2023. március 16., csütörtök

VÉSZJÓSLÓ ADATOK ÉRKEZNEK A MAGYAR CÉGBEZÁRÁSOK SZÁMÁRÓL

G7.HU
Szerzők: NAGY ZSOLT, STUBNYA BENCE
2023.03.16.


„Akinek van munkája, állása, az becsülje meg, és tegyen meg mindent azért, hogy maradjon is meg. A kata biztosította kiskapuk bezárultak, és nem is nyílnak újra. Európa recesszióba fog süllyedni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2022. július 15-én a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök vészjósló szavai aztán részben beigazolódtak. Mind a hazai, mind az európai statisztikák szerint évek óta nem látott mértékben buktak be a vállalkozások, ami még akkor is komoly veszteségnek számít, ha az előzetes várakozásoknál sokkal válságállóbbnak bizonyultak az uniós gazdaságok.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy Magyarországon tavaly az év második felében jelentősen megugrott a felszámolási eljárások száma, és mindez már az összes regisztrált cég számának csökkenésében is látványosan megmutatkozik a statisztikák alapján.

Azonban nehéz tisztán látni, hogy ezt pontosan mi okozta, ugyanis a gazdasági helyzet romlása több negatív trenddel járt együtt. A G7 által megkérdezett szakemberek egyetértettek abban, hogy több hatás is hozzájárult a cégek tömeges megszűnéséhez. Azonban abban már eltértek a vélemények, hogy a különböző okok milyen arányban magyarázzák a jelenséget...

HALMAI GÁBOR: A KORMÁNY NEM AKAR ÚJRA JOGÁLLAMOT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.03.16.


Halmai Gábor alkotmányjogász nincs meggyőzve arról, hogy az Európai Unió valóban akarja, hogy Magyarország visszatérjen azokhoz a feltételekhez, amelyek alapján 2004-ben felvették az uniós tagállamok közé. Az egyetemi tanár a Klikk Tv Tíz című műsorában arról is beszélt Bolgár Györgynek, hogy a rendszer megváltozásához más kényszerítő körülményekre is szükség van, akár az EU-n, de legfőképpen az országon belül.


Az Európai Unió alapvetően demokratikusnak elképzelt államok közössége, amely a tagállamok érdekei alapján szerveződik és működik. A fő érdek pedig a gazdasági érdek. Így hozták létre európai gazdasági közösségként, ami később, amikor már Európai Unióvá vált – a kilencvenes évek elején – kezdte azt hangoztatni, hogy egyszersmind értékközösség is. De még manapság sem ez a meghatározó eleme – vélte Halmai Gábor.

Az egyetemi tanár szerint, amikor az értékek megköveteléséről, kikényszerítéséről van szó, akkor nagyon sok esetben az EU, és az őt meghatározó tagállamok továbbra is alapvetően a gazdasági érdekeik szerint működnek. Az Európai Unió vezető tagállamai lényegében 2018 után kezdtek el azon gondolkodni, hogy gazdaságilag nem kifizetődő nekik továbbra is pénzelni egy olyan államot, amelyben a pénz elfolyik, nagy valószínűséggel oligarchák, vagy akár néhány vezető kezébe, vagy zsebébe vándorol. Ezért kezdték el védeni a saját adófizetőik, és ezen keresztül persze az Európai Unió befizetőinek az érdekeit. Ez jelenti a változást, ami viszont továbbra is gazdasági érdek...

ITT A GPT-4, AMI MÁR NEMCSAK SZÖVEGEKET, HANEM KÉPEKET IS TUD ÉRTELMEZNI

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2023.03.16.


Főznél? Elég lefotózni a hűtő tartalmát, és a GPT-4 azonosítja az élelmiszereket, majd több lehetséges receptet is ajánl. Az új modell kreatívabb, okosabb, pontosabb és biztonságosabb, mint a ChatGPT-t működtető GPT-3.5, és egy jogi szakvizsgán jobb eredményt ér el az emberi vizsgázók 90 százalékánál.


Nem revolúció, csak evolúció – így foglalhatók össze az első benyomások az OpenAI legújabb nyelvi modelljéről, a kedd este bemutatott GPT-4-ről. Még a mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezetője, Sam Altman is azt nyilatkozta, hogy az évek óta várt GPT-4- a nagy hype miatt valószínűleg csalódást okoz majd, ami tehát nem forradalmi újítás, de mindenképpen fontos lépcsőfok a generatív AI történetében.

