2019. május 18., szombat

ORBÁN EURÓPA URÁNAK LÁTJA MAGÁT - INTERJÚ KREKÓ PÉTERREL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.05.18.


A magyar kormányfő még meggondolhatja magát a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban, de az is lehet, hogy Salvinivel meggyőzték egymást arról: ők lesznek Európa vezetői - véli Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója.

Taktikai okokból tett homofób kijelentéseket Kövér László?
Nem biztos, hogy taktikai jelentősége volt, de az kétségtelen: illeszkedik abba a stratégiába, amit a Fidesz visz. A kormánypárt nem szokott elhatárolódni prominens politikusaitól, főleg nem kampányidőszakban. A Fidesz konzervatív, tradicionalista sodródásában van tehetetlenségi erő. Ebből nem lehet visszavenni, mindig egyre nagyobbat kell mondani. Lázban kell tartani a szavazótábort. Nem lepődtem meg Kövér kijelentésén, még ha nem is lehet elmenni mellette szó nélkül. De több hasonló megszólalásra számítok a jövőben, ne áltassuk magunkat azzal, hogy ez a kampányidőszak. Ráadásul sajnos a magyar társadalomban a házelnök véleménye meglehetősen általános, máshogy megfogalmazva: „semmi bajom a melegekkel, csak csinálják a négy fal között.” 

Ez nem konzervatív véleménynek tűnt, hanem szélsőjobboldalinak. 

Az európai palettán bőven. Sőt. Geert Wilders, holland szélsőséges politikus például soha nem mondana ilyet. De Le Pen sem. Ettől függetlenül ez egy tradicionális vélemény, amely általában a falusi, vallásos lakosság körében népszerűbb. A magyar társadalomban soha nem voltak erősek a toleráns reflexek, ezt kimutatták a mi kutatásaink is. A Tárki már 2009-ben is azt mérte, hogy a magyar társadalom értékszerkezete, zárt gondolkodásmódja az ortodox országokéhoz áll közelebb, mint a nyugati országokéhoz. A kormány pedig még előítéletesebb irányba tolja a közvéleményt. 

Azt mondja, hogy egyre erősebbeket kell mondania a Fidesznek. Mi van akkor, ha ez már kevés lesz? 

Nem szeretném az ördögöt a falra festeni. Amíg Magyarország az Európai Unió tagja, addig ki van jelölve egy bizonyos fajta mozgástér. Ebben a kérdésben ráadásul van megosztottság is a Fideszben. Nem számítok ezen a téren törvényi szigorításra. Egyébként a szavak is elegendőek lehetnek. Az nem igaz, hogy a szavak mindig negatív tettekhez vezetnek, de olyan légkör alakulhat ki, amelyben könnyen válik egy csoport társadalmi ellenséggé. Legyenek ezek a menekültek, a civil szervezetek, vagy a melegek. Látjuk, hogy a menekültekkel szembeni kormányzati kommunikáció alapvetően befolyásolta a társadalmi véleményt is. Ha többet beszél így a Fidesz, akkor előítéletessé válhat, aki korábban nem volt az. Aki pedig az volt, de nem merte felvállalni, most már könnyedén megteszi. A társadalmi normákra erősen hat a kormánypárt- különös tekintettel arra, milyen szinten uralja a Fidesz az intézményeket, és milyen népszerű...

WASHINGTON SZANKCIÓKAT FONTOLGAT MÉSZÁROS LŐRINC ELLEN, GÖDÖN ERDŐIRTÁSSAL TERJESZKEDIK A SAMSUNG

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.05.18.


Az elmúlt héten megírtuk, hogy az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy Mészáros Lőrincet kitiltsák Amerikából, és befagyasszák az esetlegesen ott lévő vagyonát. Bemutattuk, hogy a gödi önkormányzat a helyiek megkérdezése nélkül járult hozzá a Samsung-gyár bővítéséhez. Interjút készítettünk Gyárfás Tamással, Alberto Cairoval és Thomas Meliaval is.

Washington szankciókat fontolgat Mészáros Lőrinc ellen, de az elnök vétózhat

A Wall Street Journallel közösen dolgozva megírtuk, hogy az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény alapján szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrincre. A szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék Orbán Viktor miniszterelnök barátjának. A szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is. Donald Trump amerikai elnök viszont nemrég végre fogadta Orbánt a Fehér Házban, vagyis törekszik jó kapcsolatra a magyar kormánnyal, ezért valószínűleg nem hagyná jóvá a szankciókat.

Erdőirtással kedvez Göd a Samsungnak, helyiek tiltakoznak, a zöldombudsman vizsgálódik

Nő az elégedetlenség Gödön a Samsung akkumulátor-gyárának újabb terjeszkedése miatt. A helyi önkormányzat ugyanis arról döntött, az eddig 33 hektáron működő, több szintes gyárat újabb 80 hektárral fogják bővíteni. A helyiek tiltakoznak amiatt, hogy a Duna-parti kisvárosban veszélyes anyagokkal dolgozó gigagyár épül, amiről a megkérdezésük nélkül döntött a magyar kormány és a városvezetés. Az ügyben ombudsmani vizsgálat is indult.

A héten emellett:
 
- interjút készítettünk a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamással, és a világ egyik leghíresebb adatvizualizációs szakemberével, Alberto Cairoval, valamint az Obama-kormány helyettes külügyi államtitkárával, Thomas O. Meliával
 
megmutattuk, hogy a statisztikák alapján Magyarország az egyik legkevésbé keresztény keresztény ország
 
foglalkoztunk a NER-ből kiszorult újságírók sorsával
 
összefoglaltuk, hogy a „Híd a munka világába” projekt miatt 4 éve nyomoz a NAV
 
 

ORBÁN HAZAÁRULÓ, OROSZOKKAL SZÖVETKEZETT MAGYARORSZÁG ELLEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.18.


Ausztriában bukott le Orbán: minden jel szerint Orbán orosz segítséggel szállta meg a magyar sajtót, hogy félrevezesse a magyar embereket. Orbán Magyarország ellen szövetkezett, külső, idegen segítséggel, korrupciós ügyletekkel számolta fel a sajtószabadságot, az alkotmányos rendet. A szabad magyar sajtót álhíreket terjesztő propagandává züllesztette, hogy az orosz érdekeknek megfelelő szélsőjobboldali rendszert erőltessen az országra, és becsapja a magyar polgárokat. Erre utalnak az osztrák Strache-botrány részletei.

"Már Simicska Lajos is hazaárulásnak nevezte, amikor Orbán véletlenül elszólta magát, hogy az oroszok (a “Roszatom”) megveszik neki az RTL Klubot, ha akarja. Ez az elszólás felveti a kérdést, hogy az osztrák Heinrich Pecina kinek a pénzén vásárolta fel a magyar sajtó nagy részét Orbánnak és játszotta át “Mészáros Lőrinc” kezére. A megbukott szélsőjobboldali osztrák alkancellár ugyanezt a modellt akarta megvalósítani, és ehhez ajánlott fel osztrák közbeszerzéseket."

Aminek az osztrák szélsőjobboldali vezér még a tervébe is belebukott, Orbán azt megcsinálta Magyarországon, és kutyabaja nincs. Ehhez képest megalázó az a pofátlanság, ahogy ez az ember “kellemes karácsonyt kíván”, ha a parlamentben kérdezik, beleröhög a riporter arcába, ha a veje milliárdjairól érdeklődik, vagy azt mondja, hogy “üzleti ügyekkel nem foglalkozom”, ha a cinikus és pofátlan, ostoba és tökhülye gázszerelő strómanjáról faggatják, akinek a nevén százmilliárdokat lop ki az államkasszából az Orbán-család. S ezzel minden el van intézve.

