2021. január 25., hétfő

A KUBATOV-LISTA HASZNÁLATA TESTKÖZELBŐL

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.01.24.Kezemben a Kubatov-lista, amből kiderül, hogy valaki Fidesz-szavazó-e. De mire jó egy ilyen lista a választásokon túl? Gondolnád, hogy ha Fidesz szavazó vagy az előnyt jelent ha gyógyszertámogatást vagy nyugdíjtámogatást ír ki a kormány? Gondolnád, hogy a nyugdíjasoknak kiírt Erzsébet-program azért telik be olyan hamar, mert a lista alapján aktivisták látogatják le a potenciális szavazóikat, hogy a párt ajándékaként tüntessék fel a szinte ingyenes üdülést? Akár gondoltad, akár nem, te fizeted. Kósa Lajos (nem az a Kósa Lajos...) volt polgármester mesél ezekről és más dolgokról, aki maga is használta a listát aktív párttag korában.

AKADÁLYPÁLYÁN AZ ÖNKORMÁNYZATOK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.01.25.


Ha a koronavírus mellett az önkormányzatokat még a kormány is sújtja, a helyzet teljesen kezelhetetlenné válik. Szombathely költségvetéséből például az idén 3,6 milliárd forint hiányzik, és csak remélni tudják, hogy megkapják az ígért kompenzációt a kormánytól. Vas megye székhelyének szocialista polgármestere, Nemény András a Hírklikknek úgy fogalmazott, eddig csak a nehezítésekkel találkoztak, az egész rendszer pedig úgy rossz, ahogy van
.

Ön már kapott meghívót Orbán Viktortól, hogy tárgyaljanak?

Nem, de a pénzügyminisztériumtól várjuk a meghívót, ráadásul nem is bíztuk a véletlenre a dolgot, mert magam is kértem, hogy találkozhassunk. A Megyei Jogú Városok Szövetségének múlt heti egyeztetésén ugyanis erre szólítottak fel bennünket. Azt kellene megvitatni, mekkora kompenzációt tartunk szükségesnek. A fideszes vezetésű városok december 24-én egy kormányrendelettel már kaptak pénzt, egyenként 1,4 milliárd forintot...„HA SORBAN MENNEK CSŐDBE A VENDÉGLŐSÖK, AKKOR VALAMIT NAGYON ROSSZUL CSINÁL A KORMÁNY”

MAGYAR HANG
Szerző: FICSOR BENEDEK
2021.01.25.


– Az érvényben lévő korlátozásoknak eddig eleget tettünk, de mivel semmiféle támogatást nem kaptunk a kormány részéről (…) így 3 hónap után mi sem kívánjuk tovább támogatni a kormány munkáját – írta a Facebook-oldalán egy nagykanizsai presszó vezetője, aki jelezte, február 1-én a járványügyi korlátozások ellenére kinyitnak, várják vendégeiket, valamint a rendőröket és a NAV munkatársait.

A koronavírus-járvány által legjobban sújtott ágazatok közé tartozik a vendéglátás, a lezárások kezdete óta eltelt 10 hónapnak közel a felében zárva kellett tartaniuk a helyben fogyasztó vendégek előtt. – Elég reménytelennek tűnik a jövő, már csak azért is, mert a veszélyhelyzet után sem várható, hogy az emberek azonnal visszatérnek az éttermekbe – mondta a Magyar Hangnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. – Mindenképpen szükség lenne a január végéig élő támogatási rendszer meghosszabbítására a szezon kezdetéig.

Az éttermek nagy részének a tavaszi újraindításhoz pótlólagos tőkére lenne szüksége. A mostani támogatás ugyanis kizárólag a munkaerő megtartását segíti. Pedig a vendéglátó vállalkozások 99 százaléka mikro- és kisvállalkozás, amelyek könnyen kerülhetnek csődközeli helyzetbe, mire újra benépesülnek az éttermek...FIDESZ MAGYAR OLTÁSELLENES SZÖVETSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.01.25.


Talán nincs a Fidesznek olyan megszólalója, aki ne vádolná azzal az ellenzéket, hogy gátolják a járvány elleni védekezést, ellenzik az oltást. Hiába mondják el százszor is az ellenzéki politikusok, hogy ők az oltás pártján állnak, és csak a kormányzati szintre emelt bénázással, hazudozással, valamint a veszélyhelyzetre hivatkozó lopással nem kívánnak azonosulni, a Fidesz csak hajtogatja ezt az ostoba mantrát. Pedig, nem kell nagyon messzire visszamennünk az időben, hogy emlékezzünk arra, amikor egyetlen oltásellenes párt volt Magyarországon. Ezt a pártot úgy hívták, hogy Fidesz.


2009. második felében Magyarországot is elérte a Mexikóból elindult és kezdetben – mint utóbb kiderült, tévesen – sertésinfluenzának nevezett járvány. Az év végére tizenhat honfitársunk halt meg a H1N1 vírus miatt, és számuk napról-napra nőtt. November utolsó hetében negyvenezren betegedtek meg, sokan voltak életveszélyben. Kizárólag olyanokat ölt meg az új vírus, akiket nem oltottak be.

Mindeközben a Fidesznek semmi sem volt drága, a mások életénél a politikai haszonszerzés már akkor is többet ért. Fikázták az oltóanyagot, azt mondták, hogy többet árt, mint használ. Fidesz-közeli háziorvosok nyilatkozták a tévében, hogy ők bizony nem ajánlják a hozzájuk fordulóknak az oltást. Merthogy nem lehet tudni, mi lesz utána. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara akkori elnöke, és Cser Ágnes, az egészségügyi szakszervezet vezetője, ahelyett, hogy oltásra buzdították volna a magyarokat, beszédesen hallgattak...

HIÁBA TERMELÜNK TÖBBET, AZ IPAR SZERKEZETE ÉS A FORINT GYENGÜLÉSE FÉKEZI A FELZÁRKÓZÁSUNKAT

G7.HU
Szerző: PITTI ZOLTÁN
2021.01.25.


