2017. szeptember 5., kedd

NAGY BANDÓ: TÉVÉST GÁZOLT A FIDESZ BULDÓZERE KÖTCSÉN - ÉS AZT TESZ MINDENKIVEL, AMIT AKAR. VÉLEMÉNY

24.HU - POSZT-ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2017.09.05.


A nap vértóba száll, gulyásszagra gyűl az éji vad, Kötcsére, persze, hova máshova, nézem a kétperces „interjúsorozatot”, a riporterlány próbálkozik, kérdezne, „sikerült megállítani Brüsszelt?”, örülhet, hogy pofán vágás nélkül megússza, Fekete Györgytől majdnem kap is egyet, kis híja.

Ákos, a popzenész-énekes pöffeszkedve lök oda pár szót, jaj, mi lenne, ha kevésbé keresztény volna ő.

Hoffmann Rózsa legalább mond valamit, Bencsiknek fogalma sincs, mit mondjon, illetve azt jobban tudja, mit ne mondjon. Aztán jön Kövér, a kérdésre köszönésféle a válasz, a visszakérdezésre, mármint, hogy a kérdésre nem válaszolt, azt mondja, ez a válasz, igaza van, hülye liba, mit nem ért azon, hogy számára nincs válasz.

És hát, persze, megjön a pocakos, számolatlan testőrrel, kettő azt lesi, honnan jön az ellen, aztán a többiek, akik már a két figyelőt is őrzik-védik, támadás semerről sem érkezhet, Kötcsén a pocakos legalább olyan fokozatú védelemben részesül, mint Putyin Pesten, a költségeit ne is adjuk össze, a népes testőrség kitenne egy focicsapatot, lehet, erősebbek lennének, mint a válogatottat alkotó vitézek.

A pocakos megy befelé, hátra sem néz,

ellentétben a testének őreivel, ők bizony hátranéznek, aztán hátrálnak, rák módjára tolják befelé a főnököt a kötsei birtokra, el is tűnik a szem elől, de nem, sajnos mégsem tűnik el.

Egy pillanatra még látszik, ott van, ingujjban, amit majd könyékig tűr, hogy bekanalazza Szilárd testvér bográcsos magyarosát, mindegy is, hogy mi, gulyás vagy pörkölt, ettől a naptól kezdve az lesz a legújabb hungarikum, mi lenne más...

A KÖTCSEI NAGY PARÁZNÁLKODÁS

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.09.05.


Kötcse, Tusványos, az ide-oda kihelyezett kormányülések, a kitűnő hangulatú országértékelések és egyéb pajkos mókázások.

Ezek mind a kiválasztottaknak szóló Orbán-tiszteletek, amelyeket maga az ünnepelt celebrál, a résztvevők pedig előtte, közben és utána elalélnak a gyönyörűségtől.

A tusványosi kerti parti annyiban különbözik az egyéb Orbán-miséktől, hogy azon mindenki tiszteletét teheti az úr színe előtt. Csupán arra kell ügyelnie, hogy ne nagyon fecsegjen, vagy füttyögessen a Caudillo szónoklata közben, mert akkor fizetett provokátorként bánnak el vele. Megfogják a grabancát, aztán a felebaráti szeretet nevében kiráncigálják a küzdőtérről.

Orbán és csapata egyre inkább kezd valami misztikus vallási szektához hasonlítani, amelyben a hívők el is hiszik magukról, hogy ők azok a szerencsések, akik üdvözülnek, illetve jogosultak az ilyesmire. Az ország számukra mára már földi paradicsommá vált és ebben lehet is valami. Eszméletlenül jól élnek, ennek következtében iszonyatosan nagyképűekké és felfuvalkodottakká váltak...

NE FORDÍTSUNK HÁTAT A VILÁGNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.09.05.


Két évvel ezelőtt menekültek tízezrei özönlöttek Magyarországra azzal a céllal, hogy egy jobb élet reményében elérjék Ausztriát, Németországot, vagy Svédországot. Az akkori embertömeg sokként érte az országot, a hatóságok képtelenek voltak kezelni a problémát, a kormány szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb döntései pedig csak rontottak az amúgy is kaotikus állapotokon. Civil szervezetek, valamint önkéntesek százai enyhítettek a helyzeten, ami idővel visszaállt a normális állapotára. Egy dolog maradt számunkra, ez pedig mindmáig emlékeztet a menekültekre. Egy fene tudja hány kilométer hosszú, szögesdróttal ékes kerítés az ország déli határain. Ez a kerítés már nem csak a határok mentén húzódik, hanem emberek tízezreinek agyába ágyazódott be. Ez egy olyan kerítés, melyet évtizedek munkája lesz lebontani, ugyanis emberek gondolkodásmódját változtatta meg. Van olyan, akiét talán örökre.

A minap – a Migration Aid szervezésében – érkeztek menekültek egy több hetes balatoni üdültetésre, mely esemény a kelleténél jóval nagyobb társadalmi feszültséget kelt. A környező települések polgármesterei úgy nyilatkoznak a területre érkező menekült családokról, mintha azok legalábbis náci háborús bűnösök lennének. Egy polgármester feladata pont az lenne, hogy képviselje faluja, városa polgárainak érdekeit és azok véleményét, nem pedig fordítva: hogy befolyásolja őket, hogy kialakítson egy tévhitet az ott lakókban.

A Magyar Nemzet elment abba a faluba, ahol vendégül látják majd a menekült családokat, azonban a reakciók több mint megdöbbentőek voltak. A település polgármestere a következőket bírta nyilatkozni arra a hírre, hogy hozzájuk érkezik az a pár menekült család:

A falu egy emberként fog összefogni ez ellen.

Mint a polgármester később kifejtette, a falu lakói nem látják szívesen az odaérkező menekülteket, majd felidézett egy tavalyi esetet, amikor egy külföldi átutazóban járt falujukban. A falu népe egy emberként rezzent össze a turista látványától, és azonnal megkezdték a rettegést. Másnap már migránsok érkezéséről diskuráltak a faluban...

BUDAPESTRE DOLLÁRMILLIÓKAT UTALT, EURÓPAI POLITIKUSOKAT IS KORRUMPÁLT AZ AZERI REZSIM

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.09.05.

Miközben 2012 és 2014 között az azeri kormány tömegével tartóztatott le politikai aktivistákat és újságírókat, az ország kormányzati és üzleti elitje titkos bankszámlákat használt arra, hogy európai politikusokat fizessen le, luxuscikkeket vásároljon vagy egyéb tranzakciókat bonyolítson velük. A tisztázatlan eredetű pénzekből Magyarországra is jutott: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több mint hétmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A magyar bankszámla névleges tulajdonosát, egy offshore céget 2015-ben felszámolták; azt egyelőre nem tudni, mi lett az ideküldött pénz sorsa. Az OCCRP riportja.

A Berlingske című dán lap összesen 2,9 milliárd dollárnyi forrás mozgását bizonyító banki dokumentumhoz jutott hozzá. Ezt az OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel is megosztotta, amely médiapartnereivel – köztük Magyarországról az Átlátszóval – együtt utánajárt, honnan származott, és hová került ez a jelentős összeg. Az összes cikket a témáról angolul itt lehet elolvasni.

A munka eredményeképpen bepillantást nyertünk az Azeri Pénzmosoda működésébe. Azért neveztük el így, mert ez egy rendszer, amely hatalmas összegeket segít átmosni olyan cégek hálózatán keresztül, amelyeket kizárólag azért hoztak létre, hogy elrejtsék a pénz forrását. A projekt azt is világossá tette, milyen sokféleképpen tudja elkölteni egy kleptokrácia uralkodó elitje a milliárdjait. A pénzmosó hálózatok működéséről itt olvashat többet.

