2017. március 9., csütörtök

AMIKOR A MÉRHETETLEN TÁRSADALMI TÁMOGATOTTSÁGGAL RENDELKEZŐ PIÓCAPÁRT KISEBBSÉGRŐL ÓBÉGAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.03.09.


...Nem lesz olcsóbb a kenyér és az áfa sem csökken attól, hogy én ezeket a sorokat ide leírom, de kénytelen vagyok megtenni, mert itt nem pusztán arról van szó, hogy a kormány és csatolt szervei, nyúlványai, fizetett és önjelölt pártfogói egy autonómnak vélt oktatási intézményt támadnak példátlan módon, hanem hogy miközben a komplett magyar oktatás (a felsőfokúval bezárólag) lezüllesztéséért senki nem vállalta a felelősséget (nem Balog Zoltán áll a katedrán, és nem ő töltötte ki a PISA-tesztet sem, ugye), mára oda fajultak, hogy egyenesen a tudományosságot kérdőjelezik meg és nevezik devianciának és félrecsúszott, kreált zagyvaságnak.

Arra nem sok szót tudok és nem is szeretnék pazarolni, hogy egy mérhetetlen társadalmi támogatottsággal rendelkező, pótcselekvésnek is csak jóindulattal nevezhető piócapárt tetszőleges tagja törpe kisebbségről óbégat, hiszen ez önmagában is a nevetség és szánalmasság csúcsa. Másfelől egyenesen bicskanyitogatónak tartom, hogy megint az az álkeresztény szekta nyilvánít véleményt erkölcsi alapvetésekről és családilag-nemzetileg-sorskérdésügyileg megkerülhetetlennek nevezett témákról, amelyik az egyház és a vallás politikai szerepvállalását hirdeti, amelynek soraiban pedofil-gyanús egyedek üldögélnek és tűnnek el nyomtalanul a nyilvánosság elől, amelyik nem foglalt állást, amikor Terike átesett a vak komondoron, amelyik nem csapta az asztalt, hogy a kormány ratifikálja már az Isztambuli Egyezményt, és sorolhatnám.

Nem szeretném, ha bárki azt hinné, megint egy totálisan jelentéktelen gumicsontot rágunk, mert hát ki a francot érdekel ez a gender studies nevű baromság. Akinek csak egy kicsit is barátja a Google, annak néhány eseti keresés rávilágíthat arra, hogy pontosan miről szól a társadalmi nemek interdiszciplináris jellegű tudomány, hogy különösen az 1970-es évektől hogyan bontakozott ki, milyen irányzatai és megközelítései léteznek, milyen kvantitatív és kvalitatív eljárásokkal próbálnak szociológiai-antropológiai-gazdasági szempontból hasznos következtetéseket levonni a nők és a férfiak eltérő társadalmi szerepéből. Ezek fontos ismeretek, amelyek túlmutatnak azon, hogy Balog Zoltán szerint a biológiai nemek szerint vannak férfiak és nők, és mindenki tudja, hol a helye.

Tudom, hogy egy KDNP-s fogalmatlan pártkatona szerint Harvard, Yale, Sorbonne, Cambridge, Oxford (hogy csak a legnagyobbakat említsem) elmehet a búbánatos devianciájával és a félrecsúszott, kreált zagyvaságaival a büdös francba, de ezeken a névtelen egyetemeken – alig eltérő elnevezés alatt – komplett szakok működnek, és jól működnek. Sehol, egyetlen kormány sem indított háborút Soros György patás ördögre és a kereszténységre hivatkozva tanszékek és egyetemek ellen azért, amiért a suttyó, műveletlen, tanulatlan, középkor iránti nosztalgiában élő magyar kormánypártok. Akik politikai tőkét próbálnak kovácsolni abból, hogy semmihez nem értenek, és ami a Bibiliában nincs leírva, az nincs is alapon üldözik a tudást, a tudományosságot. Azt a részét mindenképpen, amelyik egydimenziós világnézetüket nem igazolja...

MARTIN SCHULTZ: A NÉMET BALOLDAL ÚJ REMÉNYSÉGE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.03.09.


Nem kell mérget venni arra, hogy Putyin európai partnerei, Marine Le Pen, Geert Wilders és Orbán Viktor fogják megszabni Európa irányát.

A 2000-es évek közepe óta a fősodrú európai baloldali pártok egyre nehezebben találják meg azt a hangot, amivel meg tudják szólítani a régi és a hagyományos pártokhoz kevésbé kötődő új választókat. Ahogy arról Botka László beszéde kapcsán már esett szó, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje markánsabb baloldali politikát kíván folytatni. Ennek része, hogy eltávolodik az 1990-es években még oly sikeresnek tartott, Európában Tony Blairhez és Gerhard Schröderhez köthető harmadik úttól, amelynek első számú hazai képviselője Gyurcsány Ferenc volt.

A baloldali fordulat azonban nem magyar sajátosság. Korábban elsősorban egyes dél-európai kísérletektől várták azt sokan, hogy új irányt jelölnek ki a baloldali politizálásnak. Ezeknek kedveznek a gyakran radikális dél-európai baloldali hagyományok, a mozgalmi kapcsolatok, az erős szakszervezeti kötődések. Ilyenek voltak a görög Sziriza és a spanyol Podemos. A baloldali görög kormány és a trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF) közötti tárgyalások elhúzódása, a keményvonalas német pénzügyi politika ellenállása nyomán nem valósult meg a baloldali áttörés, siker Görögországban. Spanyolországban a 2015-ös választásokon egyedülálló sikert tudott elérni a Podemos, amikor új belépőként rögtön annyi mandátumot kapott, mint korábban harmadik erő sosem. A 10 hónapos kormányalakítási válság, majd a kisebbségi jobboldali kormány felállása nyomán azonban a Podemos egyelőre nem jutott kormányzati szerephez, noha az általa is támogatott civil platformok jól szerepeltek a helyhatósági választásokon. Dél-Európán kívül a brit munkáspárti Jeremy Corbyn megjelenése hozott baloldali fordulatot, noha az eddig nem mutatkozott meg választói támogatottságban. Az új elnököt már teljes mértékben közvetlenül a párttagok választhatták meg. A nézeteiben és külsőségekben is baloldalibb, a szakszervezetekhez közelebb álló Corbyn gyakran került szembe pártjának parlamenti frakciójával...

MAJTÉNYI TÖBB LEHETNE, MINT ELNÖKJELÖLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.09.


Magyarországon nem sok ember van, aki érti, mi történik, és mit kellene tenni, emellett az egyetlen ember, akinek a féltucat álellenzéki párttal szemben valóban programja van. Ez az ember Majtényi László, aki valami véletlen folytán lett az ellenzék államfő-jelöltje, mert az ellenzék szinte teljes bizonyossággal választja a lehetséges variációk közül a legrosszabbat. Ezúttal véletlenül megtalálták a legjobbat.

Azért nem meglepő mégsem Majtényi László jelöltsége, mert az ellenzék annyira korlátolt, hogy még azt sem vette észre, hogy Majtényi László programja tökéletes ellentéte annak, amit ők tesznek. Majtényi László négypontos programja ugyanis az előfeltétele mindannak, hogy bárki elinduljon egy választáson. Ha az ellenzék tudná, ki a jelöltje, és a programját is támogatná, akkor bizonyos feltételek hiánya esetén bojkottálnia kellene a választásokat.

Majtényi programja a minimális feltételeit rögzíti egy jogállami, demokratikus választásnak, a hatalom leválthatóságának, amit az őt jelölő ellenzék tagad. Az ellenzék azt álltja, s ezzel vezeti félre a népet, hogy Orbán e feltételek nélkül is leváltható, a rendszere megdönthető. Ez nem igaz. Mindez csak azt tükrözi, hogy a parlamentben kollaboráló ellenzék semmiféle demokratikus feltételt nem támaszt a rendszer legitimációjáért, csak egyedül a pénzt.

Majtényi négypontos programja így szól: 1. független intézmények visszaállítása, 2. egy népszavazással megerősített új alkotmány, 3. demokratikus nyilvánosság érvényesítése, 4. új, tisztességes választások lebonyolítása. Ez sorrend is. Új tisztességes választás csak az első három feltétel megléte után képzelhető el. A Majtényi Lászlót jelölő ellenzék viszont megfordítja ezt a sorrendet, ami képtelenség...

