2017. augusztus 8., kedd

NYARALHAT OLTALMAZOTTI STÁTUSZT KAPOTT MENEDÉKKÉRŐ A BALATON PARTJÁN?

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2017.08.08.Mint az éhezők egy falat kenyérre, úgy vetette rá magát a Fidesz és pártsajtója a hírre, miszerint a Migration Aid a Balatonnál 3 faházban menekülteket üdültetne.

Szerintük menekült = migráns = Soros. Primitív világkép.

“A Balatonnál üdültetné a migránsokat a Migration Aid” – hirado.hu
“Bevándorlókat költöztetne Keszthelyre a Migration Aid” – Magyar Idők
“Keszthelyen pihentetné a migránsokat a Migration Aid” – Lokál
“A Migration Aid kitart a balatoni migránsüdültetés mellett” – 888.hu

Aztán persze jött minden, ami egy két éve tartó permanens gyűlöletkampány után várható volt: tiltakozó fideszes országgyűlési képviselő, tiltakozó fideszes polgármesterek, gyűlölködő kommentek …

A fideszes országgyűlési képviselők, a polgármesterek, a fenti idézett propagandatermékek újságírói pontosan tudják mit jelent az, hogy “oltalmazotti státusz”, de akkor most tegyük ezt tisztába, hátha valaki nem tudja.

Az alábbi idézetek a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapjáról vannak:


VENDÉGÍRÁS: UNOKÁINK MAGYARORSZÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: H. Andrea
2017.08.08.


Írtam a minap egy cikket Az utolsó oltsa le a villanyt! címmel. Meglepően sokan, közel 300-an osztották, osztottátok meg a Facebookon. De ami ennél sokkal meglepőbb volt számomra, hogy szinte egyetlen gyűlölködő, hazaárulózós kommentár sem érkezett. Viszont annál több megértő hozzászólást kaptam, jobbára olyanoktól, akik hozzám hasonlóan szintén elhagyták már Magyarországot.

Úgy zártam az írásomat:

Soha nem mondom, hogy „soha”, de bennem 58 évesen már semmi kalandvágy nincs. Köszönöm, jól érzem itt (Németországban) magamat. A fiatalabbak talán még visszamehetnének… Talán még boldogulhatnának Magyarországon is… De mindehhez GYÖKERES VÁLTOZÁSOKRA lenne szükség!!!

Írásom kapcsán sokakban merült fel a kérdés, hogy ugyan vajon mit lehetne tenni a tömeges kivándorlás ellen? Hogyan lehetne ezt megállítani?
Hogy lehetne visszacsalogatni mindazokat, akik – hozzám hasonlóan – úgy gondolják, hogy eszük ágában sincs visszatérni?

Nos, szerintem elsősorban A MAGYAR EMBEREKNEK A GONDOLKODÁSMÓDJUKON KELLENE VÁLTOZTNIUK! Mégpedig GYÖKERESEN!...

ORBÁN ÉS A TŐKEFELHALMOZÁSÁNAK A CÉLJA: A KÁRPÁT-MEDENCE FELETTI URALOM

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.07.


Csányi Sándorról tudódott ki legújabban, hogy megvásárolni készül a horvát GDP 15%-ának megfelelő forgalmat realizáló, de pénzügyi gondban lévő Agrokor csoport egyik tagját, a Bellye mezőgazdasági kombinátot és további együttműködésről tárgyal csoportszinten is. A Jutarni List c. lap úgy tudja, a magyar üzletember 20 ezer hektárnyi földterülethez juthat hozzá Horvátországban, magyarországi érdekeltségeivel együtt pedig az EU legnagyobb földbirtokosává válhat. Az Agrokor tulajdonában van még a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasági és élelmiszeripari cégcsoport. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret.

Mostanra -- amikor Mészáros Lőrinc érdekeltségei is szaporodnak a Kárpát-medencében, az OTP és a MOL befektetései régóta stratégiainak mondhatók ugyanezen piacon, aztán figyeljük meg a magyar állam növekvő gazdasági aktivitását is a határainkon túl stb -- kezd kirajzolódni a miniszterelnök távlati programja, a Kárpát-medence feletti gazdasági irányítás budapesti centrummal. Ezt sokféle módon lehet értelmezni és ahogy előrehalad, úgy fogja nyilván kiváltani a szomszédos államok növekvő tiltakozását is, de nem nehéz látni az évszázados magyar álmok felelevenítését benne. A korrupció visszatekintve pozitív értelmet nyer ezzel és a mainstream nemzeti szellem megbocsát mindent. A magyar állam és Orbán köre (az EU pénzeivel a háttérben) mint a legerősebb tőkebefektető jelenik meg a térségünk stratégiai iparágaiban, amelyeken keresztül a helyi lakossággal közvetlen kapcsolatba kerül stb...

OROSZORSZÁGBÓL SZERETETTEL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Krekó Péter
2017.08.08.


Krekó Péter szerint Magyarország veszélyes játékot játszik amikor Oroszországot tartja a legfontosabb szövetségesének. A politológus a Reggeli Gyorsban beszélt az amerikai-orosz viszonyról is.

A politikai szakértő szerint Amerikában az orosz-amerikai viszony az egyik legfontosabb téma, de mivel a hidegháború vége és a Krím bekebelezése között nem volt az egyetemeken orosz szakértő képzés, ezért mostanra nincsenek orosz-szakértők. A Political Capital ügyvezető igazgatója ezt úgy magyarázta, hogy békeidőben nem volt erre igény és 2011 után egyértelműen a terrorizmus volt az amerikai fókuszban és nem Oroszország. 
Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Putyini Oroszország logikájában, ideológiájában merőben különbözik a Szovjetuniótól, ugyanakkor imperialisztikus törekvéseiben, a titkosszolgálati szervezeteknek a külpolitikát formáló tevékenységében több a folytonosság, mint a váltás. „Sok hidegháborús tudás használható most is, de az nagyon fontos, hogy van a szakértőknek egy olyan új generációja, ami már alapvetően a putyini rendszer logikáját igyekszik megérteni Szénási Sándor kérdésére, hogy mivel lehet magyarázni, hogy egyre másra fedeznek fel a hatalomhoz kapcsolódó orosz szálak? Krekó Péter azt válaszolta, ebben a kérdésben nem látunk kellően tisztán. Hozzátette, hogy az amerikai médiában ez a vezető téma, de inkább a hatalom hiteltelítésére használják, amit az is jelez, hogy a baloldali liberális média, amely a leghangosabban hangoztatja, az a vádat, hogy Trump összejátszik az oroszokkal korábban nem nagyon foglalkozott az orosz témával.

Személyes véleményét így fogalmazta meg: „valóban nagyon sok ponton kimutatható kapcsolat. Legalább 10 az elnökhöz köthető személyre derült ki, hogy egyez etetett orosz diplomatákkal és ennek a mértéke illetve a titkossága kérdéseket vet fel. Az biztos, hogy Oroszország részéről volt egy erős szándék arra, hogy összezavarja az amerikai választásokat, Putyin egyik kedvenc gondolata, hogy Amerikában nincs demokrácia, az elektori rendszer nem demokratikus mindent a pénz ural a nagyvállalatok jelöltjei győznek. Minél nagyobb káoszt teremtenek, annál jobban átmegy ez az üzenet, és egy új hidegháborús viszonylatban jól kijátszható ez a kártya.”...

SIMICSKA MEGSZÓLALT ÉS FELJELENTI SAJÁT CÉGÉT - ORBÁN RETTEGHET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Ashwood
2017.08.08.


Közkeletű vélekedést cáfol éppen Simicska Lajos: az ősoligarcha nem fog a Fideszre és Orbánra terhelőt mondani a kampányban, mert azzal magát is besározná. A jelek szerint Simicska nem épp így gondolja, támadásba is lendült.