Közel három éve annak, hogy az egykor nonprofitként működő, de ma már kis híján a Microsoft leányvállalataként szolgáló OpenAI megjelentette a GPT-3 nevű nagy nyelvi modelljét, amely ugyan chatelni még nem tudott, de már nagyjából hozta azt, ami a tavaly év végén ledobott ChatGPT varázsát adja. Egyszerű utasításra verset, esszét, kódot írt, utazási tippeket vagy életvezetési tanácsokat adott, és megtévesztően emberi szöveget generált.

Mindez a ChatGPT érkeztével sokkal interaktívabbá és gördülékenyebbé vált, ráadásul a chatbot már a 2020-ban kiadott GPT-3 finomított változatán, a GPT-3.5 modellen alapszik. A most bemutatott GPT-4 legnagyobb újdonsága az elődjeihez képest, hogy míg azok csak szöveget tudtak kezelni, az új változat úgynevezett multimodális modell, vagyis a szövegek mellett képekkel is dolgozik. Ez egyelőre csak a bemeneti oldalon igaz: egy feltöltött képet körbe tud írni, de szövegből még nem tud képet generálni...

242 NAP UTÁN A MINISZTÉRIUM GONDOLT EGYET, ÉS ELÁRULTA, MI ALAPJÁN VÉGEZTÉK KI A KATÁS ADÓZÁST

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.03.16.


Adót csalnak, nem lesz nyugdíjuk, nem adóznak eleget, igazából alkalmazottak – a katatörvény átírásakor ilyen érvek hangzottak el amellett, hogy a legtöbb használót kizárjanak a katás adózásból. Az érveket csak számokkal nem támasztották alá, amiket ezért kikértünk a Pénzügyminisztériumtól. Most megkaptuk a grafikonokat, amikből kiderül, hog
y:

- évről évre egyre többen váltottak a katára, akik előtte nem vállalkozók, hanem alkalmazottak voltak;

- a kata 12 milliós felső határa miatt rengeteg adótól esett el az állam;

- és a katások a jövedelmük döntő többségét nem magánszemélyektől, hanem cégektől szerezték;

- a sokat szajkózott tömeges csalásoknak viszont továbbra sincs nyomuk.

Emlékszik még valaki, hogy mi volt a kata? Egy adózási forma, amivel nagyon egyszerűen, minden hónapban ugyanazt az összeget befizetve lehetett adózni egyéni vállalkozóknak. Ezt az adózási formát még a Fidesz vezette be, és egyszerűsége, valamint az alacsony adómérték miatt több százezren használtak.

Tavaly nyár elején a kormány környékéről elkezdtek szállingózni a vélemények, hogy a kata rendszerét át kell alakítani. Ezzel a szándékkal sokan egyetértettek, hiszen addigra elterjedt, hogy rengetegen a rendesen bejelentett munkaviszonyuk helyett adóznak katával, egyszerűen adóoptimalizálási céllal.

A kormány végül szokatlan gyorsasággal és határozottsággal július 11-én hétfőn benyújtotta a kata átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amit mindenféle társadalmi vitát megelőzendő már másnap, július 12-én el is fogadtak. Csakhogy a korábbi elképzelésekkel szemben nem a visszaéléseket szűrték ki a rendszerből, hanem egészen egyszerűen kivégezték a katát: az új törvény értelmében ugyanis szeptember óta csak azok katázhatnak, akik kizárólag magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatásokat, ez pedig elég kevés ember. Az egyetlen kivételt a kormány régi barátai, a taxisok jelentik.

A törvény megszavazása több százezer embert érintett elég kellemetlenül, akik közül sokan a következő napokban tüntetéseket szerveztek, többször lezárták a Margit hidat, őket a rendőrök egyszer elektromos sokkolóval oszlatták fel. A tüntetések később elhaltak, a volt katások nagy része pedig szitkozódott egy jót, keresett egy könyvelőt, és áttért egy másik adózási nemre.

De miért?
...

