2019. november 23., szombat

RÁADÁS: TUDOD, ÉN OTT VOLTAM

YOUTUBE
Szerző: TOLCSVAY LÁSZLÓ - BRÓDY JÁNOS
2017., 2019.  Tudod, én ott voltam...

RÁADÁS: DTK: ELVISZLEK MAGAMMAL – FREI TAMÁS

YOUTUBE
Szerző: D. TÓTH KRISZTA
2019.11.20.  Frei Tamás maga is azt mondja, hogy nem 
  egyszerű vele... de legalább érdekes. Ez az 
  interjúra is teljesen igaz, Tamás többször 
  nemet mondott az Elviszlek magammal 
  forgatásra, mire végre beült DTK mellé. 
  Lehet tudni róla, hogy szereti "tesztelni" az őt 
  megkereső újságírókat, hogy mennyire 
  komolyak szándékaik. DTK végül átment a 
  rostán, és Tamás fogadta az irodájában, 
  majd mesélt neki szinte mindenről. A világot 
  irányító gátlástalan okosokról, a sikerről, 
  arról, hogy hány reklámszünet van egy 
  könyvben, és hogy milyen vele az élet. Meg 
  arról is, hogy mitől félti és mire szeretné megtanítani a gyerekeit. Az is kiderül, hogy mennyire boldog Tom Hanks-hez képest és miben hasonlít egy francia nőre. Elviszlek magammal: Frei Tamás.

MÁR VANNAK FIDESZESEK, AKIK FÉLNEK A BÖRTÖNTŐL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.11.23.


Lázas értékelés és elemzés folyik a Fideszen belül, értesült a Hírklikk, de nem csupán a közvetlenül Orbánhoz rendeltek körében, hanem a második vonalban is. Persze az már önmagában meglepő, hogy vannak bátor emberek a párton belül, illetve annak környékén, akik merészelnek gondolkodni, még pontosabban mást gondolni, netán más következtetésekre jutni, mint a Vezér.

Orbán Viktor – és ezt a pénteki rádióinterjúja is érzékeltette (interjú? Ugyan már.) – ismét csak bezárta magát saját világába; úgy látszik teljesen elhagyta korábbi jellemzője, a szellemi frissesség. Sorosozik, nagyokat mond, olyanokat, amelyek egy picit is gondolkodó ember szemében nevetségessé teszik őt (Várhelyi Olivér megválasztása, mondja ő, a legnagyobb diplomáciai siker… Mintha nem törölték volna fel vele és az elutasított Trócsányival a padlót…). A Fidesz elnöke egyre több hibát követ el, folyamatosan értékeli rosszul a helyzetet, és ez éppen abból adódik, hogy képtelen váltani. Alaptulajdonsága, az állandó harci készültség, a politikai ellenfél megsemmisítésének kényszere elhomályosítja a szemét. De még, ha csak a szemét homályosítaná el…

De hagyjuk a miniszterelnököt, úgy is mostanság – láthatóan – magányra vágyik, nézzük milyen információk szüremkednek ki a második vonal gondolkodásából. Informátorunk négy jól elkülöníthető elemről beszélt, négy olyan elemről, amely lejtmenetre állította a Fideszt...


AZ IGAZI FÉRFI HAGYJA, HOGY IDŐNKÉNT A SEGGÉBE NYÚLJANAK

24.HU
Szerző: OROSZ R. ZOLTÁN
2019.11.23.


Fábry óta az aranyeresek is az urológusokhoz járnak, mert azt hiszik, minden hozzájuk tartozik, ami segglyuk. Ezt attól az orvostól tudom, akihez több évnyi halogatás után látogattam el, hogy megnézessem, rendben van-e a prosztatám – mint kiderült, így is korán mentem. Na de kezdjük a legelején!
...
Az ötven és hetven év közötti magyar férfiak körében a második leggyakoribb halálok a prosztatarák annak ellenére, hogy a betegség viszonylag könnyen és jó eséllyel legyőzhető. Az látszólagos paradoxon oka, hogy a prosztatarákot csak a korai stádiumában lehet hatásosan tökön rúgni. Ha elég időt hagyunk neki megerősödni, könyörtelenül kivégez. Csakhogy a prosztatarák nem jelenti be, hogy megérkezett, és belekezdett az évekig tartó, pusztító munkájába. Csak akkor leplezi le magát, vagyis produkál egyértelmű tüneteket, amikor már bőven nyerésre áll. A prosztatarákot kizárólag rendszeres szűréssel lehet elkapni még annyira fejletlen stádiumában, amikor viszonylag egyszerűen ki lehet radírozni a szervezetből. A prosztatarákszűrés azonban az a vizsgálat, amit még a legracionálisabban gondolkodó férfiak is hajlamosak a végtelenségig halogatni.

A movember mozgalom ötlete húsz évvel ezelőtt, a dél-ausztráliai Adelaide-ben született meg, természetesen egy kocsmaasztal mellett. Az első évben nyolcvan férfi növesztett hónapos bajuszt jótékony céllal, ám akkor még a legnagyobb brit állatvédő szervezet, az RSPCA volt a kedvezményezett. A közösségi oldalak felfutásával vált évről évre népszerűbbé, míg 2004-ben Melbourne-ben, az eredeti ötletgazdáktól teljesen függetlenül létrejött az alapítvány, amelyik már a prosztatarák, illetve a férfidepresszió elleni küzdelmet tűzte zászlajára. Néhány év alatt több százmillió dolláros, globális mozgalommá vált.


ITT OLVASHATÓ

HA A KILOPOTT ÁLLAMI VAGYONBÓL VALAMI VESZTESÉGES, AZT VISSZAVÁSÁROLJA “MÉSZÁROSTÓL” AZ ÁLLAM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.21.HA ENNEK NEM AZ ÉVSZÁZAD MAFFIAPERE LESZ A VÉGE, AKKOR MAGYARORSZÁGOT TÉNYLEG FEL KELL SZÁMOLNI, MINT ÖNÁLLÓ NEMZETI LÉTRE ALKALMATLAN KONGLOMERÁTUMOT

Nincs beszédesebb ügylet annál, amire a Mátrai Erőmű Zrt. esetében Orbán állama készül. Mivel az erőmű veszteséges lett, ezért az állami MVM Magyar Villamos Művek ZRt. a 72,66 százalékos tulajdoni hányad visszavásárlására készül. Orbán strómanja, Mészáros Lőrinc, akinek nevén az Orbán-család kilopott vagyonának egy jelentős része fut, csak addig marad egy-egy lenyúlt cég tulajdonosa, amíg az nyereséget termel. Ha veszteségessé válik, akkor visszavásároltatják az állammal, hogy a veszteség a magyar népé, a haszon az Orbán-családé legyen.

Erre vonatkozóan máris szándéknyilatkozatot írt alá a két cég, és ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy hamarosan létrejön az “egyezség”, ami abból áll, hogy Orbán megmondja, mennyit kell fizetnie az “államnak”, hogy az Orbán család vagyonát kezelő “Mészáros” cége jól járjon. Abban mindenki biztos lehet, hogy már nincs arról szó, hogy ne az Orbán-család kapja a legtöbbet. Az biztos, hogy Orbán az állammal kifizetteti saját magának az eddig keletkezett veszteséget is.

Ez mindent elmond arról, hogy Orbán a strómanok nevén futtatott és oligarchái által irányított családi vállalkozásaival az ország vérszívója, aki magánosít a saját céghálójába mindent, amiből hasznot remél, de ami nem termel hasznot, azt a magyar népen élősködő Orbán visszalöki az államnak, hogy a veszteség ne őt érje, hanem a magyar embereket. Ennél cinikusabb és aljasabb tolvaja még nem volt az országnak. Tegyük azt is hozzá, hogy Orbán nemcsak ellopja a közvagyont, hanem finanszíroztatja is a magyar közvagyonból. A Magyar Nemzeti Bank 20 milliárd forint értékű kötvényt vett a Mészáros nevén futó Opus Global Nyrt. és a Tiborcz István-féle BDPST tulajdonában lévő Appeninn Nyrt. cégeknél. Ezzel a pénzzel a Magyar Nemzeti Bank finanszírozta Orbán strómanjának és vejének cégét.

