2015. december 29., kedd

REND A FEJBEN, REND A TESTBEN

SZÖVEGKOVÁCS BLOG
Szerző: szovegkovacs
2015.12.29.


Mintha sok-sok éve ismerném, pedig csak 2012-ben beszéltem vele először. A pécsi születésű Riszt Orsolya nevét manapság főként azok ismerik, akik szorongásaiktól, félelmeiktől, a múlt fájó emlékeitől szeretnének megszabadulni. Ő szívesen segít bárkinek, aki hozzá fordul. Vele készült a 2015-ös év utolsó interjúja. Sokat tanulhatunk belőle.
 
– Voltál magyartanár, tizenöt évig tanítottál a Budapesti Műszaki Egyetemen, vizsgáztattál a Magyar Állami Nyelvvizsga Bizottságban, majd Olaszországba költöztél, később az angolok által is elismert angoltanár lettél, most Franciaországban élsz… A pszichológiának mindig fontos szerepe volt az életedben. Mikor kezdett érdekelni?
 
– Vagy 10 éve jöttem rá, hogy vannak szavak, amelyek felkeltik az érdeklődésünket akkor is, ha nem értjük. Ilyen volt nekem pl. a pszichológia. Olyan szerencsés voltam, hogy már 17 éves koromban elkezdhettem tanulni. De nem azt kaptam, amire vártam. Pedig évekig nagyon türelmes voltam! Engem igazán az érdekelt, hogyan „működünk”, és erre 30 évvel később, holisztikus gondolkodóktól, kutatóktól, gyógyítóktól és harcművészektől kaptam választ. A holisztikus azt jelenti, hogy a testet, a lelket és a gondolkodást (szellem) egymásra folyamatosan ható, elválaszthatatlan egységnek tekintjük, és a harmóniájukra törekszünk.

– Jelenleg személyiségfejlesztésre specializálódott coach és FasterEFT terapeuta szerepel a neved mellett. Mit takar ez a két fogalom?

– A személyiségfejlesztésen belül a tudatosság a kedvenc területem, mert ez az alapja a belső fejlődésnek – kivéve, ha valaki már igen intuitív. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki hozzám jön, azt abban segítem, hogy tudatosabb legyen a mindennapjaiban, vagyis nagyon röviden: egyre többet örüljön!!! Másképpen fogalmazva: egyre kevesebbszer reagáljon automatikusan, tehát csökkenjenek a problémái, amelyek abból adódnak, hogy rengeteg nem kívánt gondolat kavarog a fejében, amelyekkel nem tud mit kezdeni, nem tudja kezelni őket. Ez új megközelítések, újfajta megoldások beengedését, integrálását jelenti az életében...
 

VAN MÉG KÉRDÉS?

HVG ONLINE / VÉLEMÉNY
Szerző: Seres László
2015.12.29.


Mindannyian emlékszünk rá, hogy karácsony előtt, épp műsorának felvételei közben tudta meg a Ridikül műsorvezetője, hogy a továbbiakban őrá sem tartanak már igényt, vendégei kisminkelve távoztak a stúdióból. Arra viszont már kevésbé emlékezhetünk, mert valamiért csak egy-két blogbejegyzést vagy Facebook-posztot ért meg, hogy az állami hírügynökség hazarendelte és kirúgta brüsszeli tudósítóját, nagy valószínűséggel azért, mert tudósítóként működött.
Kárpáti János ugyanis még májusban, Strasbourgban a) kérdezett a miniszterelnöktől, b) azt kérdezte tőle: "miniszterelnök úr, a mostani vitában sok néppárti politikus is bírálta az Ön politikáját. Mit gondol, mi ennek az oka?" Az ügyről beszámoló, informáltnak tűnő blog ráadásul úgy tudja, nem ő az egyetlen, "sorban távolítanak el tapasztalt külföldi tudósítókat, profi hírügynökségi újságírókat" az MTI-től. Ahogy repül a jegybank vezető elemzője is, ha a modelljei ütköznek az elvárt valósággal. A NER elvárásokat fogalmaz meg, hírműsorokat szerkeszt, e-mailen utasít szóhasználatra, jelzős szerkezetekre; a NER észt és hirdetést oszt, tankönyvet írat, filozófusokkal és civil szervezetekkel háborúzik, az országot a létezés egy másik dimenziójába helyezi el, oda, ahol akkor jársz jól, ha befogadod a létező világok legjobbikát.
 
Kérdezés? Ilyet nem csinálunk. Aki ilyet csinál, az a másik világ képviselője. A mi világunkban nem hozzuk kínos helyzetbe a kormányfőt azzal, hogy valamit megkérdezünk tőle. Mi megtisztelve érezzük magunkat, hogy Magyarország miniszterelnökének dolgozhatunk. Nem tudom, emlékszik-e Ön az utóbbi öt év Orbán-interjúira, arra, hogy kénytelen volt-e a kormányfő akár egyszer is valódi kérdésekre válaszolni? Olyanokra, amelyek családja meggazdagodását, a saját lábon élést, a trafikügyet, a földügyeket, Mészáros Lőrincet, az egész intézményesített korrupciót, a demokratikus jogállamiság ledózerolását tematizálták volna.
 