Ha Orbán korrupciós magyar közbeszerzéseket adott orosz cégeknek (például a Paks II. kapcsán), hogy Magyarország szabadsága, függetlensége és önrendelkezése ellen támadjon a szabad sajtó felszámolásával, hogy becsapja és félrevezesse a magyar embereket, Magyarországot pedig az orosz érdekeknek kiszolgáltassa, akkor Orbán ténylegesen a hazaárulás bűncselekményét követte el. Az alkotmányos rend megdöntése és a többi korrupciós bűncselekménye mellett, amelynek köszönhetően ezer milliárdos rejtett vagyonra tett szert.

Az osztrák botrány magyar botrány is, amibe Orbánnak is bele kellene buknia, ha Magyarországon jogállam lenne, vagy ha az emberekben lenne polgári öntudat és felelősségérzet. Ezzel szemben Orbán minden idők legnagyobb európai parlamenti választási győzelmére készülhet, éppen az orosz közreműködéssel megszállt sajtónak köszönhetően. Mindez nemcsak megalázó, hanem biztos jele annak, hogy az Orbán-rendszer jó magyar szokás szerint öldökléssel és totális katasztrófával végződik, mert ha az emberek nem kérik számon a jogot, a törvénytelenségeket, akkor a diktatúra elmegy egy olyan pontig, amikor már csak öldökölni lehet.

Miközben nemcsak Strache bukott le az orosz korrupciós üggyel és hazaárulással, hanem Orbán is. Strache csak szerette volna megcsinálni azt, amit Orbán meg is csinált. De Strache megy, Orbán marad. A lemondott Strache alkancellár a titkos felvételen elmondta, hogy ugyanazt és ugyanúgy akarja megcsinálni, amit Orbán. Fel akarja vásárolni pártcélokra az osztrák sajtót, hogy azon keresztül megtévesztve és félrevezetve az osztrák polgárokat, abszolút hatalomra juttassa az osztrák szélsőjobbot. Strache elmondta a technikát is, ahogy Orbán ezt megcsinálta. Ugyanazt a Pecinát iktatták volna közbe “vásárlóként”, aki Orbánnak felvásárolta a teljes vidéki magyar sajtót és kivégezte a Népszabadságot. Majd mindezt átadta a valódi tulajdonos strómanja, Mészáros Lőrinc kezébe. Ezek mind színlelt gazdasági tranzakciók, s a mostani botrány arra utal, hogy orosz pénz, az orosz titkosszolgálat áll a magyar sajtószabadság felszámolása mögött...

BOJÁR GÁBOR - KÁLMÁN OLGA: VÁLASZD EURÓPÁT!

KÁLMÁN OLGA VIDEOBLOGJA
Szerző: KÁLMÁN OLGA
2019.05.17.Európa egyben marad vagy szétverik? – ez az európai parlamenti választás igazi tétje. Bojár Gábor szerint, Orbán Viktor Putyin trójai falovának tekinthető, úgy hogy, május 26-án, az EP-választáson mindenkinek azt kell mérlegelnie, hogy hová szeretne tartozni: Oroszországhoz vagy egy egységes Európához.

LEMONDOTT HEINZ-CHRISTIAN STRACHE

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.18.


A szélsőjobboldali politikus bocsánatot kért mindenkitől, akinek csalódást okozott a viselkedésével. Egy titokban felvett videóba bukott bele.

Vádaskodásba csapott át Heinz-Christian Strache szombati nyilatkozata azok után, hogy előző nap nyilvánosságra került egy titokban készült videofelvétel, amelyen a szélsőjobboldali politikus sikeres állami tendereket ígért egy magát orosznak kiadó nőnek, ha az segíti a kampányát...

RÁADÁS: ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT 2018 - NIKOLETA ŠURINOVÁ

YOUTUBE
Szerző: Nikoleta Šurinová
2018.  Itt nézhető meg a 2018-as cseh-szlovák 
  verseny 12 éves győztesének előadása a 
  döntőben..

  Akinek tetszett, nézze meg ezeket a korábbi 
  felvételeit is...

RÁADÁS: VIGYÁZZ! ÍGY VERTEK ÁT AZ AUDIVAL | BEMUTATJUK AZ EGYIK LEGKEMÉNYEBB NEPPERTRÜKKÖT

BUDAPESTI AUTÓSOK KÖZÖSSÉGE
Szerző: Bp-i Autósok Közössége
2019.05.12.


Bemutatjuk nektek az egyik, sajnos virágzó csalási trükköt, a gyakorlatban. "Madár" szerepében Krisztián, "Anthonio" szerepében Andris. "Tinó" pedig a vonal végén.... (Titok) :-) Ahogy a videó végén is hangsúlyoztuk: !!!!! Ez nem etnikai kérdés, sokan keresik a kenyerüket autókereskedéssel, mégis tisztességesek. Az ilyen jellegű csaló bűnöző galeri, apró szegmense az autókereskedői társadalomnak, viszont ezek nagy kárt tudnak okozni. A videóval ezen csaló galerikre kívántuk felhívni a figyelmet. Ettől még lehet venni autót kereskedőtől és lehet eladni kereskedőnek, mert a tisztességes kereskedők vannak még mindig többen a csalókkal szemben, ÉS EZ ETNIKAI HOVATARTOZÁSTÓL TELJESEN FÜGGETLEN!
Hangsúlyozzuk, hogy a történet kitalált, a szereplők semmilyen, a cselekményben történő tettekkel, eszmékkel nem tudnak / akarnak azonosulni. A konzekvenciák miatt KÉRÜNK, hogy nézd végig a videót, pláne, hogy a végén is várnak téged a "baki" snittek is. :) Ez nem más, mint egy általános kampányfilm.

ITT NÉZHETŐ MEGRÁADÁS: SUGÁRZÁS HELYZET JAPÁNBAN 2019. (MOTOVLOG)


ZSÍROS DESZKA VLOGJA
Szerző: Zsíros Deszka
2019.05.16.


Sok mindenről lesz szó.Nézd végig ha jót akarsz. Hosszú videó, stukkolgatott kukorica ajánlott a megtekintéshez.

A MAGYAR RÉMÁLOM

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.18.


Nem lehetünk büszkék magunkra: Magyarországon 2012 óta duplájára nőtt azok aránya, akik félnek az idegen kultúrájú emberektől, és egész Európában nálunk a legmagasabb azok aránya (62 százalék), akik azt állítják, senkit sem lenne szabad beengedni az országba – a második helyen álló cseheknél “mindössze” 30 százaléknyian vélekednek ugyanígy. Tavaly ismertük meg a Policy Solutions elemző intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány „A magyar rémálom” című kutatásának eredményét, és a helyzet azóta sem javult. Tegyük hozzá mindehhez, hogy a Medián - néhány évvel ezelőtt végzett - felmérése szerint a magyar emberek egyharmada erősen, vagy mérsékelten antiszemita.

A többiek – és ez már nem a Medián megállapítása – nem a zsidókat, hanem a romákat utálják. A feketéket, arabokat, ázsiaiakat. A románokat, a németeket, az oroszokat. A kerékpárosokat, az autósokat, a gyalogosokat. A telet, a nyarat, a tavaszt, az őszt. A melegeket, a hidegeket. Az öregeket, mert felélik a fiatalok jövőjét. A fiatalokat, mert tiszteletlenek az öregekkel. A középkorúakat, mert nemrég még fiatalok voltak, és hamarosan öregek lesznek. A kismamákat, a nagymamákat. A postást, a hentest, a rendőrt, a kéményseprőt. A Fradit, az MTK-t, az Újpestet, a Kispestet. A szegényeket, a gazdagokat.

