2022. január 7., péntek

EZÉRT LEHET NAGYON KELLEMETLEN MOST AZ ÖTÖDIK JÁRVÁNYHULLÁM MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2022.01.07.


Az új évre határozottan megérkezett az ötödik hullám Magyarországra, az omikron variáns berobbanása miatt. Ezzel azt is kijelenthetjük, hogy bekövetkezett, amitől a járványügyi szakértők tartottak: hasonlóan a 2. hullám utáni időszakhoz, a 4. járványhullám után sem tud alacsony szinten nyugvópontra jutni a járvány idehaza, és ami kifejezetten kellemetlen: úgy tűnik, az egészségügyi ellátórendszer terhelése is magas szinten ragad és innen fog tovább emelkedni. A kérdés csak az, milyen tempóban és meddi
g.

Megérkezett az ötödik járványhullám Magyarországra, ennek már egyértelmű jeleit láthatjuk az elmúlt napokból, hetekből. Egyelőre az esetszámok trendjében szembetűnő az új folyamat, de azt láthatjuk, hogy a kórházi kapacitások kihasználásában is a negatív fordulat kezdetén járhatunk.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERRE NEHEZEDŐ TEHER ELMÚLT HETEKBEN LÁTOTT HATÁROZOTT CSÖKKENÉSE UGYANIS MEGÁLLT.

A kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek számának napi változásából számolt 7 napos mozgóátlag ugyanis már kedvezőtlen fordulatot jelez...

TIBORCZ ISTVÁN MEGVETTE A GRÁNIT BANKOT, BRÓKER MARCSI 10 ÉV BÖRTÖNT KAPOTT - az átlátszó heti lapszemléje

MUTYIMONDÓ / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.01.07.


Telex: Tiborcz István megvette a Gránit Bank többségét


A BDPST Group, vagyis Tiborcz István cége belépett a bankpiacra, és megvásárolta a Gránit Bank többségét. A bejelentés szerint a jövőben továbbra is Hegedüs Éva, a jelenlegi elnök-vezérigazgató irányítja a pénzintézetet, de a BDPST megvette Hegedüs Éva cégének döntő részét (E.P.M. Tanácsadó Kft.), és tőkeemelést is kilátásba helyezett.
G7: Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázatitőke-befektetője lett a magyar állam

A magyar állam tulajdonában lévő Hiventures Zrt.-t Kelet-Európa egyik legaktívabb és legjelentősebb kockázatitőke-befektetőjeként tartják számon (ezek azok a befektetések, amelyek jellemzően induló vagy korai fázisban lévő, de nagy potenciált ígérő cégekbe áramlanak, és bár nagy részük nem jön be, amelyik mégis, annak üzleti sikere ellensúlyozhatja a sok veszteséget).

444: 10 év börtönre ítélték Kun-Mediátor Marcsikát


A Szolnoki Törvényszék sikkasztás és csalás bűntettében első fokon bűnösnek mondta ki D. S. N. Máriát, 10 év börtönre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra, ebbe beleszámítják az előzetesben és házi őrizetben letöltött időt is. A vádlottat a sértettek felé összesen kb. 1,5 milliárd forint erejéig kártérítés megfizetésére is kötelezték. A Kun-Mediátor Marcsika vagy Bróker Marcsi néven elhíresült nőt összesen 5,4 millió forint pénzbüntetésre is ítélték.

24.hu: Borkaiék milliárdos földbiznisze nem bűncselekmény a rendőrség szerint


Bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt a nyomozást, amely a győri Audi gyár logisztikai központjának létrehozása előtti földügyletek miatt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult. Több feljelentés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán bennfentes információk alapján jutott hozzá területekhez, amiket aztán átminősítettek, majd az autógyárnak adtak el úgy, hogy ezzel az önkormányzatnak kárt okoztak.

Hvg.hu: Feljelentést tett Hadházy a keleti vakcinák engedélyezésének „elképesztő körülményei” miatt

A független képviselő szerint a hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúját is felveti az, ami a kiperelt dokumentumokban szerepel. „Ez egyszerűen európai országban nem maradhat büntetlenül, ha nem ez alatt a kormány alatt, akkor majd utána, amikor a következményekről is több adatunk lesz (hiszen most a kormány eltitkolja a legalapvetőbb statisztikákat is)” – írta a közösségi oldalán Hadházy Ákos.

FOKOZÓDIK AZ OMIKRON FENYEGETÉSE A VISEGRÁDI RÉGIÓBAN, MÉGIS VAN, AHOL LAZÍTANAK - MEGTORPANT A JÁRVÁNY VISSZAHÚZÓDÁSA, AZ ÚJABB, NÁLUNK MÁR ÖTÖDIK HULLÁM ELSŐ JELEI EGYÉRTELMŰEN LÁTSZANAK A SZÁMOKON.

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2022.01.07.


Elérkezett a járvány újabb, Magyarországon már az ötödik hulláma, ami nemcsak a hazai szakértők, közöttük Merkely Béla mai nyilatkozatából, hanem a régiós járványstatisztikákból is kiderül. Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon a naponta regisztrált új betegek hétnapos mozgóátlagai növekedni kezdtek, míg Szlovákiában egyelőre csak a csökkenés lassulását láthatjuk.

A koronavírushoz köthető halálesetek napi adatain egyelőre az őszi hullám visszahúzódása látszik, igaz, Lengyelországot nézve inkább csak stagnálásról beszélhetünk. Az eddigi tapasztalatok alapján még akár hetek is eltelhetnek, amire egy újabb fertőzéshullám a végzetes kimenetelű megbetegedések statisztikájában is láthatóvá válik, vagyis a két adatsor ellentétes tendenciái egyáltalán nem meglepőek...

A VILÁGHÁBORÚ ÓTA NEM FOGYOTT ÚGY A MAGYAR, MINT 2021-BEN

TELEX
Szerzők: KOLOZSI ÁDÁM, BAKRÓ-NAGY FERENC
2022.01.07.


Az utolsó másfél évszázadban soha nem fogyott egyetlen év alatt annyival a magyar népesség békeidőben, mint 2021-ben, és ennyi halott sem volt 90 éve, mint tavaly. Bár a KSH hivatalos év végi adatai még nem jöttek ki, de azt már a havi számokból is látni, hogy közel 60 ezerrel, vagyis egy közepes megyeszékhelynyivel lettünk kevesebben. Lehet, és biztosan lesz is vita arról, hogy ebből mennyi írható a koronavírus számlájára, de az tény, hogy több mint 150 ezer magyar halt meg 2021-ben – annyi, mint 1945 óta soha.

Megközelítőleg 60 ezerrel csökkent Magyarország népessége 2021-ben, és ez a fogyás nagyobb mértékű, mint bármikor békeidőben a megbízható adatszolgáltatás kezdete, vagyis 1876 óta. Ennek fő oka a kiugróan rossz tavalyi halálozási mutató. Bár valószínűleg tavaly született a legtöbb gyerek az elmúlt évtizedben, az egy-kétezres születési többlet nem tudja ellensúlyozni a halálozások rendkívül magas számát.

93 ezer születés áll szemben a minden valószínűség szerint több mint 150 ezer elhalálozással. A népességveszteség egyetlen év alatt megközelíti, akár el is érheti a hatvanezret. A rendszeresen használt hasonlat szerint Magyarország egyetlen év alatt egy Veszprém, Kaposvár vagy Békéscsaba lakosságának megfelelő számú embert vesztett el. Ennyivel utoljára a második világháborúban, 1945-ben lett kevesebb magyar...


AZ ELLENZÉK KAMPÁNYÁRÓL - BRUCK GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN (2022.01.05)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: PARA-KOVÁCS IMRE
2022.01.05.A 2022. január 5-i Reggeli személybe egy kampánytanácsadót hívtunk meg, para-Kovács Imre Bruck Gábort kérdezi az ellenzék kampányáról.

