2018. január 25., csütörtök

BABAKÖTVÉNY: ÓRIÁSI KAMATEMELÉS JÖN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.25. 


Napokon belül megjelenhet a babakötvény idei sorozata. Ennek pedig a jelenlegi 3,4 százalék helyett már 5,4 százalék lesz a kamata, ami a piacon található egyéb ajánlatokhoz képest elképesztően vonzónak számíthat. A jó feltétellel pedig már a külföldön élők is élhetnek.

Az idén január elsejétől a törvény szerint a külföldön élőknek is jár az életkezdési támogatás, a szülők Start-számlát is nyithatnak a magyar kincstárnál. A minden megszületett gyerek után járó 42,5 ezer forintos juttatást a 2017. június 30. után született, Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező, magyar állampolgárságú vagy a kettős állampolgárságot el nem ismerő országokban élő, magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekek is megkapják. (A törvénymódosításról részletesen itt írtunk.)

A gyerek 18. születésnapjáig vásárolható a Babakötvény. Fontos azonban, hogy leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel a megtakarítás.

A 2017. július 1. előtt született külföldi gyermekek számára – az életkezdési támogatásra nem jogosult, vagyis 2006. január 1. előtt született belföldi gyermekekkel azonos módon – a szülő, hozzátartozó 25 ezer forint befizetésével nyithatja meg a Start-értékpapírszámlát, amelyen az életkezdési támogatás gyarapítható. Nem mellékes, hogy a külföldön élők meglévő, de eddig befagyasztott számlái is életre kelnek. A számlanyitást követően a Babakötvények vásárlása automatikusan történik a Start-értékpapír számlán jóváírt összegekből. (A babakötvényről további részleteket itt talál.)

ÜGYELETES HÜLYE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.01.25.


Szerintem ez rendes poszt a Fideszben. Vagy a kormányban. Vészhelyzetben – főleg választás előtt – előtérbe tolnak valakit, aki onnantól kezdve felfogja a pofonokat. Boxzsák, vagy valami ilyesmi. Nem mondom, hogy olyan alkalmazottat keresnek, akinek nem sérül az agya akkor sem, ha feszt a fejét ütik, mert ez nem szempont. Vagyis mindegy. Nem kell válogatni.

Volt már L. Simon Lászlónk. Egy időben ő értett mindenhez, a paksi erőműtől a barackmag élettani hatásáig. Vitte a balhét szorgosan a borászatához épített úttól kezdve a kedves naccsosasszony fitneszedzőből nemzethy termelővé fejlődéséig. Aztán – amikor már semelyik irányból nem fért rá több – ügyesen eltüntették szem elől. Lett valami baja? Nem. Emlékszik még rá valaki? Alig.

De volt nekünk Budai Gyulánk is, aki hasonló szerepet töltött be egy időben. Ő naponta fújta fel magát, igyekezett felérni a rendszeresen szarul beállított mikrofont és mondta a hülyeségeit zsákszámra. Aztán, amikor már rá sem fért több, szépen elment dinnyét kóstolni, aztán meg kaviárt enni. Most időnként előbukkan, mint kakukk az órából.

Aztán volt nehéz időszaka Rogán Antalnak is. Hol a kedves feleségével kánonban, hol egyedül, de vitte a balhékat szorgosan. Amikor megtelt, úgy eltűnt, mint egy értékesebb aranyóra a zsúfolt villamoson.

De beszélhetnénk Fekete Györgyről a művészeti akadémiájával, vagy – plánefőleg – Kerényi Imréről is. Kerényi az igenronda festményektől kezdve az alaptákolmány asztaláig, a nyílt színi buzizástól az egetverő baromságokig szintén oda tartotta kicsiny orcáját a népharagnak, majd őt is betolták az árnyékos pincébe, pihenjen szépen.

Habony Árpádra emlékszik még valaki? Ő az, akiről nagyon hirtelen nagyon sok minden kiderült. Szinte egyszerre volt számtalan irritáló akciója. Ő is eltűnt mára? Szinte nyomtalanul.

De Tarlós István is feltűnt már ebben a szerepben, ahogy a tekes Hajdú, Bakondi, Nógrádi. Vagy még régebben Selmeczi Gebriella és akkor egészen biztos, hogy sok név be sem ugrott hirtelen, mert szélsebesen felejtek én is.

Ez egy igen bevált taktika, hogy mindig kilöknek valakit a napfényre, az szépen állja a pofonokat, a többiek pedig háborítatlanul viszik a szajrét, ahol érik...

TÉNYLEG MOST NULLÁZTÁK LE A KORMÁNYVÁLTÁS ESÉLYÉT?

INDEX
Szerző: MG
2018.01.25.


Szerdán írta meg az MTI, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a következő ülésén az áprilisi választásra készülve iránymutatást ad ki. A bizottság befolyásos elnöke, Patyi András meg is előlegezte annak tartalmát: törölni kell egy párt országos listáját, amennyiben az egyéni jelöltjeinek száma 27 alá csökken.

Egy apró furcsaság

Az ügy eljárási érdekessége, hogy az NVB épp akkor készül dönteni az ügyben, amikor a parlamenti ellenzék delegáltjainak mandátuma (a választások kitűzésével) már megszűnt, de az áprilisra országos listát állító pártok még nem delegáltak tagot. A maradék hét tagot (és a póttagokat) 2013-ban kilenc évre választotta meg a kormányoldal kétharmados többsége.

Az NVB készülő iránymutatása azért fontos, mert a testület arra fogja alapozni a döntéseit. Fellebbezni csak a konkrét határozatok ellen, a Kúriánál lehet majd...

LELEPLEZTE ORBÁN VIKTOR ÚJABB MENEKÜLTÜGYI BLÖFFJÉT A HUMAN RIGHTS WATCH ÉVES JELENTÉSE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.01.24.2016-ban még több mint 28 ezren, tavaly már csak 3000 ezren kérelmeztek menekültstátusz Magyarországon, a kormány mégis többeket fogadott be. Miközben a Human Rights Watch az emberi jogi eseményeket dokumentálta, indirekt rávilágított Orbán Viktor újabb hazugságára. Ám a magyar emberi jogi helyzet nemcsak menekültügyben siralmas.


Kilencven ország emberi jogi helyzetét, továbbá a joggyakorlásban és a jogvédelemben végbemenő változásokat vizsgálja a Human Rights Watch (HRW) évről évre. Múlt héten hozták nyilvánosságra a 28. ilyen jelentésüket, idén is külön fejezetet szentelve Magyarországnak (a 222. oldaltól kezdődően), s egyben ezúttal is sajnálatos magyarországi eseményeket dokumentálva az utókor számára.
A Magyarországra vonatkozó fejezet ugyanis a 2017-ben történt, elsősorban menekültekkel való bánásmódot érintő eseteket veszi végig, rögtön azzal kezdve, hogy a regisztrált menedékkérők számának általános csökkenése volt megfigyelhető, hiszen a 2016 azonos időszakára vonatkozó 26 ezerrel (a jelentés novemberig szól, ám valójában 28 ezer 800) szemben2017-ben már csak 3035 menedékkérelmet regisztrált a magyar állam. A legtöbben Afganisztánból, Irakból és Szíriából szerettek volna menedéket kérni Magyarországon...

