2017. december 13., szerda

KOLOSI: "A FIDESZ A SIMICSKA-TERVET VALÓSÍTJA MEG"

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2017.12.13.


A klientúraépítés a pártfinanszírozás új módja – mondja Kolosi Tamás, a Tárki elnöke a HVG-nek adott interjúban. Arról is beszél, mitől fél a gazdasági elit.

A Tárki elnöke, Kolosi Tamás az e heti HVG-nek adott interjúban arról beszél, mikor 10 éve vizsgálták a magyar gazdasági elit születését, úgy találták, hogy nem a pártelit váltotta át a politikai hatalmát gazdaságira. Csak egy olyan országot találtak a térségben, ahol a meggazdagodás döntően a politikától függött: Oroszországot.

"Most úgy érzem, az utóbbi tíz évben felsorakoztunk Oroszország mögé. Annyiban más a helyzet, hogy a politikának nem szimpatikus elemeket nálunk nem száműzik Szibériába, vagy nem kényszerítik emigrációba."

Az viszont biztos, ha egy új kliensnek megtetszik valamelyik vállalkozás, azt igyekszik megszerezni, de tapasztalatai szerint nem nyílt erőszakkal, hanem állami jogalkotási és anyagi mankóval megtámogatva kivásárlással...

MOCSÁR ÉS SZENNYVÍZTELEP MELLÉ KÖLTÖZTETNÉK A FOGYATÉKOS EMBEREKET, 22

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.12.13.


- Évtizedes probléma, hogy a fogyatékos embereknek otthont adó intézmények zsúfoltak, mindentől távol vannak, és agyonszabályozzák az ott lakók életét.

- A kormány 85 milliárd forintból hozzálátott ahhoz, hogy a lakókat élhetőbb lakásokba költöztesse.
- A legnagyobb magyar fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet utánanézett, hová raknák őket: kiderült, hogy ugyanúgy a világ végén lévő kis falvakba.
- Aztán pedig buszokkal hordanák vissza őket az intézményekbe, ahonnan ki kellett volna költöztetniük őket.

Gondolt már arra, milyen lenne, ha valaki megmondaná, mikor keljen fel, mikor feküdjön le, mikor egyen és mikor mehet ki az utcára? 21 ezer magyar jelenleg is így éli az életét. Ők azok az értelmi és pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek, akik az ország közel száz, több mint 50 férőhelyes bentlakásos intézményeiben élnek.

Az állam az 50-es években kezdte kialakítani ezeket az intézményeket, a cél az volt, hogy a fogyatékos emberek egyáltalán ne legyenek szem előtt: országszéli falvakba, vagy kisvárosok szélén álló kastélyokba száműzték őket. Aztán a rendszerváltás után változott a szemlélet, és a döntéshozók rájöttek, hogy ezek az intézmények nagyon nem jók:
- Egyáltalán nem működnek hatékonyan, a lakóik többségének ugyanis eleve nincs szüksége 24 órás felügyeletre.

- Szegényes infrastruktúrájú, félreeső településeken állnak, így a lakók teljesen el vannak vágva a külvilágtól.

- Pedig joguk lenne közösségben élni, és ahhoz is, hogy saját maguk dönthessnek a mindennapjai életvitelükről, és ne az intézményi szabályrendszer.
- Rengeteg jogsértés történik ezekben az intézményekben, legutóbb épp a gödi Topház visszásságai járták be a sajtót.

1998-ban a kormány már egyszer nekifutott annak, hogy ezeket az intézményeket felszámolja, de abból akkor nem lett semmi. 2012-ben viszont újra nekikezdtek, és a kormány elhatározta, hogy 2036-ig mind a 21 ezer bentlakásos otthonban élő fogyatékos embernek új otthon teremt. 2023-ig pedig a pénz is megvan rá, az intézményi férőhelyek kiváltására több mint 85 milliárd forintot szánnak (a pénz főleg az EU-tól érkezik)...

Hiába azonban ez a rengeteg pénz, a legnagyobb magyar fogyatékos-érdekvédelmi szervezet, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Szövetsége (ÉFOÉSZ) szerint a programot azonnal le kellene állítani, mert az nemhogy nem segít, hanem csak újrateremti azokat a körülményeket, amelyektől megmentenie kellene a fogyatékos embereket.

Leültünk és átbeszéltük a szervezet ügyvezetőjével, Kovács Melindával, hogy pontosan mik is a problémáik a több tízmilliárdos programmal:...

ENNYIRE NINCS SZEGÉNYSÉG MAGYARORSZÁGON

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2017.12.13.


A magyarok harmada (32 százalék) súlyos anyagi nélkülözésben élt 2016-ban, szemben a 16 százalékos uniós átlaggal. A nélkülözők 32 százalékos magyarországi arányánál csak Romániában (50 százalék), Bulgáriában (48 százalék) és Görögországban (36 százalék) élnek többen súlyos deprivációban - derül ki az Eurostat felméréséből.

Hetvenötmillió európai uniós állampolgár nélkülözik, átlagosan az EU-s polgárok 16 százaléka szenved ettől, míg a magyarországi lakosság 32 százaléka él rendkívül nehéz anyagi körülmények között az Eurostat friss jelentése szerint.

A súlyos anyagi és szociális nélkülözésben élők aránya Romániában, Bulgáriában és Görögországban a legmagasabb. Romániában a lakosság fele, Bulgáriában 48 százaléka szenved deprivációtól. Görögországban, Magyarországon és Litvániában minden harmadik lakos érintett. (Sokkoló adatok - szétszakad a magyar társadalom)...

...Súlyos anyagi nélkülözésnek számít, ha valakit az alább felsoroltak közül legalább öt tényező érint, illetve ezeket nem engedheti meg magának:
 • Váratlan kiadások fedezése.
 • Évi egy hét nyaralás.
 • Elmaradás a törlesztésekkel, vagy a rezsiszámlákkal
 • Minden második nap hús, csirke, hal, vagy ezekkel egyenértékű vegetárius étel fogyasztása.
 • Fűtött lakás.
 • Személyes használatú autó.
 • Az elhasználódott bútorok cseréje.
 • Elhordott ruhák pótlása.
 • Két pár megfelelő cipő.
 • Heti zsebpénz a nem létfontosságú kiadásokra.
 • Rendszeres hobbi, kikapcsolódás.
 • Barátokkal, családdal havi legalább egy étterem látogatás.
 • Internet elérhetőség.

NYOMTASS TE IS! - 21. SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: nyomtassteis.hu
2017.12.13.


Betiltotta a bíróság a nemzeti konzultáció ötödik pontját, amelyik azt állítja, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi...

Mi ez?

Mára oda jutottunk, hogy az ország nagy részéhez csak az állami propaganda jut el a rádiókból, a televíziókból és a helyi újságokból. Ideje tennünk valamit! Egy nagyon egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Bár maradt még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezeket nem olvassák elegen. Kezdeményezésünk segítségével sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve, egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ha félbehajtjuk ezt a lapot, akkor egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti...

A MÉLYKERESZTÉNY ÉLETÉRZÉS KISZÓLT A POLITIKAI TAHÓSÁG ÉS EMBERTELENSÉG FEKETE LYUKÁBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.12.13.


Közeledik nagy erőkkel a karácsony, a szeretet keresztény ünnepe ebben a melldöngető keresztények által letaposott országban. Ilyenkor a melldöngető mélykeresztények szíve megnyílik, a nyomorultakkal szemben – választástól választásig – tanúsított tömény hányingert félreteszik, és empátiával fordulnak szerencsétlenebb embertársaik felé.

Legalábbis ezt gondolhatta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője, midőn november végén elhatározta – a fideszes debreceni önkormányzat karitatív ételosztást megadóztató rendelkezésére válaszul -, hogy töltött káposztát főz a Fidesz-KDNP képviselőinek (otthon, a saját konyhájában, a saját pénzéből), amit karácsony előtt, az országgyűlés utolsó munkanapján (ami tegnap volt) kioszt. A politikus azt remélte, az ételért cserébe önkéntes alapon a képviselők pénzt adnak majd, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítja Debrecenben. (via 168 óra)

Lássuk be, az akció sehol nincs egy fideszes krumpli-, tojás-, vagy tűzifaosztási akcióhoz képest, ahol az állampárti prominensek személyesen osztogatták az ismeretlen eredetű, számla nélküli több tonnányi burgonyát, sőt, némelyek a pofazacskójukkal díszített csomagolásban nyújtották át a választási tojást, csokit, franckarikát az egyébként nem létező rászorulóknak. Bangóné mellé is nyúlt rendesen a reményeivel: az országgyűlés utolsó idei ülésnapján kemény 44 ezer forintot sikerült összegyűjtenie, ebben mindösszesen egy darab kormánypárti képviselő adománya van benne (Remélem, már elhatárolódtak tőle és fideszes karrierjétől is elbúcsúzhat). A többieknek nem futotta a széle a hosszát.

