2017. január 27., péntek

AMIKOR ELMEBETEG VEZETI AZ ORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.27.


Tardos János barátom rábukkant egy régi cikkemre, amit a 168 Órában írtam "Lopnak a bőség kosarából" címmel. A rendezvény maga egy abszurd volt, ahol csak le kellett jegyzetelni, ami zajlott. Az akkori magyar szélsőjobb összejovetele volt a Testnevelési Főiskolán. Akkor az extrém jelenségnek számított, mintha látogatást tettünk volna a bolondok házában, s kívülről nézzük őket. De ott volt egy rács.

Ma ezek az elmebetegek kívül vannak a rácson és országokat irányítanak. Orbán egy ugyanolyan elmebeteg, mint azok, ugyanazt mondja, amit az egykori kézimunka tanárnő és társai. Trumpnak annyi haszna van, hogy pőrén megmutatja, mivel és kikkel állunk szemben. Megkönnyíti a dolgok beazonosítását, mert arról a paliról tisztán látszik, hogy eszelős és komplett elmebeteg. Az őt dicsérő Orbán vajon micsoda?

Ezért azt mondom, abba kellene hagyni a liberális értelmiség okoskodását a világ elitellenes lázadásáról, hogy a szegény rétegek "forradalma" a sok elmebeteg, és az illiberális rendszerek a kapitalista kizsákmányolást és egyenlőtlenséget hivatottak elsöpörni, amit a liberális gazdasági és politikai világelit kitermel. Trump, ez az állat, négy nappal a beiktatása után már hatmillió amerikai munkahelyét veszélyezteti a mexikóiakkal szemben bejelentett szankciók tervével. A "nép" nevében.

Gondoljuk el, hogy valaki a békés szomszédjával szemben falat akar emelni a kertje végében, és azt a szomszéddal akarja kifizettetni. Azzal a szomszéddal, akinek a kajáját eszi, ahova Amerika kiszervezi a cégeit, mert kihasználja az olcsó munkaerőt. Ilyet csak elmebetegek találnak ki. Trump a napnál világosabban mutatja a világot meghódító "ideológia" lényegét és szellemi forrását. Komplett elmebetegről van szó, akit gyűlölködő fanatikusok orosz segítséggel rászabadítottak Amerikára és a világra.

Nem egyedi jelenség ez sem térben, sem időben. Magyarországon is szélsőjobboldali indulatok juttatták hatalomra Orbánt, és azok is tartják ott. Trump szembesíti a liberális értelmiséget önmagával, csak vennék észre. Tükröt állít eléjük, mennyire nevetséges, amikor elméleteket gyártanak, más típusú (vagy korlátozott) demokráciáról beszélnek, "elitellenességet", társadalmi különbségeket emlegetnek, az alsóbb néposztályok lázadásáról szónokolnak. Ezek mind hülyeségek, ugyanúgy nincs közük a valósághoz, mint Trump Twitter-üzeneteinek. Elmebetegek járnak az utcán, annyi történik, akiket az orosz titkosszolgálat hatalomra segít, és röhögnek a Kremlben. S kellenek hozzá még gyáva és jellemtelen emberek, akik ezt egyrészt kiszolgálják, másrészt eltűrik.

Elmebetegekről van szó. Skizofrén paranoiás, lelkibeteg, önző, romlott és zsarolható emberekről, akik átlátszó, nevetséges elméletet gyártanak az emberség, a szolidaritás, a velünk született jogok, a jómodor, a tisztelet és a joguralom lerombolására. Az őket tátott szájjal figyelők, ahelyett, hogy elkergetnék, diliházba vagy börtönbe csuknák, komolyan veszik őket. Mert illiberális államokat az alkotmányos rend megdöntése nélkül létrehozni nem lehet Ezek bűncselekmények, az elkövetők bűnözők. Nem alternatív politikai és ideológiai irányzat képviselői, akik meghaladják a liberális demokráciákat...

A NYEREG ALATT PUHÍTOTT HŐS ÜZENETE AZ EJRÓPAJI JUNIJÓNAK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.27.


Hé, Ejrópa, hallasz engem? Hozzád beszélek, te szarházi Junijó! Te tökelütődött baromarcú! Aggyad ide nekem a tijedé pénzt, aztán ne is látjalak. Úgy kellesz nekem, mint a hátam középére egy ablakos tót! Lerakod a pénzet az ajtóm elé, aztán már húzod is el a beled.

Egyik lábad itt, a másik meg kit érdekel.

Tegyed le mind aszt a sok millijárdot. Tudol te fizetni Ejrópaji Junijó, ha akarsz. Csak néha nagyon lassú vagy, és körülményes. Én meg az ilyet ugye emberemlékezet óta nem csípem. Herótom van az ilyen hozzáállástól, ha érted, mire gondolok.

És amikor nekem herótom van, akkor mindég arra gondolok, hogy nem leszek gyarmat. Te asztat csak szeretnéd, ha én gyarmat lennék, de én azért se fogok az lenni. Leverem a szemüvegedet, és rája ugrok. Ha meg még ebbül se értesz, akkor hátrafelé nyilazok.

Tudom én jól, hogy mit gondolsz te rólam: hogy olyan vagyok, mint a nyereg alatt puhított hős. Lehet, hogy ez voltam valamikor, mások lakája, kiszolgálója! De ennek most vége, a szemedbe mondom: vidd innen a közművejidet, meg a hülye bankjaidat, ne is lássam őket.

Aszt mondtam már, hogy készpénzben kell a lóvé? Címletekben, naná, majd címletek nélkül! Élire állítva, kamatokkal együtt. Tegyed le, aztán húzzál el, amíg jól van dolgod.

Háromig számolok, asztán, ha még mindig itt látlak, rád küldöm a Békemenetet. Majd ők megtanítanak tégedet kesztyűbe dumálni!

Na, asztat én nem kívánom senkinek! Óbégathatsz utána napestig. Látástul vakolásig. Feltöltheted a Jutubra, hogy a magyarok nyilasaitól mencs meg uram minket!

Mencsen meg tégedet a rosseb! Rám akarsz erőltetni mindenféle demokráciás furmányt, amivel nekem teli már az összes tököm. Hogy ne törűjjem az orrom az asztaltérítőbe.

Ha úgy tartja kedvem, akkor az asztalra szarok.

Közöd?

Ide a suskát, gyorsan! Neked az a dolgod, hogy fizessé’, nekem meg az, hogy ne legyek gyarmat. Te angol, francia, német és még a f@szom tudja, milyen polgár, összességében Ejrópaji Junió! Lerakod szépen a pénzt, aztán reggelre száraggyá fel, mint a kétharmat.

Mert tudok én másképp is beszélni, van nekem másmilyen szavam is, ami nem ennyire diplomatás. Úgyhogy még egyszer elmondom, de most asztán tényleg utójjára: aggyad ide nekem a tijedé pénzet, oszt jó napot!

AZ EMMI 5 MILLIÁRD FORINTOT FIZETETT A PALLAS ATHÉNÉ EGYETEM PPP-SZERZŐDÉSÉNEK MEGSZÜNTETÉSÉÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.01.27.


Tavaly decemberben jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy az EMMI 12 egyetem összesen 29 milliárd forintnyi, PPP-projektből adódó kötelezettségét fizeti ki egy összegben. A Matolcsy György jegybankelnök kedvenc egyetemének, a Pallas Athéné Egyetemnek juttatott 5,3 milliárdos támogatás bőven az átlag fölött van, de önmagában is groteszk, hogy a koldus fizeti az úr hobbiját.

Nem olyan bonyolult konstrukció ez, három lépésben a Matolcsy-családnál vagyunk. Van egyszer a Nemzeti Bank, meg ennek az alapítványai, a Pallas Athéné Domus Ezmegaz-alapítványok. Ezek, szám szerint hatan, fejenként egy–egy kétmilliárd forint értékű törzsrészvényt birtokolnak a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt-ben (KEDO Zrt.)

A zrt pedig kiemelt támogatója a 2016 nyarán a Szolnoki és a Kecskeméti Főiskola összevonásával gründolt Pallas Athéné Egyetemnek, amit sokan nemes egyszerűséggel Matolcsy egyetemének neveznek. A KEDO-nak van konkrét feladata is: szervezi, bonyolítja és finanszírozza az új kecskeméti egyetemi campus építését.