Ez azt jelenti, hogy már a Magyar Nemzeti Bank pénzét is kilopják az Orbán-család vállalkozásaiba. Megtehetik, hiszen az Orbán-család a Magyar Nemzeti Bankot is a tulajdonának tekinti. Az ország energiai cégeit is azzal a reménnyel igyekeznek lenyúlni, hogy azok hasznát is maguknak tartják meg. Így került sor a Mátrai Erőmű bekebelezésére is, de az veszteségesen üzemel, ezért a családi portfólióba nem kell. Azzal vesződjön és fulladjon bele a magyar állam. A selejtet, a veszteséges “szemetet” besöprik a magyar állami költségvetésbe, menjen tönkre az állam, a mi nyereséges, azt lenyúlja az Orbán-család és a család maffiája...


AZ ELHALLGATOTT TÉNYEKRŐL: HELYTÖRTÉNÉSZ SZEDI ÍZEKRE A LIGET-ÉPÍTKEZÉSEK ALAPÉRVÉT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAJKÓ ZSUZSANNA
2019.11.22.„A Városliget történetét nem elég alaposan ismerő, a Liget-projekttől berzenkedő közvélemény megdolgozására kezdetben elégséges érvnek tűnhetett a millenniumi épületek létezése, ám a túlhajtott önigazolási vágy lassan paródiába fordult. Ma már ott tartunk, hogy nem pusztán felmentést adnak a 120-130 évvel ezelőtti építkezések a mai területfoglaláshoz, de Petri Lukács Ádám szerint egyenesen kötelező erejű hagyománnyá nemesedtek. Ehhez a narratívához persze el kell hallgatni egy-két tényt.” Majkó Zsuzsanna alább részletesen mutatja be ezeket a tényeket. A helytörténész harmadikként szól hozzá a Válasz Online Liget-vitájához. Figyelem, minőségi polémia alakul!

Majkó Zsuzsanna irodalomtörténész, helytörténész társszerzője a 2013-ban megjelent Élet a régi Városligetben és a 2017-ben napvilágot látott Városliget lexikon című könyveknek. Ismeretterjesztő blogbejegyzései a Mesék a pesti Városligetből blogon olvashatók. A Válasz Online Liget-vitájának előzményei: Üvöltöző épületek – a Liget-projekt konzervatív szemmel (Gulyás András tollából) és „Nagyszerű küzdelem előtt állunk” (Petri Lukács Ádámtól)...


NEM A KÖZÉPOSZTÁLY A LEGDEMOKRATIKUSABB, A MÓDOSABBAK NAGYOBB ARÁNYBAN TÁMOGATNÁNAK AUTOKRÁCIÁKAT

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM BLOG 
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2019.11.22.


...Az amerikai tanulmány eredményei különösen érdekesek, ha összevetjük őket egy magyar kutatással, a tavasszal megjelent „A magyar társadalom és a politika, 2019” című felméréssel. A kutatás többek között azt vizsgálta, anyagi helyzettől függően hogyan viszonyulnak a magyarok a demokráciához vagy a diktatúrához.

Eszerint a felső- és középosztályban az átlagnál valamivel többen gondolják úgy (68 és 65 százalék), hogy a demokrácia mindenképpen jobb egy diktatúránál, viszont egyben az ő körükben a legmagasabb (23 és 15 százalék) az autokráciát támogatók aránya. A legkevesebben, 8 százaléknyian a munkásosztályban fogadnának el egy diktatúrát, ugyanebben a körben 65 százalék a demokrácia támogatottsága.

G7 PODCAST: MI MÉSZÁROS LŐRINC LÉTEZÉSÉNEK A VALÓDI ÜZENETE?

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.11.23.


A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után rögtön hozzálátott, hogy átalakítsa a tulajdonviszonyokat Magyarországon, és lökést adjon a nemzeti nagytőkének. Ebben ugyan volt racionalitás, de mit kezdünk azzal a helyzettel, hogy az ember, aki mostanra személyében a leginkább jelképezi ezt az elmozdulást, azaz Mészáros Lőrinc, gyakorlatilag egy népmesei hős, aki ránézésre is alkalmatlan az éppen a nevén lévő gigantikus vállalatcsoport irányítására? Mi Mészáros Lőrinc szerepe, jelentősége és üzenete 2019 végén Magyarországon?

Erről beszélgetünk a G7 podcast eheti adásában általam nagyra becsült újságírókkal, Rényi Pál Dániellel, Bódis Andrással és Jandó Zoltánnal, akik gyakran írnak releváns dolgokat erről a témáról. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban. Most már Spotify-on is be lehet követni minket.

A beszélgetés leginkább ebből a három cikkből indul ki:
...

NEM VÉNNEK VALÓ BUDAPEST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.11.23.


Az egyáltalán nem rózsás országos helyzetnél is sokkal rosszabbak a házi segítségnyújtásra szorulók kilátásai a fővárosban. Rengeteg ellátásra várót elutasítanak.

Magyarországon a KSH adatai szerint összesen 95 ezer többségében idős ember veheti igénybe a házi segítségnyújtást, illetve gondozást, Budapesten csak 5300 fő. Ha a lakosság számarányait vetjük össze, a fővárosban nagyjából kétharmaddal kisebb az esélye egy rászorulónak, hogy ebben a formában kapjon ellátást. A házi segítségnyújtás a szociális alapszolgáltatások közé tartozik, biztosítása kötelező önkormányzati feladat, amit az állam finanszíroz, de a munka elvégzésére az önkormányzat egyházakkal vagy civil szervezetekkel is szerződhet. Gyarmati Andrea Idősödés, idősellátás Magyarországon című, idén áprilisban megjelent összefoglalója szerint a fenti statisztikánál valamivel jobb a helyzet: ha minden szolgáltatónál lévő férőhelyet összeadunk, 122 ezer idős kaphat ebben a formában gondoskodást. Házi segítségnyújtásban az önkormányzatok majdnem 63 ezer, az egyházak 51 ezer, más szolgáltatók összesen 8500 férőhelyet működtetnek 1333 telephelyen. A 65 év feletti korcsoport 7 százaléka tudja igénybe venni a szolgáltatást, míg a bentlakásos intézményekben az arány csak 3 százalékos. 

A szociális ágazati portál várólistáiból az tűnik ki, mintha nem is lenne sokkal nagyobb igény a segítésre vagy gondozásra a rászorulók otthonában, de a számok csalókák. Idén szeptemberben 800-nál kevesebben álltak sorban házi segítségnyújtásra várva, de nagyon sokan – ismerve folyamatosan szigorított pontrendszert – be sem adják az igénylést. Az állam ugyanis behúzta a kéziféket, amikor 2012-2014 között több mint 30 ezer fővel megugrott a házi segítségnyújtásban gondozottak száma. Nem azt mondta tehát a kormány, hogy bővíteni kell a házi gondozást, hisz egyre öregszik a társadalom, ehelyett rengeteg rászoruló elutasítását választotta. Hiába látta a szakma az igények jogosságát, a szociális szakembereknek nem volt beleszólásuk a feltételek megváltoztatásába. A pontozással azt mérik fel, hogy a jelentkező mennyire képes megoldani az élelmezését, tisztálkodását, öltözködését, de míg korábban elég volt 11 pont ahhoz, hogy hétköznapokon egyórás segítséget kapjon az idős vagy más ok miatt gondozásra szoruló, 2015-től 20 pontot kell elérni ehhez. Két évvel később azt is törölték az ellátási szerződésekből, hogy mennyi a gondozási idő, tehát bármilyen állapotban van is az illető, lehet, hogy a korábbi négy óra helyett csak egy órányi segítséget kap. A szükséglet vizsgálatakor dől el az is, hogy valaki segítésre, a ház körüli munkák elvégzésére vagy állapota, betegsége miatt gondozásra jogosult-e, de a szakmai szempontokat bármikor felülírhatja, hogy ha valakinek van pénze és megfizeti a szolgáltatást, bármit megkaphat akkor is, ha nincs nagyon rossz állapotban...