Az egy dolog, hogy Orbán Boldogkarácsonyt Viktor, egyben miniszterelnök korábban megígérte, adakozni fog, ámazonban amikor a tettekre kerülhetett volna sor, inába szállt a keresztényi szeretet. Erre is visszatérek mindjárt, de az igazán mélyen mellbevágó rész alant következik:...

CUKI VAGY CIKI - CSAK EGY EMBER VAGYOK

VÁROSI KURÍR - BLOGZÓNA
Szerző: KACZVINSZKY BARBARA
2017.12.13. 

.
..De csak az árnyak nőnek és a sötétség e hazában. Mintha farkasok marnák a lelkeket. Ez valami generációkon átívelő, zsigeri nèpérzület lehet? Frusztált, sérült e nemzet, hogy újabb és újabb bűnbakokat keres, s közben önmaga sokarcú tálentumát tiporja sárba? Hát tényleg az az út, tényleg affelé megyünk, hogy szalonnácik vagy szitoknácik közt kell választani? Bár már a kettő lassan felcsérelhető, még akkor is, ha cuki vagy ciki mázba bújnak az ordasok. E honban az emberi jogokért ritkán állnak ki tömegek. Egy széthullt jogállam romjain lehet marakodni, s nem átallnak jogállamra hivatkozni meg szolidaritásra. Hát hol volt az a nyűves szolidaritás akkor, ott, az elején, amikor a demokrácia alappillérei megrendültek? Hol volt akkor amikor a közbeszédben szabaddá vált újra az antiszemitizmus vagy a rasszizmus? Hol volt akkor, amikor a munka becsületét közmunkává silányították? Hol volt akkor, amikor a tankötelezettséget 16 éves korra csökkentették? Hol volt akkor, amikor eltüntették a nőket a közéletből? Hol volt, amikor több mint félmillió ember kitántorgott innen? Hol volt amikor az egészségügyet vagy a kultúrát tönkretették? Hol volt amikor a sajtó propaganda géppé vált?Itt a túlélés záloga egy potentát ülepének nyalása? Itt a mellveregető magyarkodás a kulcs?
Én egy egyszerű ember vagyok. Szolidaritásom is van.
Mécsest gyújtok az ablakomban a hazámért, fáklyás menet helyett.

AJÁNDÉKOZZON SZABAD MÉDIÁT!

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog / URBÁN ÁGNES
2017.12.13.


...összegyűjtöttünk most egy listát arról, hogy milyen médiát érdemes támogatni akkor, ha kávéfőző helyett egy média támogatását adjuk ajándékba.

444.hu: A 444 országosan ismert médiamárka, tavasz óta folyamatosan gyűjti a támogatásokat és már az eredményekről is lehet olvasni. Figyelemreméltó, hogy amennyiben a támogató megadja az e-mail címét (vagy a megajándékozott címét), akkor hírlevelet kap, kéthetente olyan külpolitikai összefoglalóval, amely a portálon nem jelenik meg.

Atlatszo.hu: Az Átlátszó volt az első nonprofit oknyomozó projekt Magyarországon, sokat tett azért, hogy a közösségi finanszírozású újságírás modellje ismertté váljon nálunk is. A klasszikus pénzügyi támogatás mellett pólóvásárlással is lehet támogatni a portált (hoppá, így meg is van a tárgyiasult karácsonyi ajándék). Az Átlátszó a saját tartalmak mellett blogmotort is üzemeltet (a Mérték blogja is itt jelenik meg) és egyedi fejlesztéseik is vannak, mint például a kimittud közadatigénylő oldal

Direkt36.hu: A másik oknyomozó projekt mennyiségi értelemben kevesebb tartalmat állít elő, a Direkt36 kizárólag a nagy, sok munkát igénylő sztorikkal foglalkozik. Az egyes támogatási szintekhez különböző szolgáltatások is járnak, a megjelenés előtt meg lehet ismerni az új cikkek összefoglalóját, de e-könyv vagy zártkörű rendezvényekre szóló meghívás is együtt járhat a támogatással. 

Merce.hu: A Mérce a legújabb magyar hírportál, október végén indult, kizárólag közösségi finanszírozással. Vállaltan baloldali értékrendű, fő témái közé tartozik az oktatás és az egészségügy állapota, a nők, a szegények és a dolgozók helyzete. A támogatásra már csak azért is szükség van, mert a Mérce minden budapesti tüntetésen a helyszínről tudósít, élő közvetítéseiket a Facebookon lehet követni.

Politis.hu: A Politis az elmúlt hetek legizgalmasabb médiaprojektje, Dudás Gergely, az Index korábbi főszerkesztője indította. A portálon még nincs hírtartalom, csak akkor indul, ha sikerül a kitűzött célt, 990 ezer eurót összegyűjteni. A fentiektől eltérően ez előfizetéses modellben működik, tehát az ajándékozott nemcsak pszichológiai hasznot realizál, hanem valóban exkluzív tartalomhoz jut hozzá. Az ajándék jelleget némileg csökkenti, hogy amennyiben sikertelen az adománygyűjtő kampány, a befizetett összeg visszakerül az adományozóhoz; ez feloldható azzal, ha erre az esetre az ajándékozó és ajándékozott megbeszéli, hogy melyik másik médiaprojekt számlájára kerüljön a visszaérkező összeg.
Szabadpecs.hu: A Szabad Pécs annyiban különleges, hogy a többivel ellentétben nem budapesti székhelyű, országos tartalmat előállító vállalkozásról van szó, hanem kifejezetten Pécs és Baranya megye ügyeivel foglalkozik. A baranyai polgárok számára biztosan különlegesen szívet melengető ajándék lenne egy befizetett támogatás, de természetesen bárki más is beszállhat. A projektet a megyei napilapok tulajdonosváltása után kirúgott pécsi újságírók készítik, szóval minden elutalt támogatás egyben alkalmas Mészáros Lőrinc bosszantására is – már csak ezért is ajánljuk.

Nyomtassteis.hu: A Nyomtassteis kezdeményezés valami olyasmi, amire egy jól működő médiarendszerben, egy modern demokráciában egyáltalán nem lenne szükség. A szerkesztők minden héten összeállítanak egy izgalmas, mindössze négy oldalas gyűjtést a független sajtóban megjelent legérdekesebb cikkek kivonatából, ezt betördelik félbehajtható formátumra és ezt bárki sokszorosíthatja, terjesztheti. A cél különösen annak a rétegnek az elérése, amelyik a kormányzati propagandamédia híreit kapja, mert nem internethasználó, a megyei lapját felvásárolta egy oligarcha és a helyi rádiója is már Andy Vajna hálózatához csatlakozott. A támogatásra azért is szükség van, hogy minél szélesebb körben sikerüljön terjeszteni a heti nyomtatott sajtószemlét.

Klub Rádió: A Klub Rádió országos, sőt nemzetközi ismertségét annak köszönheti, hogy Médiatanács egészen kreatív módon akarta elvenni a budapesti frekvenciáját (ez volt az az eset, amikor a pályázat hátsó üres oldalain szeretett volna szignót látni a testület). A Médiatanáccsal fennálló konfliktusa óta a Klub hirdetési bevételekhez sem igazán jut, így a rádió a hallgatókhoz fordult és évente kétszer nagy kampány keretében a támogatásukat kéri.