Mindez nem azt jelenti, hogy a magyar ember kirekesztő, netán gonosz lenne. Van neki szíve, nem is kicsi. Sokan elférnek benne. Ha olyanja van, a keblére öleli az egész világot. Például akkor, ha pálinkát iszik, esetleg hosszúlépést, kis- vagy nagyfröccsöt.

Olyankor a magyar ember, nem kirekesztő, hanem igazságos. Eszébe jut, hogy van neki egy zsidó barátja is, aki rendes. De lehet, hogy nem is egy, hanem kettő. Igaz, az egyik csak félig zsidó, de akkor is.

A szomszédjában meg él egy cigánycsalád, ahol a férfi dolgozik.

És ismer olyan négert – nem ő személyesen, hanem az egyik komája -, aki nagyon szépen megtanult magyarul. A múltkor is elszavalt egy Petőfi verset, nekem elhiheted.

És van egy biciklis haverja, akivel jókat szokott beszélgetni. Meg két gyalogos. Egy autóst is ismer, a feleségének a kollégája az illető, az is nagyon korrekt.

A melegek között is van, aki egyenrangú és annyira normális, hogy képzeld öregem, majdnem olyan, mint te vagy én.

Az öregek között is vannak rendesek, meg a fiatalok között is.

És nem minden fradista náci, nem minden emtékás büdös zsidó, és nem minden újpesti lila majom. A kispestiek sem mind koszos cigányok. Nem ők tehetnek róla, hogy annak idején a Rákosi katonacsapatot csinált belőlük.

Ez a magyar rémálom. Egyszer majd felébredünk és nagyon szégyelljük magunkat, amiért már ilyen aljasságokat álmodtunk.

TAO UTÁN: CSAK ÍGÉRETEK VANNAK, HIVATALOS LISTA NINCS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALOGH GYULA
2019.05.18.


A megszüntetett kulturális tao kompenzációjára vonatkozó döntések kapcsán nagy vesztesekről és nyertesekről hallani a színházi életben. Hivatalos lista továbbra sincs.

Aggasztó az egész szakma helyzete, elsősorban az információhiány miatt, fogalmazott a Magyar Színházi Társaság elnöke, Keszég László. „Az ezen a héten lezajlott közgyűlésen a tagszínházak jelezték, nem ismerik a tao kompenzációra vonatkozó döntéseket. Ígéretek vannak csupán, ez a tervezhetőséget teljesen ellehetetleníti. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek így a nyári színházak – tette hozzá Keszég László. Úgy tudjuk, a Magyar Színházi Társaság mellett a Független Előadó-művészeti Szövetség is szakmai egyeztetést kezdeményezett: a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) összehívását kérte, melynek az időpontját információink szerint a minisztérium május 23-ra tűzte ki. A Magyar Teátrumi Társaság titkára, Szabó László elmondta: ők is támogatják a szakmai egyeztetést az ügyben. Megjegyezte: úgy tudja, a most kiszivárgott döntések még csak egy első kört jelentenek. Lesznek további körök: a minisztérium kiír további pályázatokat bizonyos közfeladatokra, ilyen például a fiatalok megszólítása, fogyatékosok befogadása, kortárs darabok játszása, ezek forrásait a tao kompenzációra elkülönített keretből fedezik majd. 

Bár kiszivárogtak bizonyos számok, a színházaknak elküldött ígéretek, de arról nincs információ, mikor, milyen szempontok alapján és kik döntöttek, döntenek a jövőben a támogatásokról. A nyilvános döntési listák sem érhetők el. A héten a Válasz Online tette közzé, hogy tudomása szerint a Nemzeti Színház, miközben a 2018-as jegyárbevétele alapján 76 millió forint tao-támogatást kaphatott volna, kompenzációként 400 milliót nyert el. Az Opera és az Operett 1,2–1,2 milliárd forintot kap, nagyjából annyi kompenzáció jár nekik, amennyi a kulturális tao eltörlésével tényleg kiesett a forrásaikból. A Müpa 800 millió forintja kicsit több, mint amennyi tao-t szerzett, a MACIVA esetében a 800 millió majdnem duplázást jelent, a Pesti Magyar Színház 800 milliója mintegy négyszeres növekedést. A Nemzeti Színházat a rá vonatkozó értesülést nem kívánta lapunknak kommentálni...

BOZÓKI: ORBÁNNAK VÁLASZTÁSI SZEMPONTBÓL KIFIZETŐDŐ, HA VIDÉKI FIÚNAK MUTATJA MAGÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.05.18.


„Hatalomra kerülése óta eltelt kilenc év, és most úgy tűnik, hogy a „plebejus” miniszterelnök – miközben a legegyszerűbb eszközökkel kampányol – szeretné felvenni ezeket az arisztokrata szokásokat” – nyilatkozta Bozóki András egykori kulturális miniszter, a V21 csoport tagja a Hírklikknek. Az új kultúrharc is ezt a célt szolgálja, amelyhez, mint mondja most harcos, lelkes, ifjú katonákra van szüksége, akik kritikátlanul végrehajtják a parancsait. Összességében - állítja Bozóki - Orbán megpróbál egyensúlyozni az elitizmus és a populizmus között. (Németh Péter interjúja - első rész.)

- Mikor adatott volna meg önnek a lehetőség, hogy 3.5 milliárd forintért Renoir képet vásároljon a Szépművészeti Múzeum számára?

- Nem emlékszem arra, hogy miniszterként ilyesmire lehetőségem nyílt volna. Viszont – többek között – jelentős lépés volt, hogy visszahoztuk Moszkvából, amit a sárospataki könyvtár gyűjteményéből évtizedekkel korábban elvittek.

- Emlékszem rá, nagy siker volt.

- Nagy siker volt, és nem került ennyibe.

- De önmagában elfogadhatónak tartja, hogy ennyi pénz adjon ki az állam, amúgy nyilván nagyon értékes festményre?

- Hihetetlenül nagy összegről van szó. Tudom, hogy a Szépművészeti Múzeum egyes alkotások miatt bajban van, mert a tulajdonosok próbálják visszaperelni ezeket. Ha a perek sikerrel járnak, a múzeum gyűjteménye szegényebbé válik.Talán emiatt sikerült meggyőzni a miniszterelnököt egy világhírű festmény megvételéről. A Seuso-kincsek visszaszerzése is jelentősebb összegbe kerülhetett, azokat annak idején mi is vissza akartuk vásárolni. Örülök, hogy a kincsek végre visszakerültek az országba, ahonnan elhurcolták azokat. Ez elfogadható. A Renoir-kép… Nos, nehéz erre jó választ adni...

A NÉPSZABADSÁGOT BEZÁRATÓ ÜZLETEMBERREL VÁSÁROLTATOTT VOLNA MAGÁNAK ÚJSÁGOT AZ OSZTRÁK ALKANCELLÁR

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.05.18.


Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, rejtett kamerás felvétel készült arról, hogy Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke egy állítólagos orosz oligarchával találkozott 2017 nyarán Ibizán, aki bizonyos ellenszolgáltatásokért cserébe megvette volna neki a legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot.

A médiafölényért cserébe Strache állítólag többek között azt ajánlotta az oroszoknak, hogy a bécsi székhelyű építőipari multit, a Strabagot hátrány éri majd a közbeszerzéseken, és helyette orosz cégek kapják az osztrák állami megrendeléseket.

Az üzleti találkozóról később kiderült, hogy megrendezett volt, és valaki lépre csalta az osztrák politikust.

A hírt kiszúró Azonnali azt is kiemelte, a videón állítólag szó szerint elhangzik az akkor ellenzékben lévő osztrák politikus szájából, hogy

"olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak. Mint mondta, a legolvasottabb napilap mellé „jól esne neki egy tévécsatorna is”.