Három évtizeddel ezelőtt azzal a reménnyel indultunk a rendszerváltozásnak, hogy belátható időtávlatban felzárkózhatunk a fejlett országokhoz. Az induló időszakban az egy főre jutó GDP alapján az EU országok átlagának 50 százaléka körül álltunk, s 2019-re a közösségi átlag 73,2 százalékát értük el. Három évtized alatt 23,2 százalékpontot léptünk előre, és amennyiben ezt a növekedési ütemet tartjuk, akkor újabb három évtized elteltével közel kerülhetünk a közösségi átlaghoz. Magától értetődő következtetés, hogy ez a hosszúnak tűnő időtávlat csak a növekedési ütem gyorsításával rövidíthető le, ennek kulcsa pedig a hazai hozzáadott érték (új érték) növelésében, ennek részeként pedig a termelékenység, illetve a hatékonyság javításában áll.

Válság közepén vagyunk, így természetes, hogy gondolkodásunkat és napi teendőinket az ad hoc problémák megoldása köti le, ám – a kilábalás lehetőségeinek keresése mellett – egy pillanatra sem feledkezhetünk meg távlatos céljainkról, vagyis összhangba kell hozni a rövid és hosszú távú lépéseinket. Ehhez azonban nélkülözhetetlen helyzetünk körültekintő és objektív értékelése.

Kétrészes írásunkban – egy közelmúltban lezárt kutatás alapján – a nemzetközi felzárkózás szempontjából fontos hazai hozzáadott érték termelőképesség alakulását, kiemelten a munkatermelékenység jellemzőit ismertetjük. Az első részben a hazai munkatermelékenység különböző ismérvek szerinti alakulását szemléltetjük, a második részben pedig a hazai hozzáadott érték termelőképesség dinamikusabb javulását fékező jelenségeket mutatjuk be...

FELVÉTELI INKOGNITÓBAN

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP SÁNDOR ZSIGMOND
2021.01.24.


„Próbálunk kellő távolságot tartani a tárgyi tudás szentségében hívő, megint visszaporoszosodó magyarországi oktatástól.”


Hát eljött ez is. Még javában birkózik az „r” betűkkel és az első német mondatokkal, még alig van köze a felnőtt világhoz, de máris megérkezett az első próbatételhez. Felvételinek mondjuk, bár igazából csak egy beszélgetésből áll, rajzból és számolásból, egy kis mozgásból, egyszóval: az iskolaérettség felméréséből. Mégis van tétje, mert túljelentkezés van a bécsi magyar-német iskola első osztályába, s valahogyan el kell dönteni, hogy ki marad, ki megy. A „követelmények” nem teljesen megfoghatók, vélhetően ezer és egy szempont belejátszik a szimpátiától a fontosabb kompetenciákig. Van, aki azt mondja, hogy nem annyira fontos a német nyelvtudás, más szerint meg mégis, hiszen ezen a nyelven teszik fel a kérdéseket. 

Ahogy közeledik a beszélgetés/felvételi órája mi egyre idegesebbek vagyunk, pláne én, akinek már épp elég része volt az efféle megmérettetésekből. Dusinak persze igyekszünk ebből semmit sem átadni, nem is mondtuk neki, hogy elvileg mi a beszélgetés célja, úgy tudja, hogy mi nézzük meg az iskolát, és mi döntünk arról, hogy maradunk-e vagy sem. Egy pillanatig sem szeretnénk semmiféle terhet rárakni, az már a mi, a szülők dolga lesz, ha B-tervet kell kovácsolni (egyébként már meg is van: maradunk Szekszárdon, és itt kezdi el a sulit). Még nincs itt az ideje, hogy a kudarccal szembesüljön, pontosabban azzal, hogy ő nem felel meg valahol valamiféle – ki tudja, milyen – szempontoknak, hogy ő kevesebb, mint más: épp elég alkalom lesz majd ezt a paradoxont feldolgozni felnőttként. Mármint, hogy a teljesítményt, a tudásunkat egzakt számokkal is ki lehet – nem lehet – fejezni. Ezt bizony meg kell tanulni a helyén kezelni: kicsit komolyan venni, kicsit legyinteni rá. Persze így a sikerélmény is kiesik a játékból, de ezt egyáltalán nem bánjuk, a felnőttség visszafordíthatatlan kezdete, amikor sikerre és kudarcra osztjuk fel a világot. A gyermekkor a reggae örök élménye, ahogy Bob Marley danolta anno: minden úgy jó, ahogy van...

SZABÁLYOZZÁK A VIRTUÁLIS PÉNZEKET - ENGEDÉLYKÖTELESSÉ VÁLIK A KIBOCSÁTÁS ÉS A KERESKEDÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.01.25.


Kezdetben a kriptopénzek hívei sértődötten reagáltak a szabályozásnak még a gondolatára is. Mostanra viszont az EU-ban minden komoly ellenkezés nélkül elkészült a teljes szektort megregulázó rendelet tervezete.


Miközben a bitcoin árfolyama nagy ingadozások mellett néhány dollárról egészen 40 ezerig emelkedett, érte – s nem alaptalanul – már a kezdetekben is vád, hogy kitűnő eszköz a pénzmosásra. Ütött rajta az FBI kábítószer-kereskedésen, amit aztán követett még jó néhány botrány. Említhető az MtGox kereskedelmi platform csődje, a Bitstamp feltörése, a BitFinex kirablása, a QuadrigaCX ügye. A legfrissebb történet, hogy a BitMEX (amelynek három alapítója ellen mellesleg októberben emeltek vádat illegális kereskedés és egyéb ügyek miatt) téves közleménye nyomán átmenetileg szinte összeomlott az árfolyam...

ILYEN SZELLEMISÉGBEN NEVELKEDETT ORBÁN NAGY AMERIKAI TÁMOGATÓJA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.01.25.