VÉGRE ELÁRULTÁK, MENNYIT KERES EGY ÁTLAGOS MAGYAR FOCISTA

QUBIT BLOG
Szerző: GOALIEATH
2018.01.25.


Egy átlagos magyar futballcsapat egy évben 3,7 millió eurót (1,15 milliárd forintot) költ bérre, és ennek az összegnek 71 százaléka vándorol a játékosok zsebébe – derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég megjelent üzleti jelentéséből. Ez pedig azt jelenti, hogy ha hinni lehet a számoknak, akkor egy átlagos magyar focista havi 2,5 millió forintot tesz zsebre. A jelentésből az is kiderül, hogy a régióban csak a lengyeleknél és a horvátoknál lehet jobban keresni a focival, sokan viszont a magyar játékosokra irigykedhetnek.

Havi bruttó 2,58 millió forint

A magyar NB1 klubjai a 2016-os üzleti évben összesen 44 millió eurót költöttek bérre, ezzel európai szinten a 24. helyre került a hazai bajnokság – derül ki az UEFA Benchmarking Report nevű üzleti jelentéséből. Mindez egyébként azt jelenti, hogy a tizenkét első osztályú csapat átlagosan 3,7 millió eurót, vagyis 311,5-ös árfolyammal számolva 1,15 milliárd forintot költ bérekre. Ez 200 ezer euróval haladta meg a 2015-ös átlagot. Az UEFA korábbi jelentései szerint az évtized elején nőttek intenzíven a magyar focistabérek, 2011-ben több mint a duplájukra, majd 2012-ben további 70 százalékkal.

A klubokat működtető gazdasági társaságok éves beszámolóiból a bérkiadások eddig is ismertek voltak, azonban nehéz volt kideríteni, hány alkalmazottja van egy-egy cégnek, és hogyan oszlanak meg a bérkiadások a focisták és az egyéb személyzet között. Ezért maximum nagyon nagy vonalakban lehetett csak megbecsülni egy focista bérét...

BETEG DEMOKRÁCIÁBAN ÉLÜNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.01.25.


Olyan világban szeretnénk élni, ahol az emberek és a szervezetek nyíltan és szabadon munkálkodhatnak az emberi jogok belföldi és külföldi védelméért és előmozdításáért – írták "A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás" szerzői. A tegnap este bemutatott esettanulmány Horvátországra, Magyarországra, Lengyelországra és Szerbiára koncentrál, a jelentést a régió hét civil szervezete készítette.

– Az illiberális kormányok, visszaélve többségi helyzetükkel, manipulálják a jogalkotási normákat, akadályozzák az intézmények működését, és a demokrácia pilléreinek függetlenségét fenyegetik. Minden vizsgált országban megfigyelhető, hogy figyelmen kívül hagyják a jogállamiság és a hatalommegosztás elveit, s ez nehezíti a kormányok felelősségre vonását, kiüresíti a hatalom fékeit és ellensúlyait – mondta a Népszavának Pardavi Márta. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint Magyarország helyzete kiemelkedő, mert itt fogadtak el elsőként a civil szervezetek széles körét hátrányosan érintő szabályokat (a külföldi finanszírozású szervezetek regisztrációhoz kötése), ami a civil csoportok kormányzati stigmatizációját jelentette.

Korábban Magyarországon a minősített többség lehetővé tette a Fidesz-nek, hogy új, meggyengített alkotmányt fogadjon el, kibővítse a sarkalatos törvények alkalmazási körét, és biztosítsa az ellenőrzést a közélet számos területén. Pardavi példaként a hajléktalanság bűncselekménnyé nyilvánítását, a feltételes szabadságra bocsátás nélküli életfogytig tartó szabadságvesztés bevezetését, valamint a házasság férfi és nő közötti kapcsolatként történő meghatározását említette.

Bár a résztvevő civil szervezetek számára kihívást jelentett a Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szerbiában vizsgált politikai rendszerek definiálása, arra jutottak, hogy azokat nem lehet egyszerűen „illiberális demokráciának” nevezni. A fogalom az 1990-es években keletkezett azokkal a demokratikusan megválasztott kormányokkal kapcsolatban, amelyek „következetesen figyelmen kívül hagyják hatalmuk alkotmányos korlátait, állampolgáraikat pedig megfosztják az alapvető jogoktól és szabadságoktól”.

A tanulmányt készítő civil szervezetek a „beteg demokráciák” és az „illiberális kormányok” vagy „illiberális hatóságok” kifejezések használata mellett döntöttek, azokra a kormányokra utalva, amelyek a korábban sikeres demokratikus országokat beteg demokráciákká alakítják, veszélyeztetik például a jogállamiság követelményét, a hatalommegosztás elvét, valamint a kisebbségek és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának követelményét. Pusztán a választásokra hivatkozva tetszelegnek a demokráciák szerepében. – Egy választás azonban önmagában nem elég a demokráciához – hangsúlyozták...

VESZÉLYESEN ELADÓSODOTT A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY, BANKCSŐDÖT HOZHAT EGY KORMÁNYVÁLTÁS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.01.25.


Akár bankcsőd-hullámot is okozhatna egy kormányváltás, vagy ha bármilyen egyéb okból elzárnák az úgynevezett nemzeti nagytőkések közpénzes bevételeit. Oligarcháink veszélyesen ki lettek tömve kereskedelmi és állami banki hitelekkel. Márpedig ha elapad a bevétel, akadozni fog a törlesztés is. Az Átlátszó 129 milliárd forintnyi politikailag kockázatos bankhitelt számolt össze, de szakértők szerint ez a szám jóval magasabb is lehet.

A pénzvilág komoly kockázatként tekint arra az új helyzetre, hogy a nemzeti nagytőkések terjeszkedését az utóbbi években kereskedelmi és állami (Eximbank) hitelek finanszírozzák. Méghozzá nyakló nélkül. Az általunk megkérdezett szakértők egy kivételével egyetértettek abban, hogy ebből komoly gondok adódhatnak.

Aki a kivételt képviselte, ő sem számít arra, hogy a teljes futamidőben, végig rendben törlesztenek majd oligarcháink minden kölcsönkapott fillért. De ez a szakember úgy látja, hogy nem olyan könnyű bedönteni egy bankot, hát még az egész bankrendszert.

„A betéteseket 100 ezer euróig kisegíti az Országos Betétbiztosítási Alap, a banknak pedig majd mentőövet dob az állam, például a leértékelt részvények átvételével. Nem rosszabb hír ez sem, mintha minden rendben menne: mégis miből fizetnek rendesen? Hát persze, hogy az állami megrendelésekből.”