Most további kijelentések is napvilágot láttak a videófelvételből, melyek magyar vonatkozásban különösen fontosak lehetnek.

Mint az kiderült, az alkalncellár a Népszabadságot is felvásárló Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe a legnagyobb osztrák bulvárlap felvásárlásához.

Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.

– mondja Strache a videófelvételen a magát orosz oligarchának kiadó nőnek...

ALABAMÁBAN FEHÉR FÉRFIAK TILTOTTÁK MEG FEKETE NŐKNEK AZ ABORTUSZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.17.


Szervezett akció a republikánus többségű államokban az abortusz teljes betiltása, hogy kikényszerítsék a Legfelsőbb Bíróság döntését az abortusz engedélyezésének szövetségi szintű eltörlésére. Ez arra utal, hogy a republikánusok elsősorban a vallásos szavazókat akarják mozgósítani, és az abortuszt, illetve az anyák döntési jogát, eszközként kívánják felhasználni a politikai hatalom megszerzéséhez. A fanatikus hívek szavazatainak megszerzésével anyák tízezreinek életét kockáztatják, miközben a fekete abortuszok, a magzati halálok és az anyák halálozási száma radikálisan nőni fog. Ugyanaz lesz a következmény, mint az ugyancsak remek fundamentalista keresztény ötlet, az alkoholtilalom következménye volt. Az alkoholtilalom soha nem látott mértékű iváshoz, az alvilág felvirágzásához, a rossz minőségű szeszek miatt tömeges elhalálozásokhoz vezetett. Ha a Trump által kulturharcosokkal feltöltött republikánus többségű Legfelsőbb Bíróság utat enged ennek, magzati mészárlás és nők tömeges elhalálozása lesz a vége.

A republikánus államokban sorban hozzák azokat a törvényeket, amelyek gyakorlatilag teljes mértékben betitltják az abortuszt. Egy kaptafára születnek a jogszabályok, még a nemi erőszakkal és vérfertőzéssel teherbe esett nők sem választhatják az abortuszt. Kizárólag az anya közvetlen életveszélye esetén lehet a terhességet megszakítani, de mivel 99 évre lehet büntetni azt az orvost, aki tiltott abortuszt hajt végre, kevés orvos kockáztatja majd meg, hogy az anya életveszélye miatt bevállalja a terhesség megszakítást. A másik oldalon eltorzult fejű, ordítozó fanatikusok állnak, akik ölni tudnának az “élet védelméért”.

Ezért nincs garancia arra, hogy utólag úgy döntsenek a hozzá nem értő laikusok, hogy nem volt veszélyben az anya, mert ők jobban tudják: nekik szellemi kijelentésük van róla, ezért az orvosi diagnózis nem számít. A dolog legocsmányabb része Alabamában történt, ahol csupa fehér férfi döntött az abortusztilalomról, miközben az államban 75 százalékban fekete nők esnek át terhességmegszakításon. Így különös jelentést is kap az a tény, hogy Alabamában a fehér férfiak tiltották be az abortuszt a fekete nőknek. Amerika legsötétebb korszakainak egyike elevenedik meg, amiről még az ultrafundamentalista hamis próféta, Pat Robertson is azt állította, hogy “túlzás”, és hogy ezek a republikánus államok “túl messzire mentek”.

De itt nyilvánvalóan egy politikai támadásról van szó, Trump a kultúrharccal, a gyűlölet felkorbácsolásával akarja a következő választást megnyerni, amihez mindig legjobb partnerek a keresztények, akik fundamentalista fanatizmusa abszolút bibliaellenes, de ez őket nem zavarja. Ezért Trump maximálisan kiszolgálja az adóhivatali vizsgálatok elől menekülő milliárdos tévéprédikátorok által felúszított és elbutított hívő tömegek legvadabb várakozásait a melegek és a transzgenderek emberi jogaival szemben, az Izraelre vonatkozó hamis próféciák tekintetében, amellyel az izraeli szélsőjobbot segítik hatalomra, valamint az abortusz kérdésében. A józan, szakmailag és jogi szempontból korrekt megközelítéseket kriminalizálják, hazug álhíreket terjesztenek, amiben nagy támogatást kapnak az orosz titkosszolgálattól.

Ennek oka az, hogy az elbutított, megvadított, a liberális demokráciák ellen fordított fanatikus hívők alkalmasak a világ szétverésére. Ezért most az összes fasiszta diktátor a “kereszténységet” védi, ami nem más, mint a bűnbakoknak kipécézett egyes társadalmi csoportok, “bűnösök” elleni esztelen gyűlölet felkorbácsolása. Elhitetik ezekkel az emberekkel, hogy a “bűn” ellen a liberálisellenes fasiszták jelentik az egyetlen védelmet, ezért őrjöngve gyűlölködnek azokkal szemben, akikkel Jézus együtt evett, akiknek Jézus megbocsátott, akikért az életét adta, és szaladnak hatalomba segíteni azokat, akiket Jézus Krisztus a mérges kígyó fajzatainak, képmutató farizeusoknak nevezett. A maguk bűneiről megfeledkeznek, a fasiszták bűneit elnézik, a kiszemelt bűnbakokkal szemben gyilkos indulatokat gerjesztenek. Ezzel akarják a politikai hatalmukat megszerezni. Ennek vége borzalom, elnyomás, terror, pusztulás és népirtás lesz, mint mindig a történelem folyamán.

A republikánusok Trump elfogadásával és megválasztásával egy olyan sötét zsákutcába kormányozták magukat, amelyen ha végigmennek, annak katasztrofális társadalmi következményei lesznek, hacsak nem polgárháború. Trump populista hazugságaival hiszterizálja őket, elfelejtik, hogy Jézus mit mondott arról, hogy miért jött a földre, hogy Pál apostol mit mondott a bűnről és az erkölcsi törvényről, hogy azt nem lehet megtartani, ezért volt szükség megváltóra, ezért megtagadják a megváltást, amikor nem az evangélium hirdetésével és kegyelem által, hanem állami erővel, erőszakkal akarják korlátozni a bűnt, de kizárólag a mások bűneit, és nem a sajátjukat. Ezzel a másik politikai oldal szélsőségeseit energizálják, és ennek a következménye az lesz, hogy amikor a borzalmak elől menekülve megválasztják a másik oldalt, akkor az inga kileng az ellenkező irányba, és leshetnek. Azokat gyalázzák az antiliberális fanatikus elvakultak, akik leszedték őket a máglyákról, mert ma is a liberalizmusnak köszönhetik, hogy élnek...

HONT: A NAGY FACEBOOK-RINYA

HVG ONLINE
Szerző: HONT ANDRÁS
2019.05.17.


Cenzúráról sipákol a cenzorállam megannyi beosztottja, mert a Facebook nem tart igényt gazdái lopott pénzére.

A Facebook mégiscsak egy magáncég (erről a „mégiscsakról” lásd a kettővel alábbi bekezdést). Eldöntheti, hogy milyen feltételek mellett és kinek nyújt szolgáltatást, én meg eldönthetem, hogy igénybe veszem, vagy nem. Ellentétben azzal, hogy melyik országban születek, meg hogy egyáltalán megszületek-e. Az nem az én döntésem. Amennyiben elfogadjuk, hogy minden ember élete ugyanannyit ér, azonos méltósággal rendelkezik, morálisan egyenlő, akkor az állam nem szelektálhat közöttük. Nem mondhatja, hogy az egyik szavazat többet ér, mint a másik; nem vonhatja meg egyesektől az állami juttatásokat, mert azt feltételezi, hogy nem az állami vezetést támogatják; nem tagadhat meg polgáraitól bizonyos információkat, mert azok kellemetlenek számára; nem teheti meg, hogy a pillanatnyi hatalomra veszélyesnek tartott egyén vagy egyének vállalkozását hátrányos helyzetbe hozza vagy ellehetetleníti. Az állam a miénk, a Facebook meg nem.

