2017. február 11., szombat

ORBÁN TAKARÍTÓNŐKRE, ÚTKAPARÓKRA, CULÁGEREKRE ÉPÜLŐ RENDSZERE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.10.Hét év alatt felépítettük a Nemzeti Együttműködés Rendszerét – mondta Orbán az önmaga sikereit értékelő idei beszédében. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy mostantól a fejlett Nemzeti Együttműködés Rendszerét építjük, ami azért jó, mert a tapasztalatok szerint a fejlett szocializmus építését már elég hamar követte az összeomlás. Az már csak húsz év.

Gyönyörű, ahogy Orbán a feje fölé íratta a fasiszták örök jelmondatát az erő kultuszáról. Mindent erővel megszerezni, megtartani és legyőzni, hadsereget fejleszteni, harcolni és háborúzni mindenkivel. Erőt mutatni, soha nem gyengének látszani. Akár azt is írhatta volna a feje fölé, hogy “fasiszta vagyok, az erőben és az erőszakban hiszek”.

Orbánnak egyszer meg kellene mondani, hogy ő nem filozófus, alapfogalmakkal nincs tisztában. Ne fejtse meg állandóan a világtrendet a kocsmafilozófusok szintjén. Móricka lehülyézné, amikor előáll a lázadásról szóló elméleteivel. Szélsőjobboldali hatalomátvétel a neve annak, ami zajlik. Büntetőjogilag az alkotmányos rend megdöntése és annak kísérlete zajlik több országban, orosz támogatással. Ez a világtrend. A bunkó fasiszták lázadása ez.

A “történelemnek vége van” kezdetű kiszólásokat egyedül az indokolja, hogy megdöntötte az alkotmányos rendet. Ez a hozzá hasonló nagyeszű diktátorok önközpontú világképe. Ha ők beszélni tudnának azokról az időkről, amikor a történelemnek az ő életükben lett vége, az tanulságos lenne Orbánnak, nehogy ő is úgy végezze.

Orbán szerint a jólét elvette az eszüket azoknak, akik befogadnak menekülteket. Szerinte azok lázadtak fel, akiktől el akarták venni a nemzetüket és a hazájukat. De ez fordítva van. Még nem lázadtak fel azok, akiktől az oroszok, elmebeteg szélsőjobboldali fasiszták és rasszisták el akarják venni, néhol el is vették a hazájukat. Mint például Magyarországon. Ez a lázadás még hátra van Orbán, de akkor nagyon gyorsan szaladj a nagy hasaddal, mert nagyon mérgesek lesznek a kergetők.

Az iskolákba egyelőre még nem kellene bevezetni azokat az agymenéseket, bármennyire tetszik a talpnyaló balog práternek, miszerint „az érvelésalapú demokrácia helyét a korrektségalapú demokrácia vette át”. A politikai korrektség pedig a nyitott társadalmak gondolatrendőrsége lenne Orbán szerint. Érdemes tisztázni a fogalmakat: az “érvelésalapú” demokrácia az, amikor mindenki érvelhet, elmondhatja a véleményét, és a döntéseket szakmai viták előzik meg. A “korrektségalapú” demokrácia pedig azt jelenti, hogy nincs pofázás, senki véleménye vagy ellenvetése nem számít, a hatalom kizárólagos birtokosa megmondja a választ, oszt jónapot. Csak ez nem demokrácia, még a felcsúti kocsmában sem.

A politikai korrektség nem a gondolat, hanem beszéd “rendőrsége”, amely nem külső, hanem belső “rendőrt” jelent. Soha senkit liberális demokráciában még nem vittek el azért, mert nem tartotta be a politikai korrektség szabályait, legfeljebb kizárta magát a sarki kocsmán túli világból, mert a politikai korrektséget be nem tartó bunkókat sehol nem szeretik. Például ezért nem cigányoznak le téged, Orbán. Ezért nem mondják azt, hogy azért lopsz, mint a szarka, mert cigány vagy. Pedig a te logikád szerint megtehetnék, de nem illendő. Ez a politikai korrektség.

A politikai korrektség megengedi az idegengyűlölő, homofób, rasszista, fasiszta suttyónak, hogy ezt gondolja. De a politikai korrektség ismeretében a belső gondolatrendőrsége miatt ezt még egy akkora tahó sem mondja ki, mint Magyarország miniszterelnöke, akin az sem segít, hogy kódolva és virágnyelven zsidózik, muszlimozik. Ez civilizáció és kultúra kérdése tahókám, nem valamiféle globalista terror. Anyádnak kellett volna ezt megtanítania, csak akkor nem politikai korrektségnek hívták, hanem emberi tisztességnek.

Orbán populista demagógiája szerint a globalista politika urai, ahol nem ők nyernek, arról az országról kihirdetik, hogy ott megszűnt a demokrácia. Nem, nem ott hirdetik ki, hogy megszűnt a demokrácia, hanem ott, ahol felszámolják a fékek és ellensúlyok rendszerét, ahol megszűnik a hatalmi ágak szétválasztása, ahol nem lehet leváltani demokratikus úton egy hatalmat. Mint Magyarországon. Ahol nincs ügyészség, csak politikai rendőrség, ahol a sajtót einstandolja Ács Feri. Mint Magyarországon. Ezt nevezi Magyarország felcsúti sötét ura “politikai stabilitásnak”. Azt, hogy nem lehet megváltoztatni...


NEM PEDIG ORBÁN VIKTOR SZÁJBATEKERT KEGYELMÉBŐL SZERETNÉK VERGŐDNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.02.11.Úgy gondoltam, kihasználom ezt a napsütéses szombatot és gyógypedezek egyet a rászorulókkal. Miután távolról sem csak azok olvassák a Szalonnát, akik akár egyetlen gondolatával is egyetértenek, nem tartom feleslegesnek a közös gondolkodást, vagy legalább annak kísérletét. Kivételesen nem hozok kommentet, bár tehetném. De annyira sablon-uncsi, mindenki olvashat ilyet naponta és tucatszámra. A lényege: miért a kormányt szidjuk, hol voltunk eddig, fáj, hogy már nem mi vagyunk hatalmon, az elmúlt kormányok alatt kiraboltuk az országot és úgy általában honnan vesszük a bátorságot, hogy a demokratikusan megválasztott kedves vezetőt kritizálni merjük, fogjuk be azonnal, majd a választáson ikszelhetünk máshová.

Haladjunk hülyeségről hülyeségre. A rendszerváltás óta felnőtt egy generáció. Sőt, lassan felnő a következő generáció is. Olyan generáció, amelynek köze nem volt soha – életkorából fakadóan nem is lehetett – az elvetélt szocializmushoz, sem a folyamatosan épített, ám soha el nem készült kommunizmus csodájához.

Ezzel szemben a Fidesz és külön Orbán Viktor rajongótáborának döntő része életkora alapján bőven kivehette a részét és felépítgethette (számos esetben fel is építette) az egzisztenciáját az átkosban. Szerencsére igen sok korosabb ember teljesen normális maradt és talán még jobban aggasztja őket a jelenlegi kormány ténykedése – hiszen ők már egyszer láthatták, ha gyerek fejjel is, de átélhették, hová vezet mindez -, mint a fiatalokat. Praktikusan a Fidesz mindenre kész híveinek tábora zömében idős, többnyire alacsony iskolai végzettségű, nem éppen kirobbanóan okos emberekből áll. Ezt még a kormány különbejáratú közvéleménykutató cégei sem tagadják.

Ezzel szemben nagyon sok fiatal és középkorú, valamint idősebb ember tartja veszélyesnek, kártékonynak és korruptnak Orbánékat. Például én is. Holott nem voltam sem munkásőr, sem párttitkár, sem KISZ titkár, szemben a jelenlegi kormány legtöbb tagjával. Sőt. A magam részéről sokkal inkább tartanám magamat jobboldalinak, mint baloldalinak. Csakhogy ahhoz fel kellene fogni, hogy a Fidesz nem jobboldali. Semennyire sem. Akkor sem, ha ők ezt állítják és akkor sem, ha megpróbálják kisajátítani maguknak ezt a definíciót. Közük nincs hozzá.

