2018. november 6., kedd

MEGGYENGÍTHETI TRUMPOT A DEMOKRATA HULLÁM? - PERCRŐL PERCRE AZ AMERIKAI FÉLIDŐS VÁLASZTÁSOKRÓL

MÉRCE
Szerző: Mérce
2018.11.06.


Donald Trump elnökségének első igazán jelentős választási megmérettetésére kerül sor az Egyesült Államokban, a félidős választások ugyanis megtörhetik az elnök republikánusainak washingtoni egyeduralmát.

A november 6-i fordulón a kb. 250 millió választókorú állampolgár dönthet a szövetségi Képviselőház mind a 435 mandátumáról, a 100 tagú szenátus 35 mandátumáról, illetve 36 állam kormányzói pozíciójáról is. Emellett 46 államban összesen 6066 állami törvényhozási székért is folyik a verseny, 37 államban pedig összesen 158 népszavazásra is sor kerül.

Az időzóna-eltolódás miatt az első eredményekre magyar idő szerint éjszaka 1 óra körül számíthatunk. A Mérce az este folyamán beszámol a nap legfontosabb történéseiről, és támpontokat ad a választás tétjeinek átlátásához, egész éjjel pedig figyelemmel követi az eseményeket:...

BRÓDY: AKIT A HAZÁJA NEM SZERETETT

YOUTUBE
Szerző: BRÓDY JÁNOS
2018.11.05.Bródy János legújabb izgalmas dalának klipje egyszerű, de hatásos eszközökkel operál, bizonyítva, hogy rezignált nyuggerként sem gondolkozik még a visszavonuláson. A Ráadás koncertek sikerén túl a Kirschner Péter által vezetett társaság - a korkülönbség ellenére - jól illeszkedik az őszülő Mester zenei elképzeléseihez, aki sajátos jelenlegi stílusára az "alternatív retro" kifejezést találta leginkább kifejezőnek. Az új dal szövege minden kétség nélkül már a költészet határait súrolja, és reméljük, hogy nagyszerű dalszerzőnk nem nyugszik addig, amíg össze nem állít egy újabb albumot mindannyiunk örömére és vigasztalására.

AKIT HAZÁJA NEM SZERETETT

Mikor világra jött Budapesten már írták a törvényeket Melyek kimondták róla, hogy másokkal egyenlő nem lehet És a hátsó padban ülve kellett megtanulnia Hogy az igazság szabaddá tesz de neki nem lehet igaza És látta, hogy miként vadult meg sok elbódított fiatal Amikor délibábot festett az égre az ősi dicsődiadal És hiába szólt: Hé, emberek a szakadék felé megyünk Az volt a válasz: Áruló ki nem tart most velünk Lesz ez még így se, mondta én nem tartok veletek S komédiának nézte a tragikus helyzetet Lesz ez még így se, mondta és keserűn nevetett Aki a hazáját nagyon szerette de kit a hazája nem szeretett Szerette volna hinni mikor az ország felszabadult Hogy egy szebb jövő felé tart és nem tér vissza a múlt De homlokán volt a bélyeg hogy másként gondolkodó Egy szabad szellemű polgár aki sose lesz alattvaló Lesz ez még így se, mondta én nem hajtok fejet Vétkesek közt cinkos és néma nem lehetek Lesz ez még így se, mondta de nem menekülhetett Aki a hazáját nagyon szerette de kit a hazája nem szeretett És a szakadék szélén állva megint szól a harsona Ez a világ, a lehető világok legjobbika És áruló, ki a szebb jövőt másként képzeli el És ellenség lesz mindenki aki kételkedni mer Lesz ez még így se, ideje észhez térnetek Aki a bálvány körül táncol azon én nem segíthetek Lesz ez még így se, mondta és keserűn nevetett Aki a hazáját nagyon szerette de kit a hazája nem szeretett

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN MEGSZÜNTETTE AZ ELIOSSZAL SZEMBENI NYOMOZÁST A RENDŐRSÉG

444
Szerző: RÉNYI PÁL
2018.11.06.


„Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást” - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden este az MTI-vel. 

Gál Kristóf szóvivő a hírügynökség kérdésére azt nyilatkozta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte...

MEGHAMISÍTOTTÁK VERHOFSTADT PLAKÁTJÁNAK MAGYAR SZÖVEGÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.06.


Felháborítónak is nevezhetjük, hogy amikor végre Európa liberális demokratái egyenesen beszélnek Orbánról, és a nagy plakátozóról készítenek egy igaz plakátot, akkor a magyar fordítást meghamisítják és megszelidítik, nyilván annak érdekében, hogy a plakátokat majd Magyarországon is ki lehessen helyezni. Az eredeti plakátokat az európai liberális párt, az ALDE készítette, a magyar partnerük a Momentum, amely Magyarországra hozná a magyar nyelvű változatot.

Nem kis különbségről van szó, hanem olyanról, ami éppen elrejti a lényeget. Hazug az a fordítás amely azt a mondatot, hogy “Először elvette a pénzünket, most le akarja rombolni Európát”, úgy teszi át magyarra, hogy “Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét”. A két mondat nagyon nem ugyanazt jelenti.

Már a pénz elvételét is megszilidíti és megszépíti a magyar szöveg. Orbán (és családja) egy közönséges tolvaj, aki elveszi az európai és a magyar polgárok pénzét is. Nem “utazott” rá, hanem elvette. De még ennél is durvább az a hamisítás, hogy Európa lerombolása helyett azt írták: “Most Európa egysége a tét.” Orbán nem Európa egységét veszélyezteti, hanem a lerombolásával, szétverésével, a nyugati demokratikus civilizáció felszámolásával fenyeget. Ezt is ígéri...

BRÜSSZELT ELLEPTE ORBÁN VIKTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
218.11.06.


Szép estét! Ma sem éltünk hiába, az már biztos. Ez mondjuk általánosságban elmondható, bár nem mindenkire egységesen igaz. Hogy izgalmasabbá tegyem a jóéjt-puszit, ötletszerűen hozom a nap történéseit, nehogy unalmassá váljon az életünk.

Számomra a nap legviccesebb cikkét a nyolcaska produkálta. Az történt, hogy már nem csak nekünk van tele a szamócamintás napozónk a felcsúti géniusszal, hanem másoknak is. Brüsszelt ellepték az Orbán Viktor puritánkeresztény bűbájos pofikájával ékes plakátok. A kocafocista egy tépett uniós zászló előtt virít kitárt karokkal, előtte pénzkötegek. Az arca olyan, amilyen. Arról nem tehet. A felirat:

Először elvette a pénzünket, most el akarja pusztítani Európát! Stop Orbán! Az értékek az elsők!

Az óriásplakátokat teherautók platóin hordozzák körbe. És itt jön a képbe nyolcaska, pontosabban az egyik végtelenül okos alkalmazott a sokból. Írt egy jajveszékelős cikket a dologról, mert báncsákamagyarokatésorbánviktort! Nekem mondjuk bevillantak a Soros plakátok és azok is, melyeken bizonyos politikusok szerepelnek drótvágóval a kezükben, de rájöttem, hogy azok teljesen rendben vannak, véletlenül sem személyeskedő szemétségek, hanem jogos kritika. Na de Orbán Viktort plakátra tenni és nem dicsérni! Az szörnyen nagyon borzasztó. Végül a cikkgyáros annyiban maradt magával, hogy mekkora nagy ember Orbán, mert lámni, a bevándorláspárti liberálisok (mert azt nem is mondtam, hogy az ő művük a plakátkampány és nyilván Soros fizeti, de a háttérben meghúzódó Gyurcsány-szál is biztosan elő fog kerülni) maguktól még politikát sem képesek csinálni, csak ha a Mesterre hivatkoznak. Van még benne gyűlöletpolitika is, meg ilyesmi. Akkora cikk, hogy szerintem napok múlva is felröhögök, ha eszembe jut. Tessék elolvasni! Kötelező anyag!
...