Ebből következően mindegy, mi a véleményem arról az idiótaságról, hogy a Facebook nem engedi hirdetni a HVG legfrissebb címlapját, mondván „olyan képet vagy videót tartalmaz, amely túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol – ide tartoznak a külső szaporítószervet, mellet vagy feneket ábrázoló orvosi ábrák is”. Meg ide tartozik ezek szerint Michelangelo is, aki elkövette azt a hibát, hogy a teremtéskor Ádámot anyaszült meztelenül képzelte el, holott megfesthette volna díszmagyarban is. Azt eddig is tudtuk, hogy a Facebooknak sem stílus-, sem arányérzéke, sem humora nincsen. Ugyanolyan svunggal szedi le a buzizást, meg a buzizást kifigurázó posztot is. Sőt, az utóbbit hamarabb, mert homofób tartalmat könnyebb a „buzi” szó említése nélkül közzétenni, mint a homofóbokon élcelődőt. (Ennek persze figyelmeztető jelnek kéne lennie arra vonatkozóan, hogy célszerű-e a gyűlöletbeszédet törvényileg tiltani, hogy a méltányos és uszítás nélküli kommunikáció megteremtése valóban a jogalkotó feladata-e. Nem, nem az övé. A szavakat nem lehet normatív módon megítélni.) A Facebooknak ilyenek a feltételei, az ember vállat von: ez van.

A helyzet azonban egy picit bonyolultabb. A Facebook kvázi monopolhelyzetben van, döntései kihatnak a közösségi médián kívüli piacok – így a politikai piac – működésére is. Erről a problémáról már írtam korábban, itt és most csak annyit ismételnék meg, hogy erre a szituációra az a megoldás, hogy a szolgáltatáshoz való hozzáféréshez semleges, mindenkire egyaránt vonatkozó és vonatkoztatható szabályokat kell hozni, és a működés során egyenlő esélyeket biztosítani...

KINYÍLJON ÚJRA A VILÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Balázs
2019.05.18.


Balázs Dániában végezte az egyetemet, majd dolgozni is ott kezdett, de egy idő után elege lett a kiszámíthatóságból, úgy érezte, ennél valamivel többre vágyik. Így aztán fogta magát és nekivágott a nagyvilágnak. Legutóbb a dániai életről beszélgettem vele, akkor ígértem a folytatást, ami most megérkezett – lássuk tehát, milyen tapasztalatokat szerzett Thaiföldön, Vietnámban, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában… és mik a tervei a jövőre nézvést!

Aki esetleg lemaradt volna az első részről, annak jöjjön egy kis emlékeztető. Szóval Balázs hat éve döntött úgy, hogy Dániában folytatná a BME-n megkezdett tanulmányait. Azért éppen ott, mert egyrészt ingyenes az oktatás, másrészt volt egy barátja, akinek a korábbi barátnője dán volt, így némileg ismerte az országot.


„Az egész nagyon letisztultnak tűnt. Érkezéskor elképesztő szabadságérzésem lett. Leszálltunk Koppenhágában, felszálltunk az északi Aarhusba tartó vonatra. Érdekes volt látni, hogy minden mennyire tiszta, mennyire igényes, milyen sokan bicikliznek – és hogy mennyire rossz az idő, pedig augusztus volt…” – mesélte az első kultúrsokkról.

Az egyetem más volt, mint a magyarországi, kisebb, 30 fős osztályokkal dolgoztak, rengeteg volt a gyakorlati és a csoportmunka. Dolgoznia is kellett, hiszen az ösztöndíj egyik feltétele, hogy legalább havi 43 órát kell dolgozni mellette.

Ami a boldogságot illeti, Balázs szerint a dánok alapvetően nem szeretnek elégedetlenkedni. Ha elég jól megy a gazdaság (márpedig elég jól megy), akkor mindenki meg tudja venni a házát, az autóját, van biztos munkahelye, így aztán ha megkérdeznek egy dánt, hogy boldog-e, akkor azt mondja, igen, boldog vagyok.

„Azt sem szabad elfelejteni, hogy a skandináv országok éllovasok az antidepresszánsok szedésében, ami némileg ellentmondani látszik annak, hogy ők a legboldogabbak. Nem akarom megfejteni ezt, mindenesetre a felszínen azt lehet látni, hogy mosolygósak és elégedettek” – tette hozzá.

Egyetem után egy dán szoftvercégnél kezdett dolgozni, a munkahelyi ismeretségekkel, barátságokkal sem volt problémája, annak ellenére sem, hogy a dánok nagyon visszafogottak, nem könnyű mély barátságokat kiépíteni.

Ugyanakkor eljött egy pillanat az életében, amikor úgy érezte, elég volt az országból és a kötöttségekből, szeretne egy kicsit kalandozni…

FELFELÉ A LEJTŐN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2019.05.17.


Számos szakmai közeg évek óta bírálja a Budapest–Belgrád vasútvonalon történő nagyberuházást, ám a kormány nem vette a fáradságot arra, hogy választ adjon a felvetésekre, tájékoztassa a közvéleményt, miért kell beleállnunk ebbe a projektbe. Április végén azonban végre feketén-fehéren kiderült, mi értelme a magyar gazdaság számára nettó hasznot nem hajtó, ám több százmilliárd forintos eladósodással járó, soha meg nem térülő vasúti pályafelújításnak és mellette egy új sínpár lefektetésének. Kiderült, ami Magyarországnak káros, az nemcsak a kivitelező és hitelező kínai partnereknek előnyös, hanem személy szerint Orbán Viktornak is. Nagy nemzetközi buli ez, ami az uniós források kilátásba helyezett fogyását pótolni tudja azon a felfelé tartó siklópályán, amely szédületes gyorsasággal repíti – különösebb erőfeszítés nélkül – tovább a világ leggazdagabbjai közé. Orbán elérte, hogy olyan konzorcium nyerje el az aranyárban történő vasútfejlesztést, amelybe a kínaiak egy Mészáros Lőrincnek tulajdonított érdekeltséget is bevettek. Talán diplomáciai udvarlással vagy/és talán azért, mert oly mértékben túlárazott a projekt, hogy azon még osztozkodva is nagyon nagyot lehet kaszálni.

A kínaiaknak még így is megéri az üzlet, hiszen mind naturálisan (könnyebbé tett európai szállítási útvonal), mind pénzügyileg (forráskihelyezés, magyar állami garancia mellett, magas kamatra) és perspektivikusan előretekintve, üzletileg is kívánatos eredményekkel kecsegtet (uniós hídfőállás erősítése, referencia felmutatása az európai vasútépítési piacon). Magyarország viszont Orbán Viktor gazdagodása árán drága hitelből építve, amihez több százmilliárd forintos saját erőt is le kell tenni, kap egy nagy vasutat. Ennek a naturális haszna nagyjából annyi, mint a felcsúti kisvasúté: reálisan több okból sem jelezhető rajta sem a magyar áruszállítás, sem a személyforgalom – belátható időn belüli – érdemi fellendülése. A projektről szóló döntés emellett kifejezetten riasztó a piaci tőkebefektetők számára. Nem kétséges, hogy eme fejlesztési terv Magyarországnak bukás, de Orbánnak hoz a konyhára, vagyis hazaárulás – jó pénzért...


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/20. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÚJ FŐNÖK

INDEX / KULTÚR
Szerző: DRAGOMÁN GYÖRGY
2019.05.18.


