2019. január 6., vasárnap

EL SEM HISZED, MILYEN KEVÉS PÉNZT KERESNEK A MAGYAR ANYÁK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.01.06.Számos országban kimutatták az anyák bérhátrányát és az apák bérelőnyét a gyermektelenekhez képest, egy friss kutatás pedig most Magyarországon is rávilágított arra, hogy az anyák sokkal alacsonyabb bérre számíthatnak, már a gyermek születése előtt is. A kutatás szerint a nyugati országokban kisebb a különbség, míg Magyarországon, Csehországban és Olaszországban nagyobb. 

Az anyasági bérhátrány nagymértékben függ az intézményi (gyermekellátás elérhetősége, fizetett távollétek hossza) és kulturális háttértől, ezért mértéke országonként erősen eltérő. Az anyák bére általában mind a gyermektelen nők, mind az apák béréhez viszonyítva alacsonyabb. Ez a háztartásokon belüli specializálódással magyarázható: a gyermek megszületése után az anyák inkább a gyermekellátással, az apák pedig inkább a pénzkereséssel foglalkoznak.

"Mindezek miatt már a szülővé válás előtt is lehetnek eltérések a leendő anyák döntéseiben és munkapiaci helyzetében, de ez még nem a gyermekgondozás okozta valós időkorlátok, hanem a várakozások következménye. Lehet, hogy a leendő anyák már ekkor kevesebbet fektetnek a karrierjükbe, mivel tudják, hogy a gyermekvállalás komoly munkapiaci hátrányokkal jár majd, ezért nem éri meg a nagyobb befektetés".

- írja tanulmányában Lovász Anna, Ewa Cukrowska-Torzewska és Szabó-Morvai Ágnes, amely a Munkaerőpiaci Tükör című kiadványban jelent meg.

Szerintük már az első gyermek megszületése előtt különbözhet a leendő anyák bére a leendő apákétól, illetve azon nőkétől is, akik rövid távon nem terveznek gyermeket...

VALAMIT AZ ÉLET LÉNYEGÉBŐL - INTERJÚ VÁMOS MIKLÓSSAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÁCZ I. PÉTER
2019.01.06.


Minden siker kulcsa az elköteleződés – mondja Vámos Miklós – egy foglalkozás, egy téma vagy egy nő mellett, vállalva a pofára esés kockázatát is. Az írót, akinek családok élnek a könyvei társaságában, a Legközelebb majd sikerül című, legújabb regénye apropóján kérdeztük.

Első kisregényének, a Borgisznak a főszereplője, Nagy Iván 43 év után visszatér a Legközelebb majd sikerül című nagyregény hőseként. Mi ennek a jelentősége? 

Na, ez a bolond Vámos Miklós most elkezdi a korai hőseit különböző regényeiben feltámasztani – gondolhatják sokan. De aki ismeri és szereti a munkáimat, az tudja, én mindig valami mást próbálok csinálni a korábbiakhoz képest. A könyv ötlete ennek ellenére nem új keletű. Nagyjából tíz éve vetődött föl bennem, mi volna, ha páros novellákat, kisregényeket írnék, kettő olyat, ami összetartozik, esetleg ugyanarról a témáról. A megírtakból össze is állt egy kötet Tiszta tűz címmel. Jópofa játéknak gondoltam, hogy mondjuk, előveszem egyik régi novellámat, és írok mellé egy másikat – azt hittem, el is fog terjedni a kollégák körében, de nem így lett. Két évvel ezelőtt aztán az az ötletvariációm támadt, mi volna, ha egy korábbi könyvem főszereplőjének a mai történetét írnám meg. A megértéséhez a régi könyv ismerete sem szükséges. Még nem voltam húsz, mikor a Borgisz című kisregényt írtam, a főhős akkor tizenkilenc éves volt, kilenc hónapját ábrázoltam. Most a hatvanadik életéve táján ismerkedhetünk meg vele. És mivel a kilences szám bűvölete változatlan, ezért a Legközelebb majd sikerül kilenc év története. 

A kör bezárult, netán feltételezhetjük, több regény nem születik az írói műhelyében? 

Ez a 11. nagyregényem. Ennyi még Jókainak sincs, és ha az Erdély-trilógiát háromnak tekintjük, Móricznak is csak kilenc. Amennyi egy prózaírótól kitelik, annyi nagyregényt én már írtam, és nem kell túlfeszíteni a húrt, az életművem terebélyes, a könyveim száma bőven negyven felett jár. Zenészkörökben létezik a kilences szám babonája, hogy aki megírja a 10. szimfóniáját, az meghal. Ha mégis írok majd még egyet, akkor vallomásszerű lesz, egyes szám első személyben, és egyáltalán nem közismert dolgokat szeretnék előadni benne, úgy is mondhatnám: titkokat. 

Az eredetileg Kilenc címet viselő regény Beethoven 9 szimfóniájának 37 tételéhez igazodva meséli el az elmúlt 9 év történetét. A zenei szerkesztés mintája könnyítette vagy nehezítette a munkáját? 

Könnyítette. A szimfóniák szerkezetét, hangulatát, sokszor a tempóját is követtem, már amennyire ezt a nyelvi eszközök engedték. Föltettem mondjuk a 3. szimfónia második tételét, hallgattam, ingattam rá a fejem, és már írtam is. Beethoven a cselekményvezetésben is sokat segített, hiszen például egyik műve gyász-, míg a másik falusi szimfónia, amihez igazodhattam a regényben...

KIKÉRJÜK A KÖZTÉVÉBEN AZ OGY. KÉPVISELŐKKEL SZEMBEN ERŐSZAKOT ALKALMAZÓ ŐRÖK NEVÉT


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: M. TÓTH BALÁZS
2019.01.06.


A Varju László képviselővel szembeni erőszakos intézkedés csak megerősíti azt, ami egyébként eddig is nyilvánvaló volt: a mentelmi jogot élvező országgyűlési képviselőkkel szemben jogellenesen léptek fel tavaly decemberben a közmédia biztonsági őrei. A hírek szerint eddig semmilyen nyomozás nem indult az ügyben, senkit nem hallgattak ki még tanúként sem. A rendőrök a helyszínen pedig érdemben nem intézkedtek. Úgy néz ki, hogy akár büntetlenül is megúszható mindez 2019-ben, Magyarországon. De hogy névtelenül ne lehessen ezt tenni, kikérjük minden érintett nevét – az őröktől a feljelentések alapján döntést hozókig mindenkiét. Ha nem kapjuk meg, akkor perelünk...

MÁRKI-ZAY: ORBÁN VIKTORT SZERTE EURÓPÁBAN FASISZTA DIKTÁTORNAK TARTJÁK

HÍRKLIKK
Szerző: Klubrádió 92,9 MHz
2019.01.06.


Az állampárt csak összefogással győzhető le, de a siker receptje már megvan. Erről beszélt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint Orbán Viktort fasiszta diktátornak tartják Európában.

Már nincs erkölcsi bázisa a Fidesznek, értelmiség sincs mögötte – állítja Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója.

A Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt is mondta: a választók büntetik az ellenzéki pártokat a választási sikertelenség miatt, a népszerűségük zuhant, ezért rá kellett jönniük, hogy összefogásra van szükség. Olyanra, amelyben a Jobbik is részt vesz, mert vidéken van bázisa. Az is látszik, hogy a Fideszből kiábrándult szavazókat is meg kell nyerni a kormányzó párt leváltásához...

KÉSZÍTSÜNK SZÁMVETÉST

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2019.01.06.


A Horthy-korszak propagandája Trianon revíziójára, az antiszemitizmusra és az antibolsevizmusra épült. Mindhárom kitartott huszonöt évig, széleskörű társadalmi támogatottságot élvezett, meghatározta a kül- és belpolitika irányát. Ebből a trojkából az ász Trianon volt, amelyik pártok fölötti nemzeti egységet hozott létre, s amelynek érezhető hatása van a mai kor közgondolkodására is. Jelszavak, jelképek, amelyek nem akarnak eltűnni a fejekből. amelyek vad indulatokat gerjesztenek ma is.

Az Orbán-korszak propagandája a menekültellenességre, a másság elutasítására, az európai összefogás erősítésének aláásására épül. Mindhárom széleskörű társadalmi támogatottságot élvez, meghatározza a kül- és belpolitika irányát, ezért ennek a hatalomnak is jó esélye van a hosszútávú tervezésre. A menekültektől való félelem pártok fölötti nemzeti egységet kovácsolt össze, elhomályosítva a szegénység, az egészségügy, az oktatás minden gondját és problémáját, az egyre többször napvilágra kerülő, az ország legfelsőbb vezetését érintő korrupciós ügyeket.

