2016. január 27., szerda

UNGVÁRY KRISZTIÁN ORBÁN ZSOLDJÁBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Kertész Ákos
2016.01.25.


Soros György szerint Orbán a Horthy Magyarországát akarja visszaállítani, és örülnünk kell, hogy ő is kimondja, amit mi például az Amerikai Népszavában már régen mondogatunk, mert Soros György hangja helyzeténél fogva messzebbre hallatszik el, mint a miénk. Én legutóbb éppen ugyanott, az Amerikai Népszavában, Az újjászülető Horthy kultusz és a zsidók című dolgozatomban még arra is fölhívtam a figyelmet, hogy az egész Horthy kultuszt néhai Antall József kezdte, Orbán csak fölkapta, mint céljainak megfelelő ideát, és továbbvitte a klerikál-nacionalizmusra, a minden másság gyűlöletére és az alattvalói magatartásra történelmileg hajlamos magyar lakosság lelkes asszisztálása mellett. Antall látta úgy, hogy a második világháborús vereség és a szovjet megszállás a Horthy-féle úri (gentleman-like) Magyarországot „függesztette föl ideiglenesen”; a szovjet csapatok kivonulásával ránk virradó rendszerváltás tehát (folytonossági alapon) ennek a restaurálására ad lehetőséget. (És nem arra, hogy az ország csatlakozzon végre a mainstream-hez, a főáramhoz, a világ élvonalához.)

A Horthy rezsim újjáélesztését tehát nem is Orbán találta ki, de a megvalósításához ő tudott lehetőséget teremteni minden magyarok megelégedésére. A nemzet végre önmagára talált.
És Kaczinski vezetésével végre a lengyel nemzet is önmagára talált, amennyiben most helyreállítja a Piłsudski féle klerikál-nacionalista, vastagon antiszemita, félfeudális úri Lengyelországot.

Helyreáll tehát a világ rendje, mely legutóbb a két világháború között volt teljes!
Európát most úgyis lefoglalja a menekült áradat okozta válság és a dzsihádista terrorveszély, Brüsszel nem tud odafigyelni a keleti végekre: szabad a vásár!

ITT OLVASHATÓ

SIKERESEK VOLTAK VAJNÁÉK KASZINÓI, EZÉRT NÉGY MILLIÁRD FORINTOT KAPTAK VISSZA AZ ÁLLAMTÓL

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2016.01.27.


Az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdéseire válaszolt Tállai András NAV-elnök. A képviselő az államosított kaszinópiac teljesítményére volt kíváncsi a tavalyi évből. 
A válasz szerint 2015-ben a Magyarországon üzemelő 8 játékkaszinóban (ebből ötöt Andy Vajna vezet, kettőt a debreceni fociklub elnöke, Szima Gábor, a sopronit pedig a Casino Austria GmbH vette meg) 1 218 062 ember fordult meg, ebből 909 ezer volt magyar állampolgár és 308 ezer pedig külföldi. 
Összesen 22,45 milliárd forint játékadóalap keletkezett ebből, ebből a játékadó összege 7,37 milliárd forint lett, viszont a megfizetett koncessziós díjjal csökkentett, 2015. évre számított játékadó összege csak 3,08 milliárd forint. 
Ugyanis egy 2013-as törvénymódosítás miatt a kaszinók koncessziós díja levonható a játékadóból. Azaz gyakorlatilag Vajnáék számára a kaszinókért fizetendő koncessziós díjat egyszerűen levonták az adóból, így gyakorlatilag négymillárd forintot kaptak vissza az államtól. A rendszer működéséről korábban részletesen is írtunk
Arról, hogy miért érte meg ekkora adókedvezményt nyújtani a kaszinótulajdonosoknak, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy  "több szempontból is ösztönző szerepe van, így nagyobb tiszta játékbevétel elérésére, egyúttal magasabb összeg játékadó befizetésére is ösztönzi az üzemeltetőket"...

ITT OLVASHATÓ

SZEMÉLYI KULTUSZ MAGYARORSZÁGON

HUPPA.HU
Szerző: L. Alex
2016.01.27.


Mindig csodálkoztam a hitleri Németországon, a sztálini Szovjetunión és a Rákosít köszöntő tapsviharon, verseken, dalokon.
Miután Orbán Viktor Mihály facebook-oldalán jártam, már nem csodálkozom a múlton, inkább ijesztő a vágy a seggnyalásra. Mi késztethet embereket arra, hogy önmagukat nevetségessé tegyék? Amikor az ember megnézi ezeknek az Orbán-féle fazonoknak az oldalát, először röhög, sőt sokszor röhög, elkönyveli, hogy „alacsony a kerítés” és magában elégedetten felsóhajt – hála a magasságosnak, nekem nincsenek ilyen ismerőseim!” – a pofon akkor jön, amikor ismerős név alatt, dettó ilyen beírást lát az ember, aztán, még egyet és még egyet, csak a vezér neve más…
Miközben nézem ezeket a „nyelvcsapásokat” arra gondolok, hogy ezek az emberek csak a posztereket cserélték a falon, de a bugyit még mindig feldobnák a színpadra, és a kocsma végében még mindig ökölre mennének, hogy eldöntsék – Ricse vagy Hungária – és teljesen mindegy jobb vagy bal.
„Sarah H…  CSODALATOS A KEP ES ORBAN MINISZTER ELNOK MIJEN SZERETETTEL FOGJA ASZT A GYERMEKET KITUNO A KEP”
„Albert E. Cz Mindig is szimpatikusak voltak a Mongolok! Nincsen bennük az a libsi kétszinűség”


ITT OLVASHATÓ

ÓVATOS DAL

BLOGREPUBLIK - RÁÉRÜNK
Szerző: professzorpizka
2016.01.27.