A MÉRGEZŐ VÁSÁRLÁS LÉLEKTANA - MIÉRT FIZETNEK AZ EMBEREK ÉRTELMETLEN DOLGOKÉRT?

IFL GROUP BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.03.09.


Biztosan előfordult már veled is (velem sajnos nagyon gyakran), hogy akarunk venni egy doboz tejet és mégis több ezer forintot költünk el a boltban, majd megrakodva érkezünk haza. A párunk pedig rázza a fejét, hogy már megint milyen hülyeségeket vettünk! Ez ellen szinte lehetetlen védekezni, hiába próbálunk meg célirányosan és tudatosan mozogni az áruházban. Előbb-utóbb mi is csalira akadunk és elengedjünk magunkat...

ITT OLVASHATÓ 

ITT VANNAK A FELCSÚTI KISVASÚT FORGALMI ADATAI, MÉSZÁROS LŐRINC VÉGRE KIADTA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.03.09. 


Felcsút polgármesterének adatközlése szerint 2016-ban 23 779 jegyet adtak el a Vál-völgyi kisvonatra, több csoport pedig ingyenesen utazhatott.

Február közepén írtunk arról, hogy a kisvasutat üzemeltető, Mészáros Lőrinc által vezetett “A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány” megtagadta az adatigénylésünket, melyben arról érdeklődtünk, hogy mennyi jegyet adtak el a vonat 2016. április 30-i indulása óta. Az alapítvány arra hivatkozva tagadta meg az adatok kiadását, hogy ők nem látnak el közfeladatot, és nem kaptak pénzt a költségvetésből. Arról nagyvonalúan nem tettek említést, hogy 600 millió forint uniós támogatáshoz jutottak a kisvasútra.

Február végén viszont Mészáros Lőrinc interjút adott a hvg.hu, a 24.hu, illetve a HírTV riporterének, és ott a hvg.hu munkatársa megkérdezte tőle, miért titkolják a kisvasút utasforgalmi adatait. Mészáros erre azt válaszolta, hogy nem titkosak az adatok.

HVG: Miért nem nyilvánosak a kisvasút utasforgalmi adatai?

M.L.: Nyilvánosak. Mitől lenne ez titok?

HVG: Arra hivatkozva nem adják ki, hogy nincs benne közpénz. Az, hogy uniós támogatás van benne, nem számolták ide.

M.L.: Megnézem, de természetesen válaszolunk, nincs ebben semmi titkolnivaló.

Ezután levelet írtunk a felcsúti polgármesternek, hogy mikor számíthatunk a kisvasút utasforgalmi adataira. Néhány nappal később Mészáros Lőrinc sajtósa, Zsohár Melinda az alábbi tájékoztatást küldte az Átlátszó munkatársának:

ORBÁN MEGTANULT KICSINEK LENNI, CSAK KÖZBEN SOKKAL NAGYOBBNAK AKAR LÁTSZANI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.03.09.


A miniszterelnök elrepült Brüsszelbe, és azt mondja, harcra fel. De mi ne azt nézzük, amit mond, hanem amit tesz. Illetve nem tesz.

Orbán Viktor még január végén beszélt arról, hogy 
"Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, hogy nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék".

De azóta kiderül, hogy félreértette: semmiféle engedély nem volt.

Hatalmi politikában ilyen nincs, nem is lehet, senki nem mond le önként a befolyásáról. Ilyesmi legfeljebb Orbán vágyaiban elképzelhető, ő szerette volna, ha ilyen megtörténik.

Azóta a miniszterelnök és a nemzetközi szóvivője annyiszor elmondja, hogy mennyire nem értenek egyet az Oroszország elleni szankciókkal, és hogy mennyire nem jelent fenyegetést Putyin rezsimje Európára, ahányszor csak tudja.

Ez az, amit mond. De mi az, amit tesz?

Semmit.

Mintha elfelejtené, hogy ha az a véleménye, hogy a szankciók hatástalanok és károsak, akkor egyedül is véget vethet neki. Az uniós állam- és kormányfők tanácsa ugyanis minden évben kétszer, márciusban és júniusban szavaz arról, hogy életben hagyja-e az Oroszországnak nagy kárt okozó gazdasági büntetőszabályozást.

A szankciókról csak konszenzussal kell dönteni. Azaz minden országnak egyetértési joga van. Azaz vétójoga.

Tehát Orbán bármikor, ha úgy dönt, egyszemélyben - mint Magyarország szavazati joggal bíró képviselője - meg tudná akadályozni a szankciók meghosszabbítását, és ezzel mentesíteni a Putyin-rezsimet az Ukrajna destabilizálásáért viselt felelősség alól.

De nem teszi. Nem vétóz.
Eddig ötször szavaztak a szankciókról, Orbán ötször mulasztotta el megvétózni.

Pedig azt mindig elmondja, ő is, meg Szijjártó, hogy mennyire nem értenek egyet velük...

MÁR ESTE IS VAN VILÁGÍTÁS, MIÓTA SIKERÜLT LECSERÉLNÜNK A LÁMPÁKAT, AMIKET RÁHEL LÁNYOD FÉRJE SÓZOTT RÁNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.09.


Kedves Viktor!

Ne haragudj, amiért ritkábban jelentkezem, de itt a tavasz és ilyenkor sok a munka a kertben. Most esik az eső, így van egy kis időm, írok is mindjárt. Először is meg szeretnélek nyugtatni, hogy ne aggódj értünk. Mi itt a faluban nagyon jól vagyunk. Mióta kiléptünk belőled, azóta jól mennek a dolgaink, nincs okom panaszra. Szépen fejlődik a falu. Már este is van világítás, mióta sikerült lecserélnünk a lámpákat, amiket a Ráhel lányod férje sózott ránk. Tudod, azokkal legfeljebb csak sötétíteni lehetett. Pezseg az élet a faluban, van már könyvtárunk, mozink, rendbe raktuk a művelődési házat és járhatóak az utak is. Valahogy mindenre futja, mióta nem vagyunk veletek közös kasszán. Főleg, hogy nem a szomszédod építkezik nálunk, hanem olyan vállalkozók, akik becsülettel megcsinálják a munkát, mégpedig normális áron. Szóval mi jól vagyunk, őrizzük is a falu határát, nehogy beszivárogjatok valahogy.

És ti hogy vagytok, drága barátom? Olvasom az interneten, hogy kitört a háború és mindenki, de tényleg mindenki megtámadott benneteket. Nagyon pocsék lehet feszt harcolni. Bár nekem úgy dereng, hogy te ezt élvezed. Hát igen, már gyerekkorodban is szerettél hadvezér lenni a libalegelőn. Emlékszem, hogy mindig elbújtál egy bokorba, kilested, ameddig arra jön valaki, előugrottál és elkezdtél ordítani, hogy megtámadtak. Rá is faragtál aztán, mert már annyira teli volt a puttonya mindenkinek a visításoddal, hogy egyszer, amikor tényleg megtámadott egy csapat lúd, hiába ordítottál, senki nem ment segíteni. Jól össze is csipkedtek. Mondta is a tanítónő, hogy ez most olyan volt, mint amikor a fiú mindig farkast kiáltott, de ezt azóta sem értem. Mifelénk nem is élnek farkasok. Csak libák, meg marhák. Igaz, tyúkok és disznók is, de farkas az egy darab sem...

TERMÉSZETES? ÁLLATI!

HVG ONLINE
Szerző: Révész Sándor
2017.03.09.


Azt szeretné Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, hogy az ember legyen olyan, mint az állat. Olyan természetes. És olyan kevéssé természetellenes. Nem kevesen szeretnék ezt. Az ő körükben fölháborodást keltett, hogy a társadalmi nemek tanulmányát (magyarul: gender studies) ősztől az ELTE-n is oktatni fogják. Harrach szerint: „Hogyha ez egy szemléletet tükröz, márpedig egy olyan szemléletet, ami a természettel ellentétes, akkor nemhogy szükség nincs rá, de kifejezetten káros.” A szemlélet emberi dolog. A természetben nincs olyan. Az embernek azért van szemlélete, mert nem mókus, nem szarkaláb, nem természeti lény.