Az, hogy Simicska Lajos letette a voksát a Jobbik mellett, ma már ténykérdés. Hogy ettől Vonék csicskapárt lettek-e, már korántsem ilyen egyértelmű - ám ha igen, akkor a bokájáig sem érnek az ősoligarcha übercsicskáinak, Orbán Viktornak és a Fidesznek. Ahogy azoknak a magukat újságíróknak nevezőknek – Gajdics Ottótól Liszkay Gáborig –, akik a minap még Simicska tenyeréből költötték el a mindennapi betevőt, most pedig habzó szájjal csaholják vissza a kormánypropagandát. Igaz, előtte is ezt tették. Bencsik legyen a talpán, aki ezt a fordulatot végre tudja hajtani.

Immár az sem kérdés többé, hogy a Fidesz egykori pénztárnoka, Orbán kollégiumi szobatársa, az adóhivatal egy évnyi ura kinyitja-e a titkok kamráját a kampányban. Korábban sokan érveltek ez ellen avval, hogyha Lajos beszélni kezd, akkor saját magát is bemártja, hisz a párt és Orbán piszkos pénzügyeit maga intézte. Ennyit – vagyis a vagyonát, vagy akár a szabadságát is - nem kockáztatná azért, hogy bukni lássa egykori barátait...

JFK HOSSZÚ KÁLVÁRIÁJA EGY ORVOSI TÉVEDÉSE MIATT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.08.07.


Két képet látunk, amikor a 35. amerikai elnökre gondolunk: az egyik egy élettel teli fiatal politikusét, a másik meg a meggyilkoltét. Most egy harmadikat is hozzávehetünk: egy 20 éves kora óta krónikus hátfájásban szenvedőjét, akit négyszer operáltak meg, nem sok sikerrel, és akinek a kezelése szoros fűzővel talán szerepet kapott halálában is – írja a Le Figaro.

„Ezen a Földön eltöltött napjainak legalább a fele a fájdalom napjai voltak számára. De sohasem hallottam panaszkodni – mondta róla öccse, az öt évvel John F. Kennedy meggyilkolása után szintén merénylet áldozatául esett Robert – Soha nem hallottam, hogy olyasmit mondott volna, ami arra engedne következtetni, hogy ezért Istent igazságtalannak tartja.”

A sors kegyetlensége, hogy a fűző, amelyet csaknem mindig és a gyilkosság napján is viselt, megmagyarázhatja, hogy miért húzta ki magát az első lövés után és a fatálisnak tartott második előtt.

Glenn Pait és Justin Dowdy amerikai idegsebészek, akik áttekintették JFK 2001-ben nyilvánosságra hozott orvosi dossziéját, jutottak erre a feltételezésre, amelytet azonban nem lehet megerősíteni. „Mindenesetre Kennedy elnök döntése nem sokkal a halála előtt arról, hogy orvosi tanács ellenére továbbra is viseli a fűzőt, megdöbbentő” – írtak a Journal of Neurosurgery-ben. De ami főleg megdöbbentő fűzi hozzá a Le Figaro – az a hosszú kálvária.

1944 és 1955 között négyszer operálták Kennedy gerincét és többször jutott közel a halálhoz. Négyszer kapta meg az utolsó kenetet. Már az első operációnál, amelyet a lumbális csigolyán végeztek el, sem mentek rendben a dolgok. Dr. James Poppen, a Nem England Baptist Hospital neves idegsebésze, aki a Mayo Clinic ortopéd orvosai véleménye ellenére végezte el a beavatkozást. Két évvel később a képviselő választás kampány idején kiújultak a fájdalmai, napi masszázst, gyógyfürdőt, fűző viselését igényelve...

ELÉG VOLT


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.08.


Szeretem a hazámat, de nem szeretem azt, ami itt történik. Egyre kevésbé elviselhető, mert olyan mélységes lelki mocsarak bugyognak a felszínre, amelyeknek létezéséről sem tudtam. Nem tudok és nem is akarok együtt élni ezzel. Kikérem magamnak. Elég volt.

Napról napra, évről évre van ok az aggodalomra. Mindig van, amikor egy szűk réteg, egy összetartó, mindenre kész és mindenre kapható csoport bármire képes a pénzért és a hatalomért. Amikor semmi nem elég, minden nappal több kell. A világ bármelyik részén fordul elő ilyesmi, a haszonlesésből élők is felbukkannak. Nélkülük nem menne, nekik dolguk van. Nekik kell terjeszteni a hatalom céljait szolgáló hazugságokat, nekik kell felszínre kotorniuk a lelkek mélyén lappangó alantas ösztönöket, a gyűlöletet, dühöt. És nekik kell biztosítaniuk azt, hogy elég hangos legyen mindez, nekik kell a megvezethető, gyűlölködő csoportokra mutogatniuk, hogy az ő akaratukat teljesítik, értük dolgoznak. Ezt a könnyen irányítható réteget tolják maguk előtt, mint egy élő pajzsot, rájuk hivatkozva pusztítanak tovább. Ők lesznek A NÉP.

Konkrétumok: a közpénzből élő, Fideszt szolgáló propagandamédia már eddig is aktív részt vállalt a rombolásból, ezt teszik most is. A Magyar Időkön és a PestiSrácokon a múlt héten indult a legújabb mocsokáradat. A Migration Aid nevű szervezet azt tervezi, hogy a Magyarországon jogszerűen tartózkodó – menekült, vagy oltalmazotti státusszal rendelkező – családokból néhányat üdülni visznek. Nem egymillió, nem százezer, nem tízezer, de még csak nem is ezer emberről van szó, hanem néhány tucatról. Normális esetben ez nem lenne hír, nem értesülnénk róla. Ahogy arról sem szoktunk értesülni, hogy hány arab országból érkezett turista nyaral Balatonapjafaszán. Mert senkit nem érdekel, senkire nem tartozik.

De ez most más. Most megy a cirkusz, az üvöltés, árad a fos, a mocsok, a gyűlölet, a hazugság. A választás közeledik és a Fidesz a migránsokra tett fel mindent. Másra nem is tehetett fel, mert a leggondosabb hazug propaganda ellenére is érzi az emberek többsége, hogy nem él jobban, hogy rohad az ország minden módon. A valóságtól elszigetelt hívek nem biztosítanak többséget. Elég annyi a bukáshoz, hogy akik eddig nem mentek szavazni, most elmenjenek és ne a Fideszre szavazzanak. Minden közvéleménykutatás csak a biztos pártválasztók körében látja a támogatókat, de több a bizonytalan, mint az összes párt szavazója. Egyáltalán nem olyan stabil a Fidesz helyzete, mint amit ők folyamatosan kommunikálnak.

És a győzelemért semmi sem drága. Semmi nem számít. A közpénzből kitartott médiakurvák pedig teszik a dolgukat. Rárepültek a néhány tucat menekült üdültetésére, mint az országot fenyegető legsúlyosabb, véres fenyegetésre. Üvöltenek, hörögnek, de főleg hergelnek. Az ő tálalásukban a magyar hatóságok szart sem érnek. Akik megkapták a menekült, vagy oltalmazotti státuszt – és ezt a magyar hatóságok adták meg, nem Soros György – azok sötét bűnözők, gyilkos vadállatok...

A HABSBURG OTTÓ ALAPÍTVÁNY ELNÖKE LETT ORBÁN TITOKZATOS SVÁJCI BARÁTJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.08.08.


Nagy István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott berni nagykövete lett a kormány által nemrég létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány elnöke. Az alapítvány a néhai trónörökös hagyatékát kezeli majd a budai Várban. Az Orbán Viktor miniszterelnök társaságában Zürichben többször lencsevégre kapott Nagy Istvánt régi kapcsolat fűzi a jelenlegi Habsburg-családfő, Károly herceg feleségéhez, Francesca Thyssen-Bornemiszához. Ez a kapcsolat privát mulatságokra és vagyonkezelésre is kiterjed.

