2020. március 16., hétfő

ORBÁN MÉG MINDIG AZT HISZI, A VÍRUS ÁLLAMPOLGÁRSÁG ALAPJÁN VÁLOGAT - AZ ÚJSÁGBÓL OLVASSÁK KI, HOGY MÁSHOL MIT CSINÁLNAK, ÉS AZOKAT GYORSAN BEVEZETIK - FEJETLENSÉG ÉS TOTÁLIS ALKALMATLANSÁG KEVEREDIK A HAZUDOZÁSSAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.16.Orbán bejelentette, hogy lezárják a magyar határt, és hozzátette, hogy csak magyar állampolgárok mehetnek be az országba. Magyar állampolgárokat nyilván nem lehet kizárni az országból, de ha ehhez nem teszi hozzá, hogy állampolgárságtól függetlenül minden határon belépőt meghatározott ideig elkülönítenek és megfigyelés alatt tartanak, akkor ez azt jelenti, hogy magyar állampolgárok minden további nélkül bevihetik a koronavírust az országba, és terjeszthetik, amíg le nem kapcsolja őket a betegség. Mert ha valaki magyar állampolgár, akkor neki állampolgári joga, hogy vírushordozó legyen.

Orbán xenofób, nacionalista gondolkodására jellemző, és a bejelentés ösztönösen is arra épül, hogy a propagandán élő magyarok többsége is azt gondolja, hogy ha csak magyar állampolgárok jöhetnek be, akkor biztonságban vannak, mert magyarok nem hozhatják be a vírust. Egyrészt, mert a magyarok rendes emberek, olyanok, mint mi, és nem olyanok, mint a migránsok, akik ránézésre is terjesztenek minden kórt, másrészt a magyar emberen nem fog a koronavírus. Ha megkérdeznék a magyarokat, mit gondolnak erről, tízből kilenc azt mondaná, ha csak magyarok jöhetnek be, akkor nem jön be vírus.

A Facebookon látható volt annak a kamionsofőrnek a videója, akinek a magyar határon a magyar rendőrök javasolták, hogyan játssza ki az ellenőrzést, és ne mondja meg, hogy járt Olaszországban. Orbánt a propagandagépezet jelenlétében megvizsgálták a repülőtéren, megmérték a lázát (Orbánnak már régen nem a lázát kellene vizsgálni), még azt is eljátszották, hogy ezt mindenkivel megteszik, miközben senkit nem vizsgáltak meg a repülőtereken rajta kívül. Nem mintha a lázmérés alkalmas lenne a fertőző vírushordozók kiszűrésére a két-három hetes lappangási idő miatt, mialatt a vírus már terjed.

A hétköznapi valóságnak semmi köze ahhoz, amiről Orbán a nyilvánosságban beszél. Nem igaz, hogy van elég védőfelszerelés, nem igaz, hogy elég pénzt nyomtak be az egészségügybe. Hazugság, hogy megfelelő számú tesztet végeznek, mert nyilvánvalóan fertőzött betegeket sem tesztelnek meg. Az pedig kifejezetten röhejes, hogy Magyarországon egyetlen helyen, Budapesten végeznek teszteket a Szent László Kórházban, azt is csak olyan esetben, amikor minden lehetséges együttható egyidejűleg jelen van. Kivéve Pintér Sándor belügyminisztert...


TÁVOKTATÁS: NEM MEGY GOMBNYOMÁSRA, DE A SZÜLŐK BIZAKODÓK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.03.16.


Sok iskolában csak most kezdik kidolgozni a digitális munkarendet, a távoktatás a hét közepétől élesedhet. A lapunknak nyilatkozó szülők többsége bizakodó.

A koronavírus miatt kihirdetett járványügyi vészhelyzet következtében mától digitális munkarendben kell tanítani az iskolákban (ezt péntek este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök), de a távoktatás gyakorlati megvalósítását sok helyen még csak most kezdik kidolgozni a tantestületek. Hétfő délelőtt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is arról beszélt a Kossuth rádióban: a digitális munkarendre átállás nem tud egy hétvége alatt megvalósulni, ennek kialakításához szükség lesz pár napra. 

A Népszavának több szülő is nyilatkozott a jelenlegi helyzetről. Egy édesanya, akinek 11. osztályos fia egy budai gimnáziumba jár, azt mondta, a tanárok úgy tájékoztatták őket, hogy hétfőn és kedden még az új munkarenden dolgozik a tantestület, és csak szerdától élesedhet a távoktatás. A fia osztályában egy tanulónak nem voltak meg az ehhez szükséges eszközei, de az osztályfőnöke szerzett neki. Az osztályban egyébként ma délután tartanak „főpróbát”. 

Egy édesapa, akinek egy gimnazista és két általános iskolás gyermeke van, azt mondta, a tanárok ma döntik el, hogyan tovább, de gimis fia már kapott olvasnivalót, amiből majd esszét kell írnia. Mivel a munkahelyén lehetősége van távmunkára, otthon tudott maradni, hogy vigyázzon a kisebbekre. Egy ötgyermekes édesanya is arról számolt be lapunknak, az iskoláktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a hét eleje az online oktatási stratégia kidolgozásáról fog szólni. A szülőket és a diákokat is interneten fogják tájékoztatni, akiktől nem jön válasz, azt telefonon is megkeresik. A gyerekekre tud vigyázni, de ha el kell mennie valahova, az idősebbek felügyelik a kisebbeket...

TÓTA W.: ZOLIKA, HA KÉRDEZNEK, VÁLASZOLSZ - NEMZETI ÖSSZEFOGÁS KÉNE? AKKOR NE EGY HÜLYEGYEREKET KÜLDJETEK!

HVG ONLINE
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2020.03.16.


Vészhelyzetben közbizalom kell és összefogás. Ezt minden kormány szereti hangoztatni, némelyik direkte vészhelyzeteket kreál, hogy újra és újra mondhassa. Nehezebb azonban ilyet követelnie annak a kormánynak, amely egy évtizede bizonygatja, hogy egyáltalán senkivel nem óhajt összefogni a saját táborán kívül.

És amely a vészhelyzet közepén ennek az alkalmatlanságnak a címerállatát állítja ki a nyilvánosság elé. Azt, aki semmilyen bizalomra nem bizonyult méltónak.

Kovács Zoltán államtitkár nem kapott bonyolult kérdéseket. Mi a protokoll? Tesztelnek-e tünetmentes embereket kontakt alapján, és ha nem, akkor Pintér Sándort miért? Mi lesz azokkal az orvosokkal és ápolókkal, akik védelem nélkül kezeltek koronavírusos betegeket?

Az ő egyetlen feladata, hogy ezeket a jogos és értelmes kérdéseket megválaszolja. Ehelyett ez az ember egy rohamosan terjedő húgyfolt a kormány gatyáján. Akiben eddig megvolt a bizalom, az most már okkal gyanakszik, látva a hisztérikus idegrohamot, amit a kommunikációs zseni produkált.

Ne akarjanak okosabbnak lenni a szakembereknél – akik nincsenek itt, és nem válaszolnak. Azért, mert csak, mindig eggyel több de. Ennyi telt tőle...

WHO A VILÁG ORSZÁGAINAK: TESZTELJETEK, TESZTELJETEK, TESZTELJETEK!

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2020.03.16.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss figyelmeztetése szerint a koronavírus-járvány korszakunk meghatározó közegészségügyi válsága, és arra szólították fel az országokat, hogy minden gyanús esetet teszteljenek. 