LEHETNE JOBB HELY MAGYARORSZÁG? - FILIPPOV GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN (2022.01.06.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: MÉRŐ VERA
2022.01.06.Mit kezdjünk az oktatással, egészségüggyel, szegénységgel, klímavédelemmel, külkapcsolatokkal, hogy egyszer majd jó legyen nekünk?

KOMÁROMI ZOLTÁN: NÉHÁNY HÓNAP ALATT ÉREZHETŐ LENNE A VÁLTOZÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2022.01.07.


Néhány hónappal a kormányváltás után látható változást ígér az egészségügyben Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, akit Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje bízott meg egészségügyi programjának kidolgozásával. Zsarolásnak, béklyónak tartja és megszüntetné az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, és újra önálló minisztériuma lenne a területnek. A Szabad Európa podcastjának szerkesztett változata.


Dr. Komáromi Zoltán háziorvos Budán, januártól azonban csak az együttes ellenzék miniszterelnök-jelöltjének egészségügyi programján dolgozik több szakértő segítségével. November közepén, két héttel azután beszélgettünk vele a Szabad Európa podcastjában, hogy Márki-Zay Péter felkérte a feladatra.

Mire szól pontosan Márki-Zay Péter felkérése, és mikor érkezett?

Két hete hívott fel, megkérdezte, hogy korábbi megbeszéléseinknek megfelelően szeretnék-e részt venni ebben a munkában. Ez rövid telefonbeszélgetés volt. Gyakorlatilag egyetértettünk abban, hogy munkacsoportokat kell felállítani, mert egy tavaszi választási győzelem után nincs idő arra, hogy akkor kezdjünk el kapkodva szakértőket összeszedni, minisztériumi struktúrát elkészíteni.

Az egész egészségügyi szervezetet össze kell rakni, hogy mi lesz a feladata az alapellátásnak, a járóbeteg-ellátásnak, a sürgősségi ellátásnak, a városi és a megyei kórházaknak. Rengeteg olyan részfeladat van, amelyben speciális szakértők hozzák a tudásukat, víziójukat. Feladat az országos tiszti főorvosi hivatal visszaállítása és országszerte az ÁNTSZ-ek felépítése, amelyet szétvertek az elmúlt hat-hét évben. Külön munkacsoport kell a finanszírozás megszervezéséhez, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a gyógyszerforgalmazás, a betegjogi képviselet feladatainak tisztázására.

Ha most van lehetőségünk, hogy újraépíthetjük az egész struktúrát, akkor ezt XXI. századi színvonalon kell megtenni. Márki-Zay Péter engem bízott meg azzal, hogy ezek a munkacsoportok összeálljanak, működjenek, és gyakorlatilag februárra egy teljesen kész konstrukció legyen, amit már csak meg kell valósítani.

Tehát február a határidő.

Az a reális, márciusban már zengeni fog a kampány. Addigra a lakossággal, a szakemberekkel, a politikusokkal is meg kell értetnünk, hogy amit csinálni akarunk, az miért jobb annál, mint ami most van. Lehet vitatkozni a terveinkről, szeretném is, hogy ha lenne civil és szakmai vita is, főleg a kamarákkal, az orvosi kamarával, a szakdolgozói kamarával, a gyógyszerész kamarával. Mindenkinek látnia kell, hogy ez egy működőképes rendszer, még úgy is, hogy Magyarországon hiányzik körülbelül öt-hatezer rutinos szakorvos és tíz-tizenkétezer szakdolgozó. Őket nem tudjuk egyik napról a másikra elővarázsolni. A mostani szakembergárdával kell nekilátnunk a munkának úgy, hogy közben egy pillanatra sem állhatunk le, az akut betegeket, a sürgősségi betegeket, az onkológiai betegeket el kell látni. Áprilisban-májusban szerintem nem leszünk még túl a pandémián, ez nehezíti majd az átalakítást...

MAGYAR KUTATÓK: MINÉL NAGYOBB CELEBRAJONGÓ VALAKI, ANNÁL HALVÁNYABBAN TELJESÍT AZ INTELLIGENCIATESZTEKBEN

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.01.07.


Jelentős nemzetközi visszhangot kapott az a magyar mintán végzett kutatás, amely szerint a hírességek imádata iskolai végzettségtől, életkortól és anyagi jóléttől függetlenül összefüggésben áll a kognitív teljesítménnyel. A közel kétezer felnőtt megkérdezésén alapuló vizsgálatról Zsila Ágnes, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa beszélt a Qubitnek.


Azok az emberek, akik megszállottan figyelik a gazdagok és hírességek életét, alacsonyabb pontszámú eredményt érnek el a kognitív teszteken – állítja az a BMC Psychology folyóiratban tavaly novemberben megjelent tanulmány, amelynek egyik szerzője Zsila Ágnes, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa.

A Demetrovics Zsolt, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője és a kóros celebmániát (celebrity worship syndrome) elsőként definiáló amerikai pszichológus, Lynn E. McCutcheon társszerzőségével publikált kutatás adatfelvételében 1763 felnőtt magyar vett részt 2020-ban.

A rajongás fokozatai

A külföldi sajtóorgánumokban, köztük a Newsweekben, a Breitbarton vagy az IFLScience-en az elmúlt napokban ismertetett vizsgálat résztvevőinek egy online felmérés keretében két nemzetközileg validált intelligencia- és egy szintén kultúra- és nyelvfüggetlen önértékelési tesztet kellett kitölteniük. A felmérés része volt a hírességek iránti megszállottság mértékének szintjét kalibráló kérdőív, a Celebrity Attitude Scale kitöltése is.

Zsila Ágnes a Qubitnek elmondta: a kutatási kritériumok szerint rajongott híresség csak valós személy lehetett, aki, ha csak rövid ideig is, de kortársa volt a válaszadónak. A kutatók a celebskála alapján rajongói kategóriákba sorolták a válaszadókat. Akiknek a sztárok iránti érdeklődése mindössze a hírességek életének barátokkal való megvitatására korlátozódott a „szórakoztató- társas” rajongók közé sorolták. Az „intenzív-személyes” csoportot azok alkották, akiknek gondolatai csak a rajongott celeb körül jártak. A megszállottság legmagasabb fokát a „extrém rajongás” szintje jelentette. Az ide sorolt emberek ugyanis már egyetértettek az olyan állításokkal is, mint a „ha olyan szerencsés lennék, hogy találkozhatnék a kedvenc hírességemmel, és megkérne, hogy szívességként tegyek meg valami illegális dolgot, valószínűleg megtenném"; illetve „ha lenne több százezer forintom, akkor azt biztosan a kedvencem valamilyen emléktárgyára, használati eszközére költeném”...

PUTYIN MÁR A NATO FELOSZLATÁSÁT KÖVETELI – ORBÁN VIKTORNAK IS DÖNTENIE KELL, KI MELLÉ ÁLL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.01.07.


Lényegében a NATO feloszlatásával, Közép-Európa, s benne Magyarország szuverenitásának csorbításával egyenértékű az Oroszország által decemberben előterjesztett két szerződéstervezet. Noha mind az Egyesült Államok, mind a NATO elutasította az orosz ultimátumot, a hétvégén Genfben tárgyalások kezdődnek, amelyen az Ukrajna megtámadásával fenyegető Moszkva jelentős engedményeket akar kicsikarni Washingtontól. Ebben a környezetben kerül sor februárban az újabb Orbán–Putyin-találkozóra. Azaz a Nyugat elleni nagy szuverenitásküzdelemben a függetlenségünk elleni valódi fenyegetést a magyar kormány nem akarja észrevenni.


„Az amerikai Ukrajna-politika lényege, hogy senki nem akar meghalni Dnyipropetrovszkért” – az önkritikus mondatot nagy sóhajtás kísérte. Még Donald Trump elnökké választása előtt jártunk, amikor 2016 tavaszán egy amerikai körút során ellátogathattam az Austinban található Texasi Egyetemre. A vélemény megfogalmazója egy egyetemi oktató volt, aki korábban republikánus kormányok idején töltött be magas funkciókat a külpolitikai és nemzetbiztonsági apparátusban.

