2017. május 27., szombat

GYEREKNAPI PROGRAMOK A LIGETEN TÚL... HOVA ÉRDEMES MENNI GYEREKNAPRA?

OKOSODJ VELÜNK BLOG
Szerző: Okosodj Velünk
2017.05.27.


Május utolsó vasárnapja a gyerekek egyik legszebb napja, hiszen ilyenkor ők vannak a középpontban! A nemzetközi gyereknap alkalmából számtalan program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, mi pedig most ezekből szemezgettünk, hogy a Te családod is megtalálja a lehető legizgalmasabb szórakozást. Most egy kicsit kilépünk a sablonosból, és a majálisozás helyett érdekesebb gyereknapi programokat ajánlunk:

Honnan is ered a gyereknap?

A nemzetközi gyermeknap hagyománya egészen az 1920-as évek elejére nyúlik vissza, ekkor ünnepelték először a gyermekeket Törökországban. Érdekes, hogy ez a kedves ünnep csak 1954-ben hódította meg a világot az ENSZ közbenjárásával, hogy még több országban emlékezzenek meg a testvériségről, a gyermekek jóságáról és védelméről. A legtöbb nemzet június elsején tartja, nálunk azonban minden év májusának az utolsó vasárnapja a gyerekek ünnepe.

Gyereknapi programok Magyarországon


A „nagy” gyereknapot mindenki ismeri, a Városliget ilyenkor egy vidám, színes kavalkáddá válik, és persze vannak más, klasszikus helyszínek is. Mi viszont most olyan programokat kerestünk, ami túlmutat a vattacukor-ringlispil-bazár háromságon, és nem csak a gyerekeknek, de akár már a sokat látott felnőtteknek is tartogatnak új izgalmakat:)

ÖL, BUTÍT ÉS NYOMORBA DÖNT. MI AZ?

CIVILHETES.NET BLOG
Szerző: Juhász Máté
2017.05.27.


Nem kedves olvasó, nem a szerelemre gondoltam. 

A "2011. évi CLXXXIX. törvényből szemezgettem, amely hatalomban tartja azokat az embereket, amiért ott tart Magyarország, ahol.

"Az Országgyűlés elismeri és védi a helyi választópolgárok közösségének önkormányzáshoz való jogát."

Az önkormányzás joga addig tart, amíg a helyi választópolgárok közössége feltétel nélkül lojális a Fideszhez.

"A helyi önkormányzatok az egységes állami szervezetrendszer részeként hozzájárulnak az Alaptörvényben foglalt államcélok megvalósításához, elősegítik a jogszabályi kötelezettségek teljesítését."

Az államcélok egyelőek Orbán Viktor szabad akaratával.

"választópolgár: aki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkezik,"

Többségük a fotelből véleményez és lusta elmenni szavazni vagy meggyőződéssel vallja, hogy az ő szavazata úgy sem számít. Kisebbségük egy része elmegy szavazni, a maradékot pedig ilyen-olyan eszközökkel elviszik. Például tűzifáért vagy 3-5 ezer forintért/alkalom
....

FACEBOOKON KÉRT SEGÍTSÉGET AZ ÉJSZAKAI ÜGYELETEN MAGÁRA HAGYOTT SZAKORVOSJELÖLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.05.26.


A 168 óra beszámolója szerint az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban kért segítséget egy urológus szakorvosjelölt, mert szakmai felügyelet nélkül hagyták magára éjszakai ügyeletben az egyik kórház sürgősségi osztályán. Ezt írta:

“A segítségeteket szeretném kérni. Urológus szakorvosjelölt vagyok, írásbeli szakvizsga után és szóbeli előtt. A kórházunk sürgősségi osztályán fennálló humánerőforrás-hiányt más osztály és szakma rezidenseinek, szakorvosjelöltjeinek teljes(!) műszakba való bevonásával oldotta meg és kívánja a későbbiekben is megoldani. De itt még mindig nincs vége…

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom.

Bármilyen konstruktív hozzászólásnak tudnék örülni. Segítségeteket előre is köszönöm.”

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke szerint az eset nem egyedi, az egyre súlyosabb, a sürgősségi osztályokon is jelentkező orvoshiányt úgy oldják meg, hogy rezidenseket rendelnek be, akik emiatt nem tudnak fejlődni választott szakmájukban, ráadásul veszélyeztetik a betegek biztonságát és a saját karrierjüket. Úgy kell akár súlyos szakmai döntéseket hozniuk, hogy senkire nem támaszkodhatnak...

SOKAN NEM TUDTAK, VAGY TALÁN NEM AKARTAK TUDNI ERRŐL A VALÓSÁGRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.05.27.Lehet óriásplakátok nélkül élni? Grenoble hamarosan választ adhat erre a kérdésre.

Még évekkel ezelőtt Sao Paulo városának lett abból elege, hogy minden utcasarkon és házfalon reklámokat voltak kénytelenek bámulni. Elhatározták hát, hogy tesznek valamit a dolog ellen. A városvezetés megkezdte az emberek mindennapjait behálózó óriásplakátok eltüntetését. A feladat nem bizonyult egyszerűnek, ugyanis a metropolisz utcáit és tereit több tízezer, olykor háztömb méretű óriásplakát borította, megváltoztatva ezzel az utcák képét. Ugyan az évek során úgy döntött a város, hogy szükség van néhány reklámfelületre, a mentalitást azonban sikerült megváltoztatniuk. Sao Paulo buszmegállóiban ma már interaktív, internetezésre is használható reklámfelületek szolgálják ki a buszra várakozókat.

Grenoble volt Európa első olyan városa, amely szerette volna ugyanezt a szemléletet a magáévá tenni. A városnak elege volt a hatalmas, látképet tönkretevő plakátok százaiból. A polgármester ezért betiltotta az óriásplakátok kihelyezését, valamint eltüntette a már meglévő több száz hirdetőtáblát. Helyükre fákat ültettek, és közszolgálati információkat közlő táblákat helyeztek. A változás oka a zöld párt helyi választásán megszerzett győzelme volt, akiknek egyik ígérete a reklámok eltüntetése volt a város utcáiról.

Grenoble nem az egyetlen francia város, ahol küzdenek a hatalmas reklámok ellen. Etienne Lavie, párizsi művész egy érdekes ötlettel állt elő. Digitálisan telerakta a várost klasszikus festők műveivel. Megmutatta, milyen is lenne, ha nem Adidas, vagy Sony reklámok köszönnének minden utcasarkon, megmutatta, hogy városunk tereit fel lehetne használni jobb dolgokra is, mint a pénzszerzés. Gondoljuk csak el, ha Állítsuk meg Brüsszelt helyett Munkácsy vagy Csontváry festmények köszönnének vissza a nagyobb tereken? Ha a folyamatos kormánypropaganda és vásárlásra buzdítás helyett valamit hasznosat, érdekeset mutatnának azok az oszlopok, táblák?...


ITT OLVASHATÓ

NÉGY JÁRULÉKOS HASZON, MELYEK MIATT RAGASZKODIK A FIDESZ A NEMZETI KONZULTÁCIÓKHOZ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.27.


Örömhír a Nemzeti Együttműködés Rendszerében töretlenül hívő magyar polgárok számára! Május 31-ig ugyanis meghosszabbították a nemzeti konzultációs ívek visszaküldésének határidejét. Nyilván mindezt a nagy siker jegyében jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A néphülyítés eme sajátosan magyar formuláját ma már olyan szintre turbózta fel az Orbán-kabinet, hogy egyszerűen nem tud meglenni nélküle. A parasztvakítás azonban csak az egyik funkciója a konzultációs őrületnek, van ugyanis számos más haszna is a kormánypárt számára ennek a pénzégető kampánynak. Lássuk ezeket!