De a helyzet még rosszabb: menjünk vissza időben, vegyük az elmúlt tizenöt évet. Mikor engedte meg a Pártközpont utoljára a valódi interjúhelyzetet Orbánnal, az ellenzéki politikussal? Mikor láttuk utoljára, hogy olyan kérdést kap, amit nem a fenekéből tettek volna fel neki? Hogy egy újságíró reagál a válaszra, vitatkozik, és csak azután megy tovább a kérdésekkel? Nem, nem láttunk ilyet, a Fidesz első (második, harmadik, sokadik) emberétől kérdezni csak akkor lehet, ha internalizáltad a mindenkori határokat, ha tudod, hogy lehet ugyan ficánkolni, de nagyon nem éri meg, hogy nem, nem minden fér bele; és mindig tudnod kell, nem, inkább ösztönösen érezned kell, hol van az a pont, amin túl nem lehet lépni...

 
 

 

EGYMILLIÓ VILLANYSZÁMLA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2015.12.29.


Villamosenergia-szolgáltatójuknak tizenegy ezerrel, a távhő-szolgáltatóknak négyezerrel kevesebben tartoznak, mint egy éve, de még így is egymilliónál többen nem tudják folyamatosan fizetni villanyszámlájukat és több mint kétszázezren távfűtésüket. Harmincezerrel nőtt viszont azok száma, akik gázszámlákkal maradtak el az utóbbi hónapokban, tartozásuk elérte a harminckét milliárd forintot.

Ezt az MTI közölte a nagyvilággal, amely alakulatról bizonyos ideje nem igazán mondható el, hogy sötét színekkel föstené le az országot. Ebből az adatsorból azonban nem egy Barbie-ház mutatkozik, ha viszont fideszül gondolkodunk, akkor mindez nem is létezik, szemfényvesztés csupán.

Mert mint tudjuk, Magyarország jobban teljesít, sőt, múúkodik. A baloldal azonban – mint az közismert – permanensen a haza elrontásával foglalatoskodik, így szent karácsony előtt is fölbérelt sokezer embert, hogy játszásiból álljanak sorba némi elemózsiáért. Nem azért, hogy az éhendögöléstől megóvják nyamvadt kis életüket, csupáncsak felforgatási céllal, hogy a mi Kánaánunkat előnytelen színben tüntessék fel. Csakazért.

Ezért nem foglalatoskodik ilyen hókuszpókkal a kádéenpé, amely cserkészcsapat közismerten irgalmasságáról ismerszik meg már jóideje. A szalonkákat egyelőre nem lövik halomra, de rezeg a léc, az emberek meg le vannak szarva, ugye. Ők az Urat szolgálják, nem a földi halandókat, ez abból is látszik, hogy a vasárnapi vásárlási tobzódás helyett kézimunka szakkört és istentiszteletet javasolnak, különben is az ostya – mint Isten teste – fölöttébb laktató. Az ő véréről ne beszéljünk most, ha túl sokat iszik belőle a proli, akkor illetlenül viselkedik, és nem kap tűzifát...

ITT OLVASHATÓ

A FÜHRER JÁTSZÓPAJTÁSAI

TAUREG BLOG
Szerző: Taureg
2015.12.28.


Nyilván tetszenek tudni, a Führer Hitler titulusa volt. Nekünk is jutott egy, nem szobafestő, mint a 100 millió embert meggyilkoló osztrák, hanem felcsúti jogász. Szerencsére kis országban született, nem tud akkora kárt okozni, mint példaképe. De azért megpróbálja, arra mérget vehetünk.

Ha Orbán németnek születik, tán már lángokban állna Európa. Európa szerencséjére nem így van, a mi nyakunkban pattogtatja a Führerostort a Felcsúti. Szar nekünk, ha meg hagyjuk ugyanazt tenni, mint amit a német példakép tett, akkor lesz az még szarabb is. Előző cikkemben a Semmi Prófétáiról írtam, párhuzamba állítva a Végtelen történetet jobb sorsra érdemes Hazánkkal. Meglepődtem. Úgy tűnik, sokkal könnyebben átjön mindenkinek a mondanivalóm, ha ismert sztorikhoz kötöm, mintha csakúgy el akarnék magyarázni összefüggéseket. Tömeges a pozitív visszajelzés, nagyjából letarolta a netet a cikk, az meg fontos, hogy a blog minél több helyre eljusson. Kevesen mernek ma igazat mondani, és mindenkiről és bárkiről. Úgyhogy ismét egy történet következik. Szomorú ez is, mint az előző, tanulságos is hasonlóképpen, és ugyanúgy jó vége lehet, mint amannak. Márha meg is értjük a történelem leckéjét, és aszerint is cselekszünk.

Nem vagyok hívő, de azt azért tudom, milyen típusú személyiséget neveznek a hívők Antikrisztusnak. Hitlert például nagyonis. 100 millió ember halála, szétrombolt Európa, világégés, zsidók, cigányok fajelméleti alapú kiirtása. Még súlyosabbá teszi az emberi faj felelősségét, hogy ezt a rettenetet megengedték Neki. Merthát a helyzet az, hogy NEM valami hirtelen felindulás volt a II. világháború. NEM a kalapból ugrott elő a Führer, hogy azonnal rendelkezzen mindazon erőforrásokkal, amikkel egy kezdetben számára nagyon is sikeres háborút folytathatott. Kerek hat éven át készülődött lépésről lépésre, építette föl a borzalmak anyagi és személyi alapjait. És a készülődés látványos volt. És mégsem tett senki ellene akkor, amikor még simán le lehetett volna pöccinteni, mint a cikkírás közben épp hosszúra nyúló hamut. A nem időben megtett lépéseknek MINDIG borzalmas következményei vannak. Erre tanít a TÖRTÉNELEM, már azokat, akik oda is figyelnek rá, mert nem a saját kárukon akarják újra átélni, amibe már egyszer rengetegen belehaltak...