A liechtensteni OVH Archiv Stiftunggal (OVH úgyis, mint Otto von Habsburg) működik együtt a magyar kormány által június végén létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány – ez derül ki egyebek mellett az alapítványnak a bíróságra nemrég beadott alapító okiratából. A magyar alapítvány induló vagyona 100 millió forint, idei működéséhez további 330 millió forintot hagytak jóvá. A cél a 2011-ben elhunyt Habsburg Ottó szellemi hagyatékának kezelése.

A hasonló tevékenységet végző vaduzi OVH kuratóriumában Ottó elsőszülött fia, a jelenlegi családfő, Habsburg Károly mellett testvére, a svéd parlamenti képviselő, Walburga Habsburg Douglas, illetve a geopolitikai elemző intézetet is működtető Michael liechtensteini herceg foglalnak helyet.

A magyar alapítványt Nagy István vezeti. Az illető ugyan budapesti címmel szerepel a nyilvántartásban, de egyéb személyes adatai alapján nem kétséges, hogy Magyarország rendkívüli és meghatalmazott berni nagykövetéről van szó. Őt az alapító, vagyis a magyar kormány delegálta az alapító okirat szerint.

A Habsburg Ottó Alapítvány az OVH által jelölt tagjai között van Károly öccse, a Magyarországon, Sóskúton élő György herceg, illetve Károly lánya, a Salzburg melletti Anifban élő Eleonore Habsburg is.

Csak első ránézésre lehet meglepő, hogy a Habsburgokkal teli kuratóriumot egy diplomata-bankár vezeti. Nagy ugyanis évtizedes remek kapcsolatot ápol a Habsburg-családdal, különösen Károly (régóta különváltan élő) feleségével, a kurátor Eleonore édesanyjával, Francesca von Habsburggal.

A politikai események iránt érdeklődőknek nem kell bemutatni Magyarország berni nagykövetét, Nagy Istvánt. Mr. Arábia néven is emlegetett világpolgár bankár – a libanoni Audi Bank volt svájci vezérigazgatója – a Mandinernek 2015-ben adott interjújában cáfolta a budapesti híreket, hogy üzleti tanácsokkal látná el Orbán Viktort és környezetét...

"NEM A TÁRSADALOMNAK, A BETEGEIMNEK TARTOZOM ELSZÁMOLÁSSAL"

HVG ONLINE
Szerző: Danó Anna
2017.08.08.


Az igazi "túlélő" megtalálja a legújabb tudományos eredményeket, nem hagyja magát lerázni a rendszerben, és nekünk, az orvosoknak is ő a jó beteg – állítja Bodoky György professzor.

Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben. Míg az OECD-országok átlagában a daganatos halálozás évente két ezrelék, idehaza e betegségekben a lakosság három ezreléke hal meg. Az nem rendkívüli, hogy idős emberek rákban halnak meg, ám nálunk a 65 évnél fiatalabbaknak is rosszak az esélyei. Százezer 65 évesnél fiatalabb magyar közül egy év alatt 120-an halnak meg rákban, míg a 2004-ben Magyarországgal együtt az unióhoz csatlakozott országok átlagában ez a szám csak 90, a tizenöt régebbi uniós tagállamban pedig csupán 63.

– A betegek jelentős része olyan késői stádiumban érkezik az onkológushoz, hogy szinte már esélytelen a gyógyulása, jóllehet a betegség korai szakaszában akár egy sebészeti beavatkozás is elegendő lehet ahhoz, hogy végleg legyőzzük az adott rákot – ad némi magyarázatot a rossz statisztikai adatokra Bodoky György professzor, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője.

Csakhogy a gyakorlatban még az éber betegeknek sem könnyű eljutni a megfelelő orvosig. Ezt mutatja egy alig hatvanéves asszony, Sarolta esete is. Ő elment a szűrésre, a mammográfia kimutatta a gyanús csomót, s a biopszia igazolta a rákot. A csomó közben egyre nőtt a mellében, sőt az asszony hónaljában is lett egy. Amikor kétségbeesve megint elrohant a háziorvoshoz, hogy most mi legyen, azt a választ kapta: keressen egy onkológust, mert szükség van még egy MR-leletre, arra pedig a háziorvos nem adhat beutalót. Csakhogy az asszony azt se tudta, hol keresse azt az onkológust. Ismerősök, szívességi alapon szereztek számára egy kórházi onkológiára szóló beutalót a vizsgálatra, ez meg is történt, de most megint szívességet kér a rendszerben jártas barátoktól: mit csináljon, hova menjen a lelettel?

– Van hiba a betegút szervezésben – ismeri el a professzor – sokszor valóban túl kacskaringós az út, túl sok idő telik el az első gyanú észlelésétől a kezelésig. Jó lenne a háziorvosi kompetenciákon igazítani, mert az őrtoronyban nekik kellene állniuk. Azaz az első gyanú esetén adja ő a beutalót, értékelje a leletet, szervezze a továbbiakat. A mostani rendszerben a háziorvos jogai korlátozottak, a szakorvosok pedig nagyon túlterheltek. Számukra szinte áttekinthetetlen, hogy a betegeik tömegéből ki éppen hol tart a vizsgálatokkal. Sokszor nem is tudja észben tartani, hogy éppen ki után kellene nyúlnia, rákérdeznie, hogy az illető még miért nem jött vissza a lelettel, hol akadt el.

Bodoky hozzáteszi: bár még csak fél egy van, eddig hozzá ma már 36 beteg jött kemoterápiára, 47-en pedig kontrollra...

A NER, MINT OLYAN

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2017.08.07.


Ha valaki nem tudná, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről van szó.

Ezzel két gond is van.

Elsőbben már elég régen rohadtul nem nemzeti, mert nem a nemzet egészéről, hanem a hívekről és a megfélemlítettekről szól. Hogy is van ez? Aki nem lép egyszerre, nem kap…

Itt csatlakozik hozzá a második gond: az egyetértés. Jelentése többszörös.
Egyforma gondolkodás, amikor két vagy több személy ugyanazt gondolja, ugyanaz a hozzáállása, és ugyanazt a szándékot juttatja érvényre.
Békés viszony, megértő összhang.
Régies:megállapodás, közös megegyezés két vagy több fél között.

Nos, jellemzően ez mégannyira sem áll meg nemzeti szinten, mert kurvára nem gondolkodik a nemzet java egyformán Orbánékkal! A megértő összhang olvastán meg simán röhöghetnékem támad. Orbánék, amint éppen békés viszonyban vannak Sorossal, a civilekkel, Brüsszelle, mi több, az ellenzékkel, a még szabad médiával is, nos, ez már a fantázia világába tartozik.

A régies változat meg végképp értelmezhetetlen. Közös megegyezés? Kikkel?

Egyetlen szó érvényes, igaz, más értelmezésben: fél.

Az egyetértés ugyanis önkéntes, kényszer és ráhatás nélkül értelmezendő. Jobb helyen. Orbanisztánban az egyetértés messze nem kényszer nélküli...

PÁRTALAPÍTÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.06.


