2021. november 7., vasárnap

EGYVELEG - POTTYONDY EDINA

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.Egyveleg - Pottyondy Edina


VILÁGTALÁLKOZÓ - KÚTVÖLGYI ERZSÉBET ÉS HAJNÓCZY SOMA (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ / YOUTUBE CSATORNÁJA
Szerző: KADARKAI ENDRE
2021.11.06.A Világtalálkozó egy olyan rádióműsor, ahol mindig két teljesen eltérő értékrendű, habitusú embert ültetünk egy asztalhoz. Két olyan karaktert, akik nem biztos, hogy nélkülünk találkoztak volna. Nem vitaműsorra készülünk, hanem három ember jóízű beszélgetésére.

AZOK A NYOLCVANAS, KILENCVENES ÉVEK

TELEX
Szerzők: HAÁSZ JÁNOS, BARAKONYI SZABOLCS
2021.11.06.


Nézd apu bárányfelhőit, ó, telihold, pompás időkre emlékezem – nyekereg a fülemben Lovasi hangja, nyikorog a fülemben Kispál gitárjátéka, ahogy Szalay Zoltán könyvét lapozgatom, képeket nézegetek, pompás időkről mesélőket, történelmi pillanatokat, fekete-fehér és színes borostyánba rögzült emlékeket. Vagyis pontosítsunk azonnal: ahogy Szalay Zoltán és Parti Nagy Lajos könyvét lapozgatom, képet és szövegeket, fotókat nézegetek, nosztalgiázom, történelmi időkre és történelmietlen alakokra gondolok, képeket látok róluk, eseményekről és emberekről, szövegeket olvasok róluk, eseményekről és emberekről.

Az én pompás időm voltak ezek, ahogy a könyv címe is mondja, Azok a nyolcvanas, kilencvenes évek. Ahogy a huszadik század volt a történelem legrövidebb évszázada – mondják, hogy csak 1914-ben kezdődött és 1989-ben már véget is ért –, úgy a nyolcvanas évek volt annak az életemnek, amire emlékszem is, a legrövidebb évtizede. Arról szól ez a könyv, ahogy ez a rövid évtized, ahogy ez a rövid évszázad véget ért, méghozzá ott, ami nekünk a legkézzelfoghatóbb: Magyarországon. A rendszerváltás és közvetlen környezete van benne, megmaradt és most konstruálódó emlékek, emlékek, amik megfakultak és emlékek, amik most születnek meg bennem, az ezt-biztosan-láttam-már élményei, néhol fekete-fehérben, mintha a múló idő nem elhalványítaná az emlékeket, hanem a színüktől fosztaná meg őket.

Nagy idők nagy mozzanatai és nagy idők hétköznapi másodpercei. Pillanatok, amik megmaradnak az örökkévalóságnak és illékony momentumok, amikre talán a szereplők sem emlékeztek, már másnap sem. Csak Szalay Zoltán, aki járta a pesti utcákat, budai tereket, járta a fővárost és a vidéket, és fotózott, fotózott, fotózott: belemerevítette a történelmet fotópapírba, előhívó folyadékba, fixálóba, sötétkamrába, saját borostyánjaiba. Fekete-fehér fejes saláta a kombi felnyitható csomagtartójában, ballagó széna, kordé elé feszített izmok, a KGST-piacok óriási kisemberei, a Varsói Szerződés törpe óriásai, Jaruzelski-szemüveges szűklátókörűség.

És fogták ezeket a fotókat, leült velük Parti Nagy Lajos, aztán amiktől megihletődött, azokról írt, nem a képekről, hanem a szereplőikről. Dallamos ukrán név, magyarul tyével és hosszú óval, vámkezelés, bronzszobor és csizmatartó, jönnek elő belőle a szabadversek, zötyög velünk a nosztalgia ritmusa, tatattatam, tatattatam, a történelem váltóhoz ér, félreszabott öltönyös Gustav Husakból fűben heverésző, rövid ujjú inges Göncz Árpád lesz, kémények füstje, elegáns úr cúgos cipőben, rezzenetlen odaadás, táncháztalálkozó, egy büszke év volt, egy büszke nyár, nem egy, nem is egy.

Nézem az albumot, az emlékezetet bökdöső képeket és verseket, pompás időkre emlékezem, nekem a nyolcvanas évek vége volt a pompás idők, a megszűnése valaminek. Nézem az albumot és olvasom a verseket, és arra gondolok, amire Parti Nagy:

„mivé túródott mára az az akkor / standardnak tetsző, vad, szabad kor / ringás, heringés, meddig a szem ellát / egy kis lavórnyit magának berajzol”...


HOGY VAN AZ, HOGY AZT KÉPZELJÜK, IGAZUNK VAN, PEDIG DEHOGY?

TED / VIDEO
Szerző: JULIA GALEF
2021.


Képzeljék magukat egy pillanatra egy csata hevébe, katonaként. Talán római gyalogosok, vagy íjászok a középkorból, esetleg zulu harcosok. Helytől és időtől függetlenül vannak dolgok, amelyek nem változnak. Adrenalinszintünk megemelkedik, cselekedeteinket mélyen belénk ivódott reflexek határozzák meg, amelyek abból a szükségletből erednek, hogy megvédjük magunkat és a mieinket, és le kell győzzük az ellenséget.00:34

Most képzeljük magunkat egy nagyon másmilyen szerepbe, egy hírszerzőjébe. A hírszerzőnek nem támadnia vagy védekeznie kell, hanem megértenie a helyzetet. Ő az, aki kimegy, feltérképezi a területet, azonosítja a lehetséges akadályokat. A hírszerző remélheti, hogy felderíti, hogy mondjuk, van egy híd, amely megfelelő helyen keresztezi a folyót, de legfőképp, tudni akarja a lehető legpontosabban, hogy mi van ott valójában. A valóságban a hadseregben katonára és hírszerzőre egyaránt szükség van. Gondolhatunk e kettőre akár úgy is mint bizonyos gondolkodásmódokra, annak szimbólumára, miként dolgozzuk fel mindennapi életünkben az információt és a gondolatokat. Arról próbálom ma meggyőzni önöket, hogy a jó helyzetértékelés, a pontos előrejelzés és a helyes döntés képessége leginkább gondolkodásmódunktól függ.