A három majom nyomdokában

Úgy tűnik hazánkban igen kelendő a fülviasz és a szemellenző. A szájzárból viszont fogyhatna több is. A három majomból kettő elégedett lehet. A magyarok nem látnak, nem hallanak. Vakon és süketen szidják a kormány által kijelölt ellenséget. Valójában a harmadik majom is elégedett lehetne. Igaz, a magyarok sokat beszélnek, de keveset mondanak. A fejekben minden a régi: Mi magyarok vagyunk! Jobbak mindenkinél! Balsors által üldözött, ellenségeink által szétszakított nemzet. De, mi „Nem engedünk 48-ból, piros, fehér, zöld zászlóból,/Az aradi 13-mat, megbosszuljuk mindahányat,/Tűzzel, vassal sejehaj! Sírva vígad a Magyar!” (Kárpátia)

Sikerült! Ismét sikerül, megtalálni a lehető legrosszabb megoldást. Megállítani, visszafordítani az idő kerekét. Ezt az eredményt demokratikus úton, szabad választások útján sikerült elérni. Korunk miniszterelnöke, büszke lehet teljesítm
ényére: egy ingatag demokráciát sikerült átalakítania biztos talajon álló diktatúrává.

Vajon mi az, ami összehozta, összetartja a tábort? A kiszolgáltatottság? A félelem? A tudatlanság? A tájékozatlanság? Az irigység? A vakhit? Mindez együtt és külön-külön. Létezik azonban egy mindennél szilárdabb kovász: a tisztességtelenség erénye. Azt mondják: ha a magyar utolsóként lép be a forgóajtón, akkor is elsőként jön ki. Ez az ügyeskedés jellemzi az országot, átitatva az itt élők lelkét. Kijátszani, kicselezni egymást, a hatalmat. Megkeresni, megtalálni a kiskaput. Csak az a fontos, ami nekem jó. Ezzel a mentalitással akadályozta meg hosszú időn keresztül a magyar nemesi osztály az ország fejlődését segítő reformok bevezetését, például a közös teherviselést, a jobbágyság felszabadítását, a nemzetiségi jogok érvényesítését. Ezzel a mentalitással alakították ki az itt élők az alámerülés taktikáját, a nem politizálás filozófiáját. Össznemzeti játék ez, amelynek szabályai egyre kifinomultabbá váltak, amelyben a tisztességtelen hatalom tudatosan rájátszik az alattvalók túlélés iránti igényére, szándékosan teremt olyan helyzeteket, amelyek csábítanak a normaszegésre, amelyek felett szemet lehet hunyni. Így válik mindenki a hatalom cinkosává, zsarolhatóvá, érdekeltté a változatlanságban. Annak a kisebbségnek kell félnie, amelyik nem akar részt venni az „aki nincs ellenünk, az velünk van” játékban...

HOGYAN LEGYÉL KANADAI TÍZ LÉPÉSBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.06.


Nem is olyan régen volt egy poszt itt, ami arról szólt, miként legyünk németté tíz lépésben. Nos, az év első ajánlójában ennek a kanadai változatát olvashatjátok el, emellett elnézünk Kelet-Japánba és táncot tanítunk Prágában, mert az jó.

Sokan szeretnének kanadaivá lenni (vagy legalábbis élni egy kicsit az észak-amerikai országban), de hát nem mindenkinek adatik meg. A Juharszirup blog szerzője és családja viszont ott él, és a határátkelős poszttól ihletet kapva meg is írta, miként lehetünk kanadaiak 10 lépésben.

„#1 Legyen olyan ruhadarabod, lehetőleg több is, amin rajta van a kanadai zászló. Egy kanadai büszke arra, hogy ő kanadai és ezt bátran mutatja is. Volt olyan fiatal kanadai kollegám, akinek minden egyes pulcsiján rajta volt valami kanadai vonatkozás és ez fel sem tűnt neki.

#2 Egy igazi kanadai tényleg azt gondolja, hogy a kanadai kultúra nagyon más, mint az amerikai. Például az amerikaiak túl hangosak kanadai szemmel. Európai szemmel nézve a két ország kultúrája nagyon, sőt túlságosan hasonló. De aki ezt hangosan kimondja, az nem lehet igazi kanadai.

#3 Ha megint valami botrány történik Trump körül az USA-ban, akkor tegyél gúnyos utalásokat a kollegáknak és röhögjétek ki az amerikaiakat. Persze csak diszkréten, mert azért udvariatlan nem lehetsz.

#4 Ha valaki rálép a lábadra, akkor mond rögtön, hogy ‘I am sorry’. De igazából nem sajnálod, és ha igazi kanadai vagy, akkor ez valójában azt jelenti, hogy “Figyelj már haver”, de ezt a külföldiek úgy sem tudják.

#5 Minél nagyobb az autód, annál jobb. Pl. egy hegyomlás pick-up tökéletesen megteszi, még akkor is, ha 20 km-t mész naponta a munkahelyedre és soha nincs szükséged az autó platójára. De legalább egy százas lesz megtankolni, persze csak akkor, ha 1 dollár a benzin literje.

#6 Van hómaród és láncfűrészed. Ez olyan dolog, mint Magyarországon a flex. Nem férfi az, akinek nincs hómarója és láncfűrésze.

#7 Igazi kanadaiként legalább 3 barbeque-d van, egy faszenes, egy gázos és valami hordozható. 10 fok felett már lehet grillezni munka után, illetve a parkban minden hétvégén, egész nyáron át.

#8 Kanadaiként télen nyaralsz, ugyanis jó elmenekülni a téli hideg elől. Nyáron inkább Kanadában maradsz és az időt a nyaralódban töltöd.

#9 Semmit se vásárolj készpénzből. Vegyél nagyobb házat, több autót (3 évente újat, hitelre) mint amit megengedhetsz magadnak. Ha pedig nem tudsz törleszteni, és a bank már nem ad egy 4. jelzálogot a házadra, rántsd le az összes pénzt a hitelkártyádról. Majd megoldódik!

#10 Ha van garázsod, pakold tele mennyezetig! Ha dupla, még jobb, több minden fér bele. Nem fér be az autó? Annyi baj legyen, a reggeli kávéd közben beindítod az étkezőből, mire felöltözöl a hőmérsékletnek megfelelően (-zokni), leolvad róla a hó is.

#!1 Semmiképpen se viselj zoknit, még télen sem. Ha mégis kell zoknit viselned, akkor az legyen valami nagyon színes. Like Mr. Trudeau.”

A dolog úgy áll, hogy az eredeti posztban akad még 9 másik vicces kanadai ismertetőjegy is, szóval érdemes átkattintani!
...

HACSEK BRAZÍLIÁBAN

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.01.06.


– Jó napot, Hacsek, hol volt, hogy idén még nem láttam, hál’ Istennek?

– Ne is mondja, Sajókám, ne is mondja… Brazíliában voltam.

– Mint mi?

– Mint rumbatök, maga nyári Mikulás, mégis, mint mi? Mint amerikai külügyminiszter!

– Én inkább angol külügyminiszter lettem volna. Tudja, az olyan elegáns. Mégis, ad egy tartást.

– Hagyjon békén, elég kínos volt…

– Meséljen!

– Szóval tudja, a kisfiam, az Árminka a külügyben dolgozik, és elintézte, hogy kivigyenek engem is vele Bolsonaro elnök beiktatására, mint tolmácsot.

– Maga tud brazilul?

– Maga marha, brazil nyelv nincs, maximum annyira mint csehszlovák vagy jugoszláv, Brazíliában portugálul beszélnek!

– És maga tud portugálul?

– Tud a Kozarek. De azt a portugált a portugálok sem értik, mert brazilul van.

– Akkor most van brazil nyelv vagy nincs?

– Nincs, de a brazilok úgy beszélnek portugálul, hogy azt rajtuk kívül senki sem érti. Sőt, ők sem.

– Akkor maga milyen nyelvből tolmácsolt?

– Urduból pastura, maga marha!

– És?

– Nem értettem a választ tökéletesen, de lehet, hogy Afganisztán hadat üzent a végén Kongónak. Grönlandnak egészen biztosan.

– Ezt hogy hozta össze?

– Én sem értem. Leszállt a gép Brasiliában, mi is leszálltunk, a lépcsőhöz gördítettek egy hosszú, vörös szőnyeget, kijött rajta egy magas katonatiszt, és az volt a Bolsonaro. Megölelte a főnököt és utána elment esőerdőt irtani.

