2022. december 9., péntek

FAKENEWS HÁBORÚ: ÉS MIT TEHETNEK AZ ÚJSÁGÍRÓK?

MAGYAR ÚJSÁGÍRÓK SZÖVETSÉGE
Moderátor: LÁSZLÓ JÓZSEF
2022.12.06.Fakenews háború: és mit tehetnek az ÚJSÁGÍRÓK?
Visszaszorulóban a sajtóetika, a tisztesség, a korrekt tájékoztatás?
Helyzetjelentés a Sajtóházból. A konferencia moderátora: László József PROGRAM: MegnyitóKocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke
Ukrán-orosz háború: hogyan lehet kivédeni dezinformációs orosz dömpinget? Előadó: Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója És mi van Magyarországon? Álhíráradat nagyüzemben… Előadó: Sarkadi Nagy Márton, az atlatszo.hu munkatársa Közvéleménykutatók: hogyan, kire hatnak az álhírek? (A dezinformáció hatásmechanizmusa) Résztvevők: Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezető igazgatója Új szerepben a szerkesztőségek: fakenews vadászat, információs szabotázsok leleplezése Résztvevők: Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu felelős szerkesztője Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője Mit mutat a legfrissebb Politikai Propaganda Indikátor? Előadó: Vicsek Ferenc, a MÚOSZ alelnöke A program támogatója: a holland Külügyminisztérium.

FELCSUTI PÉTER: HA NINCS MEGÁLLAPODÁS, AKKOR AZ ISTEN IRGALMAZZON NEKÜNK

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV / NÉMETH PÉTER
2022.12.08.


Reálisan látja-e még a kormány az ország gazdasági helyzetét? Van-e még kontroll Orbán környezetében? Mitől lett kritikus a jegybankelnök? Valóban kormányzati jótétemény volt-e az ársapka?

Mennyire stabil most a magyar gazdaság, veszélyben van-e a forint? Mennyire átlátszó Orbán buborékja, amiben él?

Ezekről a kérdésekről beszélgetett Felcsuti Péterrel a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Németh Péter.

DESSEWFFY TIBOR: A KORMÁNY ADDIG NEM LÉP, AMÍG NEM ÉRZI, HOGY EZ MÁR ÁRT NEKI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.09.


A pedagógustársadalom nagy része még mindig nagyon megfélemlített és rendpárti. Az oktatási megmozdulások akkor tudnak valódi nyomást gyakorolni a kormányra, ha a többezer iskolának a fele fog sztrájkolni, és nem egy, hanem több napig – mondta a Hírklikknek Dessewffy Tibor szociológus. Addig azonban amíg a kormány a médiájával el tudja fedni a valóságot, és amíg ők nem gondolják, hogy ez már társadalmilag visz tőlük, nem fognak lépni. A kormány nem a helyzetet akarja megoldani, nem ez a prioritás, hanem az, hogy elhitesse: Brüsszel akadályozza a tanári béremeléseket.


Csütörtökön országszerte ismét mintegy tízezer pedagógus sztrájkolt, vagy vett részt a polgári engedetlenségben, több mint 110 iskolában ülősztrájkot folytattak a diákok, emellett tüntetések, útfoglalások is voltak. Nem csökken a megmozdulások intenzitása. Változtatnak-e valamin az újabb oktatási tiltakozások?

– Ez egy jövőbemutató kérdés, és a jövőt egyikünk sem ismerheti. Attól függ, hogy ez a tendencia erősödő lesz, vagy gyengülő. Az látható, hogy a kormány most már mindent a kommunikációs „fameknek”, keretezésnek rendel alá, és itt az a keret, hogy brüsszeli szankciók vannak, és mindenért azok a felelősek. Ami az üzemanyag tekintetében például felveti azt a kérdést, hogy akkor Szlovákiában és Románában miért nem olyan a helyzet, mint itt. Ez a pedagógusbérekre is ugyanúgy felvethető: miért van az, hogy a nálunk kicsit fejlettebb Lengyelországban kétszer akkorák a tanári fizetések. Azért ez leleplező arra nézve, hogy akkor ezért tényleg Brüsszel-e a felelős. S hogy mi lesz? Az, amit a propaganda megkíván. Mert nem a helyzetet akarják megoldani, hiszen például a Vodafone megvásárlására szánt pénzből, vagy a most beérkező és elvont benzin áfájának a töredékéből lehetne a tanári béreket normalizálni. De nem ez a prioritás, hanem az, hogy olyan képet vázoljanak fel: Brüsszel akadályozza a tanári béremeléseket. Ezért szerintem a kormány egészen addig nem fog ebből „visszajönni”, addig marad minden így, amíg ők nem gondolják, hogy ez már társadalmilag visz tőlük...

MATOLCSY GYÖRGY SZERINT A MAGYAR GAZDASÁG A VILÁG NEGYEDIK-ÖTÖDIK LEGSÉRÜLÉKENYEBB GAZDASÁGA

ATV MAGYARORSZÁG
Szerző: ATV Magyarország
2022.12.08.Az Egyenes Beszéd vendége Bodnár Zoltán, a DK árnyék-pénzügyminisztere, az MNB volt
alelnöke.

ADVENTI UTAZÁSNÁL SEM ÉRDEMES MILLIÓS KIADÁST KOCKÁZTATNI - NEM CSAK SÍELÉSRE, DE 1-2 NAPOS VÁROSNÉZÉSRE IS FONTOS A VÉDELEM!

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.12.09.


Két év koronavírus-járvány után végre korlátozásmentesen utazhatunk külföldre és látogathatjuk meg más országok karácsonyi vásárait is. A Posta Biztosító arra hívja fel a figyelmet, hogy még az 1-2 napos külföldi utakra sem érdemes utasbiztosítás nélkül felkerekedni. A megfelelő védelem kiválasztásakor fontos tisztában lenni azzal, pontosan mire és mennyit fizet a biztosító.


Már nyáron is látványosan megugrott a külföldre utazók száma, és karácsony előtt is megnőtt az utazási kedv. Sokan felkerekednek, hogy külföldi városokban is megcsodálják az adventi vásárok hangulatát. A jellemzően 1-2 napos utakra indulók elfeledkezhetnek az utasbiztosítás megkötéséről, pedig betegség, baleset vagy poggyászkár bármikor előfordulhat. A biztosítás a bajtól ugyan nem véd meg, de segítségével az anyagi kárunk megtérülhet, és akár többmilliós kiadástól kímélhet meg – mondja Mester Péter, a Posta Biztosító marketingvezetője...

AZ ÉS 2022/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.12.09.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
A lázadó ember

A hét eseménye, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kritizálta a magyar gazdaságirányítást az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén. Fő megállapításai szerint „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”, és „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – és ez sokba kerül”. A jegybankelnök úgy látja, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”. Ha ez még nem lett volna elég, azt elemezte, hogy a mostani helyzet nem egyszerűen a szomszédban zajló háború következménye. „Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak – jelentette ki, sőt hozzátette: – Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal is, ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik. Ez most még visszafordítható, jövőre már nem.” Ezt mondta.