Az én pártom neve Nyugalom, esetleg Nyugalom és Békesség lenne.
Ha pártot alapítanék, akkor annak egyetlen oka lenne, nevezetesen az, hogy a meglevő kínálatban lassan nem lehet egyet sem találni, mely megfelelne az ízlésemnek, ilyen-olyan okoknál fogva.
Természetesen az egyik párt jobban, a másik kevésbé ellenszenves, de az kétségkívül közös bennük, hogy jobban el vannak foglalva egymással, mint a társadalommal.
Az én pártom nem lenne ideológiai párt, és engem nem érdekelne az sem, ha valaki más pártban is találna szeretnivaló dolgokat.
Az én választóm lehetne mindenki, aki hisz Magyarországban, hisz a demokráciában, és aki az embereket egyénenként, egyenként ítéli meg, tisztességük és a többi emberhez való viszonyuk alapján.
Az én pártomban nem lenne követelmény az ideológiai harc, nálam nem lenne enyhítő körülmény Farkas Flóriánnak, hogy cigány, Tasnádi Péternek, hogy zsidó, és Budaházinak sem, hogy ősei Tyirityán vagy Semjén Zsolt hátán nyargaltak be a Kárpát-medencébe, csak az lenne a követelmény, hogy cselekedeteik ne álljanak ellentétben a Büntető Törvénykönyvvel.
Viszont az a rendőr, aki a cigány embert azért vegzálja, mert cigány, másnap már civil lenne, aki a zsidó embert származása miatt támadja, az nem védekezhetne a bíróság előtt azzal, hogy tette belefér az egyéni vélemény-nyilvánítás kategóriájába, és nem uszíthatna a menekültek törvényben szabályozott befogadása ellen se senki, büntetőjogi következmények nélkül.
Ehhez persze pontosan definiálni kellene, hogy ki a menekült, ki számít bevándorlónak, kit mi illet meg, illetve kinek milyen kötelezettségei vannak ebből kifolyólag, milyen idegenrendészeti eljárások alkalmazásával.
Azért a BTK-t is át kellene nézni, és egységessé kellene tenni a jogalkalmazást, pontosan körülírva az egyes cselekményeknél a jogalkotói szándékot, megakadályozva a jog csűrés-csavarását és egyéni értelmezgetését az igazságszolgáltatás szereplői számára.
Az én pártom kiállna az Európai Unió mellett, és azt támogatná, hogy az ország olyan tagja legyen egy európai államszövetségnek, mint például Texas az Egyesült Államoknak.
Az első intézkedések között lenne az Euro bevezetésének előkészítése, beleértve ennek szociális előkészítését is...

AZ OKOS SZÉKELY ELMENT 89-BEN, A VÁLLALKOZÓ A 90-ES ÉVEKBEN, A MARADÉK JÓ ESETBEN CSAK MANIPULÁLT!

CIVILHETES BLOG
Szerző: Büki Ervin
2017.08.08.


Két napja egy nem sajtó nyilvános, de kutatásokra épülő háttérbeszélgetésen vettem részt Kolozsvártól nem messze, egy nemzetiségére nézve vegyes társaságban. 

A beszélgetés témája a székelyek autonómia problémája és az általuk lakott területek infrastrukturális és társadalmi fejlődése volt.

Romániában nem régen zajlott le egy jelentős 4 millió Eurós, nemzetközi forrásokból finanszírozott kutatás, amely különböző társadalmi csoportok, a "forradalom" utáni mozgását vizsgálta, ennek kapcsán a kutatás kiterjedt a székelységre is, de nem voltak a kutatás célcsoportja.

Az egyértelmű volt, hogy az elmúlt 25 év népmozgása jelentősen átírta és markánssá tette a különböző területek gazdasági, politikai befolyását. Bukarest nem csak politikai, hanem markáns gazdasági és kulturális központtá vált.

Az Észak-Balkán porfészkéből egy dinamikus, virágzó, város lett.

Constanca, Iasi, Ploiest, Pitesti, Craiova, Brassó, Szeben, Temesvár, Arad, Nagyvárad, Kolozsvár duzzad az erőtől, eltérő okokból, de dinamikus változásokon mennek keresztül. A felsorolt városok azt az időszakot élik át, amelyet a Székesfehérvár, Győr, Kecskemét, Tatabánya, Veszprém, Szombathely élt át a 90-s évek közepétől a 2000-s évek közepéig.

Azonban a román vidék ugyan olyan elhagyott és kilátástalan helyzetbe került, mint a magyar vidék jelentős része, azzal a különbséggel, hogy a szocializmusban elmaradt modernizáció és integráció a mezőgazdaságban,ezáltal nem söprődött ki a paraszti tudás.

A romániai vidék még képes az önfenntartásra, és az önellátásra, ellentétben a magyarországival.

Azonban ennek is eltérő szintjei vannak az ország különböző övezeteiben, a gépesítettség és a szaktudás tekintetében.

Sajnos a székelység a tudás és a gépesítettség perifériáján van.

Az itt végbement kivándorlás nem munkahely szerző volt, hanem jelentős részben végleges kitelepülés, amellyel együtt hatalmas mennyiségű tudás, tapasztalat is hazát cserélt. A kutatás szerint a székelység elég rosszul áll a szakképzettség tekintetében, jelentősé vált a roma népesség aránya, és a befogadásra és elfogadásra nem nyitott székelyek jelentős része, etnikailag konfliktusos helyzetbe került a romákkal...

KORMÁNYZÁS TITOKBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2017.08.07.


Nem szokásom minden szire-szóra a képviselőmet zargatni. Se a helyit, se az országost. De van, amikor nem tudja az ember elkerülni.

Helyi lapból hiányzanak a hírek, valamint az ök. képviselők elérhetősége, fogadónapjának ideje, helye. 2010 előtt benne volt, félre is tettem egy példányt, hogy kéznél legyen, ha valami miatt kellene. De most csak képviselők kétdimenziós képe virít minden oldalon. Három dimenzióban még nem sikerült találkoznom a területem felelősével. Igaz, nem rá szavaztam: de itt lakom, ő nem válogathat. Elméletben.

Az történt, hogy van a ház előtt négy öreg fa. Egy ideig vártam, mert a túloldalon, meg feljebb mindenütt megújították az utcai fákat – hátha ideérnek. Miután az egyik fa teljesen elhajlott és gyakorlatilag ráborult a tetőmre, sürgetővé vált a dolog. Gondoltam, mielőtt egy szél végképp rámdönti a súlyos növényt, és betöri a tetőt, szólok. De kinek? A városgazdának nevezett cég központi számán nem tudtak felvilágosítást adni, hogy hová forduljak. No, gondolom, erre is van a helyi képviselő. Se címe, se telefonja, se e-mailje nyilvánosan. A fogadóórákról nyilván leszoktak a képviselő urak-hölgyek.

Végül a Párt (a néha fiatal demokraták).hu címen sikerül elérnem az urat. Annyit kértem, hogy adjon egy telefonszámot, meg egy nevet, ahol az ilyen ügyeket intézik. Tavaly júliusban írtam az e-mailt – novemberben hívott fel az úr, miután jeleztem, hogy legalább választ várnék. A fa közterületen áll, így önhatalmúlag nem nyúlhatok hozzá – nem vagyok én kormánytényező.

Akkor megígérte, hogy kiküld a cégtől valakit: nézze meg a fákat. Jelzem 2010 előtt is volt ilyen gondom, akkor egy héten belül kijöttek, megnézték, két nap múlva levágták a tetőre boruló ágakat – a törzs akkor még nem volt annyira megdőlve, mint most...

MAGYARORSZÁG VILÁGELSŐ MENEKÜLTPARÁBAN

INDEX.HU
Szerző: K.Á.
2017.08.08.


Az összes vizsgált ország közül Magyaroszágon félnek a legjobban a migránsoktól. Közben Magyarország az az ország az EU-ban, ahol az egyik legkevesebb bevándorló és menekült él. A világban az Iszlám Államtól és a klímaváltozástól tartanak a leginkább az emberek, de elég ijesztőnek tartják a kibertámadásokat és persze a globális felmelegedést is. És akkor még nem beszéltünk a nagyhatalmakról, pedig a velük kapcsolatos félelemtérképek vadi új képet adnak a világ aktuális állásáról – kapaszkodjanak, jönnek a parák.

Világszinten két veszély emelkedik ki, ezektől félnek a legtöbben: a globális közvélemény az Iszlám Államot és a klímaváltozást látja a legfenyegetőbbnek. Az adatok a Pew Research Center friss felmérésből származnak; a világ egyik legnagyobb közvélemény-kutatója 38 országban kérdőívezett arról, hol mit látnak az emberek igazán nagy veszélynek.