BETLEN JÁNOS: A BOLOND HOZZÁSZÓL

24.HU
Szerző: BETLEN JÁNOS
2018.11.06.


Nemrég közöltük Gerő András: A holokauszt története és a Gonosz mibenléte című vitaindító írását a Sorsok Háza koncepciójáról és az általa generált emlékezetpolitikai dilemmákról. Az írásra elsőként Gábor György és Vörös Kata válaszolt A Sorsok Háza sorstalansága című szöveggel, majd Karsai László közölt véleménycikket a témában A Sorsok Háza és akik gründolják címen. A vita legutóbbi fordulójaként Gerő ezen írásokra adott válaszát közöltük, az alábbiakban pedig Betlen János véleménye olvasható.

Elszomorított a Gerő András írását követő vita, mert nem érzek benne semmi konstruktivitást.

Gábor György és Vörös Kata lenyűgöző erudícióval és nagy terjedelemben tudatja, hogy mind nevében, mind tartalmában elfogadhatatlannak tartja a Sorsok Háza tervét.

Majd közlik velünk, hogy elvben elkötelezett hívei a terv megvalósulásának. Azt sem látom egészen következetesnek írásukban, hogy egyrészt, mint maguk írják, sosem volt kész kiállítási koncepció, másrészt azonban tudtunkra adják, hogy tekintélyes nemzetközi intézmények alapos indokokkal vetették el a koncepciót. Örömmel állapítottam meg viszont, hogy nem bocsátkoznak személyeskedésbe.

Karsai Lászlót ellenben igazságtalan lenne akár azzal vádolni, hogy bármilyen értelemben támogatná a tervet, akár azzal gyanúsítani, hogy féken tartja személyes indulatait
.

A holokausztkisebbítés minősített esetének, büntetőeljárásra alapot adó ténynek nevezi például, hogy Schmidt Mária szerint a hadviselő felek szemében a holokauszt nem volt stratégiai tényező. (Egyébként éppen nála, Karsai Lászlónál olvastam valamikor, hogy a franciaországi zsidóság háromnegyede jó négyévi megszállás után is életben maradt.) Történelemhamisítónak (mellesleg gyávának is!) minősíti Schmidt Máriát, pedig úgy látom, nem tények körül zajlik a vita, hanem az értelmezések térnek el...

PÁLYÁZTATÁS NÉLKÜL KERÜLTEK MÉSZÁROS LŐRINC GYEREKEI CÉGÉHEZ AZ ÁLTALA VEZETETT FOCIALAPÍTVÁNY SOKNILLIÁRDOS TAO-TÁMOGATÁSAI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.11.06.


A felcsúti fociakadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) és az azt vezető Mészáros Lőrinc sokmilliárd forintnyi közpénzről döntöttek nyilvános pályáztatás nélkül. Mivel a Kúria 2017-ben a Transparency International Magyarország (TI) által indított perben jogerősen kimondta a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről, azaz a TAO-támogatásról, hogy közpénz, az antikorrupciós szervezet nyílt levélben fordult a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy egyrészt törölje a közbeszerzési törvényből azt a fordulatot, amely kiveszi a TAO-támogatásokat a törvény hatálya alól; másrészt kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását hivatalból annak érdekében, hogy a FUNA közbeszerzési jogállását tisztázzák, illetve 5 évre visszamenőleg vizsgálja meg a FUNA szerződéseit közbeszerzési szempontból.

A Magyar Idők minapi cikke szerint a Fejér B.Á.L. Zrt. többfunkciós sportcsarnokot és konferenciaközpontot épített Felcsúton: a beruházás 12,5 milliárd forintos költségét a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból finanszírozta.

A legújabb felcsúti látványsport-beruházás volumenén túl ebben az a különleges, hogy a napi egymillió forint nyereséget termelő Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek vállalkozása, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt pedig Mészáros Lőrinc vezeti, tehát a gyerekei cégénél költötte el a sokmilliárd forintos TAO-támogatást a focialapítvány elnöke...

KONZULTÁCIÓK IDEJE LEJÁRT, DE EZT MÉG SENKI NEM MERTE MEGMONDANI ORBÁN VIKTORNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.11.06.


Minden idők legértelmetlenebb nemzeti konzultációja következik rövidesen Magyarországon. Persze, ez csak ránk, polgárokra érvényes, akik finanszírozzuk ezt a párbeszédnek álcázott kormánypropagandát, azok, akik végigverik a legújabb agymosást rajtunk, nagyon is jól fognak járni. Az Orbán-kormánynak köszönhetően igazi hungaricum lett a nemzeti konzultációkból, amit vélhetően nem fognak irigyelni tőlünk Európa nyugati felében. Mi viszont kénytelenek vagyunk elviselni, hogy újra az adóforintjainkból próbáljanak elbutítani bennünket.

Egy olyan klassz országot kéne csinálni, ahol nem a gazdagok lesznek még gazdagabbak, a szegényebbek még elesettebbek, ahol nem vernek át milliókat érintő jogszabályokat két nap alatt a törvényhozáson, ahonnan nem üldöznek el jó egyetemeket, ahol az EU felzárkózásra szánt forrásait nem csapolják meg a kormánypárthoz közel álló oligarchák, és ahol a közszolgálati televízió és rádió nem a kormánypropagandát szajkózza reggeltől estig. Ha ezek a kritériumok megvalósulnának, nem kéne reklámfilmekkel népszerűsíteni a gyermekvállalást, és nem lenne szükség nemzeti konzultációra sem a családok védelméről.

A fiatalok itthon maradnának, dolgoznának, lakást vennének, és gyermekeket nevelnének. A gyermekvállalás nem kormányzati akarat, és még kevésbé pénz kérdése. Ha valaki biztonságban, jólétben érzi magát egy országban, akkor nem retteg a jövőtől, mer vállalkozni, átvitt és konkrét értelemben egyaránt. A demográfiai probléma Magyarország különböző bajait egyesíti, így dőreség lenne azt gondolni, hogy szájbarágós kérdésekkel bármit is meg lehet oldani abból a problémahalmazból, ami évtizedek óta egyre csak növekszik...

TGM: A LÉLEKHARANG MEGSZÓLALT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.11.06.


Magyarok nincsenek.

Azt nyilatkozta a pedagógusmozgalomban aktív, haladó szellemű magyartanárnő pár hete: Petőfi és Arany nem érdekli a gyerekeket, Petőfi és Arany nem érdekli a gyerekek szüleit, Petőfi és Arany nem érdekli a gyerekek tanárait.

Hát jó.

Évtizedek óta folyik már erről a beszéd: Jókai meg Mikszáth, Móricz meg Déry, Gelléri meg Mándy, Ottlik meg Mészöly, Esterházy meg Nádas túl hosszú, Græca sunt, non leguntur: görögül vannak, nem olvastatnak. (Vagy ahogy önök mondanák: nem kerülnek olvasásra.) Csökkenteni kell a tananyagot, készségeket kell fejleszteni a huszonegyedik században, nem információkat halmozni „az agyakban”, gyorsuló-digitálglobalista-instantkommunikációs-plázacica korunkban csak twitterhosszúságú üzenetek... ismerik a mantrát, nohiszen.

Jól van, jól van, ne tessék idegeskedni.

Amikor a brit birodalom létrejött on the playing fields of Eton, akkor – a krikett, futás, úszás és a real tennis mellett – az oktatás lényegét az uralkodó osztály számára az ókori klasszikusok jelentették, ógörög és latin nyelvtan, memoriter. Elég jó tudomány, elég ügyes kormányzás, elég csinos világhódítás lett belőle.