EGY MAGYAR DOKUMENTUMFILM MONDJA EL EGÉSZEN VILÁGOSAN, HOGYAN PUSZTÍTJUK EL A TERMŐFÖLDJEINKET

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.11.23.  Ha a természetrombolásról van szó, 
  általában a felszín feletti károk ugranak be 
  mindenkinek, ahogyan mindent beterít a 
  szemét, stadionnyi területekről irtják ki az 
  erdőket vagy a levegőt szennyezik, 
  miközben a rombolás a talajban is zajlik: a 
  világ termőföldkészletének egyre nagyobb 
  része válik használhatatlanná. Kővári 
  Gábor Mihály és Iván Róbert filmje, a 
  Mérgezett Föld érthetően és világosan 
  mutatja be a folyamatot, ahogyan a nagyipari 
  módszereket alkalmazó mezőgazdaság a 
  természetben okozott károkat is további ipari 
  eszközökkel igyekszik kijavítani, amik aztán további károkat okoznak, 

és ez a körforgás egészen addig folytatódik, amíg a termőföld teljesen terméketlenné nem válik...


A MAGYAR KÖZOKTATÁS (VÉG)NAPJA(I)

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS 
- GÁLVÖLGYI JÁNOSSAL
Szerző: TÍMÁR ÁGNES / KLUBRÁDIÓ
2019.11.23.


November 22. a magyar közoktatás napja. Ebből az alkalomból Gálvölgyi János Trencsényi László oktatáskutatót látta vendégül a pénteki Ötösben.

A szakértő elmondta, szerinte mi a problémája jelenleg a magyar oktatásnak. Gondnak tartja, hogy az iskolák fenntartásának jogát elvették az önkormányzatoktól, illetve, hogy a pedagógusok mozgástere egyre kisebb a a tananyagot illetően. 
Hibás döntésnek tartja a rugalmas iskolakezdés eltörlését is.

Trencsényi László a többi között arról is beszélt, hogy miért megosztott a pedagógus szakszervezeti mozgalom, és az egyes szervezetek között mi a különbség.

A múlt is szóba került. Az oktatáskutató elmondása szerint 1993-ban volt megegyezés a politikusok között a közoktatásról, de az ágazat soha nem számított kiemelkedő kérdésnek. Továbbá a szakmunkásképzés évtizedes átalakulásáról is beszélt.

A pénteki Ötösben azonban nem csak a közoktatás helyzetéről mesélt Gálvölgyi Jánosnak vendége, hanem felmenőiről, a híres Trencsényi-Waldapfel dinasztiáról is.

KÖNNYEBBEN KERÜLHET BÖRTÖNBE AZ IS, AKI A NETEN FENYEGETŐZIK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2019.11.23.


Komoly változásokat hozhat az ítélkezésben a Kúria minapi jogegységi döntése, amely alapján több mindenkit ítélhetnek el például emberölés előkészülete címén. A volt barátnőjüket fenyegető férfiakat könnyebben el lehet majd ítélni, de az egymást zaklató diákok esetében lehet, hogy szerencsésebb lenne a felvilágosítás, mint a kriminalizálás.

Sokkal könnyebb lehet emberölés, vagy más, súlyos bűncselekmény előkészülete miatt elítélni valakit a minapi kúriai jogegységi határozat után – mondja Lakatos Ádám ügyvéd.

A jogegységi határozat - laikusok számára talán kevéssé érthető - szövege így szól:

"Bűncselekmény elkövetésére irányuló szándék felhívás nélküli kinyilvánítása is alkalmas lehet bűncselekmény megállapítására."

Lakatos Ádám egy egyszerű példán vezette le a különbséget a régi és az új helyzet között: ha például valaki kiírja a Facebookra, vagy elküldi üzenetben, hogy „megölném az anyósom”, az mostantól kezdve adott esetben már önmagában minősülhet emberölés előkészületének, miközben eddig a bírák gyakorlata nem volt egységes az ilyen ügyekben. (Ezért is volt szükség a jogegységi határozatra.) Volt, aki eddig úgy ítélte meg, hogy több egyéb körülménynek kell fennállnia ahhoz, hogy ezért elítéljenek valakit, például felhívásnak kell megelőznie. Ezek után viszont a kúriai döntést kell majd irányadónak tekinteni.

Gondolatrendőrséget nem kell vizionálni – mondja Lakatos, hiszen ugyanolyan alaposan kell vizsgálnia a bíróságnak, hogy valaki csak eljátszott a gondolattal, vagy valóban meg is akarta valósítani a bűncselekményt, azonban ő azért tart attól, hogy több mindenre mondhatják rá, hogy ez nem csak egy gondolatközlés volt...

NAPOK ÓTA, ÉJJEL-NAPPAL KI VAN VILÁGÍTVA A PUSKÁS ARÉNA

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.11.22.


Egy hete adták a Magyarország-Uruguay barátságos válogatott futballmérkőzéssel a Puskás Ferenc stadiont, a létesítményben az elmúlt napokban nem voltak rendezvények, mégis éjjel-nappal fényárban úszik. A stadion összes emeletén, még a lépcsőházakban is világítanak a lámpák.

A díszkivilágítás okairól érdeklődtünk a létesítmény-fenntartással megbízott Nemzeti Sportközpontok (NSK) emailcímén, kíváncsiak voltunk, mi a magyarázat a meghökkentő látványra. Mivel választ nem kaptunk, telefonon is megkerestük Mesics Barnabást, NSK Puskás Arénáért felelős projektvezetőjét. Mesics nem nyilatkozott, de azt állította, a megfelelő választ már továbbították a sajtóosztálynak. A sajtóosztálytól azonban pénteken végül mégsem jött semmilyen magyarázat, jóllehet a lámpákat továbbra sem kapcsolták le.

A 24.hu információi szerint a stadion fenntartása az első hónapokban szerződések szerint a generálkivitelező feladata. A Puskás Ferenc stadiont a Magyar Építő Zrt.-ZÁÉV Zrt. duó építette 190 milliárdért. A cégek azonban a NSK-t bízták meg a létesítmény-fenntartással.

TEHÁT AZ ÚRI KÉNYÉHEZ ÉS KEDVÉHEZ IGAZÍTJÁK A JOGSZABÁLYOKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.11.23.


Boldogságtól, vidámságtól, életkedvtől és optimizmustól túlcsorduló jó reggelt kívánok mindenkinek! Nem utolsó sorban annak örömére, hogy elfogytak a hétfők erre a hétre. Már akinek elfogytak. Tudom, hogy ez így elég töményen soknak tűnhet, és ha még én is előállok a hülyeségeimmel, akkor még valószínűtlenebbnek tűnik majd, hogy ez így egyszerre összáll a boldogságtól fölfelé.

Főleg ha arra gondolunk, hogy a doktorúr tegnapi soros igehirdetésében gazdaságilag cudar állapotokról, nehéz évekről és a majom vízbe ugrásáról lamentált a közpénzből fideszes rádiójában. A kisebb-nagyobb ívű, már-már megszokottnak számító hazugságai, csúsztatásai és sorosozásai közül is kiemelkedően szórakoztatónak találtam azt a passzust, miszerint
"a Fidesz még nem döntötte el, folytatjuk-e közös életünket az Európai Néppárttal".

