2018. augusztus 30., csütörtök

AZT TESZIK A MENEKÜLTEKKEL, MINT HITLER A ZSIDÓKKAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.30.


Orbán ugyanazt a szerepet osztotta a menekültekre, mint Hitler a zsidókra. Ugyanazokat az eszközöket is használja, mint Hitler a végső megoldás előtt. Ha valaki megnézi a hitlerista propagandavideókat, akkor felismeri az ellenségképzésnek ugyanazokat az elemeit. Azzal a különbséggel, hogy Magyarországon nincsenek nagy számban menekültek, ezért nem lehet ellenük fizikai üldözést bevezetni, pedig igény lenne rá.

A megbélyegzés, a démonizálás, a faji és vallási elutasítás, a nemzeti identitás védelme a zsidókkal szemben ugyanazokat a kliséket használta, amelyeket ma Orbán diktatúrája is használ. Ugyanúgy uszítanak, ugyanúgy korbácsolják a gyűlöletet, és ha Magyarországon olyan nagy számban élnének bevándorlók és menekültek, mint Nyugat-Európában, minden bizonnyal pogromok, verések, kirakatbetörések és gyilkolások lennének, állami irányítással.

Erre utaló jelek már voltak, a megrémült falusiak azonnal kapát ragadnak, ha egy idegent látnak, vagy ha fejkendős asszony megy ellőttük. Az elembertelenedés folyamata ugyanúgy végbemegy, és Magyarország ma ugyanúgy halálba küldené a menekülteket, ha lenne hova és lenne kit, mint ahogy a zsidókat is halálba küldte. Sőt, magukat a zsidókat is a halálba küldené, ha tehetné, mert az idegenellenes propaganda a zsidókat teszi felelőssé ezért is.

Olyan náci propaganda, amilyet Orbán folytatott a gigaposztereken Soros György ellen, a harmincas években volt utoljára a náci Németországban. Olyan gyűlöletpropaganda, mint amit Orbán Európában hirdet, a nácizmussal vetekedik. Putyin pedig dörzsöli a kezét, hogy a liberális demokratikus Európa nem tud kikeveredni saját korrupt érdekeiből, és nem tud a náci és fasiszta Orbánnal mit kezdeni. Angela Merkel gyengekezűsége és alkalmatlansága az égbe kiált. Nem elég demokratának lenni, a demokráciát meg is kell tudni védeni.

Ezek a gazemberek fertőzik a világot. Trumpról egyre több amerikai azt mondja, hogy épp olyan, mint Hitler, de a propaganda, a gyűlölet ugyanúgy hat az emberi lélekre, s mérgezi azt, mint a náci Németországban. Aki nem áll ellene a gyűlöletnek, az nem tudja kivonni magát alóla. Ha Trumpot az amerikai jogállam nem kapja el időben, és nem mondatják le, nem válik világossá, hogy egy notórius hazudozó, fasiszta bűnöző, megválaszthatják újra, és a többi elmebeteggel együtt pokollá teszik a világot. Fel kellene ébredni, és ideje lenne világosan beszélni. Nevükön kell nevezni ezeket a fasisztákat és küzdeni kell ellenük.

Az olasz fasiszták már közeljárnak ahhoz, hogy a tengerbe fojtsák a menekülteket. Nincs messze az európai népirtás, ha a fasiszták mindenhol hatalomra jutnak, és Orbán módjára felszámolják a jogállamot. Az állatoknál is rosszabbá teszik az embert.

KÉT ÉVIG IS ELTARTHAT A KÓRHÁZAK ÚJABB ÁTVILÁGÍTÁSA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA

2018.08.30.


A kormány legfőbb célja, hogy késleltesse a betegségek korai jelentkezését – mondta a nagyobb nyilvánosság előtt először megjelenő államtitkár. A kórházi fertőzések adatait a jogerős bírói döntés ellenére nem adják ki.

A kórházi fertőzések adataira a közönségnek a Kúria döntéséig még várni kell, de addig is megint átvizsgálják a kórházak gazdálkodását, és öt egészségügyi programmal hozná jobb kondícióba a lakosságot az egészségügyi kormányzat – egyebek mellett ez derült ki Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár szavaiból. A politikus csütörtökön az Egészségügy 5 Dimenzióban őszindító konferenciáján beszélt először nagyobb nyilvánosság előtt kormányzati, szakmai tervekről. 

A lapunk által is ismertettet öt, az országos intézetek irányítása mellett összeállított egészségjavító programokkal kapcsolatban azt mondta: céljuk, hogy késleltessék a betegségek korai jelentkezését, a kormányzati stratégiával pedig ehhez adnának segítséget. Szerinte a magyarok tovább lehetnének egészségesek, azaz az emberek túl korán, de már súlyos állapotban kerülnek az ellátórendszerbe, olyan betegségekkel, amelyek zöme egészségtudatosabb életmóddal késleltethető vagy akár elkerülhető lenne. A korán diagnosztizált betegségeket könnyebb lenne kezelni. Példaként említette az Észak-karéliai programot, megjegyezve azt is, hogy nekünk is sikerülhet az, ami a finneknek, akik életmódváltást célzó programjaikkal gyakorlatilag tíz év alatt jelentősen csökkentették a magas vérnyomás, a stroke és az infarktus miatti halálozások számát, és ma a legegészségesebbek közé tartoznak. 

A kórházak válságával kapcsolatban megjegyezte: átvilágítják az egyes intézmények gazdálkodását, és megnézik hol, milyen problémák okozzák a feszültségeket. A munkának két év múlva lehetnek olyan eredményei, amelyek nyomán már történhetnek célzott beavatkozások. 

A politikus határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését, a megvalósítására külön szakmai rendelet készül. Ám ezzel együtt is úgy vélte: a kórházi fertőzések adatait – amellyel a jogerős bírósági végzés ellenére is adós a tárca – a Kúria döntéséig továbbra sem adják ki. Magyarázatként hozzátette: sok vád érte a tárcát emiatt, de véleménye szerint ezen adatok formája jelenleg olyan, amely sérthetné az érintett betegek személyiség jogait...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁNNAL SEMMIBEN SEM LEHET EGYETÉRTENI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.29.


Mondhattam volna, hogy semmiben nem lehet egyetérteni a “Fidesszel”, de Fidesz nincs, nem létezik. Ami Fidesznek, egy politikai pártnak látszik, az egyetlen ember, Orbán, és az ő alattvalói, akiknek semmiféle jogaik nincsenek, csak amire esetenként Orbán felhatalmazza őket. Az egykori Fidesz, a politikai párt, megszűnt. Ami a helyén van, az Orbán tulajdona.

Ez azt jelenti, hogy senkinek nem lehet különvéleménye, Orbán nem egy megválasztott vezető, még ha rendeztek is egy ilyen cirkuszt. A “pártnak látszó tárgy” Orbán eszköze a személyes hatalma fenntartására, és a demokrácia hamis látszatának fenntartására. Mert egy demokrácia alapvető része egy kormányzó párt is, amelyen belül szintén demokrácia van. A Fidesz egy sötét diktatúra.

De a demokrácia Orbán szerint meghaladott, hülyék által kitalált dolog, amit szolgai módon átvett Nyugat-Európa. Ezért ezt tartja – tévesen – valamilyen mérőzsinórnak, s az emberek is valamiért értéknek tekintik. Ezért fenn kell tartani annak külső látszatát, nem lehet csak a nyers valóságot mutatni, ami ennek a rendszernek az igazi tartalma és lényege. És akár tetszik, akár nem, én az Amerikai Népszavában 2010-től azt állítom, hogy ez egy fasiszta rendszerváltás. Az alaptörvénytől kezdve hirdetem, hogy ez államcsígy, és az alkotmányos rend megdöntése, a NER diktatúra. Orbánt demokratikus úton leváltani nem lehet. Honnan tudom? Benne van az alaptörvény preambulumában. Mindenki tudhatná, aki tud olvasni. A NER nem most lett diktatúra, az első perctől kezdve az.

Mert ez valójában nyers és közönséges önkény, és nincs, aki megvédené a jogállamot. Az ellenzék is bizonytalan abban, hogy ez érték. Nem látják Amerikában és Olaszországban, sőt Izraelben, hogy egy fasiszta vezető mellett is mekkora érték és egyetlen reménység a jog uralma, a hatalmi ágak szétválasztása, a hatalom kontrollja. Aki ezt felszámolja, nem zseni, hanem gazember, akinek börtönben a helye. Nem pedig a politikai “szószéken”, ahol magát nevezi demokráciának. És senki nem mondja meg, hogy ez az ember elmebeteg.