Soha nem volt ennyire aktuális a mondat. Vasárnap és hétfőn a svájci Genfben magasrangú amerikai és orosz külügyi vezetők találkoznak, hogy Ukrajnáról, sőt a Magyarországot is magában foglaló egész kelet-közép-európai térség jövőjéről egyeztessenek. Oroszország százezer katona és nehézfegyverzet ukrán határra történt vezénylésével, illetve erőteljes retorikával jelezte, hogy alapvető biztonsági érdekeit érzi veszélyben. „Folyamatosan becsaptak minket. Öt NATO-bővítési hullám történt és (az amerikaiak) már Lengyelországban meg Romániában vannak a fegyverrendszereikkel” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök december 23-i sajtótájékoztatóján, majd az euroatlanti katonai szövetségre utalva vészjóslóan hozzátette: „Néha azt érzem, különböző bolygókon élünk.” A katonai erő esetleges alkalmazásáról szóló kérdésre pedig csak annyit mondott, kész Oroszország érdekeinek megvédésére.

Az orosz államfő Ukrajna esetleges NATO-tagságát tartaná leginkább casus bellinek, amelyre éppen ezért belátható időn belül nem is kerül sor. Ugyan ki akarna háborút kockáztatni a felbőszült Moszkvával? Igen ám, csakhogy az amerikai politika elvi okok miatt nem zárhatja be egyértelműen az ajtót az ukrán NATO-tagság igénye előtt.

Hiszen ezzel beismerné, hogy egy külső szereplő rákényszerítette az akaratát, ami rombolná Washington amúgy is megtépázott szuperhatalmi presztízsét.

Joe Biden elnök ugyanakkor december nyolcadikán lényegében elismerte: számukra nem olyan életbevágó kérdés Magyarország keleti szomszédjának sorsa. Ekkor jelentette be: az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába egy orosz invázió esetén...

NEMZETI SZÓLAMOKKAL NEM LEHET AUTOMATA GÉPSOROKAT ÜZEMELTETNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.07.


Az, hogy a Fidesz mekkora kárt okozott az elmúlt 10-12 évben a magyar oktatásban, igazából akkor fog kitűnni, amikor a mostani óvodások és iskolások elkezdik állampolgári életüket – mondta a Hírklikknek a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Trencsényi László szerint két nagy kártétel mutatkozik: az iskolarendszer a társadalmat kettészakító szociálpolitika szolgálatába állt, az iskolarendszert jelenleg irányítók pedig intoleránsak, türelmetlenek, egyáltalán nem kreatívak, és cseppet sem rugalmasak. Ez pedig visszahat az intézményvezetőkre, a pedagógusokra – végső soron a tanulókra. Az ellenzék oktatási programjában a múlt héten az ezzel szembeni közvetlen, „fekélyellenes” antibiotikumot hirdette meg.


Föl tudjuk-e mérni, mennyit ártott a Fidesz az elmúlt 10-12 év alatt a magyar oktatásnak?

– Föl tudjuk mérni, bár a következményei csak néhány év múlva fognak mutatkozni, akkor, amikor a most óvodás vagy iskolás elkezdi az életét, állampolgári, családi, és a gazdaság világában való részvétellel. Bár azt mondják, hogy ez munka alapú társadalom, de nekem erről a szocializmus jut eszembe. Amikor Orbán a munka alapú társadalomról beszél, akkor nem mondja, hogy de tőkejövedelem is van Magyarországon, ami nem munka alapon van, hanem tőke alapon. Ezt nevezik kapitalizmusnak. Erről nem szokott beszélni. Ezért mondom a majdani gazdasági életben való részvételt...

MEGESZI AZ INFLÁCIÓ A MEGTAKARÍTÁSUNKAT - ALIG TALÁLUNK VONZÓ KAMATOKAT A BANKOKNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.07.


Jelenleg esélyünk sincs arra, hogy biztonságos megtakarításban megőrizzük a vagyonunk értékét, az elszálló inflációt ugyanis nem követték sem a bankbetétek, sem az állampapírok kamatai. Még mindig az állam fizeti a legtöbbet a pénzünkre, de ez sem elég a pénzromlás ellensúlyozására. A bankok között alig akad, ami látható kamatot fizetne.


Novemberben már 7,4 százalék volt a fogyasztói árak emelkedése, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5,1 százalékos éves átlagos inflációval számol 2021-re. De 2022-ben is várhatóan 5 százalék felett (átlagosan 5,5 százalékkal is számolnak) alakul majd a pénzromlás éves átlagos üteme. Ez azt jelenti, hogy legalább ekkora kamatot kellene kapni a megtakarításunkra, hogy az megőrizze az értékét. Ilyet azonban nagyítóval sem lehet találni.

A bankok nem emelnek

Az elmúlt évek alacsony kamatkörnyezete és a likviditásbőség hatására a bankok nyugodtan kínálhattak 0,01 százalékos kamatot még a lekötött betétekre is, hiszen a lakosság annak ellenére növelte évről évre a banki megtakarításait, hogy érdemi kamatot kellett volna fizetni rájuk.

Az MNB statisztikái szerint tavaly 9 hónap alatt, szeptember végére 615 milliárd forinttal 10404 milliárd forintra nőtt a háztartások forint bankbetétben tartott vagyona. Ezzel ez a második legnépszerűbb megtakarítás volt az állampapír után. (Az előzetes adatok szerint az utolsó negyedévben ugyancsak nagyot ugrott a bankban tartott pénz összege.)

Az alacsony kamatokra azzal reagáltak az emberek, hogy nem kötötték le a pénzüket, jelenleg mindössze a bankban tartott vagyon körülbelül 15 százalékát tartják lekötött betétben, a többi lekötetlenül hever. Miközben 10 éve még a bankban tartott pénz kétharmadát lekötöttük. Az MNB adatai szerint egyébként a viszonylag kevés lekötött összegre az elmúlt hónapokban elkezdtek nőni a kamatok, november például átlagosan már 0,9 százalék volt, míg júliusban csak 0,33 százalék...

AZ ÉS 2022/1. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.01.07.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Tartsunk már Nyugatra!

Márki-Zay nem olyan politikus, amilyet az ellenzék megszokott, de ne feledjük, megnyerte az előválasztást, és az előválasztás alapmegállapodása szerint az abban részt vevő pártok beállnak a győztes mögé.

Ha jól értem, sokak szerint ezt kellene most felrúgni – és ezzel persze kidobni öt sikeres hónapot, vele együtt az ellenzék utóbbi másfél évtizedes gyászos történetének egyetlen innovatív akcióját. Márki-Zay kiszorítása ezt jelentené. Meg föladni ízlést és az adott szóhoz való ragaszkodást, amit mi, ellenzékiek mindig oly nagyon büszkén emlegetünk.