Ez majdnem olyan tragikus, mint Matolcsy György szellemi erejét méltatni, vagy az adócsökkentés kormányának nevezni azt a gyülekezetet, amely 8 év alatt mégiscsak az uniós átlag duplájával növelte az általa beszedett adót. Hogy a sorok között Széchenyi Istvánhoz hasonlította magát, de legalábbis a Puskás Arénát a Lánchíd (és a Parlament) jelentőségével mérte, az leginkább a szellemi egészségéről állítja ki a sokadik bizonyítványt. Hogy emellett – a kormánya által a Helsinki Bizottsággal szemben nettó hazugságok miatt elbukott per kontextusában – azt bírta állítani: tények támasztják alá, hogy személyesen Soros György is meg akarta akadályozni Várhelyi kinevezését (de nem sikerült neki, a csatát megnyertük), annak a jele, hogy a helyzet valóban cudar, és ez már javulni nemigen fog, de legalább napról napra tovább romolhat. Most arról sem szólok részletesebben, hogy a felcsúti szerint aki megkérdőjelezi annak a 200 milliárd forintnak a betonba öntését (azt tudja valaki, hogy miért úszik napok óta éjjel-nappal totális fényárban a nemzet egy hete átadott stadion alakú temploma?), és ennek az egész megalomán stadionőrületnek a létjogosultságát, az nem szereti a magyarokat. Ennek az embernek lassan a faék is szalutál, olyan neoprimitív szintre züllesztette a közbeszédet.

De ez a Fidesz még nem döntötte el kezdetű ordas hazugság tényleg annyira abszurd, hogy még a NER tizedik évében sem tudom elhinni, hogy valaki ennyire képes beleszarni mindenkinek az arcába és hülyének nézni a teljes populációt. Azok után, hogy a felfüggesztésről is hazudott, midőn azt állította, hogy ő akarta így, nem meglepő, de kicsit mégis. Szerintem azért elkerülhető lenne egy újabb erkölcsi idegösszeroppanás (ahhoz hasonló, amit hétfőn előadott a parlamentben), ha szólnának neki, hogy a Fidesz nincsen döntési helyzetben, a magyar állampárt néppárti jövőjébe ugyanúgy semmi beleszólása nincs, mint ahogy a zágrábi kongresszusról sem azért maradt távol, mert ő nem akart odamenni, hanem mert a kutya nem hívta meg...

ORBÁN RÁHEL MEGKAPTA AZ ÖTCSILLAGOS ANDRÁSSY HOTELT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.22.


Lassanként látható formában is szivárognak át Orbán Viktor strómanjától, a csodagázszerelő Mészáros Lőrinctől a lopott vagyonelemek az Orbán-családhoz. Legújabban a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szállodát tulajdonló céget “vásárolta meg” Orbán Veje, Tiborcz István cége Mészáros Lőrinctől. A vásárlásnak álcázott tranzakciók azt jelenti, hogy az átmenetileg Mészáros nevén futtatott ötcsillagos hiotelt áttették Orbán Ráhel turisztikai és szállodai “portfóliójába”, átírták Orbán Ráhel férjének “nevére”.

Ezeknek az ügyleteknek a lényege, hogy a stróman Mészáros és az Orbán-Ráhel-Tiborcz István páros kezében is lopott pénz van, gyakorlatilag minden az Orbán-családé. Amikor Mészárostól átkerül valami az Orbán családhoz, akkor a vásárlásnak álcázott ügylet álságos, mert az Orbán-család az egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt, és a Mészáros nevén kilopott vagyon névleg is átkerül a valódi tulajdonosok, az Orbán-család tagjai nevére. Így mossák “tisztára” a lopott vagyont.

Orbán Ráhel hobbija a turizmus, számos cikk és információ foglalkozott azzal, hogy Orbán Ráhel áll az állami Magyar Turisztikai Ügynökség miatt, Orbán Ráhel saját “strómanjai” révén irányítja az állami turizmusba fektetett százmilliók sorsát. Ezek javarészt a saját turisztikai vállalkozásait és azok lehetőségeit segítik. Így a most Orbán Ráhel családjának nevére írt Andrássy Hotel is 325 millió forintos állami támogatást kapott, amikor már “Mészáros Lőrinc” tulajdona volt. Ezek köztörvényes bűncselekmények.

Orbán Ráhel saját szállodaláncot épít titokban, méghozzá luxusingatlanokból, miközben ő és a férje minden kezdőtőke nélkül, üres zsebbel indult néhány évvel ezelőtt. A stróman modell az Orbán-család rejtett gazdasági bűncselekményeinek bevált módszere, formálisan még Tiborcz István is Orbán Ráhel strómanja, mert a sajtóban úgy jelenik meg minden ingatlanügylet, mintha az Tiborcz István nevéhez kötődne, s így nem látszik azonnal Orbán Ráhel és az Orbán-család érintettsége...

HA AZ ELLENZÉKET SEGÍTI, EJTIK A GYŐZTEST TÚLERŐSÍTŐ HUNGARIKUMOT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PCBLOG
2019.11.22.


A kormány a Blikknek szivárogtatta ki, hogy gondolkoznak a választási rendszer újabb átalakításán. Ami az országgyűlési választást illeti, a „győzteskompenzáció” néven elhíresült hungarikum eltörlése és a választási regisztráció bevezetése merült fel. Az ellenzék erősödő együttműködési potenciáljától való félelem állhat a háttérben.


Először is, egyáltalán nem érdemes készpénznek venni, hogy épp ezeken a pontokon fognak változtatni a választási jogszabályokon, vélhetően inkább csak tesztelik a közvéleményt. Az pedig a hír nélkül is világos volt, hogy ha a Fidesz kicsit is szükségét érzi, hozzá fog nyúlni a választási rendszerhez, még ebben a ciklusban. (Ehhez kiváló hivatkozási alapot szolgáltat a tény, hogy legkésőbb jövőre ki kell igazítani Pest megye választókerületi térképét, mert néhány ottani egyéni választókerület lélekszáma már több mint 20 százalékkal meghaladja az országos átlagot.)

A Fidesz 2011-2013 során alkotta meg a hatályos választási rendszert (ebbe a választójogi törvénytől a választási eljárási törvényen át a kampányfinanszírozásiig mind beleértendő), utána még jó párszor finomhangolta, utoljára tavaly nyáron. A múltbéli módosítások és a mostani lebegtetés is igazolja azt a két tételt, amit ennek kapcsán nem lehet elégszer elmondani:

1. A választási rendszerhez elsősorban mindig politikai érdekektől vezérelve nyúlnak hozzá.
2. A választási rendszer sosem életbiztosítás, tehát rengeteg olyan eleme van, ami a megalkotásakor egyértelműen az egyik politikai erőnek kedvez, de később ez akár vissza is üthet.

Erre példa a győzteskompenzáció néven elhíresült nyelvi oximoron, nevezzük inkább a győztes jelölt felülpremizálásának. Ez az a győztes pártot indokolatlanul nagy mértékben jutalmazó intézmény, amelynek 2018-ban pontosan 5, 2014-ben pontosan 6 mandátumot köszönhetett a Fidesz. (Erről például itt írtunk részletesebben.)

Mindeddig tehát ez egyértelműen a Fidesznek kedvezett, az önkormányzati választás tapasztalata alapján viszont vélhetően beindultak házon belül a modellszámítások: a kérdés az, hogy ha 2022-ben képes az ellenzék mind a 106 egyéni kerületben egyetlen jelöltet állítani, és ennek eredményeképp lényegesen több egyéni győzelmet aratni, mint 2014-ben vagy 2018-ban, akkor az ő várható győzelmeik lesznek-e nagyobb arányúak, vagy a Fidesz-győzelmek? Ha a Fidesz matekosai arra jutnak, hogy az ellenzéki győzelmek lehetnek magabiztosabbak, meg fogják szüntetni a győztest túlerősítő hatást. Ha nem, nem...