Tilos Rádió: A Tilos a legrégebbi közösségi finanszírozású médiaprojekt Magyarországon, már a kilencvenes években elkezdték azt, amit mások csak az elmúlt években kezdtek megtanulni. A rádiónak jól kialakult támogatási rendszere van, nemcsak utalással, hanem egyéb módokon is lehet segíteni a működést. Sőt, karácsony előtt különösen hasznos lehet a Tilos Adománypláza, ha valaki mégis tárgyiasult ajándékot szeretne venni, akkor itt beszerezhet egy csomó jó cuccot úgy, hogy mellette a Tilost támogatja.

Mi mindenkit bátorítunk, hogy vásároljon szabad médiát a szeretteinek, erre annak is nagy szüksége van, aki nem is igazán gondolt még erre. Persze mi is tudjuk, hogy ez nem olyan drága ajándék, mint kiruccanni egy meccsre Londonba vagy éppen pezsgőzni Ischglben, de a fenti listát nem is a NER-lovagoknak ajánljuk, legfeljebb csak akkor, ha már nagyon frusztáltak a sok lopástól. Mindenki más viszont kedvére válogathat, azzal a boldog tudattal, hogy kevés vagányabb dolog van ma Magyarországon, mint a szabad média támogatása...

VARÁCIÓK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.12....Az előadás, amit ideteszek ...olyan, hogy Couprin valószínűleg elsírta volna magát a meghatottságtól, ha hallja, milyen zseniális zenét írt. Szokolov ugyanis tényleg valószínűtlen.

ELFELEJTHETJÜK A TANKÖNYVEKET, MINDEN MAGYAR GYEREK TABLETTEL MEHET MAJD

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN
2017.12.13.


Már jövőre minden iskolában lesz wifi, de a Digitális Oktatási Stratégia alapján ezen kívül átalakulhat a tankönyvpiac, minden gyerek okoseszközzel mehet iskolába, új szemléletű tanórák lesznek, a tanároknak számot kell adni a digitális kompetenciájukról. Horváth Ádámmal, a stratégia megvalósításáért felelős Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetőjével beszélgettünk.

hvg.hu: Egy éve fogadta el a kormány a Digitális Oktatási Stratégiát (DOS), amely fő célként azt jelölte meg, hogy egy gyerek se kerülhessen ki digitális írástudás nélkül a közoktatásból. A fura csak az, hogy a mai iskolai gyakorlathoz képest a DOS-ban leírtak egy egész más oktatási világot írnak le. Hogyan tud akkor kapcsolódni a köznevelési rendszerhez?

Horváth Ádám: A hagyományos oktatási környezet egyetlen országban sem tud megfelelni azonnak az elvárásoknak, amiket a munkaerőpiac és a társadalom az utóbbi években támaszt az iskolákból kikerülők kompetenciáival kapcsolatban. Magyarországon is jelentős lemaradással indulunk, hiszen eddig nem épült be garantáltan a képzésbe a digitális kompetenciák átadása. Sok lelkes pedagógus ezen egyes helyeken tudott kis lépésekben javítani (a gyerekek okoseszközeinek bevonásával, elektronikus mérési rendszerekkel, a Digitális Témahéten való részvétellel stb.), de az egész rendszer még nem alkalmas arra, hogy a digitális megközelítésű tanulást-tanítást nyújtsa. A digitális stratégia tehát nem pusztán az iskolai sávszélesség bővítését, a wifi kiépítését, a tantermi és tanári eszközök beszerzését, a pedagógusok digitális fejlesztését vagy a digitális tananyagok előállítását követeli meg, hanem a jelenlegi szabályozási rendszer megfelelő átalakítását is. Ez egy többlépcsős, hosszabb folyamat lesz...

AKKOR MOST LETAROLJA A KORMÁNY A BÍRÓSÁGOKAT IS?

INDEX.HU
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2017.12.13.


Hamarosan a pulpituson látjuk az első, bírósági tapasztalat nélküli, a kormány köreiből érkező bírákat. A bírósági adminisztráció kormányhű vezetője egy ideje rutinszerűen blokkolja a neki nem tetsző vezetői pályázatokat, és magatartási kódexet is megpróbált bevezetni a bíróknak. Azoknak, akiknek nyíltan beszólogatnak a vezető kormánypárti politikusok, és akik egyre nyíltabban kritizálják a rendszert, sőt, perlik a nagyhatalmú, egyszemélyi vezetőt. 
Mi az úristen folyik a bíróságokon?

Az utóbbi hetekben még annak számára is fel kellett tűnnie, mennyire kiéleződött a kormány és a bíróságok viszonya, aki amúgy egyáltalán nincs képben e téren. Nem mintha ez a viszony nem lett volna korábban is feszült, és a bíróságokkal sem volt minden rendben.

Egyik oldalról például a 2006-os zavargások nyomán született, gyakran jogtipró ítéletek sora tette erősen kétségessé, hogy a büntetőbíróságok alkalmasak-e jogállami szerepük betöltésére, amikor politikailag terhelt ügyekben kell dönteniük.

A 2010-es kormányváltás utáni válasz, így elsősorban a bíróságok igazgatási rendszerének az Országos Bírósági Hivatal alatti központosítása és az OBH vezetőjének (utóbb némileg enyhített) túlhatalma, vagy a bírák (Strasbourgban később elmeszelt) kényszernyugdíjazása viszont azt mutatta, hogy a Fidesz-kormány akár a jogállami határokat átlépve is korlátozná a bírók függetlenségét...

ORBÁN VIKTOR AZÉRT MONDOTT BOLDOG KARÁCSONYT, MERT NEM MONDHATJA MEG HOL A PÉNZE AMIT TŐLÜNK LOPOTT

BADITAPOLITIKA BLOG
Szerző: BANDITA
2017.12.12.


Orbán Viktor: Boldog Karácsonyt!
Matolcsy György: Áldott, békés ünnepeket!
Ezt mondták válasz helyett mind a ketten a hozzájuk intézett kérdésre.
Ezek után nyugodtan el lehet mondani a két felfújt hólyagról, elmebetegek. A politikai csőcselék pontos meghatározása benne van a válaszukban.

Orbán Viktor nem tud, és ami még rosszabb, nem is akar válaszolni a hozzá intézett egyértelmű kérdésre.

Ez számára rendkívül kínos lenne, meg aztán nem is tudna rá mit válaszolni, mert azzal beismerné a bűnét.

Pedig ott a válasz mindenki orra előtt aki vesz egy kis fáradtságot, és utána gondol a történetnek.

Pharaon, vagy ki a franc, nagy pénzmosó volt. Nem az a mosógépes, hanem az az eltüntetős fajta. Orbán Viktor a közpénz milliárdjait rakta zsebre Mészáros Lőrinc néven. Ezt nem is akarja visszaadni az országnak, nem azért lopta el a törvények meg a fél analfabéta gázszerelő segítségével.
Elásta. Svájcban, off shore cégekben, Azerbaltásban, Kazahsztánban, meg a jó isten tudja hol. Ezért vannak azok a szuper titkos utak az állam költségén. Lőrinc le tudja írni a nevét, de azon kívül olyan hülye mint a Felcsút szuper expressz.
Meg van olyan dolog amit személyesen kell elintézni a banktitok miatt. Lőrincről meg senki sem hiszi el ha elmegy a pénz útját egyengetni képes-e egyedül visszatalálni a ganajrakáshoz.
Szóval ezért volt a Boldog Karácsony a válasz...

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET LEHETŐSÉGEI EBBEN A VILÁGBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.12.


A sztoicizmustól és kereszténységtől a kantianizmuson át a kommunizmusig (hogy csak a legismertebbeket említsem) se szeri se száma a világban azoknak a különböző bonyolultságú és vonzerejű a nézeteknek, amelyik a létező emberi nyomorra, lelki, szellemi és életmódbeli beteljesületlenségre hívják fel a figyelmet -- hogy aztán hol erőszakosabban, hol gyengédebben, de egyformán hatástalanul megpróbálják orvosolni a sok ezer éves helyzetet.