ITT OLVASHATÓ

SAYFO OMAR GONDOLATAI A VALLÁSOK ÜLDÖZÉSÉRŐL ÉS A MUSZLIMOKAT ÉRINTŐ DISZKRIMINÁCIÓRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: KMH
2015.12.29.


Kanadai olvasóink nagy része talán nem ismeri Sayfo Omar-t, aki Magyarországon kívül Omar Adam néven szerepel és az Utrechti Egyetem doktorandusza. Az apai ágon szír származású újságíró a szélsőjobboldali Magyar Demokrata című hetilap külpolitikai szerkesztője. Ez lenne Bencsik András lapja, aki eddig az álcivil Békemenet nevű pártfelvonulás egyik szerves résztvevője volt. Sayfo Omar ezúttal a Mandiner című mérsékeltebb konzervatív blogban írt egy esszét a vallásszabadságról, illetve a vallásos emberek által elszenvedett üldözésről. Az esszé meglepően higgadt, árnyalt és – horribile dictu! – szabadelvű volt szellemiségében. Lényegében azon az állásponton van a szerző, hogy valamennyi vallás követői között létezik egy olyan hajlam, miszerint a szenvedést próbálják kisajátítani.

Így fogalmaz Sayfo Omar:

“Zsidók, keresztények, muszlimok egyaránt hajlamosak azt hinni, hogy őket üldözik leginkább világszerte. Valójában azonban egyetlen felekezet sem birtokolja sem az agresszor, sem pedig az áldozat monopóliumát. Az egyének vallási alapon történő üldözése sokszor nem hitbeli vitákat, hanem politikai érdekeket és gazdasági erőviszonyokat tükröz. (…) A muszlimok, zsidók, keresztények, buddhisták egyaránt hajlamosak kisajátítani a szenvedés, üldöztetés jogát. A vallásos embert ez megerősíti a hitében, és egy nagy globális közösség részévé emeli. Ettől azonban sem az elnyomó, sem pedig az elnyomott szerepe nem válik senki monopóliumává.”

ITT OLVASHATÓ

2015-ÖS SUMMA

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Markó Beáta
2015.12.28.


2010 óta, amióta Mária országát keresztény kormányzat irányítja, csupa móka és kacagás az élet. Így telt a 2015-ös év, pardon, esztendő is. Óriási fejlődésnek indult kicsi pannon honunk, minden mutató egyre feljebb és feljebb kúszik, a mérhető eredmények számai egyre magasabbak. Az uralkodó osztály és az őt támogató társadalom büszke lehet teljesítményére, nemhiába plakátolták tele az országot: Magyarország jobban teljesít.

A tényeken nincs mit vitatkozni, s magunk nem is vitatjuk, hiszen például a halálozások száma 15%-kal növekedett az elmúlt évhez, pardon, esztendőhöz képest, amelyhez hasonlóan magas számot békeidőben rég tudott felmutatni lángoktól ölelt kis hazánk. Mi ez a kiugróan magas szám, ha nem jobb teljesítmény? Persze egy ilyen ragyogó eredmény eléréséhez előbb taccsra kell vágni az egészségügyi ellátást, s ebből a szempontból szintén kiemelkedően sikeresnek mondható Mária országában az Úr 2015. esztendeje. Orvosok, nővérek, ápolók soha nem látott számban, tízezrével hagyták el az országot emberi munkakörülményekért és anyagi megbecsülésért. Egyetlen gyenge (?) nő emelte fel a szavát, a fekete ruhás nővérnek titulált Sándor Mária, ám őt a magyar szolidaritásra jellemző humánus módon a saját szakszervezete zárta ki sorai közül, és jelenleg munkanélküli. Az emberhiánnyal küzdő kórházak közül nincs egy sem, amelyik igényt tartana szaktudására. Maroknyi kollégáját leszámítva, senki nem állt az egészségügyért tenni akaró nővér mellé, sem az orvosok, sem a kórházigazgatók, sem a magyar társadalom jelenlegi és potenciális betegei. Ezzel szemben kevés ország dicsekedhet azzal, amivel a János kórház, ahova idén a betegeknek már ceruzaelemet kellett vinniük a vérnyomásméréshez. A keresztényi szeretetet sugárzó magyar kormány ésszerű gazdaságpolitikájának hála az Európai Unióban az egészségügyre fordított GDP-arányos költés Magyarországon a legalacsonyabb, az egészségügyi dolgozók bére az európai uniós átlag alatt van. De senki ne essen kétségbe emiatt, mert a még életben lévő és dolgozni képes magyar adófizetők pénzéből Erdélyben épít, és tart majd fenn egy új kórházat a humánum kormánya.

