2017. szeptember 30., szombat

A GYŰLÖLET GŐZHENGERÉT ORBÁN VIKTOR INDÍTOTTA EL, ÉS ESZE ÁGÁBAN SINCS MEGÁLLÍTANI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.30.


...Orbán Viktor szelet vetett, és most arra készül, hogy vihart arasson.

Orbán Viktor már nem csak a humanitárius segítség elutasítása mellett foglalt állást, de zöld lámpát villantott azok felé is, akik hajlandóak akár tettlegességig is elmenni, ha valaki a menekültek érdekében próbál bármit is tenni. Mintha nem arról vizionált volna Rogán Antal és Kövér László, hogy utcai zavargásokra készül a magyar ellenzék az ősz folyamán, erre egy kis magyar faluban életveszélyesen megfenyegetnek mindenkit, aki nem osztja a kormány kirekesztő, sőt (mondjuk nyíltan) olykor rasszista politikáját. A visszájára fordult minden, azokat vádolják erőszakkal, akik épp az erőszakmentesség jegyében próbálnak tenni valamit egy olyan országban, ahol súlyos milliárdokból mérgezik az emberek elméjét idegengyűlölő propagandával. Az nem is olyan bújtatott üzenete ennek a kormányzati magatartásnak, hogy az állam csak azokat a polgárait védi meg, akik egyetértenek a kormány ideológiájával.

Ha az őcsényi eset és az azt követő cinikus miniszterelnöki reakció nem ébreszti fel a magyar társadalmat baloldalon, jobboldalon, középen, fent és lent, elől és hátul, és bárhol, ahol a szolidaritás még nyomokban ott van az emberek lelkének legmélyén, akkor tényleg az önkény, az erőszak és a sötétség korszaka köszönt ránk. Orbán Viktor szelet vetett, és most arra készül, hogy vihart arasson. Eddigi politikája megerősítéseként értékeli, hogy az emberek önbíráskodva üldöztek el a környezetükből mindenkit, akire sunyin, pironkodás nélkül kiadta a kilövési engedélyt az ország politikai vezetése. Orbán olyan országot akar ránk kényszeríteni, melyben csak azoknak marad hely, akik acsarkodva támadnak rá mindazokra, akik nem ülnek fel a kormány gyomorforgató propagandájának. Ilyen szemléletet látott Oroszországban, Szingapúrban, Kínában és persze Törökországban is, ezt akarja meghonosítani nálunk is.

Ha hagyjuk, hogy továbbra is távolodjon az országunk az Európai Uniótól, hogy az úgynevezett Soros-terv helyett nem az euró bevezetésének időpontjáról akarunk valódi nemzeti konzultációt, ha kórházak, iskolák, gyárak helyett továbbra is kisvasutak miniszterelnöki rezidenciák és stadionok épülnek, akkor esélyünk sem lesz megállítani ezt az ámokfutást. Orbán átlépte a Rubicont, és most a háta mögé néz, hányan követik. Ha úgy látja, hogy vannak elegen mögötte, akkor akár Rómáig is elmasíroz a seregével, hogy ott végleg kiépítse félelem, a szolgaság és a gyűlölet birodalmát. Mert, ahogy egy ősi dakota közmondás mondja: „Ha egyszer kimondtad valakire a halálos ítéletet, azt már nem vonhatod vissza, mert a nép vért akar látni, és akkor valószínűleg téged fognak kivégezni.”

TGM: SEMMI KIVETNIVALÓ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.09.30.


Milyen ember az, aki ilyeneket mond? Bármennyire bizonyosan tudom, hogy ez nem célirányos, bármennyire ellentmond a magyar nép mindennél fontosabb morális érdekeinek, s annak, ami ennél ezerszer kevésbé fontos: az ízlésemnek – mégis el kell mondanom.

Mindenki tudja, hogy Őcsény faluban a lakosok egy része hevesen ellenezte,hogy a magyar állam hivatalos oltalma alatt álló, elismert státuszú, „legális” menekültek (két család, néhány gyerek) pár napig üdüljenek az ottani panzióban. A fogadóst megfenyegették, gépkocsiját megrongálták. Lincshangulat. A helyi polgármester lemondott. Az üdülést szervező csoport (a Migration Aid) lemondott ötletéről.

Borzasztó, de nem kivételes. Nyugat-Európában neonácik gyújtottak föl menekültszállásokat, vadásztak bevándorlókra. Ott emberek haltak meg. Ez rosszabb, mint Őcsény. Igaz, nálunk is volt példa neonáci terrorizmusra: a hat halottat és hat sebesültet „követelő” merényletsorozat romák ellen. Az elkövetők nagy részét elfogták, a bíróság elítélte őket, az ügyre a közvélemény rá se bagózott. Hiszen a gyilkosok fehérbőrű magyarok voltak, nem színesbőrű muszlimok, az áldozatok pedig szintén színesbőrűek: cigányok. Köztük kisgyerek, akit a neonácik által fölgyújtott házból menekülő apja karjában öltek meg hidegvérrel, célzott lövésekkel ezek a fehér honfitársaink. Mi az a kis ordítozás a falugyűlésen.

El kell ismernünk, hogy a menekültekkel, bevándorlókkal, vendégmunkásokkal, továbbá a nemzeti és felekezeti kisebbségekkel szembeni rasszista-soviniszta-bigott-etnicista gyűlölet ma mindenütt (ismét) általános – úgyhogy nem kell itt „magyarozni”, talán inkább „emberezni” kellene –, evvel lehet mindenütt választást nyerni: a közkeletű klisé szerint „jómódú, demokratikus Ausztriában” épp úgy, mint „a szegény, elmaradott, tekintélyelvű Magyarországon”. (Vö. írásommal a Kettős Mércén.)

Nem értek egyet Balavány György írásával, amelyben a szerző a mai idegenellenességet a „magyar néplélek”-ből vezeti le. Szerintem téved. A bevándorlóellenesség és az idegengyűlölet az egész világon föllángolt, bár nálunk inkább az úgynevezett közélet középpontjában áll, mint másutt (a fölmérések csakugyan aggasztó képet nyújtanak), és az orbáni kormányrendszer brutálisabban aknázza ki ezt, mint mások. De ezek csak fokozati, nem pedig minőségi eltérések. Igaz, hogy az iszlamofóbia – Magyarországon kívül – ott jelentősebb, ahol régebben és újabban bevándorolt, jelentős számú muszlim populáció él (tehát vannak „valóságos” nehézségek is), nem úgy, mint hazánkban: de ez is változik, méghozzá kedvezőtlenül. Az orbáni állam negatív rekordját tucatnyi állam- és kormányfő készül megdönteni mindenfelé Európában. A masszív bevándorlás okozta szerkezeti (demográfiai, gazdasági, kulturális, politikai) problémák tagadhatatlan megléte ugyanakkor nem változtat az idegengyűlölet és a rasszizmus/kulturalizmus erkölcsi jellegén, azaz: mély erkölcstelenségén, amelyet sajnos egyre kevesebben utasítanak el egyértelműen. Ez nem pusztán magyarországi probléma, bár nekünk evvel kell itt szembenéznünk. Az idegengyűlölet és az állítólagos magyar nemzeti karakter összefüggését éppen Orbán (és a Rogán-féle füllentős propagandagépezet) állítja: szerintük „mi magyarok” ilyenek vagyunk. Hát hol ilyenek vagyunk, hol meg nem. Szófia beszéd.

A sajnálatos őcsényi esetről többen írtak szépet, igazat és szomorút (persze egyebet is), én most nem emiatt akarom az olvasó szűkre szabott idejét igénybe venni.

Itt államunk majdnem korlátlan hatalmú vezetőjéről van szó, aki az őcsényi ügyről a következőket mondta:

BALAVÁNY: NEKÜNK ŐCSÉNY KELL?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2017.09.30.


Kézenfekvő a vélekedés, hogy a tolnai faluban zajló szociothriller az orbáni gyűlöletpropaganda eredménye. A helyzet rosszabb: nagyjából ugyanezt csinálnánk Orbán nélkül is.

