2019. február 12., kedd

A NÁCI JOGA - A MI JOGUNK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2019.02.12.


A gyülekezési jog fölszámolható, föl is számolták. De aki azt hitte, hogy ez szabadít meg a náciktól, súlyosan tévedett.

Tiltakozom a nácik gyülekezési jogának korlátozása ellen! Meggyőződésem, hogy mindenkinek ezt kellene tennie, akinek fontosak az alapvető politikai jogok. Alapvető politikai jogainkat, ebben az esetben a gyülekezéshez valót ugyanis nem a gyülekező náci veszélyeztetik, hanem azok, akik a miénkkel együtt az ő jogaikat is korlátozzák. Azok, akik a tavaly október elsején hatályba lépett gyalázatos 2018. évi LV. törvénnyel a gyülekezési jogot megsemmisítették.

Gondoljon bárki bármit a náci veszély nagyságáról, azt biztosan nem befolyásolja, hogy a világtörténelem legaljasabb tömeggyilkosainak hívei a "becsület napján", február 11-én a Várban gyülekeznek vagy a Városmajorban. Az viszont nem mindegy, hogy az orbánista önkényuralommal szembeni ellenállás a közfigyelem középpontjában álló helyeken mutatkozhat meg vagy esetleg a városszéli senkiföldjén. Ha egyáltalán.

Tavaly a Várban, a Kapisztrán téren gyülekezhettek a nácik. Idén ezt megtiltották nekik. Ezzel az indoklással: "Megállapítható, hogy a megemlékezések szélsőséges nézeteket valló csoportokhoz kötődnek. A rendezvények lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azok tartalma, zenei betétek stílusa, résztvevők megjelenése önmagukban és összességében is alkalmasak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására a köztudomásúan országos jelentőségű történelmi emlékhelynek minősülő Kapisztrán téren." Ez az indoklás nem a nácikra vonatkozik, hanem mindenkire, akit szélsőségesnek, félelemkeltőnek minősítenek.

Kit nem lenne képes ilyennek minősíteni Pintér Sándor rendőrsége, ha arra utasítják? A bíróságok meg most kerülnek éppen abba a helyzetbe, hogy mindenre utasítható alakok ítéljenek az ilyen ügyekben.

De nincs is szükség nagyon vad minősítésekre. A hatályos gyülekezési törvény szerint: "A gyülekezési hatóság a bejelentés beérkezésétől számított 48 órán belül a gyűlésnek a bejelentésben megjelölt helyszínen vagy időpontban való megtartását megtiltja, ha az egyeztetést követően rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár, és a közbiztonság, a közrend vagy mások jogainak és szabadságának védelme… enyhébb korlátozással nem biztosítható. A közrendet veszélyezteti az is, ha a felhívás, illetve a gyűlés /…/ a közlekedés rendjének sérelmével jár. Mások jogainak és szabadságának sérelme különösen, ha a felhívás, illetve a gyűlés – az alkalmazott technikai eszközök, időtartama miatt – alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogának korlátozására."

Egyszerűen lehetetlen olyan gyűlést tartani, melynek betiltására a fentiek szerint ne lehetne "törvényes" okot találni. Ettől kezdve minden megtartható gyűlés – a hatalom bármikor megvonható kegye.

A gyülekezési jogot megsemmisítő törvény ellen minden esetben tiltakozni indokolt, amikor azt bármilyen gyülekezés betiltására vagy eltérítésére alkalmazzák.

Hogy jutottunk idáig?

Úgy, hogy valamennyi jelentős politikai erő rátévedt a gyülekezési jog korlátozásának csúszós lejtőjére:...

EZT MÁR TÉNYLEG NEHÉZ ELHINNI: A CEU UTÁN SZÉCHENYI MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIÁJÁT IS A LEVESBE APRÍTANÁ A KORMÁNY

444
Szerző: Tbg
2019.02.12.


Lehet, hogy nem is megérteni nehéz, mit akar pontosan a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), hanem elfogadni. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy átalakítás címszó alatt a kormány egyszerűen szétveri a magyar tudományos élet legfontosabb szereplőjét, az 5000 főt foglalkoztató akadémiai kutatóhálózatot.

A folyamat tulajdonképpen tavaly nyár óta zajlik, de csak az elmúlt két hónapban vált világossá a tudományos élet szereplői számára, hogy itt valójában nem reformról, hanem valami egészen másról van szó, amely jelen állás szerint az 1825-ben Széchenyi István által alapított intézmény eljelentéktelenedéséhez vezethet.

Már jó ideje nemcsak „ellenzékinek”, „kormánykritikusnak” tartott kutatók kongatják a vészharangot, hanem olyan jobboldali, konzervatív tudósok is, akik nehezen támadhatók azzal, hogy ne támogatták volna a konzervatív kurzust - legalábbis szavakban meghirdető - Orbán Viktor kormányát.
Nagyon nagy baj van.

Kedden az akadémiai intézete dolgozói élőláncot vonnak az MTA épülete köré, miközben az MTA kibővített elnöksége dönt arról, hajlandóak-e a kormány által lefektetett szabályok szerint játszani, vagy kitartanak a tiltakozás mellett, amivel viszont több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe. Közben magyar és nemzetközi szolidaritási hullám indult a kutatóhálózat védelme érdekében.

Valójában bármilyen döntés születik, ha a kormányzat nem vonul vissza, az MTA-nak - legalábbis a mai formájában - lőttek, és ugyanígy lőttek több ezer kutató munkájának, pályafutásának, hogy a járulékos veszteségek megtippelésébe bele se bocsátkozzunk.

Megpróbáljuk röviden összefoglalni, miről van szó...

SZANYI TIBOR: AZ UNIÓ BE KÍVÁNJA FEJEZNI A FIDESZES OLIGARCHIA HÍZLALÁSÁT

MAGYAR HANG
Szerző: BALOGH ROLAND
2019.02.12.


Mire fókuszálnak a magyarországi pártok az EP-kampányukban? Interjúsorozatunkban erről is kérdeztünk tőlük. Uniós közbeszerzések, migráció, brexit, közös hadsereg és szociális ügyek – többek között e témákról beszélgettünk Szanyi Tibor szocialista EP-képviselővel. EP-választási ráhangoló, 1. rész.

Ön hazaáruló?
– Pont ellenkezőleg…

Pedig kormánypárti politikusok és kormányközeli megmondóemberek is lehazaárulózták azokat a magyar EP-képviselőket, akik megszavazták a Sargentini-jelentést. Mi erről a véleménye?
– A kérdést úgy is fel lehet tenni, mivel szolgálja a legjobban az ember a hazáját. Szerintem azzal, hogy ha valamerre lecsúszás van, azt megpróbálja megállítani.

A jelentés amiatt is kritikákat kapott, hogy számos megállapítása már idejétmúlt, egyes felvetései, például Magyar Gárda, már nem aktuálisak.
– Egy jelentés nem pillanatfelvétel, hanem egy folyamatot mutat be. Ha nagyon akarnám sarkítani, akkor azt is mondhatnám, hogy a Sargentini-jelentésnek egyetlen önálló tétele sincs, hanem kizárólag a különböző nemzetközi szervezetek, ENSZ, OECD, az unió különféle intézményeinek a magyarországi látogatásainak tapasztalataira épít, ahogy a magyar kormányzat véleményei is szerepelnek benne. Azt gondolom, az összkép tekintetében a megváltozott szituációk a jelenlegi állapotokon nem változtattak, hisz látjuk, milyen ma a sajtó vagy az igazságszolgáltatás helyzete, ahogy az állam foglyul ejtése és az ellenfelek kivéreztetése, anyagi ellehetetlenítése szintén tény. Eközben a Mészáros Lőrinc nevű Orbán Viktor hovatovább gazdagabb lesz, mint a mögötte lévő 99 leggazdagabb magyar együttvéve. Borítékolom, hogy a Vajna-hagyaték, mármint a budapesti kaszinókoncessziók is a nemzet gázszerelőjénél landolnak...

ÚJ CSÍKOK A MAGYAR ZEBRÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2019.02.12.


Megújult a Klubrádió honlapja. Nem született kétfejű zebra az óbudai istállóban, de a magyar rónákon régóta nyargalászó egzotikum mintázata sokat gazdagodott. Ellenőrizzék!