EP-JELENTÉS: A KESMA A BIZONYÍTÉK, HOGY A FÜGGETLEN MAGYAR MÉDIÁT FELSZÁMOLJÁK ÉS RÁKÉNYSZERÍTIK AZ ORBÁN-KORMÁNY SZOLGÁLATÁRA

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2023.03.16.


Központosítás, öncenzúra, nacionalista narratíva, ideológiai beavatkozás: komoly aggályokat fogalmaz meg a média, az oktatás és a kultúra helyzetéről az Európai Parlament küldöttségének magyarországi látogatásáról készült jelentés – tudta meg a Népszava. Információink szerint Koltay András NMHH-elnök bizonyos kérdéseket provokatívnak minősített, és távozóban megkérte a delegációt, hogy ne jöjjön többet Magyarországra.


„Beszélgetőpartnereink nagy többsége egy feszült, rendkívül érzékeny és átpolitizált munkakörnyezetről tett említést, amelyet a nyugtalanság légköre jellemez, és amely a kormányzati politikák potenciális kritikusainak öncenzúrájához vezet”. A megállapítás abból a lapunk birtokába jutott jelentésből való, amelyet az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának héttagú delegációja készített magyarországi látogatásáról.

Általános megítélésük szerint a kormánypártot, valamint az állami szervezeteket és intézményeket képviselő tárgyalópartnerek a találkozókon azt próbálták bemutatni, hogy Magyarországot a normalitás, a társadalmi és gazdasági jólét, a politikai feszültségek hiánya és a társadalomnak a Fidesz ideológiai irányvonalához való erős ragaszkodása jellemzi. A Népszava birtokába jutott jelentésben a delegáció ezzel szemben komoly aggályokat fogalmaz meg a médiaszabadság és pluralizmus, az akadémiai szabadság, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban.

A beszámolóban a képviselők kifogásolják a média szabályozását, kétségbe vonják a médiahatóság függetlenségét és

szóvá teszik a KESMA megalakulását, amely szerintük annak a bizonyítéka, hogy a független médiát felszámolják és rákényszerítik a kormány szolgálatára.


Bírálják, hogy a közszolgálati média minimális teret enged a kormányétól eltérő hangoknak, és hogy az állam és az állami vállalatok hirdetéseinek nagy részét a kormánypárti sajtó kapja.

Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke a delegációval folytatott eszmecserén kifejtette, hogy a médiapluralizmusnak nincs meghatározása. Véleménye szerint a média nem tekinthető függetlennek, mert mindig is politikai irányvonalat követett. Bár a látogatásról készített összefoglalóban nem szerepel, információink szerint Koltay András bizonyos kérdéseket provokatívnak minősített, és távozóban megkérte a delegációt, hogy ne jöjjön többet Magyarországra...

ORBÁN ÉS MACRON - KÉT JÓ BARÁT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.16.


A rendszer ellen tüntetnek Budapesten. Mit hozott ki Orbán Petőfiből 2023-ra vonatkozóan? Mit csinál a MOL Szlovéniában, és mi köze Semjén Zsoltnak a NATO-bővítéshez? Dobja a kormány a németeket, az új barát Franciaország? Nemzetközi lapszemle.

Egyetemisták ezrei és a kormány politikája ellen tiltakozók, pedagógus szakszervezetek vonultak Budapest utcáin oktatási reformot és a politikai kultúra megváltozását követelve – írja a Washington Post. Emellett nemcsak béremelést, de sztrájkjogot biztosító törvénymódosítást is követeltek. A cikk bemutatja Törley Katalint is, akit 23 évi munkaviszony után rúgtak ki állásából.

Rendkívül központosított autoriter rendszerként jellemezte a tudósítónak a tüntetés egyik szónokaként is fellépett pedagógus az orbáni rezsimet, és azt hangsúlyozta, hogy ez már nem is csak kormány-, hanem rendszerellenes mozgalom is, amiért hónapok óta küzdenek. Az ország legnagyobb nemzeti ünnepén – jegyzi meg a tudósítás – Orbán nem a fővárosban, hanem egy kisvárosban beszélt követői előtt. Az elhangzottakból azt emelte ki az írás, hogy Petőfit ugyan megölték a forradalomban, de a magyarok még mindig úgy érzik itt van köztük, amikor idegen erők akarják saját akaratukat az országra kényszeríteni, amikor meg akarják mondani, hogyan éljen.

