2019. február 4., hétfő

SZÉP LASSAN SZERTEFOSZLANAK A BÓDVALENKEI FIATALOK ÁLMAI

ABCÚG BLOG
Szerző: HAJDÚ D. ANDRÁS, NEUBERGER ESZTER
2019.02.04.


18 éves korukban Viki és Gina voltak az egyedüli lányok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkén, akiknek ennyi idősen még nem voltak gyerekeik. A két lány váltig állította, hogy nem szeretnének túl fiatalon babát vállalni, de maguk körül azt látták, hogy a korukbeli lányok előbb vagy utóbb ebbe menekülnek, annyira nem tudnak mit kezdeni magukkal a lehetőségek nélküli településen. Három és fél év múlva visszalátogattunk hozzájuk, és három másik helyi fiatalhoz Bódvalenkére, hogy megnézzük, merre tart az életük. Egyedül egy srácnál, Bálintnál tűnik úgy, hogy sikerülhet neki, amire vágyik: jó messzire, Németországig menni egy értékes szakmával. Viki és Gina mindketten anyák már, akik csak akkor tudnának családjukkal meglépni a faluból, ha lenne pénzük az önállósodásra. A nagyra törő álmokat inkább elengedik, és megpróbálják élvezni az életet úgy, ahogy van.

2015. augusztusában két napot töltöttünk Bódvalenke Freskófalu éves roma folkfesztiválján, a korábban Sárkányünnep néven futó Bóvalenkei Vigasságokon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, határ menti kis faluban ez az egyetlen szórakozási lehetőség – egy évben egyszer. Öt fiatal, akikkel a fesztiválon ismerkedtünk meg, arról mesélt az Abcúgnak, milyen kamaszként, fiatalként élni egy ilyen isten háta mögötti helyen, és arról, nekik milyen terveik vannak a jövőre.

Három és fél év elteltével kitaláltuk, felkeressük Vikit, Ginát, Bálintot, Patrikot és Timit, hogy megnézzük, merre halad az életük, és mi lett velük azóta, hogy először és utoljára találkoztunk. Ilyenek, és így élnek most:...

A MAGYAR KORMÁNY ÚJABB MIGRÁCIÓT FÉKEZŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁST FÚRT MEG, NÉMETORSZÁG VÁLASZKÉPP MEGFENYEGETTE

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.02.04. 


A Brüsszelbe delegált tagállami nagykövetek pénteki ülésének jegyzőkönyveit szerezte meg a 444. A feljegyzésekből kiderül, a magyar kormány egyedüli tagországként megvétózta azt a tervezett megállapodást, amelyet február végén az EU kötne az Arab Ligában tömörülő országokkal. Válaszképp a német nagykövet azzal fenyegette meg az Orbán-kormányt, hogy ennek a lépésnek következményei lesznek az uniós támogatások elosztására.

Február 24-25-én kerül sor az Európai Unió és az Arab Liga csúcstalálkozójára, az itt megkötendő záródokumentum tartalmának tárgyalása folyik épp: az uniós országok külügyminiszterei ma találkoztak, hogy véglegesítsék a megállapodás szövegét.

Csakhogy a múlt héten tartott uniós tanácskozások során Magyarország több alkalommal is keresztbe tett egy esetleges egyezségnek. Brüsszel úgy tervezte, a megállapodás keretén belül rávehetné a Liga tagországait, hogy fogadjanak be több menekültet, illetve vegyenek részt a migráció megfékezésében. Az uniós kormányok úgy számolnak, ez szükséges lépés ahhoz, hogy a 2015-ös csúcshoz képest tavaly 92 százalékkal csökkenő bevándorlás továbbra is alacsonyabb szinten tartható legyen.

Az arab országok kérték, hogy a megállapodás utaljon az ENSZ nemrégiben elfogadott migrációs egyezményére, amely többek közt leszögezi, hogy foglalkozni kell a migráció törvényi kereteinek lefektetésével, a migráció legális szabályozásával.

Az Orbán-kormány emiatt az utalás miatt akadékoskodik, nagy ellenzője ugyanis az ENSZ – egyébként nem kötelező érvényű – migrációs megállapodásának, amelynek aláírását is megtagadta. Az EU-s nagykövetek múlt szerdai és múlt pénteki ülésén Várhelyi Olivér nagykövet jelezte, Magyarország megvétózza a migrációs paktum bekerülését az EU-Liga csúcs záródokumentumába, a többi nagykövet szerint azonban ez az Unió presztízsvesztéséhez, illetve a migráció ellenőrzésének nehezebbé válásához fog vezetni...

PALKOVICS LÁSZLÓ ESETE A MAGYAR REZSIMÉRTELMISÉG KRÉMJÉVEL ( JÉZUSMÁRIAPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.02.03.


A Magyar Tudományos Akadémia vezetői kétségbeesett írást jelentettek meg az Akadémia internetes oldalán a humán tudományok hasznosságáról. Palkovics László rombolásügyi miniszter ugyanis aznap publikálta a téziseit az új tudományfinanszírozási rendszerről. Két órán belül pedig módosította is a téziseit az új tudományfinanszírozási rendszerről. Képzeljük el Luther Mártont, amint visszamegy a wittenbergi vártemplom kapujához, és filccel átírja a búcsúcéduláról szóló részt. A poszt azonban nem erről szól. 

Palkovics hazudozásügyi miniszter zseniális ötlete az, hogy az akadémiai intézeteknek alázatos kérelmet kell benyújtani minden évben a tekintetes tudományos kánsághoz, akik vagy odaadják az éves támogatást vagy nem. A poszt még mindig nem erről szól.

A poszt arról szól, hogy a teljesítménymérésről szóló zavaros mellékletekben (az egész olyan, mintha egy nagykanizsai docenssel íratták volna meg, akinek komoly kihívást jelent a fogalmazás, és hát van erre egy kis esély) kiemelten szerepelnek a Q1 és D1 publikációk. A Q1 azt jelenti, hogy az adott újság a témakörben a világ első negyedében van (az ún.Scimago lista szerint), a D1 pedig azt, hogy az első tíz százalékban. A magyar bölcsészeknek óriási hátrányuk van a magyar természettudósokkal szemben Q1-D1-F1-H1 vezér üti gyalogot ügyben, amiből azonban nem következik, hogy a humán tudományok alsóbbrendűek lennének- ezt próbálta végtelen szelídséggel jelezni az Akadémia.

Az alábbiakban próbálom ezt elmagyarázni úgy, hogy Palkovics Felcsút-Peking vasútvonalügyi kormánybizonytalan is értse.

A rezsim tudományos humánértelmiségi krémjének: Lánczi Andrásnak, Schmidt Máriának, Maróth Miklósnak, Mezei Balázsnak, Szakály Sándornak, G.Fodor Gábornak, Gerő Andrásnak, Molnár Attila Károlynak és Hegedűs Zsuzsa néninek együtt nincs annyi Q1 cikke, mint az ötödik helyezettnek a Vincent kommentelői között. És azt hiszem, hogyha az egykori brit professzor Schöpflin Györgyöt is beszámítjuk sem kerülnek fel együttesen a dobogóra.

Tehát vagy el kell ismernie Palkovics fenyegetésügyi miniszternek, hogy nem volt túl nagy ötlet a természettudósokra méretezni ezt a baromságot, vagy ki kell jelentenie, hogy az Orbán mögötti főértelmiségiek a fasorban sincsenek. Övé a választás. 

"ÉRTSÉK MEG A KUTATÓK, KI DIRIGÁL!" - AZ AKADÉMIAI DOLGOZÓK FÓRUMA SZERINT EZT ÜZENI A PALKOVICS-TERV

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2019.02.04.


Február 4-én hétfőn rendhagyó háttérbeszélgetést rendezett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Humán Tudományok Kutató Házában a magát Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) nevező tömörülés. Az MTA kutatóhálózatának mintegy 5 ezer dolgozójából jelenleg közel 3 ezer kutatót, tudományos és adminisztratív munkatársat képviselő „alulról szerveződő mozgalom” január 24-én szakszervezeti alapokon jött létre abból a célból, hogy kiálljon az MTA egysége és a tudomány autonómiája mellett. 

