2016. március 6., vasárnap

SZÍRIÁBAN NEM LANKAD A TŰZSZÜNET HEVE

ARMAGEDDON NYOMÁBAN BLOG
Szerző: Andre Lowoa
2016.03.06.


A szír-török határ török oldaláról Kardigan hadseregének tankjai Szíria Idlib tartományának Dikmetash nevű települését lőtték két ótán keresztül.
Sheikh Hilal térségében a dzsihadisták ismét egy elkeseredett kísérletet tettek az “Élet Útja” egy szakaszának a megkaparintására. Aleppoba szorított tezsvírjeik gondjain enyhítendő. Most is rajtavesztettek. A szír SANA hírügynökség jelentése szerint a kormányhadsereg teljesen fölmorzsolta a támadó hordát, számos latoregyedet elpusztítva.
Latakia hegyvidéki területein dzsihadistáknak nem éppen biztonságos dolog bámészkodgatni a békés tájban. Látványos módon. Mert valahonnan jön egy orosz vadászrakéta, oszt’… Ali Al-Darii az “Ahrar al-Sham” banda latorvezére és szűkkörű kísérete megtanulhatta a leckét. Sokra már nem jutnak a tudásukkal.

ITT OLVASHATÓ

7 FRISS BOTRÁNY ÉS 7 SÚLYOS ÜZENET ORBÁN VIKTORTÓL

DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.03.06.


Elég sok posztunk kezdődött, vagy ért már véget úgy, hogy ennél mélyebbre már nehéz süllyedni, de még biztos sikerül. Az elmúlt 10 nap azért volt kiemelkedően érdekes, mert a kormány nem a szokott tempóban húzta lefelé a pincébe az országot, hanem mintha perecelt volna a lépcsőn és egy pillanat alatt zuhant több métert. Ez csak azért érdekes, mert lehet, hogy a kopaszok bevetésével és a gátlástalan lopás törvényesítésével már feszegetik a Bozóki Andrást nem olvasó, a liberális autokrácia kifejezés hallatán bambán bámuló átlagbirkák béketűrését is.
Érthetetlen módon kockáztatnak, hiszen a menekültügy a malmukra hajtja a vizet, de amikor kétharmad szerint rossz irányba mennek a dolgok és a hithű idiótákat leszámítva mindenki tudja, hogy ezek lopnak-csalnak-hazudnak, akkor csak addig a pillanatig érezhetik magukat nyeregben, amíg fel nem tűnik egy szinte bárki a túloldalon.  

Íme az elmúlt napok mocsokságcunamijával mit üzen nekünk Orbán Viktor:

ITT OLVASHATÓ

ZABOS JAVASLAT: LÓVASUTAT VAGY LOVAS UTAT A CSEPELI HÉV HELYETT

CSEPELIEK BLOG
Szerző: csú
2016.03.06.


Kedves Leendő Utasok!
Célunk, hogy a Csepeli HÉV helyén a Főváros ne villamost üzemeltessen.
Mi a Lóvasút visszaállítását kezdeményezzük. (Természetesen ennek a kezdeményezésnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, de arra a meggyőződésre jutottunk, hogy az előnyök kiemelkedőek a hátrányok mellett.)
Előnyök:
- a lóvasút biztosan nem rontja a városképet
- unikummá tenné a 2024-es olimpiát (olyan olimpia ebben az évszázadban még nem volt, ahová a nagyérdemű közönség lóvasúton utazhatott volna a helyszínekre)
- környezetbarát (a termelődő lócitromok elszállításáról a lelkes közmunkások gondoskodnak, kormányunk és önkormányzatunk óvva figyelő szeme előtt
- a lóvasút közlekedhetne továbbra is a Boráros térig  és javasoljuk
Budapest további részeinek a bekötését is

ITT OLVASHATÓ

CSINÁLJUNK EURÓPÁT MAGYARORSZÁGBÓL!

JEHU BLOGJA
Szerző: jehu
2016.03.06.

Orbán és társasága vagy EU – ez a kérdés, válasszatok!
Orbán, óvatlanul, jól hangzó szlogennel ajándékozta meg demokrata ellenfeleit. Kérdés, a demokraták akarnak-e, tudnak-e a helyzettel kezdeni valamit.
A Kedves Vezető – a korrektség kedvéért ismerjük el: egy konkrét összefüggésben – hihetetlen tömörséggel, lényegre törőn fogalmazta meg a maga és tágabb, főleg „gazdasági” értelemben vett családja  általános „politikaiprogramját: nem csinálunk Európát Magyarországból...
Itt olvasható a szöveg a maga egészében az orbáni – szokás szerint hazug – kontextusban.
Az első pillanattól világos volt, hogy Orbánék nem akarnak Európát csinálni az általuk elbitorolt országból.
ITT OLVASHATÓ

ÖTVEN ÉVE ÍRTÁK

FŐVÁROSI BLOG
Szerző: Fővárosi Blog
2016.03.06.