Az emberek maguk előtt példaként látják Petőfit, amikor a világ nagyhatalmai újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. A cikk zárásaként összegzi: a magyar kormány az EU egyik leghangosabb kritikusa, miután "Brüsszel" milliárdokat tart vissza a magyar kormánytól annak állami szinten kiterjesztett korrupciójára illetve a jogállami normasértésekre való indoklással.

39 szlovén kutat ad el a Shellnek a MOL, hogy az osztrák OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének megszerzéséhez megkaphassa az ehhez szükséges uniós jóváhagyást – számol be az akvizíció részleteiről az Euractiv, amit a cég fontos mérföldkőnek tekint. A MOL 301 millió eurót (120 milliárd forint) fizet. A versenyhivatal azonban aggályát fejezte ki a piac várható koncentrációja miatt, a piaci verseny felszámolásának veszélye láttán, merthogy így két nagy cég maradhat versenyben: az egyelőre első helyen álló Petrol illetve a MOL. A későbbiekben a Shell léphet a harmadik helyre.

"Semjén Zsolt kérésére" ismét halasztja a magyar parlament a finnek és a svédek NATO-tagságának a ratifikálását – írja az orosz Nemzeti Hírszolgálat. A miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottággal való egyezetetés elhúzódására hivatkozik, de a lap szerint a magyar kormány semmilyen feltételt nem szabott a két tagjelölt országnak. Az írás emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor korábban az Oroszországgal való együttműködés jövőjének átgondolásáról beszélt a kereskedelmi kamara fórumán.

Az ukrán Európai Pravda beszámolt a legfrissebb magyar közvéleménykutatásról, ami szerint a magyarok 84 százaléka támogatja az uniós tagságot a kormány Brüsszel-ellenes politikája ellenére. Mindössze 14 százaléka ellenzi, ebből pedig csupán 4 százalék - kategorikusan. Az elemzés kiemeli, hogy a támogatók közt ott vannak a fideszesek is, és hogy a Huxitot nagyjából ugyanennyien elutasítanák akkor is, ha Orbán ki akarná vezetni az országot az EU-ból. A magyarok többsége szerint Oránnak sokkal keményebben kellene ellenállnia Oroszországgal szemben.

Macron francia elnök az Európai Unió egységének fontosságáról beszélt az Orbánnal folytatott találkozója után, és hogy Budapest és Párizs az eddiginél szorosabban akarnak együttműködni az energiaiparban. Ha szükséges, még Németország ellenében is – írja a FAZ, amely szerint nagy az egyetértés a két politikus közt a védelmi politikában is.

A magyar kormány is csatlakozott a franciák vezette nukleáris szövetséghez, amely 11 uniós tagállamot tud sorai közt. Orbán a volt, félig magyar származású volt elnökkel, Sarközyvel is találkozott, aki szintén az atomenergia mellett kardoskodik. A magyar külügyminiszter megerősítette a franciákkal való együttműködést Paks 2. esetében, amennyiben a németek továbbra is akadályozzák az építkezést.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

„A FIZIKATANÁROM FELMONDOTT, ELMENT VILLANYT SZERELNI”

24.HU / VIDEÓ
Szerzők: TRENCSÉNYI ÁDÁM, BICSÁK BOGLÁRKA
2023.03.16.


Civilek, tanárok, diákok és ellenzéki szimpatizánsok vettek részt a Szabadságmeneten. A tüntetések remélt hatásairól és a pedagógusok helyzetéről kérdeztük őket..

A kormány számos döntése, köztük az új köznevelési törvény ellen tiltakoztak civilek, tanárok, diákok és ellenzéki szimpatizánsok a szerdai Szabadságmeneten. A tüntetések remélt hatásairól és a pedagógusok helyzetéről kérdeztük a demonstrálókat.

ORBÁN TÖRÖKORSZÁGBA MEGY – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.16.A Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozójára


A rendkívüli csúcstalálkozó legfontosabb témája a februári törökországi-szíriai földrengés lesz.

EP: Az EU politikájával ellentétes Szijjártó februári minszki útja

A Fidesz frakció kiakadt, hogy bírálni merték a külügyminisztert. (Hiszen csak dicséret illeti…?)