„Gyanítom, hogy a nagy Orbán-támogató Andy Harris nincs teljesen tisztában azzal, hogy az apja milyen szerepet játszott a zsidók kiirtását támogató, több mint négyszázezer embert Auschwitzba küldő magyar náci mozgalomban” – írja legfrissebb bejegyzésében Balogh S. Éva, a Yale Egyetem volt tanára, a Hungarian Spectrum blog tulajdonosa. Bejegyzésében a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Andy Harris republikánus kongresszusi képviselő apja múltjának a „családi legendáját” göngyölíti fel. Akiről azt írja, hogy a valóságban a Nyilaskeresztes Párt, majd az SS-szel együttműködő Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség tagja volt, akit Budapesten elítéltek, de megszökött és Amerikába emigrált. „Éppen ideje, hogy Andy Harris megismerje a valós tényeket” – mutat rá a blogger.


A gyerekek nem tehetők felelőssé szüleik tetteiért – mélységesen egyetértünk ezzel a hozzáállással, s nem is ezért kell szerintünk foglalkozni az ilyen és hasonló témákkal. Azért van szükség rá, hogy megértsük, milyen szellemben nevelked(het)ett az illető gyerek, esetünkben Andy Harris. Akinek a személye azért érdekes a magyarok számára, mert azon kevés amerikai kongresszusi képviselők közé tartozik, akik teljes mellszélességgel kiállnak az évek óta sorosozó és sok más témában is – a szélsőjobb fülek számára zenét jelentő – kettős beszédre „szakosodott” Orbán Viktor mellett.

Harris – ahogy a Hírklikk is megírta – legutóbb december elején állt ki Orbán mellett, mégpedig a magyar kormányfő által, Brüsszellel szemben a jogállamiság klauzula miatti csatározások ügyében. A Twitter-profiljába feltett (tíz további képviselőtársával közösen aláírt) levélben támogatásáról biztosította a magyar kormányt az Európai Parlament „büntető döntésével” szemben. A levelet azzal vezeti fel, hogy az Európai Parlament nemrég megbüntette Magyarországot, amiért mint szuverén ország él a jogaival és erősíteni igyekszik nemzeti öntudatát, ezért ők ismét kifejezésre juttatják, hogy támogatják a miniszterelnököt és demokratikusan megválasztott kormányát...

SZÚRÓPRÓBA-29 - A VAKCINA ÚTJA

MÉRTÉK MÉDIAELEMZŐ MŰHELY
Szerző: Mérték Médiaelemző Műhely
2020.12.


Az állami televízió a kormány propagandájának az eszköze lett – ezt a szúrópróbáink vizsgálatai évek óta igazolják. A december 30-i hírműsorok szerkesztői vezérfonala az volt, hogy minél nagyszerűbbnek láttassák a kormány tevékenységét az élet minden területén, és minél értéktelenebbnek, silányabbnak a politikai ellenfeleket. Ezt láttuk, amikor arról számoltak be, hogy a Covid-19 elleni védekezésben a lehető legjobb úton haladunk, és amikor beharangozta „minden idők legnagyobb otthonteremtési programját”. Akkor is élenjáró propagandistaként működött az állami híradó, amikor „nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló programnak” nevezte a kutatásfejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek bértámogatását, és kétely nélkül kürtölte szét a 34 millió bevándorló Európai Unióba történő betelepítésére vonatkozó álhírt. Orbán Viktor levelet írt Manfred Weber Európai Néppárti frakcióvezető cikkére reagálva – a cikket nem, csak a néppárti politikust minősítő választ ismertették. Egy szeméremsértés és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés ügyében indított nyomozásról szóló összeállításban pedig a gyanúsított és gyermeke ellenzéki pártkötődését tartották hangsúlyozandónak. Az ellenzéki kezdeményezésekre egyébként a 18 órai és az esti fél nyolcas híradóban is csak 28 másodperc jutott. Az ellenzéket ez alkalommal kizárólag az LMP képviselte. A párt arra biztatott, hogy mindenki oltassa be magát, mert csak így lehet sikeres év 2021. A műsorokban komoly önfényezés is folyt, az immár második alkalommal megrendezett, a Magyar Rádió és a Zeneakadémia művészeti együttesei közös újévi koncertjének beharangozója és a frissiben alapított Közmédia Év Embere díj kapcsán. De nézzük mindezeket alaposabban, miként feleltethető meg a műsorokban közvetített tartalom a Közszolgálati kódexben meghatározott kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, időszerű, megbízható és felelős hírszolgáltatásnak, valamint tájékoztatásnak. A vakcina útja December 26-án érkezett meg a Covid-19 elleni első vakcinaszállítmány Magyarországra, attól a naptól fogva az állami televízió hírműsoraiban állandó és terjedelmes műsorelem volt az oltóanyagról szóló mindennapi beszámoló. Az aznapi, a másnapi, és a következő napokon sugárzott híradók időtartamának csaknem felét tették ki a koronavírus-járvánnyal foglalkozó híradások, és ezek harmadában azt mutatták be, hol is tart a vakcina szállítása, kicsomagolása, az első oltásokat miként adták be a budapesti és vidéki klinikákon és kórházakban. A részletesen elemzett december 30-i hírműsorok első perceiben azt közvetítették, hogy hogyan landolt a 70 ezer oltóanyagot tartalmazó konténert szállító repülőgép a Liszt Ferenc Repülőtéren, miként továbbították azt a depóba, hogyan bontották ki a konténert és vitték el a vakcinákat az oltópontokra. 

SOTE, Honvéd Kórház, Fejér Megyei Szent György Kórház, nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház, kaposvári kórház, szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ – „az M1 riporterei egész nap követték a vakcina útját és folyamatosan beszámoltak a legfrissebb hírekről, a tudósítók több fővárosi és vidéki kórházban is ott voltak, amikor megérkeztek az oltóanyagok, és elsők között mutattuk azokat, akik megkapták az oltást” – summázták a hírműsorokban a szenzációnak beállított összeállítást. A vakcináció megkezdéséből szóló hírből sok – részben ismétlődő – epizódból álló folytatásos história lett az állami hírműsorokban, aminek a lényege és célja a híradáson túl, hogy megerősítsék az embereket abban, hogy jó irányba haladunk a vírus elleni küzdelemben, az oltóanyag rendelkezésre áll, mindig újabb szállítmány érkezik, kész az oltási menetrend, biztonságban leszünk. Emellett minden műsorelemben elhangzik orvostól, beoltott egészségügyi dolgozótól, hogy a védőoltás fontos és talán az egyedüli lehetőség arra, hogy visszakapjuk a régi életünket...

