2018. április 5., csütörtök

KEDVES BARÁTOM! - FRANK TIBOR LEVELE KANADÁBÓL


KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Frank Tibor
2018.04.04.


Kedves Barátom!

Sok éve panaszkodtok nekem (is), legfőképp az otthoni állapotokról. És engem sürgettek már vagy négy éve, hogy írjam már le a véleményem.

Merthogy négy évvel ezelőttig írtam gyakran, mindenféle újságban, azóta nem. Hát azért nem írok négy éve, mert akkor is falra hányt borsó volt. Akkor, a legutóbbi cikkemben azt írtam, hogy fogjatok össze, ha le akarjátok váltani ezt a bandát, mert négy év múlva (most) sokkal nehezebb lesz, ha éppen nem lehetetlen. Merthogy az ingát felakasztották, az nem tud visszalengeni. Akkor azt mondtam, háááát, ha nektek ez így jó, (mert mégiscsak megválasztódtak megint, mert nem akartatok együttműködni), akkor miért én dumáljak bele innen tízezer kilométerről?

Másik, hogy otthon már réges-régen nincs vitakultúra. Tény, hogy írhatsz akár a rőtbóbitás kacagó gerle nemi életéről is, akkor is a kommentek között már a második sorban beindul az anyázás, cigányozás, zsidózás, vagy legújabban a sorosozás. Meg, hogy könnyű innen a messzeségből, a nyugati partról osztani az észt. Ebben van igazság, de abban is, hogy az okos más hibájából tanul.

Otthon valódi vita nincs, érzelmek vannak, indulatok, düh, irigység és félelem, mint az egész országban.

Emlékszem (tinédzser koromban olvastam), Lukács György írja valahol, hogy a nácik a gyűlöletet, a komcsik meg a félelmet használták hatalmuk fenntartására.

Szerinted ma melyik folyik otthon, kedves barátom? Szerintem mindkettő, mesteri keverékben.

Ez már annyira szürrealista, hogy már se nem vicces, se nem tragikus, inkább hihetetlen. Nemcsak a tettek, a reakciók is e világon kívüliek. Putyin tanulni jár Pestre, Erdoğan felkészül, és már Kim Dzsongun is beadta a vízumkérelmét.

Korábban több mint száz cikkben és interjúban kifejtettem, hogy ami hazánkkal történik, az történelmi léptékkel is bűn. Olyan eszméletlen történet, amibe Orwell tolla is beleremegne. Az, hogy az internet korában, a 21-ik században ilyen demagóg dumával valaki népszerű lehessen, ilyen agyament egybites propaganda csatornákat üzemeltessen közmédia címen, ahhoz olyan társadalmi helyzetet, szellemi és idegi állapotot kell feltételeznünk a nép részéről, amilyet én nem is merek elgondolni.

Már sokszor elmondtam neked, hogy ez a hatalom az én szememben, a kor viszonyaihoz képest, bűnösebb az előző kettőnél. Kádár, sőt Horthy rendszerénél is. Én úgy látom, hogy Kádár és Horthy is jobban képviselték az adott kor lehetőségein belül a nép érdekeit, mint Orbán ma. Nekem egyik iránt sincs sok szimpátiám (Kádár elől megszöktem családostul, két könyv is íródott róla; Horthy alatt meg kiirtották édesapám első családját, beleértve két testvéremet is).

Az a kettő azonban többé-kevésbé kötelező volt, és – nem enyhítendő a bűneiket – Kádár meg Horthy is valamelyest enyhítette a háttérben diktáló nagyhatalom akaratát. A „cucilizmus” jobb volt nálunk, mint a környező országokban, és Horthy is próbálkozott ezzel-azzal. Akkor, mint addig szinte mindig, a történelem rossz oldalán álltunk.

Most viszont, először az újkori történelmünk során, igazán Európához tartozhatnánk, békés ország lehetnénk, háborúk, sőt harcok nélkül, építhetnénk hazánkat, szépen lassan, de biztosan felzárkózhatnánk a fejlett nyugathoz, amire mindig is vágytunk. És, tegyük hozzá, amihez a külföld óriási pénzügyi segítséget is adott. (Igaz, kihívást is, a globalizált világban a verseny vállalását). Élvezhetnénk a szabadságot, a vállalkozás és a szellemi kibontakozás lehetőségeit. Az új, innovativ technológiákban élen járhatnánk. Orbán kétharmaddal nemzeti összefogást hozhatott volna létre, és különféle nézetek bevonásával gyors fejlődésnek indult volna hazánk. Ehelyett a vezetők a gyűlölet, az állandó, légből kapott és mesterkélt háborúsdi útját választották. A hazugság és a félelem országát hozták étre. A hülyék meggazdagodását, a lopást és az intézményesített korrupció rendszerét. És ennek fedezése során annyira felbőszítették és lezüllesztették a társadalmat, hogy ennek helyrehozatalához igen hosszú időre lesz szükség. Az agymosás olyan szintjét érték el, ami Európában párját ritkító, történelmi léptékkel is. Főleg békeidőben. Mi régen nem hittük el, hogy pl. a románokat úgy el lehetett nyomni, mint ahogy Ceaușescu tette, Európa közepén. Aztán most itt vagyunk mi, ráadásul elnyomó háttérhatalom nélkül, sőt EU és NATO tagsággal támogatva.

A nyolcéves agylúgozás fokozatosan egyre lejjebb vitte az országot. Ma olyan dolgok történnek, amiket pár éve elképzelni sem tudtunk volna. Nemcsak arról van szó, hogy a régió éllovasából sereghajtók lettünk, (még Lengyelország is megelőzött bennünket, a történelem során először).

Az emberi értékek és viszonyok még fontosabbak, azok hosszú távon sem könnyen hegednek. A toleranciát, a szolidaritást kiölték a társadalomból. Teljesen. Másrészt meg, ahol nem kellene a tolerancia, ott olyan birkatürelemre nevelték az országot, amilyen még a 70-es években sem volt. Igaz, most vannak szelepek. 600 ezren már elmentek. Tehát ahol létszükséglet az egymás iránti szeretet és türelem, ott ökölrázás folyik, ahol viszont nem kellene hagynunk magunkat, ott birkatürelem és apátia van.

Négy éve ezt írtam a nemzeti konzultációkról: „Konzultáció címén olyan együgyű hülyeségeket kérdez meg a néptől, a te pénzeden, amitől az állatóvodában az enyhén retardált 14 hónapos orangután magához nyúl, és helyből hatalmas hátra szaltókat csinál. Azóta se szóltatok neki, a betegnek, hogy vegye be a gyógyszerét. Vagy legalább írjon vékonyabb papírra”. És ezekből volt egy pár azóta.

Négy éve íródott ez is: „Negyedszázad alatt gulyás-kommunizmusból szépen puszta-kapitalizmussá lett az ország. Európa egyik leggyorsabban fogyó nemzete és harmadik legszegényebb országa lettünk.” Régen a szocialista blokk “Legvidámabb Barakkja” voltunk, ma legfeljebb a „Balkán Legelcseszettebb Összeszerelő Üzeme” címet kaphatnánk meg.

Tudod, azon mentem le hídba leginkább, amikor tavaly a Heineken vörös csillagjáról ment a propaganda. Hogy komcsi jelkép. De hiszen az egész ország bűzlik a „cucilizmus” rothadó szagától! A bratyizás, a mutyizás, a szürkeség, a földre néző emberek, a vitakultúra teljes hiánya, a felszínesség, a türelmetlenség, a bürokrácia, a kivagyiság, a hantázó és gazdagodó politikusok, a korrupció mindent átszövő bűzétől. Az egész otthoni politika igazi komcsi alapokon nyugszik. (És itt nem a 80-as évek reformistáira gondolok). Legfőképpen pedig a kormányzásnak nevezett mutyi. Persze közben ünnepeljük a Horthy-korszakot is. Volt KISZ-titkárok, pártmunkások, és párt-firkászok vezetik az országot, és persze köztük a besúgók. Igen, a volt komcsi ügynökök is a politika magasságaiban dolgoznak ma is.

Ez megnyilvánul tartalomban és stílusban is: minden területen centralizálás, teljes kontrol, minden idők legnagyobb és legdrágább kormánya (amiben nincs egészségügyi, oktatási vagy környezetvédelmi minisztérium). A másik véleményének az elnyomása, karaktergyilkosság, nem az a lényeg mit mond, hanem, hogy ki mondja, rákosista stílus (aki nincs velünk, az ellenünk van, a haza nem lehet ellenzékben, ellenzék nélkül is működik a parlament), stb. Aztán lásd köztévé: tiszta korai Kádár-rendszer! Emlékszel, barátom, gyerekkori viccünk, amikor a zsiráf megkérdi a sivatagban a két oroszlánt, miért cipelik a hatalmas vasdarabot. „Hát milyen jó lesz, ha letesszük” –, mondják. Én ezt érzem, amikor kikapcsolom a Mirgáncs 1-es csatornát.

Nekem „könnyű”, mert utána körbenézek, és Kanadát látom a szabadsággal, a nyugalommal, a mosollyal, a szeretettel. Igaz, fáj a szívem a hazámért, amelyből ez lett, (és ahol a demokráciáért én is vagy tizenöt évet dolgoztam a gengszterváltás után). A szeretet szigete helyett az utálat, gyűlölet, a félelem, a méreg és idegbaj országa. (Hazánk az utolsó helyen áll az OECD boldogságindexében, és majdnem utolsó a társadalmi tőke, az egymás iránti bizalom terén is).