Ennyi pénz sok minden más mellett a hallgatás megvásárlására is használható. Ebben az időszakban ugyanis az azeri kormány több mint kilencven emberijogvédő aktivistát, ellenzéki politikust és újságírót (köztük az OCCRP munkatársát, Hadízsa Iszmajilovát) zárt börtönbe politikai okokból. Ezt határozottan elítélték nemzetközi emberjogi szervezetek.

Ám eközben legalább három európai politikus, egy újságíró, és több üzletember, akik a nemzetközi konszenzussal szöges ellentétben csupa jót írtak és nyilatkoztak az azeri rezsimről, súlyos összegeket kaptak az Azeri Pénzmosoda céghálózatán keresztül. A kedvezményezettek között olasz, német és szlovén politikusok vannak, valamint az UNESCO bolgár vezetőjének a férje is. A kedvezményezettekről, köztük egy volt német képviselőről, aki választási megfigyelőként is nagyot alkotott Azerbajdzsánban, itt olvashat többet...

ITT IS VANNAK EMBEREK, RÓZSIKA DRÁGA!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.09.05.


...Tudom javasolni, hogy esetleg nézzen körül kicsit közelebb – mondjuk kerítésen belül – itt is találkozhat EMBEREKKEL. Biztosan tud javasolni remek helyeket a SZOCSOMA. Ide teszek egy idézetet tőlük:

„Első nap az iskolában. Az anyák egész éjjel nem alszanak. Nincs iskolabusz. A tömegközlekedés 300 Ft lenne mert az ingyenes bérletet még csak most intézik.Ennyi pénzük nincs. A védelembe vett gyerekek szülei rettegnek. Ők akarják küldeni a gyereket de hogy? Mért nem annyira Rugalmas a tömegközlekedés, hogy ha ugy is mindenkinek ingyenes bérletet vesznek, ,megelőlegezzék? 1500 Ft egy ideiglenes bérlet hirtelen, és akkor járhat a gyerek, de kinek van ennyije? Akkor megint menjenek az anyák börtönbe?Ha nem jár a gyerek.. A bérletvételi módok megint bedurvultak, először személyi, aztán diák, és a bérlet …..az iskola ingyen adja elvileg születési anyakönyvi kivonat meg apa anya kell. az apa máshol dolgozik…Húzódik..ők szeretnének iskolába járni, de amig a bérlet mizéria lezajlik….Még 20 éve nem volt pénz 300 Ft, de most nagy pénz…Egy férfi éhségében kihúzott 2 hagymát, megfőzte és megette, kihívták a rendórságet, és 10 ezerre büntették, a közös ágyásból húzta ki ami az önkormányzaté……”

Én is megadhatom a három gyermekét egyedül nevelő (apu elhúzott, gyerektartást alig fizet a minimálbérből) pedagógus ismerősömet, aki bőgve próbálja háromfelé osztani a két szelet parizert, hogy mindegyik gyereknek tudjon reggelit adni. Ők is EMBEREK, bár nem annyira szép helyen élnek, mint a fotón látható, valóban csodás vidék és a fürdőkádat sem lehet használni, mert kilyukadt és nincs pénz másikra, meg télen elég hűvös van náluk, mert nem tudják fizetni a gázt, ezért egy kicsit a falak is penészednek, de azért ők is EMBEREK.

És EMBEREK azok is, akik aprófalvakban, tanyákon élnek sokszor villany, víz nélkül. EMBEREK azok a gyermekek, akik gyertyafénynél tanulnak és azok az idősek is, akik magukra hagyatottan haldokolnak a saját otthonukban és nem érkezik segítség.

De EMBEREK ők is, akik a sorban ételre várnak és azok is, akik adják az ételt. Sőt, ha esetleg az emberi értékekre nagyon fogékony Hoffmann Rózsa a legközelebbi körútja költségeit ide utalná, sok EMBERT tudna boldogabbá tenni, legalább egy étkezés erejéig...

NAGY NEVEKKEL KAMPÁNYOLNAK AZ EURÓ BEVEZETÉSE MELLETT

PÉNZCENTRUM.HU
Szerző: Pénzcentrum
2017.09.05.


Hat köztiszteletben álló szakember támogatja az euró bevezetéséért indított népszavazási kezdeményezését a Polgári Világ Pártjának.

A Polgári Világ Pártja augusztus 14-én, országos népszavazást kezdeményezett az euró bevezetése érdekében. Egészen pontosan azért, hogy Magyarország haladéktalanul lépjen be az euró előszobáját jelentő ERM II rendszerbe. Kezdeményezésüket azzal indokolták, hogy "megragadjuk az utolsó esélyt arra, hogy visszatérjünk a még szorosabban egységesülő európai családunkhoz, az Európai Unióhoz." - írja közleményében a párt...

MIÉRT NEM ÁLL SZÓBA SENKIVEL A MINISZTERELNÖKÜNK?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.08.15.


...miniszterelnökünk 2010 óta nem hogy nem áll ki senkivel nyilvános vitára, de interjút sem ad olyan lapoknak, amelyeket nem ő irányít. El is mondom miért.

Az, ha valakivel szóba állsz, azt jelenti, elismered veled egyenrangúnak. Nem véletlen a szó: vitaPARTNER. Ha viszont azt a képet szeretnéd felépíteni, hogy te vagy a cáratyuska, Magyarország királya és kormányzó fejedelme, egy személyben élet és halál ura sokkal-sokkal erősebb fél, egyszerűen nem fogod fogadni a másik megkeresését. Nem vagytok egyenlő szinten. A kihívó szót sem érdemel. És ezzel be is árazod őt a követőid számára.

Ez ugyanannak a retorikának a része, amely miatt nem hiszek abban, hogy választáson valaha bárki is legyőzheti a Fideszt: a mi véleményünk, a mi akaratunk nem csak feljebb való, de megváltoztathatatlan, gránitszilárdságú kőbe vésett, legyőzhetetlen akarat. A mi álláspontunk egyszerűen nem vitaképes!

Ugyanez áll mondjuk egy választási vereség esetén is. Komolyan gondolod, hogy a nemzethalállal, zsidó milliárdosokkal, háttérhatalommal rémisztgető párt vesz egy nagy levegőt és egy esetleges vereség után megvonja a vállát és mosolyogva gratulál a győztesnek? Ebben a pillanatban teljes hitelvesztés történne: a saját retorikájuk csapdájába esnének, hiszen hagynák, hogy a haza ellenségei (azaz mindenki, aki nem velük van) irányítsanak, a saját retorikájuk értelmében hagynák elveszni a hazát.

Mit csinál az ember, ha a hazája veszélyben van? Hát kapát-kaszát ragadva megvédi! Azzal, hogy Orbán Viktor nem ad teret más pártoknak, más véleményeknek, más gondolkodásnak, belesodorja magát abba, hogy egy választási vereség a saját személyes ellehetetlenedését jelentse. Éppen ezért vagy meg sem engedi, hogy ilyen történjen - és ebben a putyini Oroszország bármilyen bűzös eszközzel örömmel fogja segíteni NATO- és EU-tag vazallusállamát -, vagy ha mégis megtörténne, legalább egy soft-polgárháborút kéne kirobbantania.