Nem hiszem, hogy bárki ne volna képben, de a biztonság kedvéért gyorsan összefoglalom: oltalom alatt álló menekültcsaládok érkeztek volna a tolnai település panziójába pihenni, de az egész falu fellázadt, a fogadós autójának kerekét kiszúrták, a polgármester lemondott.

Persze, a Soros-terv, meg a veszélyes migráncsok toposzait fejből felmondó őcsényiek nem az ujjukból szopták, hanem a kormánymédia sulykolta beléjük, miért jelent közvetlen életveszélyt a menekültek érkezése. És sokan most azt gondolják, Őcsénymagyarországon élünk, elérte célját az állami milliárdokból fizetett gyűlöletpropaganda. Pedig a helyzet ennél bonyolultabb is, meg rosszabb is.

Menekült sem kell a gyűlölethez

Kár azt gondolni, hogy az idegengyűlölet Orbán Viktor (kétségkívül visszataszítóan gonosz) menekültpolitikájával érkezett Magyarországra. Nem azzal érkezett, és nem is Orbán (előbb-utóbb kétségkívül bekövetkező) távozásával fog eltűnni. A helyzet az, hogy mi, magyarok xenofób, vagyis idegengyűlölő nép vagyunk. Azok is voltunk, és félő, hogy sokáig azok is leszünk. Hopp, már látom ökölbe szorulni a kezeket, úgyhogy mielőtt elmondanám, hogy a magyarság xenofóbiája szerintem mit jelent, azt mondom gyorsan el, hogy mit nem.

Nem jelenti például azt, hogy minden magyar idegengyűlölő. Vannak erre hozzávetőleg korrekt felmérések, ezek közt a legtöbbet emlegetett a TÁRKI 2006-os pirézellenessség-kutatása, amit egy évvel később megismételtek, akkor a lakosság 68 százaléka hallani sem akart arról, hogy ún. pirézek vándoroljanak be Magyarországra. Ami azt jelenti, hogy a többségnek nem is kell valóságos ellenség az elutasító attitűdhöz.

Ha egy kitalált néppel, akiről semmi információnk nincs az érdekes csengésű nevükön kívül, ennyire elutasítók vagyunk, milyenek legyünk azokkal, akik a hírek szerint, ugye direkte lefejezni, felrobbantani, megerőszakolni és muzulmánná kényszeríteni akarnak minket, nem is szólva arról, milyen randa betegségeket terjesztenek?

Nem, nem minden magyar gyűlölködő, valószínűleg most is van harminc, talán negyven százalék, aki nem az. A többi viszont az, és az arány nyilván nem javulni fog, hanem rosszabbodni. De miért?

Néplélek, kérem szépen, nemzetkarakter. Bizony...

ORBÁN VIKTOR ÉLÉRE ÁLLT A FÉLELEMNEK, AMIT Ő KREÁLT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.30.Őcsény nevét most tanulja az ország. A kis tolna megyei faluba érkeztek volna a magyar állam által befogadott menekültek üdülni. A falu népének azon része, amelyik nem akar migránsokat, menekülteket látni a településen, egy falugyűlésen adott hangot haragjának és félelmének. A gyűlésen meg se tudott szólalni az üdültetést intéző panziós, ahogy az üdültetést szervező Migraiton Aid képviselője sem.

Másnap éjszaka kiszúrták a panziós kocsijának kerekét, téglával dobták meg az autóját. Fülöp János polgármester a testület feloszlatását kérte, hogy a menekültek ellen hergelő képviselőknek is megszűnjön mandátuma. Miután ezt a testület nem szavazta meg, ő adta be lemondását.

Tisztességes embereken fokozódik a nagypolitika nyomása. Egy teljesen békés tolnai falu mindennapjai váltak egy az egyben a rémes magyar nagypolitika legrosszabb képévé. Szenved a panziós, akit megtámadtak, szenved a polgármester, szenvednek a migránsoktól félő emberek, szenvednek azok, akik segítenének embertársaikon, és szenvednek azok is, akik csak békében akarnak élni. Minden, ami felgyülemlett ebben a koszos, szutykos, gyűlölet által hajtott politikában, most ebben a faluban csapódik le.


Most ők a hősök, akik megálljt parancsolnak a migránshordáknak, és ők a szégyentelenek, akik azt is megakadályozzák, hogy egy társuk apró segítséget nyújtson szenvedő embereknek, csak azért, mert azok más kultúrából származnak.


Az a nyomás képeződik le ebben a pillanatban ebben a kis faluban, ami miatt tömegek fordulnak el a politikától, az a tehetetlenség, félelem és gyűlölet válik most itt izzó tűheggyé, ami miatt egyre nehezebb és rosszabb az ország közügyeivel foglalkozni...


TE MONDD, HOGY KORMÁNYVÁLTÁS, A TE HANGOD MÉLYEBB!

FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2017.09.29.


Aki nincs ellenünk, az velünk van? Aki nincs velünk, az ellenünk van? Ezek a kérdések foglalkoztatják azokat, akik még érdeklődnek az ellenzék játszmái iránt. Az összevissza fogdosó pártemberek csak a legfontosabb dologra nem figyelnek: a választóra.

Amíg a Rákosi-éra jelmondata (Aki nincs velünk, az ellenünk van!”) harsog az ellenzéki vezetők sajtótájékoztatóján, addig csak az Orbán-rendszer paranoiáját sugározzák tovább azok, akik elméletileg le szeretnék váltani azt. A kortárs ellenzéki gondolkodásmód legnagyobb rákfenéje, hogy a szereplők semmi másról nem tudnak beszélni, csak az egymáshoz való viszonyukról. Vagy inkább az egymással szembeni iszonyukról.

A héten fordulatot vett az Összefogás nevű a véget nem érő brazil szappanopera hetedik évada. Gyula azt mondta szerdán, hogy mégis jöhet Feri. Csütörtökön erre Feri bejelentette, hogy ő mégse jönne, jobb volna külön, de együtt. Ezek a játszmák nem tudom kinek érdekesek, mert a hatalmi kérdések csak médiát érdeklik, a választókat kevésbé. A ki, kivel, ki ellen kérdések mellett balladai homályban maradnak az érdemi dolgok.

Akkor lenne ez egy boldog és egy egészséges közélet, ha a politikai viták nem a személyekről szólnának, hanem a húsba vágó szakpolitikai kérdésekről...


ITT OLVASHATÓ

CSAK ŐCSÉNY EZ, VAGY MAGYARORSZÁG?

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2017.09.30.


A józan gondolkodású magyar emberek az utóbbi napokban döbbenten figyelik, mi történik Őcsényben. Mostanáig sokan azt sem tudták, hogy ilyen nevű helység létezik Magyarországon. Nem kevés azoknak a száma, akik számára az alig 2 400 lelkes, Tolna megye Szekszárdi járásában lévő község csak most került fel a térképre, holott már a római korban is létezett település a mai falu helyén. A jellegzetes sárközi mocsárvilág gyakran adott menedéket bujdosóknak, szegénylegényeknek éppúgy, mint az itt megtelepült bencés rendi barátoknak. A zsellérek által lakott kis falu többször leégett mire a település mai szerkezete – a XVIII. század elejére – kialakult. Látnivaló, a turisták számára érdekes célpont a faluban gyakorlatilag nincsen, a mezőgazdaági termelés minimális. Munkalehetőség alig van, az is jobbára a háziiparban, a népművészeti hagyományőrző tevékenység keretein belül. Talán éppen emiatt a lakosság létszáma az 1960-as évektől lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Ebbe a kis faluba terveztek hozni néhány menekültet pár napra. Ez volt az a település, ahol szélsőséges indulatokat váltott ki, hogy egy helyi panzióban menekült gyermekeket akartak üdültetni. Ebben a faluban falugyűlést hívtak össze a mindenkit érintő ügyben, hogy közösen határozzanak. És ebben a faluban szabadultak el a gyilkos indulatok. A lakosok nem kímélték se egymást, sem a menekülteknek szállást adni szándékozó panzió tulajdonosát. Az ő kocsijának a kerekeit kiszurkálták a falugyűlést követő éjszakán. Ma reggeli hír, hogy a sorozatos és durva támadások hatására, amelyből a tettlegesség sem hiányzott, beváltotta ígéretét és lemondott Fülöp János, Őcsény polgármestere.