ÖSSZEESKÜVÉS? ELMÉLET? - A KLUBRÁDIÓ FOLYTATJA HARCÁT AZ ÉTERBEN MARADÁSÉRT – A KLUBRÁDIÓ FREKVENCIÁJA

KLUBRÁDIÓ / KÖZLEMÉNY
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2021.01.25.


2011 és 2013 között összesen nyolc bírósági ítélet született olyan törvénysértések miatt, amelyeket az egypárti összetételű Médiatanács követett el a Klubrádióval szemben annak érdekében, hogy megfossza frekvenciájától és ezáltal elhallgattassa.

Vajon mi lehetett a központi parancs a 2020/21-es szezonban? Aligha más, mint annak a célnak a szolgálata, amelyik az összes kritikus hang elnémítására irányul. Lehetőleg a jogszerűség álcájában.

Először a 2021. február 14-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultság megújítása iránti kérelmet kellett elutasítani. Úgy tűnt, könnyű dolga lesz az kormánypárti érdekeket megtestesítő hatóságnak, hiszen a Civil Rádión tesztelt módszer egyszer már kiállta a bírósági próbát. Két darab egy éven belül elkövetett hiba, és már működik is a farizeus indoklás: „sajnos a törvény megtiltotta a pozitív döntést”. Aztán kiderült, hogy a Klubrádiónak olyan érvei vannak, amelyeket más perekben eddig nem terjesztettek elő, például a diszkrimináció tilalmának megsértése, hiszen a Médiatanács a barátian kezelt rádióknak hasonló „deliktumok” elkövetése ellenére is megújította a frekvencia engedélyét. A Médiatanács ezért egy újabb képmutató húzással állt elő, pályázatot írt ki a Klubrádió lejáró frekvenciára, azt a látszatot sugallva, hogy a maga részéről mindent megtesz Magyarország egyetlen jelentős, több százezer ember hallgatót magáénak tudó rádiójának további működése érdekében, elvégre a pályázatot még február 14. előtt megnyerheti a Klubrádió.

A zsákutcába tereléshez csupán konkurens versenyzőkre volt szükség. És láss csodát, mindjárt kettő is akadt. Közülük az egyik pályázó prominensei a kormány média-hátországából ismert (NER kompatibilis) személyek. A másik, az ellenzékinek látszó ATV-t működtető Hit Gyülekezete érdekkörébe tartozó versenyző megjelenése okozhatott a média világában kevésbé jártasak körében meglepetést.

A módszer meglehetősen átlátszó. A három induló közül a hatóság csak a Klubrádiót nem zárta ki, amivel rossz szándékát sikertelenül próbálta álcázni, ellenben a másik két versenyzőt alaki okokból diszkvalifikálta. Utóbbiak természetesen bíróságon támadták meg a határozatot, amivel legkevesebb fél évre megakasztották a folyamatot, amely további jogorvoslatok miatt akár egy-két éves csúszást is szenvedhet. A Médiatanács pedig széttárja karjait, ez (megint) nem rajta múlt, a törvény előírásai (és a körülmények együtt állása) miatt a Médiatanács nem tehet semmit, el kell hallgattatnia a Klubrádiót.

Hamis azonban ez a sajnálkozás is, amit legalább három tényező támaszt alá.

Az egyik kizárt pályázó nyilatkozatából érzékelhető, hogy a kizárása nevetséges indokkal történt, olyannal, amiért maximum hiánypótlást kellett volna elrendelni, amitől viszont csupán 15 napot csúszott volna a pályázat. Tegyük hozzá, a pályázati felhívás alapján úgy tűnik, valóban diszkvalifikálni kellett a versenyzőt, ám a versenyszabályok távolról sem a média sokszínűségének, a tájékoztatás sokoldalúságának a biztosítását szolgálják, hanem hibalehetőségek széles tárházának segítségével hivatottak a Médiatanács önkényes döntéseit a jogszerűség mázával ellátni.

A második bizonyíték is könnyen átlátható, hiszen a médiaszolgáltatási jogosultság megújításának elutasítása tárgyában 2021. január 20-án tartott tárgyaláson a Médiatanácsnak lehetősége lett volna, hogy támogassa a Klubrádió azonnali jogvédelem iránt előterjesztett kérelmét, aminek eredményeként a Klubrádió a jogviták befejezéséig bírósági határozat alapján sugározhatná a műsorát. A Médiatanács szerint azonban az lenne a nagyobb baj, az okoz több zavart, ha a rádió megmarad az éterben, mint az, ha egy jogsértő határozat alapján hallgat el átmenetileg.

A harmadik bizonyíték egy kicsit komplikáltabb, ugyanis részben túlmutat a Médiatanács hatáskörén. Néhány évvel ezelőtt ugyanis a kormánypárt módosította az ideiglenes frekvencia engedély kiadásának szabályait. Ezek szerint kizárólag annak a médiaszolgáltatónak adható ilyen lehetőség egy meg sem kezdődött, vagy éppen folyamatban lévő pályázat lezárásig, akár éveken át is, akinek végleg járt le a szerződése, vagyis kitöltötte már a hosszabbítási időt is. Ellenben az a szereplő, akinek csak az alapszakasz futott ki, mint például a Klubrádió, az nem részesülhet ilyen kegyben, akkor sem, ha a hosszabbítás megtagadása per tárgyát képezi. A szabályozás abszurditása, ugyanakkor „célszerűsége” a napnál világosabb. Az egyik magyarországi ellenzéki párt 2020 októberében benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot ezen alkotmányosnak aligha mondható törvényi rendelkezés kijavítására, ám az Országgyűlés, amúgy ugyancsak szabálytalanul, ügyrendbe sem vette az előterjesztést. Vajon miért?