A gyűlöletet már feltáplálták annyira, hogy az csak célpontot keres. Eddig a zsidókmuszlimok voltak célpontban és a civilek. Eljuthatunk oda, hogy ha a saját megdönthetlenségében biztos cáratyuska, Magyarország királya és kormányzó fejedelme, egy személyben élet és halál ura jelenlegi miniszterelnök és holdudvara sarokba szorul, a következő célpont te legyél.

De ne aggódj. Odáig nem jutunk el. A Nemzeti Együttműködés Rendszere sikeresen szorít ki minden burzsujt, rossz kádert, sötétben bújkáló ellenforradalmárt nem-tapsolót előbb a hatásos pozíciókból, aztán az országból is. Csak nézd meg a Nagy Testvért, akinek az elnöke hamarosan hozzánk látogat. Vagy komolyan gondolod, hogy a másolásba a Duna mélyén betontömbbe ágyazott ellenzéki újságírók és a hátulról hússzor leszúrt értelmiségiek nem tartoznak bele előbb-utóbb?

Miért? Mert nem olyan világban élünk? Mert nem demokratikus? Mert olyat nem lehet?

ha ha ha

HACSEK ÉS A ZAVARGÁS

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.09.05.


– Jó napot, Hacsek, hol járt, hogy hála Istennek, már megint pár napig nem láttam?
– Ne is mondja, Sajókám, ne is mondja… Sorban álltam.
– Miért?
– Mert ilyenkor sorba kell állni, kérem, mondta a nagypapám, pedig az aztán minden volt már életében, még szövőnő is.
– Hacsek. Magának a nagyapja szövőnő volt?
– Az is. Meg traktoristalány és vájár is.
– Mi a fenével foglalkozott annak idején Ármin bácsi, transzvesztita volt a Szófia bárban?
– Nem. Hivatásos élmunkás az MTI-nél, ő írta a termelési riportokat és ő szólított fel a sztahanovi műszakokra.
– Villanypásztor nem volt?
– Nem, de nehézbúvár sem, pedig mindig az szeretett volna lenni. De hát hogy néz ki egy élmunkás nehézbúvár? Túlsúlyos?
– Na, mit mondott az a maga okos nagyapja?
– Azt, hogy őszre zavargások várhatóak és rendkívüli állapot, menjek és álljak sorba gyertyáért, gyufáért, sóért.
– És kapott?
– Majdnem.
– Hogyhogy?
– Hát gyertya, gyufa, só volt már a sarki kisboltban is, vettem belőlük tíz évre való adagot, de sort sehol sem találtam. Három napig kerestem, hol állhatok sorba, míg végre találtam egy plázában egy rendes sorbanállást.
– Képzelem, maga marha… és mit osztottak a sor elején?
– Semmit, reklamálni lehetett mobiltelefon-ügyekben.
– Magának nincs is telefonja.
– Vettem is gyorsan egy okosat, hogy tudjak reklamálni. Aztán végre hazacígölhettem a fél vagon cuccot.
– Azt végig hurcolta magával?
– Bizony, végig, minden velem volt a hátizsákban. Hátha, ne adja Isten, közben előrébb hozza a kormány a zavargásokat, és én ott állok a zendülés közepén, tetől talpig gyertya nélkül. Mit szólt volna a nagypapi?
– Hacsek, maga olyan hülye, hogy ki fogják nevezni kormányszóvivőnek… és honnan veszi a maga MTI-s nagyapja, hogy egyáltalán lesznek zavargások? Béke van, még tüntetések sincsenek...

SOK AZ ISKOLARENDSZER ÁLTAL MEGNYOMORÍTOTT GYEREK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.09.05.


...Magyarországon arról nincs pontos statisztika, hogy milyen nevelési elvet követnek leggyakrabban a családok – mondta a szakember, de valószínűleg a szülői minta miatt a tekintélyelvű módszer nagyon elterjedt, de egyre több az olyan szülő, aki megadja a gyereknek a feltétel nélküli szeretetet, empatikusan reagál a gyerek szükségleteire, és partneri viszonyban van vele. Ami nem azt jelenti, hogy a gyerekem a barátom, a szülő a döntéshozó, a felelősségvállaló, szereti a gyerekét, de haverja annak. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a szülő is képes bocsánatot kérni, elismerni, ha hibázott, hiszen a szülő példát mutat. 

Szénási Sándor a vendég egy korábbi mondatát idézte, ami szerint „Sok az iskolarendszer által megnyomorított gyerek”. A szakember tapasztalatai alapján sok az olyan gyerek, akinél akkor kezdenek el kiütközni magatartásbeli problémák, amikor iskolába kerülnek. Ezt pedig az iskola irracionális elvárásai okozzák. Az iskolaérettségi kritérium olyan magas, elsősorban szociális szempontból, amit a legtöbb 6-7 éves gyerek nem teljesít. Vagyis testi fejlettség, értelmi képesség szempontjából már kinövi a gyerek az óvodát, így kénytelen iskolába menni. De esetleg nem tud 45 percig csendben ülni és figyelni, vagyis nem képes megfelelni a magas szociális követelményeknek, emiatt a gyerek énképe, önértékelése elkezd megváltozni. Ezért jó lenne, ha az iskola és az óvoda között lenne egy nulladik osztály, vagy még jobb lenne, ha az iskola első osztálya lenne szabadabb és hasonlítana jobban az óvodára. Az a fajta iskola, ami nem gyermekközpontú, bünteti a gyerekeket, odavezet, hogy a kamasz már utál iskolába járni. A pedagógus is eszköztelenné válik, mert nem tud mit kezdeni egy demotivált gyerekkel.
A szakember beszélt arról is, hogy a felgyorsult világban bizonyos ingerek akkor érik a gyerekeket, amikor még nincs kialakult értékrendjük. Csak annak van esélye arra, hogy ne keveredjen rossz társaságba aki stabil érzelmi háttérrel rendelkező családdal bír.

ORBÁN VIKTOR SZÁNDÉKOSAN A PERIFÉRIÁRA VISZI MAGYARORSZÁGOT, AZ ILLIBERÁLIS REZSIM EURÓPA KÖZEPÉN NEM IS TUDNA MŰKÖDNI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Ágoston Zoltán
2017.09.04.


Orbán Viktor nemcsak kényszerűségből, hanem szándékoltan is a perifériát választja – mondta lapunknak Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója. A magyarázat, hogy az illiberális, a korrupció gépezetére épülő nepotista rezsim Európa centrumában egyszerűen nem tudna működni. Egyértelműen látszik egy stratégia, amelyben Németország és Franciaország is érdekelt, és amely Lengyelország, illetve Magyarország elszigeteléséről, lényegében a V4 kettétöréséről szól.

Joachim Brudziński, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) egyik tekintélyes politikusa, a lengyel parlament alsóházának, a szejmnek az alelnöke állítólag minden párttársának kiadta, hogy menjen el, és hozzon magával még ötven embert. S igen, Donald Trump amerikai elnök beszédét a nyár elején telt ház hallgatta Varsóban. Miközben Magyarország egyre inkább Vlagyimir Putyin Oroszországa felé orientálódik, Lengyelország számára az amerikai kapcsolatnak óriási jelentősége van, és a történelmi ellenszenven túl az energiafüggőség nyűge és az egyszerű geopolitikai fenyegetettség miatt is elég feszélyezett a viszonya Oroszországgal. Hagyományos esetben ez a mentalitásbeli különbség rányomná a bélyegét a kétoldalú kapcsolatokra és a négy visegrádi ország kapcsolatai­­ra is, csakhogy – hívja fel a figyelmet Krekó Péter politológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója – Magyarország és Lengyelország között most véd- és dacszövetség van. Ennek lényege az, hogy megvédik egymást, ha az Európai Unió úgy döntene, hogy eljárást indít valamelyik ország ellen a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye alapján. Ez Magyarországot a demokratikus alapjogok rendszerszerű megsértése, Lengyelországot pedig amiatt a törvény miatt fenyegeti, amely gyakorlatilag a kormányzat bábjává tenné az igazságszolgáltatást.