– Díszszázad nem volt?

– Dehogynem. Sort is lőttek. Külön kellett nekik szólni, hogy függőlegesen lőjenek, ne vízszintesen, ez most beiktatás, nem kiiktatás.

– Sikerült?

– Azért egész csinos kis fedezéket ástunk a kifutóba, a brazil lövészek kiválóak…

– És, és?
...

MENJÜNK VISSZA ÁZSIÁBA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2019.01.05.


...A Magyar Rádió elnökségén az egyik titkárnő valamiért kedvelt engem, néha beszámolt az ott hallott témákról. Vasárnap ment a Jóreggelt Európa, benne Kézdy Györggyel olvastattam fel Ady Menjünk vissza Ázsiába című, 1902-ben megjelent írását. Az azt követő hétfőn ez a titkárnő felhívott, és miután elmondta, mi a reggeli értekezlet témája, azzal fejezte be a tudósítást, hogy "éppen fontolgatják, hogyan lehetne betiltani Ady Endrét". Egykori kolléganőm, a ma már elképzelhetetlen műveltségű és felkészültségű riporter és szerkesztő Rádai Eszter tette most fel ennek az Ady-cikknek egy részletét a netre. Értelmező summázatnak a fenti förtelemhez épp jó lesz ide a teljes írás:

Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott a mi szemeinknek. Olyan titkot világított meg, amit jaj de jó lett volna sohasem tudni. Megtudtuk hogy a magyar parlamenti gyermekek mind egyformák: esküdjenek bár a kétfejű sas karmára, a Széll Kálmán harmatozó pattanására, Kossuth Lajos kalapjára, pápa csalhatatlan őszentsége papucsára, bármire. Obskurus agyuk velejének vastag burkát csak egy kicsit kell megkarcolni, ott zsibongnak előttünk a maguk siralmasan hasonlatos voltukban.

Kultúr-bestiákat mondott Vázsonyi? A kultúra isteni nevében vétózunk e címadományozás ellen. De a bestiák reputációja érdekében is, mert a bestiák mindig ki merik a fogukat mutatni, nem csak akkor, mikor demokrata képviselővel van dolguk.

Szeretett úri véreim, Ázsia ordított fel tegnap bennetek. A nosztalgia, a nomád, baromi ember méla vágyakozása rohamba tört ki. Nem voltam ott, de látom a képet. Középen az agyonhajszolt egyetlen intellektus. Sokat tud, sokra vágyik, merész a hite, elszánt a munkája, nagy a gyűlölete. És – óh szörnyűség – ősei a Jordánon átkeltek. Ez a kis zsidó óriás közöttük. Ezt az óriást fiatalon fölkapta szárnyaira a hír, imádja őt sok ezerek tömege, s tud… Ez, ez a legborzasztóbb! Ez az ember mer tudni közöttük, a tudatlanok között! De meg hogy ez az ember zsidó! Ott áll zavarodottan a középen. Egy harsány szitok hallszik. Lengyel Zoltán kiáltott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr országban evőkészlet tisztító sem lehetne. Meg Leszkay úr, meg Rakovszky úr, meg a többi jólismert idióta. És Vázsonyi egy egyfogatú kocsin futtat el ebből a komédia házból, hova bekerülni idestova erkölcsi halál lesz.

Szeretett úri véreim, értsük meg egymást. Kinizsi fáj ugye és a malomkő? A keleti nomád lomhasága lázadt fel ugye, hogy semmisítsük meg ezt az embert még a Krimiából velünk hozott eszközökkel, mert tanulni, tudni, s az ő fegyvereivel állni vele szemben nem tudunk. Ugye így van szeretett úri véreim? Mert csak így lehet menteni ezt a világra szóló skandalumot.

Ha ugyan így is lehet. De aligha. Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl, s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!…

ESZTERGOM ÉS AZ ADÓFIZETŐK NYERHETNEK AZZAL, HOGY NEM ÉPÜL MEG AZ M0-S NYUGATI RÉSZE

G7
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.01.06.


Több évtizedes vita zárulhat le, ha a december utolsó napjaiban elfogadott tervek szerint az M1-es és Esztergom között épül új autópálya. Ezzel bezárulhat a Budapest körüli autópálya gyűrű, de nem az eddig tervezett, a fővároshoz közeli, környezetvédelmi területeket érintő, akár 400 milliárdosra tervezett M0 nyomvonalán.

A fejlesztéssel sokat nyerhetnek az esztergomi és a budai hegyvidéki vállalkozások, és az adófizetők is sokat spórolhatnak ezzel a megoldással.

A Magyar Közlöny tavalyi utolsó, december 30-i számában lehetett felfedezni, hogy számos út- és vasútfejlesztési tervet átírt a kormány. Talán a legérdekesebb ezek közül, hogy a legújabb terület-fejlesztési térképről eltűnt az M0-s nyugati szakasza.

Bár a közfelfogás szerint nagyon fontos dolog lenne a fővárosi körgyűrű befejezése, ez egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Róma, Moszkva, Párizs, Madrid és London valóban kör alakú elkerülő autópályákkal rendelkezik, de azért ez inkább csak a kivétel Európában. Elég itt a közeli Bécsre, Münchenre vagy Prágára gondolni.

A legújabb kormányzati elképzelések megvalósulása esetén is bezárulna az autópálya gyűrű Budapest körül, de nem kör, hanem inkább egy zsák alakja lenne, és nem végig M0-snak hívnák. A budai oldalon az M100-as és M10-es utak zárnák le az M0-ból és az M1-ből álló körutat. Ebben van logika. Bécsben is hegyes, természetvédelmi terület van a város nyugati határában, ott is délre kerüli el a várost a legnagyobb átmenő forgalom, és jóval messzebb, Tullnál zárul csak a kör-autópálya...

BOMLIK AZ ORBÁNI HOLDUDVAR

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: DOMOKOS LAJOS
2019.01.06. 


...Vége a vakon követés időszakának

Bekövetkezett tehát az, amit néhányan előre vetítettek: a karácsonyi családi ebédeken, az újévi baráti összejöveteleken a vidéki Fideszes politikusok, potentátok, a holdudvarhoz tartozó oligarchák, helyi kiskirályok meghányták-vetették, hogyan hathatnak sorsuk alakulására az immár szűkebb pátriájukban is lábra kapott megmozdulások. És arra jutottak, hogy ők továbbra is abban a környezetben lesznek kénytelenek élni, ahol eddig éltek, és nem akarják kockáztatni már amúgy is megtépázott renoméjukat, s az abban a közegben ténykedő családtagjaikat sem kitenni inzultusoknak. Nem véletlen, hogy először épp egy vidéki nagyúr, Lázár János adott hangot nyilvánosan aggodalmának. Megjegyzem: talán megfelelő tanácsadó híján önmagára és körére nézve szerencsétlen módon. Hiszen félelmet árult el, és megrettenthette elvtársainak eddig kevésbé aggódó csoportját is. De ez legyen az ő gondja!

A következő etapban a rendszer egyik támogatói, a megélhetési élsportszektor eddigi haszonélvezői maradnak hoppon amiatt, hogy egyik napról a másikra milliárdos elvonásokkal kellett szembesülniük. Biztosak lehetünk abban is, hogy a központi büdzsé egyre táguló lyukainak befoldozása érdekében idővel a kormánypárt hallgatólagos támogatására létrehozott ellen akadémia tagjainak is el kell búcsúzniuk a kegydíjaktól, vagy azok egy részétől. A közpénzek iparszerűen űzött lopásának megakadályozására, esetleg a még célzottabb körökhöz juttatására létrehozandó szervezet működésének is bőven lesznek kárvallottjai az eddigi csókosok közül. És ez csak a kezdet, mert a felelőtlen, elsősorban nem a termelésbe, nem az oktatásba, nem az egészségügybe befektető pénzszórás következményeiért számtalan területen fogunk megszorításokkal fizetni.

Ezzel párhuzamosan a kormánypárti parlamenti képviselők dünnyögésének leszünk fültanúi, s érzékeljük majd, hogy egyre nehezebb lesz őket beterelni az országgyűlési szavazásokhoz. Jóllehet, ehhez a fővezér és bajuszos társa előhúzza majd a mamelukok viselt dolgait tartalmazó dossziékat, de egy idő után már a zsarolás sem fog hatni. Eddig páncélszekrények mélyén őrzött dokumentumok, kép- és hangfelvételek kerülnek majd nyilvánosságra. Például ki gondolta volna akár egy napja is, hogy kikerül a pártállami médiaközpontból, a Varju László országgyűlési képviselő brutális bántalmazását tartalmazó, negyedórás videó-felvétel, amit bizonyára pillanatokon belül, világszerte elrettentő példaként mutogatnak az interneten, a televíziókban?