Ha az ember megáll egy pillanatra és megpróbálja felmérni, hogy egy adott percben éppen mennyi szenvedés, fájdalom, nélkülözés van a világban, hát akár meg is szakadhatna szíve. A jó ember egyik elterjedt definíciója, hogy azonosul a szenvedéssel és/vagy nem szaporítja tovább, esetleg csillapítani igyekszik ahol tudja és amilyen terjedelemben tudja. Jó emberekből is kevés van azonban. Azok, akik aktuálisan szenvednek sem okvetlenül jó emberek, de a jó ember ismérve, hogy nem tekinti a mások személyiségét, aktualitását, hanem az ember voltát nézi, és csakis ezt. Ez az elvonatkoztatási hajlam/képesség áll az összes fentebb említett világnézet tengelyében -- míg a rokoni, családi, ismerősi érzelmeket sokkal "egyszerűbb" megélni, az a jóságnak (szolidaritásnak, szeretetnek, áldozatnak) minden bizonnyal alacsonyabb mércéjét követeli. A közelség és a közösségen keresztül megszerzett ismertség "természetesebb", a jóság automatikusabb. Nem csoda, hogy nem szerveződnek rá politikai rendszerek.

Hogy ki mit tart emberhez méltó életnek, az persze emberenként különbözik. Egy bevásárlóközpontban járva -- hogy a figyelmünket a nyugati életmódra szűkítsem -- nem okvetlenül jut eszünkbe az ott bóklászó fiatalokról, idősebbekről, hogy az emberi élet javát élik meg. Inkább a szánalom hangja szólalhat meg velük kapcsolatban, ami nem jelenti, hogy a konzumerizmusra ne volna szükség: éppen az emberi élet fizikai fenntartásának és hozzávetőleges békéjének biztosítása érdekében. Aki vásárol, az nem háborúzik. Azok, akik idáig sem jutnak el, hanem csak vágyakoznak a plázaéletre, azok talán még inkább rászorulnak a szánalomra...

HATMILLIÓAN TESZNEK ORBÁNRA

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: bl
2017.12.13.


A Fidesz az elmúlt három évben tökélyre fejlesztette a menekültek elleni gyűlöletkampányt. A nemzeti konzultációknak álcázott, nem is burkolt uszítás több milliárd forintunkba került, ennyit vertek el, teljesen feleslegesen.

Orbán konzultálgat, több százezer gyerek éhezik

A konzultációk kérdéseire akár előre is megírhatták volna a választ, hisz’ nem volt kétséges az uszítás célpontjai a hívők, akik talán még a kútba is beugranának, ha a kedves vezető kéri, Orbánnak tetszően nyilvánítanak véleményt.

A már majdnem keményvalutának tekinthető forintoknak sok ezer jobb helye lett volna az országban. Csak egyet említek. A Fidesz által eltapsolt hatalmas összegből meg lehetett volna szüntetni a gyermekéhezést az országban, a hét minden napján ételhez juthattak volna a gyermekek, akik szülei számára gondot jelent hétvégéken családjuk ellátásáról gondoskodni.

Persze számos olyan kérdés van, amelyről érdemes lenne tudni, hogyan is gondolkodnak a magyar emberek. A teljesség igénye nélkül csak két egyszerű kérdés:
- Egyetért-e azzal, hogy a Fidesz fejezze be a stadionok építését, az erre tervezett közpénzt teljes egészében az egészségügyre fordítsa a kormány?
- Támogatja-e, hogy a köztisztséget betöltők és hozzátartozóik állami közbeszerzéseken ne indulhassanak, állami tulajdonú cégekben vezető tisztséget ne tölthessenek be?

A sort még hosszasan folytathatnám. Orbán nemzeti konzultációi kizárólag a saját hatalmi bázisának egyben tartását szolgálják, nem a nemzet sorskérdéseivel foglalkoznak...

HABONY ÁRPÁDNAK VAN EGY HONGKONGI CÉGE. PONT ABBAN A SZOBÁBAN, AHOL A KÍNAI LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYESEK IS ÜZLETELNEK

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2017.12.13.


Budapesttől több mint nyolcezer kilóméterre, egy forgalmas hongkongi utcán magasodó irodaházba van bejegyezve az Asia Frontier Limited nevű cég. Igazgatója és egyetlen részvényese Habony Árpád.

A miniszterelnöki tanácsadó és kormányközeli médiatulajdonos 2015. április 15-én szállt be az Asia Frontier Limitedbe, amelyet egy másik, cégek alapításával és értékesítésével foglalkozó vállalat hozott létre a helyi cégnyilvántartás szerint. Habony az alapítás után másfél hónappal lett az igazgató, és hozzá került a cég egyetlen, egy hongkongi dollár (34 forint) névértékű törzsrészvénye is.

Habony cége egyáltalán nem reklámozza magát. Nincsen weboldala, az éves beszámolóiból nem derülnek ki pénzügyi adatok, és az interneten más nyoma sincs annak, hogy az elmúlt két és fél évben bármilyen tevékenységet végzett volna. A tulajdonoson kívül azonban van még egy figyelemreméltó kapcsolata Magyarországgal.

Az Asia Frontiers kötődik ahhoz a kínai üzleti körhöz, amely nagyot nyert a kormány egyik legellentmondásosabb projektjén, az idén felfüggesztett letelepedési kötvényprogramon. Habony cége ugyanazt a C&B Wise Consultants Company Limited nevű társaságot bízta meg a titkári feladatok ellátásával, amely a kínai kötvényárusító üzleti kör több cégének is dolgozik, és kettő közülük ugyanúgy a titkárcég irodájába van bejegyezve, mint Habony vállalkozása.

Ez nem jelenti azt, hogy ezek a cégek együtt is működnek, a C&B Wise-hoz hasonló titkárcégek jellemzően sok más társaságnak nyújtanak székhelyszolgáltatást. Megkérdeztük Habonyt, hogy miért épp azt a titkárcéget választotta Hongkong több ezer titkára és irodája közül, ahol a kötvényes társaságok is feltűntek, de ő sem erre, sem más kérdéseinkre nem válaszolt...

OROSZ JÓZSEF: HANYAS VAGY? 61-ES?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: OROSZ JÓZSEF
2017.12.12.


Ugyanazt a múltat felejtjük el. Ugyanazt a múltat nem felejtetik el, mert nap mint nap komcsik vagyunk. Vagy Sorosok, disznók, civilek, kompromittálódott „árokásók”.

Emlékszel a világnézet alapjai órára a középiskolában? Kádárt már akkor is utáltuk, most meg Kádár népe vagyunk.

Ott voltunk a pártkongresszus úttörőköszöntésén? Komcsik vagyunk tehát. Pedig Csillebércen harsogva röhögtük a minta mókus fenna fán-t. A félúton rekedt generáció vagyunk. Gyerekkorunk és jelenünk közé a múlt romhalmaza omlott. Jelenünk és jövőnk közé a hitehagyott önfeladás szilárdul betonkockákká.

Emlékszel?

Zánkán mi csókolóztunk, ajkunkról ki se fogyott a szomj a csók után. Mi 12 éves korunkban piros nyakkendőben Babi néni tánciskolájában tanultuk a csókot. Köpéssé mállott a nevelőtanár intése után, aki kamasz kollégistákat fogdosott az éjszakai ügyeletben.

Emlékszel, mi üvegcserepeket szórtunk a meggybefőttbe, amit a Szovjetunióba csomagoltunk nyári gyakorlaton. A Videotonból meg IC-t loptunk, hogy számítógépet építsünk. Így voltunk mi komcsik.

Hanyas vagy? 61-es?

Akkor te is a ruszki katonákkal csencseltél. Helikopterből ablakmosót színes tévéért, amit aztán leadtál a poltisztnek. Akit beszerveztek, nem csencselt, de ő is leadta a poltisztnek. Most mindketten maguknak nyúlják le a maradékot 2/3-os tahósággal.

Azt mondom Orbán, azt mondod, geci. Azt mondom Simicska, azt mondod, az is geci. Mi a kádári konszolidáció éveiben tanultuk meg egymást legecizni, a poltiszteket és a besúgókat.

Hanyas vagy? 61-es?

Akkor mi mindketten gyűlöltük a rendszert. Akkor mi mindketten örültünk az MK 25-ösnek és anyánk minden húsvétkor elmondta az áldás mellé, addig jó, míg Kádár él.

A nagypapa addig a szentmisén volt? Ott volt. De itthon hagyta a tanácsköztársasági kitüntetéseit. Egyre mélyebbre kerültek a fiókban. Ennyire volt ő is kommunista. Halála után a lánya dobálta ki a szemetesbe, nehogy a polgári demokraták kezébe kerüljön a magyarságvizsgán. Így rekedtünk meg a két rezsim között. Nekünk mindig volt valaki szégyelnivaló a családban, és később jöttünk rá, mi is azok vagyunk.