A V4 Magyarország első számú együttműködési keretének számít. Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia együttműködéséről mostanában egymást érik az Orbán-kormány győzelmi jelentései. A V4 „az európai növekedés motorja”, „világszerte brand”, hogy csak kettőt idézzünk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felkiáltásaiból azóta, hogy Magyarország átvette a szervezet soros elnöki tisztét. A kije­­len­­tések szépséghibája, hogy Ma­­gyar­­ország egyedül van az örömével. Krekó mondja is, hogy bár az Orbán-kormány szeretné valamiféle jelentőségteljes csoportként feltüntetni a V4-et, a valóság ettől eléggé távol áll. „A V4 akkor erősödött meg – és kijelenthetjük, hogy csak átmenetileg –, amikor a menekültválság vezető téma volt Európában. 2017-ben már csak Magyarországon az” – emlékeztet a po­­litológus. Szerinte jól látszanak az eltérő külpolitikai stratégiák, a cseh és a szlovák diplomaták beszélnek ugyan a szervezet jelentőségéről, de eközben inkább Németországgal és Ausztriával igyekeznek fejleszteni a kapcsolataikat, és a mag-Európa felé gravitálnak. Szlovákia ehhez már csak euróövezeti tagsága miatt is sokkal közelebb van, és most úgy néz ki, hogy megfigyelőként a csehek is részt akarnak venni az eurózóna ülésein. A V4 – állapítja meg Krekó Péter – így inkább átmeneti szövetség, amelynek országait alapvetően belpolitikai érdekek tudják közel hozni egymáshoz olykor-olykor...

4 DOLOG, AMI MIATT NEVETSÉGES, AMIKOR A FIDESZ ELLENZÉKI ERŐSZAKKAL RIOGAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.05.


Az elmúlt hónapokban a kormánypárt prominensei folyamatos utalásokat tesznek arra, hogy ősszel politikai erőszak költözhet a magyar utcákra, amit az ellenzék vagy éppen a kormány megdöntésén munkálkodó titokzatos körök kelthetnek. Erről beszélt most, és pár hónapja is Rogán Antal és Deutsch Tamás, a nyár közepén pedig Kövér László. Úgy tűnik, mintha a Fidesz vezetői azt az apróságot elfelelejtenék, hogy az elmúlt években is rendre volt erőszak a politikai történések körül, csak azt majdnem mindig az ő szimpatizánsaik, segítőik követték el, az ellenzéki aktivisták ellen. És ezzel a Fidesznek soha nem volt problémája.

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az erőszak ha minimális szinten is, az elmúlt 7 év ellenzéki eseményein is jelen volt. Ott volt a Fidesz-székházat a netadós tüntetések idején megdobáló, bár személy elleni erőszakot el nem követő tömegben, és ott volt az elmúlt időszak tüntetésein rendszeressé váló, rendőrökkel szembeni nyomakodásban is. Még ha ez a nyomakodás nem is a másik fizikai bántalmazására ment ki.

És van előképünk az ellenzéki tehetetlenség erőszakba fulladásáról is. Méghozzá nem úgy, ahogy az elmúlt 7 évben láthattuk. Gondoljunk csak a TV-székház ostromára, vagy az azt követő tüntetésekre (és akkor az állami erőszakmonopóliummal való akkori visszaélésekről ne is beszéljünk), az akkori kormánytagok ellen elkövetett kisebb támadásokra, a Hollán Ernő utcai jegyiroda bedobására, vagy épp a szélsőjobboldal más erőszakos cselekményeire. A devecseri kődobálásra és a szélsőjobbos félkatonai szervezetek más erőszakos fellépéseire, vagy a cigányok elleni sorozatgyilkosságra, ami már bizonyos értelemben más téma, hiszen nem a nyilvánosságban történő politikai esemény. Mégis, erre is, ahogyan a fentiekre is igaz, hogy mind-mind a politikai tér által létrehozott erőszakos cselekmények voltak...


BALÁZSÉK ERRE RÁ FOGNAK FARAGNI? KIGÚNYOLTÁK LŐRINCET ÉS VIKTORT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.09.05.

Ma van Magyarország tulajdonosainak névnapja és Balázsék Andy Vajna rádióban mókáztak egy kicsit a két Szeretett Vezetőn. 

Ugyanaz a leosztás, mint Simicska idejében:a gazdasági és a politikai hatalom kéz a kézben jár, hogy mindketten jól járjanak.

Mindenki más meg rosszul.


Két ember birtokolja jelenleg Magyarországot, Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc. Ahogy a B1 blogon többször is megírtuk, Mészáros Lőrinc gazdagodása – hála a korrupt fideszes rendszernek – megelőzi a bárkiét a világtörténelemben, sőt, még a világ legdrágább focistája is kevesebbet keres, mint a magyar Zuckerberg.

Bár Kósa Lajos szerint Mészáros gazdagodás átlag alatti, Lázár elsütötte, hogy „tudomásul kell venni, hogy vannak gazdagabbak és szegényebbek”, Orbán pedig csak annyit fűzött a dologhoz cinikusan: majd az emberek eldöntik, idegesíti-e őket Mészáros példátlan vagyonszerzése. Nyilván idegesíti, de bőven elég annyi választót összeszednie, amennyi jobban retteg a nem létező migráncsveszélytől, mint a korrupciótól. (Lehetne azon vitatkozni, hogy 1300 menekült, vagy több ezer milliárd ellopása okoz-e nagyobb krt az országnak, csak sehová se vezetne: a menekültek nem ide akarnak jönni és nem minket akarnak kirabolni, ellentétben a Mészáros Lőrinc-féle bűnbandával. Hogy mindezt érzékeltetni lehessen, a 444 még infografikát is csinált a két ember vagyonának különbségéről.)

Ezzel a két emberrel viccelődött ma reggel a névnapjukon Sebestyén Balázs – nyilván hatásvadászatból. Mozgalmi dalokat játszottak be Andy Vajna rádiójában.
Elsütötték azt a poént is, hogy elképzelhető: ez az utolsó adásuk...


LEBUKOTT AZ ÜGYÉSZSÉG! A FIDESZ-KORMÁNYNAK KEDVEZŐ KETTŐS MÉRCÉT HASZNÁL A CZEGLÉDI-ÜGYBEN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Wirth
2017.09.05.


A Sztárklikk arról értesült, hogy a Czeglédy-ügyben a Csongrád Megyei Főügyészség indítványára a nyomozási bíró egy személy előzetes letartóztatását a múlt héten megszüntette és enyhébb kényszerintézkedésként elrendelte lakhelyelhagyási tilalmát a terhelt mozgását ellenőrző technikai eszköz alkalmazása mellett.

Mivel forrásunk biztosra állította az értesülés valódiságát, így gyorsan átolvastuk a Magyar Távirati Iroda híreit, hogy megtudjuk, mi is történt pontosan. Teljes joggal feltételeztük, hogy az MTI hírei között találunk erre vonatkozó információkat, hiszen eddig minden esetben -amikor előzetes letartóztatásba helyeztek valakit -, az ügyészség közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot a történtekről.