Bár a lemondott polgármester személyes indokokat, ellene irányuló szervezkedést lát az eset hátterében, mi nem elégedhetünk meg ennyivel. Az eset lényegesen mélyebb, lényegesen durvább vetületeit is meg kell látnunk a felszín mögött.

Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük Orbán Viktornak az üggyel kapcsolatos megnyilatkozását, aki a Tallinban megrendezett Európai Uniós csúcsértekezleten is szakított időt arra, hogy foglalkozzon a kicsiny faluban történtekkel: „Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni. A magyar ember szereti a gyerekeket, és az elesetteket mindig szívesen segíti, de annyit hazudoztak migránsügyben, hogy ha azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar, először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban. Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.”...

BALOG LEGÚJABB CSÖRTÉJE A KERESZTÉNYSÉGGEL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.30.


Balog Zoltán megszólalt a keresztényüldözésekkel kapcsolatban. Ez kivételesen egy olyan gumicsont, amint a kormány tagjai, és a környezetükben nyáladzó nyalógépek szeretnek rágódni. Nem véletlenül. Látszólag kiváló tematizálási lehetőséget kínáló téma. Különösen akkor, ha kussban vannak a körülményeket, előzményeket, illetve a hazai valóságot illetően.

A téma nem új Orbániában. 2012-ben már komoly konferencia kapcsán szóltak arról, hogy üldözik a keresztényeket. Alkalmasint két különböző számot is emlegetve a vallásuk miatt üldözöttek számarányát illetően. Miközben a kormányslep árnyékkereszténye a szülők egymással élésének viszonya alapján gondolta a legjobbnak a nadrágban kotorászást, illetve a gyermekek megkülönböztetését. Mindössze egyet árulva el az akkori, azóta is regnáló, hatalmi bagázsról. Azt, hogy halványlila gőzük sincs a kereszténységről. Miközben adós maradt Rétvári már akkor is a válasszal arra az egyszerű kérdésre, hogy Magyarországon ki üldöz intézményesen keresztényeket? Akkortájt azt írtam, hogy „Jézus nem tett különbséget a gyermekek között”, mert „Jézus az emberekért általában halt mártírhalált, és így bárki, aki megkülönböztet bárki ember fiát, meggyalázza Isten fiát”. Ez a gondolat a Biblia tanításaiból levezethető. Míg az a szemlélet, amelyik gyermekek között tesz különbséget, a gyermekek kikapcsolódása kapcsán a gyermekek megkülönböztetésének maximális pártolásáról beszél alapvetően helyezkedik szembe Jézus tanításaival. Márpedig Orbán pontosan ezt tette, amikor az őcsényiek gyermekek elleni kirohanásának maximális megértéséről biztosította a világot...

A NYOMTATOTT LOKÁLNAK TÖBB MINT A FELE KORMÁNYPROPAGANDA ÉS ÁLLAMI HIRDETÉS

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2017.09.30.


2016 nyarán indult el a napi nyomtatott ingyenes Lokál és heti változata, a Lokál extra. A kiadó Habony Árpád főtanácsadó és Győri Tibor – Orbán Viktor jogi tanácsosának – közös médiacége, a Modern Media Group. Az újság kiszorította Simicska Metropolját, ami később meg is szűnt.

Leitner Attila főszerkesztő ilyeneket nyilatkozott az induláskor, és lenti lapoldalak áttekintése után világosan kiderül, hogy Leitner úrnak elég vastag bőr van az arcán.

Akkor miben lesz más a Lokál, mint a Metropol?

- Leginkább a tartalom előállításában. Mi nem MTI-hírgyűjtő újság leszünk, sokkal inkább a saját tartalmat preferáljuk. Eddig is erős szerkesztőséggel dolgoztunk, ez a jövőben még inkább így lesz. Kulcsembereket, tördelőt, vezető szerkesztőt, újságírókat, fotóst hoztunk el olyan lapoktól, mint a Blikk, a Bors, vagy a Magyar Hírlap. És nem csak bulvárral foglalkozókat, hanem szeriőz témákban is jártasakat.

- Az MTI-hírek 90 százalékával már találkozott az interneten az olvasó mire másnap a kezébe kerül a lap, ezért mi a saját tartalomban, a hírhez hozzáadott értékben hiszünk. Olyan újságot szeretnénk, amit reggelente nemcsak az ingyenessége miatt keresnek az emberek. (…)

- Amikor az olvasó kinyitja a lapot, akkor az első oldalakon a hazai és a nemzetközi közélet híreivel találkozik majd. (…)

- Tulajdonosi elvárás, hogy felhúzzuk a piaci hirdetők számát. Ebben folyamatosan fejődünk, lépünk előre, a napilap esetében abban bízunk, hogy még jobb lesz a piaci-állami reklám aránya, az előbbi javára.

Annyira jól sikerült a hirdetéseket “eltolni” a piaci szereplők irányába, hogy az első évben közel 1 milliárdért hirdetett rajta az állam és az állami cégek, de a kvóta-kampányon és a többi agymosó állami “tájékoztatási” kampányon is szépen kaszáltak. De az is kiderült, hogy náluk nincs kézi irányítás és Habony nem szól bele a lap munkájába

2015-ben 803 millió forint bevétele volt a Modern Media Group-nak, ami közel 100%-ban állami (=közpénz) volt. Ezt kemény, megfeszített munkával 2016-ben két és félszeresére, 1 milliárd 986 millió forintra sikerült feltornázni...

IDEGENEK ŐCSÉNYBEN

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.09.30.


A sörhasú csúti futballista megdicsérte az őcsényi primitíveket. Jól tették, hogy kiutálták a menekülteket. Még meg is indokolta, miért tették jól. Azon kívül, hogy feljött a torkomig a keserű, nem látok semmi különöset, azonos szellemi színvonalon állók együtt dödögtek, valamelyest nevezhetnénk szomorúnak a tényt, mely szerint ebből a hónaljvakaró makogásból az egyik fél Magyarország miniszterelnöke, dehát már megszokhattuk.

Inkább ajánlanék megfontolásra némely történelmi és irodalmi ismereteket, amikkel nem szokás foglalkozni, úgy értem, még a legokosabb egyetemi emberek és akadémikusok, valamint legnagyobb költőink is félrenéznek - azt nem feltételezem, hogy nem tudják, mit írnak és beszélnek.
Induljunk ki egy idézetből:

TIBORC

A jó merániak
Azt háború nélkül is megteszik; mert
Hisz' a zsidók eleget fizetnek; a-
Kiket tulajdonképpen tán nem is
Lehetne embernyúzóknak nevezni,
Nyúzásra bőr kivántatik, holott
Azt a merániak magok lehúzták
Már csontjainkról; így tehát ezek
A húsba kénytelenek bemetszeni -
Igaz, hogy a metéltetett sikolt; de
Hisz' arra nem szükség hallgatni, csak
Haszon lehessen. - S a nagyasszony -?
(Keserű megvetéssel lódítja el a kezét.)
BÁNK (fejét az ablakfához nyomván).
Oh!

TIBORC
Ő cifra és márványos házakat
Épittet; és mi - csaknem megfagyunk
Kunyhónk sövényfalai közt -

Tetszik érteni? Nem? Magyarázzam meg?