Ha azt mondod, Kongresszusi Központ, azt mondom, pártkongresszus. Ha azt mondod, ugyan az a Kongresszusi Központ, azt mondom, Gyurcsány utolsó segélykérése azokhoz a pénzügyi válság kirobbanásakor, akik később hátba szúrják.

A hátba szúrásban verhetetlenné nevelődtünk. Én szúrlak le téged, te leszúrod az én barátomat. Az én barátom leszúrja a te barátodat, a te barátod meg visszakézből szúr belém. Itt maradtunk örökké vérző és kiújuló sebekkel. Mert felejteni nem tudunk.

Réges-rég nem tudtuk, hogy zsidók is vagyunk. Idegenszívűek, hazaárulók, büdös komcsik, galíciai jöttmentek. Anyám antiszemita volt, apám zabigyerekként zsidó.

Nekünk mindig rosszat dobott a szerencsekerék. Ismét zsidók lettünk az antiszemitizmusban, pedig polgári csökevény voltunk az iskolai úttörőversenyen, így lettünk mi liberálbolsevik büdös komcsik.

Hanyas vagy? 61-es?

Ha azt mondom, apósom apja. Azt mondod, terelte a zsidókat. Ha azt modom, apósom, azt mondod, tudszocot tanító egyetemi tanár.

Közülünk sokat beszerveztek. Közülünk mindenkit beszerveztek. A rendszer beszervezett rendszerhű komcsijai voltunk, mert büszkén viseltük a vörös nyakkendőt, végig röhögtük a kongresszusi úttörőköszöntést és titokban megkeresztelkedtünk.

Ha azt mondod, Pannonhalmi Bencés Gimnázium, azt mondom, ezredes apám pártfegyelmije.

Ha azt mondod Brezsnyev, azt mondom tartóselem. Ha azt mondod, ellenforradalom, azt kérdem, akkor apám is pufajkás volt? Ha azt mondod, Pozsgay, azt mondom hazudott minden hullámhosszon. Még a népfelkeléssel is hazudott.

Hallottuk megtapsolni Cservenkánét, Papp Jánost és Biszkut, és hallottuk kifütyülni Gönczöt, Demszkyt és Kosáryt. Bácsikák és nénikék vastapsoltak, most mámoros ajakkal savaznának. Nekik ez a harc lesz a végső.

Mi az állandó konszolidáció hidegháborújában vesztettünk csatákat. Mi begyűrűztünk, cserearányromlottunk, áfásodtunk, eredeti tőkefelhalmoztunk, privatizáltunk, kisajátítottunk és Frank-hitelbe bódultunk. Legyen ön is milliomos, nemde? Az adósságban szügyig gázoló.

Az előttünk járók azt mondták, alkohol vagy Lipótmező. A mögöttünk jövők most azt mondják, fapados Londonba egy útra, vagy alámerülök.

Mi mindig alámerültünk, kibekkeltünk, sóvárogtunk és sunyítottunk.

Mi elhittük a 6:3-t, körutat torlaszolunk, ha a magyar válogatott kikap és kiesik, néma hallgatásba burkolózunk a cigányok elleni sorozatgyilkosságok idején.

Nekünk a múltba menekülés jelenti a jövőt. Nekünk a visszatérő régi az új.

Hanyas vagy? 61-es?

Ha azt mondod, egyetem, azt mondom, szochazás volt apám, és felvettek. Ha azt mondod Fordulat és reform, azt mondom, sokszorosítottuk. Ha azt mondom, Matolcsy is szerző, azt mondod, elvesztette közpénz jellegét.

Mi is láttunk mindent bombák zuhanása és robbanása nélkül. Itt zuhan mindannyiunk fejére a köztes állapot üszkössé égett boltozata.

Azt mondod, Berecz János. Azt mondom, Csehák Judit.

Azt mondod, Grósz Károly, azt mondom, Németh Miklós.

Azt mondod, Antall József, azt mondom, uramisten, nyertek.

Ebben a Parlamentben több volt az ügynök, mint a megmaradt nyilvántartottak száma.

Azt mondod, Horn Gyula, érzem az odaégett pörköltszagot a Köztársaság téri székház kiskonyhájában.

Minket kirúgtak az ország összes középiskolájából. Minket regionálisan tömbösítettek az egyetemi felvételin. Regionálisan tömbösítettek a bevonuláskor, és azt hazudtuk, nincsenek öngyilkos gondolataink. A gyengélkedőn meg kodeinnel szúrta magát a továbbszolgáló orvos. Azt is jelentették a poltisztnek, és repült a diplomája.

Hanyas vagy? 61-es?

Azt mondták nem vagy elég jó zsidó, majd a fülembe ordították, hogy büdös zsidó vagy.

A mi identitásunk üvöltve alakult. Nem beleszülettünk, hanem beleüvöltöttek.

Ugye mi a félszavakat sem tudjuk, mit hazudjunk a gyerekeinknek.

Megtanultuk ezt a leckét. Nem lettünk azok, amivé gyerekeinket szeretnénk.

Gyerekeink angolul, németül és franciául mondják fel az állampolgári ismereteket új hazáikban. A szüleik remegve kisérik őket a reptérre, ahogy gyerekként ott álltak az 56-os disszidensek között. Azok a disszidensek meg gyerekként a kitántorgók mellett a Mária Valéria nyomortelepről.

Ebből az országból mindenki kitántorgott, meghasonult, lapított, beszervezték, gmk-t alapított vagy Ibizára jutott füvet szívni, szem volt a láncban, és az is maradt. A Dunába lőtték, az életben maradtak meg koalícióért könyörögnek, hogy leváltsák a fennállót.

Mi félszavakat hazudunk a gyerekeinknek, hátha nem hallják ki belőlük. De ők csomagolnak, elmennek, és a Skype-on nagyot hallgatnak szüleikre fülelve, mert nem értik már a félszavas igazságokat mögöttük a félszavas hazugsággal. Ha azt mondja Vona, Heller a válasz rá.

Ha azt mondod, Spinoza, azt hazudom, a cél szentesíti az eszközt.

Ha azt mondod, megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt. Azt mondom, a jövő bűne réges-rég elkezdődött.

Nekünk itt nem kell élnünk, és halnunk sem.

Voltunk mi reménység, mi lettünk a számkivetettek. Mi voltunk az ígéret, és lettünk megtűrtek.

Voltunk mi lobogó, és lettünk pislákoló.

Mi voltunk az Orion űrhajó, és most agyonnézzük a Terápiát.

Mi cinikusak lettünk, és dízelt lopunk a kompba, hogy visszatérítsük.

Mi hitehagyottak lettünk, és bízunk, hogy talán mégse.

Mi újra köztársaságot akarunk, de egymást döfnénk ismét hátba. Titkon őszirózsás forradalom után vágyakozunk Károlyi szobrának kihült helyén Tisza István vasba facsart szobrát bámulva.

Mi Gyurcsány és bandája lettünk a gyerekeink szemében. Mi, a bolsizsidóliberálgyurcsánybanda megragadtuk a pillanatot, és ugyanolyan bűnösök lettünk, mint apáink a szemünkben, mint az ő apáik a szemükben, és a dédapák a nagyapák szemében a Vereckei-hágóig.

Mi Wass Albert és Fischer Iván nevét mormoljuk. Az egyiket suttogva, a másikat harsányan. Demokráciát hazudunk a félelemből és diktatúrát suttogunk ugyanabból a félelemből.

Megtanultuk József Attilát, Illyést és Bródyt.

Megtanultuk, hogy apám, ezek ugyanazok, és ingyenkonyhát nyitunk a hárommillió koldus országának. Megtanultuk, hogy egyedül nem megy. Megtanultuk, hogy nem egyedül semmiképpen nem megy. Ismét a Katonába járunk, és a kaposvári Csiky romjait látjuk.

Nekünk Mohácsunk van és Őszödünk. Nekünk Mohács kell és Őszöd.

Hanyas vagy? 61-es?

Itt maradatunk megbújva, kitántorogva, pályaelhagyóként, sorba állva az utolsó kapcsolóért. Itt maradtunk kollaboránsként, és elmenekültünk hazátlanként. Itt maradtunk közmunkásként kuncogó krajcárért. Itt maradtunk a rendszer foglyaként ismét fát lopva a ferencvárosi pályaudvaron.

