2018. július 25., szerda

RÁADÁS: REZILIENCIA

YOUTUBE
Szerző: Gyerekek, Életrevaló Egyesület, Északi Támpont Egyesület
2018.07.19


A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek – legyen az egy egyén, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta – azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék.

A reziliencia a pszichológiában lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés illetve nehéz élethelyzetek átélése után.

Az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület közös klipjének szövegét gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekek írták a saját életükről. A videót is együtt készítették, hogy bebizonyítsák: kellő munkával, kitartással, akarással nagyon is sokra képesek.
Szereplők: Farkas Cintia Horváth B. Patrik Selyem Márk Smith Laura Smith Vanessza Szalai Noémi Projektvezető: Preszl Éva Rendező – operatőr Chilton Flóra Producer – gyártásvezető: Tóth Bálint Mentor és szöveg: Horváth Kristóf / Színész Bob Mentálhigiénés szakember: Csepregi János Zeneiproducer: Oláh Edmond Mizo Rap technika: Paszik Cristopher Ének: Bakos Bettika B kamera operatőr: Soós Csaba Hejüsz Betti Kovács Márk Fővilágosító: Hejüsz Betti Világosító, technikus: Váradi-Orosz Kristóf Hangmérnök: Lőrincz György Hangtechnikus: Farkas Krisztián Jócsávók: Pumped Gabo Göncz János Stylist: Csillag Rita Fodrász: Czobor Ildikó Sminkes: Benkóczi Zsuzsa Vágó Chilton Flóra © 2018 - Minden jogot fenntartunk. Életrevaló Egyesület Északi Támpont Egyesület

ITT NÉZHETŐ MEG

ELHUNYT A LEGENDÁS SPORTRIPORTER, SZEPESI GYÖRGY


HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.07.25.


A magyar rádiózás egyik legnagyobb alakját 96 éves korában érte a halál - értesült a Nemzeti Sport.

A lapot Szepesi családja tájékoztatta arról, hogy a sportélet meghatározó alakja szerdára virradóra elhunyt.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven. Édesapja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg. Szepesi György 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol előbb riporterként, majd osztályvezetőként, és bonni tudósítóként dolgozott. 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott, közvetítéseire milliók emlékeznek.

Szepesi azonban nem csak a mikrofon mögött tevékenykedett, hiszen, mint az NSO is írja, 1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöki posztját is betöltötte, emellett a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt. MLSZ-elnökként döntő szerepe volt Puskás Ferenc 1981-es, első hazatérésében 25 éves emigráció után.

Munkáját rengeteg díjjal ismerték el: elnyerte a FIFA Érdemrendjét, kapott Pulitzer-emlékdíjat (2002), a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) Olimpiai Érdemrendet (ezüst fokozat, 1995), az MLSZ-től pedig életműdíjat. Utóbbit nem is olyan régen, 2016-ban vehette át.

NEM A TELJESÍTMÉNYRE, CSAK PÁRTOKRA SZAVAZTAK A VÁLASZTÓK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2018.07.25.


Független jelöltként elindul a jövő évi IX. kerületi polgármester-választáson Baranyi Krisztina. A már megszűnt Együtt korábbi politikusa szerint a Jobbikkal is meg kell egyezni a rendszer leváltása érdekében, de a taktikai szavazás hamis ígéret volt áprilisban.

Az Együtt sikeres gyűjtés után visszafizette az Államkincstárnak azt a 153 millió forintot, amelyet kampánytámogatásként vett fel. Ön mennyi pénzt adott bele
– Semennyit. 

Hogyhogy? 
– Úgy gondoltam, hogy ennek a pártnak a halála valahol az én halálom is. Mi minden fillért a kampányra költöttünk, az Együtt nem volt kamupárt, senki sem tett zsebre egy forintot sem. Nem volt racionális oka annak, hogy nem járultam hozzá a gyűjtéshez, valószínűleg nekem is kellett volna pénzt adnom. Az utolsó pillanatig vártam, hogy úgyis hiányzik majd valamennyi, akkor én is adok bele. 

A kormánypárti politikusok szerint „gyanús” körülmények között gyűlt össze a pénz. A hazai viszonyokat ismerve valóban szokatlan teljesítmény, hogy a támogatók összedobtak 153 millió forintot. 
– Amikor elkezdtük a támogatói kampányt – a korábbi gyűjtéseinkből kiindulva - nagyjából 20-30 millió forintra számítottunk. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy összejön ennyi pénz. Ráadásul ez az összeg mikroadományokból gyűlt össze, néhányan fizettek csak 100-200 ezer forintot. Valószínűleg valamilyen nemzeti lelkiismeret állhat a háttérben, sokan úgy érezhették együtt buktunk április 8-án. A választás után hetekig arra gondoltam, hogy az ellenzék megalázó veresége után nincs más választásom, mint abbahagyni a politizálást. A sok személyes biztatás, valamint az eredményes gyűjtés miatt viszont végül úgy döntöttem, folytatom. 

Az Együtt már bejelentette a feloszlását, hogyan tervezi a folytatást? 
– Az én munkám kicsit mindig is elvált az Együtt-től, például soha nem voltam a párt vezetőségének tagja. Ferencvárosi képviselőként és zöldpolitikusként ismernek, képviselő leszek 2019 októberéig, ismerem a kerületet, és van egy vízióm is róla. Egy átfogó programot írok éppen, amit néhány hét múlva nyilvánosságra is hozok. Jövőre elindulok Ferencváros polgármesteri tisztségéért, függetlenként, egy civil szervezettel a hátam mögött. Az biztos, most nincs az az isten, hogy belépjek egy pártba. 

Melyik civil szervezet támogatja az indulását? 
– A Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez nevű szervezet áll mögöttem, amelynek korábban elnöke is voltam. 

Egyeztetett az ellenzékkel is? 
– Mindenképpen egyetlen jelöltnek kell indulnia a kormánypártnak nevezett maffia emberével szemben. Szeretnék az összes ellenzéki párt közös jelöltje lenni, és erről folynak már biztató tárgyalások. A programom rövidített, a legfontosabb elemeket tartalmazó változatát eljuttatom az ellenzéki pártoknak. Erről szeretnék velük megállapodni. ..

"ÖSSZEFOGTA A FARMER A BUGYIJÁT, EZÉRT HASALTUNK EL" - 40 ÉVES A TRAPPER

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2018.07.25.


A nyugati életérzést jelképező farmer viselését a pártállam először tiltotta, majd megtűrte, végül annyira elfogadta, hogy engedte a hazai gyártását is. Ez egyszerre mutatta be a diktatúra puhulását és a szocialista ipar sikereit. Negyven éves a Trapper, néhány lelkes budakalászi mérnök „gyermeke”, amelyet mellesleg még ma is beszerezhetünk. Kis magyar farmerológia.

Vannak egyes nyugati divatok, amelyek bizonyos mértékig nálunk is hatottak [...] és ezek egyike a cinizmus és a közöny a közéleti kérdésekkel szemben. Nyugaton ez párosul a vadnyugati-nadrág viselettel meg a hosszú hajjal, a borotválkozás elhagyásával. [...]

A vadnyugati nadrágokkal meg a szakállal meg a hajviselettel nem akarok foglalkozni. [...] Ami itt fontos, az az, hogy a párt, az ifjúsági szövetség nem divattervező cég és nem fodrászipari ktsz, és nem is kell az ilyesmivel foglalkoznia


– jelentette ki Kádár János pártfőtitkár 1967-ben, a KISZ VII. kongresszusán.