Itt hetekig nem látom a miniszterelnökünk hülye pofáját a tévében, otthon meg minden róla szól. Tudom, a ti helyzetetek nehezebb, a külvilágot nem tudod kikapcsolni. Ezért írok most.

Te ugyan arra kértél, írjak nyílt levelet én is a Kárpát-medence géniuszának. Inkább írok olyanoknak, akiket nem tartok gazembernek, például neked, barátom. Végül is kik a címzettjei a levélnek? Legfőképpen te, aki lassan, de jössz ki a kómából a pesti kórházban. Meg te, a miskolci közmunkás, a pesti milliárdos, a kispesti hajléktalan, a sakk nagymester, a keleti szélen tengődő roma, a híres komédiás, az óceánjárón dolgozó mosogató, a médiatulajdonos, a kórházban fekvő festőművész, a világhírű sportoló, a rokkant, a politikus, a kisnyugdíjas és a nagy játékos. Te, aki sírsz, ha átléped a határt, és te, aki lélekben már Londonban élsz. Te, a vegasi tervező, a mérnök és nyugdíjas tanár, munkás és művész, tanuló és nyugdíjas.

Mert most talán még van egy esélyetek, hogy megszakítsátok a zombik uralmát, visszaadjátok a népnek az ellopott országot, a hitet, a szeretetet, a nyugalmat, és hagyjátok az embereket, hogy dolgozzanak, jólétet teremtsenek. Hogy kidobjátok a hatalomból a régi KISZ-titkárokat, ügynököket, és az új generációnak biztosítsátok a boldogulást a saját szülőhazájukban.

Hogy ezt az eddigi sok hülyeséget és gonoszságot ki hiszi el, az a választásokon kiderül.

Azt tudjuk, mennyire rövid népünk memóriája. A szabad világban, ha egy vezető mond valamit, általában később számon kérik rajta. Otthon ezek elfelejtődnek. Szerinted mi lett a söralátéttel? Vagy a beígért adócsökkentéssel, a világ legmagasabb ÁFÁ-jának, és a bevezetett félszáz új adónemnek a tükrében? Igaz, az egymillió munkahely majdnem teljesült, csak éppen Londonban és otthon közmunka gyanánt. Fognak-e az emberek emlékezni ezekre a dolgokra a választás napján? Eszükbe jut-e a Malév, vagy a forint bedöntése és a Matolcsy által beígért 5-7%-os növekedés?

Nem vagyok baloldali, tudod jól (itt Kanadában is a konzervatív kormányt támogattam – a mostani enyhén szólva nem tetszik). De itt nem bal- meg jobboldalról van szó, hanem demokráciáról.

A választások előtt meg kellene kérdezni, mi van a másfél milliárddal, ami a roma programban tűnt el? És a vörös iszap kártérítése, a kaszinók, Kishantos, a trafikok, nemdoktor (csaló) schmittpali, a Liget program, a várba költöztetés, az M3, az M4, az MKB eladása, az MNB körüli millió botrány, a milánói expo, a NAV-botrány, a kitiltási botrány (hívjatok tolmácsot), az Öveges program, Questor, 20 ezer beengedett migráncs, a 3500 beengedett menekült (amit eltitkoltak), a Várkert bazár, a Pharaon-ügy, kamupártok finanszírozása, Margit-híd, Népszabadság, hirdetőoszlopok, V. ker-Rogán ingatlaneladásai, Felcsút – ez vagy száz botrány egy név alatt, kisvasút, stadion, közpénzek közpénzjellegének elvesztése, balatoni jachtkikötő, takarékszövetkezetek, földpályázatok, Malév (ja, az már volt), paraolimpiai bizottság, olimpiai pályázat, vizes világbajnokság költségei, festménykölcsönzések, Elios-ügy, M4-es autópálya, közmédia, Origó, Kisvárda, online pénztárgépek, mobilgát, Semjén másolt doktorija és helikopteres vadászata, magán nyugdíjpénztárak, az önkormányzatok kvázi lefejezése, az ügynöktörvény elsumákolása,… na, jó, leállok, mert reggelig lehetne sorolni.

Anyám, borogass!

Már sokszor elmondtam, hogy nemcsak itt, de már fél demokráciákban is réges-rég repülnének olyan emberek, akik így lopnak, csalnak, hazudnak. Egy ilyen Olaf-jelentés után Orbán úgy hasalt volna el bárhol a világon (oké, kivéve vagy húsz országot, Venezuelától Szomáliáig), mint a csuklyás patkány (rattus norvegicus) a látványpékség küszöbén. A többiekről nem beszélve.

Nemrégiben Orbán mondta a nagykövetek tanácskozásán: „Egyedül maradtunk. Egyedül kell megvívnunk a csatákat”. Ez igaz, az első fele. Csatázni nem kellene, nincs is nagyon kivel. Azonban, ha Európa bármely más vezetője ilyen beismerést tenne, akkor azzal be is adná lemondását. Ez a legnagyobb kudarc, ami egy EU-s tagállamot érhet. És ez mindent elárul.

Orbánnak irtózatos szerencséje volt annak idején Gyurcsánnyal és az őszödi beszéddel, ki is használta rendesen. Aztán szerencséje volt a világválsággal, majd harmadszorra az Európát elözönlő migránsokkal is. Ezek nélkül nem lenne ilyen hatalma, és nem lenne ilyen állapotban az ország.

Kérdés, népünk rájön-e arra, hogy azért, mert Európa impotensen és hülyén kezelte eddig a migráció kérdését, (ebben Orbánnak jó kis szerepe volt), abból nem kellene következnie annak, ami otthon van. A környező országok sem engedtek be migránsokat, mégsem volt teletacepaózva az ország egy vigyorgó vénember képével évekig, sok tízmilliárdos költségen. Ők csak egyszerűen nem engedték be őket. Ráadásul Orbánék végig hazudtak, mert közben beengedtek sok ezer migránst, többet, mint az összes környező ország összesen.

Meglátjuk, népünk átlát-e a szitán. Rájön-e arra, hogy abból, hogy az egyik impotens hülye, még nem következik, hogy a másik gecivé váljon, és mellesleg szétlopja az országot.

Tudod barátom, a szeretet soha nem hal meg természetes hallállal. Ezt most is erőszakkal ölték meg, kaszabolták le, hintették be a helyét a gyűlölet és a félelem magjaival. Egy új vezetésnek, ha netalántán mégis létrejön, ennek visszafordítása lesz a legfontosabb feladata. Mert az ország egyik fele nem utálhatja a másik felét. Egy nép fejlődni csak békében, szeretetben, nyugalomban tud, és erre most, Orbán bandáját kivéve, megvannak a feltételek. Egy a sorsunk, mert egy nép vagyunk, egy a hazánk, egy nyelvet beszélünk, egy történelmünk van.

Magyar, zsidó, cigány és a többi is mind egy hajóban evez.

Emlékszel, amikor otthon Miskolcon, a zsarnai piacon mászkáltunk, és néztük a sok csalót, hogy verik át az embereket az itt a piros hol a piros trükkel? Megjegyeztem, furcsa, hogy ezek még szabadlábon vannak. Emlékszel mit mondtál erre? Azt, hogy ez igaz, de az az igazán hülye, aki leáll ezekkel játszani.

Nagyjából ezt kellene észben tartani április 8-án. Remélem, addigra kilábalsz a betegségből, a hosszú kómából, talpra állsz, és el tudod majd mondani a véleményedet!

Vancouverből ölel barátod, Frank Tibi.

MEGGYÓGYÍTANÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYET - AZ ELLENZÉKI PÁRTOK SZINTE MINDENBE BELENYÚLNÁNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.04.05.


Azt egyre többen tapasztalhatják, hogy ha marad a jelenlegi kormányzat, akkor mi várható az egészségügy területén. Talán azzal summázható a dolog, hogy egyre inkább azoknak van esélye a megfelelő gyógyulásra, akiknek erre elegendő pénze van. Az ellenzéki pártok mindegyike változtatna ezen a helyzeten.

Öt év alatt nagyot nőtt azoknak a magyar lakosoknak az aránya, akik igénybe vesznek valamilyen magánorvosi szolgáltatást. Egy biztosító felmérése szerint már 2017-ben 57 százalék vallotta ezt. Ők különféle szakorvosi rendelőkben átlagosan 57 ezer forintot adtak ki egy év alatt. Egy konferencián az derült ki, hogy sokkal többen távoznak a magyar orvosok az állami ellátásból a magánba, mint ahányan elhagyják az országot. Míg korábban a járóbeteg-ellátásokat, a magánrendelőket fejlesztették, ma már a fekvőbeteg kapacitásokba fektetnek. A szakmában szinte bárkivel beszélgetve arról esik szó, hogy a kormányközeli vállalkozók erőteljesen beszálltak a magánorvosi bizniszbe.