EP-jelentés: A KESMA a bizonyíték, hogy a független magyar médiát felszámolják és rákényszerítik az Orbán-kormány szolgálatára

A Médiatanács elnöke megkérte a média helyzetét vizsgáló EP-delegációt, hogy ne jöjjön többé Magyarországra.

Még itt: Szele Tamás: Merre tovább, magyar sajtó?

Fideszes képviselő: akié a sajtó, annak az értékeit közvetíti

A március 13-án megszervezett eseményen a helyi média tevékenységét Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő “méltatta” Zalaegerszegen.

Megint készül valamire Mészáros Lőrinc a médiában?

Hogy mi célból jött létre a médiában való aktivitásra utaló névvel (Status Media Project Kft.) ez a vagyonkezelő cég – amely immár a sokadik ilyen profilú társaság Mészáros érdekeltségei között –, azt nem tudni.

Így támogatja a Stadler Rail Orbán Viktor rendszerét

A Magyar Hang lapigazgatója három másik magyar hetilappal együtt magyar bíróság előtti pert és az Európai Bizottságnál panaszt tervez. Állításuk szerint az Orbán-kormány torzítja a versenyt azzal, hogy kizárólag a kormánypárti médiumoknak ítéli oda a hirdetéseket, és ezzel masszívan korlátozza a médiaszabadságot. És ebben a svájci Bussnang vonatgyártói is benne vannak.

Nem önmagában az akkumulátorgyártással van probléma

Hanem minden mással. A kormány azonban makacsul kitart az akkumulátorgyártási kapacitások kiépítése mellett, Debrecenben már elkezdődtek a munkálatok, a gyárat a tervek szerint 2025 körül adják át.

GDP: nincs kanyarban előzés vagy tüdőn lőtt Európa, csak magyar lemaradás

Nem csak európai viszonylatban gyenge az adat, a V4-ek között is szégyellnivaló.

Több ezer tanár sztrájkol ismét

A sztrájkkal párhuzamosan sztrájktárgyalás is zajlik a kormány és az érdekképviseletek között.

A már emlegetett Palóc Toborzó videója:

Az Orbán-kormány lenullázná Budapest vonzáskörzetében a zöldmezős projekteket

A szigorítás az egész országra érvényes lenne, ám világosan látszik, hogy leginkább Budapest agglomerációjára „céloztak”: az új építkezések indításához olyan feltételeket szabnának, amelyeket a vonzáskörzet településein szinte lehetetlen lenne teljesíteni.

Varga Judit Schmidt Mária nyomdokaiba lépett

Ő azt tudja, hogy ki a felelős a háború elhúzódásáért (Brüsszel).

Bagira helyett r-a-b-i-g-a

A Palóc Videotéka feldolgozta Beton.Hofi cenzúrázott dalát. Azért így sem fogják sokat játszani a Petőfi rádióban 

Kisiskolásokat képeznek ki katonának az oroszok a megszállt Krím félszigeten


Egy újságíró által megosztott videón gyerekek, kisdiákok láthatók, amint géppisztolyok tisztítását, szét- és összeszerelését gyakorolják, valamint az is, hogy katonai gyakorló 
öltözetben végeznek közelharc-gyakorlatokat.


NEMZETI ÜNNEP: ORBÁN-PIZZA ÉS A MEGAFONOS IFJAK A KISKŐRÖSI PILVAXBAN

444 VIDEÓ / YOUTUBE
Szerzők: Ács Dániel, Rényi Pál Dániel
2023.03.16.- Hogy csúszik a narancsos, jalapenós pizza?

- Hol vannak itt a kiskőrösiek?

- Kik azok a rajongók, akik már másfél órával a kezdés előtt a színpad előtt állnak?

- Miért nem annyira fájó a magas infláció?

- Orbán Viktor származásának legendája.

- Petőfi békéje.

- A kiskőrösi március 15-én jártunk.

- Operatőr: Kristóf Balázs

ITT NÉZHETŐ MEG

ÁTHALLÁSOK ÉS VONYÍTÁSOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.16.