1. Az Orbán-kormányt már régóta zavarja a valóság, így úgy döntött, hogy teremt egy másikat, egy számára jobban megfelelőt, a hívei számára pedig sokkal vonzóbbat, mint ami Magyarország valós állapota. Ezért nemzeti konzultációnak csúfolt propagandagépezettel terjeszti ezeket a tévhiteket, összeesküvés-elméleteket, alternatív elméleteket. Próbál egy egységes világképet kialakítani a kérdéseknek álcázott konzultációs irományok segítségével a polgárok agyában, ám ezt csak az alacsony iskolázottsággal rendelkező, a közélet t eseményeit alig ismerő, a félelmeit mások gyalázásával oldó választók esetében érheti el, mert ideológiai értelemben meglehetősen lyukas ez az eszmerendszer. Az agymosás elsősorban vidéken hatásos, és itt is a legdurvább a propagandagépezet működése. A vidéki napilapok, melyek többnyire Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó kiadókhoz tartoznak, durván tolják a Brüsszel- és Soros-ellenes kampányt. Egyszóval, a kampány egy sajátos ideológia felépítésének kommunikációs háttere, ami majd megalapozza a 2018-as országgyűlési választások kormánystratégiáját.

2. A nemzeti konzultáció kiválóan alkalmas adatbázis frissítésre, ugyanis aki visszaküldi ezt az ideológiai handabandát a kormánynak, az nyilvánvalóan elhiszi, azt is, hogy zöld az ég és kék a fű, ha Orbán Viktor mondja. Ilyen szempontból nem túl biztató a Fidesz számára, hogy eddig „csak” egymillió kérdőív érkezett vissza a feladóhoz. A Fidesznek legalább kétmillió elkötelezett támogatóra lesz szüksége jövő tavasszal, úgyhogy pörgetni kell még a migránskereket egy darabig, no meg bő nyállal köpködni Soros Györgyöt, hogy elhiggyék az emberek, jobb lenne az élet Magyarországon, ha nem lennének pénzes zsidók Amerikában. A Kubatov-lista update-elése mindenesetre komoly fegyvertény a Fidesz számára, hiszen ki lehet szűrni belőle a Bözsi néniket, akik minden nap elmennének Orbán Viktorra szavazni, ha a haza ezt követelné meg tőlük...


ELEGEM VAN A UPC SZOLGÁLTATÁSÁBÓL! MOST TELT BE A POHÁR...

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.05.27. 


Oké, szóval már hónapokkal ezelött elegem lett a UPC-ből! Nem akartam megírni, de tényleg betelt a pohár, amit már párszor kiöntöttem, hogy még nyugodtan bírjam ennek a cégnek a vállalhatatlan üzletpolitikáját elviselni. Mert tudjátok azért na... Számos atrocitást voltam kénytelen elszenvedni tőlük, miközben a negyedét nem teljesítik annak, amit elvileg fizetek...

"Nem tudjuk garantálni a sávszélességet"- mondja a telefonos ügyintéző minden alkalommal

Aranyom! Szívem lelke, te ott, aki a vodafone vonalam másik végén beültetve vagyon! Van egy hangyaf@sznyi különbség aközött, hogy nem tudjátok garantálni és nem akarjátok garantálni a sávszélességemet, ami nagyjából a sokad része annak, amit a rekláomkban több száz megás full internetként akartok megpörgetni.

Én sosem azért hívlak titeket, mert az általam bytheway kipengetett (mostmár) 8000 pengő után a beígért sávszélesség felét nem kapom meg. Kit érdekel? Általános üzleti felhasználásra kell a net, mint email, online dokumentum, ilyesmi. Nekem bőven elég lenne az is, ha LENNE INTERNET.

Na persze nem csak úgy, hébe-hóba, mikor hogy. Nekem olyan stabil fajta net kéne, amiért hülye fejemmel azt hittem, hogy fizetek. A "korlátlan" nem a folyamatosnak a kódneve nálatok? Mert merül fel a kérdés, hogy kinek a készülékében van a hiba, ha hetente két-három alkalommal beszélgetünk telefonon, és további 6-10 alkalommal kell a modemet újra indítanom, mert eltűnt az internet?

Én azért hívlak szívem legmelegebb hajalátból csupa mézesmázas jóindulattal, mivel a számlám a hűség lejárta óta hónapról-hónapra kúszik felfele pár száz forinttal (itt persze nincsen rendszerhiba...), de persze az internet, amiért előfizettem, még véletlenül sem folyamatos...

ALTERNATÍV VALÓSÁGOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2017.05.27.


Az elmúlt hetekben a nagypolitikai események mellett eltörpültek a szakpolitikai hírek, így az egészségügy hírei is. Pedig ezen a fronton is történt több olyan fejlemény, ami arra utal, hogy a kormányzat, illetve a hatalmi helyzetben lévők valósága elszakad a társadalom valóságától.

A bérek valósága és kormányzati cinizmus


Így van ez pl. a mentősök esetében, akikről itt a Mércén is több ízben esett már szó. Az egyik ilyen, alternatív valóságokat előhívó esemény volt a mentők napján, ahol az emberminiszter megalázó poénkodás közben jelentette be a jövő évtől esedékes 10%-os béremelést,a beígért 60%-ossal szemben. A mentős életpályamodell korábbi koncepciója módosulni látszik, a gyors bérfejlesztés helyett egy 2019-ig elhúzott fejlesztésről tudunk ma, amely addigra nem is biztos, hogy valódi bérnövekedést okoz.

(Ezzel párhuzamosan a szakdolgozói bérfejlesztés körül is viták alakultak ki, hiszen a minimálbér növekedése a szakdolgozói béreket is visszatolja a minimálbér szintjére, eltüntetve a tavaly megteremtett különbséget a kettő között).

A mentősök tüntetni készülnek, a kormányzati sajtótermékek pedig rögtön elkezdik lejáratni a tüntetést szervező érdekképviseleti vezetőt. A párhuzamos valóságok összecsaptak; mi derült ki? Tények szintjén annyi, hogy egy mentőstiszt 20-30 év tapasztalattal kevesebbet keres, mint egy gyorséttermi kiszolgáló...

NÉMETH SZILÁRD SZERINT AZ OLASZOK SOROS GYÖRGYÖT SZOLGÁLJÁK KI AZZAL, HOGY NEM HAGYJÁK A TENGERBE FULLADNI A MENEKÜLTEKET

MAGYAR NARANCS 
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.05.27.


Amikor mindig azt hinnénk, hogy nincs lejjebb, a rezsibiztos bedobja a hülyeségbombát. De most nagyon messzire ment.

Németh Szilárd péntek este az Echo TV Mélymagyar című műsorában ásta magát mélyebbre a hülyeséggödörben. Negyvenöt percen keresztül beszélt orbitális nagy baromságokat Bayer Zsolttal. Volt szó a Jobbikról, vagyis arról, hogy Vonáék Simicska emberei lettek, vagyis nem Simicskáé, hanem Soros Györgyé, akinek a kottájából játszanak. Majd szó volt a kormánypropagandáról az ellenzéki médiáról, ahol a rezsibiztos szerint nem is újságírókat „használnak, hanem vadászokat, meg ügynököket. Nekik az a lényeg, hogy minél nagyobb botrányt keltsenek a kormány körül, meg a Fidesz körül”...

EGY NAPRA SZÁMOLT MUNKABÉR: 130 FORINT! JÓL LÁTOD...

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.27.