Márki-Zay néhány éve meglepetésre kormányzati túlerővel szemben nyert ellenzékből, majd még nagyobb meglepetésre még nagyobb kormányerővel szemben győzött a legutóbbi önkormányzati választáson. Két ilyen győzelemmel érkezett az előválasztáshoz, ahol megint nyert. Ilyenformán az ellenzék nyerő típusának egyik ritka példánya, ezt akarja most ledobni magáról a nyerni vágyó finnyás ellenzék. A győzelem persze egyáltalán nem biztos vele sem, de tény, Márki-Zay politikusi pályájának legújabb időszaka a politikusi Midasz-idő, amikor bármihez nyúl, abból arany lesz.Tovább

Kőrössi P. József: Vilka
(Marosvásárhely, 1947 – San Antonio, 2022)

Ádám Péter: A Zemmour-jelenség

Az utóbbi hónapok legjelentősebb franciaországi híre, hogy Éric Zemmour indul a 2022-es elnökválasztáson. Jóllehet a botrányos kijelentéseiről ismert szélsőjobboldali újságíró viszonylag új szereplő a politikai életben, döntése alighanem befolyásolni fogja a jövő évi elnökválasztás forgatókönyvét. Míg eddig úgy látszott, Marine Le Pen visszaszorulása a „republikánus jobboldal” malmára hajtja a vizet, ma már az sem lehetetlen, hogy Zemmour bejut a második fordulóba. Az utóbbi egyre növekvő népszerűsége, ami párhuzamos a hagyományos jobboldal sorvadásával, további átrendeződéseket okozhat a francia politikai életben.Tovább

Gadó Gábor: Az Aranybulla hatása a hitelkamatokra

Váncsa István: Tartózkodó kérelem

Tömpe István: Aranykor

Sarkadi Balázs: A COVID és az elveszett bizalom

Dobozi István: Biden – az első év mérlege


Látványos repülőrajt után – jórészt nem kikényszerített politikai hibák miatt – Joe Biden elnöksége karácsony tájára tökéletes viharba került. Milyen esélyekkel néz a jövő novemberi félidős kongresszusi választások elé, amelyeknek fő tétje a kormány működőképessége?Tovább

Angyal Ádám: A pénz különleges ter-mészete

Korunk gazdasági világrendje, a kapitalizmus (vagyis piacgazdaság) már nevében is pénzt jelent. A pénz funkcióiról a közgazdászok azt mondják, hogy az csere-, fizetési és forgalmi eszköz, elszámolási egység, értékőrző, kincsképző, nemzetközi közvetítő. Jogilag szabályozottnak és korlátozottan helyettesíthetőnek tekintik. Elsősorban a gazdaság területén szokták a pénzt értelmezni. Kialakultak azonban más pénzszerepek is.Tovább

Nyilas Atilla: Szili József búcsúja

Szőnyei Tamás: „Meg akarják ölni a magyar nótát”

Deklasszálódott dalszerzők az állambiztonság hallókörében

Falus András: Önmegvalósítás istenhívő értékek alapján

V I S S Z H A N G

Haskó László: Vajúdnak a hegyek

Aradi Emil: Menekültek?

Szilasi György: Papokról

P Á R A T L A N

-hg-: ÉLMÉNY

Beck Tamás: ÍROTT MALASZT

Huszár Ágnes: GAZDAG KARÁCSONY

msz: POMPÁSAN VONATOZUNK

-n-a: CIRKUSZ

/spányik/: KINCSKERESŐ

Lázár György: AMERIKAI NYOMÁS

(vj): A VÉGSŐ HARC


-pé-: JUTIFALI

Trencsényi László: B. ZS. HAZUDIK

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/1. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.01.07.


F E U I L L E  T O N

Ferencz Győző: Éggel tapasztott épület
Nemes Nagy Ágnes (1922. január 3. – 1991. augusztus 23.)

I N T E R J Ú

Antal Nikolett: „Ha nagy leszek, ígérem, lakosság leszek”
Beszélgetés Vida KamillávalK R I T I K A

Végső Zoltán: A jazzpiac ünnepén

(A 64. Grammy-díj jazzjelöléseiről)

A szubjektív szemezgetés végén még külön kiemelném a két legszebb lemezt. Ron Carter, Jack DeJohnette és Gonzalo Rubalcaba Skyline-ja a latinos hangütést vegyíti a termés legcoolabb ritmusszekciójának finomságával, míg Eliane Elias Chick Coreával elkezdett kétzongorás Mirror, Mirrorja Chucho Valdés-zal befejezve is érzéki, lüktető, és a két hangszert eggyé olvasztó lemez lett. Mindezek mellett a jazz további kategóriákban is megjelent, komoly támogatója, kiszolgálója lett más műfajoknak, ami egyvalamit jelent: a piacosodás meghatározóvá válását, ami a jazznek nem biztos, hogy jót tesz.Tovább

Sinkó István: A Barabás-harmónia

(Barabás Márton kiállítása a Műcsarnokban február 13-ig látható.)

A műcsarnokbeli kiállítás persze sok egyéb, Barabást érdeklő kérdésre is igyekszik választ adni a művek segítségével. A néha műegyüttescsoportokba is rendezett interieur egyszerre mutatja a vonalat szobrászi eszközökkel kifejezni kívánó, szalagmotívumot is használó virtuóz szobrászt, a festett síkplasztikáit dekorativitássá nemesítő festőmestert, a zongorakalapácsokat majdnem mobilszobrokká alakító hangszerkészítőt és a látványos pannókat (Tatabánya, Ferihegyi repülőtér) alkotó murális művészt. Gazdag, szinte áttekinthetetlenül gazdag anyag, számos apróbb-nagyobb örömteli meglepetéssel.Tovább

Stőhr Lóránt: Tiszta románc

(Maria Schrader: Én vagyok a te embered)

Nem látszik ma már elérhetetlennek a személyre szabott élettárs megteremtése sem, aminek vonzatait az Emma Braslavsky azonos című novellája nyomán készült Én vagyok a te embered című új német film kutatja. Maria Schrader, a film rendezője szinte teljesen mellőzi a tudományos-fantasztikus mozi hókuszpókuszait, a lényegre, az ember és android közti kapcsolatra fókuszál. Az androiddal szembenézve ugyanis magunkon gondolkodunk: mi teszi az embert? És mi az emberi kapcsolatokat?Tovább

Csengery Kristóf: Az eszményi kevés


(A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje – Musikvereinssaal, Bécs. A Duna Televízió közvetítése, 2022. január 1.)

Hallottam zenészkörökben megfogalmazódott véleményekről, melyek szerint Barenboim jelenléte szürke volt, az általa irányított muzsikálás kedélytelen. Érdemes erre reagálni, hátha mások is éreztek effélét. Nem tapasztaltam sem szürkeséget, sem a kedély hiányát. Barenboim vezénylése olyan volt, amilyen egy tartalmas gondolkodású, nagy tudású, bölcs, hetvenkilenc éves karmesteré lehet: sallangtalan, letisztult, lényegre törő.Tovább

A szerző további cikkeiGergics Enikő
Csupaszon


(Teremtmények, Katona József Színház, Kamra, r.: Tárnoki Márk, 2021. december 17.)

Végül is az, amit Tárnoki Márk feltehetően mondani akarna, elkallódik abban, amit mutatnia sikerül, és kérdéses marad, hogy miért érdemes végignéznünk ezt a szándékoltan megterhelő, sőt sokszor szándékoltan visszataszító előadást – mert az, hogy Rába Roland valóban emlékezetes és kiváló alakítást nyújt benne, önmagában azért még nem tűnik egyértelműen elégségesnek.Tovább

Fáy Miklós: A lélek hangmérnökei

(Klemperer – The Legendary Amsterdam Concerts – Archiphon)

Csak azért mesélem, mert a régi reflexek váratlanul élednek újra. Amikor megláttam, hogy megjelent egy Klemperer-összes, de nem az az összes, nem az EMI (ma Warner) számára fölvett stúdiófelvételek, hanem az amszterdami koncertek, akkor azt gondoltam, most jött el az idő. Végigszaladok vele másfél évtizedet, amikor évi rendszerességgel érkezett meg Hollandiába, és rögzítették is a hangversenyeket. A hangminőség nem olyan, mint a stúdióban, de a zenekar első osztályú, és más, nem a Philharmonia Orchestra angoljai – nem mintha bármi baj lett volna velük.Tovább

Torma Tamás: 2021, igen – nem

(2021: igenek és nemek)

Na, erről nem írt senki, én sem. Mindenkinek ismerős helyzet: összeszorított lábakkal és kétségbeesett, pásztázó szemmel fogyasztani a métereket – vajon sikerül elérnem? Pedig a nyilvános vécéké a lehető legdemokratikusabb kérdés: dolgozóké és kutyásoké, hajléktalanoké és turistáké, ha menni kell, menni kell. Budapesten kevesebb mint száz nyilvános vécé üzemel (még), de sem az önkormányzatok, sem az állam beruházási horizontján nem tűnik fel a nyilvános illemhelyek kérdése.Tovább

Siba Antal: Oltári viccesek

(Szilveszteri tévéműsorok)

Liptai Claudia NőComment!-jéről a legtöbb jó, ami elmondható, hogy a szereplők végigtapsolták saját magukat meg az egész műsort, határtalan jókedvük volt. Bárki bármit mondott, mindenki szakadt a nevetéstől. Hogy persze a nézőt egy idő után mennyire idegesíti a közepesen rossz poénok kiváltotta felhőtlen pódiumöröm, az más kérdés. A legvalószínűbb, hogy nem kell ezektől a műsoroktól semmi jót sem várni, hát még különleges szórakozást. Ez a felhozatal hétfőn is, kedden is, hétvégén meg szilveszterkor. Mitől lenne jobb?Tovább

Deczki Sarolta: „Sanyikám, bazmeg...”