„HA ELMEGY A DAGÁLY, LÁTSZIK, HOGY KINEK VAN LETOLVA A NADRÁGJA” – INTERJÚ OSZKÓ PÉTERREL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.11.23.


Eddig pénzburok védte a kormányt – mondta Oszkó Péter, az OXO Labs alapító-cégvezetője, volt pénzügyminiszter, aki szerint a pénzbőség vége nem feltétlenül jelent válságot.

Két éve azt mondta, hogy az ellenzék a saját maga paródiája. Most mit gondol? 

Egy olyan választási eredmény született októberben, amelyből kiderült: lényegesen jobban szerepelnek az ellenzéki pártok, ha koordinált módon, összefogva indulnak. Kilenc év kellett ahhoz, hogy a szereplők levonják ezt a tanulságot. 

Ezek után mi várható? A Momentum például tisztább viszonyokat és kevesebb pártot szeretne, de hallani arról is, hogy új formációk alakulnak a konzervatív oldalon. 

A következő választás 2022-ben lesz, ezért jelenleg nem reális az az elvárás, hogy a pártok ezentúl mindent közösen csináljanak, és egyik szervezet se keressen önálló politikai hangot. Az ellenzéki oldal értéke, hogy vannak viták, nézetkülönbségek és ezeket nem a szőnyeg alá söprik, vagy hatalmi szóval elintézik, hanem lejátsszák. A lényeg az, hogy a választásokig döntsék el vitás kérdéseket. Az egész ország és az összes választó érdeke, hogy igazi politikai verseny legyen és ne lehessen tét nélkül hatalmat gyakorolni. Az ellenzéknek az lenne a feladata, hogy találják ki azt a játékszabály-rendszert, amelyben egyrészt egy ideig versenyeznek egymással, másrészt demonstrálják a közös kompromisszumok meghatározásának képességét is, hiszen anélkül nehéz lenne kormányzóképesnek mutatni magukat. 

Látja ezt a játékszabály-rendszert? 

Még nem, az ellenzéki pártok egyelőre spontán keresik az önálló hangot, olykor még akár egymás kárára is. Ez persze valószínűleg természetes másfél hónappal egy választás után, nagy kérdés, hogy a korábbi kilenc év után most elég lesz-e rövidebb idő a koordináció kialakítására, a már elfoglalt hatalmi pozíciókból.

Orbán Viktor szerint gazdasági szempontból nehezebb idők jönnek, mint az előző években. Egyetért a miniszterelnökkel? 

Biztos, hogy nem lesz akkora pénzbőség, mint az utóbbi nyolc évben volt. Az elhúzódó válságkommunikáció miatt talán nem ment át a köztudatba Magyarországon, de az ország régen tudott ennyire dúskálni a pénzben. Persze nem magunk miatt, hanem azért, mert a világban a válság következményeit óriási tömegű pénznyomtatással kezelték a nagy gazdaságok és az ottani pénzpolitikát irányító jegybankok. Sőt, ránk nézve az uniós politikának is pénzdömping volt az eredménye. Az elmúlt két ciklusban elképesztő aranykor volt...

OTTHON EGYSZERRE KÉT HELYEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.11.22.


Vajon élhetünk-e boldogan egyszerre két városban, két országban? Sokan élnek és dolgoznak úgy, hogy megosztják idejüket akár két ország között is (és most nem a napi vagy heti ingázókról van szó) – de működhet-e ez a modell? Melyek az előnyei és a hátrányai?
...

BORKAI-ÜGY: CSŐTÖRÉS PUSZTÍTOTT RÁKOSFALVY ÜGYVÉDI IRODÁJÁBAN, HŰTLEN KEZELÉS GYANÚJÁVAL HALLGATTÁK KI SZABÓ ERVINT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: BODACZ PÉTER
2019.11.22.


Több, a korrupciós- és szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt érdekköreihez köthető győri vállalkozót hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség – értesült a Magyar Hang. Lapunk információi szerint az elmúlt hetekben házkutatást tartottak Szabó Ervinnél és Neumann Zoltánnál is. Mindkettőjüket Budapestre szállították gyanúsítotti kihallgatásra, amely után szabadon távozhattak.

Arról nincs biztos információnk, hogy a Borkai Zsolt köréhez sorolt és a szexvideókon szereplő Rákosfalvy Zoltán ügyvédi irodájában szintén jártak-e a nyomozók. Annyit azonban megtudtunk, hogy különös módon nemrég csőtörés volt ott, aminek következtében dokumentumok semmisültek meg...

24.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2019.11.23.


Interjú díszpolgárságról, politikáról, arról, hogy miért nem lehet felcserélni az alkotást az unokázással, és hogyan lehet elfogadni a halál közeledését...

Szombathely díszpolgára. Jobban kelt fel az első nap reggelén? Gondolta, hogy ez meglesz? Elég döcögősen zajlott.

Nagyon boldog vagyok tőle, büszkén beszélek róla, különösen az én helyzetemben.

Milyen a helyzete?

Az olvasók zöme biztos tudja, hogy két éve hatalmas cirkusz volt az igazgatói kinevezésem körül. Tavaly, a Savaria Történelmi Karneválon már nem vezethettem a menetet Claudius császár szerepében, tizenhét év után.

Ráadásul, ezt a hírt aznap tudta meg.

Igen, de idén ismét én lehettem Claudius császár. Az akkori egy viszontagságos időszak volt.

Sikerült megfejtenie, hogy hol rúgta ennyire össze a port a politikával?

Az akkori városvezetés – csak sejteni tudom, miért – nem kedvelte a színházunkat.

Régóta ismerjük egymást, bennem sosem merült fel, hogy Jordán Tamás olyan helyzetbe kerül, hogy ne lehessen konszenzusos jelöltje bármelyik politikai oldalnak.

A politika a hatalom megszerzésének és megtartásának „művészete”. Emiatt is fontos a regnáló hatalomnak, hogy a hozzá lojális emberek, „az ő kutyájuk kölykei” kerüljenek pozícióba.

Jordán Tamás milyen „kutya kölyke”?

Soha nem volt titok, hogy én szabadelvű vagyok, elkötelezett híve az emberi és gondolati szabadságnak. Azok a nagyszerű, különleges értékű rendezők, akik nálunk dolgoznak, hasonló gondolkodásmóddal bírnak. De abban is hiszek, hogy a tehetség nem politikai elkötelezettségtől függ, és a színház elsődleges dolga, minden esetben, hogy beszéljen a társadalmi problémákról. Tartson tükröt a társadalom elé. Ezt a tükörtartást nem szerette maradéktalanul az előző városvezetés. Feltételezem, azt gondolták, mi rendszerellenesek vagyunk, pedig a színház nem csinált mást, csak arról beszélt, ami minden embert nyomaszt, aggaszt. Soha nem nyúltunk bele egy darabba azért, hogy direkt politizáljunk, mindig szem előtt tartottunk egy bizonyos határt...

HÉ, ÖREG, MOST MÁR BEFOGHATNÁD!

INDEX
Szerző: KLÁG DÁVID
2019.11.22.


Chlöe Swarbrick, az új-zélandi zöld párt egyik képviselője éppen arról beszélt a majdnem üresen kongó parlamentben, hogy a világon éppen klímaválság söpör végig. Elkezdte mondani, hogy ő 2050-ben csak 56 éves lesz, de a parlamentjük átlagéletkora ebben a pillanatban nagyjából 49 év. Itt egy másik képviselő egy máig ismeretlen mondattal közbeszólt, a 25 éves Swarbrick pedig a lendületéből semmit sem veszítve odamondta a mikrofonba, hogy

OK BOOMER.