Hasonló témában kutattunk nem olyan régen mi is: a Závecz Researchcsel közös kutatásunk szerint a magyarok félelemlistáján a terroristák, a saját korrupt politikusaink és a migránsok állnak az élen, tőlük kell félteni leginkább az ország jövőjét...

TÖBB, MINT 100 EZER EMBER VAN BIZONYTALAN LAKCÍM HELYZETBEN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM / Vörös Anna
2017.08.08.


- Magyarországon 5818 főnek csak tartózkodási cím van a lakcímkártyáján, vagyis nincs állandó lakcíme (hivatalos nevén lakóhelye).
Két évvel ezelőtt ez a szám valamivel magasabb, 6377 volt, de ez valójában alig jelent javulást.
Ha valakinek csak tartózkodási helye van, akkor nagyon sok esetben olyan, mintha érvénytelen lakcíme lenne, hiszen nem tudja azokat a szolgáltatásokat és ellátásokat igénybe venni, amikhez állandó lakcím (lakóhely) szükséges (pl. sim-kártya, bankszámla). Azok az emberek, akiknek nincsen állandó lakcímük, a társadalombiztosítás szempontjából külföldinek minősülnek, vagyis nem jogosultak az államilag támogatott TB ellátásra (a hajléktalan emberek kivételt képeznek, akik állandó lakcím nélkül juthatnak hozzá a társadalombiztosítási ellátásokhoz).
A Város Mindenkié és az Utcajogász álláspontja szerint a lakcím nélküli vagy problémás lakcímmel rendelkező emberek helyzetének megoldása az, ha minden ember élni tud a lakcímhez való jogával. Ehhez a kormánynak és az illetékes minisztériumoknak a következő lépések megtételére van szükség:
  1. Kötelezzék a lakcímbejelentést intéző járási hivatalokat arra, hogy tartsák be a törvényt és engedjék, hogy az bérlők élhessenek a lakcímhez való jogukkal. A hatályos törvény szerint, ha egy albérlő rendelkezik egy két tanú által aláírt vagy ügyvéd által ellenjegyzett lakásbérleti szerződéssel, nincs szükség a szállásadó külön hozzájárulására a bejelentkezéshez.
  2. A hajléktalanellátó intézményekhez hasonlóan törvényben kötelezzék a családok átmeneti otthonait és a mukásszállókat, hogy 10 nap ott tartózkodás után jelentsék be a náluk lakó személyeket és családokat.
  3. Tegyék kötelezővé a szállásnyújtással foglalkozó cégeknek és magánszemélyeknek, hogy a tulajdonukban lévő lakások bérlőknek biztosítsák a bejelentkezési lehetőséget.
  4. Utcán élő emberek esetében tegyék lehetővé, hogy bejelentkezhessenek abba a szociális intézménybe, amely az ellátásukat végzi (pl. nappali melegedő).
  5. Módosítsák a családok és gyermekek ellátására vonatkozó jogszabályokat úgy, hogy lakcím hiányában a család vagy egy szociális szakember nyilatkozattal igazolhassa, valójában hol élnek.

ELVESZÍTHETI ÖNÁLLÓSÁGÁT AZ ORSZÁG LEGJOBB SZÍVKÓRHÁZA

444.HU
Szerző: akirály
2017.08.08.


Izomból oldaná meg az Országos Kardiológiai Intézet (OKI) CT-nélküliségének problémáját a kormány. Ahelyett, hogy pármillió forintot rászánva venne egyet az ország legjobb szívkórházának, inkább beolvasztaná az intézményt az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba. Annak legalább van CT-je, az OKI-ból is oda szállították a betegeket, adott esetben nyitott mellkassal...

...A Népszava egészségügyi szakírója, Danó Anna úgy értesült, hogy a kormány nem CT vásárlásával, hanem az OKI önállőságának felszámolásával kezelné a kialakult helyeztet. A beolvasztás részleteiről szóló javaslatról augusztus 15-ig dönthet a területet felügyelő Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A terv szerint az OKI-t a közeli Egyesített Szent István és Szent László Kórházba olvasztanák be, aminek egyrészt van CT-je, ahova eddig is fuvarozták az OKI felnőtt pácienseit, másrészt ami így végre emberi hosszúságú nevet kaphat, a jövőben Dél-pesti Centrumnak hívnák.

CSENYÉTE, AHONNAN MÁR ISTEN IS ELKÖLTÖZÖTT (I. RÉSZ)

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.08.07.


Oláh Endre, a Tápióbicskei Roma Önkormányzat elnöke hívott el, erre a múltbéli útra, Csenyétére, hogy én is szembesüljek azzal, Budapesttől mindössze 223 kilométerre, a szlovák határtól egy kőhajításnyira megállt az idő. Egy ilyen út sokkal több annál, minthogy "szegény embereknek adományt viszünk", egy ilyen út rengeteg kérdést felvet önmagunkkal szemben is.

Leharcolt kisbusz, hozzáillő utánfutóval, mindkettő megpakolva adománnyal, hajnali 5 óra, indulunk Tápióbicskéről, a volánnál Oláh Endre tele energiával, életkedvvel. Én nem annyira, álmos vagyok, nem ittam kávét, és bár hajnal van, de már most érezni, hogy ma is kánikulai meleg lesz. Kísérőink is vannak, Gallai Ágnes és Lakatos Dezső, akik szintén a Tápióbicskei Roma Önkormányzat munkatársai.

Endrét kérdezem, hogy cigányként érez valamilyen megkülönböztetést, éri valamilyen hátrány Magyarországon? Lelkem mélyén azt várom, hogy hátha azt mondja, hogy nem, de szavaival hamar letöri reményem szarvait.


- Folyamatosan. Nézd, rengeteget vezetek, de szinte nincs nap, hogy ne állítanának meg, sokszor utánam fordul a rendőrautó és csak utánam. Kérdezem, miért?

- Akkor te azt mondod, van rasszizmus Magyarországon?

- Persze, hogy van! A cigányember egészen másfajta elbírálás alá esik egy hivatali ügyintézésnél, egy közúti igazoltatásnál, de akár egy szimpla vásárlásnál is, mint egy nem cigány. Elmondhatom neked, hogy a "migráns" válság egyetlen nyertesei mi voltunk, mert amíg ezekkel a szerencsétlen sorsú, menekült emberekkel foglakozott a politika, média, az emberek, addig nem ránk irányult a rasszizmus okozta gyűlölet. Most, hogy ez lecsengett, a gyűlölet megmaradt, és érezzük, naponta érezzük...

EGY FIATAL DEMOKRATA MEGÖLÉSÉBŐL A TRUMP-KORSZAK LEGDURVÁBB ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETE LETT

24.HU
Szerző: Kerner Zsolt
2017.08.07.


Seth Rich a Demokra Nemzeti Konvenció 27 éves alkalmazottja volt. Hajnalban sétált hazafelé, amikor két lövéssel megölték. Ez eddig egy „egyszerű” gyilkosság lenne, de Rich történetéből a politika ennél sokkal többet csinált.

Halálából a Trump-kormányzat egyik legkomolyabb összeesküvés-elmélete lett.

Rich digitáliskampány-menedzserként dolgozott a Demokrata Pártnál. Pár sarokra a lakásától lőtték le, hajnalban, egy átivott éjszaka után. A törzshelyén ivott, egy Lou’s City Bar nevű helyen. Hajnali kettő előtt lépett ki onnan, majd két órán keresztül csetelt a barátnőjével. Utoljára azt írta neki, hogy nemsokára otthon lesz, pár perccel később pedig kétszer meglőtték a lakása mellett.

A rendőrséget a környéken elhelyezett fegyverlövés-lokátorok riasztották, egy percen belül a helyszínen voltak. Akkor Rich még lélegzett. A kórházban halt bele a két lövésbe. Eddig lehetne fegyveres rablás is, Columbia Heights-ban sűrűn előfordul az ilyen.