Újrafestettük totemállatunkat, pluszsávokat vittünk fel rá, a Klubrádió netre szabott tartalmait az adó megújult honlapján a korábbiakhoz képest másképp, beteljesülni remélt ábrándjaink szerint sokkal jobb és nagyobb mennyiségben, viszont könnyebben érhetik el a zebrakedvelők.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az archívum már nem a felszabdalt műsorfolyam körülményesen elérhető darabjaiból áll, hanem a reklámoktól, ajánlóktól, egyéb közbeiktatott elemektől megtisztított nettó műsortartalmakból. Az új archívum startdátuma idén január 1-je, ettől az időponttól minden önálló adás megtalálható külön-külön műsornév és/vagy időpont alapján. A tartalmak pedig nem csak visszahallgathatók, a rendszer a letöltést is engedi.

Az adások egy része cikkformátumban is megjelenik az oldalon, ezekben nemcsak a műsorszám ismertetőjét és hangját, hanem kapcsolódó tartalmakat, jellemzően képeket, videókat is találhatnak. A témákat illusztráló, kiegészítő – alkalmanként továbbgondoló – szerelékekkel egyre inkább láthatóvá, nézhetővé is szeretnénk tenni a rádiót, amelynek élő adása a fejlécen kattintható


A tájékozódást, illetve a könnyebb netes műsorelérést segíti, szintén az oldal homlokán, a színes-számos idővonal, amely nem csak az aktuális műsort mutatja, hanem az előzőt és az utána következőt is. A teljes heti hangfolyam térképét pedig a Műsorrend menüpont alatt tanulmányozhatják.

Bár az újításokkal könnyebbé válhatott a Klubrádió tartalmainak elérése, még nem végeztünk a munkával, folyamatosan igyekszünk fejleszteni az oldalt, javítani az esetleges hibákat. Élőben követhetik a zebra evolúcióját. Sőt, arra kérjük Önöket, kreátorként vegyenek részt a folyamatban, jelezzék, merre vinnék a változásokat, mi az ami tetszik, és mi az, ami nem, vagy azt, milyen hiányosságokat találtak! Számolják, ellenőrizzék a csíkokat, várjuk a véleményeiket! Nem csak szőrmentén.

ENNYI AZ IGÉNYE ENNEK AZ ÜLEDÉKRÉTEGNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.02.12.


Láttam valamikor egy kisfilmet egy mosómedvéről. Az állat megsérült, ezért bekerült egy menhelyre. Ott meggyógyították és amikor már egészséges volt, visszavitték az élőhelyére és szabadon bocsátották. A mosómaci azonban máshogy gondolta. Néhány napon belül felbukkant a menhely kerítésénél, átölelte a kapu vasrudaiból az egyiket és ott csüngött könyörgő szemekkel. Nem akart szabad lenni.

Ezt még értem is. A menhelyen biztonság van, hiszen oda nem jutnak be a ragadozók. Van kaja, nem kell érte megküzdeni. A mosómaci eléggé szociális lény, nem ragaszkodik a szabadsághoz, tökéletesen jól elvan az ember közelében.

De az ember nem mosómedve. Általában. Úgy tűnik, én az embereket nem értem. Vagy csak a magyar embereket nem. Az úristennek nem akarnak szabadok lenni. De semmi pénzért sem. Fürtökben lógnak a kurva kerítésen, egymás fején taposva próbálnak visszajutni a rácsok mögé. És rohadtul nem arról van ám szó, hogy a rácsok mögött védelem van, ott biztonság és jólét van, kint pedig nincs. Francokat. A rácsok mögött bűz van, élősködők vannak, sötét van, szűk helyen szorongás van és néha odavetett moslék van. A friss gyümölcs helyett penészes kenyérhéj, a simogató szél helyett állott, áporodott, dohos levegő, napfény helyett sötét, kényelmes élettér helyett zsúfoltság és én nem és nem értem, miért.

Próbálok rájönni évek óta. Én ugyanabban az országban nőttem fel mint azok, akik aléltan tapsikolnak az eléjük vetett mócsingoknak. Nézem a vastagon sminkelt boldog arcokat, a vezéren rajongva csüggő szemeket, a kacarászást, amikor a dakota elsüt egy viccet és a boldogságtól kipirult arcokat, ahogy gyorsan átgondolják: mennyit szakíthatnak az új szavazatvásárlós bulin?

Merthogy ez történik ám. A külhoni szavazatok megvásárlása után most Orbán éppen felvásárolja a belhoni szavazatokat is. Pont annyit fizet, amennyibe az adott célközönség kerül. Akinek elég a közmunka, az azt kap, akinek a közmunka reménye is elég, az azt. Mások két kiló krumplival is beérik, egy csomag száraztészta mellé és megvan a szavazat. Néhol ötezer a vételár, másoknak vásárlási utalvány dukál. Helló, röfik! Most már feljebb másztunk a kupacon, itt igényesebbek nyüzsögnek. Ide már a két kiló krumpli nem elég, többe kerül a napi smink, amit az arcára ken. A vásárlásiutalvány sem játszik, a spéci borotva drágább, amivel divatosan borostás hajléktalanra csinosítja magát reggelente. Itt már trafik kell, egy hely valamelyik alapszervezetben, annak a reménye, hogy ha elég szorgalmas és elég lojális, akkor majd feljebb kúszhat – a másik vállán, hátán, élete árán is akár – és többet lophat. Kurvasokat lophat. És van ám jelentkező dögivel. Ambiciózus ifjak törtetnek azért az egy megüresedő helyért.

Én nem értem ezt. Az országot úgy általában sem értem, ezeket a fiatalokat még annyira sem értem. Az ő szüleik a Kádár-érában nőttek fel. Tudják, tudniuk kell, hogy mi az a bezártság. Amikor nem lépheted át a határt, amikor propaganda megy a tévé egyetlen csatornáján, amikor nem jut be az országba külföldi újság, tévéadás, és amikor te nem jutsz ki a kerítésen, csak gondolod, hogy odakint más világ van. Ezeknek a tapsikoló-csörtető-törtető ifjaknak a szülei átélték ezt. Mire nevelték a gyerekeiket?

És nem értem a többieket sem. Mondjuk legalább négymillió embert nem értek. Azt értem, ha valaki eleve jobbágymentalitású, előgerinchúros és buta, mint a székláb. Az rajong akárkiért, neki aztán mindegy, hogy a vezért Jánosnak, Viktornak, Ferinek vagy Gábornak hívják. Csak lehessen ájultan imádni, szolgálni és főleg az a valaki mondja meg neki, ő most mit csináljon, kit szeressen, kit utáljon, ki ellen harcoljon. Ennyi az igénye ennek az üledékrétegnek...

TEMETŐ MELLÉ ÉPÜLT A FÉLMILLIÁRDOS ÚJ BÖLCSI DUNAKESZIN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.02.12.


A fideszes vezetésű Dunakeszi egyik kedvenc beruházó cége, a Trend Építő Zrt. nyerte a bölcsődeépítésre kiírt közel 520 millió forintos közbeszerzési pályázatot. Bár az intézményre nagy szüksége van a városnak, mégsem mindenki lelkes, hogy a kicsik a temető szomszédságában játszanak majd minden nap.

Olvasónk küldött fényképet a Dunakeszin épülő alagligeti bölcsőde játszóteréről, és külön felhívta a figyelmet a háttérben látszódó sírkertre. Tudomása szerint a bölcsi a temető tartalékterületén kapott helyet, hamarosan pedig óvoda is épül a szomszédba.

Kérdeztük a részletekről az önkormányzatot, de mindössze ezt a választ kaptuk: „a Dunakeszi Alagliget lakóparknál épülő bölcsődével kapcsolatban, a képviselő-testület döntése alapján minden az építési engedélyeknek megfelelően zajlik.”

Az önkormányzat honlapján található közlemény szerint a forrás uniós pénz, a lényeg pedig, hogy „az új intézmény Alagligeten kap helyet, ahol a lakóparkos övezetnek köszönhetően rengeteg kisgyermekes család él. Ezen a városrészen sem óvoda, sem bölcsőde nem található, így az új bölcsőde a lehető legjobb helyre kerül, és hamarosan kiszolgálja majd az ott élő kisgyermekes családokat.”

Ebből a 2018-as cikkből pedig az is kiderül, hogy 730 millió uniós forrást nyertek a projektre, amihez az önkormányzat biztosítja a telkeket. Elvileg az ovi és a bölcsi is még idén elkészül...

TÉNYLEG NEM POLITIKA? - A POLITIKA A NAGYOK DOLGA

MÉRCE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2019.02.12.