Az erodálódás további következménye lesz a kormány tagjainak, a több száz államtitkár és helyettes államtitkár, illetve közvetlen környezetük elbizonytalanodása. Zavarodottságukat látszattevékenységgel fogják palástolni, húzzák-halasztják majd a döntéseket, illetve az utasítások végrehajtását. Ha csak lehet, másokra testálják a dokumentumok aláírását, mert elkezdenek félni a lehetséges felelősségre vonástól. Az ellentmondásos helyzetek hatása eléri a rendőrséget, s talán az ügyészséget is. A hatalom birtokosai immár nem lehetnek bizonyosak abban, hogy vakon teljesítik elvárásaikat...

A MEGHATÁROZÓ ALAPOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.01.05.


Nem friss megtapasztalás, hogy a vidéki általános iskolákból jó bizonyítvánnyal érkezők közül sokan a középiskolákban az első félévben már szembesülnek azzal, hogy eddig hamis képet kaptak a tudásszintjükről. Mert itt kiderül, teljesen más a kép, hatalmas zuhanást élnek meg e jegyekben, nemritkán bukdácsolnak, aztán átiratkoznak „gyengébb” iskolába, ahol „nem olyan magasak a követelmények”. És gyakran ott sem sikerül jobban teljesíteniük. A „gyengébb” középiskolák pedig egyre alacsonyabb képesség- és tudásszinttel rendelkező gyerekeket kapnak, akikkel képtelenség teljesíteni az elvárt szintet.

Mindig is jelen volt ez, emlékszem, a pályám kezdetétől, hiába voltak központi ellenőrzések, felmérők, amelyek objektíven, valami szintet húztak volna, mindenhol és mindenkire érvényesen, egy láthatatlan kéz mindig lejjebb tette a mércét, a helyben „legjobb” értelmezése és meghatározása berendezte a többiek teljesítményértékelését is. Aztán változott a világ, a boldogulási lehetőségek is, megfigyelhető lett a falvakból az elvándorlás, azok a családok, akiknél magasabb volt az a bizonyos háttérindex, ők elköltöztek, akik maradtak, ott a szülők végzettsége, képessége, értékrendje már nem adott olyan alapot, amire az iskola építhetett volna.

Ám furcsa módon, ezt az iskolai jegyekben kevéssé lehetett érzékelni. A felső tagozatba továbbgörgetett alapkészséghiányok lassan tömegessé váltak, és a sok olvasni alig tudó között felcsillanó közepes a legjobbnak tűnhetett. Maradtak hát a jók és a jelesek ott is, ahol ez messze volt az országos átlagtól.

Több ilyen, az általános iskolát jeles, jó eredménnyel záró, ígéretesnek tűnő gyereket követtünk, támogattunk már, keserves munkával, korrepetálásokkal próbálva bent tartani őket ott, ahová a jegyeik alapján könnyedén bejutottak. Sokan nem értették, nem értik, hogy mi van. Hiszen ők az általánosban jól tanultak… csupa jó jegyeik voltak, de itt kiderül, ilyesmit, amiket itt kérnek, ők sosem hallottak, nem értenek semmit az egészből. Ám haladni kell, és akik szerencsésebb, „erősebb” általános iskolából érkeztek, ők haladnak is tovább, míg ők lemaradnak. Végérvényesen.

Pedig jók voltak eddig…azokhoz viszonyítva, akikkel egy osztályteremben ültek. De azokhoz képest, akikkel most ülnek, nos, itt bizony ők lettek a leggyengébbek. Sok gyereknél, szülőnél ez az eddigi hamis kép olyan csalódást okoz, amin nem is tudnak túllépni. Tervek voltak bennük, nagy vágyak, amelyek fél év alatt porba hulltak. A szülők többnyire a gyereket okolják. Ők pedig nem értik. Akarnak, de nem megy. Mintha egy másik világba csöppentek volna.

Nos, mint írtam, ezt a jelenséget a pályám kezdete óta látom, de napjainkra, a leszakadó térségek szegregálódó iskoláiban felgyorsult ez is. És gyorsul, egyre inkább. Az iskolák még mindig ragaszkodnak a magukról jól kommunikálható képhez, elfedni a bajt, és a jót mutatni csak (hiszen ez ma a központi módszer mindenre), hogyan is vállalhatná fel egy iskola, hogy valós képet mutasson? Hiába minden mérés, ami az osztályteremben történik, az a zárt ajtók mögött marad. Csak az eredmény jön ki onnan. És annak a kommunikációja nagyon fontos mindenkinek. Akkor is, ha hamis.

Van persze, ahol szembenéznek a valós helyzettel, és az országos átlaghoz viszonyított mérésekkel próbálnak tükröt tartani a pedagógusoknak, hogy lássák, hol kell beavatkozni, segíteni. De valahogy annyira zsigerileg épült be a problémák eltussolása az egyénekbe és a rendszerbe is, hogy beépült változást nagyon nehéz elérni. Azt hiszem a változás igényét nehéz beépíteni a tantestületekbe. Ráadásul a változás a világban, a gyerekekben ma sokkal gyorsabb, mint a pedagógiai kultúrában.

Az elszegényedésben jelentkező változások pedig még gyorsabb hatásokat eredményeznek. Egy szegregálódó iskolában ma tömegesen vannak jelen azok a gyerekek, akiknél a család semmit sem tud hozzáadni viszonyulásban, szokásokban, kommunikációban, motivációban ahhoz, amit az iskola elvár. Mert a szülők sem kapták meg mindezt, sem a család, sem az ő oktatásuk oldaláról. Az iskola pedig kétségbeesetten próbálja összeilleszteni a két világot, sikertelenül. A pedagógusok zöme még mindig azokban a módszerekben hisz, amivel őt tanították. A frontális, tekintélyelvű, a gyereket egyszerre mozgató pedagógiai rendszerben. Az erőből irányítás pedig ma még megerősítést is nyer, minden szinten.

Az „erősebb” iskolák sikerei abban vannak szerintem, hogy felismerték, más már a világ. Meg persze abban is, hogy a gyerekek családi háttere más itt, mint a szegregálódó iskolákban. De érdemes lenne megnézni ezeknek az „erősebb” általános iskoláknak a földrajzi elhelyezkedését. A leszakadó térségek iskoláinak a jeleseit összevetni tudásban ezeknek az iskoláknak a jeleseivel. És megnézni a ketteseket is. Azt hiszem, nagyon szomorú képet kapnánk.

A folyamat pedig úgy tűnik, megállíthatatlan. Hiába próbálnak bármilyen rendszert kialakítani a középiskolákban. Amíg az alapozó általános iskolák csak ennyire képesek megbirkózni a feladatukkal, addig a helyzet romlani fog.

Ahhoz viszont, hogy ott is változás legyen végre hiteles kép kellene. És egy másfajta pedagógiai szemlélet. Mert erőből nem fog menni. Ez sem.

Tegnap beszélgettem a tanodapedagógusainkkal. A tavalyi évről. Sikerekről, kudarcokról. Hallgattam őket, milyen elképesztő figyelemmel, mennyi próbálkozással és türelemmel keresik meg az egyes gyerekhez vezető utat. És megtalálják. El tudnak indulni a gyerekekkel még egy olyan családi közegben is, ahol minden ellenük dolgozik.

Mert vannak módszerek. Mindenre. Csak el kellene engedni, ami nem működik. És próbálni, kísérletezni, hitelesen mérni, kényszer nélkül, a gyerekekért, szabadon. De talán az első lépés az lenne, hogy nem kellene hazudni. Sem a gyerekeknek, se a szülőnek, se magunknak. Mert a hazugságon alapuló siker csak átmeneti. Előbb-utóbb kiderül minden.

VARJÚ-VIDEÓ: " A RENDŐRSÉGNEK AZONNAL MEG KELL INDÍTANIA A NYOMOZÁST"

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2019.01.06.


A kiszivárgott videó láttán a rendőrségnek haladéktalanul meg kell indítania a nyomozást hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt – nyilatkozta a szombaton nyilvánosságra került belső MTVA-s felvételről Schiffer András. A jelenleg jogászként dolgozó volt országgyűlési képviselő szerint ugyanakkor ez a videó csak megerősíti, azt amit már a korábbi felvételeken is lejött: MTVA-ban a biztonsági őrök „elszabadult hajóágyúként viselkedtek”.