Miközben világszerte egyre több országban vezetnek be korlátozó intézkedéseket a járvány megállítása érdekében, nagy eltérés mutatkozik abban, hogy az egyes országokban milyen esetben végeznek szűrőteszteket és hány tesztet készítenek.

A WHO szerint viszont a leghatékonyabb módszer a járvány lelassítására a tesztelések felpörgetése. A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus genfi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egyszerű üzenetük van minden ország számára: tesztelni, tesztelni, tesztelni. Szerinte ugyanis a tesztelés nélkül nem lehet a fertőzött személyeket elkülöníteni, és ezzel megtörni a fertőzési láncolatot. Ghebreyesus szerint mindenkit, akinek kapcsolata volt fertőzöttekkel legalább a tünetek megjelenését megelőző 48 órában, tesztelni kell...

A KAMIONOSOK ÁLDOZATVÁLLALÁSA NÉLKÜL ÖSSZEOMLIK AZ EGÉSZ GAZDASÁG

G7.HU
Szerző: RESZEGI LÁSZLÓ
2020.03.16.


A járványhelyzet súlyos válságot idézett elő a magyar gazdasági életben, minden szereplőt döntéskényszerbe hozott az átlagembertől a kormányokon át a vállalatvezetőkig. A járvánnyal szembeni védekezésben, de a gazdaságban is szükség lenne stratégiákra, ami alapján meg lehet hozni ezeket a döntéseket. Ehhez több információ kell. Az információ, ami tegnap még csak ijedelmet, pánikot okozott volna, ma már szükséges, hogy mérlegelni lehessen a döntéseknél. Ami reggel még érvényes és ésszerű volt, az estére idejétmúlttá válik.

Túl kell élnünk, de jó lenne, ha a rémálmainkból nem arra ébrednénk, hogy a gazdaság romokban hever, és az újjáépítés a legfőbb projektünk.

Nincs átfogó stratégia. Lehet, hogy megoldás lenne, de a gyakorlatban megvalósíthatatlan a gyárak teljes bezárása. Ha nem sikeres a teljes leállás, akkor mind a háztartások, mind pedig a cégek erőforrásokat, tartalékokat veszítenek, nehezebb lesz újraindítani a gazdaságot. Az elhúzódó járvány is a cégek tömegeinek a kivéreztetésével, a készletek felélésével járhat együtt. Az eddig látottak alapján az egyedi nemzeti válaszok kerülnek előtérbe. De sem egy integrált nemzeti stratégia, sem egy globális, vagy egy koordinált európai koncepció nem körvonalazódott.

Ha nincs átfogó stratégia, akkor legalább részterületeken kell előre lépni. Sok elemzésre van szükség, ebből lehet legalább részben megalapozott részstratégiákat csinálni, hogy a veszteségek minimalizálhatók legyenek. Koren Miklós elemzése ezt teszi, amikor a járványok terjedése és az iskolák bezárása közötti összefüggésről rendelkezésre álló ismereteket összegzi. Eszerint az iskolabezárás képes a fertőzések tovaterjedésének a mérséklésre.

Magam is úgy látom, hogy sok olyan – néha kis – lépést kell tennünk, ami egyértelműen pozitív hatással van akár a vírussal szembeni harcra, akár a gazdaság életben tartására.
Ha valóban elhúzódó járvánnyal kell számolnunk, akkor a termelés fenntartásának a legfontosabb célok közé kell tartoznia, legalább ott, ahol ez lehetséges.

A személyi szolgáltatásoknál – az egészségügy kivételével – ez nyilvánvalóan nem lehetséges, de a gazdaság legtöbb területén az ellátás miatt ez szükségszerűség, és a jövedelemszerzés miatt kényszer is.

A termelés fenntartásához életben kell tartani a szállítmányozást. Napjaink hősei az egészségügyi dolgozók után a kamionvezetők. Ha sikerül megoldani, hogy továbbra is járhassanak a kamionok, akkor tettünk egy fontos lépést a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében...

A DIGITÁLIS OKTATÁST MOST TALÁLJÁK KI – A PEDAGÓGUSOK

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.03.16.


A digitális oktatás – mint olyan – kidolgozás alatt álló oktatási projekt, amit júniusban tervezett a kormány beindítani – ahogy ezt a miniszterelnök pénteken bejelentette – tehát nem létezik. Pontosabban személyre szólóan feladott lecke – a pedagógusoknak. Ezt pedig egyelőre ki-ki a saját kreativitása szerint igyekszik átültetni a gyakorlatba.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium például már egy hete átállt a távoktatásra; egyes intézményekben háromnapos felkészülési időt adnak maguknak a pedagógusok és csak ezt követően próbálják kialakítani a szisztémát, más helyeken a civilkezdeményezés jellemzi a pedagógusok perspektíváját.

Amit központilag ezzel kapcsolatban megküldtek az oktatási intézményeknek, az egy nesze semmi fogd meg jól – legalábbis a tanárok szempontjából: egyrészről elavult, másrészről soha senki nem fogja használni. Ami a leginkább örvendetes ebben a helyzetben, az a pedagógiai irányultságú öntevékeny szféra döbbenetes összezárása. A Facebook-on már létezett egy „Online otthonoktatás” nevű csoport, amelynek az intézménybezárás bejelentése előtti napon körülbelül négyezres létszáma volt – mára több mint 60 ezren kedvelik. Ennek rengeteg olyan pedagógus is tagja, akik már régebben képzik magukat, szerkesztettek távoktatási lehetőségeket, csak eddig nem találtak igazán egymásra. A civil pálya a minisztériumot megszégyenítő hatékonysággal működik...

MATOLCSY GYÖRGY: MAGYARORSZÁG MEG FOGJA NYERNI 2021-ET!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.02.16.


Matolcsy György szerint gond egy szál se: a gazdaság nem fog általános válságba fordulni, és attól sem kell tartani, hogy megismétlődik az 1929-33-as vagy a 2009-es válság. Azt is elmondta, hogy Magyarország jó válságkezeléssel meg tudja védeni a 2020-as évet, 2021-et pedig egyenesen meg is nyeri. Vannak még érdekességek bőséggel az MNB elnökének sokadik hurráoptimista kirohanásában, ezeket alább olvashatják:...

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 12. – KARANTÉMUM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.16.Asznonta az Ibojnéni a tennap, hogy nem tudhassuk jönni-e kell a zoviba majd, mer lehet, hogy karantémum lesz a korona miatt. Nem tudom, mi az a karantémum, a nagyim szokja mondani, hogy krizantémum, az valami virág szok lenni a temetőbe. Akkor nem kell jönni a zoviba, mer virágot viszünk a temetőbe a korona miatt, nem tudom. Aszt tudom, hogy félni kell a koronátó, a Pityu föl is tett eggyet a fejire, még a karácsonyró maradt, amikor tömjént hosztunk benne a kisjézusnak, ijen pappírkorona. Aszt tette föl a Pityu, monta, hogy kakukk, a Kisböske meg sírt.

Mongyuk, ez nem érdekes nagyon, mindig orditt a Kisböske, azér is, mer emaradt a zünnep, és nem tudott huszárlány lenni, pedig akart nagyon, táncút meg énekűt amikor gyakorót, de emarad. Azér marad e, mer nem gyön a képviselő bácsi a korona miatt, aki vitt minket migráncsnézőbe meg labdát szokik hozni meg imakönyvet. Szóva nem gyön, a Kisböske nem tud huszárlány lenni, ezér orditt. Aszt nem tudom, a képviselő bácsit mér zavarja a korona, nem jó a fejire vagy mi van, meg, hogy ezér majd mér nem köll jönni a zoviba majd, aszt se tudom.