A Kádár-korszak második felében a soft-terror mellett a közvélemény pacifikálásának legfontosabb eszköze a társadalom depolitizálása volt. A hatalom célja az volt, hogy az emberek ne foglalkozzanak a nagypolitikával, a közéletnek azokkal a fontos kérdéseivel, amelyek az ország politikai orientációját, nemzetközi szerepvállalását, a felső politikai szinten történő vitákat és döntéseket érintik.

A politika a Nagyok dolga

A hatalom üzenete az volt, hogy a politikai a Nagyok dolga, a kisember akkor jár a legjobban, ha nem ártja magát ezekbe, mert úgysem érti és csak “megüti a bokáját”. Az emberek többsége ezt el is fogadta; művelte kertjeit, gyűjtött az autóra és a nyaralásra és a korabeli közvélemény kutatások szerint valóban úgy gondolta, hogy a politika a nagyok dolga és jobb ha nem ártja bele magát.

Ugyanerre törekszik az Orbán rezsim is. Azt akarja elérni, hogy a kisemberek elhiggyék, a közpolitika alakulása nem az ő dolguk, akkor járnak jól, ha távol tartják magukat az ország sorsát érintő legfontosabb kérdésektől. És ebben ez a rendszer is komoly sikereket ér el...

ÓRIÁSI A MULTIK VERSENYELŐNYE MAGYARORSZÁGON, A KORMÁNY MÉGIS FŐLEG ŐKET TÁMOGATJA

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.02.12.


Egyre növekszik Magyarország gazdaságának kiszolgálatottsága a külföldi, és főleg nyugat-európai, multinacionális cégek felé. Ez derül ki abból a gyorselemzésből, amelyet a G7 az Eurostat legfrissebb adatai alapján készített.

Ezek arra világítanak rá, hogy az Európai Unión belül az adóparadicsom Írországon kívül Magyarországon a legnagyobb a multinacionális cégek székhelyeinek, jelenlétének aránya. Ez az ország bruttó nemzeti össztermékében (GDP) is markánsan látszik:
Ennek 2015-ben (ami az utolsó kitöltött adatsor a rovatban) 52,46 százalékos volt az arány amelyet a GDP-ből a külföldi tulajdonú, főleg multinacionális vállalatok állítottak elő.

Ha ezt az adatot kontextusba próbáljuk helyezni, érzékletes, hogy a listán minket csak, a például sokáig teljesen adómentes európai Apple központnak is otthont adó írek előznek minket meg (ott a külföldi cégek GDP-részesedése akkor 59% volt), de olyan nyugati adóparadicsomok, mint Luxemburg, vagy az Ikea központjának helyt adó Hollandia már elmaradnak mögöttünk.

A visegrádi országok és Románia ugyan 2015-ben 41-45%-os arányukkal ugyancsak kiemelkedőek voltak, de meg sem közelítették a magyar GDP arányt...

ORBÁN VIKTOR EGY NAPJA

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.02.12.


Most miért? Csak annak az elítélt Ivan Gyenyiszovicsnak lehet, Orbán Viktornak nem? Csak, mert miniszterelnök? Igenis lehet, kérem. Neki is meg kell írni egy napját, jár neki annyi, amennyi egy akármilyen orosz fegyencnek! Időben is, elbánásban is. Megérdemli a törődést, azt hogy foglalkozzanak már egyszer vele is. Úgy istenigazából, a lelkével, a világával.

Viktor Győzovics, bocsánat, Orbán Viktor korán kelt. Korán, mert tudta, aznap sok dolga lesz, de azért is, mert már évek óta alvászavarral küszködik. A gondok, kérem, a gondok… galambocskáim, el sem tudjátok képzelni, mennyi mindennel kell törődnie egy miniszterelnöknek. Felkelt, töltött egy féldecit – az erős ital biztonsággal, önbizalommal töltötte el, és nem utolsósorban megakadályozta, hogy borotválkozás közben megvágja magát. Hiába, meg-megrezdül a kéz, a rengeteg munka, stressz… Azért a reggeli kávét sem hagyta ki, és utána, rántotta közben belenézett a sajtószemlébe.

Na, igen, a vasárnapi országértékelő. Orbán kicsit elmosolyodott: ha valamit, hát ezt csakis sikernek lehet nevezni. Ez a hét pont mindent megold, aki elégedetlenkedni mer, az ezentúl már nem csak az ő ellensége lesz, hanem a népé, sőt, az emberiségé is. Valóságos sztálini alkotmány, Betartani őket? Majd meglátjuk. Annyira csak, amennyire épp lehet. Vagy semennyire. Hát nem elég az, hogy elhangzottak? Mikor a sajtószemlében az Indexhez ért – hamar odaért, a saját sajtója olvasatlanul került a papírkosárba, olvasható kormánypárti médium épp úgy nincs, mint proletár humor, Lenin elvtársnak igaza volt ebben, csak rohadt burzsuj firkászok vannak – először elégedetten bólogatott: jó az összefoglaló. Pontosnak mondható. Adjon Isten ezer ilyen becsületes ellenséget. Aztán kiszólt a komornyiknak, aki ellátja a titkári teendőket is:

– Aljosa! Nézd már meg nekem az interneten, mi volt a gyermekszülési világrekord?

– Azonnal, Viktor Győzovics, ki is nyomtassam?

– Nyomtasd, galambocskám, utálom a képernyőt.

Két perc múlva előtte volt az írás, az is az Indexről, de négy évvel ezelőtti.

A – vitatott – rekordtartó egy Feodor Vasziljev nevű férfi és egyes források szerint Valentyina, más források szerint ismeretlen nevű felesége, aki összesen 69 gyereket szült. Ez szinte lehetetlennek tűnik, mivel egy gyerekkel számolva több mint 51 éven keresztül kellett volna folyamatosan terhesnek lennie. A brutális szám úgy jött ki, hogy az asszony 16 ikret; 7 hármas ikret; és 4 négyes ikret szült 1725 és 1765 között, azaz negyven év alatt. A 69 gyerekből 67 élte túl a csecsemőkort. És ez csak Vasziljev úr első felesége volt. Az ikrek nemzését elősegítő génekkel ellátott férfinak második feleségétől hat ikre és két hármas ikre született, 18 gyereke nyolc szülésből. Ezzel összesen 87 gyereknek lett az apja.”

Elsápadt. Nyolcvanhét gyerek is lehetséges! Persze, Oroszországban, a Nagy Földön minden van, ez is megeshet. Csak rendszer ne legyen belőle, mert az maga lenne az államcsőd. Persze, így is államcsődöt jelentene a hét pont betartása, de ki tartja be? Mindenesetre feljegyezte magának a szalvétára: „Index bedarálása után az archívumát töröltetni, mint a többit!”

Akkor mi van mára? – morfondírozott a Tisza íróasztala mögött. Ja igen, fontos a Lőrinc búzahizlaldája. Vagy gabonapetrencélője. Vagy amit a búzával csinálnak, na, feldolgozzák. Rég volt már, mikor ráért ő ilyeneket tudni. Annak lesz a megnyitója, az fontos, nagyon fontos. És délután?
...

27,5 MILLIÓ FORINT INGYENPÉNZT AKASZTHATNAK LE A NAGYCSALÁDOSOK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.02.12.


Három gyerekkel egy vidéki használt lakás biztosan és akár egy új autó is kijöhet a kormány által felkínált kedvezményekből.

Orbán Viktor vasárnapi bejelentése után hétfőn a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tartott tájékoztatót a tervezett új családvédelmi lépésekről. Novák Katalin a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítéséről azt mondta, hogy
- a kamattámogatott kölcsönt a használt lakások vásárlására is kiterjesztik, várhatóan július elsejétől.

Idén januártól már 2 gyermek vállalásakor is igénybe lehet venni a tízmillió forintos államilag támogatott kedvezményes kamatozású hitelt, de csak új lakás vásárlására. A három- vagy többgyerekeseknél pedig tízről 15 millió forintra emelték fel a CSOK-hitel maximumát. Júliustól azzal bővül a rendszer, hogy használt lakásokra is él ez a lehetőség.
- Újdonság az is az év második felétől, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is meg lehet majd kapni a CSOK-hitelt.

Újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a kedvezményes CSOK-hitel kiterjesztése – vetítette előre a Duna House ingatlanközvetítő hálózat gyorsjelentése. A tranzakciók zöme most is a használtlakás-piacon zajlik, 2018 első három negyedévében az eladott lakásoknak mindössze 3,4 százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint.

Ráadásul a használt lakásokhoz még az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez. A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban 500 ezer forint alatti négyzetméteráron is találni használt panellakást, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. Az ingatlanos cég szerint a használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége sokat segíthet azokon a gyerekes családokon, amelyek eddig nem tudtak, mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni. A Duna House adatai szerint

2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten 34-35 millió forint körülivel.