Too big to fail, azaz túl nagy ahhoz, hogy bedőljön, idézte forrásunk a bankárközmondást. Magyar verziója: ha tartozom százezer forinttal, az az én bajom, ha százmillióval, az a banké.

Más forrásaink szerint az állami munkák elapadása maga lenne a krach, márpedig ehhez még kormányváltás sem kell, elegendő egy erősebb G-nap, vagy egy mérsékelt világgazdasági sokkhatás. A bankközi kamatok pár százalékos emelkedése milliárdos plusztétel évente a törlesztésben.

Az Átlátszó által megkérdezett legborúlátóbb bankember szerint ezzel a túltolt kvázi-piaci hitelezéssel a magyar bankrendszer el is vesztette bankrendszer-jellegét, a csőd kódolva van, csak az ideje kérdéses. A következők az érvei:

1. Lévén banktitok, nem ismertek a szerződés olyan fontos elemei, mint a kamat vagy az önrész, márpedig ehhez képest minden adat másodlagos. A kétkezi, nem csókos kkv-k az úgynevezett BUBOR (a magyar bankok kihelyezési forintkamatainak átlaga) felett kb 2,5 százalékkal kaphatnak hitelt, egyhónapos kamatperiódusra. Ez sem drága pénz egyébként. Most nem az. De amennyiben a kölcsön százmilliós-milliárdos tőke-összegű, egyetlen százalékos kamatemelkedés is milliárdokat jelent a törlesztéskor évente.

2. Nem ismertek a fedezetértékelések sem, csak hasraütésszerűen mondhatjuk, hogy egy Budapest belvárosi palota „jó” biztosíték, míg egy vidéki kastély kevésbé az. Csakhogy egyikről sem biztos, hogy egy nem várt kényszerlikvidációs helyzetben annyit lehet majd kapni érte, mint amennyire értékelték a hitelbírálatkor.

3. Ráadásul nem ismertek a szerződés egyéb fontos feltételei sem, így könnyen előfordulhat, a bank nem is olyan könnyen tudja rátenni a kezét a fedezetre. Pénzügyes körökben az hírlik például, hogy az egyik oligarchaügyben is emlegetett középbank olyan elővigyázatlanul szerződött a Belvárosban nemrég még kiskirályként emlegetett ingatlanvállalkozóval, hogy csak az ő, azaz az adós közreműködésével értékesíthetné tovább a megszerzett fedezetet.

Fontos szempont az is, hogy a bank mérlegfőösszegéhez képest mennyi az úgymond bizalomerősítő baráti hitel. Ezzel kapcsolatban forrásaink különbséget tesznek például a szintén Mészáros-finanszírozó OTP és a Fidesz-közeli bankok között, mondván, az OTP hatalmas, Csányi pedig mindig biztonsági játékos volt. Ha adott, körbe is bástyázta magát...

KÖZPÉNZMILLIÁRDOK ÉGNEK EL A GAGYI MAGYAR POPKONCERTEKEN

INDEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2018.01.24.


Miközben ömlik a tao-pénz Felcsútra és a magyar fociba, a milliárdok árnyékában meghúzódik a kultúratámogatás, azon belül is az előadó-művészeti tao. Ez az évi 20-30 milliárd forint elenyésző ahhoz képest, amennyit Orbán Viktor kedvenc sportjára költenek a cégek, de még így is akadnak olyan vállalkozások, amelyek évek óta kihasználják a rendszer hibáit, és súlyos százmilliókat húznak le az államról és az emberekről. Ha eddig nem tudta, miért zenél minden jött-ment tehetségkutatós szimfonikus zenekarral, akkor most garantáltan meg fog világosodni.

Leginkább az ünnepi szezonban feltűnő, hogy már ősztől ellepik az országot (különösen a fővárost) az ilyen-olyan ünnepi koncertek, szimfonikus előadások, musicalek és színdarabok plakátjai. Azonban ha az ember figyelmesen nézi ezeket a reklámokat, elgondolkodhat, vajon miért tud a négy évvel ezelőtt tévés tehetségkutató harmadik helyezettje többezres csarnokban fellépni, ha az év többi napján százfős falunapokon haknizik? Miért van az, hogy ezek az emberek rendre szimfonikusokkal zenélnek? Hogyan lehet az, hogy egy vadiúj magyar musicalt már a bemutatás előtt hónapokkal lefoglalnak egymás után egy tucat előadásra?

Az egész mögött egy borzalmas összetákolt állami kultúratámogatás, és pár olyan cég áll, akik komplett bizniszt építettek fel ügyeskedésre, kiskapukra és a magyar kultúra totális lezüllesztésére. A cikkhez egy tucat iparági szereplővel beszéltünk, de névvel senki sem akart nyilatkozni. Ezekből a beszélgetésekből azonban kikörvonalazódott egy olyan rendszer, amely nem a magyar kultúrát, hanem annak pár szereplőjét segíti óriási pénzekkel...

Mi az a kultúrtao, és hogy térítsük el a milliókat?

A sportban ismerjük a rendszert. Egy cég csökkentheti a befizetendő adóját, ha pénzt ad valamelyik látvány-csapatsportnak, például a focinak. Minden érintett jól jár, csak a közös kassza nem: ez az eltérített adó a költségvetésből fog hiányozni. Hasonló rendszer működik a kulturális ágazatban is.

A technikai részletekről cikkünkben még írunk, de most nézzünk egy konkrét példát: egy rendezvényszervező-cég (legyen a neve Tolvajok Fejedelme Koncert Kft.) szeretne csinálni egy koncertet a Budapest Arénába. Férőhelyek szintjén sokféleképpen lehet alakítani a maximum 12,5 ezer férőhelyes Arénát, de vállalható jegyárak mellett 4-5 ezer eladott jegy alatt semmiképpen nem éri meg oda szervezni egy rendezvényt.

KIVÉVE, HA A CÉG EGY KIS TRÜKKÖZÉSSEL RÁSEGÍT A JEGYBEVÉTELRE, ÉS AZ ÍGY - IDŐBEN NÉMILEG ELCSÚSZVA - ZSÍROS TAO-TÁMOGATÁSRA IS SZERT TESZ.

A taót csak úgy lehet lehívni, ha a szervezőcég közhasznú, épp ezért gyakoriak az olyan koprodukciók, amikor popzenészek összeállnak valamilyen szimfonikus zenekarral, utóbbiak koncertjeit ugyanis többnyire ilyen cégek szervezik. Példánkban ezt a receptet követi a Tolvajok Fejedelme Koncert Kft. is, amely összehozza egyik jól bevált fellépőjét, a Tavaly Előtti Tehetségkutató 3. Helyezettjét a képzeletbeli Hungarian Szimfonik Nonprofit Kft. zenekarával egy karácsonyi koncertre.