A zanyu nekiát venni konzervot, cukrot meg lisztet, tésztákat meg olajt. Mintha óriásnak akarna sütni sütit, vagy az egész telepet etetni. De mindenki vásárót, az összes emberek lisztte a hónuk alatt mentek, hogy ez is a korona miatt. Az apu meg borokat vett a korona miatt, meg vodkát, hogy majd azza fertőtlenitt, montam, akkor vegyünk egy talicska csokit is a korona miatt, de aszonta az apu, hogy az megromlik, epossad meg savanyodik, meg vannak lényegessebb dógok is a csokiná ezekbe az időkbe. Kérdesztem, hogy mijen időkbe, de aszonta én még kicsi vagyok ehhöz, ha nagy leszek, megértem, de most nem...


A JÁRVÁNY GAZDASÁGI HATÁSAIRÓL: AMI ELŐRE NEM LÁTHATÓ, ÉS AMI MÉGIS

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2020.03.16.Sem kereskedelmi, környezeti vagy menekültügyben, és bizony járványügyben sem lehet hatékony önmagában egyetlen nemzet. Ez igaz a legnagyobbakra, ránk különösen - állítja a hvg.hu-nak írt elemzésében a közgazdász egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke. Egyben javaslatokat tesz arra is, mit kellene a kormánynak azonnal lépnie, ha csökkenteni akarja az anyagi veszteséget, amely a lakosságot éri e napokban.

A járvány okozta gazdasági hatásokról szóló szakmai becslések nagyon szóródnak, aminek egyik oka, hogy hiányoznak a megfelelő történelmi analógiák, de legalábbis a hasonló korábbi események adataiból bajos a mostani folyamatokra releváns előjelzést adni. Eleve az, ami 2002 táján történt a SARS-vírussal (amely világszerte 770 ember halálát okozta), méreteiben már most eltörpül a Covid-19 mellett. Ráadásul Kína gazdasági jelentősége és a nemzetközi ellátási láncokban betöltött szerepe is jóval kisebb volt akkoriban, mint ma. De tovább is mehetünk, valójában a mostani, a frissebb adatokból is nehéz jósolni, hiszen a 60 milliós lakosságú Hubej tartományban, és azon belül Vuhan térségében 2019 novembere óta zajló folyamatokról kapott (kétes megbízhatóságú) információk csak módjával alkalmasak az olasz, német vagy éppen magyar folyamatok prognosztizálására.

Az üzleti, gazdasági következmények felbecsülésének legfőbb bizonytalansági tényezője ugyanis az, hogy

az epidémia társadalmi ügy.

A gazdasági kihatások persze, ez hamar világos lett a hatóságoknak, igen nagyok. Látszik is ez a kínaiak viselkedésén: előbb elleplezték, aztán bagatellizálták az ügyet, elkerülendő a hirtelen termelési visszaesést, majd csak a vietnami, dél-koreai kormányintézkedések nyomán, a külső figyelem hatására tértek rá a szigorú védekezési rezsimre. Eszközeik azonban nagyon mások, mint Európában, az Egyesült Államokban...


ÍME A KORONAVÍRUS LÁNCREAKCIÓJA, AMITŐL BEDŐLHET AZ OLASZ GAZDASÁG ÉS BELEREMEGHET AZ EURÓZÓNA

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2020.03.16.


Európa talán legsebezhetőbb gazdaságának erőközpontját találta telibe a koronavírus, ami számos, igencsak szerteágazó gazdasági-pénzügyi láncreakciót indíthat be. Ennek első jeleit már látjuk is, és mindezt fel is erősítette az Európai Központi Bank új elnökének szerencsétlenül elsült múlt csütörtöki kijelentése. Néhány hónap múlva, amikorra a vírus már remélhetőleg lecseng, elképzelhető, hogy egy gazdaságilag talán még nagyobb problémával állunk majd szemben: mit kezdjünk Olaszországgal, és annak brutálisan nagy adósságával? Nem állítjuk, hogy a láncreakciók végül teljesen bedöntik Olaszországot, és állami mentőcsomagra kényszerítik, amibe az egész eurózóna is beleremeg, hiszen máris sok fontos, ennek esélyeit csökkentő intézkedés született, de ezekkel együtt is jelentős még a kockázata ennek a negatív forgatókönyvnek.

A leggyengébb láncszem

Képzeljük el azt a nagy európai országot, amelynek alig nőtt a termelékenysége és a GDP-je az elmúlt 30 évben, magas a munkanélküliségi rátája, már a koronavírus kitörése előtt is recesszió küszöbén táncolt, nagyon magas az államadóssága, aminek jelentős része a saját bankrendszere kezében van és most a gazdasági erőközpontját kapta el leginkább a vírus. Az ország ráadásul erősen függ a koronavírus által letarolt turizmustól, feldolgozóipartól, a kisebb családi cégek százezreitől.

IGEN, EZ OLASZORSZÁG, AMELYNEK GAZDASÁGI ERŐKÖZPONTJA KÖRNYÉKÉN (LOMBARDIA) MÁR HÁROM HETE, AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN PEDIG MÁR EGY HETE TELJES KARANTÉN VAN.

Amint láthatjuk: Lombardia az olasz GDP 22%-át, a karanténnal szintén elsők között sújtott Veneto tartomány pedig a 9%-át adta 2017-ben, miközben az olasz exportnak rendre 27%-át, illetve 14%-át ezek a tartományok produkálták. Azóta már az egész ország karantén alatt van, és várhatóan még 1-2 hétig így is marad, ami érthetően nagyon súlyos gazdasági következményekkel jár...

MÁR RÖVID TÁVON IS TÍZEZREK MUNKÁJA VAN VESZÉLYBEN A JÁRVÁNY MIATT

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.03.14.


„Most egy ideig nem nyit ki a hely, ezért engem fizetés nélküli szabadságra küldtek, a teljes állásban dolgozók pedig most egy ideig fizetett szabadságon lesznek. Olyan helyekről is hallottam viszont, ahonnan elküldtek embereket a járványra hivatkozva” – mesélte egy nagyobb budapesti szórakozóhelyen részmunkaidőben pultosként dolgozó egyetemista arról, hogy mit lépett a járványra a cég, ahol dolgozik.

Olyan megoldásról is hallottunk, ahol márciusban még kifizetik a munkavállalók teljes bérét, áprilistól kezdve viszont a megmaradt források tükrében csökkenthetik. Zsófia egy budapesti magánszínházban dolgozik, és mivel a 100 fő fölötti befogadóképességű színházaknak be kellett zárniuk, most alkalmi munkát vagy félállást keres, amíg a színházban nem lesznek előadások."...

A REGGEL, AMIKOR EGYMILLIÓ GYEREK NEM MEHET ISKOLÁBA

INDEX
Szerző: IVÁN ANDRÁS
2020.03.16.


Az iskolán kívüli oktatás első napja, percről percre:...

FELSZÁMOLNI MINDENT LONDON MIATT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.03.16.


A Brexit árnyékában a brit fővárosba költözni nem feltétlenül tűnik a legjobb ötletek egyikének, de a jelek szerint Józseféknek némi nehézségek után bejött a döntés. Igaz, ehhez nem kevés munka kellett.

A Brexit-cirkusz közepén, nem sokkal a referendum után kellett Londonba költöznünk, amitől a hajam minden szála égnek állt.

Már egy ideje gondolkoztunk a költözésen, de addig-addig halogattuk, hogy közben elkezdtek beszélni az angolok az önállósulásról, majd jött a szavazás, ami sokként ért minket.

