2017. március 8., szerda

TGM: "SZÉPELGŐ, EMBERJOGI HANDABANDA"

HVG ONLINE
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.03.08.


Orbán miniszterelnök úr 14, azaz tizennégy ember ellen vívja szabadságharcát, és miattuk lett "szociáruló" a legnagyobb ellenzéki párt.

A hivatalban lévő magyar miniszterelnök (más fölfogás szerint: a nemzet örökös vezetője), Orbán Viktor országgyűlési képviselő úr, a határvadászok eskütételén azt mondta, hogy a napi híradások néhány száz „illegális határátlépőről” (magyarul: menedékkérőről) szólnak. A magyar rendőrség – a magyar állam! – hivatalos adatai szerint (amint a B1 blog emlékeztet rá) 2017 márciusának első hat napján 14 (tizennégy) menekült érkezett Magyarország területére. A miniszterelnök úr – hogy az udvarias brit kifejezést alkalmazzam – szűkmarkúan bánik az igazsággal.

A miniszterelnök úr szerint a menedékjogért folyamodók elleni rendőri brutalitásokat illető bírálat (vö. előbbi írásommal) „szépelgő, emberi jogi handabanda”. A menekültek gumibot által okozott sérüléseit bemutató fényképfölvételek nem szépelgők, sőt: nem szépek.

A Magyar Országgyűlés 2017. március 7-én törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében a hazánkba érkező menekülteket ezentúl fogva kell tartani az ún. tranzitzónákban fölállítandó műanyag vagy fémkonténerekben, vagyis szabálytalan és jogellenes börtönben (fogházban), amelyből csak egy út vezet kifelé: vissza Szerbiába. A törvénymódosítás egyben maradék jogaiktól is megfosztja a menedékkérőket (többek között a gyermekvédelmi törvény módosításával). Ez persze ellenkezik a nemzetközi joggal és a magyar joggá vált nemzetközi szerződésekkel és kötelezettségvállalásokkal; tiltakozott is mindenki, többek között az ENSZ ebben illetékes szervezete. De az ilyesmit az olyan jelentős magyar államférfiak, mint Kósa Lajos úr, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, egyszerűen Soros György (a gazdag filantróp és mecénás, egyben diabolikus világszellem) cselvetésének szokták betudni, az elterjedt paranoia alapelveinek megfelelően: márpedig amit Sorossal kapcsolatba lehet hozni – bárminő laza képzettársítással: márpedig tudjuk jól, hogy a gravitációért is a zsidó világösszeesküvés a felelős –, az nem lehet normális közügyi eszmélkedés tárgya. ENSZ, EU, EBESZ, Európa Tanács: ez mind Soros-ügynökség, nem számít. Az emberi jogi szervezeteket meg üldözzük, zaklatjuk, külföldiügynöközzük, akár példaképeink: Putyin elnök úr, Erdoğan elnök úr és Netanjahu miniszterelnök úr. (A törvénytelen ciszjordániai telepeket ellenző és a miattuk meg a palesztinokat és izraeli arabokat sújtó diszkrimináció miatt büntetőintézkedéseket sürgető személyeket a jeruzsálemi parlament, a Kneszet, éppen beutazási tilalommal sújtja meg nem felelő nézeteik miatt. Ez igen! Derék dolog, szeretett zsidaink!)...

MANIPULÁLJA-E VALUTÁJA ÁRFOLYAMÁT KÍNA?

MODERN MAGYARORSZÁG BLOGJA
Szerző: Bokros Lajos
2017.03.08.


Szónoklat és valóság az amerikai gazdasági nacionalizmus mögött I.

Trump amerikai elnök már választási kampányában rendszeresen azzal tüzelte ellenség azonosítására fogékony hallgatóságát, hogy Kína mesterségesen alacsonyan tartja nemzeti valutája, a renminbi jüan árfolyamát, amivel egyoldalú kereskedelmi előnyökre tesz szert és kárt okoz az amerikai gazdaságnak, amerikai munkavállalók millióinak. Hivatalba lépése óta ezt a vádat kiterjesztette Németországra is. Ez új távlatot adott a valutaháború híveinek. Félretéve azt az egyébként fontos kérdést, hogy kinek használ (cui prodest? – szerzői jog: Lucius Annaeus Seneca) az ellenségkeresés tőről metszett populista taktikája, érdemes szigorú közgazdasági elemzés alapján pontosan megvizsgálni, vajon tényszerűen igaza van-e az amerikai elnöknek.

A hatalom mágnesként vonzza a „szakértő” értelmiség lakáj elemeit: Trump környezetében már a választási kampány idején megjelent az önjelölt sarlatán. („charlatan” spanyol szófordulat = „túlbeszélő”, aki mindig mindent jobban tud). Ilyen személy többek között Peter Navarro, kaliforniai egyetemi tanár, az elnök által újonnan létrehozott Nemzeti Kereskedelmi Tanács (National Trade Council) vezetője. Navarro régóta az Egyesült Államok halálos ellenségeként tekint Kínára, elsősorban gazdasági szempontból. 2011-ben kiadott könyvének hosszú címe mindennél beszédesebb: Halál Kína által: Szembeszállni a sárkánnyal – globális felhívás a cselekvésre (Death by China: Confronting the Dragon – A Global Call to Action)...

SIKERES INTEGRÁCIÓ - JAVASLATOK EGY TANÍTÓ-GYÓGYPEDAGÓGUS TOLLÁBÓL

OFOE BLOG
Szerző: OFOE
2017.03.08.


Vajon mi gátolja az integráció sikerességét, az inkluzió elérését az iskolákban, óvodákban, hiszen 1993 óta a sajátos nevelési igényű gyerekeknek minden joga adott ahhoz, hogy a többségi iskolákban együtt tanuljanak a többiekkel? Az iskolák számára pedig kötelezettségként írja elő a törvény, hogy rendelkezzenek az integráláshoz szükséges feltételrendszerrel, teremtsék meg azokat. Ez azt is jelenti, hogy csak azok az iskolák integrálhatnának, ahol ezek a feltételek megvannak (Leiner Károly).

Bevezetés

Parázs viták zajlanak az utóbbi időben az integráció körül. Olvasom, hallgatom és mindenkinek igaza van és senkinek sincs...

„Nálunk még működik az EGYMI, bár egyre kevesebb gyerekkel, azok is jórészt szakiskolások. Az általános iskolásokat - akit csak tudtak - betették a normál általánosba. A normál általános iskolában dolgozó (egyébként a maguk szakterületén nagyon jó) pedagógusokat senki nem készítette fel a változásra. Nincs gyógypedagógusi végzettségük (miért is lenne?). Engem alkalmaznak néhány órában. Az iskolának nagyon kevés eszköze van. Ezzel szemben az EGYMI-ben szinte minden teremben interaktív tábla, rengeteg fejlesztő eszköz, kis létszámú osztály (lehetne), és jól felkészült szakemberek (gyógypedagógusok) lehetnek hamarosan munka nélkül. Mert nincs gyerek. Ez az egész integráció szerintem a tehetséggondozás rovására megy. Nagyon átgondolatlan volt ez az egész. Senkinek nem jó. Az integrált gyereknek sem - hiszen Ő lett a "leggyengébb"; tanuló az osztályban. A pedagógusnak sem - hiszen nem tudja kezelni az ilyen gyermeket - nincs rá képesítése. És a többi gyereknek sem - nem tudnak a megszokott módon haladni.” (forrás: internet)
  • Igaza van a szülőnek, akinek gyereke nem tud tanulni az osztályba integrált és folyamatosan „balhézó” tanulótól.
  • Igaza van a gyerekének, aki ott ül az osztályban és hallgatja az autista Katikát, aki éppen sikítással bombázza szét a fizika órát, mert váratlan zaj volt (mondjuk mentő ment az utcán hangos szirénázással), vagy eltért valami megszokott napirendjétől.
  • Igaza van a beintegrált gyermek szüleinek, akik azt sérelmezik, hogy gyermekük nem kapja meg a szükséges fejlesztéseket, a tanító néni pedig nem tud bánni vele.
  • Igaza van a beintegrált gyereknek, mert nem érzi jól magát, nem tudnak vele foglalkozni, nem érti, hogy mi történik az órákon.
  • Igaza van a tanító néninek, aki képtelen külön foglalkozni a beintegrált gyerekekkel és Messiásként várja az utazó gyógypedagógust, hogy tegyen csodát és „gyógyítsa meg” Pistikét!
  • És igaza van az utazó gyógypedagógusnak is, aki a terület 4-5 iskoláját kapja meg, rohan egyikből a másikba, cipeli eszközeit, hogy aztán folyosón, orvosi szobában külön foglalkozzon heti 1 órában az integrált kölykökkel. És már rohan is tovább...
Mindenkinek igaza van és senkinek nincsen, mert lehetne ezt jobban is csinálni...