Miközben a kormánypárti médiában még a napokban is javában mantrázták, hogy az ellenzéki képviselők léptek fel erőszakosan decemberben az MTVA-székházban, egy belülről kiszivárgott kamerafelvételen tisztán látható, ahogy a köztévé épületében lévő biztonságiak lényegében összeverik Varju László DK-s országgyűlési képviselőt.

A szűk 3 perces felvételen látható erőszakkal kapcsolatban minden józanul gondolkodó állampolgárban felmerül a bűncselekmény elkövetésének gyanúja, de mi azért felhívtuk a jogász Schiffer Andrást, volt országgyűlési képviselőt, hogy értékelje röviden a nyilvánosságra került videót, amit egyébként a közmédia egyik operatőre készített, de az MTVA eddig titokban tartott...

5 MILLIÓ EURÓÉRT ELADÓ A BALATON-FELVIDÉK DÍJNYERTES SZŐLŐBIRTOKA

24.HU
Szerző: Sokszínű Vidék
2019.01.06.


2017-ben elnyerte a Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet.

A Csodálatos Balaton figyelt fel először arra, hogy eladó a Balaton-felvidék egyik legértékesebb szőlődűlője, nem mellesleg álomszép borkúriája. A luxusingatlanok értékesítésével foglalkozó Barnes-csoport tette közzé, hogy 5 millió euróért keresi új gazdáját a magyar tenger északi parjától alig 6 kilométerre, a Káli-medence szomszédságában, Monoszló határában a Liszkay Borkúria.

Az épület tipikusan a francia Chateau borászatok alapján épült. A 2012-ben felújított borkúria alapterülete 1600 négyzetméter, medence, 9 szoba és 8 hálószoba található benne. A birtokról gyönyörű kilátás nyílik a Hegyestűre és a Badacsonyra is.A Liszkay Borkúria 2017-ben elnyerte a Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet.

Az eladási ár 5 millió euró – cirka 1.6 milliárd forint -, mely tartalmazza az egész birtokot az épülettel, a teljes berendezéssel, a gépparkkal és a borkészlettel együtt.

További fotók és részletek 
IDE KATTINTVA találhatóak.

ÉRDEKEL MOST VALAKIT EGY KULTURÁLIS POLITIKAI ÉVÉRTÉKELŐ?

ARTPORTAL
Szerző: NAGY GERGELY
2018.12.27.


Tüntetések, túlórák, macedón elvbarátok, elüldözött egyetem. Kit érdekel, mi van ilyenkor a művészettel, a kultúrával? Pedig mindez jobbára összefügg, mondhatjuk: kultúra kérdése. Évértékelő.

“Itt voltunk: voltak vészjelek…”
(Ady Endre: Az undor óráiban)


Őszintén bevalljuk, nem gondoltuk volna. Mikor már szinte minden autonóm kulturális intézmény a padlón hevert, mikor az összes anyagi forrás átcsatornázódott és irányba állt, mikorra szinte teljesen kiszáradt a független, kortárs képzőművészeti terület, amikorra már csak önkéntesek tartják fönn ingyenmunkában, amikor úgy tűnt, a kormányzat végképp hátat fordított a művészetnek, mert ugyan mit is nézzen rajta, akkor egyszer csak elérkezett 2018. És előkerült a kultúra, és benne a képzőművészet, a művészeti intézményrendszer is. Frontvonalba került, olyannyira, hogy nyáron a miniszterelnök már kifejezetten „egy új kulturális korszak” felépítését jelentette be (“Új kulturális korszakba kellene ágyaznunk a politikai rendszert” – mondta Tusnádfürdőn). És miközben betiltottak egy egész egyetemi képzési szakirányt, szinte egy tudományágat, elzavarták az ország legmagasabban jegyzett egyetemét, elvonták az akadémiai pénzek igen nagy részét, a NER villogó tekintetével a múzeumok rejtett zugait is pásztázni kezdte, ellenséget keresve.

Hirtelen kiderült, hogy az igazgatói pozíciók hihetetlenül értékesek, elképesztő figyelmet kapott egy kortárs művészeti kiállítás Óbudán, lelepleződött Frida Kahlo, aki népünk és rendszerünk ellensége, közben, nem mellesleg, ütöttek még néhányat a kritikus, autonóm művészet szereplőin is. És az év folyamán, egy mostanra húszrészesre duzzadt és kissé hagymázassá vált cikksorozat mentén (Kinek a kulturális diktatúrája? – Magyar Idők), amely most már azt vizionálja, hogy a magyar kultúra „szószólói” a „magyar érdekeket, identitást és értékeket hátba támadják”, kibomlott valami, ami a közbeszédben – ha létezik még Magyarországon ilyesmi –, nevet is kapott: kultúrharc...

Itt máris álljunk is meg egy pillanatra, harcot ugyanis nem láttunk ebben az egész kusza folyamatban. A harchoz szemben álló felek kellenek, erők – adott esetben akár összemérhető erők –, amelyek egymásnak feszülnek, és létezik háborús jog is, a harcnak is lehet valamiféle etikája. Ezen felül a kultúrharchoz kultúra is kell, azaz értékekről zajló vita a felek között. Nem voltak küzdő felek, egyenlő erők végképp nem, valamiféle leszámolás zajlott inkább, sortűz, egy eleve eldöntött meccs végjátéka. Tartalomról sem volt szó, értékek ütközéséről pláne nem beszélhettünk. A vádaskodó, fölényes, bornírt beszédmódban, amellyel a propagandasajtó a művészetet, kultúrát, tudományt támadta, fogalmak keveredtek össze, üresedtek ki. Az általános iskolához is kevés volna az a színvonal, ahogyan itt művekről, kiállításokról vagy akár tudományterületekről, életművekről nyilatkoztak – erre mi is rámutattunk itt és itt –, egyben pedig feléledt egy szép, régi kelet-európai tradíciónk:

a műveltség és olvasottság mostanra ismét az ellenállás egy formája lett...

"BÁTORSÁG! NE FÉLJETEK!" BETEG A MAGYAR NÉPLÉLEK - IDEJE MEGGYÓGYÍTANI

MAGYAR HANG
Szerző: GÉGÉNY ISTVÁN
2019.01.06.


Kiemelkedő szerep hárulna társadalmunk lelkének felemelésében az egyházakra, ám azok jelenleg képtelenek megfelelni ennek az elvárásnak. Miért van ez így, s miként segíthetnénk elő a pozitív változást?

Egészséges egyházak nélkül nincs egészséges Európa

Az előbbi kijelentés nem saját gondolatom – nem is értek vele teljes mértékben egyet. Nagy vonalakban mégis igazat adok Gulyás Gergely miniszternek, akitől a mondat származik. Ha betegek, diszfunkcionálisak, küldetésüktől eltérően ténykednek az egyházak, az megbetegíti az össztársadalmat – az elkötelezett hívőktől a maguk módján vallásos személyeken és apatikusokon át a meggyőződéses ateistákig terjedően a teljes nemzetközösséget.

Annyiban vitatkoznék az említett politikussal, hogy a jelen és a jövő folyamatainak ismeretében inkább tűnik utópiának, semmint racionális célkitűzésnek „egészséges Európáról” beszélni. Elég ehhez egy nyugat-európai egyetemi lakóközösségben körülnézni, ahol valószínűleg ugyanannyi lesz a nem európai származású fiatal, mint az öreg kontinens szülötte. Iráni, brazil, kongói, koreai nációk képviselői élnek már ma is közöttünk, akik minden bizonnyal érzékelhető lenyomatot hagynak a társadalom szerkezetén. Európának – és még ki sem tértünk rá, hogy az Európai Unióról vagy minden európai ország együtteséről gondolkodunk – természetes tulajdonsága egy egészséges mértékű nem európaiság...

MILLIOMOSOK VS. CSÓRÓK

VIDEOMÁNIA VLOG
Szerző: DANCSÓ PÉTER
2019.01.06.


Milliomosok vs. Csórók

ITT NÉZHETŐ MEG

ITT A SZAKSZERVEZETEK ULTIMÁTUMA: HA ORBÁN NEM LÉP, JANUÁR 19-ÉN LEÁLL AZ ORSZÁG

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.01.05.


Elegük van abból, hogy "mindhalálig" dolgozzanak az emberek - mondták a Kossuth téri tüntetésen.