Mégis megmaradtunk. Mi lettünk az átmenet zavaros évei. Mégis megcsimpaszkodtunk. Mint egy Laokoón-csoporton egymás húsát marcangolva, kihűlt álmaink ingyenkonyháján dideregve lettünk ismét szem a láncban.

AZ AMERIKAI MICROSOFT LECSAPOTT: FELMONDTAK A MAGYAR ÁLLAMI SZÁLLÍTÓKNAK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2017.12.12.


- Korrupciógyanús ügyek kivizsgálására folytatott belső nyomozást az amerikai Microsoft a magyar leányvállalatnál.

- A vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra, de közben komoly személyi változások történek a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében.

- A hirtelen távozók között volt 2016 elején a kormányzati üzletágat vezető Sagyibó Viktor, aki most novemberben mégis miniszteri biztosként kapott állást Lázár János mellett a Miniszterelnökségen.
- Mintha csak válaszcsapás lett volna, az új vezetés által irányított Microsoft Magyarország néhány nap múlva felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét.
- A partnerek kizárása óriási felfordulást okozott a Microsoftra épülő közigazgatásban.

A 24.hu információja szerint Romániához hasonlóan Magyarországon is átvilágították a Microsoft helyi leányvállalatának üzleteit.

Romániában tavaly az ország történetének legnagyobb korrupciós ügyévé nőtte ki magát a Microsoft és az ottani kormányzat közötti bizniszek ügyében indult vizsgálat. A bukaresti Microsoft-akták összesen kilenc egykori minisztert érintettek kellemetlenül: a bíróság több, 2 és 6 év közötti letöltendő börtönbüntetést, valamint összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabott ki rájuk. Azzal vádolták őket, hogy nagy összegű csúszópénzeket fogadtak el azért, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá...

KARÁCSONY FOR PRESIDENT?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.12.


A legfrissebb, és a ma éppen aktuális, hír szerint az MSZP elnöksége jóváhagyta azt, hogy Karácsony Gergely legyen a közös jelölt. Azt követően, hogy egy szendének és szolidnak aligha mondható kiszólást publikáltak Karácsony szájából. Valószínűsíthetően az Együtt háza tájáról. Egy elvileg zártkörűnek tekinthet ő megbeszélésről. Ami pár szempontból megnyugtató.

Az egyik szempont kétségtelenül az a stabilitás, ami körül lengheti ezeket a megbeszéléseket. Nem a bizalom, hanem a stabilitás. amennyiben stabilan számíthat bárki arra, hogy szinte minden kiszivárog. Akármennyire bizalmasnak, zártkörűnek is tekinthető a megbeszélés. Megtartva azt a jó nemzeti körjáték-szabályt is, hogy vannak olyan barátok, akik mellé felesleges ellenségeket gyűjteni. Azt pedig mindenki maga döntse el, hogy szavazói véleménye szerint az Együtt (senkivel) mennyire szimpatikus. Akár Karácsonnyal, akár nélküle. De az is lehet, hogy majd éppen most fog helyrebillenni a világ rendje, és az Együtt vezetőinek a lelki egyensúlya. Elégedetten összemosolyogva és bólogatva, hogy: lám, mégiscsak jó, hogy egy kriptoszoci elhagyta az asztalunkat.

Ugyanakkor, személy szerint nekem, Karácsony kiszólása is megnyugtató. Nem okvetlenül azért, mert a trágárságot a politikai kommunikáció minimumának tekinteném. De legalább érzékelteti azt a szemléletet, hogy a jelöltséget feladatként kezeli. Nem pedig valami olyan alanyi jutalmat, mint a mesebeli parasztfiú a legkisebb királylány kezét. Főleg, ha csak az aranygyűrű érdekli azon a kézen. Lelki szemei előtt már a saját zsebében látva a brilleket is. Ettől persze nem lesz Karácsony a legjobb jelöltje a miniszterelnökségnek. Ahogy az is felvethet kérdéseket, hogy mennyire jó ötlet az MSZP választása...

NAFFA MÚLTJA NEM ZAVARJA A KORMÁNYT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HUTTER MARIANNA
2017.12.13.


Az első Orbán-kormány kérte, hogy Zaid Naffa legyen a jordán tiszteletbeli konzul, de már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon – tudta meg a Magyar Nemzet az LMP-s Demeter Mártától. Vagyis bár a kormány az elmúlt hetekben azzal hárította el a 2016-ban is a nemzetbiztonsági átvilágításon elbukó Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzulságát érő kritikákat, hogy jordán kérdésekben Jordánia az illetékes, azt nem jelezték, hogy ez a fideszes vezetés ötlete volt több mint másfél évtizede. Az LMP-s politikus mindezt onnan tudta meg, hogy nemrég ismét a Naffa-üggyel kapcsolatos iratbetekintésen járt az illetékes kormányhivatalban. Ekkor derült ki: még az első Fidesz-kormány kezdeményezte Jordániánál 1999 nyarán Naffa tiszteletbeli konzullá jelölését. Legalábbis erre utal a jordán nagykövetség magyar külügynek írt levele, amelyben a Naffa konzullá jelöléséről szóló magyar szóbeli jegyzékre utalva megjegyzik: „van szerencséjük” tájékoztatni Magyarországot arról, hogy „Naffa úr jelölését” továbbították „az illetékes jordán hatóságoknak a megfelelő lépések megtétele érdekében”. A múltbeli válasz fényében látszik igazán, mennyire taktikus választ adott a külügy idén ősszel a Naffa konzulságát firtató ellenzéki kérdésre.

Hiszen ekkor azt írták: Naffának a posztra történő kinevezéséről nem ők döntöttek, hanem Jordánia. Utóbbi válasz pedig igaz, csak mindössze azt „felejti el” megemlíteni, hogy a döntést magyar jelölés is megelőzte.

Különös módon egyébként végül csak 2003-tól lett tiszteletbeli konzul Naffa saját önéletrajza szerint, vagyis immár a szocialista kormány alatt, amelyet ezek szerint szintén hidegen hagyott, hogy Naffa nem felel meg az állampolgársághoz szükséges követelményeknek. Hogy annak idején pontosan mivel indokolta a magyar külügy Naffa tiszteletbeli konzullá jelölési kérelmét, az a jordán válaszból nem derült ki, így az LMP politikusa azt fogja kérni a külügyminisztériumtól, hogy megtekinthesse az eredeti szóbeli jegyzéket.

Nem ez az egyetlen új adalék, amely Demeter Márta iratbetekintéséből kiderült. Eddig ugyanis csak arról lehetett tudni az ellenzéki politikus munkája nyomán: Naffa hiába igényelt magyar állampolgárságot az évtizedek óta nemzetközi körözés alatt álló szaúdi üzletemberrel, Ghaith Pharaonnal együtt 2016-ban, egyikük sem kapta meg. Naffa azért nem, mert a Terrorelhárítási Központ (TEK) kockázatokat tárt fel vele kapcsolatban. Ám mint Demeter ezt is kiderítette, Naffa már 2000 nyarán is – vagyis szintén az első Orbán-kormány alatt – próbálkozott az állampolgársági kérelem benyújtásával. Miután már akkor sem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon, az akkori Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal elutasította a kérelmét, így végül a több mint egy éven át húzódó procedúra után, 2001 őszén a köztársasági elnök sem bólintott rá a honosítására.