Harrach Péter kívánságának tehát semmilyen tanulmány nem felel meg, mert valamennyi szemlélete(ke)t tükröz. A teológia, a filozófia, a jog stb. És nem a természetben termett semelyik szemlélet.

Yuval Noah Harari Sapiens című könyvének 140. oldalán van egy pofátlanul egyszerű táblázat. Ez összehasonlítja az ókori és a modern Athén nőjét egyrészt mint biológiai kategóriát, másrészt mint társadalmi-kulturális kategóriát. A nő mint biológiai kategória az évezredek alatt nem változott: XX-kromoszóma, méh, petesejt, kevés tesztoszteron, sok ösztrogén, tejtermelő képesség – semmi különbség. A nővel mint társadalmi nemmel kissé más a helyzet. Az ókori Athénban nem szavazhatott, nem lehetett bíró, nem láthatott el közfunkciókat, tipikusan írástudatlan volt, nem dönthette el, kihez menjen feleségül vagy menjen-e egyáltalán, és apja vagy férje tulajdonaként kezelték. A mai Athénban pedig a nő szavazhat, bíráskodhat, mindenféle közfunkciót betölthet, tipikusan írástudó, jogilag független, és nem megy férjhez ahhoz, akihez nem akar. A változatlan biológiai kategóriához teljesen más társadalmi kategória tartozik. Olyan, amilyen sokkal közelebb áll a férfi társadalmi kategóriájához, mint állt az ókorban. Miközben a férfi és a nő mint biológiai kategória most is pünkt ugyanakkora távolságra áll egymástól. A biológiai kategóriával, vagyis a természettel összeférnek a legkülönbözőbb társadalmi állapotok. A természet egyiket sem tiltja, egyiket sem parancsolja, egyik sem természetes és egyik sem természetellenes.

Harrach Péter és eszmetársai azt a kapitális ostobaságot terjesztik, hogy akik a társadalmi nemek viszonyával foglalkoznak, a biológiai nemek közötti különbséget akarják felszámolni. Ezt a kapitális ostobaságot nem azért terjesztik, mert olyan borzasztóan ostobák lennének, hanem azért, mert ha valóban ahhoz viszonyulnának, amivel a társadalmi nemek kutatói – a legkülönbözőbb szemlélettel – foglalkoznak, akkor mégis mondaniuk kellene valamit arról, hogy melyik állapotot tartják természetellenesnek. Azt, amelyben az athéni nők az ókorban voltak, vagy azt, amelyben most vannak?

FIKTÍV KÜLKERESKEDELEM TORZÍTJA A MAGYAR GDP-T - ÁLLÍTJA EGY AMERIKAI ELEMZŐ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bokody Tamás
2017.03.09.


Meghökkentő statisztikai elemzést közölt néhány napja a Hungarian Spectrum egy amerikai tanácsadótól, akiről az is kiderült, hogy a budapesti USA-nagykövetség diplomatája volt a nagy port kavart 2014-es kitiltási botrány idején. Maximilian Gebhardt ma már a privátszférában dolgozik, és nem kevesebbet állít, mint hogy olyan nagyságrendű a csak papíron, vélhetően áfacsalási célllal zajló fantomkereskedelmünk más országokkal, hogy a hivatalos magyar GDP-adatokat korrigálni kellene emiatt. Az Átlátszónak adott interjúban az egykori követségi elemző a jegybankot sem kíméli, és bizakodó abban kérdésben, hogy a Trump-adminisztráció is folytatni fogja a korrupció elleni munkát.

Kicsoda Maximilian Gebhardt, mikor és milyen minőségben dolgozott a budapesti Amerikai Nagykövetségen?

Jelenleg tanácsadóként dolgozom, a Golden Horizon LLC nevű egyszemélyes cégemben. Ugyanazt csinálom mint korábban az amerikai külügyminisztériumban, de most megválogathatom az ügyfeleimet. Rögtön egyetem után felvettek a külügyminisztériumba, ekkor már jól beszéltem kínaiul, ezért Északkelet-Kínába, Shenyang-ba küldtek, ahol 2010-12 között konzulátusi hivatalnokként szolgáltam. Egy csalásellenes projektben vettem részt, olyan módszert dolgoztam ki, amely kimutatja a vízumkérelmekben rejlő valótlanságokat. Rengeteg embercsempészetet akadályoztunk meg ezzel a módszerrel.

Ezután hat hónapos magyar nyelvtanfolyam után Budapestre küldtek, ahol 2013 szeptemberében kezdtem dolgozni. Átláthatósággal, antikorrupcióval, és nyílt kormányzással foglalkoztam, kereskedelmi és befektetési ügyeket kezeltem, a befektetési klímáról szóló éves jelentéseket írtam, piacelemzést végeztem távközlési, mezőgazdasági, gyógyszeripari témákban, illetve az orosz és a kínai gazdasági aktivitást monitoroztam Magyarországon.

Milyen szerepe volt az áfacsalásos ügyek felderítésében, amelyek az emlékezetes kitiltási botrányhoz vezettek 2014-ben?

Nem szeretnék belemenni a részletekbe, de tudomásom volt az ügyekről, információkat gyűjtöttem számos forrásból, azonosítottam a konkrét problémát, és részt vettem a hivatalos válasz kidolgozásában.

Korrupciós cselekményekben való részvételük gyanúja miatt több magyar közhivatalnokot és üzletembert kitiltottak az Egyesült Államokból. Érvényben vannak még ezek a tiltások? Elképzelhetőnek tartja, hogy további nevek is felkerülnek a listára?

Biztos vagyok abban, hogy ezek a kitiltások még érvényben vannak. A 7750-es elnöki rendelet egész életre szól, és csak bíróságon lehet megtámadni. Mivel a kitiltottak nem amerikai állampolgárok, nem tudom elképzelni hogy egy amerikai bevándorlási bíróság meghallgatást tűzzön ki az ügyükben. Nem számítok arra, hogy további nevek kerülnek a kitiltottak listájára Magyarországról, de ez az eszköz mindig a rendelkezésünkre áll, ha a helyzet megköveteli. Ez egy elég kemény módszer, én személy szerint amellett érveltem, hogy kerüljük el a használatát, vagy szűkítsük az érintettek körét, amennyire csak lehetséges...

KELL NEKÜNK A 9 ÉVFOLYAMOS ÁLTALÁNOS ISKOLA?

SZABOSZABOLCS BLOG
Szerző: szabolcsblog
2017.03.08.


Az Országgyűlés Kulturális bizottságban már többször felmerült a kilenc osztályos általános iskola bevezetésének ötlete, de a Fidesz végül mindig lecsavarta a dolgot. Pedig pontosan tudtuk, hogy a háttérintézmények dolgoznak az ügyön, én magam is olvastam olyan tanulmányokat, melyek a nemzetközi tapasztalatok, elsősorban Lengyelország példája alapján elemezték az általános iskolai képzés megnyújtásának a lehetőségét. Persze ezeket nem adták oda hivatalosan, csak úgy fű alatt kaptuk meg. Mindezek alapján már bő másfél ével elemeztük a helyzetet, és készült egy pozíciópapír az Együtt elnöksége számára. Ennek a zanzásított verzióját teszem most közzé.

Miért merül fel egyáltalán az alapfokú képzés idejének meghosszabbítása?

A jelenlegi oktatási rendszer egyik legnagyobb hibája, hogy az alapfokú képzés során nagyfokú a korai szelekció, így a gyerekek egy része egyszerűen nem kapja meg azt a minőségű oktatást, mely révén érvényesülni tudna a középfokú oktatásban. Már az általános iskolákban markánsan szétválik a gimnáziumba, a szakközépiskolába és a szakiskolába készülő/kényszerülő gyerekek tudása. Ennek a problémának a kezelésére merült fel – több más európai országhoz hasonlóan – az alapfokú oktatás idejének 8-ról 9 évre történő emelése. A szakértők által megfogalmazott egyértelmű cél a képesség és készségfejlesztés lenne. Fontos cél lenne a készségfejlesztés mellett az idegen nyelv oktatásának az erősítése is.