A fogyatékkal élő emberek a nyílt munkaerő piacon elhelyezkedni, élethelyzetük folytán nem tudnak, számukra kizárólag a speciális foglalkoztatás áll rendelkezésre. Már meg sem lepődünk azon – bármennyire is fájdalmas a tény -, hogy a kormány a legkiszolgáltatottabb munkavállalói rétegen spórolva kevesebb összegért, mint az éhbér dolgoztatja őket.

Megteheti – hiszen legtöbbjük nem érti, sőt: fel sem fogja azt, hogy mit tesznek vele. A fogyatékos munkavállalóknak azonban van családja, akik tudják, és igyekeznek tenni ezen jogalkotói visszaélés ellen.

Az Autzmuslive.blog.hu adta hírülegy édesanya segítségkérését, aki nem hagyta szó nélkül gyermeke foglalkoztatásával járó, tulajdonképpeni rabszolga státuszú munkaszerződés részleteinek, és e terület jogi szabályozatlanságának kérdését.

A kormány mindössze egyetlen mondatot csavart a fogyatékos személyek foglalkoztatására vonatkozó törvényi rendelkezésen, ily módon megfosztva őket az eleve, tisztességesnek nem mondható munkabérüktől. Az édesanya így ír erről:

„Kedves Barátaim és Ismerőseim, sokan közületek tudjátok van egy értelmileg akadályozott leányom. Születése óta / az idén 47 éves lesz/ családban nevelkedik / nem is lenne képes önálló életvitelre/, mára ketten maradtunk, velem él, Békéscsabán egy nappali ellátást is nyújtó Intézményben van hétköznaponként, ahol eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták több társával együtt 4 órában.

Ennek a munkának / leánykám szőnyeget sző/ a díjazása 2017. április 1.-ig a minimálbér 30%-a volt 4 órára vetítve. Ez azt jelentette, hogy ha minden nap dolgozott 34.425 Ft-ot keresett. 2017 ápr. 1.től " mélyen tisztelt" és "szeretett kormányunk" úgy döntött, sok ez a díjazás, és így a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi.III.törvény 99/C.§ (3) bekezdése értelmében már nem munkarehabilitáció, hanem fejlesztési jogviszonyban foglalkoztatja az ellátottakat..

És most figyeljetek! A törvény szerint a foglalkoztatottak ÓRADÍJ összege nem lehet kevesebb a mindenkor kötelező legkisebb órabér 30%.-nál. 2017.-ben a legkisebb órabér 733 Ft., ennek 30%-a 220 FT.

Ez azt jelentette, hogy leánykám és minden társa aki ebben a formában van foglalkoztatva a korábbi /egyébként szintén nem kiemelkedő/ díjazás helyett 14.256 FT-ot keresett április hónapban.
Ja...és a történethez tartozik, hogy ebéd fizetés mellett még nappali ellátási díjat is fizetni kell /persze erre is van törvény vagy Önkormányzati rendelet/ ami történetesen most 375Ft/nap, ebéddel együtt 750 Ft/nap.

Ami mélységesen felháborít az az, hogy az Intézmény azonnal alkalmazta a törvényben úgy fogalmazott kitételt "nem lehet kevesebb", tehát a legkisebb díjazást állapította meg.

Megalázónak, arcpirítónak és szégyenteljesnek tartom ezt az intézkedést...

ROGER MOORE

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.26.


Ezt azért másolom ide, mert hátha nem mindenki találkozott a történettel, de kell ilyen, mert szerintem gyönyörű. És bár nem ismertem személyesen Roger Moore-t, ilyen lehetett:

ITT OLVASHATÓ

ROGÁN SZERINT ŐSSZEL JÖN A NARANCSOS FORRADALOM AFIDESZ ELLEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.05.27.


A propagandaminiszter egy fórumon arról beszélt, hogy ha a kormány szét is veretne tüntetéseket a rendőrséggel, az nem a kormány hibája, hanem kizárólag a magyarországi kiképzőtáborokban felkészített tüntetőké, akik azért akarnak attakot kiprovokálni, hogy instabilitást idézzenek elő.

Az illegalitását átmenetileg felfüggesztő Rogán egy csepeli művházban, a nemzeti konzultáció fedőnevű kampányeseményen az MTI tudósítása szerint elárulta, a kormány nemrég döntött arról, hogy a nemzetbiztonsági kabinet készítsen egy jelentést a "menekültiparnak is nevezett" ngo-hálózat működéséről és nemzetbiztonsági kockázatairól.

Ennek a nemzetközi hálózatnak Rogán szerint az a célja, hogy azokat a kormányokat "eltakarítsák az útból", melyek útjában vannak a szabályozatlan, ellenőrizetlen bevándorlásnak. Ennek érdekében megpróbálják megbontani a rendet és
instabillá tenni ezeket az országokat.

Szóval jön a forradalom.

Példaként említette Macedóniát, ahol éppen akkor, amikor a határon a migránsokat kellett volna megállítani, szerveztek tüntetéseket a fővárosba, és így a biztonsági erőket ide kellett átirányítani.

Az elfelejtette hozzátenni, hogy Szkopjéban azért tüntettek, mert a korábbi kormánypárt köztársasági elnöke a nemzeti érdekekre hivatkozva nem adott kormányalakítási lehetőséget az ellenzéknek, noha a decemberi választások után az addigi kisebbség került többségbe a parlamentben.

Ráadásul Macedóniában éppen annyira kell migránsokat megállítani, mint Magyarországon: nemrég például Lázár János is elismerte, hogy érdemben csökkent a Magyarországot érő migrációs nyomás. És így van ez már egy éve, amióta a török kormány nem űzi a szíriai háborús menekülteket Nyugat-Európa felé.

Rogán továbbá azt is mondta:

NAPI EGYPERCE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.05.27.


A héten a Fidesz már „nagyágyút" is bevetett, Lali király személyében. A Fidesz – szókincséről és igen logikus érveléséről híres – frakcióvezetője egy Reuters-interjú kapcsán találta meg a baloldali politikust. A volt debreceni polgármester hozta a formáját. Az igazság különösebben nem zavarta, felmondta a szokott fideszes hazugságokat.

Az MSZP kongresszusa, a mai napon Botka Lászlót megválasztotta a párt miniszterelnök- jelöltjének. Botka László kongresszusi beszédében új baloldali politikát hirdetett, amely 2018 után alkalmas lehet az Orbán-uralkodás veszteseinek felzárkóztatására, a szegénység mérséklésére, az órási vagyoni különbségek csökkentésére.

Sok millió magyar ember számára jelenthet esélyt, adhat reményt, ha sikerül a program mögé többséget szerezni. Tegyünk igazságot – több mint jelszó, hosszú évek óta az első kísérlet arra, hogy a szocialista párt azokhoz szóljon, azokat támogassa, akik eddig a társadalom peremén éltek. Amennyiben a magyar választók bizalmat szavaznak a Botka-programnak, akkor lesz okuk félni azoknak, akik 2010 óta a közpénzek lecsapolásával gazdagodtak meg, lettek sokszoros milliárdosok. „Hé, fideszes főbetyárok, eljött az idő, amikor visszaköveteljük tőletek az országot !”– jelentette ki Botka László, a párt legfelsőbb fórumán.

Nem véletlen, hogy a Fidesz tart attól, hogy sikeres kihívója lehet Botka László a mostani miniszterelnöknek, aki 2006 óta úgy fél a nyilvános vitáktól, mint a tűztől. Ezért minden lehetséges módon – még a kongresszusi döntés előtt – össztüzet zúdítottak a szegedi polgármesterre. Beindult a Párt karaktergyilkolási gépezete – pénz, paripát nem kímélve. Az immár – igaz, még csak első fokon – közszereplőnek minősített Habony vezérelte lakájmédia szinte naponta tálalja a különböző álhíreket. Ezek eddig visszájukra sültek el, hisz’ Botka László ismertsége nőtt, népszerűségi indexe magasabb mint Orbánnak.