Ma már furán hangzik, hogy a hajviselet, a divat, és konkrétan a farmer a legfelsőbb politikai fórumok témája volt (bár, amikor az irodalmi ízlés vagy mondjuk, a sportmezek kormánypártközeli iránymutatásaira gondolunk, talán nem is olyan fura), de az államszocializmus éber őrei vigyáztak, nehogy a kapitalista kultúra megmételyezze a magyar fiatalokat is.

A pártfőtitkári beszéd e téren már az enyhülést vetítette elő, hiszen korábban a farmer – ha a fogyasztói kultúra részeként értelmezzük - a hírhedt aczéli „3T“ elve (tilt-tűr-támogat) szerinti tiltott kategóriába tartozott. Hordása ugyanúgy, mint a hosszú haj és a szakáll akár rendőrségi vegzálást is vonhatott maga után – mondja Müller Fruzsina, Lipcsében élő kultúrtörténész. Kádár viszont a hatvanas évek végére felismerte, hogy a fiatalokat toleranciával jobban megnyerheti, mint terrorral, mondatait tehát egyfajta rendszerstabilizálásként is értelmezhetjük...

ÚGY LENYOMLAK BALLAL, HOGY BECSINÁLSZ!

ABCÚG BLOG
Szerző: HAJDÚ D. ANDRÁS
2018.07.24.


Kadarkúton a Dózsa utca egyike a kisváros szegregátumainak. A Máltai Szeretetszolgálat hat éve van jelen a szinte kizárólag romák által lakott utcában, ahol tanodát üzemeltetnek, és mindenféle programmal próbálják bevonzani környék fiataljait. A szegregátumban havonta rendeznek erősember-versenyt, ami annyira népszerű a telepiek között, hogy az amúgy telefonfüggő fiatalok is megfeledkeznek a Facebook percenkénti frissítéséről, és verítékben fürödve igyekeznek szkanderben vagy éppen kocsihúzásban felülkerekedni a többieken. Hajdú D. András képriportja januárban dicséretet érdemelt a Sajtófotó-pályázaton...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

NEKÜNK PUTYIN KELL

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.07.24.


- Putyin kedvelik leginkább a magyarok a nagyhatalmak vezetői közül

- Trumpot viszont sem szimpatikusnak, sem alkalmasnak nem látja a többség
- Csak a diplomások ismerik el Angela Merkel német kancellár vezetői képességeit

Országok és vezetőik közötti konfliktusoktól hangos a világpolitika, gyakran tűnik úgy, hogy amit eddig a „négy fal között” csináltak egymással az állam- és kormányfők – a vitákra, egyezkedésekre, helyezkedésekre gondolunk, persze -, azt most a széles nyilvánosság előtt teszik – diplomaták, hírszerzők és mindenféle elemzők őszinte megrökönyödésére. Donald Trump amerikai elnök Twitter-diplomáciája e téren kétség kívül új színt hozott, és olyanra se emlékezhetünk, hogy egy amerikai-orosz csúcstalálkozó után a fél világ azt találgatja, a szabad világ vezetőjét egyszerűen átverték, avagy ő maga az áruló, netán éppenséggel orosz ügynök. Szóval, van ok elég megérdeklődni a magyaroktól, ők mit gondolnak a világpolitika legfontosabb alakítóiról. Nyolc állam-, illetve kormányfőt választottunk ki, azokat, akik mostanság legtöbbet szerepelnek a külpolitikai hírekben: az amerikai, az orosz, a kínai, a francia és a török elnök mellett a német kancellárt, valamint a brit és a kanadai miniszterelnököt. Róluk kérdezte meg a magyarokat a Ténygyár a Pulzus telefonos kutatási applikáció segítségével. A beérkezett mintegy kétezer válaszból képeztük azt az 1000 fős mintát, amely a 18-59 éves alapsokaságot reprezentálja nem, kor, végzettség és településtípus szerint.

Attól, hogy egy politikus „erős”, vagyis hatékony vezetőnek tűnik, még nem biztos, hogy szimpatikus is, és ez fordítva is igaz. Ezért ketté is választottuk a kérdést, ki az az egy, akit jó vezetőnek tartanak, és ki szimpatikus a válaszadóknak a nyolc világpolitika-alakító közül. Nos, úgy látszik, hiába az egyre erősödő vád az amerikai választásokba történt beavatkozásról, hiába a Krím annektálása, hiába a 30 éves elköteleződés Paks 2 ügyében, Vlagyimir Putyin orosz elnök elnyerte a magyarok szívét. Mindkét kérdésre, vagyis arra is, hogy kit tartanak hatékonynak és kit szimpatikusnak a magyarok, az orosz elnök nyert, méghozzá meggyőző fölénnyel. Érdekes, sőt elgondolkodtató, hogy a fiatalabbak körében népszerűbb Putyin, mint a 30 év fölöttiek körében – ezt talán az magyarázhatja, hogy a ’90 után születtek már nem tudják, milyenek is voltak a Moszkva befolyása alatt töltött évtizedek Magyarországon. Arról pedig valószínűleg nem hallottak, hogy Putyin elnök egyre többször nyíltan is éppen azt a befolyást sírja vissza, a szovjet idők világpolitikai szerepét szánja Oroszországnak. Ennek a tudásnak viszont alighanem birtokában van a diplomások többsége, övék az egyetlen csoport, amelynek körében nem Putyin ül a trónon: a diplomások Merkel német kancellárt tartják a leghatékonyabbnak és Trudeau kanadai miniszterelnököt a legszimpatikusabbnak. A többi csoportban a sármos, és a hírekbe színes zokniaival is gyakorta bekerülő kanadai kormányfő nem szerepelt jól, alighanem az ismertsége hiányzik hozzá. Az ismertsége valószínűleg meglenne hozzá, Merkel német kancellár mégis inkább antipatikus a magyaroknak, nem múlt el nyomtalanul a Merkelt támadó kormánypárti kommentárok özöne az elmúlt években. Viszonylag sok szavazatot kapott ugyanakkor Macron francia elnök, bár élünk a gyanúperrel, hogy őt sokan az elmúlt hetekben ismerték meg „közelebbről”, és nem is államfőként, hanem szurkolóként: felmérésünk néhány nappal a francia fociválogatott világbajnoki győzelme után készült.

Ami viszont biztos, hiába tesz jelentős erőfeszítéseket Orbán Viktor miniszterelnök annak érdekében, hogy fogadják végre a Fehér Házban, annak lakóját, Donald Trump amerikai elnököt nem szerették meg a magyarok. Trump a hatékonysági és a szimpátia-listának is a legalján küzd a kínai és a török elnökkel, pedig ez utóbbi kettő ismertsége alighanem jóval alacsonyabb, mint az amerikai elnöké...

ORBÁN VIKTOR ZAVARÓ LEGINKÁBB A MAGYAR FUTBALLBAN

INDEX
Szerző: LOVASSG
2018.07.24.


Az első tízbe öt fideszes politikus, egy herevasalós celeb, aki korábban klubelnök volt, egy újságíró és tévés szakértő is bekerült szavazásunkon, mellyel azt próbáltuk kideríteni, ki idegesíti önöket leginkább a focinkban az elmúlt 20-30 évet nézve.

Összesen 34 ezren szavaztak a múlt héten megjelent cikkünkben, melyben arra kértük olvasóinkat, hogy a magyar futballban érdekelt huszonöt személyt osztályozzák 1-10-es skálán aszerint, hogy mennyire tartják irritálónak, kártékonynak a tevékenységüket.

Különösebben nem lett meglepő a végeredmény, egyetlen kivétellel, és az is jól látszik, hogy melyik az a réteg, amit a legzavaróbbnak találnak a magyar foci környékén: a kormánypárti politikusokat.