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok. Az baj, mert akkor más fog helyetted. Libri Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 246 oldal, 3999 Ft

Kevés jobb dolog történhetett volna a magyar Facebookkal, mint hogy 2017-ben feltűnt rajta a Diétás Magyar Múzsa nevű oldal. A név elsőre furcsának, avíttnak tűnik, hiszen a diétáról már régóta nem az országgyűlés jut az ember eszébe, a múzsa pedig olyan költőknek való izé. Olyanoknak, mint amilyen Csokonai Vitéz Mihály is volt, aki a tizennyolcadik század végén adott ki Pozsonyban verses folyóiratot Diétai Magyar Múzsa címmel az akkor ott ülésező országgyűlés idején – nem túl nagy sikerrel. A Facebook-oldal nevében szereplő „diétás” jelző egyszerre aknázza ki a modern és a régi jelentést, és úgy jelentkezik be szegény Vitéz Mihály szellemi örököseként, hogy egyből ki is forgatja kicsit ezt a hagyományt.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Zsembery Borbála: Ex libris

Makáry Sebestyén: Delta
Serestély Zalán: Közös hűlés
Sánta Miriám: Hétfőn meghalsz
Lukács Flóra: Egy sanghaji hotel teraszán

Szarka Judit: Üresség és semmi között

Charlotte Delbo: Auschwitz és utána. Fordította Marczisovszky Anna. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2021, 457 oldal, 3800 Ft

Charlotte Delbo a francia ellenállás tagjaként került Auschwitzba, majd Raiskóba, végül Ravensbrückbe: összesen huszonhét hónap lágerlét után szabadult. Az első, Vissza már egyikünk sem tér című regény szinte közvetlenül a szabadulás után íródott, de együtt jelent meg az 1970-es Fölösleges tudás és az 1971-es Napjaink mércéje című kötettel. Mindhárom könyv rövid prózai szövegekből és szabadversekből épül fel, és e fragmentumok, nyelvi botlatókövek és a közöttük megjelenő és velük teljesen egyenrangú ellipszisek és hallgatások próbálják az olvasót téren, időn, emlékezeten és önmagán kívülre eljuttatni.Tovább

Mélyi József: 
A legvárosabb város

Boros Géza: Minden más vá­ros­nál városabb. 100 bejegyzés Velencéhez. Ludwig Múzeum–Kor­társ Művészeti Múzeum, Bu­da­pest, 2021, 159 oldal, 3900 Ft

Boros Géza számos jelentős könyvet, tanulmányt írt az elmúlt évtizedekben a magyarországi köztéri emlékművekről, a kulturális minisztérium munkatársaként hosszú időn át fontos szerepet töltött be a művészeti intézményrendszer alakításában, s évek óta a Velencei Biennálé Irodájának vezetője a Ludwig Múzeumban. Írásainak, munkájának kulcsfogalma mindig is a kultúra megőrzése volt; ha egy régi kifejezést kicsit kiforgatunk: szemlélete most is a múzeumőré. Velencéről szóló írásának legfontosabb szava így a fenntartás lehet, ami egyszerre jelentheti a kultúra megtartását és a puszta fennmaradást.Tovább

Balogh Tamás: Egy példamutató könyv

Bérczes Tibor: Nem kell félnetek jó lesz – Bevándorlás és integrá­ció Hollandiában. Osiris Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 224 oldal, 2980 Ft

Bérczes Tibor a bevándorlásban érintett és/vagy az ezzel a problémával foglalkozó hollandokkal készített interjúit néhány nagy téma – a tabusítás, a szegregáció, a holland marokkóiak útkeresése, az úgynevezett „fekete iskolák”, a bűnözés – köré csoportosította. Az interjúk egyik részében inkább a bevándorlás kérdését boncolgatja, a másikban az integrációs kísérleteket járja körül alanyaival. Az egyes blokkokat alapos bevezetővel is ellátta – és épp olyan jól ír, mint ahogyan kérdez. Könyvéből nagyon sok olyan dolgot megtudhat a magyar olvasó, amit szerintem nem is gondolna, illetve néha olyasmivel is szembesülhet, amiről álmodni se merne.Tovább

Forgách Kinga: Meghamisított szerelem

Ketten egy új könyvről – Szilasi László: Tavaszi hadjárat. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 336 oldal, 4299 Ft

Szilasi László könyvének két részéből rengeteg mindent megtudunk a XIX. századról. Szó esik a megtorlásokról, a nacionalizmus térnyeréséről, a korszak nagy fejlesztéseiről, a vasútépítésről, a folyószabályozásról, vagy épp a Lánchíd építéséről. De ahogyan a Mikes Kelemen leveleibe beékelt szerelmi szál, úgy ezeknek a történeteknek is a romantikus, pajzán oldala a legizgalmasabb, azok a részek, amelyek betoldások és kihagyások révén kerülnek előtérbe, amelyek a barátságokról, a nagy szeretkezésekről, a szerelmi drámákról szólnak.Tovább

Benedek Szabolcs: Grand Tour

Ketten egy új könyvről – Szilasi László: Tavaszi hadjárat. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 336 oldal, 4299 Ft

Ahogy arról itt is szó esik, Grand Tournak nevezték a hajdani Angliában a nemesifjaktól elvárt, éveken át tartó kontinentális tanulmányutat. Szilasi hősei is útra kelnek, nem mellesleg ez a két kisregény is történelmi eseményeket és helyszíneket bebarangoló utazásra viszi az olvasót. El lehet játszani a gondolattal, hogyan működne a két mű egymástól külön – de akár azzal is, hogy mi lenne, ha nem olykor esszenciába forduló szövegekként, hanem részleteiben kibontott nagyregényként olvashatnánk ugyanezt. Csak hát akkor nem jelentkezne az a bravúr, ahogyan Szilasi sűríti az epikai alkatrészeket.

I R O D A L O M

Szív Ernő: Saci néni kutyája

A fiú anyja fölakasztotta magát. Ezzel kezdődött. A fiú mentette meg, levágta, még lélegzett, túlélte. A depresszió egy különösen súlyos formája. Nem bipoláris, valami más. A fiú eljött az eset után, és azt mondta, hogy bár nem akar vádaskodni, de az apja tehet róla. Az apja az oka az anyja szenvedésének, ő hozza ki belőle a kétségbeesést és az önpusztítás hajlamát. Milyen ember az apja? Csöndes. Nem kiabál? Nem.

Akkor a férfi megkérdezte a feleségét, ki ez a gyerek, az asszony azt mondta, tanította elsős korában, aztán elvették az osztályt tőle, ez a gyerek soha nem jelentkezett, soha nem szólt, feleltetni sem nagyon lehetett, de adott neki verseket. Tényleg? Három írás, négy, nem hosszúak, kamaszkori versprózák. Valahová elkeverte, neki tulajdonképpen tetszettek, de hát egy magyartanár mindig le van maradva a modern hullámzástól, ez törvényszerű, nem tudja igazán megítélni.Tovább

Egressy Zoltán-. Arrébb

Nem ellene mesélem ezt, csak az öntudat miatt.