A 9 osztályos alapképzés bevezetése nem új ötlet. Szakértők, sőt a Fidesz egyes politikusai is emlegetik már egy ideje, példaként emlegetve Lengyelországot. A kérdés az, hogy ez a kormány esetében valódi elkötelezettség, vagy csak egyszerű kampányfogás?

Hogy nézne ki egy 9 osztályos alapfokú képzés?

Jelenleg egy nyolc osztályos általános iskolai képzést követ egy 3-4 osztályos középiskola, illetve ezt egészíti ki még az elitgimnáziumok szelekcióját elősegítő hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumi rendszer. Az általunk megismert koncepció szerint ez a rendszer úgy alakulna át, hogy először is lenne egy 6 osztályos általános iskola, majd ezt követően lenne egy 3 osztályos alsó középfokú oktatás, végül pedig erre épülne a felsőfokú középiskolai szint (általános, érettségit adó irány, valamint egy szakképzést biztosító irány). Vagyis a gyerekek egy évvel később kerülnének ki a köznevelési rendszerből. A lengyel oktatási rendszer így épül fel. Az átalakítás összefügg azzal, hogy a csökkenő gyerekszám miatt a kisebb településeken egyre nehezebb fenntartani a 8 osztályos iskolákat, így viszont névleg fent tudnák tartani őket, igaz csak 6 osztályos lenne. A településszerkezeti adottságok egyébként a lengyel reform kapcsán is kardinális szerepet játszottak. A gond ott kezdődik, hogy a lengyel rendszer azért lett hatékony, mert a szervezeti változások mellett komoly tartalmi oktatási reformot is végrehajtottak, főleg az ún. alsó középfokú képzésben. Nem az történt, hogy egyszerűen még egy évet hozzáragasztottak az általános iskolákhoz. Ott a 6 osztályos alapozó szakasz a reformok bevezetése óta igazi készség és képességfejlesztő alapozást nyújt, tehát nem kerül ki a gyerekek 25 százaléka funkcionálisan analfabétaként a rendszerből. Emellett teljes mértékben átjárható, és átlátható a rendszer, nincs korai szelekció. Figyelembe kell venni azt is, hogy csak akkor van értelme az egész átalakításnak, ha az egyes szinteken (6. év vége, 9. év vége, majd pedig a középiskola vége) jól meghatározott kimeneti követelmények vannak meghatározva, ahol ráadásul nem extrém mértékben meghatározott tudásmennyiséget, hanem képesség- és készségszintet várnak el...

A VILÁG-HÁZ MESÉJE

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.03.09.Egyszer volt, hol nem volt, valahol a kerítésen innen, de a jó érzés határain túl élt egyszer egy család. Nagy család volt, sok testvér, unokatestvér, ipa és napa, de ami a legkülönösebb volt bennük: egyetlen óriási házban laktak. A család és a ház is akkora volt, hogy a rokonság nem csak lakásonként, de emeletenként is tudott szerveződni. Úgy is nevezték, a “Világ-ház”

A Világ-ház lakói sokat zsörtölődtek egymással, ritka volt a jószomszédi viszony - de hát a testvérek már csak ilyenek. Egy nap hatalmas perpatvar tört ki az elsőn, az egyik lakó azt állította magáról, hogy ő rokonabb rokon, felsőbb rendű, már a születésénél fogva és az ő nagyságának nem elég a rendelkezésére álló élettér. El akarta venni a szomszédok lakását. Volt, aki csatlakozott hozzá, elsősorban azért, mert ő is akart új lakásokat lekeríteni magának és volt, aki a megtámadott rokon védelmére kelt. Hat évig tartott a nagy csetepaté, aminek a végén megállapodtak, hogy innentől létrehozzák a Rokonok Közösgyűlését és ott beszélik meg az ilyen ügyeket. A megtámadott rokonnak pedig adtak egy lakást a negyediken egy másik rokon lakásának a felét elkobozva. Máig megy a vita, hogy kinek is van igaza.

De ezekért bele se kezdenék a Világ-ház meséjébe, hanem az utóbbi években megint furcsa dolgok történnek:


MI KERÜL A KOSARUNKBA?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.03.09.


2017. március 9. A legfrissebb adat szerint négy éve nem látott szintre ugrott 2017 februárjában az infláció. Az átlagos drágulást viszont nemcsak az egyedi áralakulás, hanem a fogyasztói kosár összetétele is alakítja. Érdekes arányokra bukkantunk ezzel kapcsolatban.

A hivatalos statisztika szerint a fogyasztói árak 2,9 százalékkal nőttek (a nyugdíjasok 2,5 százalékos drágulással szembesülhettek a KSH szerint) az idén februárban 2016 februárjához képest. Négy éve nem láttunk ilyen drágulást. Érdekesség, hogy a fogyasztói árak szinte pontosan ugyanennyire 2009 februárjában nőttek...

A mellékelt táblázatban látszik, hogy az áremelkedést elsősorban mely termékcsoportok fűtötték. Ebből éppen kicsúszott a televízió előfizetés a maga 5,6 százalékos drágulásával. Öt százaléknál nagyobb mértékben emelkedett egy év alatt a felvágott, a kolbász, a tea, a dísznövény és a tűzifa ára.

A hivatalosan közzétett inflációs adatot jelentősen befolyásolja a fogyasztói kosár összetétele. A kosár azt mutatja, hogy a lakosság költésében a különböző kategóriák mennyisége milyen arányban szerepel. Maguk a statisztikusok is elismerik, hogy bár a különböző térségekben eltérő a háztartások fogyasztási szerkezete, a felmérések nem elég részletesek ahhoz, hogy a termékek súlyát minden térségben reprezentatív módon meg tudják határozni. Most megnéztük, hogy az utóbbi években hogyan változtak a súlyok...

HA KIZSÁKMÁNYOLÁSRÓL VAN SZÓ, ANDY VAJNA KEDVÉÉRT A GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNYT IS SZEMBEKÖPIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.03.09.


2010 óta, de legkésőbb az Alaptörvény első meggyalázása óta tudjuk, hogy a Fidesz a törvények felett állónak képzeli magát. Példák sora bizonyítja (Lex Ez, Lex Amaz), hogy számukra a törvény betűje kiradírozható, átírható, semmissé tehető – ha érdekük úgy szolgálja. De hogy a gyermekvédelmi törvényt csak és kizárólag azért módosítsák, hogy Andy Vajna egyik új szuperprodukciójában a neki tetsző módon dolgoztathassanak gyerekeket? Ez tényleg a legalja.

Kezdjük azzal, hogy a gyermekvédelmi törvény nem dísznek van. A benne foglaltak a védtelen, kiszolgáltatott, önmagukról gondoskodni nem tudó kiskorúak megóvására születtek meg. Kivetnivalót persze lehet a sorok közt találni, de elsősorban tényleg arra szolgál, hogy védjen.

Játékszere legyen egy törvény azoknak, akik mást sem tesznek, mint közpénzből híznak? Láttunk már ilyet, nem egyet. Ez viszont valami új, valami zsigerileg gyomorforgató: azzal foglalkozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy a gyermekek védelméről szóló törvény módosítását suttyomban, alattomban átírja, üzleti érdekek mentén. Tényleg, mégis mit képzeltek ti magatokról?

A lényeg viszonylag egyszerű: márciusban lesz egy filmforgatás, aminek érdekei (vagyis hát Andy Vajna filmügyi biztosnak és Havas Ágnesnek, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetőjének az érdekei) úgy kívánják, hogy addigra engedélyezve legyen a kiskorúak éjszakai munkavégzése filmforgatáskor. Ez annyit jelent, hogy a gyerekeknek este 10 és reggel 6 között is kell dolgozniuk, ha a film elkészültéhez erre van szükség (eddig ez szigorúan tilos volt – talán nem véletlenül…). Szerencsére egyelőre ebben a kérdésben még nincs megoldás, ugyanis ez nem csak az Emmi, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium asztala is (mint akik a fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályokra felügyelnek). De hát ne legyenek kétségeink: ha Andy Vajna akar valamit, akkor abból lesz is valami. Függetlenül attól, hogy a gyerekek érdekei mit kívánnak...