És ahogy az a klasszikus Matolcsy-projektek esetében lenni szokott, itt is családi háló erősíti az üzleti/szervezeti kapcsolatot: Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje, Szemerey Szabolcs a 12 milliárdnyi közpénzből gazdálkodó KEDO Zrt. vezérigazgatója. Szemerey Szabolcs kétszeresen is unokatestvér: egyrészt a jegybankelnök, másrészt egy másik Szemerey, a Növekedési Hitelbankkal az MNB pénzéből is gazdálkodó Szemerey Tamás révén.

A két Szemerey maga is a klasszikus Matolcsy-értelemben vett unokatestvér: Tamás bankja, az NHB tavaly 400 milliós vállalkozásfejlesztési hitelt nyújtott Szabolcs 4 milliós tőkéjű Szempont Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Egyszemélyes Kft-jének. Bár a kölcsönszerződés szerint a banki jelzálog kiterjed a cég és a kapcsolt vállalkozások minden szóba jöhető vagyonára, az ügylet mégis elég merésznek tűnik a társaságok összesen évi néhány tízmilliónyi bevétele és a hitel összegéhez képest alig látható nyeresége alapján
...

ITT OLVASHATATLAN

A SZEX NEM ALAPJOG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DÉS FANNI
2017.01.27.Egyre több szó esik a magyar sajtóban is arról, ami több országban már legális, illetve az állam által támogatott szolgáltatás, hogy a mozgássérült és/vagy értelmi fogyatékossággal élő emberek prostituáltakat használva juthassanak szexuális kielégüléshez.

Olyan országokról beszélünk, ahol az általános prostitúciót is legalizálták/dekriminalizálták. Ausztráliában speciális bordélyházak vannak fogyatékossággal élő emberek számára, Svájcban „képzett érintők” állnak rendelkezésre, Hollandiában pedig államilag támogatott szolgáltatás a mozgáskorlátozott emberek részére a prostituáltak használata. Emellett többek között Csehországban és Angliában is „szexuális asszisztensek segítik” az értelmi fogyatékos, illetve mozgássérült emberek szexuális kielégülését.

Az Elle magazin témának szentelt cikke felvezetőjében ezt olvashatjuk:

Alapjog-e a szex? Képzett szexuálterapeuta, fizetett szexmunkás, önkielégítésre alkalmas segédeszközök: csak néhány azok közül a megoldások közül, amelyekkel egy-két országban megpróbálják kielégíteni a fogyatékosok, az intézetben élők nemi élet iránti igényét. Ha ugyanis feltesszük, hogy mindenkinek joga van megélni a szexualitását, akkor ez a jog őket is megilleti. A téma viták kereszttüzében áll.”

Nemrég jelent meg a hír, hogy Németországban a Zöld párt szeretné, ha a mozgássérült, beteg, vagy rászoruló emberek számára prostituáltak használatát megtérítse az állam. A napokban az Indexen is feltűnt egy a Svájcban dolgozó „szociális szexmunkásokról” szóló cikk. Az, hogy a fenti szöveg embereket (prostituáltakról lévén szó, tipikusan nőket) egy lapon említ önkielégítésre alkalmas eszközökkel, már önmagában elég sokat elárul a szolgáltatás problémásságáról...

"SZEMÉLYRE SZABOTT FIGYELEM ÉS JÁTÉKOK, ENNYI A TITOK"

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: VAKMACSKA
2017.01.27.


Mi a titok, hogy máshol akár "taníthatatlannak" nevezett gyerekek itt érdeklődve direkt kérik a matekfeladatokat? Van-e olyan módszer, ami bármelyik gyereknél sikerre vezethet, függetlenül a társadalmi helyzetétől vagy az eddigi iskolai teljesítményétől?

Lencse Mátéval beszélgetünk, aki táboroztató önkéntesből lett a Toldi Tanoda vezetője, arról is, hogy lehet jól segíteni, mire jók a társasjátékok, és mennyire helyettesítheti vagy nem helyettesítheti a Skype a személyes kapcsolatot. A beszélgetés első része következik.

Rám nagy hatással volt a Kipörgetel? című régi írásod. Anyám tanító volt, én olyan iskolába jártam, ami sok máshol "mumus" tantárgy iránt képes volt felkelteni az érdeklődést, de azt nehéz volt elképzelni, hogy egy rakás nem épp elitiskolás gyerek a kerítésen lógva követeli a matekfeladatokat rekkenő nyárban, szünetben. Mi a titok?

Semmi különösen tudományos, egyszerűen a gyerek egyéni adottságaiból kiindulva egyénre kell szabni a foglalkozást, a folyamatot. A tanodáknak alapból van egy előnye a közoktatással szemben - nem kötelező odajárni, és minket segítőket is kevesebb kötöttség zár gúzsba. Nálunk főleg halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek vannak, de a személyre szabott figyelem, a gyerekre összpontosító pedagógia szinte minden tanulási helyzetben alaptevékenységnek kéne, hogy számítson. A közoktatás azonban nem tud egyénekre szabva működni, ha valahol messze "elképzelnek" egy gyereket, és hozzá igyekeznek valamiféle tanrendet és tantervet gyártani, mert a mi gyerekeink (is) nagyon mások. Mások a körülményeik és a lehetőségeik is.

Ahol megvan a szülői háttér, a család kiegészíti, ami az iskolában kimarad, illetve biztosítja az iskola által elvárt körülményeket. Engem például beírattak tízévesen egy jó nyolcosztályos gimnáziumba, és bár a kitűnőségtől vagy a kiemelkedő teljesítménytől messze voltam, ahogy mondják, az isten se mentett meg a diplomától. Kevésbé támogató háttérrel nincsenek efféle automatizmusok.

Szoktatok a módszertanokról, működő jó gyakorlatokról beszélni a pedagógusokkal? Beszámoltok egymásnak, mit találtatok eredményesnek, hogy lehetne mindenkinek jobb a helyzet?

A tanodák és az ezzel foglalkozó civilek viszonylag rendszeresen és szervezetten cserélnek tapasztalatot, kialakul egyfajta módszertani tudástár, például a TanodaPlatform keretei közt. Kialakult egy kapcsolatrendszer, megosztunk jó gyakorlatokat, és próbálkozunk egyfajta közös érdekérvényesítéssel is. A közoktatással nehezebb megtalálni a hangot, mi itt a helybéli pedagógusokkal már kialakítottunk ugyan egyfajta párbeszédet (bár ez inkább az adott gyerekről szól, módszertani értekezésekre nincs mód azokon a rövid találkozókon, amire ők is ráérnek). De mindenkinek elérhető a weboldalunk, a blogunk, a ped2.hu , amelyet pedagógusok is követnek, itt szó esik módszerekről, és legutóbb az egyik tanítótól is kaptunk hozzászólást, jó tudni, hogy ő is olvassa.

A pedagógusok hozzáállása nagyon változó. Vannak elutasítóbbak is, míg sokakkal tudunk beszélni, és például sok segítséget kapunk azoknak a gyerekeknek a felkészítéséhez, akik magántanulói státuszban vannak, és mi segítünk nekik vizsgára készülésben.

A tanárral tehát vagy tudtok kommunikálni, vagy nem. De térjünk vissza a gyerekekre: még mindig nem tudtam meg, mivel veszitek rá az erősen hátrányos helyzetű gyereket, hogy érdeklődjön mondjuk a matek iránt.

Nem rossz kiindulópont az, hogy nem muszáj, hogy érdekelje. Én mint pedagógus el tudok távolodni ettől: ha valami nem érdekli, keressünk valami mást. Szülőként nyilván nehezebb, hogy számunkra kedves vagy fontosnak ítélt dolog iránt a gyerek látszólag érdektelen - szülőként egyelőre még nem tapasztaltam meg, bár lassan én is apa leszek.

A szabadságnak persze vannak határai: a tanoda ugyan nevével ellentétben nem csak tanítással foglalkozik, de mi is fontosnak tartjuk az alapokat:a szövegértést és a matematikai alapokat, ha lehet, némi idegen nyelv ismeretet.Az odavezető út viszont már szabadabb: az egyéntől függ például, hogy keltjük fel a motivációját az olvasás iránt. Nem a mi gyerekeink számára teljesen irreleváns iskolai olvasókönyvet erőltetjük, hanem bármilyen szöveggel tudunk foglalkozni, ami érdekes-izgalmas lehet: böngészhetünk a neten, olvashatunk feliratokat, képregényt, buszmenetrendet.... Nem csak a folyamatos szövegek olvasása számít olvasásnak, vannak például felnőtt tanodásaink is, akik nem is gondolták, hogy amikor receptet nézegetnek, az is olvasás, az is egy szöveg értelmezése. . De vannak olyan társasjátékok is, amelyek szintén erősítik az olvasási készségeket, lényegében "észrevétlenül".