A fórum összehívását az indokolta, hogy a szakszervezetek januárban végre megkapták annak az előkészítő anyagnak a kivonatát, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) állított össze, alátámasztandó az MTA finanszírozásának radikális átalakítását. Mint azt a Qubit is megírta, ennek lényege, hogy az MTA eddig szabadon elköltött állami forrásainak jó részét a kormány a jövőben saját hatáskörben, az ITM-en keresztül osztaná szét, miközben földarabolná az eddig egységes kutatóintézeti hálózatot, megszüntetve számos tudományos műhelyt is.

A hétfői háttérbeszélgetésen megjelentek ugyan a fórumhoz csatlakozó természet- és társadalomtudományi intézetek különböző beosztású dolgozói, de arra kérték a sajtó képviselőit, hogy ne egyenként idézzék az elhangzottakat, hanem az ADF véleményeként. Mi ehhez tartjuk magunkat...

ORBÁN IDEOLÓGIAI KERESZTESHADJÁRATA

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2019.02.04.


Ha az ember átlapoz egy középiskolás történelemkönyvet, kétsége sem maradhat afelől, hogy mit gondol a kormány a migránsokról – írta CNN a honlapján.

Példaként felhozta, hogy a „Multikulturalizmus” fejezet egy budapesti pályaudvar alatt táborozó menekülteket ábrázoló fotóval kezdődik, és közvetlenül mellette idézet olvasható Orbán Viktor, az erős ember miniszterelnök egyik beszédéből, amelyben arról szól, hogy

Mi, magyarok értéknek tekintjük, hogy Magyarország homogén ország”.

Az államilag jóváhagyott történelemkönyv része annak a keresztes hadjáratnak, amelyet a magyar kormány folytat az oktatási rendszer – és az ország – átalakítására, és amely erősen aggasztja mind a tanárokat, mind a tankönyvkiadókat. A tankönyvek a bírálók szerint csupán az egyik front a kormány számára: Orbán megszüntette azokat a főiskolai programokat is, amelyek nem illenek bele keresztény-nacionalista vonalába, és lényegében kiűzte az országból a CEU-t, az ország egyik legjobb egyetemét.

Közben az utcákon hetek óta tüntetések zajlanak, amelyek jelzik, hogy repedések keletkeznek a hatalmában.

Korábban a helyi önkormányzatok felügyelték az oktatási intézményeket, de az állam átvette a felelősséget, beleértve a tankönyvekkel való ellátást is – idézte a szerző Kovács Zoltán szóvivő CNN-nek tavaly év végén adott interjúját. Kovács azt mondta: átfogó oktatási reformról van szó, és a kormány „végül, az oktatási rendszer irányításáról és finanszírozásról folytatott közel húszévi vita után átvette a felelősséget, és ebben benne van a tankönyvekkel való ellátás is”. A tankönyveket az állami Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fennhatósága alatt készülnek – idézte a cikk Repárszky Ildikó történelemtanárt, aki több tankönyvet is írt.

Repárszky elmondta: ma már nem egy szerző neve álla a könyveken, hanem állítólag egy szerkesztő bizottság kezeli a szerzők anyagait „teljesen szabadon, nyersanyagként”. Oktatók elmondták a CNN-nek Orbán keményvonalas politikája máris mély hatással van a gyerekekre. Idézte a cikk Miklósi Lászlót, a történelemtanárok szervezetének elnökét is. Ő mutatta meg a „Multikulturalizmus” fejezetet is, amelyet a cikk bevezetőjében idézett, és kifejtette: mindez nem mond semmit a migráció problémáinak való okairól, hanem arról szól, hogy mit gondol erről a jelen miniszterelnök, vagyis egyszerűen hétköznapi politika.

Orbán EU-val szemben ellenséges magatartása mutatkozik meg abban a rajzban is, amely Németországot kocaként mutatja, amelynek emlőin malacok képében több ország csüng, miközben kissé távolabb a Magyarországot ábrázoló malacka boldogan lakmározik a saját füvéből. „A népesség csökkenése és a migráció” című fejezetben azt írják: „Jelentősen nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik szerint Magyarországon a legjobb élni”, „A fiatalok 67 százaléka az országban képzeli el jövőjét” –
és mindez forrásmegjelölés nélkül...

"NEM IGAZ, HOGY MEGÁLLT VOLNA AZ ELVÁNDORLÁS A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBŐL"

MAGYAR HANG
Szerző:  B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2019.02.04.


Egy nemrég, az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoportból megalakult orvoscsoport felhívást tett közzé, amelyben kijelentették, az egészségügy megmentése érdekében az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát. Lénárd Rita, a csoport egyik szóvivője lapunknak elmondta, jelenleg 51 orvos alkotja az Újratervezést, és a Magyar Orvosi Kamara tavaszi küldöttválasztására szeretnék összeállítani a konkrét programjukat, és abban bíznak, egyre többen állnak majd mögéjük.

A készülő programunk alapja, az egyik legfontosabb a hazai egészségügyben, hogy mind az állami, mind pedig a magánszférában biztonságos betegellátás, egységes szakmai protokollon alapuló gyógyítás és a szakmai minimum feltételek betartása. Éppen ezért azzal a céllal jött létre munkacsoportunk, hogy közösen dolgozzuk ki a programunkat, valamint annak kivitelezésén és szervezésén is közösen dolgozzunk” – állította a jelenleg is praktizáló belgyógyász-főorvos, aki hozzátette, össztársadalmi érdek az egészségügy rendbetétele...

BUDAPESTI KÖZÖNY - 2%-OT ZAVAR, AMT A FŐVÁROST MEGSZÁLLÓ VIDÉKI HORDA MŰVEL BUDAPESTTEL - 98% TŰRI, HOGY A PATINÁS TEREKET ELÁRASZTJÁK A FALUSI ÍZLÉSÜKET TÜKRÖZŐ, TÖRTÉNELEMHAMISÍTÓ GICCSEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2019.02.04.


Történelmi esemény zajlott tegnap, 2019. február 3-án Magyarország fővárosában, Budapesten, amikor is délutánra megszületett a főpolgármesteri választásra készülő előválasztás eredménye. A baloldal egyik jelöltje óriási fölénnyel legyőzte a baloldal másik jelöltjét.

Értethetetlenül nagy öröm árasztotta el a várost, hiszen az igazi öröm az lenne, ha a baloldali jelölt a Fidesz által kirendelt jelenlegi főpolgármestert győzte volna le hatalmas szavazatkülönbséggel. De nem ez történt.

Most hagyjuk a két jelölt által a kampány alatt puffogtatott közhelyeket, a „nyitott Városháza”, a rákosrendezői „Legoland” (amire nyilván égetően nagy szükség van), az „élhető város”, a „békés fejlődés”, a „jobb lesz itt élni”, a „biztonság és esélyegyenlőség” (talán kibővítik a nemrég elkészült, 45 cm szélesre sikeredett Reáltanoda utca járdáját?) és hasonló szlogenek.

Ezúttal inkább koncentrálnánk az előválasztás újszerű gondolatára, amely lehetőséget adott a budapestieknek kiválasztani azt a jelöltet, akit szeretnének a jelenlegi fideszes proconsul (helytartó) személye helyett látni. Az előválasztással alkalom nyílt a fővárosiak számára kifejezni városuk iránti érdeklődésüket, szeretetüket, aggódásukat és törődésüket. Meg is tették. Az 1,7 millió budapestiből – a szervezők által a vártnál jóval többen, 34 ezren – nagyjából 2% tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a városa jövőjét, a saját lakókörnyezetét alapjaiban befolyásoló kérdés eldöntésében. Ez a szám önmagáért beszél és ez az arány pontosan megfelel annak, ahány embert zavar az, amit a fővárost megszálló vidéki horda művel kilencedik éve Budapesttel...

BRAXIT-KÁOSZ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FÖLDI BENCE
2019.02.01.


Elsőre nem hinnénk, mekkora kavarodást tud okozni egy felelőtlen politikai trükk, a rá következő túlzott választási győzelem, majd az íratlan szabályok túlságosan hű követése. A Brexit esetében azonban éppen erről van szó, David Cameron és Theresa May tettei révén némi betekintést nyerhetünk a brit politikai kultúrába. Ami ez esetben nem feltétlenül példaértékű.