Először úgy gondoltuk, így mégsem költözhetünk, de muszáj volt, mert már nem bírtuk tovább a fojtogató légkört, ami megkeserítette magyarországi mindennapjainkat, dacára a biztos, multis pozíciómnak és átlagon feletti életszínvonalnak, amit ezzel elértünk.

Kiszakadni a szürkeségből

A feleségem sem volt boldog, pedig kettőnk keresetéből jól éltünk, mégis élhetetlennek éreztük a Hazánkat. A pénz nem minden! Tulajdonképpen csak a rendszeres külföldi utak enyhítettek a mindennapok szürkeségén. Londonban többször is jártunk, mindketten beleszerettünk a város kulturális sokszínűségébe.

Felszabadító volt kiszakadni ebből a szürkeségből, kicsit magunk mögött hagyni a goromba, kedvetlen embereket, a fojtogató politikai légkört, ami nem hagy az lenni, aki valójában vagy.

London ezzel szemben hozta mindazt, amire számítottunk. Pedig a Brexit miatt komolyan aggódtunk, érdemes-e pont most felszámolnunk mindent. Jelentem: érdemes volt...

MÁR HIVATALOS: ÍGY GYARAPODOTT A NYUGDÍJPÉNZ - PÁNIKOLNI SEMMIKÉPPEN SEM SZABAD!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.16.


Közzétette a jegybank, hogy milyen hozamokat értek el tavaly az önkéntes nyugdíjpénztári portfoliók. Az Azénpénzem.hu kigyűjtötte, hol gyarapodott a leginkább és hol a legkevésbé a pénz. Hiába azonban a briliáns 2019-es év, a koronavírus az idén alaposan rendet vágott a hozamokban is.

Tavaly – számolta ki az Azénpénzem.hu – akadt olyan nyugdíjpénztári megtakarítás, ami majdnem 23 százalékot hozott. A másik véglet az igen-igen karcsú, 0,05 százalékos hozam lett, legalábbis a nettó eszközértékek alapján, és azokat a pénztárakat nézve, amelyek egyáltalán nyilvánosságra hoznak adatokat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mostanra közzétette a hivatalos adatokat is. A topok szinte pontosan megegyeznek azzal, amit mi korábban számoltunk...

POLITIKAI KOCKÁZATOK A MAGYAR BANKRENDSZERBEN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2020.03.13.


A magyar bankrendszert változó mértékben és módszerrel tartja befolyása alatt a politikai hatalom. A rendszerváltást követően a bankok fokozatosan kiszabadultak a politika fogságából, ám néhány év elteltével a kormányok újra aktivizálódtak: eleinte finomabb, majd egyre durvább módszerekkel próbálták a szolgálatukba állítani őket. A kormányzati befolyás megnöveli a kockázatos kihelyezéseket, és gyengíti a bankok tőkeerejét. A bankrendszer emiatt szükségessé váló stabilizálása súlyos terhet rak a társadalomra, miközben a kockázatokat megnövelő állami beavatkozásra is módot ad, és így egyfajta ördögi kör kialakulásához vezet.

A rendszerváltással felszínre került, a pártállami idők hitelezési gyakorlatából eredő hazai bankválságok világosan megmutatták, milyen veszélyekkel jár az, ha a politika rátelepszik a bankszektorra. A pénzügyi rendszer zavartalan működését akkoriban már csak állami mentőakciókkal lehetett biztosítani. Az 1992–95 között levezényelt hitel-, adós- és bankkonszolidáció komoly áldozatot követelt meg a magyar társadalomtól: a két tucat válságos bank megmentése az akkori éves GDP egytizedébe, mai értéken több mint ezermilliárd forintba került. Mindez olyan időszakban terhelte meg az állami büdzsét és rajta keresztül a magyar polgárokat, amikor a korábbi évtizedek politikájának más súlyos következményei is felszínre jutottak. Akkor, amikor a piaci igényekhez nem igazodó gazdasági szerkezet és gyenge hatékonyság miatt milliók veszítették el a munkahelyüket, és amikor a felhalmozódott államadósság miatt elkerülhetetlenné vált a költségvetési kiadások csökkentése.

Bár a bankrendszer működőképességének megőrzése érdekében kibocsátott államkötvények hosszú évekre megterhelték a büdzsét, a politikai hatalom nem mondott le róla, hogy időről időre a saját szolgálatába állítsa a bankokat. Míg a kilencvenes évek második felében a bankok privatizációjával jelentősen csökkent a politika befolyása a szektorban, az új évezredben ismét erősödött a kormányok késztetése arra, hogy az üzleti bankokat is saját céljaikra használják fel. A 2000-es évek elején a már jórészt magánkézbe adott bankrendszert a növekedést erőltető gazdaságpolitika szolgálatába állították, ami ismét megnövelte a hitelezési kockázatokat. Ezeket jócskán felerősítette az időközben kirobbant pénzügyi világválság, így újabb stabilizáció vált szükségessé. A 2010-ben hatalomra került kormány elsősorban a tulajdonosi irányításon keresztül igyekezett befolyásolni a bankokat, és a célzott hitelezés mellett, új motivációként, a személyes haszonszerzés is megjelent. A korábbiaknál közvetlenebb ráhatások tovább növelik a bankszektorban felgyülemlő kockázatokat. A bankrendszer leigázáshoz vezető út felidézését követően e kockázatok mibenlétét próbálom felderíteni...


HA A JÁRVÁNY ELHÚZÓDIK, AKKOR AZ ORSZÁG EDDIGI LEGMÉLYEBB VÁLSÁGÁRA KELL FELKÉSZÜLNI

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.03.16.


A koronavírus járvány mielőbbi megállítására van szükség. Ellenkező esetben komoly társadalmi és gazdasági krízisre lehet számítani. Olyan válságra, amilyen talán nem is volt Magyarországon – nyilatkozta a Hírklikknek Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

„A sikeresen védekező országokban két-három hónap alatt győzték le a járványt. Kínában és Dél-Koreában már kevesebb az új beteg” – nyilatkozta portálunknak Pogátsa Zoltán. A nemzetközi közgazdaságtan szakértője szerint, úgy tűnik, a Távol-Kelet tehát szervezett és fegyelmezett munkával rövidesen legyőzi a koronavírust, bár egyelőre még nincs vége a járványnak. Sajnos az európai, vagy az amerikai földrész országai nem védekeznek ennyire hatékonyan, emiatt a térségünkben a járványt csak sokkal lassabban sikerül majd megállítani.

Azt már tudjuk, hogy a világjárvány a gazdaságot szinte azonnal térdre kényszerítette, elsősorban a légi forgalomban okozott katasztrófát. A turizmusban 85 százalékos visszaesés érzékelhető, de szinte leállt a rendezvény- és koncertszervezés is. Így a közösségi intézmények, illetve a filmgyártás is megsínyli a mozik bezárását...


ITT OLVASHATÓ

ÓRIÁSI VIHARBAN IS KITARTOTT A FORINT, DE MIT LEHET TENNI A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

G7.HU
Szerző: NÉMETH DÁNIEL
2020.03.15.Az elmúlt napokban régen látott zuhanás volt a piacokon elsősorban a koronavírus-járvány várható gazdasági hatásai miatt, a két számjegyű mínuszok napjaiban bár gyengült a forint, mégis viszonylag stabil maradt.

Nem volt ez mindig így, hasonló piaci viharok idején az elmúlt évtizedben, azaz a kétezres években a forint óriási zuhanással reagált. Hogy most miért nem, arról lentebb részletesebben szó lesz, de előbb érdemes megnézni, mi a helyzet a forint és a magyar gazdaság szempontjából meghatározó mutatókkal, de kitérünk arra is, hogy mit tehet a jegybank, mit tehet az állam a következőkben.