Mindebből nem nehéz levonni azt a következtetést, hogy ha marad a jelenlegi kormányzat, akkor egyre inkább azoknak van esélyük a megfelelő gyógyulásra, akiknek erre elegendő pénzük van. Az egész rendszer érzékelhetően beteg, amit jelez például az is, hogy a daganatos betegek túlélési esélyei Magyarországon sokkal rosszabbak, mint máshol Európában, de akár Kelet-Közép-Európában. Elképesztő várólisták alakultak ki, műtétek csúsznak, egyre több gyógyszer hiányzik a patikákból.

Az ágazat rendbetétele egészen biztosan nem könnyű feladat, amit abból is világosan érzékeltünk, hogy tulajdonképpen az ellenzéki pártprogramokban sem találtunk tuti receptet. Többen ki is térnek arra, hogy először alaposan át kellene világítani a teljes szektort...

HAZUDJMÉÉGNEKEEEEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.04.05.


Hát ami szép, az szép! És persze háttal nem kezdünk mondatot, csak mellkassal előre, nade kit izgat? 

Csökkentek a közterhek, mi?

Vegyük a most aktuális minimálbért, ami bruttó 138 000 forint. Ha valaki 2010-ben ennyit keresett bruttóban, akkor a nettója 99 846 forint volt. Ez még a Fidesz diadalmas közteher csökkentése előtti idő.

Most, 2018-ban a 138 000 forint bruttóból 91 770 forintja marad nettóban a keményen hülyének nézett kisembernek. Tehát 8076 forinttal többet adózik, mint akkor, amikor még rosszabbul élt, mint most.

2010-ben a KSH adatai szerint egy kiló kenyér 266 forint volt, 2017-ben 278, egy kiló sertéscomb 2010-ben 1130 forint, 2017-ben 1220, egy liter tej 2010-ben 213 forint, 2017-ben 229, egy darab tojás 2010-ben 31, 2017-ben 54,4 forint volt.

Ja, hogy a kisgyermekes családok jobban járnak? Remek. A magas jövedelműek is jobban járnak, nem is kevéssel, hiszen gyakorlatilag megfeleződött az adójuk. Mindez úgy volt kivitelezhető, hogy az alacsonyabb jövedelműektől és főleg az alacsonyabb jövedelmű gyermektelenektől elvett a kormány, azt adta oda a magasabb jövedelműeknek és a gyermekeseknek.

Csak hát élni kellene azoknak az embereknek is, akik még nem tudtak gyermeket vállalni, vagy már felnevelték a gyermeküket. Na, velük lett rendesen kicsellózva. Én ezt pont nem szeretném megvédeni. Ezt sem.

A GYŰLÖLKÖDŐ KAMPÁNY UTÁN NE SZÁMÍTSUNK MEGBÉKÉLÉSRE.SŐT...

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.05.


A kormánypártiak el nem tudják képzelni, hogyan szavazhat valaki az ellenzékre, az ellenzékiek viszont fel nem foghatják, mi visz rá valakit arra, hogy a Fideszre adja a szavazatát. Az élesedő kampányhajrában markánsan kirajzolódik, hogy kibékíthetetlen ellentétek osztják ketté a magyar társadalmat, ezért bármi lesz az április 8-i voksolás végeredménye, a felfokozott érzelmek várhatóan nem csillapodnak le még hetekig, de elképzelhető, hogy hónapokig tart a hadiállapot. Hogyan juthattunk idáig, és miként lehetne megbékíteni egymással a feleket? Egyelőre esélyünk sincs arra, hogy ezeket a kérdéseket megválaszoljuk.

Egy parlamenti választás a normálisan működő többpárti rendszerekben a demokrácia ünnepe szokott lenni. A pártok kihirdetik programjaikat, vitáznak egymással, érvelnek, ellentmondanak a másiknak, ha másként látják a dolgokat. Akik kormányoztak, dicsekednek az elért eredményekkel, és persze magyarázzák a bizonyítványt, ha nem sikerült mindent teljesíteniük, amit a kormányprogramban megígértek. Akik pedig ellenzékben voltak, alaposan leszedik a keresztvizet a kormányról, és igyekeznek meggyőzni a választókat arról, hogy ők jobban csinálták volna a dolgokat. Mindezt persze a politikai kultúra írott és íratlan szabályainak betartásával történik.

Mint megszokhattuk, Magyarország teljesen más ebben is, mint azok az országok, ahol a vita nem durvul el, nem személyeskedő, és nem fenyegetik meg egymást a felek sem börtönnel, sem leszámolással. Nálunk egymásnak feszülő szekértáborok vannak, és már azt is megszoktuk, ha a kormányon lévők nem is tartják a nemzet részének azokat, akik nem rájuk szavaznak. A Fidesz olyan politikai kultúrát honosított meg hazánkban, melynek egyenes következménye, hogy a választások után tovább fognak forrni az indulatok a politikusokban és a választókban egyaránt.

Biztosak lehetünk majd abban, hogy a vesztesek vitatni fogják az eredményt, bárki bukik majd április 8-án. Mivel szinte semmi átmenet nincs az ellenzék és a kormány között, mindkét oldal a másik fél elszámoltatását, ledarálását, ellehetetlenítését ígéri saját választóinak. Mert csak ezzel lehet mozgósítani, harci lázban tartani a saját tábort, így lehet maximalizálni a szavazatokat. Ma már fel sem kapjuk a fejünket olyan brutális hangvételű nyilatkozatokra, melyek az évszázad elején még kiverték a biztosítékot a választóknál. A tét kétségtelenül hatalmas, hiszen ha a Fidesz bukik, akkor szinte mindent elveszít, ha az ellenzék nem tud felülkerekedni, akkor újabb négy évet kap Orbán Viktor arra, hogy tovább építse putyini mintájú áldemokráciáját...

ÁPRILIS 8 TÉTJE SOKKAL NAGYOBB, MINT EGY EGYSZERŰ VÁLASZTÁSÉ

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.04.05.


Én például remekül el tudom mondani, hogy milyen országban nem akarok élni. Olyanban, aminek kerítés van a határán. Olyanban, ahol emberek fagynak meg télen, mert nincs pénzük fűteni. Ahol az oktatás szegregál, 16 évesen utcára dob gyerekeket, és elveszi a jövőjüket. Ahol a munkaerő-piaci „világsikert” közmunkának nevezik. Ahol arra ébredek egy reggel, hogy egy 60 éves múltra visszatekintő napilapot bezárnak. Ahol a miniszterelnök nőügyekkel nem foglalkozik, de szenvedélyesen köpdösi a szotyihéjat az üresen kongó, de böszmedrága stadionok betonjára. Soroljam még?

Ha viszont azt kérdezné valaki, hogy április 8. után hogy nézne ki az az ország, amiben viszont akarnék élni – csak elvont fogalmakban tudok gondolkodni.
Szolidáris. Igazságos. Demokratikus.

Iszonyatosan szeretnék hinni benne, hogy lehet Magyarországból ilyen országot csinálni. Muszáj, hogy higgyek benne, ha másért nem, akkor azért a négymillió magyar állampolgárért, akik mélyszegénységben vagy annak a környékén élnek, azokért a fiatalokért, akik még el se kezdték a jövőt, azokért az idősekért, akik tisztességgel végigdolgoztak egy életet. A fogyatékos emberekért, akiket jelenleg perifériára tol az állam, az LMBTQ-közösségért, amely még mindig olyan jogokért küzd, amelyek minden embert megilletnek. A betegekért, akik jobbat érdemelnek a penésztől csöpögő egészségügynél, a dolgozókért, akiknek tisztességes bér járna az elvégzett munkáért. Soroljam még?

Szóval én szeretnék hinni abban a Magyarországban, amelyik szolidáris a sérülékeny csoportokkal, befogadó és elfogadó. Szabad.

Épp ezért napok óta inkább dühös vagyok, mint bizakodó (pedig volt, amikor nagyon bizakodó voltam). Dühös, mert tegnap(!) a családommal úgy küldözgettük körbe egymásnak, hogy Csepelen (ahol majd szavazunk) Szabó Szabolcs lett az egyetlen talpon maradt demokratikus ellenzéki jelölt, mintha az ötös lottót nyertük volna meg.

Dühös vagyok, mert négy nappal a választások előtt az ellenzéki politikusok úgy alkudoznak a körzetekről – és emiatt nyilván a jövőnkről is –, mint a halaskofák („Tíz jelölttel több lett, maradhat?”). Amire nem volt elég 4 év, azt tényleg 4 nap alatt kell még egy kicsit tovább habosítani?

Dühös vagyok, mert egy szakadék peremén játsszuk ezt a kutyakomédiát, miközben volna ennél jóval fontosabb dolgunk is: meggyőzni a választópolgárokat arról, hogy igenis létfontosságú, hogy elmenjenek szavazni, hogy közösen döntsünk a jövőnkről....

VÁSÁRHELYI MÁRIA: ÁPRILIS 8. ÉS AMI UTÁNA JÖN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.04.05. 


Akárhogyan végződnek április 8-án a választások, az eredmény mindenképpen sorsfordító lesz Magyarország jelenkori történelmében. Ha a Fidesz nyer, aminek ma nagy a realitása, akkor minden erőfeszítését a még megmaradt demokratikus intézmények felszámolására fogja fordítani, először a civil szervezetek, a bíróságok és a még megmaradt független média kerülnek sorra.