Mi több: a régi munkásmozgalom és a régi népi mozgalom a magaskultúra hagyományának az elragadására törekedett a hűbéri, nagypolgári és főhivatalnoki elitektől: parasztgyerekeknek és proligyerekeknek is kijárt az aszklepiádészi strófa, a disztichon, a szonett, Platón, Spinoza, Kant, a relativitáselmélet, a kvantummechanika, a pszichoanalízis és Rembrandt.

Nyugodjunk bele: most se azoké a sorozatfüggő lumpenburzsoáké a jövő, akik max arra jók, hogy bejelöljék az ismerőseiket a fészbúkon, és minden babonát, rémhírt, konteót és előítéletes marhaságot elhisznek; nem tudnak csöndben maradni pár óra hosszat, ameddig elolvashatnának néhány fejezetet egy-egy „komolyabb” könyvből, akik azt hiszik, hogy az alkotmányelmélet nem lényeges a politikában, s akik szerint a közigazgatás abból áll, hogy tudatlan csinovnyik leordítja az ügyfél fejét.

Mindez az oktatási reformduma – meg az olyan fecsegések, amelyek szerint a normatív nyelvhelyesség, a jó helyesírás, a kollokviális (esetünkben: magyaros) stílus nem számít, stb. – csak a válság defenzív dicsőítése: legyünk barbárok, úgyse számít, az üvegházhatás pár évtizeden belül megoldja a gondjainkat. Akit nem visz el a cunami, majd szénné ég vagy megfullad. Addig meg nézzünk kommersz filmeket, és igyunk koffeinmentes bio flat white-ot, s hallgassunk olyan számokat, amelyekből a végső bölcsesség árad: don’t have sex with your ex. (Ez ment a kávézóban, ameddig vártam a soromra.)

A műveltség önmagában nem garancia semmire: művelt emberek robbantották ki az első világháborút, és így tovább. De itt most a magaskultúrát (művészeteket, filozófiát, tudományt) azért nem a társadalmi siker eszközeként kell szemügyre vennünk, noha nem is lárpurlár.

Ha a magaskultúra – beleértve első renden a nemzeti kultúrát, amely a szellem anyanyelve – pusztán specialisták szakismeretévé meg ráérő amatőrök szektahobbijává válik, ha Az aranyembert meg a Rab Rábyt már csak irodalomtörténész professzorok ismerik és élvezik, ha Platónról az embernek már csak egyetemi szemináriumok jutnak az eszébe, nem pedig ez az egész búvalbélelt egzisztencia, akkor persze fájront, be van fejezve. Akkor mi a fészkes fenéért ne Trump kormányozza Amerikát, aki még egy terjedelmesebb újságcikket se képes megérteni, és aki nem hajlandó az asztalára tett előterjesztéseket és kormánydokumentumokat, jelentéseket elolvasni; talán nem is tudná. Globális fölmelegedés szerinte nincs: fárasztó lenne ugyanis erre gondolni. Újra fogják választani...

RÉTVÁRI SZÁJÁBA VETTE AZ EGYHÁZAKAT, ÉS SZÁJÁRA AZ OKTATÁST

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.11.06.


Aki rég hallott Rétvári Bencéről, és nagyon hiányolta, annak az államtitkár igazi hiánypótló megnyilatkozással kedveskedett. Ami akkor is figyelemre méltó, ha valószínűleg nem arról szól a történet, amiről Rétvári beszél. Beszélni ugyanis arról fecsegett, hogy az egyház mennyivel jobb gazdája az iskoláknak, mint az állam. Ami legfeljebb akkor igaz, ha az állam nagy ívben beletojik az oktatásba.

Mert ahhoz nyilván nem kell fejben számolni egy zárt görbe menti integrált sem, hogy az állam mindenki pénzén tartja fent az iskolákat. A különböző istenekben hívőkén, és az ateistákét egyaránt. Amikor tehát az állam nekiáll egyoldalúan támogatni bármelyik iskolatípust, akkor nem tesz mást, mint diszkriminál. Holott a recept baromi egyszerű lenne. Egy adott feladatra X Ft-ot kap egy iskola. Akárki is a fenntartója. A többit meg oldja meg a fenntartó. Ha az egyházi iskolában arany bizgerentyűt akarnak csillárosítani, akkor tarhálja össze a hívektől. Ebből a szempontból az egyházi iskolák pont úgy működhetnének, mint bármelyik alapítványi iskola. Amikor tehát Rétvári arról beszél, hogy az egyháznak átadott vagyontárgyak megőrizték funkciójukat és a vagyont gyarapították, akkor érdekes lenne tudni, hogy az utóbbit miből gyarapították. Ha a perselypénzből, akkor rendben van. Ha üzleti tevékenységből, és az után vállalkozási szinten adóztak, akkor is. Ha azonban kiderül, hogy térítésmentesen átadott közvagyon akármilyen hasznosításából, akkor könnyen értelmezhető a vagyonátadás diszkriminatívnak.

Rétvári szerint lehet, hogy az iskolák egyházi fenntartása jobb garancia a megmaradásra, mint az állami fenntartás. Ez azonban nagyon komoly szegénységi bizonyítvány azokra nézve, akik az állami apparátusban felelősek az oktatásért. Miniszterelnöktől az utolsó apparatcsikig bezárólag. Mert azt jelenti, hogy az állam alapvetően nem látja el azt a funkciót, amire az adót, többek között beszedik. Rétvári egyházajnározós szövege mögött pedig az sejlik fel, hogy ezt előre megfontolt szándékkal folytatni is kívánják. Ami egyben azt is jelenti, hogy a Hoffmann Rózsa által már megkezdett úton menetel tovább a pártegyházi állami rendszer. Mármint azon egyházak, vallás-frakciók pártelvű támogatása, amelyek képviselői kellő intenzitással nyalják a fenséges politika fenséges képviselőinek fenekét...

STOP ORBÁN: "KEZDETBEN CSAK A PÉNZÜNKRE UTAZOTT, MOST MÁR EURÓPA EGYSÉGE A TÉT"

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANN
2018.11.06.


Guy Verhofstadt útjára indította a Stop Orbán! kampányt, amely a magyar miniszterelnök saját eszközeivel vág vissza az Európai Parlament (EP) liberális képviselőcsoportjának vezetőjét is célponttá tevő gyűlölet-hadjáratnak. 

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) végleg megelégelte az Orbán-kormány és a Fidesz közpénzből finanszírozott médiakampányait, amelyek az EU értékeit támadják, ezért most egy Orbán Viktornak és a Fidesznek szóló különleges üzenettel válaszol, ami egy teherautóra szerelt hirdetőtáblán cirkál mától Brüsszelben.

A teherautóra szerelt plakát egyik oldalán angol, másik oldalán magyar nyelvű üzenettel teszi világossá, miért is veszélyt Orbán Viktor Európára.

A teherautó ma délelőtt indul a brüsszeli Luxembourg térről (ez az Európai Parlament brüsszeli épületének főbejáratához közeli tér – a szerk.), elmegy az Európai Néppárt székházához, a magyar nagykövetséghez, de útvonala érinti az Európai Tanács és az Európai Bizottság épületét is...

ORBÁN BOSSZÚT ÁLL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2018.11.06. 


Az Index.hu a minap kiszúrta, hogy az állami kukaholding megvonta a Zöld Híd szemétszállító cég engedélyét. Aki figyelemmel kísérte a régóta húzódó szemétkedést, az tudja miről van szó. A Zöld Híd elsőként vette a bátorságot, és kijelentette, hogy nem tudja elszállítani a szemetet, mert az állami kukaholding nem fizette ki a munkáját. Erre a katasztrófavédelem megparancsolta, hogy szállítsák el a szemetet, és fizetett is gyorsan. Miért éppen a Zöld Hidat szólította fel? Nyilván más nem volt se közel, se távol.