Megint van dalHagyjuk is a nyilvánvalót, miszerint pocsék. Az egésznek olyan hangzása van, mint egy húsz évvel ezelőtti Sebestyén Márta számnak, leszámítva, hogy Sebestyén Mártának akkor nagyon jó hangja volt és voltak jó számai. De hagyjuk is az esztétikai megfontolásokat, én ahhoz nem értek, ha valakinek tetszik, hát hallgassa. (azt azért nem hagyom ki, hogy a youtube a szám végén ajánlóban Israel Kamakawiwo-tól az Over the Rainbow-t dobja fel…)
De térjünk rá a tartalomra, ami még mindig nem a lényeg. Az is szokásos, igaz, hogy a gyerekkórus jól láthatóan turkálóból öltöztetett gyerekekből áll, igaz, hogy te pont azért mentél el, mert eleged lett abból, hogy itt honfiúi alapon mindent le kell nyelni, de azért érezd rosszul magad, mert itt hagytad ezeket a csillogó szemű gyerekeket, akik olyan szépen énekelnek a 97%-ban munkanélküli, ÖNHIKI-s falu templomában, és 80%-uk el fog költözni a faluból. (oké, tudom, Visk a határ másik oldala, de speciel az innenső se sokkal jobb, viszont a templomok ugyanilyen szépek) Ismerjük unásig ezeket a nótákat, felesleges elemezgetni.
ITT OLVASHATÓ

A GYEREK CSAK AKKOR KELL AZ ISKOLÁNAK, HA SIKERES?

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: K.
2016.01.27.
Adott egy kis lélek, akire nagyon vártak. Hét évet. De nem jött.  A szülei azonban nem adták fel. Lombikprogramra mentek.  Egyszer, kétszer... sokszor. Sikertelenül. Hét program után a szülők nem tudták vállalni a folytatást, anyuka megkapta a pecsétes papírt arról, hogy biza' meddő.

És akkor feladva minden reményt, mégis úgy döntött ez a lélek, hogy lejön hozzájuk. Magától. A születése karácsonyi ajándék lett volna. Ha időben jön. De nem bújt ki.  Vártak, vártak, tolták az indítást. Végül eredménytelenül zárult a kísérlet, császármetszéssel jött világra a kisfiú. De kalandosan ám! Mert a műtét napját is eltolták, aztán adott napon anyukát még a műtőből is kitolták előkészítve, mert kellett a hely másnak. Két hét túlhordás után végre megszületett az, akinek orvosilag nem lehetett volna. Sürgősségi császárral, leállt szív miatt. De megszületett, és makkegészséges. És már akkor  felülírt mindent, amit csak lehetett.


ITT OLVASHATÓ

KREATIVITÁS A SZERELEMBEN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: A nő 2x
2016.01.27.


Mindannyian – legalábbis többségünk – arra vágyunk, hogy a párunk elfogadjon, megértsen, támogasson, értékeljen nagyra és dicsérjen. Az eszünkkel persze tudjuk, hogy két felnőtt kapcsolata már nem feltétlen a feltétel nélküli elfogadásról szól, hanem egymás jóllétéért való kölcsönös felelősségvállalásról és gondoskodásról. Ugyanakkor, ha a fent említett nagyra értékelés helyett az alkalmatlanság érzését kell valakinek rendszeresen megélnie, az bizonyosan nem erősíti sem az önbizalmát, sem a párkapcsolattal való elégedettségét, ráadásul a problémamegoldás szempontjából igen gyakran hatástalan is. Ha a „százszor kértelek/megmondtam már” nem válik be, akkor keressünk új utakat, íme néhány ötlet:
 • Humor: a legjobb megoldás kapcsolati problémák kezelésére a humor. A humor levezeti a konfliktusból adódó feszültséget és műfajából adódóan más keretbe helyezi a problémát, ráadásul könnyen lehet, hogy mélyebb – kellemes – emléknyomokat hagy, ami elindíthatja a változást. Egy hétköznapi konfliktusra lefordítva mindezt: ha zavar, hogy a párod az ágy mellé hajítja le a zokniját (pedig már százszor megkérted, hogy..), akkor várd meg szó nélkül, amíg felhalmozódik egy adag és építs belőle egy kis dombot, majd tűzd a tetejére egy kis zászlóra írva, hogy „szeretlek”! Garantáltan érteni fogja a helyzetet!
 • Ajánlj alternatívákat: gyerekeknél is jól működik, de párkapcsolatban is gyakran beválik ez a kis trükk. Ha megkérdezed a gyermekedet, hogy szeretne-e gyümölcsöt enni, akkor 50% az esélye annak, hogy nemet mond. Ha azt kérdezed, hogy almát, vagy narancsot szeretne enni, akkor az esetek 90%-ban a kettő közül kiválasztja az egyiket. Ha a pároddal szeretnél közös programot, akkor ne azt kérdezd meg, hogy mit szeretne csinálni, vagy mikor, sokkal inkább, hogy a péntek, vagy a szombat este lenne jobb neki, esetleg, hogy moziba menne szívesebben, vagy kirándulni. Az esetek 90%-ban a kettő közül fog választani!
 • Ne nyúlj hozzá: és ezt most kizárólag a problémára értem! Ha egy helyzet állandó vita téma és konfliktusforrás, akkor néha már a megoldási kísérlet maga gerjeszti a problémát. Néha – meglepő módon – az is előidézhet változást, ha egyszerűen pár napra félreteszed a megoldási kísérleteket és a párkapcsolat más – pozitív – aspektusának erősítésére fordítod az energiádat.
 • Írj levelet: ha a megbeszélés rendre kudarcos, vagy túl nagyok az indulatok és a megoldás helyett vádaskodásba torkollik a megbeszélés, akkor kipróbálhatod a levél műfaját, ahol az azonnal replikázás lehetőségének hiánya időt ad a megfontolásra. Fontos, hogy egy probléma megoldását célzó levél valóban a megoldásról szóljon és erős hangsúlyt kapjon benne a pozitív érzések kifejezése, a bizalom a partnerben és annak éreztetése, hogy nagyra értékeled őt...
ITT OLVASHATÓ

FOLYTATÓDIK A FELELŐTLEN HAZÁRDJÁTÉK AZ UNIÓS PÉNZEKKEL

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.01.27.