Kormányzati körök az elmúlt évek botrányos, médiaszabadságot korlátozó ügyeiben, például az Origo, a Népszabadság, és az Index esetében széttárták karjaikat, ők magánvállalkozások döntéseibe nem szólhatnak bele. A Klubrádió sorsát illetően azonban ilyen lehetőségük nincs, a meghozható döntések vagy az egyetlen párt delegáltjaiból álló hatalmi szerv, vagy magának a kétharmados többséggel rendelkező kormánypárt képviselőinek a kezében vannak. Ezért kísérleteznek a törvényesség látszata mögé bújni, látványosan sikertelenül. Ha az eljáró bíróság bármely okból nem biztosít azonnali jogvédelmet a Klubrádió számára, akkor a rádió február 15-i elhallgattatása kizárólag az erre irányuló politikai döntés eredménye lesz, hiszen az ideiglenes sugárzás lehetővé tétele kizárólag a törvényhozókon múlik.

Következtetéseink az elmúlt évtized hazai sajtótörténeti eseményeinek tükrében aligha tekinthetők pusztán összeesküvés elméletnek.

Ha a politikai döntéshozók nem gondolják meg magukat és nem térnek vissza legalább az ideiglenes frekvencia engedély tárgyában a sajtó sokszínűségét garantáló alkotmányos rendhez, akkor az utolsó reményünk a kedvező bírósági ítélet marad, ami február 9-én várható.

A közlemény angol nyelven itt olvasható.

EGY JÁRVÁNYÉV KARIZMATIKUS „VEZÉRDEMOKRÁCIÁBAN”

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2021.01.25.


2020-ban a magyar közéletben minden a feje tetejére állt, miközben a káosz és komplexitás alatt minden maradt a jól megszokott, régi kerékvágásban – ezzel az elsőre ellentmondásosnak tűnő kijelentéssel summázza a tavalyi járványévet az a politikai évkönyv, amelyet a Policy Solutions kutatóintézet mutatott be a múlt héten. Az angol nyelvű, Hungarian Politics in 2020 (Magyar politika 2020-ban) ezzel az értékelésével fején is találta a szöget, és nem csupán a koronavírus-járvány által meghatározott évről, de a kortárs magyar politikai rendszer általánosabb, éveken átívelő természetére is jól rávilágít.

Első látásra, egy ilyen kiadvány külföldi olvasóközönségnek készül, olyan politika iránt érdeklődőknek, akik átfogó képet szeretnének kapni arról, mi is történt Magyarországon 2020-ban. Pedig azoknak is hasznos olvasmány, akik állampolgárként résztvevői voltak ennek az évnek. Az évkönyvet olvasva szinte minden oldalon volt egy „basszus, tényleg, még ez is megtörtént” élményem.

COVID-fronton a tanulmány fő megállapítása, hogy a tavaszi első hullámot a kormány sikerként könyvelhette el, főleg azért, mert a járvány maga nagyvonalakban elkerülte a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokat. A kormány viszont egy masszív kórházi ágykiürítési művelettel túl is reagálta a védekezést, amivel feltehetően több társadalmi kárt okozott, mint amennyit megelőzött.

A második hullám viszont már telibe találta a magyar lakosságot, a kormány ennek ellenére hosszú ideig a gazdaság működésének fontosságát hangsúlyozta, későn reagált a vírus terjedésére, és elsődleges prioritása nem a védekezés, hanem a közbeszéd, a járványnarratíva ellenőrzése volt. A kormányzati felkészültség és hősies harc projektálása, illetve a negatív fejlemények miatti felelősséghárítás központi szerepet játszott ebben a folyamatban, de a közbeszéd alakításának, irányításának olyan proaktív lépései is nagy teret kaptak, mint a decemberi identitáspolitikai vonal, amely a hagyományos családmodell és nemi szerepek alkotmányos és törvényi körülbástyázását hozta...


A GYILKOSOK EMLÉKMŰVE - ELŐZETES

444.HU
Szerzők: BOTOS TAMÁS, ÁCS DÁNIEL, KISS BENCE
2021.01.25.Kedden este 7-kor bemutatjuk a 444 legújabb dokumentumfilmjét, A gyilkosok emlékművét. A film egy budai úri kerületről szól, ami a mai napig nem tud szembenézni a korábbi lakosok által elkövetett, felfoghatatlanul kegyetlen bűnökkel.

A film a 444 Kör tagjainak támogatásából készült.

Rendezte: Ács Dániel; Vágás, grafika: Kiss Bence; Operatőr: Botos Tamás - Szász Zsófi, Kőrösi Máté; Fény, hang: Budai Balázs, Terner Péter; Produkciós munkatárs: Kiss Veronika

VESZEDELMES TEMPÓBAN SZAKAD SZÉT A NYUGDÍJAS TÁRSADALOM

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2021.01.25.


Nyugdíjszakértőt kérdeztünk, igazságosnak tartja-e a jelenlegi nyugdíjemelést, szükségesnek tartaná-e az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását, illetve a nyugdíjemelés ilyen irányú átalakítását, esetleg a kiugróan magas nyugdíjaknál szerényebb emelést. Farkas András szerint a nyugdíjrendszer komplexitása miatt nincsenek egyszerű megoldások
.


Plafon híján

A magyar rendszerben sem járulékplafon, sem nyugdíjplafon nincs, ez Farkas András szerint súlyosan veszélyezteti a rendszer finanszírozhatóságát már ebben az évtizedben. A járulékfizetési plafon 2013-as eltörlése óta – és nyugdíjplafon hiányában – a nagyon magas keresetű dolgozók nyugdíjvárománya az egekbe szökik, így egy szűk csoport több milliós nyugdíjainak kifizetése drámai túlterhelést okozhat abban a nyugdíjrendszerben, amelyben pillanatnyilag hozzávetőleg hetvenezer ember továbbra is havi 50 ezer forintnál kisebb nyugdíjból kénytelen megélni.