Aztán alighogy elkezdték elszállítani a szemetet, az állami kukaholding levélben szólította föl a 116 önkormányzatot, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal, mert megvonta az engedélyét. Ugyanis „nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére”. Keressenek másik szemétszállító szolgáltatót!

Az állam tehát fogta magát, berontott a piacra, és lesöpört onnan egy céget. Még az is lehet, hogy az indoklásban igazat mondanak, és a hét év alatt rezsicsökkentésileg legatyásított cég már tényleg alkalmatlan a feladat ellátására. Akárcsak az összes többi az országban. Az ország minden részéből – Budapestről is – évek óta hallani panaszokat lerobbant kukásautókról és csökkenő szolgáltatásról. Ebben tehát semmi meglepő nincs.

Ami meglepő, az Orbán bosszúja. A Zöld Híd ugyanis nem egy rohadt multi, aki ellen harcolni kell, hanem az érintett önkormányzatok által összedobott vállalkozás. Az önkormányzatokat tehát arra szólították föl, hogy bontsanak szerződést önmagukkal. Az eddig ráköltött pénzre, amin telephelyeket alakítottak ki és kukásautókat vettek, pedig vessenek keresztet...

TRÜKKÖZÉSSEL TÜNTETIK EL A TANKERÜLETEK A PEDAGÓGUSHIÁNYT?

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.11.06.


Interjút adott ma reggel a Klubrádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás.

Az elnök szerint valójában akár harmadával is kevesebb lehet a tanár a hazai iskolákban, mint amennyire szükség lenne az oktatási intézmények kedvező működéséhez. Mindez persze felveti a kérdést, vajon az oktatási kormányzat miért tagadja folyamatosan, hogy pedagógushiány lenne az országban?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az általános és középiskolákban dolgozó pedagógusok száma 2017-ben több mint 121 ezer volt. Emellett viszont még a hivatalos kimutatás szerint is van legalább 1300 betöltetlen tanári állás.

A PDSZ elnöke szerint jelenleg különösen nagy hiány van gyógypedagógusokból és a természettudományos tárgyak oktatóiból. Ezt egyébként korábban félszavakkal megerősítette a pedagógushiányt korábban kategorikusan tagadó Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is.

Szűcs Tamás rámutatott arra, hogy valójában egy ügyes (ám egyben rendkívül kizsákmányoló) gyakorlat „tünteti” el a valós pedagógushiányt.

A PDSZ elnöke szerint ugyanis sok tankerületben a vonatkozó rendelettel ellentétben nem heti 22, hanem 26 órával számolnak egy tanár esetében, az átlagos csoportlétszám helyett pedig a maximálissal, emellett az intézmények fenntartói ingyen túlórákat is elrendelhetnek különböző indokokka
l...

VASALT INGESEK ÉS ALTERNATÍVOK FELEDTETIK A NYOLCKER GETTÓJÁT

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.11.06.


Két cikkben és egy képgalériában mutatjuk be, hogyan próbálja a budapesti nyolcadik kerület levetkőzni a régi stigmákat. Ahol régen prostituáltak striheltek, és mindennapos volt a lopás, ott mára kifinomult középosztálybeliek és fiatal értelmiségiek élnek. Néhányan élvezik a koszos, de vonzó hangulatot, mások inkább a mélygarázsba menekülnek, és csak aludni járnak haza. Józsefváros megújul, de kinek jó ez, és kik járnak vele rosszul?

Eközben a kerület közepén, a szegény sorsú Magdolna negyedben szociális városrehabilitációba kezdtek, ami éppen nem a lakosság kiszorításáról, hanem a megtartásáról szól. Szociális programokat indítottak, bevonták a lakókat a felújításokba, közösséget építettek.

A jószándékú projekt azonban elszigetelt maradt, szociálisan érzékeny szellemisége nem épült be a kerületi hivatalrendszerbe. Ehelyett a politikai vezetés a bérlőkkel szembeni szigorú fellépésben és a bérlakások eladásában látja a megoldást. Mindez a Magdolna negyedbe áramló befektetőkkel és a felkúszó árakkal együtt oda vezetett, hogy ezen a hírhedt környéken is megjelentek a vasalt inges vállalkozók és a fiatal értelmiségiek.

Józsefváros megújulása nem fekete-fehér történet. Egymásnak feszülnek benne a szegényeket büntető és segítő elképzelések: a régiek egy része jól járt az átalakulással, de sokan még a városból is kiszorultak. Kinek jó, és ki jár rosszul a nyolcadik kerület megújításával?

Két cikkben foglaltuk össze, hogyan próbál szabadulni a kerület a régi stigmáktól, egy harmadikban pedig helyi arcokat ismerhet meg a fodrásztól az afrikai bevándorlón át az egyetemistáig. (A cikkekhez kattintson a címekre!)

Egymás mellett élnek itt a kemény csávók és a kifinomultak

A cikkekhez interjút kértünk Sára Botond polgármestertől, Kocsis Máté országgyűlési képviselőtől és volt polgármestertől, Kovács Barbarától, a Kesztyűgyár Közösségi Ház vezetőjétől és Szikszai Zsolttól, a Rév8 Városfejlesztési és Rehabilitációs Zrt. megbízott vezetőjétől. Egyiküktől sem kaptunk választ.

KÖNNYEBB LESZ A NYUGDÍJASOK VÉGREHAJTÁSA - HOZZÁNYÚLHATNAK A MEGÁLLAPÍTOTT HAVI JÁRANDÓSÁGHOZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.06.


Belenyúl a nyugdíjtörvénybe az a javaslat, amit Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes nyújtott be a parlamenthez. A „pontosítások és kiegészítések” gyakorlati következményekkel is járnak. Könnyebbé és gyorsabbá válik például a nyugdíjas adósoktól a pénzbehajtás, a végrehajtás.

Az esetleges visszaélések elkerülése érdekében a joggyakorlat megköveteli, hogy a nyugdíjasnak rendelkezési joga legyen azon számla felett, amelyre a nyugdíját folyósítják. Ezt most már törvényben írják majd elő (a parlament előtt levő, Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által jegyzett teljes javaslatot itt nézheti meg). A számlák egyébként külön jelentőséget kapnak a tartozások behajtása miatt is.

A javaslatban szereplő részletes indoklás szerint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a Magyar Államkincstár igazgatási szerve, a központosított illetményszámfejtést pedig szintén a Magyar Államkincstár végzi. A tartozás jövedelemből történő levonása során gyorsabb és egyszerűbb, ha a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jár el a levonás érdekében. Végrehajtási ügyekben is a szervezet keresi meg az állami adóhatóságot, amihez a törvényjavaslat alapján kezelheti az érintett adóazonosító jelét. A törvényjavaslat egyértelműen megteremti a jogalapját olyan adatok kezelésének (például apa neve), amelyet a magyar nyugdíjszervek nem tartanak nyilván.

Ha a nyugdíjból nem, vagy csak hosszabb idő alatt térül meg a követelés, akkor a központi nyugdíjbiztosítási szerv kezdeményezésére a nyugdíjas keresetéből is vonható a tartozás. A kincstári számfejtési körbe tartozók esetében – olvasható a javaslatban – a Kincstárt munkáltatónak kell tekinteni. Ha mindez nem vezet eredményre, akkor jön a végrehajtó. Pontosabban már az adóhatóság. A Magyar Államkincstár adatszolgáltatási (bevallási) kötelezettséget teljesít az állami adóhatóság felé a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított járulékköteles ellátások után...