Néhány hete írtam arról, hogy nem csökkentek a régiós különbségek, Budapest és Pest megye szívta fel az uniós támogatási ciklus pénzeinek harmadát, míg a leszakadt régiók csak alamizsnát kaptak. A most induló  2014-2020-as pénzügyi időszakban még ennél is nagyobbak lehetnek a problémák, ugyanis idén augusztusban úgy döntöttek Orbánék, hogy 2017. június 30-ig kiírják a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát. Mindezt úgy, hogy teljesen szétverték átalakították a pályázati intézményrendszert, ami ráadásul teljesen átpolitizálódott. Az Orbán-kormány újabb döntéseinek ismeretében sajnos bizton állíthatjuk: ebben az uniós támogatási időszakban is folytatódik a hazárdjáték az EU-ból érkező támogatásokkal, a Fidesz előre feléli és felelőtlen módon szórja el a közpénzmilliárdokat.


ITT OLVASHATÓ

FELKÖTHETIK A GATYÁT A NYUGDÍJASOK: SOK A SZEGÉNY, IDŐS MAGYAR

NAPICSÁ RT BLOG
Szerző: Napi Csárt
2016.01.27.


AZ OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) kutatása azt vizsgálta, hogy mennyire elterjedt a nyugdíjasok (65 év felettiek) körében az alacsony nyugdíj miatti szegénység. Ez alapján Magyarországon 8,6 százalékos ez az arány, vagyis ennyi 65 év felettinek kell nélkülöznie amiatt, mert alacsony a nyugdíja. Ez egyébként jobb, mint az OECD átlaga, amely 12,6 százalékot mutat.

A legjobban Hollandia szerepelt 2 százalékos aránnyal, ennek feltehetően az az oka, hogy itt már régi hagyománya van a nyugdíj célú megtakarításoknak.A legrosszabbul Dél-Korea áll, ahol az idősek közel fele kénytelen nélkülözni.

ITT OLVASHATÓ

MI A FENÉNEK ALAPJÖVEDELEM? BENYOMÁSOK EGY ALAPJÖVEDELEM-KONFERENCIÁRÓL

BARABÁS RICHARD BLOGJA
Szerző: Dobrovits Orsolya
2016.01.27.


Az Alapjövedelem a kiszolgáltatottságot szüntethetné meg, mégpedig azonnal. Munkavállalói szempontból, és  szakszervezeti szempontból mindenképpen pozitív hatása lenne, mert azt az öntudatot adná vissza, hogy a munkavállalók kollektívája egyenrangú fél a munkaadókkal, nota bene az állammal szemben.
A Feltétel Nélküli Alapjövedelemről, vagy az Alapjövedelemről kevés szó esik a hazai“munkaalapú társadalomban”, annak ellenére, hogy a munkahelyek száma nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában folyamatosan csökken.  Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület szervezésében 2015. november 20-21-én, Budapesten a Classic Hotelben tartottak erről egy rangos nemzetközi konferenciát. A résztvevők Finnországtól Brazíliáig a világ számos pontjáról érkeztek, többségük olyan országból, ahol a lakosság gazdasági helyzete lényegesen jobb a hazainál, mégis fontosnak tartják a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését.


ITT OLVASHATÓ

AZ "OKTATÁSI" RENDSZERRŐL

SZÁJBATALPALÓ BLOG
Szerző: dangbird
2016.01.27.


Különösen arra kell törekedni, hogy az ifjúságot a tisztesség és becsület minden törvényeire úgy neveljük, hogy az állam méltón derék férfiakat, a királynak hiven szolgáló alattvalókat és szorgalmas polgárokat remélhessen belőlük. (Ratio Educationis, 1777)
 
Nagy nehezen végre megszületett az iskolarendszerről szóló bejegyzés. Bonyolult, összetett és kényes témáról van szó, hiszen szinte kivétel nélkül mindenki érintve van benne, ráadásul talán a legfélreértettebb (félremagyarázottabb) állami szektor az „oktatásé”. Hogy miért az idézőjel, az a bejegyzésből kiderül...
 
Mi is az állami oktatási rendszer célja? Lássuk magát az államot, hogyan nyilatkozik erről:
 „elősegíti a gyermekek, fiatalok harmonikus lelki, testi és értelmi fejlődését, készségeik, képességeik, ismereteik, jártasságaik, érzelmi és akarati tulajdonságaik, műveltségük életkori sajátosságaiknak megfelelő, tudatos fejlesztése révén, és ezáltal erkölcsös, önálló életvitelre és céljaik elérésére, a magánérdeket a köz érdekeivel összeegyeztetni képes embereket, felelős állampolgárokat nevel. Kiemelt célja a nevelés-oktatás eszközeivel a társadalmi leszakadás megakadályozása és a tehetséggondozás. (...) A köznevelés egészét a tudás, az igazságosság, a rend, a szabadság, a méltányosság, a szolidaritás erkölcsi és szellemi értékei, az egyenlő bánásmód, valamint a fenntartható fejlődésre és az egészséges életmódra nevelés határozzák meg. A köznevelés egyetemlegesen szolgálja a közjót és a mások jogait tiszteletben tartó egyéni célokat. A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai kultúráját az egyéni bánásmódra való törekvés, a gyermek, a tanuló elfogadása, a bizalom, a szeretet, az empátia, az életkornak megfelelő követelmények támasztása, a feladatok elvégzésének ellenőrzése és a gyermek, tanuló fejlődését biztosító sokoldalú, a követelményekhez igazodó értékelés jellemzi.” (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről)

ITT OLVASHATÓ

PUTYIN A MENEKÜLTEKET ÉS AZ OROSZ DIASZPÓRÁT VETI BE AZ EU ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kálmán Mihály
2016.01.27.