A miniszterelnök futballimádata miatt hiába dől a pénz a magyar futballba, érezhetően nem lett jobb, csak sokkal drágább. A legnagyobb siker a válogatott Eb-szereplése volt, de azóta elég komoly a visszaesés válogatottfronton is, a vb-re nem sikerült kijutni, az őszt már új szövetségi kapitánnyal kezdi meg a nemzeti csapat, miután Georges Leekenst tétmeccs nélkül rúgták ki. A klubfutballunk nemzetközi szinten súlytalan, és hiába épültek új stadionok, az NB I. nézettsége továbbra is kínos: a hétvégén például az Orbán Viktor háza melletti stadionban a turulos mezben játszó felcsúti csapat hazai vereségére ezer ember sem volt kíváncsi...

9 ÉVE ÁPOLJA OTTHON KÓMÁS LÁNYÁT, AZ ÁLLAM MINDENBEN MAGÁRA HAGYTA

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.07.24.


Kiss Szabina svájci frank alapú hitelt vett fel 2008 őszén felsőgödi házára, amit egy ideig élettársával gond nélkül fizettek. Azonban egy évvel azután, hogy lányukat, Annát baleset érte, aminek következtében kómába esett, az édesapa eltűnt az életükből. Szabina magára maradt a hitellel, akkor még kiskorú fiával, Dáviddal és az állandó otthoni ápolásra szoruló kómában fekvő lányával. Megélhetési és lakhatási problémák, pereskedés, orvosi hibák és az otthonápolás viszontagságai kísérik a család életét a baleset óta eltelt 9 évben. Szabinának két már dolgozó idősebb lánya segítségével sikerült talpon maradnia.

2009 szeptemberében az akkor 12 éves Anna barátaival játszani indult, ám útjuk végül egy körbekerítetlen építkezési területre vezetett, ahol egy hatalmas löszfal üregeibe bemászva próbáltak alagutat ásni. Barátai épp nem voltak az üregben, amikor megtörtént a baj: a löszfal rászakadt a kislányra. Anna percekre oxigén nélkül maradt, szíve leállt, és bár újraélesztése sikeres volt, kómába esett. A telek tulajdonosai tudomása szerint a Kormányhivatal, a Polgármesteri Hivatal és egy magánkézben lévő cég, velük 2013 óta folyik kártérítési per, habár Szabina úgy gondolja,

Nincs az a pénz, ami kárpótolná az embert. A fájdalmak, a szomorúságok, a bánatok, a keserűségek, amin túl kellett lépni és erősnek kellett lenni.”

Annak ellenére, hogy a két idősebb lány külföldi munkát vállalt, hogy segíthessen, annyira kilátástalanná vált a helyzet, hogy Szabina 2017-ben már nem tudott fizetni, ekkor ugyanis már havi 170 ezer forintra ugrott a hitel forintosított törlesztőrészlete.

A banktól semmilyen segítséget nem kapott, így 2017-ben nem fizetett tovább, ezután került az ügye végrehajtóhoz, ahonnan állandóan telefonon keresték, elmondása szerint minősíthetetlen stílusban beszéltek vele.

Folyton úgy beszéltek az emberrel, mintha én lennék a hibás, mintha én tehetnék minderről, hogy én nem tudom fizetni. Mocskos módon beszéltek velem.”

– emlékszik vissza.

Egy idő után elmaradtak a telefonhívások, majd 2017 májusában újra jelentkezett a bank: az egyik lehetőség az volt, hogy elárverezik a házat a család feje felől, a másik, hogy Szabina közreműködik és hagyja, hogy a bank eladja a házát.

A közreműködést választva az ingatlan meghirdetésétől számított egy héten belül elkelt a család felsőgödi otthona, így egy hónapjuk maradt új lakhelyet találni a kómában fekvő Annával...

ANNYIRA HÜLYÉK NE LEGYÜNK MÁR, HOGY ELVÁRÁSAINK LEGYENEK HATALMASÉKKAL SZEMBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.07.25.


Jó reggelt, szerda van! Ez csak azért fontos, mert ezek szerint tegnap kedd volt, a kormányinfó meg csütörtökön szokott lenni. Olybá tűnik, hogy immár ezt az időszámítást is ki lehet dobni a kukába. Gulyás Gergely ugyanis nem holnap fogja, hanem tegnap produkálta magát. Nem állítom, hogy elejétől végig meghallgattam, amit a szájával beszélt, de nem is kellett. Azt hiszem, elég most annyit megjegyezni Lázár egykori kormányinfós stand-up-os nagyságához felnőni igyekvő ifjú titán szavaiból, hogy nem elvárható (értsd: annyira hülyék ne legyünk már, hogy ezt elvárjuk), hogy a fideszesek rokonai ne nyerjenek el közpénzeket. Ezt annak kapcsán okádta bele a pofánkba rezzenéstelen arcberendezéssel a sztárjogász, hogy kiderült: a hanyatló EU milliárdokat osztott ki egy vidékfejlesztési pályázaton falusi szálláshelyek építésére és kurvára úgy alakult, hogy egy rakás gyakorló fideszes (korábban/most funkcióban lévők) valamint gyakorló fideszesek pereputtya is tömött sorokban kaszált a bulin. Gulyásnak csak erre a retkes, koszlott, ócska dumára futotta a tehetségéből:

… "egy évekkel ezelőtt leköszönt volt képviselőt nem lenne méltányos kizárni egy ilyen jellegű pályázatból. Senki előnyt vagy hátrányt nem szenvedhet azért, mert országgyűlési képviselőként tevékenykedett vagy tevékenykedik."

Más szavakkal: a korrupció a legfőbb politikánk, és kurvára le lehetne már szállni rólunk. Mondjuk ennél balfaszabb, idiótább pályázatot aligha írhatna ki az EU. A lényege az, hogy 5 évig kötelező panzióként, azaz rendeltetésszerűen használni ezeket a létesítményeket, aztán teljes legalitásban be lehet zárni őket (az izsáki polgármester is lájkolja ezt) és máris ott egy szép kis családi ház. Gulyás barátunknak arról fogalma sincs, hogy ez a szabályozás így rendben van-e, viszont azt pontosan tudja:

"ha valaki országgyűlési képviselő, nem biztos, hogy a családjában is el tudja magyarázni, hogy innentől kezdve ők semmiben sem vehetnek részt, ami közvetetten állami vagy uniós forrásokhoz kötődik."

Tehát az országgyűlési képviselő síkhülye, gombnyomogatásra alkalmas, előre leírt baromságok visszabüfögésére alkalmas, a pártfegyelmet betartani alkalmas, csak erre az egyre nem: hogy elmagyarázza anyunak, apunak, hogy nem nyúlunk a közpénzes vályúba könyékig. Aha. Ebből az is következik, hogy egy 1860 fős településen most majd 9 panzió épül (valószínűleg ilyen a szórás a fideszes érdekeltség tekintetében), de ezt is ki lehet magyarázni: igenis létezhet kismillió olyan indok, ami miatt szükség van ezekre a turisztikai fejlesztésekre. Szerintem is. Felcsútra is 9 panziót, mert sose lehet tudni...

"EGYETLEN NEMZET SEM TŰR ILYEN HÁMOT A VÉGTELENSÉGIG"

SZTÁRKLIKK
Szerző: Barb
2018.07.25.


Jóllehet, a napnál is világosabb, hogy az emberek nem kérnek abból a csúfos színjátékból, amit hivatalosan még demokráciának neveznek. A szavazásra jogosultak elsöprő többsége már-már tüntetően távol marad a voksolásoktól. 