Ez itt a 19. század elejének drámai versezetbe alkotott antiszemitizmusa és xenofóbiája jeles színi szerzőnk által néhány sunyi sorba sűrítve. Amit a jó merániak (erre a szóra mindjárt visszatérek) háború nélkül is megtesznek, az a fosztogatás, a zsidókat pedig azért nem lehet "tulajdonképpen tán" embernyúzóknak nevezni, mert abban a merániak jobbak és gyorsabbak, ők már lenyúzták a bőrt, minél fogva a zsidóknak csak a hús marad, abba kell belemetszeniük, minek következtében a "metéltetett" sikolt ugyan, de az nem fontos, "csak haszon lehessen"...

KERESZTÉNY GYILKOSOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PL
2017.09.29.


...Akik a propaganda ellenében a nemzet ellenségeinek kikiáltott csoportokért tesznek, azokat ezért a rendszer szintén ellenségének tekinti. A különbség annyi, hogy míg az első csoport (akikről a kormány hazudja, hogy ellenségek) valójában nem ellenség, csupán egy fantom, amit a propaganda kreált, a második (aki segítséget nyújt az ellenségnek kikiáltott szerencsétleneknek) még ha szándékán kívül is, de valódi veszélyt jelent a diktatúrára. És ezt a diktatúra nyilvánvalóan érti és tudja.

Ez a magyarázata annak, hogy miért támogatja szavaival Orbán Viktor azokat az őcsényieket, akik életveszélyesen megfenyegették azt a vállalkozót, aki menekülteket akart ingyenesen a saját panziójába fogadni, és akik ennek a vállalkozónak (Fenyvesi Zoltánnak) az autóját súlyosan megrongálták.

Ebben az országban a Fenyvesi Zoltánok közellenséggé válnak, mert pontosan azt teszik, amit Jézus mond, azaz befogadják az üldözöttet. A “keresztény” magyarok, akikkel elhitették, hogy ők keresztények, üldözik a Fenyvesi Zoltánokat, akik semmi mást nem tesznek, mint amit Jézus mond: befogadják az üldözötteket, irgalmasok azokkal, akiket mások otthagynának az árokban, szeretik a felebarátjukat, mint önmagukat. De senki ne csodálkozzon azon, hogy üldözik őket, hiszen Jézus Krisztus kétezer évvel ezelőtt már megmondta a tanítványainak, hogy “jön idő, hogy aki öldököl titeket, mind azt hiszi, hogy isteni tiszteletet cselekszik. És ezeket azért cselekszik veletek, mert nem ismerték meg az Atyát, sem engem.” Más alkalommal pedig így beszélt ugyanerről: “ha engem üldöztek, titeket is üldöznek majd; ha az én beszédemet megtartották, a tiéteket is megtartják majd. De mindezt az én nevemért cselekszik veletek, mivelhogy nem ismerik azt, aki küldött engem.”

És Jézusnak ezúttal is igaza van: ezek a “keresztény” magyarok azért üldözik azt, aki segít a nyomorultakon, mert nem ismerik sem Istent, sem az ő fiát, Jézus Krisztust. Ha ismernék őket, akkor tudnák, hogy Jézus soha nem fordult el az elesettől. Már a születése előtti jövendölés is azt mondta róla, hogy “a megtört nádat nem töri el, és a pislogó gyertyabelet nem oltja el”. Ő maga pedig később azt mondta önmagáról, hogy azért jött, hogy “a szegényeknek jó hírt mondjon, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsa, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessen és a vakok szemeinek megnyilását, hogy szabadon bocsássa a lesújtottakat”. Azokat karolta fel, akiket a társadalom kitaszított magából és lenézett. Bűnösnek bélyegzett emberek, prostituáltak, leprások, vakok, süketek, sánták, bénák voltak vele, nagyrészt olyan emberek, akiket a társadalom lenézett és magára hagyott, mert a többség elhitette magával, hogy ezek az emberek saját hibájukból kerültek nyomorult helyzetbe, mert vétkeztek, és most az Isten bünteti őket. A valóság pedig az volt, hogy Isten annyira együttérzett a szenvedőkkel, annyira szánta és annyira szerette őket, hogy nem tudta elnézni a nyomorultságukat és kivetettségüket, és elküldte hozzájuk a szeretett fiát, hogy segítsen rajtuk, hogy meggyógyítsa őket és legfőképp, hogy végre érezhessék az ő szeretetét.

A “felsőbbrendű”, “keresztény” magyarok ugyanolyan megvetéssel néznek a menekültekre, a szegényekre, a homoszexuálisokra, a betegekre, a muszlimokra, a cigányokra, mint a Jézus korabeli vezetők és a nép azokra, akiket Jézus felkarolt. Azt gondolják, hogy ha emezek olyan heteroszexuális, fehér, jókeresztény magyarok lennének mint ők, akkor az Isten szeretné őket is, de mivel nem olyanok, ezért megérdemlik a sorsukat, és ők csak azt csinálják, amit Isten is csinál, amikor lenézik, megvetik, kirekesztik és ellehetetlenítik őket. Csakhogy ezek a “keresztény” magyarok nem Jézus Krisztus Istenét ismerik és imádják, hanem Orbán Viktorét. Orbán hiszi azt, és hiteti el, hogy ilyen az Isten. Orbán kereszténynek mondja önmagát és a NER-t, és az Istenről tudatlan tömegek ebből arra a következtetésre jutnak, hogy az Isten olyan, mint Orbán és a NER. Ezért amikor Orbán migránsozik, akkor azt hiszik, hogy a migránsozás az kereszténység. Amikor Orbán helyesli, hogy kiszúrják Fenyvesi autójának a kerekét és életveszélyesen megfenyegessék, akkor azt hiszik, hogy fenyegetni és rongálni kereszténység, és hogy Isten szerint így kell bánni a migránsokat pártolókkal.

Amikor Orbán a kereszténység nevében táplálja a gyűlöletet és legalizálja az életveszélyes fenyegetéseket, akkor egyszerre ébreszti fel a legmélyebb emberi aljasságot és iktatja ki az azt visszatartó belső gátat. Ugyanis alapesetben minden emberben működik a lelkiismeret, amely segít különbséget tenni jó és rossz között, és képes visszatartani az embert az igazságtalan, szeretetlen tettektől, és ösztönzi a jó cselekedeteket. Amikor azonban az ember egy olyan intenzív érzelmi állapotba kerül, mint amit a propaganda által sugallt félelemérzet és indulat jelent, akkor a lelkiismeret hangja ehhez képest nagyon halkan hallatszik. Másfelől pedig ha valakinek magától értetődővé válik, hogy amit tesz, az Isten akarata, akkor a lelkiismeret elveszíti a jelentőségét. Orbán azzal, hogy önmagát és politikáját (és a rá szavazó magyarokat) kereszténynek hazudja, azt éri el, hogy az őt követő emberek önkéntelenül is fenntartás nélkül hisznek abban, hogy jót cselekszenek amikor azt teszik, amit Orbán mond. Ezzel a lelkiismeret elveszíti számukra a funkcióját, hiszen többé nem a lelkiismerettől várják, hogy irányt mutasson jó és rossz tekintetében.

Azok, akik az őcsényiekhez hasonló lelkiállapotba kerülnek, bármilyen erőszakra és aljasságra képessé válnak, miközben azt hiszik hogy jó dolgot tesznek, “isteni tiszteletet cselekszenek.” Jézust a tömeg adta halálra, a tömeg kiáltotta, hogy Pilátus inkább Barabbást engedje el, Jézust pedig feszíttesse meg. A tömeget pedig a zsidó vezetők, a farizeusok tüzelték fel, akik a legvallásosabb emberekként tetszelegtek a tömeg előtt. Jézusnak azért kellett meghalnia, mert meggyógyította és szerette azokat, akik kitaszítottalk voltak. Jézus minden nap tömegével tett csodákat, körülötte mindennapos dolog volt, hogy a vakok újra láttak, a süketek hallottak, a sánták jártak. Nem egyszer halottak is támadtak fel. De a nép vezetői inkább azt mondták róla, hogy az ördög hatalmával cselekszik, mert nem ismerhették el, hogy ő Isten fia. Mert ha elismerték volna, akkor kiderült volna, hogy Isten nem bünteti a nyomorultakat, hanem a saját életénél is jobban szereti őket. És akkor kiderült volna, hogy a farizeusok nem is ismerik Istent, márpedig ők azért lehettek vezetők, azért uralkodhattak, mert mindenkinél vallásosabbnak látszottak. Ha kiderült volna, hogy Jézus Isten fia, akkor kiderült volna, hogy Isten éppen ellentétes azzal, mint amilyennek a farizeusok bemutatták, és akkor kiderült volna az is, hogy a vallásosságuk egy nagy hazugság, képmutatás, csalás. És akkor minden hatalmukat elveszítik, mert a hatalmuk alapja a vallásosságuk iránti tisztelet volt. Ezért inkább megölették Jézust a néppel és a rómaiakkal.