Terrorbombázások, dezinformáció, orosz tüntetők és provokátorok, menekültbuszoztatás: ilyen aktív intézkedésekkel próbálja gerjeszteni Putyin a menekültválságot és az európai szélsőjobbal karöltve felhasználni azt az EU ellen.

...Putyin...a terrorbombázásoktól a dezinformációig minden eszközt bevet annak érdekében, hogy a menekültválság segítségével tovább gyengítse az EU-s szolidaritást – különösen Angela Merkelt – és a saját szélsőjobboldali lerakatainak politikai törekvéseit egyengesse. A dezinformáció elleni fellépés azonban Moszkva mérgezően cinikus intrikái ellen legfeljebb tüneti kezelésre alkalmas, illetve a fenti fejlemények fényében elsődleges célja az lehet, hogy megelőzze a felhergelt oroszajkú és/vagy szélsőjobboldali csoportok menekültellenes támadásait. Azonban Európa, illetve a közel-keleti menekültek és civilek elsődleges érdeke a szíriai háború mielőbbi lezárása, bármilyen lehetetlennek is tűnjék ez jelenleg.

ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST ÉS A KÖRNYÉK: SZABDALJUK SZÉT, AMI ÖSSZENŐTT?

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT BLOGJA
Szerző: Levegő Munkacsoport
2016.01.27.


Hetek-hónapok óta zajlik egy nehezen követhető vita a Fővárosi Önkormányzat és a kormány között a helyi és az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozásáról. Az állam elfogadja ugyan, hogy a budapesti tömegközlekedés helyköziként is funkcionál – részben kiszolgálja a Budapest környéki településeket is –, de nem fizet érte eleget. Egyre erősebbek lettek a fenyegetések, hogy a Fővárosi Önkormányzat leállítja ezt a szolgáltatást, amit törvény nem ír elő, mert a finanszírozására nincs forrás abban a támogatásban, amit Budapest kap az adófizetők által az Államkincstárba befizetett pénzből. Vajon mi történne, ha valóban megállnának a buszok, HÉV-ek városhatáron?
 1. Akinek van kocsija, de tömegközlekedéssel jár Budapestre – vagy onnan az agglomerációba –, az megvonja a vállát, és gépkocsira vált – emiatt még lassabbá, dugósabbá válik az autózás Budapesten és a környékén egyaránt.
 2. Akinek nincs kocsija, az
  1. megkeresi a legközelebbi Volán vagy MÁV megállót, és arra vált – tumultuózus jelenetek alakulnak majd ki a Volán járatokon, lehet, hogy a vonatokon is;
  2. elkezd telekocsizni –- csatlakozik olyan szomszédjához, akinek van gépkocsija, és hajlandó behozni a városba –, ami ugyan első blikkre örvendetesnek tűnik, de olyan kiszolgáltatottságot jelent, amit nem lehet sokáig bírni idegekkel; ezért
  3. sürgősen kiveszi a gyereket a budapesti iskolából, és beíratja a legközelebbibe, elkezd a környéken állást keresni, megpróbál gyorsan beköltözni Budapestre – mind olyan kétségbeesett lépés, ami káoszt idézhet elő a munkaerőpiacon, a lakáspiacon, de még az iskolákban is...
ITT OLVASHATÓ

CIVILEK A SEGÍTŐ RENDSZERBEN: ÉRZÉKENY LÁNCSZEMEK

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.01.26.


A szegénységkezelésben óriási, talán túl nagy szerep hárul a civilekre. Akik többnyire az államon kívül próbálnak meg segítséget nyújtani. Feléjük egyre több megkeresés érkezik, ezekre megoldást kell nyújtani, ehhez forrás kell, kommunikáció és logisztika.
  
Elkeseredhetne az ember, látva, hogy mindez kiszorul a rendszerből, és néha már úgy tűnik, megoldási szándék sincs, inkább hátradőlés: oldják meg a civilek. Lehetőleg csendben. (Ezzel azért szokott gond lenni néha.)

De öröm is látni, hogy nő a segíteni akarás, hányan szervezkednek, nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem máskor is, hogy a szegénység elviselhetőbb legyen. Azoknak is, akik benne élnek, és azoknak is, akik akarják meglátni és tenni ellene.

Az Igazgyöngy körül évről évre növekvő segítő csapat van. Sokan kérdezték tőlem karácsonykor is, hogyan csináljuk? Ők is szeretnének adományozni, de nincs miből. Nekik miért nem akar adni senki?

Mindig elmondom, az első dolog a láthatóság. Ha nem tudnak az emberek a szervezetről, honnan tudnák, hogy ott lehetne segíteni? A közösségi oldalak és a média mind jó terep arra, hogy megmutathassuk a munkánk célját, a probléma mélységét. De azt is tudni kell, hogyan. Nem túlozva, hanem reálisan, személyes történeteken keresztül. Úgy érzékenyíteni, hogy közben ne növeljük a sztereotípiákat...

ITT OLVASHATÓ

ÜGYÉSZI MEGROVÁST KAPOTT A MTVA VOLT SAJTÓFŐNÖKE KÖZADATOK ELTITKOLÁSÁÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: átlátszó.hu
2016.01.27.