ITT OLVASHATÓ 

MINTHA NEM LENNE HOLNAP: VISSZÜK A HITELEKET, MINT A CUKROT

PORTFOLIO
Szerző: MNB, PORTFOLIO
2018.11.05.


Harmadával több lakáshitelt és csaknem másfélszer annyi személyi kölcsönt vett fel szeptemberben a magyar lakosság, mint egy évvel korábban. A vállalati hitelezés is a 2008-ashoz fogható szinten van - mutatják az MNB ma közzétett adatai. 

Szeptemberben 77,6 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások, ami 35%-kal magasabb szám az egy évvel korábbinál. A személyi kölcsönök új szerződéses összege 41,8 milliárd forintra emelkedett, ami 45%-os emelkedést jelent...

KÓSA LAJOS 82 ÉVES ANYJÁNAK SERTÉSTENYÉSZTŐ CÉGE LUXUS BMW-KET LÍZINGEL

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2018.11.06.


Egyre furcsábbak a pénzügyei annak a sertéstenyésztéssel foglalkozó társaságnak, amelynek felét Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselőjének 82 éves édesanyja vásárolta meg néhány éve. A nemrég 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást is elnyerő Méker Kft. törzstőkéje a nyár végén egyszer csak 3 millióról 93 millió forintra nőtt. A nyilvános cégadatbázisban fellelhető dokumentumok szerint ez úgy történt, hogy a tulajdonosok – köztük a volt miniszter édesanyja – elengedték a korábbi befizetéseik visszafizetését, ezek mértékével nőtt az üzletrészük értéke.

A nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné a dokumentumok alapján a 2015. augusztus 13-án befizetett 45 millió forintja visszafizetéséről mondott le.

Megvette a fél megyét - így viccelt Kósa Lajos édesanyja
Kaputelefon-interjú a sertéstelepről.

Az továbbra sem világos, hogy miből lett milliomos a politikus édesanyja.

De ez még nem minden, a kérdések számát tovább szaporítja az, hogy a társaság három – a sertéstenyésztéssel nehezen összefüggésbe hozható – nagy értékű járművet is lízingel az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től.

Ezek közül a legérdekesebb egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, amit a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint az idén április óta lízingel a Méker Kft. A motor ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja...

ILYEN A KORMÁNY GONDOSKODÓ LÉTSZÁM-CSÖKKENTÉSE: VOLT, AKINEK AZ ÜGYFÉLKAPUN MONDTAK FEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.11.06. 


Megalázó eljárások és a kormány utasításait kicselező trükkök sorát vetették be a tárca- és intézményvezetők a nagy állami leépítés során.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában nem mindig "vesződtek" azzal, hogy személyesen bocsássák el az egyes munkatársakat: volt olyan kirúgásra ítélt dolgozó, aki az ügyfélkapujára kapott értesítésből tudta meg, hogy már nincs állása. Sok helyen állománygyűlést hívtak össze, máshol egyénileg hívatták a dolgozókat, így akadt, akinek órákat kellett utaznia azért, hogy átvegye felmondólevelét. Úgy tudjuk, akadt példa arra is, hogy a felmondó levél átadását meg sem várva lekapcsolták az elküldöttek számítógépeit, majd bevonták belépőjüket. A Népszava információi szerint a nyugdíj előtt állók tömegesen kérték, hogy rákerüljenek a listára, mert elegük van a központi közigazgatási káoszból. A tárcák azonban nemcsak simán kirúgtak nagyjából 2600 embert, hanem egyéb trükkökkel is csorbítják a dolgozók jogait. A külügyben például egy-két éves határozott idejű szerződésre váltották legalább 30 ember határozatlan idejű munkaviszonyát és a KSH-hoz hasonlóan saját cégbe szervezték ki a portásokat, sofőröket. Ezzel egyébként a tárca saját kormányát verte át, kicselezve a leépítést. A közszféra szakszervezetei jogi fogást keresnek a számos sebből vérző létszámleépítésen az elmaradt egyeztetések miatt. A humántárca egyik munkatársa múlt szerdán nem sokkal éjfél előtt az ügyfélkapujára kapott értesítést, hogy megszüntették a munkaviszonyát. "Undorítóan primitív" megoldásnak tartják ezt a lapunk által megkérdezett szakszervezeti vezetők, ám egyikük sem lepődött a módszeren. Persze azok sem jártak jobban, akiket állománygyűlésen vagy egyénileg tájékoztatott az intézmény vezetése. A KSH vidéki munkatársait például emiatt rendelték fel a fővárosba.

Noha mára a minisztériumokban és háttérintézményeikben mára minden érintett megkapta felmondását, arra a kérdésre sehol nem kaptunk választ, hogy az egyes hivatalokban hány embert bocsátottak el. Csak annyi biztos, összesen mintegy 2500-an vesztették el munkájukat. Sokak szerint tovább tart a szándékos ködösítés, az információk elhallgatása, de Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke állítja, hogy a bürokráciacsökkentésre hivatkozva elrendelt leépítés azért volt ilyen kaotikus, mert azok, akik kitalálták, megszervezték és végrehajtatták azt, nem értenek az ilyen eljárásokhoz. Úgy fogalmazott: olyan politikai komisszárok végezték el a piszkos munkát, akik még nem láttak közelről tisztességes érdekegyeztetést. Több helyen is azt hallottuk, a nyugdíjhoz közel állók tömegesen kérték, hogy vegyék fel őket a kirúgásra ítéltek listájára, mert elegük van abból, ami körülöttük zajlik. A Magyar Államkincstár (MÁK) nyugdíjfolyósító részlegén az utóbbi hónapokban már csak az eredeti létszám fele dolgozott, mégis találtak hirtelen 94 betöltetlen állást, így „csak” 30 embertől kell megválniuk. Mindenhol azokat rúgták ki – állították informátoraink -, akik ki merték nyitni a szájukat, a szakmai hibák, butaságok, a rengeteg túlmunka miatt.

Sok helyen azok sem örülhettek, akiknek állását trükkökkel megmentették. Van olyan tárca, ahol több munkatárs határozatlan idejű munkaviszonyát váltották 1-2 éves határozott idejű, vagyis bizonytalanabb szerződésre, s aki nem fogadta el, szintén mehetett. Lapunk információi szerint erre a váltásra kényszerített minimum 30 dolgozót a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Volt, ahol más módon trükköztek, és például az érintett tárca, hivatal egyik cégébe szervezték ki a dolgozókat. Korábban már írtunk arról, hogy ezt tette például az külügyminisztérium, de hasonló megoldást talált a KSH is. Így a portások, gépkocsivezetők, műszaki és gazdasági dolgozók ugyan állásban maradhattak, de rájuk mostantól a Munkatörvénykönyve szabályai érvényesek, vagyis elesnek olyan juttatásoktól, amelyek a minisztérium állományában lévőket még megilletik...

AMIKOR A TOLVAJ, A CSALÓ, A GAZEMBER SZÓNOKOL TISZTESSÉGRŐL, BECSÜLETRŐL, AZ MINDIG OLYAN MEGHATÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.11.06.


Hétfő után kedd, jó reggelt kívánok a főállású anyáknak és természetesen mindenki másnak is! Ezt azért emeltem ki, mert alighanem nehéz lesz kiheverni azt a sokkot, amit az újabb nemzeti konzultációban feltett – szájbarágóval ellátott – sorskérdések okoztak az egy életen át tervezett szellemi fejlődésemmel összefüggésben. Gondolom, számos szociológus lefejelte már a háromlábú konyhaasztalt eme aggasztó kreténség láttán, de távolról sem kell ehhez szociológusnak lenni. Ha lehetett súlyosbítani a helyzeten, sikerült. Novák Katalin családügyi női erőforrás és főállású anya tegnap este meg is magyarázta a valamelyik propagandatévében, hogy amit látunk, az tényleg van. Márpedig az van a demográfiai hanyatlás és a nagyon komoly népvándorlás kontextusában, hogy

fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mi a megoldás? A külső, vagy a belső erőforrások?