Vasárnap, mikor a lecsóparti volt, emlékszik, maga is itt maradt egész sokáig. A belső téren játszottunk. A lépcsőre raktak minket, ott fértünk el. Kábelek, hangszerek, minden franc. Délután volt beállás, próbálgattuk a hangerőt, a kontrollt, erre jön a csávó egy tálcával, egyenesen felém. Nem tér ki, csak odabök egy szót.

Arrébb.

Ösztönösen félrehúzódtam, de azért összenéztem a klarinétossal. Elengedtük, átugrottuk, nem hordozunk hülyeségeket magunkban. Másnap, hétfőn próbálunk a hétvégi ünnepségre. Cigiszünet. Jön megint a csávó, hogy beszélhetünk-e négyszemközt. Félrevon, mutatja a telefonját, és megint odavet valamit, de mintha köpne egyet.

Nem vagyok cseléd.Tovább

Szamosvári Bence: Káoszunk leglágyabb percei Gével

Bal tenyerén fehér hegy.

Gé hajnalonta körbejár az udvaron, jobbjában olajoskanna. Az udvart eleinte csak a peremén, tőlem telhetően katonásan borították földtúrások, akárha varrás a ruhaszegélyen. Mostani állapota már inkább sercegve megtáltosodó varrógép műve, tűje elrévül, ökölnyi részeken híre sincs a cérnának, máskor mint gőzölgő agyag fut össze korcs gócokban – az eredmény ruhakölteménynek szürreális.Tovább

Németh Ákos: Basmati rizs

Elmondom most akkor végre, mi volt a baj az Andival, tessék: nem tudott citromos rizst készíteni, hát ez a baj, ez a gyökere mindennek.

Ez akkor derült ki, mikor a konzerveknél álltunk, itt, az eladótérben a műszakunk végén, és mellette vannak, ugye, a rizsek meg az olajok, mindenki tudja. Engem amúgy Erikának hívnak, huszonkettő múltam, na jó, két hét múlva huszonhárom, de pont leszarom. Utoljára tizenkilenc voltam, mikor meggyászoltam, hogy múlnak az évek, és már húsz leszek, aztán harminc, aztán ötven, aztán a kilencven, aztán százhúsz, aztán jön a halál. De ez hülyeség. Szóval az Andi, hát igen, nem könnyű eset az ilyen. Csak szól valamit, aztán hallgat, mint a makréla a fagyasztóban, benyög valamit, hadd furdaljon a kíváncsiság, aztán hallgat.

– Emiatt van az egész, emiatt bánt engem – és egy ragukonzervre mutatott, csak sokára jöttem rá, hogy nem arra, hanem mögé, a rizsek polca felé, még konkrétabban a hosszú szemű basmati rizsre gondolt. Vagy a Camargue vörös rizsre? Sose derült ki. Egyébként, nem tudom, hogy kell kiejteni, de ez van a dobozára írva, „származási hely Marokkó”, és sose akciós. De ezeket a polcokat nem én töltöm fel, úgyhogy a rizsekről keveset tudok. Az Andi ilyen, ilyenkor összeszorítja a száját (Mayam szájfény, én sose használnám, nekem csakis dr. Hauschka van, kicsit drágább, de nagyobb kiszerelésben is kapható), megrázza a fejét, himbálóznak a fülbevalói összevissza. Nem szép ilyenkor.Tovább

Frideczky Katalin: Prognózis

Furcsa idő volt. Se hideg, se meleg. Se tél, se nyár. A szél hol feltámadt, hol meg elállt. Az ég sem tudta eldönteni, derüljön vagy boruljon. Egyik felén fekete felhők gyülekeztek, a másikon sütött a nap. Húzódjunk be a szobába, vagy menjünk föl a dombtetőre, ahonnét mindent látni? Egyszer csak elhallgattak a madarak. Szélcsend lett. Eső szemerkélt. Ki tudja, honnan. Megjelent a szivárvány, erre vártunk, átsétálunk alatta és boldogok leszünk. Nem tett ki egy teljes boltívet, olyan volt, mint egy hanyagul odavetett kendő. Kedvetlen és lagymatag. A sötét felhők előterében inkább halványak és komorak voltak a színei, mintsem élénkek és biztatóak. A nap várakozó álláspontra helyezkedett. Hirtelen feltámadt a szél. A szivárványban mozgolódás kezdődött, úgy tűnt, a színek nem tűrik egymás közelségét. Különösen a vörös és a narancs birkózott erősen, majd lassan áttűntek egymásba és helyet cseréltek.Tovább

Nádasdy Ádám: Érkeznek hatások

Nádasdy Ádám: Billeg a csónak

Nádasdy Ádám: A kinyitható asztal

Pusztai Zoltán: Légmentesen

Üzenet L. Ferlinghettinek odaátra

Pusztai Zoltán: Többek között

MOST, HOGY KIDERÜLT...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.01.07.


Nagyjából három évtizede hallani, hogy az idegenszívű, nemzetellenes ballibek folyton-folyvást külföldi sajtóorgánumokhoz rohangásznak, bepanaszolni és bevádolni a nemzetéért, a keresztény erkölcsökért, az ország jólétéért és biztonságáért fáradhatatlanul küzdő és azért önzetlenül mindent megtevő Fidesz-KDNP földre szállt angyalait, ezzel is manifesztálva, hogy az ellenzék moslékkoalíciója Rákosi köpönyegéből előbújt rongy hazaárulók gyülevész hada.
Most, hogy kiderült, az újraválasztásáért küzdő Orbán népszerű választási szlogenjét Rákosi Mátyás közvetítésével egyenest Lenintől merítette, különös zamatot kap a hír, hogy egy bizonyos Veszprémy Bernát László nevű alak szedte a lábát és egészen a „The Times of Israel”-ig szaladt el egy kis viceházmesteri denunciáció céljából, feljelenteni Márki-Zay Pétert és rajta keresztül bemocskolni a teljes ellenzéket, ezeket a dühödt antiszemitákat, keretlegényeket, akik alkotmányozó elképzeléseikben egyenest a nürnbergi faji törvényeket készülnek rehabilitálni.
Ezek után elhibázott következtetés lenne a nagyszerű Veszprémy Bernát Lászlóban a különféle jól kitapintható és a különféle kevésbé jól kitapintható, de annál inkább sejthető érdekek mentén alattomos módon vamzerkodó alakot megpillantani. Sokkal inkább érdemes felfedezni benne a nemzeti érzület hevétől fűtött gigászt, a bajszos, mokány magyar legényt, aki a népek nagy csatájában elszánt mozdulattal rántja magával a mélybe nemzetének horgas orrú, pusztító ellenségét.

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.01.06.


A SZERK.
A saját szabályai szerint

A hét elején előbb Gyurcsány Ferenc, majd Jakab Péter tartotta fontosnak, hogy Facebook-posztban hangsúlyozza az egyébként nyilvánvaló tényt: a kormány- és rendszerváltás elképzelhetetlen a hatpárti ellenzéki összefogás nélkül.

PUBLICISZTIKA

PAP ANDRÁS LÁSZLÓ
Isten köve
Kell-e, és hogyan lehetséges új alkotmányt írni a választás után?

Az alkotmány – az esetleges ellenzéki választási győzelmet követő – jövőjéről az utóbbi hónapokban, a többi közt a Magyar Narancs hasábjain is folyó vita alkotmányjogi és köz­életi szempontból is figyelemre méltó.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
Drága nővéreim

Január elején még egy darabig lehet a karácsonyi ajándékokról mesélni, nem?

BELPOL

NOVÁK KATALIN ÁLLAMFŐJELÖLT CSALÁDPOLITIKAI MUNKÁSSÁGA
A mintaanya

A Fidesz családügyi sikerpropagandájának arca, a nemzetközi „keresztény-konzervatív” építkezés motorja 2014 óta Novák Katalin. A nevével fémjelzett családtámogatási rendszer sutba vágja a szolidaritást, a szegények és a normától eltérők rovására ad sokat a gazdagabbaknak, és hozzájárul az ország kettészakításához.