Nem lett Budán trolibusz, de lett felüljáró Albertfalván, és jutott pénz új HÉV szerelvényekre is. Megnyílt a Sport Szálló, a mai Flamenco. Hogy miért kellett kiüríteni a Rókus kórház egy részét, és hogy lehetett pénzt csinálni a pesti galambokból? Kiderül az ötven évvel ezelőtti cikkekből. 

Március 2: Épül az albertfalvi felüljáró. A 6-os út budapesti bevezető szakaszán, Albertfalva és Budafok között, a nagykanizsa-fehérvári vasútvonal gyakran lezárt sorompói előtt a gépkocsik százai sokszor percekig kénytelenek várakozni. Ezért a Fővárosi Tanács intézkedésére közúti felüljáróval hidalják át a vasútvonalat. A felüljáró megépítése után - 1968-ig - a Budafoki utat kétpályássá alakítják ki egészen a Kondorosi útig; onnan ugyan egypályás, de korszerű út vezet majd a felüljáróig. Ezzel a Dunántúlról érkező járműveknek jó közlekedési lehetőséget teremtenek egészen a Boráros térig. Az új felüljáró vasbetonhídja 75 méter hosszú lesz, s kétoldalt mintegy 900 méter hosszú töltés vezet fel a hídra. A felüljárót előreláthatólag még az idén átadják a forgalomnak. (Népszabadság) 


ITT OLVASHATÓ

EZEK A MÚSOROK MIÉRT NINCSENEK ITTHON?

GA WEB MÉDIA GROUP
Szerző: Győrfi András
2016.03.06.

Van egy zseniális műsor formátum. Nevezzük inkább megközelítésnek. Humorba csomagolt kőkemény témák, oknyomozó újságírással leöntve. John Oliver, John Stewart, Stephen Colbert és még egy sor komikus van és volt az USA-ban akik aktuális, kevésbé aktuális, mindenképp komoly, nehéz témákat dolgoztak, dolgoznak fel hétről hétre. Szórakoztató és sokat mondó. Egyik szemed sír, a másik nevet.
Szó szerint. Érdemes megnézni például az alábbi epizódot. ITT OLVASHATÓ

DESPOTA-SZOLGÁKAT EGYSZERŰBB NEVELNI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.03.06.


A mindennapi pedagógiai viták, mint arról már szóltam, nem kicsit vannak felpörögve. Ennek sok olyan, különben hasznos hatása is lehet, lehetne, ami túlmutat azon, hogy a CKP-t mennyire, vagy mennyire nem tartjuk hitelesnek. Az egyik ilyen hatás az, amire egy korábbi írás újraközlésével céloztam. Az egyes pedagógusok megpróbálhatnak tükörbe pislantani. Meg esetleg egyes fogalmakat leülepedni hagyni.

Talán fokozottabban is figyelni kezdünk az egyes fogalmakra, és azt övező tévedésekre is. Időrendisége miatt nem írnám, hogy ezért szúrt szemet, amikor Pukli igazgató úr olyan fogalmi katyvaszt adott elő, amivel összemosta a liberalizmus sokkal inkább társadalmi, politikai, illetve közösségszervező elvekkel telített fogalmát, a laissez faire-rel. Mely utóbbi sokkal inkább egyfajta vezetési stílus. Mely összemosásért egy közoktatási vezetői szakvizsga megszerzése során kínos vizsgahelyzetért fizethetne valaki. Mely szakvizsga szerintem kell egy iskolaigazgatónak. Meg, ha jól rémlik, vagy négy éve törvényileg is elvárt egy intézményvezetői képzettség. De hagyjuk a szegény igazgatót tüntetést szervezni, és maradjunk a fogalmaknál? Hagyjuk! Már csak azért is, mert az említett összemosással többet árult el a saját fejében uralkodó fogalmi zavarnál.

Ezt akkor kezdtem gyanítani, amikor egy olyan írásba botlottam, pontosabban ajánlották elolvasásra, mely a liberális nevelés megbukottságáról értekezik. Az írás sok szempontból „üres halmaz”. Egyszerűen azért, mert ugyanazokat a gondolati kliséket sorakoztatja fel, amelyek bőséggel hallhatók úton-útfélen. Nyakon öntve a féligazságok olyan mártásával, amely féligazságokkal nem nagyon lehet vitatkozni. Mert az az állítás, hogy a gyermek azt a viselkedésmintát fogja „zsigerből” követni, amit megtanítanak neki, az kétségtelenül igaz. Ezt valószínűleg hordában élő őseink is tudták már. Ezt leszögezni tehát nem nagy kihívás. Maga az írás felütése már inkább szembeszökő. Azzal az állítással indít, hogy egyre több a „hisztis” gyerek, és ez a liberalizmus bűne, és majd az írásban megtudjuk a megoldást. Legelőször azt, hogy „ha egy gyerkőc életében nincsenek szabályok, nincs rendszer és főleg következetesség, akkor jön” az, amit a köznyelv „hiszti”-nek tekint.