A beszélgetés ment tovább, bár a zöld párt mellette ülő vezetője, James Shaw majdnem elröhögte magát. Ez volt az első, igazán nyilvános, az egész világon végigfutó pillanat, amikor az “OK boomer” bekerült a köztudatba (mi is átvettük), amikor hirtelen az egész internet szembesült azzal, hogy a Z generáció megtalálta a tökéletes, kompakt, megsemmisítő verbális megoldást arra, hogy elnémítsa a hárommal azelőtti, atyáskodó, ma már elképzelhetetlen mennyiségű vagyont szerző nemzedéket, azaz a boomereket, ahogy az Egyesült Államokban és általában az angolszász világban nevezik az idősebbeket. Azokat, akik sok fiatal szerint mindent elrontottak az utánuk következő generációknak, akik a begyöpösödött értékrendjükkel nem képesek lépést tartani a világgal, és akik nem értik, és soha nem is fogják megérteni azt, hogyan gondolkodhat bárki máshogy, mint ők...

SZABAD SZEMMEL: TÉNYLEG ELHITTE VALAKI, HOGY VÁRHELYI FÜGGETLEN LESZ ORBÁNTÓL? - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.23.


Politico 

A leendő magyar biztos ugyan azt ígérte, hogy új tisztségében nem hagyja magát befolyásolni az Orbán-kormány részéről, ám ezt a miniszterelnök másként gondolja. Várhelyi Olivér azért kapta meg az EP-jóváhagyást a napokban, mert írásban szavatolta függetlenségét, ám szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor azt hangoztatta: régi balos trükk elhatárolódni a nemzeti politikától, nem is érdemes azt komolyan venni. Megjegyezte, hogy soha nem javasolna olyasvalakit nemzetközi posztra, aki nem jó hazafi, és aki nem tudja összeegyeztetni hazaszeretetét az éppen vállalt külhoni feladattal. Orbán egyúttal azzal vádolta az Európai Néppártot, hogy az balra tolódik. Ezért kilátásba helyezte, hogy a Fidesz ott hagyja a pártcsaládot, ha az tovább megy ezen az úton. Akkor ugyanis más politikai közösséget kell építeni. Olyat, amely nem migrációbarát, támogatja a határellenőrzést, a magyar kerítést. Megadja a kellő tiszteletet magyaroknak, és elismeri munkájukat a földrész védelmében. A jelentés megemlíti, hogy a bírálók szerint a magyar vezető beavatkozik a Balkánon és nyíltan szoros kapcsolatokat tart fenn Putyinnal.

Guardian 

Timothy Garton Ash azt sürgeti, hogy mondjon le Merkel – Németország és Európa érdekében, mert kormánya csak nyugodt időkben képes érdemi munkára, ám nem látszik rajta, hogy meg akarna birkózni a mostani óriási feladatokkal. A szerző, aki oxfordi egyetemi tanár és a földrész ügyeinek nagy szakértője azt kifogásolja, hogy Berlin jelenleg igen ráérősen viszonyul olyan kihívásokhoz, mint a Brexit, a populizmus, Trump, Putyin vagy a klímaváltozás. Pedig itt sürgősen lépne kellene, ám a kancellár nemigen tüsténkedik, mert országának jól megy a sora. Nem érzékeli, mekkora bajok vannak a földrész szinte minden más pontján. A szocializmus bukása, majd az új tagok EU-csatlakozása remek lehetőséghez juttatta a német gazdaságot, hogy áttelepítse a termelést az olcsó bérrel dolgozó visegrádi államokba. Azon kívül Németországnak kedvezett az euró külső árfolyama is, ez azután megdobta az ország kivitelét és kedvezően hatott a kereskedelmi mérlegre, amihez társult a kiegyensúlyozott költségvetés. Ám a felszín alatt egyre erősebb érezni a nyugtalanságot. Lehet, hogy az eredményeket lerombolja a bevándorlás, Trump vámháborúja, a populizmus, stb. A német társadalom azonban konzervatív és ragaszkodik a fennálló helyzethez. Macron forradalmasítani igyekszik Európát, de ehhez a németek nem partnerek. Hatalma 14 éve során Merkel 10 éven át nagykoalíció élén irányította az országot, ám ennek az az ára, hogy elmaradtak a nagy viták, amelyek pedig nélkülözhetetlenek egy liberális demokráciában. Így azután feljöttek a szélsőségesek. Ám közben úgy néz ki, hogy a kancellár ki akarja tölteni teljes mandátumát. Szerencsére van rá esély, hogy ez nem így lesz. Európa és Németország hosszú távú érdekei a mielőbbi változást indokolják.

New York Times 

A kommentár úgy látja, hogy a világban lázadás zajlik a populizmus ellen, a tömegek a szabadságért tüntetnek, Teherántól kezdve, Hong Kongon, Varsón és Budapesten át, egészen Isztambulig és Moszkváig. Ekkora megmozdulásokra 30 éve nem volt példa. A gyökerek a rendszerváltásig, a liberális demokratikus kapitalizmus csúcspontjáig nyúlnak vissza, mert az új rend ellentétekhez vezetett a jól élő, tanult városiak és a leszakadók között. Sokan úgy érezték, hogy elveszik tőlük a nemzeti kultúrájukat. A demagóg visszacsapás eltérő formában jelentkezett az egyes országokban. Kelet- és Közép-Európában nacionalista erős emberek vezették, Orbán, Putyin, a PiS. Amerikában Trump fehér etnikai nacionalizmusa és a Brexit volt az irányadó. De van, ahol még most is erősödik a populizmus, lásd a francia sárga mellényeseket. Azonban az is látszik, hogy az ilyen pártok nem tudnak teljesíteni, ha hatalmon vannak. Ennek következménye a városi középosztály felkelése populista önmaga ellen, elsősorban gazdasági okokból. A másik ok a korrupció, hiszen ezek az erők a szabályok szétverését ígérték, de aztán kiderült, hogy az egész csak a saját meggazdagodásukra és védelmükre volt jó. A populista-tekintélyelvű rezsimek elvesztik létjogosultságukat, az ellenoldal a szabadságjogokért harcol. Az üzenet az, hogy a liberális globalizáció hibái valósak, ám a populista alternatíva nem vált be. A tiltakozások után a tüntetések vezetőinek feladata most az, hogy olyan új társadalmi szerződést írjanak, amely nagy vonalakban megfelel a városi elitnek, illetve a vidék dolgozó osztályainak. Aki erre képes, azé a jövő.

Die Presse 

Madeleine Albright Orbán Viktor példáját teljesen tipikusnak tartja abból a szempontból, mennyire visszájukra fordulhatnak a dolgok a politikában, hiszen a magyar kormányfő a rendszerváltáskor ellenzékiként az egész Nyugat kedvence volt, aztán mi lett mára belőle. A volt amerikai külügyminiszter, egykori német kollégájával, Joschka Fischerrel együtt másfél órás előadást tartott a CEU új bécsi campusán, „Elkerülni a falakat, 1989 tanulságai” címmel. Úgy fogalmazta meg mondandóját, hogy a demokrácia nem mindig teljesítette, amit ígért. Fischer az időnként jelentkező visszaesésektől függetlenül derűlátó, de hozzátettei, hogy Európának az eddiginél több katonai és anyagi kötelezettséget kell vállalnia a NATO keretében, különben kopogtat az ajtón Kína. Szerinte Oroszországot az vezérli, nehogy a kijevi felkelés megismétlődjön a Vörös téren. Albright szomorúan figyeli, mi történik manapság az Egyesült Államokban. Úgy fogalmazott, hogy sír a Szabadságszobor. Merthogy falakat építeni nem felel meg az amerikai hagyományoknak, illetve értékeknek. Ezt Soros György is így látja, tette hozzá az újság.