MEDDIG TOLÓDHAT KI AZ EMBERI ÉLET?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.07.


Folytatódhat-e az emberi élettartam meghosszabbodása úgy a 21. században, ahogyan azt egyenes vonalban tette a 20.-ban? Erről vitatkoznak a világ tudósai és a The Lancet tekintélyes brit orvosi szaklapban közzétett tanulmány sem adott egyértelmű választ.

A tanulmány, amelyet a londoni Imperial College hat kutatója írt, azt állítja, hogy az élettartam ebben az évszázadban is rendszeresen tovább fog nőni az általuk vizsgált 35 fejlett országban. Eszerint a 2030-ban születendő dél-koreai nők átlag életkora 90,8 évvel a legmagasabb lesz a világon. Utánuk a francia nők következnek 88, 6 évvel, a japán nők 88,4-gyel, majd a spanyol nők 88,1-gyel. A nemek közötti különbség, amely ma 3-5 év a nők javára, kissé csökkenni fog. A dél-koreai férfiak élettartama eszerint 84 év körül lesz, akárcsak a svájciaké és az ausztráloké. A kelet-ázsiai ország fejlődése e téren egyenesen szédületes: 1960-ban még csak 53 év volt az átlagos várható élettartam.

A kutatók a demográfusok által 30 éve használt matematikai modellt szintetizálták és alkalmazták a következő 13 évre, hogy felmérjék a tendenciákat. Módszerüket teljesen megbízhatónak tartják. Azért akadnak szkeptikusok is, például Jay Olshansky amerikai professzor, aki szerint hiba az elmúlt évtizedek előrejelzési modelljeit használni a jövőre. „Ez olyan, mintha valaki úgy vezetne egy autót, hogy csakis a visszapillantó tükrökbe néz. Az ilyen vezető előbb-utóbb a szakadékba zuhan” – idézte őt a Le Monde...

HOL MIGRÁNCSOZÁS, CIGÁNYOZÁS, ZSIDÓZÁS, BUZIZÁS VAN...

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.08.


... ott migráncsozás, cigányozás, zsidózás, buzizás van. S ahol hatalom művel(het)i ezt, és az emberek nem takarítják el emiatt, ott a levegő is megrohad. Nem menekülhetsz: a rothadás undorító bűze belepi az országot.


Hát hiszen régóta műveli ezt a Fidesz: abból él, hogy megrontja, elaljasítja a társadalmat – legalábbis annak nagy, uralma fenntartásához elégséges részét. És régóta tűrik ezt a demokraták. Néha ugyan páran hangos szóval tiltakoznak, főleg a szellemi hátország, némely újságírók, lapok – de kellően erélyes, politikai szinten megfogalmazott tiltakozás nem volt, nincs is, vagy csak alig. Már 20 évvel ezelőtt kellett volna tiltakoznunk, azóta annyi alkalmat kihagytunk, hogy most már nem merünk megszólalni – gondolhatják a politikusok. Félhetnek attól is, hogy saját bázisuknak sem tetszene a tiltakozásuk, mert így vagy úgy hat rájuk az előítéleteket gerjesztő, erősítő propaganda. A Fidesz meg lehazaárulózna bennünket – mondhatják…

Lehazaárulózna… Mintha nem tennék naponta, régóta. Mintha sunnyogással meg lehetne úszni bármit is. Mintha demokraták megtehetnék, hogy a végtelenségig vállalják a hallgatás cinkosságát, miközben a hatalom módszeresen dehumanizálja az országot.
Ó, megy az ellenzéki politizálás, nagyon! Fennhangon emlegetik a Fidesz urizálását, rablásait, önkényeskedéseit.
De arra nem emlékszem, hogy bármikor is a hatalom képviselőinek arcába vágták volna az igazságot:
          Maguk a Horthy-korszak szellemi-politikai alvilágának nyelvét használva uszítanak: zsidóznak, cigányoznak , buziznak – s mindezt együtt is megteszik a legocsmányabban, a migráncsozásban!
Nem hallottam egyetlen emelt hangú tiltakozást a hosszú ideje folytatott sorosozás ügyében sem – pedig nyilvánvaló, bár sunyi zsidózásról van szó!
Hogy lehet az ilyen hatalom képviselőivel egyáltalán szóba állni? Hogy tehetik meg a demokraták, hogy nem követelik – itthon, külföldön, földön és égbolton – a gyalázatos uszítás abbahagyását?!
Hogy lehet úgy viselkedni, mintha nem értenék: alapkérdések alapkérdéséről van szó. Mert ahol a hatalom úgy beszélhet, mint a Fidesz, ott nem lehet normálisan élni; nem lehet gondjainkat a maguk valóságos összefüggéseiben egyáltalán megfogalmazni sem… Mert mérgezett a levegő is, amit beszívunk...

A PROFI KONFLIKTUSKEZELŐ 5 PONTJA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2017.03.08.


A konfliktushelyzetek részei mindennapjainknak, de jelentős egyéni különbségek lehetnek abban, ki hogyan boldogul ezekkel a helyzetekkel. Konfliktusaink kimenete nem a véletlenen múlik és nem is szerencse kérdése. Sőt, maga a konfliktuskezelés képessége sem egy egytényezős képesség, hanem több alapkészségünk eredménye. Íme az 5 legfontosabb tényező, amely meghatározza, mennyire kezeljük profin a konfliktusainkat!


1, Empátia

Az empátia beleérző képességet jelent. Az empátia a másik ember szemével látás, a másik ember fülével hallás és a másik ember szívével érzés képessége (Adler). Az empátiás képesség hatalmas előny lehet a konfliktushelyzetekben, mert képessé tesz arra, hogy megértsük a másik fél érzésit, motivációját és szükségleteit. Ennek a tudásnak a birtokában könnyebben találhatunk olyan megoldást, amely mindkét fél számára elfogadható, azaz a win-win (győztes) helyzet megteremtését teszi lehetővé. Az empátia ugyanakkor gátja is lehet a hatékony konfliktuskezelésnek, ha nem társulnak hozzá egyéb készségek és személyiségvonások (melyekről a következőkben szó lesz.) Az erős empátiás készség konfliktuskerüléshez és túlzott alkalmazkodáshoz vezethet, ha a másik fél érzéseit és vágyait minden esetben fontosabbnak tartjuk a saját igényeinknél. Ugyanakkor ezek az elkerülő, alkalmazkodó konfliktuskezelési stratégiák – tartósan és rendszeresen alkalmazva – egyre komolyabb belső feszültségekhez vezethetnek. Ilyen esetekben következhet be, hogy a másik fél számára hirtelen és minden előzmény nélkül alakul ki egy elemi erejű konfliktus, melynek intenzitása meg sem közelíti az adott helyzet súlyát. Ennek hátterében a korábban tapintatból – rosszul értelmezett, vagy kezelt empátiából – elhallgatott problémák és konfliktusok állnak...