A politikában gyakran előfordul, hogy egy adott erő a belpolitikai haszonszerzés reményében szánja rá magát fontos külpolitikai döntésekre. Ha közelebbről indulunk, akkor Orbán Viktor rendszerének Brüsszellel vívott „háborúit” említhetjük, de hasonló okokból bocsátkozott tényleges háborúskodásba például az Egyesült Államok. Ugyancsak belpolitikai indíttatású volt az elmúlt évek legnagyobb európai politikai felfordulását okozó Brexit-népszavazás is.

Január 23-án volt hat éve, hogy David Cameron akkori brit miniszterelnök először beszélt az uniós tagságról szóló népszavazás lehetőségéről. Korábbi tudásunk szerint a 2015-ös választásokra készülő toryk vezetője ezzel a később ígéretté vált lehetőséggel fogta volna ki a szelet az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vitorlájából. Ez a párt folyamatosan erősödött, ám lényegében a brit kilépés kivívására jött létre. A terv ebből a szempontból bevált, hiszen a toryk rég látott előnnyel nyertek, a UKIP pedig azóta sem bír talpra állni.

Csakhogy David Cameron valójában nem akart népszavazást az uniós tagságról – ha hihetünk Donald Tusknak. Az Európai Tanács elnöke a BBC Two egyik dokumentumfilmjében mesélt arról, hogy a brit kormányfő alapvetően arra számított, az ígéret révén ismét választást nyer, és ahogy addig, akkor is a Liberális Demokrata Párttal alakít majd kormánykoalíciót. Donald Tusk mostani elmondása szerint Cameron úgy kalkulált, hogy az ígéret ismét kormányra segíti, ám a libdemek nem fogják hagyni, hogy valóban megtartsák a népszavazást. Ám a toryk abszolút többséggel nyertek, így egyedül alakítottak kormányt. Cameron pedig bajba került, hiszen a brit politikai kultúra nem engedte meg számára, hogy visszatáncoljon a referendumtól.

A népszavazási kampányban Cameron amellett állt ki, hogy maradjanak az Európai Unióban, ám a kilépéspártiak populista lózungjaival és állítólagos orosz álhírgyáros hátszelével nem tudott mit kezdeni. A Brexitet megszavazták, a brit miniszterelnök pedig rádöbbenhetett, mekkora ostobaságot csinált pusztán azért, hogy hatalomban maradhasson. Tusk felidézett egy későbbi telefonbeszélgetést is. „David Cameron felhívott és tájékoztatott, hogy kész lemondani. Azt mondtam neki: »Igen, David, még elképzelni is nagyon nehéz lenne, hogy egy miniszterelnök, aki a bennmaradási kampány vezetője volt, két nappal később elkezdjen tárgyalni a Brexitről.« Azon a napon rájött, hogy élete legnagyobb hibáját követte el.” Más kérdés, hogy David Cameron máig nem bánja a népszavazás kiírását. Legalábbis a nyilvánosság előtt tartja magát ahhoz, hogy tett egy ígéretet, és be is tartotta. Az év legelején arról beszélt a BBC riporterének, hogy csak azt bánja, nem a bennmaradáspártiak győztek a népszavazáson. Pedig igazán volna mit bánni a referendum kiírásán is, ugyanis az efféle populista döntési mechanizmusok idegenek a brit politikai kultúrától.

A politikai rendszer – az ún. Westminster-modell – középpontjában ugyanis a parlamenti szuverenitás áll. A parlament hatalma elvileg korlátlan, a népszavazás intézménye pedig ezzel összeegyeztethetetlen. A Westminster-modellben a kormányzáshoz szükséges hatalom a polgárokat képviselő Alsóházban, azon belül is a többséget képviselő kormány kezében összpontosul. Ha viszont az állampolgárok népszavazás révén képesek befolyásolni a parlament döntéseit, akkor sérül a parlamenti szuverenitás. Eddig mindössze három országos referendumot rendeztek. A népszavazás Nagy-Britanniában rendszeridegen.

Ám ha már így alakult, akkor végig kell vinni a folyamatot. A feladat egy mára már sokszor lesajnált politikusra, Theresa Mayre hárult. Az Egyesült Királyság második miniszterelnök asszonyát sokszor kritizálják, részben azért, mert nem áll el a Brexittől, akár egy újabb népszavazás által, részben pedig amiatt, hogy sokak szerint nem előnyös az egyezség, amelyet kialkudott Brüsszelben. Sokan azt is ráaggatják, hogy borzasztó politikus, holott ez egyértelműen nem igaz...

ÍGY KÉRHETI KI AZ ADATAIT A FACEBOOKTÓL ÉS A GOOGLE-TŐL

24.HU
Szerző: DÖMÖS ZSUZSANNA
2019.02.04.


Az uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR érvénybe lépése után több cég is közzétette az eszközét, amivel a felhasználók letölthetik a róluk tárolt személyes adatokat. Ugyan a szándék megvan a vállalatokban, de a megvalósítás hagy kívánni valót maga után. A Google egy értelmezhetetlen adatmasszát biztosít, amitől az átlagfelhasználó szeme csillagokat szór. A Facebook ezzel szemben meglepően logikusan tálalja az információnkat, de ezeket egy helyre gyűjtve látni azért kicsit ijesztő, és elgondolkodtat azzal kapcsolatban, mennyi interakcióink szolgál alapot a személyiségünk feltérképezésére.

Ha az elmúlt évek adatbotrányai mást nem is, azt biztos megtanították a felhasználóknak, hogy a nagy cégek irtózatos információmennyiséget birtokolnak. Ez akkor válhat igazán ijesztővé, ha az adatok rossz kezekbe kerülnek: elég a Facebook Cambridge Analytica-botrányára gondolni.

Európa tavaly üdvös változást jelentett be az új uniós adatvédelmi rendelet képében (GDPR), és bár sokak hátán feláll a szőr a betűmozaikot látva, egy meglehetősen jó dologról van szó, ezt a Google múlt heti bírsága kapcsán is részleteztük. A GDPR egyik legalapvetőbb elvárása, hogy a cégeknek az európai felhasználók tájékozott beleegyezésére van szüksége az adatgyűjtéshez.

Ez fontosabb dolog, mint gondolnánk, mert az interneten szinte minden oldal adatokat gyűjt rólunk, anélkül, hogy ezt egyáltalán észrevennénk. A sütiknek és egyéb trackereknek köszönhetően a cégek tudják, mit nézünk, mire keresünk, mi érdekel minket, és ez az adathalmaz gyakran olyan komplett profillá áll össze, amit el se tudunk képzelni...

A SZÉGYEN POLITIKÁJA A BALOLDALON: AKTIVIZMUS MÁSKÉNT?

MÉRCE
Szerző: LEHOTAI ORSOLYA
2019.02.04.


Az elmúlt pár évben különösen előtérbe került a megszégyenítés, mint jelentős aktivista és politikai taktika és általánosabban a szégyen koncepciójának problematikája a társadalmi méltányosságért vívott küzdelmekkel kapcsolatban. A nyugati baloldali-progresszív aktivizmusok általános dominanciája kapcsán rengeteg kritika éri azokat a politikai megszólalásokat és törekvéseket, melyek elsődlegesen a szégyennel operálnak és az alapján mozgósítanak azokkal szemben, akik az ő mércéjük szerint nem elég progresszívak, nem megfelelő a nyelvhasználatuk vagy tagadják bizonyos társadalmi csoportok alapvető jogait.

A megszégyenítés politikájával szemben szoktak érkezni balról és jobbról is kritikák, bár más-más okból és célból, de ezeket semmiképpen sem szabad a szőnyeg alá söpörni, a kigúnyolásnak, és az annak az eredményeképp létrejövő érzelmi viszonyulásoknak ugyanis nagyon fontos kortárs politikai következményei vannak és lehetnek a különböző társadalmi csoportok egymáshoz való, és emberek csoportokon belüli kapcsolatára nézve. Ebben a cikkben ezt a kérdéskört fogom végig gondolni, akár vitaindítóképp és önreflexióként is arra nézve, hogy a baloldalon milyen lehetőségek adódnak arra, hogy a szégyen politikája helyett alternatív közösségszervezési módszereken és ellenállási lehetőségeken gondolkodjunk.

A közösségi médiafelületek, kommentcsaták, online buborékok kora jelentősen közelebb hozta az egyén politikai véleménynyilvánításának platformját az egyéni érzelmek, viszonyulások révén a személyes sértettség megéléséhez. A saját közösségi médiabuborékunkban ráadásul vagy eleve megválasztott, általunk kiválogatott emberekkel vitatkozunk, ez pedig további szegregációt okoz a különböző csoportokhoz való viszonyulásunkban; vagy névtelen módon, anonim kommentelőkön keresztül kegyetlenkednek velünk az egyet nem értők különböző kérdésekkel kapcsolatban...