Ez alkalommal azonban hiába fésültük át tüzetesen többször is az említett híreket, egy árva mondatot sem találtunk az ügyről. Ezt követően levelet írtunk az ügyészségnek, hogy kiderítsük, valóban megszüntették-e egy személy előzetes letartóztatását, és ha már klaviatúrát ragadtunk, bátorkodtuk megkérdezni, ha az értesüléseink helytállóak, vajon miért nem adott ki erről közleményt az ügyészség...

HAVI 9 MILLIÓS GÁZSI MELLÉ 43 MILLIÓS KEDVEZMÉNYES HITELT KAPOTT MATOLCSY JEGYBANKJÁNAK ALELNÖKE

24.HU
Szerző: Baksa Roland
2017.09.05.


Megnevezte a Magyar Nemzeti Bank a 24.hu kérdésére, ki az a két alelnök, aki részesült abból a fajta kedvezményes munkáltatói kölcsönből, amelyből kapott Vajda Zita, azaz most már Matolcsy ZitaMatolcsy György jegybankelnök újdonsült felesége is.

Nagy Márton, aki az alelnökök közül feladatait tekintve a legfontosabb területeket viszi (a monetáris politikáért és a hitelösztönzésért felelős) a jegybankban, 43 millió forintos kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönt kapott három éve. A kedvezményes kölcsön segítségével vett egy 89 négyzetméteres (plusz 12 négyzetméter terasz) társasházi lakást Budapesten a XII. kerületben – ez már a vagyonnyilatkozatából látszik, és az is, hogy ez az egyetlen ingatlana. A szabályzat szerint legalább 30 százaléknyi önerőt kellett hozzátennie a hitelhez, így az ingatlan, amelyet megszerzett a jegybanki kölcsönnek is köszönhetően, 60 millió forintnál is drágább lehetett.

Ez is mutatja, messze nem arról van szó a mostani jegybanki vezetés alatti kedvezményes munkáltatói kölcsönöknél, hogy valamilyen méltányolható lakásigényt kielégítve, kis összegű ingatlanhoz segítenék az MNB-alkalmazottakat...

ITT OLVASHATÓ

SZEMÉBE MONDJUK AZ IGAZSÁGOT, CSAK OLTSÁK LE A VILLANYT


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.09.04. 


A vak is láthatja, hogy a magyarokat nem lehet megfélemlíteni. Ha mégis, csak világos nappal.

A felcsúti Pancho Arénában a bátor magyarok jól odamondtak a nagy hatalmú Mészáros Lőrincnek, a még nagyobb hatalmú Orbán Viktor legújabb jobb kezének, melyet – a szent Jobbhoz hasonlóan – a nem oly távoli jövőben aranyba fognak önteni és úgy fogják mutogatni, mígnem az országházban díszdobozban ki nem állítják. A világítás meghibásodása miatt nem régen félbeszakadt Videoton-Fradi focimeccs közönsége bátor és tárgyszerű kritikát fogalmazva meg, kórusban kérte számon Mészároson a villanyt, amit – egy másik rigmus szerint – a Lőrinc ellopott volna...

ISTEN ÉLTESSE FELCSÚT BÜSZKESÉGEIT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.09.05.


Jóreggelt kívánok mindenkinek, aki korán kel aranyat lel! Nem tudom, ki találta ki ezt a hülyeséget, már zsenge gyerekkoromban sem értettem, amikor a szüleim-nagyszüleim ezzel kábítottak azokon a napokon, amikor iskolába kellett menni. Akkor is arról volt szó, amiről most: nem vagyok jóban a könnyed reggeli ébredéssel, és nem hogy aranyat nem leltem soha, a fejemből se láttam ki. A helyzet mostanra annyit változott, hogy félig szundikálva is meg tudom főzni a kávét. Nade, a magánügyeim teregetése helyett, csacsogjunk inkább a közügyeinkről.

Jut eszembe csak úgy: a mai szent napon, szeptember 5-én a Viktorok és a Lőrincek ünneplik névnapjukat. Ezúton is kívánok nekik minden elképzelhetőt! A felcsúti illetőségűeknek különös tekintettel. Csak nehogy elfelejtsék felköszönteni egymást, mert az nem tesz jót a barátságnak.

Fontos történés, hogy az LMP miniszterelnök-jelöltje immár hivatalosan is Szél Bernadett, a Schiffer András nehéz örökségével és jelen idejű túlmozgásával sújtott párt társelnöke, aki az ATV-ben jelentette be (az Egyenes beszédet vezető Demcsák Zsuzsával társalogva, aki ezzel az adással debütált a csatornán), hogy 2018-ban ő is harcba száll Orbán Viktorral. Az tök jó amúgy, hogy végre adott egy női miniszterelnök-jelölt. Az is jó, hogy vitára hívta a többi párt jelöltjét, mert az ország jövőjét érintő kérdéseket nem füstös szobákban kell megbeszélni. Az is menő, hogy Szél érzi magában az erőt, az eltökéltséget és az elkötelezettséget. Én elhiszem, hogy ez mind így van. Csak az LMP mindentől és mindenkitől elzárkózását, különutasságát nem tudom közös nevezőre hozni ezekkel a dolgokkal. Mert bár abban is egyetértünk, hogy a látszat ellenére talán nincs teljesen lefutva a jövő évi választás, de azért egy évek óta a parlamenti küszöb körüli támogatottsággal rendelkező párt ugye nem gondolja komolyan, hogy kormányváltó erő lehet egymagában? Ez azért fontos, mert például a Momentum is ugyanezt gondolja magáról, csak ugye annak is pont annyi a valóságtartalma. Semennyi. Szóval kíváncsian várom a fejleményeket...

HOGY MŰKÖDIK A FIDESZ VÁLASZTÁSI MECHANIZMUSA?

CIVILHETES BLOG
Szerző: Kemencés
2017.09.04.Semmi titok nincs abban, ahogy a kormányzó párt mozgósít, még sem kell tartania attól, hogy az ellenzékiek "átvennék" a technikát. Nem fogják, túl lusták hozzá.

De, hogy működik?

Természetesen fogalmam sincs arról, hogyan épül fel a Kubatov-lista, de ahhoz hasonlót bármelyik párt fel tudna építeni. Van az origo-n egy 2012-es cikk, amely a 2009-es pécsi időközi választás kapcsán mutatja be azt, hogyan lett Páva Zsoltból polgármester.

Hozzávalók:

Településenként, minden választókörzetbe 3 aktivista
Adatszolgáltatás kérése
Országos szinten 4-5 "profi" informatikus
Nyomtató, toner és papír
Megfelelő mennyiségű készpénz

Az elkészítés módja egy tetszőleges település példáján keresztül:

Először is egyedi adatszolgáltatást kér a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból.
Az így megkapott adatokat összefűzi egy táblázatba valami "informatikus". A táblázatot szétbontja választókörzetek szerint.
Ezeket a listákat elosztja az aktivisták között és kiküldi őket a terepre, ahol minden címre bekopognak és gyűjtenek aláírást vagy átadnak egy szórólapot, a lényeg, hogy rögzíteni tudják az ajtónyitók reakcióit a listájukon. A körzet bejárása után ismét az infósok jönnek, kiegészítik az eredeti táblázatot a friss információkkal. Ennek eredményeként létrejön egy olyan lista, amelyből világosan látható, hogy az adott körzetben hányan vannak a rájuk szavazók. Ha a leendő választók már most többségben vannak, akkor csak "általános" kampányt csinálnak. Ha kevesebben, akkor felújítanak a körzetben egy játszóteret, fákat ültetnek vagy kitesznek pár új padot - igazából mindegy mit, a lényeg, hogy olcsó legyen és látványos. Mindezek után újra végigkopognak az aktivisták - frissítik a listát. Az ilyen apró trükkök általában pozitívan befolyásolják az adott párt képviselőjének megítélését.
Márpedig, ha egy párt tudja, hogy hány szavazója van egy körzetben, akkor a szavazókörökben is pontosan tudják, hogy hányan mentek el. A nap felénél, vagy amikor "cigaretta szünet" van, csak kimennek telefonálni és leadják, hogy az adott körzetből még ki nem volt. Ekkor az aktivistacsapat kimegy a címekre és megkéri a polgárokat, hogy menjenek el és adják le a szavazatukat.