KORRUPCIÓ. ROMÁNIA. BEZZEGORSZÁG? - FELES VIDEÓ


ÁTLÁTSZÓ - FELES BLOG
Szerző: slejm
2017.03.08.A korrupció egyként készíti ki a magyarokat, és a románokat is - de 'a románok most az utcán lázadnak' szól az ítélet, és ezzel szemben nincs 'semmi' itthon. De mi is zajlik most Romániában? Van-e mit tanulnunk a szomszédainktól?

KÉT EMBER DIÓFÁT ÜLTETETT ORBÁN VIKTOR HÁZA ELÉ


KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.03.08.


Nézem a videót és nem tudom, mit érzek. Büszkeséget egészen biztosan. Ismeretlenül is leveszem a nem létező kalapomat a két hölgy előtt, akik nem hajlandóak félni és nem vakulnak el az Erzsébet-utalványoktól. Nem szerepelni vágytak, ez látható, érezhető. Úgy használják a civil kurázsit, mintha az természetes lenne itt és most. Ahogy mindannyiunknak használni kellene. Ez a néhány perces felvétel rávilágít arra, miféle ország is lett ez, amit a hazánknak nevezünk. A két hölgy jobban megmutatja nekünk, miféle ember is a miniszterek elnöke, mint ahogy azt politikai elemzők sokasága valaha is el tudná magyarázni.

Magyarország miniszterelnöke, aki elméletben a mi szolgálatunkra esküdött fel, körülveszi magát testőrökkel. Fél. És ez egyáltalán nem normális dolog. Ebben az országban, egy ennyire kicsi és jelentéktelen országban nem normális. Itt nincsen ellenség, nincsenek terroristák. Csak mi vagyunk, országlakók. A legtöbb, ami történhet ennek az országnak a vezetőjével az az, hogy szembetalálkozik a valósággal...

Civil autóban ücsörgő, civilnek látszó szolgák védik. És egyenruhások is. Tudom, parancsot teljesítenek, nem tehetnek mást, ezért fizetik őket. Nem, hibás az elmélet. Mi fizetjük őket, hogy minket védjenek. A parancsra tettem elhangzott már sokszor, sok helyen. Soha, semmi alól nem adott felmentést. A végén nem.

Miféle országvezető az, aki fél az ország lakóitól? Aki fél a más véleménytől, retteg a valóságtól, nem viseli el a kritikát, nem mer interjút adni, vitázni, szabadon megközelíthető helyszínen beszédet mondani? Miféle miniszterelnök az Európa közepén, aki annyira retteg, hogy folyamatosan figyelni kell a kapuját, nehogy valaki meg találja támadni. A véleményével.

Mert a két bátor hölgy semmi mást nem tett, mint az egyetlen módon, ami még rendelkezésre áll, véleményt nyilvánított. Mint két szabad ember egy szabad országban. Két ember, aki nem fél a retorzióktól, nem retteg az egzisztenciális biztonságért, a közmunkához jutásért, nem fél a piti kiskirályok bosszújától, a gerinc hajlékonyságában mérhető szolgalelkűek bosszújától.

Lehetnének bárki szülei, nagyszülei. Lehetnénk mi magunk is a két hölgy. Remélem, leszünk is. Egyre többen...

MINDENKINEK A MIOMENTUMÁT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.08.


A Momentum párttá alakulásának alkalmából mondottak alapján tulajdonképpen kár is lehetne több szót vesztegetni a Momentum Mozgalomra. Ameddig részleteiben ki nem fejtik a programjukat. Amelynek késleltetése annyit minden esetre ér, hogy a hívek és csodavárók addig mondogathatják: mindenki legyen türelemmel és bizalommal. A Momentum részéről meg igyekezhetnek nagyokat mondani. Addig sem kérdezi senki őket a részletekről.

Valami ilyesmi lehetett talán az is, amikor a most már pártelnökként nyilatkozó Fekete-Győr András ismét beszólt az egész politikai bagázsnak. Nagyjából azt, hogy mindenki idióta, csak ők és talán még Karácsony Gergely a helikopterek. Az utóbbi természetesen leginkább akkor, ha momentumos lesz idővel. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a párttá alakuláskor egy menetben vette semmibe mind a jobb-, mind a baloldali értékrendet vallókat, igazán szép teljesítményt tudhat magának a frissen alakult párt. Nem abban, hogy felbosszantott sündisznót játszik. Sokkal inkább abban, hogy pompásan mondják fel az orbanista leckét: minél gyorsabban éket kell verni az emberek közé. Azért Karácsony helyében lehet, hogy ki kérném magamnak a nyílt szembeállítási kísérletet. Hacsak nincs valami tényleges háttér-megállapodás máris a politikus és a Momentum között. Miközben nyilvánvalóan nem lesz megállapodás egyhamar a DK és a Momentum között...

PÁR EZER FORINTBÓL MÁR CSODÁKAT LEHET TENNI A SZEGÉNYEKKEL

ABCÚG BLOG
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.03.06.


Ötezer forintból lázcsillapítót kaphat három rászorult gyermek, ötvenezerből fel tudnának szerelni egy tanodát. Fél millió forint elég arra, hogy ki lehessen perelni eltitkolt közérdekű iratokat, ötmillióból pedig egy teljes hajléktalanszállót meg lehetne újítani, vagy épp egy évig foglalkoztatni egy mozgássérülteket segítő gyógypedagógust. Összeszedtünk kilenc civil szervezetet, és megkérdeztük, mire költenék az idei egyszázalékos adófelajánlásokat.

Hamarosan itt az adóbevallás ideje, ez pedig azt is jelenti, hogy rendelkezhetünk a személyi jövedelemadó egy százalékáról. Ez az a pénz, amit felajánlhatunk egy civil szervezetnek. A civil szervezetek költségvetésének fontos részét képzi az egyszázalékos adófelajánlás, a négymillió adózó magyar emberből kétmillió azonban rendszeresen elfelejt rendelkezni a pénzéről, ami így aztán a magyar államnál marad. Ezen évente közel 12 milliárd forintot bukik el a civil szféra.

Az Abcúg idén megkért kilenc civil szervezetet, hogy mondja el, mihez kezdene azzal a pénzzel, amit felajánlanának neki. Tavaly a bruttó átlagbér 257 ezer forint volt, azaz ha egy átlagmagyar felajánlja a személyi jövedelemadója egy százalékát egy civil szervezetnek, akkor durva kerekítéssel a szervezet ötezer forintot fog kapni tőle...

HALÁLBRIGÁDOKAT KÉPEZNEK A SZERB HATÁRON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.08.


A balkáni háború szelleme kísért a szerb határon, ezúttal a határ innenső oldalán. Magyar rendőrök és határőrök olyan kegyetlenkedéseiről érkeznek hírek, amelyek koncentrációs táborok légkörét idézik. A magyar hatóságok embertelenségeiről a világsajtó cikkezik, mire a magyar kormány nem azonnali vizsgálattal, hanem cinikus tagadással válaszolt.

