a viszályokat. Ezt emeli ki az a kommentár, amely abból az alkalomból jelent meg, hogy von der Leyen napra pontosan egy éve vette át hivatalát. Brüsszelben azonban nemigen tapasztalni ünnepi hangulatot, hiszen Magyarország és Lengyelország éppen keresztbe fekszik. Az eltelt időszakon persze végig húzódnak a krízisek és nem csak a Covid-19 miatt. Hiszen valahol mindig ég a ház, bár a ragály mindennél rosszabb helyzetet idézett elő. Ezzel együtt a német politikus egy bátor húzással tető alá hozta az óriási mentőalapot, amely akkora hatalmat ad a Bizottságnak, hogy arról az elődök csupán álmodhattak. Ám a nagyobb befolyás nem öncél. A pénzzel el kell érni, hogy talpra álljanak az olyan gazdaságok, mint az olasz, mert az egyben erősíteni az összetartást az egész EU-ban. Csakhogy a nagy elképzelés szörnyen félre csúszhat. Például ha a források olyan tervekre mennek el, amelyek nem sok haszonnal járnak, illetve ami még rosszabb: ha kétes csatornákon elfolynak, lásd a tekintélyelvű Orbán Viktor oligarcha barátait. A felzúdulás hatalmas volna többek közt a hollandok részéről, akik egyébként sincsenek meggyőződve a csomag szükségességéről. A hangulat pedig tönkre menne. Hogy ezt elkerüljék, ahhoz von der Leyennek stílust kellene váltania. Nem elég patetikus beszédeket mondani, időnként bele kell menni a nyílt csörtébe a renitens államokkal, helyre kell őket tenni, nyomást kell rájuk gyakorolni. Az meg kifejezetten dühítő, hogy az elnök asszony ilyen elegánsan visszafogott Magyarországgal szemben. Hiszen Orbán és a lengyelek éppen zsarolják az EU-t. Itt az ideje, hogy megállítsák részükről a jogállam lebontását és a koronaalap csak még sürgetőbbé teszi az ügyet. Ragaszkodni kell a szigorú feltételekhez, illetve a pénzek felhasználásának alapos ellenőrzéséhez. Hogy a támogatásokat ne pazarolják el. Ha nem sikerül, annak igen magas volna az ára. De immár nem lehet a fejet a homokba dugni.

Die Presse

Gyakorlatilag felmondta a leckét a bécsi magyar nagykövet, aki vendégkommentárban igyekezett megmagyarázni, miért kénytelen vétózni Magyarország, valamint Lengyelország. Nagy Andor jól kivehetően azt a nyilatkozatot használta sorvezetőnek, amelyek Orbán Viktor a múlt héten a Die Zeitnek adott. Eszerint nem a magyar kormány, hanem Brüsszel zsarol a támogatási eljárással. De ha nem lesz megállapodás az utolsó pillanatban, akkor a két miniszterelnök számára nem marad más választás, minthogy nemet mondjon a két pénzügyi tervezetre, ami amúgy az alapokmány adta joguk. Merthogy a júliusi csúcson egészen másban egyeztek meg, csakhogy az Európai Parlament a német elnökséggel együtt módosított a szövegen. Így került bele az anyagba önkényesen a jogállamisági kitétel. És ezt akarják most eszközül használni, hogy nyomás alá helyezzék Magyarországot, illetve Lengyelországot. Csak azért, mert azok nem akarnak illegális migránsokat befogadni. És éppen a járvány kellős közepén próbálják kész helyzet elé állítani a két vezetést. Ám hogy a bizonytalanul meghatározott jogállamisági elveket összekössék a támogatásokkal, nos, ahhoz az alapszerződést kellene módosítani. Ugyanakkor félő, hogy a mechanizmust politikai fegyverként vetnék be. Miközben a szubvenciók, ideértve a felzárkóztatási alapot, nem tekinthetők adománynak, azokra Magyarország joggal tart igényt. A diplomata úgy értékelte, hogy Magyarország jogállam, de olyan feltételrendszert tud csak támogatni, amely objektív jogi alapokon és nem politikai megfontolásokon nyugszik. A mostani helyzetért a felelősség azokat terheli, akik megengedték, hogy a mentőcsomag alapjául egy ideológiai vita szolgáljon, és akik megsértették a júliusi határozatot. De az még mindig kiút, hogy halasszák el pár hónappal a vitát a jogállamiságról.