Mert ettől ez még ugyanolyan egyeduralom, diktatúra. Illiberális, a jogállamot megszüntető jellege miatt fasizmus. Orbán először a családjában szüntette meg az emberi jogokat, majd a pártjában számolta fel az egyéni szabadságot és az egyenlőséget, utána pedig ezt tette az egész országgal. Ahogy Orbán családja nem család, pártja nem párt, Magyarország sem egy ország, hanem egy ember akaratának alárendelt, önállóságát, belső mozgását elveszítő tulajdon, megszállt terület. Csak az lehetséges, amit Orbán akar, mindenki neki alárendelt.

Már csak ezért se lehet semmiben egyetérteni Orbánnal, szemben azzal, amit az orbánista Schmidt Mária fia, az ellenzékinek látszó tárgy, Ungár Péter állít. Mert Ungár sem ember, a szónak politikai értelmében, hanem tárgy. Orbán Viktor tárgya, mint mindannyian, akik az ő uralma alá rendeltettek azzal, hogy az egykori Magyarország, ma Orbánia állampolgárai, az ő alattvalói, emberi mivoltukból megfosztott, lélektelen eszközei legyenek...

MÁR A LAKOSSÁG TÖBB MINT FELE MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST VESZ IGÉNYBE, DE A KORMÁNYNAK FOGALMA SINCS, MENNYIT KÖLTENEK ERRE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B. M.
2018.08.30.


„Tájékoztatom, hogy a magánellátásokról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem gyűjt, és nem kezel adatokat, figyelemmel arra, hogy a magánszolgáltatók által nyújtott ellátások nem tartoznak a közfinanszírozott ellátások körébe" – ezzel utasította el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az érdemi válaszadást. A DK-s Oláh Lajos írásbeli kérdést intézett Kásler Miklós erőforrás-miniszterhez, hogy megtudja:

mennyi pénzt költöttek a magyarok 2016-ban, és 2017-ben magánegészségügyi ellátásra.


Az ellenzéki képviselő nyilván azért érdeklődött a hivatalos kormányzati adatokról, mert a Központi Statisztikai Hivatal adatsorai 2015 óta nem frissültek, azaz az utolsó elérhető információ abból az évből származik. S hogy miért is nem tartja fontosnak a magyar kormány, hogy pontos adatokkal rendelkezzen a családi orvosi kiadásairól? Vélhetően azért, mert
egyre több magyar egyre több pénzt költ el a magánegészségügyben, hiszen az állami betegellátásnak nemcsak a minősége van évek óta zuhanórepülésben, de az ellátáshoz való hozzáférés is folyamatosan korlátozódik.

Eközben az elmúlt öt év rendkívüli változást hozott a magánegészségügyi piacon, újabb és újabb befektetők látnak fantáziát ezen a területen – állítják a szakértők, egy tavalyi konferencián például elhangzott: míg évekkel korábban jellemzően a „lakásrendelők" és a járóbeteg-ellátás területén voltak jelen a magánszolgáltatók, addig mostanra nem egy intézmény vágott bele kórházi ellátás nyújtásba a magánegészségügy piacán.

Adatokkal is világosan alátámasztható, hogy folyamatosan zajlik a betegforgalom átcsatornázódása a magánegészségügyi rendszerbe. Míg 2012-ben csupán a lakosság 37 százaléka, tavaly már 57 százalék vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást – derül ki az Union Biztosító 2017 őszén, 1300 fős, a 25-55 év közötti korosztályt célzó piaci felméréséből...

MI VAGYUNK ORBÁN VIKTORÉRT, VAGY Ő ÉRTÜNK?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.08.30.


A fenti kérdés elég meghökkentőnek tűnik, de mindenképpen meg kell válaszolnunk, mielőtt végleg maga alá temetne bennünket a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Persze, a miniszterelnök segít feloldani a dilemmát azzal, hogy már nem is nagyon tagadja, mi a valódi szándéka ezzel az országgal. Ma már mindegy, ki szavazott rá, illetve ellene az utóbbi választásokon, lényegében minden magyar polgár őérte és szűk baráti köréért dolgozik. Ha valakinek kétségei támadnának, vizsgálja meg, kik kezében vannak azok a cégek, amelyeknél elköltjük a pénzünk legnagyobb részét.

Az április 8-i választás óta annyi hangsúlyeltolódás tapasztalható a kormányzati kommunikációban, hogy már nem kívánják lapos hazugságokkal, csúsztatásokkal leplezni a kormányzópárt valódi szándékait. Egyértelmű, hogy a miniszterelnök szeretné illiberális eszméit kiterjeszteni az egész Európai Unióra, és ha ez netán nem sikerül neki a jövő évi uniós választások után, akkor irány kelet, Magyarország pedig elhagyja azt a közösséget, melybe annyira igyekezett, és amelytől rengeteg pénzt, politikai támogatást, és az Orbán-kormányok előtt elismerést kapott. Ez azonban csak az egyik szelete annak a rendszernek, melynek végső célja, hogy a jelenlegi politikai vezetést lehetőleg soha ne tudják elmozdítani kiváltságos helyzetéből se belső ellenségei, sem külső kritikusai.

Már teljesen egyértelmű, hogy nem Orbán Viktor dolgozik az ország polgáraiért, hanem fordítva történik minden. Orbán azért küld nemzeti konzultáció fedőnév alatt ostoba kérdésekkel teletűzdelt levelet nekünk, hogy aztán azokra hivatkozva hirdesse Brüsszelben illiberális nézeteit. Családja és baráti köre nem csupán a közintézményeket, eredetileg ellenőrző funkcióval rendelkező állami szervezeteket szállta meg, de szinte a teljes vállalkozói szférát is. Ha bojkottálni szeretnénk a Fideszhez közel álló oligarchák cégeit, valószínűleg minden nap meg kéne szegnünk saját szabályainkat, mert bárhol vásárolunk, bármit veszünk, bármilyen szolgáltatásért fizetünk, egészen biztos, hogy olyan cégeknek is juttatunk pénzt, melyek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiváltságosai.

Ma már csak szavak szintjén állhatunk ellen (ki tudja meddig?) annak a rendszernek, mely polipként tekeredik rá az életünk minden szegmensére. Az illiberális rendszer lényege ugyanis pont az, hogy nincsenek kivételek, senki sem maradhat semleges, mindenkinek igába kell hajtania a fejét, akár tetszik neki az, amit az Orbán-rendszer művel, akár nem. Azért kellett mindennél jobban április 8-án a kétharmados többség a miniszterelnöknek, mert ezzel azt a halvány esélyt is elvehette az ellenzéki pártoktól és szavazóiktól, hogy akár csak lassítsák az illiberális állam térnyerését. Valójában már olyan erősnek érzi magát a Fidesz, hogy már a kommunikáció szintjén sem akar finomkodni az ellenségeivel. Nyíltan fenyeget, zsarol, ellehetetlenít, és már a külföldi bírálatok sem igazán izgatják...

UGYANITT ALUFÓLIASISAK ELADÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT

2018.08.30.


"Talán nem is az a legnagyobb baj, hogy a filmesek a faluban mit és hogyan tesznek, hanem az, hogy mi tűrjük, hogy meggyalázzák az embereket, sárba tiporják nemzeti értékeinket, a történelmünket, és olyan értékeket közvetítsenek a gyerekeinknek, amelyek tökéletesen ellentétesek mindazzal, ami számunkra fontos.
De azt gondolom, hogy a fizikai határvédelem után most a szellemi honvédelem következik majd: megvédjük értékeinket, a gyerekeinket, a társadalmunkat."

Nehéz. Az az igazság, hogy fölöttébb nehéz megszólalni, miután az ember a fenti slusszpoénnal nyakon öntött sziporkázó kulturális mutatványnak szánt irományt megemészti éhgyomorra. Márpedig én ezt cselekedtem tegnap önszorgalomból, midőn a pártsajtó kulturális háborújának frontvonalába kitaszajtott Magyar Idők nevű orgánum aktuális eligazításügyi cikkét elolvastam.