A héten a Fidesz már „nagyágyút” is bevetett, Lali király személyében. A Fidesz – szókincséről és igen logikus érveléséről híres – frakcióvezetője egy Reuters-interjú kapcsán találta meg a baloldali politikust. A volt debreceni polgármester hozta a formáját. Az igazság különösebben nem zavarta, felmondta a szokott fideszes hazugságokat. Úgy fogalmazott, hogy a brit hírügynökségnek arról beszélt Botka: „ ha őt megválasztják, és a szocialisták győznek, akkor elbontják a kerítést a határon.” Az említett interjú felvételén azonban világosan hallható, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt hangsúlyozta, hogy a kerítésre az EU közös határvédelmi mechanizmusának elfogadását és kiépítését követően, valamint a közel-keleti helyzet megnyugvása esetén nem lesz majd szükség...

A HATALOM ÁLTAL SZERVEZETT PUCCSKÍSÉRLET

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.05.27.


Ennek a fele sem tréfa! Hetek óta sulykolják, hogy ősszel a "tuggyukik" által szervezett erőszakos provokációkra fog sor kerülni a kormány megbuktatása érdekében. És azt hajtogatják, hogy a provokátorok már edzőtáborokban vannak, Soros ügynökei ott képezik ki őket a puccsra.

Aki azt gondolja, hogy ez üres ijesztgetés, az nem számol azzal, hogy a magyar kormány példaképei Putyin, Alijev, Erdogan, Gruevszki és Duterte. Ezek azok a vezetők, akiknek országában, valahányszor inogni látszik a diktátorok hatalma, azonnal sor kerül valamilyen titokzatos merényletre, puccskísérletre, amelyet követően le lehet számolni a politikai ellenfelekkel.

Az általuk vezetett országokban valahányszor inogni látszik a hatalmuk azonnal történik valami szörnyű bűncselekmény, amelyre a hatalom erőszakkal, az ellenzékkel történő leszámolással válaszol. Ahogyan ez puha és kemény diktatúrákban lenni szokott.

Emlékszünk még a törökországi "puccskísérletre", amelyet követően ellenzéki politikusok és értelmiségiek ezreit tartóztatták le és zárták börtönbe, és most százával ítélik el őket, vagy az Oroszországban halálos áldozatok sorát követelő terrorista merényletekre, amelyek történetesen rendre akkor következtek be, amikor a Putyin ellenes erők valamiféle erőt és szervezettséget kezdtek mutatni..
.

TOMPA ANDREA: A HALLGATÁS MINDIG AKKOR A LEGÉRDEKESEBB, AMIKOR MEGTÖRIK

KÖNYVESBLOG
Szerző: Rostás Eni
2017.05.27.


„Azt terveztem, hogy a Fejtől s lábtól után egy százoldalas kis könyvet írok, de rá kellett jönnöm, hogy nem tudok rövid könyvet írni” – mondja Tompa Andrea, aki ezúttal az ötvenes, hatvanas évek romániai diktatúrájából választott hősöket. Az Omertában egy széki cseléd, egy magas pártfunkcióba kerülő rózsanemesítő, egy félárva kolozsvári kamaszlány és egy politikai okok miatt bebörtönzött apáca monológja rajzolja körül a történelmet és a „kulturális üvegházként” funkcionáló Magyar Autonóm Tartomány (MAT) határait, és mesél megingathatatlan pártvéleményről, egyetembezárásról, kollektivizálásról. Tompát az önként vállalt skatulyáról, a jelentését vesztett kereszténységről és az egyre ismerősebb jelenről kérdeztük, „ami nyilvánvalóan nagy inspirációs forrás a múltat illetően.”...

Bemutató.
Az Omertát június 9-én 18 órától mutatják be a Margó Irodalmi Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében. A szerzővel a kötet szerkesztője, Nagy Boglárka beszélget. Közreműködik: Takács Kati.

Facebook-esemény

Előző regényed, a Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben megjelenése után beszéltél arról, hogy Trianont mennyire nehéz volt kutatni. Az ötvenes, hatvanas évekkel kapcsolatban mennyire nagy a csend?

Sok olvasnivaló van, de nem biztos, hogy nekem íróként a történettudomány a legjobb forrásom. Nem állítom, hogy a történettudósok kiegyenesítenének valamit, ami zavaros és görbe, de mégiscsak összeraknak egy narratívát, ez a narratíva pedig nem segíti az írót, mert neki az a dolga, hogy ő maga próbálja meg összerakni, hogy mi történt, és mindezt a hősein keresztül kell elképzelnie. Ehhez a könyvhöz többet olvastam a történészi narratívákból, mert nem nagyon találtam olyan korabeli dokumentumokat, amelyek megbízhatóak. Ott a sajtó, ami, ha párhuzamot akarok vonni, olyan, mintha ma az M1-ből próbálnánk megérteni, hogy milyen a világ, és azt gondolnánk, a közmédia teljesen lefed minden véleményt. Az ötvenes években iszonyú erős a propaganda. Az újság semmilyen más funkciót nem tölt be, nincsenek apróhirdetések, eszmék, ideológiák vannak emberek helyett. A hatvanas évekre finomodnak a dolgok, és megjelennek a személyesebb élettörténetek. Nagyon sok oral historyt olvastam, de azok általában visszatekintőek, olyan forrásból viszont, ami akkor és ott, a történés pillanatában keletkezett és valamennyire hitelt érdemel, rendkívül kevés van. Jordáky Lajos naplója, amelyet Bárdi Nándortól kaptam, fontos forrás volt.

Olyan dokumentumból is kevés van, ami belülről mutatja meg a Magyar Autonóm Tartomány működését?


A MAT elég jól dokumentált. Stefano Bottoninak van egy fontos könyve (Sztálin a székelyeknél – A Magyar Autonóm Tartomány története 1952-1960) a témában, de említhetném Oláh Sándor, Novák Zoltán, Gagyi József vagy Bárdi munkáit. Sok kéziratból dolgoztam, ami korábban nem volt jellemző. Gagyi Józseftől kaptam például archivált oral historyt pártemberekkel. Ezek a pártemberek maguktól nagyon ritkán szólalnak meg, mert úgy érzik, a történetük nem annyira fényes, hogy meg kelljen osztani.

Szégyellik magukat?


A szégyen erős szó, ahhoz nagyon önreflektív embernek kell lenni. Gagyi interjúiban a pártemberek elmondják életútjukat. Ha az ember ítéletmentesen tud közelíteni hozzájuk, akkor megszólalnak...

EGYIK SEM KÜLÖNB, MINT FARKAS FLÓRIÁN. EGY CENTIVEL SEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.27.


Némileg nyugodtabban szorul ökölbe a kezem arra a remek hírre, hogy Farkas Flórián díszcigány (innen üzenem Lázár János főcinikusnak: rohadtul nem az a bajom az agyondédelgetett kedvencükkel, hogy cigány, hanem az, hogy tolvaj) besündörgött valahol a kertek alatt az Migráns egybe és tolta a pofátlan szöveget. Egyenesen bele a hülyének nézett, megvetett, meglopott kisember arcába.

Azt mesélte ez az ország szégyene, hogy baromira együttműködik ő a Fidesszel és a választások ideje alatt még ennél is jobban együtt fog működni.