Két és fél évbe telt, de jobb sztorit írt az élet és a magyar büntető igazságszolgáltatás a Marslakók-ügyből, mint amilyen maga a sorozat volt. Lefoglalás az MTVA Kunigunda utcai székházában, elfogatóparancs az adateltitkoló céges politikát végrehajtó munkavállaló ellen, és egy rejtélyes, aláíratlan munkaköri leírás. Tanulságos történet következik azon középvezetők számára, akik aláírásukkal vállalják a közérdekű adatokkal kapcsolatos visszaéléseket.
Még 2013 szeptemberében jelentettük fel az MTVA vezetését amiatt, hogy jogerős és végrehajtható bírósági ítélet ellenére sem adta ki számunkra a Marslakók című napi szappanoperával összefüggésben a Marslakók Produkciós Kft. számára kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját, a kft. által kibocsátott számlákat, továbbá a sorozat leállításával összefüggő szerződések szövegét.
Ekkor már egy hónapja vártuk az adatok kiadását, ami végül a feljelentést követően történt meg. A megszerzett és közzétett adatokból kiderült, hogy a Marslakók Kft. összesen nettó 900 millió forintért (bruttó 1,14 milliárd forintért) gyártotta le a csúfosan megbukott szappanopera első (és egyetlen) évadát, és kézzel írt számlákon bevételezett gyakran százmillió forintot is meghaladó összegeket.

ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG? HOGY VOLT, HOGY NEM VOLT!...

TÉNYLEG? HOGY VOLT, HOGY NEM VOLT!...
Szerző: TANÁROK, TÖRTÉNÉSZEK


Gyakran lehet olvasni kézikönyvekben és cikkekben, hogy magyar ember adta a világnak a telefonközpontot, a gyufát, a dinamót, a szódavizet, a helikoptert, a porlasztót és a számítógépet, de a világ ezt sajnos nem tudja. Kimondva-kimondatlanul ott lappang ebben egy kis sértődöttség: átnéznek rajtunk, nem vesznek rólunk tudomást.
 
Pedig a fenti találmányok egyikéről sem mondható, hogy magyar ember „adta a világnak”. Hogy lehet ez?
 
Az ellentmondás megértéséhez tudni kell, hogy a technikatörténetben kevés olyan találmány van, amelynek egyetlen kiötlője van. Tankönyvi leegyszerűsítés például Wattot a gőzgép feltalálójának tekinteni, hiszen jóval őelőtte már működtek gőzgépek, ahogy közelebbről nézve egy sor más neves feltaláló sem egymaga ötlötte ki, amit a nevéhez kapcsolnak.
 
Ugyanis minden egyes szerkezetnek egy sor kiagyalója volt. Gyakran valaki kisüti az alapötletet (melyet korábban mások, más eszközökre, kicsit másképpen már alkalmaztak); másvalaki megvalósítja; egy harmadik személy elkészíti azt a prototípust, amely működik is; egy negyedik azt, amely már tényleg hasznos munkát végez; egy ötödik egy apróságot hozzátesz, és beadja a szabadalmat (mert neki van rá pénze); egy hatodik elkészíti azt a gazdaságos változatot, mely elvben piacképes, valamennyit el is ad, de a rossz marketing vagy külső okok miatt nem túl sokat; egy hetedik pedig elkészíti azt a változatot, ami berobban a köztudatba, óriási üzlet lesz, és amely hatást gyakorol a későbbi korok fejlesztéseire. Tegyük fel, hogy nem történt lopás, és tényleg mindenki valamit hozzátett. Ki „adta a világnak” az adott találmányt? És ki adta akkor, ha minden egyes állomásnál többen is megfordultak, egymástól függetlenül, vagy egymással együttműködve? Hogy azután a kézikönyvek összefoglalói kinek a nevét ragadják ki ebből a névtengerből, az sokszor a véletlenen múlik, és előfordul, hogy olyanét, akinek a legkevesebb érdeme volt az egész történetben.
 
Ha angol technikatörténetet olvasunk, akkor angolok, ha csehet, akkor csehek, ha magyart, akkor magyarok neveinek sokaságával találkozunk. És mindegyik lehet egyszerre igaz: ugyanazon találmány életének különböző szakaszaiban valamennyien játszhattak meghatározó szerepet. És akkor még mindig nem esett szó azokról a sokakról, akik csak elloptak egy ötletet, mégis őket kapta fel a hírnév szeszélye...
 

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: Vakmajom
2016.01.27.


Emblematikus, hogy az Uber szülőhelyén, San Fransiscóban csődvédelmet kért a legnagyobb taxitársaság. 
Az a mód, ahogy eddig a legtöbb helyen szabályozták a taxipiacot: megszabták a kocsik számát, tiltották az árengedmény adását, tehát korlátozták a versenyt, aminek köszönhetően sok városban több százezer dollárt/eurót ért egy középkorias céh-engedély, egyszerűen halott, ezek a kartellszerű képződmények összedőlnek az applikáció alapú új szereplők támasztotta konkurencia hatására. Éljen a szabad verseny.
New York-i taxiengedély ára: az egekbe szökött, 1 millió dollár (!) fölé ugrott 2012 végére és itt jött be a verseny, azóta szakad, és már jóval lejjebb lehet, és valószínűleg zuhanni fog tovább, egészen le a nulláig, ebbe a hulló késbe biztos nem szabad belenyúlni. Másrészt ezeket az aberrált engedély-árakat a fogyasztóknak kellett eddig megfizetni, pont a kartell miatt lettek fokozottan versenyképtelenek a régi taxitársaságok.

ITT OLVASHATÓ

ÍRÁS ÉS SZOLIDARÍTÁS - GENERÁCIÓK PÁRBESZÉDE

SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA
Szerző: Szépírók Társasága
2016.01.27.


A Szépírók Társasága programja a Magyartanárok Egyesülete közreműködésével, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával.

Három generáció: huszadik századi klasszikusok, mai írók és középiskolás diákok találkoznak össze ebben a programban, melynek célja, hogy felelevenítse a köztudatban az írói felelősségvállalás, társadalmi érzékenység tradícióját.