Komédia a tragédiában, hogy az antiszemita “keresztény” magyar kormány és nép jelenleg éppen ugyanazt csinálja, mint a Jézust megölő zsidóság. Orbánék antiszemitizmusa a katolicizmusból ered, amely azért uszít a zsidók ellen, mert Isten fiának gyilkosának tartja őket. És most ez az antiszemita katolikus magyar kormány és nép éppen életveszélyesen fenyegeti azokat, akik Jézust merik követni. Ne legyen senkinek kétsége, lesz itt gyilkosság is, bár nem hívják majd annak. De ha nem hallgattatnák el azokat, akik Jézust követik, akkor kiderülne, hogy a nagy kereszténységük hazugság, mert lehet szeretni és segíteni is az idegent, a beteget, a szegényt, a muszlimot, a homoszexuálist. A szeretet pedig a legmeggyőzőbb érv, mert közvetlenül az emberek szívét nyeri meg, nem lehet okoskodásokkal meg hazug szavakkal könnyedén hatástalanítani. Amikor a szeretet mutatkozik meg, akkor az emberek megérzik benne Istent, és akkor lelepleződik, hogy amit eddig Istennek hittek, az valójában nem az. Ha Isten nem gyűlöl senkit, akkor Orbánék nem Istent követik, akkor ez nem is keresztény Magyarország. Akkor kiderül, hogy csalás és hazugság az egész, mindig is az volt.

Ezt pedig nem fogják engedni, mert a hatalmat és a népet semmiképpen nem akarják kiengedni a kezükből. Ugyanúgy gondolkodnak, mint Krisztus idején a főpap és a követői:

“Jobb nékünk, hogy egy ember haljon meg a népért, és az egész nép el ne vesszen.”

Csakhogy ahogyan kétezer évvel ezelőtt, úgy ma sem lehet a szeretetet legyőzni. Megölhették, de Isten harmadnapra feltámasztotta Krisztust. Hiába fenyegetik meg a Fenyvesi Zoltánokat, ha egyet elhallgattatnak is, majd kettő lesz a helyébe. Nincs ezen a Földön olyan erő, ami örökre halálban tarthatná a krisztusi könyörületet, együttérzést, emberséget. Még Magyarországon sincs.

AZ ÉSZAKI MODELL ESÉLYEI MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2017.09.30.


A baloldali ember meggyőződése, hogy minden ember egyenlőnek születik. Az ebből következő társadalomképet a Nobel-díjas indiai-amerikai közgazdász, Amartya Sen így fogalmazta meg: olyan társadalmat kell építeni, amelyben mindenkinek lehetősége van képességei kibontakoztatására. Nem csak negatív szabadsága, amely megvédi valamitől (például az elnyomástól), hanem pozitív szabadsága valamire: tehetsége kibontakoztatására. Azaz nemcsak jogilag egyenlő, de élni is tud a jogaival. John Rawls amerikai filozófus igazságosságelméletében praktikus tanácsot ad: képzeljük el, hogy nem tudjuk, hová pottyant le minket a gólya. Nem tudjuk, hogy férfinak születünk-e vagy nőnek, szegény vagy gazdag családba, fogyatékosnak vagy nem stb. Majd igyekezzünk olyan társadalmat felépíteni, amelyben egyenlő lehetőségünk van a képességeink kibontakoztatására, függetlenül attól, hogy a születés lottóján nyertünk-e vagy veszítettünk.

A baloldali gondolkodók régóta úgy látják, hogy képességeink kibontakoztatására egy tisztán piaci alapon szerveződő társadalom nem ad lehetőséget. A tökéletesen versenyző piac képe illúzió, a valóságban arra szolgál, hogy elrejtse az egyének és cégek közötti rejtett, de erős kapcsolatokat, a hatalmi viszonyokat, az osztálykülönbségeket. A kommunisták a termelési eszközök magántulajdona és a kizsákmányolás megszüntetésére törekedtek. A szociáldemokraták adókból finanszírozott újraelosztásból kívántak egyenlő életesélyeket, mobilitást és demokráciát építeni. A kapitalizmus nem egységes, egynemű rendszer, igen eltérő változatai vannak (lásd a „kapitalizmus válfajai” közgazdasági irodalmát). A szociáldemokraták szerint a jóléti állammal kiegészített kapitalizmus megfelelően korrigálja annak embertelen deformációit.

Thomas Piketty francia közgazdász berobbanása óta empirikusan is tudjuk, amit előtte csak sejtettünk, hogy a piaci alapon szerveződő társadalom polarizálódik, a középosztálya elgyengül, a jövedelmek és a vagyon egy rendkívül szűk szupergazdag osztály kezébe összpontosul, amely ezt ráadásul az öröklés intézményén keresztül továbbadja. A társadalom nagyobbik része számára megszűnik a képességek kibontakoztatásának esélye, a munka, jövedelem és megtakarítások nélkül élő underclass felett pedig létrejön a prekariátus (diákok, szabadúszók, közmunkások, gyorséttermi dolgozók, gyakornokok, kölcsönmunkások stb.) osztálya, amelynek egzisztenciája bizonytalan. Ugyanezekre a folyamatokra irányítja rá a figyelmet Ferenc pápa is.

Piketty bemutatja, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek a kapitalista társadalmakban egyetlen időszakban csökkentek a XIX. század óta: akkor, amikor a piacinak mondott folyamatokat érdemi újraelosztás, a második világháború utáni jóléti állam ellensúlyozta. A jóléti állam rendkívül sikeres volt: eladósodás nélkül teremtett nagy gazdasági növekedést, teljes foglalkoztatást, érdemi társadalmi mobilitást és egyenlőséget. Ahogy azonban Gosta Esping-Andersen, a skandináv jóléti állam vezető teoretikusa írja, a jóléti államot nem csak gazdasági, igazságossági célok is vezérlik. (Érdemes végiggondolni, hogy a rendszerváltás utáni Kelet-Európában mennyire hiányzik a nyugati társadalmak egyik leggyakrabban említett politikai hívószava: az igazságosság.) Szintén cél a demokrácia fenntarthatósága. Csakis egy képzett és anyagilag független középosztály képes ugyanis a demokrácia intézményeit működtetni, fenntartani, megvédeni. A javarészt képzetlenekből álló társadalmak képtelenek érdemben részt venni korunk rendkívül komplexé vált közvitáiban, egyszerű sémákban gondolkodnak, és könnyen a populizmus áldozataivá válnak. Az anyagilag kiszolgáltatott emberek pedig elvesztik a függetlenséghez szükséges magabiztosságukat, klientúrahálózatokba kényszerülnek, amennyiben megélhetésüket biztosítani akarják. Mivel széles középosztályt a piac nem, csak az állami újraelosztás képes létrehozni és fenntartani, jóléti állam nélkül valójában nincs fenntartható demokrácia. Ez volt az 1989-es, liberális filozófiára alapuló kelet-európai forradalmak illúziója.