Amúgy el is hiszem. Összeillenek ezek minden szempontból. Rogán az ingatlanüzleteivel és a letelepedési kötvény bizniszével, Szijjártó az apuciéktól kölcsönkapott soktíz milliókból vásárolt villáival, Lázár a gyerekei nevére íratott szőlőkkel, luxusvityillókkal, Matolcsy a közpénzből foglalkoztatott szeretőjével, Polt elsikálóművész a Matolcsy keze alá tolt feleséggel és lánygyerekkel, Pintér az ezer évre titkosított olajügyeivel, a Mészáros família a százmilliárdos gazdagodásával és a minden gyerek nevén futó mindenféle vállalkozásaival, Orbán apuci és Orbán tesók az állami megbízásokból zsírosodó családi kasszával, Vajna a tönkretett vállalkozók nyomorából kihajtott kaszinó-milliárdokkal és az Amerikába cuccolt, felbrillezett asszonykájával, Orbán Ráhel a saját lábával, a saját férje lábával és az ő közös ügyködéseikkel, Habony Árpád az ismeretlen milliárdos, nevenincs tanácsadó és propagandafélisten.

De lehet folytatni a barackmagból üzletet remélő L. Simon Lászlóval, az erkölcsösség máza mögé bújó, a gyűlölettől kettőig sem látó, szerepzavaros Kövér Lászlóval (és az ő Szilárd öccsével, aki szintén az állami pénzek körül sündörög, de eddig még minden vállalkozása bedőlt), a lyukas gatyából kilógó seggű Orbán Viktorral. Egyik sem különb, mint Farkas Flórián. Egy centivel sem.

Sőt, nyugodtan kinevezhetnék Farkast köztársasági elnöknek is. Elég hazug és elég képmutató hozzá. Ott vannak a nagy elődök, Schmitt Pál, aki lopott doktorival büszkélkedett és akit Orbán a mai napig nagy tisztelettel körbenyal minden alkalommal, hogy lássuk: márpedig ő megvédi azokat, akik hűségesen szolgálják. Vagy a nagyon nagy beszédet elszavaló Áder János, aki azóta is szarik az országra, ellenben óvja a természetet tiszta erőből.

És tényleg megvédi. Farkas Flóriánt is, aki hazudott már magának diplomát, aztán lejjebb adta és már csak érettségit hazudott, miközben kiderült, hogy a börtönben fejezte be a nyolc általánost, 20 éves korában. 1998-ban sikkasztás és más bűncselekmények miatt vád alatt álló Farkas Flóriánt az eljárási kegyelem mentette meg a bírósági tárgyalástól. A kegyelmet Horn Gyula járta ki számára Göncz Árpádnál. Hát, érdemes volt, az hétszentség. Meghálálta.

Szóval jó helyen van ő Orbán ölében. Egy szinten vannak. Mindannyian. De nem csak ők, hanem azok is, akik alájuk muzsikálnak a saját anyagi haszonszerzésük reményében. Azok az emberek, akik éppen azzal vannak elfoglalva, hogy bejegyeztessék az új pártjukat, ahogy az előző választás előtt is tették sokan. Felnyalják a pártoknak járó támogatást, amivel aztán soha nem kell elszámolni, a 2014-es bizniszpártok is jól vannak a mai napig. Jelenleg 193 bejegyzett párt van Magyarországon és – figyelj, polgártárs, mert megint téged lopnak meg! – 351 párt áll bejegyzés alatt...

A JOGEGYENLŐSÉG HATÁRAI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.27.


„....nem a legnagyobb egyenlőtlenség-e az, ha a nem-egyenlőket egyenlően kezeljük....” (Moór Gyula: A demokrácia örvényei).

Amint arról a hírügynökségek beszámoltak, hétfőn este fél 11 után egy amerikai popénekes koncertjének végén bomba robbant a manchesteri arénában. A terrortámadásnak legalább 22 halottja és több mint 60 sebesültje van. Ennek nyomán kedd éjjel a legmagasabb, tehát a kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorellenes készültséget. A brit rendőrség szerint nem magányos elkövetőről van szó, hanem egy „hálózat” egyik tagjáról, aki líbiai származású bevándorlók gyermeke volt. A 22 éves merénylő apjáról eddig is tudott volt a szélsőséges iszlamista beállítódottsága, amit azonban nem tekintettek veszélyesnek, holott az apa korábban csatlakozott egy tripoli fegyveres csoporthoz.

A brit hatóságok szerint a mostani eset nem tekinthető egyedinek, ami azt is jelenti, hogy további hasonlóra lehet számítani. Hosszú út vezetett odáig, amíg kimondhatták azt, hogy ezzel a merénylettel még nincs vége, és mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy veszélyeztetve lesz az élete, bárhol is éljen az egyén. Ennek a hosszú útnak azonban megvoltak a jól kitapintható állomásai, amiből csak egy lehet a menekültekkel szembeni túlhajszolt liberalizmus, ami viszont a liberális demokrácia jogegyenlőség elvének mértéktelen kihangsúlyozásából következik.

Az eredendő ok nyilvánvalóan az újkori népvándorlásból származtatható, amelynek során a szegény országokból, illetve a háború sújtotta régiókból tömegével indultak el migránsok Európa felé abban a reményben, hogy ott majd tárt karokkal fogadják őket és egy új életet kezdhetnek el. Addig nem is volt probléma, amíg a befogadásuk nem generált nemzetállami problémákat, mint például Angliában is történt. A britek olyan sajátságos helyzetben voltak, hogy egyrészt az Unióból érkező munkavállalókat a Lisszaboni Szerződésből következően jogi szempontból volt kötelességük befogadni és munkahelyet biztosítani számukra, másrészt a keresztény humanitásból adódóan erkölcsi szempontból volt kötelességük befogadni a menekülteket. Ez a befogadás egyebek mellett azt is jelentette, hogy az új munkavállalók a már Angliában dolgozó munkavállalókkal azonos szociális támogatásokban és egyéb kedvezményekben részesültek. Ez nyilvánvalóan következett a jogegyenlőség demokratikus elvéből...

ITT OLVASHATÓCsakhogy menet közben derült ki az, hogy e két tényező nyomán a brit gazdaságot annyira leterheli a kedvezmények biztosítása, hogy azt hosszabb távon nem lehet folytatni csak annak veszélye mellett, hogy a gazdaság hanyatlani fog. Ezért javasolta azt David Cameron volt miniszterelnök, hogy az újonnan érkező Uniós munkavállalók, illetve a menekültek számára csak bizonyos idő elteltével, mégpedig 4 év múltán adják meg azokat a kedvezményeket, amelyeket más munkavállalók is élvezhetnek. Ezt a tervet az Unió vezetői kezdetben kézből megkontrázták a jogegyenlőség elvére hivatkozva. Volt is ebben valami igazság, hiszen ha Cameron tervét több más tagország is átvenné, akkor bizony a liberális demokrácia, mint politikai rendszer főtípus szabadságjog rendszerét kellene átírni. Ha ugyanis ebben a konkrét esetben, ti. a szociális juttatások terén megengedhető a jogegyenlőség felrúgása, akkor miért nem engedhetnénk meg ugyanezt más területen is. Tehát valóban nagyon fontos elméleti dilemma előtt álltak az Unió vezetői, akik végül is engedtek Cameron követelésének, és Nagy-Britannia számára engedélyezték a kormányfő tervének megvalósítását. De ezzel csak rontottak a helyzeten, hiszen ha az angoloknak szabad felrúgni a jogegyenlőség elvét, akkor más tagországoknak is szabad kell, hogy legyen ugyanazt megtenni. Az egész folyamat pedig oda vezethetett, hogy sorra jelentkeztek volna az egyes tagországok a különböző elképzelésekkel, ami szintén a jogegyenlőség elvét rúgja fel. Ez, amint tudjuk, nem következett be, mert Cameronnak volt egy olyan ígérete a választói felé, hogy népszavazást fognak tartani a Brexitről. Ez a referendum tavaly június 23.-án megtörtént, de nem várt eredményt hozott: a választók többsége a kilépés mellett döntött, ami már kényszerpályát jelentett a brit politikusok számára. Az Egyesült Királyság tehát előbb-utóbb ki fog lépni az Unióból, amivel egyúttal megszűnik az a probléma is, hogy számukra engedélyezték a jogegyenlőség felrúgását egy konkrét kérdés kapcsán...