Nyolc mai írót kértünk meg, hogy válasszanak egy régebbi magyar írótól származó szöveget, ami a társadalmi egyenlőtlenség vagy a kirekesztés kérdésével kapcsolatos, és egy videónyilatkozatban mondják el, miért fontos ez a mű nekik ma.

Az ország húsz középiskolájában fogják diákok megbeszélni a választott műveket és az őket kommentáló videókat, majd aki kedvet érez közülük, maga is ír egy szöveget a saját tapasztalatai alapján valamilyen mai társadalmi egyenlőtlenségről, kirekesztő magatartásról.

Az írásokból egy válogatást ugyancsak közzéteszünk itt a honlapon, és a legjobbakat a Szépírók Társasága, a Magyartanárok Egyesülete képviselőjéből és a nyilatkozó írók egyikéből álló zsűri díjazza. A programot workshop és ünnepélyes díjkiosztó zárja áprilisban...

ITT OLVASHATÓ

A POLITIKAI SZÉLHÁMOSOK PORTRÉJÁHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.01.25.


Egy párt addig marad demokratikus, amíg mindenki számára az ideológia, a lefektetett elvek jelentik a mérőzsinórt. Mindenki ezeknek rendelődik alá, és ezek nem függnek a vezető személyétől. Egy párt cserélhet vezetőt, de nem cserélhet eszmét, elveket és ideológiát. Ezért egy pártvezetőt bármikor lehet bírálni, le lehet váltani, mert az nem érinti a párt lényegét, az identitását és az önbecsülését, hiszen az elvei érintetlenek maradnak. Sok esetben éppen az elvekre, a párt alapeszméire való hivatkozással kell bírálni és meneszteni a vezetőt, mert ezek az elvek a vezetők személye fölött állnak. Hinni nem a vezetőben kell, hanem az elvekben, és megkövetelni az elveket a vezetőktől. Akiknek elvek semmit nem számítanak, azok arra vannak kárhoztatva, hogy az elvek kősziklája helyett az esendő, porból való emberre építsék a házukat.

A baj ekkor kezdődik, amikor a párt vezetőjének személye a párt ideológiája fölé kerül, az elveknél, a párt eszméinél fontosabb lesz a vezető személye, a párt identitása nem az elvekben, hanem a vezető személyében testesül meg. Ilyenkor már nem pártról, hanem hamis vallásról beszélünk, amelynek hamis istene a párt vezére, akiben hinni kell, a párt tagsága fanatikus hívőkből áll...

A vezérelvű pártok tagsága szükségszerűen elveszíti a racionalitását, a józan eszét, a kritikára való hajlamát. Lemond a szabadságáról és elvitatja azt másoktól is. Aki erre nem hajlandó, azt háttérbe szorítják, és előbb-utóbb a vezér kivégzi politikailag, vagy megvásárolja, vagy betöri, vagy zsarolja, vagy közellenséget csinál belőle, és a csőcseléke elé dobja. A párt tagjai hívőként viselkednek, a vezetőjük tévedhetetlen pápa, akiért ölni tudnának. A vezért bálványként tisztelik, leválthatatlan, nélkülözhetetlen, körülötte kialakul a feltétlen engedelmességet gyakorlók belső köre, a papok osztálya, akik védelmezik a hamis istent, mint az angyalok seregei.


ITT OLVASHATÓ 


OMLADOZÓ EGÉSZSÉGÜGY: TŰZOLTÁS HELYETT VALÓDI MEGOLDÁSOKRA LESZ SZÜKSÉG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.01.27.


A magyar egészségügyi ellátórendszer súlyos válságban van. Nincs ezen mit szépíteni, és ez nemcsak abban merül ki, hogy orvosok, nővérek, ápolók sorra mondanak fel és költöznek külföldre, hanem abban is, hogy semmilyen koncepciója nincs a kormánynak, hogyan is lehetne ezen változtatni. 

A probléma sokkal összetettebb annál, minthogy az egészségügyi dolgozók megalázóan kevés bért kapnak, akár 20-30 éves munkaviszony után is. Az állami szférához kapcsolódó intézményekben a körülmények borzasztóak, a munkához és a vizsgálatokhoz használt eszközök, műszerek többsége elavult, vagy hiányos, a betegek pedig a minőségi ellátás hiányát, valamint a hosszú várakozási időből adódó feszültségeket a dolgozókon vezetik le. A kormány pedig hiába próbálta meg némi béremeléssel kezelni a hálapénz jelenségét, előrelépés nem történt: minőségibb és gyorsabb ellátáshoz még mindig azok a páciensek jutnak hozzá, akik hálapénzt adnak orvosaiknak.

Az egészben pedig az a legszomorúbb, hogy bár a kormány azt állítja, hogy soha ennyit nem költöttünk még az egészségügyre, valójában az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent a GDP-arányos ráfordítás, és az OECD-tagországok között Magyarország a teljes állami kiadás arányában a legkevesebb költi az egészségügyi ellátórendszerre... 

ITT OLVASHATÓ

KELL-E FÉLNI A TERRORVESZÉLYTŐL?

MANDINER BLOG
Szerző: Bakó Bea
2016.01.27.


Egy ideje a tervezett hatodik alkotmánymódosítástól és a „terrorveszélyhelyzet” bevezetésének lehetőségétől hangos a sajtó. A Fidesz eddigi kormányzását és általában a hatalom és a politika természetét ismerve nem teljesen alaptalanok azok az aggályok, hogy aránytalan jogkorlátozás árán önkényes intézkedések sorának ágyazhat meg a módosítás.