Ennyi az egész.

NAGY BANDÓ: "MI A SZARTÓL FÉLSZ? HÁT KIK EZEK?"

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.09.04.


Stohl Andrásnak írt nyílt levelet Nagy Bandó András.

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, Stohl András egy interjúban a közéletről szólva kifejtette, hogy legszívesebben ordítana, de nem mer, mert tart a következményektől.

Erre reagált a humorista a 24.hu-n megjelent írásában. „A legnagyobb baj, hogy ma, majdnem harminc évvel a szocializmusnak mondott átkos megszűnése után be kell szarnod attól, hogy kimondod a véleményed. Hogy féltened kell magadat és a környezeted, gondolom, a családodra gondolsz, a gyerekeidre” – írja Nagy Bandó.

Szerinte egy olyan nagy színész, mint Stohl, magasról szarhat azokra, akik ma még politikusok, hatalmat gyakorló pöffeszkedők, holnap meg ugyanúgy eltűnnek a süllyesztőben, mint a miskolci rendőrkapitány. Emlékeztet arra, hogy Latabár Kálmán a legkeményebb 50-es években is fogta Rákosi képét, és körbehordozta a díszletszobában, azt mondogatva: „Hova akasszam?… Hova akasszam?”...

"NÁLAM MINDENKI VALAMIBEN A LEGJOBB, ÉS NEM BAJ, HA NEM A TANULÁSBAN"

HVG ONLINE - ÉLET + STÍLUS
Szerző: Czeglédi Fanni
2017.09.05.


Ott vannak a gyerekek, akiket imádok, ott van mögöttem a vezetőség, ezen felül meg „always look on the bright side of life!” – árulja el ars poeticáját Bodzsár Istvánné Zsuzsa tanítónő, aki három éve számos lapba bekerült, amikor pedagógusnap alkalmából osztálya a fogaskerekű hídjára kifeszített molinóval köszönte meg a munkáját. A Városmajori Gimnázium és a Kós Károly Általános Iskola tanítóját kérdeztük tanításról, módszerekről, a mai gyerekekről és a pálya nehézségeiről.

„Sokat gondolkodtam magamról, hogy mi is vagyok én. Szerintem GPS vagyok. A gyerek az autós. Azzal motiválom, hogy ha beül az autóba és el akar jutni A-ból B-be, én mutatom az utat, de azon neki kell végigmennie. Abban a pillanatban, hogy valami gáz van, újratervezek. Azt is megkérdezem tőle, hogy milyen úton akar eljutni. Gyorsan és teli kockázatokkal, vagy lassan és nézelődni szeretne? Rám mindig számíthat. Ez a tudat kell, hogy kísérje őt. De úgy is dönthet, hogy nincsen rám szüksége” – kezdi az alsósok Zsuzsa nénije, akit gyermekközpontú pedagógiai tevékenységéért nemrég Bárczy István-díjjal jutalmaztak.

Meséli, nem híve annak, hogy minél többet és többet tanuljanak a gyerekek. Abban hisz, hogy érdemes egyvalamire fókuszálni, de azt sok oldalról meg kell nézni. „Ha például a harmadikos olvasókönyvben elérkezünk a honfoglaláshoz, akkor nálam egy hétig ősmagyar tábor van. A gyerekeknek a padokból jurtákat kell építeniük, különböző tevékenységeket végeznek, van, aki állatokat gondoz. Behozzák a plüssállataikat, azokat lerakjuk valahol, és akinek van kedve, gondozza őket. Tudják, hogy mikor kell megfejniük a kecskét, mikor kell csutakolni a lovakat. Van, aki edényeket hoz, és főzőcskézni fog, van, aki fegyvereket, ékszereket készít. Érdekes, hogy tőlem teljesen függetlenül beindult a cserekereskedelem: »Figyelj, ha én adok neked egy láncot, akkor te adsz nekem öt nyílvesszőt?«”...


ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HELYREÁLLÍTÁSA (1. RÉSZ)


KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kerekes Sándor
2017.09.04.


A video amely itt látható, egy sorozat első darabja. A sorozatnak ”A Magyar Köztársaság helyreállítása” címet adtam.

Szilárd meggyőződésem, hogy a köztársaság, amelyet az Orbán kormány, demokratikus felhatalmazása ellenére, felszámolt és kirabolt, egyszerűen a helyreállítása révén feltámasztja az elvesztett demokratikus jogokat és intézményeket, amelyek nélkül ezidőszerint Magyarország alig különbözik egy szerencsésebb banánköztársaságtól. A szerencsénk pedig mindössze annyi, hogy történetesen Europa közepét foglaljuk el. Itt és most nincs helye egy banánköztársaságnak. Igaz viszont, hogy a miniszterelnök mégis megpróbálja, hogy azzá tegyen bennünket.

Minél inkább látom, hogy mire megy ki a Fidesz játéka, annál inkább érzem szükségét annak, hogy valamit tegyek ellene. Ez a video sorozat egyike azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeknek a megtételére rákányszerültem, annak érdekében, hogy felhívjam a demokratikus ellenzék figyelmét a közelgő súlyos szükségállapotra és arra ösztökéljem őket, hogy megtegyék a szükséges, sőt, elkerülhetetlen lépeseket a katasztrófa elhárítására. De nem csak az ellenzéknek, hanem a teljes magyar közéletnek rá kell ébrednie, hogy ha egy tisztességes, jómódú, élhető országot akarunk, márpedig azt akarunk, akkor azért egy tisztességes erőfeszítésre lesz szükség. Ez a video sorozat annak az erőfeszítésnek az első aktusa kíván lenni.

A REMÉNY RABJAI

ÉLET ÉS IRODALOM / MŰBÍRÁLAT
- SZABADPOLC
Szerző: Báron György
2017.09.05.


(A remény másik oldala. Finn film. Rendező–forgatókönyvíró–producer: Aki Kaurismäki.)

Nyoma sincs drámának, nincs hisztéria, sírás, fogadkozás, ahogy ez egy hollywoodi filmben megszokott, csak a szikár, visszafogott mozdulatok s a száraz, semmibe révedő arcok. Pedig Aki Kaurismäkinak ez a munkája is csordultig tele van szeretettel és együttérzéssel – csak épp az érzelmek visszafojtottak, a mélyben lüktetnek. A remény másik oldala című új filmje, amely Berlinben Ezüst Medvét nyert (ahol egyetlen igazi versenytársa a Testről és lélekről volt, amely az Arany Medvét kapta), már az első percekben magába ránt, s nem engedi el a nézőjét az utolsó pillanatig.