Ez mintha túlmenne azon a határon, amit úgy lehet elkönyvelni, hogy a jegybanki elnök és Varga pénzügyminiszter régóta vívott presztízscsatája. Matolcsy alapvető hibákat sorol fel, olyan mélységűeket, amelyek szerinte akár csődközeli helyzetet is előidézhetnek. Sőt, Matolcsy tudomása szerint a kormány jövőre jelentős hitelfelvételre készül. Úgy véli, több ezer milliárd forintra lenne szükség, „a 25 vagy 50 milliárd forintos energiahatékonysági programok olyanok, mintha nem lennének”.Tovább

A szerző további cikkei

Vicsek Ferenc
Mennyire sérül Magyarországon a független tájékozódás alapjoga?

Demokratikus keretek között a politikai legitimáció forrása a szavazatok aránya, ami a szavazók véleményének lenyomata. A politikai propaganda eszközeivel azonban, még egy látszólag demokratikus országban is, a döntő többség véleménye jelentős mértékben eltéríthető ahhoz képest, hogy a manipulációtól mentes tájékozódási környezetben milyen álláspontja alakulna ki. Ezért tekinti egyaránt alapjognak Magyarország Alaptörvénye, az Uniós Charta és az ENSZ Alapokmánya a polgároknak a befolyásolástól mentes tájékozódáshoz fűződő jogát. Ha ez nem valósul meg, akkor a jogállami működés egyik alapfeltétele sérül. A méréseink kétségessé teszik a jogállami feltételek teljesülését Magyarországon.Tovább

A szerző további cikkei
Benda László
Tiltakozás Kínában
a koronavírus kezelése és a koronázás ellen

„Új korszak” beköszöntét ígérte jó hat hete Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár az őt harmadik periódusra is vezérévé „koronázó” kommunista párt huszadik kongresszusán. Mintha időközben csakugyan új korszakába lépett volna a Mennyei Birodalom. Ám mindez pokoli feszültségekkel járt. Igaz, a megelőző három esztendő sem látszott a társadalmi harmónia megtestesülésének. A 2019 vége óta Vuhanból elterjedő koronavírus-járvány, annak kezelése, sőt gazdasági és társadalmi „mellékhatásai” nemcsak utcai tömegtüntetésekhez vezettek. Hanem először jelentek meg nyilvánosan a pártot és személyesen Hszi elnököt bíráló jelszavak.
V I S S Z H A N G

Kiss Dávid
Az Eörsi-féle sci-fi-jelenség

A szerző további cikkei

Polgár Péter Antal
Néhány észrevétel

P Á R A T L A N

Szilasi György
ADVENTUS

A szerző további cikkei


(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.12.09.


F E U I L L E T O N

Trencsényi Katalin: Meditáció egy sziget mikrokozmoszáról

I N T E R J Ú

Fóti Tamás
Alkotó rombolás
Beszélgetés Luc Soete belga közgazdászprofesszorral

K R I T I K A

Deczki Sarolta
Esszéprózaversdráma

► Garaczi László: Weszteg. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 122 oldal, 3499 Ft

De nemcsak a Wünsch híd, hanem az Arc és hátraarc is megidéződik egy parafrázis erejéig Sybille szólamában: „csitul a hullám, kilapul a görbe, és még csak negyed három” (66.), mely a katonaregény emlékezetes zárómondataként így hangzott: „leszereltek, elvesztettem a szüzességem, és még csak fél négy” (166.). Vagyis ‒ ahogyan ez Garaczinál megszokott ‒ az életmű egyes darabjai egymással is párbeszédbe lépnek, meg-megidézik egymást.

A lemur szemében azonban még sosem ült „eszelős szomorúság”, és a világ sem esett szét még ennyire. Bomlás, bizonytalan identitások, a virtuális tér félelmetes tágassága, a vírus fenyegető jelenléte, a kapcsolatok kiüresedése, bezárkózás és magány jellemzi ezt a szövegvilágot, amit csak még nyomatékosabbá tesznek Sybille repetitív, apokaliptikus látomásai.Tovább

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Gervai András
Ex libris

Thomas Snégaroff: Putzi
David de Jong: Náci milliárdosok
Anne Applebaum: Vörös éhínség
Szergej Geraszimov: Harkivi napló

Tovább

ÉS-KVARTETT – Kun Árpád Takarító férfi című regényéről

Károlyi Csaba Márjánovics Diánával, Puskás Pannival és Zelei Dáviddal beszélgetett 2022. november 30-án, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb január utolsó szerdáján Szeifert Natália Örökpanoráma című regénye lesz a téma.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
A harag nyelve

(Bernáth Szilárd: Larry)

Bernáth Szilárd Nagy V. Gergő társíró és számos fiatal dramaturg közreműködésével kidolgozott forgatókönyve minden mozzanatában és megszólalásában messzemenően hiteles és érzékeny elbeszélést teremtett. A Larry gondosan felépített cselekménye ügyesen követi a hollywoodi forgatókönyvíró kézikönyvek tanácsait, ám alkotói mindezt olyasfajta magabiztossággal, gördülékenységgel, fölényes írói és emberi tudással teszik, hogy nem ötlik eszünkbe a mesterséggel történő birkózás, örvényként ragad magával a címszereplő méltóságért, emberségért s a nyelvért vívott küzdelme.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
A Himnusz egy dal

(Józsa Péter Pál: Agón, r.: Vidnyánszky Attila, Nemzeti Színház; Raubinek Lili: Dioráma magyarokkal, SÍN–Trafó)

Üres hatásokkal dolgozó, mégis hatástalan spektákulum az Agón, amelynek szibarita váza kétségtelenül hordoz valamit a Vidnyánszky képviselte formátum csíráiból. Ennél is érdekesebb, mennyi minden köti össze a Dioráma magyarokkal című trafós performansszal, amelyet azoknak ajánlok, akiket érdekel, lehetséges-e meglátni a valódi embereket az identitáspolitikai jelszavak mögött.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Váltások – velünk (is)

(Changes, Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Bécs. Megtekinthető január 29-ig.)

A lajstromban olyan világnagyságokra bukkanunk, mint Christo, Marcel Duchamp, Yoko Ono vagy Robert Rauschenberg. Az anyagot négy tematikára osztották: Váltások, Absztrakciók, Textúrák és Életterek néven. Címét az amerikai fekete Sam Gilliam (1933–2022) ún. „drape paintings” (kárpitképek) 1970-es sorozata ihlette. Gilliam a festékfoltos vásznait nem keretezte be mereven, hanem a plafonról alálógatta, így háromdimenzióssá váltak, másrészt minden új kiállítóhelyen más-más alakzatot vesznek fel. Ez lett a tárlat hívóképe.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Ki az a Nagy László?