OLVASÓI LEVÉL: KÖNNYBE LÁBAD AZ EMBER SZEME

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.03.09.


Kedves Olvasó! Kivételesen megengedem magamnak, hogy az alábbi levél elé egy rövid kommentárt fűzzek. Aki rendszeresen követ minket, és nem csak alkalomadtán néz be ide leszedni rólunk a szenteltvizet, az pontosan tudja, hogy a vitriolos, minősíthetetlen, alpári és fúújjj beszólásaink mellett mindig megpróbáltunk – szerény lehetőségeinkhez mérten – jó ügyek mellé odaállni. Nem azért, mert ettől mi jobbak leszünk, hanem mert ez alapvetés. Erkölcsi parancsnak is nevezhetném, ha nem lenne annyira patetikus.

A jó ügyek számunkra azt jelentik, hogy ha néhány rendkívül nehéz helyzetben lévő embertársunk számára sikerül az abszolút nihilt, reménytelenséget és nyomorúságot legalább elviselhetővé tenni azáltal, hogy a történetüknek nyilvánosságot biztosítunk, az már önmagában több, mintha olvasatlanul kukába dobnánk az elkeseredés leveleit.

Nem váltjuk meg a világot, nem mi váltjuk meg a világot, nem fogjuk megdönteni a megdönthetetlennek látszó rendszereket, nem adunk 53 oldalas útmutatást ahhoz, hogyan kell jobb belátásra térni a tévhitekből és polgári öntudatra ébredni, de olyan ügyek mellé mindig odaállunk, amelyeket fontosnak ítélünk. Amelyekről általában messzire ordít, hogy a gondoskodó magyar állam számára hátrányos helyzetű, segítségre szoruló polgárai nem sokat érnek.

Az alábbiakban egy történet végére érkeztünk, amelynek főszereplője a 23 éves, oxigénhiányosan született István, akit súlyos és nyilvánvaló betegsége ellenére kvázi gyógyultnak nyilvánított a magyar egészségügyi rendszer. Édesapja keresett meg minket a vérlázító történettel, szakmai-erkölcsi-anyagi segítséget, támogatást kérve tőletek azért, hogy szembe tudjon nézni az igazságtalansággal. Gyakorlatilag az ő köszönőlevele következik, amely előtt mi is szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik összefogtak és emberséget mutattak az embertelenségben:

EX OPERE OPERANTIS


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.09.


Mi a szentségtörés? Ennek megválaszolásához tudnunk kellene, mi a szentség.

Ha nem bánják, én most inkább lemondanék arról, hogy részletes tanulmányt írjak egy förtelmes fogalomról, bár úgy volna rendes - illik ismerni azt, amit förtelmesnek tartunk.
Fogadjanak el egy kurta definíciót, aztán ha nem elégedettek vele, nézzenek utána alaposabban (ne az interneten): a szentség az a holmi, aminek felmutatásával a szertartást végző az isteni kegyelmet közvetíti. A szentség a szent képzett alakja. Ezt a fogalmat sem szeretem jobban, sőt. Ez rosszabb, mert a szentség első pillantásra is felismerhetően komolytalan hókuszpókuszok halmaza, de a szentről az emberiségnek (nemcsak a kereszténységnek) az érinthetetlenség jut eszébe, és komolyan is gondolja. A szent a sacer-sanctus magyar megfelelője, azaz elkülönülést jelent, elhatárolódást, különbözőséget a közönségestől. Ezzel önmagában nem lehet bajunk, ilyennek kell lennie, ez jó is lehetne. Persze nem szentnek nyilvánított emberek formájában, de ezt most megint hagyjuk. A baj az, hogy a szent elkülönültsége nem minőség, nem esztétikai fogalom, hanem kriminológiai - ne nyúlj hozzá, mert meghalsz.

A könyv szentség, mondtam a minap Lillának, a hamarosan négyéves unokámnak, és megmutattam neki, hogyan kell bánni a könyvvel. Nem lehet túl korán kezdeni, a fiaim már kétéves korukban is lapoztak és nem gyűrtek. A könyv szentség - nekem ilyenformán. Másnak meg úgy, hogy a páratlan oldalra teszi a kávéscsészéjét, nehogy becsukódjon a könyv, amíg ő harap a lekváros kenyeréből, mert egy pillanatra sem bírja abbahagyni az olvasást. Aztán mikor harapott, aláhúzza a neki fontos mondatot. Ha vérmes személyiség, esetleg piros ácsceruzával. Neki nem szentség a könyv? Dehogynem. Legalább annyira, mint nekem.
Akkor? Mi a szentségtörés? Az ex opere operato elve (a cselekedetből következően) alapján mindegy, ki közvetít, a szentség szent marad, mert az mindig változatlan, azaz érinthetetlen. (A protestánsok észvesztően nagy találmánya, az ex opere operantis tipikus esete a cumtrucc protestálásnak - mondunk valami mást, csak hogy mást mondjunk, a lényeg persze nem változik: ők azt mondják, igenis számít a közvetítő személye /a tevő tevékenységéből következően/, na persze maga a szentség változatlan, mert az változtathatatlan. Azaz katolikus vagy protestáns, ugyanazt mutatja be ugyanúgy.)
Szoktam javasolni színházrendezőknek, hogy ha saját mondanivalójuk van, írjanak színdarabot, de ne a mások művének meggyalázásával dödögjék ki a maguk szánalmas és erőszakos közhelyeit...

HOGYAN ADJUNK TAO-TÁMOGATÁST?

ALAPBLOG
Szerző: NAPI FÉNY
2017.03.09.


Jelentős korszakát éljük a társasági adóból adható támogatásoknak, azonban ezek szabályozása rendkívül összetett. Sok a kivételes eset, a külön-külön csak egy-egy támogatási ágról készült tájékoztató, és az adótörvényektől megszokott végtelen jogi szakszöveg. Tehát, íme hiánypótlásként az extra rövid összefoglaló (szigorúan nem használva a jogilag helytálló 10 szavas megnevezéseit egy-egy adónemnek vagy támogatási célnak).

Miképpen döntsük el, milyen módon és kinek adunk támogatást, ha az anyagiak is számítanak a mérlegelésünkben? Ez egy ritka kérdés, hiszen szinte mindenki annak ad támogatást, akit szeret vagy egyáltalán ismer. Pedig három célból és kétféle támogatási formából választhatunk. Előadó-művészet, film, látványcsapatsport. Valamint közvetlenül utalt támogatás (kötelező „kiegészítő támogatással”) vagy a NAV-hoz beutalt adóból történő rendelkezés.

És akkor következzék a mai bejegyzés lényege! Vagyis, hogy melyik mekkora nyereséget hoz (megspórolt adó vagy adójóváírás formájában) a támogatási összegre vetítve:
  1. Közvetlenül utalt előadó-művészet, film vagy sport: 2,25%,
  2. NAV-on keresztül nyújtott sport: 6,4969%,
  3. NAV-on keresztül nyújtott előadó-művészet és film: 7,5%.
Ha ezek mind egyszerűen államilag garantált, azonos tulajdonságú befektetések lennének, akkor könnyű dolgunk lenne, hogy a 3. pontot válasszuk magunknak. A döntés azonban ennél összetettebb. Ugyanis, az 1. pont szerint átutalt támogatásunk adókedvezménynek számít, tehát lecsökkenti a fizetendő adónkat, és egyben a jövő évi adóelőlegünket is. Amennyiben olyan cég számára hozunk döntést, amelynek jövőre jóval kisebb nyeresége várható, mint idén, vagy nagyon fontos a likviditása, akkor kézenfekvő az 1. megoldást választanunk. Ugyanakkor a 2. megoldás esetén a támogatásunk egy részére szponzori szerződést köthetünk, tehát reklámfelületet kapunk érte sporteseményeken. Ez is egy további haszon. Mérlegeljünk hát mindezek alapján!

BUDAPESTIEK A LEGVAGYONOSABBAK, ÁM A SZLOVÁKOKNAK MÁR JOBBAN MEGY - VAGYONI KÖRKÉP


TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.03.09.