Wikström, a középkorú ingügynök kopott vulkánfíber bőröndbe pakolja ruháit, kimegy a konyhába, melynek viaszosvászonnal letakart asztalánál a felesége ül, előtte vodkásüveg, égővörös hajában égővörös hajcsavarók, kezében félig szítt cigaretta. A férfi szótlanul megáll mellette, kis kulcscsomót tesz az asztalra, lehúzza az ujjáról a jegygyűrűjét, azt is mellédobja, majd kisétál a lakásból. Az asszony a gyűrűt laza mozdulattal a csikkekkel teli hamutartóba ejti, és rezzenéstelen arccal meghúzza a vodkásüveget. Tanítani lehetne ezt a kezdést. Válást látunk, egy több évtizedes kapcsolat végét, ám nyoma sincs drámának, nincs hisztéria, sírás, fogadkozás, ahogy ez egy hollywoodi filmben megszokott, csak a szikár, visszafogott mozdulatok s a száraz, semmibe révedő arcok. Pedig Aki Kaurismäkinak ez a munkája is csordultig tele van szeretettel és együttérzéssel – csak épp az érzelmek visszafojtottak, a mélyben lüktetnek. A remény másik oldala című új filmje, amely Berlinben Ezüst Medvét nyert (ahol egyetlen igazi versenytársa a Testről és lélekről volt, amely az Arany Medvét kapta), már az első percekben magába ránt, s nem engedi el a nézőjét az utolsó pillanatig...

PRIMITÍV TÖRZSET FEDEZTEK FEL A MAGYAR ŐSERDŐBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.09.04.A világtól elzárt törzsön páni félelem lett úrrá a hír hallatán, hogy idegen törzsbéliek érkezhetnek hozzájuk. Nyaralni.

A távoli Kis-Balaton mentén primitív kultúrát fedezett fel a magyar média. A 21. századi civilizált emberre megszólalásig hasonlító népcsoport, de inkább törzs zárt világban él, minimális kapcsolatot tart fenn a külvilággal. Az érintkezés a Föld nevű bolygó realitásaival jórészt csak közvetett úton, a médián, azon belül is a televízió képernyőjén keresztül valósul meg. Így aztán semmi különös nincs abban, hogy egészen sajátságos, szinte fantasztikus torz képük van az ott élőknek más embercsoportokról.

Az esztergályhorváti törzs törzsfőnöke, Rékási Csabáné az arra vetődött hírlapíróknak elmondta, hogy a törzs tagjai már attól is szörnyen megrémültek, amikor egyetlen egy, nem a törzshöz tartozó idegen bukkant fel a környéken, az pedig páni félelmet és vad gyűlöletet váltott ki belőlük, hogy úgy nevezett nyaralókra is lehet számítani, akik ugyancsak távoli és ismeretlen törzsek tagjai lesznek, akiknek szándékait a helyiek nem ismerik.

Azt ugyan tudják, hogy nyaralni jönnek, de ez a fogalom errefelé ismeretlen. Ezért meg vannak győződve, hogy csak ellenséges szándékaik lehetnek, annál is inkább, mert a kis ablakon, amit a magát közszolgálatinak nevező állami televízió nyit a világról az Esztergályhorvátiban élő primitív törzs számára folyamatosan ezt sulykolják.

Nyilván azért, hogy ezek a naiv és a természettel harmóniában élő, egyszerű emberek ne essenek a veszélyes migráns hordák áldozatául, amelyek nagy előszeretettel keresik Európában vándorolva az Esztergályhorvátihoz hasonló helyeket, hogy ott elvegyék a helyi törzs lakóinak munkáját és csúf erőszakot tegyenek érintetlen ősi kultúrájukon. (Nem beszélve a törzs érintetlen leányairól.)...


SZORUL A HUROK LENGYELORSZÁG KÖRÜL, DE EBBŐL A MAGYAR KORMÁNY SEM JÖN KI JÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.05.


- Szél, illetve a Merkel-Macron-duó ellen nem lehet...

- Luxemburgi koki leselkedik Orbán Viktorra már holnap

- Az osztrák védelmi miniszter a katonának is kivezényelné Közép-Európában az EU külső határaira, de azért fenntartaná az ellenőrzést a magyar határon is, pedig az Schengenen belül van
New York Times/Reuters

A keményebb szankciók felé tart az EU Varsóval szemben, miután a németek Franciaország oldalán szálltak be a küzdelembe. Így növekszik annak a valószínűsége, hogy példátlan akció következik a jogállamiság megszegése miatt. Merkel múlt heti megnyilatkozása vízválasztó lehet az igazságszolgáltatás reformja és más lengyel lépések ügyében, amelyek Brüsszel szerint aláássák a demokráciát a közösség legnagyobb volt szocialista országában. A 7-es paragrafus bevetése súlyos csapás lenne a lengyelek tekintélyére, elmélyítené elszigeteltségüket és korlátozná lehetőségüket, hogy beleszóljanak az unió dolgaiba. A szervezetnek ugyanakkor bizonyítania kell, hogy el van szánva az alapértékek megvédésére.

Csak persze a megtorló intézkedésekhez egyhangú döntés kellene és Orbán Viktor már jelezte, hogy semmiképpen sem megy bele a legfőbb büntetésbe, a lengyel szavazati jog megvonásába. Határozat legkorábban csak a jövő hónapban esedékes EU-csúcson várható. Egy brüsszeli illetékes azt közölte, hogy valóban a 7-es cikkely alkalmazása felé haladnak, ám senki sem szereti, hogy ily módon kiválasztanak egy tagot. Mindenkinek megvan a maga sara, és veszedelmes precedens keletkezne. Mi van – teszik fel a kérdést – ha legközelebb mi kerülünk sorra?

Die Presse

Az Európai Bíróság holnap hozza meg döntését kvótaügyben, de a magyar és a lengyel kormány máris a nagyobb tagállamok áldozatának tekinti magát. A két ország nem csak jogi eszközökkel, hanem a sajtóban is harcol a menedékkérők elosztása ellen. A lengyel miniszterelnök azt közölte, hogy országa nem hagyja zsarolni magát, vagyis hiába fenyegetik az uniós támogatások megvonásával, ha nem fogad be egyetlen menekültet sem Észak-Afrikából vagy a Közel-Keletről. Szydlo azzal érvelt, hogy az EU-alapok a szervezet egyik alappillérét képezik, és a lengyeleknek joguk van hozzá. Orbán Viktor pedig már hetekkel ezelőtt kijelentette, emlékezete szerint a magyarok sohasem akarták megmondani a németeknek, hogy azok mit csináljanak. A lap felidézi, hogy mind Makron, mind Merkel felszólította Budapestet és Varsót, illetve a másik két visegrádi államot a migránsok átvételére. A kancellár azonban idáig nem helyezte kilátásba a közösségi pénzek leállítását...

MAGYAROK EGY MEXIKÓI VULKÁNON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoltán
2017.09.05.


Mit keresnek magyarok egy mexikói vulkánon? A kérdés jó, a rövid válasz pedig az, hogy kalandot és meg akarják nézni, ami pedig rendben van. Az még inkább rendben van, hogy utána poszt is születik belőle sok képpel. Következzen tehát a Mexikóból már több posztot is jegyző Zoltán írása és képei.

„Nos, említettem a harmadik mexikói poszt végén, hogy még nem teljesen zártam le Mexikót! Ez a poszt még egyszer visszaenged minket ebbe az érdekes és színes közép-amerikai országba.