A gyarapodásra számos példát láthattunk: az V. kerület volt polgármestere, jelenlegi propagandaügyi miniszter vagyonbevallásnak nevezett poéngyűjteményéből ismerhettük meg a fizika, az építészet és a statika új törvényét: a pasaparki táguló lakásokat. A nemzet gázszerelője, akire a magunk részéről nem igazán bíznánk rá egy szimpla gázszivárgás elhárítását sem, kitanulta a futball akadémia mesterséget, a sertéstenyésztést, az agráriumot, és ügyesen forgatja milliárdjait, amiből egyre több van neki. Az adóbevallás borult égboltú napjain olykor kiesik a fejéből egy-egy milliárd, de ez igazán érthető, bocsánatos bűn. Megszámolni sem tudjuk, hány új, üresen kongó stadionunk lett, s az egész magyarság öröme, hogy hamarosan megvalósul a kormányzó másik gyermekkori álma – az első a budija melletti stadion, ami sajnos zajosra sikeredett… –  és kisvasút fog pöfögni hőn szeretett szülőfalujában...

ITT OLVASHATÓ

KINEK LESZ IGAZA?

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2015.12.29.


És akkor most így az év vége felé csapjunk egy fajsúlyosabbat bele a lecsóba, következzék egy sűrűbb, nehezebb anyag, elsősorban vájtfülű és leginkább elszánt olvasóinknak. (És persze más, író-, olvasó látogatóinknak is az ú.n. Hunvald-ügyről. Ha már, ugye…)

1.) A Kúria írta 2014. július 1-én: Nem kétséges, hogy a két különböző nem jogerős ítélettel elbírált hűtlen kezelés bűntettének minősülő részcselekményei folytatólagos egységet alkotnak, ekként anyagi jogi követelményként egységesen bírálandók el. Ekként a Kúria a Szegedi Ítélőtáblát új eljárásra utasította, ezáltal lehetőséget adva a Hunvald Györggyel szemben folytatott büntetőügyek másodfokú egyesítésére.

2.) A Szegedi Ítélőtábla válasza, 2014 novembere – szerinte nem célszerű az ügyek egyesítése.

3.) A Fővárosi Törvényszék 2015. február 12-én jogerősen felmenti Hunvald Györgyöt folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés vádja alól.

4.) A Szegedi Ítélőtábla 2015. április 24-én elítéli Hunvald Györgyöt folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés vádjában.

5.) 2015. május – a Kúria közzéteszi a 17/2015. sz. büntető elvi határozatot. A büntetőelvi határozatot a Kúria hozott 2014. július 1-én Hunvald György ügyében pervezető végzése alapján hozták. Elvi bírósági határozatot a Kúria akkor ad ki, ha a Kúria ítélkező tanácsa valamely, a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügyben elvi kérdésekre is kiterjedő határozatot hozott.

6.) 2015 októberében perújítási kérelem Hunvald György ügyében. Alapja a kétszeres eljárás tilalmának (ne bis in idem elve) megsértése, vagyis kétszer hoztak jogerős ítéletet ugyanabban az ügyben...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZES ÁFIUM ELLEN VALÓ ORVOSSÁG

SZABÓ SZABOLCS BLOGJA
Szerző: szabolcsblog
2015.12.28.


„Jó szerencse, semmi más. Szép és
  dicsőséges dolog a hazáért meghalni.
 A halál még a menekülő férfit is
eléri. Még szebb a hazáért élni.”

Az elmúlt években mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy nagy a baj Magyarországon. Aki ezt nem látja, az egyszerűen vak. Az ország már nem demokratikus alapokon működik, annak irányítását és módszeres kifosztását egy szűk kör menedzseli. A cél egyértelmű: a gazdasági hatalom megszerzése árán betonozzák be magukat. Közben pedig átgázolnak mindenen és mindenkin, ami és aki az útjukba kerül. Az ország megállíthatatlanul rohan a szakadék fel, de Orbán a fék helyett inkább a gázra lép, és tovább gyorsítja a rombolást. Naponta látjuk és halljuk a híreket arról, hogy az egyes Fideszes potentátok, családtagok és haverok milyen vagyonra és befolyásra tesznek szert, és még csak nem is szégyellik. Mert tudják, hogy amíg Orbán rezsim él és virul, addig ők érinthetetlenek. És ugye legalább 30 évre terveznek.
 
Az Orbán rendszer elfogadhatatlanságát mutatja, hogy már azok a mértékadó konzervatív értelmiségiek is kihátráltak mögülük, akik korábban bőszen támogatták a Fideszt. A megmaradó, és igencsak kevés számú szervilis jobboldali „értelmiség” körében inkább csak a vagdalkozás, meg a butaság van jelen. Bayer Zsoltra most nem is vesztegetnék szót, de feltűnő a CÖF önfelszámolása, Schmidt Mária esetenkénti furcsa megnyilvánulása, Kovács Ákos blődségei, vagy épp’ G. Fodor Gábor és Lánczi András kínos magyarázkodásai. Ezekkel az emberekkel már nincs is értelme beszélgetni. Felesleges. Egyszerűen levegőnek kell nézni őket. Oszt jó napot!
 

LÉTEZNEK-E A PALESZTINOK?

BIRCAHANG BLOG
Szerző: bircaman
2015.12.29.


A zsidókérdéssel sajnálatos módon terhelt magyar közéletben furcsa módon központi téma egy idegen kontinens jelentéktelen ügye: létezik-e a palesztín nép?

A két véglet: a ballibek és a szélsőjobbosok. Természetesen ez nem mondható el mindenkiről ezen eszmerendszerek hívei közül, de mégis általános jelenség, hogy az átlag magyar ballib azonosul a szélsőséges zsidó nacionalisták érvelésével, míg az átlag magyar szélsőjobbos pedig azonosul a szélsőséges palesztín nacionalisták érveivel.