01:30

Hogy bemutassam, miként működnek ezek a gondolkodásmódok, a 19. századi Franciaországba viszem vissza önöket. ahol ez az ártatlanul kinéző papírcetli elindította a világ egyik legnagyobb politikai botrányát. A papírt a francia vezérkar egyik tisztje fedezte fel 1894-ben. Széttépve hevert egy papírkosárban. A darabokat összeillesztve rájöttek, hogy a tisztek közül valaki hadititkokat ad el a németeknek...

A MÉLTATLAN HALÁLLAL ELHUNYTAKRÓL

MÉRCE
Szerző: ORBÁN NIKI
2021.11.06.


A Város Mindenkié Csoport minden évben tart megemlékezést a méltatlan halállal elhunyt hajléktalan emberek kopjafájánál az Új Köztemetőben halottak napján. Azon gondolkoztam, vajon létezik-e méltó halál? Azok az emberek, akikről emlékezünk, biztosan nem a méltó módot kapták sorstörténetük végállomásán.

Évről évre sajnos egyre több ember válik kiszolgáltatottá az időjárás szeszélyeinek. Egyre több ember kerül az utcára, a rideg, fagyos éjszakába. Fontos tudnunk, hogy legtöbb esetben nem maguknak köszönhetik azt, hogy az utcán kénytelenek álomra hajtani a fejüket. Sajnos rendszerszintű problémák húzódnak meg a háttérben.


Az önkormányzati lakásállomány igen csekély számú lakásában még ott van az otthon melegének és békességének lehetősége. Kirekesztő társadalmunkban nagyon könnyű okot találni arra, hogy valakit kirúgjanak a munkahelyéről.

Ha nincsen pénzed, nem tudod fizetni a lakásod bérleti díját és villámgyorsan tetemes adósságot halmozol fel a közszolgáltatók és az önkormányzat irányában. Ha közfoglalkoztatott vagy, olyannyira kevés a jövedelmed, hogy el kell döntened: eszel vagy lakbért fizetsz, ha történetesen van egy-két gyermeked. Ha nem szeretnéd, hogy kiközösítsék a társaik az iskolában, meg kell venned a trendi ruhát, telefont, mert csak igy vesznek emberszámba téged. A beiskoláztatás horrorisztikus árairól még nem is beszéltünk. Egyszer csak azon kapod magad, hogy megjelenik nálad a gyámügy. Védelembe veszik a gyermekeid.

Mindenki megtapasztalta már valamelyik szerette elvesztését, gondolj bele, milyen érzés, amikor látod a kisbuszt elindulni, benne az ablakokhoz tapadt, síró gyermekeddel. Innen már csak egy állomás a végrehajtó megjelenése a „sosemvolt” lakásod előtt és a rendőrség segítségével már mehetsz is az alujáróba. Sose tapasztald meg, milyen az első éjszaka!
...

SOKÁIG NEM IS AKARTUK TUDNI, HOGY MIT SZABADÍTUNK A GYEREKEINKRE

24.HU / KONTRA PODCAST
Szerzők: GRÓSZ BÉLA, DÖMÖS ZSUZSANNA
2021.11.07.


Fel tudjuk mérni, hogy mekkora árat fizetünk a social media nyújtotta lehetőségekért? Tudjuk, hogy a gyerekünk milyen sérüléseket szenved egy 15x8 centis műanyag darab folyamatos nézésétől? Hogyan jutottunk el oda, hogy nincs felügyelete a világ legnagyobb digitális platformjainak?

Ezek egyike sem kimondottan kerékpáros kérdés, de minden kerékpárost (is) érint. Dömös Zsuzsanna (24.hu) és Tóth Dániel (A Pszichológus Pasi) segít megadni a válaszokat.

ELKESERÍTŐ TUDATLANSÁGGAL INDULTUNK NEKI A 4. HULLÁMNAK

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.11.07.


Minden korábbi előrejelzést cáfolva, az előző két járványhullámhoz hasonló intenzitással kezdett el terjedni a koronavírus most ősszel is. A fertőzések, kórházi és súlyos esetek száma és sajnos a halálozások alakulása is hasonló meredekségű görbéket írnak le, mint egy éve vagy tavasszal. Sokan próbálják kutatni az okokat.

A kérdés nagyon leegyszerűsítően úgy hangzik, hogy „miért nem tudta a sokkal fertőzőbb delta variáns terjedését megfogni a sokkal nagyobb átoltottság?”. A válaszhoz eggyel közelebb kerülnénk, ha tudnánk, kik betegednek meg, az oltottak és az oltatlanok milyen megoszlásban vannak a kórházakban, erről azonban semmilyen adatot nem közöl a kormány.

Az a mai napig nem világos, hogy ilyen összesítő adat nincs, vagy csak nem nyilvános. Amíg így van, csak azon tanakodhatunk, hogy melyik rosszabb:

- ha a járványügynek igénye sincs megismerni a járvány természetét, ami ellen nap mint nap küzd, vagy

- ha csak nem akarja ezt megismertetni a járvány következményeit minden nap elszenvedőkkel, segítve őket a döntéseikben is.

Valójában azonban a kórházi adatok hiánya csak egy szűk szelete annak az ismerethiánynak, ami az egész járványkezelést övezi. Menjünk egy kicsit vissza az időben, hogy ezt jobban megértsük!
...

NYUGDÍJAS ÍGÉRETEKBEN ORBÁN MÁR LEELŐZTE MEDGYESSYT ÉS GYURCSÁNYT, DE PÉNZOSZTÁSBAN MÉG NEM

G7.HU
Szerzők: PÁLOS MÁTÉ, VÁCZI ISTVÁN
2021.11.07.


Az országgyűlési választás előtti év végéhez közeledve kirajzolódtak a kormány kampányidőszakra időzített ígéretei, juttatásai, kiosztott kedvezményei: februárban érkezhet meg a gyereket nevelők szja-visszatérítése, 2022 elejétől él a fiatalok szja-mentessége, és 2021-2022-ben igényelhető a lakásfelújítási támogatás is. A bőkezűen szórt kedvezményeknek fontos része a nyugdíjasoknak kiosztott juttatáscsomag is.