Maga a tanoda tehát nem csak tanulás. További előnyünk, hogy kevesebb időt töltenek nálunk a gyerekek - ami persze valahol hátrány is -, nem unják meg, mert közben bőven van "szabadidős", szórakoztató tevékenység is. Személyhez, személyekhez kötődő közösségi program a legtöbb, tehát "elrejtőzik" a tanulás benne, és semmi sem kötelező
...

A ti tanodátok egyébként is különleges helyzetű, mivel Told község az Igazgyöngy Alapítvány "bázisa".

Az Igazgyöngy szerepe megkerülhetetlen, ezen az alig több mint 300 fős zsáktelepülésen egyedülállóan szerteágazó közösségépítő munkájuk nagyban támogatja a mi munkánkat is. A tanoda, a tanulás "téma" lett, megkerülhetetlen intézmény, amivel szinte mindenkinek van valami kapcsolata, felnőttnek, gyereknek. Az Igazgyöngy felnőtt közösségi programjai nagyon erős támogató hátteret jelentenek. A falu lakói egyértelműen pozitívan viszonyulnak az Igazgyöngyhöz és benne hozzánk is - azok is, akik a "hagyományos" iskolához már nem feltétlenül viszonyulnak ilyen pozitívan, de ezen próbálunk szintén változtatni. Pusztán az a tény, hogy általunk változik a tanuláshoz való viszonyuk, ez az iskolával való kapcsolatukat is megváltoztatja a legtöbb esetben. Megjelent az a szemlélet, amiben a tanulás, a tudás érték...

ADY ENDRÉRE EMLÉKEZVE...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Hollósy Gerti
2017.01.27.


1919. január 27-én hunyt el Ady Endre, a magyar irodalom költőóriása és egyben a világirodalom jelentős költője. A halál mindig szörnyű dolog, mély gyász a hozzátartozóknak, a barátoknak, Ady halála ennél több volt, nagy veszteség egy egész országnak, az akkori irodalmi életnek.

Vagyok, mint minden ember: fenség,
Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces, messze fény,
Lidérces, messze fény.

Kihunyt a lidérces messze fény, hosszú szenvedés után megszűnt dobogni a nagy költő szíve.
Adyval kapcsolatos gondolataimat jól példázza egy fiatal kolozsvári orvosnő, dr. Kovács Margit vallomása, aki a következőt jegyezte fel róla, mikor alkalma volt megvizsgálni:

Ma is borzongva gondolok rá – írta évtizedekkel később – de elönt a személyes varázs melege és fénye is. mely Adyból áradt. Én hiszek abban – és ezt majd fel fogják fedezni – hogy minden ember kisebb nagyobb mértékben energiaforrás. Ady hatalmas energiaforrás volt, csak úgy sugárzott a szeméből , a keze fogásából, a hangjából való rejtelmes, hallatlanul vonzó erő. /1918 aug. vége/”

Igen, Adyt valóban csak csodálni lehet, ma is hat és meggyőződésem, hogy örökké hatni fog a varázs, a borzongató erő, ami a verseiből sugárzik. Itt most először valljon magáról, egy önéletrajzában:

„Születtem pedig, hajh, 1877. november hó 22-ik napján. Szilágy megye Érmindszent községében, a régi Közép-Szolnok vármegyének Szatmárral határos érmelléki kis falujában. Az apám, Ady Lőrinc a belső Szilágyságból, Lompértből került ide, mikor édesanyámat, az egykori érmindszenti református papnak korán elárvult leányát, aki egy falusi kisbirtokos nagybácsi fogadott föl, feleségül vette. Az anyám családja ősi protestáns papi család, miként erdélyi kálvinista papleány, Visky leány volt apai nagyanyám – nagyapám, Ady Dániel pedig a Wesselényiek számtartója s lompérti földbirtokos. Az Ady család egyébként – bár ez se fontos – a Szilágyság egyik legrégibb családja, ősi fészke Od, Ad, később Diósdad, s a terjedelmes Gut-Keled nemzetségből való. Régi, vagyonos és rangos helyzetéből hamarosan lecsúszott a család, s már a 16. századtól kezdve a jobbféle birtokos nemesúr kevés közöttük, de annál több a majdnem jobbágysorú, bocskoros nemes. Nagykárolyban és Zilahon is eminens diák voltam, habár a szorgalom akkor se volt sajátságom. Jogásznak kellett mennem Debrecenbe, mert így leendett volna belőlem apám kedve szerint valamikor főszolgabíró, alispán, sőt mit tudom én mi, ám igen gyönge jogászocska voltam. Budapesten, újra Debrecenben, később Nagyváradon is megújítottam kényszerű jogászkísérleteimet, de már rontóan közbenyúlt szép, kegyes terveimbe a hírlapírás. 1900 január elsején Nagyváradon kezdtem dolgozni egyik napilap szerkesztőségében és már véglegesen és hivatásosan hírlapíróként. Nemsokára a Nagyváradi Napló szerkesztője lettem, sokat írtam, de kevés verset, dacból, öntemetésből, mert hát költőnek lenni hóbortos és komikus dolog.„

1909. júniusában, Nagyváradon az „Új festők” kiállításán elmondott versében így írt önmagáról:

Sem utódja, sem boldog őse,
Sem rokona, sem ismerőse
Nem vagyok senkinek,
Nem vagyok senkinek.

Vagyok, mint minden ember: fenség,
Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces, messze fény,
Lidérces, messze fény.

De, jaj, nem tudok így maradni,
Szeretném magam megmutatni,
Hogy látva lássanak,
Hogy látva lássanak.

Ezért minden: önkínzás, ének:
Szeretném, hogyha szeretnének
S lennék valakié,
Lennék valakié
.

Vagyok, mint minden ember: fenség, lidérces, messze fény, szeretném, hogyha szeretnének” - Szeretjük ! Egy ország, sőt egy világ szereti és méltán emlegeti! Sokat idézzük bárhová illő szavait, mert Ady örök, nagyok között is tán a legnagyobb...

JÓGÁBA OLTOTT ROMANTIKA, FÜGGÖNYKÉNT SZÉTHORDOTT ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.27.


...Matolcsy Rómeó 2013 márciusa óta ámokfut a jegybank élén, azóta összesen 36 külföldi úton vett részt, ezek az utak összesen 75 millió forintba kerültek a magyar adófizetőknek – számolt be csütörtök esti híradójában az RTL Klub. Nem irigy, nem balliberális polgárok különös figyelmébe: Matolcsy négy év alatt legtöbbször a szeretőjét Vajda Zitát választotta útitársául. Kilencszer keltek útra kettesben, közös utazásaikért 10 millió forintot fizetett ki a magyar állam. Amely államot a magyar adófizető tartja el.

Szerencsére – aligha lehet véletlen – a jegybank sajtóosztályának ugyanolyan vastag a bőr a pofáján, mint Gyurcinak. Azt írták: Vajda Zita nemzetközi pénzügyi titkári pozíciója miatt utazott a legtöbbször a jegybankelnökkel, ugyanis az ő feladata volt a kétoldalú találkozók helyszíni előkészítése és a szervezési feladatok ellátása. Eddig a hír, innen a harsány indulatok.

Tény, hogy genetikai eleve elrendelések okán nem tudom elképzelni, milyen lehet Matolcsynak és/vagy Matolcsy szeretőjének lenni. Én ebben a páratlan összetartozásban nem látok semmi olyat, amivel kapcsolatban rokonszenvet érezhetnék. És – amint arra már sokszor utaltunk – nem a 30 év korkülönbség zavar, nem Matolcsy Blöff Gyuri és Vajda Zita számomra megmagyarázhatatlan ízlésvilágától háborodik fel a gyomrom, még a kapcsolat létrejöttével sincs bajom. Végképp leszarom, hogy ki mikor esik szerelembe kivel.