ITT OLVASHATÓ

PANAMA JOBB, VAGY MAGYARORSZÁG?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: EMDIMIRADOR
2016.03.06.


Kezdjük Panamával, a Mirador blog kérdése egészen pontosan úgy hangzik, Panamában jobb-e lenni panamainak vagy Magyarországon magyarnak.
„1, Keresetek
2014-es adatok szerint Panama GDP/fő mutatója 11 946 US$ volt, ami egy kicsivel elmarad a magyar adat mögött (14 023 US$). Fontos azonban megjegyezni, hogy amíg Magyarországon az elmúlt 15 évben csak 2,8-szorosára nőtt a nemzeti össztermék (133 milliárd dollár), addig Panamában 4-szeresére (46 milliárd dollár). Ennek oka a csatorna 1999-es panamai kézbe kerülése, aminek köszönhetően az ország gazdasága a 2009-es gazdasági világválságig 10-12 %-kal bővült. (...)
A statisztikák alapján Panama 2018-ban megelőzi Magyarországot, de ne feledjük, ezek csak statisztikák. Sem a GDP, sem a PPP nem ad valós képet arról, ami ma Panamában valóban zajlik.
Panamában nem számolnak átlagfizetést, mivel a többség nem készít adóbevallást, így nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák. Nincs mit tenni, mint végignyálazni az álláshirdetéseket, és csemegézni belőlük. Ez alapján egy
- orvos nettó 430-570 000
- földmérő nettó 320 000
- ápoló nettó 310 000
- sofőr nettó 250 000
- fodrász, kozmetikus nettó 230 000
- autószerelő nettó 230 000
- nehézgépkezelő nettó 230 000
- rendőr nettó 230 000
forintot kereshet egy hónapban. Jól látható, hogy nem csak a minimálbér, a fizetések is jóval magasabbak, mint Magyarországon.
2, Adózás
Panamára adóparadicsomként tekintenek, ami félig-meddig igaz is. Külföldiként céget alapítani nem nehéz, de csak bizonyos szektorokban, főként kereskedelemben és pénzügyben éri meg kihelyezni a céget ide. Panamaiként már messze nem ennyire fényes a helyzet, de mint látni fogjuk, azért még így is sokkal kisebb az elvonás, mint odahaza.
Magyarországon az ÁFA 27 %-os, Panamában az ITMBS-nek nevezett forgalmi adó 5-7 %, terméktől függően, de az alkoholra pl. 10 %, a dohányárukra pedig 15 %. Ennek ellenére - ahogy azt lejjebb majd látjuk - majdnem minden drágább, mint Magyarországon.
Panamában van személyi jövedelemadó. Évi 11 000 dolláros, vagyis havi 917 dolláros (kb. 260 000 Ft) keresetig ezt nem kell fizetni. Havi kb. 1,2 millió forintos bérig 15 %-ot, a felett 25 %-ot kell az államkasszába átutalni.
Létezik társadalombiztosítás, ami 9,75 %-os elvonást jelent a munkavállalótól, a munkáltatóra további 12,25 % adót vet ki. Panamában van olyan, hogy oktatási hozzájárulás, ami 1,25 % mínusz a munkavállaló, 1,5 % a munkáltató részéről. (...)
Egy autószerelő ma Panamában havi 800 US$-os, kb. 230 000 forintos bérrel számolhat. Mivel ez az összeg nem éri el a 260 000 forintos szintet, ezért nem kell utána SZJA-t fizetni. A TB és oktatási hozzájárulás összesen 11,25 %-os elvonást jelent a munkavállaló, és 13,75 %-ot a munkaadó részéről. Ez azt jelenti, hogy egy autószerelő bruttója az SZJA-mentes 260 000 Ft, ennek nettója pedig 204 000 Ft. A teljes elvonás a munkáltatói járulékokkal együtt összesen 22 %, ami töredéke az otthoninak.
ITT OLVASHATÓ

HELLO MAGYAROK!

A HÓVIRÁG-KIRÁNDULÁS: AZ ALPOKALJA EGYIK LEGJOBB ERDEI TÚRÁJA
Szerző: Laslavic Tímea
2016.03.06.


Immár három éve minden februárban, a hónap vége táján mini-kirándulásra kerekedünk fel a Bécstől mintegy 40 kilométerre fekvő Lajta-hegység lábához. Most is egy olyan februári vasárnapot választottunk ki, amikor sütött a nap, és tudtuk, hogy találkozunk még hóvirágokkal is
Lajta-hegység (németül: Leithagebirge) legmagasabb pontja mindössze 480 méter magas: ez itt az Alpokalja legészakibb tagja. Ma Ausztriához tartozik, míg korábban a Magyar Királyság és Alsó-Ausztria határvidéke volt. A hegység déli lábánál fekszik Kismarton (Eisenstadt).
Mi nem másztuk meg a hegységet, mert nem vagyunk fittek: éppen csak egy kétórás sétát tettünk meg a hozzánk legközelebb lévő lábánál. Mannersdorf am Leithagebirgefalu közvetlen szomszédságában jártunk, ahova sokan ruccannak ki hétvégén a miénkhez hasonló céllal: egy jó kis sétát tenni vagy biciklizni a friss levegőn, a fák között. A Naturpark Wüste bejárata után két irányba is el lehet indulni, így két eléggé különböző hangulatú kirándulásunk lesz. Le lehet térni balra, egy csendesebb területre, vagy fel lehet fedezni az erdőben lévő egykori kolostort.
ITT OLVASHATÓ