Nem jobboldaliak, mert a piaci verseny esküdt ellenségei, a gazdasági racionalitás távolabb áll tőlük, mint Kósa Lajostól a Nobel-díj. De nem is baloldaliak, mert a szociális érzékenység ismeretlen számukra. Egyszerű bűnszervezetről beszélünk, akik nyugodtan nevezhetnék magukat rablóbandának, az is tökéletesen megállná a helyét és legalább igaz lenne.

Tehát a hol voltatok eddig kérdésre a válasz: itt voltunk, csak még oviba jártunk, vagy suliba, vagy éppen szerelmesek voltunk és pattanásos kamaszok voltunk. Most pedig felnőttünk és mivel ez az ország a mi hazánk is, normálisan akarunk élni benne. Nem pedig Orbán Viktor szájbatekert kegyelméből szeretnénk vergődni.

Vagy itt voltunk, ahogy itt voltunk Kádár alatt is és örültünk, hogy végre változnak a dolgok, hogy szabadabban lehet élni és kapaszkodtunk, hogy el ne zuhanjunk, amikor a rendszerváltás megpörgette az addigi életünket és kapaszkodtunk, hogy fel tudjuk nevelni a gyermekeinket és bíztunk benne, hogy egyszer végre jól választunk és türelmesen reménykedtünk abban, hogy kitermelődik egy olyan politikai elit, amelyik el tudja vezetni ezt az országot. De nem termelődött ki és mostanra lett teli a hócipőnk ezzel az egésszel.

Mi vagyunk azok, akik soha a büdös életben nem voltunk hatalmon, de akiknek a hátán mászott fel az összes majom az uborkafára az elmúlt évtizedekben. És pontosan mostanra lett elegünk ebből. Mi soha nem raboltunk ki senkit, de minket egész életünkben kiraboltak és nem tűrjük tovább, mert már tegnapelőtt is elég volt ebből.

És abból is halálosan elegünk van, hogy kivénhedt volt (és jelenlegi) pártkatonák, tehetségtelen focisták, huszadrangú senkiháziak, örök meg nem értett zsenik, önjelölt népnevelők rúgnak pofán lépten-nyomon, miközben a mi keservesen megkeresett forintjainkból stafírozzák ki a pereputtyukat. Elegünk van abból, hogy hülyének néznek, eltaposnak, megfélemlítenek.

Ha a kormány híveinek ez kell, ahhoz joguk van. Ha nekünk meg nem ez kell, ahhoz nekünk is jogunk van. Ha két választás között van elegünk, akkor akkor van elegünk. A mindenkori kormányt nem a jóisten jelölte ki, hanem mi választottuk. Ha akarjuk, mi le is válthatjuk. Ha akarjuk, kritizálhatjuk. Ha akarjuk, szidhatjuk. Mi éppen úgy fizetjük őket, mint a hívek. Sőt.

Egyszóval be lehetne fejezni ezt a visszamutogatást, kommunistázást, hazaárulózást, jobboldalizást, baloldalizást, mert ebben az országban ezeknek a szavaknak ma már nincs értelmük. Nincs, amikor egy volt hithű kommunista ordítja egy huszonéves arcába, hogy rohadt komcsi. Nincs, amikor egy volt kommunistákból, KISZ-káderekből és munkásőrökből álló, saját múltját megtagadó, önmagával meghasonlott hazug tolvajokból álló bűnbanda lopja szét a jövőnket...

SEMMI BEFOLYÁSUNK SEM LESZ A MINKET KÖRÜLVEVŐ VILÁGRA, ÉS TRUMP-KORÁBAN EZ MÉG A JOBBIK ESET

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.02.11.


Pár ezer éve mindenféle kultúrában előfordult, hogy a sámán vagy más néven futó spirituális vezető egy leölt kecske májából, tealevélből vagy a csillagok állásából próbálta megjósolni, hogy milyen jövő áll a közössége előtt. Ez többször is eszembe jutott csütörtök este a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott külpolitikai előadáson, ahol a cseh meghívott, Vit Dostal arról beszélt, hogy mostanában Trump elnök Tweetjeiből próbálják meg kiolvasni, megérteni az Egyesült Államok külpolitikájának új irányait.

Ezen persze keserűen nevetgéltek az „Trump és a visegrádi országok” című előadás hallgatói (a terem csurig volt CEU-s diákokkal, újságírókkal, Magyarországon dolgozó külföldi diplomatákkal, egy csomó embernek nem is jutott ülőhely), de az egyik átfogóbb üzenet mégiscsak az volt: egyelőre senkinek fogalma sincs hogy mi lesz, és valószínűleg később sem az lesz igazodási pont, hogy mit mond a külügyminiszter, hanem az, hogy milyen üzenetet küld a Twiterre 140 karakterben éppen aznap reggel/délben/este a telefonjáról Donald Trump.

Michał Baranowski, a German Marshall Fund lengyelországi főnöke kétféle forgatókönyvet azért felvázolt:

KÖZBEN A POFÁJUK TESTÜLETILEG ÉS EGYSÉGESEN AKKORA, MINT A BÁCSI KAPU

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.02.11.


Miután a miniszterek elnökének sorban 19. évértékelőjéről tegnap mindent, de annál még egy kicsivel többet is leírtunk, már csak egyvalami maradt hátra. Az önfelszopó szeánszra érkező, illetve onnan sietősen, de annál barátságtalanabbul távozó hölgyek és urak fenemód idegesítő találkozása a kordonok és teherautók által gondosan elkerített/kamuflált felségterületre sajnálatos módon bejutott újságírókkal.

Számít-e az emberek véleménye az olimpiarendezéssel kapcsolatban vagy sem? – ezt próbálta az Index stábja megérdeklődni az Orbán nevű Viktor tömjénfüstöt árasztó évértékelőjét elcseppenő nyállal hallgató tányérnyaldosók díszes társaságának egyik-másik tagjától. A teljesség igénye nélkül, az utókor számára felsorakoztatok ide néhány fölöttébb tanulságos választ.

Index: Ön szerint meg kellene kérdezni az embereket, hogy rendezzünk-e olimpiát?

Bayerzsolt, 1 millióért udvari tollnok és véleményformáló: Nem.

Index: De miért nem?

Bayer: Csak.

Index: Aláírná az ívet? Jó lenne, ha megkérdeznék az embereket?

Gajdics Ottó, talpig szervilis, szintén udvari költő: Jó lett volna, ha megkérdezték volna korábban, igen.

Fazekas Sándor földművelésügyi izé: Nem nyilatkozok utcán így, menet közben, ne haragudjon.

Index: De mit gondol erről?

Fazekas Sándor: Azt, hogy nem nyilatkozok utcán, menet közben, azt gondolom.

Kerényi Imre, pitypangügyi kultúracsináló: Köszönöm, nem kérek, jó? Köszönöm szépen. Nem szeretnék magának nyilatkozni, jó? Magának se, ne haragudjon.

Index: De miért?

Kerényi: Nincs kedvem.

Schmidt Terrornagyasszonya Mariska kifogástalanul szőke hajkoronáját hátradobva, suhanva sunnyog ki a képből és szende szűz vigyorral hamvas orcáján mormol valamit a nem tetszik válaszolni? kérdésre. Valami olyasmit, hogy neki sincs kedve.

Mikola Kettősállampolgárság István, külügyi államtitkár: Nem ismerem, nem találkoztunk még – mondja az újságírónak, és fapofával elsétál a megismételt kérdés elől.

Fekete György, művészeti akadémikus: Nem kell (megkérdezni), olimpiát kell rendezni.

Index: Az emberek véleménye miért nem számít ebben a kérdésben? Az embereknek nincs közük ehhez?

Fekete: Az államnak van egy dolga, végzi.

Index: De mi van, ha az emberek nem akarják?