A jóléti államok alapvető elemeit Wolfgang Streeck német gazdaságszociológus a következőképpen foglalja össze:
 • politikai cél a teljes foglalkoztatás;
 • széles tagságú szakszervezetek kollektív és iparági bérmegállapodásokat kötnek;
 • vegyes gazdaság, iparpolitika, versenyképesség növelése az ágazati bérminimumok emelésével (ez az úgynevezett Rehn–Meidner modell);
 • biztonságos megélhetést adó széles közszféra, amely versenytársként felhúzza a magánszféra foglalkoztatási gyakorlatát;
 • univerzális szociális jogok;
 • az egyenlőtlenséget szűk korlátok között tartó adó- és jövedelempolitika;
 • a bérek folyamatos emelésére törekvő, anticiklikus, keresletet menedzselő politika a stabil növekedés elősegítésére;
 • erőteljes antikorrupciós intézményrendszer a magas adóztatás értelmes felhasználásának biztosítására...Ű

"ELMEBAJ, BŰNÖZÉS, POLITIKAI ABÚZUS"

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2017.09.30.


Vekerdy Tamás őrületnek és politikai haszonlesésnek tartja azt, hogy ügy lett 1294 ember menedékkérelmének vizsgálata. Gyűlölködéssel próbál minél több szavazatot szerezni Orbán Viktor, ami pusztítóan hat a gyerekekre is – véli Vekerdy Tamás. A pszichológus szerint viszont mindig van mód egy közösséget visszavezetni a normalitás felé.

Egy különös történetet hallottam egy ismerősöm négyéves gyerekéről: megtanulta az „Állítsuk meg Brüsszelt!” szlogent, mert annyit hallotta a környezetében. Később a gyerek azt költötte hozzá az oviban, hogy „a brüsszel” egy barlangi szörny, amit meg kell állítani. Nem ez volt az első eset, amivel találkoztam, és a felpörgő választási kampány még nagyobb hatással lehet a gyerekekre. Ön szerint mi történt, és mivel kell majd megküzdeniük a családoknak a választásig hátralévő hónapokban?

– A gyerek azért talált ki egyéb jellemzőket „a brüsszelre”, mert amit megértett, azok bizonyos tudat alatti pontokra gyakoroltak hatást. A XX. század óta számos példája van annak, hogy a politikusok különböző népcsoportokról lelkiismeret nélkül beszélnek, ez pedig tömegeket ragad meg. Miért? Mert a létezés szorongással és bizonytalansággal jár. A felelőtlen politikus azt üzeni, hogy te választóként azért szorongsz, mert vannak a gonoszok: feketék, fehérek, zsidók, magyarok – attól függ, hogy ki mondja.

Miért ilyen hatékony ez a fajta kommunikáció, hogy az óvodában is ez megy?

– A gyerekek elszenvedői a felnőttek őrültségeinek. Fogalmuk sincs, hogy kik a cigányok vagy a zsidók, de az indulatokat értik és a jelszavakat használják. Ha az emberi agy fiziológiája felől közelítünk, a propagandával fokozatosan kikapcsolható egy-egy embercsoport kapcsán az agykéreg normális működése, hogy embereknek tekint csoportokat, és nem masszának. Nagyon fárasztó is állandóan mérlegelni, amit hallunk. A kéreg alatt eljutunk az ősi ösztönök, egyebek között az agresszió szintjére. A politikai szlogenekkel – például a migránsokkal – olyan indulatok szabadulnak fel, amelyeket rá lehet irányítani Sorosra, Brüsszelre. Ezek a folyamatok viszont mind azt jelzik, hogy az agyunk nincs a helyén. A gyűlölet manapság a szavazatmaximálás miatt terjed – Orbán Viktor is ebben utazik –, ami viszont elpusztít egy nemzetet. Emlékezetes az az eset, mikor egy határ menti óvoda elvitte a gyerekeket a kerítéshez, hogy ott köszöntsék a gyerekek a hős kerítésépítő katonákat. Ez elmebaj, bűnözés, politikai abúzus, mondhatni megrontás...

ITT OLVASHATÓ

BODNÁR: SZÉL A MAI POLITIKUSOK KÖZÜL AZ EGYIK LEGKIVÁLÓBB - INTERJÚ BODNÁR ZOLTÁNNAL

REFLEKTOR BLOG
Szerző: GOTTMAYERLEA
2017.09.30.


Felirat hozzáadása
Bodnár Zoltán beszél az ellenzékről, Botkáról és a kormányváltásról. 
Reflektor: Mit tehetnének az ellenzéki pártok, hogy sikeresebbek legyenek és kormányváltás legyen 2018-ban?
Bodnár: A demokratikus ellenzék pártjainak azt kell megérteniük, hogy a 2018-as választás nem egy lesz a sok közül, az éppen soron következő, hanem Magyarország számára történelmi jelentőségű lesz. Ha a Fidesz-KDNP “pártszövetség” alakít kormányt 2018-ban, akkor Orbán semmi sem fogja meggátolni a már félkész diktatórikus - igényesebb ízlésűek szerint autokratikus - rezsimjének kiteljesítésében. Súlyosan téved az, aki úgy véli, hogy elég most a Fidesz 2/3-ának megakadályozása, a parlamenti frakcióalakítás, s egy 2022-es kormányváltásban bízik. Ha Orbán marad, gazdaságilag teljesen ellehetetleníti az ellenzék pártjait, s a közösségi médiát leszámítva elzárja őket a nyilvánosság minden formájától. Már nincs szüksége újabb 2/3-os törvényekre, azok nélkül is bármit megtehet. 
Miközben a közvetlen klientúrán kívül nincs a magyar társadalomnak olyan rétege, amelyben Orbánék így vagy úgy ne rúgtak volna bele, s a választók többsége  látva a végtelen és gátlástalan korrupciót, érzékelve saját kiszolgáltatottságát, ennek a képmutató álkeresztény rezsimnek a privát szféra legbelsőbb köreibe igyekvő nyomulását. Ők mind rendszerváltást/kormányváltást akarnak. A demokratikus ellenzék felelőssége, hogy ennek lehetőségét ne a Jobbikban lássák meg, amely minden cukiság-kampány ellenére megmaradt az ami, egy rasszista rendpárt falvakban vonuló Magyar Gárdával, Betyársereggel, menekültekre vadászó különítményekkel. 
Az elmúlt hónapokat a demokratikus ellenzék pártjai elvesztegették. Miközben saját programjaik - az eddig megismerhetőek - között nincsenek áthidalhatatlan különbségek, mert alapvető egyetértés van a liberális demokrácia, a jogállamiság, a polgári szabadságjogok, a munkavállalói jogok helyreállításában, az oktatásügy, vagy az egészségügy kérdéseiben . Ezt Kincses Gyula moderálásával létrehozott nemzeti minimum is bizonyítja - s még a gazdaságpolitika legfontosabb ügyeiben sincsenek feloldhatatlan/megoldhatatlan ellentétek, a közbeszéd, a pártok közötti beszéd hónapok óta nem erről szól. Nem arról, hogy kormányra kerülve a demokratikus ellenzék pártjai hogyan teremtenének egy prosperáló, egészséges, a fiatal generációk számára perspektívát kínáló Magyarországot. (A TTIP helyes vagy helytelen voltáról vallott eltérő nézetek a 2018-as választások szempontjából a lehető legérdektelenebb kérdés.) 
Ezeknek a pártoknak az elmúlt években volt elég idejük ahhoz, hogy saját közvetlen támogatói bázisukat építgessék, s már hónapok óta az lett volna a dolguk, hogy felmutassák a választóknak azt a demokratikus szövetséget, amelyik képesnek látszik arra, hogy Orbánékat leváltsa, s az Orbáni diktatúra már felépített jelképes falait lebontsa. Ehelyett - miközben mind a kormányváltás szándékáról nyilatkoznak - még mindig csak saját képzelt szavazóihoz beszélnek. Vagy ami még rosszabb, némely politikusaik olykor a nyilvános beszédben is úgy nyilatkoznak, hogy a kormányváltásra nincs esély 2018-ban. Ám hogy gondolnák megszerezni a kormányváltást akarók támogatását, ha maguk sem hisznek annak lehetőségében?
Az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy stratégiát váltsanak...