Egy átlagos vidéki használt lakás vételénél tehát a most bejelentett változás azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család az 1 millió 430 ezer forintos CSOK (állami támogatás) mellett rendelkezik 3 millió 570 ezer forint önerővel, akkor a lakás árából fennmaradó 10 millió forint teljes egészét tudja kedvezményes hitellel finanszírozni. Ez pedig a piaci kamatozású hitelekhez képest akár 2-2,5 millió forinttal kedvezőbb is lehet...

TÖRPEÁLLAM 600 ALATTVALÓVAL ÉS ÓRIÁSI HATALOMMAL


INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2019.02.11.


Különös képződmény a világ legkisebb állama. A 44 hektár alapterületű Vatikánnak alig 600 állampolgára van, de azoknak a nagy része sem a városállamban lakik. A lakosság háromnegyede egyházi személy, és a svájci gárdisták miatt arányaiban itt a legnagyobb a világon a hadsereg. Egy máskülönben holt nyelv a hivatalos nyelve, latin képernyője van az ország egyetlen bankautomatájának is, és ez a világ kevés olyan országainak egyike, amelyik papíron sem demokratikus. A vatikáni városállam a 90 éve kötött lateráni szerződéssel jött létre, mely véget vetett a pápák vatikáni fogságának, de jól jött Mussolininek is.

A Vatikánnak van saját vasútállomása, rádiója (tévéje nincs), áramtermelő rendszere (a napelemes fejlesztések és persze az alacsony népességszám miatt itt a legnagyobb az egy főre jutó napelemes teljesítmény a világon) és ugye bankja is – utóbbival mondjuk nem mindenki volt mindig annyira megelégedve.

A vasút kapuját, melyet csak akkor nyitnak ki, ha vonat gördül be az egyik vágányra a kettő közül, XI. Piusz pápa címere díszíti. Ő volt az az egyházfő, aki sok évtizedes válság után 90 éve megállapodásra jutott Olaszországgal, rendezve az egyházi állam státuszát; ugyanez a lateráni szerződés tette lehetővé a rádióállomást, de az obskúrus vatikáni pénzügyeknek is ez az egyik eredeti forrása...

HA KILAKOLTATNAK EGY CSALÁDOT

MÉRCE
Szerző: GYURKÓ SZILVIA
2019.02.11.


A gyerek csendben áll a falnak dőlve.
A gyerek sír.
A gyerek nem érti, mi történik.
A gyerek megpróbál elbújni a szülei mögé.
A gyerek tiltakozni próbál.
Nincs gyerek. Elvitték.


Ennyit látnak a kívülállók a kilakoltatási helyzetből, ennyit látnak a gyerekből, aki épp akkor veszíti el az otthonát, és nagyon jó eséllyel a családját is. Erős szavak, hatásos képek – egyeseknek talán hatásvadászok is. Főleg azok számára, akiknek megvan a véleményük azokról a családokról, akik ilyen „mélyre süllyedtek”, hogy nincs hol lakniuk – ők nyilván nem képesek az utódaikat sem felelősen felnevelni. Jobb is lesz ezeknek a gyerekeknek az állami gondoskodásban. Ott legalább van mit enni, és fedél van a fejük felett.

Az ombudsman 2017-ben kiadott egyik jelentése szerint, ma Magyarországon minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából. A jelenleg mintegy 24 000 családján kívül nevelkedő gyerekre vetítve ez 8 000 kiskorút jelent, akinek így biztosítják, hogy „fedél legyen a feje felett”. Ha innen nézzük a dolgokat, a rendszer csak teszi a dolgát.

Ha viszont más oldalról nézzük, a jogszabályok tiltják, hogy pusztán anyagi ok miatt egy gyerek elveszítse a családját. S okkal rendelkeznek így, hiszen az ENSZ Gyermekjogi egyezménye arra kötelezi az államot, hogy gyereket csak végső esetben, és csak az ő érdekében lehet kiemelni a családjából.

Ha tehát egy család anyagi problémákkal és lakhatási nehézségekkel küzd, akkor az államnak kell közbelépnie, és a gyerek szociális biztonságát szavatolnia, hogy a családból való kiemelés megelőzhető legyen. Ha ez nem történik meg, akkor a gyereket kétszeresen büntetjük: egyrészt azzal, hogy nélkülözésben kellett élnie, másrészt azzal, hogy a családját is elveszíti.

Tévednek, akik azt hiszik, hogy ez a probléma csak kevés gyereket érint.

Az 1,8 millió magyar gyerek 41 százaléka nélkülöz, és közülük negyvenezren rendszeresen éheznek. Egy felmérés szerint a magyar családok 80 százaléka él olyan kiszolgáltatott helyzetben, hogy ha az egyik szülő egyik pillanatról a másikra elveszíti a munkáját, akkor előfordulhat, hogy a hónap végén nincs mit enni. A szegénység és hajléktalanság nemcsak a fizikai egészségre hat, de a lélekre is. Ez mindannyiunk ügye, és mindannyiunk felelőssége.

Pár éve egy rendezvényen gyerekeket kérdeztünk arról, mit kívánnának, ha lehetne egy kívánságuk saját maguk számára. Aztán azt is megkérdeztük, hogy mit kívánnának a világon élő többi gyereknek. A közel harmincfős osztályból szinte mindenki pénzt kívánt magának (sok pénzt), és ugyanezt a többi gyereknek (bár sokan hozzátették, a többiek pénze egy kicsivel legyen kevesebb, mint az övék).

A pénzhez való viszonyunk nagyon sokrétű lehet. Van gyerek, aki kirekesztőnek érzi a saját (és családja) jólétét, jómódúságát. Más a szegénységét szégyenli. És van olyan is, aki sokáig észre sem veszi (vagy legalábbis nem éli meg problémaként), ha a társaitól eltérő az anyagi helyzete.

A szegénység nagyon mást jelent egy gyereknek, mint egy felnőttnek. Sokféle dimenziója van, ami egy gyerek számára „eltüntethető”. Bölcs szülői döntésekkel, esetleg a lehetőségek kihasználásával (az adományoktól a támogatásokig). De sajnos van olyan rész, ami nem: az éhezés vagy a lakás hiánya pedig ilyen.

Az éhezést nem lehet humorral, szeretettel vagy kedvességgel semmissé tenni – az éhezésnek nincs romantikus arca, nem lehet játékkal pótolni a rendszeresen elmaradó vacsorát. Egy ház falait nem lehet ködből felépíteni, mint a mesében. Nem lehet képzelt lakásokat befűteni, sem pedig az utcán íróasztalt felállítani a házi feladat elkészítéséhez.

A jelenlegi rendszer igazi fából vaskarika. Ha a szociális ellátórendszerben nincs mód és lehetőség a családok támogatására, megerősítésére és helyzetük rendezésére; ha az átmeneti otthonokba valójában már évek óta a mélyszegénységben élő családok kerülnek (akiknek a problémái nem átmenetiek); ha a nélkülöző családok sokszor „nem eléggé rászorulók” ahhoz, hogy bizonyos támogatásokat megkapjanak, de ahhoz „túl szegények”, hogy saját maguk boldoguljanak – akkor jön a gyerekvédelem, és „viszi a gyereket”...

POMPEO ELADOTT EGY RAKÉTARENDSZERT ÉS ORBÁN NYAKÁRA TETTE A KÉST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.12.


Megerősítettük az eltökéltségünket, hogy pozitív befolyással éljünk a régióban – mondta Pompeo, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy az amerikaiak vonulnak be a térségbe, nem az oroszok. Vége a V4-féle illiberális játszadozásnak és aljaskodásnak, nem adják át Közép-Európát az oroszoknak, és nem engedik, hogy innen támadják és verjék szét a nyugati értékeket.

Nagyon elegánsan oldotta meg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Orbán-Putyin kérdést, amely nekik egyelőre elégnek is látszik. Közölte, hogy vége az eddigi amerikai pszivitásnak, mert ha légüres teret hagynak Közép-Európában, akkor oda benyomul az ellenség. Márpedig világossá tette, hogy Putyin ellenség, nem barát, és nem negedik, hogy Putyin “kerítést húzzon barátok közé a NATO-ban”. Vagyis Orbán eddigi szabad játszóterét lezárják, nem engedik Orbánt leválasztani a NATO-ról és nem tűrik tovább, hogy Putyin trójai falova legyen.