Frankfurter Rundschau 

Németország és más uniós államok tárgyalni próbálnak Moszkvával, ám ezt Putyin saját, agresszív politikája igazolásának veszi. Erre figyelmeztet vendégkommentárjában a legnagyobb észt napilag szerkesztője. Bretty Sarapuu megjegyzi, hogy az észtek nem hisznek a fülüknek, amikor például Macron európai hatalomnak nevezi Oroszországot. Már elfelejtette volna a földrész a Krím megszállását, a kelet-ukrajnai háborút és a grúziai viszályt? Mire ez a nagy engedékenység? Nem látja a kontinens, mekkora veszélyt jelent Moszkva? Lehet, hogy erre az EU csak akkor jön rá, ha a Baltikum is áldozatul esik az orosz terjeszkedésnek? Keleten persze másként ítélik meg az orosz államot, mind nyugaton. Ebből azután vita támad az EU-n belül, de a Kreml éppen ezt akarja. De a német kormány például kettős játszmát űz: egyrészt megszavazza a szankciók meghosszabbítását, másrészt viszont tető alá hozza az erősen vitatott Északi Áramlat 2-t. Azon kívül az orosz vezető a gyengeség jelének tekinti a párbeszéd és az együttműködés szándékát, hiába próbálja Európa visszaterelni a jogállam és a demokrácia útjára. Putyin a világban zavart kelt a dezinformációs kampányokkal, odahaza elnyomja az ellenzéket. Balti szemszögből nézve úgy látszik, mintha az unió közeledne Oroszországhoz, nem pedig fordítva. Nincs közös stratégia az együttes fellépésre. Magyarország úgy tekint Putyinra, mint barátjára, akinek tele a zsebe. Moszkva igyekszik kiaknázni az európai országok közti nézetkülönbségeket, kijátszani egymás ellen a kormányokat. Részéről nincs szándék a párbeszédre az EU-val vagy a NATO-val, mivel nagyon is tudja, hogy a Nyugat ereje ezekben a szervezetekben van. Ezért ha Európa erős akar lenni az oroszokkal szemben, akkor mindenek előtt egységet kell felmutatnia...

„ATTÓL ZENGETT A MÉDIA, HOGY AZ ELKÖVETŐ HÁNYSZOR ÉS HOVA NYÚLT BE, MIKÖZBEN NEM EZ A LÉNYEG”

HVG ONLINE
Szerző: CSATLÓS HANNA
2019.11.22.


Egy zeneiskola idős karmestere zaklatja a 14 éves csellista lányt. Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Szép csendben az első olyan magyar film, amely megkapta a Me Too mozgalom láthatatlan hitelesítő pecsétjét, hiszen a produkció már a poszt-Weinstein- és a poszt-Marton László-érában született. Mivel témája megint nagyon aktuális, a filmre nagy figyelem irányul, de a kritikai fogadtatás elég vegyes. Például azért, mert bármennyire is indokolná a téma, és számítana rá a néző: az alkotásban nem látunk illetlen helyekre eltévelyedett ujjakat, nincs erőszakos bugyiráncigálás, nincsenek obszcén szavak. Hogy miért nem, arról Nagy Zoltán rendezővel beszélgettünk.

hvg.hu: Az első magyar Me Too-filmként emlegetik a Szép csendbent, holott a film ötlete már azelőtt megszületett, hogy a szexuális erőszak és zaklatások elleni mozgalom begyűrűzött volna Magyarországra.

Nagy Zoltán: Ez így van, 2016-ban kaptuk meg a forgatókönyv-fejlesztésre a támogatást, és ez még jóval a Weinstein-botrány kirobbanása előtt volt. Tehát nem arról van szó, hogy én itt a Me Too-mozgalom farvizén próbálok bármilyen sikereket is elérni, hanem ez egy olyan sztori, amelybe egyszer csak ez az egész botrányáradat villámként belecsapott, és valamilyen szinten hatással is volt aztán arra, hogy miként alakult a film...

KONFLIKTUS VAGY SKIZOFRÉNIA?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2019.11.22.Amikor Orbán Viktor idén tavasszal újabb hat évvel meghosszabbította Matolcsy György mandátumát, egyúttal a jegybankelnök és a pénzügyminiszter konfliktusának továbbéléséhez is teret nyitott. A kormányfőnek láthatóan jól jön, hogy a gazdaságpolitika alakítói egy sor fontos kérdésben eltérő véleményen vannak, hiszen így neki sem kell elköteleződnie: hol az egyikük, hol a másikuk álláspontját húzhatja elő a nemzetközi és hazai színtereken. Az egyértelműség hiánya amellett, hogy megzavarja a gazdaság szereplőit, az ország megítélését is rontja.

Matolcsy György és Varga Mihály, illetve intézményeik, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között régóta tapasztalható konfliktus látványosan kiéleződött az utóbbi időben. Az egyes gazdaságpolitikai kérdésekre adott ellentétes válaszok gyaníthatóan nem csupán a két vezető eltérő gondolkodását tükrözik, hanem egyúttal a kormányfő „skizofréniájának”, illetve kettős beszédének is a kifejeződései. Két hang szól három szájból.

Pedig a 2013 tavaszán Matolcsy irányítása alá került MNB a költségvetésért felelős Pénzügyminisztériumnak tett gesztussal indított. Újonnan kreált „Alapokmányában” célul tűzte maga elé, hogy az állami büdzsé tehermentesítése érdekében nyereséget termeljen, jóllehet e célkijelölés egyaránt szembemegy az MNB‑törvénnyel és azzal az uniós elvvel, hogy a pénzteremtésre képes jegybankok monetáris politikájukat ne rendeljék alá a kormány pénzigényének.

A pénzügyi kormányzatnak papíron tett szívesség hamar álságosnak bizonyult, amikor a forint árfolyamgyengüléséből származó nyereségből a jegybank közel 300 milliárd forintot elnöke érdekeit szolgáló alapítványok létrehozására fordított ahelyett, hogy – a törvény szellemét követve – a költségvetésbe utalta volna. Az MNB egyedüli tulajdonosát képviselő pénzügyminiszter a (rosszul értelmezett) jegybanki függetlenségre tekintettel lenyelte ezt a békát. Az államot megillető pénz elsajátításának „csínyét” Matolcsy azzal igyekezett jóvátenni, hogy az alapítványok állampapírokat vásároltak a szabad pénzeikből – ám csak addig, amíg uniós nyomásra kénytelenek voltak felhagyni a költségvetés monetáris finanszírozásának tilalmába ütköző gyakorlattal.

Határsértések


Az állami büdzsét megillető jegybanki nyereség megtartása és önös érdekeket szolgáló felhasználása csak nyitánya volt a két intézmény és vezetői között kialakuló ellentétnek. Az országra nézve súlyosabb következménye lehet a gazdaságpolitika formálását érintő, hatásköri túllépésekben is megnyilvánuló, mind jobban elmérgesedő háborúnak.

Matolcsy jegybankelnökként is igyekszik megmaradni annak, ami habitusához a legközelebb áll: az éppen regnáló politikai hatalom éceszgéberének. A Fideszhez kötődő pályafutását megelőzően, már a 80‑as évek Pénzügyminisztériumában, majd Antall József gazdaságpolitikai titkársága vezetőjeként is gyakorolhatta ötletgyárosi szerepét. Az ő nevéhez is kötődik a gazdasági autonómiát növelő kisvállalkozói szervezeti formák kialakítása, az állami vállalatokat társasági formába átalakító „spontán privatizáció”, továbbá a rendszerváltáskori gazdaságpolitika néhány (például a vállalatközi tartozások felszámolására tett) javaslata.

A kibontakozás nagy lehetősége azonban az első Orbán‑kormány idején, ipari minisztersége alatt nyílt meg számára, 2010‑től pedig gazdasági miniszterként már egyedüliként alakíthatta a Fidesz‑kormány gazdaságpolitikáját. Csak a kormánytól független MNB okozott némi zavart, bár a jegybanktörvény átszabásával, a Monetáris Tanács neki tetsző személyekkel történő feltöltésével ezt az akadályt is leküzdötte. 2013‑ban, jegybankelnökké avanzsálásakor szembesült azzal, hogy immár nem egyedüli formálója az ország gazdaságpolitikájának, sőt, a papírforma szerint csak másodhegedűs a pénzügyminiszter mellett.

