2022. május 10., kedd

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 75. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.10.


Eddig kétharmad Budapestnyi ukránt, köztük debrecennyi lakosságú gyereket deportáltak Oroszországba. Az ukrán hadsereg visszaverhette az újabb orosz támadást a Donbaszban. Mariupolban még mindig maradhattak civilek. 33 milliárd helyett 40 milliárd dolláros lehet az Ukrajnának biztosítandó amerikai segítség. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 75. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. 
Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

- A Donbasz keleti részén végrehajtott újabb orosz támadást az ukránok visszaverhették.

- Mariupolban még mindig maradhattak civilek.

- Az ukránoknak még mindig problémát okoz saját katonai tevékenységük civilek általi kommentálása.

- Ukrán tájékoztatás szerint a háború kezdete óta Budapest lakosságának kétharmadát kitevő ukránt, köztük debrecennyi lakosságú gyereket deportáltak Oroszországba.

- Lehetséges, hogy még mindig nincsenek végleges orosz tervek a közigazgatás megszervezésével kapcsolatban.

- Az amerikai Képviselőház a korábbi 33 milliárd dolláros segítségnyújtáshoz képest 40 milliárdos csomagról szavazhat május 10-én.

Részletes helyzetkép:


Az orosz egységek megpróbálkoztak azzal, hogy a Szjevjerodoneck térségében összevont ukrán egységeket teljesen elvágják az ukrán erők többi részétől. A Donyec folyón sikerrel végrehajtott újabb átkelés után Bilohorivka [Білогорівка] és Sipilivka [Шипилівка] magasságában, Liszcsanszktól nyugatra, a Luhanszk és Donyeck megyék határán támadtak déli irányban. A kezdeti orosz sikereket követően a védők erői visszaverhették a támadást, a pontonhidat elpusztíthatták, illetve elkezdhették a hídfőállás felszámolását. A Szjevjerodonecktől nyugatra fekvő térség minden közútja az ellenség közvetlen ellenőrzése alatt vagy tüzérsége hatótávolságában található. Az ukrán ellenőrzés alatt lévő településekért harcok folynak...

MÁR 10 EZREN VÁRAKOZNAK TÉRDPROTÉZISRE, DE MÁS LISTÁK IS MEGUGROTTAK

MFOR
Szerző: KORMOS OLGA
2022.05.10.


A kórházi várólisták háza tájáról februárban érkezett utoljára hírek, mégpedig az, hogy eltűnt a várakozási idő a NEAK honlapjáról. A legfrissebb adatok azonban enélkül is beszédesek: szinte minden műtétnél nőtt a várakozó betegek száma.


Februárban fosztották meg a nagyközönséget a kórházi várólisták várakozási idejétől, azaz a NEAK ekkor vette le honlapjáról ezt az adatot. Az igazi okokat azóta is csak találgatjuk, mindenesetre ma már csak a várakozási idők visszamenőleges adatai láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja). Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum, illetve maximum ideje.

Azonban ettől függetlenül is igen beszédes a többi adat. Szinte az összes műtétnél jócskán megnőtt a betegek száma, ami arra enged következtetni, hogy a várakozási idők nem, hogy csökkentek volna, de minden bizonnyal ennek következményeként még az eddiginél is jobban kitolódtak.

Jelen pillanatban 54 050 fő várakozik valamilyen műtétre az állami kórházak valamelyikében a NEAK adatbázisa szerint...

EZ BARTÓK ORSZÁGÁBAN NEM SOK JÓVAL KECSEGTET...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.10.


Novák Katalin kitörő lelkesedéssel számolt be arról, hogy „ma reggel átvettem a Sándor-palota kulcsát Áder Jánostól.”
Ha ismerné a történetet, tudhatná Novák Katalin, hogy ez Bartók országában nem sok jóval kecsegtet. Az első kulcs a kínzókamrát nyitja majd, ahol minden csupa vér; a második ajtó a fegyveresházat, ahol az összes fegyver véres; a harmadik a kincseskamrát, ahol még az ékszereken is vér ragyog; a negyedik a virágoskertet, ahol a rózsák véresek; az ötödik ajtó mögött feltárul a Birodalom, ami mostantól már mind az övé, s ahol a nap a hold és a csillagok a játszótársai; a hatodik mögött ott a könnyek tava, a bánat és a szomorúság helye; s végül a hetedik ajtóból előjönnek a régi asszonyok, „szépek, szépek, százszor szépek”, s mostantól már ő is közéjük tartozik.
Speciel engem ez az utolsó ajtó izgat a legkevésbé: az, hogy hány nőt rejtett el oda az eddigi nagyúr, s az, hogy az új hölgy közéjük fog-e tartozni, avagy sem. Sokkal inkább izgatnak az utolsó szavak: „És mindég is éjjel lesz már… Éjjel… éjjel…”
Mert mostantól legalább öt éven át egészen biztosan az lesz.

A KORÁBBI BECSLÉSEKET FELÜLMÚLÓ INFLÁCIÓS ÜTEMET LEHET VALÓSZÍNŰSÍTENI IDÉNRE ÉS JÖVŐRE IS

G7.HU
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.05.10.


Logikus, de végig kétségeket ébresztő volt a nagy jegybankoktól, nemzetközi pénzügyi intézményektől jó ideje hallható érvelés, hogy a Covid miatti nagy leállást követő 2021-es újraindulás és egyedi ellátási zavarok miatt megnőnek ugyan az árak, de csak átmeneti időre, és ezért nem szükséges jelentősen szigorítani a monetáris kondíciókon. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi világgazdasági jelentése szintén azt prognosztizálta újólag, hogy az inflációs csúcs világszerte hamarosan eléri – vagy talán már el is érte – a csúcspontját: az euró-övezetben 6 százalékos értéken, az Egyesült Államokban jóval magasabb fordulóponton, és hasonló magasságban a fejlődő és felemelkedő (emerging) világban, ahol kissé elnyúltabban mérséklődik a pénzromlás üteme.


Az IMF becsületére legyen mondva, azt is bemutatja a legfrissebb világgazdasági előrejelzésében, hogy az idén januári és a tavaly októberi kitekintésében mit jelzett előre: alacsonyabb szinten tetőző inflációs csúccsal számoltak, és már meg is kellett volna kezdődnie az apadásnak. A korábbi optimizmus azonban nem terjedt ki a közvéleményre. Sajnálatosan nekik és az eleve pesszimista elemzőknek lett eddig igazuk. A közvéleménykutatások szerint világszerte az áremelkedéstől tartanak az emberek. Ha pedig a várakozásokba beépül az infláció, az önmagában is felfele vivő tényező.