HOGY KI A BŰNÖS KOMMUNISTA, AZT ÉN DÖNTÖM EL

HVG - NYÜZSI
Szerző: Domány András
2016.03.06.


Üzeni Orbán Azerbajdzsánból.
Ma Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó koszorút helyezett el a Tisztelet Fasorán, Hejdar Alijev nemzeti vezető sírjánál.
Node ki volt ez az Alijev? 1967-ben, 44 évesen lett az azerbajdzsáni KGB (Állambiztonsági Bizottság, vagyis titkosrendőrség) vezetője. A méregdrága ajándékokkal megvesztegetett Brezsnyev pártfőtitkár-államfő kedvenceként öt év múlva az Azerbajdzsáni Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára. 1982-ben Andropov vitte Moszkvába első miniszterelnök-helyettesnek, és előléptette a Szovjetunió Kommunista Pártja Politikai Bizottságának tagjává. Nem vitás, hogy az általa vezetett köztársaság gazdasága jól fejlődött, de közben Alijev mindvégig együttműködött a helyi maffiával a kőolaj, a Kaspi-tengeri kaviár, a gyapot, gyümölcsök és egyebek feketekereskedelmében, és könyörtelenül leszámolt ellenfeleivel. Végül Gorbacsov mondatta le 1987-ben, de a korrupciós vádakat nem vizsgálták ki komolyan.
Azerbajdzsán függetlenné válásakor Alijev megjelent szűkebb hazájában, az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle Örményország által elválasztott Nahicsevanban, és hirtelen ottani nacionalistaként feltűnve megszerezte az ottani vezetést. Majd miután a mindeddig egyetlen demokratikusan választott azeri elnököt, az 1992-ben hét jelölt közül 54%-os többséget szerzett nem-kommunista Abulfaz Elcsibejt egy év múlva lemondásra és emigrációba kényszerítették, Alijev lett az államfő. Ugyanolyan könyörtelen és keménykezű vezető volt, mint a szovjet időkben.

ITT OLVASHATÓ

VEDD ÉSZRE A MOZGÁSSÉRÜLT EMBEREKET!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.03.06.

Most beszéltem telefonon Brandt Viktorral, az Álomszállító megálmodójával és kivitelezőjével. Viktor 8 éve folyamatosan a szabadidejét és saját pénzét belerakva akar segíteni a mozgássérülteknek azzal, hogy ingyen szállítja őket és hozzásegíti egy teljesebb élethez. Gyerekként átélte a nagymamája mozgáskorlátozottságát, ami miatt küldetésének tekinti, hogy jót tegyen a mozgássérültekkel és minden erejével segíteni tudjon nekik.  Több, mint egy órát beszéltünk telefonon, amin keresztül átjött a fanatizmusa és a határokat,akadályokat nem ismerő lelkesedése. Egy nagyon önzetlen emberről beszélünk, aki SOHA nem fogadott el egy mozgássérülttől sem pénzt. Most a közösséget hívja segítségül, ugyanis...
Végtagkölcsönzőt üzemeltetek. Én vagyok a szeme annak, aki nem lát. Én vagyok a lába annak, aki nem jár. 
Viktor nagyon sokat beszélt arról, hogy nem működik az egészséges emberek és a mozgássérültek közötti kommunikáció. A világnak le kéne lassulnia, mert nem állapot, hogy az emberek segítség nélkül elrohannak a mozgássérültek mellett. Meg kell változtatni a gondolkodásmódot. Például nem elég akadálymentesíteni az épületeket, ha nem tudnak az érintettek eljutni oda.
ITT OLVASHATÓ

ŐRÜLET ÉS RENDSZER

K ÚR ÍR
Szerző: szeletommy
2016.03-06.