Az egyik vélemény szerint a palesztín nép kitalált, mesterséges nép, a valóságban nem létezik. A másik álláspont szerint pedig a palesztín egy ősi nép, mely évezredek óta a mai Izrael területének őslakossága.

Valójában mindkét álláspont abszurd és nem felel meg a valóságnak...

ITT OLVASHATÓ

SPOTLIGHT: A FILM, AMI MIATT MÁR NAGYON VÁRJUK 2016-OT

KÖTŐSZÓ BLOG
Szerző: Nagy Szabolcs
2015.12.28.


A katolikus papok molesztálásait feltáró bostoni újságírók munkájáról készült Spotlight című filmet februárban mutatják be a hazai mozik. Jelenleg Amerikában élő szerzőnk azonban már látta a filmet. BESZÁMOLÓ

Az akadémiai díjak kiosztásának közeledtével elindul a nagy hajrá a legjobb film titulusáért, és a Spotlight (hazai bemutató: február 4.) joggal száll harcba érte. Ha jósolni szeretnénk, a Room vagy a Saul fia remeklése ellenére, ez a film képes lehet elhozni az aranyszobrot, és ez jól is van így. Még ha morális kérdésekben nem is ad iránymutatást, cselekvésre inspiráló, precíz alkotásról beszélhetünk. Nem sok ilyen kerül mostanában a szemünk elé, mégis hiányérzetünk maradhat. 

Walter Robinson (Michael Keaton) főszerkesztő ezen mondatával kezdődik a történet, amely mindent megváltoztatott. 2002. január 6-án az amerikai katolicizmus fővárosában, Bostonban, öt újságíró állt ki több mint ezer – katolikus papok által molesztált – áldozat igazságáért. A Boston Globe Spotlight csapata több mint ezer áldozat megkérdezésével rántotta le a leplet kétszáz katolikus papról, illetve a katolikus egyház eltussolási módszereiről. Az eset alapvetően megváltoztatta a 21. századi ember kialakított képét a római katolikus egyházról. Ennek a sztorinak köszönhetően, a közgondolkodásból többnyire kitörölhetetlen az a prekoncepció, hogy a legtöbb katolikus pap igazából kiskorúak bántalmazásával foglalkozik...


ITT OLVASHATÓ

EZT A TÍZ SOROZATOT SZERETTÜK AZ IDÉN A LEGJOBBAN

FILMVILÁG BLOG
Szerző: Filmvilág
2015.12.29.


NARCOS

Ha volna közismert kokainbárókból álló focicsapat, kétségkívül Pablo Escobaré lenne a tízes mez, amit az 1993-ban bekövetkezett halálával vissza is vonultatott volna a klub. Escobar volt a híres-hírhedt Medellín kartell atyja, azé a társaságé, amely a nyolcvanas években elárasztotta kokainnal az Egyesült Államokat, Miamitól Los Angelesig. A Netflix saját gyártású sorozatai közül való Narcos első évada a drogcézár ellen több fronton is vívott harcot mutatja be példás történeti hűséggel és hitelességgel.
 
Amikor Reagan elnök végre ráeszmélt, hogy nem a kommunistáktól, hanem a tonnaszámra importált kokaintól és a bizniszhez tartozó erőszakhullámtól kell megvédeni az országot, már rég késő volt. Az anyag annak rendje és módja szerint érkezett, elképzelhetetlen mennyiségben, mindenekelőtt Kolumbiából, amelynek elnöki székébe maga Escobar is megpróbált becsücsülni egyszer. Az amerikaiak mozgásterét folyamatosan korlátozta a mindenkori kolumbiai kormány – ettől persze a CIA folyamatosan ott volt a helyszínen, illetve a DEA is Bogotába költöztette legtökösebb embereit...

AZ ÉV NEGYVEN LEGFONTOSABB ELŐADÁSA - 2/4. (2. RÉSZ: 11-20)

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7óra7
2015.12.29.


Az év általunk legfontosabbnak tartott előadásait gyűjtöttük össze a bemutatások időpontjának sorrendjében – ezúttal szerkesztőségen kívüli kritikusokat is bevonva a válogatásba.

A legfontosabb egy kicsit más, egy kicsit talán több, mint a legjobb. Mivel idén a szokottnál kevesebb vidéki és határon túli előadást tudtunk megnézni, ezért a szerkesztőség tagjain kívül (Dicsuk Dániel, Hajnal Márton, kiss csaba bé, Soós András, Szabó Zsuzsa, Turbuly Lilla és Török Ákos) néhány elismert, és a fővároson kívüli előadások terén is tájékozott szakíró is részt vett a lista összeállításában. Akiket meghívtunk a válogatáshoz: Csáki Judit, a Revizor főszerkesztője, Stuber Andrea kritikus  (stuberandrea.hu), Sándor L. István, az Ellenfény főszerkesztője és Urbán Balázs kritikus, színházi szakíró. ..

ITT OLVASHATÓ

A NYUGAT PÉNZÜGYI ÖSSZEOMLÁSA

HOCINESZE BLOG
Szerző: ricardo
2015.12.29.


Lefordítottam Murray Rothbard What Has Government Done to Our Money? című 1963-ban megjelent, majd később kibővített kis könyvének záró fejezetét. Ebben Rothbard röviden, közérthetően elmeséli a nemzetközi pénzügyi rendszer 20. századi történetét. Rothbard a klasszikus aranystandard híve volt, így számára az arany demonetarizálódásának 20. századi folyamata igazi hanyatlástörténet. Emellett a '70-es évek magas amerikai inflációja is erősen érződik a szövegen. Mindezek ellenére is tanulságos bevezető olvasmány...