Amikor hajnalban megérkezem a pékműhelyhez, az új főnök már ott vár a lehúzott redőny előtt. A lába mellett ennek is ott a megfigyelő sámli, azon fog ücsörögni, onnan fogja nézni, hogy dolgozom, pont mint a régi főnök. Eszembe jut, ahogy a régi a nyakát nyújtogatta, hogy belásson a keverőtálak aljára, ahogy folyton hol ide, hol oda vitette velem a sámliját, hogy jobban meg tudja figyelni a folyamatokat. Volt neki egy kuncogó nevetése, olyankor alkalmazta, amikor közöltem vele, hogy útban van. Hát persze, hogy útban vagyok drága fiam, mondta, épp az a lényeg, hogy útban legyek, ha nem lennék útban, nem tudnék mindent alaposan megfigyelni, megjegyezni, felírni.

Remélem, ez a mostani nem drága fiamnak fog szólítani, de tulajdonképpen mindegy.

Hideg van, az új főnök toporog, a kezeit fújkálja. Odaérek hozzá, köszönés nélkül odanyújtom neki a két papírpoharat a forró tejeskávéval, fogja csak meg, amíg felhúzom a redőnyt. Arra bazírozok, hogy el fogja venni, mert annyira hideg van, és tényleg.

Felhúzom a redőnyt, bemegyünk, felkapcsolom a villanyt, egy pillanatig arra gondolok, hátha ez az új főnök más lesz, hátha megúszom az egész bemutatkozó beszédet, de persze kár volt reménykedni, mert ahogy kigyúlnak a neonok, az új főnök odacaplat a műhely közepére, maga elé bök a betonra a bakancsa orrával, ez azt jelenti, hogy oda kéri a sámlit. Ez a mániájuk, ez a sámli-hordozás, hol ide, hol oda tetetik.

A sámli nehéz, direkt öntöttvasból van, hogy nehezebb legyen cipelni.

Odaviszem, leteszem az új főnök elé. Mintha találomra tenném, kiveszem a kezéből az egyik poharat. Azt, amelyiknek a tetején van egy vonal, átlátszó körömlakkal húztam rá, csak bizonyos szögből lehet észrevenni, azt is csak akkor, ha tudja az ember, hogy mit keressen.

Az új főnök megköszörüli a torkát. Beleiszom a tejeskávéba.

Az új főnök beszélni kezd...

EGÉSZ KORÁN KÖLTÖZNEK EL A MAGYAR FIATALOK A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKBAN ÉLŐKHÖZ KÉPEST

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.05.17.


Az európai átlagnál nagyjából egy évvel később hagyják el a szülői házat a magyar fiatalok – derül ki egy napokban közzétett uniós felmérésből. Itthon a nők átlagosan 25,8, a férfiak 28,3 évesen költöznek el, miközben az unióban 25 és 27 év ugyanez a két szám. Ezzel nagyjából a középmezőny végén vagyunk, az egyes országok között ugyanis elég komoly eltérések vannak.

A legkorábban a svédek hagyják el a családi fészket, ott 18,5 év az átlag, és nincs jelentős különbség a fiúk, illetve a lányok között. A másik véglet Horvátország, ahol még az előbb költöző nők is csak 30 évesen repülnek ki, a férfiaknál pedig majdnem 34 év az átlag...

KEREKESSZÉKBEN KUTATJA A JÁRHATÓ TÚRAUTAKAT

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA, PIVARNYIK BALÁZS
2019.05.17.


Dékán Alexa 23 éve egy meggondolatlan fejesugrás következtében az összes végtagjára lebénult. Önsajnálat helyett úgy döntött, inkább nyakába veszi a világot, ezzel is szoktatva az embereket a kerekesszékes túrázók látványához. Magyarországon viszont szinte lehetetlen küldetésre vállalkozik, aki kerekesszékkel indul neki egy túraútvonalnak. Alexa a People First Egyesület tagjaként elektromos kerekesszékében térképezi fel a Mecsek túraútvonalait akadálymentesség szempontjából, a megfelelő helyeket térképre viszi, és feltölti egy mindenki számára elérhető adatbázisba. Alexával Pécsen, a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában találkoztunk, és elkísértük egy mecseki kirándulásra...

CHARITY FEST – EGY FESZTIVÁL, AHOL SZÓRAKOZVA ADAKOZHATUNK SZOMBATON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: VIRAI BARBARA
2019.05.17.


A Budapest Bike Maffia másodszorra rendezi meg a CHARITY FEST elnevezésű jótékony fesztivált, de ez most nem csak róluk szól. A rendezvény jegy-, étel- és italeladásaiból származó bevételeit ugyanis jótékony célokra fordítják – a BBM, a BAGázs és a Tetovált Állatmentők projektjeire. Az egynapos eseményre napközben a családokat, az estétől másnap hajnalig tartó koncertekre főként a fiatalokat várják. A CHARITY FEST 2019. május 18-án reggel 9.30 órakor nyitja meg kapuit a Dürlin Rendezvényparkban. A BBM alapítójával és a fesztivál megálmodójával, Havasi Zoltánnal beszélgettünk.

Az adományfesztivál kezdeményezője napjaink egyik legaktívabb civil szervezete, a Budapest Bike Maffia. Tevékenységük célja, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanság nehézségeire. Ennek érdekében ételt osztanak, szendvicseket gyűjtenek, hajléktalanszállókon palántákat ültetnek, iskolai és vállalati érzékenyítő előadásokat tartanak, és megannyi más akciót szerveznek az általuk képviselt ügy érdekében. A CHARITY FEST-en a Budapest Bike Maffia célja nem csupán az adománygyűjtés, hanem a hétköznapi emberek figyelmének ráirányítása a civil munka fontosságára...

CHARITY FESTAz adományfesztivál — A Charity Fest egy egész napos jótékonysági rendezvény, kezdeményezője a Budapest Bike Maffia, együttműködő partnerek a BAGázs Egyesület és a Tetovált Állatmentők. A látogatók a jegy megvásárlásával, valamint az elfogyasztott ételekkel és részben az italokkal folyamatosan növelik a fesztivál adománygyűjtő kasszáját, az adományokat aztán a fenti három szervezet egy-egy projektjére fordítják. Az eseményre az Átlátszó is kitelepül, az Álhírvadász játékkal készülnek. Mikor: 2019. május 18-án reggel 9.30 órától másnap hajnalig Hol: Dürer Kert és Dürlin Rendezvénypark Részletek a honlapon: http://bbm.hu/charity-fest/ Az esemény facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/2281410212131053/

MACKÓMOSÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.18.


Két napja gyakorlatilag süket vagyok. Először valahogyan eldugult az egyik fülem, a másik viszont működött, így igazi Pató Pálként ráértem mindenre, mígnem egy zuhanyzás után a másik is felmondta a szolgálatot, hogy más legyen a világ. A burkomban elcammogtam egy gyógyszertárba valami készségért, előadtam, mit szeretnék, és a néni lelkesen mutogatott is kétfélét, de semmit sem hallottam, így megvettem mindkettőt, de egyik sem használ.

Amúgy sem nagyon beszélek, most már annyit sem, mert nem tudom, ha kinyitom a számat, akkor ordítok-e. Láttam már ilyet, elég röhejes, és el is tudom képzelni magam csoszogva, sántikálva, ősz szakállal és nikotinos fehér bajusszal. Ezek a készségeim már eddig is adva voltak, ha ezekhez még hozzá csapom, hogy semmit sem hallok, következésképp úgy járkálok a világban, mint egy eszelős, minden adott ahhoz, hogy rámhívják a TEK-et, csavargásért előállítsanak, és elégessék a pokrócomat. Még szerencse, hogy nincs kutyám.