Egy újabb, immár egymás után a harmadik választási győzelem esetén ugyanis a Fidesznek és Orbán Viktornak, ha akarnák, sem lenne más választásuk, mint hogy továbbmenjenek a 2010-ben, pontosabban 1998-ban megkezdett úton.

Nemcsak azért, mert a mára kialakított vezérelvű autokrácia olyan zsákutca, amelyben nem lehet visszafordulni, és nem is csak azért, mert Orbán Viktor alkatilag képtelen mindenféle konszolidációra, és egész politikai krédója az ellenségkeresésre és a harcra épül, hanem azért is, mert a külső és belső körülmények is egészen bizonyosan „a még keményebb kézzel” politikáját fogják diktálni.

Debreczeni József Arcmás című, Orbán Viktor politikai arcképét felrajzoló könyvében meséli el, hogy amikor 2002-ben, a választási vereség után beszélgetett Orbánnal, arra a kérdésére, hogy „nem volt-e túlzottan kemény és konfrontatív a kormányzat politikája”, a bukott kormányfő szó szerint ezt felelte: „Ennek pont az ellenkezőjét gondolom. Ha újrakezdhetném a négy évet (…) akkor sokkal keményebben irányítanám a kormányzat munkáját.” Én ezt kulcsmondatnak gondolom, mélyen bevésődött az emlékezetembe. 2002-ben ugyanis nem én voltam az egyetlen, aki úgy gondolta, hogy a Fidesz bukását az akkoriban még jelentős közfelháborodást keltő korrupciós ügyek mellett egyre erőszakosabb hatalomgyakorlásuk, arroganciájuk, gátlástalanságuk, önhittségük okozta. A magam tétova, liberális módján azt tartottam volna kézenfekvőnek, hogy a bukás önkorrekcióra készteti Orbánt, s kompromisszumkészebb, sokkal inkább az együttműködésre építő politizálás felé orientálja a Fideszt. És azt is gondoltam, hogy ha így lesz, akkor a bukás ellenére hosszabb távon akár volna is esély Orbán álmának megvalósulására. A mérsékelt, jobboldali politika akár húsz évig is a hatalomban tarthatja őket...

EGY FÖRTELMES SZEMÉLYRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.05.


Adva van egy ember (történetesen nő), akinél ostobábbat, kártékonyabbat, felfuvalkodottabbat, nagyképűbbet nem tudok elképzelni. Aki ezt a szerencsétlen országot egy időre (na nem, újabb négy év bizonyosan nem lesz) megint visszalöki abba a bűzös mocsárba, ahol ő maga is tenyészik, és ahol nyilvánvalóan jól érzi magát, hiszen nem sokban különbözik a csúti betegtől, akinek a szekerét már régen tolja. Az egyetlen, ami megkülönbözteti tőle (mármint a csúti dagadéktól), hogy a képességei a formátumos gazemberséghez is csekélyek, ezért aztán éppen bejut talán a parlamentbe, valószínűleg a hozzá hasonlóan sekélyes pártja nélkül (a Hadházy Ákos nevűt kicsit sajnálom, talán jobb sorsra érdemes, bár aki egy ilyen bandába keveredik...).
Na erre az asszonyra fogok én szavazni vasárnap.
Ez egy ilyen ország.
Dehát mégsem mehetünk el innen nyolcmillióan.

11 ÜGY, MELYRŐL AZT HITTÜK, EZT MÁR NEM LEHET MEGÚSZNI, DE TÉVEDTÜNK - SCHMIDT PÁL BUKÁSA ÓTA NEM VOLT ARRA PÉLDA, HOGY EGY KORMÁNYKÖZELI BOTRÁNYNAK VALÓDI KÖVETKEZMÉNYE LETT VOLNA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.04.05.Schmitt Pál bukása óta nem volt arra példa, hogy egy kormányközeli botránynak valódi következménye lett volna. Pedig nem egy olyan ügy volt, amikor azt hihettük, legalább valakit felelősségre vonnak. Összegyűjtöttük a 11 legemlékezetesebb példát.

Szinte napra pontosan hat éve mondott le Schmitt Pál, miután a hvg.hu kiderítette, hogy másolta a doktori dolgozata jelentős részét. Az egykori elnök bukásának története egy szempontból ma már szokatlan: Schmitt végül lemondott. Az azóta eltelt hat évben számtalan más olyan botrány volt, aminél úgy hihettük, legalább valakinek bele kell(ene) buknia, ha a teljes kormányt nem is rengeti meg.

Az Elios-ügy

Régóta lehetett tudni, hogy sok vidéki város közvilágítási felújítását az akkor még Orbán Viktor vejéhez tartozó Elios végezhette el, az igazi botrány viszont csak idén télen robbant ki, amikor kiderült: az EU csalás elleni hivatalának munkatársai 35 ügyet gyanúsnak találtak, 17 pályázatnál pedig szervezett csalási mechanizmusra gyanakodnak. Ahogy érkeztek egymás után a részletek, az a kép állt össze: az OLAF szerint már a pályázatok kiírásánál ott voltak azok az emberek, akik úgy tudták megszabni a feltételeket, hogy azzal az Eliost hozzák előnybe. A cég így akkor is nyerhetett, amikor a legdrágább ajánlatot adta, de előkerült olyan eset is, hogy három, elvileg független ajánlatot ugyanaz az ember írt. Az pedig már csak szép mellékszál, hogy sok esetben a világítás korszerűsítése után rosszabbul lehetett látni...


A következmény: Néhány ellenzéki tüntetés, mémek – és egy ügyészségi nyomozás, amelyet az OLAF jelentése után el kellett indítani, de Polt Péter legfőbb ügyész szerint téved, aki azt mondja, hogy csalást találtak a vizsgálatban. Tiborcz István számára pedig egyedül az volt az igazán ijesztő pillanat, amikor meglátta munkatársunk kameráját.

A G-nap

Orbán egy geci. Hogy ezt nem valamelyik ellenzéki vezetőtől fogjuk elsőként hallani, hanem Simicska Lajostól, azt senki el nem tudta volna képzelni néhány évvel ezelőttig. A Fidesz egykori gazdasági "agya" állítólag már 2014-ben összeveszett Orbán Viktorral, de a robbanásra 2015 februárjáig kellett várni. Akkor Simicska évek óta először adott interjút: a reklámadó terve ellen kelt ki, amely szerinte totális médiaháborúhoz vezetne. Az akkor még független Origónak pedig arról beszélt, hogy a reklámadóval Orbán a kritikus hangokat akarja elhallgattatni. Másnap pedig jött az elhíresült G-nap, amikor élőben közvetíthettük a médiaháborút.

A következmény: Simicska fideszes oligarchaként megbukott, a cégei már nem nyernek közbeszerzéseket, a Közgép, a Mahir és a Simicska-médiabirodalom ellen kisebb háború indult. De a kormánypártot nem rengette meg ez az ügy sem, ma már azzal a lendülettel szidja Simicskát, mint ha mindent elfelejtett volna, ami 1993 és 2014 között történt. Ám Simicska sem járt teljesen rosszul, hiába nem nyer közbeszerzéseket, a vagyonosodását, a korábbi közbeszerzési mutyigyanúkat nem vizsgálták komolyan...


ORBÁN FOGORVOSA IS A CSALÁS ELLENI HIVATAL CÉLKERESZTJÉBE KERÜLT

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.04.05.


Egy listára került Orbán Viktor vejéhez, és a miniszterelnök fogászához kapcsolható ügy. Az Elios-ügyben, illetve a fogászati machinációkban az a közös, hogy mindkettőben vizsgálódott az OLAF, majd a magyar ügyészség is nyomozást rendelt el.

A miniszterelnök fogorvosaként emlegetett Bátorfi Béla neve is felbukkant az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) egyik, a magyar ügyészségnek költségvetési csalás gyanújával átadott jelentésében – tudta meg a 24.hu. Az uniós vizsgálók

súlyos, szándékos szabálytalanságokat tártak fel egy személyi szálakon kapcsolódó, offshore elemekkel tarkított cégháló ténykedésében.

A miniszterelnöki fogorvos maga nem érdekelt a cégekben, de az OLAF összekapcsolta az ügyet a kormány által támogatott fogorvosi turizmus fejlesztésével, és a program koordinálására felkent OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-re is kiterjesztette a vizsgálatot. Utóbbi cég pedig Bátorfi Béla és Szűcs Lászlóközös érdekeltsége. Az OTI-nál, amely a jelentésben érintett szolgáltatóként szerepel, az OLAF vizsgálói 2016 áprilisában helyszíni ellenőrzést tartottak, Szűcsöt tanúként hallgatták meg, Bátorfit pedig az OTI-nál végzett tevékenységéről kérdezték...

5 MILLIÁRDÉRT TERVEZTET ATLÉTIKAI STADIONT A KORMÁNY ORBÁN ÁLMA MIATT

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2018.04.04.


Bár budapesti olimpia nem lesz, de azért megépítenék az arra szánt atlétikai stadiont, mert Orbán Viktor világbajnokságot szeretne rendezni. A stadionnak csak a tervezése 5 milliárdba fog kerülni.