Az egyik budapesti iskolában az igazgató lefújta (betiltotta) a diákok március 15-i, ünnepi előadását, mert beszart. Az iskoláját féltette vagy csak saját magát, nem tudni és nem is érdekes, de az agyában bekapcsolt a Menyhárt Jenő (Bizottság) által megénekelt kopasz cenzor, és így cselekedett, ahogy. Indoka a látványos és lehangoló akcióra az volt elmondása szerint, hogy a gyermekek előadásában Petőfi „Akasszátok fel a királyokat” című versének szavalása során a refrén egy helyen „elnyelődött” úgymond, így Orbán Viktort lehetett odagondolni. Nem tudjuk, nem hallottuk az akusztikát.

Bár elnyelődés nélkül is előfordulhat ilyen baleset, ám ennek megakadályozására gondolatrendőrségre volna szükség, ilyenje azonban igazgató úrnak nincsen. „Ha ez kimegy, vége az iskolának” – mesélte még a lehangoló döntésről, s bár a tudósítások nem írják, magunk látjuk, amint reszket a lába, és csorog róla a jéghideg izzadság, ezért inkább a magunk részéről sajnáljuk szegény direktort, hogy ilyen országban kell élnie. Bár hozzá tesszük, hogy mi is ebben tengetjük magunkat. A diákok a döntés után forradalmat játszottak az iskolában, petíciót fogalmaztak, aláírásokat gyűjtöttek, ilyenek.

De ez nem az a nap volt, nem az az óra és perc, amikor ügyüket jóvégre vihették volna, az ünnepi műsor tehát elmaradt. És az iskola, valamint annak igazgatója így áll előttünk a kiábrándító képben, a gyermekek pedig találkoztak a valósággal, ahol majd felnőtt korukban elmesélik nekik, hogy az élet nem habostorta, Pelikán. Viszont, mivel ünnep volt, és épp március 15-e, a kedves vezető is adott műsort, s pont Petőfi szülőházánál, mert odaette a rossebb, ahol azt hozta a hallgatóság és az összes magyarok tudomására, hogy mindannyiunkban lakik egy kis Petőfi. Szép gondolat.

Ugyanakkor az is látszik, hogy az emlegetett iskola diákjaiban megbúvó kis Petrovicsot képen vágták, és hiába akarták volna elmondani, hogy akasszuk fel a királyokat, mert ettől mi állítólag indultunk volna Kiskőrösre ezt a miénket fölkötni. Így lehet elképzelni a félelmeket és reszketéseket mindkét oldalon, viszont az a kérdés motoz bennünk mindenképp, hogy maga I. Orbán V. nagykirályunk, amikor a tavaszi szélben Petőfit dicsőítette, végig gondolta-e, hogy épp a költő az ő fajtájával mit is csinált volna. De ezt sosem tudjuk meg, mert lekaszabolták őt az oroszok, amit viszont nagy királyunk elfelejtett megemlíteni.

Elhallgatva, szemlélve így az aktuális ünnepi delíriumot, az a benyomásunk támadt, hogy ott, Kiskőrösön a beteg épp Petőfinek álmodja magát. Olyan tulajdonságokkal ruházta őt fel, amit magának is szeretne tudni, de ez nem igazi nóvum nála. Emlékezhetünk, a futball vébé után Messinek képzelte magát, a pici embernek, aki meghódítja a világot, és az a lába előtt hever. Ezúttal Petőfi lett. Előfordulnak ilyen balesetek a betegség lefolyásában, ám ebben az egész történetben csak az a zavaró, ha ő álmodhatja magát világforradalmár költőnek, gyermekeink miért nem tehetik meg ezt. A szelleme elveszi a játékukat.

Ám ne higgyük, hogy a kisdedek móka nélkül maradtak ezen a napon. Úgy fogalmazhatnánk, annak képzelhették magukat, amit a hatalom megengedett nekik, s itt, minálunk, a fatornyosomban épp kicsi huszárnak. Viszont nem akárhogyan. Nálunk a soknevű honvédelmi kaszinós járt emelni az ünnep fényét és utat mutatni tévelygő lelkeinknek, de már maga a megemlékezés címe is beszédes volt: „Ágyúinkat ismét nyugat felé fordítjuk”. No most, Buddhában testvéreim, engemet tessenek fölkötni, ha ebben viszont nincs ordas áthallás, csupán a másik irányba, amit viszont lehet ezek szerint...