Fekete: Mi van, ha? Azt nem kérdezzük meg tőlük, hogy mit esznek máma ebédre, meg holnap? Ne hargudjon, az államnak van egy dolga, az végzi a dolgát.

Nos, kérem, megkülönböztetett undorral, megvetéssel és megütközéssel. Ha ehhez még hozzávesszük a miniszterelnök kordonokkal és autóbuszokkal elkerített gyávaságára rákérdező hvg-s újságírókkal szembeni magatartását ugyanennek a holdudvarnak (reggeli posztunkban írtunk erről), megint Matolcsy Rómeó erkölcsi pöcegödör karácsonyi bejglijének magaslataiban járunk.

Megint ott tartunk, hogy gátlástalanul nyomják a pofánkba azt, amit bár ezerszer megbeszéltünk, kétezredik alkalommal sem értik. Hogy teljesen mindegy, miről van szó – akár arról, hogy ha az újságíró kérdez, minimum megállunk, akár arról, hogy az olimpiához túl hülye a nép -, ezek szilárdan hiszik, hogy az emberek vannak értük, és nem ők vannak azért, hogy szolgálják az embereket. Akkora lendületben vannak az elvtársak és elvtársnők, hogy mindenütt csak a bajnak van a pofátlan sajtó...

SENKIT NEM ZAVART A KÜLÜGYBEN, HOGY VÍZUMMAL SEFTELNEK A MOSZKVAI KONZULÁTUSON

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.02.11.


Lázár Jánosnak is van Mészáros Lőrince; újraindul a belvárosi korrupciós per; megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok; Matolcsyék unortodox módon szedték meg magukat. A hét legfontosabb korrupciós hírei.Heti​ ​Top​ ​5​ ​-​ ​Átlátszó:


Interjú a Kétfarkú Kutyapárt elnökével, az olimpiai népszavazás kapcsán

Legközelebb a Mandinerbe szállhat be befektetőként Tombor András

Kőszeg Ferenc a beteg egészségügyről

Négyes metró: az adófizetők bűnhődhetnek a tenderek szabálytalanságai miatt

Kovács Gábor Lázár János Mészáros Lőrince

Heti​ ​Top​ ​5​ ​-​ ​magyar​ ​sajtó:

Nyomozást indít az ügyészség az I. kerületi ingatlanmutyi ügyében (Index)

Megszűntek a vagyonosodási vizsgálatok (MNO)

Újraindul a korrupciós per arról, hogy miért volt „500 ezer forint a fagyi” a Belvárosban (Direkt36)

Gyanús figurák jutottak schengeni vízumhoz a moszkvai magyar konzulátuson (Index)

Jól kerestek Matolcsyék furcsán lepasszolt cégeken (Magyar Narancs via 444)

A NÁCI NÉMETORSZÁG UTOLSÓ "MEGTORLÓ FEGYVERE"

HOGYAN  TÖRTÉNT? BLOG
Szerző: jtom
2017.02.11.


A hitleri Német Birodalom végóráiban több “csodafegyverről” pletykáltak a civilek csakúgy, mint a katonák. Legtöbbjük egy új, elképesztő erejű fegyvertől várták a már-már elvesztettnek látszó háború megfordításának lehetőségét.

A V-1 sugárhajtóműves pilóta nélküli repülőgép (Fieseler Fi-103) – ami tulajdonképpen egy korai robotrepülőnek tekinthető – nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ahogy az egyre kilátástalanabb háború végefelé bevetett V-1, úgy a V-2 (ejtsd: fau kettő) sem új fejlesztés volt, hanem egy a húszas évek óta tartó folyamatos munka eredménye

A közvélemény Wernher von Braunt tartja a rakétatechnika atyjának, ám neki is volt mestere. Hermann Oberth erdélyi születésű szász fizikus, aki a német Űrhajózási Társaság, Verein für Raumschiffahrt (VfR) egyik alapítójaként az ifjú von Braunnal számtalan kísérletet hajtott végre, elsőként a társaság székhelyén Breslauban (ma Wróclaw, Lengyelország), majd később Berlinben.

Oberth már nagyon korán kidolgozta a többlépcsős rakéta elvét, de ebben az időben még ennek megvalósításához nem voltak meg a technikai feltételek, így az aerodinamika mellett a hajtóanyag tökéletesítésén dolgoztak a legtöbbet. Az etanol vizes oldata és az elégésekor hozzáadott folyékony oxigén együttese hozta a várt legjobb eredményt...

TÚL A VALÓSÁGON

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.02.11.


Hölgyeim és uraim, kedves barátaim, illetve idén kedves barátaim nem volt, értesítenem kell mindenkit, hogy Orbán Viktor átlépte a Legvégső Határt. Eljutott oda, ahol még ember sohasem járt, túl van már nem csak az igazságon, az Trump, a Valóságon is, jövőre kéne vele forgassanak egy Star Trek-filmet, de ebben a különleges helyzetben lehet, hogy a film fogja őt forgatni.

A magyar kormányfő tegnap a Várkert Bazárt a csillagok közé emelte fél kézzel, egyenesen a Gamma kvadránsba, és fedélzeti rádióadója értelmetlen jeleket sugárzott közben, viszont legalább folyamatosan: a tegnapi, utolsó összefüggő üzenetét az egész magyar sajtó próbálja dekódolni, de nem lehet. Megállapíthatatlan, mit üzen a költő. Vagy elfogyott a fedélzeten az antidepresszáns, vagy Borg támadás érte a Várkert Bazárt és mindenkit asszimiláltak, élükön a parancsnokkal. Ez utóbbi különben már felszállás előtt is gyanús volt. Sorsok, életek múlhatnak az üzenet desifirozásán, de sajnos, a tudomány mai állása szerint ez lehetetlen.
A tudomány – így a nyelvtudomány is – ugyanis innen van a valóságon, a beszéd már messze túl.
Hogy csak a legkirívóbb részleteket emeljük ki:
„A jólét ellenére az Európai Unióban (EU) a jövő árnyékot vet a jelenre.”
Bizony, de csak, ha a háta mögül süt a Nap. Fordított esetben a jelen árnyékolja be a jövőt. Különben pedig miféle árnyéka lehet egy fogalomnak?
Ezzel szemben Magyarországon „a holnap nem vet árnyékot a mára”. Na ja, kérem, töksötétben árnyék sincs.
„A holnap miatt nincs okunk idegeskedni, a családok talpra fognak állni és anyagilag is össze fogják szedni magukat. Ha mindenki rendesen elvégzi a munkáját, betartjuk a törvényeket, nem lesz baj, és minden évben mindenki előre léphet.”
Neki nincs is oka, az már biztos. És tetszik mondani, lesz egy adott nap az istenadtának, külön kijelölve az előrelépésre? Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére?
„A magyar takarítónőket, útkaparókat, rakodómunkásokat, culágereket és napszámosokat a jövőben is tisztelni kell; egy nemzet és egy ország vagyunk, nekik is megvan a helyük a mi közös jövőnkben.”
A magyar munkásosztály alázatosan, levett kalappal a kezében köszöni, hogy neki is van helye, és érdeklődik, hogy ha nem lenne, akkor ki a jófene dolgozna példának okáért? Tetszik tudni, az a kellemetlen, nehéz dolog, amit muszáj...

ÚGY SZERETNÉK MÁR VALAMI MÁST!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.02.11.


Valami jobb munkát. Valami szebb lakást. Valami extra nyaralást. Valami csoda folytán sokkal több időt magamra. Valami egyéni stílust. Valami saját projektet, ami igazán rólam szól. Valami önazonosabb működésmódot. Mi az a valami egyáltalán? Fogalmad sincs? Négy egyszerű támogató kérdés az önelemzéshez és a válasz megtalálásához.

Időről időre arra biztatlak titeket, hogy tegyetek fel kérdéseket magatoknak és őszintén válaszoljátok meg. Mert ha szánsz rá egy kis időt és fókuszálsz egy kérdésre, számba veszed a lehetőségeket és közben figyelsz magadra, a saját érdekedre + a saját valódi vágyaidra, akkor lehet, hogy megszületik egy olyan válasz, ami motorja lesz egy döntésnek, egy cselekvésnek, egy változásnak.