Elkészült annak a közbeszerzésnek az összegzése, amelyet a Budapesti Atlétikai Stadion megtervezésére írtak ki – vette észre a Napi.hu. Az új hiper-szuper atlétikai stadiont – amit eredetileg az olimpiára szántak – Ferencvárosban, a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre lévő telken építenék fel. A befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de nagy eseményeknél 55 ezresre is bővíthetnék. A tervezése 4 milliárd 723 millió forintba fog kerülni. Jól olvasod. 4.723 millió forintba. Egyelőre, mert ez még emelkedhet is.

A területet amúgy korábban másik 16,5 milliárdért vette meg a kormány.

A stadiont a budapesti Napur Architect Építészeti Iroda Kft. tervezi, mert ez az építésziroda nyerte meg a stadion építészeti tervpályázatát tavaly szeptemberben (akkor az első helyezéssel hétmillió forintos díj járt). Az iroda neve ismerős lehet már, ők tervezték többek közt a vizes vb-re felépített Duna Arénát, és az általuk vezetett konzorcium nyerte a Néprajzi Múzeum új épületének tervpályázatát is...

EGY ANGLIAI BUSZGARÁZS MINDENNAPJAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.04.05.


Nagyon élvezem, amikor egy beérkező írás olyan munkákat mutat be, melyekre általában nem gondol az ember. Pedig egy buszt nyilván mozgatni, takarítani kell a garázsban, és általában nem árt megtankolni sem. Márpedig ezek keményebb munkák, mint elsőre gondolná az ember. Péter mai írása ezt a világot mutatja be, méghozzá az angliai változatát. Jó utazást!

„Mivel két cégnél is voltam hosszabb-rövidebb (inkább rövidebb) pozícióban busz shunter, így tudok némileg átfogóbb képet adni erről a munkáról.

Első körben kinek is ajánlanám?

Akinek van BUSZ jogsija, de valamiért nem akar vagy nem tud busz cégnél buszozni. Mit értek ez alatt? Otthon buszt vezettél, de nem olyan jó az angolod, vagy elutasított a busz cég itt kint és várnod kell fél évet, de szeretnél depó közelben maradni és mondjuk nem akarsz gyári melót csinálni.

A fizetéstől nem fogsz elájulni. Egy buszgarázsban többféle pozíció van, amit „takarító cégen” keresztül elérhetsz. Cége illetve busz depó mérete válogatja, valahol az alábbi pozíciók összefonódnak.

Jellemzően a buszcégek költségcsökkentés miatt kiadják alcégeknek, így emiatt a fizetés, a takarító eszközök vagy a munkaerő száma nem mindig elégséges. Ugye a cég ott próbál meg spórolni, ahol csak tud!

Szóval lehetsz:

1, Buszokat parkoló (Shunter)

Ha a depónak saját telepe van, akkor egy „yard test” után kapsz engedélyt, hogy mozgasd a buszokat. Ha van buszjogsid, előnyben vagy, de akkor is kell a helyi teszt, hogy megnézzék, valóban biztonságosan tudod parkolni, mozgatni a buszt. Hülyeség, de ez van!

Ha nincs buszjogsid (de van autós), elvileg több idő egy picit, mert meg kell szokd a jármű méretét, illetve hogyan is vidd át a szűk buszmosón anélkül, hogy letörnéd a tükröt, vagy tönkretennéd a mosó szerkezetét.

Ha a depó olyan, hogy ki kell vinni a buszt az útra, akár csak pár méteres szakaszon is, kell a buszjogsi! Buszt akkor viszel ki az útra, ha a parkoló nem a depóban van, hanem mondjuk egy bérelt/saját részen kicsit távolabb.

Parkoláshoz (jellemzően tolatás, szépen megadott rendszer alapján) vagy használod a 6. érzéked (kiszállsz, hogy milyen messze vagy :D) vagy ha szerencséd van, akkor van tolatókamera a buszban és látod, hogy mi van mögötted. (Ha nincs szerencséd, akkor nem működik).

Ami még gyakori, hogy kapsz „banksman”-t, aki figyel helyetted és jelez, hogy merre kanyarogj vagy hol és mikor állj meg.

Shunterként sokat fogsz sétálni! Rengeteget! Heti 40-60 km-t simán (igaz, ez depófüggő). Így egy normálisabb lábbeli nem árt, vagy valami talpbetét, ha olcsót veszel...

TI NE HIVATKOZZATOK JÉZUSRA, MERT Ő LEKÖPNE BENNETEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: Swan Edgar
2018.04.04.


"A másik oldalon pedig csak mi állunk és az akarat. Hogy meg akarunk maradni annak, amik voltunk s amik vagyunk. Hogy úgy akarjuk továbbadni ezt az országot az ivadékainknak, ahogy az őseinktől megörököltük. Ebben itt és most nincs alku. Mert már Dobó István is megmondta: „A haza nem eladó!”." (Bayer Zsolt)

Dobó István Soros György ellen. Az országot megszállt fideszesek mindenki ellen. Azok és ezek. Ők és mi. Nincsen más, csak ez.

A vénülő, széthízott kisember örök bánata, hogy nem lehet nagy hadvezér, sem óriási ország nagyhatalmú vezetője, nem lehet jelentős szereplő a nagyszínpadon. A nyolcadik alabárdos, ez a szerep jutott neki, mert nincs tehetsége máshoz. De vannak statiszták, akik nála is tehetségtelenebbek, számukra a nyolcadik alabárdos főszereplő, irigyelni való figura, elérhetetlen álom. Lesik a mozdulatait, mert tőle függ az ő kis szerepük.

Vagytok ti, a felvásárolt földjeitekkel, a kastélyaitokkal, a gyerekeitek nevére íratott vagyonotokkal, a disznótelepeitekkel, a külföldi rendszámos terepjáróitokkal, a flekkenként fizetett hazugságaitokkal, az üvöltve reklámozott hitetekkel, a trafikjaitokkal, kaszinóitokkal, szállodáitokkal, külföldön dugdosott bankszámláitokkal, bunkósbotként használt rendőrségetekkel, az érdekeiteket szolgáló ügyészségetekkel, bíróságaitokkal, adóhatóságotokkal. Vagytok ti, a közpénzből összelopott médiátokkal, a kitalált ellenségeitekkel, a hamisított statisztikáitokkal, a harsány röhögésetekkel, a hazugságaitokkal. Vagytok ti, a lebutított, megfélemlített, becsapott szavazóitokkal.

És vagyunk mi, az igazságainkkal. A színházaitokból kitiltott színészeinkkel, a külföldre menekült gyerekeinkkel, a betört fejünkkel.

És mégis ti rettegtek, nem mi félünk.

Vagytok ti a náci eszméitekkel, a keresztény fehér ember felsőbbrendűségével, vagytok ti a fehér kámzsáitokban, az égő keresztjeitekkel. Tiétek az ország, a hatalom és a vallás. Csak egy dolog nem a tiétek. Az igazság.

Vagytok ti a békemenetetekkel, a hitoktatásotokkal, a gyűlöletetekkel, a hazugságaitokkal és a rettegésetekkel.

Vagyunk mi, az élhető élet vágyával, a szabadság eszméivel. És az elszántsággal, hogy elsöprünk benneteket, mert nekünk, a mi gyermekeinknek is joga van az élethez.

Ti ne hivatkozzatok Dobó Istvánra, mert leköpne benneteket. És ne hivatkozzatok Jézusra, mert leköpne benneteket. Ne hazudjátok, hogy az országért teszitek, amit tesztek. Az ország azokból a falvakból áll, ahol csak közmunka van, akinek van, ahol nincs orvos, nincs gyógyszertár, nincs posta, nincs bolt. Ezekért a falvakért semmit nem tettetek.

Az ország a rokkantakból áll, akiket kilöktetek a rendszerből, hogy éhen haljanak. Az ország a betegekből áll, akik nem jutnak ellátáshoz. Az ország a gyerekekből áll, akik éhesen kelnek, éhesen fekszenek és esélyük sincs arra, hogy kitörjenek az öröklött nyomorból. Az ország az ellátás nélkül, magányosan, nyomorultul vegetáló öregekből áll. Az ország az eltaposott egzisztenciákból, derékba tört karrierekből, megalázott tömegekből áll. És az ország értelmiségiekből áll, gondolkodókból, írókból, zenészekből, akik közül egy sincs a környezetetekben.

Ez az ország cigányokból áll, akiket ti eszközként használtok, aztán eldobtok, mint egy elnyűtt zoknit. Ez az ország zsidókból áll és melegekből, fiatalokból és öregekből, nőkből és férfiakból, akikért soha, semmit nem tettetek.

Az országért ti semmit nem tettetek. Most sem az országért aggódtok, csakis a szerkesztőségi székeitekért, a bőven csorgó reklámbevételért, a sofőr-vezette luxusautóért, a kiemelt fizetésért, az érinthetetlenségért, a hatalomért, az összeharácsolt javakért.

Ti az ivadékaitoknak akarjátok örökíteni az országot. Holott az nem a tiétek. A miénk is.

Mi a gyermekeinknek akarunk egy élhető helyet, ami a hazájuk. Olyan helyet, ahol a bíróság a jogot szolgálja, nem egy pártot, ahol a hatóságok a törvényt szolgálják, nem néhány ember érdekeit, ahol mindenki számára jut hely, ahol senkit nem érdekel a másik vallása, politikai nézetei, kizárólag csak az emberi és szakmai minősége, ahol szorgalommal, kitartással bárki célba érhet, ahol egyetlen politikus, vagy politikai kegyenc sem több a törvény előtt, mint a legszegényebb közmunkás.