Ám úgy tűnik, Naffa múltja nem zavarja sem a kormányt, sem pedig az illetékes hatóságokat. Legalábbis a külügy az ellenzék Naffával kapcsolatos írásbeli kérdéseire diplomatikusan úgy reagált idén novemberben: „Olyan kockázatról, ami a tiszteletbeli konzuli feladatának ellátását veszélyezteti, nem tudunk.” Demeter Márta viszont azt hangsúlyozta: nincs külön eljárás; aki kockázatos állampolgárnak, annak kockázatos a tartózkodása és a tiszteletbeli konzulsága is. Bár Naffa kétszer is megbukott az átvilágításon az állampolgárság igénylésénél, de mint az LMP-s politikus elmondta, idén ősszel ismét meghosszabbították a tartózkodási engedélyét. Ugyanis az iratokból kiderült: az Alkotmányvédelmi Hivatal egyáltalán nem talált kifogást Naffát illetően, míg a TEK nem is válaszolt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal megkeresésére Naffa tartózkodási engedélyének meghosszabbítása kapcsán, holott tavaly még ők maguk jeleztek kockázatot a jordániai üzletember állampolgársági kérelme ügyében. A politikus szerint ezt a TEK arra hivatkozva teszi, hogy a közigazgatási eljárási törvényből (Ket.) indul ki, amely szerint ha húsz napon belül nem jeleznek vissza a hivatalnak, nincs kockázat. Ám Demeter úgy véli, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (Harmtv.) szerint kellene eljárni, ami alapján pedig kötelező lenne visszajelezni, hogy kockázatot jelent-e, vagy sem...

TÖBB HEKTÁRON TAROLJÁK LE A LEGNAGYOBB FÁKAT BUDAPEST EGYIK LEGNÉPSZERŰBB VÁROSI ERDEJÉBEN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2017.12.12.


Igen komoly erdőirtás zajlik éppen Budapest kevés zárványszerű belterületi erdőinek egyikében. A Halmi-erdő a közelben lakó Vera szerint

ikonikus kiserdő,amely Pestszentlőrinc és Pestszentimre között húzódik, az egyetlen forrása boldogságunknak, de kirándulásainknak mindenképp.


Vera azért írt nekünk, mert

"Döbbenetes mértékű a fakitermelés, amitől nagyon szomorúak vagyunk és az ott dolgozó erdész tanácsára írtunk a Parkerdőnek, akihez tartozik ez a terület. Tűzifának viszik őket sajnos, és minden bizonnyal az Önkormányzat együttműködésével"...

A férje, András az ügyben levelet írt az erdő gazdájának, a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek, amiben azt írta, hogy

"Szomorúan veszem észre, hogy nemrégiben kiterjedt területek faállománya tűnik el egyik napról a másikra. Most hétvégén is arra sétáltam, a Közdűlő út felől belépve a területre sétám alatt a csatolt képeket készítettem. Ezeken látható, hogy vaskos, túlnyomó részt egészséges faállomány esik szervezett fakitermelés áldozatává. Kérem tisztelettel a fentiek ügyében szíves tájékoztatásukat, mert az erről szóló lakossági tájékoztatás valószínűleg elkerülte a figyelmemet."

A szintén errefelé lakó Gergely szerint

"Két hónapja felújítási munkálatok kezdődtek Pestszentlőrincen, a Halmi erdőben. A már meglévő tornapályát, valamint állomásainak fa felületeit újrafestették, a játszótereket renoválták, szép, modern állapotba hozták, gyermekbaráttá tették. (...) Ám mindeközben fakivágók gőzerővel termelik ki az akácot, a fenyőt az erdőből, ami lassan már meg is szűnik létezni. Sajnos ez nem új keletű probléma, már jó pár éve dolgoznak itt fakitermelők. Az erdész két hónapja ígérte, hogy befejeződnek a munkálatok, nem így lett."


Gergely még azt is hozzátette, hogy

"Sok beleszólása sajnos nincs egy erdőbarát átlagembernek, ezért kérem a segítségüket, osszuk meg a közösséggel, hogy néz ki a „szépen felújított” erdő a XVIII. kerületben"...

KARÁCSONY GERGELY: KÁOSZBÓL SZÉP NYERNI TAVASSZAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2017.12.12.


A „politikai elvtelenségből világcsúcsot döntő” Jobbikkal nem akar együttműködni, de a párt szavazóinak ajánlatot tesz Karácsony Gergely zuglói polgármester, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Szerinte még bőven benne van a pakliban a kormányváltás.

- Mire tippel, a baloldali ellenzéknek sikerül kitalálnia a választás napjáig, hogy milyen felállásban indul?

- Természetesen a jelöltállításig kell megoldást találni, január végén, legkésőbb február elején.

- Mikor tudta meg, hogy Molnár Gyula MSZP-s pártelnök önt nevezi meg miniszterelnök-jelöltként?

- A bejelentés napján. Most szombaton.

- Viccel?

- Sok emberrel beszéltem, de kidolgozott egyeztetési rendről túlzás lenne beszélni. Minden gyorsan történt, ami a jelen helyzetben indokolt is. Kevés az időnk. Fontosnak tartottam, hogy Molnár Gyula javaslatát az MSZP legitim testületei is támogassák. Időközben a szocialista párt elnöksége – ha jól tudom, egyhangúlag – megszavazta a jelölésemet.

- Nem érzi úgy, hogy cserbenhagyásos gázolást követett el a Párbeszéd eddigi szövetségesével, az Együttel szemben?

- A cserbenhagyás érzése kölcsönös lehet. Abban bíztam, hogy az Együtt meggondolja magát, ha a miniszterelnök-jelölt kilétét illetően erős személyi garanciát kap, ami biztosítéka az együttműködésnek és a megújulásnak. Hátborzongatóak a közvélemény-kutatási adatok. És elsősorban nem azért, mert a Fidesz nagyon jól áll, hanem azért, mert az emberek nagy része kormányváltást akar, de az ellenzék képtelen ezt az igényt megtestesíteni. Ebből is az látszik, hogy valamit rosszul csinálunk. Teljes káosz van az ellenzéki oldalon. A Párbeszéd sok áldozatra kész volt annak érdekében, hogy létrejöjjön egy minél szélesebb körű baloldali összefogás. Amikor erről őszintén beszéltem, az Együtt valamelyik elnökségi tagja titokban hangfelvételt készített, és nyilvánosságra hozta...

DEMOKRATIKUS PÁRTOKKAL NEM, CSAK A SZÉLSŐJOBBOLDALI JOBBIKKAL TÜNTET EGYÜTT AZ LMP ÉS A JOBBIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2017.12.12.


Váratlan helyről kapott erősítést a Jobbik, miután fáklyás tüntetést hirdetett „Orbán sötét diktatúrája” ellen péntek öt órára, amiért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – mint megírtuk – 662 millió forintos büntetéssel zárt a Jobbik pártfinanszírozására vonatkozó vizsgálatát. A sarc kétségessé teszi, de legalábbis nagyon megnehezíti, hogy a párt megszervezhesse kampányát a jövő évi választásra. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: ez is jelzi, hogy Orbán Viktor „sötét diktatúrát” épít, „korrupt zsarnok”, aki a „demokrácia redőnyét kívánja lehúzni", és ez ellen a párt pénteken az utcán is tiltakozni fog.

Szerinte az ÁSZ-büntetés olyan súlyos ügy, hogy Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének le kellene mondania, Orbán Viktornak pedig azt üzente, hogy vonja vissza az akciót. Egyúttal Vona más ellenzéki pártokhoz fordult, szolidaritást várva tőlük.

A Momentum korábban nyílt levelet írt, jelezve, ki fognak állni a Jobbik mellett, ha a párt tisztáz néhány kényes kérdést, mint például, hogy miért nem vizsgálták érdemben KGBéla ügyét, hozott-e be orosz pénzt a Jobbikba Kovács Béla, hogyan engedhette meg magának a párt több ezer plakát bérlését, majd felvásárlását, illetve üzletel-e még egymással Kovács Béla és Szabó Gábor pártigazgató. A Jobbik erre másnap egy rövid, egy-egy szavas válaszlevelet jelentetett meg közleményben...

RÉMES DOLGOK ÍRORSZÁGBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2017.12.13.


Na, akkor a tegnapi havas kitérő után következzen a már hétfőn belengetett (és általatok megszavazott) írországi párposzt, azaz Kisrumpf férjének írása az érem másik (nem túl fényes, inkább rozsdás) feléről. Lássuk tehát, mi az, ami idegesítő Írországban! (A képeket köszönöm Kisrumpfnak, aki ezzel próbálja meg a maga részéről enyhíteni a poszt mondanivalóját. :) ). 

Ja, és aki nem olvasta volna a párposzt első részét, az feltétlenül kezdje azzal!