Aha. Hát ez kurvajó. Évek óta reggeltől estig óbégatják – Selmeczi Gabriellát is azért taszajtották ki a rivaldafénybe csillogni, Tállai is azért erőltette meg magát a minap szellemileg -, hogy ők a magyar családokban és a gyermekvállalásban hisznek, nem pedig a büdös migránsokban. Erre Novák nagysága most azt állítja, hogy nem tudják, mi a megoldás. Továbbá állítólag arra kaptak felhatalmazást az érvénytelen népszavazásukkal, a Soros-féle másik kamukonzultációjukkal, valamint a kétharmadosra kihozott választási győzelmükkel a magyaremberektől, hogy megvédjék az országot a külső erőforrásoktól, ezért nem tartalmaz foltokban sem valóságot a propagandájuk, de ez mind nem elég. Még mindig kérdéseket tesznek fel. Mert vannak nekik elképzeléseik kormányzati szinten, de nyolc év családbarát kormányzás után, egy újabb ciklus kezdetén kíváncsiak arra, hogy vajon a magyaremberek is egyetértenek ezekkel az elképzelésekkel. Igazán megejtő. Valahol a távolban felsír raklapnyi letelepedési kötvény, megannyi játékgép, kaszinók, földek, kastélyok, szállodák, magánnyugdíj- és lakáspénztári megtakarítások. A magyaremberek döntöttek. Ja, nem.

Úgy látom, a kolléga háborgott egy sort az este azon, hogy a Honvéd Kórházban dolgozókat átverték a fizetésemeléssel. Nem szükséges. Egyrészt a hír nem igaz, mivel megírta a Magyar Idők, hogy a balliberális sajtó lyukra futott. Másrészt vigasztaljon mindenkit, hogy közben legalább Demjén Ferenc szuperkoncertje nincs veszélyben, Kásler hozzávágott 25 millió forint miniszteri támogatást. Meg az is, hogy – apropó Kásler kitüntető parafenomén – Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke – hat másik arra érdemes kultúremberrel együtt – végre a méltó helyére került: megkapta a Nemzet Művésze díjat. Apró szépséghibája a dolognak, hogy ezt a díjat 2013-ban éppen az MMA kezdeményezésére alapították. Semmi különös, körbe-keresztbe-kasul kitüntetgetik egymást az elvtársak, vinnyogjanak a libsik, dübörögjön az a kultúrharc.

Öles léptekkel rohanunk a büdös sötétség felé, mindenféle gátlást levetkőzve tolják az abberációikat...

AMERIKAI VÁLASZTÁS MAGYARKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Roger
2018.11.06.


Roger négy és fél éve írta meg történetét a blogra. Akkor az volt a nagy kérdés életében, hogy maradjon-e Amerikában, vagy költözzön közelebb Magyarországhoz, például Angliába. (Itt lehet elolvasni akkori posztját.) Nos, végül maradt, mi több, azóta amerikai állampolgár is lett, most pedig választani megy a félidős voksoláson, ami immár a második amerikai választás lesz az életében. Így aztán közelről követte végig a kampányt, erről írt most.

„Az Egyesült Államokban a „félidős” választások, vagyis a mid term elections, általában nem szokott különösebben izgalmas esemény lenni, idén azonban komoly mozgósítás zajlik, és az elemzések szerint komoly vízválasztó lehet a szavazás Donald Trump elnökké választása után két évvel.

A társadalom nagyon megosztott, és felhergelt (ismerős?), ugyanis a tét úgy tűnik, nem kisebb, mint hogy Trump „csak” egy baleset volt-e vagy színvallás arról, hogy az ország valóban ebben az irányban akar haladni.

A Washington Post elemző cikke szerint soha ennyi pénzt még nem költöttek a középidős választások kampányára, és soha ennyien nem mentek még el „előszavazni”, vasárnapig 24 millió ember adta le a voksát.

Helyi témák helyett országos kérdések

A 2016-os elnökválasztáson sok, egyébként mérsékelt nézeteket valló ember is Donald Trumpra szavazott, „akár az orrát befogva”, mert nem akartak Hillary Clintonra voksolni, illetve csak valami mást akartak, de nem igazán tudták, hogy mit, vagy hogy mire is szavaznak valójában.

Most azonban, két év elteltével már mindenki tudhatja, hogy hogyan is áll a trumpi politikához. És érdekes módon, bár a félidős választás nagyrészt helyi dolgokról kellene hogy szóljon, - a szövetségi képviselők megválasztásán túl az államok irányító testületeiről, ügyeiről -, az egész most mégis sokkal inkább szól a pártokról és a nagypolitikáról, valamint az elnökről, és arról, amit ő képvisel.

Olyan nagy témákban is döntő lesz ez a szavazás - hiszen dönt a szövetségi képviselőház és a szenátus összetételéről is -, mint az adózás, klímavédelem, az egészségügy, bevándorláspolitika, valamint a hosszú távon befolyásolni fogja a választójogot is, ugyanis, akiket most megválasztanak, azok lesznek hatalmon a 2020-as népszámláláskor, amikor újra szabják a választási körzeteket, amelyeket tízévenként húznak meg újra...

MÁR NEM GYŐZIK A MUNKÁT, ANNYI EMBER LESZ CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK ÁLDOZATA MAGYARORSZÁGON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: FARKAS ÁGNES
2018.11.06.


Új kampányt indított az Ökumenikus Segélyszervezet A szeretet nem árt mottóval. Fölhívják a figyelmet arra, hogy fölállítottak egy új krízisambulancia-hálózatot, amely az ország hét pontján – Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecserben, Mosonmagyaróváron és Kaposváron – várja a kapcsolaton belüli erőszakot elszenvedők jelzéseit. Az ambulancián jogász, szociális szakértő és pszichológus próbál segíteni a bántalmazottaknak. Mindez a humántárca által e célra adott hárommilliárd forintból valósulhat meg.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője szerint a bántalmazó kapcsolatok többségére az a jellemző, hogy

az egész család őrzi a színfalak mögött zajló erőszak titkát.

Az áldozatok megpróbálják fenntartani annak látszatát, hogy szeretetben élnek, de a bántalmazás és annak elleplezése lényegében fölemészti őket. A látszat és a belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálják a most induló kampányban azok a matrjoskababák, amelyek ilyen-olyan formában valamennyi, a krízisambulancia-hálózatban részt vevő városban megjelennek majd, hogy fölhívják a figyelmet az immáron elérhető segítségre.

Márpedig a segítségre nagy szükség van, mert jelenleg még annak a helyzete sem egyszerű, aki rászánja magát, hogy szakít a bántalmazójával.

– Amikor benne éltem ebben a kapcsolatban – meséli Judit –, nem voltam képes gondolkodni a bántalmazás tényén. A verés, a félelem, a menekülés szinte folyamatos volt, és azt vettem észre, hogy megszoktam. Valójában kiszámítható volt, és ehhez alkalmazkodni is tudtam. De a hirtelen, váratlan és indokolhatatlan ütésekre nem voltunk felkészülve a gyerekekkel. Az én páromnál még az is durva volt, amikor csak játszott. Persze a gyerekkel együtt nevettünk rajta, hiszen jaj de jó, az apu játszik. Csakhogy a három-négy napos borostája már durván szúrt. Csupa viccből, csupa „játszásiból” elkapta a fejem, tartotta, és tiszta erőből beledörzsölte a nyakamba az arcát, amíg csak jól ki nem röhögte magát. Véresre horzsolt a borosta. Ha tudná, hogy most hol vagyunk!