Ti az ivadékaitokra akarjátok örökíteni mindazt, amit összeharácsoltatok az eltorzított jog, a megerőszakolt vallás és rettegésre és tudatlanságra fogékony híveitek segítségével.

Mi vissza fogjuk venni tőletek azt, ami minket illet.

Egy valami megmarad sokáig, mert az a ti bűnötök, a ti művetek.

Megmarad a MI és a Ti.

MIT TETT MAGÁÉVÁ SZERDÁN MÉSZÁROS LŐRINC?

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.04.05.


A múlt heti Mátrai Erőművet ugyan nem múlja felül, de a szerdai nap sem múlt el habzsolás nélkül, az ország üzleti zsenije magáévá tette a Egerszalóki Hotel Salirist.

A száraz tények

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum Nyrt.) négycsillagos hotelekkel bővíti portfólióját, a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tette közzé szerdán, hogy a Konzum Nyrt. tulajdonába kerül az Egerszalóki Hotel Saliris Resort, valamint két kreischbergi síközpontban fekvő szálloda, az Alpenblick Hotel, valamint a Hotel Relax Resort – közölte a társaság szerdán.

A társaság az ügyletek segítségével valósítja meg a 2017. decemberében bejelentett és előzetesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés második lépését – tették hozzá.

A Konzum Nyrt. igazgatósága hozzájárult, hogy a Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő Egerszalóki négycsillagos Hotel Saliris Resort, valamint a kreischbergi négycsillagos Alpenblick Hotel adásvételéből származó 2 milliárd 674 millió forintos vételár követeléssel tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben. Az igazgatóság azt is támogatta, hogy a Konzum PE Magántőkealap a Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh. 100 százalékos üzletrészét, 897 millió 131 ezer forinton apportálja a társaságba.

Már két szállodája van Mészáros Lőrincnek Ausztriában

A szerdán a BÉT-en közzétett tőkeemelés a második lépése annak a tavaly év végén bejelentett tranzakció-sorozatnak, amelynek eredményeként 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a tőzsdei társaság tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.
Háttérinformáció

Mit ad Isten, a Konzum Nyrt. az egész Magyarországon világhírű vállalkozó-zseni, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Ez azt jelenti, hogy most már hivatalos, amit eddig is lehetett tudni: a felcsúti polgármesteré, Orbán Viktor jópajtásáé az Egerszalóki Hotel Salisis Resort is.

CSEHOV AVAGY AMIT AKARNAK


ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.04.04.


Ha valami szeretek Magyarországban az az, hogy egy ideig nem lehetett játszani a Három nővér-t. Az emberek fuldokolva kezdtek röhögni, amikor Csebutikin doktor odaadja az ezüstszamovárt Irinának. A tengerparton álló fa az aranylánccal, a Nagy Baszmannaja utca, Márkus Lászlót, Körmendi Jánost és Haumann Pétert is jelenti ebben az országban, és az egyáltalán nem baj. Tegnap megnéztem a második oroszom a szezonban, Örkény, Gálffival, Mácsaival, Tenki Rékával, Nagy Zsolttal, Pogány Judittal, Epres Attilával, a zongorista Darvas Ferenccel, aki nem is zongorázott. Majdnem kihagytam Takács Nóra Diánát és Vajda Milánt, akik nélkül az Örkény nem Örkény, és persze, rendezte Bagossy. 

Időnként meg kell nézni egy Három nővért, akár a BBC tévéfilmjét, Andrey szerepében a fiatal Anthony Hopkins-szal, angolokkal, akik számára Kelet-Európa csak egzotikum. A legjobb mégiscsak Kelet-Európában megnézni a Három nővér-t.

(Kéretik nem hülyíteni egymást azzal, hogy közép-európaiak vagyunk. Közép-Európában bizonyos plakátok leperegnek a falakról. Kelet-Európának szaga van, nem mindig rossz szaga, de szaga.)

Kelet-Európa tisztességes álmai vagy korlátozott álmok, vagy kivezetnek Kelet-Európából. És persze vannak kevésbé tisztességes kelet-európai álmok zsidózongoráról, kuláksifonérről, a másik ember trafikjáról. A klasszikus kelet-európai álom része egy tekintetes államtitkár úr, egy megyei első titkár elvtárs és nem feltétlenül az egész tekintetes államtitkár úr vagy megyei első titkár úr, csak egy része. Ezt hibátlanul hozzuk, most és mindörökké. Álmodozni, filozofálgatni, vodkázni, reménykedni a reménytelenben, ez Kelet-Európa, a fájdalmasan szép Kelet-Európa, kár, hogy aránylag gyorsan belehal az ember.

MAGYARORSZÁG KEDVENC HAZUGSÁGAI: KERESZTÉNY, CSALÁDBARÁT, BIZTONSÁGOS

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.04.04.


...a kormánypropaganda tengelyében álló hitek -- csak tévhitek. Vagy rosszabb: a helyzetről adott megtévesztő tájékoztató, félrevezetés. A magyar társadalomnak a regenerációja szempontjából értelmezett kulcsmutatói a hanyatlást mutatják. Hozzájuk véve a termelési és fogyasztási mutatókat, a versenyképességi adatokat, a korrupciót, a boldogságindexet stb. biztosan elmondhatjuk, hogy az ország (Európa átlagához mért) hanyatló pályáját Orbán csak meredekebbé tette. A címben említett jelzők közül egyik sem igaz Magyarország kapcsán. Két jelző viszont kiváltképp az: a magyarok egoisták és etnicisták, és ennek a két tulajdonságuknak a nemesbítése érdekében képesek bármit elhinni magukról -- és ezen az alapon a magukkal több-kevésbé békében lévő nemzeteket ócsárolni, a saját nemzetüket pedig tovább rombolni.

MÁR HASADOZNAK?

HVG ONLINE
Szerző: CSILLAG ISTVÁN
2018.04.04.


Orbán egész rendszere hazug politikai konstrukció. Azt hirdeti, hogy nemzeti felemelkedést, középosztályosodást szolgál, miközben a szegényektől elvéve és a közepes jövedelműek stagnáló életszínvonalát garantálva a legfelső két jövedelmi tized gazdagodását: beleértve saját és politikai szűkebb családja nábobbá válását valósítja meg.

...Az Orbán-rendszer leváltása szempontjából kedvező jel, hogy a választók egyre nagyobb csoportjai kezdik megérteni Orbán politikájának a lényegét: folyamatos mozgósítással, ellenség-képrajzolással elterelni a figyelmet arról, hogy az adófizetők jövedelmének és vagyonának az átcsoportosítása zajlik Orbán és politikai családjának a tagjai javára, és ahhoz, hogy ez az átcsoportosítás folyamatos maradhasson minden eszközzel és minden módon igyekeznek meggátolni, hogy hatalmukat bárki veszélyeztesse. A választók a még rendelkezésre álló „szabad” és független médiákban naponta megjelenő leleplező cikkek, a szájról szájra és telefonról telefonra továbbított hírek hatására egyszerre fogékonyabbá lettek a nagyüzemi méretekben folytatott lopásra, a közönség magas lóról való lenézésére és semmibevételére, az elképesztően durva hatalmi arroganciára: a fenyegetőzésre, a gyerekek megbüntetésére és megfélemlítésére. Fogékonyabbá lettek, mert Hódmezővásárhely után újra van remény, hogy „Van más választás”, ami NEM „Csak a Fidesz”: A közönséget kevéssé érdekli, hogy a tejjel-mézzel folyó hazugságnak és ellenségkép építő kampányon alapuló uralom mechanizmusának mi a helyes elnevezése: maffiaállam vagy fasisztoid mutáció, autokrácia vagy diktatúra, fasizmus-light vagy modernkori feudalizmus. A választók nem várt érdeklődése nyomán nagyon kevésen múlik, hogy a mormogás átcsap-e össznépi elégedetlenségbe, de kevésen múlik az is, ha az orosz mintára alkalmazott megfélemlítés hatására nem akarják megismerni, hogy ki a helyben legerősebb ellenzéki jelölt, nem bíznak abban, hogy mások szavaznak-e rá, és inkább el se mennek, nehogy felírják őket valami listára...

TAKTIKUSAN ÉS REMÉNNYEL

MÉRCE
Szerző: BABARCZY ESZTER
2018.04.05.


Semmi jóra nem számíthatunk. Április 8-án a Fidesz elveszítheti a kétharmadát, talán a többségét is, de továbbra is a legnagyobb politikai erő lesz Magyarországon, szavazzunk bárhogyan. A választások éjjelén egy mélységesen megosztott országban találjuk magunkat, ahol az elkeseredett vesztesek ki akarnak majd menni az utcára. A győztesek pedig bosszúszomjasan fuldokolnak ünneplés közben. Hogy ép elmével jöhessek ki ebből, annyit tehetek, hogy reménnyel szavazok.

A választásokig hátralévő napokban a Mérce közéleti szereplőket, aktivistákat, civileket és elemzőket kérdez arról, ők hogyan szavaznak, kiket támogatnak. A következő napokban különböző pártszimpátiákkal és választói stratégiákkal rendelkező emberek véleményeit közöljük. (a szerk.)