Az Ukrajnát ért orosz támadás másnapjától egy sor termék és szolgáltatás áremelkedése vett újabb lendületet. Hamar kiderült, hogy itt szó sincs blitzkriegről: a háború elhúzódik, ennek nyomán energiahordozók, élelmiszerek, bizonyos fémek, lényeges ipari alkatrészek esnek ki a világkínálatból. Ez mind áremelő hatással jár, csakúgy, mint maga a megnövekedett globális bizonytalanság. A fejlett gazdaságokban pedig a továbbra is erős kereslet, a bérjövedelmek növekedése, a feszes munkaerőpiaci helyzet szintén inflációs tényezőként hat...

POLITICO: MAGYARORSZÁGNAK TÁVOZNIA KELLENE A EURÓPAI UNIÓBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.05.10.


Ideje, hogy az Európai Unió keményen lépjen fel Magyarországgal szemben – írta az amerikai Politico portál európai kiadásában Dalibor Rohac, a jobbközépnek számító American Enterprise intézet kutatója. A Brexitről szóló népszavazás után sokan attól tartottak, hogy más uniós tagállamok is követhetik a brit példát, de a kaotikus válási eljárás éppen ellenkező hatást váltott ki, és az egész kontinensen csillapította az Európa-szkepticizmust. Van azonban egyetlen ország, Magyarország, amely számára igenis az unióból való kilépés lehet az egyetlen válasz a Brüsszellel szemben fennálló, mély, és engesztelhetetlen nézeteltérésére
.

Magyarország és az EU a fennmaradó része jelenleg korunk legfontosabb geopolitikai témájában, az Ukrajna elleni orosz háború kérdésében egymással ellentétes oldalon áll. Most már Németország és más, hagyományosan habozó tagok is elmozdultak az Oroszország elleni olajembargó felé, Magyarország azonban akadályozza a döntést, és ehhez olyan érveket hoz fel, amelyek dühítőek és nevetségesek – mutat rá a Politico. Orbán Viktor múlt heti kijelentését idézi a cikk, miszerint Magyarországnak nincs tengeri kikötője, mert azokat „elvették tőlünk”. Ezzel a dalmát tengerpartra utalt, amely egykor a Magyar Királyság része volt, de ma a független uniós tagállamhoz, Horvátországhoz tartozik – jegyzi meg a szerző.

Persze nem ez az első eset, hogy Magyarország szembekerül az unióval. A jogállamiságtól kezdve, az LGBTQ emberek jogain és a menedékpolitikán át a Kínával kapcsolatos politikáig Orbánnak szokásává vált, hogy akadályozza a konszenzust, „és ezzel elnyerje a Fox News műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak az elismerését”...

E-KÖNYV AJÁNLÓ - L. RITÓK NÓRA: LÁTHATATLAN MAGYARORSZÁG

TEA KIADÓ
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.


L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a mélyszegénységben elő gyermekekkel folytatott munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen megírja; ezekből a szenvedélyes hangvételű, felkavaró írásokból készült a Láthatatlan Magyarország.

AZ NEM PARLAMENT, AHOL A KORMÁNYZÓ PÁRT MONDJA MEG, KIVEL TÖLTHETIK BE A PÁRTOK A BIZOTTSÁGI HELYEIKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.05.09.


Kövér “Köteles” László házelnök azon kesereg, hogy 2010 után az ellenzék nem tiszteli eléggé az általa vezetett parlamentet. Kövér megfeledkezik arról, hogy az ellenzéktől minden parlamenti jogot elvettek, semmi más eszközük nincs az ellenvéleményük kifejezésére, mint a plenáris üléseken bemutatott tiltakozások. Kövér úgy képzeli a parlamentarizmust, hogy az ellenzék szó nélkül elfogad mindent, amit ők akarnak, és nem zavarják a diktatúra “törvényhozását”, ami szerinte “felgyorsult”. Diktatórikus rendelkezéseket parlamentarizmus nélkül elfogadni nem nehéz.

Minden bíróságon elítélnék Kövér házvezetését, mert az nemcsak a parlamenti szabályokat és jogokat csorbítja, hanem még a véleménynyilvánítás szabadságát és alkotmányos jogát is sérti. Ahogy az is, hogy még legitim és törvényes alkotmány sincs, mert azt önkényesen eltörölték, és helyébe az egypárti önkényuralom alaptörvényét helyezték, ami még őket sem kötelezi semmire, mert úgy lépik át, ahogy akarják, és bármikor a saját tetteikhez és igényeikhez igazítják, miközben a legolcsóbb, napi politikai propagandára, fasiszta gyűlöletkeltésre és uszításra használják fel.

Az egykor Tisztelt Ház iránti tiszteletet leginkább Kövér László rombolta le, és az a náci ideológiára épülő fasiszta párt, amit egykor Fidesznek hívtak. Ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy az ellenzék által bizottsági tisztségekre jelölt személyeket Kövér és “pártja” egyszerűen megvétózta, és ők mondták meg, hogy az egyes pártok kivel tölthetik fel a bizottsági helyeiket. Kövér méltatlannak ítélte egyes bizottsági tisztségekre azokat, akik például a fasiszta önkényuralmi firkálmányt kritizálták és megszüntetni javasolták. Ezeket az embereket a nép választotta meg, és tartotta “méltónak”.

Mindez azonban rámutat arra is, hogy akik elvtelenül viselkednek, azok a végén így járnak: tisztességes ember egy ilyen alaptörvény elfogadása után semmiféle közösséget nem vállal egy törvényen kívüli rendszerrel, mint amilyen az Orbán-rendszer. Ebben a rendszerben semmiféle funkciót, szerepet nem lenne szabad elvállalni, hanem csak elutasítani a rezsimet, mint egy fasiszta diktatúrát. Mert ha ezt nem teszik meg, akkor egy olyan diagnosztizálható elmebeteg, mint az őskommunista-fasiszta Kövér László szankcionálja őket a fasiszta alaptörvény nevében, és ezt el kell tűrniük...

ÁDER JÁNOS 10 ÉVE

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2022.05.10.


Mi volt Áder János legnagyobb dilemmája? „Maga a döntés.” Ezt a választ a köztársasági elnökké választásának első évfordulóján adta, s bár a kérdés a kinevezése körülményeire vonatkozott, a feleletet érvényesnek találjuk a két elnöki ciklusa egészére. A legnehezebb döntés megszületett. Ha ezt követően voltak is kételyei, megtartotta magának.