Ami az egyik nap még biztosnak tűnik, a másik nap homályba vész. A friss adatok és piaci mozgások hasonló folyamatokat idézhetnek elő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára is. Január végén, február elején egyértelmű jelek mutatkoztak: a monetáris politika szigorítására van szükség, hiszen az éves (12 hónapra visszatekintő) infláció néhány galoppszökkenéssel az októberi 2,9 százalékról januárra 4,7 százalékra ugrott. Emellett a maginfláció – amely kiszűri többek között az idényáras élelmiszerek és az üzemanyagok árváltozásait – tartósan 4 százalék (év/év) közelében tartózkodott...


A magyar gazdaság növekedése az európai élmezőnybe került, ami önmagában nem indokolna szigorítást, de jelentősen, közel 2 százalékponttal haladta meg a hosszú távon fenntartható potenciális növekedést. Továbbá az ingatlanárak évek óta tartó kimagasló növekedése vagy a hitelezés (ezen belül a fogyasztási hitelek) megugrása mellett sorolhatnánk még számos apró jelet* – ezek mind a túlfűtöttség veszélyére hívták fel a figyelmet...

SZABAD SZEMMEL: A JÁRVÁNY LELEPLEZI A NACIONALISTÁKAT ÉS A POPULISTÁKAT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.16. 


Yahoo/Reuters 

A Bizottság azt szeretné, ha a határok lezárása nem érintené az áruforgalmat, illetve az orvosi felszerelések kivitelét. A testület ma nyilvánosságra hozza, hogy pontosan milyen intézkedéseket tart kívánatosnak e cél érdekében. Von der Leyen már tegnap kijelentette, hogy nem szabad gátolni a termékek szabad áramlását. Ezért tájékoztatják a kormányokat, hogy Brüsszel milyen lépéseket tekint elfogadhatónak a határokon. Meg kell védeni az emberek egészségét, de az egészségügyi ellátáshoz szükséges dolgoknak el kell jutniuk a betegekhez, a gyárakba és üzletekbe. Ugyanez vonatkozik a gyógyító személyzetre is. Az EU arra ösztönzi az ipart, hogy fokozza a védőfelszerelések előállítását, viszont ezeket az árukat csakis az érintett államok kifejezett engedélyével lehetne szállítani a közösségen kívüli megrendelőknek. Ma különben az unió a tagállamokkal közösen új közbeszerzési akciót indít tesztkészletek és lélegeztető gépek gyártására. Von der Leyen szerint most elsősorban Olaszországnak van szüksége ilyen segítségre, de később valószínűleg más tagok is rászorulnak. Azt azonban elsődleges fontosságúnak nevezte, hogy a különleges állapotok közepette is működjön az egységes piac. 

A járvány leleplezi a nacionalistákat és a populistákat, mert feltárja, hogy valójában veszélyes uszítók, akiket nem érdekel a valóság, ám éppen ezért súlyos hibákat követnek el. Csak az kell hozzá, hogy igazi gondokat kelljen megoldaniuk és a valóság azonnal felülkerekedik, mivel működik. A hülyítés híveinek viszont teljesen mindegy, mi a tényleges helyzet, azt mondják, amiről úgy gondolják, hogy hasznukra van az adott pillanatban. Viszont az ilyesmi gyakran vonzóbb, ezért könnyebben eladható. Főleg ha bonyolult témáról van szó. Persze amíg a populisták ellenzékben vannak, nem tűnik fel, hogy üres szólamokat hangoztatnak. De ha bekerülnek a hatalomba, akkor is el tudnak lavírozni egy darabig. Csakhogy most a koronavírus miatt nehéz idők járnak, ami globális gazdasági visszaeséshez vezet. Csak a mérték, az időtartam kérdéses, továbbá, hogy mely államok, cégek és bankok mennek csődbe, és milyen lesz minden, mire egyszer majd véget ér a válság. Hogy egy ostobaságokat terjesztő politikus mennyi kárt tud okozni, arra jó példa Trump. Először elterelő hadmozdulattal próbálkozott, így az USA sok időt vesztett, hogy az egészségügye fel tudjon készülni. De elégtelen választ adott a kormányzat akkor is, amikor arról volt szó, hogy stabilizálni kell a gazdaságot. Napjainkban a populizmus, a nemzeti önzés és a sima hozzá nem értés igencsak elterjedt kormányzati szinten. Szaúd-Arábia és Oroszország az olajár háborút vív, miközben bezuhan a világméretű konjunktúra. Szíriában egymással csatározik Putyin és Erdogan. Vagyis vetélkedés megy együttműködés helyett, márpedig ez azzal fenyeget, hogy kiéleződik az orvosi és gazdasági helyzet. De a bajban kiderül, hogy a populisták csak a szólamokban jók, a vírus, a klíma-, vagy a migrációs politika már nem az ő asztaluk. Viszont azonnal megbünteti a hibákat a mostani fertőzés, amelynek következményeit azonnal észlelik a polgárok. Ugyanakkor az unalmas technokraták bizonyítják, hogy mire képesek. A halottnak tartott német nagykoalíció igen rövid idő alatt jelentős gazdasági mentőprogrammal rukkolt ki. És megtesz mindent, kerüljön, amibe kerül. Márpedig ez a helyes irányvonal a bizonytalanság ellen. Az állam feladata mindenkor az, hogy előbbre vigye a társadalom ügyét, és megvédje az embereket a nagy fenyegetésektől. Ezért kellenek a politikában profik. Akiket hidegen hagynak a tények, azok kudarcot vallanak, amint komolyra fordulnak a dolgok. Ráadásul úgy sülnek fel, hogy az jól látható a közvélemény számára. 

A kormányok egészen példátlan lépésekhez folyamodnak a vírus miatt, ám kérdés, hogy olasz mintára a többieknek is le kell zárniuk az egész országot. Ami Olaszországban történik, abba beleborzong Európa és Amerika is. De a jelek szerint hamarosan másutt is élesen megugrik a betegek száma. Úgyhogy árgus szemekkel figyelik, sikerül-e Rómának lelassítania a fertőzés terjedését és így legalább lélegzetvételnyi szünethez jutnak a kórházak. Jelenleg azonban félő, hogy sok orvos és ápoló lelkileg kiég, mert neki kell eldöntenie, hogy kit mentsenek meg, és kit hagyjanak a sorsára. Olaszország a 2. világháború óta nem látott ellenőrzést rendelt el. Mások – egyelőre legalábbis – nem tartanak szükségesnek ilyen szintű korlátozásokat, csakhogy egyre többen betegszenek meg. Viszont nincs semmiféle garancia arra nézve, hogy sikeres lesz az olasz országos karantén. Az két dologtól függ: egyrészt, hogy az emberek mennyire partnerek hozzá, másrészt, hogy meddig maradnak érvényben a különleges rendelkezések, hiszen óriásiak a gazdasági és társadalmi költségek. Egyébiránt az olaszok a kínai példát követik. Vuhanban az emberek több mint egy hónapig nem hagyhatták el az otthonaikat. Ehhez képest Olaszországban elég, ha bárki kiállít saját maga számára egy papírt és máris mehet, ahová akar. Egy hongkongi szakértő, aki a WHO-csapat részeként mérte fel a kínai intézkedések hatását, úgy látja, egyelőre senki sem tudja megmondani, melyek a leghatásosabb intézkedések a Covid-19 ellen. A nagy kérdés az, hogy teljes ellenőrzést kell-e bevezetni, ahogy azt Peking csinálta, vagy netán elég bizonyos elemeket átvenni. 