Matolcsy láthatóan nem elégszik meg azzal a feladatkörrel, amit a – jócskán kibővített hatáskörű – MNB nyújt számára. Előadásaiban és publicisztikáiban rendre olyan kérdésekről értekezik, amelyek túlmutatnak a jegybank kompetenciáján, és a bank stábját is ilyen témák tanulmányozásával bízza meg. Önmagában nem is volna baj, hogy a jegybank jól felkészült és jól fizetett apparátusa, egyfajta think tankként működve, a kormányzati tevékenységhez is támpontokkal szolgál. A baj az, hogy e tudásra hivatkozva az MNB vezetői a kormány kompetenciájába tartozó ügyeket is kisajátítanak maguknak, és hogy ezekről a kérdésekről nyilvános fórumokon értekezve „beszólnak” a gazdaságpolitika fő felelősének, a pénzügyminiszternek...


PETSCHNIG MÁRIA ZITA: MI HALADTUNK A LEGLASSABBAN (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.11.23.


„Orbán az Unió felbomlasztására teszi fel az életét, ő akar kakas lenni a szemétdombon, neki ne dirigáljon senki. Arra viszont rájött, hogy egyedül ez nem megy, ezért a V4-ekkel takaródzik, velük akar kialakítani egy szélesebb bázist” – nyilatkozta a Hírklikknek Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi adatok alapján, és a növekedési ütem, illetve különbség megtartása mellett, Magyarország Ausztriát 20045-re, Németországot pedig 20053-ra érhetjük utol.

Az embernek az az érzése, hogy a magyar miniszterelnök egyszerre fúj hideget és meleget: beszél arról, hogy milyen erős a magyar gazdaság, gyorsabban növekedik, mint az uniós átlag, ugyanakkor azt is mondja, hogy közeleg a válság, és erre fel kell készülni, illetve fel is készült. Mi az igazság?

Egyik oldalról igaz, hogy 2019-ben a magyar gazdasági teljesítmény kiugró az Unióban. Az öt százalékot közelítő növekedési ütem tényleg jó, és persze jók a szlovákok, a lengyelek, a románok; ők is 3-4 százalék közötti dinamikát jeleztek, tehát ők is rajta vannak a konjunktúrahullámon. Ami pedig a lassulásról hallottakat illeti – Varga Mihály is beszélt erről -, ezzel szerintem elébe akarnak menni annak, hogy ez a növekedési ütem nem tartható.


Miért nem?


Mert nagyon jól tudják, hogy ennek egyik forrása az uniós pénz, a másik pedig a nagyon laza, a választásokhoz igazodó gazdaságpolitikából származik. Ez ugye laza költségvetési politikát, laza jövedelem-, és laza monetáris politikát jelent. Mellesleg ezt már 2017-ben és 2018-ban is megfigyelhettük, s nyilvánvaló, hogy ez az út nem járható tovább, mert egyensúlyromláshoz vezet...

ORBÁN LEGYŐZTE A RÉZFASZÚ BAGLYOT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.23.


Most már teljesen biztos, hogy Soros György a rézfaszú bagoly maga. Ez két dologból tudható, egyrészt Hadházi László előadásából, amit mindjárt megmutatok, másrészt pedig Orbán Viktor szeánszából, amit péntekenként tart a Kossuth néprádióban. A tegnapin azt mondta a kedves vezető, hogy “Soros György is személyesen próbálta megakadályozni Várhelyi Olivér kinevezését.” Biztosan így volt, ha Orbán mondja.

Hadházi László arról mesélt egyik önálló estjében (Tévélaci), hogy gyermekkorának meghatározó élménye volt a mitikus rézfaszú bagoly emlegetése, ami vagy amely jön és elviszi, ha nem eszi meg a spenótot, vagy ilyesmit. Ha valami illetlent csinált gyerekként, akkor benne volt a félsz, hogy júúj, jön a rézfaszú bagoly. Pedig senki nem is látta soha, nem lehetett tudni, hogyan néz ki a rézfaszú bagoly, viszont az árnya ott lebegett minden felett örök időkre.

Akkor tudta meg – így Hadházi -, milyen is a rézfaszú bagoly, amikor először jött szembe vele a hatalmas kék plakát, rajta a vigyorgó Soros Györggyel, mint mumussal, aki árnyként települ az egész országra, mindent elront, elvisz, lerombol, Látjuk, most is személyesen akarta megakadályozni Várhelyi Olivér kinevezését, legalábbis Orbán fejében vagy a krumplizabálók üdvére és használatára. Ilyképp máma az a vizsgálat tárgya, hogy Orbán hülye, vagy csak gonosz.

Elegyest, azt hiszem. De, ahogyan a paranoiája halad előre a maga jól kitaposott útján, a csökkent értelműség úgy üli meg emberünket, de sajnálatos módon nem Micimackó módján, hanem ténylegesen az elfekvő felé vivő biztos úton. Ennek a végén mindenféle démonok várják majd hősünket, ténylegesen maga a mitikus rézfaszú bagoly, Bosch alakjai és a kényszerzubbony, hogy kárt ne tehessen magában, bár részemről oké lenne a dolog...

RÁNK FIGYELT A VILÁG, MÁRA A VILÁG SZÉGYENE LETTÜNK – INTERJÚ A KILENCVENÉVES GÖRGEY GÁBORRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: D. MAGYARI IMRE
2019.11.22.


November 22-én ünnepli kilencvenedik születésnapját Görgey Gábor. A Horthy-korszakban született, a Rákosi-korszakban volt fiatal, a Kádár-korszakban felnőtt, s aktív maradt a rendszerváltás után is, sőt akkor lett a Magyar Televízió művészeti vezetője, a Magyar PEN Club elnöke, nem különben néhány hónapra a Medgyessy-kormányban a nemzeti kulturális örökség minisztere. Noha lezártnak is tekinthetné az életművét, változatlanul dolgozik. Legfontosabb alkotásainak az Egy vacsora anatómiája című, Graves-díjas, 1976-ban az év versének választott költeményét, Utolsó jelentés Atlantiszról című regényciklusát és mindig sikerrel játszott 1966-os drámáját, a Komámasszony, hol a stukkert tekinti. Tavaly jelent meg új kötete a Szépmívesnél, a Görgey, amelyben apai dédapjának testvérével, Görgey Artúrral kapcsolatos írásait gyűjtötte össze. Köztük a legfontosabb a 2012-es, eddig Egerben és Révkomáromban bemutatott dráma, amelynek címe az 1848–49-es szabadságharc fővezérének vezetékneve.

Önmagában is különleges, hogy valaki ilyen magas kort érjen meg, a magyar irodalomban pedig pláne az; alig tudok mondani olyanokat, akik megérték: Faludy György, Hubay Miklós, Lengyel Menyhért… A titkotok nyilván a nyugodt, eseménytelen század és a nyugodt, eseménytelen személyes élet.

– Elnézést kérek, hogy még élek… Színtiszta nyugalomról persze szó sincs. Végigcsináltam mindazt, amit egy 1929-ben, az én társadalmi rétegembe született magyar embernek végig kellett csinálnia. Voltam kitelepített, kényszermunkás, hivatalsegéd – igaz, jóval később miniszter is. Az egyetemről – angol–német szakon tanultam – 1949-ben kizártak, akkor kerültem színházközelbe. A Nemzetinél olyan színészóriásokat láthattam közelről, mint Bajor Gizi, Básti Lajos, Tőkés Anna. Még játszottam is! 1951-ben telepítettek ki, este előadásom lett volna. A gyerekkorom szép volt, a hányattatások 1945 után kezdődtek, akkor viszont eltartottak egy darabig...