EZERARCÚ LOS ANGELES

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.27.


Los Angeles egyike azon nagyvárosoknak, melyről mindenkinek megvan a véleménye, a képe – annak is, aki még életében nem járt a közelében sem. Köszönhető ez nem kis részben talán az amerikai filmeknek is. A mai poszt elé talán elég is annyi, hogy amikor elkezdtem olvasni, teljesen mást gondoltam az Angyalok Városáról, mint amikor befejeztem Susan írását. Aminél nagyobb dicséret azt hiszem nem létezik. Köszönöm neki ezt a virtuális kirándulást, a rengeteg fotót, remélem, ti is jól szórakoztok majd!

„Amikor a minap, egy élménydús hétvége után elhatároztam, hogy megírom ezt a posztot, arra gondoltam, vajon létezik-e olyan személy, akinek ne jutna rögtön eszébe legalább 3-4 tipikus dolog Los Angelesről.

Hiszen annyian, és annyifélét írtak már róla: a hollywoodi csillogástól a pálmafákkal övezett strandokon vagy esetleg a hajléktalanok ezrei által lakott, hírhedt Skid Rown át Malibu szörfparadicsomáig ott él a fejünkben egy kép.

Ugyanakkor azt is nagyon sokan leírták már, Los Angeles mennyivel több ezeknél a sztereotípiáknál. New York-on kívül talán nincs is más város az USA-ban, amely ennyire sokszínű lenne.

Közel 10 éve élünk Los Angelesben, de még mostanra is maradt felfedezni való a számunkra. Ebből szeretnék egy csokorra valót átnyújtani, remélve, hogy ezzel is sikerül egy kicsit jobban bemutatni ezt a hihetetlenül érdekes, lüktető, izgalmas metropoliszt, és a sztereotípiák mellett (helyett) rácsodálkozni a város kevésbé ismert kincseire.

Los Angeles városának születése az 1780-as évek elejére nyúlik vissza, amikor spanyol misszionáriusok megalapították El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles nevű missziót. Ki gondolta akkor, hogy a Los Angeles folyócska partján letelepedett, alig 50 főt számláló kis közösség egy mai sokmilliós metropolisz alapjait rakta le...

VILLAMOS A HOLDRA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.27.


Most már teljesen biztos, hogy prime minister Victor Orban nem csak a fedett sportlétesítmények, hanem mindenféle síneken guruló közlekedési eszközök irányába is perverz vonzalmakat érez. Kisdobos korában az ő édes apukája még nem volt bányatulajdonos, így bizonyára nem tudott elsőszülött fiacskájának csillogó villanyvasutat abszolválni sem TT, sem PIKO méretben, ami hiátust most a romlott elme uniós pénzből pótol, s nagyban. Ilyen pénzekből és pénzekről hazudozik itt nekünk harcai közben.

A felcsúti pöfögmény még el sem ért nagy duzzogásában Bicskéig, most a hódmezővásárhelyieket szórakoztatja ez a trampli egy Tram Trainnel, azaz helyközi villamossal, amely az ábrándokban Szabadka-Szeged-Hódmezővásárhely vonalon szaladgálna. Bár mehetne akár Belgrádig is, vagy a Holdra. A játékos képzeletnek semmi sem szab határt egyrészt, másrészt pedig kicsire nem adunk, a csillagokat is oda lehet ígérni az égről, mibe kerül az? Semmibe se, főleg neki.

Valami ilyesmiről szól a „Modern városok program”, ami örömökkel első emberünk házal szerte a hazában, és a nagyszabású turné most épp Lázár úr szerelmes hazájába érkezett villamosi álmokkal. Másutt mást, akármit, mindent megígért és aláírt dobpergések közepette. Ott tartunk, hogy eddig huszonhárom várossal köttetett meg a szellem-megállapodás mindösszesen háromezer négyszázmilliárd 3.400.000.000.000 forint értékben. Másképpen 3.400×10 a kilencediken, vagy hogyan is mutassam a valószerűtlent.

Nem tudom már végképp, miképp fösthetném le mutatósan a hazugság mértékét, ami bazi nagy, voltaképp igazából már szó sincsen rá. Mert mi is történik velünk, drága polgártársak? Házhoz megy ez a Cipolla, és minden szart megígér, amiből kedves szokása szerint semmit az ég egy világon be nem tart, sőt, szándékában sincs, még gondolatban sem akármit is teljesíteni. A huszonhárom város közül alig pár kapott csupán néhány nyüves milliót, és a költségvetésben sincsen se híre, se hamva ilyen tételeknek. És mégis nyomatja a kamut...

A 13. HAVI NYUGDÍJ, MINT A SZOCIÁLIS DEMAGÓGIA MINŐSÍTETT ESETE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.05.26.


Vannak olyan gazdaságpolitikai aktusok (tervek, beavatkozások, rendszerek, működésmódok), amelyek esetében nyugodtan lehet a baloldali jelzőt használni. Ilyen a központi vagyonadó gondolta, a tőke progresszív adóztatása, különösen a spekulatív tőkemozgásoké, az alacsony jövedelmek adómentessége, az ingyenes közszolgáltatások széles körének biztosítása, a munkavállalói jogok erősítése, állami bérlakás-program, az ingyenes felsőoktatás, és még sorolhatnánk. Tagadhatatlan hogy vannak a baloldal ideológiai alapjához közelebb eső, így a baloldali pártok és politikusok által kedveltebb gazdaságpolitikai célok és eszközök. A 13. havi nyugdíj (be-) visszavezetése nem tartozik ezek közé.

A 13. havi nyugdíj úgy butaság, ahogy van, függetlenül attól, hogy éppen ki dobja be a több millió nyugdíjas szavazataiért folytatott verseny közepette. Most éppen Botka László volt az, aki arra az orbáni kinyilatkoztatásra reagálva hozakodott elő vele, hogy „év végén, ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint”. Ezt mondta Orbán Viktor május elején Nagygécen Bözsi néninek, aki felemlegette a 13. havi nyugdíjat, amit elvett a Gyurcsány – technikailag ugye a Bajnai –, amiért Ferencünk azonnal helyre is tette Bözsi nénit, hogy nem úgy volt az… Erre riposztolt Botka, emelve a tétet, hogy ha már emelés, akkor legyen kövér, ő bizony visszaadná azt a 13. havi nyugdíjat. Felejtsük el egy pillanatra, hogy a választási ígéretcunami kellős közepébe csöppentünk, és vegyük elő a józan eszünket. Nézzük hogyan alakultak a nyugdíjak az elmúlt években!

A Portfolio számításai alapján az elmúlt években az Orbán-kormány rendre az inflációnál magasabb mértékben emelte a nyugdíjakat..
.

AZ, AKI SZÍVÜNKNEK NEM KEDVES...

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.05.25.