Egyedül leülni és kérdésekre válaszolni magunkban nem mindig könnyű: van, akinek segít, ha leírja a válaszokat, de még jobb, ha valakinek ki is mondhatod, valakivel meg is beszélheted a válaszaidat! A pároddal vagy a barátnőddel a szokásos csevegős beszélgetés megújítása lehet egy-egy ilyen "fejlesztő beszélgetés". A lényeg, hogy a hallgató fél valóban elsősorban hallgató legyen, ne vágjon a szavadba és ne akarja helyetted kimondani a válaszokat. Hagyja, hogy te mondd ki a saját válaszaidat, és ne minősítse azokat. Aztán szerepcserével is el lehet játszani ugyanezt: rengeteg új dolgot tudhatunk meg így a másikról, némi tudatosságot ugyan igényel, de egyfajta társasjátéknak is fel lehet fogni ezt a játékot...

TE INKÁBB NE MENJÉL EL DOLGOZNI...

444.HU - FEMINFO BLOG
Szerző: Feminfo
2017.02.11.


Lenne kölcsön egy ezresed? Mert hát kiváltanám Pannim receptjét, de Csabi nem hagyott rá pénzt. Nem. Tudod, hogy nincs kártyám. Csabi szerint nem éri meg, ott a kártyadíj, elég egyet fizetni és ő úgyis mindig ad eleget a hónapra. Jobb is, így, mikor még volt folyton összeszorult a gyomrom, hogy mikor meglátja az sms-t dühös lesz minek költöttem. Szerinte buta vagyok hozzá. Persze, hogy emlékszem, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán diplomáztam, de akkor is. Meg kijövök így is. Hát igen, szüleimtől karácsonyra. Rég kellett már egy kabát. Csabinak munkába kell, persze, hogy megvette, ott azért nem számított az ár. Nem, én nem megyek vissza. Igen, hívtak, de Csabi szerint sokkal értékesebb, ha itthon vagyok. Amúgy is a közös számlára menne az a pénz is, arra ami az ő nevén van. Ahhoz meg mondtam: se kártyám, se netbankom. Na, a recept. Most megcsúsztam, nem tudhattam, hogy Panni lebetegszik. Nem, dehogy, figyelj, nekem így jó, hát nem is vagyok kiszolgáltatott. Most szombaton nem tudunk menni. De igen, ő sítúrán lesz, mi majd találkozzunk, ha újra lesz miből kicsit tankolnom. A tanfolyam? Nem azt lemondtam, felesleges pénzkidobás. Nem köszönöm, csak a receptre, de Csabinak ne szólj, dühös lenne

Figyelmes, először csak átvállalja a számlák ügyintézését, aztán egy nap már minden pénzügy felett csak ő rendelkezik

Ha egy kapcsolatban az egyik fél sakkban tartja a másikat, ha a pénzt arra használja, hogy ellenőrizze, kontrollálja, ha az anyagiak megvonásával fenyegeti az pénzügyi bántalmazás. Ez önmagában is a családon belüli erőszak egy formája. Talán még rejtettebb, mint a bántalmazás más megnyilvánulásai, és gyakran kísérője is azoknak.

A pénzügyi visszaélés komoly, és valószínűleg elég mindennapos ügy. Nem csak azért, mert ha nem kísérője, akkor is gyakran az első jele, vagy előfutára az érzelmi és fizikai bántalmazásnak. Manipuláció, ami az anyagiakon keresztül rombolja le a másik fél függetlenségét.

Viszont totál szürke zóna.
Hogy egy pár hogy intézi pénzügyeit, ki és mit fizet, ki vesz fel hitelt, ki mennyit keres és azt hogyan osztják be, ideális esetben alapos megbeszélés tárgya, konszenzuson alapul és a végeredmény, hogy bárhogy döntenek is, de egyik fél sem szorul háttérbe, vagy kényszerül feladni önállóságát.

Amikor viszont nem ez a helyzet, az nagy baj...

AGGÓDHATUNK A NYUGDÍJUNK MIATT

PÉNZ BESZÉL BLOG
Szerző: VÁGÓ ATTILA
2017.02.11.


Hogy kinek mennyi nyugdíj számít vállalhatónak vagy elégségesnek, magánügy. A legtöbbet hallott szakértői vélemény szerint az állami nyugdíj mellett minimum 20-40 millió forintnyi megtakarításra lehet szükségünk ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulást követően is a korábbi életszínvonalunknak megfelelő szinten tudjunk élni.

A szakemberek szerint ehhez elengedhetetlen, hogy havonta minimum 15-20 000 forintot, hozzávetőlegesen a nettó átlagfizetés 10-15 százalékát tegyünk félre éves 4-5 százalékos nominális hozamot feltételezve. Bármennyire is képtelenül hangzik, de bizonyos szempontból még ez az összeg is kevés.

Ha ugyanis azt vesszük alapul, hogy jelenleg az átlagnyugdíj – amit most az egyszerűség kedvéért kezdő nyugdíjként értelmezünk – a nettó átlagkereset 64 százalékát teszi ki, és úgy számolunk, hogy ez az arány 40 év múlva akár le is feleződhet, tekintve, hogy fokozatosan romlik a gazdasági függőségi ráta, miközben a bérek is várhatóan kétszer gyorsabban fognak nőni, mint a jó esetben csupán reálértéken tartott nyugdíjak, a szakemberek által javallott összeg minimum kétszeresét, azaz a havi nettó kereset legalább 20-30 százalékát volna tanácsos félreraknia az állami adókedvezmények jóváírását is figyelembe véve annak, aki a mostani bér/nyugdíj arányt tartani szeretné a nyugállományba vonulása időpontjáig, sőt, az utána következő 25 évben is.

Így már tagadhatatlanul sok pénzt lehetne megtakarítani a nyugdíjkor előtt, de az átlagkeresettel rendelkezők számára ez nyilván aligha megvalósítható. Nekik leginkább csak az állami nyugdíj ígérete marad, csakhogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer hosszú távú kilátásai mai szemmel nézve kétségbeejtőek, főleg a mai huszonévesek szemszögéből...

BOTKA LÁSZLÓNAK NINCS ÉRDEMI KIHÍVÓJA, S OTT VAN NEKI SZEGED AJÁNLÓLEVELE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2017.02.10. A Gyurcsány-dilemma jelentőségéről.

Régóta vita tárgyát képezi a 2014-es összefogás pártjainak politikusai és támogatói körében, hogy milyen szerepet játsszon Gyurcsány Ferenc az Orbán-rezsimmel szemben kialakítandó pártközi együttműködésben. A „Gyurcsány-dilemma” két szempont összeütközéséből áll. Az egyik, hogy a volt miniszterelnök pártja, a DK megkerülhetetlennek látszik a jelenlegi ún. demokratikus oldalon. A DK jelentőségét nem is igazán az MSZP-hez legnagyobb jóindulattal is csak közelítő támogatottsága illusztrálja, hanem sokkal inkább az országosan kiépített szervezete, elkötelezett tagsága és nem kevésbé elszánt szavazótábora. A kvótakampány kapcsán például láthattuk, hogy a DK szavazói sokkal nagyobb arányban követték pártjuk bojkottpárti álláspontját, mint az MSZP-sek; ez pedig vélhetően több százezer fix szavazót jelent a DK részéről bármilyen ellenzéki együttműködés számára.

Másik oldalról viszont a párt szívét és lelkét jelentő Gyurcsány Ferenc egyben hazánk egyik legelutasítottabb politikusa, sőt politikai szimbóluma. A Republikon Intézet egy tavaly augusztusban publikált kutatása szerint a Gyurcsányt bármennyire, de támogatók aránya a teljes népességben 23,9 százalék volt (valamivel kevesebb, mint a jelenlegi baloldali szavazótábor), míg az őt elutasítóké 57,5 százalék – ezek a 18 vizsgált politikusnál mért legrosszabberedmények. Komoly ballasztot venne a nyakába egy ellenzéki összefogás Gyurcsány személyével – hangzik a Gyurcsány-dilemma második szempontja, amely a DK említett előnyeivel összevetve láthatóan komoly fejtörést okoz az ellenzéki közösségnek.