SZAKMÁJA BECSÜLETÉÉRT LÉP FEL 56 ORVOS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: D. A.
2019.02.04.


Megújítaná az orvoskamarát, s ezzel új lendületet adna a magyar egészségügy megmentésének egy új, magát Újratervezés csoportnak nevező orvosközösség.

Első lépésként körlevélben arra buzdítják kollégáikat, hogy jelöltessék magukat küldöttnek az orvoskamara tisztújítására, és a köztestület megújításával lássanak hozzá az ágazat megmentéséhez. Kérdésünkre Kincses Gyula egészségpolitikus – a csoport egyik tagja – lapunknak megerősítette: az Újratervezés csoport az „1001 orvos hálapénz nélkül néven” ismertté vált közösség „aktív magjából” alakult. 

A csoport hétfőn közzétett felhívásában egyebek mellett az áll, hogy olyan egészségügyért dolgoznak, „ahol a betegek és az orvosok is biztonságban érezhetik magukat”, és ahol az egészségügyi rendszer egy normálisan működő társadalom alappillérét jelenti. Szerintük az egészségügy rendre hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, az orvostársadalom pedig csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – írták – az intézményrendszer szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul. „A változáshoz vissza kell szereznünk az orvosi hivatás társadalmi rangját és az egészségpolitikában a szakmai szempontok elsődlegességét. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy orvosként nem éltünk megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeinkkel, pedig alapvetően csak magunkra számíthatunk. Az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, és élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező orvos-kamarára van szükség” – írták felhívásukban.

KARÁCSONY GERGELY: A VÁLTOZÁS ELKEZDŐDÖTT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.02.04.


Erős politikai közösséget akar szervezni Karácsony Gergely, aki megnyerte Horváth Csabával szemben a fővárosi előválasztást. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint az önkormányzati választásokon kell feltörni azt a betont, amelyet a Fidesz ráöntött a helyi politikára, a szabadság kis köreit kell létrehozni, hogy 2022-re megváltozzon a politikai légkör.

Egy pillanatra ki tudna lépni a politikusi szerepből?

– Nem hiszem, hogy az embereknek külön szerepei lennének, a politika közügy, mindenkire tartozik.

Én mégis az egykori elemzőtől kérdezem: bár politikusként a több mint harmincezres előválasztási részvételt történelmi jelentőségűnek tartotta, korábbi kollégái arra hívják fel a figyelmet, csak az ellenzéki szavazóbázis magja ment el voksolni. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz szerint kudarcos a választás, hiszen csak a budapesti szavazók két százaléka voksolt.

- Elemzőként a politikai kultúra és részvétel volt a fő kutatási területem. A magyar baloldal sokáig a szakértelemről szóló elitista kultúrája révén elzárkózott a tömegek politikába való bevonásától. Fontos fordulat az, ami most történt: az ellenzék bebizonyította, hogy a politika nemcsak a politikusokra tartozik. Össze lehet hasonlítani a körtét az almával, csak nincs értelme. Az előválasztási részvétel nagyjából ugyanakkora, mint amekkora adatokkal a nyugat-európai előválasztásoknál, Franciaországban és Olaszországban találkozhattunk, sőt mostanság Amerikában is arányaiban hasonló a részvétel, pedig ott mégiscsak százéves a hagyomány. Az előválasztásokon mindig a legaktívabb szavazók szoktak részt venni. Semmi szükség, se ok a fanyalgásra, nagy dolog történt. Bíznunk kell az emberekben, mi korábban kishitűek voltunk, kevesebb szavazóval kalkuláltunk. Ha lesz második forduló, a mostani részvétel sokszorosa sem elképzelhetetlen.

És lesz második forduló? Riválisa, a szocialista Horváth Csaba szerint nincs szükség rá.

- Én tartom magam a megállapodáshoz. Korrektnek tartom Puzsér Róbert nyilatkozatát, aki gratulált nekem, kiállt a második forduló mellett, amely után – mint írta – csak egy maradhat. Így is lesz.

Nem halt el a tavaly év végi ellenzéki aktivitás. De vajon elmúlt-e az ellenzéki apátia is?

– Az a dolgunk, hogy elmulasszuk. Hogy reményt, hitet adjunk a változást akaró sok-sok embernek, Az előválasztás közel hozta a szavazókat a pártokhoz. Már a tavalyi tüntetéssorozatnál látszott a változás: a pártok együtt álltak színpadra, együtt tüntettek a szakszervezetekkel, a civilekkel. Kezdett ledőlni az a fal, amit részben a Fidesz épített az ellenzéki pártok közé. Korábban a kormányellenes szavazók úgy gondolták, a kormánynak mennie kell, ezért elmennek voksolni az ellenzéki pártokra, de jó részük csak félszívvel. Ez a szemlélet változóban van. Dolgoznunk kell azért, hogy az apátia leküzdéséhez az eszközöket megtaláljuk. Erre jó volt az előválasztás is...

MI LESZ VELED EMBERKE?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.02.03.


Hans Fallada könyvének címét vettem kölcsön ehhez a poszthoz.
A könyv egy tisztességes, szorgalmas fiatalember küzdelméről szól a második világháborút megelőző kor gazdasági világválságában.
A cím jól tükrözi a kisember kilátástalanságát, bizonytalanságát, téblábolását abban a világban, melyre nincs sok hatása, - még saját sorsának alakításában sem.
A világ ma sem biztonságosabb hely, mint a regény cselekményének idején volt - sőt -, és csak reménykedhetünk a szerencsében, abban, hogy azok az elmebetegek, akiket saját nyakunkba ültettünk nem fogják elpusztítani az emberiséget, vagy ha el nem is pusztul, mindenki törheti mind a két-három fejét, hogy hogyan másszunk ki a gödörből..
A világ átalakulóban van, új világrend születik, és egyáltalán nem tűnik szerencsésnek, hogy a szülést egy olyan bába vezeti, aki tajt részegen hadonászik hol egy szikével, hol egy placentafogóval, miközben fennhangon énekli szerencsétlen nemzete himnuszát a csillagok és sávok alatt.
Közben fenyegetőzik és az emberiség nevében jogot formál arra, hogy beleavatkozzon más államok belügyeibe, jóllehet az ilyen típusú döntések már elődjeinek sem sikerültek jól.
Leszámítva azt, hogy Vietnamban pofára estek, hogy meggyilkoltattak néhány vezetőt az arab világban, leszámítva, hogy a casus bellinek kikiáltott helyzetek egytől-egyig hazugságok voltak, még csak az sem igaz, hogy döntéseiktől jobb lett a világ.
Csökkent az iszlám fundamentalizmus?
Nem!
Javult életszínvonal az érintett országokban?
Dehogy, mindegyik rommá vált, de a legnagyobb rombolást - csakúgy, mint nálunk - mégiscsak a fejekben vitték véghez, szinte az ember immanens tulajdonságává téve saját fajának gyűlöletét, gyilkolásvágyát.
Szélsőségeseket fegyvereztek fel az arab világban és Afganisztánban, majd háborút indítottak ellenük, de a folyamatokat képtelenek voltak kézben tartani. Az eredmény pedig néhány millió menekült és néhány lerombolt ország lett, igaz viszont, hogy a kőolaj-készleteket vidáman fel tudták osztani egymás között.
Ma ugyanez folyik Venezuelában, a háború oka szintén a kőolaj, az eszközök és a módszerek ugyanazok, mint az arab világban voltak, csak a külső körülmények változnak lassanként.
Amerika olyan, mint a kiöregedett bokszoló, Európa vezető államai pedig a szorítósegédei, akik lelkesen lengetik a törülközőt a ringsarokban, aggódva és fogvédőjét csókolgatva figyelik a levegőt egyre nehezebben szedő munkáltatójukat....

EZEK TÉNYLEG NAGYON BETEGEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.02.04.


...Gyalázat, hogy az elmúlt nyolc év szapulásából máig jól élő Fidesz-KDNP-nek 9 év sem volt elég arra, hogy kidolgozzon egy rákellenes programot, ami lehetőleg inkább legyen szakpolitikai, mint nemzeti. Úgyhogy ma szemfényvesztésileg azzal zsibbasztják a népet, hogy folyamatban van a munkálkodás.