Nemrégiben jelent meg egy KSH-jelentés, amely minden eddiginél pontosabb képed ad, hogy mennyi és milyen vagyonnal rendelkeznek a magyarok. Szerencsére a kutatást más EU-s országokban is lefolytatták, így a kapott eredményeket több tagállammal is összehasonlíthatjuk. A számok azt mutatják, hogy a budapestiek rendelkeznek a legtöbb vagyonnal, ugyanakkor egy átlag szlovák háztartás nagyjából 30 százalékkal gazdagabb a magyarnál.

Itthon Budapest a király


Azt már régóta tudjuk, hogy rendszerváltozás óta képtelen a magyar gazdaság tartósan jól produkálni, miközben a környező országok gazdasági növekedése általában meghaladta a miénket. Azt azonban, hogy ez miként van hatással ezen országok lakóinak az életére, arról már kevesebbet tudtunk.

A 2014-ben készült felmérésben összesen 14 ezer magyar háztartás vett részt. A kérdőív reáleszközökre vonatkozó része a háztartás által tulajdonolt ingatlanokat, járműveket, értéktárgyakat és vállalkozásokat vette számban. A kutatásból kiderül, hogy Közép-Magyarországon átlagosan 22 millió forint, míg Budapesten 27 millió forintnyi vagyonnal rendelkeznek az emberek, míg a legszegényebb Észak-Alföldön mindössze 10,5 millióval. A háztartások által birtokolt reáleszközök értének a háromnegyedét maga a lakóingatlan tette ki. A társadalom vagyon szerinti alsó ötödének jellemzően nincs saját ingatlanja...

MAGYARORSZÁG FITYISZT MUTAT AZ EURÓPAI UNIÓNAK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.03.09.


A Libération című, baloldali liberális szellemiségű francia lap úgy fogalmaz, hogy Magyarország "fityiszt mutat az Európai Uniónak".

A Libération emlékeztet arra, hogy 2013-ban az EU, a ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Emberi Jogok Európai Bírósága nyomására Orbán Viktor még lemondott a menedékkérők elzárásáról, most mégis ezt választotta. A lap megjegyzi: miután 2015-ben 400 ezer menekült haladt át az országon, jelenleg naponta alig tíz embert fogadnak a határ menti tranzitzónában. Az új szabályozás folytán a menedékkérők határozatlan időre szögesdróttal körbevett konténerekbe, szabadtéri börtönökbe kerülnek – írja a párizsi lap, és megállapítja: a törvény célja, hogy a lehető legtöbb kérelmezőtől tagadják meg a menekültjogot.

A nemzetközi médiában nagy hullámokat vert az Országgyűlés keddi törvénymódosítása, amelynek alapján szigorítják a menedékkérőkkel szembeni hatósági fellépést, és lehetővé teszik, hogy mindenkit, még a fiatalkorúakat is őrizetben tartsanak a szerb határnál, a menedékkérelem elbírálásáig. A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója írásában megállapítja: maga a magyar szabályozás egyfelől nem ideális válasz a menekültkérdésre, de jogszerű, mert európai válasz nincs. Viszont egyáltalán nem jogszerű az a gyakorlat, amit Magyarország szemére vetnek, nevezetesen a határsértők bántalmazása. A magyar kormány ezt vitatja, de nem járul hozzá ahhoz, hogy független vizsgálattal tisztázzák a helyzetet, az az állítás pedig, miszerint a vizsgálatra nincs is lehetőség, mert a hivatalos jegyzőkönyvekben nincs szó bántalmazásokról, cinikus, és azt a gyanút erősíti, hogy semmiképpen nem véletlen túlkapásokról van szó.

A hamburgi Die Welt kommentárja szerint Angela Merkel politikája és néhány kijelentése átgondolatlan volt, de erről nem szívesen beszél a kancellár és pártja, különben be kellene ismerniük, hogy Orbán Viktor, "a budapesti Mefisztó" valójában "nem a pokol fejedelme" volt, amikor lezárta a magyar határt, és ezzel végeredményben a balkáni migrációs útvonalat is. Név nélkül, nem nyilvánosan nyilatkozva a német kormánypártok csaknem valamennyi politikusa elismeri, hogy ésszerű döntés volt a magyar miniszterelnök részéről Közép-Európa kapujának lezárása – írja a hamburgi lap. "Lehet, hogy a magyarok egyszerűen őszintébbek, mint a német kormány?" - vetette fel a szerző, hozzátéve: Budapest elég nyitott ahhoz, hogy elvégezze mindazt, amit egyes megfigyelők „piszkos munkának” neveznek...

IGAZGYÖNGY HÍRLEVÉL - A SZUNO SZOCIÁLIS WEBSHOPRÓL

IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY
Szerző: Igazgyöngy
2017.03.09.Köszönjük, hogy 2016-ban minket választottak és várjuk Önöket 2017-ben is!


A Szuno 2016-ban nagyon szép eredménnyel zárt, minden eddiginél nagyobb volt a forgalmunk, sok új termékkel tudtunk jelentkezni, és kampánytermékeink is nagy tetszést arattak. … 2017-ben is folyamatosan megújuló árukészletünkkel várunk minden kedves érdeklődőt, vásárlót a Szuno web shopjában.

Budapesti lehetőségeink

Több alkalommal van lehetőségünk különféle kiállításokra eljuttatni szunos termékeinket, legutóbb a Bábszínházban mutathattunk ízelítőt kínálatunkból, a kiállítás még látható.
Termékeink Budapesten is megvásárolhatók, köszönhetően a Kabinet Galériának, ahova rendszeresen küldünk fel portékáinkból. Nagyon jó, hogy kapcsolatban lehetünk velük, termékeink teljes kínálatát tudjuk így Budapesten is árusítani, és köszönet azért is, hogy nagyon sok rendezvényre ők települnek ki a mi portékáinkkal is.

A Kabinet Galéria (1085 Budapest, Kőfaragó u. 15.,
https://www.facebook.com/kabinetgaleria) a szép termékek boltja, ahol hátrányos helyzetű emberek által készített alkotásokat, termékeket állítanak ki, melyeket meg is lehet vásárolni.
Nyitva tartás: h-p: 12-18 óra
Telefon: 06/20-251-50-99

Az Igazgyöngy Alapítvány, a Down Alapítvány, a Szigony Útitárs Alapítvány, a Kockacsoki és a Lámpás 92’ Alapítvány ügyfelei által készített termékek találhatók meg nálunk. Közvetlen a kapcsolatunk a készítőkkel, ismerjük a szervezeteknél folyó szakmai munkát, a tárgyak történetét, így sokkal személyesebbé tudjuk tenni a vásárlást.

Célunk a tárgyak és alkotóik ismertebbé tétele, művészetük propagálása, a kiállítók támogatása. A helyszín nem véletlenül Józsefváros, ezzel is jelezni kívántuk, létezik átjárhatóság a nyomor és paloták negyede között.

Olyan szervezetekkel működünk együtt, melyek minőségi termékeket állítanak elő, szakmai munkájuk példamutató, valamint ahol a termékek elkészítésében részt vevők jövedelme függ az értékesített mennyiségtől. Másképp fogalmazva, aki nálunk vásárol, közvetlenül segíti a készítőket.

A galéria „első megjelenésnek” lehetőséget biztosító helyszín is, ahol havonta változó kiállítás (például Üvegváros-Rácz Katinka, Színes világ-Strbik Ágnes) tekinthető meg, illetve kisebb rendezvények (például könyvbemutatók, beszélgetések) is megrendezésre kerülnek.
A működtető „RÉS” Alapítvány és a koordinációt segítő Alapítvány a Társadalmi Felelősségvállalásért közhasznú szervezet célja a tárgyak és alkotóik ismertebbé tétele, művészetük propagálása, a kiállítók támogatása...

Ismét nagyon sok új terméket töltöttünk és töltünk fel a web shopra, festett telefontartókat, új neszesszereket, noteszeket… Folyamatosan készülnek új termékek, érdemes megnézni őket.
Hetente kerülnek be a készítőktől a legújabb darabok, melyek nagyon hamar felkerülnek honlapunkra... Érdemes újra meg újra benézni hozzánk.
Keressenek bennünket a húsvéti ajándékozás, a családik ünnepek alkalmával. Továbbra is várjuk az egyedi megrendeléseket.

http://shop.igazgyongy-alapitvany.hu/papir_termekek/notesz
http://shop.igazgyongy-alapitvany.hu/textil_termekek/kiegeszitok

NEKÜNK NE SZÓLJÁL BE, MERT KICSINÁLUNK TÉGED IS, MEG A CSALÁDODAT IS

444.HU
Szerző: Sarkadi Zsolt
2017.03.08.