Mi ez, ha nem a legkeményebb kritika arra vonatkozóan, hogy a hazai politika kiüresedett, és sem a hatalom, sem az ellenzék nem tudja hitelesen megszólítani az állampolgárokat.

Amiben nem hiszünk, azt nem választjuk. Amiből nem akarunk enni, azért nem megyünk a boltba.

Lehet persze azt mondani, hogy akkor maradjunk éhesek, de talán azt is, hogy romlottat vagy mérgezőt sem kötelező enni.

Mindenesetre joggal feltételezhető, hogy egyre inkább nő a szakadék a nép és a politikai elit között. Az emberek nem bíznak abban, hogy sorsuk jobbra fordul attól, ha bárkire is húznak egy nyűves x-et. Ez pedig igen súlyos baj.

Ahol már nem hisznek senkiben és semmiben, ott a csend és a passzívitás intő jel. Érti-e valaki a figyelmeztetést? Vagy csak hangerős, félelemkeltős reakciói vannak a politikának, mondván, hogy tessenek jobbat csinálni tisztelt birkanép?!

Biztos vagyok abban, hogy egyetlen nemzet sem tűr olyan hámot a végtelenségig önmagán, ami terhére van. Nyel, néma, hallgat, sorba áll, vagy otthon morgolódik, de amikor élhetetlenné teszik a létét a többségnek jobbról-balról, akkor a változás is bekövetkezik...

NYOMTASS, MÁSOLJ, TERJESZD!

NYOMTASS TE IS
Szerző: Nyomtass Te Is
2018.07.25.


Egy friss közvéleménykutatás szerint a teljes népességnek csupán 41 százaléka támogatja a paksi atomerőmű bővítését. Még rosszabb az arány, ha az oroszoktól felvett hitelről is kérdezték az embereket...

AZ 53. SZÁM ITT OLVASHATÓ, INNEN NYOMTATHATÓ, TERJESZTHETŐ

A kezdeményezésről: 

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti. A terjesztéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről a gyakori kérdések menüpontban tájékozódhatsz.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

NŐ AZ ÖNBIZALMA ÉS OKOSABB LESZ, AKI EINSTEINNEK LÁTJA MAGÁT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.07.24.


A gondolatnak teremtő ereje van. Ez még szellemi képességeinkre is kihathat.

A barcelonai egyetem kísérletében, amely a Frontiers in Psychology-ban jelent meg, egy 30 fős, 18-30 éves fiatalemberekből álló csoport egy része Albert Einstein szerepébe helyezte magát hála a virtuális valóságnak. A kutatók előzőleg tesztekkel mérték a kísérleti alanyok problémamegoldó képességeiket, önbizalmukat, az idősebbekkel szembeni esetleges előítéleteiket.

A kísérleti alanyok fele különleges intelligens öltözéket kapott egy olyan maszkkal, amely révén a tükörben Einsteinnek látszottak. A kontroll-csoport tagjai pedig saját kortársaikat jelenítették meg. A „virtuális megtestesülés” kísérletei már korábban is érdekes eredményeket hoztak a viselkedésre gyakorolt hatásukkal. Kiderült például, hogy ha fehér emberekre színesbőrűek szerepét osztják, kevésbé gondolkodnak rasszista sztereotípiákban. Ebben a kísérletben a szellemi színvonalra gyakorolt hatásra is kíváncsiak voltak a kutatók.

Jelentősebb eredményeket csak azoknál találtak, akiknek eleve alacsonyabb szintű volt az önbizalmuk és kevesebb előítéletet tápláltak az idősebb generáció iránt.

A kutatók szerint a virtuális megtestesülés javítja az embernek az önmagáról alkotott képét, felszabadítja a blokkolt mentális forrásokat. A továbbiakban szükségesnek tartanak nagyobb részvételű kísérleteket, és ezt a módszert alkalmazni lehetne a magukban bizonytalan fiatalok megsegítésére is – mondta Mark Slater, a kísérletről született tanulmány társszerzője.

KAMAT, ÁRFOLYAM: EGYEDI A MAGYAR ÚT - A TÉRSÉGI DEVIZÁK ERŐSEBBEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.25.


Az elemzők gyakran hivatkoznak arra, hogy a térség devizaárfolyamai nemzetközi piaci hatásoknak engedelmeskedve többé-kevésbé együtt mozognak. A forint brutális gyengülése azonban a térségben egyedüli. Hosszabb távon nézve a helyzet még rosszabb.

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot tegnap a Monetáris Tanács, így az továbbra is 0,9 százalék marad. A döntés megfelelt a várakozásoknak. Nem jelent meglepetést, hogy az MNB vezetői továbbra is ragaszkodnak az eddig vitt laza monetáris politikához, annak ellenére is, hogy piaci résztvevők és az elemzők a pár héttel ezelőtti forintgyengülést követően – amikor a 330 forintos szintet is megjárta az euró forintárfolyama - felvetették a kamatemelést szükségességét.

A nemzetközi környezet érzékelhetően változóban van, ami kihat a forintárfolyamra is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED 2018-ban már kétszer is emelt a kamatain, és sokak szerint még az idén sor kerülhet a harmadik emelésre. Az Európai Központi Bank egyelőre még nem tett hasonló lépést – és úgy vélik, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak –, eszközvásárlási programján azonban szűkített, így általános az a piaci vélemény hogy lassan vége a monetáris lazítás időszakának...

KÜLFÖLDIÜL HAZUDNI IS KÖNNYEBB

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.25.


Vajon nehezebb vagy könnyebb hazudni egy idegen nyelven, mint az anyanyelvünkön? Nem mintha bármelyik határátkelő magyarról is feltételezném, hogy szánt szándékkal nem mond igazat, de maga a téma annyira érdekesnek tűnt, hogy nem tudtam megállni, hogy ne vessem elétek itt. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van tapasztalata a nyelvhasználatról, és majd jól elmondjátok, mit gondoltok róla.

Eleve nem egyszerű megmondani, mikor hazudik valaki, és állítólag még nehezebb, ha az illető nem az anyanyelvén beszél. A Würzburgi Egyetem pszichológusai annak jártak utána, miért van ez így.

Nagyon érdekes, hogy a legtöbb ember számára sokkal könnyebb hazudni egy tanult nyelven, mint az anyanyelvén. (Az én tapasztalatom szerint egyébként káromkodni is, talán azért, mert nem érezzük annyira a kimondott szavak súlyát.)

Az még izgalmasabb, hogy az igazsággal kapcsolatban teljesen más a helyzet: az anyanyelvi hallgatók ugyanis kevésbé hiszik el a nem anyanyelvi beszélőnek, hogy igazat mond, mint annak, aki hozzájuk hasonlóan az anyanyelvén beszél.

Hogy mi ennek az oka, azt kutatta ki egy 50 fős mintán a német egyetem két pszichológusa, Kristina Suchotzki és Matthias Gamer, akik eredményeiket a Journal of Experimental Psychology című szaklapban tették közzé (és megjelent az egyetem oldalán is egy angol nyelvű összefoglaló, én abból dolgoztam).

Magyarázatuk azt is megvilágítja, miért van az, hogy aki nem közös anyanyelvünkön kommunikál velünk, kevésbé tartjuk megbízhatónak, mint a honfitársainkat.

„Globalizált világunkban egyre több kommunikáció zajlik olyan nyelven, amely egyik vagy az összes beszélőnek nem az anyanyelve” - fogalmazta meg a kutatás hátterét Kristina Suchotzki.