Gyalázat, hogy a világ valamennyi országára mutogatnak, hogy bezzeg ott is, miközben a krónikus betegségekkel (rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség) összefüggő halálozási ráta az észak-magyarországi régióban a legmagasabb egész Európában (!) úgy, hogy az ötödik helyen Észak-Alföld áll.

Gyalázatos ez a sikereken felbuzduló ömlengés annak fényében, hogy a rákos megbetegedések halálozási rátáját tekintve a hét magyar régió mindegyike ott van a legmagasabb értéket produkáló európai térségek között. Olyannyira, hogy az Eurostat által tavaly szeptemberben kiadott Regionális Évkönyv 2018 külön is foglalkozik a magyarországi helyzettel.

Gyalázat, hogy éppen a tüdőrák-halálozás csökkenésével döngetik a mellüket az Emmi-nél lázasan munkálkodó elvtársak és elvtársnők, valamint a nagylelkű adókedvezményekkel öblögetnek úgy, hogy lassan egy hete tudjuk: a kormány válogat a rákbetegek között, vagyis bizonyos rákbetegségek esetén jár adókedvezmény, másféle rákbetegsegek esetén viszont nem. Például egy prosztatarákos vagy emlőrákos betegnek jár adókedvezmény, de a vastagbélrákos vagy tüdőrákos betegnek nem (csak ha már agyi vagy csontáttétei vannak, esetleg sztómával él!!!). Különösen súlyos ez annak fényében, hogy még a kormánypárti salakmédia is beszámolt tavaly májusban arról, hogy az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül.

Kétévenkénti vastag- és végbél szűrővizsgálat, mi? Úttörő, alacsony dózisú CT-s tüdőszűrés, mi? Kurvajó. Csak azt nem értem, hogy a fenében lehetséges az, hogy miközben az emlő-, a méhnyak-, a petefészek-, a prosztata- és a here különféle típusú rákos megbetegedései, valamint az endometriosis – idézem az Emmit világ szégyenére –

"illeszkednek a Kormány Családok Éve koncepciójához",

az európai viszonylatban brutálisan sok áldozatot szedő tüdő- és emésztőszerv-rendszeri daganatok egyes csoportjai, köztük a vastagbélrák után meg nem jár kedvezmény...

HARMINCMILLIÓ FORINTTAL TARTOZIK EGY BÍRÓ EGY ÜGYVÉDNEK, AKI MOST FUT A PÉNZE UTÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.02.04.


Nem fizette vissza a kölcsönkapott 30 millió forintot az egyik budapesti járásbíróság csoportvezető bírája. A károsult, egy ügyvéd sértetti tanú lett a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozásban, amelyet a bírónő hasonló ügyleteivel kapcsolatban rendeltek el még 2017 júliusában. Abban az évben egyébként fegyelmi eljárást is kezdeményeztek a bíróval szemben azért, mert ügyvédek előtt kötött, váltókkal is megerősített kölcsönszerződés alapján nem fizette vissza a pénzt.

„Sajnos nagyon komoly a házassági felbontásra a veszély, mert én beszéltem rá, hogy adjuk oda neked a megtakarításunkat. Naponta vannak viták, mert az általunk kötött szerződésből csak én teljesítettem szerződésszerűen. Három hónap telt el, és még a széljegy sem lett törölve. Augusztus 17-én írtad, hogy ki van fizetve, és másnap küldöd az aláírt szerződést. Ez sem történt meg.”

Ezt az üzenetet Bors László ügyvéd írta az egyik budapesti járásbíróság csoportvezető bírájának, aki a szerződésben rögzített határidő után négy hónappal sem adta még vissza neki 30 millió forintját. Bors László – mint az Átlátszónak elmondta – reménytelennek látja a helyzetét, mert a bírónő csak hitegeti, és ő már nem hiszi, hogy valaha is hozzájut a nyugdíjas napjaira félretett összeghez.

Többször eladta ugyanazt a lakást

Az ügyvéd és a bírónő csoporttársak voltak a jogi egyetemen, de már vagy tíz éve egyáltalán nem találkoztak. 2018. május 23-án aztán Bors László teljesen váratlanul levelet kapott a bírónő hivatali email-címéről. A bírónő mielőbbi találkozót kért, és az már másnap létrejött. A bírónő azzal fordult Bors Lászlóhoz, hogy olyan vállalkozóra lenne szüksége, akitől 29 millió forintot kaphatna, hogy visszavásárolhassa újpesti lakását. Végül abban maradtak, hogy Bors adja kölcsön a pénzt, bár a férfi felesége ellenezte ezt.

A történet úgy szólt, hogy a bírónőnek 37 milliós tartozása volt egy magánszemély felé. Ennek törlesztésébe beszámították a bírónő IV. kerületi lakását a hozzá tartozó teremgarázzsal együtt 25 millió forint erejéig, a többit pedig utalással teljesítette. Igen ám, de közben az ingatlant értékesítette a bírónő 26 millió forintért, és a vevő az összeget a kölcsönadó számlájára utalta át, így neki már nem tartozott a bírónő. A lakásra jelentkező személlyel pedig az adásvételi szerződésben kikötötték, hogy a bírónő 2018. szeptember 15-ig visszavásárolhatja tőle az ingatlant 31 millióért...

TARLÓS: A BUKÁS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.04.


Karácsony Gergely nagy arányú előválasztási győzelme azt üzeni a jelenlegi főpolgármesternek, és rajta keresztül a miniszterelnöknek, hogy a budapestiek nem kérnek a Fideszből. Horváth Csaba is jó jelölt lett volna Tarlós István ellenében, de a főváros lakói úgy ítélték meg, hogy Karácsony több eséllyel léphet föl Tarlós ellen, mint Horváth.

Márpedig a cél egyértelmű Budapesten: Tarlós és a Fidesz elmozdítása. Tarlósnak több bűne is van a budapestiek szemében, ezek közül az a legnagyobb, hogy a Fidesz embere. Hiába igyekezett az elmúlt hónapokban azt bizonygatni, hogy sokat izmozott a miniszterelnökkel, és milyen sok ígéretet sikerült kiszorítani Orbánból, ezt az elmúlt időszak történései alapján csak kevesen hiszik el és veszik komolyan.

A budapesti emberek többsége tudja, hogy Tarlós hagyta, hogy a kormány kifossza Budapestet. A magyar főváros a nemzeti vagyonhoz történő hozzájárulásánál jóval kevesebb pénzt kap vissza, az utóbbi években pedig a rablás kézzelfogható jelei szabad szemmel is láthatóvá váltak. Tarlós István nem állt ellent a Városliget tönkretételének, hagyta, hogy a Kossuth térről eltüntessék a fákat, nem szólt egy szót sem, a Szabadság téri szégyenletes emlékmű felállításakor, és akkor is hallgatott, amikor az éj leple alatt elvitték Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről...

JÓL MEGSARCOLJA A KOCSIKAT AZ ÁLLAM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.04.


Hajózni muszáj, mondták a rómaiak, ma meg azt mondhatjuk, autózni muszáj. Mivel pedig muszáj, az autók és az autósok a legjobb fejőstehénnek számítanak a kormányok számára, hiszen nem, vagy csak nagyon nehezen térhetnek ki az adók, díjak és illetékek megfizetése alól. Összeszedtük, a térségben milyen sarcokat alkalmaznak.

A környezet védelme, a városok belefulladása az autóáradatba elvben indokolhatja az autókra kivetett terheket. Nem is lenne talán baj, ha az így befolyt összegeket ezek megoldására fordítanák, azonban egyetlen ország sincs, ahol ez ne lenne erősen kétségbe vonható. Legfeljebb annyi történik, hogy a hibrid és a villanyautók különféle kedvezményeket élveznek. A különböző kormányoknak pedig igencsak változatos ötleteik vannak, hogy csapolhatják meg az autósok pénztárcáját. Az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint a gépjárművek adózása csupán az EU-15 államában évente 413 milliárd eurót tesz ki, ami mintegy háromszorosa az Európai Unió teljes költségvetésének.