A nyugdíjszakértő szerint nem véletlen, hogy az európai nyugdíjrendszerek majdnem mindegyikében érvényesül a járulékfizetési felső határ, éppen azért, mert a jogalkotók megítélése szerint az állami nyugdíjrendszernek nem feladata a teljes munkajövedelem pótlása, erről az egyénnek és munkáltatójának kell gondoskodnia.

Járulékplafon híján pillanatnyilag vonzó persze az az 50-60 milliárd forintos nagyságrendű bevételi többletforrás a magyar nyugdíjkassza számára, amelyet a magas keresetű dolgozók teljes jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék jelent, de ennek ára túlságosan magasnak bizonyulhat már a közeli jövőben is.

A nyugdíjszakértő amondó, ha nincs is járulékplafon, a nyugdíjplafon bevezetése akkor is megfontolásra érdemes megoldás lehet, noha ennek politikai kockázata feltehetően nagyobb, mint a járulékfizetési felső határ visszavezetése. Jelenleg a magas nyugdíjvárományok kialakulását semmi sem fogja vissza, hiszen a járulékfizetésnek nincs felső határa, a nyugdíjnak nincs maximális mértéke és a nyugdíjszámítás során alkalmazott degresszió a mai kereseti viszonyokhoz képest komolytalan...

REGGEL 4 - VERSENYFUTÁS A JÁRVÁNYIDŐVEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.01.25.


Jó reggelt! Ez január utolsó hete

4 legfontosabb cikkünk most

- A lezárások ellen tiltakozó fiatalok gyújtottak fel egy covidtesztközpontot Hollandiában

- A demokrataűző Vihar elmaradt, a csalódott QAnon hívők azóta sem térnek magukhoz

Sinka kutya, a magyar dingó

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek. Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...

MINDEN A HAT OLTÁSRÓL, AMELYEK KÖZÜL RÖVIDESEN VÁLASZTHATUNK – ITT A NAGY VAKCINAKÖRKÉP!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.01.25.


Magyarország az uniós országok közül először ideiglenes nemzeti engedélyt adott az orosz Szputnyik V vakcinának. Szijjártó Péter külügyminiszter egymillió ember oltására elegendő mennyiség megvásárlására már szerződést is kötött. A múlt héten az oxfordi vakcinára is az uniós engedély előtt került rá a magyar pecsét. Sőt, a kínai oltóanyagból is vásárolunk egymilliót. Példátlan nyomásgyakorlás a magyar hatóságokra? A magyar lakosságra? Vagy racionális döntés az akadozó nyugati szállítmányok pótlására? Mit jelent mindez a gyakorlatban, hiszen egyelőre egyik oltóanyaggal sem lehet oltani. Mit akarnak az oxfordiak és a németek az oroszoktól? A Válasz Online összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket és mindent, amit tudni lehet arról a hat vakcináról, amely közül rövidesen választani lehet...

Magyarország a múlt héten nemzeti, ideiglenes engedélyt adott két olyan oltóanyagra, amelyre Brüsszel még nem ütötte rá az uniós pecsétet. Miben különbözik a magyar és az uniós hatósági engedély? Az uniós engedélynél a centralizált vizsgálat során valamennyi ország nemzeti hatóságának – Magyarországnak is – lehetősége van kérdéseket feltenni, aggályokat felvetni a gyártónak és a hatóságnak is. A magyar engedélyezésnél csak a hazai szakemberek szaktudására számíthatunk.

A magyar hatóság szakemberei gyengébb tudásúak az uniósoknál? Nem, szakmailag és gyakorlottságban európai szinten állunk. „Politikai ellenanyagtermelő képességben” viszont lehet különbség az amerikai, az európai és egy kisebb ország nemzeti hatósága között. Nem véletlen, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok is centralizált eljárásokat folytat. A magyar kormány meggyőzőképességét ismerjük, ám a hatóság vezetői nem gyenge bábok, rendszerint multinacionális gyógyszeripari óriásoktól érkeznek, és rendre oda is térnek vissza közszolgálatuk után. Kevésbé kitettek a hatalomnak, mint más hatóságok vezetői.

A magyar politikusok lepacsizták az oroszokkal a Szputnyik V beszerzését, a kockázatot pedig mi viseljük?
Senkinek sem kötelező az orosz oltást választani. Nem tartjuk helyesnek, ha a kormány nyomást helyez a hatóságra, de a vakcina beszerzésére léteznek racionális érvek. Ez egy modern, de kipróbált technológiát alkalmazó vektorvakcina, és – szemben a kínaiakkal – az orosz gyógyszeripar a legmodernebb készítményét kínálja. A legfontosabb azonban, hogy az oroszok hajlandók voltak becsatlakozni a nyugati engedélyezési rendszerbe. A múlt héten az uniós követelmények szerint benyújtották az engedélyezési dokumentációt az Európai Unió Gyógyszerügynökségének (EMA). Vagyis

az oroszból rövidesen európai engedéllyel rendelkező vakcina lehet.

A magyar hatóságok pedig ismerik a szeptember 7-én indult klinikai vizsgálat eredményét, amelybe az oroszok 40 ezer 18-111 év közötti önkéntest vontak be. Közülük 10 ezer kapott placebót, a többi valódi oltóanyagot. Mindez placebókontrollos kettős vak vizsgálat keretében történt, tehát sem az oltottak, sem az orvosok nem tudták, ki kapta a fiziológiás sóoldatot a fecskendőben és ki a valódi vakcinát. Az eredményről szóló publikációt nem sikerült fellelnünk, így csak annyit tudunk, hogy az oltás a gyár szerint 90 százalékban hatásos...

SÖTÉT IDŐK JÖNNEK – NEM CSAK AZ EGYETEMEKET PRIVATIZÁLJA ALAPÍTVÁNYOKBA A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.01.25.