Nyilván vannak olyan élethelyzetek, melyek arra ösztönözhetik az embereket, hogy kissé átszabják a valóság finom szövetét (hogy ezzel a csodálatosan költői képzavarral éljek). A szakemberek egy üzleti tárgyalást vagy egy bűnügy gyanúsítottját hozták fel (talán szélsőséges) példaként.

Könnyebb vagy nehezebb hazudni egy idegen nyelven?

A kérdés megválaszolására két (ráadásul egymásnak ellentmondó, mert miért ne…) elmélet is van.

Az egyik a kognitív terhelés elméletéből indul ki és azt állítja, hogy hazudni nagyobb kognitív terhelést jelent, mint igazat mondani, azaz az agyunkat jobban megterheli a hazugság (hiszen emlékeznünk kell arra, mit hazudtunk), mint az igazmondás.

Éppen ezért hazudni nehezebb egy idegen nyelven, mert sokkal jobban megterheli az agyat.

A másik, az érzelmi távolságra alapozó elmélet szerint viszont éppen könnyebb hazudni egy idegen nyelven. Ennek alapja az a tétel, hogy a hazugság több érzelmet kavar fel bennünk, mint az igazmondás, így aki hazudik, az nagyobb stressznek van kitéve.

Csakhogy mindenféle kutatás (nyelvi, pszichológiai, pszichofiziológiai) is bebizonyította, hogy nem az anyanyelvünkön kommunikálni érzelmileg kevéssé megterhelő (talán mert nem éljük át annyira egy szó összes árnyalatát, de ezt már csak én teszem hozzá).

„Az érzelmi távolság elmélete alapján tehát arra lehet számítani, hogy idegen nyelven hazudni érzelmileg kevéssé felkavaró” - fejtegette Kristina Suchotzki, aki szerint ebből az is következik, hogy a kevésbé felkorbácsolt érzelmek miatt könnyebb hazudni...

FIDESZES VAGY? AKKOR TESSÉK, NEKED IS ITT VAN 50 MILLA, ÉPÍTS HÁZAT

INDEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2018.07.24.


- A kormány 623 jelentkezőnek osztott ki EU-s milliárdokat egy vidékfejlesztési pályázaton, túlnyomó többségüknek falusi szálláshely építésére.

- Aki ezt megnyeri, annak öt évig kell szálláshelyként üzemeltetnie az új ingatlant, utána eladhatja vagy családi házzá alakíthatja.
- A nyertesek között sok a fideszes, illetve független polgármester, de találtunk exállamtitkárt, miniszteri rokont, elítélt bűnözőt, útépítőcég-vezetőt is.
- Területi elosztásban is vannak érdekességek: van falu, ahol 1800-an laknak, de most tíz darab, egyenként 60-80 milliós panzió épülhet. Másutt a polgármester két különböző rokona kapott kétszer ötvenmilliót.

- A séma ismerős: másfél éve ugyanez történt.


Emlékeznek még Mondok József izsáki polgármesterre, aki EU-s pénzből építtetett két falusi „panziót" is, de mindkettőről kiderült, hogy csak ő és esetleg néha a vadász haverjai laknak benne?

Jó trükk volt, de aztán lebukott, vádat is emeltek ellene, mi pedig akkoriban írtunk egy hosszú cikket arról, hogy nem is kell konkrétan ellopni az ilyen pénzeket, mert teljesen legálisan is ki lehet használni az EU jóhiszeműségét, nemtörődömségét, bénaságát, nevezzük, ahogy akarjuk. Arról van ugyanis szó, hogy az ilyen pályázati pénzből épülő ingatlanokat öt évig kell csak szállásként üzemeltetni, utána bármit lehet vele csinálni. Például saját magunknak családi házzá átalakítani és beköltözni, vagy simán eladni...

A MANDINER ESETE A HÍRHAMISÍTÁSSAL AVAGY HOL VAGY OLI BÁCSI?

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.23.


Szalma György rezsimszolga ma is megdolgozott a harmincezer forintjáért. A balliberális fake news-ról írt a kis görény, ezért fizetik, ez rendben van. A vicces az egészben a fake newsról szóló szöveg utolsó mondata:

Klasszikust, London szultánját idézve nyugtassuk meg őket: „a terrortámadások a nagyvárosok életének a részei”.

Az egy dolog, hogy ez a büdös náci kretén az alt-right haverjai által használt "Sultan of London" kifejezést használja Sadiq Khan-ra, az egy másik, hogy ez az eredeti szöveg:

“Part and parcel of living in a great global city is you’ve got to be prepared for these things, you’ve got to be vigilant, you’ve got to support the police doing an incredibly hard job. We must never accept terrorists being successful, we must never accept that terrorists can destroy our life or destroy the way we lead our lives.”

BRUCK ANDRÁS: KULTÚRA ÉS BARBARIZMUS

VÁROSI KURÍR / BLOG ZÓNA
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2018.07.25.


Miközben Magyarországon a ravasz és korlátolt hatalom a Nyugat, Európa összeomlására játszik, és minden intézkedését a rémült és nem ritkán tudatlan híveinek félrevezetése motiválja, egy brit szupermarket-lánc felmutatta, mi a baj Orbán koncepciójával: a cég úgynevezett „csendes órát” vezetett be, hogy az autisták se féljenek belépni üzleteikbe.

A Morrison-lánc 439 üzletében ezentúl szombatonként reggel 9-10 között

csökkentik a fényeket, kikapcsolják a zenét és az autista gyerekeket rémületbe ejtő egyéb zajokat is igyekeznek kiiktatni. Fantasztikus vívmány ez, valóságos civilizációs mérföldkő, amikor egy nemzet idáig jut a szolidaritásban, törődésben.

Na és nálunk,

konkrétan az orbáni Magyarországon miképp bánnak az emberekkel? Mennyire becsülik őket? Merthogy ez jelzi legpontosabban, hogy egy ország az embertelenség-emberség skála mely fokán áll.

A válasz egyértelmű, mint annyi másban, ezen a skálán is közelebb vagyunk a nullához, mint a tízhez. Íme, a destrukció elrettentő listája, és annak is csupán egy része: a fizikailag, szellemileg hátrányos helyzetűek taposása, kifosztása, felülvizsgálatuk ésszerűtlen kíméletlensége; a rokkantnyugdíjaknak és az őket gondozó családtagok ápolási díjának minimálisra, kb. harmincezer forintra csökkentése; közmunka-kényszermunka rendszer, aljasul a kötelező minimálbérnek kevesebb, mint feléért, a munkajogok középkori megkurtítása, közte a mindössze három hónapra levitt munkanélküli segéllyel, ami a legalacsonyabb egész Európában: ez mindenhol másutt 6-24 hónap...

KÉTÉVENTE IS KINEVEZHETNE A KORMÁNY FŐPOLGÁRMESTERT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.07.24....Egy informátorunk elmondása szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját.

A kérdésben megfogalmazott verzió szerint a kormány

- két évre nevezné ki a budapesti főpolgármestert,
- a főpolgármester pedig a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki...

Az áprilisi parlamenti választás után fideszes körökben is biztosra vették, hogy hamarosan módosítják az önkormányzati választás szabályait. A félelem főleg arra alapozódott, hogy a Fidesznek nem sikerült abszolút többséget szereznie Budapesten, és a választási eredmények alapján úgy tűnt, hogy még egyes, hagyományosan jobboldali budai választókerületekben is meggyengült...

HEREHŰTÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.26.


A Magyar Labdarúgó Szövetség, úgymint MLSZ, nagyon komolyan veszi magát, ahogyan kell is azt egy olyan, a társadalom működésének központi elemét koordináló és gardírozó gyülekezetnél, mint amilyen a láblabda-központ. Enélkül nincsen élet a Kárpátok alatt, amit jól mutat az is, hogy például a felcsúti, übergazdag klub hazai összecsapásait rendszeresen száznál is többen kísérik figyelemmel a Makovecz-kupolák alatt, ilyenkor a kisvasút is alig bírja az iramot.