Az autók adóztatása nemzeti hatáskörbe tartozik, 20 tagállam alkalmaz jelenleg a CO2-kibocsátás alapú adózást, de előfordul emellett teljesítmény, a motor mérete vagy a vételár alapján kivetett adó is. Mértékük igencsak szóródik. De nemcsak az adók, hanem díjak, illetékek sora is csapolja az európai autósok pénztárcáját. Azt próbáltuk felmérni, a mi térségünkben Magyarország mellett öt országban milyen terhek sújtanak egy átlagos autózót...

SZÜRREÁLIS ELSŐ NAPOK THAIFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.04.


Talán emlékeztek még rá, pár héttel ezelőtt jelent meg Balázs írása arról, hogy hat év Dánia után úgy döntött, más irányba indul. (Aki nem emlékszik, itt elolvashatja, hogyan kell elköltözni Dániából., itt pedig magáról az őrült ötletről olvashat.) Nos, ez a más irány első körben Thaiföld, ma a megérkezés utáni első napok kalandjairól olvashattok.

A kezdetek

Egy már-már végeláthatatlan út után szerda délután megérkeztem Thaiföldre, egészen pontosan az északi Chiang Mai városba.

Kedd reggel 8-kor indultam ki a koppenhágai reptérre, ahonnan egy két órás repülőúttal átkerültem Stockholmba. Szerencsémre itt csak két órát vártam, és délután fél 4-kor már indultunk is át Bangkokba.

Ez a repülőút 1 órás csúszással indult, mert jégtelenítették a repülőt, ezzel együtt pedig közel 12 órát töltöttünk a gépen. Alapvetően minden rendben volt, csak hosszú, és mivel az érkezésünk így éjjel fél 3-ra esett, vajmi keveset tudtam aludni, szinte semmit.

Át is állítottam az órát reggel fél 9-re majd jött egy 3 órás várakozás a Chiang Maiba tartó gépre – na, ez volt a mélypont – fájt a fejem, alváshiány és csak meg akartam érkezni.

Szerencsére az utolsó repülőutat végigaludtam és relative frissen megérkeztem délután 3 körül a gyönyörű, napsütéses városba.

The Entaneer Poshtel

A hostelem elképesztő szép, nagyon kellemes meglepetés volt megérkezni. Teljesen letisztult szobák, fürdőszobák és mosdók – légkondival mindenhol..."...

JÖHET A BÖSZME: ÚJRA NEKIFUTNA A KORMÁNY A MŰVÉSZ EGYETEMEK ÖSSZEVONÁSÁNAK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2019.02.04.


A legjobban a 150 éves Zeneakadémia félti az önállóságát, de a többieknek sincs ínyére az átalakítás, amelyről öt éve már egy belső minisztériumi vizsgálat is bebizonyította, hogy nemcsak értelme nem lenne, de haszon helyett inkább károkat okozna.

Ijedtséggel vegyes felháborodással fogadták a hírt december végén az öt hazai művészeti egyetemen, hogy a kormány ismét felmelegíteni készül azt az időről időre előkerülő elgondolást, amely egy (vagy adott esetben két) nagyobb konglomerátumba tömörítené a ma még önálló intézményeket.

A jelenlegi nekibuzdulás katalizátora a HVG információi szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az ötlet legnagyobb támogatója pedig maga Orbán Viktor, akinek köztudottan régi vesszőparipája, hogy Magyarországon elegendő lenne 10-12 (nagyobb) egyetem.

Bár az előkészítés információink szerint annyira előrehaladott állapotban van, hogy a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakon már be is nyújtanák a javaslatot, hogy ősztől már az új ernyő alatt működhessenek az intézmények, a tervek nemcsak, hogy nem a felsőoktatási államtitkárságon készülnek, de az oktatásért felelős államtitkár és a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is csak pletykákból és a magyarázatot kérő rektorok telefonjaiból értesült a létezésükről...

ZÖLD UTAT AD A BÜNTETÉSVADÁSZATNAK AZ ORSZÁGOS RENDŐRKAPITÁNY

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.02.03.


Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást. A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat.

Decemberben törölték a közlekedési jogsértések dokumentálásához használt technikai eszközökre vonatkozó, hosszú ideje érvényben lévő ORFK-utasításból azt a passzust, amely előírta a rendőrségnek, hogy a Police.hu-n minden hónapban tegye közzé, hol figyelik majd a gyorshajtókat.

A rendőri vezetés valójában már hónapokkal a decemberi módosítás előtt véget vetett a korábbi gyakorlatnak: leállították a megyei kapitányságok traffipaxos vezénylési tervének közlését. A rendőrségi oldalon a Sebességellenőrzések rovat szeptember óta nem frissül.

A rendőrség azóta bejelentés nélkül, és egyre gyakrabban álcázva vagy lesből traffipaxozik.

A hatósági jelzések nélküli, civil kinézetű autók nagy arányú használata tavaly májusban kezdődött, amikor egy ideig kísérletezni kezdtek a menet közben végzett sebességméréssel. A rendőri vezetés azzal magyarázta az álcázott gépkocsik bevetését, hogy az egyébként milliárdokból létrehozott Véda-rendszer fix helyekre telepített radarjai, illetve a hagyományos rendőrautókkal végzett ellenőrzések nem érik el a kívánt célt, mert az autósok egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg a traffipaxok látókörében van.

Nyilatkozatokban igyekeztek drámai képet festeni az utakon kialakult helyzetről, ami indokolttá teszi a keményebb fellépést. Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos például tavaly a köztévé – a sebességmérések új technikáit bemutató – riportjában azt állította, hogy „Magyarországon a közutakon a közlekedési fegyelem megbomlott, a közlekedőknek egy jelentős része nem jogkövető.”...

ELŐVÁLASZTÁSI GYŐZTES, NYOMÁS ALATT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.02.04.


Hóban, fagyban, sárban szavazhattak egy héten át a budapestiek az ellenzéki előválasztáson. Ez nem csupán meteorológiai tényállítás, hanem hovatovább politikai üzenet, miután az előválasztási eredményt értékelő MSZP-s, párbeszédes, DK-s és Szolidaritás-politikusok egyike sem mulasztotta el az időjárási viszonyokat megemlíteni. Hogy ugyanis tél van.

A több mint harmincnégyezer leadott szavazat, amelynek nyolcvan százalékát Karácsony Gergely kapta, elsősorban, és ezt minden irónia nélkül állíthatjuk, a várakozásmenedzsment sikere. Sem a szervezők, sem a közvélemény nem számolt ekkora részvétellel, ami elképzelhetetlen lett volna a szavazóhelyiségként szolgáló utcai sátrakban dideregve dolgozó aktivisták nélkül.

Más összevetésben a siker mértékének megítélése kevésbé egyértelmű. A médiaeseményekkel, utcai plakátokkal kísért többhetes kampány a budapesti választópolgártok nem egészen két és fél százalékát vette rá a véleménynyilvánításra. Ha az előválasztási részvételt a 2014. októberire vetítjük, hat százaléknál kisebb számot kapunk, míg az akkori majdnem egységjelölt szavazatszámának most a tizenhat százalékát sikerült az előversengésbe becsatornázni. Mivel még sosem rendeztek előválasztást, nehéz megmondani, sok-e ez vagy kevés, jelez-e előre bármit az őszi önkormányzati választási részvételre vonatkozóan.

Amit meg lehet állapítani, annak a lényege valószínűleg nem a számosságban rejlik. Az ellenzék, és elsősorban az ellenzéki szavazók számára katasztrofális tavalyi április után váratlanul tüntetéssorozat robbant ki decemberben, és még váratlanabbul nem halt el az új évben sem. Centruma a főváros, és ilyen szempontból kedvező egybeesés következett be az előválasztási folyamattal. A harmadik kétharmad miatt apátiába zuhanó rendszerellenzéki közvélemény legalább átmeneti célokra talált.

Adatok erre nincsenek, ezért csak feltételezhetjük, hogy az amúgy súlyos mozgósítási gondokkal küzdő ellenzéki pártok meg tudták mozdítani saját táboruk magját. A hívek végre azt érzékelték, hogy feladatot kaptak, lehetőséget a döntésre és elvárást, hogy hitelesítsék az ellenzéki pártok jelöltállítási erőfeszítéseit...

A MAGYAR DIPLOMÁCIA ÁMOKFUTÁSA NEM MOST KEZDŐDÖTT, ÉS VALÓSZÍNŰLEG NEM IS MOST FOG BEFEJEZŐDNI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.02.03.


Egy pillanatig se gondoljuk, hogy komolyan gondolja Szijjártó Péter azt az indoklást, mely szerint Magyarország azért hátrál ki az Arab Ligával kötendő szerződésből, mert az hivatkozik az ENSZ globális migrációs csomagjára. Ha ez valóban okot adna a szakításra, akkor az a hét uniós kormány is elutasítaná a dokumentumot, melyek a magyarokhoz hasonlóan szintén nem ratifikálták a világszervezet megoldási javaslatát. A valós indok sokkal kézzelfoghatóbb, ugyanis vannak előzményei. Magyarország - főleg belpolitikai okokból – nem hajlandó részt venni a menekültválság diplomáciai megoldásában.

Amíg az Orbán-kormány itthon nagy elánnal pörgeti a migránskereket, addig az EU-s diplomácia egy jól meghatározott irányban tenni is igyekszik azért, hogy ne fordulhassanak elő a 2015-ös menekültválsághoz hasonló események. Ehhez főként azokkal az országokkal kell diplomáciai egyezségre jutni, ahonnan a menekültek jönnek, illetve, ahol gazdasági lehetőség nyílik arra, hogy kezeljék a migrációt kiváltó okokat. Az Arab Liga tehát megkerülhetetlen szervezet ebben az ügyben, ha érdemben kívánják rendezni ezt a kérdést a felek.

A magyar diplomácia azonban az élből való elutasításon kívül lényegében semmilyen érdemi javaslatot sem tett le az asztalra ebben a migráció ügyében. Orbán Viktor olykor kijelentette ugyan, hogy a problémát ott kell kezelni, ahol kialakul, ám ezen az általános megállapításon túl soha nem jutott. Korábban még azt a meglehetősen abszurd ötletet is bedobta, hogy az uniós országoknak helyben kéne felügyelniük a menekülttáborokat, ami nyilván azt jelentené, hogy félig-meddig megszállóként kellene ténykedniük európai rendfenntartóknak különböző arab vagy fekete afrikai országban. Erre sem felhatalmazása, sem megfelelő gyakorlata nincs az uniós országoknak, tehát a jól csengő szavak mögött egy képtelen elképzelés húzódik.

Ez persze nem meglepő Orbán Viktortól, aki a kezében lévő hatalmas médiabirodalmon segítségével azt sugallja magyarok milliói számára, hogy a migránsok inváziója a mai napig is tart, noha 2015-höz képest radikálisan megcsappant a hazánk határainál megjelenő menekültek száma. Orbán és kormánya tehát nem érdekelt abban, hogy tényleges lépések történjenek a menekültügy kezelésében, hiszen egész rendszere a migránsellenesség ideológiájára épül, és ha ezt a szőnyeget kihúznák a lába alól, akkor új ellenség(ek) után kellene néznie...

A SZOCIALISTA TÁBOR LEGVIDÁMABB BARAKKJÁBÓL AZ EURÓPA HÁZ LEGSZOMORÚBB CSELÉDSZOBÁJA LETT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- VENDÉG BLOG
Szerző: Mirtill
2019.02.03.


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Boldogtalanok

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Jó helyen van kend, ha nincs itt, bárhol is legyen momentán. Mert itt a helyzet napról napra fokozódik. Elannyira, hogy ez a haza, már nem az a haza, amit kend annyira szeretett. Sőt, mi több: kend már haza se tudna jönni, mert valójában már nincs is hazánk, ez már csak a multi cégek összeszerelő telephelye, ha jól értem a felnőttek beszédét, mert amit nem loptak el, azt eladták ezek a tódító hódítók, úgy mondják a népek. Már ha mukkanni mernek.

Többek között ezért is nehéz nekem a felnőtt dolgokról hírt adni kendnek. Próbálnék én eligazodni a felnőtt beszéden, de egyszer így, másszor úgy mondják. Csákányos, mondanák a világlátott, de célirányosan tömör beszédű kubikosok, mert nehéz az értelmet kiásni. Ráadásul. Nem tudom ki, kicsoda és pláne nem értek ilyesféle mondatokat, hogy például aszondja a Zsiga bácsi: „a szemita zsoldba állt bugris a Bibó sírjáról dobbantva meglovagolta a Nagy Imre koporsóját.” Vagy; Ajtót mutatott a szovjeteknek, hogy oroszként hogyan jöjjenek vissza. Aztán közpénzen ide utaztatta az azeri baltás gyilkost, becsempészte a korrupt börtöntöltelék cimboráját, nyugdíjat ad az ukránoknak, és saját zsebre seftel a többi 14 volt szovjet tagköztársaság maffiózóival, de állandóan nyafog, hogy ő mennyire boldogtalan, mert báncsák őtet, és ellenszélben kénytelen a stadionjait építetni és ezért inog a daru, pedig ő a tetejéből még messzebbre látna, mint a várból, stb.…”.

Na! Most őszintén. Kend már igazán tapasztalt ember. Tudja, amit én nem. De még a nagyi se! Mert a nagyi – ha fájlalja is a lábait, akkor is – két lábbal áll a földön, de nem olyan koros, mint kend, és itt számít az idő, a megélt tapasztalat. (Ez olyan képes beszéd féle lett volna, azt akarnám mondani vele röviden, de máris hosszú, hogy a nagyit megdumálni lehetetlen, mert a nagyi minden érzékszervével érzékeli a valóságot. Ellentétben a tatával, aki – remélem még emlékszik kend, megírtam – ha a hogyléte felől érdeklődnek ilyesfélét mond, hogy „Ahogy öregszem, egyre jobban. Mert rosszul hallok, rosszul látok, ezért már nem zavar annyira a valóság.”)

Jaj! Míg el nem felejtem. A tata sok okosságot tud az öregedésről. Például, hogy nagy előnye az öregségnek, hogy öregen a butaságokat is lassabban csinálja az ember. Hátrány viszont, hogy már nem hebrencs, és ezzel az alapossággal nagyobb kárt lehet okozni. Mint ezt az egykor demokratának hazudott fiatalok teszik. Totyakossá vénülve, füldugósan, most éppen hittérítő pózban beszélgetnek magukkal a tükörben és boldogtalanok, mert oda a fufru.

Az öregségről eszembe jut, hogy kend fenn van a Facebookon, a nagyi meg nincs, de az aranyos Luca néni viszont vélhetően igen. Ugyan tegye már meg a nagyi kedvéért, írjon rá, és mielőbbi jobbulást kívánjon a nevünkben is, meg ha meg nem sértené a nagyi, akkor azt üzenné, hogy az életkor előrehaladtával megfontoltabban kell hancúrozni. A konyhában. Nem úgy van az, hogy csak odaugrok a tűzhelytől a konyhaszekrényhez a sóért, hanem először szemüveg, és ha nincs a lábam alatt az ottfelejtett szemetes, amit a külföldi krumpli héjnak vettem elő, akkor a fal mellett, kapaszkodva, a csípőízületekre vigyázva tervszerűen osonunk oda vissza, mert ha elesünk, a járólap is megrepedhet, a magyar burkoló szakemberek meg a liberális Európában tanyáznak, mint Marci Hevesen.

Szóval a haza dolgában a nagyinak az a meglátása, hogy a magyar nemzetállam csak verbálisan létezik. Propaganda, ha jól értem a verbálist. Ezt sulykolja a végvári kapitány trubadúrnak álcázott csasztuska brigádja, csakhogy az eszmei mondanivalót nem valamelyik Révai József szellemi kvalitású csinovnyik szolgáltatja. Duma. Méghogy nemzeti szuverenitás? Maszlag. Azt mondja a nagyi, hogy ha három hónapig nem jönne az igazi gazda, a multi láncok kamionja a falunkba, akkor a lakosság kb. 10%-a éhen halna, másik 10 %-ot meg „ jogos önvédelemből” legyilkolnák a „zsíros fogú” hűbéresek, mielőtt külföldre dobbantanának a bankbetétjükkel. Így azután a várúr martalócai a vagyon rabságában ugyancsak boldogtalanok. Folyvást azt lesik, mikor kell eliszkolni, mi többiek, a maradék meg már leltárba se vagyunk, még a térfigyelő kamera is átlát rajtunk, csak a biciklinket látja, ha nem ég rajta a lámpa szürkületkor és már jön is a pénzbeszedőnek lefokozott rendőr, aki a tatának régebben a „Jani gyerek” volt, de elkutyult, és most már ez is „fakabát” lett szegény.

De már unásig megírtuk kendnek miként vált országunk „a szocialista tábor legvidámabb barakkjából az Európa Ház legszomorúbb cselédszobájává”. Arról is értesült kend időben, hogy a Tokaj hegyet elfoglaló szabadcsapatból sáskahad lett, és az aszútól megrészegülve az hagyján, hogy világuralomról hallucinálnak, de egyre gátlástalanabbul falnak fel mindent...

DAFKE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezrda
2019.02.04.


Juszt is. Dafke. – Valaha volt öreganyám és az én vidékem csak így beszélt és beszél arról, ami jelenséget a túlművelt és cizellált, lecsúszott középosztálybéli honfitársunk csupán ekképp, ilyen bonyolultan képes kifejezni: csak azért is. Ráadásul az én lexikáimban benne van a butaság bátorságának érintőleges érzékeltetése is, így, ha azt mondom valakiről, hogy dafke barom, az már egy családregény, egy Buddenbrook ház vagy Futrinka utca, ha jól belegondolunk.

Ez a dafke létezés jól állhat egy fölnyírt tarkójú kiscsoportosnak, egy lázadó galerinak is, miniszterügynök elvtársnak, a kormányának, pártjának és végül egy országnak így cuzammen nem igazán. Egyetlenünk kezdte a hülyeséget, mint emlékezhetünk, mert, amikor bántották a kisvasútját, akkor egy elszánással Bicskéig delirálta a síneket. Akkor is azt hitte, azt csinál, amit csak akar, meg most is, azzal a különbséggel, hogy most azt mondják róla, diplomáciai ámokfutásba kezdett.

Kies kis országunk ugyanis megint belehugyozott a zongorába, és nem fogadta el a EU-Arab Liga nyilatkozatot azzal a szesszel, hogy abban az ENSZ migrációs csomagjára hivatkoznak. Ennyi erővel indoklásként elég lett volna egy kósza csak, mer’, azé’ vagy egy nagy bránert is, értelme ugyanis és indokoltsága mindahány változatnak csak annyi lett volna, mint ennek a publikusnak, azaz semmi. Ez a nyilatkozat segített volna elkezdeni az együttműködést, hogy megállítsák a hajókázó migránsokat, ilyet viszont Magyarország nem akar egyáltalán.

Bizonyos Federica Mogherini, uniós külügyi főképviselő el is gondolkozott hangosan, és csodálkozott: “A magyar kormánynak fel kell tennie magának a kérdést, mi érdeke fűződik ahhoz, hogy megnehezítse az EU és az Arab Liga közötti együttműködést”. – Erről ábrándozott a külügyi főképviselő, ámde hiába. Mi, itt helyben már elég régóta próbáljuk az értelem, a logika morzsáit meglelni pártunk és kormányunk működésében, elég csekély eredménnyel...

ORBÁN VIKTOR TIMMERMANS CÉLKERESZTJÉBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.04.


- Fukuyama: Magyarország és Lengyelország a populizmus üvegháza 

- Bannon kiengedte a gőzt és már nem akarja a populista pártok segítségével belülről beomlasztani az uniót

- A román szociáldemokraták nagy tehertételt jelentenek európai párttársaik számára, Merkel viszont el tud viselni egy Orbánt

Politico

Az európai szociáldemokraták nem hivatalos bizottsági elnökjelöltje az Orbán Viktor elleni küzdelmet választotta fő fegyverként az EP-választásokra. A politikus arra figyelmeztet: a szélsőjobbot segítheti hatalomra Brüsszelben, ha bárki a jobboldali riválisra, Manfred Weberre, illetve a Néppártra szavaz. Timmermans, aki jelenleg Juncker első helyettese, a jelek szerint azzal akarja leginkább támadni konzervatív vetélytársát, hogy az túl elnéző a magyar kormányfővel, illetve mindazokkal szemben, akik illliberális nézeteket hangoztatnak a pártcsaládon belül. Kijelentette, hogy a maga részéről soha nem paktálna le a szélsőséggel, még ha ezen múlik a tisztség elnyerése is. Megjegyezte, hogy riasztó irányzatokat tapasztal az EU-ban, illetve több tagállamban, és jó volna, ha mindenki felismerné a veszélyt.

A portál hozzáteszi, hogy az előrejelzések szerint a két nagy frakció – elegendő képviselő híján – nem tud majd újból többségi koalíciót alkotni, ezért az EPP rákényszerülhet, hogy a jobboldal szélén keressen támogatást. Ideértve a lengyel PiS-t, valamint a flamand szeparatista pártot. Timmermans azonban úgy látja, hogy a Néppárt és Weber egyenlő Orbánnal, az pedig ugyanolyan, mint Kaczynski. Márpedig, mint mondta, a szélsőjobb vissza akarja forgatni a történelem kerekét, nem hisz a tudományban, a klímaváltozásban, és nem gondolja, hogy bármi gond lenne a fenntartható növekedéssel. Lengyel diplomaták ugyanakkor azzal vádolják a politikust, hogy az a Bizottság alelnökeként pontosan kampánymegfontolásokból forszírozza a jogállami eljárást Varsó ellen.

Timmermans Rómában beszélt és arra emlékeztetett, hogy a szélsőjobb sikere nagyban függ attól, miként kezeli Európa a migránskérdést, amelyet a jobboldal a maga javára igyekszik manipulálni, kiaknázni. Csakhogy – tette hozzá – Olaszország úgy érzi: magára maradt a bevándorlók ügyében, ám ezért nem az EU a felelős, hanem Salvini barátai: Orbán és Kaczynski. Azt meg külön aggasztónak nevezte, hogy az olasz vezetés nap mint nap csörtézik Franciaországgal.

Foreign Affairs

Fukuyama azt mondja, azért írt könyvet az identitásról, mert roppant mód nyugtalanítja a jobboldali, nacionalista populizmus felemelkedése. A jelenség a liberális demokráciát fenyegeti, mert a populisták a választásokon szerzett felhatalmazást a liberális intézmények, így a bíróságok, a sajtó, a független állami hivatalok aláásására használják fel. Jól lehet ezt látni Magyarországon, Lengyelországban és mindenekelőtt az Egyesült Államokban. A globalizmussal szembeni bizalmatlanság vezérli őket, amikor gyengítik a nemzetközi intézményeket, amelyek nélkül nem lehet irányítani a liberális világrendet.

A neves elemző vitatja, hogy a populizmust a globalizáció vagy az egyenlőtlenség fokozódása segítené nyeregbe. Hiszen leginkább azok a pártok erősödtek meg, így az AfD és az olasz populista koalíció, amelyek a bevándorlás-ellenességet nyomatják. Vagyis az okot kulturális területen kell keresni, nevezetesen az identitás körül érzett félelmek tájékán. A liberális demokrácia nem létezhet nemzeti identitás nélkül, de az a liberális politikai eszményekre épül, és nem olyan fix jellemzőkre, mint a faj, etnikum vagy vallás. De pl. Trump pontosan utóbbihoz akarja visszavinni az amerikaiakat. A populisták részben a rasszizmus és idegengyűlölet, részben az elittel szembeni jogos panaszok miatt népszerűek. Vagyis, hogy a hatalmon lévő csoportok nem ismerték fel az emberek bajait, csak nézték, amint széles rétegek helyzete romlott.

Amerika legnagyobb gyengesége a nagymértékű megosztottság, ami már megfertőzte a politikai rendszert is, és amit bőven meglovagol Oroszország és Kína, a két tekintélyelvű rivális. Hogy a jobboldal által elcsábított tömegeket vissza lehessen szerezni, ahhoz komolyan kell venni aggályaikat a kulturális változások, illetve a nemzeti identitás kapcsán. Hogy ez mennyire így van, azt alátámasztja, hogy az amerikai félidős választások előtt Trump a migráns áradatra építette kampányát. Ez olyan, mintha szteroidokkal turbózná fel az identitás politikát. Hasonlóképpen van ez más országokban is, csak éppen nem lehet összeegyeztetni a korszerű liberális demokráciával. Az utóbbi ugyanis az egyén, és nem csoportok vagy mozdulatlan csoportok jogain alapul. De ha az USA nem tesz ellene semmit, akkor az változatlanul rossz jeleket küld a világ számára... 

ITT OLVASHATÓ