Nehezebb lesz ebből a választásból felállni, mint egy atomtámadás után. Ezzel még optimista voltam, mert feltételeztem, hogy a szavazatokat rendesen megszámolják és senki nem veti fel, hogy elcsalták a választást. Pedig, ha én nem vagyok egészen biztos benne, hogy ez ki van zárva, akkor miért ne játszana el a gondolattal egy vesztes párt is?

Tudjuk le ezt a részét:

magam az „egyéniben taktikázz-listán szavazz kedved szerint” utat választottam, mert egy új fideszes kétharmad azt az üzenetet küldené a hatalomnak, hogy igazán mindent jól csináltak.

Ha nem egy DK-sra, hanem a Jobbik jelöltjére kéne szavaznom, akkor is leadnék egy ilyen üzenet jellegű szavazatot. A listás szavazatomat egy kisebb pártnak tartogatom; azzal azoknak üzenek, akikre kénytelen voltam leadni egy szavazatot az első üzenet kedvéért, holott Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Juhász Péter, a Momentum vagy a Kutyapárt sokkal jobban megdolgozott érte. Ezek a kis pártok több korrupciós ügyet tártak fel vagy indítottak el, mint a két legnagyobb baloldali párt együttesen...

"A LAKÁSOMBA BEJELENTETTEK 200 UKRÁNT" - VÁLASZTÁSI CSALÁS A HATÁRNÁL?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.04.04.


Kelet-Magyarországon, határ menti településeken hol 17, hol 54, de van olyan ház, ahol 100-nál is több ukrán-magyar kettős állampolgár lakik papíron, derül ki az RTL Klub Házon kívül című műsorából. Az ott lakók - ha ugyan vannak ilyenek - sose látták őket, de sejtik, szavazni mind fognak. Az együttműködésre állítólag pénzt ígérve és közmunkával zsarolva veszik rá az embereket a polgármesterek.

"A lakásomba bejelentettek körülbelül 200 ukránt" - mesélte az RTL stábjának a kispáldi Sankó Józsefné. Hatalmas köteg választási értesítő levelet lapoznak át a riporterrel, miközben arról mesél, hogyan is kezdődött ez az önkormányzati választások előtt. Mint mondja, a polgármester, Magyar Sándorné akkor egy este azzal hívta magához, hogy ha aláírja az ukránok bejelentéséről szóló papírt, állandó közmunkát szerez a nőnek. Akkor állítólag a polgármester azzal nyugtatta a Sankó házaspárt, hogy a rendőrséggel már lebeszélte a dolgot. Közmunkájuk viszont már nincs egy ideje: mint Sankóné mondja, azért, mert beszéltek a bejelentésekről.

Kispáldot 22 éve vezeti a Fidesz színeiben Magyar Sándorné. Kérdezte őt az ügyről az RTL stábja, de hiába. Ugyan egy fél mondattal elismerte, hogy tud a sok száz fantom-szavazóról. De ragaszkodott hozzá: "nem nyilatkozom, és kész".

Minden statisztika azt mutatja, az ország keleti régióiból a legnagyobb arányú a lakosság elvándorlása. Ennek ellenére, Kispáldon 2010 és 2018 között 382-ről 802-re nőtt a választásra jogosult lakosok száma. Beregsurányban ugyanez a szám 455-ről 897-re emelkedett. Ott "50-től 80 ezer forintig kérnek egy bejelentésért", hangzik el a riportban...

IZRAELI MAGÁNHÍRSZERZŐ CÉG DOLGOZHATOTT RÁ ORBÁNÉK ELLENSÉGEIRE

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.04.05.


- Egy izraeli hátterű, illegális titkosszolgálati módszereket is alkalmazó, jórészt exkémekből álló privát biztonsági cég emberei dolgozhattak rá azokra a civilekre, akikben van egy közös: mindegyiküket kipécézte az Orbán-kormány.

- A végrehajtók nem létező cégek legendáját csinálták meg, kamu honlapokat készítettek, telefonszámokat üzemeltek be, a találkozókat Bécsben, Amszterdamban, New Yorkban bonyolították le. Egyikük legalább két művelethez is az arcát adta, más-más álnéven.
- Titkosszolgálati jegyzőkönyv bizonyítja, hogy a Migration Aid elleni akcióról a magyar kémelhárítás is tudott.
- A megbízók ismeretlenek, de a külföldi végrehajtók által titokban rögzített beszélgetésekre hivatkozva esett neki újra a kampány finisében az Orbán-kormány.
- A levelezések és a találkozók alapján rekonstruáltuk a történéseket.

Grigori Alexsandrov. Ezen a néven mutatkozott be az a férfi, aki 2017. december 19-én megkereste Siewert Andrást, a menekülteket segítő Migration Aid nevű magyarországi civil szervezet vezetőjét. Alexsandrov azt állította magáról, hogy egy Smart InnoTech nevű brit cég vezérigazgatója. Mindenképpen találkozni akart Siewerttel. A Migration Aid vezetőjének azonban gyanús lett a megkeresés, ezért az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) fordult. Az AH az egyik hazai titkosszolgálat, a feladata egyebek mellett felderíteni a migrációval kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatokat éppúgy, mint elhárítani az idegen titkosszolgálatok magyarországi akcióit. Egy ilyen információt az elhárítás "hivalból" sem hagyhatott figyelmen kívül.

A birtokunkba került AH-s jegyzőkönyv szerint Siewert 2018. január 3-án tudatta a magyar elhárítással a rejtélyes Alexsandrov megkeresését. A titkosszolgálati jegyzőkönyv szerint Siewert ekkor már tudta és jelezte az AH felé azt is, hogy neki nagyon gyanús ez a történet, a rejtélyes Alexsandrovval pedig valami nagyon nincs rendben, mivel a Smart Innotech valójában egy nem létező cég. Azt viszont ekkor még sem az AH, sem Siewert nem tudhatta, mit is akar a rejtélyes idegen. Siewert azt gyanította, hogy Alexsandrov megkeresése mögött egy külföldi titkosszolgálat beszervezési kísérlete áll, ezért is fordult az AH-hoz...

A PÁRDUC FOLTJAIRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.03.


Olvastam ezt-azt, gondoltam, megint hányok egy kicsit. Borsót a falra. A Szülői Hang Közösség írásában találtam egy mondatot, amitől megint begurultam, nyilván bennem van a hiba. Ideteszem: "Az ellenzéki pártok túlnyomó részt egyetértenek a szülők kritikus véleményével az oktatás elmúlt nyolc évéről, bár egyes esetekben megfogalmaznak eltérő véleményt is: a Jobbik a mindennapos testnevelés valamint a kötelező hit- illetve erkölcstan kérdésében fogalmazott meg a szülői felméréstől eltérő álláspontot, amit meg is indokoltak." Mindenekelőtt ki kell fejeznem változatlan értetlenségemet a "jobbiknak" tett bármilyen gesztussal kapcsolatban, ezúttal szinte kizártnak tartom, hogy bennem volna a hiba. Íme az újabb adalék a finom angol proverbiumhoz: a leopard cannot change its spots - azaz a párduc nem képes levetni a foltjait. Hogy' a fenébe ne fogalmazna meg "eltérő véleményt" egy fasisztoid gyülekezet a "testnevelésről" (már ettől a szótól felkavarodik a gyomrom) mint a militarizmus alapszükségletéről, a leventemozgalom fundamentumáról.

Nem nagyon szokásom a privát szférámmal példálódzni, de most muszáj, elkerülendő azt az esetleges vádat, hogy savanyú a szőlő: 17 éves koromban lettem ifjúsági válogatott, 18-ban nagyválogatott, 190 centi voltam és 92 kiló - azaz van némi fogalmam a test edzettségéről. Ami teljes mértékben magánügy. Az iskola dolga mindössze annyi, hogy lehetőséget nyújtson a szabadban vagy (ha az időjárás erre alkalmatlan) valamilyen tágasabb térben való valamilyen mozgásra. Amit a nebuló vagy használ vagy nem. Én például baromira utáltam a tornaórákat, pedig jó tornatanáraim voltak, az intim zónámba való behatolásnak tekintettem, jólnevelt ember ugyanis csak rendkívül indokolt esetben mutatkozik hiányos öltözékben (a tornaóra nem az), hogy egyéb kifogásaimról most ne is szóljak.

Még egyszer, ha nem lett volna elég világos: az iskolának az égvilágon semmi köze nincs az oda járó gyerek testéhez, annyi végképp nincs, hogy azt önhatalmúlag, az iskola által megválasztott eszközökkel még nevelje is. Középkori elképzelés a kisded (kisszógám), akiből jó katonát faragunk. Jó alapanyag lesz majd, amikor besorozzák.

Az iskolánál kevesebb köze egy gyermek testének a neveléséhez már csak egy pártnak van. Kiváltképpen egy olyan pártnak, amelyik különféle ismérvek alapján tesz különféle különbségeket ember és ember között, ezek között első helyen szerepel a bőrszín és a vallás. Az volna a tiszteletteljes kérésem, hogy maradjanak meg a rendkívül szűkagyú felnőtt hívek egzecíroztatásánál, és tessék szíves lenni eltakarodni az oktatás területéről.
A hit- és erkölcstani elképzeléseikkel együtt. Ugye azt nem kell kifejtenem, hogy miért azokkal együtt?