Ebből fakadólag teljesen érthető és indokolt, hogy elrendelték, a 2020-2021-es bajnoki évadtól már a magyar másodosztályú – és itt hangsúlyosan magyar és másodosztályú – láblabda kluboknál is kötelező lesz a fűthető gyöp, vagy, ha nem, hát kisnyúl. Ennek több indoka is van. Fölfáznának a játékosok hengergőzésük során, a jégcsapok kilukasztanák a labdát, vagy, ha mókára vesszük a dolgot, akkor a forró talaj élénkebb mozgásra késztetheti a delikvenseket. Viszont mégsem vesszük dilisre ezt az egész trutymót, mert sírnivaló.

Ennek a tébolynak ölég komoly és fajsúlyos pénzügyi vonzata van még a kódolt lopáson túl is. Balmazújvárosban például már van ilyen csudadolog, ilyen radiátoros talaj, és mégis csak a baj van vele. Mert például egy meccsre azért nem tudtak pályát fűteni, mert ezt termálvízre tervezték, s ha a láblabdások talpait fűtötték volna, a közeli fürdő vize fagy be. Pénz melegítésre meg nem volt, ebből is látszik, hogy bonyolult az élet a föld nevű bolygón és a Magyar nevű országban még inkább...

ÍGY NÉZ KI TUSVÁNYOS, AMIKOR ÉPP NEM ORBÁN BESZÉL

444
Szerző: BOTOS TAMÁS, ÁCS DÁNIEL
2018.07.26.


Kedden kezdődött a 2018-as Tusványos, a rendezvény, ami leginkább arról híres, hogy minden évben egy nagy Orbán-beszéd a csúcspontja. Tusványos viszont egyben fesztivál is, koncertekkel és bulizó emberekkel egy elképesztően látványos helyszínen. Így indult az első nap, Rúzsa Magdi-koncerttel.

BUKOTT FIDESZEST EJTŐERNYŐZHETNEK AZ ISKOLAFENNTARTÓ ÉLÉRE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.07.25.


Egy áprilisban veszítő képviselő, Kucsák László az egyik lehetséges vezető a Klebelsberg Központ élére. A másik egy volt szakszervezeti vezető, aki többször bírálta a kormány oktatáspolitikáját

Lassan egy hónapja nincs elnöke az állami iskolafenntartónak, miután az eddigi vezető, Solti Péter megbízatása június végén lejárt. Oktatási forrásokból úgy értesültünk, két név is felmerült a Klebelsberg Központ (KK, korábbi nevén KLIK) elnöki posztjának betöltésére: az egyik Hajnal Gabriella jelenlegi szakmai elnökhelyettes, a másik pedig Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre egykori fideszes országgyűlési képviselője. Hajnal Gabriella tavaly év elejétől tevékenykedik a KK szakmai elnökhelyetteseként, előtte egy budapesti középiskola igazgatója, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetének (OVSZ) elnöke volt. Érdekvédőként többször bírálta a kormány oktatáspolitikáját, az OVSZ a Pedagógusok Sztrájkbizottságának is tagja volt. Kinevezése után lapunknak adott interjújában Hajnal már úgy vélekedett: a jelenlegi tankerületi központokból és a Klebelsberg Központból álló fenntartói rendszerrel jó az irány...

TÖRÖK MONI HÁZA

HUPPA
Szerző: IMHO
2018.07.25.


Amióta elment, Török Moni háza körül különös dolgok történnek.

A Bükkös-patakra, amely a kapu előtt csörgedezik, leszállt egy addig erre sosem látott fekete gólya.

A patakpartra kiültetett karácsonyfából mára terebélyes fenyő lett: ágán a napokban egy gyermekkar-vastagságú sikló napozott.

A terasz magasságában kifeszülő vezetéken mókus egyensúlyozik reggelente.

A házba a minap egy cinke próbált bejutni.

Én tudom, mit jelent ez.

Szabó Lőrinc szavait suttogja a kavicsokra csapódó vízsugár.

Fák, csillagok, állatok és kövek
szeressétek a gyermekeimet.

Ha messze voltak tőlem, azalatt
eddig is rátok bíztam sorsukat.

Énhozzám mindig csak jók voltatok,
szeressétek őket, ha meghalok.

Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,
szeressétek a gyermekeimet.

Te, homokos, köves, aszfaltos út,
vezesd okosan a lányt, a fiút.

Csókold helyettem, szél, az arcukat,
fű, kő, légy párna a fejük alatt.

Kínáld őket gyümölccsel, almafa,
tanítsd őket csillagos éjszaka.

Tanítsd, melengesd te is, drága nap,
csempészd zsebükbe titkos aranyad.

S ti mind, élő és holt anyagok,
tanítsátok őket, felhők, sasok,

Vad villámok, jó hangyák, kis csigák,
vigyázz reájuk, hatalmas világ.

Az ember gonosz, benne nem bízom,
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom.

Igaz rokon, hozzátok fordulok,
tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok;

Tűz, víz, ég és föld s minden istenek:
szeressétek, akiket szeretek.

POLITIZÁLOK, DE NEM VAGYOK POLITIKUS - MOLNÁR ÁRON: A TANÁROK LÉNYEGÉBEN TITOKBAN ENGEDNEK BE AZ ISKOLÁBA


168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2018.07.25.


Ki akarom venni a részem az ország alakításából – mondja a 168 Órának Molnár Áron színész. Bár nem hagyta el a színészi pályát – amelyen egyébként szép sikereket ért el –, az életét ma már a noÁr-projekt határozza meg. A noÁr művésznéven előadott közéleti témájú rapdalai, amelyeknek ő maga írja a szövegét, több százezres nézettséget érnek el a YouTube-on. Leginkább aktuális társadalmi kérdések izgatják: a migráció, az oktatásügy, a gyűlöletkeltés elleni magatartás. Eredetileg nem akart politizálni, de mára megértette, amit csinál, az vastagon politika. A pártok nem érdeklik, csak a civil-művészi összefogásban hisz. Nem tudja, hova vezet az útja, de azt igen, hogy nem akar kiszállni a projektből. Valójában nem is tudna, hisz most már felelősséggel tartozik érte.

Szokott félni? Azért kérdezem, mert a legutóbbi noÁr-klipben arról győzködi az embereket, hogy legyenek bátrak, ne féljenek kimondani mindazt, amit legbelül éreznek-gondolnak.

– Igen, szoktam, de utálok félni. Azt látom, hogy egy ideje a félelem határozza meg a környezetemben élők mindennapjait. Igyekszem megérteni, mitől félünk mindannyian, és próbálok küzdeni azért, hogy ne féljek semmitől.

Ez elhatározás kérdése?

– Igen. Amikor mész az utcán, ülsz a villamoson, pontosan érzed, tudod, hogy mikor van az a szituáció, amit nem hagyhatsz szó nélkül. Amikor nem szabad elfordulnod, nem szabad belemélyedned a telefonodba, hanem fel kell állnod, közbelépned, vállalnod a konfliktust.

Ez nem így megy.

– De így kellene mennie. Nagyon fontos, hogy konfliktushelyzetekben képes legyen mozdulni a lélek és a test. A szüleim nyitott embernek neveltek, arra tanítottak, hogy minden körülmények között vállaljam a véleményemet. Ezt teszem általános iskolás korom óta. Képtelen vagyok elviselni, ezért nem is tudom szó nélkül hagyni az igazságtalanságot, a megaláztatást, bármiféle abúzust.