Az eseményt 10 ezer fősre tervezik, az egyszerűség kedvéért számoljunk úgy, hogy a jegyek átlagára 10 ezer forint, vagyis totális teltház esetén 100 millió forint (mínusz a jegyértékesítő cégek jutaléka) folyik be a szervezőkhöz piaci alapon. Ebből kell kifizetni az Aréna kibérlését, a színpadtechnikát és a reklámköltségeket, ez forrásaink szerint mindösszesen 50-70 millió forint körül összeg, a maradék a fellépők jutaléka és a szervezőcég profitja.

Csakhogy van egy kis gond ezzel a felállással: nagyon keveseket érdekel a Tavaly Előtti Tehetségkutató 3. Helyezettjének szimfonikus koncertje, összesen mondjuk 4 ezer jegyet tudtak eladni, ami még a bekerülési költséget sem fedezi. Ez azonban csak látszólag probléma, ha ugyanis élünk a tao-trükkel, bőven ki lehet hozni pluszba a bulit.

Ehhez mesterségesen jegybevételt kell generálni. A taót az adott rendezvény bevételének 80 százalékáig lehet igénybe venni, vagyis a példánkban szereplő koncert teltháza esetén 80 millió forinthoz lehet így hozzájutni később. Mit csinál tehát a szervező? Megveteti a maradék hatezer jegyet egy vagy több haveri céggel, esetleg maguk a szervezőcég tulajdonosai vásárolnak egy másik cégükön keresztül, majd kiosztják különféle szervezeteknek tiszteletjegy formájában. Ezt hívják "vattázásnak", ezekre a nézőkre használják a szakmán belül a "vattaközönség" kifejezést. Ez egyszeri nagy kiadást jelent a besegítő cégeknek, később azonban, látni fogjuk, ez megtérül nekik...

KÖZEL HATMILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZT ZSEBELT BE A SZÍNHÁZAS TAO-MACHINÁTOR KÖRNYEZETE

24.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2018.01.25.


Az elmúlt évek egyik legsikeresebb kulturális vállalkozásának a székhelye egy jellegtelen kiskunhalasi utcában lévő családi ház. A ide bejegyzett ART Előadó-művészeti Nonprofit Kft.-nek az az egyik különleges jellemzője, hogy jóval több fellépése van, mint követője a Facebookon.

Míg profilját mindössze tizenketten kedvelik, az egy alkalmazottal rendelkező vállalkozás 2016-ban 34 angliai fellépésben vállalt szerepet, amely során Mozart zenéjére egy kosztümös show-t adtak elő. A kiskunhalasi vállalkozás angliai vendégszereplését 18 ezer ember látta, a magyar állam pedig 150 millió forinttal gazdagította a tao-támogatások révén.

Az előző cikkünkben az ART mellett több olyan újonnan alapított, a színházi szféra számára is szinte teljesen ismeretlen színházról írtunk, amelyek gyanús körülmények között akasztottak le sok százmillió forintot az államról a tao-támogatásokat kihasználva. Ennek az a lényege, hogy 2009 óta a vállalatoknak nem az államnak kell fizetniük a társasági adójukat, hanem odaadhatják egy tetszőleges előadó-művészeti szervezetnek.

Ilyen volt a több százezres nézettségű produkcióban magyar részvételt blöffölő Anonymus Színház, az izraeli plázában közel négyszázezres látogatottságot generáló Műhely Produkció, az állítólagos partnere által egyszerűen csalónak nevezett Végtelen Tér Színház, és a koprodukciós partnere által szintén meghazudtolt Maszka Színház.

Az öt színházat nem csak a gyors és gyanús felemelkedésük köti össze, hanem számos olyan pontot találtunk, amely alapján kötődnek egymáshoz. Végső soron pedig az érintett szervezetek egy színházi közegben jól ismert emberhez köthetőek, akinek kulcsszerepe volt a tao-törvény megalkotásában, a jogszabályi háttér kidolgozásában, és a legnagyobb tao-machinátorként jellemzik.

Cikkünkben ezt a több színházból álló összefonódást mutatjuk be, és azt, hogy a csoportosuláshoz összesen mennyi közpénz folyt be az elmúlt években. A sorozat utolsó cikkében pedig arról lesz szó, hogy a színházi szférában mit gondolnak a tao-rendszerről (hasonló témában az Indexen szerdán jelent meg egy részletes cikk)...

SOROS: ORBÁN AKKOR TÉRT ROSSZ ÚTRA, AMIKOR GAZDAGGÁ TETTE AZ APJÁT

444.HU
Szerző: plankog
2018.01.25.


Hosszú portrécikket közöl Orbán Viktorról a Financial Times, amiben végigkövették a pályáját és politikai fordulatait. A cikk nagy része magyar olvasók számára nem sok újdonságot jelent, Orbán pedig személy szerint nem nyilatkozott a lapnak.

Soros György viszont igen, akivel a lap New Yorkban beszélt.

„A nacionalisták felemelkedése a legnagyobb kihívást jelenti a nyílt társadalom számára a második világháború óta” - mondta Soros a Financial Timesnak. Szerinte Orbán legfontosabb motivációja a hatalom, és ami azzal jár.

Orbán akkor tért igazán rossz útra, amikor gazdaggá tette az apját azzal, hogy szinte csak tőle rendeltek követ az útépítésekhez. Ezzel komoly vagyont halmoztak fel

- mondta. Soros szerint Orbán „ekkor kezdte építeni a maffiaállamot” és „ekkor szerezte meg az igazi hatalmat”.

Az első Orbán-ciklus nagy sztoriját leginkább az Élet és Irodalom korabeli cikkeiből lehet ismerni.

AZ IDEÁLIS ISKOLA HAT JELLEMZŐJE

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2018.01.25.


...kérdezzünk meg pedagógusokat, oktatási szakembereket, pszichológusokat, szülőket és diákokat, hogy milyen egy jó iskola, ahol jó tanulni? Amit garantáltan senki NEM mond, hogy az ideális iskolában

- padsorokban ülnek a diákok,
- 45 percig egy témára kell figyelni,
- mindenki egyforma tananyagot tanul,
- a diákok érdeklődésétől független a tanítás,
- valódi tapasztalatok helyett tankönyvből tanulnak,
- elavult tananyagot tanítanak,
- a pedagógus előadja a tananyagot,
- dolgozatokkal mérik fel a diákok tudását.

Miért lennének motiváltak a gyerekek egy olyan iskolai tanulásra, amit senki nem tart jónak? Hogyan tudjon örülni a tevékenységnek, jól érezni magát és erőfeszítést tenni nap, mint nap a diák és a pedagógus, ha a tanítás mindennap erővel kimozdítja a komfortzónájából, de nem segíti, hogy megküzdjön a tanulás érdekében?

Ha az ideális iskoláról van szó, elég jó eséllyel valamilyen formában mindenki megemlíti az 6K (ne keresd a neten, most találtam ki) elemeit:

  1. Kommunikáció, együttműködés, társas helyzetek
  2. Keretek, közösen kialakított szabályok
  3. Kavalkád, sokféleség,
  4. Kezdeményezés, a választás lehetősége
  5. Kreativitás, alkotó tevékenység
  6. Kritikai gondolkodás, értelmezés, saját tudás kialakítása
6K. Ez a válaszom. A részleteket már sokan és sokfelé leírtuk. Van kiút!

LAKNER ZOLTÁN: KÍSÉRLETEK VÁSÁRHELYEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.01.25.


Veszélyes emberré vált Márki-Zay Péter, miután úgy döntött, jelölteti magát a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. Nem kincstári ellenjelölt, bírálja a város egyszemélyi vezetését, a februári polgármester-választást párhuzamba állítja az áprilisi parlamenti választással, számon kéri a kormánypárton az ellenzéki jelöltek országszerte tapasztalható ellehetetlenítését, például azt, hogy kirúgják őket az állásukból.

Merthogy a választási kampány eseménytörténetéhez tartozik Márki-Zay elbocsátása egy multicég csongrádi leányvállalatától. Feleségének egészségügyi cégét is állítólag pont most fogja vizsgálni a tisztiorvosi szolgálat. A térfigyelő kamerák szintén a jelöltség bejelentését követően kerültek ki a házuk környékére.

Márki-Zaynak – a helyi katolikus plébánia világi elnökének – esélye lehet arra, hogy olyan szavazók voksát is megszerezze a Fidesszel szemben, akik baloldali jelöltre sosem voksolnának. Ugyanakkor az indulását minden ellenzéki párt támogatja, a baloldaliak és a Jobbik is.

Lázár János, a város ura azt mondja, a választáson derül ki, mennyire megosztottak a polgárok. Értsd: a felforrósodott hangulat ellenére kijön neki a választási matek. Intenzív kampányt folytat, körbeturnézza szűkebb pátriáját. Felújított rendelő, óvoda, ipari park, városközi vasút terem a lába nyomán.

Az egyik konkurens polgármesterjelöltet meg is győzte Lázár teljesítménye. Hernádi Gyula, az MSZP korábbi városi frakcióvezetője sikertörténetnek tartja a Lázár-korszakot magában foglaló elmúlt húsz évet. Egy kicsit talán a saját sikereinek is örül. 2008-ban ugyanis olyan szervezet kapta meg egy milliárdos fejlesztési forrás szétosztásának jogát, amelyben Hernádi és családtagjai vettek részt. Végzettség és szürkeállomány kell az ilyen munkához, mondta akkor, s nekik ezek megvannak. Most városszerte találgatják, milyen előnye származhat abból, hogy ráindul Márki-Zayra.

Lapunk úgy tudja, Lázárhoz közel álló személyek győzhették meg az indulásról a városban közismert orvost, teniszklub-tulajdonost, aki annyit mondott: egy „idősebb és tapasztalt barátja” inspirálta, hogy vállalja a baloldali indulóként rá váró „kellemetlenségeket”. Például azt, hogy az MSZP helyi szervezete kezdeményezte kizárását a pártból. Hernádi egyébként még azt is visszautasítaná, ha más ellenzéki pártok azzal támogatnák őt, hogy nem indítanak jelöltet. Nem szeretné, „ha ezt a békés, nyugodt várost mély politikai árok osztaná ketté”, és „kísérleti terep” válna belőle az országos politikában...

ORBÁN VIKTOR NEM AKARJA ELHINNI, HOGY CSALÁDTAGJAI ALVÁLLALKOZÓKÉNT DOLGOZNAK ÁLLAMI ÉPÍTKEZÉSEN. MOST ITT A BIZONYÍTÉK

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA / DIREKT36
2018.01.25.


"Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki."

Ezt tavaly júniusban, egy brüsszeli sajtótájékoztatón mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Direkt36-nak, miután szembesítettük azzal, hogy a családja állami beruházásokból jut közpénzhez. A kormányfő azzal érvelt, hogy ha a családjának cégei csak különböző termékek beszállítóiként vesznek részt állami projektekben, az szerinte nem gond.

Most azonban több hónapos pereskedés után megszerzett dokumentumok bizonyítják, hogy az egyik Orbán-cég alvállalkozóként vesz részt az egyik legnagyobb jelenleg zajló állami építkezésben, a dél-balatoni vasútfelújításban. A Nehéz Kő Kft. nevű fuvarozó cég közel 300 millió forinthoz jut ebből a projektből.

Az építési beruházásokban általában három különböző minőségben vehetnek részt cégek. A közbeszerzéseket fővállalkozók, vagy több fővállalkozóból álló konzorciumok nyerik meg, amelyek az egyes projektek teljes körű megvalósításáért felelnek. Ezek a fővállalkozók úgynevezett alvállalkozókat bízhatnak meg különböző részfeladatok elvégzésével. A fő-és alvállalkozók mellett közpénzből fizetik ki azokat a cégeket is, amelyek a projekthez szükséges építőanyagokat szolgáltatják - ezeket a cégeket hívják a piacon a beszállítóknak...

SZIDJÁK A FIDESZESEK A MENEKÜLTEK BEFOGADÁSÁT KIKOTYOGÓ ALTUSZT, DE NEM AGGÓDNAK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: HVG.HU
2018.01.25.


A zavar jelenleg akkora a kormány soraiban, hogy egy fideszes felvetette, még akár Orbán is hibázhatott. Összességében mégsem aggódnak különösebben az 1300 menekült befogadásáról szóló vita miatt. A mérsékelt színvonalú Stop Soros-törvénycsomagról viszont még a kormánypárton belül is többen azt mondják, 
kétlik, hogy eljut egyáltalán a végszavazásig.

„Altusz? Azt sem tudom, ki az, sosem láttam, mindenesetre nagy baromságot csinált”
– szakadt ki az őszinteség egy dél-magyarországi fideszes képviselőből, amikor arról kérdeztük, hogy tapasztalatai szerint mekkora zavart okozott a választók körében a külügyi helyettes államtitkár nagy vihart kavart két héttel ezelőtti nyilatkozata, miszerint Magyarország tavaly "titokban" befogadott 1300 menekültet.

Az ellenzék azonnal rárepült a témára és a közlemény-, nyilatkozat-, illetve sajtótájékoztató-hegyek mellett rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottságot is követel az állítás kivizsgálására. Ennek ellenére a fideszesek igyekeznek lazák maradni. „Mariska nénihez” – ahogy a képviselő fogalmazott – tapasztalatai szerint nem jutott el a dilemma, hogy az 1300 fővel teljesítette-e suttyomban a kormány az évek óta ostorzott menekültkvótákat, vagy sem.

Noha beszélgetőtársunk is kapott a pártközpont által összeállított kommunikációs sorvezetőből, amelyről múlt héten a Magyar Nemzet számolt be, a politikus állítása szerint eddig nemigen kellett alkalmaznia, mivel a zömében aprófalvas, az országosnál jóval kisebb internetpenetrációjú kistelepülésekből álló körzetében érvelése szerint leginkább a (kormányvezérelt) közmédiából és megyei lapokból tájékozódnak az emberek. Ott pedig leginkább a kormány védekezésül kiötlött új, Stop Soros-reklámjaival találkozhattak. (Azok pedig jótékonyan elhallgatják, mekkora kommunikációs baklövés után jutott a kormány idáig, illetve hogy éppen azért jelentek meg a hasonló nevet viselő, alighanem rekordidő alatt összedobott törvénycsomaggal együtt, hogy eltereljék a figyelmet az ellenzék támadásairól.)...

TÍZ DEKA CSÓTÁNY LESZ ELVITELRE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / András
2018.01.25.


A címben idézett mondat András fülét ütötte meg Bangkok utcáin. Túlzás nélkül állítható, hogy gyermekkori álma vált valóra, amikor 2004-ben életében először eljutott Ázsiába. Szerinte alighanem egy iskolai földrajzóra tette kíváncsivá, melyen az akkori tanárnője mesélt neki a földrészről.

Az elmúlt több mint tíz évben visszatérő vendég az ázsiai kontinensen, hiszen 2013-ban három hónapot, tavaly pedig még egyet töltött el ott, élvezve a helyiek vendégszeretetét.

Nem lehet a kalandvágy hiányával vádolni, hiszen mint elmondta, soha nem foglal előre szállást, ezt mindig helyben intézi. Első útja előtt elsősorban mások tanácsára és különböző blogokra támaszkodott, aztán vett egy nagy levegőt és belevágott…

Az alábbiakban vele olvashattok egy beszélgetést, melyek között az általa készített thaiföldi képeket nézegethetitek.
Kivel mentél Ázsiába?

Először egyedül mentem, de azért nagyrészt társasággal utazom. Általában az volt a helyzet, hogy akinek volt pénze, annak ideje nem volt, akinek viszont ideje lett volna, annak már pénze nem volt az útra. Egy vadidegen emberrel pedig nem szívesen töltöttem volna együtt három hónapot például a 2013-mas út során.

Maradjunk a leghosszabb kintlétednél! Eredetileg is három hónapos utat terveztél?


Igen, úgy vettem meg a repjegyet is.

Melyik városban kezdted meg az Ázsia-túrát?

Először Bangkokban éltem. Úgy érkeztem meg, hogy előre nem volt lefoglalva a szállásom. Érdekes, emiatt egy pillanatig sem volt bennem félsz. Ellentétben a dél-amerikai és az afrikai országokban tapasztaltakkal...

HAMAROSAN KIDERÜLHET, HOVA KERÜLT AZ ERZSÉBET-UTALVÁNYOK HASZNA - MSZP

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: MTI / Klubrádió
2018.01.24.


Az Erzsébet utalványok forgalmazásából irdatlan haszonra tesznek szert valakik, százmilliókban, milliárdokban mérhető az az összeg, amely különböző jutalékok címén ottmarad a zrt.-nél – ezt mondja az MSZP képviselője, aki tavaly augusztusban indított közérdekű adatigénylést az Erzsébet Utalvány Forgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zrt. felé, a zrt. azonban megtagadta az adatok kiadását.

A végül a Kúrai elé kerülő ügyben Korózs Lajos szerint napokon belül dönthetnek, így hamarosan kiderül, a legfelsőbb bírói szervezet szerint az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nek ki kell-e adnia, mennyi utalványt értékesített az elmúlt években, illetve az utalványok beváltásakor mekkora jutalékot számolt el.

Az MSZP-s politikus elmondta, a cégtől típusonként, 2012-től éves bontásban kérte ki az utalványokkal kapcsolatos adatokat, például a kezelési költség, a forgalmi jutalék mértékét, valamint a kibocsátott, de be nem váltott utalványok befektetéseiből származó haszon mértékét.

Korózs Lajos emlékeztetett, hogy az utalványforgalmazó közfeladatot lát el, azt a száz százalékban állami tulajdonú Nemzeti Üdülési Alapítvány hozta létre, ezért a nyilvánosságnak, az embereknek tudniuk kell, hogyan bánnak a közpénzzel a szervezetnél.

UTCÁRA KERÜLHETNEK A LAKÓK, MERT AZ ÖNKORMÁNYZAT LEBONTJA A FEJÜK FÖLÜL A HÁZAT

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.01.24.


Úgy tűnik, a Józsefváros után Kőbányát is elérte a dzsentrifikáció.

Nagy visszhangja volt a tavalyi év második felében a Hős utcaiak kálváriájának. A helyi “gettó” felszámolását az önkormányzat állami támogatással valósítaná meg, csakhogy ehhez az is szükséges, hogy a borzasztó körülmények közt élő lakosokat az önkormányzati tulajdonú lakásokból kipaterolják. A szegény sorsú lakóknak jóformán semmi segítséget nem nyújtottak, hogy otthont találjanak maguknak, a bérlőket pedig szép sorban kirakosgatták a lakásokból.

Ahogy az lenni szokott, itt is előfordult, hogy az önkormányzat szörnyen rossz cserelakás-ajánlatokkal próbálta a lakók szemét kiszúrni – például olyan épületben lévő lakást is ajánlottak a Bihari utcában, amelyet szintén le fognak bontani.

És itt el is érünk a probléma lényegéhez: Kőbányán ugyanis, csakúgy, ahogy a Józsefvárosban történt, a “gettók” felszámolása, a helyi, szegénységben élő emberek, családok kiszorítása, tovább tolása folyik éppen – egyik helyről a másikra, addig, amíg végleg bele nem fáradnak. És ez az igazi tragédia...

EMBERSÉGBŐL BUKÓ NULLÁK IMÁJA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.24.


A kormány, illetve a Fidesz környékén, a sorra felboruló menekültügyi bilik miatt, hatalmas kommunikációs pánik lehet. Valószínűleg ennek az egyik szövődménye, hogy szolgálatba helyezték a Boross-Lezsák-Szakály triót. Megpróbálva ellökdösni a média fókuszát a hatalmi hazugságokról. Bízva abban, hogy az ellenzék ráharap a most felkínált mócsingra. Amiről, a maga Jézus-ellenes üzenete miatt érdemes lehet szót ejteni. De csak kisebb kitérőként. Mert az említett, politikailag már árnyékukban is leharcolt figurák, aligha érdemelnek többet.

Boros Péter, Lezsák Sándor, Szakály Sándor neve egyébként ismerősen csenghet mindazoknak, akik figyelemmel kísérték a neohorthyzmus életre hívását, majd folyamatos mosdatását az utóbbi évek során. Legutolsó húzásuknak látszik, hogy a Holocaust emléknapján szándékoznak emlékmisét tartatni a zsidótörvények kormányzójának. Ámde az emlékmiséhez egyház és pap is kell. A jelek szerint: akad.

Az utóbbi, a jelek szerint, a Polgári Magyarországért Díjjal kitüntetett Osztie Zoltán, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa. A misét magyarázó, csúsztatásokkal teli levél szerzője legalábbis ő. Amelynek kapcsán igazán érdemesnek látszik egy kis viszatekintés. Mind a kezdeményezők, mind a levél kapcsán. Így, például, Lezsák esetében nyugodtan megemlékezhetünk arra, hogy ő már korábban kiérdemelte a horthysta rinocérosz címet. Azzal, hogy 2015. augusztusában, a otalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját megelőző napon méltatta Horthyt egy konferencián, amely nevében a kultúráról kellett volna, hogy szóljon. A provokatív időzítés tehát egyáltalán nem áll távol attól a Lezsáktól, aki alig egy évvel ezt követően kitüntette a kamerás ultrát is...

LÁJKOK ÉS EMLÍTÉSEK: JELÖLTEK A NETEN

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.25.


- A miniszterelnök-jelöltek versenyében Vona Gábor (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) és Gyurcsány Ferenc (DK) is több lájkot, megosztást és kommentet produkált a közösségi médiában, mint Orbán Viktor

- Bár Orbán Viktor keveset posztol, az ő felhasználói a legaktívabbak az oldalán, és róla született a legtöbb pozitív tartalmú komment is
- Karácsony Gergely megítélése a legjobb a politikusokat spontán említők között

Az Ynsight és a Ténygyár legutóbb azt járta körül, hogyan teljesítettek a pártok a közösségi médiában – most arra voltunk kíváncsiak, mi mondható el a miniszterelnök-jelöltekről. Mostani kutatásunk elsősorban arra kereste a választ, mekkora aktivitást váltottak ki az elmúlt hónapban (a kutatás időpontja 2017. december 20. és 2018. január 20. között volt) az egyes pártok vagy pártszövetségek miniszterelnök-jelöltjeit, és hogyan fogadták őket a magyar választók a Facebookon és az online térben. Fontos megjegyezni, hogy a közösségi média népszerűsége nem konvertálható szavazatszámra; azaz attól még, hogy valaki jól teljesít a Facebookon, nem biztos, hogy komoly eséllyel indul a kormányfői pozícióért. Ráadásul a pártok, illetve politikusok által elköltött hirdetési pénzek az eredményeket jelentősen befolyásolják – persze ez igaz lehet a választásokra is.

A legtöbb követővel a Facebookon továbbra is Orbán Viktor (550 ezer) rendelkezik, őt szorosan Vona Gábor (483 ezer) követi, majd erősen lemaradva Gyurcsány Ferenc (180 ezer) és Karácsony Gergely (120 ezer). Szél Bernadett 66 ezer követővel ötödik, Szigetvári Viktor 36 ezerrel hatodik, Fekete-Győr András pedig 1800 követővel még a közösségi médiában is az út elején tart...

KORRUPCIÓINFÓ: HADHÁZY FELJELENTÉST TESZ KÓSÁÉK CÉGÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.01.24.


Vesztegetés és csalás gyanújával tesz feljelentést Hadházy Ákos Kósa Lajos városfejlesztési tárca nélküli miniszter feleségének cégügyében. Az LMP társelnöke ezt szokásos heti korrupcióinfóján jelentette be.

Legfontosabb bemutatott korrupciós ügyének tartja Hadházy Ákos Kósa Lajos feleségének cégvásárlását, s Kósa ezzel párhuzamos lobbigyanús tevékenységét.

Az eset mi is ismertettük:

Korrupcióinfó: ukrán migráns-nyugdíjasokért lobbizik Kósa Lajos

Dióhéjban: Kósa felesége 2017-ben hatmillió forintért vásárolt meg egy olyan céget, amelyikben a cégnyilvántartás szerint összesen 139 millió forintnyi vagyonelem, valamint mintegy 30 milliónyi tartozás volt. A cég alapítása óta nulla forgalmat bonyolított. Azaz ha valóban 6 milliót fizetett a Kósa család, akkor mintegy 110 millió forint ajándékot kaptak az eladótól – kalkulált az LMP-s politikus.

Felesége cégvásárlása után nem sokkal Kósa olyan törvényt terjesztett a parlament elé, amely az eladó üzleti köreinek kedvező nyugdíjas szövetkezetek létrehozását célozta. Szintén rövid idővel később a cégeladóhoz közeli üzletemberek vállalkozása 450 millió forintot kapott azért, hogy ukrán vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását segítse.

Hadházy szerint mindez felveti a költségvetési csalás és a hivatali vesztegetés gyanúját ezért ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesz az ügyészségen.

NEM AKAROK OLYAN ORSZÁGBAN ÉLNI...

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: DR. MARTIN ZOLTÁN
2018.01.25.


Nem akarok olyan országban élni, ahol azt kellett mondjam az egyetemista fiamnak: Keress valami jó, külföldi ösztöndíjat, mert itt nincs jövő!

Nem akarok olyan országban élni, ahol a “liberális” kifejezés becsmérlő szitokszó a hatalmon levők részéről. Noha azt jelenti, szabadságszerető, szabadság elvű ember.
Nem akarok olyan országban élni, ahol a rohadt buzik csak kussoljanak, amíg jól pofán nem vágjuk őket! Mert Karácsonykor Oscar Wilde meséjét tettem fel az fbre a Boldog hercegről, és Thomas Mannon nőttem fel, a Varázshegyen.
Nem akarok olyan országban élni, ahol mikor a parlamentben kérdezik, mennyi közpénzbe került a felcsúti Puskás Akadémia, azt válaszolja a Miniszterelnök, hogy a kormánynak ehhez nincs semmi köze, nem közpénzből épült, hanem magánvállalkozások támogatásaiból, és tao felajánlásokból.

Nem akarok olyan országban élni, ahol évek múlva ugyanezen Miniszterelnök azt nyilatkozza külföldi újságíróknak, bemutatva a stadiont, meg a létesítményt, hogy ez mind az ő elképzelései alapján, az ő irányításával épült meg Felcsúton.
Nem akarok olyan országban élni, ahol ezek után a Legfőbb Ügyész nem rendel el azonnal nyomozást ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűncselekménye miatt, és nem kezdeményezi azonnal a Miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését.
Nem akarok olyan országban élni, ahol a Fideszes maffia többség miatt a parlamentben semmi esély nincs arra, hogy a nyilvánosság előtt beismert bűncselekmény ellenére a Miniszterelnök mentelmi jogát felfüggesszék, és büntetőeljárás induljon ellene.
Nem akarok olyan országban élni, ahol a kórházi CT gépek beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatot érvénytelenítik, mert a szemétláda, külföldi multi 700 millióval olcsóbb ajánlatot tesz, mint a lopásba bevett kormánycsókos, visszaosztó, Fidesz érdekeltségű pályázó.
Nem akarok olyan országban élni, ahol a választásokhoz közeledve ki van adva feladatba a csahosoknak, hogy az fb-n, meg minden sajtó orgánumban , és suttogó propagandával dicsőítsék a lepusztult magyar egészségügyet.
Nem akarok olyan országban élni, ahol egy pécsi, Bóka Máté névű, magát újságírónak képzelő személy dicshimnuszokat zeng a pécsi Négyszázágyas klinika ellátásáról, ahol ugyanezen, héten egy rokonom több mint öt órát feküdt a folyósón a sürgősségin.

Nem akarok olyan országban élni, ahol a gátlástalan harácsolás, államilag irányított, törvényesített rablás az úr, és még jókat is röhögnek, ha minél nagyobb szemétséget találnak ki, visznek véghez, és tapsolnak egymásnak ilyenkor.
Nem akarok ilyen országban élni!

EL A KEZEKKEL NÉMETH SZILÁRDTÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.01.25.


Mindenki prüszköl itten, akár egy náthás malac, hogy Szilárdunk az Arany János-emlékév fővédnöke volt. És? Ez nagyon is jól áll neki. Gondoljunk csak bele, és mindenki, aki most levegőért kapkod, akkor meg milyen jó érzéssel kuncogott, amikor a „Magyar vándor” című moziban a Fekete Laci volt Toldi maga, és hajignálódta a purhabból készült malomkövet.

A NER-ben ez a kép él Aranyról, ennyi maradt belőle. S mivelhogy N. Sz. alkatilag és horizontjában is egyívású Feketével, aki már ezer éve, meg míg a világ és még plusz hét nap, a világ legerősebb embere, tehát az „akikre büszkék vagyunk” tabló közepén csücsül, a reá hajazó Németh épp kapóra jött, ha már az irodalmárok kipusztultak a vérzivatarban, és itt maradt nekünk az egy szem Kerényi.

Különben is, mi feladata van egy fővédnöknek a NER-ben? A megfelelő helyre utalgatni a lóvét, és ez az Arany-féle még botrány nélkül is abszolválódott. Az sem derült ki például, hogy mondjuk Ákos, a dalnok együtt küzdött Toldival a toportyánok ellen, ilyen se szerepelt egy plakáton sem, akkor meg mi a jó franc bajotok van polgártársak? Ráadásul Németh még a birkózásban is legalább annyira otthonos, mint Aranyban.

Viszont tényleg aranyat ér ez az ember, legalább annyira, mint a mi Tállaink. N. Sz. göcsörtös élete során már munkálkodott az oktatás, a turizmus és a kultúra területén egyaránt, most pedig rezsiben és birkózásban utazik elsősorban, de mókamester is, ezt se feledjük. Mert milyen unalmasak volnának a napjaink nélküle, ha a bicskát nyitogatja is az ember zsebében, mégis csak vele van a móka meg a kacagás.

Mert az öniróna hasznos tudomány, viszont másokon röhögni még jobb. N. Sz. jó helyen van ott, ahol van. Mert tudtad-e én nyájasom, hogy hősünk eredetileg tanító volna? Ugyehogy nem. És azt képzeld el, ha még mindig a kis kölkeknek mesélné a Toldit, hány ígéretes gyermek rekedne meg a fejlődésben, miközben úgyis fogy a magyar. Sőt, ha mondjuk Kósára bízták volna ezt a nemes feladatot, akkor meg a kupakokba fulladt volna bele az egész nyüves cirkusz...

MERKEL FŐLEG TRUMPNAK ÜZENT DAVOSBAN, DE ORBÁN IS ÉRTHET BELŐLE, HA AKAR - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.25.


- Az olasz és a görög kormányfő egyértelművé tette, hogy mit gondol a magyar bezárkózási politikáról, az unió illetékes biztosa pedig elfogadhatatlannak nevezte a menedékkérők átvételének visszautasítását

- Közép-Európában a kevésbé képzett rétegek körében aratnak a populisták

- Soros György alapítványai úgy látják, hogy Magyarország veszélyes útra tévedt

Die Welt

A konzervatív lap úgy értékeli, hogy igen meggyőző volt a német kancellár davosi beszéde Európa jövőjéről. Merkel szerint a földrész napjainkban hasonló kihívással néz szembe, mint 100 éve, amikor véget ért az 1. világháború, ám a protekcionizmus és a nacionalizmus nem megfelelő válasz. Az államok csak együtt tudják megoldani a gondokat, és ha közülük valamelyik úgy érzi, hogy igazságtalanul bánnak vele, akkor azt párbeszéd útján kell tisztázni. A menekültkérdésre rátérve úgy fogalmazott, hogy az EU kapuja előtt zajlik a globális konfliktusok jelentős része. Sajnálatosnak nevezte, hogy még nincs egyezség az ügyben, mitévők legyenek azokkal a menedékkérőkkel, akik már a földrészen vannak.

A miniszterelnök jelezte, hogy országának szánja a vezető szerepet az unión belül, azaz üzent Macronnak, aki az elmúlt hónapokban kihasználta a német kormányalakítási nehézségeket és benyomult az európai hatalmi vákuumba. Merkel sürgette, hogy az unió találjon közös megoldást a protekcionizmusra, és jusson megállapodásra a migránsok, valamint a európai védelem kapcsán. Mint mondta, ha nem küldenek egyértelmű jelzéseket a világ olyan nehézsúlyú szereplőinek, mint Kína vagy India, akkor Európa elveszett. Ugyanakkor önkritikusan állapította meg, hogy Németországnak nem vált javára, amikor a belső gondok miatt hosszú időre kivonult a nemzetközi politikából.

Daily Telegraph

Az olasz és a görög kormányfő igen epés megjegyzésekkel illette Magyarországot, amiért az kerítést emelt a déli határon. Mindketten Davosban, a Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésében szólaltak fel. Ciprasz azt hangsúlyozta, hogy közös migrációs politikára van szükség, azaz, hogy jogi eszközökkel megfelelő csatornába tereljék a beáramlást. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy leállítsák a folyamatot, és nem egyenlő azzal sem, hogy határzárat emeljenek, ahogy az Görögországtól északra történt. Mindkét politikus sürgette, hogy a tagállamok vegyék át a menedékkérőket és ne azt várják, hogy a mediterrán országok majd egymaguk megbirkóznak a teherrel.

Arról is beszéltek, hogy a migráció okait kell felszámolni, ezért egyfajta Marshall-segélyt kell adni Afrikának. Merthogy a gond nem az, hogy emberek új életet igyekeznek teremteni maguknak Európában, hanem az, hogy miért nem tudnak élni a saját hazájukban. A görög miniszterelnök kitért arra, hogy a többi EU-kormánynak vállalnia kell a felelősséget a menekültek befogadására. Gentilone pedig a kvóták fontosságára figyelmeztetett. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan kezdődik a vita a közösség következő, hosszú távú költségvetéséről, ám a bevételi oldalon a britek miatt hibádzik 13 %-nyi tétel. De miként tömjék be a lyukat, ha nincs szolidaritás és együttműködés – kérdezte...