Hanem. Újra meg kell állapítanom, hogy az Áldott, békés karácsonyt és adventet szeretnék kívánni mindenkinek kezdetű monológ szerzőjének és előadójának lenni a NER mindenkori görénységének egyik legszégyenteljesebb manifesztációja. Ennek az embernek a puszta létezése és minden egyes megmozdulása önmagában is megmagyarázza, hogy minden ízében rohad ez az ország. Ahol a devizahitelesek nyomorán nyerészkedő, a közvagyon fölött magánvagyonként diszponáló, népes famíliáját a közösből zabáltató, kastélyokat-műkincseket felfoghatatlan indokokra hivatkozva harácsoló, a saját magáról írt könyvet is a hülyemagyarok pénzéből finanszírozó, az adófizetők keservéből fegyverkező, százmilliós prémiumokat osztogató Matolcsygyuri közel négy év után is a székében maradhat, ott velejéig rohad nemcsak a politikai elit, de elsősorban a politikai elitet vállára emelő, igénytelen polgári erkölcsiség is.

Amikor ezres nagyságrendű milliárdoknak lába kél, azért nem érdekli a népet, mert nem is érti, hogy mennyi irdatlan mennyiségű pénzről van szó, amikor 10 milliók röpködnek a feje fölött, azt annyira szánalmas tételnek találja, hogy azért nem éri el az ingerküszöbét. Ha csilliárdos kastélyokról van szó, azért szarja le, ha tízmilliós függönyről akkor meg azért. Márpedig ahol bizonyíthatóan több millió ember döglik bele a nyomorúságba, ott igen nagyvonalú gesztus Matolcsygyurik nászutait fizetni. Önként és dalolva. Matolcsy országrontó, nyilvánosság elől bujkáló, a felelősség elől menekülő, a nyilvánosságot karácsonyi bejglikkel megalázó arroganciájának csúcsa igenis ez a nőügy.

A konzervatív, nemzeti polgári kormány ideáltipikus megtestesítője. Aki akkora nagy kib*szott gavallér, hogy Párizsba, Londonba hurcolja magával a beosztottját, aki főállásban a szeretője. A lankadó férfiasságát naponta megcáfolni hivatott jóga-guru, akivel hivatalos útjai során hancúrozik, a hancúr árát pedig az alattvalókkal dobatja össze. Miután kikönyörögte és megszavaztatta magának az 5 milliós fizetést, miután az alkalmazottját-szeretőjét is legalább három fizető állásba besomta, van annyira szarrágó, hogy állami pénzen henteregjen utazgasson is vele. Ezért is érdemes volt rendszert váltani, hogy a tekintetes jegybankelnök a világ nagyvárosaiban szexturistáskodjon kedvére. Hát van olyan törvény, ami szerint tilos szeretőket közpénzen utaztatni? Na, ugye...

ÍME, AZ ORBÁN-KORMÁNY ÚJ CSODAFEGYVERE: AZ IDŐHÚZÁS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.27.Hogyan hosszabbítsd meg országlásodat a lehető legkevesebb energiával? Hát, tegyél úgy, mintha számodra másként múlna az idő, mint az ellenfeleid számára! Kifejtsük? Ha sikerül elővakarni egy ellenzékre nézve (is) kínos ügyet, akkor azt gyorsan futtassuk végig a lakájmédiánkon, szemezgessünk a tények között, ismételgessük a legcikibb részeket, ködösítsünk, vádoljunk meg embereket, és ezeket mantrázzuk a közszolgálati tévében és rádióban a lehető legtöbbször. Ha viszont nekünk akad kínos ügyünk, húzzuk az időt, fektessük az aktákat, fárasszuk ki a bíróságot, az ellenzéket és a sajtót, aztán meg lesz valahogy, amikor már senki sem figyel oda.

Hadházy Ákos, a szekszárdi fideszesből lett országos LMP-s vezető világított rá a minap arra a jelenségre, melyről persze tudtunk már, ám az országgyűlési választások közeledtével egyre érzékelhetőbben domborodik ki az a módszer, ahogy egy korrupt, pávatáncot lejtő kormány igyekszik viselt dolgait másokra aggatni. Példának kedvéért vegyük Horváth András egykori adóhatósági dolgozó ügyét, aki elég kemény dolgokat állítva állt ki a nyilvánosság elé 2013 novemberében. Azt állította, hogy a NAV vezetőinek egy részének közreműködésével egy jól körülhatárolható adózói kört különleges elbírálásban részesítettek, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki. A nevezetes zöld dosszié ügyében egy éjszaka alatt lefolytatott vizsgálat nem talált semmi törvénytelent, majd jött az amerikai kitiltási botrány, amely rávilágított arra, hogy azért nem zörög a haraszt magától. Időközben Vida Ildikó NAV elnök távozott posztjáról, és érkezett matekzseni Tállai András államtitkár, és cirka három évvel a botrány kirobbanása után gyanúsítottként idézték be a rendőrségre Horváth Andrást. No comment...

KÉTSZER IS MEGJÁTSZOTTA AZ IZSÁKI POLGÁRMESTER A VADÁSZHÁZ STIKLIT

INDEX.HU
Szerző: ROVÓ ATTILA
2017.01.27.Mondok József izsáki fideszes polgármesterről két napja derült ki, hogy szálláshely címén épített egy vadászházat EU-s pénzből, majd beköltözött oda. Mi pedig megtaláltuk a másik vendégházát is, amit még több EU-s pénzből épített egy másik faluban, az irodája mellé. És erre sem mondhatni, hogy nagyon töri magát, hogy bárkinek szállásként kiadja.

Vadászruhába öltözött német férfi nyit ajtót a kopogtatásunkra, majd hívja a ház tulajdonosát és üzemeltetőjét, hogy inkább vele beszéljünk. A parkolóban német rendszámú autók, vadétel illata lengi be az épületet, kutyák ugatják az arra járót. Karád külterületén vagyunk, az erdő szélén, ide irányítottak minket a helyiek, amikor útbaigazítást kértünk.
Ez egy működő vadászház, igazi fizetővendégekkel. Rossz helyen járunk.

Végül nagy nehezen sikerül kiderítenünk a karádiaktól, hol van az úticélunk.

Mi ugyanis azt a vendégházat keressük, amit Mondok József izsáki fideszes polgármester cége, az Agro-Wild építtetett, csaknem 50 milliós EU-s pénzből. Egészen pontosan a „Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. Úmvp III. tengelyes pályázatának nyertesei" között volt még évekkel ezelőtt. A Sonline.hu 2011-es cikke szerint abban a pályázati körben ők kapták a legtöbb pénzt, sőt, egy öszefoglaló Leader-dokumentum szerint az összes között övék volt a legnagyobb támogatási összeg...


AZ ALTERNATÍV LONDON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Zoltán
2017.01.27.


Ha valaki szereti az esőt, viszont nem jön be neki a brit főváros, mert esetleg túl nagy, vagy az emberek nem figyelnek eléggé egymásra, akkor van egy meglepő alternatíva: San Sebastian. Legalábbis Zoltán szerint, aki szakácsként dolgozik a spanyol (baszk) városban, és a Kultúrtapasnak azt mondta, ott találta meg igazán önmagát.


San Sebastián (baszkul Donostia) Baszkföld egyik legnagyobb városa, egészen fent északon, a francia határtól alig 20 km-re (olyan közel van, hogy tiszta napokon a várost környező hegyekről át is látni a szomszéd országba). 
Gipuzkoa tartomány fővárosa egyébként fontos kereskedelmi, logisztikai és persze idegenforgalmi központ, tavaly például (a lengyelországi Wrocław-al együtt) Európa kulturális fővárosa volt. 
A nem egészen 190 ezer ember lakta város azonban leginkább talán a konyhájáról híres (ezért is volt szükség erre a rövid felvezetésre). 
Mint égen a Michelin-csillag 
Tulajdonképpen számomra nem teljesen világos, miért, de kétségtelen, hogy a településen és környékén hemzsegnek a Michelin-csillagos éttermek, köztük olyanok, mint a helyi Arzak, a Berasategi (Lasartében), az Akelarre (Igeldóban) vagy a Mugaritz (Errenteriában). 
A helyzet úgy áll, hogy az egy főre eső Michelin-csillagos éttermek számát tekintve csak a japán Kiotó előzi meg San Sebastiánt, ami azért nem kis teljesítmény, ismerjük el. 
Arról már nem is beszélve, hogy például 2013-ban a világ tíz legjobb étterem közül kettő San Sebastiánban volt. Ám mint Zoltán is mondta, „San Sebastianban majdnem mindegy, van-e Michelin-csillaga (esetleg kettő-három) egy étteremnek, én még nem voltam olyan helyen, ahol nem megfelelő minőségű ételt szolgáltak volna fel”...