Lehet, hogy önnek ez könnyen megy...

– Dehogy megy könnyen. Én tényleg megpróbálok beleállni minden konfliktusba, de előtte nekem is kell vennem egy nagy levegőt, amikor megszólalok, megremeg a hangom, minden alkalommal túl kell tennem magam azon a félelmen, hogy akár fizikai atrocitás is érhet.

És érte már?

– Persze, nem is egyszer. Volt, hogy lefejeltek. De sokkal többször fordult elő, hogy a határozott fellépésem meglepte a másik felet, és nem lett tettlegesség a dologból. Az a legnagyobb siker, ha egy nyílt konfliktus beszélgetéssé szelídül. Volt olyan, hogy egy ismeretlen srác előbb leordította a fejem, aztán meglepődött a kedvességemen és a kérdéseimen, végül elmentünk együtt sörözni. Az a tapasztalatom, hogy a szeretet és az észérvek zavarba hozzák a gyűlöletet...

REJTÉLYES KÓR PUSZTÍTJA A VADDISZNÓKAT - A BETEGSÉG LENULLÁZHATJA A MAGYAR SERTÉSEXPORTOT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.07.24.


A NÉBIH adatai szerint Magyarországon idén áprilisban történt az első afrikai sertéspestis-fertőzés. Egy hónappal később már 9, júniusban 13 mintában találták meg a vírust, eddig összesen 27 esetet regisztráltak. Ehhez képest a fertőzéssel leginkább érintett szabolcsi területekről a vadászok szerint mára szinte a teljes vaddisznóállomány kipusztult: van olyan vadásztársaság, ahol ősz óta 250 elhullott vaddisznót ástak el – az előző vadászati évben az egész megyében összesen 56 döglött vaddisznót találtak. Kérdés, hogy ha nem a rettegett ASP végzett velük, akkor mi áll a tömeges elhullás mögött. Videóriport.

Hónapokig tartott a lónyai vadaskertben, míg az összes vaddisznót kilőtték: a 25 centis agyarú öreg kanok éppúgy nem élték túl a vadaskert felszámolását, mint a néhány kilós malacok. Tavaly március végén rendelt el a járási főállatorvos a területre karantént – hivatalosan megfigyelési zárlatot-, majd egy héttel később a teljes állomány „diagnosztikai célú kilövését”. Mindkét határozat az afrikai sertéspestissel való fertőzöttség gyanújáról beszél, míg a harmadik, a kilőtt állományt felleltározó szeptember 11-én készült jegyzőkönyv már az „afrikai sertéspestis fertőző állatbetegség leküzdése céljából kilövésre került állatok”-at és „betegség terjesztő anyagokat” veszi számba. A kilőtt állatokból előírás szerint mintát vettek, amit a NÉBIH központi laboratóriumában vizsgáltak meg – az eredmény szerint a 183 vaddisznó egyike sem volt fertőzött.

A NÉBIH által rendelkezésünkre bocsájtott adatokból ugyanakkor kitűnik, hogy tavaly márciusban a megyéből vizsgálatra beküldött mintákból „egy minta eredménye kétes” lett, vagyis egyértelműen nem lehetett kizárni, hogy az állat ASP-fertőzött volt. A kétes eredményű minta a lónyai vadaskertben talált elhullott vaddisznóból származott. A karantént elrendelő határozat szerint a tetemet megvizsgáló hatósági állatorvos sem tudta egyértelműen kizárni az ASP-fertőzést – ez vezetett aztán az állomány „diagnosztikai célú” kilövéséhez. A NÉBIH adatai szerint ugyanakkor a gyanú alaptalan volt: a tavaly az ország egész területéről beküldött további mintegy 5 ezer minta mindegyike negatív volt az afrikai sertéspestis szempontjából.

Az afrikai sertéspestis rendkívül könnyen terjedő („nagy ragályozó képességű”) fertőző vírusos állatbetegség, amely ellen nincs orvosi védelem: sem gyógyszer, sem védőoltás. A vírus nemcsak az állatok közti közvetlen érintkezéssel, hanem akár egy autó kerekére került ürülékkel is képes tovább terjedni, ráadásul hónapokig életképes marad. A megfertőződött állatok szinte kivétel nélkül elhullanak, gyakran néhány nap alatt. Bonyolítja a járvány elleni védekezést, hogy nem mindig pusztul el a teljes állomány: akad példány, amelyik túléli a konda többi tagját, de vírushordozó marad, ezzel hozzájárul a járvány terjedéséhez. Az ASP ugyanakkor nem fertőz meg sem más vadfajokat, sem az embert, a legnagyobb fenyegetést a házi sertésállományra jelenti...

KAFKA VISSZANÉZ - A POLGÁRI PERRENDTARTÁS ÚJ RENDSZERÉRŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BOZÓKI ANDRÁS-KUNDRÁK JUDIT
2018.07.20. 


...A polgári peres eljárások szabályait a polgári perrendtartás1 (a továbbiakban: új Pp.) tartalmazza, amely törvény a korábbi polgári perrendtartástól2 (továbbiakban: régi Pp.) 2018. január 1-től gyökeresen eltérő szabályokat vezetett be a peres eljárásokat illetően. Ezek nemhogy nem váltották be azokat az új szabályozáshoz fűződő reményeket, hogy a polgári peres eljárások ezáltal majd felgyorsulnak, éppen ellenkezőleg, az eljárások eddig nem tapasztalt lelassulását hozták. Mi több, a polgári perek megindításának olyan mérvű akadályát jelentik, amely miatt az állampolgárok jogérvényesítéshez és tisztességes bírói eljáráshoz fűződő joga már-már ellehetetlenülni látszik.

Vegyünk egy alapesetet: házasság felbontása közös megegyezéssel. A peres felek közös megegyezéssel fel kívánják bontani a házasságukat. Kiskorú gyermekük nincs, közös lakásuk már nincs, mert évek óta külön élnek, közös vagyonukat egymás közt megosztották, és azt kérik, hogy a bíróság a házasságukat közös megegyezésük alapján bontsa fel.

A régi Pp. szerint ilyenkor a házasság felbontásához egyetlen tárgyalásra volt szükség. Valamelyik házasfél felperesként beadta a házasság felbontása iránti kérelmét tartalmazó keresetlevelet. Ezt választása szerint megtehette saját maga vagy meghatalmazott ügyvédje révén. Ha személyesen, tehát jogi képviselő nélkül adta be a keresetet, akkor előfordulhatott, hogy a bíróság hiánypótlásra szólította fel: például a beadványt a törvény által kért megfelelő példányszámban terjessze elő, vagy rója le a házasság felbontásának illetékét, csatolja a házassági anyakönyvi kivonatot stb. Ügyvéd általi benyújtás esetén, közös megegyezéses bontóperben a legritkább esetben merült fel hiánypótlás szükségessége. A hiánypótlást követően a bíróság kitűzte a tárgyalás napját, amely a kereset beadásától számítva 3 hónapon belüli időpontra esett. A tárgyaláson a feleket meghallgatták, majd a házasságukat a bíróság felbontotta, ők a közös megegyezésükre tekintettel lemondtak az ítélet elleni fellebbezési jogukról, így azon az egy tárgyaláson, a keresetlevél beadásától számított 3 hónapon belül a házasságukat felbontották, és az írásba foglalt bontóperi ítéletet 30 napon belül megkapták.