Áder János 2022. május 10-én elbúcsúzott a Sándor-palotától. Tíz évig volt Magyarország köztársasági elnöke. De ne engedjük, hogy a megnevezés félrevezessen bennünket.

Magyarország már nem köztársaság, s erről éppen az az alaptörvény szól, amelynek ismeretében Áder János az ősdöntését meghozta, és amelynek szellemében eljárt. Arról, hogy az a tíz év, míg államfőként tevékenykedett, dicstelen tíz év volt, ő nem tehet. Államfőként korlátozott jogkörei voltak, a hatalma jelentéktelen. S azzal, amivel élhetett volna, s elődei éltek is, mármint a tekintéllyel, Áder János nem rendelkezett.

Összevetni őt Göncz Árpáddal, Mádl Ferenccel vagy Sólyom Lászlóval nevetséges és értelmetlen. Az a Magyarország, amelynek a szolgálatában ők megbecsült, félt, szeretett és tisztelt köztársasági elnökök voltak, kimúlt és lassan elfelejtődik.

Bevett nézet, hogy Magyarországon az államfő a „nemzet egységét testesíti meg”. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy a „nemzet” egynemű, következésképpen „megtestesíthető”. Az államfő álljon a pártok felett, ne politizáljon, ne köteleződjék el, ha valamit, akkor a nemzetet testesítse meg. Az elvárás apolitikus indíttatása nyilvánvaló. Ilyen hangokat legutóbb éppen az államfőválasztás során halottunk, amelyekbe félreérthetetlenül beleszövődött a hüledezés, hogy a következő államfő nő lesz. A politikaellenes kitétel kapcsolja hozzá az államfő személyéhez a jog védelmét, melyet a szuverenitásával kellene biztosítania. Mintha a jogalkotásban nem érvényesülnének osztályszempontok. Ez a felfogás a status quóhoz rendeli az államfőt, feltételezve, hogy a politikai közösséget nem a hasadások, törések és viták formálják – ami alól senki nem vonható ki, legkevésbé Magyarország első számú közjogi méltósága...

BA🤓ÓDJ MEG, ÉRETTSÉGI!

POTTYONDY EDINA VLOG
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.05.10.



Ba🤓ódj meg, érettségi!


MÁR A MAGÁNORVOSRA IS VÁRNI KELL - A FIZETŐS ELLÁTÁSRA IS EGYRE TÖBBEN PANASZKODNAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.05.10.


Az Azénpénzem.hu egyik olvasója jelezte, megdöbbenésére hamarabb került be diagnosztikai vizsgálatra az állam egészségügybe, mint megszokott magánszolgáltatójához. Az egészségpénztári tagok körében végzett friss felmérésből is az derül ki, hogy annak is várnia kell, aki hajlandó fizetni. Szerintük viszont csak harmadannyit, mint a tb-rendszerben.


Az elmúlt két évben elképesztő mértékben, közel 20 százalékkal (44 százalékról 63 százalékra) bővült a magánegészségügyi rendszert is használó magyarok aránya – tette közzé nemrégiben kutatása alapján az EY. Szerintük a pandémia hatására fordultak több tízezren a privát szektor felé, a válaszadók pedig elsősorban a gyorsasággal, a kölcsönös bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolattal és a minőségi környezettel azonosítják a magánegészségügyet.

A magánellátásban inkább érzik úgy a betegek, hogy partnerként kezelik őket, korlátozás nélkül elmondhatják, és panaszaikat alaposabban megvizsgálják, illetve pontosabban felvilágosítják őket – állapította meg a Prémium Egészségpénztár saját tagjai között végzett felmérése alapján. A válaszok szerint egyébként az orvosok szakmai megítélésében nincs érdemi a különbség.

A neten keringő történetek és saját tapasztalataink azonban nem egészen ezt mutatják. Pro, de kontra sem. Előfordult, hogy az állami egészségügyben nem csak a kevés figyelem, de a hozzáértés is hibádzott, amit azután jó pénzért, de azonnal helyre tett egy magánorvos. Más esetben a fizetős vizsgálat mindent rendben talált, az állami tüdőgyógyászati kontroll viszont azonnal orvosolandó eltérésre bukkant. Az Azénpénzem.hu egyik olvasója pedig őszinte döbbenettel azt jelezte, hogy hamarabb került be diagnosztikai vizsgálatra az állami egészségügybe, mint megszokott magánszolgáltatójához...

„GRATULÁLOK AZOKNAK, AKIK AKKOR SZAKÁCS ÁRPÁD MELLETT TÜNTETTEK” | PARTIZÁN 60'

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.05.09.



„A háború fényében oroszbarátnak lenni, az ellentmond mindenféle polgári, konzervatív, különösen keresztény meggyőződésnek” – állítja Prőhle Gergely, aki Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt volt már nagykövet, közigazgatási és helyettes államtitkár, múzeum- és intézetigazgató is. Ma sajátosnak látja a helyzetét abban a kormánypárti univerzumban, ahol egyesíteni kívánják Hunniát és Pannóniát. Ez is oka annak, hogy meglepné, ha a formálódó kormány bármely pozíciójára felkérést kapna. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete és a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója szerint a régi jobbikosok a Fideszben otthon érzik magukat, de azt is kifejti, kitől várja a fagyos lengyel-magyar kapcsolatok olvadását (nem a külügyminisztertől).

MINDEN IDŐS KARJÁN OTT LESZ, ORBÁN VIKTOR SZÓLHAT BELŐLE: KAMPÁNYESZKÖZ VAGY JÓLÉTI BERUHÁZÁS A „GONDOSÓRA”?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.05.10.


A választások előtt több idős embernél is megszólalt az államtól ingyenesen kapott segélyhívó, amelyen keresztül rögvest Orbán Viktor melletti szavazásra szólították fel őket a Fidesz aktivistái. Vagy egyenesen a miniszterelnök. Az ellenzék számára nem sok jót ígér, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az ezzel kapcsolatos panaszt. A következő években összesen másfél millió darabot oszthatnak ki a gondosórának hívott kütyüből: minden 65 éven felüli ingyen juthat hozzá a több tízezer forintot érő segélyhívóhoz, még a szállításért sem kell fizetniük. A költségeket Brüsszel állja. De miért SOS gomb van a gondosórán, ha az időseket felszólítják, segélyhívásra ne használják?
 Háttér.