Az egyetemeken keresztüli magánosításra és vagyonkimentésre az SZFE drámája hívta fel a figyelmet, de ennél sajnos jóval tragikusabb jövő előtt állhatunk, ha folytatódik a tendencia. A Biodóm is magánosításra kerülhetett volna, de még időben lépett az új vezetés. A 20 milliárdos Millenáris viszont csendben elveszett.


Amennyiben nem sikerül megakadályozni, hogy az Orbán-kormány 2022 utánra készülve, szisztematikusan kiépítse az árnyékállamát a jelentős közintézmények önálló jogkörű alapítványokba apportírozásával, akkor bármilyen kormányváltás is következik, nem lesz mozgástere az utódkormánynak.

Két jellemző példán mutatnánk be, hogy milyen, eddig kellően fel nem mért veszély lappang a Fidesz-kormány fegyvertárában...

SZABAD SZEMMEL: BIDENNEL IS BIZONYTALAN AZ AMERIKAI DEMOKRÁCIA JÖVŐJE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.25.


Donald Trump ugyan eltűnt a színről, de a Republikánus Párt tekintélyelvű vonala változatlanul veszedelmes.


Bloomberg

Az elemzés arra int, hogy Biden ugyan nyert, de az amerikai demokrácia sorsa továbbra is bizonytalan, és hogy felülkerekedhessen, ahhoz még sok oldalról meg kell támogatni. Merthogy Trump ugyan eltűnt a színről, de a Republikánus Párt tekintélyelvű vonala változatlanul veszedelmes. A jogállam erősen visszaesett az eltelt négy évben, és nem csak azért, mert az elnök korrupt és hozzá nem értő demagóg volt. Pártja is alaposan kivette belőle a részét, ami azután a Kongresszus megszállásában csúcsosodott ki.

Vannak jelek, hogy a válasz most erőteljes lesz, de messze nem biztos, hogy helyreállnak a demokratikus viszonyok. Több tízmillióan továbbra is torzító lencsén keresztül nézik a legegyszerűbb tényeket is és számukra a saját párt kudarca felülírja a nemzet sikerét. Úgy hogy itt most átfogó jogi, politikai és kulturális lépéseket kell tenni, bár az ellenállás hatalmasnak ígérkezik.

Az eddigi kormánypárt mindennapos eszközként támaszkodott a választási körzetek határainak önkényes megváltoztatására, illetve arra, hogy bizonyos szavazatokat hagyjanak figyelmen kívül. Így próbálta többség nélkül megtartani a hatalmat. Azóta már a törvényhozás előtt van az a jogszabály, amely a jövőben megakadályozná az olyan jogsértéseket és erkölcsi kihágásokat, amiket Trump sorozatban követett el. Egyben több eszközt adna a Képviselőház és a Szenátus kezébe, ha a végrehajtó hatalom tisztességtelennek bizonyul.

De itt alighanem elengedhetetlen az obstrukció intézményének eltörlése, anélkül nem lehetséges a reform. A törvény azonban csak ennyire képes, viszont a jövőben sem segít, ha olyan az elnök, aki semmibe veszi a jogot, pártja pedig korrupt, viszont ellenőrzi a Kongresszus legalább egyik házát. Akkor változatlanul mód lesz arra, hogy a Fehér Ház újból és újból lábbal tapodjon a demokrácián.

Ha egy párt olyan mélyre süllyed, mint a republikánusok, akkor a jogi korlátok nem elegendőek. Ha három éve a demokraták nem érnek el áttörést az időközi választásokon, akkor Trump ellen soha nem indulhatna alkotmányos vádemelési eljárás. Sőt novemberben nyugodtan győzhetett volna. Azaz további teendők is adódnak.

A Szenátus összetétele a 19. század társadalmi viszonyait tükrözi, a vidéki, fehér lakosságot részesíti előnyben. Kim Lane Scheppele nemrégiben a magyar példán mutatta be, hogy a pártok összeomlását miként követi a demokrácia bezuhanása és Amerika kínos párhuzamokat mutat e tekintetben Magyarországgal. A jogállam megőrzésére a pártoknak elég erőseknek kell lenniük, hogy ellen tudjanak állni a populista demagógok manipulációinak. Ha erre nem képesek és az uszítók a saját soraikból emelkednek fel, lásd Trumpot, akkor a kudarc csak még nagyobbnak bizonyul. Azt üzeni ugyanis a választóknak, hogy a szemfényvesztő nem jelent fenyegetést, egy közülünk.

De a Republikánus Párt már önmagában fenyegetést jelent. A bázis élből hisz az olyan propagandó fórumoknak, mint a Fox News. 65 % úgy látja, hogy Trump felelősen járt el a választás után, amikor pedig már a Kapitólium ostromára buzdított.

Amerika egyik nagy pártja elszakadt a valóságtól, nem hajlandó követni a demokratikus játékszabályokat, ezért meg kell újítani az egész demokratikus kultúrát. Ennek érdekében a kormányzat nagyobb szerepet kaphat a dezinformáció visszaszorításában. De közben a köztársaságpártiak állandó tekintélyuralmi fenyegetést jelentenek. Támogatni kell azokat, akik közülük mást képviselnek és elutasítják a „Tegyük ismét naggyá Amerikát” nacionalizmusát. Azon felül lehetőséget kell adni a bűnbánóknak.

Az azonban nem tárgyalási alap, amit Trump legkeményebb hívei akarnak: a fehér, keresztény konzervatívok dominanciáját. A demokrácia a mindent jelenti, és ha elbukik, akkor vele bukunk mindannyian.

FT

A vezércikk rámutat, hogy Bidennek és Amerika szövetségeseinek közös stratégiát kell kidolgozniuk Kína hegemón törekvéseivel szemben, azaz meg kell határozniuk a célokat és egységet kell mutatniuk, ám aki tesz az együttműködésre, azt meg kell büntetni. Ehhez először is pontosan be kell lőni, hogy mit is akar Peking, és az látnivaló, hogy a feltörekvő hatalom szembemegy a nyugati befolyással és demokratikus értékekkel. Az egyre korszerűbb kínai hadsereg feladatul kapta, hogy 2049-re legyen képes megnyerni globális háborúkat.