Ami alapot adhatott az összeesküvéseknek, hogy Richtől nem vettek el semmit. A pénze és a telefonja is nála volt, a kezén pedig dulakodás jelei maradtak meg. A legvalószínűbb – legalábbis a rendőrség ezt gondolja –, hogy rablási kísérlet volt, de Rich ellenállt, az egyik támadó pedig meglőtte. A támadók viszont – két férfit gyanúsítanak – tudták, hogy a rendőrség egy perc alatt ki tud érni, ha lövéseket hallanak, ezért elmenekültek.

Aztán megérkezett a Trump-féle jobboldal, és elkezdett gondolkodni...

ISTEN LEVELE BALOG EMBERI TEHERTÉTEL MINISZTERNEK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.08.


...Te tehertétel miniszter, Te kapitális barom!

Talán meglepődsz a hangnemen, és erősnek találod a felütést, de hát ti is így szoktatok kommunikálni. Kedvenc pártod 5-ös számú tagkönyvének tulajdonosa liberális baromnak nevezte Ferenc pápát, és legjobb tudomásom szerint a pártodból még senki nem kért ezért bocsánatot a pápától, sem azoktól a valóban hívő emberektől, akiknek, veletek ellentétben, nem a ti meggárgyult vezéretek, hanem Jézus a tanítómestere.

Nekem, amint azt bizonyára tudod, nem kenyerem a csúnya beszéd. Ritkán szólok rondán, de beláttam, hogy veletek csak ezen a hangon lehet kommunikálni, mert csak ezt értitek.

Rátérek a lényegre. Te is látod Balog, hogy sok mindent nem csináltok jól, de úgy gondolod, hogy majd imádkoztok hozzám. Hogy én jó tanácsokat adjak nektek, amitől majd jó irányba mennek a dolgok.

Ez a baj veletek, Balog: nem elég, hogy szemforgató szentfazekak vagytok, de azt hiszitek, hogy egy imával helyre lehet hozni. Van pofátok azt gondolni, hogy elloptok egy valag pénzt, aztán imádkoztok egy kicsit, és ettől máris jó irányba mennek a dolgok?

Kivételes államférfinek nevezitek Horthyt, majd közlitek az izraeli miniszterelnökkel, aki – köztünk szólva szintén nem egy nyeretlen kétéves – hogy mennyire bánjátok azokat a bűnöket, amiket a magyar állam nevében magyar emberek más magyar emberek ellen elkövettek...

IRÁNY AZ ŐSERDŐ!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ági
2017.08.08.


Nem akármilyen útra indulunk ma, egyenesen a perui esőerdőbe vezet az utunk, ahol meglátogatunk egy vadállat-menedékhelyet, és megnézzük, milyen az „Amazonas Velencéje” – hát egyelőre maradjunk annyiban, hogy nehéz lenne összetéveszteni az eredetivel. Útikalauzunk Ági lesz, mondhatnám természetesen, hiszen ő szokott ilyen helyeken kalandozni Dél-Amerikában. :)

„A perui Amazóniába azóta szerettem volna eljutni, mióta ide költöztem Chilébe. Kilenc év után már elmondható, hogy Peru szinte minden szegletében jártam, kivéve az esőerdei részt, a brazil és kolumbiai határvidéket.

Mikor sógornőmmel 9 éve beszélgettünk, hogy hova kellene utazni, ő azonnal mondta, hogy Peruban az esőerdőt kéne megnézni, mire én rávágtam, hogy oda én is el akarok menni! Jól meg is beszéltük és a dolog ennyiben maradt.

Egy 9 éves álom

Eltelt kilenc év, én rapszodikusan rákerestem a repülőjegyekre, de elképesztően drágák voltak a jegyek még úgy is, hogy nem Chiléből, Aricából terveztük az indulást, hanem átmentünk volna a perui határon Tacnába és onnan repültünk volna Limába majd átszállással Iquitosba.

A perui Iquitosba, Amazónia szívébe kizárólag repülővel lehet menni, ugyanis annyira dzsungel, hogy oda közút nem vezet. A jegyek pedig Tacnából indulva rendszeresen 150 ezer Ft körül mozogtak, ami egész egyszerűen irreálisnak tűnt a kb. 2000 km-es távolsághoz képest.

A kilenc év alatt a sóginőmből ex sóginőm lett, de a barátságunk töretlen maradt, viszont egyre kevesebb szó esett az amazonasi túráról, én pedig egyre ritkábban kerestem repjegyeket.

Aztán mikor áprilisban hazaértem az antarktiszi túrámról, eszembe jutott újra az esőerdei kiruccanás (a Déli sark után hova menjek? - naná, hogy az Egyenlítőhöz:) ) és most már okosabban, egyből a perui légitársaságok lapjára mentem és az Avianca és a Peruvian járatai közt álltam neki keresgélni.

A szememnek nem akartam hinni, mikor találtam egy Tacna-Lima-Iquitos jegyet kb. 35.000Ft-ért. 16 órás várakozással Limában, de ugyan kit érdekelt, ha ennyi a jegy??? :))

Azonnal ráírtam sógornőmre, aki a rá jellemző módon reagált:

- Chabe! Találtam egy repjegyet Iquitosba, 75.000 pesoért... megyünk?!

- NANÁ, HOGY MEGYÜNK! Vedd meg azonnal!!!

Úgyhogy seperc alatt lecsaptam a jegyekre és az sem érdekelt minket, hogy csak úgy volt ennyire olcsó a jegy, ha a visszaút 2 nap múlva volt esedékes. Mi ugyanis nem terveztünk visszafele is repülővel menni, hanem az Amazonas forrásvidékén akartunk pár napot hajókázni és más városokba is eljutni.

Hamar eljött a nagy nap, ugyanis kb. egy hónap múlvára vettem a jegyeket. A gépünk 14.30-kor indult Tacnából, de mi már 10-kor a taxiállomáson tobzódtunk, ahonnan indulnak át Peruba a taxik.

Nem véletlenül voltunk ennyire óvatosak: az utóbbi időben rendszeresen előfordultak sztrájkok, amelyek akár 4-5 órássá lassították a két határon való átjutást és bár a chilei Arica és a perui Tacna között nincs 60 km a távolság, simán lekéshettük volna a gépünket egy sztrájk esetén ha nem indulunk időben.

Jutott arra is időnk, hogy bemenjünk a városba pénzt váltani, kényelmesen megreggeliztünk majd kimentünk a tacnai reptérre. Még a sivatag felett, a napsütésben:...

SZERELMESEN NÉZNI ORBÁN VIKTORRA VERSENY ÖRÖKÖS GYŐZTESE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.08.


Jó reggelt! Napok óta először fordult elő velem, hogy betakaróztam hajnalban. Nem ez a valami, hanem az, hogy már levegőt is lehet kapni, bár a meteorológusok szerint ez holnapra elmúlik. Kezdjünk a tegnapi nappal, mert még korán van, nem sok ideje volt senkinek hülyeségeket beszélni.

Bár ez ma sem fog megjelenni a sajtóban, én elmondom: egy kedves ismerősömmel beszélgettem tegnap, aki nemrégen ment nyugdíjba. Azt mondta, hogy úgy hitte: egy nyugdíjasnak minden nap nagyjából egyforma, de ez nincs így. Ő pont ugyanúgy utálja a hétfőt, mint akkor, amikor dolgozni járt. Szerencsére ma már kedd van, mégpedig annak is a reggele.

A tegnapi hír – kötelezővé kéne tenni a szavazást – mellé itt egy másik. Az LMP ifjúsági szervezete 16 éves korra csökkentené a választási korhatárt. Először helyi önkormányzati és EP választásokon engedné szavazni a fiatalkorúakat. Ennél talán fontosabb és a magam részéről teljes erőből támogatom is: az állampolgári ismeretek oktatását fejlesztené a párt.