(A sebőzés ötven éve – Müpa, december 4.)

Arra gondoltam közben, mennyire határozott nyomot hagyott Sebő Ferenc, feltehetően nem csak egy-két generáción, de ez a dolog megy tovább, adják tovább a gyerekeknek a szülők. Van, amit ő is tud, amiről beszél, hogy lett folk-rock Magyarországon, ámbár lehet, hogy ez nélküle is létrejött volna, de mindenképpen később. Talán nélküle is énekelnének történelmi énekeket, de kevesebben hallgatnák azokat. Táncház mozgalom viszont aligha lett volna Sebő Ferenc nélkül, ami azokat is érinti, akik életükben nem voltak táncházban, mert valahogy a világ tudomást szerzett a népdalokról.Tovább

A szerző további cikkei

Torma Tamás
A nemzetközi zsűri

(2022-es építészeti díjak: díjazottak és nem díjazottak)

December van, így év végén két különböző és különbözőképpen jelentős építészeti-szakmai díjat is odaítéltek. Egyik az Építészfórum Média Építészeti Díja (MÉD), ami már évek óta közönségesemény, mert a döntőjében újságírók ítélnek, ráadásul közönség előtt. A másik Budapest Építészeti Nívódíja (BÉN), amit a Főpolgármesteri Hivatal 2017-től a Budapest Építészeti Kamarával közösen ír ki – zsűrijében a szakmával, tehát építészekkel. A nyerteseket bemutatta a napi és online sajtó, de aki évek óta kíséri ezeknek a nyerteseknek a sorát, könnyen megérezheti a tendenciákat is mögötte.Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Vétóz, nem vétóz

(Magyarország vétóz – az unió kommunikációs csatornája)

De miért kell ezt művelni? Orbán egyik legutóbbi rádiós interjújában is úgy nyilatkozott, „Magyarország sosem támogatta a szankciókat, nem is szavaztuk meg őket, minden egyes esetben kivételekért harcoltunk, és sikerült is elérnünk mentesítéseket”. Ez nem igaz: Magyarország Orbán állításával szemben minden Oroszország-ellenes szankciót megszavazott.Tovább

I R O D A L O M


Papp Sebők Attila
(könyörgés)

Papp Sebők Attila

Szikszai Károly
Korai sötétség

Szikszai Károly

Szív Ernő
1943

Mikor érkezett hozzájuk a lengyel nő, hát éppen ezen ne vitáztak volna? Dehogynem! Vitáztak az izraelita polgárok minden szirszaron. Kinek mondta először azt a lengyel nő, hát éppen ezen ne kakaskodtak volna? Vagy hogy milyen ruhát viselt, hosszú, fehér és rózsamintás harangszoknyát akkor éppen, amikor a holland vagy a német nő is szűkölködő divatra volt ítélve. Nem azt mondta a bolond lengyel nő, hogy hölgyeim, ne féljenek, lesz cérna minden színben, és finom bélés, lesz vatelin, és nem kell a harisnyára szemceruzával varrást festeni, mint az angoloknál, akik a szenespincébe bújnak a bombák elől? De igen, ezt mondta selymes, nem is annyira szlávos hangon. Az angolok szénben aztán soha nem szenvedtek hiányt.Tovább

A szerző további cikkei

Kiss Ildikó Judit
Két perc

Őt jobban szerette mindig is, mint engem. Az ember érzi ezt. Kissráckoromban órákig néztem az ablakból, ahogy apám és Gabó tollasoznak a kertben. Én utáltam tollasozni, sosem találtam el a labdát. Gabó mindig. Hosszú percekig csak cikázott, ütőről ütőre. Klak. Klak. Klak. Milyen rohadt unalmas egy sport. De ők elégedett arccal ültek le a fűbe minden egyes parti után. Muter meg limonádét vitt nekik. Mint egy kibaszott amerikai filmben, ahol az ideális családdal kezdődik az első képkocka. Aztán meg kiderülnek a mocskos részletek. Irigy voltam rájuk. A közös idejükre. Nekem nem volt ilyenem apámmal. Csak a külsejét örököltem. Azt meg utáltam magamon, kilógott belőle az én. Rövid végtagok, kólásüvegváll, göndör haj. Az a spirálszerű. Gabóé bezzeg csak hullámos volt, és mindig normálisan állt, és a testalkatát pólós nagyapánktól örökölte. Faszán osztotta a sors.Tovább

A szerző további cikkei

Nemes Z. Márió
Emésztőgép

Szóval, nem vagyok egészen biztos abban, hogy mi a helyes szorongás forrása és formája. Talán majd a vezetőnk elárulja. Ő legalább valóságos, sőt néha maga a valóság. Ami megnyugtató tud lenni. Még félmeztelen emberektől körülvéve is. Érkeznek a családok, plédjeikkel és hűtőtáskáikkal. Most az átlagosnál kevésbé feszélyez a testük, ez már az ősleves hatása lehet. Azt találom a legfurcsábbnak, hogy hiá­ba veszik le a pólójukat, mintha mégse lennének csupaszok, mármint nem fejeznek ki semmit, amit meg tudnék érteni. Ami feltűnő: a tetoválások nagy száma. Ez mondjuk nem specifikus, mostanában a legtöbb test meg van jelölve, a környék szellemét legfeljebb az mutatja, hogy a Pesten divatos handpoke megoldások helyett itt még mindig a geometrikus absztrakt a gyakoribb.Tovább

A szerző további cikkei

Frideczky Katalin
Zárójelentés

Betolnak a kórterembe. Négyágyas szoba. Balról két csapzott madárka húzza meg magát a takaró alatt. Csak a szemükkel követnek. Jobbról, az ablak mellett vár a számomra kijelölt hely. Elgurítanak a harmadik szobatárs mellett. Szorongás fog el. Az ágyon egy szétterülő kelt tésztára vagy remegő pudingra emlékeztető, kitakart test fekszik. Csak a hasát fedi némi leragasztott gézlap. Elkapom a pillantásomat. Szemem előtt megjelenik egy partra sodródott bálna képe. Uszonyát meg-meglebbentik a fodrozódó hullámok, de erejük nem elég ahhoz, hogy a zátonyra futott többtonnás tömeget visszasodorják a mélybe.