Ha nem tetszenének tudni, már egy hete forradalom van, jobban mondva királypuccs. Vagyis nem puccs, de magyarul nincs is erre pontos kifejezés, tény, hogy az apostoli kormányzó szerzett valahonnét egy erős kihangosítót, felszerelte egy Lada Nivára és ez az, amitől forradalom lett, ugyanis napok óta rohangál Budapesten, és csendháborítás útján közli, miszerint átvette a hatalmat.
Hát szervusz, király, mondaná a nép Rejtőben, szervusz nép, mondaná a király, akkor most mi van?
Nyilván semmi, Borbély József apostoli bútorgyárosnak a világon semmi köze nincs egyetlen reális politikai erőhöz sem, de azért az is téved, aki egyszerű futóbolondnak nevezi. Ő ugyanis nem egyszerű. Ő kifejezetten bonyolult. Különben egyáltalán nem érdektelen figura, hogy mást ne mondjak, időnként átveszi a hatalmat, utoljára másfél éve tette, akkor nem sokat vettünk belőle észre, főleg, mert nem volt még kihangosított kocsija. Ezzel szemben most van, és mint egy Berliozba ojtott bolygó hollandi, száguldozik fel és alá, bömböl a Rákóczi-induló, ordít belőle a beszéd, amiben bejelenti a hatalomátvételt, az utca népe pedig nem érti, mi folyik itt.
Lehet megnyugodni: nem folyik semmi.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS A ZSIDÓK - A HÍZELGŐ ÁTVERÉS ANATÓMIÁJA (5. RÉSZ): AZ ÁTVERÉS KOMMUNIKÁCIÓS TERVE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Göllner András
2016.03.06.


Göllner András hét részes sorozatának ötödik része a KMH-ban már publikált negyedik, harmadik, második és első részből folytatódik. A szöveget magyarra fordította a KMH részére Kertész Ákos.
“A holokauszt emlékezete kormányunk politikájának és hazánk nemzeti identitásának a sarkköve”. (Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete.)


2013-ban, miután túl sok csapás érte nemzetközi megítélését, Orbán úgy döntött, hogy egy globális PR kampányt indít útnak, többek közt azért, hogy lerázza a nyakáról az olyan akadékoskodó zsidókat, mint Elie Wiesel, Randolph L. Braham, vagy akár Ronald Lauder, a Zsidó Világ Kongresszus elnöke. Lauder, 2013 elején azt nyilatkozta, hogy a Zsidó világ-szervezet azért választotta a 2013 Májusában tartandó kongresszusának helyszínéül Budapestet, mert megelégelte az antiszemita megnyilvánulások drasztikus terjeszkedését abban az országban, ahol az Európai zsidóság harmadik legnagyobb csoportja él. „Félreérthetetlenül akarjuk figyelmeztetni Magyarországot, hogy nagyon veszélyes utakon jár”. (Lásd: The Jerusalem Post, 2013. Május 4).

A félreértések elkerülése végett, muszáj leszögeznem, hogy az idáig több száz milliárd forintot felemésztő, és folyamatosan frissített kommunikációs kampányt, amelyről most, és e sorozat hátralevő részei beszélnek, nem kizárólag a nemzetközi zsidóság meggyőzésének céljából indította útjára az Orbán kormány. Badarság lenne annak az állítása is, hogy Orbán, kizárólag Wiesel, Braham, Lauder, az ADL, vagy a Wiesenthal Intézet kritikus megjegyzései miatt vágott bele ebbe a százmilliárdokat felemésztő nagyberuházásba. Mint azt már több helyen is bemutattam, (Lásd: „A Fidesz nyelve”, Kanadai Magyar Hírlap, 2015. Április 24, vagy „Hungary Facing a Slow Slide Into Despotism” The National Post, Toronto. 2015. Szeptember 15), a mega-PR kampányra azért volt Orbánnak szüksége, mert világossá vált számára, hogy ha nem mutat egy másfajta arcot a külföld felé, a külföld elzárhatja mindazokat a pénzcsapokat melyek életben tartják, nem csak a magyar gazdaságot, hanem saját üzleti körét, családi vállalkozásait.


ITT OLVASHATÓ

BÓDÍTÁS FUTBÓLIÁBAN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.03.06.


A film azt leplezi le, hogy a mindenkori diktatúrákban a sportot, közelebbről a futballt miként állítják a politikai propaganda, a népbutítás szolgálatába.

Orbán Viktor futballal manipulálni remélt népének sugárzott tanmesét március 5-én, szombaton este az ATV. A csodacsatár című filmszatíra 1956-ban, vagyis a Rákosi-rendszer utolsó évében készült el A Munka Vörös Zászló Érdemrendjével kitüntetett Hunnia Filmstúdió műtermeiben. A Keleti Márton háromszoros Kossuth-díjas, érdemes művész által rendezett alkotás első képsorain zsúfolásig tele futballstadion, ahol az aranycsapat tagjai küzdenek, élükön Puskás Ferenccel. A díszpáholy első sorának kényelmes foteljeiben az államfő, a miniszterelnök és a kormány tagjai. Mögöttük állnak, vagy a betonpadkán ülnek a talpnyalók. Az üzletemberek, a fűzfapoéták viszont még nem ott lebzselnek, hanem a nézőtér első sorában ülnek...