Szerda reggel megjelent egy cikk a kormányzati propagandamédia origóján, azaz Origón arról, hogy Hajnal Miklós, a Momentum korábbi vezetőségi tagja nem valami jó ember.

Az Origo arra alapozza a mondandóját, hogy Hajnal korábban egy társával alapított egy céget, amibe a Traction Labs Zrt. befektetett 12 millió forintot, de a dologból nem lett semmi. Az Origót nem érdekelték az olyan apróságok, hogy a Traction Labs igazából csak 9,3 millió forintot fektetett be, és Hajnalékkal semmilyen vitájuk nincs, nemhogy pénzügyi követelésük a cégalapítók felé.

Az Origo cikkében azonban nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy megmutatja: a kormányzati médiagépezet tényleg soha nem látott mélységekbe süllyedt.

A fideszes lejáratógépezet ugyanis eddig csak a politikai ellenfelek múltjában turkált. 2014 végén még azzal váltottak ki komoly felháborodást, hogy megírták Várady Zsolt iwiw-alapítóról, hogy 2003-ban találtak nála 0,19 gramm marihuánát. Mindezt azért, mert Várady éppen 2014-ben kormányellenes tüntetéseket szólalt fel. Gulyás Balázsról, aki szintén kormányellenes tüntetéseket szervezett 2014-ben, az akkor még kormányközeli HírTV derítette ki, hogy másfél évvel korábban balesetet okozott, mert nem tartott be egy elsőbbségadási szabályt...

NŐNEK LENNI JÓ

SZTÁRKLIKK - LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.03.09.


Nemcsak Nőnapon szeretek nőnek lenni. Szerintem nőnek lenni jó. Lehet, hogy férfinak is, de azt még nem próbáltam.

Nőnek lenni egy csomó plusz öröm, a kismamaságtól a nagymamaságig. És egy csomó jó játék: a tükör előtt tollászkodás, a férfiak butaságainak 5 éves korunktól 100 évesig tartó vihogós kibeszélése, a magas sarkú cipő kopogása (az unokák, ha valamiért nagyon várnak, ma is arra fülelnek: hallják-e a "kopogós cipőmet"), a kenceficék, a színes ruhák, míg szegény férfiak egy életet töltenek el három-négy szín rabságába zárva, előbb a farmer-póló, később az ing-nyakkendő dögunalmas egyenruhájában.

És még kopaszodnak is. Ha pedig van hajuk, titkolniuk kell, ha festik. És soha nem kapnak virágot, legfeljebb egy üveg italt vagy zoknit. És nem nekik szól az Anyák napi műsor az oviban, és piros szívet se rajzol nekik a gyerek, csak autót. Szóval: nem cserélnék.

Más kérdés, hogy épp a Nőnapon hallottam: pl. a vezető beosztású magyar férfiak fizetése 35%-kal magasabb az ugyanolyan beosztásban dolgozó nőkénél.

Az Unióban nálunk a legnagyobb a különbség. Kéretik legalább a Nőnapon emlékezni: egy bizonyos Olympe de Gouges a francia forradalom idején az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata mintájára megírta a Női és Állampolgárnői Jogok Nyilatkozatát...

NÉPLÉLEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger
2017.03.09.


Ez a poszt egy érdekes témáról fog szólni. Az a bajom, hogy nem tudom, minek nevezzem, amiről írni fogok. Először a nemzettudat szóra gondoltam, de ezt sok ember félreértelmezi, és elviszi politikai vonalra. A néplélek sem igazán jó szó, de közelít legalább. 

Arról akarok írni, hogy az általam megismert nemzetek fiainak milyen a gondolkodásmódja, a hazájukhoz való viszonya, és hogy ez mennyiben különbözik tőlünk, magyaroktól.

Az Ír-szindróma

Először az általam csak „Ír-szindrómának” nevezett jelenségről írnék. Állítólag hatvanmillió ír él a világban, de ebből csak 4,6 millió az anyaországban. A többi büszkén vallja írnek magát és büszkén őrzi ír identitását.

Jaaa, hogy hazaköltözni... Na azt nem. TÁVOLRÓL imádják, szeretik Írországot, de haza nem mennének, ha ütnék őket se. Sokáig dolgoztam együtt Garry-vel, aki jó írnek megfelelően mélységesen utálta az angolokat, de ő 30 éve Londonban él.

Megszületett az unokája és a gratuláció után megkérdeztem, mi a neve. Elborult az arca és szomorúan mondott valami nevet, majd hozzátette, nem ír név. Itt él 30 éve, a lánya itt született, a veje angol, és sérelmezi, hogy a gyereknek nem ír neve van.

Angliában van a világ egyik legnagyobb munkagép-gyártó vállalata, a JCB. Mégis meglepően kevés JCB-markoló van az építkezéseken. Én az öt év alatt talán hárommal dolgoztam. Nem értettem, hogy miért, aztán megtudtam, hogy a nagy építőipari cégek 90%-a ír cég. Aha. Cserébe a fővállalkozó cégek angolok és ott tesznek keresztbe az alvállalkozó íreknek, ahol tudnak.

Egyébként én a munkaterületen nem tudtam különbséget tenni ír és angol között. Az angol hozzáállás is érdekes. Ha felmerül egy probléma, amit a tervtől eltérően könnyebben meg lehet oldani, akkor is az van, hogy szuronyt szegezz és előre, ahogy le van írva, tűzön-vízen keresztül.

A közhiedelemmel ellentétben az építőiparban keményen dolgozó angolokkal és írekkel találkoztam. Azt is az előnyükre kell írnom, hogy minden hibán hamar túllépnek és sohasem hivatkoznak elmúlt dolgokra.

Óriási különbség ez a magyar mentalitással szemben. A magyar beskatulyáz, az angol bizalmat ad. Mondok egy példát. Ha Magyarországon például gyilkossággal vádolnak valakit, az a közösség, aki ismeri, akkor is gyilkosnak bélyegzi haláláig, ha felmentik és kiderül, köze sem volt bűncselekményhez.
 

Az angol az ugyanúgy tekint rá, mint bármelyik másik ártatlan emberre. Felmentették, akkor ártatlan. Ennyi. ..

BAZINGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.09.Én annak idején olyannyira törvénytisztelő és rendszerető állampolgár voltam, hogy a szombathelyi strandon a füvön ücsörögve, kis, apró hamutartóba raktam örökös dohányzásom melléktermékeit, a csikkeket. Törvények most is vannak, ám nem mindenki tartja magát hozzájuk, legfőképp, akik azokat alkotják a maguk örömére.

A strandon ücsörögve, törvényt betartva, miközben olyan barna lettem, mint egy ma született medve, soha eszembe sem jutott, hová is jutunk röpke évtized alatt. Voltaképp az egész addig ismert világ kiment a seggem alól, és így ülök most, bámulva és bambulva, hogy mi folyik itt. Amikor még együtt futballoztunk, Orbán Viktor szimpatikus fiatalembernek tűnt, és mindez odaveszett.

A pénz, az meghatározó dolog az ember életében, megléte, illetve hiánya dönti el, mivel tömjük meg gyomrunkat csupán azért, hogy az élet folyását fönntartsuk. Játszik ebben a meccsben a coopos parizer, beleájulva a költekezésbe viszont kolbász is, sőt, kakaóscsiga kakaóval kombinálva, hogy nem rohad szét a pejslim a hívatlan gyönyörökbe.

Üdítő, kokárda, rózsafüzér, zsebhamuzó, pénzcsipesz, buborékfújó, faliórák. Ezzel a kínálattal csábítja a vásárlókat egy bolt, és, ha jobban belegondolunk, ezek összessége elég is arra, hogy abszolváljuk azt a feladatot, amit amúgy életnek neveznek. A szellem és a test minden vágya és igénye benne foglaltatik a krétával srejbolt csalogatóban, én mégis inkább azon vagyok, hogy bazinga, amely szó Sheldon felfogásában azt jelenti, hogy vicc ez az egész...