A koronavírus miatt ismét divatba jöttek a szakértők, de azért a populisták továbbra is megosztásra játszanak. Még akkor is, ha Trump esetleg felfüggeszti a tudomány elleni háborúját, Johnson pedig szünetelteti a közigazgatásban zajló tisztogatást, illetve a BBC elleni hadjáratot. Ugyanakkor Európában még mindig kísértenek a demagóg hullarablók, akik előre megjósolhatóan azzal érvelnek, hogy a járvány igazolja a politikájukat. Idetartozik Salvini, Le Pen és Orbán, akinek a biztonsági tanácsadója a napokban azt állította, hogy van bizonyos kapcsolat a fertőzés és az illegális migránsok között. A valóság hirtelen behatolt az amerikai elnök színjátékra és manipulációra épülő hatalmi rendszerébe, és nem lehet onnan twitter-üzenetekkel kiűzni. Továbbá hiábavaló volna drónokat bevetni ellene, felesleges a pártszolidaritás és nem segítenek a kampányjelszavak sem. Viszont a politikus azonnal könnyűnek találtatik. Egyértelmű, hogy más országokhoz viszonyítva az USA sokkal kevesebb tesztet végzett el, és meggondolatlan volt bizonyos közintézmények bezárása. Az elnök hiába gúnyolódott a Covid-19-cel kapcsolatos félelmeken, az már a gazdasági sikert, ezzel az újraválasztását fenyegeti. A populisták lehetnek ugyan tehetséges uszítók, de mindig megbuknak, amikor alapvető hozzáértésre van szükség. Pont ez az oka, hogy a demokraták a megnyugtatóan szürke, régimódi Bident állítják csatasorba. Trump egy hete még tagadta, hogy baj van. Pár napra rá már drasztikus intézkedéseket jelentett be, ideértve a beutazási tilalmat Európából, csakhogy ezt nyakon öntötte azzal, hogy Amerika mindenek előtt, és hogy külföldi vírusról van szó. Pont az ilyesmi miatt tudott győzni 4 éve. És boldogan szajkózza tovább az összeesküvés-elméletet. Bármilyen hatása is van a példátlan egészségügyi intézkedéseknek, a megosztásra és a polarizálásra épülő politika annyira elterjedt, hogy befolyásolja, milyen választ ad a világ a mostani nehézségekre. A történelem azonban azt mutatja, hogy a haladást ugyan mindig visszalépések tarkítják, ám az emberség megteszi a magáét és egyszerűen átevickél a problémákon. 

FAZ 

Elképzelhető, hogy a jövőben Orbán Viktor irányvonalához igazodik a horvát kormánypárt, a HDZ. A hozzávetőleg 200 ezres tagság tegnap szavazhatott arról, hogy kit támogat inkább: Plenkovics kormányfőt, vagy Kovac külügyminisztert. Utóbbi azt mondja, hogy a két súlyos választási vereség után nem lenne jó, ha az idei parlamenti választáson is beleszaladnának egy pofonba. Ezért változtatni kell a politikán, meg kell akadályozni, hogy a horvátoknál is létrejöjjön olyan erős irányzat, mint a németeknél a szélsőjobbos AfD. A Horvát Demokratikus Közösségnek olyan erővé kell válnia, ahol igazán otthon érzik magukat a konzervatívok és a kereszténydemokraták is. A másik oldal ezzel szemben azt mondja, hogy Kovac igazából horvát AfD-t akar a HDZ-ből csinálni. Vagyis még inkább jobbra tolná a pártot és az európai kereszténydemokraták soraiban is az orbáni vonalra állna rá. Mivel mindössze 4 EP-képviselőről van szó, ez nem rázná meg az EPP-t, de azért minden mandátum számít, amikor zsugorodik többsége Strasbourgban. És az azért jelzésértékű volna az európai konzervatívok számára, ha egy újabb kormánypárt távolodna el tőle, követve a magyar példát. A miniszter a sajtóban igyekszik elhárítani, hogy ő volna Orbán kedvenc jelöltje. Azt mondja, hogy ő a Kohl-féle hagyományok híve, de hát ugyanerre hivatkozik a magyar vezető is. Jól informált diplomáciai körök azzal számolnak, hogy Kovács részben keresztül tudja vinni a célkitűzéseit, és tartósan a nem jelentéktelen belső ellenzék vezére lesz az elnökségen belül. 

A lengyel Legfelsőbb Bíróság jövő hónapban távozó elnöke élesen kikelt a kormánypárt igazságügyi reformjai ellen. Gersdorf szerint a PiS fokról fokra számolta fel a bírói függetlenséget. Így most már az emberek olyan megjegyzéseket engednek meg maguknak a bíróságokkal szemben, amilyenekre korábban nem vetemedtek volna. De hát a gyűlölet megtette a magáét és ez vonatkozik a tárgyalótermekben tapasztalható hangulatra is. A tekintélyhiányt az eredményezte, hogy a Jog és Igazságosság szép lassan fölénybe juttatta a politikát az igazságszolgáltatással szemben, noha az kiváltotta Brüsszel tiltakozását. A módosítások a 3. hatalmi ág minden fertályára kiterjedtek, ideértve, hogy vonal hű emberekkel töltötték fel az Alkotmánybíróságot, hogy a parlament dönt a bírák kinevezéséről és új testület alakult a bíróságok tagjainak megfegyelmezésére. Az ügyészség már kezdeményezte is, hogy induljon eljárás egy bíró ellen, aki nyilvánosan bírálni merészelte a kormánypártot. Gersdorf úgy látja, hogy ha helyt adnak a kérésnek, az nagyon veszedelmes precedenst teremtene. Akkor ugyanis onnantól kezdve a politikai igények alapján születnének az ítéletek. Viszont ha veszélyben van a jogállam, akkor a bíráknak kötelességük megnyilvánulniuk, hiszen az alkotmány megőrzésére esküdtek fel. A bírónő emlékeztetett arra, hogy ha a többi tagállam a fejlemények fényében megkérdőjelezi a lengyel bíróságok döntéseit, az azt jelentené, hogy az ország gyakorlatilag kiválna a közösség jogrendjéből. A bizalom aláásása azonban olyan, mintha tőrt döfnének a nemzet szívébe – tette hozzá.

KIVONJÁK A 65 ÉV FELETTI ORVOSOKAT A FRONTVONALRÓL; VÁLTOZIK AZ ESETDEFINÍCIÓ

444.HU
Szerzők: erdelyip, SZUROVECZ ILLÉS
2020.03.


Hétfőtől a 65 év feletti orvosok és más egészségügyi (szak)dolgozók nem találkozhatnak közvetlenül a betegekkel, mert életkoruk miatt különösen kitettek a koronavírus-járványnak. Mindez abból a levélből derült ki, amit Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár küldött az intézményvezetőknek. A levél alapján arra következtethetünk, hogy a korlátozás a szakellátásban és a háziorvosi ellátásban dolgozókra is vonatkozik. 

Az új rendelkezés szerint a 65 év feletti dolgozókkal a kollégáik is csak távkonzultációt folytathatnak, kerülniük kell a személyes találkozást. Azoknak a háziorvosoknak pedig, akik az ügyeletet nyújtó munkatársaikkal együtt sem tudják átszervezni az ellátást, azt írták, kérjenek segítséget a fenntartójuktól.