– Hazánk nagyjai az elnöki páholyból buzdítják végső erőbevetésre szívósan küzdő csapatunkat – halljuk a meccs elmaradhatatlan kellékétől, a néphülyítésben élen járó rádióriportertől a lelkesítő mondatot. Miközben a film más jeleneteiben Puskás és Kocsis kisebb szerepet is játszik, a válogatott többi tagja pedig élő díszletként tűnik fel, miért, miért nem, Szepesi Györgyöt Sinkovits Imre személyesíti meg. Ezért a közvetítésben a színész hangján hangzik fel az is: – Ilyenkor eltűnnek, kedves Hallgatóim, a politikai viták, a pártvillongások és az ellentétek. Most csak egy érdek van, a győzelem. Most csak egy jelszó van: „Mindent bele!” Amit aztán az ország apraja-nagyja visszhangoz egészen a vereségig, amikor a rádiós a másik véglet szerint hangszereli mondanivalóját: „Inkább a saját halálhíremet mondtam volna be, kedves Hallgatóim… Kettő–null. Mindennek vége!”

A hatvanéves film minden jelenete, minden mondata elevenünkbe vág...

ITT OLVASHATÓ

A SPORTOLÁS HALÁLOS VESZÉLYEI

MAGYAR NARANCS - KOmplett BLOG
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.03.06.


Most már kicsit több mint fél éve sportolok, minden nap. Amikor elkezdtem, úgy tűnt, a szűkebb és tágabb környezetem csupa mozgásszakértőből áll, és hogy nincs nagyobb veszély, mint megmozdulni. A tanulságokról.

Az az ember voltam, aki soha életében nem sportolt. Annak idején az iskolaköröket úgy „róttam”, hogy a barátnőimmel elbújtunk a kerítés tövében, és csak az utolsó résznél kapcsolódtunk be a programba. Az egyetem első két évében is volt kötelező testnevelésünk, én ott a laza pingpongot választottam, utcai ruhában – és annak idején kilenc éven át csak szoknyát viseltem – ütögettem a labdát.

Körülbelül annyi energiát emésztett fel a dolog, mint a korsóemelgetés. Meg is ideologizáltam persze az egészet, abból kiindulva, hogy szeretném, ha a testem sokáig „használatlan” maradna. Mert ugye ha például egy ruhát sokszor hordunk és sokszor mosunk, kinyúlik, megfakul, kuka. A testünk is anyag, nem akartam idő előtt erre a sorsra juttatni. Az a típus vagyok, aki időnként kampányszerűen fogyókúrázik, de a mozgást akkor se iktattam be a tervek közé, mert koplalni, sanyargatni magamat magas szinten tudom, és ez elégnek bizonyult.

ITT OLVASHATÓ

BEETHOVEN? BARTÓK? FENÉKET! ÁKOS MŰVÉT MUTATJA BE AZ OPERAHÁZ AZ 1956-OS FORRADALOM 60. ÉVFORDULÓJÁN!

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző:  narancs.hu
2016.03.06.


Mondja valaki, hogy nem igaz. Cáfoljon Ókovács Szilveszter vagy maga az alkotó! Mert ez nem lehet igaz!

Ha valaki azt hinné, hogy Schmidt Mária kormánybiztosi kinevezésénél, vagy annál, hogy az emlékév fővédnöke Kövér László lett, már nem lehet nagyobbat rúgni az 1956-os forradalomba, olvassa el a Magyar Állami Operaház műsorfüzetét.

Aztán olvassa el még egyszer. Meg még egyszer.

De talán még akkor sem fogja elhinni, hogy október 23-án (s majd még számos alkalommal) a popipari fűzfapoéta, a Kossuth-díjas előadóművész, Ákos művének lesz az ősbemutatója!
Noha a tájékoztatóból egyelőre csupán az derül ki, hogy a Kádár utolsó beszéde című ún. „történelmi áttűnés” (anyám, borogass!) zeneszerzője Ákos, a „koncepció” maga Ókovács Szilveszter, a „látvány, videó” Kiss Sándor, a rendező pedig Novák Tamás.

Még azt is lehet tudni, hogy
Kádár János, Rajk László, Péter Gábor, Farkas Mihály
Szerepét fogják eljátszani egyelőre meg nem nevezett, vélhetően mindenre kapható színművészek vagy énekesek, vagy ki tudja kik...

ITT OLVASHATÓ

URALKODÓI TÖBBES

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2016.03.05.


Ha valaki
öt kastélyban lakik
meg egy reterátban a
stadion tövében
és egy budai villában;
ha valaki
ott él a nép szavában
a jelzős szerkezetekben
és a tananyagban
vagy a dohányfüst kormában;
ha valaki
ott van minden hiányzó falatban
a kórházak málló vakolatában
a közpénz jellegében
a szorzásban és az osztásban;
ha valaki
magát petézi a halott húsba
tőle nyüzsög a színpompás tetem
ő falja, ő kap belőle szárnyra:
az mondhatja csak, hogy
“mi, magyarok, úgy döntöttem”.


ITT OLVASHATÓ

ElmenTEK A PICSÁBA!

TAUREG BLOG
Szerző: Taureg
2016.03.06.