A választások előtti napon több idős ember meredt elképedve a nem sokkal korábban kézhez kapott kis kütyüre, az ugyanis hirtelen megszólalt. Addig az időseknek fogalmuk sem volt róla, hogy ez lehetséges. Korábban arról tájékoztatták őket, az eszköz egyetlen célt szolgál: baj esetén meg kell nyomni a rajta levő gombot, és máris létrejön a kapcsolat a segélyhívó központtal. Most kiderült, hogy másra is lehet használni. Ha valaki ismeri a készülékhez tartozó telefonszámot, hangosbeszélőként is működhet. A kapcsolat akkor is létrejön, ha a felhívott személy nem fogadja a hívást, sőt, meg sem tudja azt szakítani. A gondosóra tehát ideális kampányórának, választási mozgósításra. A 83 esztendős K. Ferencné is így járt: a segélyhívó eszközön keresztül hol egy debreceni Fidesz-aktivista, hol Orbán Viktor hangja buzdította arra, hogy szavazzon a Fideszre. Fia azonnal a választási bizottsághoz fordult, és nem sok jót ígér az ellenzéknek, hogy az Országos Választási Bizottság hatáskör hiányában elutasította a beadványát. A férfit annál inkább megdöbbentette az eset, mert közben elveszítette idős édesanyját.

Persze az eszköz elvileg nem politikai, hanem szociális célt szolgál. Ez a létező legbutább okoseszköz, és éppen ez a jó benne: mindössze egyetlen gombja van, amit megnyomva azonnal hívja az előzetesen beletáplált számot, a segélyhívó központét. Vízálló, fürdés közben is viselni lehet. Hordható karon vagy a nyakban lógatva. A központ látja a hívó helyzetét (GPS koordinátáit), még azt is észleli, ha az illető elesett. A segélyhívó központ riasztás esetén vissza tud kérdezni, megnyugtathatja az idős embert, és segítséget küldhet a számára...

ITT OLVASHATÓ 

A SZOLIDARITÁS ERŐPRÓBÁI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.10.


Ukrajnában az oroszok a tenger alól, a tengerről és a levegőből is támadták Odesszát, amelynek a kereskedelmi kikötője nem működik, a gabonaszállítmányok nem tudják azt elhagyni. Ez globális élelmiszerválsággal fenyeget. A jelek szerint Orbán Viktor mereven kitart az orosz olajimport-stop vétója mellett, Ursula von der Leyen pedig tovább dolgozik az embargót is tartalmazó hatodik uniós szankciós csomag útjában álló akadályok lebontásáért. Ukrajna benyújtotta az uniós csatlakozáshoz szükséges második csomagját, a francia elnök a hosszú csatlakozási időre is tekintettel, egy párhuzamos európai közösség létrehozását javasolta. Finnország jelezte, hogy minden bizonnyal csatlakoznak a NATO-hoz. Az Egyesült Államok 40 milliárd dolláros segélycsomagban gondolkodnak, s Biden elnök aláírta a II. világháborúban már bevált, úgynevezett kölcsönbérleti program újjáélesztéséhez szükséges dokumentumot
.

A szemek Budapestre szegeződtek

Váratlan villámlátogatást tett Budapesten az Európai Bizottság elnöke, aki egy vacsora keretében Orbán Viktorral vitatta meg az EU által tervezett – ám Budapest által vétóval fenyegetett – orosz olajimport-stopot. Ursula von der Leyen a megbeszélés után közzétett Twitter-posztjában azt írta: „Előreléptünk, de tovább kell dolgoznunk. Videókonferenciát tartunk a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúra terén erősítendő regionális együttműködéstől”. Kitért arra is, hogy a találkozó segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

Orbán Viktor csak egy képet tett fel a Facebook-falára, „Isten hozta, Elnök asszony!” semmitmondó szöveggel. Maga helyett a külügyminiszterével üzente meg a véleményét a találkozóról. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy ez a szankciós csomag hatalmas problémákat okozna a magyaroknak, „hiszen eddig Magyarország energiaellátása biztos lábakon állt” (megj.: azt már mi kérdezzük, melyik, a szankciót elfogadni akaró tagállamé nem?), a szankció hatályba lépése után lehetetlen lenne beszerezni az ország számára szükség mennyiségben a kőolajat (megj.: energetikai szakértők, köztük Holoda Attila, ezt többször cáfolták). A megoldási javaslatokat pedig Brüsszeltől várja Budapest (megj.: úgy tudni, hogy a többi, hasonló problémával küszködő tagállam saját maga tett javaslatokat arra, hogyan lehetne brüsszeli segítséggel megoldásokat találni). Orbán, Szijjártón keresztül ismét kinyilvánította, hogy a szankciócsomagot ebben a formájában Magyarország nem tudja támogatni, s újfent az immár lózungként használt gazdasági atombomba-hasonlattal állt elő. A külügyminiszter egy – előre begyakoroltnak tűnő – grimasz kíséretében annyit jegyzett végül meg, hogy „némi előrehaladást azért elértünk...de még nagyon sok mindent kell megbeszélni ahhoz, hogy ezen álláspontunk adott esetben változhasson”.

A tervezett – sorrendben hatodik – uniós szankciócsomag hatályba lépésével a legtöbb uniós tagállam leállítaná az oroszországi olajimportot az év végéig. Az eredeti tervezetet – amit az Európai Bizottság szakértői készítettek – azóta többször finomították, belevéve halasztásokat több tag számára. Eredetileg csak Magyarország és Szlovákia kapott volna egy év pluszt a leválásra, ám utóbb ezt 2024 végéig módosították. Orbán szerint azonban ez sem elég az átállásra (megj.: szakértők szerint elég, csak éppen le kellene mondani arról az extraprofitról, amit a jelenleg nagyon olcsó orosz kőolajon tud elérni a MOL). Ugyanakkor menet közben Csehország és Bulgária is csatlakozott a halasztást kérőkhöz...

FOGY AZ IDŐ A BALATONNÁL, NEM TUDNI, MEDDIG FÜRÖDHETÜNK MÉG

SONLINE.HU
Szerző: HANTHY KINGA
2022.05.06.


A szezon közeledtével évente jelennek meg riasztó hírek is a Balatonról. Az idei szerint veszélyeztetheti a nyaralást az extrém szárazság miatt kialakult alacsony vízállás. Ami a fürdőzőknek rossz lehet, az-e a tó élővilágának?


Mit tudunk a tóban zajló folyamatokról, és mit tehetünk, hogy ne legyen néhány évtized múlva fürödhetetlen mocsár a Balaton? A kérdést a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársának, Tóth Viktornak tettük fel.