Két sporthír mára. A londoni atlétikai vb-n (amit csóri angolok minden cécó nélkül, fillérekből nyitottak meg) a magyar Baji Balázs bronzérmes lett 100 méter gáton. Soha az életben futásban magyar atléta nem ért el ilyen jó eredményt, gratulálunk!

A másik sporttal érintőleges kapcsolatot ápoló hír: a felcsúti csodacsapat csodaedzője, Pintér Attila elpanaszolta a Nemzeti Sportnak, miért áll olyan pocsékul a rommá szponzorált, minden létező támogatást, segítséget és lehetőséget besöprő csapat. Egyrészt mert a bíró nem állított ki valakit, akit szerinte ki kellett volna állítani. Ami lehet igaz – nem nézek meccset, Felcsútot kiemelten nem nézek -, de szerintem alapvetően úgy készülnek egy-egy meccsre a csapatok, hogy az ellenfélnek annyi játékosa van a pályán, mint nekik. Tehát nem indokolt, hogy ez megzavarta a falábúakat. Az is baja volt Pintérnek, hogy még nem csiszolódott össze a csapat, holott sajátkezűleg ő cserélte le a komplett gárdát néhány hete. Valami baja volt az idegenlégiósokkal is, hogy túl kevés játszhat. Én hülye, eddig meg voltam győződve, hogy az az akadémia funkciója, hogy kineveljen fiatal játékosokat, nem pedig az, hogy külföldről vásároljon. Ezek szerint tévedtem. Én kérek elnézést...

ITT OLVASHATÓ

SEBALD ÜRÜGYÉN DREZDÁRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM FEUILLETON
- SZABADPOLC
Szerző: Schüttler Tamás
2017.08.08.


Könyvtárnyira tehető a drezdai szőnyegbombázás történetét, főként a szövetségesek szándékainak, motivációinak morális megítélését elemző hadtörténeti, etikai művek száma. Stratégiai szempontból ugyanis 1944 végére a háború sorsa eldőlt, mind az angolok, mind az amerikaiak, mind pedig a szovjet erők diadalmasan haladtak nyugatról és keletről Berlin felé. A városnak nem volt már különösebb hadászati funkciója, a környéken lévő olajfinomítókat, fontosabb hadiüzemeket 1944 augusztusától decemberig megsemmisítette a szövetséges légierő. A Luftwaffe 1944-45 fordulóján már nem jelentett komoly veszélyt az előrenyomuló szövetségesek és a szovjetek számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Drezdától alig negyven kilométerre keletre lévő, a Neisse partján, a mai német-lengyel határon épült szintén jelentős építészeti értéket képviselő Görlitzet gyakorlatilag puskalövés nélkül foglalták el a szovjet csapatok, s ezáltal a Neisse-parti ékszerdoboz megmenekült a pusztulástól. Hasonlóan épen túlélte a háborút a német-lengyel-cseh határon fekvő Zittau és Bautzen történelmi központja is.

Amikor 1980 késő nyarán először az NDK-beli Drezdában a város központjának számító Neumarkton megláttam a Frauenkirche (Miasszonyunk temploma) romjait, még nem ismertem a templom történetét, csak azt tudtam, hogy az egyébként páratlan szépségű, bár némileg szürkének, kopottasnak ható téren szándékosan, mementóként hagyták ott a rommaradványokat. Aztán először az útikönyvből, majd később Drezda történetét ismerő emberekkel beszélgetve, utánaolvasva tudtam meg, hogy a Frauenkirchét 1945. február 13-áról 14-re virradó éjjelen a város eladdig elképzelhetetlen méretű szőnyegbombázásakor pusztították el az angol és amerikai légibombázók. Drezdának – ennek a gyönyörűséges Elba-parti Firenzének – a történelmi központja a földdel lett egyenlővé, s a falai között élő, a háború végén oda menekülőkkel együtt egymillióra tehető lakosa közül legkevesebb százharmincezer ember vesztette életét (más források akár kétszázezer áldozatot vélelmeznek). Eladdig elképzelhetetlen méretű bombázást említettem, holott megelőzően már szinte minden német nagyváros, köztük Frankfurt, Hannover, Nürnberg és München is hasonló méretű szőnyegbombázást élt át. Ám ezekben a városokban az épületek ugyan kisebb-nagyobb mértékben elpusztultak, de a polgári lakosságbeli áldozatok száma meg sem közelítette a drezdai halottak számát. Történelmi legendák egész sora látott napvilágot Drezda hatalmas méretű pusztulásának, az áldozatok nagy számának okairól. Állítólag a Luftwaffe gépei, noha a radarok jelezték a közeledő bombázórajokat, már nem vagy csak nagyon későn szálltak fel, s meg sem kísérelték a légtér megfelelő szintű védelmét. Sokak szerint Drezda elveszejtésével a Führer meg akarta büntetni népét, amely
 hűtlenül magára hagyta. Hitler ekkor már titokban az öngyilkosságára készült...

ITT OLVASHATÓ

EXTRÉM ÁRRÉS: ZSIDAI 23 EZERÉRT BÉRLI AZ INGATLANT, AMIVEL HAVI 2,6 MILLIÓT KERESHET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Gergely Zsófia
2017.08.08.


Egyetlen éjszaka 88 ezer forintba kerül a Pest-Buda Hotel legexkluzívabb lakosztályában, miközben az üzemeltető Zsidai-csoport összesen csak havi 126 ezer forintot fizet azokért az önkormányzati lakásokért, ahol a luxusapartmanokat kialakították. Az árkülönbség akár 114-szeres is lehet, egy hétvége alatt, egyetlen lakosztály kiadásával megkeresik a közvagyonért fizetendő havi díjat. A budavári önkormányzatnak hiába dobtuk fel a kérdést, hogy ennyiből akár maguk airbnb-zhetnének, hogy ne Zsidai Zoltán Roy keressen a bérlakásokon.

„Fantasztikus” lakosztály, aki itt száll meg, az a hatalmas teraszon ülve „a Mátyás templomot látja egy kávé felett” – ilyen giccsbe hajlóan idilli képpel festette le a Pest-Buda Hotel munkatársa, milyen élmény a legexkluzívabb tetőtéri lakosztályukban lakni. „Ez úgy rendben van, szerintem minden magyarnak” – ecsetelte tovább a honlapjukon is reklámozott „Budapest történelmi szívében”-lakni fílinget, amikor szándékosan nem újságíróként, hanem egyszerű turistaként érdeklődtünk a szobafoglalás részleteiről.

Valószínűleg „minden magyar” azonban nem engedheti meg magának, hogy a Zsidai-csoport által üzemeltetett hotel atelier lakosztályának teraszán kortyolgassa el azt a kávét. Ugyanis napi 290 euróba, aktuális árfolyamon mintegy 88 ezer forintba kerül, hogy saját leírásuk szerint az „eredeti barokk tetőszerkezet” alatt hajtsuk álomra a fejünket, lábaink előtt terüljön el a város a „padlótól a mennyezetig nyíló ablakon” át, és élvezzük a „padlótól a plafonig üvegfalas, hatalmas walk-in zuhanyos” lakosztály kényelmét...

ITT VANNAK A SZÁMOK, INDULÁS ÓTA VESZTESÉGES A FELCSÚTI KISVASÚT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.08.07.


Néha több volt a jegybevétel, mint az üzemeltetési költség, de összességében így is csak nyeli a pénzt a kisvasút. Lázár János szerint megtérülő beruházás, a számok alapján viszont úgy tűnik, hogy soha nem fog megtérülni.

Július elején közadatigénylésben kértük ki a Vál-völgyi kisvasutat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól a kisvonattal kapcsolatos bevételek és kiadások listáját havi bontásban. Az alapítvány némi késéssel ugyan, de megküldte az általunk kért adatokat egy táblázatban.