Másfelől viszont Kína vonzó, hiszen kulcsszereplő a világkereskedelemben, gazdasági teljesítménye óriási. Nélküle nem lehet megoldani olyan átfogó bajokat, mint a globális felmelegedés. Ezért szóba sem jöhet, hogy elszigeteljék, vagy megszakítsák vele az áruforgalmat.

Az új elnöknek fel kell ismernie, hogy bármekkora káoszt is okozott az előző kormányzat, azt jól ismerte fel, hogy keménységet kell tanúsítani Pekinggel szemben. De az is kétségtelen, hogy Trump fatális hibát követett el, amikor nem állította a maga oldalára a nyugati partnereket.

Kína ügyesen kiszimatolta, amikor a Nyugat következetlen volt. Meg arra is rájött, milyen könnyű felrúgni a másik oldal egységét, főleg a gyenge láncszemeknek felajánlott anyagi előnyök révén. Ugyanakkor nem kétséges, hogy megálljt kell parancsolni Peking ideológiai terjeszkedésének. a tekintélyelvűség exportjának, miközben fenn kell tartani vele az együttműködést. A szabad világ sorsa múlik rajta.

FT

Az európai szélsőjobb időnként saját maga legnagyobb ellensége, amint azt a holland és észt populisták kudarca igazolja. Az ilyen pártokat, akár hatalmon vannak, akár nem, igen rosszul érinti a járvány. Ennek egyik oka, hogy semmire sem tartják a hozzáértést, noha rengetegen aggódnak az egészségükért és a megélhetésükért. Ennél fontosabb azonban, hogy az ilyen erők előszeretettel bonyolódnak bele méltatlan botrányokba és belvitákba.

Mind a hollandoknál, mind az észteknél összeomlott a kormánykoalíció, a körülmények nem vetnek jó fényt a nagy pártokra, de úgy néz ki, hogy a helyzetből nem tudnak profitálni a populisták. Pedig Hágában 4 éve még hatalmas veszélyt jelentett a választás előtt a szélsőjobb és attól lehetett tartani, hogy példa ragadós lesz a franciáknál és a németeknél is. A Thierry Baudet-féle Fórum a Demokráciáért két éve még szárnyalt, ám megtörték a belső villongások, illetve a leleplezések, miszerint erősen hajlik a rasszizmusra és az antiszemitizmusra.

És az elnök mostanság félremérte a közhangulatot, amikor ostorozta a járvány miatt elrendelt korlátozásokat. De nem áll sokkal jobban a veterán szélsőjobbos, Geert Wilders sem.

Az észteknél egy korrupciós botrány okozta a bajt, a szálak a belügyminiszter szélsőséges Ekre pártjához vezettek, ám még ennél is nagyobb gond, hogy amióta az két éve bekerült a kormányba, azóta igencsak lejáratta az országot a liberális demokrácia éltanulójaként. Merthogy a fehér felsőbbséget hirdető nyelvet és jelképeket használ. A pártvezér apja novemberben mondott le a belügyi tárca éléről, mert korruptnak nevezte Bident. Ez pedig rosszul veszi ki magát az Oroszországgal határos Észtországban, amely nagyban rá van utalva a NATO és az USA biztonsági garanciáira.

Úgy hogy a vezető észt politikusok ezek után alighanem kétszer is meggondolják, mielőtt újból ajánlatot tesznek a szélsőjobbnak. Emellett ott lebeg szemük előtt a riasztó osztrák példa. A szélsőségeseket persze korai még leírni Európában, de jelenleg igencsak jeleskednek önmaguk lejáratásában.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár arra figyelmeztet, hogy a hatalom nem kérhet a végtelenségig türelmet az emberektől a járvány elleni harcban, mert minél tovább tart a zárlat, annál jobban meginog a politikába vetett bizalom. Hiszen látnivaló, hogy még jó ideig nem lehet visszatérni a normális állapotokhoz, hiába szajkózza a hivatalos propaganda, hogy csak nyugi, minden rendben lesz, ha betartjátok a korlátozásokat, és gyorsan beoltatjátok magatokat.

Így arra kell készülni, hogy a fény még sokáig nem jelenik meg az alagút végén. Ezért a politikának reagálnia kell, különben a fokozódó elégedetlenség csak megnehezíti a küzdelmet a vírus ellen. Nagy gond, hogy új törzsek jelentek meg és azok gyorsabban terjednek, mint a korábbiak. Azon felül az AstraZeneca közölte, hogy egyelőre nem tudja szállítani az oltóanyagból a kívánt mennyiséget.

Emiatt azonban újfajta hivatalos kommunikációra van szükség, ideértve, hogy mi következik a kevesebb vakcinából. A tömegeknek joguk van tudniuk. Minél tovább tarol a fertőzés, annál inkább kopik a hivatalos közlemények hitele. A WHO már járványcsömörről beszél. Sokan tényleg belefáradtak, hogy egyre tolódik a megszorítások feloldása. Nem ismeretes, hogy milyen szempontok alapján döntenek a hosszabbításról, meg hogy mikor nyithatnak újra az iskolák, működhetnek újra a vendéglők.

A politikának hosszú távú tervet kell bemutatnia, különben még kisebb lesz a hajlandóság, hogy az emberek kövessék a zárlatot. A polgároknak egyébként is tudniuk kell, hogy mi vár rájuk. Szakértők nemrégiben éppen azt sürgették, hogy erősítsék a tömegek motivációját. Azaz legyen világos stratégia, egyértelmű célokkal, hogy mikor lehet enyhíteni a kötelmeken.

De idetartozik az átláthatóság is, tehát, hogy a kormány melyik gyártóval miben állapodott meg, és milyen terv szerint adják be az oltást az egyes rétegeknek. Mert az embereknek perspektíva kell, hogy ki tudjanak tartani. (A félreértések elkerülése végett: az elemzés a német vezetésnek szól – a szerk. megj.)

KACSA-E SZIJJÁRTÓ VAJON?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.25.Két idézet:...