– Ha az ember nem akarna folyton beavatkozni a Balaton életébe, a tó ellenne magában – mondja a kutató. – Ilyen például a vízszint kérdése. A magas, túlstabilizált szint mögött gazdasági, turisztikai érdekek állhatnak, biológiai érdekek nem indokolják. A 2000-es évek elején a déli parton a sekély, felmelegedett vízben megjelentek a fonalas algák, és így a fürdési lehetőség szinte a nullára csökkent. Ez az emberek számára kellemetlenséget okozott, ugyanakkor a vízi ökoszisztémának az alacsony, normális vízszintre adott reakciója. A Balatonban természetes állapotában tavasszal a legmagasabb, ősszel a legalacsonyabb a vízállás. A változó vízszintnek biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei vannak, aminek kizárólag a gazdasági érdekek mondanak ellent...

A HÁBORÚ ALJA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2022.05.08.


Az a helyzet, hogy szembejött velem egy írás, az ő blikkfangos címével. Ami kapcsán elméláztam a címen, mint olyanon. Meg a jelenen, és persze az ukrán területeken folyó háborún is. A cím, ami a Huppán szembejött: Emberek vagy állatok? Az orosz katonákról” és Szele Tamás véleménypublicisztikája. Legalábbis, ebbe a műfajba sorolom. Magam, és magamban mindenképpen. Vélemények felett meg nem távgyógyítás gyanánt érdemes vitatkozni, hanem egy kávé mellett. Így mindenkit arra bíztatok, hogy olvassa el a jelzett írást, és alkosson maga véleményt.

Legalább edzésbe lendül. Mármint véleményileg. Mert nem a címről, hanem most, ezen sorok írásánál jutott eszembe, hogy hányszor, de hányszor jönnek szembe a saját gondolatokat csak nyomokban tartalmazó „vélemények” az az lózung-panelek a különböző fórumokon. Tényleg, mintha egy mátrixban élnének sokan, ahol a reggel kiosztják az aznapi véleményüket. Mielőtt félreértené valaki: Szele Tamás ettől baromi messze van. Mivel van szerencsém személyesen is ismerni, nyugodtan mondhatom: messzebb van, mint amennyire az írásaiból kiderül. Pedig azokból is kiderül. Mindegy. Olvassa el, akinek kedve van. Meg az itt eljövendő betűtengert is...

HÚZÓS PODCAST / FÁBRY SÁNDOR - FLETÓ BESÚGÓKÉNT TEVÉKENYKEDETT

HÚZÓS / ATV MAGYARORSZÁG
Riporter: RÓNAI EGON
2022.05.07.




Hosszú évek óta nem adott televíziós interjút a magyar humor megosztó fenegyereke, Fábry Sándor. Rónai Egonnal kivételt tett, ám rögtön az elején össze is kaptak egy kicsit. De azért sokat meg is tudunk: Fábry Sándor Hofit tartja előképének, de Hofinak szerinte könnyebb dolga volt. Úgy érzi, mára a politika annyira nem értelmiségi műfaj, hogy nem szívesen foglalkozik vele. Kiderül a beszélgetésből, hogy mit szoktak letiltani manapság a rádiókabaréban és mit kell egyeztetnie a Duna tévében. Elmondja, hogy mi döntött számára Orbán Viktor mellett, és súlyos vádat fogalmaz meg Gyurcsány Ferenccel szemben. És ahogy még soha, beszél egy keveset a magánéletéről is, a gyermekeiről és afrikai örökbefogadott fiáról is. A Húzós podcast különlegessége ez az adás!


KÖVÉR HABLATY

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.09.


Kövér László azt mondta, hogy a magyar állam hűséges marad Európa eszményéhez.

Ennek a kijelentésnek az ég adta világon semmi értelme sincs, ez a megszokott hablaty, amit az elmúlt évek indoktrináción alapuló közoktatásában elhülyített rajongótábor önfeledt bólogatással fogad majd, miközben csak annyi történt, hogy Kövér megint valami rendkívül mélyet és maradandót kívánt mondani, ám újfent csak ócska zagyvaságra és értelmetlen közhelyre futotta. Ugyanis az eszmény vagy valóságosan létező vagy elgondolt mintakép, modell, amely a cselekvésnek irányt szab, továbbá az eszmény a teljesség vagy a tökéletesség legmagasabb, s leginkább nem elérhető foka. Európa viszont nem eszmény, s nem előttünk mutatkozó modell vagy gondolat, ami valahonnan érkezett közénk, s amelynek megvalósításán fáradoztak már a görögök, a rómaiak, a zsidók, a keresztények, egymás kezéből tépve ki az Istentől (vagy az istenektől) kapott követendő mintát, prototípust, vagy tervrajzot, hanem Európa a saját maga kreálta alapokon (Athén, Róma, Jeruzsálem) nyugvó értékrend, amely változik, alakul ugyan, de amely mindaddig önmaga marad, ameddig változásában is kötődik e három alappillér hordozta attribútumokhoz, s megmarad, ameddig ezeket nem adja fel. Ha e fenti három alappillér bármelyikére gondolok, Kövér Lászlóval ellentétben én nem lennék olyan optimista, s korántsem gondolnám azt, hogy a mai „magyar állam hűséges maradt Európa” értékrendjéhez. De még a nemlétező eszményhez sem.


ÉVTIZEDEK ÓTA NEM LÁTOTT CSÚCSON AZ INFLÁCIÓ: ÁPRILISBAN 9,5 SZÁZALÉKOS VOLT A PÉNZROMLÁS MÉRTÉKE

TELEX
Szerzők: BRÜCKNER GERGELY, HAÁSZ JÁNOS
2022.05.10.


Áprilisban 9,5 százalékos volt az éves infláció – közölte a KSH kedden. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói árak tavaly július óta tartó dinamikus emelkedési trendje tovább tart.

Utoljára 2001 nyarán, vagyis több mint húsz éve volt példa ennél nagyobb mértékű áremelkedésre.

Az úgynevezett maginfláció (ez a szezonális kiigazítás nélküli, „nyers” adat) 10,3 százalékra emelkedett – erre 2001 eleje óta nem volt példa –, ami lényegében azt jelenti, hogy hazánkban visszatért a két számjegyű infláció időszaka. Aggasztó adat az is, hogy egyetlen hónap alatt 1,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése.

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben legerősebben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett. Ezen belül a margarinok ára 38 százalékkal nőtt, a kenyéré és a baromfihúsé 29,5 százalékkal, a sajté 28,9 százalékkal, de több mint negyedével lett drágább a tojás is (26,7 százalék), a tejtermékek 22,5, míg a péksütemények 20 százalékkal drágultak. A bútorok ára szintén az átlagot jócskán meghaladó mértékben, 17-18 százalékkal nőtt, és csaknem 15 százalékos volt a használt autók árának emelkedése.