Ez nemcsak bűnrészessé teszi az Orbán-rezsimet, hanem egyértelműsíti, hogy a határon zajló események nem egyes rendőrök vagy határőrök túlkapásai, hanem a kegyelenkedés mögött kormányzati szándék áll. Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet által bemutatott bizonyítékok alátámasztják, hogy a határon verik a menekülteket, embertelen bánásmódnak teszik ki őket, kutyákat uszítanak rájuk.

A rezsimnek fontosabb a menelkültellenes és az antiszemita gyűlöletkeltés, mert a helyzet súlyosságának felismerését segítő civilszervezettel kapcsolatban fontosabbnak tartották azt, hogy Soros György is támogatja őket (ami csak a dicséretére válik, s a magyarok szégyene, hogy ezt nem teszik), mint a visszaélések tisztázása, felderítése, megszüntetése és az elkövetők felelősségre vonása...

ITT OLVASHATÓ

NŐNAPI FELKELÉS: SZÁZ ÉVE BUKTATTÁK MEG AZ OROSZ MONARCHIÁT A MUNKÁSNŐK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pósfai Orsi
2017.03.08.


A nőnapi rózsáknak, köszöntéseknek és iskolai ünnepségeknek vajmi kevés köze van a nemzetközi nőnap forradalmi és szocialista gyökereihez, melyet a század elejétől egészen 1977-ig, amikor az ENSZ hivatalos ünneppé tette, szinte kizárólag szocialista országokban ünnepeltek. Ma, 2017. március 8-án azonban ezek a forradalmi gyökerek újra előtérbe kerültek egy nemzetközileg meghirdetett női sztrájkkal, méltó megemlékezésként szolgálva a 100 évvel ezelőtti eseményekhez.

1917. február 23-án (a Gergely-naptár szerint március 8-án) ugyanis az oroszországi Szentpéterváron sokezer nő vonult az utcára kenyeret és békét követelve, ezzel kirobbantva a februári forradalmat, melynek egyenes következménye volt az utolsó orosz cár lemondása, az októberi szocialista forradalom kitörése és a Szovjetunió megalakulása.

"Az az igazság, hogy a februári forradalom alulról indult, legyőzve saját forradalmi szervezetei ellenállását, a proletariátus legelnyomottabb és legkihasználtabb rétegének, a női textilmunkásoknak, köztük minden bizonnyal a katonafeleségeknek önálló kezdeményezését követően. A hosszú kenyérsorok adták meg az utolsó löketet. Körülbelül 90 000 munkás, nők és férfiak sztrájkoltak aznap. [...] Nők tömege rajzott a Duma épületéhez, kenyeret követelve. Nagyjából olyan volt, mintha egy hím kecskétől követeltek volna tejet. A város több pontján vörös lobogók bukkantak fel, felirataik azt mutatták, hogy a munkások kenyeret akartak, de autokráciát és háborút nem. A nőnap sikeresen telt, lelkesedéssel és áldozatok nélkül. De amit magában rejtett, azt az este érkeztével még senki sem gondolta volna" – írja Lev Trockij Az orosz forradalom történetében.

Az 1917-es nőnap idején még javában zajlott az első világháború. Oroszországban egy különösen kegyetlen tél után dúlt az élelmiszerhiány, miközben, ahogy mindenütt máshol is Európában, nők töltötték be a férfiak által üresen hagyott állásokat. Annak ellenére, hogy ugyanazt a munkát végezték, mint férfi társaik, a nők kevesebb pénzért és jóval kevesebb megbecsülésért voltak kénytelenek ezt tenni, miközben a házimunka és gyereknevelés gondjai továbbra is az ő vállukat nyomták.

Megterhelő műszakok után órákat álltak sorba kenyérért, és március elején elkezdett terjedni a hír, hogy élelmiszerjegyeket fognak bevezetni. A hír hatására kitört a pánik, március negyedikén zavargások indultak a fővárosban, több pékséget kiraboltak. Az általános hangulatot figyelembe véve a legtöbb politikai szervezet, köztük a bolsevikok is azt tanácsolták a női munkásoknak és szakszervezeti tagoknak, hogy ezúttal ne szervezzenek semmilyen megmozdulást a nemzetközi nőnapra – tartottak a fegyveres erők megtorlásától.

Ennek ellenére március nyolcadikán reggel a Viborg negyed textilgyárainak munkásnői sztrájkba kezdtek. Több ezren átvonultak a fémművekhez, ahol felszólították a férfiakat, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A Nobel Gépészet egyik munkása így emlékezett vissza az eseményre: "Női hangokat hallottunk a részlegünk ablakai alatti utcáról: "Le a magas árakkal! Le az éhséggel! Kenyeret a dolgozóknak!" Én és több másik elvtárs az ablakokhoz rohantunk... Militáns hangulatban lévő munkásnők tömege töltötte be az utcát. Akik megláttak minket, integetni kezdtek, és azt kiabálták, "Gyertek ki! Hagyjátok abba a munkát!" Hógolyók repültek az ablakoknak. Úgy döntöttünk, csatlakozunk a tüntetéshez."...

NINCS ALKU

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.08.


Miheztartás végett:

„…Az idő lassan elszivárog,/ nem lógok a mesék tején,/ hörpintek valódi világot,/ habzó éggel a tetején./ Szép a forrás – fürödni abban!/ A nyugalom, a remegés/ egymást öleli s kél a habban/ kecsesen okos csevegés…”
(J. A.)

Most kúrják el az életünket éppen. Illetve, hát már el van az baszódva visszamenőleg a születésünkig, az úttörőcsapattal, és a szombathelyi Felszabadulási Emlékmű tövében lövöldöző orosz csapatokkal, akik így köszöntötték, hogy KISZ tag lett a jámbor, és ezek után, midőn kalapjukban az MSZMP helyi kollégái örvendezve nyugtázták, hogy ez is megvan, az ember a KISZ-ről azután egy szót sem hallott, mert nem is volt.

Másoknak tán igen, akik most – hogy csak egy példányt említsünk – az országgyűlés elnökei, valaha volt MSZMP-és igazolvánnyal, de ez már szót sem érdemel igazán, hiszen annyira közkeletű. És, hogy többes számot használok, azért szükséges az, mert az összes ilyen. És ezt fölösleges is tovább ragozni.

Csakhogy, midőn a Párt újólag belenyomult belénk, és már nem kalapokkal a márciusi szélben, amely, lássuk be, avitt egy dolog, olyan Kádár szaga van, ha az ember fényképeket nézeget hajdanvolt önmagáról, és látja, Pista bácsi ’Pestről miképp mosolyog a közös örömök hazudott boldogságában...

ORBÁN NEM EGY BAROMI TEHETSÉGES POLITIKUS, HANEM EGY BAROMI TEHETSÉGES, VESZÉLYES, ALJAS, , PUSZTÍTÓ MANIPULÁTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.08.


Orbán háborúja nem tud véget érni. Nem is akarja senki, hogy vége legyen. Biztosan mindenki látott már (filmen legalábbis) olyan jelenetet, amikor egy lovat törnek be. Először csak a hátára teszik a nyerget, hadd szokja. Aztán a szájába a zablát, hadd szokja. Amikor már természetes számára a nyereg is, a zabla is, akkor ráül a lovas. És betöri az állatot, aki engedelmeskedni fog neki. Megszűnik a saját akarata. De nem baj, a ló dolga, hogy a gazdáját szolgálja.