De az apa nem tudja. Igaz, lassan már Judit sem, aki a titkos menedékházból előbb az úgynevezett félutas házba, aztán a családok átmeneti otthonába költözött. Hogy onnan hová kell majd mennie, maga sem tudja...

HA A PROFESSZOR ÚRÉRT ÚGYIS FIZETNI KELL, NEM LENNE JOBB LEGÁLISAN?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.11.06.


Nehéz elképzelni, hogyan valósítja meg a kormány a hivatalosan kommunikált célját az egészségügy átalakításakor anélkül, hogy a teljes rendszer összeomoljon. Ha ugyanis egyszerűen kiseprűzik a magánellátókat, azzal a többi között megnövelik a várólistákat, orvosokat és ápolókat állítanak döntéskényszerbe, és terelnek a magánellátásba. Van azonban egy másik terv is, amiről még csak suttognak a fideszesek.

A következő időszak legkonfliktusosabb területének állította be Rétvári Bence államtitkár az egészségügyben a köz- és magánellátás szétválasztását, de lehet, itt nem csak az orvosok/kórházak/szolgáltatók érdekeinek sérelmére kell gondolni. A kormányoldalon ugyanis egymásnak totálisan ellentmondó elképzelések futnak.

Van egyrészt az, amiről Rétvári Bence beszél:

az átalakítás végső célja, hogy közkórházakban csak közellátást lehessen igénybe venni,

másfelöl pedig az, amiről a Parlament folyosóján elkapott, névtelenséget kérő fideszesek mesélnek, és amiben egy egészen eltérő rendszer körvonalazódik. Ennek pedig meg is felel az a törvényjavaslat, amely szerkesztőségünkbe is eljutott. Igaz, a sorsa kérdéses, mert az eredeti ütemezés szerint már a Parlament előtt, vagy minimum társadalmi véleményezésen kellene lennie, de nincs. Ez mindenesetre azt mondja ki, hogy

közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató közfinanszírozással lekötött kapacitásai terhére nem nyújthat közfinanszírozott ellátást, (...) a szabad kapacitás meglétét és mértékét, vita esetén, a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles bizonyítani.

Míg tehát Rétvári szavai alapján tilos lenne a magánellátás a közkórházban, addig a kiszivárgott törvénytervezet a szabad kapacitásokra megengedi azt. Lantos Gabriella egészségügyi szakértő magyarázata szerint utóbbi azt jelentené, hogy ha például egy kórházban 300 óra műtői kapacitás van, de ebből az állam csak százat köt le, akkor a kórház a maradék 200 órában végezhet magánellátást, még a műtőre is kiírhatja, hogy magán.

Elképzelhető tehát, hogy két különböző iskola van az egészségügyi kormányzaton belül, és azok háborúznak egymással...


ITT OLVASHATÓ

TÉNYFELTÁRÓ CSAPAT ALAKULT A NUKLEÁRIS ERŐMŰVEK ÉS HULLADÉK TÁROLÓK KÖRÜLI ÜGYEK FELDERÍTÉSÉRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.11.06.Magyarországon több atomlétesítmény is működik. A Paksi Atomerőműről mindenki tud, de például a püspökszilágyi nukleáris hulladéktároló már kevésbé közismert. Emellett több atomprojekt is tervben van, és itt nem csak a Paks II atomerőműre gondolunk, hanem a tervek szerint a Mecsekben tervezik megépíteni a nagy radioaktivitású atomhulladékok végleges tárolóját is. Tényfeltáró csapatunk azért alakult meg, hogy az atomlobbi propagandáját ellensúlyozva, teljeskörűen tájékoztasson a nukleáris beruházások részleteiről, a környezetvédelmi vagy korrupciós szempontból problémás ügyekről, mindezekről a hivatalos forrásokból ugyanis alig derül ki valami.

Budán egy eldugott kis kapualj egy gyönyörű társasházat rejt. Nagy vasajtók, mintha egy középkori börtönben lennénk, régi ablakok, középen kert fákkal és padokkal. Ebben a régi, különleges hangulatú társasházban él Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai igazgatója, aki kávéval kínál, kotyogós kávéfőzőből, ami a kedvencem.

Konyhája barátságos, akárcsak a beszélgetés maga, ami annyira nem meglepő, hiszen egy ideje csapatot alkotunk: ő az egyik tagja annak az új, négy fős csoportnak, amely azért jött létre, hogy nukleáris témákkal kapcsolatos ügyeket tárjon fel. Csapatunk első munkája az volt, hogy elmentünk Paksra megmérni a Duna hőmérsékletét, és kiderült, valami nagyon nem stimmel a 30 fokos környezetvédelmi határérték betartásával.

“Meddig menjünk vissza, a gyerekkoromig?” – kérdezi Orsi, amikor arról érdeklődöm, mióta érdekli a környezetvédelem. Mivel azt hiszem, hogy viccel, gyorsan rávágom, hogy addig azért talán mégse, aztán kiderül, hogy ez nem egy poén, a kérdés megválaszolásához valóban egészen kicsi koráig kell visszaugrani...


FÖLSERCINT, ALÁÁLL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.06.


Azért jó, ha néha kiderül, az ember itt, Neriában nem teljesen eszement, üldözési mániás pocok, hanem mégis jól látja, hogy a köréje épített kerítésen belül fasiszta emberkísérlet zajlik meglehetős sikerrel. A világnak az a része, amelyet nem bódult gőzök, ütemes taps és trombitaszó irányít, szintén így van ezzel, és időről-időre fölállítja a diagnózist. Ettől ugyan jobb nem lesz, csak az a képzet alakul ki az üldözöttben a saját kis barlangjában, hogy nincsen egyedül, pedig, mint majd kitetszik, dehogynem.

A The New York Times is gyakorta mutatja be, hol is élünk. Most például David Leonhard mesélt arról olvasóközönségének, figyeljenek arra, mi történhet, ha egy félőrültet juttatnak hatalomba majd ott, őnáluk (bár már megtették). Figyelmes szemetek Pestre vessétek, intette őket, leföstve, hogy látszólag itt minden szép és jó, mindennel meg vannak elégedve, ennek ellenére a Kárpátok alatt Orbán Viktor nacionalista, szélsőjobboldali pártja kormányoz. Putyin és Kína rendszeréhez lettünk hasonlítva, és nincs mit megsértődnünk rajta.

A NER tobzódását is bemutatta, mondván, Orbán megváltoztatta a választási szabályokat, vita nélkül viszi keresztül a parlamenten a törvénytervezeteit, a baráti médiára támaszkodik üzeneteinek terjesztésében és az ellenfelei bemocskolásában. Ezen kívül híveivel töltötte fel a bíróságokat, dühöngő korrupciós hálót működtet, Oroszországhoz és Kínához húzódott, kormányzásának igazolására külső ellenségekre hivatkozik, és azt állítja, hogy az ő pártja az egyetlen, amely az embereket képviseli.

Köszönjük, kedves David az értékes információt a messzi távolból, de az ilyenekkel már tele van a padlás, sőt, eggyel közelebbről is jól látszik ugyanez. Erről szólt a Sargentini-jelentés, amitől az a magyar, akinek nem slagozták ki teljesen a fejét, de ennek ellenére hisz az angyalokban és a feltámadásban, azt hitte kábé egy hétig, hogy megroskad a rendszer, és eresztékei lazulnak. De lófaszt, mama, mondhatnánk Gyurcsány után szabadon. Minden ugyanúgy él és virul, készül a vár, Mészáros arat továbbra is, és a hajléktalanok is változatlanul jól vannak...

AMERIKA VIGYÁZZ, MERT KÖNNYEN ODA JUTHATSZ, MINT MAGYARORSZÁG! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.06.


- A nyugati demokráciák bármikor elsodródhatnak a magyar liberális autokrácia irányába

- Kína roppant mód nyomul Közép- és Kelet-Európában, csak az itteni kormányok nem akarják észrevenni, hogy ennek a politikai függés az ára, Peking világhatalmi törekvéseinek szolgálatában

- Az amerikai republikánusok arra ösztökélik Trumpot, hogy fonja szorosabbra az együttműködést kelet-európai populista elvbarátaival, így jöjjön el Budapestre

New York Times

Budapesti útja arról győzte meg az újság munkatársát a mai, időközi választások előtt, hogy Amerikának vigyáznia kell, ha nem akar Magyarország sorsára jutni. David Leonhardtot, aki még sohasem járt nálunk, elbűvölte az út, mégis azt írja a véleménycikkben, hogy az országot tekintélyelvű kormány, illetve a szélsőjobbos Fidesz irányítja, a magyar vezetést sokszor emlegetik az oroszokkal és a kínaiakkal egy lapon. Az életen azonban nem látni, hogy tekintélyelvű volna, teljesen nyugati. A miniszterelnök nem Putyin, vagy Hszi Csin-ping, nem veti az ellenzékieket börtönbe, nem kegyetlenkedik velük. Viszont szétverte a politikai versengést. Már nem kell neki többséget szereznie az urnáknál, hogy megőrizze az irányítást. A Parlamentben szinte minden vita nélkül mennek át a hivatalos javaslatok. Mondandóját Orbán a baráti sajtón keresztül hozza nyilvánosságra, tele nyomta a híveivel a bíróságokat, a korrupció óriási. Odatörleszkedett az orosz államfőhöz. Rendszere igazolásához állítólagos külső veszélyekre hivatkozik,főleg a muzulmán migránsokra és Sorosra.

Az egész előrevetíti, hogy egy fejlett nyugati demokrácia bármikor elcsúszhat a magyar autokrácia irányába. Orbánnak nagyon is vannak ilyen jellegű tervei és Európa nagy részén a szélsőjobb modellnek tekinti, ami Magyarországon van. A legaggasztóbb, hogy a Republikánus Pártnál a korai orbánizmus több jelét is tapasztalni. Persze nem süllyedt odáig, mint a Fidesz, és az amerikai demokrácia sokkal egészségesebb. De a GOP is kész megváltoztatni a játékszabályokat a nyers hatalom érdekében. Továbbá vad hazugságokkal tálalja a törvénymódosításokat, jogtalan módon befolyásolja a Legfelsőbb Bíróság összetételét, célzatosan átrajzolja a választási körzetek határait, a rasszizmussal és idegengyűlölettel kampányol, nem hajlandó kivizsgálni az elnök vesztegetési ügyeit és az orosz kapcsolatot.

Ezért olyan fontos a mai választás, mert ha a köztársaságiak nyernek, akkor azt úgy tekintik, hogy a nép megerősítette a stratégiájukat és csak még továbbmennek. Természetesen az USA nem lesz egy csapásra Magyarország, de a demokrácia megszívja, a demokráciák gyorsabban rosszabbra fordulhatnak, mint ahogy azt az emberek érzékelik. Hiszen nemrégiben a magyar rendszer még sikertörténetnek számított. Csak éppen Orbán egyszer nyert egy nagyot és munkához látott. Megszállta a sajtót, kulturális háborút indított az ellenzék lejáratására és megváltoztatta a demokratikus szabálykönyvet. Ilyen értelemben a Fidesz a republikánusok turbóváltozata. A magyar média gyakran nem vesz tudományt a kellemetlen eseményekről, pl. a kormányellenes tüntetésekről, ehelyett főként a bevándorlás-, és romaellenes, antiszemita összeesküvés elméleteket nyomatja. A fiktív, beözönlő hordák hírével tele van az amerikai sajtó is, meg azzal is, hogy kik támogatják a nép ellenségeként a betolakodókat - állítólag.

A magyar kulturális hadviselés jócskán tartalmaz macho elemeket. Orbán kiiktatta a gender szak oktatását, a Fidesz legfelső vezetésében nincs egyetlen nő sem. De a legaggasztóbb párhuzam mégis az, hogy a választási törvény átalakításával és más módszerekkel felforgatják a közvéleményt. Magyarországon már bekövetkezett az, amire Bibó figyelmeztetett: elvált egymástól a nemzet és a szabadság ügye, ami roppant mód veszélyezteti a demokráciát. De még a konzervatív pártoknak is be kell tartaniuk a demokrácia alapszabályait. Viszont ha mégis inkább felforgatják azokat, akkor a polgárok remélhetőleg ellenszegülnek, bár ez a mai magyar viszonyok közepette már cseppet sem egyszerű. Amerikában a mai erőpróba megmutatja, mennyire egészséges a demokrácia.

Wall Street Journal

Kína kihasználja, hogy az EU figyelmét elvonja a bevándorlás, valamint a feszült viszony az oroszokkal, illetve az USÁ-val, ezért betör Közép- és Kelet-Európába. Erre éppen Orbán Viktor Sanghaiban tett látogatása idején figyelmeztet a lap, hozzátéve, hogy Peking meglovagolja a történelmi esélyt és igyekszik megvetni lábát a földrész szívében, amihez párhuzamos pénzügyi és kereskedelmi hálózatokat hoz létre, és ezzel szembemegy a fennálló világrenddel. Egészen konkrétan, az infrastruktúra fejlesztésével zsákmányhoz juttatja az érintett kormányokat, a másik oldalon azonban aggályos hiteleket találni. Ehhez felhasználja az unió perifériáján az afrikai és ázsiai tapasztalatokat. A lap ebben a képletben úgy mutatja be Magyarországot, mint amely kisebb és a margóra szorult a közösségben, viszont a kínai bankok felvásárolták az új keletű magyar, jüanban jegyzett kötvényeket.

Kína mentőövet dob a bajban lévő gazdaságoknak, olyan javaslatokat tesz, amelyeket az érintett államok nem hallanak Washingtontól vagy Moszkvától, mert mindkettő a nemzetbiztonságot helyezi előtérbe. De nem kezdeményez ilyen programokat Brüsszel sem, amelyet leköt a töredező belső összefogás. A kedvezményezett hatalmak azért örülnek a lehetőségnek, mert az gyors sikert ígér és nem sokat pepecsel a szerződéskötéssel, illetve az átláthatósággal. Viszont a kínaiak minden államközi megállapodással még komolyabb partnernek tűnnek a Nyugat számára. Tavaly már csaknem 9 milliárd dollárt költött el Európában ilyen és hasonló célokra, szemben a 2016-os 4 milliárddal, de a kettő csak 7 %-a annak a 185 milliárdnak, amelyet a két év alatt hitelekre és támogatásokra fordított a világban.

Az USA figyelmeztette a feltörekvő gazdaságokat, hogy a pekingi terjeszkedésnek ára van, amire Kína úgy válaszolt, hogy még egyetlen partnerük sem esett adósságcsapdába a kapott hitelek miatt. A német külügyminiszter azt mondja, hogy a Selyemút segítségével a kínaiak átfogó rendszert igyekeznek kialakítani, és azon keresztül kívánják alakítani a világot. Budapest és Belgrád között 3 milliárd dollárért most korszerűsítik a vasutat – kínai közreműködéssel, ám a munkálatok késtek, mert az unió kifogásolta, hogy nem volt versenykiírás...