A Diktátor alávaló alattvalója, Hajdú János TEK Góré tegnap védett személy jelenlétére hivatkozva lezárta a Múzeum körutat. Ismerős a szitu: épp egy éve tették ugyanezt velünk a Kossuth téren, lebontva a sátrainkat, minket meg elszállítva. Összefoglalom, mi a teendő ellenük.

Bevallom, meglepett ez a történés, ugyanis politikai hiba a Narancsmaffiától. Egészen eddig a pontig ugyanis Büki Zoli tüntetése semilyen veszélyt nem jelentett Orbán önfényező Múzeumkertezésére. Ott lesz tízezer Narancsrobot, mellettük párszáz demokrata, kettejük között háromszoros rendőrsorfal: nem egy nagy kaland, sima ügy a számukra, még jól is jön ki belőle a Diktátor: lám, mily sokan vannak Ők, s mily kevesen az ellenük levők. De mondom: ez volt EDDIG. Ám mióta az esernyős tüntetés Kockásinges Forradalommá érett, és ismét tízezrek várhatók a délutáni tanártüntetésre, hibát hibára halmoz a Felcsúti Gazda, és csicskaserege. Innentől ugyanis MINDEN keménytökű demokratának kutyakötelessége kimenni a Zoli tüntetésére, szembemenve a Diktatúrával, és bevállalni, ami ezzel jár. A Demokrata Ellenállás egészen tegnapig CSAK a délutáni tanártüntetést támogatta, épp azért, amit leírtam az előbb: nem tesz jót a demokratáknak, ha a Narancssajtó egész nap azt mutogatja: tízezer Orbánfan és csak párszáz demokrata. De ettől a perctől minden megváltozott: innentől természetes, hogy TÁMOGATJUK a délelőtti tüntetést is, és ott is leszünk, harcrakészen.

ITT OLVASHATÓ

GOEBBELS A KUTYALINGAM - KÁZMÉR KIRÁLY INTELMEI TÓNIHOZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.03.06.


Így megy ez:

„Én má’ nem muzsikálok,/ csak egy jelet adok a gépnek:/ ő mutassa meg helyettem,/ ahogyan mozdul bennem a lélek./ Kicsit félek, de arra gondolok,/ vajon mit várok a sorstól,/ ha hányok az édestől,/ és izzadok a sóstól…”
(Quimby)


Drága, egyetlen Tóni, te Rogánunk nekünk! Eszet azt nem adott a főnököd a magas hivatalhoz? Kitetszik, hogy nem igazán. Tudod, Tóni, az egész ország az nem Szakonyfalu, ahol az asszonyok ütik a tökmagot, miközben édes mesékkel szórakoztatják egymást, és mégis többet tudnak a világról, mint te, aranyom. Nem köllött volna oly éteri sebességgel odahagyni a gyerekkort, és belevetni magad a nagyváros bűnös forgatagába, abból jó nem nagyon szokott kisülni.

Most már, hogy elmajszoltad a hamuba’ sült pogácsát, meg elfeledted az atyai intelmeket, és végleg beszippantott a narancs az ő rohadása közepette, valamint a lakásod is kellő méretűre tágult, nem ártana fékezni, és tanulmányozni kitörölhetetlen nevet szerzett neves elődödet, akit Joseph-nek meg Goebbelsnek hítak egyszerre. Ő az általatok űzött manipuláció ősatyja, minden cukiságok eredője volt, ám mondhatni, kutyafasza hozzád képest, mert ilyen baromságot, ami neked sikerült, még ő sem talált ki, mint te, aranyom...

ITT OLVASHATÓ

A BEAT-EK ATYJA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.06.


Nagy hírnevű költő, San Francisco kedvelt fia” alapította meg 1953-ban a City Lights könyvüzletet és kiadót. A döntése, hogy kiadja Allen Ginsberg Üvöltését 1956-ban, az obszcenitás nyakát akasztotta a nyakába. „Bátor ember és költő” – Bob Dylan szavait idézve kezdi az interjúőt a La Repubblica a 96 éves Lawrence Ferlinghettivel, a beat-nemzedék atyjával, a független kiadóval, aki nélkül aligha ismerhette volna meg a világ Ginsberget, Jack Kerouacot, Gregory Corsót és e nagyszerű költő- és írónemzedék többi tagját...

ITT OLVASHATÓ

AZ OSCAR-DÍJ EGY ABSZTRAKT PONT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Mészáros Márton
2016.03.05.