Mivel a szöveg kicsit talán hosszabb a szokásosnál ezért itt olvasható. Innen pedig letölthető.

AZ ÁTLAGOS HAVI NYUGDÍJ ÖSSZEGE MAGYARORSZÁGON, 2000-2014

NYUGDÍJ, NYUGDÍJKORHATÁR, NYUGDÍJ BLOG
Szerző: nyugdij-nyugdij.blog
2015.12.29.


Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2014 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma.
 

A nyugdíj blog megjegyzése: A fenti képen az oszlopok, azt mutatják meg, hogy egy főre átlagosan mekkora összegű nyugdíj jutott az elmúlt években Magyarországon, a piros vonal pedig azt mutatja meg, hogy hányan részesültek nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásában az elmúlt időszakban.

ITT OLVASHATÓ

DEMJÉN FERENC MEGVÉDI ÁKOST, MERT "NEM ÉRZI AZ EGÉSZNEK A LÉNYEGÉT"

MAGYAR NARANCS - FEKETELYUK
Szerző: magyarnarancs.hu/feketelyuk
2015. 12.29.


„Az Ákos-botrányról mi a véleménye?” – kérdezte rögtön az első betelefonáló a szerkesztőségünkben vendégeskedő Kossuth-díjas énekes-dalszerzőt” - írja a blikk.hu.

Demjén pedig a következőt mondta: „Nem érzem az egésznek a lényegét, hogy mi volt itt a hiba, hogy mit mondott rosszul, mert végül is amit mondott az teljesen belefér mindenféle európai vagy akármilyen más kultúrába, vagy vallásba, vagy akármibe.”

ITT OLVASHATÓ 

MAGÁNJOG ÉS KÖZJOG HATÁRÁN HATÁRTALANUL

A SZAVAZATOK EREJÉVEL... BLOG
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2015.12.29.


A kormány beavatkozik egy mobil- és egy zeneszolgáltató vitájába.


A casus bellit (a háború okát) az országgyűlés elnöke szolgáltatta: lesajnálta a nőket. A zeneszolgáltató rátromfolt: a nőknek nem kell adni azonos munkáért a férfiakkal egyelő bért. A mobilszolgáltató felbontotta a zeneszolgáltató szponzori szerződését. A kormány erre felbontotta a mobilszolgáltató szerződését.

De ki látta ezeket a szerződéseket?

Kálmán Olga a magánjog és a közjog határvonaláról kérdezte Tóth Zoltánt:

AZ INTERJÚ ITT TEKINTHETŐ MEG

"ORBÁN ÉVE"

KONSZOLIDÁLÓ BLOG
Szerző: Paul Lendvai
2015.12.29.


A Medián független közvélemény-kutató intézet két legfrissebb felméréséből, illetve saját budapesti tapasztalataimból tudok következtetni azokra az okokra, amiért az 52 éves kormányfő, Orbán Viktor hatalompolitikai értelemben nem csak hazájában, de Európában is a legsikeresebb politikusnak, 2015-ben az „év emberének” tekinthető.

Az hogy a kormánypárt, a Fidesz tisztújító-kongresszusán pártelnökként megkapta 1174 delegált szavazatát a lehetséges 1777-ből, az csak egy kis töredéke sikerének. Sokkal többről van szó. Hiszen az első kutatás azt mutatja, hogy ez idő tájt a Fidesz, másfél évvel az utolsó parlamenti választások után 51 százalékkal a biztos szavazók, és 34 százalékkal a teljes népesség körében megkérdőjelezhetetlenül uralja a magyar politikát. 2014 novembere óta 8 százalékponttal növekedett a párt támogatottsága, és 32 %-ról 48%-ra ugrott Orbán népszerűsége.

A kibékíthetetlen baloldali fantom-ellenzék megállíthatatlanul elhal. A szélsőjobboldali veszélyt, a Jobbikot, ha időlegesen is, de sikerült izolálni. Magasan a legerősebb ellenzéki párt maradt ugyan, de visszaesést kellett elkönyvelniük 13-ról 16 százalékra az elkötelezett szavazók körében.


Ezek az adatok azért meglepőek, mert Orbán nem egészen egy éve tömegdemonstrációk hatására volt kénytelen visszavonni egy internetadót, és a Fidesz korrupciós vádak miatt elvesztett két időközi választást is, ahogy ezekkel együtt kétharmados többségét is. De ez mind tegnapi hónak tűnik, már mind a múlté...

ITT VAN AZ ÖT LEGDURVÁBB KORMÁNYZATI BULLSHit 2015-BŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2015.12.29.


Az idei esztendő bővelkedett olyan elképesztő momentumokban, melyek hallatán bárgyú arccal kérdeztük egymástól, hogy most akkor melyik kontinensen is vagyunk? Esetleg, hogy ébren vagyunk, vagy álmodunk? Ha éppen nem volt mellettünk senki, akkor ránéztünk az óránkra, és azon tépelődtünk, hogy vajon tényleg a 21. század elején járunk-e, vagy az óránk jár rosszul. Szóval, jó lesz, ha gyorsan bemutatjuk 2015. legnagyobb politikai őrületeit, aztán gyorsan elfelejtjük ezt az esztendőt.