A levél szerint a minisztériumban megkezdték az önkéntesek szervezését is „a betegellátás biztonságát és a kollegák egészségét megfelelően szolgáló megoldás érdekében”, de erről későbbre ígérnek részleteket.

Vasárnapi javaslatcsomagjában a Magyar Orvosi Kamara is ellenezte a 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását. „A legrosszabb prognózisú csoportot tennénk ki ezzel a legnagyobb kockázatnak. Kifejezetten a védelmükre kellene törekedni, rájuk a járvány lezajlását követően továbbra is nagy szüksége lesz a magyar egészségügyi rendszernek” - írták... 

240-SZER ANNYI TÁMOGATÁS JUT EGY FELCSÚTIRA, MINT EGY ÁTLAG MAGYARRA

24.HU
Szerzők: Bita Dániel Fábián Sándor Pető Péter
2020.03.16.


Orbán Viktor faluja az ország sportfővárosa: nemcsak az egy főre jutó támogatásban magaslik ki, de abszolút összegben is előzi Győrt, Debrecent, Miskolcot, Székesfehérvárt

Ez azt jelenti, hogy – mind a hat látványsportágat és az összes tételt figyelembe véve – egy főre vetítve 240-szer annyi közvetett állami támogatás érkezett Orbán Viktor falujába, mint amennyi az egy főre jutó országos átlag.

Az 1892 lakosú Fejér megyei futballfőváros fölénye különösen szembeszökő, ha azt nézzük, hogy az egy főre jutó listán a Győr-Moson Sopron megyei Lipót (568 858 forint fejenként, 759 lakos) és a Balaton-felvidéki Felsőörs (448 621 forint/fő, 1812 lakos) követi a dobogón, de a különbség itt is majdnem hússzoros a miniszterelnök faluja javára. Első városként a sorban Balatonfüred a negyedik (411 830 forint/fő, 13 768 lakos)...

MITŐL INDULHATNAK EL A VÁLTOZÁSOK?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.03.15.


A koronavírussal kapcsolatban folyamatosan posztolok majd a facebookon, ez a blog most nem erről fog szólni. (Remélem, a jövő héten meg már pozitív dolgokról tudok beszámolni ezzel kapcsolatban.)

Írtam mostanában pár blogban arról, milyen nehéz időszakot éltünk meg a kis faluban, ahol a modellfejlesztésünk folyik. Lassan stabilizálódik minden, és persze tisztul is a kép, hiszen egy ilyen kis településen semmi sem marad titokban, előbb-utóbb minden kirajzolódik. Meg a konfliktusokban folyamatában is átrendeződnek a dolgok, az indulatok helyét felváltja a mindennapok problémakezelésének fontossága.

Nehéz volt nekem is, érzelmileg nagyon megterhelő volt, hiszen pár család támadott mindent, amiben hittem, amiért eddig dolgoztam, képtelen vádakkal, hazugságokkal, ráadásul kívülről is mozgatták ezt, “tanultabban”, nem is egy vonalon, ami eddig nem volt jellemző. Van, akit már látunk ebben, és van még, akit csak félig, de biztosan meg tudunk majd mindent. Én leginkább a motivációt szeretném tudni, érteni, hogy kinek, miért áll érdekében egy segítő civil szervezet hitelének a rombolása. Remélem eljön az ideje, hogy meg tudom majd kérdezni tőlük ezt.

Mint minden konfliktusból, ebből is rengeteget tanultam. Nekem is tükröt tartott ez az egész, leginkább arról, hogy miközben mindig azt hangoztatom, ebben a munkában nem lehet figyelmen kívül hagyni senkit, hiszen mindenki hat valahogy a közösségre, a többiekre, közben ez az elv alárendelődött az érzelmeimnek. Mert túl erős bennem a bizalmi kötődés, és az általam fontosnak vélt emberi értékekhez való ragaszkodás. És igen, az utóbbi időben lettek személyek, akiktől úgy éreztem, el kell határolódnom, mert annyira ellentétesek az alapértékeik az enyémekkel. Ez pedig nem jó, ebben a munkában nem lehet ez a viszonyulásom. Nem tehetem meg.

A legfontosabb tanulás most nekem ennek az ellenkezésnek a legyűrése magamban. Nem megy egyszerűen. Pláne nem, hogy ezek a keserves hetek, a lementett élő videók, a rémes kommentek mindent elkövettek, hogy ne pozitívan gondolkodjak erről az egészről. De menni fog, dolgozok rajta...

MA MÁR NEM SZÓLNAK A CSENGŐK – IJESZTŐ GYORSASÁGGAL KELL ÁTÁLLNIUK A PEDAGÓGUSOKNAK A TÁVOKTATÁSRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.03.16.


Indul az iskolákban a járvány miatt elrendelt távoktatás. Pontosabban: ma kezdik el érdemeben kidolgozni, hogy mit és miként tanítsanak a diákoknak.

Ijesztő gyorsasággal kell átállniuk a pedagógusoknak a távoktatásra, miután Orbán Viktor miniszterelnök péntek este bejelentette: az új koronavírus terjedésének korlátozása érdekében hétfőtől iskolalátogatási tilalom lép életbe. Ez persze nem azt jelenti, hogy az oktatás is szünetel: távoktatás, digitális munkarend lesz. Legalábbis elvileg. Azt ugyanis még csak most kezdik rohamléptekkel kidolgozni, hogy pontosan mit és hogyan kellene tanítani. Szombaton megjelent ugyan erről szóló kormányrendelet, illetve az Oktatási Hivatal is ajánlásokat fogalmazott meg, ám a tantestületek egyelőre magukra vannak utalva. Igaz, több iskolában is végigötletelték a hétvégét a tanárok, hogyan tudnának a legjobban igazodni a helyzethez. Aligha véletlen, hogy még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszafogottan úgy fogalmazott vasárnap délutáni közleményében: „Hétfőn új világ kezdődik. (…) Ne arra számítsunk, hogy reggel nyolc órakor megszólal a csengő és kezdetét veszi az órarend szerinti első 45 perces óra, de elkezdődik majd a feladatok áramlása és a tanulás új útjára lépünk.” Egyelőre annyi biztos: iskolatévé lesz az M5 adóból, hétfőtől minden nap reggel nyolctól kora délutánig tematikus adás lesz tantárgyanként, korosztályonként. A lapunknak nyilatkozó pedagógusok szerint az átállás nem lehet zökkenőmentes, hiszen a legtöbb intézményben nincs kidolgozott módszertan, a tanárok többségének nincs távoktatási tapasztalata, s egyelőre nincs hír arról, hogy a tankerületek valamilyen „gyorstalpalót” szerveznének...

EMMI: HÉTFŐTŐL A 65 ÉV FELETTI ORVOSOK ÉS ÁPOLÓK NE TALÁLKOZZANAK BETEGEKKEL

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2020.03.15.


Utasítást adott ki a szaktárca, ami alapján lényegében leáll a nem sürgősségi betegellátás Magyarországon. A hétfő a "türelmi" nap, utána jöhet a távgyógyítás, kivéve a 65 éven túli háziorvosoknál, akik olyan sokan vannak, hogy oda más megoldást kell keresni.

Arra utasította valamennyi betegellátó intézmény vezetőjét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy

A 65 ÉV FELETTI EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK NE TALÁLKOZZANAK KÖZVETLENÜL A BETEGEKKEL, ÉS KOLLÉGÁIKKAL IS CSAK TELEFONON KONZULTÁLJANAK

– derült ki az Index birtokába került levélből.