FERGE ZSUZSA: NEM LESZ ÉHSÉGLÁZADÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2017.09.30.


Közeledünk a feudális örökléshez, a vagyon a vagyonnal házasodik, a nincstelennek a gyereke is nyomorog – hangzik Ferge Zsuzsa keserű helyzetértékelése. A Széchenyi-díjas szociológus szerint a kormány érezhetően menekül minden szociális probléma elől, abban bízik, hogy a gyűlöletkampány elfedi ezeket a kérdéseket.- Sokféle megközelítésben lehet adatokat sorolni, hogy mekkora egy társadalomban a szegények aránya. Létezik olyan mutató, ami alapján minden politikai és szubjektív elemet kizárva meg lehet mondani, hogy mekkora tömegről beszélhetünk Magyarországon?

- Statisztikusok szerint 3 és 40 százalék között bármilyen adatot alá lehet támasztani, vagyis egy jelzőszámot nem szerencsés kiválasztani. Épp ezért született tíz éve a „boldogság mutató”, amikor azt kérdezzük meg az emberektől, milyennek élik meg az életüket. Azt mondjuk: gondold el az általad elképzelhető legjobb és legrosszabb életet és válaszd ki, a te mostani helyzeted egy tízes skálán hol található. 2017-ben az egész világot nézve a középmezőnyben vagyunk, 5,2 az értékünk.

- De ebben benne van Afrika is…

- Igen, a legboldogtalanabb országok Afrikában vannak és a sor végén áll egy-két közel-keleti állam is. A legboldogabbak pedig, ahol 7,5 pontra vagy e fölött értékelik a helyzetüket az állampolgárok - nem meglepő módon - Európában Norvégia, Dánia, Izland, Svájc, Finnország, a tavalyi adatsorban közvetlenül utánuk jön Hollandia, Svédország, és Ausztria.

- Azok a jóléti államok, amelyeknek a magyar miniszterelnök szerint befellegzett?

- Pontosan.

- A mi 5,2-es értékünk a sor végére elegendő?

- Már a románok is boldogabbak, mint mi. Csak ott tartják rosszabbnak a helyzetüket az emberek, ahol érzékelhető a szegényedés, mint Portugáliában és Görögországban. Az értékeléseket torzítja ugyan, hogy minden országban más az elégedetlenségre való hajlam, de a pontszámok nagyobb része a körülményeknek tudható be, ráadásul ez az érzés viszonylag tartósnak mondható. Írországban vagy Izlandon például a 2008-as válság óriási károkat okozott, összeomlott a bankrendszer, a jövedelmek zuhantak, a boldogság érzése mégis magas maradt, mert ebben benne van a bizalom a többiekben, a korrupció vagy a társadalmi szolidaritás szintjének érzékelése, amit egyszeri megingások nem változtatnak meg.

- Ez nem jó hír a magyar kormánynak, mert azt üzeni, hiába tartanak naponta sajtótájékoztatót, hogy milyen sokat javított a szegények helyzetén az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése, a társadalom nagy részét ez hidegen hagyja.

- Ez így van, mert közben olyan juttatások, mint a családi pótlék, a gyes értéke lassan tíz éve nem változik. De azért ne felejtsük el, hogy az emberek propagandával mégis hallatlan mértékben manipulálhatók. Ma már az „igazság utáni” társadalomban élünk, amikor a média megítélésének alapja az, hogyan képes elhitetni a közvéleménnyel, amit kitalál. Ha jól végzi a dolgát, még a szegények is elhiszik, hogy valójában ők nem is olyan szegények, sőt kifejezetten boldogok.

- Azzal a 600-700 ezer emberrel azért ezt nehéz elhitetni, akinek semmi jövedelme nincs, vagy csak a minimális segélyt kapja.

- Igen, de ezeket az embereket láthatatlanná lehet tenni a médiában. Ők olyan nyomorult falvakban élnek, ahol még a közlekedés is minimális, nincsenek eszközeik a nyilvánosság elérésére, nem tudják belekiabálni a világba a nyomorukat...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR OKTATÁS SZÉGYENEI

CIVILHETES NET
Szerző: egyszeriember
2017.09.30.


Ma Magyarországon a közoktatás azt tartja erénynek, ha egy két lábon járó lexikont nevel ki belőled. 

Akkor vagy frankó (Hofi Géza szavaival élve "közművelt barom"), ha fejből vágod melyik király meddig uralkodott, mi Üzbegisztánnak a fővárosa, stb.

Az még csak hagyján, hogy az információk nagyon nagy százaléka seperc alatt fellelhető az interneten. Sőt még az is hagyján, hogy a nem használatos adatokat seperc alatt elfelejted. Azt nem is taglalom, hogy a katedrákon feszítőknek mennyi fogalma van a hétköznapokban valóban értéket jelentő információk milyenségéről és mennyiségéről.

Hat óra másodikban?


Nagyvonalúan átsiklok afelett is, hogy megnyomorítják a gyermekkort.

De egy valamit nagyon nem lehet a szőnyeg alá söpörni: MÓDSZERESEN ELSORVASZTJÁK PROBLÉMAMEGOLDÓ, ÁTFOGÓ GONDOLKODÁSUNKAT!

Az alap felállás a következő:
 • A gyerek nem tud és nem is tudhat semmit.
 • Kérdésekre nincs idő.
 • A tényanyag bevasalása a lényeg!
És ragadjunk le ennél a pontnál! Mi is a tényanyag? Dátumok, képletek, bizonyítások, törvényszerűségek stb. Legjobb példa erre a történelem. Élesen emlékszem arra, hogy ugrálunk az anyagban: "XY fejedelem összefogta a törzseket. A katolikus vallás hanyatlani kezdett. Poroszország fellendült." stb.

Csupa-csupa levegőben lógó kijelentés! Nincs ok-okozat, mert annak a kibeszélésére nincs idő. Ha felmerül a kérdés pl. "Mi az, hogy egy ország fogja magát és csak úgy fellendül?" Nincs válasz, csak az elvárás, hogy kritikátlanul nyald be, amit mondanak. Nincsenek összefüggések, apró adatokon rágódsz, és mire kikerülsz ebből a csapdából, már képtelen vagy átfogóan gondolkodni...

TGM - A JOBBIK-KÉRDÉS

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.09.28.


Nem az a kérdés, hogy miből telik a Jobbiknak óriásplakátokra, hanem az, hogy mi áll azokon a plakátokon. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a Jobbikkal való kollaborálást elítélők némelyike megfeledkezik arról az apróságról, hogy ma a Fidesz-KDNP politikája jobbra áll a Jobbikétól.

Az egyik balliberális klub vagy egyesület (szégyenszemre eddig nem hallottam róla) meghívta Vona Gábor országgyűlési képviselőt, a Jobbik elnökét, ami ellenvetéseket váltott ki. (Érdekes persze, hogy ezek az ellenvetések aztán az orbáni állam fő szócsövében, a Kossuth Rádióban, ott is a hírhedt Vasárnapi Újságban hangzanak el, ahol a Fidesz-KDNP éppen a rivális Jobbiktól és a „náci beszédtől” védi a magyarhoni zsidóságot és más sérülékeny embercsoportokat, némi „házi liberális” asszisztenciával.)