„Orbán pedig egy baromi tehetséges politikus, aki az emberek nyelvén tud koherens világmagyarázattal szolgálni”. Ezt Fekete-Győr András, a Momentum vezetője mondta. Valószínűleg így is gondolja. Én pedig végtelenül sajnálom.

Orbán nem egy baromi tehetséges politikus, hanem egy baromi tehetséges manipulátor. Veszélyes. Sunyi. Aljas. Mindenre képes. Pusztító.

Ha Fekete-Győr András szerint Orbán koherens világmagyarázattal szolgál a nép nyelvén, akkor nagyon nagy baj van. Orbán ugyanis nem megmagyarázza a világot, hanem egy alternatív valóságot hoz létre. Egy hazug világot, melynek minden darabkája pontosan illeszkedik az ő elképzeléseihez. Ezt a hazug valóságot magyarázza meg a híveinek, ezt tolja le egy ország torkán és ezt alakítja érdekeinek megfelelően.

Azért áll folyamatos háborúban Orbán, mert ez szolgálja az érdekeit. Majdnem mindegy, hogy a magyar pálinkáért, az akácért, a levesporért, mosószerért, vagy az ország szabadságáért, az energiafüggetlenségért, vagy a migráció ellen háborúzik.

Hazudik, azt sem koherensen, de legalább megállás nélkül, szívósan, szemrebbenés nélkül. A magyar pálinkát nem támadta senki, az adóztatása nem volt kompatibilis az uniós jogszabályokkal. A harc elbukott, de diadalként tálalta a kormány. Az akácot senki nem akarta elvenni, egyszerűen – miután egy behurcolt, agresszív módon terjedő növény, amely kiszorítja az őshonos fajokat -, a terjedését akarja korlátozni az Unió. Az eltérő minőségű élelmiszerek vizsgálata még nem zárult le, de simán kiderülhet, hogy a pocsékabb alapanyag éppen magyar gyártmány.

Az ország szabadságát senki nem akarja elvenni, legalábbis külföldről nem. Az Orbán nevű ember és az ő udvartartásának az érdeke egyes egyedül az, hogy a civil kurázsit, a polgári szabadságjogokat felszámolja. Nem kívülről, hanem belülről válik diktatórikus, élhetetlen hellyé ez a demokráciát éppen csak futólag megtapasztaló ország. Nem külső ellenség támadt ránk, hanem belülről rohad az egész.

Orbán betöri az országot, mint egy lovat. Már a hátunkon van a nyereg, megszoktuk. Szánkban van a zabla, megszoktuk. Lendületet vesz a lovas és nyeregbe pattan, onnantól kezdve már csak nagyon komoly sérülés árán rázható le. Már persze, ha le akarjuk rázni egyáltalán. Ha nem akarjuk, akkor megszokjuk és visszük, ahová menni akar, vagy húzzuk a szekerét.

Orbánnak nincsen lelkiismerete, nincsenek erkölcsi korlátai, nincsenek gátlásai. Mindent megtesz, amit meg kell tennie a céljai elérése érdekében. Megtöri a fővárost, mert ez gyengíti az országot. Lepusztítja a vidéket, mert a kiszolgáltatott ember nem a szabadságát, a demokratikus jogait félti, hanem a napi betevőt és ilyenkor minden más háttérbe szorul. Szétveri az oktatást, mert a tudatlan ember könnyen befolyásolható. Letarolja a piacokat, mert a gazdasági hatalom az ország zabláját a kezébe adja. Háborús pszichózist szít, mert a családját féltő ember bármire rátámad, amiben veszélyt lát. Akár az árnyékra is. Közben sem ideje, sem ereje nincs elgondolkodni azon, hogy nincs is mumus az ágy alatt, hogy szándékosan ijesztgetik és hergelik...

ITT OLVASHATÓ

PAKS II. - BRÜSSZEL ZÖLD UTAT ADOTT, MÁR CSAK A MAGYAR NÉPET KELLENE MEGKÉRDEZNI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.08.


Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy a Paks II.-nél elfogadják az állami támogatást három kötelezettség teljesítése esetén. Budapestnek az engedélyhez többek között azt kellett bizonyítania, hogy állami támogatás nélkül Paks II. ki tudja-e termelni a saját árát, vagy sem? Orbánék mindent arra tettek fel, hogy az elkövetkező években-évtizedekben jelentősen drágulni fognak az energiaárak, ha ugyanis ez nem következik be, akkor a veszteségeket a magyar államnak kell majd állnia.
Már csak két eshetőség maradt, hogy ne legyen Paks II.: az atomenergia-ellenes osztrák kormány fellépése, illetve egy hazai népszavazás – ha lenne ilyen, annak a Publicus felmérése szerint egyértelmű lenne a végeredménye: a megkérdezettek többsége szerint a beruházás költséges, túlzott méretű adósságot jelent az ország számára. A válaszadók többsége szerint az Oroszországgal történt megállapodás kiszolgáltatottá teszi az országot. A megkérdezettek többsége azt is gondolja, hogy az Oroszországgal történt megállapodás összességében kedvezőtlen...

A KÜLFÖLDI LAPOK FELHÁBORODVA ÍRNAK ORBÁNRÓL: KÉT LÁBBAL TIPORJA AZ EMBERI JOGOKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.08.


Die Welt

Az osztrák kancellár egy nappal az uniós csúcs előtt felvetette, hogy
korlátozni kellene a kelet-közép-európai államoknak szánt pénzügyi támogatásokat, ha azok következetesen kivonják magukat a migrációs kérdés megoldásából.

Az újságnak adott nyilatkozatban Kern kiemelte: az alapokat igazságosabban kellene elosztani, mert jó volna, ha a jövőben nem kaphatnának milliárdokat olyanok, akik elutasítják a menekültek befogadását és a szomszédok rovására adócsökkentési versenybe kezdenek. Mint mondta, egyesek szolidaritást várnak a többiektől, pl. a gazdasági fejlődéshez és a biztonsághoz, ám a maguk részéről más területeken hallani sem akarnak a megértésről. Márpedig az ilyesfajta szelektív felfogásra a közösségi pénzek ennek megfelelő elosztásával kellene reagálni a következő pénzügyi ciklusban – emelte ki a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy senkit sem fenyeget, csupán rámutat az összefüggésekre. Ezzel együtt megjegyezte, hogy Németország, illetve Ausztria számára nem lesz könnyű milliárdokat átutalni az EU költségvetésébe, ha nem történik semmi a bérdömping, illetve a migránsok igazságos elosztása ügyében. Az összefoglaló hozzáfűzi, hogy Magyarország az idén 9 %-ra akarja mérsékelni a nagy cégek nyereségadóját, mert ily módon is sok külföldi vállalkozást szeretne magyar földre csábítani. Csakhogy az igen érzékenyen érinti az osztrák államot, amely tisztességes adóversenyt sürget.

New York Times

Éles fényben mutatkozott meg, hogy Európa milyen kedvezőtlenül viszonyul a bevándorláshoz, amikor a magyar parlament engedélyezte, hogy őrzött táborokban tartsák a menedékkérőket a déli határon.
Emberi jogi szervezetek, köztük az ENSZ Menekültügyi Szervezete szerint a döntés sérti a nemzetközi jogot.