A dilemmát újabban a miniszterelnök-jelölti posztra bejelentkező Botka László is fölvetette, az együttműködés föltételéül szabva, hogy Gyurcsány ne szerepeljen a közös listán, mert „azokkal, akikkel a rossz emlékű, 2010 előtti kormányzást azonosítja a választó, nem lehet nyerni”. Pár hónappal később Gyurcsány az évértékelőjében, illetve utána több interjúban is kifejtette, hogy úgy tudja, Botka szavait később tettek is követték: Lengyel László közreműködésével háttéregyeztetések indultak meg, hogy a DK-n kívüli demokratikus pártok valahogy leválasszákGyurcsányt a DK-ról, föloldandó az előbb vázolt dilemmát...


MIÉRT ISZONYATOSAN KÁROS A "SAJÁT LAKÁS" ESZMÉNYE ÉS A KORMÁNY ERRE ÉPÜLŐ POLITIKÁJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.02.11.


Az utóbbi hónapokban több újságcikk jelent meg a magyarországi ingatlanpiaccal kapcsolatban. Ezek egy része a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) idei várható „berobbanására” helyezi a hangsúlyt, mások a lakásépítések és ezzel együtt az építőipar várható növekedésére koncentrálnak. Megint mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingatlanárak hirtelen növekedése miatt a saját lakáshoz jutás minden támogatás és bővülő kínálat ellenére sokak számára még elérhetetlenebbé vált. Eddig azonban kevés szó esett a lényegről.

Lehet örülni, hogy a CSOK-kal a kormány nagyvonalúan támogatja a lakáshoz jutást (főleg a három és több gyermekes családok esetében), és élénkíti a lakáshitelezési piacot (másfélszeres növekedés 2016-ban). Vagy lehet éppenséggel kritikával illetni a CSOK-ot, mert (akárcsak a családi adókedvezmény) a tehetősebbeket segíti – ráadásul őket is kurtán-furcsán, hiszen rövidtávon a keresleti növekedés árfelhajtó hatással bír. (Innen nézve válik érdekessé az is, hogy a KSH 2012 óta nem szerepelteti a fogyasztói árindex mérésben (ez az infláció számítás) a lakásbérleti árak változását, ezért az elmúlt évek árrobbanása az albérleti piacon nem is jelent meg az árindexben.)

Lehet örvendezni, amiért beindultak (végre) a lakásépítések, és hosszú évek után először jelentősen megnőtt a kiadott építési engedélyek száma, és lehet attól félni, hogy mi lesz a 2018-19-re felfutó termelési kapacitások sorsa, ha megtörik a keresleti oldal lendülete. Lehet hideg fejjel számolni ilyen és olyan hatást a GDP-re, foglalkoztatásra, költségvetési egyenlegre. És lehet persze kormányzati sikerpropagandát csinálni a számokból.
Minden elemzés és fejtegetés felszínes marad azonban, amíg nem érinti a lényeget. A lényeg pedig az Orbán-kormány lakáspolitikája. Pontosabban annak ideológiai-világnézeti magva, ami megmagyarázza a kormány intézkedéseit, beleértve az első Orbán-kormány hitelkamat-támogatási rendszerét, a második kormányzás jelzáloghiteles-devizaadós mentő politikáját és a jelen intézkedéseit (CSOK)...

A HAZAI PÁLYA HÁTRÁNY - MENNYIBE KERÜL ÉS MENNYIT HOZ AZ OLIMPIA?

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Berlinger Edina
2017.02.09.


Rohanjon aláírni, ha nem akarja, hogy még az unokája is adósrabszolga legyen.

Ezen a héten – s csupán erre az alkalomra, egyetlen írás erejéig – változtatunk állandó publikációs gyakorlatunkon, s már a megjelenés hetében közzé tesszük aktuális nyomtatott kiadásunk egyik legfontosabb cikkét. Tesszük ezt azért, mert meggyőződésünk szerint a 24. órában érkezik a figyelmeztető szó.

Szerzőnk aprólékos gonddal okadatolt, valós számadatokon alapuló, pontos számításokat prezentáló írása ugyanis arra a dermesztő eredményre jut, hogy a budapesti olimpia megrendezése menthetetlen gazdasági katasztrófahelyzetbe sodorná Magyarországot.

Lapunk nem titkolt szándéka e rendkívüli közléssel, hogy olvasóinkat az olimpiai népszavazást követelő NOlimpa-beadvány aláírására serkentse, mert meggyőződésünk, hogy egy ekkora kiadás vállalása közös döntést igényel.

A személyes pénzügyekkel foglalkozó kézikönyvek szerint a szegényekre leselkedő egyik legnagyobb veszély az, hogy amint pénzhez jutnak, zsigeri impulzusok hatására rögtön elszórják értelmetlen presztízsjavakra. Minél szegényebb valaki, annál nagyobb késztetést érezhet arra, hogy látványos költekezésbe kezdjen (plazmatévé, legújabb okostelefon, márkás tornacipő stb.) – félretéve minden józan megfontolást. Ez persze katasztrofális pénzügyi következményekkel jár, hiszen nem marad pénz az igazán fontos dolgokra, egyúttal a szegénységet is bebetonozza.

Hasonló csapdába kerülhetnek a szegény, nagy álmokat dédelgető, de viszonylag kevés önismerettel és önuralommal rendelkező kis országok is, legjobb példa erre Magyarország esete az olimpiával. A kézikönyvek mindenesetre azt tanácsolják, hogy a nagyobb beruházásokról semmiképpen ne döntsünk egyedül, gyorsan és érzelmi alapon. Ezzel az írással a közösségi, átgondolt és észérveken alapuló döntéshozatalt szeretném támogatni azzal, hogy áttekintem a tervezett budapesti olimpia pénzben kifejezhető költségeit és bevételeit. Az olimpiához kétségkívül számos olyan hatás is kapcsolódik, ami meghatározó lehet mind az érzelmi viszonyulás, mind a racionális döntéshozatal szempontjából, de csak nehezen vagy egyáltalán nem számszerűsíthető (országimázs, hazai pálya előnye, környezetrombolás, korrupció stb.). Ezeket a kérdéseket most félretesszük...HETILAPSZEMLE: MATOLCSYÉK ÉS A STRÓMANOK, A JÓL FIZETETT FIÚ ÉS A DRÁGA KONCESSZIÓ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2017.02.11.


Ha lettek volna kétségeik, hogy Matolcsy György környezetében a közpénz könnyen és gyorsan elveszti közpénzjellegét, hamar elolszlik a Magyar Narancs eheti tényfeltárása nyomán. A sztori lényege, hogy Matolcsy ismerősei minimális tőkével bt-ket alapítottak, melyek néha közbeszerzések révén, néha más úton-módon több tízmilliós bevételeket produkálnak, nagyon komoly nyereségrátával. A nyereség a cégekben marad, majd fillérekért Matolcsy György rokonságához kerülnek, bennük súlyos, közpénzből származó milliókkal.

A lap által bemutatott két cég még az első Orbán-kormány alatt alakult, és ekkor is kezdett meggazdagodni, nem utolsó sorban olyan megbízásokból, amiket a Matolcsy által vezetett gazdasági tárcától kaptak. Az egyik cég például, az Euroturism Kutató és Tanácsadó Bt. 2001-2002-ben 107.5 milliós árbevétel mellett 80,5 milliós üzemi eredményt és 64,1 milliós adózott eredményt produkált. Ez a 100 ezer forinttal alapított cég 2005-ben 100 ezer forintért került Matolcsy Gyöngyi, és egy-két áttételen keresztül Matolcsy Ádám György kezébe.