BARÁTNŐJÉVEL UTAZOTT LEGTÖBBSZÖR HIVATALOS ÚTRA MATOLCSY GYÖRGY

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.01.26.2013 márciusa óta vezeti a jegybankot Matolcsy György, azóta összesen 36 külföldi úton vett részt, ezek az utak összesen 75 millió forintba kerültek a magyar adófizetőknek. Az RTL Klub csütörtöki híradója szerint

Matolcsy négy év alatt legtöbbször Vajda Zitát, azaz barátnőjét választotta útitársául, vele kilencszer keltek útra kettesben, közös utazásaik 10 millió forintba kerültek az államnak.

Párizs, London, Dublin, Isztambul, Bázel, Frankfurt voltak az úticélok, és jártak közösen Washingtonban is, igaz akkor velük tartott Balog Ádám jegybanki alelnök. Baloggal - akkori legközelebbi munkatársáról és fegyverhordozójáról van szó, akiből azóta MKB-vezérigazgatót csinált - csak 7-szer utazott közösen a jegybankelnök...

A MINISZTERELNÖK MEGINT FELÁLLT A HORDÓRA ÉS SÜLETLENSÉGEKET BESZÉLT

JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.01.26.


A miniszterelnök megint felállt a hordóra és kioktatta Európát. Nem is lenne baj ezzel, ha nem beszélne sületlenségeket.

Azt mondja most Brüsszelben: "Európa régen globális jelentőségű volt, később regionális lett, de lassan már az se."

Vagyis: Európa még önmagán belül sem tudja a szükségleteit kielégíteni? Tényleg? Németországban nincs elég német autó? Spanyolországban nincs elég spanyol élelmiszer?

Mivel amikor Orbán mond valamit, nagyon javasolt sürgősen megnézni a tényeket is, ezt látjuk (2016-os helyzet):

1. Az Európai Unió a világ 1.-2. GDP-termelője, nagyjából az USA-val egy szinten.

2. A GDP-termelők erősorrendjében az első 10 között 5 uniós állam foglal helyet (Oroszország nem)

3. Az Európai Unió exportja a világba messze meghaladja az összes vetélytársáét:
- EU: 2,3 billió euro
- USA: 1,6 billió euro
- Kína: 1,8 billió euro
- Japán: 648 billió euro
- Dél-Korea: 506 billió euro.

Vagyis az Unióból a világ felé kivitt termékek meghaladják az amerikai + japán kivitelt összesen. Pedig Európa nem is exportál energiahordozókat!...

KERÜLETI VEZETÉS, KORRUPCIÓ A NEVED

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.01.27.Beszéljünk egy kicsit arról a jéghegyről, aminek Rogán csak a (kétségtelenül messzire csillogó) csúcsa. Titanic csattanhat rajta.

Budapest egyik, külső szemlélő számára nehezen elmagyarázható jellemzője az elképesztően összekutyult, jogkörök, feladatok és finanszírozás tekintetében is össze-vissza variált kerületi rendszer. Ez az a város, ahol ha az utca egyik felén veszel parkolójegyet, a másikon még simán megbüntethetnek, mert ott már más kaszál, ez az a hely, ahol egy-egy tér annál nehezebben jut felújításhoz, minél több kerületnek lóg bele a lábujja, és Burda kötésminta a "hol, kinek és mit kell fizetnünk, kitől és mit várhatunk, ki a felelős és kinek a dolga"-kérdéskör visszafejtése.

Egy kiszámítható elem van: lopnak. Változatos módszerekkel és szinteken, nagyon különböző szajrét. De lopnak, méghozzá sokat, és tőlünk. Közvetlenül. Még talán egy kerület, annak polgármestere és képviselői az a legnagyobb "közösségegység", amit átfog a hétköznapi horizontunk. Nem reális, hogy Szijjártó Pétert felkeressük, szóba elegyedjünk vele (és milyen jó is ez mindkét félnek), az önkormányzati képviselőt viszont akár fel is lehet hívni, sőt, még a polgármester is elérhető, mivel utóbbit közvetlenül választják, ezért komolyabban veszi a kontaktust a polgárokkal, mint egy miniszter, vagy egy listás honatya. 

No, de vissza a tényhez, hogy mindezek dacára lopnak. Személyesen felelnek a közös otthonunkért (hadd éljek ezzel a feltevéssel, még ha tudom is, hogy a kerületi polgármesterek jelentős része a drága budai villából száll alá a kerületébe), közös ügyként ígérik a kerületünk megóvását, felvirágoztatását négy- majd ötévente. De mégiscsak lopnak.

Méghozzá gyakran az az érzésünk, hogy az ellenzékükkel közösen. Nem létezik, hogy Juhász Péter 2014 óta vitt asztalborogatását megelőzően valahogy "nem vette észre" a belvárosi ellenzék, mit művel Rogán a kerületi ingatlanokkal. Nem létezik, hogy picit arrébb az ellenzéki képviselőknek meg korábban "nem tűnt fel", hogy bagóért bérel a Várban lakást a fideszes polgármester és kormánypárti potentátok. Erzsébetvárosban meg úgy nyom át szinte mindent a fideszes polgármester a testületen, hogy nincs is többsége a Fidesznek! Meg lehet nézni az egyes szavazásokat - bizonyos ellenzékiek pont a lényeges pontoknál mennek ki cigizni, maradnak távol, vagy akár szavazzák is meg, ami kell. 

Nem csak Mészáros Lőrinc nagyságrendjében, de kerületi szinten is nagyon ügyesen lehet zsonglőrködni az EU-s és egyéb támogatási pénzekkel. Vagyonokat lehet besöpörni például társasházak energetikai felújításával, ahol a döntéshozó, a pályázat készítője, a kivitelező és az elkészült eredményt átvevő, mondjuk úgy, akarategységben cselekszik. De korrupció szagát érezni akkor is, amikor a kürtős kalácsos bagóért települhet ki a karácsonyi forgatagba, vagy amikor az eredeti, hivatalosan engedélyezett terület sokszorosát, a teljes parkot foglalja el egy szórakozóhely, aminek cinikus módon még a nevében is szerepel a természet színe meg a bocsánatkérés, ha értik, mire gondolok...

ITT OLVASHATÓ

MONTREALI KALAND, 1976

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.01.27.„A montreali olimpia pont annyira nem termelhet veszteséget, mint ahogyan egy férfi nem szülhet gyereket” – hangzott el Jean Drapeau montreali polgármester hírhedt deklarációja az 1976-os olimpia előtt, amelynek 1,5 milliárd dolláros adósságát a francia többségű kanadai metropolisz harminc éven át – egészen 2006-ig – törlesztette. Drapeau a nagy kanadai és québeci nemzetépítő generációhoz tartozott. Gigantikus állami fejlesztések jellemezték csaknem három évtizedig tartó polgármesterségét. Metróhálózatot épített Montrealban, felépült a Place des Arts kultúrpalota, a város megszervezte az 1967-es Világkiállítást, és Dra­peau polgármesterként létrehozta 1968-ban Kanada első lottóját, amelyet nemes egyszerűséggel „önkéntes adónak” hívtak a kezdeti években.

Sok szempontból Drapeau nevéhez fűződik Montreal mai napig ikonikus – bár eléggé kopott – megalomán infrastruktúrája. A montrealiak azonban generációkon átívelő traumaként élték meg a félresikerült olimpiát. Pedig a XXI. századi budapesti polgárnak is ismerősen cseng az, amit Drapeau anno magabiztosan megígért: az 1976-os montreali olimpia kimondottan takarékos és olcsó lesz. A másik Drapeau-kezdeményezés szintén ismerős felhang lehet a mai magyar állampolgár számára: 1954 után körülbelül 30 ezer egészséges fát vágtak ki a város legfontosabb parkjában – a Mont-Royal-hegyen – azért, mert Drapeau le akart számolni a homoszexuálisok, a szerinte megrontott erkölcsű emberek és a bűnözők fák mögött történő „botrányos” tetteivel. Az önkormányzati kezdeményezést franciául „les coups de la moralité”-nek nevezték, a lekopasztatott parkot pedig évekig Kopasz-hegynek becézték a helyiek.

De mi is történt a montreali olimpia körül, amely végül 1,5 milliárd dolláros adósságot eredményezett? Dra­peau mentségére szolgáljon, hogy részben előre nem látható, hatáskörén kívül lévő fejlemények dolgoztak ellene. Például 22 afrikai ország bojkottálta az 1976-os olimpiát, tiltakozva az apart­heid-korszakbeli Dél-Afrika és az oda látogató új-zélandi rögbicsapat ellen. Az összesen 300 olimpikon távolmaradása miatt számos rendezvényt az utolsó percben töröltek a montreali olimpián...