"A nők rondák

Különösen a tájhoz képest. Erről mondjuk nem tehetnek, hiszen szigetország, annak minden hátrányával. Mostanában igyekeznek ezt némi kozmetikával ellensúlyozni, mondjuk úgy 50 nőből egy ért is hozzá, a többiek azt hiszik, hogy a mennyiség előbb-utóbb átvált minőségbe, mint a sztálini vörös hadseregnél. Emiatt rengeteg alapozót és púdert kennek magukra, főleg vezetés közben.

Szemtanúja voltam - már amíg rémülten be nem csuktam a szemem -, hogy egy 15 év körüli „hölgy” az emeletes busz tetején festette ki a szemét, mit ne mondjak, hátborzongató látvány volt…

(Hiteles forrásból származó információim szerint a pasik sem különösen jóképűek, már amennyire az arcukba csöpögő hajolajtól és az ujjukra húzott 12-14 pecsétgyűrűtől ezt meg lehet állapítani.)

A nők borzasztóan öltözködnek

Gyakorlatilag 3 típus figyelhető meg, annak számtalan altípusával.

A főbb típusok:

- görlpóver

Sportruha, sportcipő, életkor 6-20 év. A felső korhatár néha magával hozza az alsó korhatáros gyerekét is. Cigaretta, mobiltelefon, illetve esti partira menet főutcán, menet közben hajlakk. A Pound City-ből származó bizsu fülbevalók. Általában 4-20-as csoportokban tapossák egymás szétszakadt, földre érő, nedves nadrágszárát.

- grúvi

Trapézfarmer, az alján keresztbe virágminta. Feliratos póló alól direkt kibuggyasztott hashájdarabka. Általában ruhaüzletekben fordulnak elő, vagy a vécé előtt állnak sorba szájra szorított kézzel; esetleg iskolába járnak.

- irodista

A legszebb példányuk a kiskosztüm - fehér pamutzokni - Nike sportcipőt viselve köpött el mellettem egy jó négymétereset. Elvből nem vesznek fel összeillő ruhákat, a kedvencük a dzsörzénadrág és a munkahelyi buli.

Nem fújják ki az orrukat


Inkább hörögnek és harákolnak, igaz, főleg a pasik. Ez beosztástól, életkortól és a rendelkezésre álló zsebkendők számától független. FIGYELMEZTETÉS! Ha tüsszentesz, neked kell „exkjúzmí”-vel elnézést kérned, nem ők mondják a blesszjú-t. Egy ír író szerint a köpködés nemzeti időtöltés...

NYÍLT UTCÁN TÁMADTÁK MEG A FIDESZ AKTIVISTÁIT (VIDEÓ)


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Jász
2017.12.12.


Egy tizenöt fős társaság "rontott neki" a párt két aktivistájának Szeged belvárosában - állítják az aktivisták, akik kihívták a rendőröket is. A banda elfoglalta a Széchenyi téren álló standot, és menekülésre késztették az aláírásokat gyűjtő két nőt - számolt be a Szegedmának Mihálffy Béla önkormányzati képviselő.

A politikus hozzátette, a rendőrségnek konkrét személyleírást adtak, így bíznak abban, hogy minél hamarabb megtalálják az elkövetőket.

Mint ismert, a Fidesz aláírásgyűjtést indított el Szegeden annak érdekében, hogy az emberek kinyilváníthassák véleményüket arról, "mit szólnak ahhoz, hogy a baloldali városvezetés szükség esetén migránsokat telepítene be a városba".

Ezt nem tudták elviselni a Soros-bérencek és aljas módon megtámadták a Fidesz aktivistáit. Az egyik elkövető, Kékesi Márk az akció után az alábbiakat mondta:

"Semmi mást nem csináltunk, mint közterületen felolvastuk a Büntető Törvénykönyv vonatkozó passzusát, ami véleményem szerint teljesen adekvát válasz arra, hogy Önök közpénzből egy nyilvánvaló hazugságot terjesztenek. A Fidesz-aktivisták szinte azonnal elhagyták a standot, utánuk is mentünk, hogy jöjjenek vissza bátran, mert nem tudjuk sokáig őrizni az otthagyott, az aláírók személyes adatait is tartalmazó íveket. Remélem, senkinek nem esett bántódása az akció során. Sajnálatomat fejezem ki, ha a hölgyek valóban megijedtek, nem ez volt a célunk, nyilván nem nekik szólt ez az üzenet.

A kezdeményezésnek semmi köze nem volt Botka Lászlóhoz vagy az MSZP-hez; jóérzésű szegedi állampolgárként, civilekként így kívántuk felhívni a járókelők figyelmét arra, hogy zavar bennünket, ahogy honfitársaink agyát mossák rövid távú politikai céljaik érdekében."

Most megmutatjuk azt a felvételt, amelyen jól látható, mitől rémültek meg a Fidesz aktivistái annyira, hogy kihívják a rendőröket...

HAVAS ANGYALAI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.12.12.


Hiába no, a bulvár már csak ilyen, emellett a pénzcsinálás sem az egyetlen út a jó erkölcs és tiszta lélek személyes felmutatása felé, aki erre az útra lép, előbb.utóbb nyakig szaros lesz.
Viszont, ha el tud feledkezni a pályát belengő penetráns bűzről, útközben rengeteget röhöghet és igen jól szórakozhat, nemmellesleg soha nem kell tartania az olvasók hiányától, miközben mindenféle testnedvekben tocsog.
Havas Henrik láthatólag élvezte, hogy neves celebek - leánykori nevükön kurvák - társaságában úgy tehet, mintha könyvet írna, ami mégiscsak értelmiségi, úri mesterség, hogy ne mondjam hivatás, most meg éppen a népi bölcsességet demonstrálja: aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.
Persze nem mindig, mert vannak esetek, amikor egy-egy ilyen félresiklott élet hozadéka nagyon is jól jön ezeknek a disznóknak, ő sem volt mindig haszontalan, hiszen a nép élvezettel leste, hogy a Nagy Történelmi Egyház televíziójában milyen mívesen bunkóskodik váltott partnereivel.
Merthogy olyan volt ő, mint a kisgyerek, aki bátorságnak véli, hogy ki mer mondani olyan csúnya szavakat is, melyekért a szomszéd Pistikének a mamája szappannal mossa ki a száját - addig sem arra figyelt a nép, hogy közben egy-egy vendége elcseppentett néhány alapinformációt a maffia aktuális rablásairól.

Most viszont hibázott, rosszkor írt a Fidesz első számú közellenségéről, a Jobbik cicákkal táncoló elnökéről, aki nem átallotta újradizájnolni magát, merthogy azt csak Orbánnak lehet.
Mindenesetre választás előtt arról írni könyvet, aki magát Orbán kihívójának tartja - minimálisan is melléfogás.
Most aztán ihatja a felháborodott hölgyek levét, de meg is érdemli, hiszen a bot, amivel piszkálta őket, már különb beismerő vallomást tett, mint a sivatagi oroszlán, mikor a KGB kérdezgette barátságosan...
Természetesen azonnal akadt, aki az első perctől kezdve védte a kopott mucusokat, mondván, hogy az mellékes, hogy milyen a múltjuk, a testükkel ők rendelkeznek.
Igazuk van, de fizikai erőszaknak híre se volt ezekben a történetekben, a Mester csak szóban abuzálta a hajdan nyuszipapucsával egy ország előtt a plafon felé rugdaló szűzet.
Anál kell Amál! kiáltotta, majd XXXXL méretű kolleganőjét meg megajándékozta egy XXXXXXL méretű ajándék vibrátorral, aki ezen úgy meglepődött, hogy meg is kérdezte, hogy tartalék-elem jár-e hozzá?
Közben előkerült Görög Zita is aki a helytelen visdelkedés esetén egyetlen helyes magatartásformát mutatta be egy "Hal a tortán" felvételen - mikor a sűrűvérű újságíró bepróbálkozott nála, azonnal leállította, nem is lett folytatása a dolognak.
Mostanáig.
A kulcsszó itt az azonnal - no meg a mostanáig...
És itt is megjelent az ismeretlen áldozat, akinek hangját halljuk, meg a történetét ls előadja, csak éppen névvel nem vállalja a nyilatkozatát.
Szerintem egyébként azért vicces ez az egész, mert egyik eset sem mai történet, ma már meg csak azért nem bízzák Havas csúnyáját a Műemlékvédelmi Felügyeletre, mert a Fidesz-kormány már régen szétverte azt...