A cégben ekkor 37,1 millió forint állt értékpapírban, 10,5 millió készpénzben. Százezerért elég jó üzlet 50 millió, közpénzjellegét elvesztett forintot venni.

Hasonló az Ú-T Eurocon története is. A Narancs bemutatja a strómanokat is, akik a filléres, de hatalmas eredményeket elérő bt-ket működtették, majd adták el fillérekért Matolcsy rokonságának. A cégek egyébként a Fidesz pártalapítványától is kaptak komoly összegeket, ami szintén közpénzből gazdálkodott a szűkös ellenzéki években.

Havi bruttó 2,3 millió forintért ügyködik az édesapjáról elnevezett tudásközpont élén Antall Péter, aki azzal került reflektorfénybe, hogy elbocsátotta jogász kollégáját, mert az kiállt egy munkatársuk mellett, aki lájkolni mert az olimpiarendezésről szóló kezdeményezés Facebook-oldalát.

Az Antall József Tudásközpont Alaptvány évente hatszázmillió forint állami támogatásból gazdálkodik – derül ki a nyomtatott HVG írásából. Az alapítvány gazdálkodásáról mindenesetre sokat nem lehet megtudni, nyolc év alatt ugyanis csak kétszer adtak le eredménykimutatást, miközben 2012 óta már több mint kétmilliárd forint állami támogatásban részesültek...

A SEFT DOKTRINA

TOVÁBBI EGY BLOG ÉS KÉSZ
Szerző: Kész Zoltán
2017.02.10.


Emlékeznek még a baltás azeri gyilkosra, akinek a kiengedésével sikerült magunkra haragítani egész Örményországot, míg a másik oldalon természetesen nem nyertünk semmit, csak a szégyent?

A hírhedt, 2012-es incidens előrevetítette a fordulatot, amelynek során a miniszterelnök az erkölcsi megfontolásoktól szigorúan mentes kupeckedésben találta meg a XXI. századi magyar külpolitika fő csapásirányát. Mint tudjuk, a lótolvaj-filozófiát amúgy is nagy becsben tartja:

Ennek megfelelően 2014 után a Külügyminisztérium környékéről eltakarították a szakemberek nagyobb részét, mert akadékoskodásukkal csak zavarták a vadkeleti nyitást és szövetségeseink elárulását. Meg kell hagyni, hogy izgalmas folyamatok indultak be a Bem tér háza táján. Rejtő-regényekből ismerős, valószínűtlen figurák bukkantak fel a közpénzes posztok közelében, a KÜKÜM komplett futsal-csapatokat igazolt le, és a magyar diplomácia boszorkánykonyhája olyan emelt szintű intellektuális fészek lett, mint egy fidelitasos wellness-disznóvágáséjjel egy után.

Minden nagy államférfi nevéhez fűződik egy új doktrína, egy saját külpolitikai stratégia. Kissingerhez a pingpong-diplomáciát, Helmut Schmidthez a keleti enyhülést kötjük, Szijjártó Péternek pedig azt dobta a sors és a saját igyekezete, hogy a főnöke koncepcióját valósíthassa meg, az úgynevezett Seft Doktrínát.

Ez az új, unortodox megközelítés alapvetően egy "export-import" - tehát általános, mindennel ügyeskedő, a szürke- és a feketegazdaság között billegő - garázscég profiljához hasonlítható. Deklaráltan új modell: az értékrendet elsöprő, nyers üzletkötői. Adnak-vesznek: mikor mit. Például letelepedési kötvény (a Rogán-kötvények hivatalos neve) éppúgy van az értékesítendő portéka között, mint uniós érdekképviselet, aztán vagyontárgyak, úgymint kastélyok, de akad a vitrinben energiafüggés, atomerőmű építési joga, tessék, csak tessék, mindenkinek jut a keresztapai jóváhagyás és gyűrű-csók után, kettőt fizet, hármat kap, akció. Azonban a nagy boltolások közül is kiemelkedőek a kereskedőházak ügyei, amelyeknek zűrös figuráiról napról napra megtölthetők a bűnügyi hírek...

EGY FONTOS RÉSZLET ORBÁN BESZÉDÉBŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.02.10.Az elemzők valamilyen általam nem ismert okból kifolyólag nem foglalkoztak Orbán Viktor évértékelő beszédének egy fontos részével, pedig ez sokat elárul a miniszterelnök filozófiájáról.

- A történelem mi magunk vagyunk, nem szeretjük és nem is tűrjük, ha mások akarják nekünk megmondani, mi végre is vagyunk a világon, mit, hogyan és miért tegyünk, vagy ne tegyünk, gondoljunk, vagy ne gondoljunk - mondtam az imént, és komolyan gondoltam.

A történelem mi magunk vagyunk, konkrétan én, és egyáltalán nem tolerálom, hogy ti bármit is gondoljatok bármiről. Tizenkilenc éve még nem voltam milliárdos, a lányom sem volt milliárdos, a vejem még a kis pöcsét vakargatta, de már akkor sem szerettem, ha belepofáztak abba, hogy.... Bármibe. Csányikám, ne röhögj, te is csak addig vagy milliárdos, amíg én engedem, sokat röhögsz, mehetsz a Similaja mellé Taktaharkányba kacsát etetni.

Te meg, lila öltönyös majom, hol is vagy te polgármester, rendeltél a Lóritól kézilabdapályát a leánygimnázium elé? Nem rendeltél. Akkor mi a faszt is keresel te itten? Dobja már ki valaki. Köszönöm. Kit kell itt megdugni, hogy az ember kapjon egy féldeci barackot, mozgasd már lottyadt segged Andy, azért kaptál tegnap is egy kaszinót tőlem, hogy itt álljak a sok barom előtt szomjasan, na azért. Mária, drága Mária, iszonyúan rondának tetszik ma lenni, még a sok évi átlagnál is rondábbnak. Fogjátok már be, igen, befelé se beszélgessetek, üres tekinteteket akarok látni, Mária a kegyedét még üresen sem, egyenesen ül, idefigyel.

Magyarország egyre jobban él. Na, miért rúgtam le a vesédet te kis szemüveges csibor? Mert vigyorogtál, bent a fejedben vigyorogtál, ott sem vigyorogsz, azért a kétmillióért, amit havonta kapsz tőlünk, lelkes pofát vágsz, jegyzetelsz, bólogatsz hülyén. Igen, jobban él az ország, ha azt mondom, hogy jobban él, akkor jobban él, csak nagyon csendesen él jobban, rettentően csendesen, kap majd egy olimpiát, nem lesz olcsó, most tényleg kell a pénz, akarok venni egy kibaszott yachtot Vlagyimirtől a tavamba Aligára.

Mi a szart akar ez az ország? Kapott heti kilenc tornaórát? Kapott. Kapott parizeres kenyeret az elfekvőben? Kapott. Nem mindennap, de péntekenként. Nálunk a legmagasabb az órabér Európában? Határozottabban bólogass te kecskekényeztető, mert orrba talállak vágni. Nálunk. Jövőre pedig kijutunk a futball-világbajnokságra, talán nem az egész ország, de én biztosan...

Ő URALKODÓNAK KÉPZELI MAGÁT, EZ VAN, EZ EGY BETEGSÉG - MONDTA JUHÁSZ PÉTER TEGNAP

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.02.11.


Nem maradt el a füttykoncert – tisztes távolságban Orbán Viktor évértékelőjétől.

„Míg a miniszterelnök odabent a csillagokat is lehazudja az égről, válogatott közönsége, udvartartása pedig mindehhez fenntartások nélkül tapsol, mi odakinn bátran, kérlelhetetlenül és hangosan füttyben mondjuk el az igazságot. Gyere te is, adjunk együtt évértékelő füttykoncertet Orbán Viktornak” – így hirdette tegnapi demonstrációját az Együtt, de nagyon közel nem kerülhettek Orbán Viktor évértékelő beszédéhez.