Orbán ezzel szemben azzal érvelt, hogy a lépés segít megvédeni az uniót is, erős elrettentő hatást fejt ki a migrációval szemben, amely szerinte a terrorizmus trójai falova. Az UNHCR úgy reagált, hogy Magyarországnak kötelessége kevésbé súlyos kényszerítő intézkedéseket fontolóra venni. A lap hozzáteszi, hogy Orbán migránsellenes retorikája a jelek szerint részben a politikai hatáskeltést szolgálja. Hiszen csak viszonylag kevés menedékkérő akar az országban maradni, a nagy többség próbál eljutni oda, ahol szívesebben látják őket. Gárdos Tódor az Amnesty International londoni irodájától azt mondja, hogy az Országgyűlés határozata sérti az uniós szabályozást, mivel senkit sem lehet őrizetbe venni csak azért, mert menedékért folyamodott. Ugyanakkor Európa küszködik a populista hullámmal, így más államok is igyekeznek elriasztani a bevándorlókat...

JÓ EZ ÍGY, VIKTOROV, NEKEM TETSZIK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.08.


...A nyilvánvaló, notórius és egyben tudatos hazudozáson, a szokásos, egyszerűagyúaknak szóló, szájbarágó, lábszagú téziseken (háború van, mi vagyunk a jók, az Unió rossz, a menekült=terrorista, fegyverbe, hősök, magyarok!), a rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés bünetőjogi kategóriáinak eszembe juttatásán és azon túl, hogy természetesen ismerjük már sekélyes történelmi tudásából fakadó, Európa védőbástyájáról szóló tév- és rögeszméit, ez a verbális örjőngés – súlyosságát illetően – az etnikai homogenitás ordas eszméjével vetekszik.

A migráció terrorizmussal való összemosásának ördögi húzását már ismerjük a repertoárjából: erre épít két éve. Persze önmagában már az borzasztó, hogy fegyvertelen nyomorultak elkeseredését valaki a török seregek támadásaként és ostromállapotként interpretálja, és dicsőségnek nevezi a szögesdróttal körbefont konténerekbe való bezsúfolásukat, de egy gyerekkori traumáiból kigyógyulni nem tudó frusztrált kisembernek ennyi az önbecsülése. Nulla a köbön.

Az ilyen ember egy életen át bűnbakokat keres, és meg is találja őket. Háború és halál elől menekülő embereket kollektíven bűnözőkként kezelni, oklevles diktátorok előtt földig hajolni, orosz maffiózókat és letelepedési kötvényes potenciális terroristákat jó pénzért beengedni az Unióba, hát igen: ő az, a rekedt hangú maffiózó. Putyin trójai falova, akinek az a feladata, hogy szétverje Európát, és akinek már csak ez az egy lapja maradt, miután szétlopta az országot: háborút vizionálni, tömegpszichózist csúcsra járatni.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a határon hetekig, hónapokig esőben, hóban, sárban szopatott emberek béketűrésének megrogyására játszik ez a nagypályás gazember, hátha elszakad a cérna, hátha valaki besétál a csapdába és legitimálja a görénységét. Mert ő ugye, megmondta. Európa legbiztonságosabb országában, ahol a gazdaság recseg-ropog, és az egzisztenciális hanyatlás a mindennapok valósága, ahova nem menekülnek a 70 éve hanyatló Nyugatról az emberek biztonságot keresni, de ahonnan elmegy mindenki, aki teheti, azt magyarázza a maffia feje, hogy a biztonság értékesebb, mint a szabadság és a jólét. A biztonságra hivatkozva ki lehet lopni az emberek szemét, el lehet venni a jogaikat, és legyenek büszkék arra, hogy szolgálhatják a zsírosodó keresztapát, aki 50 évre kiszolgáltatta az országot az oroszoknak.

Valahol örülök annak, hogy végre kimondta: az emberi jogok, az egyetemes (!) emberi jogi egyezmények és a Magyarország által aláírt nemzetközi szerződések számára nem többek szépelgő handabandánál, amelyek egy törvények fölött álló személyiségzavart nem köteleznek semmire. A menekültek elleni tisztességes eljárás lefolytatására, vagy legalább a saját korrupt gépezete által megszavazott törvények betartására végképp nem. Miközben ismeretlen hátterű, vélt és valós bűnözőknek jó pénzért árulja az európai útlevelet és a teljes jogú schengeni állampolgárságot, békeidőben háborús pánikot kelt és bevallja: ívesen szarik ő az emberi jogokra. Helyettük középkori sötétséget és végvári vitézeket lázálmodik. Ellenségként bélyegez meg mindenkit és elvitatja a tisztességes emberektől is a mindenkit megillető esélyt arra, hogy emberként bánjanak vele. A félszájjal elhadart, emberségre vonatkozó kiszólás ne tévesszen meg senkit: csak jelezni akartam, hogy a handabandátokat leszarom.

Jó ez így, Viktorov, nekem tetszik! Még eljöhet és el is jön az idő, amikor jól fognának neked is ezek a szépelgő handabandák. Majd amikor a te jogaidról lesz szó. Például amikor jogod lesz hallgatni. Amikor a hetedíziglen korrupt, emberiesség ellenes, uszító-lázító pályafutásodat értékeljük. Remélem, eszedbe nem jut majd a jogaidat emlegetni. Mert tudod, az egyetemes emberi jogok természetüknél fogva olyanok, hogy ha egyvalakire nem tartjuk érvényesnek őket, akkor utána tetszőlegesen bárkitől megtagadhatóak.

A végvári vitézeid és az orrba-szájba hülyített szektád még mindig azt hiszi, hogy ha szimbolikusan szorulni fog a hurok a nyakad körül, ők majd megússzák. Pedig ha jobban belegondolok, őket is, minket is már régen migránsokként kezelsz a saját hazánkban. Attól, hogy az embertelen geciségnek számos kifejeződési formája van, és attól, hogy minket még nem harapnak szét a kutyáid és nem fognak fegyvert a halántékunkhoz, mikor belökdösnek a konténerbe, a levegőnk ugyanúgy fogy. De ez változni fog. És akkor senkit nem fognak érdekelni a szépelgő handabandáid.

LEARN TO

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.08.


Tényleg sokat gondolkoztam, szóljak-e. Első pillantásra a dolog nem is látszik fontosnak. Ráadásul ennek a blognak az olvasói már nyilván észrevették, enyhén szólva nem vagyok nagy hazafi, hiába tudom, (vagy legalább sejtem) az okokat, nem vagyok képes fölmenteni ezt a birka népet - ekkora tömeges ostobaságra nincs mentség, amit a csúti futballista 7 éve csinál, azt már a legsötétebb butaságban élő fekete-afrikai országokban sem tehetné meg. Ott tartok, ha meghallom azt a szót: magyar, émelyegni kezdek.

De. Ha Hosszú Katinka (akit mellesleg szívesen nézek, mikor úszik) meghirdet egy programot, ami arról szól, hogy gyerekeket tanít úszni, és ennek a programnak az a neve, hogy Learn to swim, akkor nem émelyegni kezdek, hanem baromi dühös leszek. Ez itt egyelőre még Vörösmarty, Arany, Petőfi országa, itt írt verset József Attila és Radnóti, prózát Karinthy Frigyes és Ottlik. Ez itt még Bartók és Kodály országa, amit egy végtelenül gusztustalanra hízott, álságosan ájtatos tömeggyilkos gazember sem tudott még teljesen tönkretenni. A Tanulj úszni program (az angolból való szó szerinti fordítás) szótagra majdnem ugyanaz, és az isten háta mögötti utolsó faluban is érthető. Ami egyelőre akkor is szempont, ha a jelenlegi programnév azt sugallja, az uszodában nem a nyírségi parasztgyerekeket várják...

KÉT NYUGDÍJAS LEGYÁVÁZTA ORBÁNT, JÖTTEK A RENDŐRÖK - VIDEÓVAL


GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.03.07.