Kedden adják át követeléseiket a szakszervezetek Orbán Viktor miniszterelnöknek, a kormányfő öt napot kap, ha nem enged, akkor jön a sztrájk, január 19-ére pedig országos demonstrációt szerveznek a szakszervezetek - mondta a Kossuth téren Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Kossuth téren. Útlezárásokat, hídfoglalást ígért, és azt, hogy "leáll az ország."

Kordás szerint mindezért a miniszterelnök lesz felelős. Arról beszélt, elég volt abból, hogy "mindhalálig" dolgozzanak az emberek.

A szakszervezeti követeléseket a Vasas szakszervezet alelnöke, László Zoltán sorolta a színpadon:
- a rabszolgatörvény eltörlését,
- tisztességes béreket, hogy ne kelljen elhagyni a hazát,
- a sztrájktörvény módosítását,
- és nyugdíjat, amiből meg lehet élni.

Azt mondta, Orbán és kormánya összeállt a tőkével, pedig nem ezt ígérte. "Nem leszünk rabszolgák, nein danke!"
...

A KOSSUTH TÉREN TÍZEZRES TÖMEG TÜNTETETT A RABSZOLGATÖRVÉNY ÉS A KORMÁNY ELLEN, VIDÉKEN IS SOKAN VOLTAK AZ UTCÁN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2019.01.05.


Rövid karácsonyi szünet után folytatódtak a rabszolgatörvény elleni tüntetések országszerte. Budapest mellett tucatnyi vidéki helyszínen demonstráltak az emberek. Az eddigi legnagyobb fővárosi tüntetést szervező szakszervezetek, civilek és ellenzéki pártok január 19-re országos tüntetést jelentettek be. Az eseményeket élőben követhetitek a Mércén!

AKI ILYEN MÓDON TÉRDEL BELE A NÉP ARCÁBA, AZ ELŐBB-UTÓBB POFÁRA ESIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2019.01.06.


olyanok vagytok, mint a kiskunhalasi taxisofőr GPS nélkül Tokióban.

Szép reggelt kívánok! Sajnos nem magamtól vagyok ilyen vicces, egy hozzászólást idéztem valamelyik kormánypárti nem médiatermék tegnap délutáni szemforgatása alól (az összes többin is ugyanerről ment az óbégatás), amely szerint Soros György vonult utcára Budapesten és gondolom, mindenhol máshol is, ahol a Fidesz – NER-közvéleménykutatási adatokból kirajzolódó – hasító népszerűsége ellenére forr valami korábban nem tapasztalható társadalmi elégedetlenség és düh.

Tehát mind a huszonhárom Soros György utcára vonult tegnap. Egyrészt azért, mert megkezdte az EP-kampányát (nem tudtam, hogy a magyarországi parlamenti választás után az európai csatában is jelöltként fut), másrészt, hogy ezzel összefüggésben zavart keltsen az utcai erőszakkal, valamint a különböző intézmények megtámadásával, megfélemlítésével. Azt mondjuk nem sikerült megfejtenem, hogy egy intézményt miként lehet megfélemlíteni, de mivel az Origo ezt írta, semmi okom kételkedni benne. Az meg, hogy természetesen vastagon finanszírozta is a tegnapi tüntetést, és mind a huszonhárom utcára vonulót ő fizette le személyesen, azt már nem is mondom, egyenesen következik a fentiekből.

Mindenesetre tényleg kezd úgy kinézni az állampárti kommunikáció Hollik István okos fejétől a nyolcaska lábszagú mocsaráig, ahogyan azt a fenti idézett komment szerzője megfogalmazta. Persze mindig is így nézett ki, csak olyan ritkán fordult elő eddig, hogy az óvodás szintű hőbörgéssel és valósághaljítással párhuzamosan hetente ezerszámra vonultak utcára emberek a zimankóban, pláne országszerte, nem csupán a fővárosban. A már említett Origo szerintem elvitte a tegnapi tányérnyalási versenyfutást ezzel a tüntetés csúcspontjára időzített címlappal:...

BÚÉK HELYETT BUKJÉK - EZ A MENŐ ÚJÉVI JÓKÍVÁNSÁG, ÉS TERMÉSZETESEN O1G-RE GONDOLT A SOK EZER TÜNTETŐ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.01.06.


És újabb betűszó is született: Á1BSZ. A megfejtésért tessék olvasni!

Kérjük kedves utasainkat, igyekezzenek elhagyni az állomást! – buzdított egy női hang a Hősök terénél. Nagy volt a torlódás. A kisföldalattira szombaton kora délután, fél órával a demonstráció kezdete előtt már alig lehetett felférni. „Fizetésemelést is kapunk, vagy csak túlórát?” – tette fel a költői kérdést egy szomorkás hangulatban lévő jegyellenőr a tüntetésre igyekvőknek. „Nagyon kevés pénzért dolgozunk” – közölte fanyar mosollyal. 

Nem telt sok időbe, hogy feltűnjön az ellenzéki tüntetések nemzetközi hírűvé vált jelszava, az O1G. Jelvényen, matricán, transzparensen is látni lehetett. Akadt, aki szükségesnek érezte hozzátenni, hogy Á1BSZ. (Ha valakinek nem ugrik be a megfejtés, segítünk: Áder egy bajszos sz.r.)...

GRUEVSZKI MAGYAR DIPLOMATAAUTÓVAL JUTOTT KI MACEDÓNIÁBÓL, MIGRÁNSONKÉNT 15 MILLIÓÉRT VÉD MINKET AZ ÁLLAM

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.01.05.


New York Times: Budapest jobban segítette Gruevszki szökését, mint eddig tudtuk

Kiszivárgott a macedón kormány által indított vizsgálat eredménye – a New York Times cikkét a HVG szemlézte. Eddig a magyar kormány azt állította, a volt miniszterelnököt csak Albániából szállították váltott követségi autókon Budapestre, hogy beadhassa menedékkérelmét, amelyet rekord gyorsasággal meg is kapott. A lap forrásai viszont egészen másról számolnak be. Az egyik nyilatkozó arról beszélt, a szökése előtti hetekben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bement a szkopjei nagykövetségre, és azt is tapasztalták, hogy a szökést megelőző napokban szokatlanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, és megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben is. Gruevszki unokatestvére korábban a kémelhárítás vezetője volt. Az eddigi szkopjei nyomozás azt állapította meg, Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot.

Mfor: 99 milliárdból védekeztünk tavaly a migránsok ellen

Tavaly október végén egy határozattal a kormány jóváhagyta, hogy „a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” kapcsolódó feladatok megvalósítása miatt legfeljebb 24 milliárd forinttal túllépje a Belügyminisztérium az erre vonatkozó tavalyi keretét, ami 50 milliárd forint volt. Ezen összegek mellett még a Honvédelmi Minisztérium számára is biztosítottak a tömeges bevándorlás kezelésére 25 milliárdot, így 2018-ban összesen 99 milliárd forintos előirányzatot határoztak meg Orbánék a migrációval összefüggésben. Hogy ebből végül mennyit fognak elkölteni, az majd csak hónapok múlva derülhet ki a zárszámadási törvényből. Igaz, a 99 milliárd forint kevesebb, mint a 2017-ben elköltött 155 milliárd forint, a statisztika még ezt a 99 milliárdot sem igazolja. 2018-ban összesen ugyanis 6361 illegális migráns akart bejutni Magyarországra – derül ki a police.hu statisztikájának összegzéséből.

24: budai villába költözött az Orbán Ráhel-közeli divatügynökség

A kormány az országgyűlési választás előtti hetekben rendeletben bővítette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) feladatkörét a divat- és designipari stratégiaalkotással, és egy határozatban azt is előírta az ügynökségnek, hogy 150 millió forintból alapítson egy kisebb ügynökséget. A kormány rögtön további 150 milliós költségvetési támogatást is biztosított a 2018-as működésre. Így jött létre a Magyar Divat és Design Ügynökség. Novemberben az MTÜ-t utolérte a központi közigazgatáson korábban végigsöprő leépítési hullám. A szervezetnél és a hozzá tartozó vállalkozásoknál több száz alkalmazottnak mondtak fel, a divatügynökség növekedését azonban ez nem zavarta meg. Az állami divatcég, ahol Orbán Ráhel ismeretségi köréből kerültek ki a vezetők, a kirúgásokkal egy időben kiköltözhetett az MTÜ központjából, és irodaházat kapott Budán, az Istenhegyi úton. A százéves villaépületből kialakított menő irodaházat korábban hosszú ideig egy reklámcég bérelte. Most az állami ügynökség megjelenése után felújítási munkák kezdődtek az ingatlanon. A hivatalos cégadatok szerint a divatügynökségnél 18-an dolgoznak, a lap forrási azonban a szerződéses alkalmazottakkal együtt legalább negyvenre teszik az összlétszámot.