Az amerikaiak bevonulnak a régióba, és kontroll alatt fogják tartani, mindehhez “elvárják, hogy a baráti szövetséges Magyarország segítséget nyújt. “Minden várakozásunk az, hogy Magyarország segít ebben” – iskolázta le a nagyszájú arrogáns Szijjártót, akinek értenie kellett belőle, hogy Amerika ultimátumot adott. Itt tartunk, hogy Amerika közölte az elvárásait, az igényeit, világossá tette, hogy nem engedik sem az oroszoknak, sem a kínaiaknak, hogy Magyarország legyen a hídfőállások az amerika-ellenes és nyugatellenes támadásaiknak. Pompeo minden szava egy falat kenyér volt, ahogy a maga finom módjánt azt is érzékeltette, hogy most szépen beszélnek, mint egy baráthoz, de ha a barátról kiderül, hogy nem barát, akkor tudnak másképp is beszélni.

Mióta várjuk ezt a megjelenést, ezt a hangot, hogy Amerika és a Nyugat vegye már észre, hogy mi zajlik itt, és ne nézze tétlenül ezt az aljasságot, amit Orbánék Putyinnal, a kínaiakkal, de mindenekelőtt saját népükkel művelnek, miközben egy illiberális fasiszta világrendszer központja lesz lassan a térség, amelyre tíz éve nem figyel Amerika. Botrányosnál botrányosabb nagyköveteket küldtek, és ha volt végre egy-két helyettesítő karrierdiplomata, aki tette volna a dolgát, azokat félreállították, és velük szemben is az amerikai értékeket nyíltan támadó és Amerika, valamint a NATO ellen nyíltan tevékenykedő Orbán mellé álltak. Minden eddigi amerikai nagykövet azzal érkezett Budapestre, hogy “javítja” az amerikai-magyar kapcsolatokat, ami azzal volt egyenlő, hogy feladták az amerikai értékeket és érdekeket...

SOROS: AZ EU VEZETÉSE AZ ÖSSZEOMLÁS ELŐTTI SZOVJETUNIÓRA EMLÉKEZTET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.02.12.


Az első lépés ahhoz, hogy megvédjük Európát a külső és a belső ellenségeitől, az, hogy felismerjük a jelen fenyegetés nagyságát. A második lépés pedig, hogy felébresszük és mozgósítsuk az alvó Európa-párti többsége: védjék meg az európai értékeket. Európát féltő publicisztikát közölt Soros György.

A Project Syndicate oldalán megjelent terjedelmes írást a hvg.hu szemlézte. Európa alszik, közben pedig alva jár a semmi felé – ez Soros György véleménye. Fel kell ébredni – írja Soros. A magyar származású amerikai milliárdos úgy véli, ha Európa nem ébred fel, úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben – ismert, ekkor esett szét a szovjet birodalom. Sem a vezetőink, sem az állampolgárok nem látják, hogy forradalmi időket élünk. Rengeteg irányba indulhatunk, ezek lehetséges kimenetele pedig igen bizonytalan - fogalmaz. Soros szerint sokan úgy hiszik, a jövő többé-kevésbé hasonlítani fog a jelenre, de ez szerinte nincs így. Hosszú, és saját bevallása szerint eseménydús életében sok olyan időszak volt, amit ő radikális egyensúlytalanságnak nevez, ma is ilyen időket élünk. A májusi EP-választásról pedig azt mondja:

sajnos az Európa-ellenes erők versenyelőnyben vannak.

Ennek meglátása szerint több oka is van. Kiemeli az elavult tagállami pártrendszereket – ez akadályozza azokat, akik meg akarják őrizni azokat az értékeket, amelyekre az uniót alapították, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális dologgal –, illetve az EU fegyelmező eszközeinek hiányát. Szól a német belpolitikai helyzetről is, ahol megjelent és felemelkedett a szélsőjobbos, radikális AfD, ezzel pedig megbomlott a CDU-CSU szövetsége. Soros szerint ugyanakkor

A helyzet azonban messze nem reménytelen.

Ugyanis a német Zöldek Európa-párti formátumként folyamatosan növekednek, az AfD viszont elérte a csúcspontját, kivévi a volt NDK területein. A CDU/CSU-ról azt mondja, szavazóikat egy olyan párt képviseli, amelynek elkötelezettsége az európai értékek iránt ambivalens.

Nagy-Britanniáról is azt mondja, elavult a pártrendszere, ráadásul Theresa May konzervatív kormányfő és Jeremy Corbyn munkáspárti pártvezér is elszánt Brexit-ügyben, holott többször felvetődött már egy újabb népszavazás lehetősége is. Az olasz belpolitikáról azt írja, az EU több hibát is elkövetett, ennek lett az eredménye az, hogy populista, bevándorlásellenes erők jutottak hatalomra. Az Európai Néppártról pedig kifejezetten rossz véleménnyel van Soros, az EPP szerinte elveszítette azokat az elveket, amelyeket korábban magáénak mondott,

bizonyítja ezt az is, hogy Orbán Viktor és a Fidesz még mindig a Néppárt tagja.

Soros azt írja, az Európa-ellenes erőknek legalább vannak elveik, még ha azok szörnyűek is szerinte...

SOROS MEGINT MEGTÁMADOTT. VÉDJÜK MEG. MEGVÉDJÜK. CSAK A FIDESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2019.02.12.


Könnyű reggelt kívánok mindenkinek! Bár lassan 48 óra is eltelik, mióta az ország 
első emberének csúfolt figura libabőrös orgazmussal felérő (Kocsis Máté, G. Fodor, B. Zsolt istenítőszemélyzet és a csillogó-hunyorgó szemű tapsolóbrigád nyugodtan magára veheti), 7 pontos szaporodásügyi bejelentését megtette – és valamiért évértékelőnek nevezte a mutatványt -, még nem józanodtam ki teljesen a sokkos állapotból.

Nehéz is lett volna, hiszen egyrészt azóta sem tudom megmagyarázni még magamnak sem, hogy a tejjel, mézzel, kolbásszal valamint felfoghatatlan költségvetési kráterekkel kitapétázott földi paradicsomi állapot beköszöntét miért fekete nájlonfüggöny mögé bújva, a póroktól hermetikusan elszigetelődve volt szükséges bejelenteni. Ha minden annyira rendben van, ha ez nem pusztán egy évtizedes blöff és nem is egy borítékolhatóan tragikus következményekkel járó, a kormányzási kudarcot elfedni és újabb választási győzelmeket előidézni képes pótcselekvés, akkor mivégre bujkált oly nyilvánvalóan és kiszámíthatóan Orbán és udvartartása?

Másrészt Novák Katalin, Orbán kedvenc nője, egyben családügyi mindenes tegnapi, az akcióterv részleteire is kitérő, önfényezésileg megmagyarázó sajtótájékoztatója sem igazán kedvezett a búfelejtésnek. Amellett, hogy az államtitkár asszony szemrebbenés nélkül hazudott a bölcsődei férőhelyek számát illetően (korábban ő maga ígért 2018-ra 60 ezret, most azt állította, hogy ők soha nem tettek ilyen ígéretet), ha nem tévedek, azzal is vagánykodott, hogy ez a 7 pontos csoda – aminek nem mellesleg inkább van kevesebb, mint több köze a családvédelmi nemzeti álkonzultációban feltett álkérdésekhez – annyira fantasztikusan jó dolog, hogy eddig senki más nem cselekedett még hasonlót se. Aki eddig nem esett kétségbe, annak legkésőbb tegnap meg kellett volna tennie.

Természetesen sok okos ember sok mindent leírt már, és várhatóan le fog írni azzal kapcsolatban, ami elhangzott, és ami július elsejétől (fontos, hogy EP-választást májusban kell megnyerni, és ezeknek a parttalan ígérgetéseknek a hátán, az ellenzékkel egyébként nem foglalkozó miniszterelnök példátlanul agresszív ellenzék-gyalázására való tekintettel ez tökéletes mestertervnek tűnik) állítólag valóra is válik, amennyiben nem kevesen lesznek, akik belesétálnak a tízmilliókkal kecsegtető állami hitelfelvétel csapdájába. Mer’ majd elengedik, ha teljesítjük a tervet. Böcskei Balázs politológus véleménycikkében például azt írta:...

HA NEM HALLOD MEG A NEVEDET, HÓNAPOKIG ROSTOKOLHATSZ TOVÁBB A TÁBORBAN

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.02.11.