Ahogy azt a hvg.hu írta, „a Vártkert Bazár főbejáratát látszólag szándékosan takarta ki három piros busz a rakpartról bámészokdó járókelők és fotósok elől. A járművek előtt és mögött ráadásul az esemény cateringjét végző teherautók parkoltak. Ahogy azt előre tudni lehetett, 5000 négyzetméteren zárták le a miniszterelnöki évértékelőnek helyet adó bazár környékét. A Lánchíd utca mindkét oldalon le volt kerítve, és kordonsáv zárta el a járókelőket és a tüntetőket a villamossínek vonalában”.

Ezeken az képeken a füttykoncertet tekinthetik meg.

A NER BÖLCSEINEK JEGYZŐKÖNYVEI ORBÁN ELŐADÁSÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.11.


Orbán évek óta a Cion bölcseinek jegyzőkönyveihez hasonló összeesküvés-elméleteket ad elő. Korábban ilyenekkel csak a Fehérlófia nevű náci könyvesbolt kínálatában és a Gede Testvérek kiadványaiban lehetett találkozni. Ezek régi náci elméletek, amelyek lényege, hogy a nemzeteket szétverjék, gyengítsék, hogy egy nemzetek fölötti globalista hatalom uralkodjon fölöttük. Erről szólt a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című antiszemita pamflet.

Idei önértékelő beszédében Orbán a korábbaiknál is egyértelműbben vázolta fel a világgal szembeni világ-összeesküvés részleteit, amelyek megegyeznek ezekkel a klasszikus zsidó világ-összeesküvésekkel. Azt állította, hogy meg kell küzdeni a nemzetközi szervezetek felerősödő aktivitásával, az átláthatatlan külföldi befolyásolási kísérletekkel. Mint mondta, nemzetközi szervezetek fizetett aktivistáiról és magyarországi irodáiról van szó, “itt nagytestű ragadozók úszkálnak a vízben, ez itt Soros György határokon átnyúló birodalma”.

A nagytestű ragadozó a zsidó üzletember, Soros György, aki a nyitott társadalom hirdetője és támogatója. A “nyitott társadalom” maga a globalista világrend, amely a nemzetek ellen támad és a nemzetek fölötti uralomra tör. Ha “a szerencsétlen, későn ébredő európai polgárok” mégis csak a sarkukra állnának, rájuk zúdítanak néhány millió, más vallású, más szokású migránst” – tette hozzá. Szerinte “így jött létre a világtörténelem legbizarrabb koalíciója az embercsempészek, a jogvédő aktivisták és az európai csúcspolitikusok között arra, hogy tervezetten ideszállítsanak Európába sok millió migránst”.

Orbán nincs egyedül ezzel a véleményével. Vessük össze az általa elmondottakat az alábbi idézettel: “a menekültáradatot cionista háttérhatalmi erők irányítják. Elég megnézni a zsidó származású szakértőkkel kitömött jogvédő szervezeteket, akik pénzzel, élelemmel és ruhákkal látják el a beözönlőket. Ők a jogokra hivatkoznak, a háttérben viszont sokkal sötétebb tervek lappanganak, melyeket a zsidóságnak a szabadkőművességgel összefonódott rétege próbál megvalósítani.”...

ÍGY ISMERHETED FEL AZ ÁLHÍREKET

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2017.02.09.


A híreket hamisító közszolgálati média világában, illetve Habony Árpád, a nyomuló fideszes média és az orosz álhírportálok korszakában, különösen fontos üzenettel állt elő az International Federation of Library Associations and Institutions (A Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége). Nagy Ádámnak köszönhetjük az alábbi dokumentum magyar nyelvű fordítását. Fontos ezt mindannyiunknak a demokratikus ellenzéki oldalon is szemelőtt tartani, hiszen előfordulhat, hogy a jogos felháborodás a Nemzeti Együttműködési Rendszer valamelyik gaztette vagy pökhendi korrupciós gyakorlata miatt végül olyan írást szül, amelyben több az érthető szenvedély mint az ellenőrizhető tény. Ráadásul az is igaz, hogy általában a visszafogott fogalmazás hatékonyabb mint a túlfűtött opprobrium. Mindannyian beleeshetünk ebbe a hibába, ezért is érdemes erre figyelni. De mindenekelőtt fontos ez a dokumentum azok számára, akik csak kormánypárti forrásból tájékozódnak és akik a példákkal és tényekkel alátámasztott kritikát a regnáló párt éppen menő retorikai fegyverével csapják el: sorosozással, a nyugatozással, hazaárulózással, vagy ami éppen a napi menün szerepel.

ÉS EZ NEM VALAMI LÁBSZAGÚ POÉN, HANEM A VÉRES VALÓSÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.10.Bár a gyorsjelentést lenyomtuk a nap legkínosabb eseményéről még akkor, frissen-melegen és gyorsan, kénytelen vagyok visszatérni a Lego Duce ma délutáni posztreális-szürreális, egyben fölöttébb kétségbeejtő performanszára, amit volt szerencsém a Migráns1 jóvoltából látni és hallani.

Harrach mellkasára omló feje, Mocsai Lajos elcseppenő nyála, Semjén Zsolt szerelmes tekintete, Bakondi elvtárs kaján vigyora, Széles Gábor bárgyú tekintete, a puccba öltözött nénik és bácsik, fiatalok és idősek ájtatos-elismerő-elégedett röfögése egy-egy szégyellnivalóan lábszagú dakota bölcsesség hallatán… a szokásos nemzeti groteszk. A vezér szónokolt. Korábbi, már akkor is hugyosra csépelt szövegeinek unalomig ismételt részleteit egyszerűen hátborzongató volt hallgatni. Valójában már ahhoz sincs kedvem, hogy elhangzott faszságait az ezelőtt 5-10-20 évvel ezelőtti, homlokegyenest ellenkező igazmondásaival összevessem. Pedig soha nem érnék a végére.

És bár egy szaros évértékelő (?) egyáltalán nem annyira fontos, mint amennyire mi jelentőséget tulajdonítunk neki, az hogy tragikus a helyzet, és kurva nagy baj van, az nem kifejezés ahhoz képest, amit hallottunk, és ami felé ez az eszelős vadbarom az országot vezeti. Ha jó kedvemben lennék azt is leszarnám, hogy – szándékosan, hergelésből, ahogy szokta – a suttyó, félművelt és bukott plagizátor Schmitt Pált csakazértis elnökurazta és mindenki más előtt köszöntötte.

Ha jó kedvemben lennék, röhöghetnék azon is, hogy a miniszterek elnöke olyan beszédet nyomott le, mint Ceausescu elvtárs a tetszőleges kommunista pártkongresszuson cirka 40 évvel ezelőtt, ahol nem volt olyan alkalom, hogy ne hangzott volna el: túlteljesítették az ötéves tervet. Volt, amikor a tízéveset is. Az ország meg nélkülözött, fázott, döglődött a sötétségben. A szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Nem vagyok jókedvemben, ezért nem tudok röhögni.

Mint ahogy azon sem – és az egy órás óbégatásból emeljük ki csupán ezt -, hogy Orbán szerint a történelem beintett a liberális világrend híveinek, a globalistáknak, az ő média-siserehadainak és azok tulajdonosainak. 2016 beintett a gőgös felsőbbrendűségnek, a pénz, a globális média, világkormányzás és nyitott világtársadalom híveinek is. A liberális felfogás szerint a nép veszélyes a demokráciára...

EGY ÉVÉRTÉKELŐ NYOMÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.11.


Nem akartam foglalkozni a magyar miniszterelnök évértékelőjével, ám miután elolvastam, mi mindenről volt szó (és mi mindenről nem), mégis arra gondoltam, pár gondolat erejéig érdemes kiemelni belőle azokat a pontokat, amelyek számunkra érdekesek lehetnek.

Ez már a 19. alkalom volt, hogy Orbán Viktor évértékelőt tartott, és bár elviekben ez egy országértékelő beszéd lenne, legalább annyi szó esett benne Európáról, és a világról, mint Magyarországról.