Nem túl nehéz kitalálni: a Morvai Krisztina, jobbikosságában elbukott, ámde hithű fideszességében főnixmadárként újjáéledt, fáradhatatlan honleány RTL Klub elleni szabadságharcába állt bele a lopott pénzből működő félretájékoztatási nehézgépgyár szalagmunkása. Vagy asszonya, pardon.

Gyanítom, hogy a Jurák nevű művésznő megirigyelhette a futószalag közelségében közvetlenül mellette szorgoskodó kollégina – bizonyos N. Horváth Zsófia – sikerét, aki mintegy három hónappal ezelőtt robogott el az Erkel Színházba felháborodni azon, hogy az egyébiránt már két éve futó Billy Elliot című musical szobrot állít a botrányos, kendőzetlen, fertőző buzipropagandának, miközben csökken/elöregszik a népesség, hazánkat pedig idegen invázió fenyegeti.

Nem volt könnyű alulmúlni, vagy legalábbis megközelíteni annak a politikai iszapbirkózásnak alárendelt művészi alkotásnak a színvonaltalanságát, de majdnem sikerült. A propagandista néni Morvai Krisztina áldozatosan önfeláldozó önkéntes túlbuzgalmára felkapaszkodva arra vetemedett, hogy N. Horváth Zsófiaként leüljön megnézni egy részt A mi kis falunk nevű
"végtelenül ízléstelen, primitív, népbutító "

sorozatból, és amit tapasztalt attól az összes közpénzből fizetett zsigere görcsbe rándult. Az RTL Klub szégyellhetné magát! Ilyen alávaló módon lejáratni, alázni, gyalázni a vidéken élő embereket, egyszerűen vérlázító. Hogy éppen a napi népbutításért jól fizetett Jurák szerint van ez így, az lényegtelen. (Nem!)

Forgatja is a szemét rendesen, én pedig kivételesen nem a megrökönyödéstől, hanem a röhögéstől görnyedtem kétrét, de próbálok komolyságot és egy elegáns kultúrmosolyt erőltetni ábrázatomra (via Heaven Street Seven; nem tudja valaki, ők is köztudottan balliberálisok, vagy nettó MSZP-sek, mint Fluor Tomi?). Íme a valamilyen sötét okból még mindig nem világhírű költőnő legerősebb állításai:

"minden, számunkra fontos értéket sikerült sárba tiporniuk, (…) a vidék szépségeinek, értékeinek bemutatása helyett minden epizód egyfajta lekicsinylést sugall, olcsó, buta poénokkal".

Ezt egyébként én, aki masszívan elzárkózom az említett csatorna által sugárzott szennyáradattól, egészen addig nem is tudtam, amíg a napokban a balliberális média el nem kezdte szintúgy gyalázni Morvai Krisztinát, aki…

"…
kifigurázzák a falusi embereket, akiket alkoholistának, könnyen befolyásolhatónak, butának, korruptnak ábrázolnak."

Nem tudom, az olvasók hogy vannak vele, de én nem gondolnám, hogy a falvakban gyakran előfordulna az, amit a sorozatban láthatunk
."

Eddig tartott a legendás türelmem az állampárti magaskultúra fogyasztásában. Jurák kisasszony eltalálta szarva közt a tőgyét a hatalom ánuszrózsája körüli nyálcsorgatásban... 

MENNI VAGY MARADNI? - A NAGY BRIT DILEMMA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ODZE GYÖRGY
2018.08.24.


Az Economist hetilap karikatúrája szerint a brit kormány tagjai egy kör alakú csónakban eveznek a „Brexit-megállapodás” vízesés felé, miközben lázasan buzdítják egymást a gyorsabb lapátolásra, ami nyilván nem vezet sehová.

John Major volt miniszterelnök szerint a brit kormány nem tud olyan megállapodást kötni az Európai Unióval a kilépés feltételeiről, amely pótolhatná a tagság előnyeit: „bármilyen megállapodásra jut London az Európai Bizottsággal, az nem lesz olyan jó, mint az a kapcsolatrendszer, amelyet Nagy-Britannia az Európai Unió tagjaként jelenleg fenntart az EU-val”. Valamit szemlátomást elrontottak. Theresa May talán éppen ezért úgy döntött, kézbe veszi az ügyeket – korábban is megtehette volna –, és ő vezeti a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal.

Brit újságíró barátaim azt mondják, hogy soha nem volt ilyen alacsony a politika és a diplomácia presztízse, és ennek csak egyik jele a tétova Európa-politika. Fogalmuk sincs, mihez kezdjenek azzal a helyzettel – vélte a BBC külpolitikai szerkesztője –, amit az „őrült népszavazás” varrt a nyakukba. „Ma nincs olyan ember, aki biztonsággal vezetné az országot, és ez példa nélküli helyzet.”

A britek dilemmája mindig is Európa volt. Csatlakozzanak-e a Közös Piachoz, vagy sem? De Gaulle az első kísérletet még elhárította, mondván, a britek maguk sem tudják, hová is akarnak tartozni; és ebben sok igazság volt. Tartottak attól, hogy Európa részeként felszámoltatják velük majd sajátos őrületeiket, amiket hagyománynak neveznek, a mértékegységeket, a baloldali közlekedést és legfőképpen ezt a sem-kint-sem-bent állapotot, amit annyira szeretnek. A csatlakozás végül is barátságosabbra sikeredett, mint gondolták, megőrizhettek mindent, amihez ragaszkodtak, maradt a szerelem az amerikaiakkal, de nem csatlakoztak sem a schengeni rendszerhez, sem a pénzügyi unióhoz. Próbálták ezt a tagságot a sajátjuknak tekinteni, de igazán soha nem tudták magukat meggyőzni arról, hogy idetartoznak. Fontos adatokat lehetne leírni a brit–német kereskedelemről meg arról, hogyan változnak majd a külföldiek munkavállalási jogai, igen, mindez fontos, de a döntő momentum az volt, hogy nem akartak ebben a kettősségben élni; nem akarták, hogy egy európai bíróság beleszóljon a dolgaikba. A németek, a dánok, a finnek – ők különösen – elfogadták, hogy ilyen közösségben alkalmazkodni kell, fel kell adni a nemzeti hagyomány egyes értékeit, hogy újakat kapjanak helyette. A briteknek, úgy fest, ez nem ment. Ha egy brit állampolgárt megkérdeznének, hová is tartozik, valószínűleg soha nem mondaná azt, hogy „európai vagyok”.

Most pedig egyre több szó esik arról, milyen drámai következményekkel járna, ha nem sikerülne jövő márciusig megegyezni a kilépés feltételeiben. A légügyi illetékesektől számos légitársaság vezetőjéig többen is felhívták a figyelmet arra, hogy megegyezés nélkül a kiválás másnapján leállhatnak a repülők. Nem indulhatnának gépek Nagy-Britanniából az uniós országokba, mert repülőtereikre és járataikra egyszerűen nem vonatkoznának az egységes európai légtérre érvényes egyezmények. A kikötők és az Eurostar működtetői páratlan közlekedési káosztól óvnak. És hát nem lehet tagadni, a britek szervesen beépültek Európa gazdasági, tudományos és társadalmi életébe: ma a rák gyógyításához szükséges rádióizotópokat is a kontinensről szerzik be, tagjai az Eurostatnak, az Europolnak, az Euratomnak, számos katonai és biztonsági szervezetnek. Az élelmiszeripari cégek attól tartanak, hogy ha vámellenőrzésekre kerülne sor, a határokon végeláthatatlan kamionsorok várakoznának. Gyógyszeripari vezetők gyógyszerhiánytól óvnak, biztosítási és pénzügyi illetékesek pedig attól, hogy a külföldön élő nyugdíjasok nem jutnának hozzá a pénzükhöz...

ÍGY BOSSZULJA MEG MAGÁT A RACIONALIZMUS A POLITKÁBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.08.29.


A liberális konzervatív modernizáció 2010 óta gyakorolva Csehország környéki életszínvonalat és magára joggal büszke országot eredményezett volna idehaza. 1990 óta gyakorolva... Istenem, nem is merem elgondolni.