Amióta nem hallok, megjavult a szaglásom, de a munkához szemüveg még kell. Isten nem volt olyan nagylelkű, hogy a süketségért cserébe sasszemet adjon, sóher, vagy pedig így büntet azért, hogy nem hiszek benne, illetve a magam módján. Úgy látszik, ennyi nem elég neki, teljes alázatosságot kíván, azt viszont cseszheti, ilyet tőlem nem kap, nem fogok zarándoklatot tenni, hogy meggyógyítson, és újra hallhassam Orbán Viktor kappanhangját, elég baj az is, ha csak látom.

A burkomon keresztül viszont alig jut át a külvilág, foszlányok és morgások ütnek rést csak a permanens sípoláson. Az ablak alatt elzúgó autók csak elhaló sóhajtások, az előbb beindult egy riasztó tíz méterre, olyan volt csak, mint a mormota füttye. Viszont az egész utca megőrült tőle, így hát még előnyös helyzetben is vagyok. Ha behunyom a szemem, máris ott ücsörgök a megvilágosodás előszobájában, a süketség tehát belépő a bódhiszattvaság kapuján, amely, mint tudvalévő, a buddhasághoz vezető út első állomása. Már ha a nagy szekér tanait követjük.

Regényeket, elbeszéléseket úgy olvasok, hogy közben látom, hallom a dolgokat. A Varázshegy szanatóriumát, Fermina Daza kúriáját le tudnám rajzolni, ismerem Hábetler János rekedtes hangját és Pék Mária sipítozásait. Filozófiánál viszont ez nem működik, oda tiszta ész kell, a versek estében azonban olykor jó, ha részeg az ember, hogy átjárhassa a lélek teljesen. Ebből is kitetszik, hogy süketen, esetleg fél szemmel egész jól el lehet éldegélni, fél szívvel azonban egyáltalán nem...

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR ELLENZÉK: INNEN SZÉP NYERNI!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.17.


Az esélytelenek nyugalmával készül a május 26-i uniós választásra a magyar ellenzék. Ez a kijelentés több párt esetében még akár hízelgő is lehet, mert vannak olyan listát állító politikai formációk, melyek egyáltalán nem is készülnek, vagyis még a kampányuk sem látható sehol. Érzékelhető ugyan a közhangulatban a kilátástalanság fojtogató jelenléte, de azért talán nem ártana lovasrohamot indítania a Fidesz korszerű tankjai ellen olyan ellenzékieknek, akik az Orbán-rezsim leváltását ígérik a választóknak. Ha másért nem, csak azért, hogy az elszántságot lássuk rajtuk. Attól ugyanis, hogy a kormánypárt mindent elkövetett a saját hatalma bebetonozása érdekében, vannak gyenge pontjai, csak meg kéne látni azokat. Ha máshogy nem megy, akár egy lovasrohammal...

A tavaly április 8-i nagy össznépi kiábrándulás totális sokká érhet ellenzéki oldalon a parlamenti választások után bő egy évvel. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az ellenzéknek sem használható taktikája, sem átgondolt kampánya, sem hatásos szövetségi politikája nincs ahhoz, hogy megakadályozza a talán minden eddiginél nagyobb Fidesz győzelmet. Néha azonban az az ember érzése, hogy nincs is erre túl nagy igény az Orbán-rendszer ellenoldalán, hiszen a hatalomnak azt a szívességet is megtették a kormánykritikus pártok, hogy nem fogtak össze, így nem optimalizálják a reájuk leadott szavazatokat. Márpedig egy olyan nagy és egységes tömb ellen, mint a Fidesz, ez a legkevesebb, amit elvárhatnánk a kormánykritikus pártoktól.

Az ellenzéki oldalon ugyanis akár a szavazatok 15-20 százaléka is mehet a kukába, ha nem jutnak be olyan pártok képviselői, akikre relatív sokan szavaztak, ám nem érik el a bejutási küszöbhöz szükséges 5 százalékot. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy lesz ilyen párt ellenzéki oldalon, ugyanakkor a Fidesztől gyakorlatilag egyetlen politikai formáció vihet el voksokat, a kormánypárt fogadott gyerekeként emlegetett Mi Hazánk Mozgalom. Ezek a tények már korábban is elég egyértelműek voltak, a számok mégsem sarkallták arra a magyar ellenzék pártjait, hogy az ésszerűség határain belül szövetkezzenek egymással...

NÉGYSZER KÉRDEZTÉK ORBÁNT TIBORCZ SIKEREIRŐL, DE LEVEGŐNEK NÉZTE A RIPORTERT

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2019.05.18.


Péntek este Nagykatán járt Orbán Viktor, a római katolikus Szent György-templom külső felújításáért tartott hálaadó szentmisén. A templomon belül elmondta, hogy csak a kereszténység kétezer éves fundamentumán állva lehet megvédeni értékeinket, de ennél érdekesebb, mit mondott a templomon kívül.

Semmit - pedig a Hvg riportere négyszer is megkérdezte tőle, még mindig üzleti sikereknek tartja-e veje, Tiborcz István sikereit, most, hogy Tiborcz felkerült a leggazdagabb magyarok listájára.

Orbán kétszer simán elengedte a füle mellett a kérdést. Egy alkalommal a miniszterelnöki sajtóbiztos, Havasi Bertalan tessékelte arrébb a riportert, de egy idő után már a miniszterelnök is megunhatta, hogy levegőnek nézi a riportert, ezért amikor az többedszerre lépett oda hozzá feltenni ugyanazt a kérdést, elnevette magát.

Már megint? - kérdezett vissza. Minden jót kívánok Önnek - folytatta, majd elfordult...

DOBREV KLÁRA: AZ EU-NAK KÖTELESSÉGE MEGVÉDENI POLGÁRAIT A DIKTATÓRIKUS HATALOMGYAKORLÁSTÓL

24.HU
Szerzők: BITA DÁNIEL, PETŐ PÉTER
2019.05.17. 


Ha az Európai Unió nem tudja csökkenteni az országok közötti és a tagállamokon belüli egyenlőtlenségeket, akkor milliókat taszít a populisták karjaiba – véli az európai minimálbérrel és minimálnyugdíjjal kampányoló Demokratikus Koalíció listavezetője. Dobrev Klára diktatúrának látja Magyarországot, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az ide érkező uniós fejlesztési pénzeket ideiglenesen úgy osszák el, mintha az ország még a csatlakozásra várna, minden döntési ponton brüsszeli jóváhagyással.

Ismeri a Kártyavár című sorozatot?


Elkezdtem nézni, de annyira zavart, idegesített, hogy hamar feladtam. Amit én a politikáról gondolok, az nagyon más, mint amit az első két-három részben láttam. Az Elnök emberei sorozatot közelebb érzem magamhoz.

Akkor nem ért el addig, amikor Underwood elnök felesége előbb ENSZ-nagykövet, aztán alelnök, végül elnök lesz. Ön lenne a magyar Claire Underwood, aki férje árnyékából törne a csúcsra?

Bár tényleg nem ismerem az egész sztorit – és most, hogy elmondták a végét, már biztosan nem is nézem meg –, azért annyit én is megértettem belőle, hogy egy cinikus gazemberről szól, aki semmitől sem retten vissza. Ez a hatalomgyakorlás a Fidesz sajátja, tőlem nagyon távol áll. Mögöttem eddig is aktív közéleti pályafutás van. Igaz, egy párt EP-listavezetőjének lenni minőségileg más szerep, mint az eddigiek.

Underwoodék azelőtt is közösen hozták a döntéseket, hogy a feleség politikussá avanzsált. Az öné Gyurcsány Ferenccel is ilyen kapcsolat?