TARLÓS ISTVÁN ROSSZUL SZERETI BUDAPESTET

FACEBOOK.COM
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.25.Tarlós István szerint, aki nem támogatja, hogy olimpiát rendezzenek Budapesten, és aláírja az olimpia elutasítását támogató népszavazási íveket, az nem szereti Budapestet. Ez egy állítás, mellyel szemben van egy másik. Jelesül az, hogy aki fölösleges és értelmetlen kiadásokra kényszeríti a fővárost, olyan pénzek elköltésére ad megbízást, mely összegek egy részének – lásd még Magyarország korrupciós megítélése – nagy valószínűség szerint kézen-közön lába kél, az nem szereti Budapestet.

Két állítás áll egymással szemben. Ezzel együtt nem gondolnám, hogy Tarlós István nem szereti Budapestet. Azt gondolom róla, hogy szereti Budapestet, de a Fideszt és Orbán Viktort még Budapestnél is jobban szereti. Vagyis, Tarlós István rosszul szereti ezt a várost.
Ha jól szeretné, akkor nem támogatná, hogy közpénzen mobilgátat építsenek a Római parton. Olyan ingatlanok megvédésére, amelyek engedély nélkül, ártérre épültek, és nem a közjót, hanem magánemberek kényelmét és gazdagodását szolgálják.
Ha Tarlós főpolgármester jól szeretné Budapestet, akkor nem támogatná a Városligetbe tervezett értelmetlen, fölösleges és költséges múzeumi negyedet, hanem egy tisztességes népszavazáson megkérdezné a budapestieket, hogy milyen Városligetet szeretnének.
Ha Tarlós úr jól szeretné az Orbán Viktor által bűnös városként kezelt Budapestet, akkor sajátos pávatáncával nem veszélyeztetné nap mint nap a budapesti emberek életét, nem kockáztatná biztonságukat. Mindez magyarra fordítva azt jelenti, hogy nem csak elkezdték volna a 3-as metró felújítását, de már be is fejezték volna.
Ha Tarlós István főpolgármester szeretné Budapestet, akkor nem nyilatkozna lekicsinylően azokról a budapestiekről, akik szeretik a városukat, és csupán annyi a „bűnük”, hogy néhány dologról másként gondolkodnak, mint Tarlós István főpolgármester.

ORBÁN LETT EURÓPA TRUMPJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.01.26.


Trump jelszavával törte rá az ajtót Orbán az Európai Unióra, és nagyjából olyan hazug módon ábrázolta Európát, mint Trump Amerikát. "Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is hibás, mindezek ellenére van lehetőség megreformálni és újra naggyá tenni az Európát" - jelentette ki az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Alapítvány brüsszeli rendezvényén mondott beszédében.

Orbán nyíltan meghirdette Európa fasizálását. A liberális demokráciát és az európai demokratikus értékeket enyhén antiszemita éllel Soros György "nyílt társadalom" eszméjével azonosította., míg a NER-hez és a putyini Oroszországra hasonlító lopakodó diktatúrákat "demokráciának" nevezte. Kijelentette, hogy "új politikai időszak kopogtat Európa ajtaján, a nyílt társadalmak helyett demokratikus társadalmakat szeretnének az emberek".

Orbán azt állította, hogy Európa két évtizede még nagyratörő célokat tűzött ki maga elé, de ezek közül egyiket sem valósította meg. Orbán megfeledkezett arról, hogy Európában a nyugati liberális demokráciák együttműködése óta nincs háború, nincs háborús helyzet, az emberek szabadon, demokráciában, az emberi jogaikat tiszteletben tartva, jólétben élnek. Orbán egy csúsztatással az ázsiai gazdasági eredményekhez képest szólta le és fokozta le Európát, ezzel indokolva, hogy fasisztoid féldiktatúrákat kellene bevezetni.

Orbán maga mögött érzi Trumpot, mintha Amerika máris olyan autokrácia lenne, mint Orbán féldiktatúrája. Mint mondta, a "világpolitika döntő eleme, hogy új vezetője van az Egyesült Államoknak és ideje komolyan venni az új amerikai elnököt". Az előző amerikai elnököt, aki tiszteletben tartotta az alkotmányosságot, az emberi jogokat, a jogegyenlőséget és a demokráciát, nem kellett Orbán szerint "komolyan venni".

Orbán szerint az új amerikai politika szempontjából történelmi mondat hangzott el Trump részéről, amelynek lényege: minden országnak joga van a saját nemzetét előtérbe helyezni. A kijelentést "jó hírnek nevezte és reményként értékelte", miközben Európa legnagyobb problémája éppen az, hogy semmilyen eszközzel nem rendelkezik az Orbán-féle diktatúrákkal szembeni fellépésre. Orbánt nem rúgták ki időben az Unióból, most már bejelentette az igényét a Unió elfoglalására és az Unió antidemokratikus átalakítására...

GYALOGPOLITIKAI FIKCIÓ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.26.


Szmog van. Meg riadó. Így minden adott volt, hogy Szegeden egyfajta kampányhírt kreáljanak valamiből, ami akár a világ legtermészetesebb dolga is lehetne. A polgármester villamosra szállt. Nem sokkal „odébb” ezt már úgy vezették be, hogy politikus ilyet még nem tett. Ami természetesen nem igaz. Még hazánkban sem. Ha nem is túl gyakori. Így aztán talán mégis önálló hírt érdemelt.

Még akkor is, ha a villamosra szállást sajtótájékoztató előzte meg. Jelezve ezzel is a kirívó alkalmat. Alkalmasint azt is jelezve, hogy ez még Botka esetében is kirívó alkalom lehet. Mert ellenkező esetben semmi értelme a demonstratív szervezéssel bíbelődni. Fotóssal, újságírókkal, hírgyártással. Márpedig akkor, ha ez mégsem a napi polgármesteri rutin része, akkor ez nagyjából ennyit is ért. Felszállt, lefotózták, elmondta a magáét. Ennyi. Már csak azért is, mert igen sokaknak valóban a napi rutin része, hogy munkahelyüket, ha van, akkor a tömegközlekedés igénybe vételével közelítik meg. Ha tudják. S talán ez, a jelenség továbbgondolása érhetné meg az időtöltést. S nem csak abból a szempontból, hogy a politikusok miért nem mernek tömegközlekedni. Mert valamiért ott motoz a kisördög: nem is csak kényelmi kérdés az, ha a politikusok olykor csak erős kíséret mellett, és szinte kivétel nélkül izoláltan közlekednek. Elvégre mi is lenne, ha Tarlós István felszállna, csak úgy, Budapest leggyúlékonyabb metróvonalán egy szerelvényre? Az egyebekről nem is beszélve...


ITT A BIZONYÍTÉK, HOGY NÁLUNK NINCS KORRUPCIÓ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.27.Óránként háromezer forintért toboroztak diákokat, hogy titokban menjenek egy rendezvényre, és ott hozzák az „elvárt viselkedést”; az ügyészség szerint alig lopnak uniós pénzt Magyarországon; a Fidesz átalakítja a Figyelőt.

Ezekről ne maradj le!


Bértapsolókat vetettek be az olimpia mellett (24)

Hat év alatt négy vádemelés lett EU-pénzek lenyúlásából (444)

Kemény éven van túl Rogán Antal (Vastagbőr)

Ha van 3 perced:


Bértapsolókat vetettek be az olimpia mellett

„Beépített emberekre lenne szükségünk” – így toboroztak fiatalokat egy tavalyi, olimpiáért rendezett programra óránként 3000 forintért. Azt nem árulhatták el, hogy honnan küldték őket. „Úgy kell tenni, mintha a konferenciára jöttél volna, figyelj végig! Kikérdezzük!” – írták, figyelmeztetve a résztvevőket az „elvárt viselkedésre”, és hogy az eseményt „dokumentáljuk”, vagyis visszanézhetik, ha valaki nem volt kellően lelkes. (24)

Hat év alatt négy vádemelés lett EU-pénzek lenyúlásából
Összesen eddig csak négy esetben loptak uniós pénzt 2011 óta – legalábbis az Orbán Viktorral időnként közösen meccset néző Polt Péter vezetésével az ügyészség eddig ennyiszer jutott el a vádemelésig. Az ügyek összértéke 300 millió forint sincs, miközben naponta nagyjából kétmilliárd forint ömlik Magyarországra. Többek között a miniszterelnök vejének lámpaügyeinél is megszüntették a nyomozást. (444)