Berendezkedem. Csak én vagyok járóbeteg.Tovább

A szerző további cikkei

Margetin István
Hiába számolja a csempéket

A hideg víztől majd fölébredsz, mondta neki anya, de ez hazugság, a hideg víztől csak még jobban reszket. Utálja a telet, utálja a kötelező hideg zuhanyt, utálja a korán kelést, a szombat fél nyolc rosszabb, mint a hétköznap hét, az iskolában legalább meleg van, hosszúnadrág, kötött pulóver, és szünetben neki lehet dőlni a radiátornak, a köpeny hamar átforrósodik, még óra közben is lehet simogatni, ha fázik a keze. Nagyot ásít, jó lett volna visszaaludni, de anya nem engedte, muszáj volt fölkelni, indulni kellett. Anya is álmos, hiába itta meg az összes kávét a nagy kotyogósból, a villamoson is csak nézett kifelé az ablakon, nem mondott semmit, azt se mondta, gyere, leszállunk, csak fölállt és a vállára akasztotta a táskát.Tovább 

„AHOL A VEZÉR ELDÖNTI, OTT LESZ HÁBORÚ” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.12.08.


A TARTALOMBÓL:

 „Ahol a vezér eldönti, ott lesz háború” – Dragomán György a lassú figyelemről, a csokoládét helyettesítő savanyú uborkáról, a felszín alatti feszültségről, a tanárok kirúgásának üzenetéről és a keleti nyitás politikájáról. Interjú

 Talán észszerű, de biztosan embertelen – Bass László a szociális törvényről, a közmunka elértéktelenedéséről, a megélhetésinek nevezett bűnözés növekedéséről és az uzsoráról. Interjú

– Miért stresszelünk karácsonykor? – „Meg kell tanulnunk leengedni, ez nem egy automatizmus”

– Hospice-ellátás: vissza a hetvenes évekbe – A Semmelweis Egyetemen zajló nagyszabású energetikai felújítások miatt ide-oda pakolgatják az osztályokat, így a végstádiumú betegeket

– Gázszámla: amit ígért a kormány, és ami a valóság – Lassú és hiányos az MVM ügyintézése, a vesztes pedig a fogyasztó

– A főváros vizét is használnák – Új vezetékkel kerülnék el az újabb solymári vízhiányt. Ezrek ellátása a kérdés

 „Ez a válság túlnő rajtunk” – Szolgáltatásaik korlátozására kényszerülhetnek a segítő civil szervezetek

– Magyar álom: videó a trieszti magyar kikötőről – Ha a valóságban nem is, látványterven már létezik a magyar kikötő Triesztben

– „Isten rendelkezett velem” – Egy újraélesztés tanulságai Szendrőládon, az ország egyik legszegényebb községében

 Fegyverrel, mégis védtelenül – Az oroszoknak és az ukránoknak sincs elég lőszerük

– Magyar Hang – Az év embere 2022. Szavazzon Ön is!

– Az élet kálisója – Éhezést okozhat az orosz–ukrán háború a szegény afrikai országokban

– Szemétből érték – Megnézhettük, mi lesz a kapszulák sorsa, miután lefőtt a kávé

– Szijjártó (ár)sapkája – Olajársapkáról döntött az EU. Magyarország semmiféle uniós ársapkát nem fogad el, de azért támogatja a döntést, miközben a magyar érdekek megvédéséről beszél a kormány. De tulajdonképpen mi történt, történik?

 A külhoni háború generációkat radikalizál – Titkos csetszobákban toboroz és szervezkedik a megújult amerikai szélsőjobb

– Macron: a Fehér Ház politikája megosztja a Nyugatot – Arra akarta rávenni amerikai kollégáját, hogy módosítson az európai versenyképességet veszélyeztető gazdaságpolitikáján

 Szijjártó és a jószomszédi viszony – A magyar kormány Fico körbehízelgésével már a következő szlovák választás utáni időkre készül

 Ha előttem van észak – Fényes nappal megerőszakolt szőke nők, muszlim bandaháborúk, életveszélyesen félrekezelt covidjárvány és persze mértéktelen drágaság – innen nézve. Na de onnan? Dévényi István stockholmi beszámolója a Helyzet-Képben

 Miért lett Kelly Annából Ana Vasilopol? – A mára elfeledett Kelly Anna–Legenyei József-páros semmit nem követett el. A háború után pályafutásukat mégis kettétörték, sőt Legenyei a Rákosi-rendszerben börtönbe is került

– Forrásvidékek – Milyen tradíció alapozza meg a kormánypárt mostani bősz „brüsszelezését”, amitől hívei zokszó nélkül magukévá teszik azt? A Nyugat-ellenes beszédmódok múltbéli gyökereit Romsics Gergely történésszel vizsgáljuk

 T-rex a kalapács alatt – Lapunk megjelenésének napján árverezi el New Yorkban a Sotheby’s aukciósház a Maximus Rex nevű Tyrannosaurus rex koponyát. Ez lesz az első különálló dinoszauruszkoponya, amely nyilvános árverésen cserél gazdát; 15–20 millió dollárra várják a leütési árát

 Erdei futballpályák – A Greenpeace jelentése szerint az elmúlt húsz évben a teljes Kárpátokban 7350 négyzetkilométernyi területen vágták ki az erdőt. Ennek kapcsán a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelősével, Rodics Katalinnal beszélgettünk

 Olyan, mint a hangstúdióban a keverőpult – Magyar sajt a világ legjobbjai között

– Cselekvő tanulás a képernyő előtt – A budapesti Mozgásjavító két munkatársával beszélgettünk arról, hogy hogyan teheti hatékonyabbá és élvezetesebbé a mozgássérültek tanulását a digitális technológia

– Tippek karácsonyra (2.) – Újabb adag jó szívvel a karácsonyfa alá ajánlható könyvvel készültünk, és egy extra könyvespolccal, amelyben Fabiny Tamás, Kiss Noémi és Nyánjy Krisztián mondja el, milyen könyvek voltak rájuk nagy hatással az utóbbi időben

– Zárul az olló – A katari labdarúgó-világbajnokságon végleg eltűnni látszik a különbség a „kis” és a „nagy” csapatok között, ami nem túl jó hír a magyar válogatott számára

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Bayer Zsolt megvédi a nyugati civilizációt a Való Világtól
– Ficsor Benedek: A pusztítás logikája
– Lányi András: Feljelentés ismerős tettes ellen
– Szerető Szabolcs: A csodaszarvas elszabadult – Álláspont
– Nagy Bandó András: Álmodjunk szebbet és jobbat! – Gyaloggalopp
– Bukta Tamás: Nem ilyen jövőről álmodtam
– Nagy Attila Tibor: Amikor mindenki veszít – A NER uralma alatt
– Kiss Noémi: Sodor a folyó – Pár perc próza
 Gazda Albert: Gyificit – Beszökött az ősz
– Benedek Szabolcs: Lost & Found – Az én hangom mélyebb
– Csikós Attila: Szentendrén körbe
– Dévényi István: Ezek
– Híd Jenő rajzol: Szakirodalom
– Marabu: Iskolapélda

Átlátszó-melléklet:
– Orbán családját emlegetik a kisemmizett alvállalkozók
– Közpénzből újítanak fel budai villákat
– Idén is szórta a pénzt az MTVA
– Új luxusrepülőt használ Szíjj László
– Pert nyertünk a MÁV ellen
– A magyarok a leginkább oroszpártiak a régióban

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.12.07.


A SZERK.


A SZERK.
Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

A SZERK.
Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

PUBLICISZTIKA

HEIL PÉTER
Elszállott a páva?
Az Európai Tanács és a magyar uniós források ügye

Magyarország súlya az Európai Unióban a gazdasági termelést tekintve mintegy 0,8 százalék, a lakosságot nézve 2,2 százalék, az Európai Parlament képviselői között pedig 3 százalék. A 90-es években hazánk a kelet-közép-európai régió mintaállama volt, amelyet a nyugati szomszédok és a nagyhatalmak egyaránt valódi súlyát, fontosságát meghaladó figyelemben részesítettek. És igyekezték segíteni, amennyire csak tudták. Ebből mára semmi sem maradt. Magyarország csak a baj, a konfliktus szinonimája Brüsszelben, Washingtonban és a világ más fontos fővárosaiban.

JUHÁSZ ANDRÁS
Politikai építészet és az új nemzedékek jogos tulajdona
Mit kapunk a magyar kormánytól a Budai Vár újjáépítésével?

A Magyar Narancs többször foglalkozott a Budai Vár jelenleg folyó újjáépítésének kérdéskörével. Úgy vélem, a cikkek szerzői az újjáépítésben alapvetően a NER építészeti megvalósítását látják, így véleményük egyértelműen elutasító.

MATYASOVSZKI FANNI
Írj levelet!
Maraton az ártatlanul elítéltekért

Farmerdzseki, zöld sapka, lila sál és egy mosoly, ami mintha teljesen betöltené a képernyőt. Magabiztos fiatal nő néz rám vissza a monitorról. Ha nem ismerném a történetét, nem hinném el, hogy 2020-ban több lőtt sebet is kapott, kizárólag azért, mert felvonult egy nőjogi tüntetésen.

EGOTRIP

EGOTRIP
Mélyi József: Pálya a magasban
Rút játék

„Már mindent elmondtak. De még nem mindenki.” (Karl Valentin)

BELPOL

INTERJÚ
„Nyerőnek kell lenni”
Törley Katalin és Palya Tamás tanárok

Szeptember végén bocsátották el őket a budapesti Kölcsey gimnáziumból, azóta a tíz hónapja tartó pedagógustüntetések arcai lettek. Hol tart most a munkajogi per, és le lehet-e váltani az oktatási rendszert a nagyobb rendszer cseréje nélkül? Ezekről beszélgettünk velük.

UKRAJNAI MENEKÜLTEK KILÁTÁSAI BUDAPESTEN
A közelítő tél

Az Ukrajnából Magyarországra érkezett és itt maradt menekültek száma több tízezerre tehető, ám csak töredéküket tudják elérni a segítő szervezetek, egyházak. A tél ráadásul az intézményeket is krízishelyzetbe sodorhatja.

HELYÉT KERESI AZ MMM
Civilek, pártra váltva

A Mindenki Magyarországa Mozgalom tagságának „elit alakulatából” formálna polgári néppártot Márki-Zay Péter, hogy a civilek érvényesülni tudjanak a politikában. A választott út rögösnek tűnik az áprilisi vereség, a pártközi konfliktusok, Márki-Zay kritizált nyilatkozatai és a külföldi eredetű pénzügyi támogatás árnyékában.

RÉVEK A CSŐD SZÉLÉN
A híd túl messze van

Veszteségesek a folyami réveket működtető vállalkozások, és ha valamiért nem jön a normatíva, akkor lehúzhatják a rolót. A megoldás az lehetne, ha az állam teljesen átvállalná az üzemeltetés költségeit, vagy legalábbis átalakítaná a jelenlegi támogatási rendszert.

BEZÁRHAT A SZENTESI KÓRHÁZ SZÜLÉSZETE IS
Szüld magad!

Tavaly családbaráttá alakították a szentesi kórház szülészetét, most azért tüntetnek a városban, hogy ne zárják be. Vajon a fideszes képviselő, az ellenzéki polgármester vagy a kórházigazgató tehetne többet azért, hogy jelentkezzen orvos az álláshirdetésre?

KÜLPOL

INTERJÚ
„Az utolsó pillanat”
Tomáš Forró újságíró

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.

KRITIKA

KÖNYV
Egy emlékmű emlékei
Elhallgatva: A háborús erőszaktétel története és megjelenítése

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

KÖNYV
Képes beszéd
Révész Emese: Hol készül a művészet?

Mennyi minden történt a képzőművészetben az altamirai barlangrajzok és Banksy graffitijei között eltelt idő alatt?

KÖNYV
Mantrafelhő
Balázs Imre József: Éjszakák a zenben

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

KIÁLLÍTÁS
Közös pillanataink
Nő az erőnk – Nem maradunk láthatatlanok

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

KIÁLLÍTÁS
Mert ez műanyag
Kádár (játék)katonái

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

SZÍNHÁZ
Ember embernek
Népmesebeavató.333

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

TÉVÉSOROZAT
Farkas farkasnak embere
Az angolok

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Hogy visszataláljunk”
Balsai Móni színész

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

ZENE

INTERJÚ
„Elénekeltem valamelyik napilapot”
Berki Tamás jazzénekes, dalszerző

Hangszálak című önéletrajzi, ám fiktív elemeket is tartalmazó könyvét 76 évesen jelentette meg, és a színpadon is szinte ugyanolyan aktív, mint korábban. Berki Tamás a sztorijait iróniával és öniróniával adagolja, ahogy azt a következetesen magyar szöveggel énekelt saját dalaiban is megszokhattuk tőle.

MI A KOTTA?
Visszatérni hazánkba

Klasszikus zenei programajánló a 2022/49. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/49.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/49.

Rövid hírek: vulkán, mobil, kacsa...

Snoblesse Oblige 2022/49.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/49.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A stand up királynője

Van a svéd gyerekkönyvekben, -filmekben valami irritáló nyájasság. A „mindenre van megoldás” és a „nahát, te is pont olyan vagy, mint én, csak másképp” lapos optimizmusa.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Apám sárkánya

Az 1999-ben alakult ír Cartoon Saloon animációs stúdiót máris a műfaj legjobbjaihoz, az amerikai Pixarhoz és a japán Studio Ghiblihez hasonlítják – joggal.

VISSZHANG: FILM
Lady Chatterley szeretője

Nem vezetett túl hosszú út Colin Firth nedves ingétől az 1995-ös Büszkeség és balítéleten át A Bridgerton család fülledt szexjeleneteiig (nevezett ing a sorozat második évadában fel is bukkan).

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
A nagy kacsashow

Csak félig kacsa Szántusz Noémi performance-a.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Akár Akárki

Borbély Szilárd valaha amoralitás játékként definiálta a darabját, de a Forte Társulat most zenésen-táncosan vitte színre.

VISSZHANG: LEMEZ
Caroline Shaw & Attacca Quartet: Evergreen

Az 1983-as születésű Caroline Shaw zenei Pulitzer-díjat nyert nyolc énekhangra írt Partitájával.

VISSZHANG: LEMEZ
NOFX: Double Album

A kaliforniai punkszcéna legismertebb zenekara, a NOFX jövőre búcsúturnéra indul.

VISSZHANG: LEMEZ
Sarathy Korwar: Kalak

Az Indiában nevelkedett londoni dobos-ütőhangszeres zenekarvezető több, egymással is kereszteződő műfajban aktív, termékeny zenész.

KÖNYV


RÉS A PRÉSEN
„Elkezdtem nyitni”

Ferencz Mónika költő

FILM

TÉVÉSMACI
Pontycsemege

Amikor Sztupa és Troché színházba mentek, magukkal vitték a Sülysápi Tápióvölgye Mgtsz kollektívájának ilyesmire fogékony tagjait is; vezetők persze nem mentek, csak a tagság, illetve az elnök titkárnője, Szabó Irén, aki azért már szinte egy vezető.

TUDOMÁNY

AZ ŰRIDŐJÁRÁS KOCKÁZATAI
Kiveri a biztosítékot

Bár a napviharok mind nagyobb veszélyt jelentenek technikai civilizációnkra, a Földet fenyegető űridőjárási események előrejelzése még mindig gyerekcipőben jár.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Nakládaný hermelín

Cseh pácolt camembert

ÉTEL, HORDÓ
Kakukk

Étteremkritika

HIÁBA CSÖKKEN PAPÍRON A SZEGÉNYSÉG, HA KÖZBEN A VÍZ SINCS BEVEZETVE A CSALÁDOKHOZ

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2022.12.09.


Ki számít szegénynek? Azt gondolnánk, hogy könnyű megválaszolni a kérdést, pedig nem is olyan egyszerű feladat ez. Még a szakértők között is vita van arról, milyen adatok segítségével kaphatunk valós képet a szegénység mértékéről. A leggyakrabban használt mutatók sem tökéletesek, sok esetben torzítanak. Ez azért fontos kérdés, mert úgy lehet valóban hatékony és sikeres szegénységcsökkentő intézkedéseket hozni, ha tudjuk, hány rászoruló van, milyen körülmények között élnek, és miben szenvednek hiányt.

Nem mindegy, hogy 1,7 millión vannak, vagy közel 3 millióan, ahogyan az sem, hogy a lakás kifűtése vagy az évi egy nyaralás kifizetése jelenti a legnagyobb problémát számukra.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy a szegénység nemcsak azt jelenti, hogy valakinek kevés a jövedelme, hanem az ebből fakadó kirekesztettséget és egymásra halmozódó hátrányokat is. A szegények alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, rosszabb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, rosszabb egészségügyi ellátáshoz jutnak, és még hosszasan lehetne folytatni a sort a társadalmi-egészségügyi következményekkel.

Magyarországra különösen igaz, hogy a szegény családokban felnövő gyerekek nagy eséllyel maguk is szegények lesznek. A szegénység össztársadalmi probléma is, hiszen hatással van a gazdaság teljesítményére, az egészségügy leterheltségére, de akár a környezetszennyezést is meg lehet itt említeni (lásd szeméttel tüzelés). Ráadásul egy újabb megélheti válság közeleg most, reális a veszélye annak, hogy Magyarországon nőni fog a szegénység...


A TULAJDONOSOK ÉS A KORMÁNY IS CSAK NÉZI, AHOGY TÖNKREMEGY AZ ORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB VÁLLALATA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.12.09.


Évek óta a levegőben lóg a Dunaferr bedőlése, kisebb csodának számít, hogy a rendezetlen tulajdonosi hátterű cég, amely 2019-re adott le utoljára pénzügyi beszámolót, és számos más beszámolási kötelezettségét sem teljesíti, még mindig működik. Jelenleg úgy néz ki azonban, hogy már nem sokáig.

A Dunai Vasmű rendszerváltás utáni története útvesztők sorozata. A cégben 2010-ben szerzett többségi részesedést az ISD nevű ukrán vállalatcsoport – ez a Donbasz Ipari Szövetség rövidítése*. A donbaszi régió az ukrán vas- és acélipar központja, amelyet Oroszország a 2014-ben indított agressziójával nehéz helyzetbe hozott, a 2022-es háború pedig végképp ellehetetlenítette az ISD-t.

Mivel az ISD a 2008-as pénzügyi válságot követően az orosz állami Vnyesekonombank (VEB) hiteleire szorult, ez a putyini rendszerben a Kreml céljait végrehajtó intézmény is tulajdonosi szerepbe került. A Dunaferrnek a ciprusi Steelhold Limited cégen keresztül három főbb tulajdonosa van: a VEB mellett az egyik az ISD-s ukrán Szergej Taruta, és ez a két fél nem áll szóba egymással. A harmadik tulajdonos, az ukrán–örmény–orosz Oleg Mkrtcsan 9 éves börtönbüntetését tölti Oroszországban.

A magyar cég legnagyobb baja, hogy a 99,6 százalékos tulajdonosáról, a Steelholdról nem igazán lehet eldönteni, hogy ki vezeti és ki a tulajdonosa – így nem is tudja a tulajdonosi jogokat ellátni. A legendásan átláthatatlan, az orosz oligarcháknak pénzmosási lehetőségeket kínáló ciprusi jogi környezetben nyilvánosan semmi érdemit nem lehet a cégekről megtudni. Idén júniustól lehetett volna a végső tulajdonosról hagyományos levélben érdeklődni kisebb díj fejében, de ezt a lehetőséget megszüntették. Így csak annyi látszik, hogy 2021 áprilisában székhelyet váltott a cég, azóta ott sem adtak le semmilyen kötelező beszámolót.

A helyzet évek óta változatlan, a VEB és Szergej Tartuta emberei, megbízottja többször próbáltak bejutni, közgyűlést tartani. Ezt azonban nem fogadta el a céget a mostani formában 2020 óta vezető menedzsment. A céget a gyakorlatban Jevgenyij Tankilevics vezeti, aki magára legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként hivatkozik...

MEGDÖNTI-E A KÖVETKEZŐ TABUT IS A TANÁROKAT KIRUGDOSÓ KORMÁNY

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2022.12.09.


Ha nem is egyik napról a másikra, de hétről hétre, hónapról hónapra mélyült el eddig nem látott módon a pedagógusok és a kormány között feszülő konfliktus: számszerűen egyre többen, egyre változatosabb földrajzi eloszlásban választják a munkabeszüntetés vagy a demonstráció valamilyen formáját.

Ennek a folyamatnak a legfőbb érdekessége talán az, hogy a közoktatásban dolgozók és az oktatásirányítás közötti viszony további romlása sokkal inkább a kormány lépéseinek, mint az elégedetlenek mozgalmának köszönhető. Ezt támasztja alá, hogy a tiltakozások idén ősszel két alkalommal is szinte kizárólag azért kapcsoltak magasabb fokozatba, mert a tankerületek, illetve a Belügyminisztérium átlépte a hivatalos megfogalmazás alapján fegyelmi indíttatású, tényleges elbocsátások korábban nem tapasztalt Rubiconját. Mindkétszer olyan időzítéssel tette ezt, amikor ha nem is „hűlt ki” az ellenállás, lendülete azért mindenképpen csökkenőben volt, és bizonytalannak tűnt a további mozgósítás lehetősége...

IFJÚSÁGI SPORTSZÁLLÁSRA KÉRTEK 11 MILLIÁRD TÁMOGATÁST, FELNŐTTBARÁTKÉNT HIRDETETT 4 CSILLAGOS HOTELT ÉPÍTETTEK BELŐLE FELCSÚTON

444.HU
Szerzők: HASZÁN ZOLTÁN, NÉMETH DÁNIEL 
2022.12.09.Nem csaptak nagy hírverést neki, de újabb impozáns épülettel gazdagodott nemrég Felcsút. Eredetileg ifjúsági sportszálláshelynek indult, aztán a focicentrum mellett a földből egy felnőttbarátként hirdetett (vagyis zsibongó gyerekektől mentes pihenést garantáló), elegáns szálloda nőtt ki.


A fent látható célra, vagyis ifjúsági sportszálláshelyre kérték Felcsúton a tao-pénzeket. Ez az a finanszírozási forma, amikor az állam lemond róla, hogy egy cég a központi költségvetésbe fizesse be a társasági adóját. Ehelyett megengedi, hogy a vállalkozás inkább egy általa kiválasztott, most már csak sportcélú beruházásra terelje át adóforintjait.

A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (alapító: Orbán Viktor, kuratóriumi elnök: Mészáros Lőrinc) az első beadott tervében azt írta, hogy „a Felcsúti Center pályán a rendezvények zavartalan lebonyolítása érdekében szükségesnek tartjuk az Ifjúsági Sport szálláshely megépítését. A Szálláshely közvetlen a Center szomszédságában épül fel, ezáltal is biztosítja az ide érkező vendégek kényelmes kiszolgálását.”...

MI AKASZTHATTA KI AZ OLAF-OT AZ ÉSZAK-BALATONI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI PROJEKTEKBEN?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: FÜLÖP ORSOLYA
2022.12.09.


November 22-én adta ki elmarasztaló jelentését az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egy magyarországi regionális hulladékkezelési projekt uniós támogatásaival kapcsolatban. Az OLAF sem a pályázatokat, sem a projektgazdát nem nevesítette és érdeklődésünkre sem árulta el. Ugyanakkor a közleményükben leírt részletek és korábbi ismereteink alapján arra következtettünk, hogy az észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekteket vizsgálta és találta szabályellenesnek a hivatal. Kérdésünkre az észak-balatoni rendszert működtető szervezet megerősítette, hogy valóban most vizsgálta őket az OLAF, ugyanakkor a közleményben leírtak jogosságát tagadják. Arra a kérdésünkre, hogy honnan teremtenék elő a több mint 4 milliárd forintot, ha tényleg vissza kell majd fizetni az Uniónak, nem kaptunk választ.


Összeszedtük, mi minden történt az észak-balatoni projektekben, ami az OLAF rosszallását kiválthatta. Közgép, tüzek, bűz, perek, technológiai hibák, Mészáros és Mészáros – bár más hulladékgazdálkodási nagyprojektekben is kimutathatóak hasonló jelenségek, talán nem túlzás az észak-balatoni esetet állatorvosi lónak nevezni...

TÖRÖLD EL AZ ÁRSAPKÁT, ÉS FOGD RÁ AZ EU-RA!

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.12.08.


Az éjszaka leple alatt vezette ki a kormány a benzinárstopot, ami valahol egy szimbolikus lépés az Orbán-érában. A suttyomban bejelentett hátraarc ugyanis rávilágít arra a tényre, hogy a 13 éve kormányzó Fidesz semmilyen döntéséért nem vállalja a felelősséget. Ezúttal is az EU szankcióit kárhoztatta azért, hogy mostantól piaci áron mérik az autósoknak a benzinkutakon az üzemanyagot. Pedig már hónapok óta figyelmeztettek a piaci szereplők arra, hogy nagy gond lehet a több mint egy éve fenntartott hatósági árból.


Orbán Viktor ismét kiadta a piszkos munkát a beosztottjainak, így az ő imázsa nem csorbult azáltal, hogy egy újabb rezsiharcot kellett feladnia a kormányának. Szokás szerint Gulyás Gergely szenvtelen tájékoztatójából tudtuk meg, az Oroszország ellen hozott elhibázott szankciók tehetnek arról, hogy mostantól ismét piaci árat kell fizetni az üzemanyagért. Ezt a nótát kissé visszafogottabban fújta Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója is, ám azért tőle megtudtunk fontos szakmai részleteket is.

Fontos körülmény például az, hogy az import üzemanyag nélkül a hazai olajtársaság képtelen ellátni a benzinkutakat. A külföldi tulajdonú olajcégek azért vonultak ki a hazai piacról, mert a nagykereskedelmi ársapka miatt jelentős veszteségeket kellett volna elszenvedniük. Tulajdonképpen a MOL-nak sem kötelessége lenyelni a beszerzési ár és az eladási ár közti különbségből keletkező veszteséget, de a kormány úgy kezeli a nemzeti olajtársaságot, mintha többségi tulajdona lenne benne. Pedig az elérhető adatok szerint a MOL Nyrt-ben az állami tulajdon alig haladja meg a 15 százalékot...

OLAJRA KELLENE LÉPNÜNK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.12.07.


Ez a rohadt olaj, midig csak a bajt csinálja.
Rendszerfüggetlenül.
Már a létező szocializmus vériszamos évei alatt is megszívtuk, mikor azt gondoltuk, hogy a világpiaci olajár-robbanást megúszhatjuk, de nem.
Begyűrűzött.
Most nem gyűrűzött, egyszerűen levették az olajár sapkáját, vagy csak kevésnek tartották a MOL nyereségét, ami igazán érthető, hiszen a részvényesek mi vagyunk - vagy kisnyúl.
Hajdan felépítettük Százhalombattát meg a Barátság kőolajvezetéket, így aztán igazán méltányos, hogy az olcsó orosz olaj feldolgozásából származó rekord-profitból részesüljünk, de nem - valamilyen rejtélyes oknál fogva hozzánk már világpiaci áron jut el a csúszós nedű.
A világpiaci ár egyébként nem az orosz olajra vonatkozik, és állítólag a vezetéken szállított olajra nem vonatkozik a szankciós politika sem egyelőre, de sebaj, ebben az országban semmi semmivel nem függ össze. Illetve minden a felcsúti Kancsó Aréna VIP-páholya bélésének érdekeivel van összefüggésben.
Elgondolkodik ilyenkor az ember, hogy milyen remek időpontban hibásodott meg a battai kőolajfinomító, úgy ötvenhét év zavartalan működése után, és milyen pánikszerű gyorsasággal sikerült a kutak kiürítésével azonnali keresletet generálni a kedvezőbb új árakon.
Persze szállított ide a schwechati finomító is, de a hatósági ár ezt a folyamatot kissé lefékezte, hiszen senki sem szeret ingyen dolgozni, így aztán itt-ott már hiány is jelentkezett a kutakon.
Ezt várni lehetett, hiszen, ha a piac helyett Pocak szabályozza az árakat, annak jó vége nem szokott lenni.

A probléma pedig mégcsak nem is az, hogy mától a kutakon drágábban tankolunk, ha elmegyünk meglátogatni a nagymamát falun, a gond az, hogy az üzemanyag árváltozása húzza magával az összes termék és alapanyag árát is, hiszen mindent szállítani kell, és ma már a vonatot se 424-es húzza, drágul minden kőolajszárnazék, kenőanyag - még szerencse, hogy a Bambit kiszorította a cola...

AZ ISKOLÁKKAL MINDEN ORSZÁGBAN VANNAK GONDOK, DE MÁS RENDSZEREK SOKKAL TÖBBET TESZNEK A MEGOLDÁSÉRT

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.12.08.


A legtöbb EU-tagország tanárhiányban szenved, de a helyreállítási terveikből igyekeznek megoldást találni a gondjaik enyhítésére, derül ki az Európai Bizottság friss oktatási jelentéséből. Magyarország viszont egyre messzebb kerül a megoldástól, így nálunk marad a tiltakozás és a tanárok kirúgása.

Nemcsak Magyarország, hanem a legtöbb uniós ország is szenved a tanárhiánytól és attól, hogy nem elég vonzó a tanári szakma. Viszont Magyarországgal ellentétben a legtöbb tagállam a Helyreállítási és Ellenállási Eszköznek (HEE) nevezett pénzügyi csomagból épp azért küzd, hogy enyhítsen ezeken a problémáin – derül ki az Európai Bizottság Az európai oktatási térség megvalósítása terén elért eredmények című novemberi jelentéséből. Ehhez képest a magyar helyreállítási tervnek még az elfogadása is lekerült a napirendről, miután kedden Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta azt a 18 milliárd eurós hitelt, amit az Európai Bizottság az ukrán állam működésére adott volna.

Így amíg a többi állam a HEE-ből a tanárok magasabb kezdő bérére, szakmai fejlesztésre (a fő irány épp a digitális készségek fejlesztése), a sokféle gyerek osztályon belüli inkluzív tanítására és a munkakörülményeik javítására költheti az uniós pénzt, nálunk marad az iskolai ülősztrájk, a polgári engedetlenség, valamint a tanárok fenyegetése és kirúgása, miközben pénz sem lesz fizetésemelésre, és vonzóbb sem lesz a pálya.

Bár a tanárok munkájának szakmai színvonala és a diákok teljesítménye között pozitív korreláció áll fenn – olvasható az Európai Bizottság Oktatási és Képzési Figyelő 2022 Magyarországról szóló jelentésében –, a legtöbb uniós országban is nehéz ezt megvalósítani, de Magyarországon különösen súlyos a pedagógushiány, ráadásul nálunk a legnagyobb a csökkenés aránya az óvodapedagógusok és az általános iskolai tanárok számában, 2020 márciusa és 2021 májusa között több mint 3500 fővel, vagyis 3 százalékkal csökkent a számuk. Ráadásul egyre idősebbek is a magyar tanárok, 2020-ban a pedagógusok 46 százaléka volt 50 éves vagy annál idősebb.

Nálunk olyan szakemberből sincs sok, aki segíteni tudná a tanárok órai munkáját; Magyarországon átlagosan 1 asszisztens jut 17 tanárra, az OECD-átlag ehhez képest az, hogy egy támogató szakember 12 tanár órai munkáját segíti. Így aztán jóval nagyobb a tanárok terhelése, mint más országokban, mivel a magyar pedagógusok magukra maradnak a sajátos nevelési igényű, a pszichológiai problémákkal és a hátrányos helyzettel küzdő gyerekekkel. Az alacsony fizetések melletti magas munkateher pedig azzal jár, hogy a tanárok elhagyják a pályát, de leginkább nem is jelentkeznek pedagógusnak. Ha viszont mégis, akkor a képzésük végén a diplomát szerzett pedagógusoknak csak kevesebb mint a fele megy el iskolába vagy óvodába dolgozni.

Az elmúlt hónapok tanártiltakozásai miatt azt már kívülről fújja mindenki, hogy milyen keveset keresnek a magyarországi tanárok: az OECD-tagsággal bíró uniós országokhoz képest nálunk a legalacsonyabb az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetéséhez képest a tanárok bére, csupán 58-66 százalékát keresik meg a tanárok attól függően, hogy milyen az iskolai végzettségük. Miközben a tanárok alulfizetettek és a fennálló tantárgyi struktúra mellett óriási a pedagógushiány, arról már sokkal kevesebb szó esik, hogy közben mennyire pazarló az oktatási rendszerünk. A hazai általános iskolák fele olyan kisiskola (49,5 százalék), ahová 150-nél is kevesebb gyerek jár, de amiben a gyermekek számától függetlenül is ugyanúgy egy teljes tanári kart kéne fenntartani. Ez pedig különösen a hátrányos helyzetű térségekben található kisiskolákat sújtja, ahol a pedagógushiány a matematika és a természettudományos tantárgyak, valamint az idegen nyelvek esetében, illetve a szakképzésben is különösen kiugró – idézi a Magyarországról szóló jelentés Varga Júlia A közoktatás indikátorrendszere 2021 című kötetét.

a Klebelsberg ösztöndíjprogram, a tanárhiány problémáinak enyhítésére bevezetett kormányzati „csodafegyver” célja, hogy minél többen jelentkezzenek pedagógusnak ─ olvasható a magyar jelentésben. Aki megkapja az ösztöndíjat, annak vállalnia kell, hogy a szak elvégzése mellett legalább annyi évig dolgozik pedagógusként, ameddig az ösztöndíjat kapta. Az ösztöndíj összege 125 000, 250 000 vagy 375 000 forint/félév lehet, ez függ a tanulmányi eredménytől, illetve attól, hogy milyen szakon tanul, és melyik régióban fog utána tanítani. 2018 óta 1292 fiatal diplomás állt így alkalmazásba, és 2022-ben kiterjesztették a programot az egyházak és az alapítványi egyetemek által fenntartott iskolákra is...