Hollywood krémjének is abszolút elismerésében részesült a Saul fia című magyar film, amely a hét elején félszáz nemzetközi elismerése után megkapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját is. A szintén Oscar-nyertes Rófusz Ferenc animációs filmrendező szerint Nemes Jeles Lászlónak ügyesen kell sáfárkodnia a díjjal járó ranggal, a Mephisto című Oscar-díjas nagyjátékfilmet jegyző Szabó István pedig arra emlékeztetett, minden munkát a nulláról kell kezdeni.
Hétfő hajnal óta Magyarországnak kettőre nőtt a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjat nyert filmalkotásainak száma, harmincnégy év után újra magyar produkció hozta el a filmvilág legrangosabb elismerését. Báron György filmesztéta, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke rendkívül boldog a Saul fia elismerése miatt, véleménye szerint nagyon megérdemelten díjazták az alkotók munkáját az elmúlt hónapokban – tudatta a Népszavával. Úgy látja, az Oscar-díj segíthet a magyar filmre irányuló figyelem felkeltésében, de meglátása szerint nem gyakori, hogy egyetlen film miatt igazán felfigyelnének egy ország filmművészetére. „A magyar film a ’60-as évek második felében, Jancsó Miklós és Makk Károly alkotásaival volt igazán a csúcson. Ha folyamatosan sok filmünk van jelen a nemzetközi porondon, akkor még nagyobb figyelem irányulhat felénk” – emlékeztetett...
 

A FIDESZ KORMÁNYZÁS ELVESZTETTE KÖZÉRDEKŰ JELLEGÉT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.05.


A menekültválság csak ideig-óráig tudta feledtetni azt a helyzetet, amit a netadós tüntetések tettek világossá. Nem igazán zajlik kormányzás Magyarországon abban az értemben, hogy a kormány megoldaná az emberek és a társadalom problémáit. Ehelyett nagyüzemben megy a közpénz kitalicskázása, a kommunikációs bűvészkedés és a jogi okoskodás. De miért teheti meg ezt a kormány és mi is az, amit tettei valójában maguk után vonnak

Lehet vitatkozni, hogy a kormány jól kezelte-e a menekültválságot azzal a kampánnyal, amelynek lényege, hogy minden morális szabályt felülírva, a társadalom többségével elhitette, ki kell zárnunk az összes menekültet Magyarországról. (Tényleg 1200 háborús menekült kitiltásáról tartunk népszavazást?) Azon viszont nehéz vitatkozni, hogy mi történik ezen a mesterségesen fenntartott cirkuszon kívül Magyarországon...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN BIRTOK

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.03.05. 
Kép komment nélkül:
 
 
 

ÜGYVÉDEK JOGAIN TAPOSNAK KÍNÁBAN

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.03.06.


A kínai állam emberi jogi ügyvédek elleni hadjáratának első komoly összehangolt akciója tavaly július 9-én történt, amikor több mint 120 ügyvédet és velük együtt dolgozó munkatársat akaratuk ellenére elhurcoltak otthonukból. A zaklatások és fogva tartások száma az előző hónap közepéig 317-re nőtt a China Human Rights Lawyers Concern Group kimutatásai alapján. Néhányan azóta sem kerültek elő, többek ellen pedig bírósági eljárás zajlik.
 
A júliusi rendőri akció rendkívüli volt – mind sebességét, földrajzi kiterjedését, illetve az érintett emberek számát tekintve. Teng Biao Amerikában élő kínai ügyvéd és aktivista szerint a razzia valamennyi kínai emberi jogi ügyvédet érintett. A hatóságok eddig is rendszeresen zaklatták őket, de egy ilyen összehangolt lépésre még nem volt példa ellenük. Az érintett jogászok nagy része a 2000-es években kezdett el praktizálni, és legfontosabb feladatuknak az átlagemberek jogainak állammal szembeni védelmét tartották. A razzia utáni napokban az állami média azzal vádolta őket, hogy csupán a hírnévre és a pénzre hajtó népámító szónokok...
 

AZ ELSŐ MINDIG A MEGÉRTÉS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsanna
2016.03.06.


Interjú Jantek Gyöngyvérrel, a Lelkizóna szerzőjével

Szép, komoly, okos, kreatív. Ezeket a benyomásokat szereztem Gyöngyvérről, amióta a Lelkizóna csapatában megismertem és elolvastam a cikkeit. Jelenleg a kisfiával van otthon és blogja beszédes címe arról árulkodik, hogy szereti a férjét. Jó arról tudni, hogy egy pszichológusnak rendezett a magánélete, hiszen ez fontos hátteret jelent a szakmánkban mind a munka, mind a szakmai fejlődés szempontjából. 
  • Gyöngyvér, amikor elkezdtél pszichológiával foglalkozni, milyen területek felé fordult a figyelmed? Mi fogott meg a mi sokszínű szakmánkban?
Egy gyerekkórházban voltam szakmai gyakorlaton még az egyetem alatt. Soha nem akartam betegekkel foglalkozni, ahogy gyerekekkel sem, aztán a gyakorlat végére már azt gondoltam: pontosan ez az, ami engem érdekel! Nagyon megfogott az orvosok és pszichológusok összehangolt munkája, a komplex szemlélet és alaposság, ahogy a gyerekek problémáihoz viszonyultak. Talán ez a személyes találkozás a szakmának ezzel a szegmensével terelt a későbbiekben a klinikai pszichológusi képzés irányába is...

ITT OLVASHATÓ