Kemény éven van túl Rogán Antal

Nem akárhogyan jutott el egy kicsi, Vas megyei községből a miniszteri székig Rogán Antal. Se a helikopterezés, se a polgármestersége idején kötött gyanús ingatlanügyek, se a szomszédai reklámszerződései nem ingatták meg tavaly Rogán Antal helyzetét, akiről tavaly azt is megtudtuk, hogy időnként csak úgy felugrik kávézni egy régi ügyvédismerőséhez, ahol épp Habony Árpád is megfordulhat. (Vastagbőr)

Gavallér a luxuséttermek vendégeivel a budavári önkormányzat

Az önkormányzat jótékonyságából nem kell fizetnie a parkolásért annak, aki Zsidai Roy luxuséttermeibe megy a budai várba. A kerületi polgármester egy rendelettel feljogosított több, a Várnegyedben található vendéglátóhelyet és intézményt, hogy a járművel érkező vendégeik ingyen parkolhassanak. A Várban hét helyet működtető Zsidai-csoport teszi ki a lista nagyjából harmadát. (24)

Ha van még két perced:


Ablakonként 440 ezerért vett függönyt
a Magyar Nemzeti Bank. (Átlátszó blog)

Hetek óta nem válaszol a minisztérium arra, miért adtak támogatást egy mint 820 millió forintból félbehagyott gyógyszállóra, ha az önrész se volt meg, és miért befejezettként tartják nyilván az épületet. (444)

Így szórnak el százmilliókat a kormány átköltöztetésére a budai várba
. (Átlátszó videó)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelenlegi főigazgatója is gyanúsított az Eximbank ingatlanbérleti szerződése miatt indult eljárásban. (MNO)

Milliós benzinszámlára kapott állami pénzt a képviselő, aki hat év alatt egyszer sem szólalt fel a Parlamentben. (444)

A kormány vállalta
, hogy fedezni fogja a NOB olimpiai szervezőbizottságának esetleges költségvetési deficitjét és 7500 szobás médiafalut épít. (444)

A Legfőbb Ügyészség szóvivője szerint csak akkor lehet nyilvánosságra hozni a 4-es metró körüli csalásokról szóló jelentést, ha vége a nyomozásnak. (24)

Szécsény oldalanként 370 ezret fizetett egy olyan tanulmányért, amelynek a harmadát plagizálták, de volt, hogy egy teljes oldalt két képpel töltöttek meg. (Magyar Narancs)

A Terror Házát vezető Schmidt Máriához került
Figyelőt a századvéges Lánczi Tamással és L. Simon László volt államtitkárral „újítják meg”. Utóbbi kijelentette: „nem független lapot akarunk csinálni”. (444, MNO)

„A politikának nem szabad magára hagynia a könyvszakmát”
– vélekedett L. Simon László az Alexandra összeomlása miatt. (HVG)

A Rogán Antallal és Habony Árpáddal találkozgató titokzatos ügyvéd
megszüntette az üzleti tevékenységét összeférhetetlenség miatt. (Index)

Felgyújtották a kocsit, amit egy erdélyi korrupcióellenes aktivista használt. (Transindex)

Képzeljék el, ha egy politikus azt mondaná a feleségének, hogy csak lekvárt főzhet
– válaszolta a francia jobbközép elnökjelölt, amikor a felesége – állítólag fiktív – képviselő-asszisztensi munkájáról kérdezték. (Napi.hu)

Soros György cége véletlenül 2012-ig visszamenőleg nyilvánossá tette
, milyen részvények esésére tett fel pénzt. (HVG)

KAJÁT A SZEMÜNKKEL, POLITIKUST A GYOMRUNKKAL VÁLASZTUNK

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2017.01.26.Megkóstolni nem tudjuk, a sok kaja között az illatra hagyatkozni is nehéz. Ha nem ismert termékeket választunk, nehéz előre megmondani milyen lesz. Viszont a látvány befolyásolja a döntésünket. Sokszor ezt még közgazdászok is elfelejtik. Éppen így eszünkbe sincs azt mondani, hogy tudjuk előre, pontosan hova vezet egy párt programja. Viszont tudjuk, hogy mi az amitől felfordul a gyomrunk és mi az amit még bevesz. Van viszont egy gond: ismerjük a mondást, aki nem szavaz az a győztesre szavaz. Elárulok még valamit: Aki esélytelenre szavaz sokszor az is a győztest választja. Aki pedig így vagy úgy a győztesre szavaz, annak általában a programját is támogatja.

Ha egy pártból kormánypártot csinálunk, de a programjukat megannyi ponton elgáncsolva csak egy kormányozhatatlan és villámgyorsan válságba kerülő országot teremtünk meg. Nem értek egyet sok dologban a jelenlegi kormány programjával. Ilyen a labdarúgás és az Olimpia erőltetése. De egyiktől sem kell okádnom, a gyomrom mindkét koncepciót beveszi. Lehetőséget ad a korrupcióra? Bizonyára. Viszont nem olyan, mint az amikor a közösségi közlekedés kapcsán a járműbeszerzést érinti a korrupció, és a jármű sok biztonsági előírásnak nem felel meg, módosításokkal is éppen csak sikerül áttolni, majd a módosított rendszer (fék) érintett balesetben és más problémákban (keréklaposodás).

Elmondják rekord korrupcióra alkalmas. Tényleg hatalmas projekt. Hatalmas összegekről van szó, és ha a korrupció mértéke a szokott, akkor éppen annyit lopnak el egy projekt keretein belül, mintha ugyanezt a pénzt több különálló projektre költenénk el. Csak alapvetően három kérdésem van a rekord korrupció veszélyére hivatkozóktól: Valóban csak a korrupción elveszett pénz veszik kárba? Ha igen, akkor nem az Olimpia, hanem a mindenképpen megtörténő korrupció ellen kellene fellépni. Jobb az, ha több ügy kapcsán oszlik el ugyanaz a vesztesség, de esetleg a veszélyes járművek beszerzése balesetekhez kerül és akár életekbe is kerülhet? És biztos nem a sok ellenőrizhetetlen kisebb beruházásnál van nagyobb korrupcióveszély?

A nagyobb beruházásoknál ott a nemzetközi példa, az ottani költségek túllépését indokolni kell. Bezzeg a tanösvények közül azoknál amik körülbelül használhatatlanok és 0 az értékük... Vagy régebben a 30 centis kilátók. És gyanítom, hogy a használhatatlan értéktelen beruházásoknál a reális költségek és korrupció útján elfolyó pénz aránya elég durva képet mutat. Mondjuk úgy, a gigaberuházásokon kevesebbet vesztünk.

Lélegeztetőgépben, kifestett kórházi szobában számolni pedig nem más, mint tiszta demagógia. Amit nehezen vesz be a gyomrom. És egy frissen induló, hitelességre, cselekvésre törekvő politikai mozgalom is könnyen kerül vele át a "hányingerkeltő" kategóriába. Lehet beszélni arról, hogy nem minden forrás fordítható mindenre. Hogy valóban durva egy éves költségvetéshez mérve, de nem egy év alatt költenénk el, és ennek egy része közlekedési infrastruktúrára, más része országimázsra, megint más része amúgy is sportra szánt pénzből megy el. De van egy sokkal nagyobb probléma: Éppen az a megközelítés, mint az oltásellenesek hisztije, hogy "gyógyszerlobbi" és felesleges pénzkidobás, amikor mennyi másra lenne szükség.

Az egészségügyben a legjobb dolog nem lélegeztetőgépre, szövődmények miatti drága műtétekre költeni a pénzt, hanem megelőzésre. Ez olcsóbb ezen az úton tehermentesítve az egészségügyi költségvetést a kórházakat is rendbe lehet hozni. A megelőzés egyik leghatékonyabb része az egészséges életmód. Az egészséges életmód egyik része a sport. Ismert és mérhető eredmény, hogy a sportesemények és az eredmények egyaránt növelik az adott sportág iránt érdeklődő gyerekek és fiatalok számát. Népszerűbb lesz a testmozgás, ami csökkenti később a mozgásszegény életmódból eredő betegségek kockázatát.