Die Zeit


Immár hivatalos, hogy Magyarország forgalomba hozhatja a vírus ellen kidolgozott orosz szert, ha odáig jut a tesztelés folyamata. A brüsszeli szóvivő azzal indokolta a döntést, hogy alapesetben nem lehet megkerülni az Európai Gyógyszerhivatalt, de szükség esetén – saját szakállukra – másként is határozhatnak az egyes kormányok. Ám csakis saját országukban adhatják be a készítményt és a felelősséget ők viselik érte. A 27-e közül idáig egyedül a magyar fél jelezte, hogy az orosz vakcinát is be akarja dobni a járvány feltartóztatására. Ezért kész nagyobb mennyiséget behozni, illetve beszállna akár a gyártásba is. Amúgy a tagállamok a Bizottságot bízták meg az ellenanyag beszerzésével és elosztásával, de a Szputnyik V aligha számíthat sikerre. Mert ugyan az oroszok szerint az esetek 95 százalékában hatékonynak bizonyult, ám az illetékes uniós hatóság további tesztadatokra tart igény, mielőtt megadná a zöld jelzést a forgalmazáshoz. Korábban Brüsszel ugyan nem nevezte néven a magyar kormányt, de jelezte, hogy a közös stratégiával ellentétes volna, ha bármelyik tagállam uniós jóváhagyás nélkül venne máshonnan orvosságot a vírus ellen.

BUKAREST

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.01.


Hülyék mindenhol vannak. Nekik áll a világ. Az történt tegnap, hogy a Barcelona láblabdásai az FTC-hez indulva útra keltek Bukarestbe, legalábbis a klub százmilliós látogatottságú Facebook oldala szerint. Nem először esik meg ilyen malőr olyanokkal, akik Békásmegyeren túl laknak, elég volt csak megnézni tegnap az Észbontók című szuperprodukciót, amely műsorban két NER-lány, nemzetünk bimbajai, leendő CSOK-os édesanyák kies hazánk lakosságának számát uszkve öt-hatmilliárdra saccolták, és mindent megértünk azonnal.

De a leendő apukák sem voltak jobbak ugyanitt, akik pedig azon morfondíroztak, hogy az Egri csillagokat Mészöly Kálmán írhatta, mert a futball nagyon nagy hatalom, mint az tudvalévő. A magyar futball pedig évtizedes erőfeszítéssel, száz és ezermilliárdok eltapsolásával fel is került Európa futballtérképére, ami a kedves vezető valaga vége Csányi, OTP és MLSZ vezér óhajtása volt és kijelentése lett. A végeredmény pedig a barcelonai bejegyzésből is kitetszik. Rajta vagyunk a térképen, ha nem is ott és nem is úgy, ahogyan a sámánok szeretnék.

De majd a Szijjártó leordítja a Messi fejét, és a dolgok a helyükre kerülnek végérvényesen. A nemzeti gyász évében, Trianon miatt óbégatva permanensen azonban ez a tévedés duplán éget. Olyan gennyes sebeket szakít fel a magyari emberekben, ami minimum vért kíván, hogy a szőröstalpúakkal mosnak össze, attól telizokogjuk a nemzeti gödröt, Németh pacalkirály pedig Katalónia felé fordítja a tankjait. Mindez azonban csak az én rosszindulatom, de kihagyhatatlan, mert kiderült, mekkora király is a mi dagadtunk, Európa ura, akiről azt sem tudják, hol lakik...