Mfor: Szerencsen terjeszkedik a Mészáros-birodalom

Tavaly december elsején a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. az egyedüli tulajdonosa lett a szerencsi PIMCO Kft.-nek. A társaság az évek óta húzódó, Szerencsre tervezett üveggyapot gyár beruházásával összefüggésben 2017. május 23-án kapott érvényes környezethasználati engedélyt. 2016 év végén a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a beruházást, a Nemzeti Befektetési Ügynökség pedig 2016 szeptemberében 4 milliárd forintos támogatásban részesítette a projektet. Mészárosék tehát megvettek egy olyan céget, melynek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektje van, 4 milliárdos állami támogatást és érvényes környezethasználati engedélyt is magáénak tudhat. Az engedélyeztetési dokumentációban foglaltak szerint a PIMCO – vagyis most már Mészáros – ezzel a beruházással teljesen új piaci szereplőként kívánt megjelenni a hazai és az európai szigetelőanyag gyártó ipar szegmensében is.

Népszava: húszmillióért karácsonyozott a Fidesz-frakció

Komoly összegeket költött karácsony előtti rendezvényeire a Fidesz országgyűlési frakciója. December 17-én egy állófogadásra fizettek ki 8,67 milliót, egy nappal később pedig egy közelebbről meg nem nevezett rendezvényre költöttek 11,65 millió forintot, olyan szerződésekkel, amelyekre nem vonatkozik a közbeszerzési törvény. A méregdrága állófogadást a Csónakázótó Vendéglátóipari Kft. vállalta, ami 2018-ban két parlamenti szaloneseményt is lebonyolított a kormánypárt megbízásából. A társaságban társtulajdonos a Valton-vezér Varga Lajoshoz köthető CFTP Hungary Kft. A december 18-i rendezvényt pedig a Rendezvényguru Kft. vitte el, ami szintén több alkalommal szervezett programot a kormánypárti frakciónak.

EZT CSINÁLTA A GYEREKEKKEL A RENDSZER

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2019.01.06.


Az RTL Klub Házon kívül című műsora számolt be arról, hogy a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója gyerekeket molesztált. V. Jánost azóta a bíróság is elítélte. A 2016-os riportfilm készítőjével, Moskovics Judittal, és az első bejelentést tevő volt nevelővel, Bárnai Árpáddal beszélgettünk az ügyről.

Első fokon nyolc év fegyházra ítélte a bíróság V. Jánost, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt vezetőjét a nevelésére bízott gyerekekkel szemben elkövetett szexuális erőszak és egyéb bűncselekmények miatt. Egy volt nevelőt, K. Bélát kétrendbeli szexuális visszaélés bűntettében bűnösnek találta, ezért egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, három évre felfüggesztve. Az elsőfokú ítélet után beszélgettünk az első, 2011-es jelentést tevő volt nevelővel, Bárnai Árpáddal, és az ügyet kirobbantó riportfilm készítőjével, Moskovics Judittal arról, ők hogyan élték meg az eljárást, hogy látták az ügyet.

Moskovics Judit szerint nehéz egy büntetést megítélni, de a nyolc év fegyház a büntetési tétel középértékétől, a 13,5 fél évtől több mint öt évvel elmarad. Az ítélet szerint a volt igazgató éveken át követett el szexuális visszaéléseket gyerekekkel szemben. 2012-ben indult egy nyomozás, de azt bűncselekmény hiányában lezárták. V. János 26 éven át állt a gyermekotthon élén, 2016-ban indult a második eljárás ellene.

A társadalomra nézve elrettentő ereje kellene, hogy legyen az ítéletnek. Ha viszont felfüggesztett börtönbüntetést kap valaki, aki gyerekekkel szexuális viszonyt folytat és prostituáltként kezeli őket, akkor az azt üzeni a társadalomnak, hogy ez megúszható
– jegyzi meg a riporter.

Úgy látja, hogy a riportfilm ugyan nagy felháborodást okozott, a fenntartó oldaláról semmit nem hallani.

Amikor ez kiderült, módosult a törvény, elindult egy belső vizsgálat, aminek az eredményéről senki nem tud semmit, mintha soha nem ért volna véget. Nehéz lemérni, hogy a közvélemény mennyire foglalkozik ezzel, azt viszont lehet mérni, hogy a hatalom mennyire foglalkozik vele. Mivel most már nem annyira kellemetlen, nem annyira foglalkoznak vele. Elítéltek ugyan egy embert, de azt mindenki tudja, hogy egy ember ilyet évtizedeken keresztül egyedül nem tud megtenni, segítség nélkül. És ez a kérdés akkor is kínzó, ha csend van körülötte
– mondja.

Bárnai és Moskovics elmondása szerint folyamatosan téma volt a gyermekotthonban, hogy János bácsi szereti a fiatal fiúkat. Az otthonban körülbelül 100 ember dolgozik. Volt olyan, hogy a takarítónő borult ki azon, amit egy gyerektől hallott.

A gyerekek néha a folyosón kiabálták rigmusban, hogy „pedofil János, pedofil János”.


Volt nevelő, aki rászólt a gyerekekre, és volt, aki csak mosolyogva csöndben maradt. Volt olyan gyerek, aki jelezte a dolgot a vacsoránál egy nevelőnek, a többiek füle hallatára, de a nevelő leállította azzal, hogy hagyjuk ezt, vacsorázzunk.

Az az igazgatóhelyettes, akinek 2011-ben szóltak, azt válaszolta a gyerekeknek, hogy maradjanak csendben. Kollégái is jelezték neki, hogy miről beszélnek a gyerekek, segítséget is kértek tőle, de nem kaptak. Ő még mindig az intézményben dolgozik. Vagyis sokan hozzájárultak akár aktívan, akár a hallgatásukkal ahhoz, hogy az igazgató éveken keresztül kizsákmányolhassa a rá bízott gyerekeket...

FEKETEGYŐRISZTKUS COMING OUT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: ANDREW_S
2019.01.05.


Rejtő egyik művében olyan költői kérdést feszeget az egyik szereplő, hogy a Prücsök vajon mennyire is prücsök valójában. Ez azért jutott, nem először, az eszembe, mert Fekete-Győr András interjút adott a HVG-nek. Amiért igazán kár volt. Tényleg. Mármint akkor, ha nem a Fidesz erősítése a célja. Esetleg a közreadó szerkesztőnek. Ha valamit másként mondott volna a Momentum izgágája.

Mert felelős politikusnak azért nem mondanám. Ahogy Orbán esetében is erős túlzás lenne az ilyen minősítés. Az egyik oldalon ugyanis láthatóan kezdett elindulni egy ellenzéki egységfront kialakulása. Ez nyilvánvalóan kínos lehet a kormányfőként alig tisztelten önjelölt népvezérnek. Annak az Orbán Viktornak, aki egyre mélyebben merít a bolsevik, illetve horthysta tudásbázisból. Ugyanakkor talán érdemes emlékezni azokra a KISZ-tagokra, vagy csak egyszerű emberekre is, akik valóban hittek egy baloldali szemléletű eszmében. Lehet, hogy naivak voltak, lehet, hogy nem éreztek más választási lehetőséget, mint a létező kádárizmus kereteihez való alkalmazkodást. Lehet, hogy a keretekhez alkalmazkodva mégis tettek le pár dolgot az asztalra. Ha mást nem, akkor azt, hogy felnevelték a következő generációt, illetve a vállukon tartották olykor az országot is. Függetlenül attól, hogy a jelenlegi hatalom olyan posztkommunistái, mint Kövér-házmester, Orbán elvtársaként, most milyen hangerővel komcsizik...

A LÁZADÁS ESZTÉTIKÁJA


REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.06.


Tegnap kikerült az éterbe az a felvétel, amelyen Varju László képviselő színjátékot folytat, és félrevezetésül vereti meg cibáltatja magát, sőt külön kérésre a lábát is csavargattatja, mint valami mosott ruhát a patak partján. Az előadás oly jól sikerült, hogy le sem adták közszolgálatilag, mert megzavarta volna a rózsaszínű vattacukros kurvavilágot. Viszont, mint ahogyan minden napvilágra jut előbb-utóbb, a szépségkirálynő pornófelvétele, az őszödi beszéd és Kósa kupakjai, ez a színjáték is közkincs lett, hogy elgondolkoztassa az olyan panelprolit, mint amilyennek magam is születtem.