Csakugyan nem tudjuk, hogy a Jobbik – korábban neonáci, újnyilas elemeket is tartalmazó entitás – mennyire változott meg. Nem látunk a Jobbik vezetőinek a fejébe, de ez nem is fontos: a politikában a nyilvános aktusok a lényegesek, a Jobbik pedig „konzervatív néppártként” határozza meg magát jelenleg, korábbi rasszista, antiszemita kijelentésekért, állásfoglalásokért elnézést kért, legalább időlegesen föladta Európa-ellenességét, és tett tagadhatatlanul demokratikus gesztusokat is, miközben több vonatkozásban változatlan. (A „konzervatív néppárt” megnevezés mérsékeltebb, mint az Ausztriai Szabadságpárté [FPÖ], amely hivatalosan „soziale Heimatpartei”, amiben ott rejlik a „nemzeti” és a „szociális” meghitten ismerős összekapcsolása, ez pedig a német nyelvterületen gáz. Akárcsak a búzavirág a gomblyukban, amely az osztrák nácik „helyettesítő” jelképe volt, amikor Dollfuss betiltotta a horogkeresztet. Evvel lépett föl Norbert Hofer [FPÖ] annak idején az elnökjelölti vitákban. Burgenlandot ugyanez az FPÖ koalícióban kormányozza a szociáldemokratákkal...)

Ma a Jobbik mérsékeltebb, mint bizonyos dániai, norvégiai, finnországi kormánypártok vagy mint a Svéd Demokraták. Nem szélsőségesebb – sőt –, mint németalföldi és flamand testvérpártjai.

Evvel együtt jobboldali, magyar nacionalista párt, és együttműködése a baloldali, balközép, liberális erőkkel súlyosan problematikus; az olykori együttműködés a Jobbikkal csak megnyugtatja a habozó ellenzéki választókat, és csak szavazatokat szerez Vona Gábornak és Toroczkai Lászlónak.

Pedig én még azt se tagadom – legyünk tárgyilagosak, amennyire lehet –, hogy a Jobbiknak akadnak kitűnő ötletei, ilyen az európai bérunió gondolata, amelyet a magyarországi baloldalnak kellett volna fölvetnie. A gondolatot hatásosan és hitelesen legitimálja az európai (köztük a magyarországi) szakszervezetek pozsonyi állásfoglalása. Nem először fordul elő a történelemben, hogy a radikális jobboldal kihasználja a szociáldemokrácia tétovaságát, szájtátiságát, rossz ütemérzékét, és evvel nyeri meg magának a dolgozókat. Úgy kell nekünk. (Ugyanakkor – eltérően Schiffer Andrástól – én nem írtam volna alá a Jobbik népszavazási fölhívását: nemcsak az számít, hogy mivel értünk egyet, hanem az is, hogy kivel.)...

ORBÁN BEISMERTE, HOGY SOKAT HAZUDTAK A MAGYAROKNAK MIGRÁNSÜGYBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: IVÁNYI MARGIT
2017.09.29.


...Orbán Viktor nagyon sokat tud a magyar néplélekről, ezért van ekkora hatalma: ebből az ismeretéből táplálkozik minden sikere. Csakis azt monitorozza szüntelenül, hogy a biztos szavazók legnagyobb csoportja mit hisz, mitől fél, mit és kit gyűlöl. Ő pedig ezeket az elemeket építi be a stratégiájába, hogy minél nagyobb hatalomra tehessen szert. Semmi elve, semmi különleges képessége nincs, kizárólag ez az egy, de ebben profi.

Még abban is igaza van, hogy sokat hazudtak a magyar embereknek “migránsügyben”, és ezért rettegnek. Ő hazudott, meg a kegyencei, és hazudnak éjjel-nappal, teli pofával.

Nos, ha van ördög, pont így működik, mint ő.

A Migration Aid egyébként megjegyzi: ők kizárólag azokkal a menekültekkel foglalkoznak, akiket a miniszterelnök beengedett.

Szóval Viktor, ha eddig nem jelezték volna a munkatársaid, most tőlem tudod meg: a Migration Aid csak azokat az embereket pátyolgatja itthon, akiket te beengedtél az országba. Illetve a te embereid beengedtek az utasításaidnak megfelelően. Most akkor döntsd el, hogy mi van. Vagy rúgd ki a Pintért, szántsd be a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, Alkotmányvédelmi Hivatalt, és hintsd be sóval a helyüket, mert nem csinálják azt, amire te utasítod őket, vagy fejezd be az emberek hülyítését. Ebbe az országba csak az jöhet be menekültként, akit te beengedsz” – írják
.

ITT OLVASHATÓ

SOROSÉK PONTRÓL PONTRA CÁFOLTÁK A NEMZETI KONZULTÁCIÓ ÁLLÍTÁSAIT A "SOROS-TERVRŐL"

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2017.09.29.


Soros György alapítványainak, a Nyílt Társadalom Alapítványoknak a budapesti szóvivője a hvg.hu-nak elmondta, mit gondolnak a nemzeti konzultáció 7 kérdésében megfogalmazott, hamisabbnál hamisabb állításokról. Csontos Csaba nagy meglepetést nem okozott, elsőként ezek hangzanak el kérdésektől függően (de persze ki is fejti a válaszokat): 1. „Ez egyáltalán nem igaz, több szempontból nincs értelme sem.”
 2. „Értelmezhetetlen kérdés, fals állítás.”
 3. „Teljesen nonszensz, Soros soha nem támogatta a kötelező elosztást.”
 4. „Ez is hamis állítás.”
 5. „Ez teljesen megalapozatlan állítás, ha ez így lenne, Soros György a saját elveivel, a jogegyenlőség elvével menne szembe.”
 6. „Teljesen légből kapott állítás.”
 7. „Alaptalan, ilyet nem írt.”...

INDULATOS LEVÉLFÉLE AZ ŐCSÉNYIEKNEK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.09.30.


Nagyon mélyen tisztelt őcsényi honfitársaim!

Tisztelet a kivételnek, mert nyilván tisztességesek is vannak köztetek. Nem nagy számban, mert az látszana, de biztosan vannak normálisak is. Akik megmaradtak köztetek normálisnak, minden tiszteletet megérdemelnek.
Tehát, még egyszer: Nagyon mélyen tisztelt őcsényiek!
Egyszer még nagyon fogjátok szégyellni magatokat! Amiért ennyire szar emberek vagytok. Szégyent hoztatok a hazánkra, Magyarországra.
Ne mondjátok, hogy megtévesztettek benneteket. Hogy félre vagytok tájékoztatva. Bedőltetek a propagandának, mert csak a közmédiának csúfolt hazugsággyárat látjátok, halljátok, olvassátok. Felnőtt emberek vagytok nagyon mélyen tisztelt őcsényiek, felelősek a gondolataitokért és a tetteitekért.
Ti a gyereketeket is így nevelitek? Hogy rúgjanak bele abba, aki elesett? Lopjanak attól, akit már mások megloptak?
Így nevelt benneteket anyátok, apátok? Hogy lelketlen tahók legyetek?
Nem a kormányotokról beszélek, mert róluk tudjuk, hogy milyenek.
Tudom, egytől egyig rendes magyar embernek tartjátok magatokat. Vasárnap templom, előtte, utána féldeci. És mindeközben meg vagytok győződve arról, hogy rendes ember nem menekül. Sem csónakon, sem gyalog, sem sehogy. Nem tölti idejét utcán, pályaudvarokon, táborokban, rendőrsorfallal szemezve, vonatra, regisztrációra, meleg ételre, hideg vízre várva. Szerintetek rendes ember jó helyre születik, olyan országban látja meg a napvilágot, ahonnan (egyelőre) nem kell menekülnie.
Rendes ember jövedelemmel rendelkezik, rendezett körülmények között él, nem ismeri a nélkülözést, a kilátástalanságot. Rendes ember nincs életveszélyben, nem kell menekülnie reménytelenségből a bizonytalanságba. Rendes ember marad ott, ahol van.
Ezek az emberek, akiket ti gyűlöltök, amíg béke volt a hazájukban, normális életet éltek. Gyerekeik iskolába jártak, orvosok, műszerészek, vagy éppen asztalosok akartak lenni. És vasárnaponként a család a közeli vendéglőben ebédelt. Ahol ismerték a pincért, az étlapot.
Aztán menekülniük kellett. Azok elől, akikkel most benneteket riogatnak. Terroristák dúlták fel az életüket azoknak az embereknek, akiket ti, anélkül, hogy ismernétek őket, gyűlöltök...