A nyugdíjasok megvásárlási kísérlete választások előtt azonban egyáltalán nem a mostani Orbán-kormány találmánya, olyannyira, hogy még nem dőlt el, a következő hónapokban Orbán Viktor ad többet nekik, vagy Gyurcsány Ferenc 2006 tájékán, Medgyessy Péter ígéreteit beváltva.

Hogy megértsük ezeknek az intézkedéseknek a kontextusát, menjünk végig a nyugdíjasoknak tett ígéretek történetén, a 2002-es választások előtti kampánnyal kezdve. Az első Orbán-kormány 2002 tavaszán csupán egy extra 3 százalékpontos, a választási és az azt megelőző évre vonatkozó nyugdíjemelést hajtott végre. Az MSZP akkoriban 19 ezer forintos nyugdíjkiegészítéssel (mai értékén 36 800 forint) és 50 százalékos özvegyijárulék-emeléssel kampányolt, egészen addig, amíg Medgyessy Péter be nem dobta a 13. havi nyugdíj bevezetésének ígéretét, amiről a Fidesz akkor azt mondta, hogy az ország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé.

A 13. havi nyugdíj bevezetését az MSZP-kormány a ciklus végére fejezte be, erre ráígérni már nem is tudott. A Fidesz azért megpróbálta: akkoriban dobták be a 14. havi nyugdíj ötletét egy törvényjavaslat formájában. Mivel azonban azt a választást a párt elvesztette, ebből nem lett semmi.

A 2008-as válság kitörése után természetesen nem az volt a kérdés, hogy mit adnak a nyugdíjasoknak, hanem hogy mit vesznek el. A Bajnai-kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat, törvénybe foglalva helyette a nyugdíjprémium intézményét, pontosabban a prémium jövőbeni ígéretét.

A 2014-es választások előtt a rezsicsökkentés volt a mindent vivő kampányfegyver, de ez értelemszerűen nem csak a nyugdíjasokra vonatkozott. A 2018-as ciklus vége előtt egyrészt – a juttatást a GDP-növekedés mértékéhez kapcsoló Bajnai-törvénynek megfelelően – a kormány épp 2017 novemberében adhatott először nyugdíjprémiumot. Emellett a választás előtti karácsonyi bónuszként, aztán húsvéti ajándék címén a választások előtt egy héttel érkezett meg az idősekhez egy-egy tízezer forintos Erzsébet-utalvány. Ez azonban eltörpül a mostani pénzosztás mellett.

Az idősek ebben a hónapban kapják kézhez a – tervezettnél magasabb infláció miatt járó – 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést, valamint a nyugdíjprémiumot, amely az előzetes tervekkel ellentétben egységesen, minden nyugdíjjogosult számára 80 ezer forint.

A 13. havi nyugdíjat a kormány tavalyi terve szerint a 2021 és 2024 közötti években heti részletekben akarta bevezetni, éppen úgy, mint a Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc vezette kormányok 2003 és 2006 között. De Orbán a rádióban szeptember végén erre is ráígért: azt mondta, szeretné, ha 2022 februárjában a nyugdíjasok nemcsak a 13. havi nyugdíj felét, hanem a teljes összeget megkapják. Erről azonban egyelőre nincs végleges döntés, nemrég a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ott lohol a pénzügyminiszter nyakán, hogy teremtse elő ennek a fedezetét...

ORBÁN TÖMEGOSZLATÁSRA KÉSZÜL, FELKÉSZÜL A NÉPHARAG LEVERÉSÉRE IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.11.06.


Tanulságos és figyemlereméltóan alapos összeállítást közölt a Magyar Narancs a parlamenti házőrség fegyverarzenáljáról, annak kapcsán, hogy tömegoszlatásra is alkalmas újabb fegyvereket szereztek be. Ezt a fegyverarzenált érdemes összevetni az Országgyűlési Őrség törvényben meghatározott feladataival, és azonnal jogosan merül fel a kérdés, hogy mire fegyverzik fel a Kövér által felügyelt testületet. Az Országgyűlési Őrség feladata a parlamenten belüli rend biztosítása és az “Országgyűlés védelme”. De kell-e ehhez gránátvető és tömegoszlató fegyver?

Az Országgyűlési Őrségről a 2012. évi XXXVI. törvény 125. paragrafusa rendelkezik, amelynek (2) bekezdés b) pontja szerint az Országház, “valamint az abban tartózkodók biztonsága érdekében létesítménybiztosítási feladatokat lát el”. Ennél csak egyszerűbb feladatai vannak, mint a protokolláris díszelgés, a tűzvédelem és Kövér személyvédelme, belső rend fenntartása. A kérdés az, hogy az Országház védelme indokolja-e éles lőfegyverek, köztük mesterlövészpuska, géppisztolyok és gránátvető birtoklását (használatát).

Ezekre a fegyverek nyilvánvalóan nincs szükség parlamenti képviselőkkel szemben, a Kövér felügyelete alatt működő egész házőrség legfeljebb a megfélemlítésüket szolgálja. A több mint 400 tagú fegyveres szervezet 2017-ben kapott felhatalmazást nagy tűzerejű fegyverek használatára, de az olyan „nem halálos kényszerítőeszközökből” is betáraztak, mint a bivalyerős Taser X26-sokkoló, vagy a teleszkópos taktikai rendőrbot (közkeletű nevén: vipera), írja a Magyar Narancs. 2017-ben pedig a “terrorfenyegetettségre” hivatkozva kaptak engedélyt minderre.

Terrorfenyegetés sem 2017-ben, sem előtte, sem utána nem volt Magyarországon, amely az Országházat fenyegette volna. Terrortámadást nem is lehet géppisztolyokkal és gránátvetőkkel kivédeni, mert ezek a fegyverek csak az épületet megtámadó tömeggel szemben használhatók, ilyen terrortámadás pedig nem létezik. Ezért nyilvánvaló, hogy ezeket a fegyvereket csak a magyar lakosság, ha úgy tetszik, a magyar nép ellen vethetnék be, ha az meg akarná rohamozni az Országházat. De ilyenre még nem volt példa, és értelme sem lenne. Orbán a Várban van.