Azt mutatja nekünk ez a kis színes, hogy négy fogdmeg kezelgeti a képviselőt nagy elszánással és emellett szenvtelenül, mint gyakorlott bérgyilkos, tapasztalt verőhuszár vagy keretlegény, ez még felugrik jeligére. Olyan hűvös, érzelemmentes a dolog. Nincs szó indulatról, ez is egy szakma, amit aljanépek végeznek mocsadékok megbízásából, mert így ránézésre ilyesmit igazi férfiember nem tesz, csak és maximum vak komondor tulajdonosok meg bandában nagypofájú beszariak. Most hagyjuk figyelmen kívül, hogy képviselőt klopfoltak – bár az is döfi -, nézegessük csak a közösen ütlegelés tényállását és az ebből való fakadásokat.

Varju Lászlóból hős lett, mártír, népmesei alak és szenvedő Krisztus, pedig nem is akarta igazán. Ő csak olvasgatni akart, erre nekiestek, s abban a pillanatban másra nem is gondolt, mint, hogy szorult helyzetéből szabaduljon, egy perc múlva pedig már szimbólummá vált. Így születnek a legendák, és így rúgja tökön magát a rendszer. A tüntetők közül kiemelt füstgránátos lány, a hajnalban elvitt újságíró mind egycsapásra és szinte akarata ellenére válik mitikus alakká, amely azt mutatja a tüntetőnek és arra biztatja, hogy lehetne ő is kamikázé. Így szoktak kitörni a forradalmak és parasztlázadások.

A néplélek könnyen azonosul a szenvedővel és elnyomottal, főleg, ha szembe állítják a legkisebb fiú hősiességét a zsarnok királlyal. Esetünkben míg Varju képviselőt négyen teperik le, a mi királyunk kizárólag négy napszemüveges fogdmeggel körbevéve jelenik meg a nagyvilágban, plusz még a kevlár a nagy gyomrán, ami különösen előnytelen, viszont undorító is. Ő utcai harcosnak nevezi magát, aki rendíthetetlenül áll az ágyútűzben, csak néha szalad a függöny mögé. Míg Varju képviselő, a lépcsőházi harcos entestével vesz részt a küzdelemben, s főleg túlerő ellen, azonban rendíthetetlenül, holott csak a szabadulás esélye nélkül földre teperve és megbéklyózva...

A VILÁGSAJTÓ NAGYON ODAFIGYELT A TEGNAPI TÖMEGTÜNTETÉSRE, ÉRZI, HOGY VALAMI ÉRLELŐDIK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.06.


- Orbán tisztában van azzal, hogy a nehéz kő könnyen elrepülhet, és akkor ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg

- Weber szóban ismét elítélte a magyar illiberalizmust, de változatlanul épít a Fidesz támogatására, hogy a Bizottság elnöke lehessen, a CSU ugyanakkor kiállt Orbán mögül

- A populisták a helyek egynegyedét szerezhetik meg Strasbourgban, így elvileg onnantól kezdve még többet akadékoskodhatnak, de még jó, hogy egymás közt megosztottak

New York Times

A rabszolga törvény miatt ezrek vonultak az utcára Budapesten, a tiltakozás kihívást jelent Orbán Viktor számára. A politikus az eltelt 8 évben egyfolytában élt a demokratikus állam eszközeivel, hogy felszámolja szinte az összes féket és ellensúlyt. Legutóbb két vitatott jogszabályt fogadtatott el, az egyik párhuzamos bírósági rendszert hoz létre, ám széles körben elítélik, mert az ellentétes a jogállammal. De a nagyobb felháborodást a túlórák számának radikális megemelése váltotta ki. Ilyen hosszan tartó ellenállásra nem volt példa 2010 óta, és ami szintén új: egyesítette a teljes ellenzéket. A Fidesz vezetői eleinte csak legyintgettek és Sorost okolták. Ám ez a hozzáállás csak még jobban feldühítette a másik oldalt.

Rabi Ferenc, a Bányászszakszervezet elnöke azt mondja, lehet, hogy korábban féltek az emberek tüntetni, de most már egyszerűen elegük van. Orbán biztosan kezében tartja a hatalmat, de azt is pontosan tudja, hogy a tiltakozások gyorsan önálló életre kelhetnek és végzetessé válhatnak még a legelnyomóbb rendszer számára is. A kormány az utóbbi időben gyanakodva figyelte a megmozdulásokat. A sajtón keresztül megszabta, hogy mi jelenhet meg a tüntetésekről, noha azok közben átterjedtek a vidékre is. Tegnap öregek, fiatalok egyaránt voltak a tömegben, olyanok vezették őket, akiket megriaszt, hogy az ország átcsúszik diktatúrába. Az elégedetlenség éppen akkor robbant ki, amikor a magyar gazdaságnak munkaerő gondjai vannak. Más államok ilyenkor bátorítják a bevándorlást, ám Orbán népszerűsége azon alapszik, hogy ördögnek állítja be a migránsokat.

Washington Post

Az utcára vonultak a magyarok a kormány autokratikus terjeszkedése ellen. Megmutatták, hogy az ellenállás tovább él, pedig már úgy tűnt, hogy szinte teljesen halott. A tüntetések a 2. hónapba léptek és idáig ez az egyik legsúlyosabb kihívás Orbán Viktor hatalmával szemben. A tömeg megtöltötte a Kossuth teret. A miniszterelnök a tekintélyelvű rendszer éllovasa azon a Magyarországon, amely három évtizede lerázta a kommunista uralom bilincseit, ám a politikus most már más keményvonalas vezetőknek is ihletet ad Európában, de azon kívül is. Tekintélyéhez általában nem fér kétség, az ellenzék megosztott, a civil társadalmat törvények gátolják, a sajtó java része a zsebében van, elvileg független állami intézmények behódoltak a Fidesznek.

Ám a tegnapi tiltakozás ismét csak bizonyította, hogy Orbán melléfogott két jogszabállyal is, és ezáltal hevesebb, illetve hosszabb ellenállást váltott ki, mint bármikor az elmúlt években. Szél Bernadett azt mondja, eltűnt a választások utáni apátia, mert ez egy látszatdemokrácia, és az emberek már nem kérnek belőle. Az elégedetlenséget csak gerjesztette a CEU kipaterolása, a közigazgatási bíróságok felállítása, valamint a Nagy Imre-szobor alattomos eltávolítása. De a legfőbb tényező a rabszolga törvény. A kormányfő sikerrel csábított az országba egy sor nagy céget, ám közben százezrek mentek külföldre dolgozni a jobb bérek és a nagyobb szabadság miatt. Akik maradtak, azok pedig mind inkább morognak a növekvő munkaterhek miatt.

A miniszterelnök úgy tünteti fel, hogy ő a hazafi, aki védi az országot a migránsok áradatával szemben, noha csupán elhanyagolható számban érkeznek bevándorlók. Az EP-választást pedig úgy állítja be, hogy az csata lesz az illiberális demokrácia, illetve a Soros által támogatott nyílt társadalmak között. A felmérések azt mutatják, hogy a Fidesz továbbra is népszerű, főként vidéken és kisvárosokban. A hatalom idáig óvakodott az erőszaktól, de az utóbbi hetek próbára tették ezt a fajta hozzáállást. A tegnapi demonstráció harcba hívott mindenkit, aki elutasítja az orbáni irányvonalat. Rainer János történész azt mondja, igen nagy hasonlóságot mutat Horthy és Orbán rendszere. Mindkettőt jellemzi a nacionalista közbeszéd, a központilag ellenőrzött sajtó, az erős kormánypárt. De főként az, hogy vannak ugyan demokratikus szerkezetek, ám nincsenek demokratikus folyamatok.

Bloomberg

Erősödnek az Orbán-ellenes megmozdulások, miközben a szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek. A tüntetéshullám nem csitul, most már a követelések odáig jutottak, hogy véget kell vetni az illiberális uralomnak. Az ünnepek elteltével ezrek gyűltek össze a Parlament előtt. A kormányfő megvetése a liberális demokrácia iránt egész Európában ikonná tette a politikust a nacionalista erők számára. Ugyanakkor a rabszolga törvénnyel maga ellen fordította az érdek képviseleteket is. Egyúttal egyesítette a korábban gyenge és széttagolt ellenzéket. Ettől azonban még továbbra is messze a Fidesz a legnépszerűbb párt. Orbán azt ígéri, hogy türelemmel és határozottsággal szereli le a tiltakozásokat. Ezzel párhuzamosan visszautasítja, hogy csökkentse a központosított hatalmat, pedig amiatt az EP már jogállami eljárást kezdeményezett...