Aztán azt is olvastam egy különben értelmesnek látszó közírásban, hogy "Külön plakátkampányt a választásokig sem migránsügyben, sem más kampánytémában a kormány nem folytathatna közpénzből, hanem csak a pártként rendelkezésére álló forrásokból."

Ezt is elég sokszor elmondtam már, ne tessék adottnak venni olyan dolgokat, amikhez hozzászoktattak minket, pusztán azért, mert restek vagyunk föltenni a legtermészetesebben kínálkozó kérdést is: mi a francért áll rendelkezésére egy pártnak bármilyen forrás? Miért kap bármilyen párt bármilyen pénzt az adófizetők által befizetett forintokból? Mi közöm van nekem és a többi millió párton kívülinek egy párt anyagi viszonyaihoz? Milyen forrás állhat "rendelkezésére" a befizetett párttagdíjakon kívül? Hogy a francba adhatott el a csúti beteg futballista például egy hatalmas belvárosi épületet, és használhatta magángazdagodásra a befolyt összeget? Hogyan nem foglalkozunk ezzel még mindig?

Egyelőre nincs több kérdésem.

"SOKKAL TÖBBEN VAGYUNK, MINT ORBÁN GONDOLJA" - MÁR A KOALÍCIÓS TERVEKRŐL VITATKOZNAK AZ ELLENZÉKI PÁRTOK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.04.05.


A legújabb üzengetések, a last minute visszaléptetések és a kritikus vissza nem lépések, továbbá a mérsékelten reménykeltő és a nagyon pesszimista felmérések árnyékában találkozott öt párt listavezetője szerda este a V18 szervezésében, hogy társadalompolitikai és korrupcióellenes programjukról, valamint a választás utáni terveikről vitázzanak.

A legújabb üzengetések, a last minute visszaléptetések és a kritikus vissza nem lépések, továbbá a mérsékelten reménykeltő és a nagyon pesszimista felmérések árnyékában találkozott öt párt listavezetője szerda este a V18 szervezésében, hogy társadalompolitikai és korrupcióellenes programjukról, valamint a választás utáni terveikről vitázzanak.

A fórum résztvevőinek köréből kiszámíthatóan hiányzott a Fidesz, amely azzal intézte el a meghívást, hogy a többi párt céljai az ország érdekeivel ellentétesek. A Jobbik válaszlevelében azt írta – amint azt a V18 vezetője, Balázs Péter tolmácsolta a Benczúr Hotel nagytermében összegyűlt közönségnek –
„nem kíván pártként részt venni” az eseményen. Az, hogy milyen egyéb módja lehetséges a jelenlétnek, nem derült ki,

viszont az RTL csütörtöki miniszterelnök-jelölti vitájában Vona Gábor jelen lesz Szél Bernadett és Karácsony Gergely társaságában. Érzékelhető, a Jobbik elnöke, aki Orbán Viktor egyedüli kihívójaként tekint magára, nem akart bejutási nehézségekkel küzdő pártok vezetői között helyet foglalni, és távolmaradásával azt is világossá tette, hogy sem a baloldali szubkultúra nagyjaiból, sem az előző kormányok tagjainak meghívásából nem kér a nyilvánosság előtt.

Vona távolléte meghatározta a vitában kialakított pozíciókat és azok egymáshoz viszonyított súlyát. Szél Bernadett törekedett a leghatározottabban önmaga és az LMP megkülönböztetésére, világossá téve, hogy nem tartozik azonos közösségbe a többiekkel. A különbség hangsúlyozása volt Fekete-Győr András Momentum-elnök célja is, elsősorban a generációs eltérésé az elmúlt 28 év visszatérő kritikájával. Karácsony egy majdani koalíciós kormány valószínű miniszterelnökeként utalva önmagára a mostani demokratikus ellenzék vezetői pozícióját jelölte ki önmaga és az MSZP-P szövetség számára. Gyurcsány Ferenc erről csak annyit mondott, hogy a legjobban szereplő párt elnökének kell majd tárgyalásra hívnia a többieket. Ezen felül a DK elnöke egyrészt Orbán kérlelhetetlen ellenfele, másrészt a tapasztalt, beérett politikus szerepeinek keverékét nyújtotta a közönségnek. Szigetvári Viktor fő célja egy kormányképes, de legfőképpen bejutásra esélyes, és ezért szavazatra méltatható Együtt felmutatása és versenyben tartása volt...

MÁSFÉL ÉVE NINCS ÉRDEMI KORMÁNYZÁS - A TÁRSADALOM AKTIVIZÁLÓDÁSA AZT MUTATJA, SOKAN MONDJÁK: ELÉG VOLT A JELENLEGI HATALOMGYAKORLÁSBÓL - VÉLI BOD PÉTER ÁKOS. INTERJÚ

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2018.04.05.


A civil szféra aktivizálódása túlmutat a pártalkukon, és sok fiatalt mozgósít; a kisember sem gondolhatja azt, hogy amikor a miniszterelnök nyilvánosan fenyeget sokakat, nemzetközi cégeket üldöznek el az országból, akkor ő biztonságban van – nyilatkozta lapunknak Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora. A korábbi jegybankelnök szerint másfél éve látszatkormányzás folyik, ez jó a gazdaságnak, az viszont nem, hogy továbbra sincsenek megoldva az oktatás és az egészségügy súlyos problémái.

Elvállalná a miniszterelnöki tisztséget, ha az ellenzék győzne április 8-án, és szakértői kormányt alakítana?
– A feleségem jól ismeri a választ, de beszélgetésünk pillanatában igencsak hipotetikus a kérdés, hiszen még csak elképzeléseink, reményeink lehetnek a hét végi választás eredményéről. A kérdés akkor lesz aktuális, ha már tudjuk, melyik párt hány mandátumot szerzett, ki kapta meg a kormányalakítási felkérést a köztársasági elnöktől.

Azért is kérdeztem a hajlandóságáról, mert az MSZP és a Jobbik arról beszél, hogy szakértői kormányra lenne szükség az ellenzék győzelme esetén.

– A szakértői kormánynak van racionalitása, hiszen ellenzéki győzelem esetén nagyon eltérő indíttatású pártoknak kellene együtt kormányozniuk, amit leghatékonyabban technokrata kormánnyal lehetne megvalósítani, amely mögött az ellenzéki pártok frakciói állnának.

Bárki is lesz az új kormányfő, mi lenne a legfontosabb feladata a politikai és a gazdasági életben?

– Az elmúlt nyolc évben nagyon sok aknát rejtett el a jelenlegi kurzus a jogszabályok között, amelyek megnehezíthetik a jövendőbeli kormány dolgát. Ezért feltétlenül egybehangzó akarat kell a jövendőbeli kormánypártoktól, hogy ezeket az akadályokat mihamarabb meg kell szüntetni. Én egyébként azt sem zárnám ki, hogy a jelenlegi kormánypártok padsoraiban is ülnek olyanok, akik egyetértenek ezzel. Hiszen a személyre vagy adott szituációra szabott jogszabályok nagyon félrevihetik a kormányzást és ezzel az országot, ahol a jelenlegi kormánykörök hatalomgyakorlása egyre messzebb kerül a népakarattól. S ennek az árát egyszer meg kell fizetni...

SZÁNALMAS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.04.05.


Most, hogy Orbán et. már a világmindenség minden ojjektumának és organizmusának mindent megígért, mindenkit megfenyegetett és mindenkit megalázott, mivelhogy célegyenesbe ért a népek szédítése és herélése, amelyet valami furcsa eufemizmus miatt kampánynak neveznek, egyszerűen elfogyott a muníció.

A lankadni készülő figyelmet és a fogak csattogtatását azonban szinten kell tartani, mert még elvonási tünete lenne az orbán-alkoholistáknak, ezért ez a mi vezérünk becsúszott a sparhelt alá, kantáros rövidnadrágot öltött, és egy dagadt óvodás minden panaszával csak annyit visított a világba: „El akarják venni a hazánkat.”

És senki nem kérdezte meg tőle egy jóságos dadus jámborságával, hogy mit, aranyom, és ki a rosseb? Ez délelőtt volt, hogy miden magyarok megtudhatták a fenyegető világvégét, aztán este a Barca meccs szünetében, az egy perc gyűlöletben megint, és utána meg újra, amikor aludni térne az ember, de nem hagyják csakazért sem.

Ekkor pedig, végleg elgyötörve megtaláltam a jelzőt, amelyet évek óta kerestem, midőn napra-nap, karácsonykor, szilveszterkor, vasárnap meg napsütésben, esőben és mennydörgésben, reggel meg éjjel vizsgálgattam a nagy nyilvánosság előtt, ki ez az alak, és most rájöttem a lényegére: szánalmas, szerencsétlen kókler.

De nem a szótári jelentésében szánalmas, hogy sajnálkozó, részvétteljes indulatot kelt, amely az embert könyörületre gerjeszti, hanem az élénk gyűlölet után visszamaradt legyintő megvetés formáját éleszti föl, amely azonban teljesen megüli a lelket, de egyúttal megadja a tisztánlátás áldását is, ha el nem borít teljesen az undor...