Ha kizárásos alapon megállapítjuk, hogy ezeket a fegyvereket kizárólag egy népharag leverésére lehet használni, akkor felmerül a kérdés, hogy hol vannak a “szemkilövető Gyurcsány” rendőreinek gumibotjai és gumilövedékei ehhez képest? Milyen éles tűzfegyvereket és tűzerőt kész/készül bevetni Orbán egy esetleges népi lázadással szemben? A Magyar Narancs szerint a legnagyobb terrort Hadházy Ákos és más ellenzéki képviselők táblái jelentik, amelyek a szólásszabadság részei, de így is tízmilliós büntetéseket rónak ki érte. Minek akkor az éles lőfegyverek?

A Magyar Narancs felhívja a figyelmet egy lehetséges másik funkcióra is: a házőrség fegyvereivel egy katonai puccsot is meg lehetne akadályozni vagy éppen meg lehet rendezni. A frissen beszerzett eszközök közül az Accuracy AT 308 mesterlövő puska 7,62-es NATO lőszerrel használható, távcsöves precíziós fegyver, amellyel 800 méterig lehet nagy pontossággal célba találni, és a lőtávolsága megközelíti a négy kilométert. Az Országház védelmében miért kell tudni mesterlövészeknek négykilométeres távolságra ellőni?
...

SZABAD SZEMMEL: MOST AZ A KÉRDÉS, RESZKET-E ORBÁN VIKTOR? - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.11.07.


A politikai tekegolyó szépen tarol mostanában Közép- és Kelet-Európában: már ledöntötte a populista cseh és a bolgár miniszterelnököt, a két erős embert.


The Times

A politikai tekegolyó szépen tarol mostanában Közép- és Kelet-Európában: már ledöntötte a populista cseh és a bolgár miniszterelnököt, a két erős embert, és most az a kérdés, reszket-e Orbán Viktor? Így foglalja össze a térség helyzetét Hódmezővásárhelyről keltezett tudósításában a patinás lap. Azért onnan, mert a helyi polgármester, Márki-Zay Péter az egyesült ellenzék élén véget kíván vetni a politikus 11 éve tartó uralmának.

Maga az előválasztások győztese opportunistának, ideológiai kaméleonnak tartja a kormányfőt, hiszen az komcsiként kezdte még az átkosban, majd liberális, később konzervatív lett, jelenleg pedig egypárti, fasiszta államot épít. Abban viszont végig következetesnek bizonyult, teszi hozzá, hogy mindig is a hatalomra ácsingózott, illetve meg akart gazdagodni és ez sikerült is neki, alaposan.

A jó egy évtized alatt Orbán a maga, büszkén illiberális képére formálta az országot. Harcban áll az EU-val, mert az szerinte a saját kozmopolita világképét próbálja rákényszeríteni a konzervatív magyarokra. Ám kérdés, hogy a veterán politikai nehézsúlyú nem akadt-e méltó ellenfélre a városvezetőben, aki hívő katolikus, hét gyermek apja, bár vidéki polgármesterség jelenti számára az eddigi legmagasabb politikai tisztséget?

Márki-Zay azt mondja, az emberek változást igényelnek, mert elegük van a hivatásos politikusokból. Legnehezebb feladatának azt tarja, hogy helyreállítsa a demokráciát és legyűrje az immár járványos korrupciót. Meg felelősségre kívánja vonni a bűnözőket. Azon kívül javítani akarja a viszonyt Brüsszellel, ugyanakkor nem érti, Orbán miért tartja olyan sokra Putyint. Viszont nem bontaná le a határkerítést, ám a menekültekkel emberségesen bánna, mint ahogy véget vetne a melegek, a zsidók és a romák elleni gyűlölethadjáratnak is.

Az esélyeit jónak ítéli meg, mert jobbról és balról egyaránt sok szavazatot tud begyűjteni. Még a volt Fidesz-hívek számára is hiteles alternatívát jelent, állítja. A kormányfőre bizonyosan kemény kampány vár, de szinte az egész média őt támogatja. Így már célba vette Márki-Zay feleségét, aki bába és a polgármester szerint a hatalompárti lapok úgy állítják be, mintha az otthonszülés híveként gyerekgyilkos volna.

Őt magát pedig azzal vádolják, hogy a CIA ügynöke, továbbá Soros pártfogoltja, aki a „gonosz Brüsszel” parancsára jár el. Úgy fogalmaz, hogy a hatalom szemében összeesküvés zajlik Orbán, és minden ellen, ami tisztességes, keresztény és magyar.

Viszont ha a Fidesz kikap tavasszal, az megerősíti, hogy a régióban a populizmus ellen fordult a hullám.

Der Tagesspiegel

„Az uniós intézmények a jogállami vitában lépre mentek a lengyel miniszterelnöknek, mert nem arról kellene vitatkozniuk, mekkora lehet az EU jogköre. A lényeg ugyanis nem a közösségi jog elsőbbsége, ami bonyolult és nem is válaszolható meg egykönnyen: igazából az számít, hogy Lengyelországban a kormány és az alkotmányos demokrácia között zajlik a küzdelem”. Erre figyelmeztet a holland történész és politikai filozófus, Luuk van Middelaar, aki jelenleg a Leideni és Louvain-e Egyetem professzora, de jól ismeri a brüsszeli viszonyokat is, mert 2009-14 között az akkori bizottsági elnök, von Rompuy csapatában dolgozott.

Úgy véli, hogy ha Merkel lelép a színről, a többiek csak nehezen tudják majd fenntartani a párbeszédet Orbánnal és Morawieckivel, mert ők idáig abból indultak ki, hogy keletnémet származása folytán a leköszönő kancellár mindenki másnál jobban érti őket nyugaton.