A görögországi Leszbosz szigetén ragadt több ezer menedékkérő között kevesen vannak, akiknek nincs legalább egy abszurd történetük a menedékkérelmi eljárással és az ehhez kapcsolódó egész bürokratikus rendszerrel kapcsolatban. Egyáltalán nem ritka, hogy a hónapok óta a szigeten tartózkodó menekülteknek nem előbb, mint 2020 elejére van időpontjuk a folyamatban kulcsszerepet játszó interjúra, amit jóformán bármikor tovább halaszthatnak az elhavazott hatóságok. Nehéz megérteni, hogy miért csak egy orvos végzi a görög egészségügyi hatóság kötelékeiben a kérelem elbírálásához szükséges orvosi állapotfelmérést, és hogy miért csak maroknyi görög ügyvéd dolgozik az ügyeken, amikor most is hétezer ember várakozik csak ezen a szigeten, hogy döntsenek a sorsa felől. A leszboszi menekült-helyzetről szóló cikksorozatunk második része.

Kafka-regénybe illő történetet oszt meg velünk Khan, egy fiatal, 25 éves pakisztáni srác, akivel egy Leszbosz szigetén található falucskában, Dipiben beszélgetünk, közvetlenül a tenger partján. A dolog már jó ideje történt, a fiú mégis jól emlékszik rá.

“Az interjúm napja, volt, amit nagyon nem akartam elszalasztani” – kezdi Khan. A menedékkérelem elbírálásához szükséges interjúról beszél, amikor azt próbálja kideríteni a hatóság, hogy milyen jogalapja lehet az illetőnek arra, hogy valamiféle védelmet kapjon az országban. Ezekre az interjúkra nagyon hosszú időt kell várniuk a Leszboszon várakozó menedékkérőknek, de erre majd később visszatérünk.

A Görög Menekültügyi Szolgálat Moria táborban működő irodájánál minden nap emberek tömegei gyűlnek össze, mind valamilyen elintéznivaló üggyel, a soron következőt pedig név szerint, egy hangosbemondón hívják az ajtóhoz. Khan azonban hiába várakozott ott reggel hat óra óta, még az iroda zárórájához közeledve sem hallotta a nevét. Amikor aztán rákérdezett, hogy miért nem hívták be, az irodában azt mondták neki: egyszer már szólították.

“Valószínűleg az lehetett, hogy nem tudták rendesen kiejteni a nevemet, vagy egyszerűen nem hallottam meg a nagy hangzavarban” – meséli Khan, mi járt a fejében, miután – interjú nélkül – visszatért a konténer-szobájához a Moria menekülttáborban. (A helyet előző cikkünkből már megismerhették.)

Az interjút elhalasztották, Khant csak hónapokkal később hallgatták meg arról, miért menekült el Pakisztánból.

Az ilyen történetek egyáltalán nem ritkák a görög szigetvilág menekülttáboraiban, tavaly októberben egy afgán menedékkérő férfi mesélte el a New York Times újságírójának, hogy egyszer azért nem tudott megjelenni az interjúján a megadott időpontban, mert megbetegedett a kislánya, és orvoshoz vitte. Neki is hónapokat kellett várnia a következőre...

SOK RÉSZLET DERÜLT MÁR KI A CSALÁDVÉDELMI AKCIÓTERVRŐL - KULCSKÉRDÉS LEHET MAJD A HITELBÍRÁLAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.12.


A családügyi államtitkár, Novák Katalin sajtótájékoztatón bontotta ki a kormányfő családvédelmi akciótervének részleteit. Szokásunk szerint jól áttekinthetően foglaltuk össze, milyen feltételekkel és mikortól juthatnak hozzá a családok a beígért kedvezményekhez.

Az előzetes várakozásoktól eltérően ugyan a főállású anyaságot nem, de egy jókora „családvédelmi akciótervet” bejelentett Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjén. Korábbi cikkünkben táblázatba szedtük, hogy kiket milyen intézkedések érintenek majd. Mostanra már további (bár azért koránt sem minden) részlet is kiderült. A családügyi államtitkár, Novák Katalin ezekről sajtótájékoztatón beszélt.

Az eddigi ismereteink alapján összeállítottuk a már megismerhető feltételeket, az intézkedések nem mellékes részleteit. Fontos lenne persze tudni még, hogy az első pontban szereplő szabad felhasználású hitel igényléséhez vállalnia kell-e a frissen házasodott nőnek gyereket, és milyen esetekben bukható a kedvezmény, mik lesznek (ha lesznek) a szankciók. Nem mellékes, hogy a hitelfék vonatkozik-e ezekre a kölcsönökre, a bank vagy bankok végeznek-e (és milyen szigorúságú) hitelbírálatot...

A MAGYARORSZÁGI ÉLET TÍZPARANCSOLATA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.02.12.


Vajon milyen kép él rólunk, magyarokról az itt élő külföldiekben? Mit tartanak fontosnak kiemelni rólunk a beilleszkedéshez? Különösen érdekes kérdések ezek, ha azokat egy Magyarországon élő (azaz nem csak futó látogatáson itt lévő) külföldi válaszolja meg.

Mondjuk éppenséggel egy, az Egyesült Államok északnyugati részén, a kanadai határ mellett született amerikai, aki Magyarország előtt azért élt már másik európai országban (ebben az esetben Írországban) is.

Ash Merscher pont ilyen (korábban itt találkozhattatok vele), ezért érdekes lehet, mi az a tíz dolog, amit (félig viccesen, félig komolyan) kiemel a magyarokkal kapcsolatban
.

#1 Pálinkát vissza ne utasíts

A pálinka Magyarország jellegzetes tömény itala, gyakorlatilag bármelyik boltban, bárban, étteremben megtalálható. De jó eséllyel a magyar szomszédodnak van házi változat belőle, ami persze verhetetlen. Ha megkínál, el kell fogadni. Lehet, hogy égeti majd a torkod, legyilkolva mindent, ami az útjába kerül – a magyarok ezért is esküsznek a gyógyító hatására -, de hát nem akarsz udvariatlan lenni, nem igaz?

#2 Köszönj mindig

Amint belépsz a munkahelyedre, a gyereked iskolájába, az orvosi rendelőbe, vagy akár csak a helyi kávézóba, jobban teszed, ha köszönsz… mindenkinek. Szép szokás, hogy a köszönést udvariasnak és kifejezetten fontosnak tartják. Természetesen nem kell mindenkihez egyesével odamenni, egy jól hallható Sziasztok! is elég.

#3 Ismerd a kolbászod


Számtalan féle és fajta magyar kolbász van, a változatosság néha kissé akár nyomasztó is lehet. Van friss, száraz, füstölt, főtt és mindenféle fűszeres ízesítésű, készülhet disznóból, marhából, pulykából és alkalmanként lóhúsból is.

A színe is változatos, kezdve az egészen halvány pirostól a bíborszínűn át a feketéig. Minden régió büszke a saját változatára és ha egyszer elkezded megismerni ezeket, hamar rájössz, melyik ízlik a legjobban.

#4 A villanyt nem pazaroljuk

Miért pazaroljuk az áramot, amikor a nap elegendő természetes fényt ad? Emellett a neonfény fejfájást is okozhat. Márpedig ez rendkívül elterjedt még kórházakban és iskolákban is. Megtanulod értékelni a szokást, egészen addig, amíg egyszer csak arra nem ébredsz, hogy félhomályban utazol a metrón...

HARSÁNY ÉS GAGYI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.02.08.


Lehetne akár hízelgő is, amit Varga István, a kormánypárti médiakolosszus elnöke nyilatkozott, miszerint az ellenzéki lapok sokkal színvonalasabbak, mint a kormányoldaliak, a történet igazi tartalmát azonban mégiscsak az adja, hogy véleménye elhangzása után alig egy nappal később már lemondani kényszerült. A 24.hu információja szerint Vargánál hétfőn Rogán kabinetminiszter személyesen kondoleált, tájékoztatva őt a kegyvesztettségéről szóló politikai döntésről. Ez a lemondás érzékelteti igazán azt a világot, amit a Fidesz vezetői, élen a miniszterelnökkel kívánatosnak tartanának az országban, és ha ők résmentesen, mindent lefedve uralnák, miféle kordában tartanák a népséget, hogyan vetítenék ki saját beteg lelküket az egész térségre.

Hát így. Valaki elmondja a véleményét, másnap megkapja a selyemzsinórt.