1. Adjanak pisimintát az iskolás gyerekek a politikusok és az újságírók! Amikor a Fidesz éppen attól szenvedett, hogy nem talált megfelelő ellenséget magának, akit látványos keretek között (egy kis plakátkampány, nemzeti konzultáció, vezető száron vezetés stb.) legyőzhet, akkor állt elő a párt jolly jokere azzal az ötlettel, hogy védjék meg a magyar polgárokat a drogmaffiától. Nos, Kocsis Máté abszurd ötlete, hogy sárga folyadékkal teli kémcsövekkel rohangáljanak a pedagógusok az iskolák folyosóin, valamint, hogy rábizonyítsa az ellenzéki újságírókra, hogy csak beszívva képesek rosszat írni a kormányról, nem aratott osztatlan sikert. Látva a heves ellenállást, és a Fidesz népszerűségének további rohamos csökkenését, leállt az úgynevezett pisiprojekt, de meg kell jegyeznünk, hogy Kocsis Mátét nem olyan fából faragták, hogy egykönnyen letenne arról, hogy megszerezze néhány kisiskolás és renitens újságíró vizeletmintáját, úgyhogy figyelem, nagyon nézze meg mindenki, hol könnyít magán!

2. Keményen dolgozó magyar emberek. Szerencsére ez az ötlet is olyan gyorsan elhalt, mint Kocsis Máté drogtesztes őrülete. Ennek a bullshitnek Rogán Antal volt az elindítója, ő keverte ugyanis bele minden egyes mondatába a keményen dolgozó magyar embereket, mintha tudná, hogy miről beszél. Ez a jelző egyébként a a brit tory-któl átvett kifejezés, ám annyira ironikus volt hallani fideszes politikusok szájából, hogy a kormányzati kommunikációs stáb rövidesen törölte a sajátjai szótárából. A keményen dolgozó magyarok ugyanis azt látták, hogy ők megszakadnak a munkában, mégis azok jutnak előre, akik nyalakodnak, dörgölőznek, furakodnak előre...

ITT OLVASHATÓ

JÓ A FIDESZNEK, ŐK VALAMILYEN ALTERNATÍV UNIVERZUMBAN ÉLNEK

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2015.12.29.


Mással nemigen magyarázható, hogy például Lázár János miként aggódhat a menekültek miatt. Már nem úgy aggódik. Hanem amúgy aggódik. Ti., hogy új Trianont okoznak.

Mi marad Magyarországból, ha még egyszer kisebbségbe kerülünk a saját hazánkban?
Mondja ezt egy olyan országban, ahová
a határok lezárása óta egyáltalán nem jönnek menekültek vagy gazdasági bevándorlók
  1. a határok lezárása előtt is csak átvándoroltak rajta,
  2. amelyikben erővel sem lehetne megtartani őket,
  3. amelyik akut kereslet- és munkaerő-hiányos,
  4. amelyiknek évi 2 ezer menekültet kellene befogadnia.
Mikorra kerülhetnének kisebbségbe a mostani magyarok a bevándorlókkal szemben? Persze ezek a mostani magyarok is legtöbbször bevándorló eredetűek: főleg szlávok, németek, zsidók, cigányok. Az ősmagyarok mostanra kevesen maradhattak. Nem mintha ők nem bevándorlók volnának eredetileg...

ITT OLVASHATÓ

MIRE VERTE EL AZ ÁLLAM A SOKAT SZÍDOTT EU PÉNZÉT?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalazs
2015.12.29.


Orbánék irtózatos erővel költik el az általuk sokat szidott Európai Uniótól érkező ezermilliárdokat. A napokban írtam arról, hogy elég szűkmarkúak voltak, amikor az uniós pénzek valódi címzettjeinek, a leszakadt vidéki régióknak kellett volna támogatást adni, most pedig azokat a tételeket gyűjtöttem csokorba, amelyek jól mutatják, hogy a Fidesz uralta állam nem fukarkodik akkor, amikor saját magát kell megtámogatni. 

Kezdjük egy kis bemelegítéssel. Nézzük meg, hogy a napokban záruló 2007-2013-as költségvetési ciklusban hogyan alakultak az ország legszegényebb és leggazdagabb térségeiben a támogatások az országos átlaghoz képest.

ITT OLVASHATÓ

RAJTUNK MÚLIK, HOGY LESZAVAZZUK-E A KÁROS OLIMPIÁT ÉS LIGET-PROJEKTET!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2015.12.29.A Budapesti Választási Bizottság pár hete átengedte a Városliget beépítéséről és a budapesti olimpiáról szóló népszavazási kezdeményezést, ha minden jól megy, heteken belül elkezdődhet az aláírásgyűjtés. Ezzel nem egy, hanem két kampánynak adott egyszerre szabad utat a testület. Így tehát az aláírásgyűjtéssel és a népszavazás kiírásával először visszaszerezhetjük a döntés jogát, megmutathatjuk, hogy igenis ragaszkodunk ahhoz, hogy ne a fejünk felett, ne rajtunk átnyomva szülessenek a politikai döntések, majd a népszavazás napján dönthetünk arról, hogy óriási, száz- vagy akár ezermilliárdos presztízsberuházásokat akarunk-e a pénzünkből, vagy azt, hogy a mindennapi életünket befolyásoló dolgokra, mondjuk az oktatásra, az egészségügyre vagy az állami dolgozók bérére menjen-e el inkább ez a pénz.