De Brüsszelnek arra kell összpontosítania, hogy a demokratikus normák kapcsán kialakult ellentétek csupán mellékhadszínteret képeznek. Hiszen Varsóban az alkotmány ellen folyik a háború, felszámolják a hatalmi ágak szétválasztását, korlátozzák az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint a tudomány és az oktatás szabadságát. Hasonló változások mennek végbe magyar földön is, és ha a folyamat a két országban az eddigi mederben folytatódik, akkor hamarosan egyiket sem lehet demokráciának nevezni, a szó igazi értelmében.

Ily módon az EU-nak hagynia kellene a csudába a nemzetállami szuverenitást, sokkal többet számít, hogy szüntesse be működését a Fegyelmi Kamara. A szakértő ugyanakkor nehezen tudja elképzelni, hogy ezek után a Bizottság minden feltétel nélkül utalná a PiS-nek a pénzeket az újjáépítési alapból. Attól viszont nem tart, hogy szétesik az unió, bár az ügyeket mind inkább áthatja a politika. Az állam- és kormányfők azonban pontosan érzékelik, hogy más, amit a kollégák a csúcsértekezleteken mondanak, illetve az, amit hazai fogyasztásra, a közvéleménynek szánnak. De ettől még vannak olyan erők, amelyek a közösség szétszakításán dolgoznak.

Ám Brüsszel szerencsére egyre gyorsabban reagál. A koronaválság elején pl. négy hónapi bénultság után gyorsan magához tért és létrehozta a 750 milliárd eurós gazdasági segélycsomagot.

Reuters

Bár a hivatalos vizsgálat még nem zárult le Izraelben a Pegasus-botrányban, a kormány most először elhatárolódott a gyártó cégtől, miután az Egyesült Államok négy napja nemzetbiztonsági megfontolásokból feketelistára tette az NSO-t. Így az immár nem jut hozzá amerikai technológiához, alkatrészekhez. Az izraeli külügyminiszter most kijelentette, hogy a kémprogramot kifejlesztő vállalatcsoport nem állami érdekeltség, így semmilyen kapcsolatban sincs az ország politikájával. Lapid szerint ugyanakkor aligha van a világban másik hatalom, amely szigorúbb szabályokat hozott volna a digitális hadviselés ellen, és amely szigorúbban betartatná ezeket az előírásokat.

Az NSO a hadügyi tárca felügyelete mellett adja el külföldön a szoftvert, amelyről azonban egy nemzetközi oknyomozó sajtókonzorcium a nyáron kiderítette, hogy több kormány is újságírók, jogi aktivisták, sőt, hivatalban lévő személyiségek ellen vetette be. Arról egyébként még nincs hír, hogy Izrael korlátozni szándékozná az NSO tevékenységét. Maga a holding pedig fenntartja, hogy csakis bűnüldöző hatóságoknak, illetve titkosszolgálatoknak értékesíti a programot és ügyel arra, nehogy visszaélések történhessenek. Továbbá hogy megszakította a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek mégis törvénytelenségeket követtek el, mert a rendszer a terrorizmus és a súlyos bűncselekmények kiszűrésére való.

KARDNAK, CSATNAK, PÉNZTÁRCÁNAK...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.11.06.


.
.. baloldalt a helye, - mondta a fiúgyermekeket a férfias megjelenésre érzékenyítő mondóka hajdani gyermekkorom világában, mikor az apa (olvas) még férfi volt, az anya (főz) meg nő, és a gyerekeket se fenyegette az a veszély, hogy reggel az óvodába még Józsiként érkeznek, de hazafelé már az ereszcsatornán lecsúszva kell iparkodniuk.
Sietni is kell, hogy a család a televízió előtt együtt ülve élvezhesse a neves jobboldali publicista által jegyzett, a keresztényi szeretet jegyében készült realityt, melyből a nézők megtanulhatják, hogyan lehet szájon át szarni.
Baloldal, jobboldal - nosztalgia-túra a múltba, a kommunizmus hazai, vérzivataros esztendeibe, amikor még nem hagytad ott a havi nyugdíjadat egy hangulatos hétvégi nagybevásárlás során egy sárgarépáért, egy kiló krumpliért, meg egy kifliért a boltban.
Viszont a komcsik - fondorlatos módon - úgy akarták kikezdeni az egészségedet, hogy halálra zabáltattak (koleszterin-szint növelésével elkövetett emberölés) és cekkerek cipelésével tették tönkre ízületeidet.
Utóbbinak az lett a következménye, hogy alkalmatlanná váltál az előremutató jogszabályi változás követésére, mely szerint elhunyt házastársad a hátadon cipeld ki a temetőbe, hogy az általad megásott sírban leljen örök nyugalomra.
Na igen - mára már ez az előremutató intézkedés is a feledés homályába veszett, mint a Tisztiházért kapott pénz sorsa, Orbán első BOSS öltönye, zakója ujján - eleganciáját tanúsítandó - a márkanévvel, mely a Nagy Tolvajlás egyik első realizált eredménye volt, de hát spongyát reá, ez már a múlt, történészek csemegéje, mint a Vezér liberalizmusa is, mely mára nem is létezett...

SZARVASVADÁSZ | OLIGARCHIA ANIMÁCIÓS-SOROZAT 3. RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2021.11.06.Egyszer volt, hol nem volt Zsolti, aki a kis barátaival játszott az erdőben, de arra nem számított, hogy találkozik egy titokzatos, kedves lénnyel, aki megkérdezi tőle, hogy te mégis mi a fenét csinálsz itt, és miért vagy te ilyen boldogtalan? Ám Zsoltit ez egyáltalán nem hatotta meg, valamit mondogatott, elég unalmasan, aztán közel 70 milliárd forintból emléket is állított kedvtelésének. Itt a mese vége, fuss el véle. Az Oligarchia Szombathelyről szóló részének elején egy újabb Turai Balázs-animációt láthattatok, melyet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti világkiállítás ihletett.


MEGÁLLÍTHATATLANUL EGYRE SZEGÉNYEBBEK A MAGYAR NYUGDÍJASOK

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2021.11.06.