A két néni (70-75 év körüliek lehetnek) akciójáról videó is készült, amit a Sztárklikk tett közzé. Azért igazoltatták őket, mert a Cinege utcában ezt ragasztották ki:

Itt lakik egy gyáva miniszterelnök, aki eladta a magyar népet a pénzhatalomnak.

A videóból kiderül, hogy a „plakátragasztós incidens” miatt előbb két civil ruhás elvette a két néni iratait, majd erősítést kértek. Megjelentek az egyenruhások, majd a parancsnokuk – számol be a 24.hu.

Néhány részlet a párbeszédből.

– Most töltöm a hetvenötöt, mit képzel, ki vagyok én, egy terrorista? Vagy micsoda? Hát ez egy gyalázat.

Az egyik néni nem értette az intézkedést, mondván, ő csak véleményt nyilvánított azért, hogy ne kerüljön az utcára.

– Én szégyellem magam, hogy ebben az országban élek.

A kiérkező parancsnok kérdésére a két nyugdíjas elárulja, hogy akciójuk nem volt szervezett, csak arra jártak, és mivel nagyon unják már ezt a „Magyarország jobban teljesít” hazugságot, ki is ragasztották véleményüket.

Orbán Viktor házának környékét a TEK védi. A főigazgató legutóbb a személy- és létesítménybiztonsági intézkedést március végéig hosszabbította meg, mivel a területen védett személyek tartózkodásával, közlekedésével kell számolni. Az intézkedés alapján a környéket bármikor lezárhatják, a forgalmat korlátozhatják, megtilthatják azt is, hogy az érintett területre valaki belépjen, vagy onnan távozzon.

BŰN ÉS ERÉNY

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.08.


Vasárnap este egy nagyon szép filmet láttam az egyik tv. csatornán, amelynek a címe „A felolvasó” volt. Ez végeredményben egy különös szerelmi történetet vázolt fel, ami a végén drámába torkollott. Michael Berg egy 15 éves középiskolás diák volt, aki egy nálánál kétszer idősebb nővel kezdett szexuális kapcsolatot. Feltűnt a fiúnak, hogy a hölgy, Hanna Schmitz szerette azt, ha felolvasnak neki. Ennek a kapcsolatnak az vetett véget, hogy Hanna egyik alkalommal eltűnik a fiú szeme elől, és a szerelmes diák később sem találja meg. Csupán 8 évvel később, amikor már Michael joghallgatóként a tanárával együtt tárgyalásokra jár, akkor kerül ismét a látókörébe. Hanna azonban vádlottként van ott és mint háborús bűnöst vonják felelősségre. A fiatalembert ez mélyen megdöbbenti és a továbbiakban nyomon követi a nő életútját.


Hannát, akit Kate Winslet alakított, és amiért Oscar díjat is kapott, azzal vádoltak meg, hogy amikor a nácik őreként 300 fogolyra vigyázott további 5 társával együtt, nem menekítette ki őket egy égő templomból, holott a bíró szerint azt kellett volna tennie. Hanna erre azt a választ adta, hogy azért nem tette meg, mert az volt a kötelessége, hogy 5 társával együtt vigyázzanak azokra. Egy állítólag az általa írt jelentést mutattak fel bizonyítékként, és ezt a vádat az ott lévő és vádlottként megjelent volt társai is reá kenték. A valóság azonban az volt, hogy Hanna nem is tudott írni, sem olvasni, éppen ezért kellett a fiatal Michaelnek felolvasnia számára. De a joghallgatóként ott lévő volt szerelme ezt nem hozta a bíróság tudomására, mert szerinte Hanna ezt nem akarta volna, mert szégyellte a tudatlanságát. Ezért is vállalta magára azt a bűnt, amit nem is ő követett el. A korábbi őrök közül így Hanna kapta a legnagyobb büntetést, reája életfogytiglanig tartó szabadságvesztést szabtak ki. Ez volt az ára annak, hogy Hanna megmaradjon önmaga és Michael számára erényesnek...


LEGYÉL TE IS MÉSZÁROS LŐRINC ÜZLETTÁRSA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Csengery Kristóf
2017.03.08.


Hajdúnánási hentesek tanultak menedzsmentet uniós számlára; nem csitul Simonka György korrupciós ügye; Mészáros Lőrinc óriásit megy a tőzsdén is, most bárki betársulhat hozzá.


Ezekről ne maradj le!

Milliárdok kamuképzésekre (Átlátszó)

Újabb Simonka-per jöhet (Index)

Mészáros Lőrinc és az ezer százalékot emelkedő részvény (444)

Ha van három perced:

Milliárdok kamuképzésekre
A DFT.-Hungária Zrt. különleges üzleti modellt alkotott. A pályázati pénzek minél precízebb kiszipolyozására szakosodtak, és ennek keretén belül tucatnyi felnőttképzést tartanak, illetve más, kétes projektbe kezdenek be. Így például 20 millióért tanítottak hajdúnánási henteseket “lean menedzsmentre”. (Átlátszó)

Újabb Simonka-per jöhet
Uniós forrásokkal zsonglőrködhetett Simonka György. Huszonnégy millió forint pályázati pénz lenyúlásáról szólnak a hírek. Simonkáék ugyanis ennyi uniós pénzt oszthattak szét családjuk és barátaik között hivatalosnak tűnő, azonban nagyon gagyi kifogásokkal. Elvileg a magyar-román sajtókapcsolatokat kellett volna erősíteni, ebből lett egyórányi rádióműsor, néhány kiadvány és három médiatréning. (Index)

Mészáros Lőrinc és az ezer százalékot emelkedő részvény

Február vége óta már nyílt, hivatalos tény, hogy a tőzsdén be lehet szállni a Mészáros-sikertörténetbe: a Konzum Nyrt, majd az Opimus Nyrt. tulajdonosai között is színre lépett Mészáros Lőrinc, mint magánszemély. Az árfolyamok felrobbantak, néhány rövidtávú spekuláns máris nagyot nyert ezzel – ők már a bejelentések előtt betáraztak az olcsó részvényekből. (444)

Dúl a belháború az Exim Bank körül
A régen kormányközeli üzletemberként aposztrofált Nobilis Kristóf és az Exim Bank között büntetőfeljelentéssel és nyomozással is dúsított jogvita van. Az Exim 2014-ben kinevezett új vezetése polgári perben próbálja kimondatni a Nobilis cégével kötött bérleti szerződés érvénytelenségét , de közben büntetőfeljelentés is történt Nobilisék ellen. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Még nem hallgattak ki gyanúsított az ORÖ-botránnyal kapcsolatban – Polt Péter legfőbb ügyész ezt egy ellenzéki politikus kérdésére válaszolta írásban. (Index)

Egy még meg sem épült uszoda energetikai korszerűsítésére nyertek újabb száz millió forintot Sásdon. Az uszodára eredetileg 300 millió forintot kaptak. (444)

Az 1956-os emlékév (ami most kapott további 830 millió forintot az államtól) szervezői olyan dolgokra költenek milliókat, mint például egy regény arról, mennyire féltek a Honvédelmi Minisztérium vezetői 1956 októberében. (Index)

Korrupció gyanúja miatt lemondott a 2024-es olimpiai pályázatokat elbíráló bizottság elnöke
. Frankie Fredericks a vád szerint pénzt fogadott el még 2009-ben a 2016-os olimpiarendezési pályázat lebonyolítása során. (444)

Halmozta az állampolgárságokat Roman Naiszrov, az ukrán pénzügyi felügyelet vesztegetéssel vádolt volt vezetője; az ukrán mellett brit és magyar iratai is voltak. (HVG)

SAJÁT RENDŐRSÉGÉNEK ADATAI HAZUDTOLJÁK MEG ORBÁNT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.03.07.