Voltak olyan hónapok, amikor a jegybevétel meghaladta az üzemeltetési költséget, de 2016-os indulása óta így is 4,1 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút.

A jegyeladásból származó bevétel 2016 augusztusában volt a legnagyobb, 2,9 millió forint. Az üzemeltetési költség pedig 2017 júniusában volt a legmagasabb, közel 3,4 millió forint...

ÜZENJÜK A KORMÁNYNAK: ÁLLÍTSA MEG A POFÁTLANUL MAGAS ÁLLAMI FIZETÉSEKET!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.08.


Az elmúlt évtizedekben végighallgathattuk, mennyit költ a magyar állam, és hogy vissza kell vágni az állami kiadásokat, az államszervezetet. De a végén valahogy mindig a legszegényebbek, a melósok szívják meg, mindig az ő támogatásuk és ellátásuk, az egészségügyre és az oktatásra szánt pénz csökken. Valahogy akik fent vannak, mindig jól járnak, bárhogy is kell visszavenni az állami költésből.

2010-es kormányra kerülésekor a Fidesz megígérte, majd be is vezette a bérplafont az állami cégek vezetőinél. Megígérték azt is, kisebb lesz a kormány. Aztán eltörölték a bérplafont, és Magyarország történetének legnagyobb kormányát sikerült felállítaniuk.

Bár csupán 13 miniszter van jelenleg, államtitkárból 57, míg helyettes államtitkárból 117. Ma az ő fizetésükre több mint kétszer annyit költünk, mint 2009-ben. És akkor még a miniszterelnöki és egyéb tanácsadókról, köztük Farkas Flóriánról – havi egymilliós fizetéssel – nem is beszéltünk. Persze ez is kismiska az állami cégek, intézmények vezetőinek béréhez képest.

Az eltörölt bérplafont ugyanis ki is használja a Fidesz. 2016-ban 2 millióról 5 millióra emelték a MÁV-nál a vezetői fizetések maximumát, pedig aki hallott már ezt-azt arról, mi megy a MÁV-nál igazgatósági szinten, tudhatja, ezek nem megérdemelt fizetések. A 2016-os vezetői fizetésemelések pedig majd évi egymilliárdba kerültek a MÁV-nak, és így az adófizetőknek. De nem kell aggódni, nem csak a MÁV-nál, hanem a szintén sikerüzem BKV-nál is jelentős bérfejlesztés volt vezetői szinten, 2016 óta százezrekkel vihetnek többet haza a vezetők ott is.
..

ITT OLVASHATÓ

FORTÉLYOS ÉLELEM IGAZGAT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.08.


Bánatos szemű vizslák ide vagy oda, a Jobbik mégiscsak náci alakulat, ha tetszik ez a tábornak, ha nem. A Fidesz pedig – a változatosság kedvéért – szalonnáci (vagy törzsökös), de mindenképpen echte fasiszta. Ezért a kettőért hugyozik állva kies hazánk idióta lakosságának jó része, és ez az igazi tragédia, nem az, hogy pusztulnak a méhek.

Valahogyan kódolva van ez a piros pöttyös seggünkbe, mint az ’44 alatt és után alaposan ki is derült, de Rákosi idejében úgyszintén, teljesen mindegy, hogyan nevezte magát a kopasz helytartó. És az is igaz, hogy ezt az évtizedes tombolást sikerült Kádárnak, a második Moszkva-csicskának konszolidálnia, ha komilfó ez máma, és, ha nem, akkor is.

Viszont, hogy az ordas eszmék ma bolondgombaként burjánoznak, az mindenképp a krumplileves-rajongó bűne, aki nagy egyszerűségében minden elfajzást a szőnyeg alá söpört, hamis gmk-s idillbe nyomorítva az országot. És persze, hogy vége lett annak is, hogy most körbefordulva az idő kerekén tartsunk ott újra, mint a fehér lovas tróger alatt.

Dúró Dóra, Jobbik-alelnök elszólta magát, és kiderült, ha hatalmat kapna a pártja, meg ő, az általános iskolát el nem végzettek nem szavazhatnának. Ezt az ideát minősíteni teljesen fölösleges, még akkor is, ha azzal indokolja a lázárját, hogy őket lehet megvenni öt kiló krumpliért, azért aggódik. Pedig nem az egyszeregy tudása meg a Zengő ABC a választóvonal, hanem az éhség...

MACRON MÉGSEM JÖN BUDAPESTRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.08.


• A Visegrádi Csoport ütközik a francia elnökkel, mert továbbra is csak nagyon keveset akar fizetni azoknak a munkavállalóinak, akik kiküldetésben dolgoznak Franciaországban

• Az Orbán-kormány azon van, hogy honvédelmi nevelés címén militarizálja a közoktatást

• A gazdasági emigránsokban bízik a Momentum, miközben a minisztererelnök sajtópolip (is)

New York Times/Reuters

A francia elnök környezetéből kiszivárgott hírek szerint Macron a korábbi jelentésekkel ellentétben nem találkozik Orbán Viktorral, amikor a hónap vége felé személyesen igyekszik rávenni a térség több államának vezetőjét a bérdömping leállítására. Az államfő nyíltan nehezményezi, hogy a kelet-európai cégek versenyelőnyhöz jutnak, ha legfeljebb 2 éven át megbízással foglalkoztatnak hazulról kiküldött embereket Franciaországban, mert sokszor még az ottani minimálbért sem adják meg nekik. A Visegrádi Csoport viszont arra hivatkozik, hogy ennyi nekik is jár, hiszen be kell hozniuk sok évtizedes gazdasági lemaradásukat, miközben a nyugati vállalkozásuk előnyt élveznek az itteni piacokon, mind a minőségi termékeket, mind a know how-t illetően. Jelenleg az az egyik legkeményebb vitatéma a nyugat és a kelet között, pedig az EU igyekszik egységet felmutatni, hogy sikeres tudjon lenni a brit kilépésről folyó tárgyalásokon. Macron egyébként Ausztriát, Romániát és Bulgáriát keresi fel, de tárgyalóasztalhoz ül a cseh és a szlovák kormányfővel is. Az első jelentések még arról szóltak, hogy Budapesten tanácskozik a V4-ek képviselőivel.

Die Presse

A kommentár azt latolgatja, vajon átveheti-e a vonakodó Németország a vezető szerepet a világban, miután Trump győzelmével az Egyesült Államok tartósan válságba került, mégpedig azon a nyugaton, amelynek a sorsára kihat, hogy az EU új tagállamai új Európát akarnak. Elegük van a nyugati gyámkodásból, nem így képzelték el az uniót. Legfőbbképpen a brüsszeli bevándorlás politikából nem kérnek, látják, hogy az mennyire destabilizáló hatást fejt ki Amszterdam és Bécs között. Nyugati vélemény szerint a V4-ek elsősorban nacionalisták, de nemzeti konzervatívoknak is lehet őket tekinteni. Úgy gondolják, hogy az európai vívmányokat nem lehet megőrizni, ha meggyengítik a nemzetállamokat. Továbbá a saját kultúrát kell előtérbe helyezni, nem pedig a multikulturalizmust.

Hogy a kontinentális összefogás célja a béke fenntartása, az alapvetően rendben van, csakhogy az nem segít egyben tartani a multikulti társadalmat, amikor egyre inkább elvész annak vallási és kulturális alapja. Pontosan látható ez a tömeges bevándorlás kapcsán, hiszen az uralkodó elitek átadják magukat a felületes kozmopolitizmusnak, nem ismerik a lakosság nagy részének gondjait, vagy nem törődnek azokkal. És Trump fején találta a szöget, amikor Varsóban azt kérdezte, megvan-e a nyugatban az akarat a túléléshez, ahhoz, hogy megvédje magát. Ugyanakkor az USA élenjáró szerepköre megrendült és paradox módon ismét a németek képezik a legerősebb hatalmat az öreg földrészen...