Figyelemre méltó, hogy a legutóbbi, márciusi inflációs adaton belül a KSH még csak évi 13 százalékosra mérte az élelmiszerek áremelkedését. A mostani 15,6 százalék azt jelenti, hogy az élelmiszerek árának növekedése egyetlen hónap alatt 2,6 százalékot gyorsult. Még aggasztóbb, hogy a havi infláció 1,6 százalékos – amúgy igen magas – szintjének is több mint kétszeresével,

3,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek egyetlen hónap alatt.

Havi szinten a tojás ára szállt el leginkább, áprilisban 14,7 százalékkal volt magasabb, mint márciusban. A sertéshús ára csaknem 10, a baromfihúsé 8 százalékkal haladta meg az egy hónappal ezelőtti.

Az élelmiszerárak drasztikus emelkedését jelzi a Telex saját, Lidlben összeállított vásárlói kosara is: nemhogy éves szinten, hanem egy nagyjából öt hónapos, december–május összevetésben is ennél nagyobb, 20 százalékos drágulást mutatott, úgy, hogy a vizsgált 39 termékből 32-nek nőtt az ára, soknak 30-50 százalékkal...


HATALMAS POFON A VILÁGNAK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ – MELYIK ORSZÁGOKAT KÜLDHETI PADLÓRA?

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2022.05.10.


Több mint két hónapja zajlik az orosz-ukrán háború, folyamatosan érkeznek az elemzések arról, hogy a konfliktus hogyan érintheti az egyes országok gazdaságát. Legutóbb a Moody’s készített egy átfogó anyagot a feltörekvő piaci hatásokról, melyből kiderül, hogy vannak olyan régiók, ahol akár komoly kockázattal is lehet számolni, és Magyarország sincs teljesen biztonságban.


Hogy érinti a háború a feltörekvő országokat?

Február végén mindenkit meglepett, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, előtte kevesen számoltak reális veszélyként a háború kirobbanásával. A fegyveres konfliktus több mint két hónapja tart, a legtöbb közgazdász most próbálja felmérni, milyen gazdasági károkkal járhat a háború. A Moody’s nemrég megjelent elemzése azt emeli ki, hogy az újabb sokk épp akkor érte a világgazdaságot, amikor kezdett volna kilábalni a koronavírus-válságból. A hitelminősítő elemzői szerint a háború több csatornán keresztül érintheti a feltörekvő országokat:

1. A közvetlen fertőzési hatás függ egy ország vagy régió gazdasági kapcsolataitól Oroszországgal és Ukrajnával.

2. Az inflációs hatás a legerősebb Kelet-Közép-Európában, a volt szovjet tagköztársaságokban és Fekete-Afrikában. Egyrészt ezeknek az országoknak fájhat a legjobban a globális energia- és élelmiszerárak elszállása, másrészt ezek az amerikai jegybankot szigorúbb monetáris politikára késztethetik, ami szintén negatívan érintheti a feltörekvő piac egy részét.

3. Délkelet-Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika az esetleges társadalmi elégedetlenség szempontjából vannak kockázatos helyzetben, ami részben az infláció következménye.

4. A külkereskedelmi sokk elsősorban azokat az országokat fenyegeti, melyek jelentős üzemanyag- és élelmiszer-importőrök.

5. A pénzügyi csatornákon keresztül begyűrűző kockázat a hitelminősítő szerint kezelhető, legfeljebb a kifejezetten hiteltelen adósok kerülhetnek bajba.

A hitelminősítő elemzése a fenti fertőzési csatornák szempontjából vette sorra a feltörekvő piaci országokat, részletesebben kifejtve és grafikonokkal szemléltetve, hol mekkora gazdasági károkat okozhat a háború...

AZ ORBÁN-KORMÁNY TOVÁBB RONTOTTA MEGÍTÉLÉSÉT, MÁR A KÖVETKEZŐ SARGENTINI-JELENTÉSEN DOLGOZNAK AZ EP-BEN

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2022.05.10.


Határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mostanra választási autokráciává vált, állítja a francia zöldpárti képviselő, Gwendoline Delbos-Corfiel.


Magyarországon a helyzet csak romlott azóta, hogy az Európai Parlament (EP) 2018. szeptemberében tagjainak kétharmados többségével elfogadta a Judith Sargentini által készített jelentést a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről. Ez a véleménye Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselőnek, aki az Európai Parlament megbízásából újabb állásfoglalást állít össze arról, hogy az országban súlyosan sérülnek-e az Unió alapértékei.

Jelentésének vázlatát szerdán mutatja be a parlament állampolgári jogi szakbizottságában. A végső változat a módosító indítványok benyújtása és a szakbizottsági, majd plenáris szavazás után készül el...

RÓNA PÉTER: MAGYARORSZÁG ELŐBBRE JUTÁSÁHOZ MÁSFAJTA POLITIKAI KULTÚRÁRA LENNE SZÜKSÉG - 2. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.10.


Róna Péter: aki azt az oktatáspolitikát folytatja, ami most van, az hazaáruló - 1. rész

A magyar nemzet lelkébe bele kell táplálni azt, hogy művelt legyen, képes legyen gondolkodni, tudjon a világban megfelelő módon mozogni, reagálni az eseményekre. Legyen fontos számára a tudás. És sokkal többet, a jelenleginek legalább a négyszeresét kell áldozni az oktatásra – mondta Róna Péter jogász, közgazdász, egyetemi tanár. A Hírklikknek adott interjúban azonban arról is beszélt, ahhoz, hogy ki tudjunk lépni a kudarc diktálta politikából, másfajta politikai képességre, vezetésre, kultúrára lenne szükség...

ITT LENNE AZ IDEJE, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ VÉGRE KEMÉNY FOCIT JÁTSSZON MAGYARORSZÁGGAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.05.10.


Orbán Viktor arra az esetre sem ígérte meg kifejezetten, hogy csatlakozni fog a szankciós intézkedéshez, ha teljesítik a magyar előfeltételeket, igaz, nem is zárta ki hétfőn Ursula von der Leyen villámlátogatásán. A Politico véleménycikkében Moszkvával és Pekinggel szövetséges revizionista autokratának minősítik a magyar miniszterelnököt, és arról írnak, hogy a Brexit a kontinensen mérsékletre intette az euroszkeptikusokat, de Magyarországnak a Brüsszellel való mély és kibékíthetetlen ellentétjeire jószerével csak az EU-ból való távozás lehet a válasz. Nemzetközi lapszemle.

