2022. március 29., kedd

PÁR NAP A VÁLASZTÁSOKIG - BÉKEORBÁN HADAT ÜZEN BRÜSSZELNEK

POTTYONDY
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.03.29.Pár nap a választásokig - BékeOrbán hadat üzen Brüsszelnek...

KAMPÁNYHAJRÁ: KARÁCSONY SIMA LIBÁJA, NAVRACSICS FÖLDJE ÉS KAVARÁSA, ÉS A TITOKBAN ÉRKEZŐ ORBÁN

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2022.03.28.


A választás előtti utolsó teljes hétvégén az ajkai-tapolcai választókerületben követtük a jelölteket. Megnéztük pénteken, hogyan beszél a főpolgármester az ajkai promenádon az ellenzéki Rig Lajos mellett, és hogy milyen egy Róna Péterrel fűszerezett kampányest a Jobbik fellegvárában, Tapolcán. Aztán szombaton a fideszes Navracsics Tibor nyomába szegődtünk: vaddisznópörkölttel és folklórral szegélyezve adtak át egy kultúrpajtát Kővágóörsön, majd Rigács szabadszájú polgármestere mutatta meg, milyen egy politikai standup-komédia. Orbán Viktor révfülöpi fellépésére viszont nem kaptunk meghívást...

VÁLASZTÁS HÁBORÚ IDEJÉN

444.HU
Szerző: SÍK DOMOKOS
2022.03.29.


Az idei magyarországi választásokra visszavonhatatlanul rányomja a bélyegét az ukrajnai háború. Nemcsak azért, mert háttérbe szorította a kampány belföldi témáit, hanem azért is, mert meghatározza a következő kormány mozgásterét. Ezúttal nem csupán az a kérdés, hogy a NER politikai szférán túli „kiépülése” folytatódik-e, vagy egy megosztott, mégis a kormányváltás reális lehetőségét 2010 óta talán először magában rejtő ellenzéki összefogás tehet kísérletet a NER „visszabontására”. Mindkét forgatókönyvet alapjaiban írja át a küszöbön álló gazdasági válság és a morális szempontból átrendeződő geopolitikai tér, megemelve a választás tétjét. E hatások feltérképezéséhez mind a NER által kínált politikai-társadalmi status quo sajátosságait, mind a következő magyar kormány előtt álló belső és külső kihívásokat figyelembe kell venni...

A TEMPLOMOKBAN IS FELPÖRGÖTT A KAMPÁNY, VAN, AKI LEPLEZETLENÜL TOLJA A FIDESZ-PROPAGANDÁT

HVG
Szerző: Kacskovics Mihály Béla-Galicza Dorina-Kancz Flóra-Fenyvesi Dávid
2022.03.29.


A pártok nevét nem mondják ki, de a Fidesz kampányának vezérfonalait lehetett visszahallani a parlamenti választásokat megelőző utolsó vasárnap a papoktól, lelkészektől. A nyílt kiállást a legtöbben kerülik, azonban nem felejtik emlékeztetni híveiket, hogy mekkora segítség volt például a csok, vagy hogy mennyire fontos, hogy milyen körülmények között élnek a gyerekek.


„A választások kapcsán Szent II. János Pál pápa tanítását szeretném támpontként kiemelni, miszerint a hitben hozott szabad döntés első lépése nem pártok, politikai oldalak választóvonalainál történik, hanem ott, amikor szavazatunkkal nem támogatjuk azokat az erőket, amelyek egyre jobban szabadabbá akarják tenni az élet határvonalainál a család és a nemi identitás meghatározásában hatályos törvényi szabályozást. Keresztény ember ezt követően dönt arról, hogy szavazatának elnyeréséhez melyik politikai csoport…” – jelentette ki az a katolikus plébános Budapesten, akinek a gyülekezetébe Áder János köztársasági elnök is jár vasárnaponként.

A pap üzenete nem számít egyedinek. A hívektől hallott beszámolók szerint az elmúlt hetekben a vallásos gyülekezetek egy része úgy érezte, itt az ideje felpörgetniük híveiket a választásra, ennek voltunk tanúi mi is, amikor a választások előtti utolsó vasárnapon felkerestünk több templomot és meghallgattunk több miséző papot.

Fontos kiemelni: nem tudunk olyan egyházi direktíváról, ami kampányolásra szólította volna fel a papokat, lelkészeket, így feltételezzük, saját döntésük, hogy politikai nézeteiket is hangoztatják prédikációikban.

A templomokban, imaházakban – vagyis gyülekezet előtt – zajló kampány indirekt: a gyülekezeti vezetők világnézetüket, ideológiájukat csomagolják bibliai kontextusba, azon keresztül mondják el azokat a paneleket, amiket a kormánypárt médiájában, vagy közvetlen kommunikációjában lehet hallani...

A FÉL VÁLASZTÓKERÜLET TIBOR ZSEBÉBEN VAN, DE MÁR NEM BÍRJÁK TOVÁBB

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.03.29.


Omladozik a Fidesz-bástya Pest megye déli részének négy körzetében. A vasárnapi voksolás esélyeit bemutató sorozatunk újabb része.


Ritkán termett babér a mostani ellenzéknek Pest megye déli választókerületeiben a rendszerváltozás után. Csakhogy a 2019-es önkormányzati választás már megmutatta, hogy a fővárosból az agglomerációba kiáramló szavazók képesek átfordítani az eredményeket: Érden, Szentendrén, Budakalászon, Szigetszentmiklóson, Ráckevén és Gödön is ellenzéki polgármestert választottak. Hasonló fordulatban reménykednek az Egységben Magyarországért pártjai a megye legnagyobb területű, de legkisebb lélekszámú választókerületeiben, Nagykáta, Monor, Dabas és Cegléd környékén.

A változás érik a 11-es, dabasi székhelyű körzetben is, legalábbis így látja az ellenzéki összefogást képviselő korábbi profi versenytáncos művelődésszervező Jánosi-Lesi Ágota is a mérések alapján. A Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti frakciója mellett és a megyei közgyűlésben is dolgozó politikus ellenfele nem kispályás fideszes: Pánczél Károly 1998 óta folyamatosan képviselő, a most záruló ciklusban a nemzeti összetartozás bizottság elnöke volt. Hat választásból kettőn területi listáról jutott be, négyszer egyéniben győzött. Legutóbb kevéssel 51 százalék alatt maradt az eredménye, de ez bőven elég volt a mandátumához. A több mint 89 ezer szavazó hét jelölt közül választhat április 3-án...

ITT A FRISS TIBORCZ-MÉRLEG: A SZÁZMILLIÁRDOSOK LIGÁJÁBA IGAZOLT A KORMÁNYFŐ VEJE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.03.29.


Elképesztő vagyonfelhalmozási hajrát bonyolít a választások előtti utolsó hetekben Tiborcz István. A 2013-ig Simicska Lajos árnyékában, majd átláthatatlan cégek rejtekében működő vállalkozó bő négy éve építi önálló üzleti karakterét és a BDPST-márkát. Nemrég még eseményszámba ment, hogy megvett egy-egy régi házat, szállodának való ingatlant, a minap viszont már bankpiaci szereplővé avanzsált a NER-elitet és Gattyán Györgyöt kiszolgáló Gránit bekebelezésével – frissen szerzett alapkezelője pedig 460 milliárd (!) forintnyi befektetést menedzsel. Ez persze nem mind az ő vagyona, de az biztos, hogy a százmilliárdosok ligájába tartozik. Magánérdekeltségei mostanra 77 milliárdra rúgó adósságállományt görgetnek, Tiborcz mégis szüntelenül megy előre (nem hátra) – mintha tudná, hogy kiapadhatatlan „malacperselyek” segítik majd a hitelei törlesztését.


A mostani Ukrajna-ellenes agresszió hatására sok-sok ország tesz arról, hogy Vlagyimir Putyin kedvenc oligarchái ne élvezhessék a jachtos-magánrepülős csillogást. Noha a magyar politikai vezetéssel lényegében egy tulajdonosi körbe tartozó „nemzeti nagytőkéseket” nem fenyegetik hasonló nemzetközi szankciók, azért az ő életük sem csak játék és mese. A szomszédban zajló háború ugyanis bizonyította: létezik olyan helyzet, amelyben hirtelen relativizálódik a „sérthetetlen” kaszt magántulajdonának szentsége. Ezért is érthetetlen, hogy az Orbán Viktor lányával házastársi vagyonközösségben „működő”, tehát a miniszterelnökhöz a lehető legközelebb álló Tiborcz István miért írat újabb és újabb ingatlanokat, szállodaprojekteket, bankot és alapkezelőt a saját, illetve cége, a BDPST Group nevére. Pláne, hogy a nagybevásárlások forrásának eredetéről nem beszél transzparensen a kormányfő veje (értsd: minden üzleti titok) – így az újságírók is vállalati mérlegekből, cégbírósági feljegyzésekből, tulajdoni lapok alrovataiból, a hitelbiztosítéki nyilvántartásból próbálják megérteni a „matekot”, ám a számokból valahogy nemigen lehet kiolvasni a valóságot.

Konkrétan: ahogy az alábbi gyűjtésünkből és táblázatunkból látható, Tiborcz saját érdekeltségeit már 76,8 milliárd forintnyi banki adósság terheli – a nem az ő vagy a BDPST nevén lévő, de hozzá mégis nagyon-nagyon közel álló cégek kölcsöneit pedig 55,56 milliárdra kalkuláltuk az általunk elérhető dokumentumok alapján.

Ez mindösszesen bő 132 milliárd forintnyi visszafizetendő hitelt jelent, melynek háromnegyedét a Mészáros Lőrinc formálódó bankholdingját alkotó MKB–Takarék–Budapest Bank-trió biztosította. A maradékot pedig a Tiborcz István által most megvett Gránit Bank, valamint az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank.

A felcsúti érdekkörtől, a családtól és a kormányzattól független finanszírozóknak tehát esélyük sincs a „kölcsönök hercegénél”, utóbbi pedig úgy vásárol, mintha nem lenne holnap – vagy legalábbis mintha nem lenne brutálisan eladósodva. Bár a Gránit és a Diófa Alapkezelő nyilván alkalmas a „pénztermelésre”, a Tiborcz-féle futó óriásfejlesztések (Hotel Dorothea és Adria-palota a pesti belvárosban, más hazai és külföldi szállodafelújítások és egy svábhegyi szabadidős komplexum kialakítása) viszont emésztik a forrásokat, ráadásul az üzletember nagyságrendekkel több érdekeltséget vesz, mint amennyit a likviditása érdekében elad. A számokból nemigen következhet más, csak az, hogy a Mészáros-kitettség Tiborcz számára édes terhet jelent, és valahol kell lennie valakinek, aki valamikor ezt az egész lufit stabilizálja. A legrosszabb esetben bedőlnek szépen a hitelek, és minden a közpénzekkel „megtámasztott” kolléga bankjára száll (azaz marad körön belül)...

PUTYIN HEKKEREI IS LÁTJÁK A MAGYAR KÜLÜGY TITKAIT, AZ ORBÁN-KORMÁNY ÉVEK ÓTA NEM BÍRJA ELHÁRÍTANI ŐKET

DIREKT36 / TELEX
Szerző: PANYI SZABOLCS
2022.03.29.


2021. december 30-án Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter feltűzte magyar kollégája, Szijjártó Péter öltönyére a Barátságért Érdemrendet. Bár az érdemrendet Lavrov adta át, annak odaítéléséről maga Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött. Nem véletlenül, hiszen a földgömböt körbe ölelő olívaág-koszorút formázó medál – hátoldalán a cirill betűs felirattal: „Béke és Barátság” – a legmagasabb orosz állami kitüntetés, amit külföldi kaphat.

„Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek rendkívül kedvezőtlen globális és regionális folyamatai ellenére – szövetségesi kötelezettségeink tiszteletben tartásával párhuzamosan – fenn tudtuk tartani a nemzeti érdekeinknek megfelelő, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket Moszkvával” – dicsekedett a kitüntetésével a magyar külügyminiszter Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter akkor már rég tudta, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték az általa vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszereit. Már 2021 második felére kiderült, hogy az oroszok teljesen kompromittálták a külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, és feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is.

Egy, a birtokunkba jutott belső irat szerint még 2022 januárjában is célzott támadások érték a külügyminisztériumot. A külügy kommunikációs csatornáinak orosz feltöréséről többek közt olyan volt állami tisztviselők osztottak meg velünk részleteket, akik az incidenst közvetlenül ismerő tisztviselőktől értesültek azokról.

Volt titkosszolgálati tisztek szerint a kibertámadások nyomai alapján a Magyarország külügyminisztériuma elleni műveletek mögött egyértelműen az orosz titkosszolgálatok hekkercsoportjai állnak. Ezek a hekkerek egyrészt a korábban Putyin által is irányított Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, az FSZB-nek, másrészt az orosz katonai titkosszolgálatnak, a GRU-nak dolgoznak. A források elmondása szerint a magyar állami szervek régóta és jól ismerik őket, mivel már legalább egy évtizede folyamatosan támadják a kormányzati hálózatokat. A hazai orosz támadások legtöbbször más NATO-s országok elleni hekkelésekkel függenek össze, és a támadások beazonosításában a nyugati szövetség tagjai rendre együttműködnek, információkat osztanak meg...


PUTYIN MEGHOSSZABBÍTOTT KARJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.29.


A veszélyeztetett kelet-európai néppel való szolidaritás nem adhat menlevelet az autokraták számára – legyen szó akár az orosz diktátornak a meghosszabbított karjáról, mint amilyen Orbán Viktor. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

A ma reggeli nemzetközi lapszemle elején hadd ejtsek néhány mondatot rendhagyó módon egy olyan videóanyagról, amely a magyar érdeklődők számára magyar portálon, konkrétan a 444.hu oldalán jelent meg először a minap. A külföldi komponens itt az, hogy az Öt lecke a valóság felszámolásáról című dokumentumfilm a ZDF német közszolgálati televízió támogatásával készült. Máté Bence és Szentpéteri Áron alkotásáról van szó, amely személyes történeteken keresztül mutatja be, hogyan darálta le Orbán Viktor a szabad magyar nyilvánosság jelentős részét. A film legizgalmasabb jelenetében végigkövethetjük, miként buktatta le Szijjártó Pétert 2020 nyarán az Adrián Németh Dániel fotós-újságíró, aki előzetesen nem tudta, pontosan kik vannak a jachton, csak aztán a sebtében elkészített felvételeket végignézve azonosította döbbenten a magyar külügyminisztert. A dokumentumfilmben hangsúlyosan szerepel az a megállapítás, hogy az elmúlt években a német politika Angela Merkel felfogásának megfelelően nagy megértést tanúsított Orbán Viktor iránt, és hogy ebben nem kis szerepet játszott a nagy német vállalatoknak nyújtott bőkezű budapesti kormányzati támogatás.

És most nézzük a Handelsblatt egyik cikkét, amelyben szintén található utalás a német-magyar üzleti kapcsolatokra, mégpedig a hadiipar területéről. Németország fegyverkezik, miként fognak befektetni ennek érdekében 100 milliárd eurót, hol vannak szűk keresztmetszetek? – ezt a kérdést járja körül a lap, miután Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár után Friedrich Merz, az ellenzékbe szorult kereszténydemokraták vezetője is egyetértését adta ahhoz, hogy Németország beszerezze Izraeltől a Vaskupolaként is emlegetett rakétavédelmi rendszert. Történt ez ahhoz képest, hogy 2020-ban a berlini nagykoalíció még elvetette az amerikaiakkal közös rakétavédelmi fejlesztési terveket. Most, az Ukrajna elleni orosz támadás miatt új prioritásként jelent meg az a szempont, hogy sürgősen javítani kell a Bundeswehr képességein, és onnan kell beszerezni az eszközöket, ahol azok rendelkezésre állnak. A Handelsblatt írása főként azokat a gondokat írja le, amelyek a német hadiipari vállalatok eddigi meglehetős lassúságával, körülményességével kapcsolatosak, mondván, ezen kell változtatni, bizonyos szállítási határidőket le kell rövidítani. A cikk számos nagy volumenű katonai beszerzési projektet említ, és egy mondat erejéig kitér arra is, hogy az ukrajnai orosz invázió nyomán nem csupán német részről mutatkozik megnövekedett vásárlói igény: a Rheinmetall nevű céghez például a hétvégén Magyarországról futott be egy 850 millió eurós rendelés, amely munícióra szól - az nem derül ki, hogy közelebbről milyen fajta munícióra.

bécsi Der Standard közli Lendvai Pál kommentárját az Ukrajna melletti igen erőteljes lengyel kiállásról. Egyebek közt megállapítja: az elmúlt hetekben kiderült, hogy a lengyel-magyar megbonthatatlan barátság csupán fikció, és megmutatkozott az úgynevezett visegrádi államok közötti szakadás. Lengyelországgal ellentétben ugyanis Orbán Viktor elutasítja a közvetlenül Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, és ugyan nem akadályozza meg az uniós határozatok elfogadását, egyetlen szóval sem kritizálja kebelbarátját, Vlagyimir Putyint.

A szerző szerint a lengyelek nagy segítőkészsége abból az érzésből fakad, hogy ha nem állítják meg Putyint, akkor a következő áldozat Lengyelország lehet. Azt is leszögezi azonban Lendvai, hogy a túlélésért küzdő Ukrajnával és a többi, veszélyeztetett kelet-európai néppel való szolidaritás nem adhat menlevelet az autokraták számára – legyen szó akár a Kreml diktátorával szembenállókról, mint amilyen Jarosław Kaczyński, vagy éppenséggel az orosz diktátornak a meghosszabbított karjáról, mint amilyen Orbán Viktor. Az elemző itt arra utal, hogy az Európai Bizottságnak most nehéz feladatot kell megoldania: egyszerre várják el tőle, hogy támogatást nyújtson Lengyelországnak a menekültek megsegítéséhez, valamint hogy ezzel egyidejűleg leállítsa az uniós folyósításokat – összhangban az új szankciós mechanizmussal – abban az esetben, ha nem teljesülnek a jogállamisági elvárások. Lendvai Pál szerint a lengyel rezsimet bíráló tudósok és más értelmiségiek joggal mondják azt: a Nyugatnak, miközben kiáll a lengyelek mellett az ukrajnai háború kérdésében, nem szabad feladnia a lengyel igazságszolgáltatás és média függetlenségének a követelését.

Ehhez kapcsolódóan röviden megemlítem, hogy a varsói Gazeta Wyborcza egyik írásának a címében megtörtént tényként állapítja meg, hogy a lengyel kormány befagyasztotta kapcsolatait Orbán Viktorral, mert a magyar miniszterelnök Putyint támogatja. Az oroszbarát Orbán régóta problémát jelent a Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt, illetve a visegrádi országcsoport számára, holott korábban elismeréssel tekintettek rá, mint a konzervatív értékek olyan védelmezőjére, aki nem hajol meg Brüsszel akarata előtt - írja a lap.

ITT OLVASHATÓ

A KÜLÜGY HAGYTA, HOGY AZ OROSZOK OLVASGASSÁK A BELSŐ LEVELEZÉSÜKET – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.29.


A magyar diplomácia gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára

A Direkt36 a magyar külügy elleni orosz titkosszolgálati műveletet és annak legalább egy évtizedre visszanyúló előzményeit, illetve a feltáró-elhárító intézkedések elégtelenségét a külügyes dokumentumok, illetve több mint harminc háttérbeszélgetés segítségével rekonstruálta.

Mire számíthatnak most a velünk élő orosz kémek?

Magyarország a háború kezdete óta eddig egyetlen orosz diplomatát sem utasított ki, ami arra utal, hogy bár az EU és a NATO tagjai vagyunk, de a többi kelet-európai állammal ellentétben a magyar kormány nem akar politikailag konfrontálódni Oroszországgal.

Kémbank Budapesten

Itt állunk az orosz-ukrán konfliktus kellős közepén, de hivatalos magyar szerv még nem nyilatkozott a pénzintézet jövőjéről.

Kitört a diplomáciai és kémbotrány

Oroszország kiutasított három, Szlovákia moszkvai nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát – jelentette a TASR szlovák hírügynökség a szlovák külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn.

Lemondta a budapesti V4-es találkozót a cseh után a lengyel védelmi miniszter is

A Gazeta Wyborcza kormányzati forrásai a lépést azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor a választások miatt nem akart kihátrálni Putyin mögül.

Orbánék lemondják a V4-es védelmi találkozót

Hacsak nem akarnak egyedül üldögélni egy k.hosszú asztalnál, nincs más választásuk. Ja, van. Vasárnap.

Nem cáfolja a bennfentes NER-cég, hogy letartóztatták a vezetőit

Közben, mintha semmi sem történt volna, a fideszes önkormányzat és más NER-érdekeltségek tovább foglalkoztatják a vállalkozást.

Ismét Orbán Viktor mellett agitálnak a TV2 műsorvezetői

Négy évvel ezelőtt gyakorlatilag ugyanígy kampányoltak Orbán Viktor és a Fidesz mellett, amiért akkor közel 3,5 millió forintos büntetést kaptak. Majd Mészáros (…) kifizeti.


A SÜLLYEDŐ HAJÓ UTASAI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.29.


Ostoba naivitásomból fakadóan honnan tudhatnám, mire is való egy külügyminisztérium épülete. Eleddig azt láttuk, hogy ennek közepén, akárha valami kasban a királynő, székel a külügyminiszter aki Szijjártó maga, és olykor-olykor nagyköveteket citál maga elé, hogy leharapja a fejüket. De vannak a kasban kis herék is, mint ez a Budai Gyuszi, akinek igazolni kell a létezését valahogyan, s ebbéli igyekezete két dologban manifesztálódott tegnap. Elsőként feljelentette Szabó Tímea ellenzéki képviselőt, hogy a kampányát kábítószer-kereskedelemből finanszírozza.

Ilyen feljelentésekbe szokott Budai Gyuszi belebukni sokféleképpen. Az egyik, hogy hiába elszámoltatási biztos (vagy ma a radai rosseb), el még senkit nem számoltatott, ebbéli tevékenysége abból áll, hogy gyártja a feljelentéseket, amik lepattannak az igazságszolgáltatásról. Magyarra fordítva, alapjuk semennyi, azaz Budai Gyuszi handabandázása csak hangulatkeltésre jó, ám lehet, hogy ezért tartják csakis. De már ez sem kavar sok vizet, hősünk tevékenysége értelmetlensége és kilátástalansága okán belefulladt az érdektelenségbe. Ezen kívül helyreigazítási pereket szokott veszíteni.

Budai Gyuszi tehát ott áll a légüres térben érdemi haszon nélkül, valamivel igazolni kell létének valóságát, ezért – szintén tegnap – tagtoborzó minőségben saját kezűleg léptette be Gáspár Győzőt (lásd Győzike és a zebrák) a Fideszbe. Kiindulásképp visszatérünk oda, hogy vajon pártiroda-e egy külügyminisztérium, a sajnálatos válaszunk azonban annyi, bizony az, a NER-ben még egy falusi budi is annak minősül, midőn látjuk, ahogyan az immár állampárttá terebélyesedett és alacsonyodott fiatal, ámde trottyos fasiszta demokraták ott vannak minden nyomorult lukban is...