INTERJÚ

„Elengedték a kezüket”
Tóth Olga szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóintézet Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa az egyedülállók terheiről és társadalmi megítéléséről

Elváltak, megözvegyültek, gyermektelenek vagy elvesztették a gyermeküket, szinglik, vagy nem „alkotmányos” családban élők. Az egyedülállók a célzott és garantált állami támogatásokból rendre kimaradnak, miközben sok tekintetben az átlagosnál drágább számukra az élet.

TÍZMILLIÁRDOK ÉS KÉRDŐJELEK A BÉKÉSCSABAI REPTÉR FEJLESZTÉSI TERVE KÖRÜL

Szárnyak és vágyak

Akár Airbus A320-as, sőt nagyobb repülőgépek fogadására is alkalmas lesz a tervezett békéscsabai reptér. Röpködnek a tízmilliárdok, holott nem világos, hogy mi is volna mindennek az értelme – már a rengeteg közpénz elköltésén kívül.

AZ ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYOK SZIGORÍTÁSA
Láncot hordunk

Az állat- és természetvédő szervezetek egyetértenek abban, hogy bár az „állatvédelmi törvény” szigorítása miatt az eddigieknél súlyosabb bírósági ítéletek születhetnek, mindez távolról sem elegendő. A valódi változáshoz sok pénzre és szemléletváltásra lenne szükség.

KÜLPOL

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG MÖGÉ BÚJT AZ UNIÓS JOGOT SÉRTŐ KORMÁNY
Nem érti, hogy sérti

Egy zavaros alkotmánybírósági döntésre hivatkozva jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány nem hajtja végre az EU Bíróságának menekültügyben hozott ítéletét. Az ellenszegülés rövid távon pénzbüntetéshez vezethet, hosszabb távon a teljes uniós jogrend egységét fenyegeti.

A TRUMP-PUCCS TÖRTÉNETE ÉS UTÓÉLETE
Felszakadozó felhőzet

Egy éve rohamozták meg a washingtoni törvényhozás épületét Donald Trump hívei, hogy megakadályozzák a békés hatalom­átadást. Újságíróknak, kutatóknak és a kongresszusi vizsgálóbizottságnak köszönhetően ma már sokat tudunk az esetről. De vajon a közvélemény is képes felmérni az amerikai demokráciát érő fenyegetés súlyát?

FILM

„Feledkezzünk meg a normalitásról!”
Uberto Pasolini filmrendező

A leginkább az Alul semmi producereként ismert rendező beleszületett az olasz filmművészetbe. Luchino Visconti a nagybátyja, távoli rokoni szálak fűzték Pier Paolo Pasolinihez, s a Ponti családdal is rokonságban áll. Mindezek ellenére már öt évtizede Angliában él. Harmadik filmje, Az örökbeadás egy minimalista mestermű, amely egyszerre szól a halálról, az apai szeretetről, a felelősségtudatról, illetve az isten hiányáról vagy épp a jelenlétéről.

TÉVÉSMACI
Vidám kacsák

Amikor Sztupa és Troché menekültek, Sztupa futott elöl, Troché a nyomában, úgy volt vele, ha van egérút, azt Sztupa megtalálja...

KRITIKA

TÉVÉSOROZAT
Túlélni nem elég
Station Eleven

Kétségbeesett emberek tömegei a kórházak előtt, hajszolt orvosok, egyre baljósabb hangvételű híradások és tagadásban lévő állampolgárok, akiknek a szemében valahogy csak gyűlik a szorongás.

KÖNYV
Görbe tükörben
Címlapon Magyarország. Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020

Kis ország számára a külföldi megítélés életbe vágó lehet: a pozitív kialakított kép ellensúlyozni képes a gazdasági és méretbeli hátrányokat, a negatív megítélés és tartósan rossz sajtó politikai és gazdasági hátrányokkal járhat.

KÖNYV
Átutazóban
Vonnák Diána: Látlak

Vonnák Diána novelláskötetét olvasva többször az a csalóka érzésem támadt, hogy én már jártam itt, láttam ezt a helyet. A novellák helyszíne vagy nincs megjelölve, vagy fiktív névvel jelölt – ezt a fajta irodalmi ráismerést a kurta és szétdobált leírások keltik.

SZÍNHÁZ
Honnan hová?
Kiállok magamért

Minden ötödik hajléktalan élt valaha állami gondoskodásban, és a fiataloknál ez az arány még magasabb, ami már önmagában jelzi, hogy az ellátórendszerrel valami nagyon nincs rendben. A Láthatáron Csoport és a KV Társulat előadása azonban nem ezekkel az anomáliákkal foglalkozik elsősorban, hanem állami gondoskodásban felnőtt emberek motiváló élettörténeteit mutatja be.

SZÍNHÁZ
Ez van
Tigris, mockumentary

Megszökött egy tigris – 2011-ben a nagyszebeni állatkertből. A gondozó figyelmetlensége miatt. Gianina Cărbunariu darabja fiktív interjúk segítségével a fenevad városban viselt dolgait rekonstruálja.

LEMEZ
Világos és sötét
Anna Netrebko és Cecilia Bartoli új árialemezei

Ne hasonlítsuk össze az almát a körtével – szól a közhelyek egyik legordasabbika, amelynek valójában nem csak az alapvető érzéki késztetéseink, de a józan ész is ellentmond.

KÖNYV

INTERJÚ
„A fantázia nem a polcra való”
Esterházy Miklós képkeretező, író

Meséi vagy inkább misztikus jellegű elbeszélései az Öreghegyről, csigákról, Péterről, a Kapitányról, vagy épp a szúról szólnak. Írói ambíciói, az édesapja és a vidéki lét szépségei mellett képkeretezésről és kutyák mentéséről is beszélgettünk.

ZENE

INTERJÚ
„A régi diktatúrákból újak születnek”
Szász György – CMC

Közel harminc év után NOW címmel új lemeze jelent meg a hazai indusztriális zene egyik meghatározó együttesének. A hőskorról, a máig aktuális rendszerkritikáról és az újrakezdésről beszélgettünk a zenekar motorjával, Szász Györggyel.

RÉS A PRÉSEN
„Én itthon vagyok”

Saïd Tichiti zenész, színész

MI A KOTTA?
Mr. Hendle

Klasszikus zenei programajánló a 2022/1. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Ne nézz fel!

24 évvel ezelőtt is épp egy aszteroida közelített felénk a filmvászonról, hogy mindannyiunkat megsemmisítsen – Bruce Willis és társai hamar kezelésbe is vették a dolgot.

VISSZHANG: FILM
Az unoka

A „boy meets girl” egyszerűségét követve így fest az új magyar film tartalma.

VISSZHANG: FILM
Viszlát, Szovjetunió!

Ebben az észt filmben az apátlan hőst születésekor inkubátor tartja életben...

VISSZHANG: KÖNYV
Szilasi László: Tavaszi had­járat.

Szerelmes magyarok a XIX. századból

VISSZHANG: LEMEZ
Vladimir Ashkenazy: Bach

A csúcson kell abbahagyni.

VISSZHANG: LEMEZ
Richard Dawson & Circle: Henki

A 2010-es években feltűnt Richard Dawson zenéjét leginkább avantgárd folkként lehetne jellemezni.

VISSZHANG: LEMEZ
Doktorhokashi: Contrast Remixes

A mostanában Doktorhokashi néven alkotó Döme Péter nem új szereplő a finom elektronikus zenék világában

VISSZHANG: TÁNC
Az utolsó csárdás

Kovács Gerzson Péter (KGP) független táncműhelye, a TranzDanz az idén lesz 35 éves.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/1.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/1.

Rövid hírek: légkör, Feröer, űrtávcső és szőlő

Szüret 2022/1.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TRANZIT

Az utolsó világutazó
Miroslav Zikmund (1919–2021)

December elején zlíni otthonában meghalt Miroslav Zikmund világutazó, aki társával, Jiří Hanzelkával a háború utáni Csehszlovákia, de talán az egész szocialista tábor egyik leg­irigyeltebb idolja volt. A két férfi azokban az időkben autózhatta körbe a világot, amikor
 honfitársaik többsége az országot sem hagyhatta el.