Viszont az egész Olimpia biznisz kapcsán vannak komoly aggályaim. Nem csak azt látom, hogy egyre drágább Olimpiát rendezni, hanem talán az is eszembe jut, hogy ugyanaz a baja a Labdarúgásnak, mint az Olimpiának vagy éppen a Formula 1-nek. Ma már szerencsére nagyon nem úgy működik a világ, hogy kevés médiatartalom elérhető, és ami a TVben, a rádióban közvetített, címoldalt kap az népszerű lesz és remek példaképet ad. Ebben az időben kimondottan fontos volt az, hogy egy esemény hossza kiszámítható legyen, könnyű legyen azt közvetíteni...


AHOL LÉTEZIK ELLENVÉLEMÉNY, OTT A MEGFÉLEMLÍTÉS A GYÓGYMÓD

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.01.27.


Csak az utóbbi hetekben több olyan eset is volt, amikor a rendszerrel szembeni kritikát megfogalmazókat az eset után valamilyen kellemetlenség vagy annak burkolt ígérete követte. Az Antall József Tudásközpont vezetője kirúgással fenyegette azokat, akik kifejezik egyetértésüket az olimpiaellenes kampánnyal, a férfit, aki lefestette a kormány menekültellenes plakátjait, szólásszabadság ide vagy oda, egy trükkös jogértelmezés alapján mégis büntetőjogi felelősségre vontak, és az a Horváth András, aki 2013-ban igyekezett a NAV kivételezéseit leleplezni, adatokkal való visszaélés miatt most a vádlottak padján ül. Úgy tűnik, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében előbb utóbb elveszik az ember kedvét attól, hogy rámutasson a rendszer hibáira.

A támogatás a Miniszterelnökségtől érkezik
Január 19-én jött a hír, hogy az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetője konkrétan kirúgással fenyegette azon dolgozóit, akik nyilvánosan kifejeznék, hogy támogatják az olimpiaellenes kampányt. Az AJTK évi 600 millió forintos költségvetési támogatásból működik, és kuratóriumának tagjai között olyan nevek köszönnek vissza, mint Gulyás Gergely (az országgyűlés fideszes alelnöke), Lánczi András (a rendszer ideológusa), valamint Nógrádi György (a rendszer biztonságpolitikai szakértője). Ha ennek tudomásulvétele nem volna elég, Antall Péter, a központ vezetője bejegyzésében felhívja a figyelmet arra is, hogy a támogatás a Miniszterelnökségtől érkezik.
Kádár Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint viszont, ha Antall beváltaná fenyegetését, az „vegytiszta diszkrimináció lenne”, és a jogász szerint nehezen képzelhető el, hogy a Facebook-ra kitett üzenete fényében ne veszítene a bíróságon, ha beperelnék. Amennyiben a bíróság kimondaná, hogy a munkaviszony jogellenes módon került megszüntetésre, akkor a kirúgott dolgozó kérésére a munkaadó köteles visszaállítani annak munkaviszonyát, valamint kártérítést is fizetni, melynek maximális összegét a bíróság általában másfél millió forintban szokta meghatározni.
Ám felmerül a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben milyen légkörbe kellene egy munkavállalónak visszatérnie, és valljuk be, egy munkajogi per a kormány kegyeltjével elég erős visszatartó erő lehet bármilyen nemtetszés kifejezésétől...

AZ ÁLHÍRGYÁRTÁS NEMZETBIZTONSÁGI KÉRDÉS

MANDINER BLOG
Szerző: Sayfo Omar
2017.01.27.Az elmúlt időszak talán legfontosabb írását közölte Hanula Zsolt az álhírek ijesztő világáról. Félő azonban, hogy – ahogy hazánkban lenni szokott – ez az ügy is politikai, pártpolitikai, világnézeti kérdéssé silányul. Pedig ahogy az árvízvédelemnek, a honvédelemnek vagy a migráció kérdésének, úgy az álhírek elleni harcnak is nemzeti ügynek kellene lennie.

Fontos már elöljáróban leszögezni: aki azt állítja, hogy létezik objektív és független hírforrás, az vagy naív, vagy hazudik. A „valóság” eleve szubjektív dolog, aminek érzékelése, értelmezése személyiség-, nyelv-, szocializáció-, kultúra- és kontextusfüggő. Miután pedig a híreket emberek írják, azok szükségszerűen az ő világképüket, személyes valóságukat tükrözik. Ezt fejeli meg az intézményesített hírgyártás, mely szinte mindig és mindenhol a politikai és gazdasági érdekek zászlóshajójaként működik. Mi sem természetesebb annál, hogy a különböző hírforrások sokszor merőben ellentétes valóságként tálalják a tényeket.

Különösen szembetűnő ez napjaink átalakuló világrendjében, és az azt kísérő érdek és hírháborúban. A legyszerűsítve csak „mainstreamnek” nevezett médiaelit korábban is nehezen viselte monopóliumának kikezdését. A Brexit és a Trump-győzelem óta pedig immár egyre elkeseredettebben hadakozik a sajátjával ellentétes véleményekkel szemben.

Közben azonban súlyos hibát követ el: a hitelesség kérdését nem szakmai alapon ítéli meg, hanem ideológiai, politikai és pártpolitikai síkra tereli, hasonló ellenreakciókat váltva ki ezzel politikai ellenfeleiből, ellehetetlenítve az értelmes párbeszédet. A harc így nem a hírgyárosok és álhírgyárosok, hanem a mindenkori „ mainstream” és az „alternatív” közt zajlik. Nincs ez másként hazánkban sem...

DRÁMA AZ OSZTÁLYFŐNÖKI MUNKÁBAN

OFOE BLOG
Szerző: Achs Károly
2017.01.25.


- Tanár úr! Hol járunk?

Automatikusan kinézek a vonatablakon.

- Tápióvalami lehet.

Közben Bence a telefonjára néz, ő is automatikusan, és közli a választ:

- Tápiószelén.

Melyikünk tudja pontosabban a választ? Első ránézésre Bence. De lehetnek kételyeink. Mert én a fejemből vettem a választ, ő a kezéből. Ha eszköz nincs, lehet, hogy válasz sincs. És én tudom, hogy Tápió kezdetű település több is van. Hogy körülbelül melyik részén járunk az útnak. Hogy még fél óránk lehet Szolnokig. Nem kizárt, hogy Bence is tudja mindezeket, de arra is van esély, hogy ő csak egy pontszerű, spotszerű információt tud, az összefüggésekig már nem jut el.

1983-ban, az Interdiszciplináris Tudományos Diákkör nyári egyetemén két előadótól is hallottam a mikroelektronikai forradalomról: hogy a következő két évtized akkora változást hoz az emberiség történetében, mint a fáról való lejövetel. Csak míg az lassú volt, addig ez a húsz év még egy ember életében sem túl sok. Hogyan fogjuk kibírni pszichésen?

Azóta már harminckét év is eltelt. És valóban: nem ugyanazon koordinátarendszerben mozgom Bencével. És a változás tempója nem lassul. A hatások pedig tényleg lehangolóak. Az agykutató ezt mondja erről:

AHOL HÚSZ ÉVE UGYANEZEKET A DÖBRÖGIKET VÁLASZTJÁK ÚJRA MEG ÚJRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.01.25.


A mai nap Döbrögije az aranyszájú talpig becsületes Mondok József, aki 1998 óta élvezi a Bács-Kiskun megyei 5600 főt számláló Izsák lakóinak bizalmát. A település egyetlen benzinkútját üzemelteti, a trafikos buliból sem maradt ki és vadászmester...

...2014-ben a helyi Döbrögi (Mészáros Lölö demo változata) egyik cége, a Mondok Kft. EU-s forrásra pályázott a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán: 35 millió forintot nyertek egy vadászház építésére. A vadászház felépült, nyilvántartásba is vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként. Ámazonban a helyiek szerint Mondokék soha nem hirdették, hogy az ingatlanba vendégeket várnak, és az interneten sehol nincs nyoma annak, hogy a vadászházban meg lehetne szállni -írja az ügylet nyomába eredt 444.hu. Döbrögi természetesen gyűlöli a sajtót, bujkál, elérhetetlen. Pedig nem volna rossz megtudni, hogy ezt mégis hogy gondolta.

Addig is, ameddig Lázár János a soron következő kormányinfón bejelenti, hogy ugyan nem milliárdokról van szó, de mégiscsak a település fejlesztésére elnyert több tízmilliós nagyságrendű európai pénzek alakultak át magántulajdonná – már amennyiben Döbrögi Józsi saját bevallása szerint a betörésektől való félelmében egyszerűen beköltözött a panzióba és sajátjaként kezeli azt -, beszéljünk egy kicsit a Mondokhoz hasonló földesurak által vadászházanként, parcellánként, trafikonként felélt országról: