2018. május 12., szombat

EMLÉKEZETPOLITIKAI HIÁNY - ŐK IS MI VAGYUNK, ÉS FORDÍTVA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: GERŐ ANDRÁS
2018.05.12.


Rendszeresen elolvasom a budapesti gettó felszabadulásáról, a holokauszt-emléknapi megemlékezésekről szóló tudósításokat, és soha nem láttam azt, hogy a zsidótörvények gondolati logikáját összekötötték volna a keményvonalas kommunista rendszerrel.

A különféle megemlékezéseken rendszeresen felmerül, hogy a zsidók két háború közti vegzálását miként lehet beilleszteni a magyar társadalom emlékezeti kultúrájába. A legutóbbi alkalommal a Dohány utcai zsinagóga főrabbija a HVG tudósítása szerint úgy vélte, hogy „az a huszonöt esztendő, amely a numerus clausustól Magyarország felszabadulásáig tartott, »nem csak zsidó ügy«. Auschwitz a legnagyobb zsidó temető, de nem csak zsidó temető, hiszen a haláltáborban nem csak zsidók voltak. A vészkorszak tehát nem zsidó ügy […] hanem »minden tisztességes magyar ember ügye«, mert nincs olyan magyar család, amelyik ne gyászolna valakit, aki a vészkorszak alatt vesztette életét.”

Szerinte tehát a zsidótörvények és a holokauszt azért nem csak zsidó ügy, mert egyébként sincs olyan család, amely a háborúban ne vesztett volna el valakit. Az igyekezetet értem, de e megközelítés emlékezetpolitikailag nem túl produktív. Először is azért nem célravezető, mert a zsidótörvények nem vonatkoztak az elébb vallási, utóbb származási értelemben vett nem zsidókra. Pontosan az volt a lényeg, hogy a magyar társadalomban erős törésvonalat képezzenek a vallási, majd faji értelemben zsidónak minősítettek, illetve mindenki más között. A Horthy-éra egészében változó erővel érvényesülő állami antiszemitizmus a társadalom nem zsidó részére nem vonatkozott, következőleg utólag sem fogja magáénak érezni.

Ami pedig a háborús áldozatokat illeti, ott megint nem áll meg a zsidóság sorsa iránti érzékenyítés. A háború, jellegéből következően, emberáldozatokkal jár. De nem mindegy, hogy harci cselekmények, az annak következtében előálló események, vagy pedig tömeges népirtás következménye az emberélet elvesztése. Az sem mindegy, mekkora ennek az aránya. Stark Tamás, a háborús emberveszteségek kutatója szerint „az 1941. évi népszámlálás alapján a zsidótörvények hatálya alá eső magyarok száma mintegy 780-820 ezer fő volt. A túlélők ugyancsak tág határok között megadott számát figyelembe véve a veszteségekről megalapozottan csak annyi mondható, hogy a zsidóság ellen folytatott háborúnak 550 ezernél biztosan kevesebb, de 440 ezernél több magyarországi áldozata volt.”

A zsidóság esetében tehát azt mondhatjuk, hogy a közösség minimum minden második tagja belehalt a német állam által kezdeményezett és a magyar állam által több módon is támogatott népirtásba. Stark szerint magyar részről a teljes áldozati létszám a következő: „Összességében tehát a háború folyamán, illetve annak következtében mintegy 790 ezer-1 millió 70 ezer magyar vesztette életét.” 1941-ben Magyarország lakossága 9,3 millió volt, s ha egymilliónak vesszük az áldozati létszámot, s levesszük belőle a zsidókat – akik nagyjából az áldozatok felét tették ki –, akkor körülbelül félmilliós számot kapunk. Elképesztően nagy veszteség, de a nem zsidó lakosságnak mégis csak legfeljebb 7-8 százaléka.

Így tehát emlékezetpolitikailag kiható érvénnyel, tényszerűen nem igazán áll meg az, hogy azért kellene a magyar társadalomnak magáénak éreznie a holokausztot, mert nem zsidó családok is hasonló veszteségeket szenvedtek el. S nem csak a mértéket jelző számok érdekesek. A halál ténye lehet azonos, de a kontextusa nem, s emlékezetpolitikailag ez a legfontosabb. Méltányolom a főrabbi igyekezetét, de nem tartom célravezetőnek...

TÍZPARANCSOLAT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.05.12.


Kezd kissé elegem lenni ebből a tízparancsolat ügyből, amit a földkerekség egyik legbutább embere tart napirenden. Az illető miniszter a magyarországi kormányban, ami különben azt jelenti, hogy a helyén van, egy ilyen testületben nincs helye olyannak, aki képes közepes eredménnyel elvégezni az általános iskola második osztályát. Erről jut eszembe, volt nekem egy unokatestvérem, egy időben kórházigazgatóként vitte tovább a saját osztályát, ha csak lehetett, részt vett a nagyviziteken, olykor más osztályokon is. Egy nem túlságosan okos, ki tudja, ki által és hogyan kinevezett főorvos vizitje után lezöttyent mellém (az akkori feleségemet vártam, ő is éppen vizitelt), kifújta magát, aztán azt mondta: azt én értem, hogy ez a pali elvégezte az egyetemet, azt nem értem, hogyan tudott leérettségizni.

Szóval tízparancsolat. Olvastam egy remek cikket, amiben a szerző idézi ezt a fejhúst. Idézek néhány sort: "...sehol nem találtam olyasmit, hogy bárki emberellenesnek nevezte volna... a tízparancsolatot. Ki mikor és hol mondott olyat, hogy nem célszerű a tízparancsolat szerint élni? Senki, soha ilyet nem mondott, egyetlen elvetemült ellenzéki sajtóorgánum sem."

Én sem olvastam ilyesmit, minthogy ezt eddig én sem írtam le. Most már itt az ideje, hogy leírjam. Ennyire iszonyatosan ostoba alakokat csak elrettentő például idézek, ezúttal megteszem, ezt is a jelzett, Molnár Bálint által írt cikkben láttam, ő citálta a nem tudom, milyen minisztert (nem bírom sem kimondani, sem leírni azt a szószörnyeteget, amivel az illető intézményt nevezik): "Az józan ésszel is belátható, hogy célszerű a tízparancsolat szerint élni. Az ellenzéki sajtó heves támadásainak közepette én azt szeretném már végre valakitől hallani, hogy a parancsolatok közül melyik az, amelyik emberellenes? Melyik az, amelyik az ember hátrányát hangsúlyozza, bármiféle értelemben?"

Nem látható be józan ésszel, megmutatom, melyik emberellenes, valamint azt is, melyik hangsúlyozza az ember hátrányát mindenféle értelemben (a bigott sötétséget nem lehetséges értelemnek nevezni).
Ideteszek egy pontos másolatot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által hitelesített tízparancsolatból:...

ÜZENT EURÓPA: HA ORBÁN NEM TISZTELI AZ ÉRTÉKEINKET, NINCS HELYE KÖZTÜNK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.05.12.


Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője világosan fogalmazott arról, hogyan kell viselkednie annak, aki tag akar maradni. A kerítéssel nincs baja, de a civilek vegzálásával igen.

Hosszú interjút készített Manfred Weber német politikussal, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével Hollandia egyik legnagyobb napilapja, a De Volkskrant. Ez az a lap, ahol néhány hete, a választások után nem sokkal karikatúrán ábrázolták Orbánt. A kép a magyar miniszterelnök Európában jól ismert szlogenjét figurázza ki. A szöveg: "Harcolni fogunk a brüsszeli diktatórikus elit ellen!" A képen pedig a politikus két legismertebb kiegészítőjével: az élénk színű nyakkendővel és egy nagy zsák uniós pénzzel.

Weber pedig szintén a választások után raportra hívta Orbánt, ami a Fidesz szerint nem is volt raport, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a jövőre esedékes EP-választás volt a téma Orbán Viktor és az Európai Néppárt vezetői között, a Néppárt elnöke nem akart nyilatkozni. Csak annyi derült ki, politikailag kényes ügyekről beszéltek.

A Brüsszel csendes erejének nevezett Weber az interjúban arról beszélt, látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat, miközben az ő célkitűzése az, hogy az EU visszatérjen a valódi parlamenti demokráciához. Ezzel együtt pedig harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, közte Orbán Viktor jobboldali nacionalizmusa ellen is. Már az interjú első kérdése is a magyar miniszterelnökkel kapcsolatos: a Fidesz a néppárt tagja, de sokan csodálkoznak azon, miért tolerálják még ezt a tagságot. Weber szerint vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiség, a joguralom, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. “Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről.” De szerinte Orbán a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, mert “ezzel a tudomány szabadsága forog kockán” és ha a magyar kormányfő nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol...

AZ ELVESZTEGETETT IDŐ NYOMÁBAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.05.12.


Az ember sokféle dologgal pazarolhat, de semmivel nem bánik olyan felelőtlenül, mint az idővel.
Érthető, hiszen - mint tudható - az idő végtelen, se eleje, se vége, van miből pazarolni.
Mi, magyarok mint mindenben a világon ebben is elsők vagyunk, szépen, komótosan tesszük a dolgunkat - hát vagyunk mi kapkodó idegbolondok?
Naugye!
Mi még elveinkkel sem vágunk a világ elébe, de ha véletlenül mégis, hát sürgősen korrigálunk.
Jelenleg vágyott társadalomszervezési modellünket momentán a XX. század első felében elért négysikerű teljesítményünk újragondolására alapozzuk - persze itt is igaz, hogy ami először dráma volt, az ma leginkább bohózat, viszont csak reményünk lehet arra, hogy a folyamat végén a mai rendszer vezetői úgy végzik, mint példaképeik.
Nemzetünket tekintve reményeink szerint most jobban fogunk teljesíteni, és kétmillió halott helyett mindahányan mehetünk majd a levesbe, száz év múltán a magyar lesz az aktuális vizigót, vagy talán az alán...
De ez még távoli időpont, eljöttét siettetni nem lehet, a szerves fejlődésnek nincsen párja, és mint Pató Pál, a neves magyar időgazdálkodási szakértő mondotta volt a kapkodókhoz intézett levelében, nem kell nekünk eltűnnünk Európa térképéről időnap előtt, hej, ráérünk arra még!

Most is éppen az időt pazaroljuk.
Jönnek az önkormányzati választások, és még egy hangot sem lehet hallani arról, hogy a kékre-zöldre vert ellenzék meg a nagyreményű civil szféra mit akar tenni, arról sincs hír, hogy amiről nem tudja, hogy mit, azt hogyan akarja tenni, vezetőik el vannak foglalva a parlamenti székeken való elhelyezkedéssel, - nem könnyű, egyik sem bársonyszék...
A civilek is hallgatnak, jóllehet, ha van valami, ami nem elsősorban pártpolitikai kérdés, az éppen az önkormányzatok ügye, és leszámítva a legutóbbi időszak középkori, vazallusi státusz szerint osztogatott támogatásait, általában azok a települések voltak sikeresek, melyekben a polgármester és testülete nem pártpolitikával, hanem településpolitikával foglalkozott.
Ezt kellene elérni országos szinten is, és minden ellenkező kísértést legyőzve nem elsősorban a polgármesterek személyét kell előtérbe helyezni, hanem a súlypontot a testületekre kell helyezni, hiszen minden példa azt mutatja, hogy egyetlen ellenzéki polgármester sem tud kiemelkedő sikereket elérni kormánypárti testülettel - vélhetőleg Márki-Zay napjai is meg vannak számlálva, legyenek bármennyire is jó elképzelései települése jövőjéről.
Jó lenne, ha a jelöltek egy ernyőszervezet támogatását tudhatnák magukénak, mely nem a hagyományos módon kötődik pártokhoz, hanem elsősorban települési célok megvalósítását ígéri - de ehhez persze ezeket a célokat meg is kellene fogalmazni.
Az kontraproduktív, ha irreális célokat tűzünk ki, viszont a lakosság egyetértésével találkozó céloknak hihetetlen mozgósító ereje lehet.
Azt hiszem, a célok megfogalmazásának most lenne az ideje, ehhez kell helyismeret és fantázia is - megfelelő arányban...

AZ EGYKORI SKINHEADVEZÉR SNEIDER TAMÁS A JOBBIK ÚJ ELNÖKE

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.05.12.


..."[a]z üldözés során Farkas Bélát a Sneider Tamás (I. rendű vádlott) vezette csoport utolérte, majd Farkas Bélát Sneider Tamás leütötte. Amikor a sértett földre került, az I. rendű vádlott és a társaságában levő személyek Farkas Bélát kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdték, majd a földön fekvő sértettet összerugdosták"

Ez a részlet egy, korábban az ÉS-ben közölt 1992-es vádiratból való. A főszereplője az az akkoriban leginkább a becenevén, Roy-ként ismert skinheadvezér, Sneider Tamás, akit ma az elnökévé választott a korábban szélsőjobboldali, az utóbbi hónapokban viszont középre húzódással próbálkozó Jobbik. A vádirat az egri skinhead-cigány-háborúskodás egyik epizódja miatt született, Sneider ekkoriban a Nemzeti Ifjak Egyesülete nevű skinheadcsoport vezetője volt. Az ügyben végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A mai elnökválasztás után mégis azt kommunikálta a Jobbik, hogy Sneider győzelme a néppárti vonal megmaradását jelenti, és nem várható visszatolódás a szélsőjobbra. Ezt arra alapozzák, hogy az elnökségért az ellenfele a ma is nyíltan radikális Toroczkai László volt, akit sajtójelentések szerint igen szoros küzdelemben, 298-256-ra, 42 szavazatos különbséggel vert meg.

Az csak a következő hónapokban fog kiderülni, hogy jobbikos fogalmak szerint mit jelent az, ha valaki kevésbé radikális...

BEREND T. IVÁN: AZ UNIÓELLENESSÉG MA NEVETSÉGES, A NACIONALISTA POLITIKA MAGYARORSZÁGON MINDIG HATALMAS KÁROKAT OKOZOTT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2018.05.12.


Kétszer építette föl önmagát. Magyarországon az Akadémia elnöke, a kultúrpolitika vezető embere, a rendszerváltás egyik előkészítője, az ’56-os forradalmat rehabilitáló úgynevezett történelmi albizottság elnöke volt. Mindenkit váratlanul ért, amikor 1990-ben Los Angelesbe költözött, és a UCLA professzora lett. Kapcsolatai az óhazával szórványosak, de mivel kutatási területe Kelet-Európa, folyamatosan követi a hazai eseményeket. Ezt vártuk-e az átalakulástól? Hittünk-e abban, hogy ott fogunk tartani, ahol ma tartunk? Közös sínen halad-e Magyarország és a megtalált Európa? – kérdeztük Berend T. Ivántól.

Legszívesebben azzal kezdeném, hogy mondjon valami biztatót. Ránk férne néhány külföldről érkező jó szó. A folyamatok, amelyek Magyarországon lejátszódnak, mennyiben illeszkednek a kelet-európai és az általános európai trendbe?

– Természetesen átérzem az otthoni hangulatot, jó is lenne valami biztatót mondani, de nem könnyű. Legfeljebb annyit mondhatok, hogy a folyamat, amelynek ezekben az években tanúi vagyunk, nem csupán hazai jelenség. Az európai populista áttörés, ami többnyire csak feltörés, a 2008-as válság nyomán vált erőteljessé. Habár időben távolinak tűnik, a válság hatalmas sokk volt. Akkor látszott csak igazán, hogy az unió szerkezete közel sem tökéletes. Milyen kockázatos volt, hogy a monetáris integráció, a közös valuta bevezetése fiskális integráció nélkül ment végbe. Ilyen a világtörténelemben még nem volt. A válság persze megrendítette a közös valutát, amely az integrációnak nemcsak szimbóluma, de döntő eleme is volt. A válság nyomán tovább növekedtek a jövedelmi és szociális különbségek. Közép- és Kelet-Európában, ahol az államszocialista múlt korábban erősen kiegyenlítette a jövedelmeket, az olló szétnyílása és egyes rétegek elszegényedése megrázó élmény volt. Ez adott talajt a populista mozgalmaknak. Mivel a periféria országaiban a financiális egyensúly rossz volt, egyszerre hat-nyolc országot kellett a csődből az IMF és az unió közreműködésével kimenteni. Ezeket az országokat erős megszorításokra kötelezték, ami bizonyos országokban a fizetések és a nyugdíjak csökkentésével, az egészségügyi szolgáltatások romlásával járt. A tanulság egyértelmű: pénzügyi egyensúly nélkül az unió sem működhet. Ezt a tagállamok választóközönsége számos helyen úgy értelmezte, mint „a német központ”, a nyugati régió elnyomó, vagy, ahogy Magyarországon mondták, „gyarmatosító” törekvéseit.

Vagyis tévedtek mindazok, akik a belépéskor az uniót jótékonysági intézménynek hitték?

– Így van. A megszorítások kemények voltak. A görög példa a legvilágosabb. Ott olyan iszonyú túlköltekezések, korrupt adócsalások történtek, amelyek nemzetközi szinten is páratlanok voltak. Természetes, hogy a pénzügyi rendet helyre kellett állítani. Ez lázadást, kiábrándultságot szított. Ugyanakkor ma már nyilvánvaló, hogy az EU helyesen cselekedett. A megszorítások eredményre vezettek Spanyolországban, Portugáliában, Írországban, sőt Görögországban is. Megszűnt, csökkent a kóros deficit, a vészes eladósodás. A pénzügyi háztartás helyreállt, a közös valuta visszanyerte erejét és értékét. A tradicionális európai pártokat azonban mindez megviselte...

A HORTOBÁGYON PUSZTULNAK A VADLOVAK, A SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁRBAN SZÁLL AZ AZBESZTPOR - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Mutyimondó
2018.05.11.


Pusztulnak a vadlovak a Hortobágyon, a nemzeti park hallgat
Átlátszó | 2018. május 11.

Ismeretlen okból pusztulnak a Hortobágyra tudományos kísérletként betelepített úgynevezett przewalski-vadlovak. Hiba lehetett rászervezni a fokozottan védett állatok élőhelyére a szarvasmarhákat. >> Kattints a teljes cikkért >>

1,7 milliárdért reklámozták az Erzsébet-utalványt az ATV-n 2010 és 2016 között
Átlátszó | 2018. május 10.

A jogerős bírósági ítélet nyomán kiadott adatok szerint ebben az időszakban az ATV-nél, az ECHO TV-nél, és a Magyar Időknél költötték el a legtöbb reklámpénzt, és további Fidesz-közeli médiavállalkozások is részesedtek a tortából. >> Kattints a teljes cikkért >>

Magyarország egyfajta post-truth laboratórium – Krekó Péter a kormányzati álhírgyárakról
Átlátszó | 2018. május 09.

Magyarország hivatalos, állami szintre emelte az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket, de agymosásról nem lehet beszélni – mondta el az Átlátszónak Krekó Péter. A Political Capital igazgatója szerint Orbán Viktornak sokkal nehezebb dolga lesz Brüsszelben a következő négy évben. >> Kattints a teljes cikkért >>

Macedóniában is médiavásárlásokba kezdett az orbáni propagandagépezet
Átlátszó | 2018. május 08.

Kormánypárti médiacégekhez köthető magyar befektetők jelentek meg a korábbi macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkit támogató macedóniai médiavállalatokban. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ők működtetik a NER üzleti hátországát: bemutatjuk az oligarcha utánpótlás-válogatottat
Átlátszó | 2018. május 07.

42 éves, jogot végzett férfi – így fest a NER másodvonalbeli haszonélvezőinek átlagos pedigréje. Ismerje meg alaposabban a B-kategóriás tenderarisztokratákat! >> Kattints a teljes cikkért >>
Favágással csinálnak helyet a parkolónak Dunavarsány természetvédelmi területén
Átlátszó | 2018. május 06.

Szerda reggel az itteniek arra ébredtek, hogy vágják a fákat, mert kell a hely a „kulturált parkoló”-nak meg a tervezett parkosításnak. Videóriport. >> Kattints a teljes cikkért >>

Mire kimondta a bíróság a BVOP jogsértését, a kifogásolt tendert már vissza is vonta a szervezet
Átlátszó blog | 2018. május 09.

Mire az ítélet megszületett, a bv visszavonta a tendert. >> Kattints a teljes cikkért >>

A Széchényi Könyvtár azbeszttel szennyezett helyiségekbe toboroz önkénteseket élőláncos könyvpakolásra
Átlátszó blog | 2018. május 09.

Belső információnk szerint az élőláncos könyvpakolás érinthet fokozottan azbesztveszélyes munkaterületet is. >> Kattints a teljes cikkért >>

Száll az azbesztpor a Széchényi Könyvtár épületében, az illetékesek hallgatnak
Átlátszó blog | 2018. május 07.

Mégis van azbeszt, nem is kevés az Országos Széchenyi Könyvtár épületében, akad helyiség, ahol csak védőfelszerelésben ajánlott tartózkodni, és olyan is, amit teljesen le kellene zárni. >> Kattints a teljes cikkért >>

Magyar Hang néven él tovább a Magyar Nemzet
Átlátszó blog | 2018. május 06.

A május 8-i tüntetésen árulják majd a nulladik számát a hetilapnak, amit a választás után bezárt Magyar Nemzet munkatársai írnak. >> Kattints a teljes cikkért >>

Gyenge áprilisa volt a nemzeti tőkésosztálynak
Átlátszó blog | 2018. május 04.

Az Átlátszó által monitorozott tíz kormányközeli vállalkozó, illetve vállalkozás közül csak négyen nyertek közbeszerzéseket, Mészáros Lőrinc nem is volt köztük áprilisban. >> Kattints a teljes cikkért >>

Következmények nélkül V. – Belezavarodott a vallomásába a profi gondnok, aki kiforgatta vagyonából skizofrén ügyfelét | Szocio

Az ügylet végén a gyógyíthatatlan pszichiátriai betegséggel küzdő férfi lakása mindössze havi 35 ezer forintos életjáradékért a hivatásos gondnok ismerősének nevére került, a gondnokoltnak még haszonélvezetet sem kötöttek ki. >> Kattints a teljes cikkért >>

Éljen május 8.! – A Győzelem Napja a fasizmus felett | Do toho

Mit üzen a ma emberének a Győzelem Napja? Botond Bőtös jegyzete.
>> Kattints a teljes cikkért >>

Felmentették az emberkereskedelemmel vádolt spanyol tűzoltókat, akik életeket próbáltak menteni Leszboszon | Világtérkép

Hétfőn reggel kezdődött Görögországban annak a három sevillai tűzoltónak pere, akik 2015 őszétől egy spanyol civil szervezet önkénteseiként vettek részt a tengeren át érkező menekültek mentésében. >> Kattints a teljes cikkért >>

Csináltunk egy naperőműves térképet a hivatal helyett | 230 blog

Az Energiaklub egyesével dolgozta fel a hivatal honlapjára kép formátumban felrakott, szkennelt engedélyeket, összesen 1917 darab, 930 MW összkapacitásnyi naperőműre vonatkozó engedélyt raktak térképre. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kolozsvári anarchizmus a kertészkedéstől az utcai akciózásig | Átlátszó Erdély

Rend a lelke az anarchiának. Az Átlátszó Erdély riportja a kolozsvári anarchista csoport hétköznapjairól. >> Kattints a teljes cikkért >>

Csütörtökön Érden is elkezdődhet az elszámolás a csatornapénzekkel | Országszerte

Országszerte egymás után indulnak a bírósági és hatósági eljárások a lakosságtól beszedett csatornapénzek szabálytalan elköltése miatt. >> Kattints a teljes cikkért >>

A BRFK szerint az ablakpucolás és meseolvasás anyai kötelezettség | Vidéki csajok

Viccesnek szánt hímsoviniszta videóval köszöntötte az édesanyákat a BRFK. Nagyon messze vagyunk Skandináviától, és nem csak földrajzilag. >> Kattints a teljes cikkért >>

Jégeső verte szét a kormányellenes tüntetést, itt visszanézheti a beszédeket | Video

A koherens üzenet nélküli beszédeknek egy jégesővel tarkított vihar vetett véget, de ennek levonulása után azért még több száz ázott, fázó tüntető maradt ott skandálni az üres Parlamentet védő rendőrsorfalnak. Helyszíni videók. >> Kattints a teljes cikkért >>

Civil Háló alakul Szegeden, a helyben aktív polgárokat mozgósítanák | Országszerte

Rendszeres tiltakozások helyett civil hálót hoznak létre, hogy aktívan oldhassanak meg fontos helyi ügyeket. >> Kattints a teljes cikkért >>

Beperelték a szegedi EHÖK tévéjét a hoppon maradt dolgozók | Országszerte

A Telin Televíziót a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyik vállalkozása vásárolta meg tavaly a Fidesz korábbi polgármester-jelöltjétől. >> Kattints a teljes cikkért >>

Alaposan ráfizetnek a máltai adófizetők az azerbajdzsáni földgázüzletre | OCCRP

A máltai adófizetők évente akár több mint tízmilliárd forintnak megfelelő összeget is veszíthetnek az Azerbajdzsánnal kötött energetikai üzleten, derült ki az üzlet részleteiről kiszivárgott dokumentumok elemzése után. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ellenségkép – ellenzékkép | Mérték blog

Az ellenzéki pártokat csaknem kizárólag negatív kontextusban: a terrorveszélyt alábecsülő, kerítésbontó, ezzel a magyar embereket felelőtlenül veszélyeztető, kétes ügyektől terhes, zavaros kapcsolatokkal rendelkező politikai szereplőként ábrázolták az állami televízió híradójában. A Mérték Médiaelemző Műhely cikke. >> Kattints a teljes cikkért >>

Füttykoncert a polgármesterre, beintés Tállai mellől, balhézó ultrák: így adták át a DVTK-stadiont | Országszerte

Botrányosra sikeredett szombaton a miskolci új futball-aréna átadása, a drukkerek kifütyülték a polgármestert. >> Kattints a teljes cikkért >>

Méterenként 41 ezer forintba kerül a kormány által megígért ingyenes csatornabekötés | Országszerte

Díjmentessé válnak a közműcsatlakozások a lakosságnak és a kisvállalkozásoknak 2017. július 1-jétől – ezzel büszkélkedett a kormány körülbelül egy éve. >> Kattints a teljes cikkért >>

Dehogy vett el mandátumot a Kúria a Fidesztől | Így írnánk mi

Orbán Viktort vagy megvezette a kormánypárthoz köthetően kitartott Alapjogokért Központ, vagy tudatosan hazudik. >> Kattints a teljes cikkért >>

Az európai ügyek bizottságának fideszes elnöke is sajátként használ egy EU-s pénzből épült vendégházat | Vastagbőr

A lelkész urat emlekeztetnénk a hetedik parancsolatra. >> Kattints a teljes cikkért >>

Három videó a sajtóról a sajtószabadság világnapjára | Video

A sajtószabadság világnapja alkalmából a Spiegel rövid videóban mutatta be az újságírók helyzetét a világban, a Riporterek Határok Nélkül álhírellenes kampányt indított, az UNESCO pedig kisfilmben mutatta be, hogy mi történne sajtószabadság nélkül. >> Kattints a teljes cikkért >>

A kormány szisztematikusan és profin idegeníti el magát Európától | Vastagbőr

Keleti nyitás 2.0 >> Kattints a teljes cikkért >>

GYARMATI ANDREA: A VÉDŐOLTÁSOK VÉDELMÉBEN

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.05.12.


Nem lehet megbarkácsolni egy gyereket, csak mert tanácsokat olvastál valamiről a neten.

A rádióból hallom, hogy kiadvány készül az áltudományokról, melynek, ha jól értettem, szerves része egy védőoltásokkal kapcsolatos állásfoglalás. Elmondom, mit gondolok minderről.

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott a fertőző betegségekkel kapcsolatos járványügyi helyzet. Bizonyos kórképek eltűntek, vagy nagymértékben csökkent az előfordulásuk, más kórképek viszont újonnan jelentkeztek. Ennek egyik oka az, hogy a betegségek gyakoriságát csökkentette a széles körű átoltottság, és ha ezt nem tartjuk fenn, a betegség ismét előtör.

Sajnos ugyanakkor

egyre hangosabbak az oltások, különösen a kötelező védőoltások ellenzői.

Megy a vita a szülők között, karöltve az alternatív gyógyászokkal, és még orvosok is részt vesznek benne.

A hazai járványügyi szakemberek és az immunológusok nem véletlenül hoznak olyan döntést, hogy valamely oltás a kötelező védőoltások közé kell tartozzon. A fertőzőbetegségek egyik legjobb ellenszerének a biztonságos és hatékony védőoltások bevezetése bizonyult. A védelemnek két módja van. A passzív, amikor kész ellenanyagot viszünk be a fertőzött vagy fertőzésveszélynek kitett betegbe. A másik módszer az úgynevezett aktív immunizáció, amikor

a betegség gyengített kórokozóját, vagy a kórokozó egy antigénjét juttatjuk a szervezetbe.

Ebben az esetben a szervezet maga termeli az ellenanyagot a bejuttatott, de elváltozásokat, betegséget nem okozó antigénnel szemben. Ahhoz, hogy a szervezet hosszú távon védett legyen, bizonyos időközönként újraoltani kell.

A kötelező oltásokat és az ismétlő oltásokat is be kell adni, amikor eljön az ideje. Ha a kisbaba épp az adott időpontban beteg, akkor a gyógyulása után, de mindenképpen meg kell kapnia az elmaradt kötelező védőoltást. Az úgynevezett kampányoltások is a kötelező védőoltások közé tartoznak, ezeket az iskolában kapja meg a gyerek, és itt már nem elsősorban az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadók.

Számos választható oltás van forgalomban, ezek körül még nagyobb a kavarodás.

A média érdeklődésének köszönhetően egymással harcoló táborok alakultak ki. Szerintem az egyéni elbírálás a megfelelő hozzáállás. Minden körülményt figyelembe véve hol az igen, hol a nem mellett szavazok.

Az oltások fejlesztése során a hatékonyság mellett egyre fontosabb a biztonság. Minden bevezetésre szánt vakcinát hosszan tesztelnek, és amíg a legkisebb kétség van, nem törzskönyvezik. A legújabb vizsgálatok azt bizonyították, a hatékonyság javítható, ha több betegség elleni oltást egy védőoltásba pakolnak be. Így az immunológiai folyamatok egymást erősítik, és persze az sem mellékes, hogy egyetlen szúrás elegendő a gyerek megvédéséhez...

PAPÍRSÁRKÁNY

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: GICZY GYÖRGY
2018.05.12.


...A múlt lasszót dob utánunk

Tudomásul kell vennünk, hogy pártpolitikai értelemben sem tudtunk integrálódni Európához. S ennek az oka alighanem az, hogy felfejthetetlen féligazságok sokaságát halmozta fel a rendszerváltás negyedszázada. Miként az azt megelőző negyven évet sem sikerült feldolgoznunk, például a pártállami ügynök-kérdés lezáratlansága miatt, úgy egyre több homályos pontja van a rendszerváltást követő esztendőknek. Ezért késedelmesen ismerjük fel a veszélyt. Mert a letagadott, a felejtésre ítélt, a meghamisított múlt lasszót dob utánunk - írja Ancsel Éva.

Utólag persze mindenki nagyon okos és tisztességes. A korábbi gyanútlan, rosszabb esetben elvtelen támogatók - akiket a Fidesz időközben lapátra tett, mert már nem volt szüksége rájuk -, nyüzsögnek a hazai közélet szinte minden területén. És nagyon tudnak aggódni, no, nem önmagukért, hanem a demokráciáért. Persze, hallom a sokszor elhangzó ellenvetést, hogy akkor, a kezdet kezdetén más volt a Fidesz. Csakhogy ez nem egyéb, mint alaptalan mentegetőzés. A tévedés avagy az elvtelenség elkendőzésére szolgál.

A Fidesz üzenetének tartalma kétségtelenül változott, de a módszer gátlástalansága ugyanaz volt és maradt. Itt érdemes hivatkoznunk a Ranschburg Jenővel készített, "A vezér lélektana" címmel 2007-ban megjelent, az interneten elérhető interjúra. Az ideológia tartalmi változásai csak a felületes szemlélőben kelthetnek félreértést. Hiszen korábban az SZDSZ-szel karöltve a Fidesz ellenfeleit antiszemitának, rasszistának, irredentának bélyegezte, vagyis olyanoknak, akik kívül esnek a demokrácia világán, ezért a véleményükkel nem is kell érdemben foglalkozni. Most az ellenzéket idegenszívűnek minősítik, amely így kívül esik a nemzet körén, tehát álláspontja érdemi vitára ugyancsak alkalmatlan. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz: a kritika elhallgattatása.

Kevesen akarnak szembenézni a múlttal, legkevésbé a saját múltjukkal. Ez áll a hátterében annak, hogy a választások éjszakáján egy ellenzéki pártvezető kijelentette, nem érti, mi történt. Szembenézés nélkül valóban érthetetlen
.

A sokat emlegetett hódmezővásárhelyi példa felidézi bennem azt az emléket, amikor egy nagy tekintélyű balliberális újságíró szemrehányóan nekem szegezte a kérdést: Hogy lehet olyan húzóneveket kizárni a KDNP-ből, mint Rapcsák András?

Tanulságos történetet mond el Plutarkhosz a "Párhozamos életrajzok" című művében. Eszerint Athénben, amikor éppen egy tirannus uralkodott, a megöregedett Szolón azt mondta, hogy akkor kellett volna az önkényuralom ellen fellépni, amikor még nem volt ennyire erős. Aztán vigasztalásul hozzátette, hogy a küzdelem a már megerősödött elnyomással szemben még nagyobb dicsőséget hozhat. Feltéve, ha sikerül legyőzni.

Nekünk azonban a legutóbbi parlamenti választásokon - dicsőség ide vagy oda - ez a legkevésbé sem sikerült. S most itt állunk a Tocqueville által emlegetett papírsárkány zsinórját szorongatva…

TGM: NEM HISZED EL

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.05.12.


Ez volt a „lead”-je a Mércén – „nem hiszed el” – Diószegi-Horváth Nóra cikkének, amelyben beszámolt róla, hogy az MSZP a választások után is kitart a „kerítés”, azaz a menekülteknek a genfi egyezménnyel szembenálló, azaz jogellenes „távoltartása” mellett. Persze általában is ez az ellenzék álláspontja – erről immáron évek óta írok (lásd pl. ezt 2015 karácsonyán), teljesen hiába.Most Révész Sándor kitűnő cikkében foglalja össze a helyzetet:

„…minden, ami a Jobbik szalonképesítése és az ellenzék egységesítése ügyében történik, ennek [az idegenellenes összefogásnak] a megerősítése. […] Nagy kézfogás, összeborulás a hódmezővásárhelyi migránsszámláló gazdájának [Márki-Zay polgármesternek] vezényletével a téren, ellenzéki kerekasztal intézményesítése a parlamentben. Formálódik a menekültellenes, emberségellenes, jogállamellenes politikai konszenzus” – írja Révész.

Persze mindez nem újdonság.

Az ún. ellenzéki médiákban és a Kossuth téren folytatódik – hány éve már…? – az „összefogósdi”, ahol a rutinos, unott, önismétlő „politológus” álhírlapíró és a tüntetésen harsogó kölyök, akinek a száján, ami a szívén, ugyanazt mondja: csak a hatalom számít, le kell váltani Orbán Viktort, minden egyéb irreleváns.

Az ellenzéki önbírálat uralkodó szólama – fölsorolhatnék itt több tucat cikket, ismert szerzők tollából, a Mércéről is – az, hogy miért nem hasonlítunk még jobban Orbán Viktorhoz meg általában akárkihez, akinek mostanában sikere van.

Alapvetően mindenki arra akar rábeszélni bennünket, hogy foglalkozzunk a realitással (gazdasági egyenlőség, gazdasági föllendülés, a „kisegzisztenciák” megsegítése stb.), azaz lehetünk nyugodtan nacionalisták, soviniszták, etnicisták, rasszisták, xenofóbok, heteroszexisták, antiszemiták – , de legalább legyen annyi eszünk, hogy hallgatunk minderről.

Az antirasszizmus „elitista”, olvastam nemrég – nem mondom meg, hol, nem mondom meg, kitől – , „elitista”, mert az antirasszisták, az antifasiszták kisebbségben vannak. A közvéleményben. És az ellenzéki sajtóban a közvélemény: a nép. (Ezt a tévedést már a XVIII. század elején kiigazították.) Ha a néppel tartunk, e sajtó szerint osztoznunk kell a pillanatnyi előítéleteiben.

Mintha a közvélemény álláspontja nem lenne küzdelem tárgya, és többségi nézete nem változhatnék meg társadalmi fordulatok – sőt: morális és intellektuális élmények – hatására...

KÖVÉR: AKI ELLENZÉKI, AZ INTELLEKTUÁLISAN ÜRES, MORÁLISAN ÉRTÉKELHETETLEN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.05.12.


Néha-néha elcsodálkozol, hogy mi történt szegény Kövér László házelnökkel, hogy olyan pár éve már furákat nyilatkozik? Egy, az MTI-ben frissen megjelent, vele készült interjúban a meggyötört politikus végre kitárulkozott, és elárulta, miért lett ilyen:

Arra a kérdésre, hogy el tud-e képzelni olyan témát, amelyben az ellenzék és a kormányoldal konszenzust tud kialakítani, azt válaszolta, mást sem tesz 28 éve, csak ezt elképzeli. "Erről álmodom, erre vágyakozom, és aztán soha nem érkezik el az a pillanat, hogy ilyet lehet találni" - mondta.
Belegondoltál, hogy mit jelent 28 éven át szex, munka és szórakozás helyett ilyesmiről álmodni, csak erre gondolni és erre vágyakozni? Ennek a fényében egyenesen bravúr, hogy Kövér László ilyen szépen tartja magát, én például garantáltan megtörtem volna 8-17 évvel ezelőtt.

A családregény hosszúságú interjú további fontos pontjai és forró idézetei:

ITT OLVASHATÓK

Kövér nem vár változást a kormányzási stílusban.

De ő sem tudja, mit jelent az, hogy Orbán mostantól nem irányítani, hanem vezetni akarja a kormányát.

Előbb azt mondta, hogy “a demográfiai helyzet kezelése ma a legsúlyosabb kérdés, amelyben nem lehet csak politikai eszközökkel eredményt elérni” és “a kormányzat rendelkezésére álló eszközök csak a családok anyagi helyzetének javulását célozhatják”. Majd öt mondattal később: “a demográfiai mutatókban érzékelhető tartós pozitív változást 15-20 év múlva lehet elérni, és ahol Európában sikereket értek el ebben, ott kutatások igazolták, hogy nem is annyira a családok anyagi támogatása játszott nagy szerepet, mint inkább a politika kiszámíthatósága.” Erre varrjál családonként átlagosan 2,1 gyermeket!

Az ellenzék csak súlyos károkat okoz, így a demográfiában is. Hogy mivel? Hát azzal, hogy bár a kivándorlás problémája Kövér szerint is valós, az ellenzék beszél róla, amivel súlyos károkat okoz!

Aki nem a Fideszre szavazott, az "intellektuálisan üres, morálisan értékelhetetlen”.

Kövér üzenete az ellenzéknek: "Edzeni kell, készülni kell, taktikát kell kidolgozni, nem baj, ha a pályán intelligens játékosok is játszanak, nem pedig - hogy a lelátók szóhasználatával éljek - minden poszton egy bal bunkó áll"

Nem a kormányzatnak kell a megosztottság felszámolása érdekében gesztusokat tennie, hanem a bal bunkóknak.

AZ ÚJ MAGYAR AUTOKRÁCIA: VALÓSÁG ÉS FANTÁZIA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: TAMÁS PÁL
2018.05.12.


Az április 8-át követő független társadalomelemzésben két mozgás keveredik. Az első, az ellenzéki oldal aktuális politikai impotenciáját magyarázná. Ez az irányzat nagyjából az eddigi mozgási irányokat sorolja fel ismét, hátha azokkal valamit még egyszer meg lehet magyarázni. A második, eddig ritkább kísérletsor, a hazai völkisch hagyományok felélesztésére hivatkozik.

Ezekkel szemben most itt egy osztályelemzésfélével próbálkozunk. Abból, hogy a '89 utáni baloldal, főleg, de nem csak SZDSZ-es hatásra, nem szerette az osztály fogalmát, még nem következik semmi. A fogalom visszatérhet a következő évek magyar közpolitizálásába.

Ellenzék=ellen-Fidesz?

Az utolsó években az ellenzék magát egyfajta ellen-Fidesznek élte meg, vagy legalábbis így ábrázolta, és saját (még korábbról maradt) társadalomképeit már csak emiatt is elhanyagolta. Újakat pedig nem fejlesztett. Ez a koncepcionális kiürülés lehetett az összeomlás egyik oka. A közönség a piacon az ellenzék által forgalmazott szavakból, fordulatokból alig vásárolt. Nem érdekelték a politikai ördögűzés kínált formái.

Sokan az új nemzedéki szövegektől várták a megoldást. Kérdés, hogy mi lesz majd ezekből a nemzedékinek hitt hangsúlyokból? A kis pártok kipróbálták őket és belebuktak. Karácsony Gergely próbált intelligensen megfelelni a lehetetlen feladatnak, de a Párbeszéddel számba vehető, új szavazatokat nem hozott. A végén kevesebben voltak, mint háromnegyed éve Botka László körül.

A Momentum, ha élni kar, egy másik kispárt lesz. Egyelőre van valamennyi menetelni hajlandó fiatal, persze, de összefüggő vízió nem állt össze. Mintha az ellenzéki média generációs álmai és a karizma nélküli fiatalok együtt, egy időre kiégették, lejáratták a nemzedéki szerepmodelleket. Konkrétan e fiatal férfiakba, nőkbe, felépítésükbe, láthatóvá tételükbe a szó szoros értelmében túl sok pénzt fektettek be politikai álmodozók ahhoz, hogy most egyszerűen leváltsák őket és az ellenzéki csapatépítők új emberekkel próbálkozzanak. Így a kényszerű nemzedéki pót-politizálás (a politikai technológusok a szó szoros értelmében futnak a befektetéseik után) valószínűleg megnehezíti új szereplők színre lépését.

Miután a 90-es évekig nem ismertük a modern politika technológiáját, azt hittük, hogy a különböző, nemzetközi irodalomban leírt mozgalmak, hálózatok, részvételi programok, és egyenlőségépítési modellek itt is előbukkanhatnak - végül is van űr, amit betölthetnek. A valóságban ez nagyobbrészt inkább fordítva történt. Nincsenek ütőképes mozgalmi gyökerek, vagy kiszáradtak. Ez azért érdekes, mert a választások után, még ha jönnek is a következő hullámok, közben legalább egy-másfél év telik el. Nem lehet folyamatosan izgalmi állapotban tartani az ellenzéki közönséget, amely egyszerűen otthagyja "tudós" politikusait, ha még egyszer ugyanez a menet megismétlődik. Hagyni kellene ezt a közönséget, hogy élje a saját életét, miközben azért legyen lojális. Nem vehetőek el ezek a kisvilágok, hiszen a mai ellenzék sokat a következő hullámok után sem tud majd mit kezdeni velük. Ha Orbán nem keményedik tovább túlságosan, az ellenzéki közönség még inkább elfordul. Most mindegy, hogy az elmúlt a hónapokban mennyire magát csalta, és mennyire az ellenzéki sajtó hitegette. Hányszor álmodozzon még komolyan és csalódjon a következő menetek során?
...

ERDÉLY POLITIKA NÉLKÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Dikusz
2018.05.12.


Erdélyről elég nehéz úgy beszélni, hogy az ember elkerülje a politikát, pedig érdemes, mert csodálatos tájról és emberekről van szó. Úgyhogy ma kicsit rendhagyó módon Erdélybe kirándulunk Dikusznak köszönhetően. (A fotókat is ő küldte.)

„Szép tájakról olvastam jól sikerült, és élménydús útibeszámolókat a Határátkelőn. Úgy gondoltam, én is beküldöm az enyém, talán érdemes lesz elolvasni. Esetleg van is olyan, aki járt már itt, vagy netalántán odavalósi.

Mielőtt elkezdeném a beszámolót, úgy gondolom le kell írnom: ez az út nem arról szólt - nem is került még csak említésre sem -, hogy mely terület hová is tartozott valamikor.

Számomra sokat jelentett, hogy azokra a tájakra, emberekre, látnivalókra tudtam figyelni, amiért erre az útra elmentem. A csoportvezetőnk külön megköszönte a társaságnak a túra végén azt, hogy nem kellett csitítani a veszekedőket azért, mert politikai vitába keveredtek egymással. Mindenki a látnivalókra koncentrált, az útitársakkal sem volt probléma.

Még egyet megjegyeznék pár szóban, nem túl mélyen belemenve a témába: Romániában az ország azon részén, ahol most, és az elmúlt öt évben jártunk, nem láttam különbséget az infrastruktúrában. Az üzletekben minden kapható volt, ami itthon, és az utak sem voltak rosszabbak, mint nálunk.

Az úticél

Kezdődjön a „húsvétolás”! Tehát az ünnepeket a barátaimmal nem itthon, hanem egy buszos túra keretében Romániában töltöttük,

Kalotaszeget, a környékét jártuk be, ismerkedtünk a természeti-, és épített értékekkel, a helyi hagyományokkal, kultúrával.

Az első úticélunk a Révi-szoros volt (valamikor Erdély kapujának mondták), a program szerint könnyű gyalogtúrát tettünk a Sebes-Körös mentén a Zichy-barlanghoz.

Tulajdonképpen valóban nem volt nehéz, de egy keskeny csúszós úton, néhol láncba kapaszkodva kellett mennünk a barlangig. A másik oldalon hömpölygött a folyó, meredeken lent.

Színesítette három útitársnőnknek a sétát az, hogy levált a cipőjük talpa, de cipőfűzővel/övvel/ragasztóval valahogy megoldották a problémát..."...

HIDEGRÁZÁSSAL KÜZDŐ ORBÁN-FÓBIÁSOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2018.05.12.


...egészséges lelkületű embert maximálisan hidegen hagyja Orbán személye, nem szereti, nem gyűlöli, nem plakátolja ki a lakását a fotójával, és nem is kap hideglelést a puszta látványától. Normális, egészséges lelkületű embernek ellenben jogos igénye van azzal kapcsolatban, hogy senki ne kaphasson korlátlan, életfogytiglani hatalmat az ország erőforrásainak letarolására, vagy arra, hogy emberek méltóságát sárba tiporva bebetonozza magát a tutiba.

Ne nevezzük már Orbán-fóbiásnak az ország azon részét, amelyiknek erkölcsi zsinórmértéke szerint senkit nem azért választunk az ország élére, hogy felélje a jövőnket, hogy külföldre kényszerítse az értékes szürkeállományunkat, hogy dühöngő összeesküvés-elméletek mentén valósítsa meg elcseszett gyerekkora dédelgetett álmait, hogy puskaporos hordóvá, és lövészárkokkal tarkított szellemi no-go zónává silányítsa az országot, hogy saját lábra állítsa az egész pereputtyát és közben morális előadásokat tartson arról, hogy milyen a jó keresztény, az igaz keresztény és milyen princípiumok szerint kötelező élni, mert ő azt mondta.

Gyalázat, sokadszorra mondom, egetverő gyalázat, hogy nincsenek egységes, mindenki által természetesnek vett és ezáltal kikényszeríthető erkölcsi minimumok arra vonatkozóan, hogy ne jöhessen soha az az ember (hívják Orbánnak vagy nem Orbánnak, legyen fideszes, vagy nem fideszes), akinek megengedjük, hogy fenyegessen, hergeljen, uszítson és hogy visszaéljen azzal a hatalommal, amit jóhiszeműen ráruházott az istenadta.

Ennél csak az a nagyobb gyalázat, hogy vannak ezek a sekélyes, gerinctelen, szolgalelkű erkölcsi hullák, akik megmagyarázzák, a vállukon tartják, kiszolgálják, elkenik, aszerint, hogy éppen mi a feladat. Miközben az összes Orbán-fóbiásnak titulált, hidegrázással sújtott barom meg egyszerűen csak annyit szeretne, hogy az emberi minőség fokmérője ne a származás, a bőrszín, a vallási hovatartozás, a politikai meggyőződés, a gyűlöletre kondicionált felsőbbrendű fehér keresztény lét, hanem a tisztesség, a teljesítmény, az önerőből elért eredmények, a dörgölőzést, enyves kezeket nem igénylő állhatatosság és erkölcsi feddhetetlenség legyen. Ennek semmi köze Orbánhoz, akárhogy veri a nyálát hatalom Orbán-fóbiázó ordítóembere.

BALOG ZOLTÁN ELKÖSZÖN, DE SEBAJ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.05.11.


...Az, hogy az önkritikán kívül Balog, illetve a rendezvényen felszólaló további szereplők némelyike, mondott néhány furcsaságot, az szinte szóra sem lenne érdemes. Mármint akkor, ha pár száz évvel korábbi időket élnénk. A szekuláris államberendezkedés meghonosodása előtti időket. Amikor az éppen aktuális istenkép határozta meg a vezetői gondolkodás felszínét. Mert a mélyét valószínűleg akkor is a hatalom és pénz. Így annak ellenére, hogy Schanda Balázs, a Hold utcai református templomban megszólaló alkotmányjogász, szerint zseniális ötlet volt az Isten belevétele a népszavazáson soha el nem fogadott alaptörvénybe, ez aligha több puszta szóvirágnál. Egy ideológiai blikkfangnál. Azok szemének hályogosítására, akik ettől talán nem látják, hogy a Biblia csak akkor lényeges a magát kereszténynek hazudó hatalomnak, ha az kell a tömeg hülyítéséhez. Mert éppen az egészségügy, a szociális háló állapota, a hatalmi diszkrimináció, a rasszista kiszólások igazolják legjobban, hogy Orbán kormánya nem igazán keresztény. A szó jézusi értelmében. Legfeljebb erdői értelmében. Amire meg nem kéne annyira büszkének lenni.

Balog valamit talán meg is sejthetett ebből a végjátékban, mert az MTI szerint megjegyezte, hogy a „politikusoknak különösen óvatosan kellene bánniuk a keresztény szóval”. Ami akár kritikának is beillene. Azzal együtt, hogy a folytatás elég ostobaságnak tűnik. Miszerint „ha komolyan gondolják, akkor nem vonhatják meg az egyházaktól, hogy ők maguk vitassák és határozzák meg, hogy mit jelent kereszténynek lenni”. Ami első olvasatra mindenképpen furcsa. Tekintettel arra, hogy Jézus tanításainak követése, illetve a hit, mint olyan, egy személyes döntés. Az egyházak legfeljebb címkézésre használhatják. Ahogy használják is. Illetve használták a történelem során. Nem egy esetben a népirtás, olykor az ettől sem független hatalmi demonstrációk fedősztorijaként.

Mert az egyházak azért alapvetően mégis csak a papi hierarchia megnyilvánulásainak a terepei. Mikor, melyiké. A keresztény katedrálisok, az egyházi vagyonok meg ékes hirdetői a szegényekkel szolidáris önmegtartóztató szerénységnek. Méltó követőiként annak a folyamatnak, amelynek az elején valószínűleg az a törzsi sámán áll, aki először hasznot húzott a többiek megvezethetőségéből, illetve hitéből.

ELTŰNT A MINISZTER NÉVTÁBLÁJA, A KUBATOV-REZIDENCIA AZ ANYÓS NEVÉN - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.05.12.


G7: Fejlemények a Bártfai-Mager-közeli cégtemető ügyében

Múlt csütörtökön eltűnt az Orbán-kormány új miniszterének neve egy rózsadombi lakópark kaputelefonjáról. Kora délután a Bártfai-Mager felirat még szerepelt a listán, négy órával később azonban már nem volt ott. Mindez pont aznap történt, amikor megjelent a cikk egy több száz cégből álló hálózatról, melynek egyik központja Bártfai-Mager Andrea lakásán működött. A leendő miniszter ingatlanjába, amely az elején említett kapucsengős lakóparktól másfél kilométerre fekszik, mintegy hatvan vállalkozás volt bejegyezve. Szinte az összes Bártfai-Mager volt férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött. A Balogh által irányított cégbirodalom több száz millió forinttal károsította meg az államot, az oda bejegyzett vállalkozások többsége zavaros körülmények között megszűnt vagy elköltözött. A költöző társaságok között volt olyan, amely pont abban a szintén rózsadombi lakóparkban kötött ki, ahonnan Bártfai-Mager neve eltűnt a kapucsengőről. Bártfai-Mager és Balogh Sándor közös fiának tulajdonában lévő Globofood Kft. tavaly év végén 189 millió forintos hitelszerződést írt alá a B3 Takarékkal.

HVG: Üzemcsarnokszerű Kubatov-fészek Soroksáron

Erődnek is elmenne az a XXIII. kerületi, műhelyből, garázsból és több lakásos családi házból álló komplexum, amelybe nemrég költözött Soroksár fejlődő, felkapott részén a Fidesz pártigazgatója-alelnöke. Az ingatlan nemhogy nincs Kubatov Gábor nevén, de mivel felesége 80 éves édesanyja nevére került, a családtagok vagyonbevallásában sem kell szerepelnie. Kubatov január végén leadott vagyonbevallása szerint csak egy Volkswagen Jettával és 600 ezer forinttal gyarapodott az előző évhez képest.

24: Kamuszerződések a ceglédi kórháznál

Nemcsak a munkaügyi felügyelet vizsgálódik, hanem már az adóhatóság bűnügyi igazgatósága is nyomoz a ceglédi kórházat kiszolgáló, betegszállítással foglalkozó cég erősen törvénysértésgyanús ügyében. A kórház főigazgatójának, Pusztai Dezsőnek a volt cégénél, a Sanamed Nonprofit Kft.-nél (amelyet azóta is ellát zsíros megbízásokkal a kórház, hogy Pusztai a papírok szerint kiszállt a vállalkozásból) zsebbe fizettek sok dolgozót, kamuszerződéssel igyekeztek leplezni a többletmunkát. A NAV bűnügyi igazgatósága költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A nyomozást egyesítették egy másik, még 2017-ben indult, szintén a szóban forgó betegszállító céget érintő büntetőüggyel. A betegszállítóknak kétfajta szerződésük volt a Sanameddel: egy, amely arról szól, hogy a minimálbér vagy annál nem sokkal magasabb bér ellenében végzik a betegszállítási feladatukat, és egy másik, amely szerint erre ráhúzva havonta még hat napot, vagyis hetente átlagosan másfél napot végzik ugyanezt a feladatot, önkéntes segítőként, ingyen.

Népszava: Naffát senki sem vállalja

Kölcsönösen cáfolja egymást az Országgyűlés sajtóirodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról, hogy pontosan ki adott meghívót Zaid Naffának, Jordánia tiszteletbeli konzuljának a Parlamentbe. Naffát a Terrorelhárítási Központ 2016-ban kockázatosnak minősítette, s ezért nem kaphatott magyar állampolgárságot. Ennek ellenére már a keddig alakuló ülésre is kapott Naffa meghívót, majd a Népszava munkatársa lefotózta, amint Orbán Viktor csütörtöki eskütételét is a karzatról hallgatta az üzletember. A Népszava korábban megkereste az Országgyűlés sajtóirodáját, ahol akkor azt a tájékoztatást kapta, Zaid Naffa a diplomáciai testület tagjaként a Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására, Jordánia képviseletében vett részt az alakuló ülésen. A KKM-ben viszont közölték, hogy a meghívotti körről az Országgyűlés döntött, a KKM pedig csak kézbesítette a meghívókat a diplomáciai testület részére. Amikor a tisztelt ház sajtóirodájánál visszakérdeztek, hogy az „Országgyűlés” nevében ki döntött a meghívottak személyéről, akkor már nem válaszoltak.

Napi: Egy százalékot sem tesz hozzá Magyarország az uniós GDP-hez

Az EU által termelt GDP 2017-ben elérte a 15300 milliárd eurót, aminek több mint a felét mindössze három tagállamnak, Németországnak, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak köszönhet. A német hozzájárulás önmagában 3300 milliárd eurót jelentett, azaz több mint ötödét az összeurópai teljesítménynek. Magyarország mindössze az uniós GDP 0,8 százalékát állítja elő, ezzel pedig épphogy megelőzzük Szlovákiát, viszont Görögország és Románia is előttünk található. 2016-hoz képest hiába emelkedett 113-ról 123 milliárd euróra a magyar GDP, a magyar hozzáadott érték mértéke – mivel ezen időszak alatt az EU is erősödni tudott – ugyanannyi maradt...

MOST ÉS ITT AKAR GAZDAGODNI? TESZTELJE AZ ESÉLYEIT!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.11.


A 100 leggazdagabbról szóló kiadvány minden évben előtérbe hozza a nagyobb vagyonnal rendelkezőket. Ilyenkor sokan ábrándozhatnak arról, hogy valamikor ők is bekerülhetnek közéjük. Készítettünk egy minitesztet, amiből bárki megítélheti, hogy a mai Magyarországon ezért milyen eséllyel indulhat.

Sokan vágynak a sok pénzre, ennél azonban sokkal kevesebben szerzik is meg, aminek részben az az oka, hogy a gazdagok egyszerűen másként gondolkodnak, mint a többiek. Ezt modelleztük korábban néhány kérdéssel (az azonnali kiértékelést adó akkori tesztet itt indíthatja). Már ez is kiütötte néhány olvasónknál a biztosítékot (volt, aki jelezte: úgy töltötte ki, hogy „minél rohadékabb” legyen, és így jött ki neki a gratuláció). A helyzet azonban Magyarországon alighanem egészen más. Elkészítettük tehát azt a tesztet is, ami a gazdagodás speciális magyar módiját veszi alapul (friss tesztünket itt indíthatja)...

MAGYARORSZÁG A CSATLAKOZÁSA ÓTA NEM TUDTA NÖVELNI RÉSZESEDÉSÉT AZ UNIÓS GDP TERMELÉSBEN

G7
Szerző: HAJDÚ MIKLÓS
2018.05.11.


A magyar gazdaság tavalyi, GDP-ben kifejezett teljesítményéről csupa jót hallottunk az elmúlt pár hónapban, a 2017 utolsó negyedévében mért növekedés 2005 óta nem tapasztalt szintre, 4,8 százalékra ugrott. Az egész éves teljesítmény 4,2 százalékos volt, amekkorát tizenkét éve nem tapasztalhattunk. A konjunktúra viszont az elmúlt évben nem csak Magyarországot érintette, hanem az Európai Unió összes országát, amelyeket a GDP alapján sorba állítva a hazai növekedés a kilencedik helyre volt elég. Most az Eurostat friss kimutatásából az is kiderül, hogy a bővülő magyarországi termelés mennyire járult hozzá az összesített uniós GDP-hez.

Az eredmények szerint a folyó áron 15 300 milliárd eurós értékű GDP több mint egyötödét Németország termelte meg. Ha a németek teljesítményéhez hozzátesszük az Egyesült Királyság és Franciaország gazdasági termelését, az uniós GDP több mint felét, 52 százalékát kapjuk. Megközelítőleg háromnegyedét (73 százalék) pedig az eurózóna adja.

Van viszont 11 ország, amelynek részesedése az egy százalékot sem éri el, és ebbe a csoportba tartozik sajnos Magyarország is. A magyar GDP ugyanis még mindig csak az uniós érték 0,8 százalékát teszi ki, ami pontosan megegyezik a tavaly mért aránnyal, de még a 2004-es adattal is. Tehát az EU csatlakozás óta nem sikerült nagyobb részt kivennie Magyarországnak az uniós termelésből, akármennyire is bővül a hazai GDP. Igaz, legalább a kezdeti pozíciónkat stabilan tartjuk...

A BÁLVÁNY KÉT ARCA

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.05.12.


Ritkán nézem Rónai Egon Húzós című műsorát, mert szinte mindegyik egy kaptafára megy, és kifejezetten személyes jellegű. Az, aki az illető személy iránt nem érdeklődik különösebben, szinte semmit sem mond ez az összeállítás. Nem így történt szerda este, amikor Gyurcsány Ferenc volt az újságíró vendége és aki még most is nagy érdeklődést válthat ki a nézőkben. Számomra pedig azért volt érdekes, mert egy történelmi korszakot idézett fel bennem, amit jómagam is megéltem, mint az akkori MSZP szimpatizánsa.

Maga a műsor elég hosszú volt ahhoz, hogy minden egyes problémára reflektáljak, nem is lenne ennek értelme, hiszen ahhoz mindenkinek látnia kellene eredetiben az adott beszélgetést. Ez utóbbitól függetlenül azonban van két olyan kérdés, amit mindenképpen érdemes újból elővenni és esetleg más megvilágításba helyezni. Az egyik ilyen probléma az őszödi beszéd kérdése, amit még mind a mai napig nem sikerült a maga valóságában megfejteni. Talán a legfontosabb dolog az, hogy ki, vagy kik szivárogtatták ki ezt a beszédet és milyen céllal. Az egyik verzió szerint az a technikus tette ezt, aki a felvételt készítette, kifejezetten azért, hogy ártson a politikusnak. A másik verziót maga Szanyi Tibor írta meg nekem még a Népszaván lévő blogomba, miszerint a beszédet maga Gyurcsány adta közre azzal a céllal, hogy fedezze és ellentételezze magát az MSZP-beli rosszakaróival szemben, amivel a saját imázsát akarta még pozitívabb színben feltüntetni. Ma már azonban teljesen mindegy az, hogy ki volt a kiszivárogtató, mert az egész eset kifejezetten ártott az akkori egész MSZP-nek, így senkinek sem hozhatott sikert.

Az őszödi beszéddel kapcsolatban sokan jogosan kritizálták annak bárdolatlan beszédstílusát, amire most Gyurcsány próbált mentséget keresni. Azzal érvelt, hogy egy szűk baráti körben megengedhetőnek tartja azt, hogy közönséges szavakat mondjon elsősorban a mondanivalójának a nyomatékosítása érdekében. Utólag persze állíthatjuk azt, hogy ez mégsem engedhető meg, hiszen azt a politikai ellenfelek felhasználhatják ellene, és például szolgálhat arra, hogy miként nem szabad egy politikusnak beszélni, akár egy meghittnek és jól ismertnek, sőt, barátinak gondolt társaságban sem. Mindenesetre ma már Gyurcsány talán százszor meggondolná azt, hogy milyen szavakat használ akár a saját pártján belül, tehát számára lehetett egy tanulási folyamat ennek a beszédnek kapcsán is.

Itt most nyilván nem ez a lényeg, hanem az, hogy maga a beszéd milyen további politikai folyamatokat váltott ki. Rónai szerint a 2006 őszi tüntetéssorozat ennek a beszédnek a folyománya volt, amit a rendőrség rosszul kezelt és ez egy újabb adalék volt az ellenzéknek arra nézve, hogy a kormány vezetői alkalmatlanságát bizonyítsák. Nem árt összevetni ezt a tényt azzal, hogy a Fidesz 2010 és 2018 közötti országlása során olyan súlyos esemény nem történt, mint 2006 őszén. S ezen a tényen az sem változtat, hogy azt milyen úton, módon érte el az Orbán-kormány. De az őszödi beszédnek lehet a következménye az is, hogy 2010-ben az MSZP szégyenletes vereséget szenvedett, amikor a Fidesz kétharmaddal tudott győzni. Sőt, állítja Rónai, az őszödi beszéd következményének is tekinthető a 2014-es és a 2018-as a balliberális ellenzéknek szintén kétharmados veresége. Logikusnak tűnik ez az érvelés, amit jómagam kész vagyok elfogadni. Egy dolgot azért én még hozzáteszek: 2006 őszén valami elszakadt a választókban, mégpedig a hatalom iránti bizalom a törvényes rend fenntartásának képessége iránt. Az akkori MSZP kézzelfoghatóan bebizonyította azt, hogy a 2006 őszi rendbontást és az ehhez hasonló rendzavarást képtelen megfelelően kezelni és nem tudja a lakosság biztonságát garantálni...

ELMARADT TAPSOK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: BAUER TAMÁS
2018.05.10.A demokratikus ellenzék képviselőinek eljárása azt jelenti, hogy eljátszották az alakuló ülésen a Fidesz által rájuk osztott szerepet. Vélemény.

Amikor a megalakult Országgyűlésben felsorolták a képviselőcsoportokat, azok létszámát és megnevezték a frakcióvezetőket, a képviselők pedig – kormánypártiak és ellenzékiek – megtapsolták őket, a DK-frakció és Gyurcsány Ferenc nem kapott tapsot a többiektől. Erre mindenki felfigyelt, azóta is sok szó esik róla a médiában. Nemcsak Gyurcsányt és a DK-t nem tapsolták meg a többiek, a DK képviselői sem tapsolták meg az alakuló ülés szereplőit, a fideszes korelnök beszédét, a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda beszámolójához fűzött szóbeli kiegészítést, a köztársasági elnöknek a Fidesz álláspontját visszhangzó beszédét, a házelnök megválasztását, hiszen – a képviselői eskütétel aktusát kivéve – távol maradtak az üléstől.

A fideszes többség természetesen ünnepelt. Ünnepelte önmagát mint győztest. Ünnepelte az önkényuralmat, amelyet két cikluson át épített, és amelyet most teljessé tehet. A korelnök és az államfő egyaránt azt mondta el, hogy a választók nagy többséggel mellettük, az ő politikájuk mellett döntöttek. Azt is fontosnak tartották elmondani, hogy a választás legitimitásához nem férhet kétség. A DK-sok ezt sem hallgatták meg.

Az, hogy a többség győztesként, az ellenzék vesztesekként ül az alakuló ülésen, 1990 óta mindig így volt. Az ellenzékiek is ünnepelnek ilyenkor, a demokráciát ünneplik, és büszkék a maguk ellenzéki szerepére a demokratikus parlamentben. Csakhogy 2010 óta már nincs mire büszkének lenniük...


KENEDI JÁNOS: "EGY CSENDES FORRADALOM" KELLENE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GERA MÁRTON
2018.05.11. 


Interjút közölt a Magyar Narancs (az interjú teljes szövege a lap nyomtatott kiadásában olvasható) Kenedi János történésszel az ellenzékről, a civilekről és az Orbán-rendszerről. Az egykori demokratikus ellenzék tagja a jelen helyzetből kiindulva elképzelhetőnek tartja az ellenzék és a civilek együttélését, parlamenti és a parlamenten kívüli politizálás összhangját, egymás kiegészítését.

Kenedi János a lehetséges kibontakozás egy új módját vetette fel, amelynek ismertetésére az alábbiakban az interjút teljes terjedelmében közöljük. A szerző Gera Márton.

Magyar Narancs: Az utóbbi években kevésszer szólalt meg. Ennek van köze a közállapotainkhoz?

Kenedi János
: Van. Pontosan akkor határoztam el, hogy belekezdek egy új ciklusba a készülő esszékötetemhez, amikor január 19-én az első diáktüntetést láttam. Lehengerlő volt, engem teljes mértékben áthatott, és amikor megláttam, hogy olyan táblákat cipelnek a gyerekek, amelyekre az volt felírva, hogy „butulok”, és hogy „érzem, hogy szűkül az agyam”, akkor elhatároztam, hogy nekem itt még tennivalóm van, azt a tudást, ami a fejemben van, én ezeknek a gyerekeknek írom.

MN: Miért volt önre ilyen hatással az a tüntetés?

KJ: Először a svungja csapott meg, ezt én utoljára 1956. október 23-án délután éreztem, itt a társasházunk sarkán, az elemi iskolából hazafelé jövet, palatáblakrétákkal felszerelkezve. Akkor az osztálytársaimmal egymásnak adogattuk a röpcédulákat olyan feliratokkal, hogy „ne tanítsanak oroszt”, meg hogy „ne tanuljunk oroszt”. A 61-es villamosok oldalára is ráírtuk a jelszavakat, a villamosvezetők buzdító mosolygásával kísérve. Akkor éreztem ezt az illatot utoljára. Akkor, kora délután még csak csendes forradalom volt, és a mostani eseményeket is annak tartom. De a forradalom illata ma is közös azzal az illattal, ami akkor szállt a levegőben. És azt kívánom, hogy ezt az állapotot, amiben benne vagyunk, egy csendes forradalommal éljük meg.»Végre mozog a szar«, ez Charles Gati professzor szavajárása olyan székrekedéses politikai helyzetekre, amelyeket az jellemez, hogy a belekben felhalmozódott ürülék konstans társadalomlélektani tényezővé válik, s tartós depressziót, kóros fanyalgást, belterjes szócsavarintást idéz elő, nem pedig nyílt röhögésekre ingerlő pesti vicceket. Felszabadult, megkönnyebbült röhögésekkel.

MN: Meglepte a választási eredmény?

KJ: Azt gondoltam, hogy a népharag most el fogja kergetni a Fideszt, úgy, ahogy Bibó István ezt szó szerint írja 1946-ban A magyar demokrácia válságában. Nem így lett, viszont a választás egyik legfontosabb tanulsága szerintem az, hogy 1947 óta nem állt magyar ellenzék mögött több mint 2,7 millió ember, akik a választásokon megmutatkoztak. Ezt a támogatottságot nem szabad még egyszer elvesztegetni. Ez a kegyelmi állapot megtartásának a feltétele. Valamint ez az extraparlamentáris politizálás startja, idővel a népképviselők ebből alakíthatnak majd árnyék-kormányt...