LOKÁL

ÉLET MAKÓ-RÁKOSON KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN
Gerincjóga a tanyán

A háziorvos hetente egy órában rendel Makó-Rákoson, bolt, kocsma nincs, a gyerekek a városba járnak iskolába. 2007-ben oszlopot állított az út mellett az elpusztult magyar falvak emlékét őrző egyesület. Most viszont emelkedik a házak ára.

LÉLEK

GYEREKHOSPICE AUSZTRIÁBAN
„Hogy megtalálják az utat”

Milyen támogatást nyújtanak és milyen kihívásokkal néznek szembe a pandémia idején az Ausztriában működő gyermekhospice házak? Milyen segítséget kaphatnak a szülők és a testvérek? Mennyire számít még mindig tabunak a halál témája?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
2022: a flexi éve

Flexi ricset kevés füstölt libamellel

ÉTEL, HORDÓ
American Burger & Steak House

„Megettem még egy almás lepényt fagylalttal, gyakorlatilag semmi mást nem ettem, míg utaztam keresztül az országon, tudtam, hogy tápláló és persze finom.”

ERDŐ PÉTER-INTERJÚVAL ÉS IDŐGÉP-MELLÉKLETTEL JÖN A MAGYAR HANG - LAPAJÁNLÓ TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.01.06.


A TARTALOMBÓL:

– A szentmisére járók aránya elég alacsony – Erdő Péter bíboros szerint nincs olyan egyházi iskola, amely arra kényszerülne, hogy többségében gazdag gyerekeket vegyen fel. interjú

– Megint rossz lóra tettünk – Lányi András a globális problémák lokális megoldásáról, a gazdaság zöldre festéséről és az országot elárasztó gyűlöletcunamiról. Interjú

 Nem lesz pénz az ígéretekre – Még durvábban elszállhat az infláció, fontos kérdésekre nincs válasz az ellenzék gazdasági programjában

– Ez az a ház – Három tábla is jelzi az egykori gemzsei iskola falán, rövid időn belül mennyi állami pénzt költöttek az épületre, amelyben most éppen bölcsődét alakítanak ki

 Rémes hazai adatok – A most lecsengő negyedik hullám is újabb tízezer halálos áldozatot követelt

– Sosem kop el? – Sztrájktárgyalás az Opelnél: nem elégedettek a bérajánlattal a szentgotthárdi üzemben

– Nyitási engedély lehetetlen feltételekkel – Bányászhat az osztrák cég Sümegprágán, ám lehet, hogy a szigorú korlátok miatt mégsem éri majd meg neki

– Másodszor ítélték halálra Gyűrűfűt – A Baranya megyei falu egy adminisztratív döntés miatt ötven éve megszűnt, harminc éve újjáéledt, ám most megint ellehetetlenült. Riport

– Feldúlt Fertő – A nemzeti park közelében zajlik a planírozás, iszaptározó-készítés, magyarán a dúlás

 Már a kerítés sem akadály? – A horgosiak szerint egyre több migráns jut át a magyar oldalra, menjt a csempészek szándékosan megosztják a rendőrök figyelmét

– A skandinávoknál is betelt a pohár – Zéró toleranciát hirdetett a dán kormány a bevándorlással szemben

– Mindenkivel harcban állnak, mégis optimisták a lengyelek – A lengyel politikában az elmúlt év sem volt unalmas, és az elemzők szerint a 2022-es esztendő is több meglepetést tartogat

– Formálódó orosz–amerikai alku hidegháborús kísérőzenével – A Nyugat agresszió előkészületeivel vádolja Oroszországot, miközben Moszkva biztonsági garanciákról tárgyalna

– Külföldről irányít az ifjú oroszlán – Bár Ahmad Maszúdnak el kellett menekülnie Afganisztánból, az ellenállás továbbra is létezik

 Kerítés, kapukkal – Hollandiában a lakosság egynegyede bevándorló hátterű. De vajon hogyan viszonyultak, és hogyan viszonyulnak ehhez az „őslakosok”? Bérczes Tiborral, a Nem kell félnetek jó lesz – Bevándorlás és integráció Hollandiában című könyv szerzőjével beszélgettünk

– Nem átlagos bosszúfilm – Deák Kristóf és Nina Kov új alkotásukról, korábbi sikereikről és a filmfinanszírozás rendszeréről

– Mint a svájci sajt – Számos országban gondolkodnak a negyedik oltási kör beindításán, amelynek nem a szükségessége, inkább az időzítése a kérdés

– Önbecsapás vagy rákkutatás? – Egy nemzetközi kutatócsoport ötven, rákgyógyításban fontos eredményeket hozó kísérletet próbált megismételni, de a felüknél nem sikerült ugyanolyan eredménnyel elvégezni a vizsgálatot

– Fekete karácsony – Ha a székely régiót önálló országként kezelné a globális statisztika, rosszabb lenne a százezer főre eső öngyilkosságok aránya, mint a világelső Litvániában

– Hogyan írjunk világhírű bestsellert? – Kilencven évvel ezelőtt született Umberto Eco

– A műanyag csodálatos élete – Szemléletváltásra lesz szükség, ha nem akarjuk, hogy a bevásárlószatyrok és műszálas ruhák apró szemcséi szó szerint az agyunkra menjenek

– Szabógallér és homoktorta – Több mint száz évet várt kiadásra Kner Piroska szakácskönyve

– Puccsal mentenék a sportot – A kormánysajtó támadásaitól sem mentes ellenkampány dacára váratlanul kis különbséggel bukott meg a MOB elnöke. Gyulay Zsolt lehet az új vezető

Publicisztika:
– Dévényi István: Aranyeső a családunkra
– Gulyás Balázs: Je suis gyíkember – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Geopolitika
– Ficsor Benedek: Erőszakból sportnemzet – Álláspont
– Balczó Zoltán: Társaim védelmében – Reagálás Puzsér Róbert írására
– Gaál Antal: Itthon
– Nagy Attila Tibor: Az orbáni hatalomgyakorlás ára – Ítélet Orbán felett
– Verebes István: Levél úgy általában néhány egyes valakikhez
– Durica Katarina: Veled vagyunk, Zsiga Katalin! – Micsoda nők!
– Híd Jenő rajzol: Közösségi élmény
– Benedek Szabolcs: A legjobb arc a bandában – Az én hangom mélyebb
– Pethő Tibor: Gewinn és gebin – Ószleng
– Szerető Szabolcs: Nem szappanopera – Szotyola
– Puzsér Róbert: Nyomorpornó Tiborcz Istvánnal
– Marabu: Vadkeleti sztori

Kritika:
– Kellenek az új formák! – Rendező és társulat ihletett találkozásából született a Vígszínház Sirály-előadása
– Bárcalét és a vándorló méh – Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok – A női szexualitás története
– Kémtörténetek a török korból – Emrah Safa Gürkan: A szultán kémei – Oszmán hírszerzési módszerek és ügynökhálózatok a 16. században
– Polkorrekt középszer – Mátrix: Feltámadások

Időgép – történelmi mellékletünk

– Elaltatott titkos társaság – Szekér Nóra történész a Magyar Testvéri Közösség peréről és az ország szovjetizálásáról. Interjú

– Fogóddz, Malvin! – Hihetetlenül merész és kritikus vicclap látott napvilágot Magyarország német megszállása idején, betiltásáig rendre kigúnyolta a nyilasokat, az üldözött zsidóság védelmére kelt. Hogyan jelenhetett meg egy ilyen újság a háború kellős közepén?

– Ballagó diákok vagy antiszemita gyújtogatók? – 1946. május 31-én, péntekről szombatra virradóra megrázó esemény történt Makón: leégett a Deák utcai zsinagóga

– Egy kép anatómiája: az 1987-es januári nagy havazás Budapesten

 Talált tárgy: Veled vagyunk, Sztálin

ITT OLVASHATÓ