Kezdjük azzal, amiről nem volt szó: nem volt szó a külföldön élő magyarokról. Persze az a pár százezer ember nyilván nem olyan fontos, de ha már a Brexitet annyira dicsérte a magyar miniszterelnök (pedig a legutóbbi hírek szerint ezzel akár még azok a magyarok is megjárhatják, akik már most Nagy-Britanniában élnek), akkor talán egy vagy két mondatot érdemeltek volna a szigetországban, vagy éppen Európa más részén élők is.

De ha nem, hát nem...

EGY ÖRÖK BARÁTSÁG: AZ ORBÁN-KORMÁNY ÉS A MAGYAR TELEKOM ESETE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.02.10.


Újra a Magyar Telekom (MT) lett az állami intézmények mobilszolgáltatója. Az 5 milliárd forintot és nagyjából 200 ezer SIM-kártyát jelentő szerződést februárban írják alá, hacsak a bíróság nem ad igazat a pályázatból kizárt Vodafone panaszának.

Az Orbán-kormány és az MT kapcsolata igazi összezördülésekkel és kibékülésekkel tarkított, drámai fordulatokban bővelkedő teleregény. Az ágazatot sújtó távközlési különadó 2010-es bevezetése után még felocsúdni sem volt idejük a szolgáltatóknak, amikor 2012-ben a kormány telefonadót vezetett be, amelyet 2013-ban gyorsan meg is emelt. Igaz, hogy a 2010-es különadó a távközlési adó (telefonadó) bevezetése után 2013-ban kivezetésre került, de a szolgáltatók nem lélegezhettek fel teljesen. A perc alapú távközlési adó terhét a szolgáltatók a fogyasztókra hárították ugyan, de ezzel együtt is érezték (és érzik ma is) annak negatív hatásait (adminisztrációs terhek; árnövekedés miatti forgalomcsökkenés). A hazai telefonálási szolgáltatási árak eleve magasak, az adó nyilván nem csökkentésük irányába hatott...

ORBÁN HÜBRISZE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.02.10.


Csak emlékeztetném a felcsúti kisvasutast arra, hogy bármennyire is igyekezett egy megváltozott világról szövegelni, a Várkert Bazárban elhangzott pénteki felolvasásához legjobban a pár esztendővel ezelőtt elhangzott, általa szokás szerint ugyancsak felolvasott beszéd illik, amelyet most változatlan, eredeti formájában, frissítve mindenki emlékezetét, közreadok:

„A magyar ember szeretné tisztelni államát, számítani rá, bízni benne. De régi törvény: ha a hatalom azt akarja, hogy tiszteljék, tiszteletre méltónak is kell lennie.

Ám a mai hatalom nemhogy megakadályozná az állam lezüllesztését, de élen jár ebben. Semmibe veszi az évezredes íratlan szabályokat, ezeréves bástyákat támad, a törvények fölé helyezi magát, pártcélokra használja a rendőrséget, zaklatja és provokálja a békés, törvénytisztelő polgárait.

Napról-napra hordja össze a gyúanyagot, és közben a tűzzel játszik. Ma még rejtve van az emberi elme elől, hogy melyik napon ér véget a felelőtlen játszma, de azt minden világos elme látja, hogy a hatalom a végzete felé masírozik.

Bármennyi idő is teljék el végzete beteljesedéséig, a hatalmon lévők felelőssége nem enyészik el, nem esik ki az emlékezetből.

Egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni, a mi hazánkat sem. Nem lehet, nem lehet büntetlenül éllovasból sereghajtóvá silányítani. Nem lehet büntetlenül elfecsérelni azt, amit az emberek áldozatból, verejtékből és gürcölésből felépítettek. Felelni kell a törvénytelenül eltitkolt adatokért, a nemzetgazdaság tönkretételéért, a polgárok ellen elkövetett vétkeikért.

Önmagát ítéli el a nép, ha felmenti bűnös vezetőit. És mindenkinek, akit jogsérelem vagy bántalmazás ért, teljes körű elégtételt fog majd nyújtani a becsületét visszaszerzett és újra tiszteletre méltó magyar állam.

Magyarország gyengeségének forrása a hatalmat gyakorlók elkényeztetett, és kiváltságos klikkje, az új arisztokrácia. A történelmi magyar arisztokrácia java pontosan tudta, kiváltságos helyzete kötelezi, hogy vészterhes időkben védelmezze, ha kell, vérével is védje, békeidőben pedig gyarapítsa hazáját.

Kultúrát, tudományt, értéket teremtsen, kiváltságaival arányos felelősséget vállaljon. A mai új arisztokrácia kiváltságos klikkje épp az ellenkezőjét teszi: teljesítmény és felelősség nélkül élvez kiváltságokat...

HEVENYÉSZETT VÉDELEMBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.10.


Ötfrontos harcot kell vívnunk ebben az évben, hirdette meg helyzetértékelését a Vezérlő Fejedelem, hívei előtt tartott évértékelőjén.
A távolból a sok fütyülő hangja hallott, úgy látszott, ez az ötszáz fő stabilizálódott, gondolom ez a minimállétszám, mely ahhoz kell, hogy a média megmutathassa: ebben az országban demokrácia van, hiszen lám, ott az ötszáz fütyi, és sehol egy diszkréten kattogó géppuska.
Az öt front tulajdonképpen egy: az Unió ne akarjon belepofázni a dolgainkba, csak utalja a lóvét pontosan, megbízhatóan, hiszen láthatja: elköltésének bejáratott útja van.
Természetesen remek szólamok, népies kifejezések tarkították a beszédet, ami a maga nemében remek volt, hiszen az is művészet, hogy valaki a beszédében ne mondjon semmit...

TÖRVÉNYES JOGTALANSÁG

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.02.11.Gustav Radbruch jogtudósról már korábban írtam. Róla most azt kell megismételnem, hogy a Weimari Köztársaságban Gustav Stresemann szociáldemokrata kormányában volt igazságügyminiszter, majd a náci hatalomváltás után minden közéleti szerepléstől visszavonult. Radbruch volt az a személy, akit a 20. század négy legnagyobb jogtudósa egyikének tartanak számon. Az egyik leghíresebb tanulmánya 1946-ban íródott, címe ez volt: Törvényes jogtalanság és törvényfeletti jog. Az alábbi fejtegetéseim során két dolgot feltétlenül figyelembe kell venni: 1. Radbruch szociáldemokrata volt, 2. az idézett cikke már a nácik veresége után készült, és így tartalmazhatta azokat a gondolatokat, amelyet korábban a jogtudós nyíltan talán nem mert volna kifejteni.


Maga a cím önmagában egy hatalmas ellentmondást tartalmaz, hiszen ami törvényes, azt gondolnánk, hogy az jogos is. S fordítva: ami jogos, az egyben törvényesnek kell lennie, ha egyéb más feltételek is teljesülhetnek. Radbruch azzal indítja a cikkét, hogy a nácik két alapelve, tehát „A parancs az parancs!” és „A törvény az törvény!” közül csak az utóbbi érvényesülhetett korlátlanul, amelyben azonban a náci igazságszolgáltatás pozitivista felfogása mutatkozott meg. Ennek bizonyítására négy példát hoz fel, amelyek közül most csak egyet ismertetek. A thüringiai Nordhausen esküdtbíróságának egyik tárgyalásán életfogytiglani fegyházra ítélték Puttfarken igazságügyi tisztviselőt, aki korábban egy Göttig nevezetű kereskedőt feljelentett, mert még a nácik rémuralma alatt ezt írta fel egy helyre: „Hitler tömeggyilkos és háborús bűnös.” A kereskedőt a nácik kivégezték, de nem csupán az előbbieket hozták fel bűneként, hanem azt is, hogy külföldi rádióadókat hallgatott. Ezen a tárgyaláson a főállamügyész szerint a hitleri korszakban a törvényesség, az igazságosságra való törekvés és a jogbiztonság hiányzott a politikai büntető jogszolgáltatásban...