Hogy mekkora hazugság a Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelyre, ne feledjük, az egész kormányzás épül, könnyen belátható, ha a fentebb vázolt esetet összevetjük azzal, amit Orbán Viktor 2010-ben Kötcsén bevezetett a véleménynyilvánítás és szólásszabadság ügyében. Az Itt az idő, hogy helyreállítsuk a demokratikus normákat! címet viselő fejezet kifejti, hogy „minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely erősíti az átláthatóságot, elősegíti a hatalom ellenőrizhetőségét, s „az emberek bizalmának visszaszerzéséhez az első lépést úgy tehetjük meg, hogy lehetőséget adunk nekik a közügyeinkbe való beleszólásra”.

Stimmel. Varga István a NER embere. Úgy gondolta, hogy elmondja véleményét színvonalkülönbségről meg még másról is, de a mondat második fordulata a dühtől fuldokló kommunikációs koponyákig már nem jutott el: Varga ezt a szakmai színvonalkülönbséget azért óhajtja megszüntetni, hogy ezzel a kormánysajtó hatékonyabban tudja képviselni a keresztény-konzervatív eszmerendszert. Nyilatkozatából ugyanis az derült ki, hogy neki egyetlen baja van a kormánysajtóval: nem közvetíti elég sikeresen az orbáni világot, feltűnően átlátszó, differenciálatlan és primitív eszközökkel sulykolja. Hogy lefordítsam: az nem újságírás, amikor a médiaszaktárs mikrofon közelébe kerül, nyomban ordítani kezd, vagy telehízott zakójából kifelé selypegve káromkodik...


KRÍZISSIKEREK - MISETICS BÁLINTOT NAGYON MEGVISELI A MÁSIK EMBER DIDERGÉSE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2019.02.12.


Mindig felbosszantja, ha különlegesnek próbálják beállítani azért, mert olyan igazságtalanságok ellen küzd, amelyeket senkinek nem lenne szabad elfogadnia. Szerinte aki emiatt kivételesnek tartja, az óhatatlanul eltávolítja saját magától a problémát, meg akarja úszni, hogy érdemben szembenézzen a társadalmi egyenlőtlenségekkel. Misetics Bálint szociálpolitikus, A Város Mindenkié csoport egyik alapítója – aki már gimnazistaként elnyerte az Év egyéni adományozója díjat – azt vallja, az elmélet és a gyakorlat nem választható szét: számos egyetemen (többek között Budapesten, New Yorkban, Oxfordban) tanult társadalomtudományokat, de most is hetente eljár ügyeletbe szociális munkásként a Menhely Alapítvány krízisautójával. Misetics Bálint portréja.

Szól a zene Misetics Bálint szobájában. Nemcsak most, hanem mindig, dolgozni is zene mellett szeret. A széke mögött egy hatalmas transzparens áll egy Sinkó Ervin-idézettel, az egyik tüntetésről hozta haza. Két éve lakik ebben az albérletben – közel a Széll Kálmán térhez, 55 négyzetméteren –, azóta, hogy összeköltözött a barátnőjével, a díszlettervező Schnábel Zitával. Előtte évekig egyedül élt egy harminc négyzetméteres garzonban a Köztársaság téren. Puritán lakás, mondom, miután körbenézek a budai albérletben. Vitatkozik: nem lehet puritán, mivel közel van a körúthoz. Márpedig a berendezés kevésbé fontos, a helyszín miatt mindenképpen elit lakáspiaci pozícióban van. De miért fontos, hogy milyen körülmények között lakik? – kérdezi.

Igazából az fontos, hogy mit ért az emberhez méltó lakhatás fogalmán. Hiszen ezért az alapjogért küzd kamaszkora óta.

– Ez természetesen éppúgy relatív fogalom, mint a szegénység vagy a gazdagság – magyarázza. – Az emberhez méltó lakhatás fogalma időben és térben is eltérően értelmezhető.

Száz éve még nem tartozott bele, hogy minden lakásban legyen külön vécé, ma már alapkövetelmény.

De a jelenben is mást takar a kifejezés Norvégiában, Magyarországon vagy Kenyában. Mégis van néhány alapjellemzője a fogalomnak. Először is az ember olyan lény, akinek alapszükséglete, hogy legyen otthona. Az is alapkövetelmény, hogy ez az otthon ne legyen ártalmas az egészségre, nyújtson biztonságot, és ne lehetetlenítse el az ember szellemi és lelki kiteljesedését.

A jelenlegi lakása szerinte ezeknek a feltételeknek minden szempontból megfelel. Amúgy Misetics Bálint nem budai gyerek, hanem pesti. Rákoshegyi, azaz majdnem falusi. A házuktól néhány méterre a kilencvenes évek elején még búzatábla állt, a szomszédban lovat tartottak, az utcában valaki disznót hizlalt, másnak tyúkjai voltak. A szülei diplomások, az egyetemen ismerkedtek össze, mindketten közgazdászok lettek. Soha nem fogalmazták meg követelményként a három gyerekük számára, hogy elvárják tőlük a diplomát, ez mindhármójuknak magától értetődő volt. Bálint bátyja kommunikációs szakember lett, a nővére közgazdász. Azt leszámítva, hogy gyerekként néha ábrándozott arról, hogy pék lesz, és a gimnázium után egy évig a jogra járt, valójában mindig is társadalompolitikával akart foglalkozni. Nehéz megragadni, hogy miért. Így alakult...

OKÉ, ETTŐL MOST TÉNYLEG SZÜLNI FOG A MAGYAR?

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2019.02.12.


Előrejelezhetetlen, hogy milyen hatással jár majd az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv, főként, mert egészen újszerű családpolitikai elemeket is tartalmaz. A szakértők szerint a hét pont egyes elemei egymást támogatva valóban ösztönözhetik a gyerekvállalást, de a demográfiai és szociológiai szakirodalom alapján jelenleg annyi jelezhető előre, hogy évek múlva és jelentős költségvetési terhek árán derül majd ki, hogy ez a hét ösztönző bejött-e, vagy sem.

Harmincöt éve folyamatosan fogy a magyar népesség, egyrészt egyre kevesebb gyerek születik, másrészt a 2000-es évektől kezdve az elvándorlás is (negatív) hatással van a népességszámra, olvasható a magyarországi népesedési folyamatokat átfogóan bemutató 2018-as Demográfiai Portré című kötetben. Ezzel a tendenciával egyébként nem lógunk ki a régiónkból, a Kárpát-medencében a gyermekvállalási kedvet tekintve nincs érdemi különbség.

A csökkenő tendencia jó régen tart már, a nyolcvanas évek óta közel 1 millióval csökkent a magyar népesség létszáma. Ma 9,7 millióan vagyunk, és ha a folyamatok nem változnak, a legrosszabb forgatókönyv szerint 2070-re már csak 6 millióan leszünk...

FERGE ZSUZSA MÁR ANNAK IS ÖRÜL, HOGY ORBÁN VÉGRE BESZÉLT A SZEGÉNYSÉGRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2019.02.12.


„Örülök, hogy Orbán Viktor, országlása alatt először, beszélt a szegénységről” – nyilatkozta a szociológus a miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédére reagálva a Hírklikknek.

„Kitartó munkával megyünk előre, és igen, fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon. Lesz mindenkinek munkája. Lesz mindenkinek otthona. Lesz minden gyereknek bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv is. Lesz támogatás a fiataloknak, és jut mindenkinek tisztes időskor is" – ígérte vasárnap a Várban Orbán Viktor.

„Boldog lennék, ha ez megtörténne” – reagált Ferge Zsuzsa. A szociológus örömét fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor végre legalább beszélt a szegénységről. Hozzátette viszont, hogy hiányolta a kormányfőtől mindazt, amit a szegénység számos más, gyakran romló oldaláról és a jobb helyzetű országoktól való távolodásról nem mondott el.

A szociológus szerint ennél is nagyobb baj, hogy sem a hatályos jogszabályokban, sem az idei költségvetésben egyetlen olyan tétel nincs, ami a szegénység csökkentéséhez hozzájárulna. A nyugdíjminimum és az ehhez kapcsolódó ellátások összege továbbra is 28 ezer 500 forint, a szinte mindenkinek járó családi pótlék és gyes összege 12 éve változatlan, az új ellátások, például növekvő adókedvezmények pedig csak magasabb jövedelem mellett használhatók ki – sorolta a problémákat...

A HARMADIK GYEREK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.02.12.


– Mi tetszik? – tette fel a kérdést Kovács kartárs a kormányablak négyes számú ablakában, amikor az üveg túlfelére telepedett egy fiatalka nő, letette a sorszámát és egy bizonytalan kinézetű csomagot, ami lehetett volna egy kupac szennyes ruha, de betakargatott kenyér is. Viszont a csomag felsírt, amitől Kovács kartárs erősen meglepődött, de azért higgadtan kérdezte még egyszer.