SOHA NEM TALÁLNÁD KI, HOGY KI VETT TOKAJBAN LUXUSSZÁLLODÁT!

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.09. 


Egyetemet épít a ZÁÉV; most a diszkontláncokat rendszabályozná meg a kormány; titokban vásárolt cégeket az állam.

Ezekről ne maradj le!

12 milliárdért építi a ZÁÉV a Pallas Athéné Egyetem új campusát (Átlátszó)

Lázárék durván beleszállnának a diszkontláncokba (Index)

Titkos cégvásárlásokról döntött az állam (Napi.hu)

Ha van 3 perced:


12 milliárdért építi a ZÁÉV a Pallas Athéné Egyetem új campusát
A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. február végén közölte az MTI-vel, hogy 11,9 milliárd forintos ajánlattal a ZÁÉV Zrt. nyerte a Pallas Athéné Egyetem Kecskeméten felépülő új campusának oktatási épületére kiírt közbeszerzést. Az MNB-alapítványok cége eredetileg 10,3 milliárd forintra becsülte a beruházás értékét. (Átlátszó)

Lázárék durván beleszállnának a diszkontláncokba

Az élelmiszerbotrányra hivatkozva újabb, a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok szívatására kitalált javaslatcsomagot nyújtott be a kormánynak Lázár János és Varga Mihály. Megszereztük az előterjesztést, amely szerint többek között évi 20 milliárd forintot szednének be az áruházaktól a parkolásért, kötelezően felvetetnének embereket a boltokba, durván beszabályoznák, hogy mennyi pénzt költhetnek reklámra a cégek és megsarcolnák az áruházak ingyenes buszjáratait is. (Index)

Titkos cégvásárlásokról döntött az állam
Több milliárd forintot költött el 2015-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. titkos vállalat-felvásárlásokra, jeligés projektekre, soha nem halott állami cégek adósságainak rendezésre – többek közt ez derül ki az átláthatóságot elvileg szolgáló parlamenti jelentésből. Tavalyelőtt 64 milliárd forint ment el az állami cégek támogatásra, tőkeemelésekre – ebből több milliárdról az sem tudható, hogy pontosan mire költötték, de az sem, hogy a pénz milyen kezekbe került. Fedőnevek az országgyűlési beszámolóban. (Napi.hu)

A multiknak adózunk, és erre a gatyánk is rámegy
A jelenlegi magyar adórendszer úgy van kialakítva, hogy az a gazdagoknak nagyon kedvez, míg a szegényeknek árt – hangzott el egy beszélgetésen, amelynek témája az adóigazságosság és az adópolitika volt. Elhangzott az is, hogy Magyarországon 8 millió embernek nincs megtakarítása, 4 millióan a létminimum környékén éltek az elmúlt években, és a magyar állam a második legtöbb pénzt költi saját magára Európában. (24.hu)

Ha van még két perced:

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia. (Index)

Újabb ügyben indult nyomozás Simonka György ellen, ezúttal egy sajtókapcsolatok javításához kapcsolódó tender miatt, amelyről korábban az Átlátszó is beszámolt. (MNO, Átlátszó)

Rendőr árulhatott drogot a Győr-Moson-Sopron megyei Téten
egy buliban; egy razzia során tartóztatták le. (Kisalföld)

Dirk Gerkens nem érti
, mi a baj a Tényekkel, és továbbra is kiáll a TV2 hírműsora mellett. (Index)

A frissen átadott úszóaréna mellé építenek egy mobilmedencét,
hogy legyen hol úszniuk a gyerekeknek. (444)

Parragh Bianka, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnökének felesége lehet az MNB Monetáris Tanácsának új tagja. (Portfolio)

Paks II.: az Európai Bizottságnak nem feladata,
hogy amiatt nézzen a körmére egy beruházásnak, mert veszteséges és rengeteg közpénzbe kerül. (Eurológus)

SZIJJÁRTÓ: MAGYARORSZÁG NEM FALÓ ÉS NEM AKADÁLYOZZA MEG A SZANKCIÓK MEGHOSSZABBÍTÁSÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.09.


Bloomberg

A rendkívül szigorú ausztrál bevándorlás-politikának megvan az első európai követője: Orbán Viktor, miután az Országgyűlés nagy többséggel megszavazta, hogy az eljárás egész időtartamára zárják be a menedékkérőket. Magyarország persze sosem volt túl vendégszerető a menekültválság során, de az mégiscsak törvénytelen az EU-ban, hogy minden kérelmezőt automatikusan, meghatározatlan időre rács mögé dugjanak. Van rá lehetőség, de a gyakorlat az, hogy előtte kimerítik az összes többi eszközt. Az alapgondolat az, hogy ne okozzanak további lelki sérüléseket olyanoknak, akik a háború elől menekültek el. Hivatalosan a magyarok a terrorveszélyre és a fokozott kockázatokra hivatkoznak, csak éppen a tények nem támasztják alá az állítást. Viszont Orbánnak (és a Jobbiknak) bőségesen van politikai oka a szigorításhoz, miután felsült a népszavazással.

A politikus, a maga által választott illiberális úttal, évekig kitaszítottnak számított az unióban. Ám a hasonszőrű lengyel párt győzelmével megnyílt számára a lehetőség, hogy a nyugati liberális elittel elégedetlen keleti csoport élére álljon. Ehhez a bevándorlás szolgáltatta a megfelelő alapot. Megvárta, amíg Brüsszel rábólintott Paksra, és csak utána hozakodott elő az új menedéktörvénnyel. Ugyanis az EU fél a kelet-nyugati megosztottság elmélyülésétől, ezért várhatóan nem lép közbe. Viszont a nyugat nem fogja követni Orbán példáját. Arrafelé a migránsellenes érzelmek még nem írták felül az alapvető értékeket. Így azután arra lehet számítani, hogy a magyar provokáció csak tovább erősíti a nyugatiak elszántságát a többsebességes Európa megvalósítására. A keleti, nacionalista kormányok kimaradnak a belső körből, de a módszer elegáns, mert a többiek nem vitatkoznak velük szakpolitikai kérdésekről.

FAZ


Az Európa Tanács és a Bizottság is kétli, hogy a magyar menedéktörvény megszigorítása összhangban áll az emberi jogokkal. Nils Muiznieks, az ET illetékes biztosa kijelentette, hogy egyértelműen megsértené a vonatkozó nemzetközi megállapodást, ha Magyarországon valóban bezárnának minden menedékkérőt. Az unió végrehajtó szerve már megvitatta a magyar jogszabályt és úgy döntött, hogy Budapestre küldi az emberi jogok ügyében illetékes biztost. A testület azonban csak azután kívánja jogi szempontból értékelni a jogszabályt, ha Avramopulosz előbb beszámol, mit hallott a magyar kormánytól. Előzőleg már bírálta a magyar döntést az UNHCR, valamint a német fejlesztési miniszter, továbbá a Merkel-kabinet menekültügyi megbízottja is.

A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy az Orbán-kormány egyelőre elnapolja a civil szervezetek elleni fellépést, tehát hogy az NGO-knak közzé kellene tenniük a külföldről kapott anyagi segítséget, valamint vezetőik fizetésének összegét és vagyonbevallását is. A hatalom állítólag meg akarja várni a nemzeti konzultáció eredményét. Orbán a múlt hónap végén indított támadást a civilek ellen, külön is néven nevezve Soros Györgyöt. Itt lépnek be megint csak a képbe a migránsok, merthogy azokat a miniszterelnök szerint az üzletember által támogatott csoportok bujtogatják, mármint hogy törvénysértő módon jöjjenek Magyarországra. Az érintetteket jelenleg a hangvétel sokkal jobban izgatja, mint az egyelőre nem nyilvános törvényjavaslat. Goran Buldioski, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés európai igazgatója azt mondja, őket igencsak aggasztja, hogy kampány indult a civilek ellen, és hogy a hatalom különbséget tesz jó és rossz civil társadalom között. Mint mondta, bizonyosan túlzás és tartós károkkal jár, hogy őket teszik felelőssé a magyar és az uniós gondokért...