Nyilvánvalóan a procedúra ezzel a döntéssel még nem ért véget, lehetőség van bíróságon megtámadni a népszavazási kérdést, de valószínűtlen, hogy a bíróság másként döntene. Ha pedig jogerőre emelkedik a Budapesti Választási Bizottság döntése, jöhet a 30 nap, ami alatt össze kell gyűjteni a 150 ezer -150 ezer aláírást Budapesten.

És ez nem csupán azért lesz nehéz, mert kevés idő van rá, és mert csak budapestiektől gyűjthetnek, hanem azért is, mert míg az olimpia kérdése a civilek, vagyis a Vastagbőr blog alapítóinak kezében van, addig a városligeti kérdés a Párbeszéd Magyarországért és Karácsony Gergely kezében, akinek álláspontja viszont nem egyértelmű az olimpia ügyében. A kérdés az, hogy először a NER óta együtt tud-e működni egy párt a civilekkel egy valóban fontos ügyben...

ITT OLVASHATÓ

10+1 ÖTLET A GYEREKBARÁT SZILVESZTERI BULIHOZ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2015.12.29.


A szilveszter főleg a felnőttek ideje. Baráti találkozók, heves bulik, erős italok - minden belefér az óév búcsúztatásába... De mit csinál a felnőtt, aki egyben szülő is, és a gyerekeivel együtt ünnepel? Szervezzük úgy az estét, hogy minden korosztály jól érezze magát! A babazsúr és az "ereszd el a hajam" között félúton. 

Íme 10 +1 ötlet a gyerekbarát bulihoz:


ITT OLVASHATÓ

KILLED BY DEATH

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2015.12.29.


Nem sajnálok semmit, az ilyesminek amúgy sincs semmi értelme. Túl késő lenne bármin is sajnálkozni, hiszen már úgyis elkövetted az adott dolgot, nem igaz? Élted az életed. Teljesen értelmetlen lenne azt kívánni, hogy bárcsak megváltoztathatnád. Nyilván akad pár dolog, amit ma már esetleg másképp csinálnék, de semmi igazán lényeges, semmi olyasmi, ami olyan nagy különbséget eredményezne. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgaim alakultak. Szeretem azt gondolni, hogy sok örömöt okoztam az embereknek a világ minden táján. Kitartottam az elveim mellett, és őszinte voltam az emberekkel. A halál elkerülhetetlen, nem igaz? Amikor eléred az én koromat, egyre inkább rá is ébredsz erre. Nem aggódom emiatt, készen állok rá. Ha elmegyek, úgy akarok elmenni, hogy azt csinálom, amiben a legjobb vagyok. Ha holnap meghalok, akkor sem panaszkodhatnék. Nagyszerű életem volt."

Úgy ment el ahogy élt.. Nyugodj békében, Lemmy Kilmister!

ITT OLVASHATÓ

IGAZI ÉKSZER LETT A RITKA VESPA

GAZDAGISZTÁN BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2015.12.29.


Amikor az ember azt gondolná, hogy egy robogóból (még ha az Vespa is) nem lehet sok újat kihozni, mindig jön egy meglepetés és kiderül, nem csak lehet, de ráadásul még jól is néz ki.

Mindez különösen akkor lesz izgalmas, ha olyasvalaki kap a keze közé egyet a talán leghíresebb robogómárkából, mint Andrew Bunney. A korábban a Dr. Martens kreatív igazgatójaként is dolgozó dizájner (aki manapság inkább ékszerekkel foglalkozik) és a Vespa együttműködése finoman szólva is meglepett mindenkit.

A végeredmény viszont a két felet igazolta, mert az elkészült darab méltó a gyár hagyományaihoz, márpedig ennek része a híres tervezőkkel folytatott együttműködés is. Mást ne mondjunk, Giorgio Armani is dolgozott már az olasz motorgyártóval...

ITT OLVASHATÓ

FRANCIA GYEREKEK ÁLLNAK AZ ISZLÁM ÁLLAM OLDALÁN

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Luci
2015.12.29.


Egy szeptember végén nyilvánosságra hozott videóban egy gyerekkatona végezi ki fejlövéssel az Iszlám Állam egyik túszát. Most kiderült: francia állampolgárságú. Nem ő az egyetlen nyugati kiskorú a terrorszervezet soraiban.

Gyerekgyilkosok, gyilkos gyerekek.

Az Assocated Press neve elhallgatását kérő forrása szerint a fenti felvételen, illetve egy november elején közzétett propagandaanyagban is szereplő fiatal francia, illetve a szintén szereplő dél-franciai akcentusú férfinak feltehetően köze van a 2012-es toulouse-i támadásért (melyben három gyerek, három fegyvertelen katona és egy rabbi veszítette életét) felelős Mohammed Merahhoz.
Dzsihád Johnnal és a többi, felnőttkorú kivégzőtiszttel ellentétben a gyerek arcát nem fedték el a videóban – a Newsweek által megkérdezett professzor szerint ennek az volt az oka, hogy sulykolják, mennyire fiatal az elkövető. „Jóval sokkolóbbnak találom az életkorát, mint a nemzetiségét” – folytatta. „Nem hiszem, hogy ez ijesztőnek mutatná a csoportot, sokkal inkább őrültnek és ördöginek.” A gyerek a felvételek alapján nagyjából tizenkét éves lehet...