Indulás

Nem véletlenül látogattuk meg Uruapánt, mely ugyan már önmagában is egy különleges városka Michoacán tartományban, azonban minket sokkal jobban izgatott egy egész napos túra lehetősége. Még indulás előtt kiszemeltük, s úgy voltunk vele, hogy ha mást nem is, de ezt meg kell csinálnunk!

Uruapánt egy szmogos, meleg, hétköznapi reggelen hagytuk el egy helyi buszjárat fedélzetén. Csak ketten tartózkodtunk a buszon, így a sofőr joggal gondolhatta, hogy nem probléma, ha nem sokkal indulás után bekanyarodunk egy lerobbantnak tűnő benzinkúthoz.

A sofőr kedélyesen ránk mosolygott, majd leszállt és elment. Mi pedig ott ültünk az üresen tátongó székek rideg társaságában és hallgattuk a rádióból kedvesen előkúszó mexikói dallamokat.

Úgy voltunk vele, hogy mivel - elméletileg - ez egy menetrend szerinti járat, ezért ez egy bevett reggeli rituálé lehet. Mivel már több, mint egy hete Mexikóban voltunk, ilyen apróságokon már nem akadtunk fenn: biztos dolga van, majd jön.

Így is lett, hiszen kisvártatva sofőrünk egy újabb mosoly mellett visszaült kopott és már minden bizonnyal kihűlt székébe, majd elindultunk, hogy felvegyük az avokádó-ültetvényekre igyekvő, ingázó helyi lakosokat, indiánokat..."

PUTYIN-BAJNOKA DÍJAT KAPOTT A DEBRECENI EGYETEM

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: atlatszooktatas
2017.09.04.


A European Values Think Tank tizennyolcadik alkalommal adományozta a Putyin Bajnoka-díjat, ezúttal pedig a Debreceni Egyetem kapta azt. Mint ismeretes, a Paks II. beruházás miatt szavazott meg az egyetem Szenátusa díszpolgári címet Vlagyimir Putyin orosz államfőnek.

A European Values (Európai Értékek), egy Csehországban működő összeurópai civil szervezet, mely 2005 óta működik. Célja, hogy fellépjen a társadalom radikalizációja ellen, és monitorozza az autoriter törekvéseket. A szervezet felbecsülhetetlen értékű munkát végez a Kremlinfigyelő nevű programjával, mellyel nyomon követi az orosz állami dezinformációs kísérleteket.

Az elmúlt években Vlagyimir Putyin kormányzatának agresszív lépései okán (Ukrajna megszállása, nemzetközi dezinformációs hadjárat) Putyin politikájának “nyugati” támogatóit honorálják a Putyin Bajnoka-díjjal. A díj szatirikus jellegű, mégis jól jelzi azokat a személyeket és szervezeteket, akik gátlástalanul kiszolgálják az orosz állami érdekeket. Egy szakértői zsűri ötfokozatú skálán értékeli a jelölteket évente többször, majd győztest hirdet...

AZ ŐSZ UTCAI ZAVARGÁSOK ELŐZETES NAPIRENDJE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.04.Halló, Zavargásügyi Államtitkárság?

– Igen. Utcai Zavargások és Állampuccs Főosztály.

– Kubatov urat keresem.

– Üdvözlöm, én vagyok. Milyen ügyben?

– A 666. hu portáltól vagyok. A tervezett őszi zavargásokról szeretném kérdezni.

– Mi érdekli?

– Mikor kezdődnek, hány ezer emberrel számolnak, hol lesznek a csomópontok?

– A részletes programot még csak most véglegesítjük.

– Itt az ősz, és maguknak még nincs kialakult programjuk?

– Valóban úgy tűnhet, hogy késésben vagyunk. De biztosíthatom, hogy időre elkészülünk mindennel. És azt is megígérhetem, hogy a költségeket sem lépjük túl.
– Hallhatnánk azért részleteket?

Ó, DRÁGA NAGYMAMI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.09.05.


Németh Szilárd latin-görög műveltsége azt is kiderítette, hogy a nagymama a család legfontosabb része, a legerősebb láncszem mintegy a CSOK háza táján, és ehhez egészen Csepelig kellett mennie. Nem volt épp dolga a rezsi táján, ezért szűkebb hazájában nyugdíjasokkal kvaterkázott, hogy közösen gyűlöljék a Vonát. A megjelenteknek a birkózó guru el is magyarázta, kiről lenne szó, mert még nem hallottak róla, nem voltak benne a telefonkönyvben ugyanis.

De mindjárt kiforrott vélemények is születtek a dedóban, legfőképpen is az – az MTI szerint -, hogy a csepeli nyugdíjasok tiszteletet és megbecsülést várnak el mindenkitől, leginkább a politikusoktól. Ezen a ponton mindjárt szar került a propellerbe, mert ha én nyugdíjas volnék, és pláne nagymama, akkor fognám a fakanalamat, és pofán verném Németh Szilárdot, hogy ne nézzen már tök hülyének, meg főként ne infantilis bohócnak.

Koncz Zsuzsa, amikor még kissrác volt és naiv, rövid szoknyácskájában megdanászta ’62-ben, hogy „…vállalja az otthon összes gondját, mert nagymaminak úgysincs semmi dolga, hisz a jó nagyanyó otthon ül, s ez neki semmibe úgyse kerül…”, és egészen biztosan nem ezért szeretjük máma. Túlhaladta a vészekkel terhes idő a konty alá ütő gőzökkel operáló, és ezüstkörmökkel öltögető Malvinkák – lásd a Kincskereső kisködmön című thrillert -, világát, aztán mégse, ha a szavazatszedés úgy kívánja.

A Németh-féle ideális társadalomban a nyugdíjasok ilyen rezgő, fehér fejű bábuk, akiknek úgysincs semmi dolga, mert a párt majdnem két százalékos emelést adott nekik, következésképp imába is foglalják a kedves vezető nevét, és az ő szobra előtt borulnak le. Viszont kiérlelt és alapos véleményük van a világról, benne Vonáról és a Jobbikról. A Csepelen megjelentek részt vehettek valami házmesterképző stúdiumon, mert a híradó.hu szerint meglátták az összefüggéseket, a világot fenyegető káoszt, ha nem Németh és csapata kormányol. Érdemes szó szerint is vizslatni...

A SZOCIALIZMUS KEMÉNY MOTOROSAI

INDEX - FORTEPAN BLOG 
Szerző: Bakró-Nagy Ferenc
2017.09.04.


Ha körbenézünk a városokban, rengeteg motorost, robogóst látunk. Két álló kocsisor között kacsáznak az élre, hogy a zöld jelzésnél elsőként lőhessenek ki. A motoros közlekedésnek nem ez az első hulláma, már az ötvenes évektől kezdve népszerű közlekedési formának számított. Sokáig szinte az egyetlen gyors és költséghatékony lehetősége volt a nagyobb városi távolságok megtételének, főleg amíg magánszemély nem nagyon juthatott gépkocsihoz. Ahogy bővült a gépjárműpark, a motor visszaszorult a kerékpározás utáni, de az autózás előtti, egyfajta köztes állapotba. 

A motorizáció által szorongatott városok azonban ismét levegőhöz, térhez szeretnének jutni. Az autózás kezdeti előnye, a gyors összeköttetés két hely között, ilyen nagy számú gépkocsival már nagyon ritkán érvényesülhet. Visszatértek a kerékpárok, és velük a nagy tesók, a mopedek, robogók, motorkerékpárok...

ITT OLVASHATÓ