A tűzoltó, a rendőr és a katona, aki 30 évesen nyugdíjba vonul.
A filozófus, mert felhorgad a közjó érdekében.
A cigány, mert nem dolgozik, mert sok gyereke van, mert bűnöző, mert cigány.
A zsidó, mert zsidó.
A menekült, mert migráns, mert ide akar jönni, hogy elvegye a munkánkat.
A rokkant, mert élősködő.
A beteg, mert élni akar és meggyógyulni.
Juncker, mert alkoholista.
Brüsszel, mert… Csak!
Az idegenbe szakadt honfiú és honleány, mert idegenbe szakadt és nem jön haza túrórudit enni.
A tanár, mert képtelen felfogni, hogy miért nem a gyerek az első.
A diák, mert tanulni akar.
Az iskola, mert tanítani akar.
Az egyetem, mert autonómiát akar.
Tanár és diák, mert nem akar egyházi iskolába járni.
Kisegyház, és papja, mert csak a hivatásának akar élni.
A közmunkás, mert nem örül az éhbérének.
A közszolga, mert sír, hogy 7 éve dolgozik ugyanannyiért, és mert úgyis le lesz építve.
A multi alkalmazottja, mert nem örül, hogy világszínvonalon termelhet indiai bérért.
A kereskedő, a reklámszakember, az iparos, mert adóelkerülő.
Az óvónő, mert felsír az éhségtől ájulni készülő gyerekek láttán.
A konyhás néni, mert etet, és nem gyűjti a moslékot a felcsúti polgármester disznóinak.
A paraszt, mert sír, hogy elveszik a földjét, és hagyják tönkremenni.
A városi ember, mert nem vidéki.
A budapesti, mert budapesti.
Az újságíró, mert igazat ír.
A szerkesztő, mert közli.
Népszabadság, Népszava szerkesztőségestül, takarítónőstül.
HírTV, mert Simicska.
RTL, mert nem eladó.
ATV, mert Hitgyüli.
A civil, mert leleplezi, hogy mégsem jó.
A bankár, mert idegen érdekeket szolgál és lopja a pénzünket.
Az anyák, mert nem akarnak szülni.
Az élő fák, mert már száz éve élnek.
A devizahitelesek, mert csak sírni tudnak.
Soros, mert ördögi spekuláns, aki a gondoskodó kormányfő megbuktatására spekulál.
A CEU, mert Soros.
Amerika, mert nem tárgyal arról, amihez nincs joga.
Gyurcsány, mert az egészről ő tehet.
Botka, mert órája van.
Vona, mert buzicsicska.
Szél Bernadett, mert szép, de buta.
Hadházy, mert nem maradt az állatainál.
A komplett libsi-bolsi- zsidó-cigány ellenzék, mert hisznek ezeknek a hazugoknak.
Polt Péter, Lázár János, Farkas Flórián, meg ez az egész korrupt banda.
Mészáros, Csányi, Garancsi, Vajna stb. mert mocskos, tolvaj, oligarcha.
Kövér, Kósa, Szíjjártó, Német Szilárd stb. mert idióta, hülye pojáca.
A Fideszesek, mert hisznek ennek a sok hülye kreténnek.
Nem én! Te, meg ő.
Nem mi! Ti, meg ők.
Ma én, holnap te.
Ma mi, holnap ti.
Meg ők. Bárki!
Mi mind, milliók.
Egy miatt.

MÉSZÁROS LŐRINC ÉPÍTI AZ ÚJ DUNA-HIDAT KOMÁROM ÉS KOMÁRNO KÖZÖTT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2017.05.27.


Nettó 27,3 milliárd forintos ajánlattal nyerte a Komárom-Komarno közötti új Duna-híd megépítésére kiírt közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft. és a Hídépítő Zrt. konzorciuma.

A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. 2016 szeptemberében írt ki nyílt közbeszerzést a Magyarországot és Szlovákiát összekötő új Duna-híd kivitelezésére. A kiírás szerint a létesítmény 600 m hosszú, egy pilonos, ferdekábeles híd lesz öt nyílással.

Hivatalos eredményt ugyan még nem hirdettek a tenderen, de a Napi.hu május 26-án észrevette, hogy a NIF közzétette a beérkezett ajánlatok összegzését.

A dokumentum szerint ketten tettek érvényes ajánlatot:

– Magyar Bau Holding Zrt.: nettó 31,34 milliárd forint (104,49 millió euró)

– H-M Duna-híd Konzorcium (Hídépítő Zrt., Mészáros és Mészáros Kft.): nettó 27,35 milliárd forint (91,19 millió euró)

A NIF az olcsóbb ajánlatot választotta, így Mészáros Lőrincék építhetik az új Duna-hidat. Az ajánlatuk szerint alvállalkozóként bevonják a munkába a Duna Aszfalt Kft.-t, a Hódút Kft.-t, és a HSP Hídépítő Kft-t is...

MENEKÜL A FIDESZ

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.05.27.


Stratégiát váltott kormánypártunk a Halász Júlia botrány után. A kérdezősködni szándékozó újságírót már nem lökdösik, rángatják, telefonját buzerálják, hanem menekülnek, bujdokolnak előlük, trükköznek ahogy csak lehet, megúszni a megúszandót. Volt már "futtatás kifulladásig" projekt, "tereld az árnyékba amíg elmenekülünk" akcióterv, "szoros emberfogás" kommandó, ami mind röhejes és kontraproduktív kismiújság lett végül.

Mert az új stratégiának köszönhetően például Propaganda Tóninak nem a napfényes helikopterajtóból, hanem az árnyékos kukatároló részlegről kellett elnyöszörögni a simicskasorost.

Jó ez az új stratégia, bevált faszán, köszi őszintén! Eddig csak megálltatok és fapofával belehazudtatok a kamerába, most meg eksön van, mulattató. Nagyobb tétekben indulnak fogadások, milyen elemek jönnek a sajtóelkerülő burleszkben? Rezsibisztos Szilárd halált megvető bátorsággal lecsúszik a nyolcadikról a szemétledobón? Balog Zoltán lehugyozott fali csempe mintás hacukában próbál beolvadni a kórházi környezetbe? Orbán a "Bözsi II." hadműveletben nem a malacot fogja mutogatni, hanem az ól mögötti ganéban guggolja ki, míg szagot nem vesztenek a sajtókopók? Fazekas Sándor szántó közepén hagyott kiszánthatatlan tuskónak álcázza magát minden megtekintés után?

Cuki lesz ez, srácok...

SZÁZÖT ÉV

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.27.