Ursula von der Leyen tegnap este Budapesten nem tudott megállapodásra jutni az Oroszország elleni uniós olajembargó ügyében. Egyes tudósítások ugyanakkor azt a kijelentését hangsúlyozzák, hogy „sikerült előre lépni, de még vannak további teendők, regionális videókonferenciát kell tartani”. A Wall Street Journal szerint uniós tisztségviselők és diplomaták ugyan továbbra is bizakodnak, hogy összejöhet a megállapodás, a gyors megoldásba vetett remények azonban elhalványultak.

Az elutasító álláspontra helyezkedő Magyarország mellett Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Bulgária és Horvátország is brüsszeli segítségtől teszi függővé az embargós javaslat elfogadását.

Egy uniós tisztségviselő, aki részt vett a tegnap esti megbeszélésen, arról tájékoztatta a Wall Street Journalt, hogy Orbán Viktor és csapata arra az esetre sem ígérte meg kifejezetten, hogy csatlakozni fog a szankciós intézkedéshez, ha teljesítik a magyar előfeltételeket, igaz, nem is zárta ki. A tanácskozás utat nyitott a magyar aggályok irányába, de a szankciós csomag elfogadásának az időkeretei továbbra sem világosak.

Az orosz nyersolajforrásról való lemondást illetően a magyaroknak az olajfinomítók átállításával, a tárolással és az infrastruktúrával vannak problémáik az amerikai lap beszámolója szerint, amely utal arra is, hogy a Magyarországgal való tárgyalásokat bonyolítják az Orbán-kormánnyal fennálló egyéb feszültségek. A Moszkvával szoros kapcsolatokat fenntartó magyar miniszterelnök elutasította, hogy országán keresztül fegyvert szállítsanak Ukrajnába, és ez súrlódásokhoz vezetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Az unió eurómilliárdokat tart vissza a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos fenntartások miatt, miközben az Orbán-kormány szerint ennek az a politikai célja, hogy bevándorlási és melegjogi kérdésekben rákényszerítsék Budapestet, hogy álljon be a sorba.

Itt lenne az ideje, hogy az Európai Unió végre kemény focit játsszon Magyarországgal, és a saját jól felfogott érdekében hagyjon fel Orbán Viktor babusgatásával - írja a Politico című amerikai lap Brüsszelben szerkesztett európai kiadása által közölt véleménycikkében Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute, jobbközép irányzatúként számontartott washingtoni elemző intézet vezető kutatója. A szerző Moszkvával és Pekinggel szövetséges revizionista autokratának minősíti a magyar miniszterelnököt.

Rohac emlékeztet arra: a Brexit-referendum után sokan attól féltek, hogy más országok is követhetik a britek példáját, ám az a kaotikus mód, ahogyan lezajlott az Egyesült Királyság válópere az Európai Uniótól, éppen ellentétes hatással járt, szerte a kontinensen mérsékletre intette az euroszkeptikusokat. „Van azonban egy ország, Magyarország, amelynek a Brüsszellel való mély és kibékíthetetlen ellentéteire jószerével csak az EU-ból való távozás lehet a válasz” - fogalmaz az American Enterprise Institute elemzője.

Állításának alátámasztására legfőbb szempontként azt hozza fel, hogy Magyarország és az EU egymással ellentétes álláspontot vall korunk legfontosabb geopolitikai ügyében, nevezetesen Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően. Miközben még Németország és más, hagyományosan vacilláló tagországok is az Oroszország elleni olajembargó felé mozdultak el, Magyarország tovább halogatja a döntést, felháborító és nevetséges érvekre hivatkozva.

Dalibor Rohac külön utal Orbán Viktor azon rádióinterjújára, amelyben a kormányfő kijelentette: akiknek van tengerük és kikötőjük, azok fogadhatnak olajszállító tankhajókat, és nekünk is lenne, ha nem vették volna el. A szerző felhívja az olvasók figyelmét arra, hogy ezzel Orbán a dalmát tengerpartra utalt, amely egykor a Magyar Királysághoz tartozott, most pedig a független EU-tag Horvátország része.

A Politico vendégkommentátora emlékeztet arra, hogy Magyarország nem először különbözik össze az EU többi részével, hiszen a jogállamiságtól, a melegjogokon és a menekültpolitikán át a Kínával való kapcsolatokig Orbánnak szokásává vált, hogy szembe szálljon az európai konszenzussal, és ezzel a Fox News műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak a tapsát váltsa ki. Ez azonban most más - írja Rohac. Más, mégpedig leginkább a probléma nagyságrendje miatt. Oroszország Ukrajna elleni háborúja nem csupán megosztó ügy, hanem fenekestül felforgatja az európai politikai rend alaptételét, azt, hogy az országhatárokat erőszakkal nem lehet megváltoztatni, valamint azt, hogy egyetlen országnak sincs joga, legyen bármekkora méretű ország, vétójogot gyakorolni szomszédja fölött, abban az értelemben, hogy az milyen külpolitikai irányt választ magának.

Az invázió közvetlenül fenyegeti Európa biztonságát: ha Putyinnak sikerül elérnie, hogy Ukrajna kudarcot valljon, akkor Lengyelországtól Romániáig sokkal sérülékenyebbé válna a NATO keleti szárnya.

Magyarország - írja Dalibor Rohac - most valóban egyedül maradt. Más tagországok is éltek ellenvetésekkel az olajembargót illetően, de egyik sem olyan hajthatatlan, mint Magyarország. Orbán még arra is hajlandónak mutatkozott, hogy feláldozza Varsóval való régi szövetségesi viszonyát a magyar-orosz partnerség érdekében. Ráadásul - folytatja a szerző - az áprilisi választás után kicsi annak az esélye, hogy a közeljövőben bármi változik a magyar politikában. Az EU-nak annak megfelelően kell kezelnie Orbán Magyarországát, amilyen az valójában, és nem szabad azt az illúziót táplálnia, hogy az elmúlt 12 év csak átmeneti aberráció volt. Van ok annak a feltételezésére, hogy a magyar kormány és az EU konfliktusára már nincs kompromisszumos megoldás, a legkisebb közös nevező alapján - véli az amerikai elemző, aki szerint az EU Tanácsában bojkottálni kellene a magyar kormányzat képviselőit.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

KELETRŐL, NYUGATRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.05.06.


Felesége és néhány politikai ripacs társaságában Orbán Viktor látogatást tett Ferenc pápánál. Mint mondotta, nagy magyar tradíciót erősít azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként. Eddig nem erősítette a tradíciót, korábbi győztes választások után például Ausztriában járt először, később Lengyelországban, de végül is mindegy. Ráadásul a kormányfő úgy beszél a meghívásairól, mintha abból annyi lenne, hogy hirtelen azt sem tudja, mibe pakoljon, pedig hát Európa elnökei vagy kormányfői közül momentán legföljebb, ha Aleksandar Vučić látná szívesen. Szóba jöhetett még a szlovén választások előtt magyar pénzzel kitömött Janez Janša, de teli buksza ide, teli buksza oda, Szlovéniában van még közélet és van még tartás, az ottani választópolgárok Janšát azzal a kifejezett üzenettel menesztették, hogy nem akarnak országukban Orbán-féle berendezkedést. Orbán maga is elgondolkodhatna azon, hogyan fordulhat elő, hogy ma már nem szívesen látnák se Varsóban, se Prágában, se Pozsonyban. Talán, ha Moszkvában, ott meg már járt három nappal az orosz invázió előtt. Akkor hosszan ült a Kremlben, nézte Putyin vizenyős szemét, és nem látta meg benne a halálos veszedelmet...


LIBERALIZMUS ÉS POSZTLIBERALIZMUS – ÉRTÉKTÖBBLET ÉS ERÉNYTÖBBLETGONDOLATOK KÉT VÁLASZTÁS UTÁN 2.

MÉRCE
Szerző: SZIJÁRTÓ IMRE
2022.05.10.


Az írás első része itt olvasható.

TGM óta tudjuk, hogy a kortárs kapitalizmus „posztproletár és posztburzsoá”. A klasszikus fasizmus brutalitása sikeresen számolta fel az osztálytudatos burzsoázia politikai hatalmát és polgári kultúráját. Mindezt az osztálytudatos proletariátus ellenhatalmával és ellenkultúrájával együtt, ami persze nem jelenti az objektív gazdasági osztálykülönbségek megszűnését. Mint kiderült, a kapitalizmus köszöni szépen nemcsak remekül elvan így is, de az absztrakt érték logikája azóta az élet szinte minden területére kiterjesztette önmagát.

Milyen osztályszerű képződmény maradt a burzsoázia helyén, mely a tőke ügyes-bajos dolgait mégis úgy-ahogy eligazgatja és adminisztrálja? Barbara és John Ehrenreich szerint a huszadik század második felére a monopoltőke felemelkedésével megerősödött egy korábban marginális társadalmi osztály, mely nem tulajdonosa a termelőeszközöknek. Szellemi munkát végez és fizetésből él ugyan, de fizetése magasabb a dolgozókénál, és fölérendelt viszonyban áll a kétkezi munkásokkal.

Ez szerintük az úgynevezett professzionális-menedzseri osztály (PMO), melynek funkciója a kapitalista kultúra és a kapitalista osztályviszonyok újratermelése.

Megvetéssel és paternalizmussal fordul ez az osztály a munkásosztályhoz, akik ezt nehezteléssel (ressentiment) viszonozzák. Az Ehrenreicheket az vezette a PMO-ról szóló elméletük kidolgozásához, hogy radikális baloldali aktivistakörökben szerzett tapasztalataik alapján arra jutottak, ez a közeg képtelen a munkásosztály valódi érdekképviseletére, amíg az alsóbb rétegekkel objektív osztályellentétben álló PMO habitusa és politikai preferenciái dominálnak a baloldalon. Intuitív meglátásaikat azóta igazolni látszik az USA (és nem csak az USA) politikai térképének teljes átrendeződése, mely ahhoz vezetett, hogy a névleg baloldali Demokrata Párt támogatottsága a partmenti nagyvárosok felső rétegeiben a legstabilabb, miközben a szegényebb fehérek döntő többsége átsorolt az időközben magukat a posztfasizmus logikája mentén szervező és prezentáló republikánusokhoz...

PÁR EZER FORINTÉRT ÁPOLJÁK A LEGRÁSZORULTABBAKAT: VAN, AHOL MEG IS SZŰNHET A HOSPICE ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2022.05.10.


Nélkülözhetetlen munkát végeznek, mégis napi szintű finanszírozási gondokkal küzdenek az otthoni szakápolást és hospice ellátást végző szolgáltatók. A több tízezer beteget ellátó, és a kórházakat jelentősen tehermentesítő szolgáltatóknál dolgozó, magasan képzett szakemberek vizitdíja 2017 óta változatlanul mindössze néhány ezer forint. A várólisták már most több hónaposak, de a szakemberek attól félnek, ha nem történik előrelépés, egyes településeken akár meg is szűnhet a szolgáltatás...

PONT UGYANAZT VETTÜK MEG A LIDLBEN MOST, MINT DECEMBERBEN: 20 SZÁZALÉKKAL LETT DRÁGÁBB

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2022.05.10.


A koronavírus harmadik hulláma utáni gazdasági újraindulás az egész világon felpörgette az inflációt, ezen tovább rontott az orosz–ukrán háború. Sokan úgy érzik, hogy az élelmiszerek ára jóval a hivatalos infláció felett növekszik, teszteltük tehát, hogy a decemberben már kipróbált vásárlói kosarunk mennyit drágult az utóbbi öt hónapban. Az eredmények azt mutatják: néhány kivétellel minden termék jóval többe kerül, a hatósági árazás közel sem menti meg a helyzetet.


Élelmiszer-drágulás, pénzromlás, hó végén már kihagyott nagy bevásárlás – hiába mondja a KSH, hogy 8,5 százalék az infláció, sokan érzik úgy, hogy ennél sokkal durvábban drágul minden. Már az év elején is jöttek hírek arról, hogy bizonyos termékek ára el fog szállni, akkor ez ellen a kormány az árstop bevezetésével próbált küzdeni. Azóta ráadásul kitört a háború az Európa éléskamrájának tartott Ukrajnában, ami csak rátesz egy lapáttal mindezekre.

Az év elején jelentettünk meg egy cikket, amiben összehasonlítottuk, hogy mennyibe kerül ugyanaz a termék egy olasz és egy magyar Lidlben. Akkor az jött ki, hogy a telexes vásárlói kosár 30 százalékkal drágább kint, mint Magyarországon, de a fizetések miatt azért mégis jobban járnak az olaszok. Kíváncsiak voltunk, hogy most, nem egészen öt hónappal később ugyanaz a vásárlói kosár ugyanabban a Lidlben mennyivel lett drágább, ezzel ugyanis jobb képet kapunk a drágulásról, mint a KSH statisztikáiból...