Látom, nem engedik el ezt a rossz hasonlatot. Nagyon beszélgetős család vagyunk. A férjemmel, a gyerekeinkkel is megbeszéljük egymás problémáit. A politikai döntéseket azonban nem lehet a másiktól átvállalni. Azokat mindig annak kell meghoznia, akin a politikai felelősség van.

Ez már csak azért is érdekes, mert noha a kormánymédia most Gyurcsánynénak hívja, korábban inkább azt sugallták a jobboldalon, hogy az egykori miniszterelnök az ön és családja bábja.

A Fidesz-sajtóban mindenfélét mondtak és írtak már rólunk, ezek engem nem érdekelnek.

A Bajnai Gordon kormányzásáról nemrég megjelent könyvben szó esik a Gyurcsány Ferenc lemondása előtti tokaji hétvégéről, ahol az ön részvételével arról tanácskoztak, Gyurcsány folytassa-e miniszterelnökként. Mit javasolt neki?

Azt, hogy ne mondjon le. Szerintem, ha marad, a Fidesznek nem lett volna kétharmada 2010-ben.

Lesz-e most?

Kőkeményen dolgozom azon, hogy ne legyen..
.

ITT OLVASHATÓ

A FEHÉR HÁZ UTÁN ORBÁNT KELLENE KITILTANI AMERIKÁBÓL, NEM “MÉSZÁROST”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.17.


A Wall Street Journal nem ok nélkül írta meg, hogy az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlottak Mészáros Lőrinc és több más korrupt oligarcha, többek között Orbán veje, Tiborcz István kitiltására Amerikából. A Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján jogos szankciókkal sújtanák Orbán strómanjait és családjának egyes tagjait. Mindez független attól, hogy Trump fogadta Orbánt a Fehér Házban, mert az amerikai kormányzat a törvények szerint az elnöktől függetlenül végzi a munkáját.

Az törvénytelen lenne, ha Trump ebbe beleavatkozna és a törvény fölött átnyúlva leállítaná a kormány hivatalos szerveit a pénzügyminisztériumban, bár a jelenlegi amerikai kormányzatban ez sincs kizárva. Trump egész működés a törvénytelenségről és az igazságszolgáltatás akadályoztatásáról szól.

"Márpedig ha Trump leállítja Orbán strómanjai és oligarchái ellen a szankciókat, az annak elismerése lesz, hogy az amerikaiak által szankcionált korrupció közvetlen irányítója maga Orbán, ezek a bűnözők nem tőle függetlenül követik el a cselekményeiket, hanem az ő irányításával. Valójában nem is Mészáros Lőrincet kellene szankcionálni, mert ő csak a nevét adja a lopáshoz, hanem Orbánt, akinek Mészáros csak a strómanja, de a pénz a lefizetésen és költségeken kívül gyakorlatilag az övé."

A szankciókat ki kellene terjeszteni a lányára, Orbán Ráhelre, és a vejére, Tiborcz Istvánra is. A szankciók lényege, hogy az érintettek nem utazhatnak be Amerikába és befagyasztják az amerikai és az amerikai érdekeltségű számláikat.

A Pénzügyminisztériumban folytatott előkészületek arra is utalnak, hogy Trump egy köztörvényes bűnözőt fogadott a Fehér Házban és őt nevezte “ikertestvérének”. Nem tévedett nagyot...

HIÁBA A KORMÁNY SIKERJELENTÉSE, CSAK MINIMÁLBÉRT KAP A DOLGOZÓK NEGYEDE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.05.18.


A tavalyi adatok szerint a magyar népesség 19,6 százaléka van kitéve a szegénység és kirekesztés kockázatának.

Hiába állítja a kormány, hogy Magyarországon nagyot csökkent a szegénység, valójában a gyakran hangoztatott tíz százalékos aránynál több embernek kell nélkülöznie. Ez az adat egyetlen mutatót vizsgálva valóban igaz, de Pitti Zoltán közgazdász arra figyelmeztet közösségi oldalán, hogy a szegénység és társadalmi kirekesztettség kockázatával élők felmérésekor a nemzetközi szakirodalom három tényezőt néz egyszerre, s ha ezt az elfogadott módszert alkalmazzuk, mindjárt megduplázódik az arány: a 2018-as adatok alapján a magyar népesség 19,6 százaléka van kitéve a szegénység és kirekesztés kockázatának. 

A Corvinus Egyetem kutatója arra emlékeztet, hogy egyszerre kell nézni a relatív jövedelmi szegénységben élőket, valamint a nagyon alacsony munkaintenzitású családokat és végül a súlyos anyagi nehézségekkel küzdőket, de az örömjelentés csak az utóbbi adatot vette alapul. A csúsztatás már csak azért is érthetetlen, mert az összesített eredmény is 6 százalékkal jobb az előző évinél és alacsonyabb a 22 százalék körüli uniós átlagnál is. Kétségtelen, kevésbé hangzik jól, ha a társadalom ötödéről állítjuk, hogy szegény, mint ha csak a tizedéről jelentjük ki ezt. 

Relatív jövedelmi szegénységben ma 1 millió 227 ezer ember él Magyarországon, a lakosság 12,8 százaléka. Ők azok, akiknek háztartása az úgynevezett társadalmi juttatások – a családi pótlék, segélyek - beszámításával is kevesebb pénzhez jut havonta a nettó medián jövedelem 60 százalékánál. Éves szinten ez tavaly 1 millió és 6204 forintot jelentett. Közben 2018-ban a nettó minimálbér 1 millió 101 ezer 240 forintot hozott a 12 hónap alatt, míg a szakképzettséghez kötött garantált bérminimum 1 millió 440 ezer 396 forint éves bevételnek felelt meg, vagyis a legkisebb keresetek alig haladták meg a szegénységi küszöböt. 

A Pénzügyminisztérium tavalyi adatai szerint 2018-ban a versenyszféra cégeinél 879 ezer ember kapott minimálbért, az állami szektorban pedig további negyedmillió, de több mint felük nem teljes munkaidőben volt bejelentve. Ha a tavalyi 4,4 millió foglalkoztatottal számolunk, azt a sokkoló adatot kapjuk, hogy a magyar dolgozók negyedét minimálbéren tartják. 

A súlyos anyagi nehézségekkel küzdők körének meghatározása még ennél is bonyolultabb, hiszen a szociológusok ilyenkor 9 kérdést tesznek fel attól kezdve, hogy van-e a háztartásnak közüzemi tartozása, tudnak-e rendesen fűteni, esznek-e kétnaponta húst egész odáig, hogy van-e mosógépük, autójuk, telefonjuk vagy színes televíziójuk és persze egy kis tartalékuk, ha beütne valami váratlan kiadás. Aki ezek közöl négy kérdésre nemmel felel, azt már a súlyos anyagi gondokkal küzdők közé sorolja a statisztika. Az Eurostat adatai szerint ma Magyarországon 974 ezer ember tartozik ebbe a körbe, vagyis a népesség 10,1 százaléka. És végül nagyon alacsony munkaintenzitásúnak számít az a háztartás, ahol a 18-59 év közöttiek a lehetséges munkaidő kevesebb mint 20 százalékát töltötték munkával. Ez ma 398 ezer emberről mondható el, a lakosság 5,7 százalékáról. 

Minden ember csak egyszer szerepel a statisztikában, akkor is, ha több mutatóban is érintett. Ha valakit egyszer vesznek számításba, az szegénynek számít, de ha mindhárom csoportban szerepelhet, akkor már mélyszegénységben élőről beszélünk. Ez egyben azzal jár, hogy egy közfoglalkoztatottról akkor sem lehet kimondani, hogy mélyszegénységben él, ha közben éhezik a család. (Idén februárban már csak 117 831 közmunkás volt Magyarországon.)...