Hosszú idő, mennyi minden történt azóta csak Magyarországon és Magyarországgal, még ha az ország nem is haladt előre ezalatt, hiszen mikor azt gondoltuk, hogy végre előre megyünk, akkor döbbenten láttuk saját nyomainkat a sárban: erre már jártunk egyszer.
De volt egy periódusa a magyar történelemnek, mely egyértelműen haladó volt, melyben előre ment a nemzet minden tekintetben, az a harmincéves időtartam, mely egyértelműen egy politikus nevéhez köthető.
Kádár Jánosnak hívták.
A Monarchiában született, százöt évvel ezelőtt, születése után kitört az első világháború, elvesztettük, s ezzel elvesztettük a történelmi Magyarországot, a Magyar Királyságot, majd kisvártatva a királyt is.
Némi forradalmi kitérő után belovagolt egy tengerész a király nélküli Magyar Királyságba, kormányzóvá tette magát, majd úgy gyarapította az ország területét, hogy a végén keserves árat fizettünk érte, viszont az ország területe egy négyzetcentiméterrel sem lett nagyobb.
Jött a fehérterror, a hárommillió koldus országa lettünk,
A bokacsattogtató magyar elit elérte, hogy megszállt ország lettünk, miközben elvesztette a második világháborút is, minek eredményeképpen az egyik megszállásból a másikba estünk.
Kétségbe mégse estünk, pedig okunk éppen lett volna rá.
Bemutattunk egy milliós nagyságrendű emberáldozatot, de az Istenek elfordították tőlünk az arcukat, addigra valószínűleg már megismertek bennünket.
Jöttek a nyilasok, aztán - némi demokratikus erőlködés után az inga kilengett a másik szélső pontjáig, jöttek a moszkvai kommunisták és a sztálinizmus magyar változata, majd jött a forradalom/ellenforradalom/népfelkelés, aztán jött ő, és adott végre harminc nyugodt évet, melyben mindenki országára büszke magyarnak és embernek érezhette magát.
Ma pedig éppen a harmadik szobrot akarják állítani az egymillió ember haláláért felelős Horthynak, miközben éppen ma hallgattam meg a Klubrádióban, hogy az "aki nincs ellenünk, az velünk van" mennyire hazug jelszó volt, minap olvashattam valahol, hogy a Kádár nevével fémjelzett korban az ország szegényebb lett, mint annak előtte volt.
Ez tulajdonképpen nem is lenne baj - buták és ismerethiányos emberek mindíg voltak - ha nem a hajdani zsellérek és nyomorgó munkanélküliek unokái hirdetnék.

Olvasom, hogy egy rendezvényen megjelent vitéz Kutyafasszy Zebulon, a Vitézi Szék főfüttyentője, gróf Senkiházy és báró Niemand - mintha visszafordult volna az idő.
A Kossuth téren megjelent a geszti bolond, a gyujtogató. csóvás ember szobra, a miniszterelnök a Várba költözik, az urak urizálnak, a paraszt kussol, a munkás meg átképezte magát műkörmössé,
Magyarország körben jár, száz év alatt eljutott a nyomorból a nyomorba, annyi tán a különbség, hogy Móricz Zsigmond ma trilógiát írna, első kötet lenne a Rokonok, második a Vazallusok, harmadik meg a Strómanok.
Kádárt pedig igyekszik a rendszer elfeledtetni, hiszen az összehasonlítást egyetlen területen sem bírja vele egyetlen párt színeiben egyetlen politikus sem.
Tulajdonképpen szégyen ez a javából, de mit tegyünk, a történelmet a győztesek írják - az átmeneti győztesek is...

BÚCSÚBLOG

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.27.


Na, legyünk túl rajta. Abbahagyhatnám persze ilyesmi nélkül is, megírtam már minden lényegeset. De aminek eleje van, legyen vége is. Íme.

Vasárnap írtam utoljára. Bejelentettem a fészbukon, hogy abbahagyom, és vártam, hátha valami csoda folytán megjön a kedvem az íráshoz. Nem jött. Olyannyira kristálytiszta, mi történik a következő években az országgal, hogy fölöslegessé teszi annak önismétlő újra, meg újramegírását. Akiket lehetett, fölébresztettem az elmúlt három évben, akiket eddig nem sikerült, már nem is fog. Kifutottunk ugyanis az időből. És akkor el is érkeztünk a LÉNYEGHEZ. Mert a lényeg továbbra sem az én lelkibékém, meg egzisztenciám, az az én dolgom. Hanem az ország sorsa, ami évtizedekre megpecsételődött.

Orbán negyedszázada építgeti a teljhatalmat. Türelmesen, szívósan, lépésről lépésre, mindig csak annyi agressziót tanusítva, amennyi feltétlenül szükséges. Eredeti tervében 2020-as céldátum szerepelt, addig kapjuk az EU-tól a kiemelt támogatási összeget, amelynek szervezett ellopására egész politikai stratégiáját építette. Ám a fiatalok belépése a politikába kényszerhelyzetbe hozta. Elsősorban az, hogy lett szervezett, maradó formája a diáklázadásnak: a Momentum. Létező ellenzékét kézben tartja, kíméli, simogatja, eteti, velük csendes háttéralkuk és mutyik szövedékén keresztül elkormányozgathatna bármeddig...

ORBÁN VIKTOR: MINT AKI HALKAN BELELÉPETT...SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.27.


- A románok, a csehek után a lengyelek is berzenkednek a kétsebességes EU ellen, mert félnek, hogy a partvonalra szorulnak.
- Ultrakonzervatív, homofób amerikai szervezet konferenciáját látta vendégül az Orbán-kormány.

Reuters
A lengyel elnök tanácsadója azt mondta, hogy a többsebességes Európa megteremtésére irányuló nyugati erőfeszítések alááshatják a szolidaritást a közép- és kelet-európai tagok között és meggyengíthetik a térség érdekérvényesítő képességét az unióban. Hiszen jelenleg csupán a szlovénok és a szlovákok kerülhetnének be a belső körbe, a többi 9 ország mind kimaradna belőle. Épp ezért most azon dolgoznak, hogy megerősítsék a regionális összefogást, és ily módon ezeket az államokat az együttműködés méretei folytán ne lehessen egyszerűen betenni a darálóba. A hírügynökség magyarázatként hozzzáteszi, hogy a lengyelek, a nacionalista Orbán Viktorral együtt azt remélik, a szomszédok támogatják őket a brüsszeli intézmények jogkörének korlátozásában. A csehek és a szlovákok már jóval kevésbé lelkesek ez ügyben, bár a cseh külügyminiszter éppen egy napja, ugyancsak a hírügynökség prágai befektetési konferenciáján, szintén a kétsebességes EU ellen foglalt állást.

Guardian

A lap úgy látja, hogy a magyar kormány alighanem új frontot nyitott a Brüsszellel szembeni küzdelemben, miután otthon adott egy olyan amerikai keresztény szervezet konferenciájának, amelyet azzal vádolnak, hogy gyűlöletet kelt az LGBT-közösség ellen, azon kívül igen jó kapcsolatok fűzik Oroszországhoz. A beszámoló szerint a fényűző módon megrendezett tanácskozás Orbán Viktor tipikusan civakodó beszédével indult. Azzal vádolta az uniót, hogy azt a relativizáló liberális ideológia uralja, ami sértés a családok számára. Ez újabb erőfeszítés a politikus részéről, hogy az “európai keresztény értékek” botcsinálta védelmezőjeként tüntesse fel magát. Ez volt a hivatkozási alap akkor is, amikor drákói intézkedéseket vezetett be a többségükben muzulmán menekültek ellen.

A kifogásolt csoport kapcsán Győri Lóránt, a Political Capitaltől úgy látja, hogy a Kreml az ilyen szervezetek bevonásával igyekszik kiterjeszteni puha hatalmát a térségben. Az pedig, hogy a Fidesz állami szintre emelte a fórumot, azt bizonyítja, hogy a párt a szélsőjobbra helyezkedik. Ugyanakkor a gesztus segít még jobban megerősíteni a kapcsolatokat Moszkvával. Egy amerikai jogvédő szervezet ugyanakkor azt kérdezi, Magyarország nincs tisztában azzal, hogy kiket lát vendégül? Kovács Zoltán szóvivő úgy reagált, hogy házigazdaként a kormány nem azonosul semmiféle melegellenes állásponttal, de nem démonizálnak senkit sem. Megismételte, hogy természetes szaporodással igyekeznek pótolni a fogyó népességet, nem pedig migránsokkal. Azt ugyanakkor tagadja, hogy nálunk diszkrimináció érné az LGBT-embereket. Azt is cáfolta, hogy a kabinet különleges viszonyt tartana fenn a Kremllel...