Friss statisztika látott napvilágot a magyar háztartások életszínvonaláról, melynek segítségével képet kaphatunk arról, hogy a koronavírus-járvány első éve hogyan érintette a társadalom életkörülményeit. Ezúttal a nyugdíjasok szegénységének mértékére fókuszálunk.

A koronavírus-járvány kirobbanásának éve, 2020 nemcsak a költségvetés vagy a cégek számára volt megterhelő, de magától értetődő módon a háztartásokat is érzékenyen érintette a kialakult helyzet. A helyzet nehézségén ráadásul a kormányzat sem óhajtott enyhíteni, például az álláskeresési járadék jogosultsági igejének átmeneti meghosszabbításával, vagy egyszeri támogatás kifizetésével. Mint akkor kifejtettük: a segélyezésnek még a látszatát is el szerette volna kerülni. Ugyan a társadalom aktív rétege - akármennyire is abszurd kijelentés, de - kedvezőbb helyzetben volt, hiszen szakmán kívüli átmeneti munkát tudtak vállalni mérsékelve a veszteségeiket. A társadalom legidősebb rétege ezzel szemben azonban magára maradt.

A járvány ellenére a bérek emelkedése bőven tudta fedezni az élelmiszerárak robbanását és a vártnál nagyobb inflációt, a nyugdíjasoknak a törvényben rögzített, inflációhoz kötött emeléssel kellet beérniük. És, mint az nem egyszer előfordult már, a várt infláció alacsonyabb lett a ténylegesnél, ezért a kompenzációhoz csak novemberben jutottak hozzá az érintettek. Épp ez az inflációhoz kötött nyugdíjemelés az, ami miatt egy másik statisztikai adat folyamatosan romlik esetükben...

KÉREM, VIGYÁZZANAK, AZ AJTÓK ÚJRA NYÍLNAK!

HÍRKLIKK
Szerző: ÚJHELYI ISTVÁN
2021.11.07.


Az élet tényleg nagy rendező: jövő hét kedden este Brüsszelben két – magyar szempontból – kiemelt esemény lesz, egymással szinte egyazon időben. A város egyik felében az Orbán-rezsim által támogatott propaganda-thriller („Elkxrtuk”) első nemzetközi vetítése zajlik majd a NER feltétlen kiszolgálói és kiszolgáltatottjai aktív részvételével. Nyilván lesz pogácsa, pezsgő, slimfit-zakók csillogása, NER-celebek meg közmédiafelvonulás. A város másik felében ugyanekkor egy nyitott közösségi találkozó lesz, ahol a brüsszeli magyarok egy részével, az ellenzéki szövetség független miniszterelnök-jelöltje, Magyarország leendő kormányfője: Márki-Zay Péter fog beszélgetni és hallgatni. Elmondani, hogy mit várhatnak tőle a következő kormány élén és meghallgatni, hogy mit várnak tőle az Orbán-rezsim utáni korszak egyik építészeként...

AKARUNK-E EGYÁLTALÁN ALKOTMÁNYOS DEMOKRÁCIÁT?

TELEX
Szerző: MAJTÉNYI BALÁZS
2021.11.07.


Miután az ellenzék miniszterelnök-jelölti vitáiban Dobrev Klára és a későbbi győztes Márki-Zay Péter is azt mondta, hogy érvénytelennek tekinti az alaptörvényt, és akár feles többséggel is alkotmányoznának, elkezdett kibontakozni egy vita az esetleges kormányváltás utáni helyzetről és a „rendszerváltás” lehetséges forgatókönyveiről. Jakab András alkotmányjogász a Telexnek adott interjúban mondta el alapvető fenntartásait, amire Vörös Imre jogászprofesszor, volt alkotmánybíró reagált (a hatalom kizárólagos birtoklásáról szóló rendelkezést érintően). Most Majtényi Balázs alkotmányjogász, az ELTE Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének igazgatója írását közöljük arról, hogy az alkotmányozás legfeljebb hosszú távú cél lehet, és ennél elsődlegesebb a politikai tömegtámogatás megszerzése...

GYURCSÁNY, A BŰNBAK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁSÁHELYI MÁRIA
2021.11.05.


Ha egyszer elkészül a legújabb kori politikai manipuláció technikáiról szóló kézikönyv, iskolapéldaként bizonyosan belekerül az őszödi beszéd immár másfél évtizedes története, amely magában hordozza mindazokat a sajátosságokat, ahogyan szuperintenzív, hazug gyűlöletpolitikával azokat is sikeresen lehet manipulálni, akik szem- és fültanúi voltak egy eseménysorozatnak, és azokat is, akik még nem is éltek a történet idején. Az őszödi beszédből és a 2006 őszén történtekből mára nem őriz mást a közös emlékezet, mint a Fidesz által mantrázott „kurva országot”, „hazugságbeszédet”, a „szemkilövető Gyurcsányt”, a „rendőrterrort”, arra azonban, hogy valójában mi történt 2006 szeptemberében és októberében, majd azt követően, már azok sem igen emlékeznek, akik végigélték és nyomon követték a történteket. Így aztán nem meglepő, hogy még 15 évvel az események után is ezzel a hazug mantrával akar választást nyerni a Fidesz.

Elsősorban persze az érdemi mondanivaló hiányát, az ötlettelenséget és a hatalomban való elbutulást jelzi, hogy a 2006-os „sajnálatos események” után, a tizenegy éve kormányzó Fidesz–KDNP az „őszödi beszéddel” és a „gyurcsányozással” kanyarodik rá a 2022-es választási évre, és minden valószínűség szerint ez áll majd a kormánypártok kampányának fókuszában is, némi migránsozással és sorosozással kiegészítve. Ez jelzi, hogy maga a kormány is úgy ítéli meg, az eltelt három kormányzati ciklus, a több mint egy évtized hatalomban töltött idő, a folyamatos alkotmányozó többség nem ad elég muníciót ahhoz, hogy meggyőzze a szavazókat arról, érdemes ismét rájuk szavazni. Ők maguk sem bíznak az elért eredmények meggyőző erejében, az unalomig sulykolt sikerekben, egyetlen kijátszható kártyájuknak a lakosság ijesztgetését, az ellenféllel szembeni gyűlöletkeltést látják. A Fidesz nevű gazdasági és politikai maffia, amely saját állítása szerint minden ránk leselkedő veszélytől megóvta az országot, legyőzött gazdasági válságot és egészségügyi járványt, felszámolta a mélyszegénységet, megteremtette a „munkaalapú társadalmat”, és Magyarországon immár mindenkinek vidámabban süt be a nap az ablakán, kizárólag negatív kampányban képes gondolkodni. Ráadásul ezt is másod- és harmadlagos frissességű, lejárt szavatosságú poénokkal próbálja eladni, miközben legfőbb politikai szövetségese a rövid emlékezet, a tájékozatlanság és a butaság. Ennek a gyűlöletpolitikának a sikeréhez azonban akarva-akaratlanul jelentős mértékben hozzájárulnak azok az ellenzéki szavazók is, akik vagy áldozatul esnek a Fidesz mindent átható gyurcsányozásának, vagy személyesen érdekeltek a narratíva fenntartásában.