Kásler Miklós tehát – noha egy szombati rendeletmódosítással még lehetővé tették a nyugdíjas orvosok külön engedély nélküli foglalkoztatását – a közvetlen beteg-orvos találkozásoktól védené azokat az egészségügyi dolgozókat, akik egyébként a koronavírus veszélyeztetett korcsoportjába tartoznak. Mindez ugyanakkor gyakorlatilag kivitelezhetetlen feladat elé állíthat rengeteg egészségügyi intézményt, hiszen számos járóbeteg-szakrendelőben az orvosok nagyobb része 60, illetve 65 év feletti.

A levél azt is tartalmazza, hogy Kásler Miklós és Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár arra utasítja a betegellátó intézmények vezetőit, haladéktalanul tájékoztassák valamennyi betegüket "személyre szabottan" arról:

2020.03.16-TÓL TERVEZETT EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSA CSAK AKKOR KERÜL ELVÉGZÉSRE, HA ARRA SÜRGŐS SZÜKSÉG MIATT (ÉLETVESZÉLY VAGY TARTÓS EGÉSZSÉGKÁROSODÁS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN) KERÜL SOR.

Aki hétfőn még ellátogat, vélhetően időpontra a kórházakban és a járóbeteg-ellátást végző intézményekbe, azt vagy fogadják, és ott tájékoztatják személyesen, tehát az még valamiféle türelmi nap lesz, de keddtől minden időpontot le kell mondani, az intézmények tehát már csak sürgősségi ellátást végezhetnek majd...

A MAGYAR ORVOSI KAMARA ELNÖKSÉGÉNEK JAVASLATA A KORONAVÍRUS OKOZTA JÁRVÁNY MEGFÉKEZÉSÉRE – 2020.03.15.

MAGYAR ORVOSI KAMARA
Szerző: Magyar Orvosi Kamara
2020.03.15.


...A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ezért az alábbi intézkedések bevezetését javasolja a Kormánynak:

1. Más országokhoz (pl. Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve pl. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.

2. Szükségesnek tartjuk a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.

3. Javasoljuk olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentráljuk és az ellátást hatékonyabbá tehetjük. 

4. A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátás lehetőségét meg kell teremteni, úgy, hogy az ilyen betegek a várakozás és az ellátás során is legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.
5. Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.
6. Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell. Ez kiemelt fontosságú, mert a megbetegedett egészségügyi személyzet maga is terjesztheti a járványt, másrészt akár karantén, akár betegség miatt ellátók tömege eshet ki. A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.
7. A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezzük. A legrosszabb prognózisú csoportot tennénk ki ezzel a legnagyobb kockázatnak. Kifejezetten a védelmükre kellene törekedni, rájuk a járvány lezajlását követően továbbra is nagy szüksége lesz a magyar egészségügyi rendszernek.
8. Minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét, annak érdekében, hogy a fertőzött betegeket időben elkülöníthessék és az egészségügyi személyzet védelme is eredményesebben legyen megoldható.
9. A szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.
10. Engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el. A kontaktok kutatása a járvány jelenlegi szakaszában lehetséges és indokolt, a rendelkezésre álló teszteket ilyenkor kell felhasználni.

11. Országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is.

A fenti intézkedések bevezetését követően 10-14 nappal várhatóan megállna a új esetek számának gyors növekedése, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne. Az azonnali intézkedésekkel az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést is kezelhető szinten lehet tartani.

A megfelelő járványügyi intézkedések, a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, és az élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint összességében mérsékli a járványra fordított kiadásokat.

IVÁNYI GÁBOR: NEM VÁLTOZTAM, SZEMBEN ORBÁN VIKTORRAL

KLUBRÁDIÓ 92,9
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.03.13.


Nem változtam, nem voltam hajlandó változni, szemben Orbán Viktorral – mondja Iványi Gábor, aki a rendszerváltás előtti időszakból betiltott istentiszteletekről és hatósági vegzálásról mesélt a Szabadság, Elvtársak adásában.

A lelkész beszélt a saját egyházáról, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségről, a viták szükségességéről, arról a dilemmáról, hogy lelkészként mikor szólaljon meg politikai kérdésekben, és elmondja azt is, mit ajánlott neki annak idején a miniszterelnök.

Iványi Gábor lelkész, 1990 és 1994, illetve 1998 és 2002 között országgyűlési képviselő, a SZETA (Szegényeket Támogató Alap) alapító tagja, a Beszélő alapító szerkesztője, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke...

MI TESZ A TÜDŐVEL A KORONAVÍRUS?

QUBIT
Szerző: GARA TÍCIA
2020.03.13.


Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO által világjárványnak minősített betegség, a COVID-19 az esetek mintegy 80 százalékában enyhe lefolyású, megfázásos tüneteket okoz, és a betegek nem igényelnek speciális orvosi ellátást. Hat fertőzött közül egy betegnél ugyanakkor komoly tünetek és légzési nehézségek tapasztalhatók.

A Royal Australasian College of Physicians elnöke, a légzőszervi specialista John Wilson szerint a vírus által fertőzöttek betegek négy csoportra oszthatók:
- akik megfertőződtek a vírussal, és ezáltal fertőzőképesek, de ők maguk nem mutatnak tüneteket;
- akiknél felső légúti megbetegedés, hőemelkedés és köhögés formájában jelentkeznek a tünetek, és a betegség lefolyása nem sokban különbözik egy enyhe megfázásétól;
- akiknél a vírus influenzaszerű tüneteket mutat, és komoly lázzal jár - ők teszik ki a legnagyobb csoportot;
- azok a betegek, akiknél a vírus légzési nehézségeket és tüdőgyulladást okoz...

BOTRÁNYOS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁRCIUS IDUSÁN

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD 
2020.03.15.


Nemzeti ünnepünkön Kovács Zoltán vette át az operatív törzs sajtótájékoztatójának vezetését, amit arra használt fel, hogy visszarepítsen minket cca 35 évvel ezelőttre, a pártállami időkbe, amikor a párt központi bizottságának megbízható katonái körülbelül ilyen stílusban tárgyaltak a „tűrt” és a „tiltott” kategóriákba sorolt ellenzéki értelmiségiekkel.

Kovács Zoltán vasárnapi szereplése felemésztette azt a kis bizalmi tőkét, amit Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs bravúrral összerakott pénteken este, amikor hajlandó volt felülértékelni az aznap reggel a közrádió reggeli interjújában előadott orbitális ostobaságait az esetleges iskolabezárások esetén a tanárokat érintő fizetés nélküli szabadságról. Orbán elrendelte a közoktatási intézmények bezárását, és azt, hogy gyerekek otthonaikban, távoktatás keretében tanuljanak.

Ezzel egyszerre különféle akciócsoportokat is alakított, amit nagyon sokan úgy értékeltek, hogy a kormányzat az úgynevezett operatív törzsével együtt a koronavírus-járvánnyal szembeni tehetetlenségét próbálja elrejteni azzal, hogy egy csomó akciócsoportot hoz létre a szerinte prioritást érdemlő problémák megoldására.

Közben olyan elemi hibákat vétett a miniszterelnök, amikre korábban nem nagyon láttunk tőle példát. A rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet kihirdetését követően szinte azonnal elutazott Moldovába, ahova 30 milliárd forintos hitelkeretet is vitt magával ajándékba. Aközben volt ilyen nagyvonalú a kormányfő, hogy itthon nincs elegendő védőmaszk sem a betegek, sem az egészségügyi dolgozók számára, az üzletekben is hiánycikk, emiatt irdatlan magas áron lehet csak beszerezni, ugyanez a helyzet a hatékony kézfertőtlenítőkkel...