– Mi tetszik?
– Kérem a négymilliómat. – mondta a fiatalka nő, és csitítgatta a csomagot.
– Milyen négymilliót? – csodálkozott Kovács kartárs.
– Ez a harmadik. – bökött a csomagra a nő.
– Már mi harmadik? – kerekedett el Kovács kartárs szeme nagyon.
– A harmadik gyerek. – felelte a nő.
– Már megbocsásson – suttogott Kovács kartárs – nekem ehhez mi közöm van?
– Kérem a négymilliót. – mondta a nő tántoríthatatlanul, és a csomag ordított.
– Még mindig nem értem. – maradt nyugodt Kovács kartárs.
– Azt mondta drága, jó miniszterelnök úr tegnap, hogy a harmadik gyerek után négymillió jár. Ez a harmadik. – mondta olyan határozottan a fiatalka nő, hogy Kovács kartársnak elakadt a szava, de azért összekapta magát, és higgadtan válaszolt.
– Nem pénz jár, hanem a CSOK-ból engednek el ennyit a harmadik gyerek születése után.
– Mi az a csók? – értetlenkedett a nő, és elővette a jobb mellét.
– Mit csinál? – szörnyülködött Kovács kartárs.
– Éhes szegény, megetetem – jelentette ki a nő olyan természetességgel, hogy Kovács kartársban bennakadt a szó.
– Mi az a csók? – kérdezte a nő még egyszer.
– Kedvezményes lakáshitel. – szedte össze magát Kovács kartárs.
– Akkor adjon egy olyat először. – mondta a nő olyan tántoríthatatlanul, hogy lepergett róla a napsugár.
– Azt a bankok adják. – győzködte Kovács kartárs, de a nőn látszott, hogy innen pénz nélkül el nem megy.
– Akkor adjon nagy autóra, az is jár.
– Csak a negyedik után...

POGÁTSA: A FIDESZ NEOLIBERÁLIS POLITIKÁT FOLYTAT, AMI ELLEN HARCOLT ELLENZÉKBEN

MAGYAR HANG
Szerző: B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2019.02.11.


A szegénység felszámolását ígérte, és hétpontos családvédelmi programot jelentett be Orbán Viktor vasárnap az immáron hagyományos évértékelőjében. Az elhangzottakat Pogátsa Zoltán közgazdász és szociológus értékelte a Magyar Hangnak. Álláspontja szerint az igazi családbarát intézkedés az lenne, ha a szülőknek rendes bért és kevesebb munkaidőt garantálna a kormány.

Csak a régi lemez: munkaalapú állam

Olyan országokban sikerült a szegénység felszámolása, mint például a skandináv államok, ahol különböző szociális intézkedésekkel értek el eredményeket. Ám – mutatott rá – Orbán Viktor továbbra is kitart amellett, hogy ami máshol jól működött, mint a jóléti állam, az már idejét múlt, és továbbra is a munkalapú államban hisz.

Éppen ezért abszolút nem sikerült, és nem is sikerülhet a szegénységet felszámolnia Magyarországon, ugyanis éppen azok a szociálpolitikai intézkedések hiányoznak ehhez, amiket éppen ő számolt fel

– fejtette ki lapunk kérdésére a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője.

Márpedig Orbán Viktor immár hagyományos évértékelőjéből kiderült: továbbra is kitart a kormány amellett, hogy nem jóléti intézkedésekkel, hanem munkaközpontú világgal kell a szegénység ellen küzdeni.

Pogátsa szerint nem egyszeri, állami kegyre van szükség az úgynevezett családvédelmi programban, hanem arra, hogy a dolgozó szülők rendes bért kapjanak, kevesebb legyen a munkaidejük, hogy több időt lehessenek a családtagjaikkal, gyermekeikkel. – Számomra ezt jelenti a családvédelmi politika, ami stabil, kiszámítható bérrendszerre épül. Ráadásul nem a harmadik és negyedik gyermek, hanem az első kettő születését kellene elsősorban támogatni. A fiatal házasok számára a lehetőségét kell megteremteni ahhoz, hogy létbiztonságban érezvén magukat több gyermeket is vállaljanak – vélekedett...

POMPEO OLYAN VOLT, MINT A MESEBELI SZEGÉNY LÁNY: HOZOTT IS AJÁNDÉKOT, MEG NEM IS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.12.


- Az amerikai külügyminiszter Kína kapcsán volt a legkeményebb, a magyar demokrácia ügyében csak szőrmentén kifogásolta a dolgokat 

- A populistákat leginkább az jellemzi, hogy mint a vízfolyás úgy hazudnak, nehogy kiderüljön róluk, hogy igazából lopni-csalni akarnak

- Szombaton Budapesten nyíltan uszíthattak a zsidók ellen és éltethették Hitlert a derék neonácik

Yahoo/AFP

Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a megújuló kétoldalú együttműködés segít eltéríteni az egyre tekintélyelvűbb Orbán Viktort az orosz és kínai befolyástól. Ám Szíjjártó Péter erre úgy reagált, hogy Magyarország belefáradt a Nyugat óriási képmutatásába. Mindenesetre a magyar politikus a tárgyaláson egyetértett amerikai kollégájával abban, hogy szorosabb katonai kapcsolatokat kell kiépíteni, egyúttal a Trump-féle nacionalista irányvonal természetes szövetségesének minősítette országát. Pompeo megerősítette: nem szabad hagyni, hogy Putyin éket verjen a NATO-partnerek közé, mert Moszkva autoriter, így sosem lehet a kisebb nemzetek szabadságának és szuverenitásának a barátja. Hozzátette, hogy az USA éveken át magára hagyta Közép-Európát, és ez olyanok karjaiba lökte Magyarországot, akik nem osztják a közös értékeket.

Az amerikai diplomácia vezetője közölte, hogy az USA fokozott támogatást ad Budapestnek a korrupció elleni harchoz. Segítséget ígért a független média számára is, amelyet Orbán folyamatosan támad. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy lezárult az egyeztetés az új katonai szerződésről, és az is, hogy a magyar fél tengerentúli fegyvereket kíván vásárolni. Szíjjártó ugyanakkor elutasította a bírálatokat, mondván, hogy egy tízmilliós állam nem képes befolyásolni a világpolitikát. És elege van abból, hogy állandóan az Oroszországhoz fűződő szoros viszonyt hányják a kormány szemére. Kínát illetően pedig elárulta, hogy brit és német cégek is közreműködtek, amikor létrejött a Huawei-jel a megállapodás az ötödik generációs mobilhálózat létesítéséről. Pompeo erre azt mondta, hogy meg akarják értetni, milyen kockázatokat jelent egy ilyen rendszer, de a döntés joga természetesen a másik félé.

New York Times/Reuters

Pompeo arra figyelmeztette a szövetségeseket, hogy megnehezíti Washington számára a partnerséget, ha a Huawei hálózatot építhet ki a területükön. Merthogy az Egyesült Államok szerint a rendszer alkalmas a kémkedésre, azon kívül Washington a terjeszkedést úgy tekinti, hogy Peking Közép-Európán keresztül akarja megvetni a lábát az EU-ban. Az amerikai nagykövetségen tartott rögtönzött sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette, hogy a nap során megvitatta a magyar diplomácia első emberével, milyen veszélyeket hordoz az, ha Kína hídfőállást létesít Magyarországon. Ugyanakkor a magyar kormány, amely Lengyelországhoz hasonlóan nagymértékben elszigetelődött a nemzetközi politikában, azt reméli, hogy közép hatótávolságú légvédelmi rakétákat vehet az Egyesült Államoktól.

Szíjjártó Péter lesöpörte az amerikai aggályokat az asztalról Kína és Oroszország kapcsán, mondván, hogy Budapest eleget tesz a szövetségesekkel szemben vállalt NATO-kötelezettségeknek. Szerinte a moszkvai és pekingi kapcsolat egyáltalán nem veszélyezteti, hogy az ország a katonai szervezet megbízható tagja legyen. Pompeo szóba hozta a jogállam helyzetét is, miután Orbán szorongatja a bíróságokat, a sajtót és a civil szférát. Találkozott több civil csoport képviselőivel és azt ígérte nekik, hogy aggályaikat továbbítja a kormányfőnek. Úgy fogalmazott, hogy rengeteg bajról hallott, ezek a dolgok akkor történtek, amikor az USA távol maradt a térségtől...