Összevetésként vegyünk egy ugyanilyen, ám konkrét esetet már az új Pp. időszakából. A férj mint katona Ázsiában lévő támaszponton tartózkodik, felesége Budapesten. Évek óta nincs közük egymáshoz, mindketten fel kívánják bontani a házasságot. Sem közös gyermekük, sem közös lakásuk, sem pedig vagyoni vitájuk egymással nincs. A férj 2017 karácsonyán Budapestre érkezik, és szándékában áll benyújtani a bontókeresetet a bírósághoz. Nem fordul ügyvédhez, hanem tájékozódik, majd leírja a tényállást a keresetlevélben, ráragasztja a 30 000 Ft értékű illetékbélyeget, csatolja a házassági anyakönyvi kivonatot, és a beadványt három példányban benyújtja az egyik központi kerületi bírósághoz.

Ott hibázott, hogy keresetlevelét nem terjesztette elő 2017. december 31-ig, hanem azt 2018. január első napjaiban „érkeztette” a bíróság, így arra már az új Pp. lett az irányadó.

A keresetlevél ugyanis az új szabályoknak nem felelt meg. Ügyvéd nélkül eljáró magánszemélyek ugyanis csak a bíróságok hivatalos honlapjára feltett formanyomtatvány kitöltése útján jogosultak keresetet benyújtani. A házassági perek megindítására használatos keresetnyomtatvány 18 oldalas, azt módosítani nem szabad, hanem a kérdéseknek megfelelően kitölteni. A nyomtatvány szövegének bonyolultsága miatt a kérdések megértése és megválaszolása egy nem jogvégzett ember számára nem könnyű.

A bíróság az új Pp. alapján eljárva felhívta tehát emberünket a hiánypótlásra, amit ő először nem is értett. Végül előterjesztette a nyomtatványon a keresetlevelet, azonban a bíróság szerint a nyomtatványt hibásan töltötte ki, így újabb hiánypótlásra vonatkozó felszólítást kapott, amiben leírták, hogyan töltse ki a nyomtatványt, majd újra terjessze elő három példányban. A felperes ezt megtette, majd telefonon kapcsolatba lépett a bírósággal kérdezve, hogy – mivel áprilisban újra Budapestre jön – lehetséges volna-e akkor megtartani a bírósági tárgyalást. Erre nem volt mód, mert a szabályszerűen kitöltött keresetlevelet kötelezően ki kellett adni az alperesnek, hogy ő arra 45 napon belül észrevételeket tegyen, vagy viszontkeresetet terjesszen elő. Ez megtörtént, ám a feleség az általa alperesként előterjesztett beadványt szintén visszakapta hiánypótlásra részletes „hibajegyzék” kíséretében, amiben meg volt jelölve, hogy miket javítson ki. Hiába írták meg mindketten, hogy ők csak azt szeretnék, hogy a házasságukat mielőbb felbontsák, az eljárási szabályok merevsége miatt e kérelmüket nem vették figyelembe. A helyzet a sokadik forduló után most úgy áll, hogy a bíróság a felperes napi telefonálása hatására végül idén novemberre kitűzte a tárgyalást, amikor ez a két ember remélhetőleg képes lesz elválni egymástól. A tárgyalást tehát a keresetlevél beadását követően úgy tűzték ki 10 hónappal későbbi időpontra, hogy a per csupán formális, a felek között akarategység van, és semmiféle jogvita nem merül fel. Annak köszönhetik a „gyors” kitűzést, hogy a férj nagyon kitartóan járt az érintettek nyakára.

Miért van ez így? Hogyan lehet így jogot érvényesíteni?

TRUMP ÉS BANON NAGYON NEM ÉRTI KÖZÉP-EURÓPÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2018.07.25.


- Európának meg kell találnia a választ a lakosság migrációs aggályaira, mert különben nagy bajba kerül, noha jelenleg nincsen bevándorlási válsághelyzet

- Van, ahol komolyan veszik a keresztény értéket: az idegengyűlölő jelszavak miatt zuhan a CSU taglétszáma

- Az unió nem támolyoghat bele alvajáró módjára egy újabb válságba, nagyon oda kell figyelni az EP-választásokra. Amivel Bannon próbálkozik, az reménytelen, de veszedelmes

The Times

A vezércikk szerint Európa gyakorlatilag túl van a migránsválságon, az érkezők száma jó 70 %-kal csökkent a 3 évvel ezelőtti csúcshoz képest, ám az EU továbbra is bizonytalan, hogy miként reagáljon az emberek aggályaira. Azaz a helyzet politikailag súlyosabb, mint bármikor korábban. Ily módon igen komoly az esélye annak, hogy a szélsőjobb kerekedik felül a közelgő nemzeti, illetve európai választásokon, hacsak a vezetők addig ki nem találnak valamit. Ehhez kis lépés az a brüsszeli javaslat, hogy az unió 6 ezer eurós fejpénzt fizetne a déli államoknak a menekültek után. Ennél azonban több kell, mert a populista olasz belügyminiszter az ország kikötőinek lezárásával fenyegetőzik. Retorikája riasztó, de attól még törődni kell az olasz szavazók panaszaival. Joggal érzik úgy, hogy Brüsszel magukra hagyta őket, miközben a dublini rendszer bünteti őket.

Nem ők az egyetlenek, akik elégedetlenek a menedékjog szabályozásával. Merkel sorsa nemrégiben hajszálon múlott. Az osztrák kancellár szintén megvillantja a populizmust. Kurz az arra kész államok szövetségére hívott fel az illegális migráció ellen. A magyar bujtogató, Orbán Viktor osztja az aggályokat, de ő nem sok segítséget jelent Ausztriának, illetve Olaszországnak, mivel ellenez bármiféle megoldást, amelynek értelmében országának több menekültet kellene befogadnia. A gond ott van, hogy mitévő legyen az EU azokkal a menekültekkel, akik már bejutottak Európába. Itt pénzzel nem lehet segíteni. Az olasz elutasítás jelzi, hogy kemény küzdelem következik a dühös választók megnyerésére.

Spiegel

Bajban a CSU, mert a kereszténydemokratákkal kirobbantott migránsvita, illetve a kemény hang elriasztotta a párt sok hívét. Sorra lépnek ki ősrégi helyi tisztségviselők, valamint egyszerű párttagok, és ez veszedelmes az őszi tartományi választás előtt. Hozzávetőleg 50 év után majdnem távozott a keresztényszociálisok egyik parlamenti képviselője is, aki annyira elidegenedett, hogy feltette a kérdés: ez még az ő pártja? Göppel azzal vádolja a CSU vezérét, valamint a bajor miniszterelnököt, Seehofert és Södert, hogy keresztény politikus létükre átvették a szélsőséges AfD jelszavait. Megfeledkeztek a polgári tisztességről, mind a menekültekkel, mind a CDU-val szemben. Sokan viszont már mennek, miközben a párt egyre veszít népszerűségéből és rogyadozik a támogatói bázis. Az ok mindannyiszor a korlátozó menedékpolitika, illetve elsősorban az uniópártokon belüli nézeteltérések.

Vannak persze belépők is, de a párt mindent egybevéve alighanem tovább zsugorodik. Már csak azért is, mert a tagok egyre öregebbek, sok a haláleset. A múlt év végén a létszám már csupán 141 ezer volt, 20 %-kal kevesebb, mint 15 évvel ezelőtt. Egy szakértő szerint a kilépések a CSU „történelmi gerincét” gyengítik. Az érintettek úgy látják, hogy odalett a keresztény értékrend. Ugyanakkor a kilépők sok más embert is elfordítanak a párttól. Blüme, a CSU főtitkára azt mondja, csak akkor maradhatnak meg néppártnak, ha a liberálisok a jövőben is ugyanolyan természetesnek számítanak náluk, mint a konzervatívok.

ITT OLVASHATÓ