Amikor már a nemzetközi sajtó is arról ír, amiről a B1 blog beszámolt, ti. hogy magyar rendőrök rugdossák, kézzel és botokkal ütik a határsértőket, valamint kutyákat engednek rájuk, a magyar kormány demonstratívan kiállt a bánásmód mellett.

Például már azzal is, hogy nemhogy nem indított vizsgálatot, hanem egy szót sem ejtett róla, miközben a határvadász-tiszthelyettesek eskütételén az Orbán-kormány igazi flottafelvonulást tartott: megjelent a honvédelmi s a belügyminiszter, beszédet pedig a kormányfő mondott.

Nem is akármilyet. Orbán Viktor szerint ugyanis: "
a törvények mindenkire vonatkoznak, a migránsokra is - ezt nem írhatja felül semmilyen emberi jogi, szépelgő handabanda".

Azt ugyanakkor elfelejtette konkretizálni, pontosan milyen törvény is engedi meg, hogy igazi gestapós módszerrel kutyákkal haraptassák meg a határsértőket.

Mert ha az igaz, hogy a törvények a mindenkire vonatkoznak, akkor nyilván a rendőrökre és a határvadászokra is. Ha az Orbán-kormány hatóságai nem tartoznak bele a mindenkibe, ha ők kivételesek vagy egyenlőbbek, az persze más...

NŐK, FÉRFIAK, EMBEREK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.07.


Nyolcvan éves Valentyína Tyereskova.
Ha valaki ma Magyarországon a nevet említi, akkor az emberek többségének az ötvenhét Orbán portrét alkotó Nagy Kriszta Tereskova jut eszébe, és már csak kevesen említenénk az első női űrhajóst, aki 1963-ban, a nők közül elsőként járta meg a világűrt, elsőként vezette manuálisan a Vosztok űrhajót.
Megjelenése a kozmoszban mindennél többet mondott el a női egyenjogúságról, melynek ugyanolyan szimbolikus alakja ő, mint az első Nobel-díjas nő, Marie Curie Sklodowska, vagy a neves női politikusok közül Golda Meir, Indira Ghandi vagy Angela Merkel.
Az elmúlt száz évben nagyot lépett előre a női egyenjogúság terén a világ, miközben a haladással párhuzamosan napi szinten lehetünk tanúi a középkori gondolkodásnak, a nőkkel szembeni erőszaknak, a maradiságnak.
Büszkék lehetünk, hazánk e téren is előkelő helyet tölt be, a regnáló hatalom ugyanúgy tart díszpuncit, mint díszcigányt, egyébként meg a nő helye a jól bejáratott Kinder-Kirche-Küche háromszögben van.
Gondolom, miután lejárt a polkorrekt beszéd, a mindenféle emberi jogi, szépelgő handabanda ideje, ennek Nagyurunk hamarosan hangot is ad, és Anikó asszony darabideig ugyanúgy napszemüvegben közlekedik majd, mint hajdan Sophia Loren...

Nők, lányok, asszonyok, anyák, kismamák, főnökök és beosztottak, templomjárók és cábár, ordas kurvák, filmszínésznők, művészek, celebek, minden pillanatban a családjukért élők és kopott mucusok - de rettenetes is lenne nélkületek az élet!
A férfiak olyan kiszolgáltatottak nektek, mint kisliba a héjának, hiába handabandázunk és óbégatunk, az utolsó szót valahogy mindig ti szoktátok kimondani.
Vagy ha nem, akkor az már nem egy normális társadalom, nem egy normális kapcsolat, nem egy normális család.
Talán így is van ez jól, hiszen mivel lehetne egyébként kompenzálni egy adrenalinfüggő, agresszív és ostoba férfitársadalom melléfogásait, ha nem a ti kompromisszumkészségetekkel, pragmatizmusotokkal, praktikus gondolkodásotokkal, lényeglátásotokkal?
Nagy vesztesége ennek az országnak, hogy kevés a női vezető, pedig vezetésre alkalmas sok van közöttetek, de valamiért nehéz kilépni a fallokrata társadalmi elvárások keretei közül.
Még ti sem vagytok képesek elfogadni
 legjobbjaitokat vezetőnek, inkább kerestek egy tenyeres-talpas, ostoba férfit, mint elfogadnátok a tehetséges nőt...

ITT OLVASHATÓ

ROGÁN, FARKAS, MENGYI: MONDJATOK LE A BÚJÓCSKA HELYETT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.03.07.


Hová tűnt Farkas Flórián? És Rogán Antal? Mengyi Roland? Úgy eldugták őket a választók elől, mintha soha nem is léteztek volna. A parlamentben meghúzódnak, sajtótájékoztatót nem tartanak és nyilatkozni sem akarnak, pedig lenne miért védekezniük. Ha viszont nem tudnak védekezni, akkor nem bujkálniuk kellene, hanem lemondaniuk minden tisztségükről és eltakarodniuk a közéletből.

Valamiért már nem divat közszolgák lemondását követelni hangosan, hiába a zűrös ügyek és a szőrén-szálán eltűnt milliók, milliárdok, mintha alig érdekelne ez valakit. Felháborodunk, megosztunk két cikket, aztán elfelejtődnek a dolgok. Ha ilyen simán megy a beletörődés, akkor miért változna bármi kormányoldalon? Ha annyi a következménye 1,6 milliárd forint eltűnésének, hogy némán, szánalmasan kell menekülni a kamerák elől, az elég?

Úgy tűnik nem. Farkas Flórián továbbra is a miniszterelnök romaügyi megbízottja, Rogán Antal még mindig miniszter és Mengyi Roland is országgyűlési képviselő. Pedig kevesebbért is buktak már meg politikusok, mint amennyi az ő számlájukon van...

BÖRTÖN JÁRJON AZÉRT, HA EGY POLITIKUS HAZUDIK A VAGYONNYILATKOZATÁRÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.03.07.Két havi börtön és 1,5 millió forintnyi bírság – ez jár a hibás vagyonnyilatkozatért. Persze nem Magyarországon, hanem Franciaországban. Az LMP most Magyarországon is szigorítana a törvényen – ezzel elvben nyitott kapukat dönget, hisz a Fidesz is ezt tenné. Persze csak olyankor, amikor politikai érdeke fűződik hozzá.

Hogy mennyire értelme van ma Magyarországon a választott képviselők által kötelezően leadandó vagyonnyilatkozatoknak, mi sem mutatja jobban, hogy egyetlen egy érdemi vizsgálat sem indult, amikor:

  • Matolcsy György volt képtelen megbirkózni a feladattal,
  • Rogán Antalról már nem is érdemes beszélni, akinek néha nő egyet a lakása, nyaralóján pedig olyan medence épült, amit a fizetéséből biztos nem spórolhatott össze,
  • a fideszes Farkas Sándor pedig röpke 1,5 milliárd forintot hagyott ki a bevallásából, 
  • Mészáros Lőrinc pedig egyszer egymilliárdot felejtett ki belőle,
Mert hát ugyan ki emlékezhetne minden kicsi milliárdocskára?

És ez csak a jéghegy csúcsa, hisz nem is említettük még a méltán jó partinak számító Lázár gyerekeket, akikre gondos apjuk tízmilliókat érő lakásokat iratot. Ahogy Szijjártó Péter szorgos szüleit is ide vehetjük, akik agg korukra már csak csemetéjük boldogulását tartják szemük és pénztárcájuk előtt.

Mindezek alapján könnyen kijelenthetjük: a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer egy vicc.
Rossz vicc...