A „gyurcsányozás” megfelelő eszköz lehet az elkötelezett kormánypárti szavazók mozgósításához, de aligha van hatása azokra, akik bizonytalanok abban, elmennek-e szavazni, és ha igen, kire adják voksukat a választásokon...


GYURCSÁNY FERENC, A HÁROMSZOROS TEHERTÉTEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP JÓZSEF
2021.11.03.


Az ellenzék erkölcsi megtisztulásának szempontjából a legfőbb tehertétel ma is Gyurcsány Ferenc. Háromszoros értelemben is az – állítja Papp József, a Corvinus nyugdíjas oktatója. Ki is fejti, miért. Vendégszerzőnk rövid írása a Válasz Online előválasztás utáni, külsős szerzők számára indított értékelő sorozatának részeként jelenik meg hasábjainkon.


Soha sem készült volna el az Elkúrtuk, „ha Gyurcsány 2006-ban a zavargások után lemond és örökre távozik a politikából. Most is ő a probléma, nem a DK, nem felesége Dobrev. Hatalmas ballaszt az egyesült ellenzék számára. Akkora, hogy nem is hihető az egység közöttük”. Raskó György FB-posztjának állításával nehezen lehetne vitatkozni. Gyurcsány azzal, hogy ragaszkodik a DK pártelnöki székéhez, megakadályozza az előválasztások legfőbb hozadékának, az ellenzéki pártok erkölcsi megtisztulásának kiteljesedését. Márki-Zay Péter sikere elsősorban annak köszönhető, hogy a megkövesedett, háttéralkukra épülő – végtelenül erkölcstelen – pártrendszer feltörését hirdette meg. A volt miniszterelnök ennek a pártokráciának tagadhatatlanul az egyik fő pillére, az ellenzék erkölcsi megtisztulásának szempontjából valóban a legfőbb tehertétel. Háromszoros értelemben is:...

DISZKRIMINÁCIÓ

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.11.06.


Szétválasztást, megkülönböztetést jelent. Általában tulajdonságai miatt különbözteti meg az egyes embert vagy embercsoportot egy másik embertől vagy embercsoporttól. Általában olyan tulajdonságok miatt, amikről a megkülönböztetett nem tehet (például feketének született vagy sárgának). Hite, elvei, meggyőződése miatt is megkülönböztetünk valakit, amiről tehetne, de közben hiába tesz, a megkülönböztetés marad, mert az azt kiváltó előítélet megváltoztathatatlan – a megkülönböztetést ugyanis az tartja fent, aki megkülönböztet, azaz egy általában erősebb, nagyobb csoport. Amelyik persze egyben szellemileg alulfejlett, a mentalitása akadályozza abban, hogy a megkülönböztetést feloldja. Egy zsidó hiába keresztelkedik ki, hiába válhat az „új” vallás meggyőződéses hívőjévé, akkor is zsidó marad, mert a megkülönböztető kitalál olyan definíciókat a zsidóságra, amiken nem lehet változtatni, például az anyai ág felmenőinek vallása számít meghatározónak.

Az ember tettei alapján egyetlen diszkriminációt ismerünk, ez a kriminalisztika megkülönböztetése, a jogkövetőt különbözteti meg a jogsértőtől. Ám éppen azért, mert a tetteken lehet változtatni, mert senki nem születik jogsértőnek, ezt a megkülönböztetést nem nevezzük diszkriminációnak. A jog arról is gondoskodik, hogy egy bűnt elkövető más elbánásban részesüljön, ha a tetteiért valamilyen okból nem képes felelni.

Ésszerűen társadalomban a működés alapját az emberi jogok adják. Melyek például meghatározzák a jogegyenlőség elvét, és bár azt hiszem, a fogalom (diszkrimináció) nincs leírva, annak tiltása elég részletes ahhoz, hogy senkinek ne legyen kétsége, mit jelent a megkülönböztetés. Az emberi jogok fundamentuma ugyanis az egyes ember szabadsága, amit kizárólag a másik ember szabadságának elismerése korlátozhat.

Egy világjárvány esetén, amibe milliók haltak-halnak bele, fel sem merülhet, diszkrimináció-e az oltatlan ember megkülönböztetése az oltott embertől. Nem is azért, mert egy tett elkövetése vagy el nem követése sosem lehet megkülönböztetés alapja, amíg az nem ütközik a jog előírásaiba – ez így önmagában is elegendő volna annak kizárására, hogy az oltatlan diszkrimináció áldozata vagy nem az. Csak be kell oltatnia magát, és a megkülönböztetés automatikusan elmúlik. Azaz ez önmagában elegendő tényező ahhoz, hogy egy közhatalmat birtokló szervezet (kormány) minden aggály nélkül elrendelhesse az oltási kötelezettséget.

Dehát nem is ez a lényeg. Hanem az emberi jogok fent említett rendelkezése. Senki, még egyszer, senki nincs abban a helyzetben, hogy önhatalmúlag eldöntse, én meghaljak miatta vagy ne. Egy tett el nem követése (az oltás elutasítása) ugyanis egy másik ember szabadságának, sőt életének a veszélyeztetését jelenti, méghozzá tudatosan, ami azt jelenti, hogy az oltás elutasítása szabályszerű bűncselekmény. Egy kormány (a földkerekség bármely kormánya) az oltás kötelezővé tételével a bűnmegelőzést szolgálja, segít az állampolgárának abban, hogy ne váljék gyilkossá.

Tessék mondani, ezt nehéz megérteni? Tudom én, hogy egy politikus (a földkerekség bármely politikusa) korlátozott szellemi képességekkel él, különben nem állna politikusnak, de hogy egy ilyen egyszerűen és cáfolhatatlanul levezethető szillogizmusra ne legyen alkalmas, az engem is meglep.

Nem említettem a kötelező oltásokat, amik eddig is voltak, a trópusokra utazók oltásait sem, amiket ráadásul egy idegen ország hatóságai tesznek kötelezővé, mert ezek mind a fenti tétel alapján kelt intézkedések: senkinek nincs joga egy másik ember életét veszélyeztetni.

Semmi kétségem nincs afelől, hogy miután ezt itt leírtam, minden fórumon tovább fog buzogni az alapvető ostobaság liberálisnak nevezett megnyilvánulása, és mindenki tovább fogja öblögetni a diszkrimináció tilalmáról szóló rémületesen korlátolt marhaságot. Mindaddig, amíg egy mérvadónak tekintett országban el nem rendelik a kötelező oltást.

Attól félek, erre még sokáig hiába várok...

ITT OLVASHATÓ

KORONAMONITOR - NAPONTA FRISSÜLŐ ADATOK, DIAGRAMOK ÉS TÉRKÉPEK A KORONAVÍRUS AKTUÁLIS MAGYARORSZÁGI HELYZETÉRŐL

KORONAMONITOR
Szerző: ÁTLÓ TEAM
2021.11.05.Ez az oldal elsősorban a hivatalos, kormány által közölt adatokat dolgozza fel, de nem tekinthető hivatalos tájékoztatásnak, továbbá nem vállalunk felelősséget a kormány által közölt adatok és információk valóságtartalmáért. Kérjük, a hivatalos információkért látogasson el a kormány által működtetett Koronavirus.gov.hu oldalra, illetve olvassa a nagyobb hírportálok híreit.

A harmadik hullám végével megszűnik a napi adatközlés is, ezentúl csak hétköznapokon közölnek új információkat a járványról.

A régi nézetért kattintson ide: régi Koronamonitor.

KORMÁNYZATI MILLIÁRDOKBÓL ÖNTIK BETONBA A TOKAJI TÁJAT EGY CSÚCSGAZDAG LUXUSSZÁLLODÁJA KEDVÉÉRT

444.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2021.11.07.


Keveseknek van olyan szerencséje, hogy Magyarország Kormánya és az illetékes helyi önkormányzat is mindent megtegyen annak érdekében, hogy a magántulajdonában lévő luxusszálloda sikeres legyen. Találni azért erre remek példát, hiszen az Orbán-kormány és a tokaji önkormányzat sem sajnálja arra a közpénzt, hogy a Minaro Hotel Tokaj (a projekt korábbi elnevezése Grand Hotel Tokaj volt) felépüljön, a pihenni vágyó leendő vendégek pedig könnyen megközelíthessék az ötcsillagos épületet.


A hotel egy elhagyatott bányaterületen épül a Tokaj városhoz tartozó Csurgó-völgyben. Jól halad a munka, jó esély van arra, hogy 2022 tavaszán már becsekkoljanak az első vendégek. Ehhez néhány apró dolgot még rendbe kell rakni a Csurgó-völgy környékén. Az önkormányzat még a nyár végén írt ki közbeszerzést a csurgó-völgyi infrastruktúra építésére és tervezésére: a csapadékelvezetési és közvilágítási problémákat kellene megoldani. Például a hotel területéről érkező csapadékvizet egy zárt csatornával kötnék be egy burkolt árokba. Október végén hirdették ki a győztest: a munkát az Aktuál BAU Kft. végezheti el 298 millió forintért. Posta György független, de a kormánypárttal remek viszonyt ápoló polgármester szerint amúgy a város érdeke a hotel sikere a későbbi adóbevételek miatt...


VALAKI MÁR IGAZÁN LEMONDHATNA A BRANCSBÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.07.


A Pegasus kémszoftver gyártója kijelentette, még az is lehet, szerződést bont kormányunkkal, mert a termékét nem arra használja, amire megvette, azaz, terroristák, szervezett bűnözők és hasonszőrűek, hanem az ellenzéke ellen. Nem erre készült, mondják az izraeliek, ők nem ilyen feltételekkel és felhasználásra adták el, tehát botrány van, mégpedig nemzetközi. Júliusban robbant ki ez az egész mocskos ügy, kormányunk pedig azóta sunnyog pintérestől vargajuditostól cakumpakk, mígnem jött nekünk Kósa Lajos néhány napja.

Lajos nem volt rest se kába, és bevallotta, hogy a belügy vette meg a készséget nem megengedett célokra, azóta újra áll a már majdnem elcsituló bál, viszont most sem történik semmi. Ha tegnap azon merengtünk, nem tudni igazán, Deutsch Tamás mivégre van ezen a világon, Kósára hatványozottan igaz ez, belőle, mint az régóta kitetszik, kontroll nélkül jönnek elő a szavak, és annyi galibát is okozott már, hogy az sem világos, mire tartja a Fidesz. Nagy valószínűséggel nem hagyja az út szélén érdemei elismerése mellett.

Kósának már rég le kellett volna mondania hivataláról az örökösnő, a mama disznai és még számos más ügy miatt, a Fideszben azonban, mivel nem párt, hanem galeri vagy maffia, ilyen erkölcsi kötelmek nincsenek. Haszonelvűség van, ki termeli a szavazatokat a gazdának, ki nyomogatja megfelelően a gombot. Simonka is már rég előzetesben, sőt, utólagosban kellene legyen, ehelyett ott szavazgat a parlamentben, sőt, olykor kikérik az ügyészségtől, nehogy hiányozzon. Itt és most, ezek után is kellene vennie valakinek a kalapját, de senki nem megy sehová...