Azonban azt is látni kell, hogy egyrészt ez a lehetőség ott lesz a vélhetően semmivel sem megbízhatóbb következő kormányok kezében is; másrészt pedig már a jelenlegi szabályozás is lehetővé teszi – „váratlan támadás” esetén – , hogy egyedül a kormány döntése alapján korlátozzák a sajtót, használatba vegyenek egyes javakat vagy épp megtiltsák a külföldre utazást. Egyelőre egyiket sem tették, bármilyen könnyen is dobálóznak olykor egyes kormányzati politikusok a „terrorcselekmény” kifejezéssel...

ITT OLVASHATÓ

HÁT NEKTEK AZTÁN SEMMI JOGOTOK FELHÁBORODNI

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.01.26.


Kapaszkodjanak meg: oda jutott ez a világ, hogy egy közveszélyes elmebeteg osztja a sajtóetikai tanácsokat.

Merthogy zajlik az antihabonyista lázadás a jobber sajtóban. G. Fodor ízléstelen cikket íratott Tóbiásról, a feleségéről, meg a lányáról - ehhez nem fér kétség. Hiába migriztek, mint mindenki más is a jobboldalon, nem lett olvasottság. Kellett valami botrány. Ezért fizetik, ez a dolga. Tóbiás perel, neki meg az. 

Az mondjuk alap, hogy az államnak nem kellene közpénzből finanszírozni, hirdetésekkel kitömni saját állampolgárainak gyalázását.

De ilyen a trashmédia, ettől az, ami.

Akinek nem teszik, amit művel, az ne olvassa. És nem csak emiatt az egy cikk miatt. Jóízlésű ember nem olvassa a 888-at, nem neki szól...

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR A FAGYI VISSZANYAL

LEA ÉS LÉNA NAPLÓJA
Szerző:
2016.01.27.


Ez egy gonosz bejegyzés lesz.

Mert akkora óriási pedagógus lázadás van. Irtó szomorkodás-panaszkodás szeptember óta. Szar a suli, elromlott. Eddig szipiri-szuper volt minden, de most! Valahogy pont azóta telt be igazán a pohár, amióta lett a pedagógus életpálya-modell meg a PÖCS meg az ilyen-olyan-amolyan túlbonyolított hülye értékelések.

Szóval hogy vannak ilyen külső szervek, amelyek mindenféle felháborítóan igazságtalan, differenciálatlan és undok szempont szerint értékelik a tanárokat, ráadásul nem is azt, ami igazán fontos, nem a valós teljesítményt. Nem az igazi tanítással megy az idő, hanem azzal, hog adminisztrálni kell meg kitölteni csak a pontokért. És tök nagy tétje van, mert fizetésemelés stb. Borzasztó, nyomasztó, felháborító... (és nem ironizálok, tényleg az. A jó tanároknak és a rossz tanároknak ugyanolyan rossz ez.)

Oh, wait! Nem ismerős ez valahonnan? Osztályázás, piros pont, kiscsillag, csillagos szívecske, fekete pont, szomorú arc? Teljesen irreleváns, elvárhatatlan szempontok szerint? Felháborítóan igazságtalanul, differenciálatlanul, első pillanattól és ezen múlik az egyszeri és megismételhetetlen felvételi? Egyaránt szétstresszelve a rossz és a jó tanulókat?

Nem pont ezt kapják a gyerekek, amióta világ a világ? Ja, most a tanárok is megkapták ugyanezt a baszott nyomasztó kívülről rákényszerített értékelési rendet...

ITT OLVASHATÓ

A VISSZATÉRŐ

MAREKBLOG
Szerző: Márton
2016.01.27.


Először is: engem főleg a zsigeri naturalista részletek ragadtak meg, szinte éreztem, ahogy szenved a csávó, nagyon átélhető volt, érzékletesen mutatta be a rendező… én főleg azt figyeltem, hogy milyen szociológiai-filozófiai vonatkozásai vannak a filmnek… a film jól át tudja adni, milyen önmagában a természet, megfosztva minden filmes romantikától: kegyetlen, szikár, és ugyanakkor magával ragadó, csodálatos… zord és ámulatba ejtő egyszerre… a film nem lép rá arra a sokak által kitaposott hollywoodi ösvényre, hogy a végletekig kisarkítja a szembenálló feleket: a gonosz, önző és velejéig romlott civilizációt állítja szembe a tiszta, igazságos és harmonikus természettel… a valóság nem fekete és fehér, a valóság egyszerűen csak olyan, mint az élet: könyörtelenül pofán csap, de tud végtelenül szelíd és gyöngéd is lenni… a természet nem jó és nem rossz: a természet van. olyan, amilyen te vagy, amit te rávetítesz magadból, amit projektálsz a világra. a saját lelkiállapotod kiül a természetre és ez hat vissza arra, hogy érzed magad benne. és akárhogy is nézzük, az ember is része a természetnek, csak ma már annyira távol került tőle, hogy elfelejtette, honnan származik… én DiCaprio utazása során egyáltalán nem unatkoztam, végig követtem a cselekményt és közben – azon túl, hogy a szemem élvezett a gyönyörű képektől - folyamatosan azon járt az eszem, hogy bár sok szempontból utálom és megvetem a modernitást, de azon kaptam magam, hogy ugyanannyira szorongató számomra a vadon szabadsága, mint a metropolisz bezártsága… mindkettőben magányos vagyok: egyikben a civilizáció-nélküliség, a másikban pedig az elszemélytelendett tömeg miatt… egyikben sem vagyok otthon igazán, hanem valahol a kettő között… aztán belegondoltam, hogy amíg a városban visszavágyok valami ősállapotba, addig az ősállapotban nem tudok elvonatkoztatni a szocializációmtól… az indiánnak a vadonban túlélni: mindennapos készség! az indián számára a skalpolás vagy a harc, a vadászat, olyannyira alapvető élmény, mint az, hogy én minden reggel megnézem a Facebookomat… ők egyszerűen ebben szocializálódtak, számukra a természettel való együttélés, vagy éppen a nekünk brutálisnak vagy gusztustalannak tűnő esetek (nyers hús zabálása, skalpolás, stb.) a hétköznapok részei és szervesen illeszkednek az ő erkölcsükbe… az ilyen filmektől érdemes mindig két lépés távolságot tartani, mennyire hitelesen adják vissza a valóságot; nem-e próbálják meg a rendező koncepcióját lenyomni a torkunkon… de azt hiszem, ebben a filmben nincs olyan égbekiáltó baromság, ami miatt fel kéne szólalni… kb. pont ilyennek képzelem azokat a szerencsevadászokat, akik a jobb élet reményében vándoroltak ki az Újvilágba, de egy zsíros farm helyett csak valami szaros prémgyűjtő meló jutott a messzi tajgán… Amerika a bevándorló angolokra, írekre, olaszokra, lengyelekre, franciákra épült, de ők nem mind békés farmerek meg telepesek voltak; bőven akadt közöttük egyszerű svindler is, aki csak meg akarta csinálni a szerencséjét, és gyorsan akart meggazdagodni… nos, pont ilyen mélyproli csőcselék az, aki ilyen műveletekre szerződött… orvvadászok voltak lényegében, zsoldosok, akiknek ez volt a megélhetésük… csak magukkal törődő, törtető, igazi önző, fösvény amerikaiak, ők az ország szíve-lelke a mai napig… ilyen emberekre épül az utolsó nyugati birodalom, az Egyesült Államok… no nem akarom elragadtatni magam, a lényeg, hogy az általuk vadembernek titulált indiánok semmivel sem rosszabbak a film szerint, mint azok, akik lényegében az ő javaikat lopják meg, és ez nem áll távol a valóságtól megítélésem szerint… pont annyira túlzás és az igazság elhallgatása az indiánokat egyszerűen vadaknak beállítani, mint amennyire hamis a Farkasokkal táncoló c. filmben látott, romantizált indián-kép, miszerint az indiánok csapata a természettel egyensúlyban élő hippi kommuna… az igazság a kettő között van! én amondó vagyok, hogy mai szemmel, a mi kultúránkből legalábbis nem fair, nem elegáns erkölcsileg pálcát törni az őslakosok felett… nem merülök bele jobban a témába, nem erről szólt ez a film elsősorban