A XXI. század elején a nyugati konzervativizmusok már régóta liberálisak, mert a liberális demokrácia keretrendszerét tekintik az önmegvalósításukat az értékteremtésben megtaláló, önazonos, hagyományaikra és közösségeikre büszke polgárok politikai közös osztójának. A nyugati konzervativizmus a diverzifikált hagyományok és a kapitalizmus híve, ezért az etnikai nemzet nevében végzett Gleichschaltungot ("kiegyenesítést", rendre vágást, homogenizálást) éppen olyan károsnak és emberellenes tartja, mint ennek a szocialista vagy progresszivista verzióját. A liberális konzervativizmus viszont annyiban különbözik a harmadik vetélytársától, a klasszikus (piaci, individualista, szerződéselméleti) liberalizmustól, hogy a politikai rendszert irányító értékeket nem kizárólag az individuumból vezeti le, ezért a liberális demokráciát nem tekinti nagyon racionalizálandó közegnek. Rövidebben, nem gondolja, hogy a racionalizmus módszertana alapján kellene a demokrácia legitimációját modellezni.

Ugyanez egy harmadik megközelítésben: a libkon szerint rengeteg olyan érték halmozódik fel egy politikai közösségben (nemzetben, országban), amelyek nem racionalizálhatók (hagyományok, szenvedélyek, előítéletek, identitások, hitek és vallások, szeretetek és viszolygások stb.), azaz a politikai rendszer működtetésben fel kell tenni, hogy nem minden diszkutálható (nem minden érvelhető). Van, amit értékesnek tartunk, pedig nem nagyon tudjuk megvédeni a nagyobb nyilvánosság előtt vagy vitában azon túl, hogy szeretjük, ennyi. Az enyém. A mienk. Így volt, ezért maradjon így. Stb. A libdem működésének alapja ezért az állam és a jog korlátossága, ill. a közösségi (adott esetben archaikus) tudásformák iránti tisztelet, mert ez biztosítja az ember (a humanitás) teljességét...

HA BAJKEVERŐ AKARSZ LENNI AZ UNIÓBAN, AKKOR KÖVESD ORBÁN VIKTORT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.08.30. 


Hallgassa meg

A menekültpolitikában tökéletesen egymásra találtak, ezért szövetség létrehozását tervezi Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a koalíciós partner, a Liga Párt elnöke – összegzi a két politikus milánói találkozóját a német Tagesschau. Sőt, Európa megmentőiként állították be magukat – teszi hozzá. Orbán felszólította az uniós Néppártot, a saját pártcsaládját, hogy el kell végre döntenie, melyik oldalra áll. Csernyánszky Judit lapszemléje.

Salvini dicsérte a magyar kormányfőt, aki képes volt megállítani a szárazföldön a menekültáradatot, és Olaszországnak most azt kell bebizonyítania, hogy az vízen is megoldható. Egyébként a Tagesschau arra hívja fel a figyelmet, hogy Salvini ellen pár nappal ezelőtt indult ügyészségi vizsgálat hatalommal való visszaélés, szabadságjog megsértése és jogszerűtlen bebörtönzések miatt. Pár hete ő volt az, aki megtiltotta a mentőhajók és a parti őrség segítségét, ennek következtében pedig másfél héten át a vízen vesztegeltek embertelen körülmények között a menekültek.

Ha bajkeverő akarsz lenni az Unióban, akkor kövesd Orbán Viktort – adja meg a receptet a Politico brüsszeli kiadványa, amely szerint az Uniónak megint felfájást okoz, hogy épp a választások előtt miként állítható meg a szélsőjobbos és populista eszmék minél nagyobb térnyerése. Miközben szövetségre akarnak lépni, azért azt is tisztán kell látni, hogy nem kormányközi, hanem csak rendkívüli találkozó volt ez kettejük közt, amelyet az Öt Csillag mozgalom elnöke, a kormányfő kifejezetten ellenzett. Salvini politikai példaképének nevezte nem egyszer Orbánt. Hogy mit is tanulhat tőle? Tartsd közel a barátod, de még közelebb az ellenséged. Tartsd rendben az államháztartást, hogy Brüsszel ne tudjon beléd kötni! Márpedig ezzel – a magas deficit miatt – Olaszország egyáltalán nem büszkélkedhet. És a képmutatáshoz is érteni kell, mert miközben a nemzeti érdekeidet véded, az uniós intézményrendszert is dicsérned kell, és akkor nem fogysz ki a támogatásokból sem. Az sem árt, ha a médiát és az ügyészséget az ellenőrzésed alá vonod - összegzi a populizmus receptjét a Politico...

ITT OLVASHATÓ

RENDHAGYÓ NEKROLÓG EGY AMERIKAI HŐSRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2018.08.29.


A nekrológok számomra valahogy mindig lehangolóak. S nemcsak azért, mert a halál eleve nem túl vidám dolog. Hanem azért is, mert tudom, hogy készülnek. A világ nagyobb hírügynökségeinél, lapjainál az idősebb, betegeskedő, haldokló politikusok, celebek esetén már be van tárazva a leendő halott munkásságának, karrierjének summázata. A legtöbb orgánum ezek valamelyikét veszi át, legfeljebb saját nézeteinek megfelelően hozzáír ezt-azt, aztán ezek terjednek a világhálón sokféle nyelven, milliónyi kópiában. Valahogy személytelen az egész. Nem is nagyon merik egy kicsit se személyesre venni. Pedig lehetne. Akkor is, ha személyesen nem ismertük az illetőt. A szakmányban átvett, tömeggyártású nekrológok mellé néha belevihetnénk önmagunkat is a gyászcikkbe. Hogy bennünket személyesen mire döbbentett rá az illető halála? Szinte mindig van ilyen, s ez néha talán érdekesebb, mint a sokadik, egy kaptafára készült hír.

John McCain halálára volt szükség ahhoz, hogy igazán tudatosodjon bennem egy sokkoló tény. Rádöbbentem, hogy Donald Trumpban és bennem akad valami közös. Nehéz mindezt feldolgozni, de így van. Létezik egy dolog, ami McCain pályafutásától elválaszt, Trump karrierjével viszont összeköt. Az USA elnöke, akárcsak én, mindent elkövettünk, hogy megússzuk a sorkatonaságot. Nem igazán akaróztunk bevonulni. A tekintetben persze, hogy Trump mennyire volt kreatív, hogy kibújjon a szolgálat alól, kénytelen vagyok sajtóértesülésekre hagyatkozni. De én eléggé az voltam.

McCain azonban nem ilyen volt. Ő bevonult, aztán Vietnamban fogságba esett. Talán azért is volt kérlelhetetlen mindenféle diktatúrával szemben, mert ő – a nyugati politikusok oroszlánrészével szemben – megjárta a kommunisták börtöneit. Fogva tartóinak nem sikerült megtörni, pedig sok hadifogságba került embert tudtak lelki és fizikai nyomással kollaborációra rávenni. Olyannyira, hogy sokan valamilyen rejtélyes, agymosó vagy tudatmódosító eljárásnak tulajdonították, hogy mind a koreai, mind a vietnami háborúban számos elfogott katona, hírszerző és más külföldi civil is együttműködött a kommunista hatóságokkal.

“A háború kitörése után alig pár héttel, 1950. július 9-én egy amerikai hadifogoly rádióüzenetében éltette az észak-koreai propagandát. Ő volt az első, akit a háború végéig még sokan követtek. A hadügyminisztérium becslése szerint minden hét, hadifogságba esett amerikai közül egyet “agymostak.” A harcok végeztével 21 amerikai megtagadta, hogy visszatérjen hazájába, negyven kiszabadult fogoly bejelentette, hogy kommunista lett. Az agymosás kifejezés a mindennapi szóhasználat részévé vált.” – említi Varga Bálint, a Richard Condon A mandzsúriai jelölt című regényéhez írt utószóban. (Agave könyvek, Budapest. 2004. 259.o.)

Koreában sikerült a szovjeteknek” átállítani” a brit diplomataként fogságba esett MI6-tisztet, George Blaket. Vietnamban pedig nyilván a koreai tapasztalatokat is felhasználták annak érdekében, hogy minél több katonát rávegyenek az együttműködésre. McCain esetében ez nem sikerült, ami bizonyította, hogy a komcsiknak nem volt semmiféle az agyat leigázó csodaszere. (Egy titkos CIA-vizsgálat már a koreai háború végén bizonyította, hogy nem voltak ilyenek, s “…a sztálini kor politikai rendőrsége valójában a terror – a fizikai kényszer, a pszichológiai nyomás, az elszigetelés, a megalázás és a kiszolgáltatottság – hagyományos eszközeit alkalmazta példátlan és hatékony brutalitással.”)

A katonákat nem hipnotizálták vagy drogozták. S aki még látszólag, színleg megtört, az is képes volt rá, hogy leleplezze a kínzást. Mint McCain sors-, és párttársa, Jeremiah Denton későbbi szenátor, “…aki amiatt vált híressé, hogy 1966-ban hadifogolyként egy észak-vietnami propagandának szánt interjú közben pislogással elmorzézta a “kínzás” szót, és ezzel leleplezte fogva tartásának embertelen viszonyait.”

McCain esete azért érdekesen emberi, mert remekül illusztrálja: az élet nem egy hollywoodi film. Ott a főhős, bárhogy is kínozzák, egy pillanatra sem inog meg. A 444 által közölt terjedelmes életrajzi cikkben is leírják: az elején a rendkívül brutális kínzások miatt McCain aláírt egy papírt, amelyben elismeri, hogy bűnös. “Ebben a helyzetben végül aláírta a „vallomást”, amivel ugyan nem ártott közvetlenül senkinek, mégse bocsátotta meg magának soha.”

De utána erőt gyűjtött, s propagandainterjúban szerepelni már nem volt hajlandó. Azt is felajánlották neki, hogy, előbb szabadulhat, ha ezt hálásan megköszöni “jótevőinek”. “De McCain ragaszkodott az amerikaiak belső szabályzatához, hogy a hadifoglyok csak az elfogásuk sorrendjében szabadulhatnak.” Ezért újabb verések jártak neki.

Én, ha egyszer megtörnek, biztosan aláírtam volna mindent, amit elém raknak, megteszek bármit, amit kérnek, ha cserébe szabadulhatok. A legtöbb ember olyan, hogy ha egyszer átbillentik a holtponton, akkor “már úgyis mindegy” alapon bármit megtesz. És szerintem a lelke mélyén a “lógós” Trump ugyancsak tudja, hogy ő is ez tenné, csak ő ezt soha nem vallaná be.

Persze én jóval könnyebb helyzetben vagyok nála. Én ugyanis nem próbáltam amerikai polgárok százmillióit meggyőzni arról, hogy én vagyok a legnagyobb hazafi, méltó vagyok a hadsereg főparancsnokságára, bátran helytállok a legdurvább válsághelyzetben is. Trump a zsigereiben érezte: McCain ennek a hazugságnak a két lábon járó cáfolata. McCain életútja remekül illusztrálja milyen egy hősies, bátor ember. Hát, nagyon nem olyan, mint Trump, akinél – mint azt a sajtó megírta – családi hagyományt követett a katonaság elől való meglógással...

FRANCIAORSZÁG KÖZÖLTE: MAGYARORSZÁG LESHETI, HOGY MIKOR KAP PÉNZT PÁRIZSTÓL, HA TOVÁBBRA IS ÁTGÁZOL AZ UNIÓS NORMÁKON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.30.


- Macron nem csinált a nadrágjába, amiért Orbán és Salvini az öklét rázza

- A populisták erősen beleszólhatnak az európai hatalmi viszonyokba jövőre az EP-választásokon

- A politika megint fontosabb volt az értékeknél: a Mazsihisz kellemetlenül érintette, hogy Netanjahu nem áll mellé és nem ítélte el a Soros elleni kampányt

Le Monde

A francia külügyminiszter kijelentette, hogy országa nem hajlandó pénzt adni olyan államoknak, amelyek nem tartják tiszteletben az unió alapelveit, amivel Magyarországot, valamint Lengyelországot figyelmeztette. A párizsi nagyköveti értekezleten Le Drian kiemelte, hogy ezt egyértelműen meg kell mondani. Egyben elítélte az érintett kormányokat. Rámutatott, hogy minden tagállamnak jogában van olyan vezetőket választania, amilyeneket csak akar, ám ha azok nem érzik, hogy rájuk nézve is kötelező a közösségi szolidaritás, akkor ez egészen más, mint amit Párizs gondol az EU-ról, mint szövetségről és értékközösségről. Megállapította, hogy ezek a politikusok alapvetően haszonelvűen közelítenek Brüsszelhez, azaz csak azt válogatják ki, ami őket érdekli, és ez elsősorban a pénz. A menedékpolitika ügyében a miniszter kifejezte azt a kívánságát, hogy jussanak kétoldalú egyetértésre Németországgal, még a három hét múlva esedékes salzburgi uniós csúcs előtt, mert nem volna jó, ha átengednék a terepet a populistáknak, akik illúziókkal házalnak.

Reuters

A francia elnök szerint Orbán Viktor és az olasz belügyminiszter beletalált a közepébe, amikor két napja úgy nyilatkozott Milánóban, hogy a bevándorlás kapcsán ő a legnagyobb ellenfelük, mert tényleg az. Mint mondta, nála valóban nincs nagyobb ellenfele a földrészen a keményen jobbos, migránsellenes pártoknak. Hozzátette, hogy láthatólag erős ellentétek alakulnak ki a nacionalista, illetve haladó erők között, és utóbbiak képviseletében ő egy jottányit sem fog engedni a másik oldalnak, valamint azoknak, akik terjesztik a gyűlöletbeszédet.

The Times

A vezércikk támogatja, hogy a francia államfő párbeszédet kíván indítani Európa jövőjéről, merthogy a politikus jelen állapotában gyengének tartja az EU-t és annak valóban nem nagy a támogatottsága a polgárok körében. Ezért vetette fel a többsebességes unió tervét, illetve hogy megállapodásra kell jutni a brit kilépés ügyében. Csak éppen a németek úgy látják, hogy az elképzeléshez Macron Berlinből akarja kipréselni a pénzt, így gyorsan lehűtötték a kedélyeket. Más tagállamok attól tartanak, hogy a reform eredményeként kizárhatják a döntéshozatalból az olyan államokat, mint Lengyelország, amely nem tagja az euróövezetnek. Tuskról pedig úgy hírlik, hogy főleg a migráció kapcsán nemigen fűlik a foga ilyen alapvető kérdések megvitatásához, amikor a magyar és az olasz kormány ennyire agresszívan fenyegeti a közös irányvonalat. Ezzel együtt ha az integráció rugalmasabb lesz, azzal csak erősödik...

KELL EGY SZIGET! ...DE KELL-E 3 KÖZÚTI HÍD ÉS PÁR SZÁZ TONNA BETON?

VÁROSLIGET BARÁTAI
Szerző: GARAY KLÁRA
2018.08.29.


A Városligeti tavat "rehabilitálják" Nem, de ez olyan jól hangzik. Sokan lelkesednek, hogy megújul a Városliget, meg visszatér a régi fénye... de vajon tényleg? 
Itt látható a Nádor híd íve...a Lizsé nevű vendéglátó egység előtt.

Benőtték a gyomfák, mert annak Főkertnek a dolgozói nem ismerik a gyomfákat, amely FŐKERT oly sok ideig, olyan sokat tett a park gondozásáért, BNV-telenítéséért,  De ma más szelek fújnak! Nem közfeladatot teljesít, hanem megrendelői igényeket elégít ki. és a közmunkás nem kertész. De lehet hogy a főnöke sem. Így jutott ilyen sorsra...

ITT OLVASHATÓ

HÁZHOZ IS JÖN AZ ÁLLAMKINCSTÁR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.30.


Szeptemberben is (ez már szokásukká vált) számos helyszínre települ ki a Magyar Államkincstár, hogy a lakosságnak népszerűsítse szolgáltatásait. Mutatjuk, hol lehet akár babakötvényre is szerződni. Érdekesség egyébként, hogy a kincstár emléklapot is ajánl azoknak, akik befizetésüket ajándék formájában is szeretnék a gyermek részére átadni.

Az idén februártól már 5,4 százalék kamatot fizet a kincstár a Babakötvényre. Az új kibocsátású, 2037. február 1-jén lejáró állampapír a 2018. február 1. és 2019. január 31. között született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermekek javára vásárolható. Az állam szinte kivétel nélkül (a 2032/S sorozat kamatfordulója decemberben van) ilyen magas kamatot ad a korábbi kibocsátású babakötvényekre is.

A törvény szerint az idén már a külföldön élőknek is jár az életkezdési támogatás, a szülők Start-számlát is nyithatnak a magyar kincstárnál (a törvénymódosításról részletesen itt írtunk.) Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin nemrégiben elmondta: fél év alatt több mint ötezren éltek a lehetőséggel világszerte, a kérvények 80 százaléka a Kárpát-medencéből érkezett. Külön megjegyezte, hogy mintegy 2500 erdélyi gyermek után igényelték a támogatást...

KRITIKUS HELYZET A SÜRGŐSSÉGIN - NEMET MONDOTT 112 ORVOS A HONVÉDKÓRHÁZBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.08.30.


Szeptembertől meglehetősen nehéz lesz megszervezni a műtéteket a főváros egyik legnagyobb sürgősségi centrumában.

Fölmondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai – tudta meg a Népszava. Emiatt a jövő hónaptól nem lesz könnyű megszervezni a műtéteket a budapesti sürgősségi centrumban. 

Úgy tudjuk: a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. Volt olyan orvos is, akinél ez a differencia elérte a 100 ezer forintot. 

Információink szerint az érintettek az elmúlt hetekben folyamatosan próbáltak egyeztetni a munkáltatóval, de nem sikerült megállapodniuk, így a túlmunkát érintő fölmondásuk szeptember elsején életbe lép. Ettől a naptól kezdve az orvosok a korábbi heti 60 óra helyett, csak 48 óra munkát végeznek a Honvédkórházban. Az egészségügyben dolgozók normál munkaideje heti 40 óra, a munkáltató további 8 órányi gyógyítást kötelezően elrendelhet, és további 12 órát pedig önként lehet vállalni. Ez utóbbi kereteit általában külön szerződés szabályozza. Miután az állami egészségügyben egyre nagyobb gondot jelent az orvos- és a szakdolgozóhiány, a munkáltatók arra törekednek, és ezt meg is fizetik, hogy embereik ezt az önként vállalható időt is náluk dolgozzák le. Lapunk úgy tudja: a Honvédkórházban az önkéntes túlmunkáért óránként néhány ezer forint „extra bér” járt, de csak a ténylegesen munkával eltöltött időre. Azaz, ha be voltak osztva, de az idejüket nem a műtőben töltötték, akkor nem járt a többlet. 

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint 112 orvos egységes föllépése bármely kórház ügyeletét, normál működését megroppantaná. Legjobb esetben csak a tervezett műtéteket kell fölfüggeszteni, rosszabb esetben az ügyeleti ellátás is megakadhat. A Népszava információi szerint úgy tűnik: a kórház menedzsmentje az ügyeleti beosztással még csak megbirkózik, de szeptembertől az előre tervezett műtétekből a korábbinál biztosan kevesebb lesz. Azaz szinte valamennyi műtétes szakmában nőnek majd a várólisták. 

Traumatológust, aneszteziológust nem egyszerű találni, belőlük országszerte hiány van. Például van olyan kis kórház, amely egyetlen nyolc órás ügyeletért hajlandó akár 150 ezer forintot is fizetni traumatológusnak, a külsős, vállalkozási formában kisegítő aneszteziológusoknak pedig évek óta 50-60 ezer forintos óradíjuk van. 

A Honvédkórház sürgősségi ellátóhelye is gyakran kerül a lapok hasábjaira. Szinte nincs olyan hét, amikor a közösségi portálokon ne akadna olyan poszt, amely arról szól, hogy egy-egy betegnek megint nyolc-tíz órát kellett várakoznia. Most ott is tovább romolhat a helyzet, mert az elmúlt hetekben tízen, az orvosok harmada távozott onnan a túlzott terhelésre hivatkozva...


VALÓSÁGELHÁRÍTÁS

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.08.29.


Kérem, úgy látszik eljött végre a napja annak, hogy Kelet és Nyugat minden seggfeje összefogjon, lerázzák magukról a logika és a tények láncait, az asztalra csapjanak és dicsőséges forradalom keretében jelentsék ki: kétszer kettő márpedig öt, a patkány meg mókus, csak sokkal rosszabb a sajtója annál a hosszú farkú rágcsálónál.

Jó, ezt még nem teljesen ezekkel a szavakkal mondják, és nem is szövetségbe forrva, mint szabad köztársaságok, egyelőre még egyenként, de manapság a világ nagyjából minden politikusának fő mondanivalója az, hogy elege van

1. a sajtóból,

2. a tényekből.

Mivel pedig az emberi civilizáció úgy alakult, hogy a tőlünk távol eső tényekről rendszerint a sajtó útján szerzünk tudomást, az aktuális helyzet meg úgy, hogy a valós tények túlnyomó többsége kellemetlen a politikusok számára, nyilvánvaló, hogy valamit be kéne tiltani: vagy a tényeket, vagy a sajtót.

A mai politikai trendek mindkettőnek a betiltásával próbálkoznak, de a sajtóval sincs könnyű dolguk, a tények viszont olyan megátalkodottan makacs dolgok, hogy mindenképpen Sorostól vagy az illuminátusoktól kell származzanak. Mondjuk a valóság jelenti a legnagyobb gondot, mint tények összessége, ezen egyelőre nem tudunk változtatni, de Magyarország kiváló kísérleti terep, nálunk fejlesztik a valóságelhárító fegyvereket az egész művelt világ számára, élenjáró szovjet és amerikai tudósok ötletei alapján. Épp tegnap írtam arról, hogy a Magyar Idők bátor felfedezői milyen messzire jutottak a Valóság világától halált megvető expedícióik során.

Bár mindenki kísérletezik a saját hátsó udvarában vagy teljesen nyilvánosan is, a nagyobb durranások egyelőre még köztudomásúakká válnak annak az átkozott sajtónak köszönhetően, de mit csináljunk: társadalmi fegyvereket nem lehet a majdhogynem lakatlan, sivatagos Kazahsztánban vagy Arizonában kipróbálni, kísérleti alanyok híján, a Valóság ellen mindenképpen társadalmi fegyverek szükségesek, tehát egyelőre, míg tanúk és médiumok vannak, tudni fogunk a nagyobbfajta próbálkozásokról.

Akkor el is jutunk kicsiny dolgozatunk tárgyához: Trump elnök kormányzati ellenőrzés alá kívánja vonni a Google keresőrendszerét....

IRÁNY KANADA, HIÁNYSZAKMÁVAL!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ákos
2018.08.30.


A poszt szerzője, Ákos Magyarországon egy multinacionális vállalatnál dolgozott felső vezetőként, majd a kanadai állandó lakosi státust megszerezve 14 hónapja költözött Torontóba feleségével és 4 éves gyermekükkel. Ákos nem bevándorlási ügynök, ellenben a több mint 2 éves bevándorlási procedúrán ügynök bevonása nélkül navigált keresztül.

A bevándorlási ügynök kihagyásának egyrészt a költségmegtakarítás volt az oka (a Kanadába költözés e nélkül a tétel nélkül is jelentős anyagi befektetést igényel), másfelől a kanadai bevándorlási folyamatok jól dokumentáltak és az Express Entry rendszerben nem feltétlenül van szükség képzett szakember segítségére.

A család 1 év és több költözés után elköltözött Waterlooba, ami Torontótól 2 órára található az USA határ irányába. Szándékuk, hogy az izgalmakkal teli első év után Waterloo-ban végre gyökeret verjenek és élvezzék a Torontóhoz képest lassabb és nyugodtabb életet. Következzen tehát Ákos posztja!

“A napokban olvastam ezt a blog bejegyzést a Határátkelő blogján. A blogbejegyzés ezen a valamivel hosszabb cikken alapult.

Korábbi döntésünk, hogy a Juharszirupblog nem lesz kanadai bevándorlási tanácsadás még mindig igaz, mert a mi példánk csak egy az N db bevándorlási lehetőségből amivel Kanadában állandó lakosi státuszt lehet szerezni, illetve a szabályok változnak, én pedig csak időnként követem őket.

Azonban amikor elolvastam a Határátkelő által szemlézett írást, akkor azt a gondolatom támadt, hogy aki ez alapján a cikk alapján hoz döntést a kanadai bevándorlásról, vagy próbál tájékozódni a bevándorlási rendszert illetően, az könnyen téves következtetésre juthat.

Nézzük tehát azt a kiegészítést, amit a cikk mellé tennék:

A hiányszakma előnyt jelent a bevándorlásnál?
...

AZ ULTRÁT TISZTELJÜK, A LÖVÉSZÁROKBAN NEM SZELFIZÜNK!

24.HU
Szerző: BARKÓCZI BALÁZS
2018.08.29.


...Vagyis a futball nem csupán szórakozás, hanem identitásteremtő erő, a szurkolás pedig olyan öndefiníciós aktus, aminek természetes része a terület elfoglalása. Ebből az aspektusból nézve az ultra – és Ian Taylor brit szociológus szerint a huligán – nem csupán magával a csapattal azonosul, valamint azzal a szimbolikus térrel, ami rajongásának helyszíne, hanem a futball kommercianizálódásával szemben igyekszik ezeket megvédeni. Az ultra és a huligán a stadionon belül ezért fizikailag is elkülönül a szurkolótól, és hoz létre – ahogy Balázs Gábor írja – egy olyan autonóm társadalmi teret, amire a stadionon kívül meglehetősen kevés esélye lett volna.

Természetesen annak, hogy ez így alakult, elsősorban szociológiai okai vannak. Az ultramozgalom megszületésekor annak magját elsősorban az urbánus munkás-diák réteg tagjai adták, szimbolikája pedig – így Balázs – „a »normális« társadalommal szembeni provokációt volt hivatott reprezentálni, ráadásul gyakran ideológiailag nem túl koherensen.”

Vagyis a militáns szóhasználat és a sokszor a történelemből vett, stilizált szimbólumok használata nemcsak a közös identitás kifejezésére szolgált és a tagok közt meglévő bajtársiasság érzetét erősítette, hanem reprezentálta a stadion népének „másságát”, azt, hogy a lelátók terére más értékrend és más szabályok vonatkoznak, mint az azon kívüli világra
.

Persze, ahogy azt a történész ironikusan megjegyzi, a meccsek közönségének bővülésével, a futball medializálódásával a sajtó sikeresen kriminalizálta az ultrát, és miközben a szándékos megbotránkoztatás szándékával írt szurkolói dalok és rigmusok militáns szóhasználatán szörnyülködött, az ultracsoportok egymással szembeni rivalizálásának leírására maga is hasonló kifejezéseket használt.

Ahogyan tény az is, hogy a nyolcvanas évektől kezdve a politika is felfedezte magának az ultramozgalomban meglévő erőszakpotenciált, és így ezek a csoportok sokszor a különböző oldalak kvázi paramilitáris csapataiként kezdtek el működni, ami a mozgalom mélyrepüléséhez és majdnem megszűnéséhez vezetett. A kétezres évek közepén meghirdetett „tisztulási folyamat” aztán (legalábbis Olaszországban) igyekezett száműzni a lelátóról a politikát, és egy világnézetileg független, félig-meddig ernyőszervezetként funkcionáló csoportba terelni az ultrákat. Persze az egyes szurkolói csoportokra ráégetett bélyeget nem ilyen egyszerű eltüntetni: ahogy a Livorno és a Bologna ultráit szélsőbaloldaliként, úgy a Lazio és az Inter ultráit szélsőjobboldaliként tartja számon a futball iránt érdeklődő közvélemény...

ÍME A NEGYEDIK KÖTÖTTFOGÁS-ADÁS

MAGYAR HANG
Szerző: magyarhang.org
2018.08.29.


Negyedik adásával jelentkezett szerdán a Kötöttfogás a Magyar Hang szerkesztőségéből!

Az e heti résztvevők: Czutor Zoltán, Csintalan Sándor, Dévényi István, Gulyás Balázs, Mészáros Imre és Pörzse Sándor.

Tervezett témák:
- Kultúrkampf legújabb fejezet: popzene. Tóth Vera, Vastag Csaba, Fankadeli, mint a baloldali-liberális kultúrterror áldozatai.
- Baloldali Sziget – Szanyit feljelentették, merthogy a feljelentő szerint relativizálta a holokausztot, amikor a határ-tranzitzóna állapotokat a haláltáborokhoz hasonlította.
- A tanárok magánéletében turkálna a kormány – rákérdeznének a Facebook-csoport tagságukra is például. Közben 2000 pedagógus hiányzik, de a Klebelsberg Központ első embere szerint nincs szakemberhiány. Valamint kiszivárgott egy-két apróság az új NAT-ból, és például megszűnne a külön biosz-fizika-kémia hetediktől, helyette maradna a lebutított Természetismeret tantárgy.

TIBORCZÉK ÉS MÉSZÁROSÉK FELVÁSÁROLTÁK A KESZTHELYI BALATON-PARTOT, DE EGYELŐRE HAGYJÁK ROHADNI

444
Szerző: URFI PÉTER
2018.08.30.


- Ide figyelj, azt te tudtad, hogy a Hullám már a Mészárosé?
- Nem, a Helikon a Mészárosé!

Így beszélget két keszthelyi atyafi a Hullám Szálló melletti lángosnál. Mindketten rosszul tudják: a Hullám és a Helikon is inkább Tiborcz István és környéke érdekeltsége, Mészárosék a Hotel Viát és Hotel Balatont vették meg. Övék a Zala kemping és a jachtkikötő is, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a most lezárult szezonban már szinte az egész keszthelyi Balaton-part a NER-bárók kezében volt.

A lenti térképen a keszthelyi partszakasz egésze látható, pirossal pedig Tiborczék és Mészárosék szerzeményei. Nem sok megvásárolható területet hagytak a víz mellett: kis egyesületi és egyetemi telkek vannak még a Helikon strand környékén és a Hotel Via mellett, minden más elkelt, ahogy a négy nagy szállodájuknak sincs vetélytársa.

Orbán Viktor közvetlen környezetének keszthelyi terjeszkedéséről legrészletesebben a Reuters írt márciusban. Ebben a „keszthelyi tízek” néven szedte össze a legnagyobb befektetőket, akik egyrészt Tiborcz régi/családi barátai, másrészt a közbeszerzések milliárdos sorozatnyertesei, köztük Mészáros és Tiborcz mellett Jászai Gellért, Szíjj László, Varga Károly és Paár Attila. A Reuters szépen végigveszi, ki mit vett és ki kivel futtat közös bizniszt, de közben egyértelmű, hogy ezek a szereplők együtt mozognak. A Tiborcz cégének résztulajdonában álló Helikon Hotelt például Mészáros szállodalánca, a Hunguest üzemeltetheti, míg Tiborcz üzlettársának kempingjét Mészáros kempinghálózata, a Balatontourist viszi. Az egymást követő bevásárlásokhoz nyújtott hitelek is jórészt ugyanonnan, a Mészárossal összebútorozott B3 Takaréktól jöttek. És az elképzelés is ugyanaz lehet:

olcsón megvenni az ingatlanokat, aztán várni a magyar és európai adófizetők pénzét.

A miniszterelnök vejének és dollármilliárdos barátjának nem csak Keszthelyt, hanem az egész tavat behálózó befektetései ugyanis egybeestek a kormány új prioritásával, a Balaton fejlesztésével, amire „minden korábbinál többet”, 365 milliárd közpénzt költünk 2020-ig. A jórészt Mészárosék kezében lévő kempingekre például 5 milliárd forint jut...

NIEDERMÜLLER: AZ EP-VÁLASZTÁSOK TÉTJE EURÓPA JÖVŐJE

SZTÁRKLIKK
Szerző: MTI / SZTÁRKLIKK
2018.08.29.


A jövő évi európai parlamenti választások tétje Európa jövője, az, hogy megőrizzük-e Európát a jelenlegi formájában, vagy a Salvini-Orbán vonalon haladva egy egészen másfajta Európai Unió jön-e létre - jelentette ki Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A képviselő Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök keddi olaszországi találkozójára reagálva "jellemző választásnak" és "furcsa jelzésnek" nevezte, hogy a magyar miniszterelnök nem Angela Merkel német kancellárral vagy Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Európa jövőjéről, hanem egy olyan politikussal, aki a jelenlegi rendszert elutasítja.

Kijelentette, Orbán Viktornak el kell magyaráznia európai parlamenti frakciójának, hogy miért egy olyan szélsőjobboldali politikussal folytatott megbeszéléseket a migrációról és Európa jövőjéről, aki nyíltan és egyértelműen szembemegy az Európai Néppárttal és annak értékeivel. Az Európai Néppárt nélkül nincs Európai Parlament, nincs Európai Unió - húzta alá...

MORALITÁS NÉLKÜL NINCS POLITIKA

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.08.29.


A helyzet az, hogy az a politikus, aki nem áll morális alapokon, az nem politikus, hanem valami más. ..

...A morál, az értékek, az etika, vagy nevezzük bárhogy azt az alapállást, ami miatt az ember hinni, működni, dolgozni tud, elengedhetetlen a létezéshez, illetve szűkebben a politikai létezéshez, a politikai közösség létrehozásához. Enélkül nincs közösség, csak hatalom van. Az a cselekvés, ami nem azért valósul meg, mert az ember akarja azt, valamilyen módon a rendszer elnyomásából fakad. Az is elnyomás, amikor olyan munkát kell végeznünk, amit nem akarunk, az is elnyomás, amikor nem tudjuk élvezetünket lelni a munkában. Amikor nem tudunk hinni abban, amit csinálunk.

Pont ezért az a politika, ami nem abból indul ki, hogy elképzeli a lehető világok legjobbikát (legyen az az adott politikus vagy párt irányától függően egy igazságos, vagy akár egy szabadpiaci alapú társadalom), az el fog veszni. Az maga is az elnyomás terméke, és maga is csupán elnyomást tud létrehozni.

Nem a morált kell kiirtani a politikából, hanem egyensúlyba kell hozni a taktikával, a stratégiával. Igen, sehova sem vezet az, amikor mindenre rámozdulunk és bőszen orbánozunk, ahogy Ungár mondja, de ennek nem az az ellentéte, hogy többet kell egyetérteni Orbánnal. Egyetérteni akkor kell és lehet valakivel, ha a gondolataink, értékeink valamilyen témában közös álláspontra jutnak. Ezt nem lehet mesterségesen csinálni, nem lehet ez a stratégia, és nem lehet ez a morál alapja...

TOVÁBBRA IS VESZTESÉGES, AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN 10 NAPON JÁRT UTASOK NÉLKÜL A FELCSÚTI KISVASÚT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.08.29.


A 600 millió forint EU-s támogatásból épült kisvasút az elmúlt egy évben 8,2 millió forint veszteséget termelt. Pont kétszer annyit, mint a működése első 14 hónapjában. 2016-os indulása óta összesen már 12,3 millió forint mínuszt hozott össze a miniszterelnök hobbivonata.

2015-ben az Átlátszó elsőként írta meg, hogy az Orbán-kormány 600 millió forint európai uniós támogatást ad a felcsúti kisvasútra. Tavaly kipereltük az uniós pályázatot az NGM-től, és több cikkben foglalkoztunk a gazdálkodási és utasforgalmi adatokkal.

A felcsúti kisvasút 2016. április 30-án indult el első útjára. A helyi stadiontól az alcsútdobozi arborétumig közlekedő járatra 2017. január 20-ig átlagosan napi 113 jegyet adtak el, és 7 napon utasok nélkül jártak a vonatok. 2017 tavaszán aztán meglódult az utasforgalom: tavaly május eleje és június vége között gyakori volt a napi 100-600 eladott jegy. Emiatt voltak olyan hónapok, amikor a jegybevétel meghaladta az üzemeltetési költséget, de összességében 2016. április végi indulása óta 2017. június végéig még így is 4,1 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút.

Kíváncsiak voltunk a friss számokra, ezért júliusban egy újabb közadatigénylésben kikértük a kisvasutat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA), hogy 2017. július 1. és 2018. június 30. között mennyi bevétel származott a jegyértékesítésből, és mennyibe került a kisvasút üzemeltetése (munkabérek, üzemanyag stb.)

A FUNA válasza szerint az elmúlt egy évben a jegyeladásból 17,8 millió forint bevétel származott, a működtetés viszont 26 millió forintba került. Tehát 8,2 millió forint veszteséget termelt ebben az időszakban a kisvasút. Ez pont a duplája annak a 4,1 millió forint mínusznak, amennyit a működése első 14 hónapjában hozott össze a kirándulóvonat.

A számokhoz az alábbi kiegészítést fűzte a FUNA:

“A bevétel és a kiadások közötti különbséget az általa kapott adományokból fedezi [az alapítvány]. Általánosságban megállapítható, hogy a kisvasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb ágazatokhoz. Megtérülése csak hosszabb távon képzelhető el.”

Bár 2017 júliusában Lázár János is a hosszú távú megtérüléssel érvelt, ez egyelőre nem látszik:

2016. április 30-i indulása óta 2018. június végéig összesen 12,3 millió forint veszteséget termelt a miniszterelnök hobbivonata...

HÁLAPÉNZFEKÉLY - AZ ORVOSOK NEM CSAK A MAGASABB JÖVEDELEM MIATT VÁNDOROLNAK EL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.08.30.


Nincs élő ember, aki meg tudná mondani, mekkora ma Magyarországon az orvoselvándorlás mértéke, számháborúba pedig értelmetlen bocsátkozni. Az többé-kevésbé reális, hogy jelenleg 25 ezer aktív orvos van, ez pedig a lakosságszámra kivetítve elég rossz arány. Sokan úgy gondolják, hogy az elvándorlás oka kizárólag a pénz, ami önmagában nem igaz, bár kétségtelen, hogy mindaz, amit az okok közé sorolnak – a feudális rendszer, a megtörhetetlen privilégiumok –, valójában mind a hálapénzből fakadnak, amire most már egyre több fiatal mond nemet.

Nemrégiben egy rosszullét miatt a hetvenéves Róberthez mentőt kellett hívni kora reggel a fővárosban. A tünetek alapján a stroke gyanúja is felmerült, ezért indokoltnak tűnt a sürgős orvosi ellátás. A mentő viszonylag gyorsan kiért, a férfit bevitték az illetékes kórház ügyeleti osztályára, ott el is végezték azokat a vizsgálatokat, amelyek a diagnózis felállításához szükségesek voltak. Róbert közben jobban lett, de nagyon levert volt a hajnali rosszullét miatt. A leletek viszonylag hamar elkészültek, a kora délelőtti órákban akár haza is indulhatott volna. De mégsem. Nem volt ugyanis doktor, aki kiértékelhette volna a leleteket. Az egész ügyeleten csak egyetlen orvos dolgozott, aki éppen egyik műtétből a másikba esett. Valamikor délután előkerült a szemmel láthatóan rendkívül kimerült orvos, értékelte a leleteket, és félnapos várakozás után Róbert elhagyhatta az ügyeletet. Ő szerencsésen megúszta, gyakran ennél jóval hosszabb a várakozási idő. Márpedig a sürgősségin várakozni végzetes lehet, ahogy azt a közelmúltban több, halálesettel járó botrány is mutatta.

Az orvoshiány benne van a mindennapjainkban, élénken foglalkoztatja a közvéleményt.

„Gyakran ámítjuk magunkat azzal, hogy az orvosok elvándorlásának sok oka van. Nem. Egyetlen oka van, az alacsony legális jövedelem. Minden más csak következmény vagy mellébeszélés.” Így összegzi az orvoselvándorlással kapcsolatos véleményét egy kommentelő az egyik orvosi szaklap oldalán. Túl egyszerűnek tűnik ez a magyarázat. Csakhogy miután magunk is megpróbáltuk összeszedni az okokat, végül ugyanide jutottunk. A végső ok a hálapénz, amely az alacsony bérek miatt még most is a virágkorát éli számos ellátó intézményben. A hálapénz következménye pedig a feudális bebetonozottság, a privilégiumokhoz való görcsös ragaszkodás. A külföldön elérhető orvosbér minimum tízszerese az itthoninak – átszámítva havi kétmillióról indul –, de a hazai ellátásban maradók is arra törekszenek, hogy megkeressenek ennyit: összehozzák a hálapénzből, a magánegészségügyi munkavállalással, valamint a gyógyszerek és egészségügyi termékek forgalmazásával foglalkozó cégeknek való bedolgozással. Vagyis az állampolgárok végső soron megfizetik az orvosok árát, csak épp átláthatatlan és igazságtalan módon. Magyarországon a közegészségügy régiós összehasonlításban is drámai mértékben alulfinanszírozott, így az orvosok által megkereshető pénzek jó része a szürke- és a feketezónából érkezik. A fiatal orvosgeneráció tagjai azonban ezt már nem akarják elfogadni, többségük elutasítja a hálapénzt, és kiáll az átláthatóbb egészségügyért...