ITT OLVASHATÓ

AKI UTOLSÓNAK HAGYTA EL AUSCHWITZOT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.27.


Tizenegy évesen deportálták. Mengele részlegébe került, majd utolsónak hagyta el Auschwitzot. A holttestek szagát édeskésnek érezte, máig nem szabadult annak a füstnek az emlékétől, amely rátapad az ember bőrére.

Oleg Mandic nagyanyjával és édesanyjával került a lágerbe. Apja és nagyapja Tito partizánjai voltak. Szabadulása után 10 évig nem tudott beszélni az átéltekről. Felnőttként újságíró lett, végül még egy dokumentumfilmben is közreműködött, hogy elmesélje a borzalom nyolc hónapját. Nyolcvan felett sem felejt, sőt, ha igazán megnyugvást keres, felkerekedik és elindul Lengyelországba, az auschwitz-birkenaui barakkok közé.

Ma is emlékszik arra a pillanatra, amikor a náci katonai rendőrség 1944 májusában letartóztatta őket, látja maga előtt a katonák háromszögletű fémlapját „Feldgendarmerie” felirattal. Először Fiumába, majd két hónapra a trieszti Coroneo börtönbe hurcolták őket. Innen kerültek az auschwitz-i transzportba. A birkenaui rámpán mindent elvettek tőlük. „Ugyanolyan foglyok voltak, akik lajtstromba vettek minket, mint mi. Mindent felirtak, igazi német alapossággal, a legutolsó tábla csokoládét is, Amikor anyám tiltakozott azt mondták neki: „Mit gondol, hová érkezett? Auschwitz Vernichtungslager, azaz megsemmisítő tábor. Ha még él, szerencséje van” – mesélte a Lettera 43-nek...

ITT OLVASHATÓ

SZEXUÁLIS VISSZAÉLÉSEK ELLEN GYERMEKEKNEK: A "FEHÉRNEMŰ SZABÁLY"

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.01.27.


Ötből egy gyerek válik szexuális abúzus vagy erőszak valamilyen formájának áldozatává. Bármelyik gyerekkel megtörténhet, függetlenül nemétől, korától, bőrszínétől, családi hátterétől, vallásától. Az elkövető sokszor a gyerek által is ismert, szeretett személy, és nem feltétlenül felnőtt. Mit tehet a szülő a megelőzés érdekében? Az Európai Tanács azért dolgozta ki a szülők és gondviselők számára afehérnemű szabály egyszerű módszerét, hogy elősegítse a beszélgetést a kisgyerekkel, és ezzel megelőzhető legyen a szexuális abúzus.
 
A megelőzés egyik alapja a jó otthoni kommunikáció: a nyitottság, határozottság, és a barátságos, félelemmentes légkör. Ha a szülő úgy érzi, nem tud a témáról nyíltan beszélni gyerekével, a kiadvány szerkesztői emlékeztetnek: valószínűleg a gyerekek sokkal könnyebben kezelik a kérdést, mint a felnőttek, aggodalomra tehát semmi ok. Egy gyerek sem lehet túl kicsi ahhoz, hogy megtanítsuk neki a fehérnemű szabályt, és így nagyobb biztonságban legyen.
 
A felnőtteknek szóló rövid anyaggal együtt egy képeskönyvet is kiadtak Kiko and the Hand (Kiko és a Kéz) címen: Kiko, a mesebeli kisgyerek új barátot talál, a színes Kezet, akivel együtt játszhat. A mese kapcsán most bemutatjuk, hogy tanítható meg a gyerekeknek a fehérnemű szabály.
 
A fehérnemű szabály 4+1 lépésben: