2021. június 19., szombat

MIKOR TÉRNÉNEK HAZA A HATÁRÁTKELŐK?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2021.06.19.


Tízből hat magyar megfontolná (akármit is jelentsen ez), hogy visszaköltözzön Magyarországra, más kérdés, hogy pontosan ugyanennyien vannak azok is, akik ezt egy éven belül kizártnak tartják – olvasható egy friss felmérésben.

Vajon mi kellene ahhoz, hogy a határátkelők hazatérjenek? Ezt a kérdést vizsgálta a British Telecom (BT) magyarországi szolgáltatóközpontja és a Medián közös felmérése.

Ebből kiderül, hogy az átlag magyar határátkelő 71 hónapja (!) él külföldön, tízből négy magyar pedig legalább hat éve.

A koronavírus járvány előtt és az első hullám után megkérdezett határátkelők 59 százaléka mondta azt, hogy nyitott lehet vagy megfontolja a hazatérést hosszútávon.

Anno sokan nyilván a pénz miatt mentek el, de nem kevesen említették a szakmai szempontokat, például az infrastrukturális feltételeket és a szakmai előmenetelt...

"KALKULÁLT ALKOTMÁNYSÉRTÉSSEL" TÉRHETÜNK VISSZA AZ ORBÁN UTÁNI IDŐK DEMOKRATIKUS RENDJÉHEZ

MAGYAR NARANCS
Szerző: HEGEDŰS DÁNIEL
2021.06.18.


Alkotmányozó népszavazással kell a választás után az Alaptörvényt és az intézményi működést szabályozó sarkalatos törvények meghatározott körét egy csapásra hatályon kívül helyezni a politológus szerint...


Az ellenzéki összefogás realitása, a Fidesz-kormány szakpolitikai kudarcainak tagadhatatlanná válása a járvány során és a globális gazdasági konjunktúra megváltozása egyedülálló lehetőséget biztosít az ellenzék számára a 2022-es választásokon. Az esély a győzelemre pedig magától értetődően veti fel azt a kérdést, hogy milyen lesz a posztorbáni alkotmányos rendszerváltás külpolitikai környezete.

Sokak számára a válasz egyértelmű: a kormányváltás egyet jelent a külpolitikai normalizációval és az euroatlanti kapcsolatrendszer elsődlegességének a visszatértével. Csakhogy a magyar külpolitika normalizációja és az alkotmányos rendszerváltás nemzetközi támogatása egyáltalán nem következik a kormányváltásból.

"Magyarország posztorbáni demokratikus kormányzata akár súlyosabb külpolitikai elszigetelődéssel, sőt európai uniós szankciókkal is szembenézhet."

Bármennyire is reményt keltőek Vörös Imre (A jogállami alkotmányosság helyreállítása, civilbazis.hu, 2021. március 28.) vagy Kis János (Ha győz az ellenzék…, HVG 360, 2021. május 20.) érvei, ha a NER alkotmányos rendszerét egyszerű parlamentáris többség törölné el, az formailag nehezen lenne megkülönböztethető az alkotmányos puccstól – és annak tűnne az Európai Unió, illetve Magyarország meghatározó partnerei számára is. Kellően végig nem gondolt forgatókönyvek esetén az alkotmányos átmenetre adott nemzetközi reakciók alapjaiban ásnák alá az alkotmányos rendszerváltás legitimációját és az új, demokratikus kormány politikai küldetését. Épp ezért érdemes megfontolnunk, hogy milyen lehet a posztorbáni Magyarország külpolitikai környezete, és az miként befolyásolja az alkotmányos rendszerváltás kivitelezhetőségét...


NEGYEDIK HULLÁM: MIT MONDANAK A SZAKÉRTŐK?

MFOR.HU
Szerző: KORMOS OLGA
2021.06.18.


Állandó téma, hogy vajon lesz-e negyedik hullám, főleg, hogy a delta variánsnak köszönhetően Angliában, az Egyesült Államokban, Németországban, sőt Oroszországban ismét felfelé indult a járványgörbe. Csokorba gyűjtöttük, hogyan vélekednek az ország virológusai, immunológusai, infektológusai és epidemiológusai az esetleges magyarországi negyedik hullámról.


Negyedik hullám. Müller Cecília országos tisztifőorvos, valamint Orbán Viktor is kijelentette: voltaképpen vége a harmadik hullámnak, ezért itt az esetleges új hullámmal kapcsolatos előrejelzések, vélemények, észrevételek ideje. Az utóbbi időben sorozatban nyilatkoztak a koronavírus-járvány alatt megismert járványügyi szakemberek Magyarországon a témáról, ezért időrendbe tettük a gondolataikat. A csokorba gyűjtött vélemények színesek, mintha virágból kötötték volna őket, s csupán egyetlen kivételtől eltekintve szinte mintha rokonfajták lennének.

A harmadik hullám végén jelenleg hazánkban a legfrissebb koronavírus-adatok szerint 106 új fertőzöttet regisztráltak, 2 fő hunyt el, 289 beteget ápolnak kórházban , s 43-an vannak lélegeztetőgépen...

MINDEN ÉVBEN SZEXUÁLIS BŰNCSELEKMÉNYEK EZREI MIATT INDULNAK PEREK AZ AIRBNB ELLEN

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.06.17.


Évente több ezer szexuális bántalmazási ügyben indul eljárás az Airbnb ingatlanközvetítő szolgáltatás ellen, de a vállalat mindent megtesz, hogy a dolog titokban maradjon a nyilvánosság előtt – írja a régi munkatársaktól kapott információkra hivatkozó Bloomberg.

A lap nyomozása feltárta, hogy az Airbnb milyen pénzügyi elszámolási trükkök és jogi taktikák egész arzenáljával akadályozta meg, hogy az ügy eljusson a szélesebb nyilvánossághoz. Az Airbnb többek között kötelező választott bírósági záradékokra és titoktartási szerződésekre hivatkozva úszta meg, hogy a törvény szembesítse őket a biztonsági előírások semmibevételével.

A Bloomberg vizsgálata azt az eredményt hozta, hogy a szabályozó testületeknek, a kutatóknak és a felhasználóknak is csak felületes ismereteik vannak róla, hogy az Airbnb milyen biztonsági ügyekben szokott eljárni. Gyakran az ügyeket vizsgáló bíróságok sem tudják, hogy kié a jogi felelősség. A vállalat trükkök százaival elérte, hogy se a peres ügyek, se az elszámolások ne kerülhessenek napvilágra, és azt is megakadályozták, hogy a bíróságok felmérhessék, mekkora felelősség hárul az ingatlanközvetítőkre az általuk hirdetett szálláshelyeken elkövetett bűncselekményekért...

PÁLINKÁS JÓZSEF: NAGY TÉTBEN NEM FOGADNÉK MAGAMRA

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2021.06.18.


A miniszterelnök-jelölti sorozatunk következő alanya Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke volt, aki nagy tétben nem fogadna arra, hogy megnyeri az előválasztást. Hozzátette: "egy következő, a mai ellenzék által alkotott kormányban miniszteri szerepet sem szeretnék betölteni, mert már csak olyan feladatot vállalok, amiben nem kell kompromisszumokat kötni". Kifejtette, hogy morális alapokon nyugvó, szakértő kormányzásra van szükség, ahol nem elfogadható, hogy "olyan is szerepet vállaljon, aki korrupcióval vádolható. Habár úgy látom, hogy talán ebben a hat párttal azonos az álláspontunk, legalábbis remélem"...

AZ ORVOSOK SEM SUPERMANEK, SÜRGŐS MENTÁLIS SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN JÁRVÁNY UTÁN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.06.18.


Akár évek múlva, egy teljesen ártatlan szituációban is felszínre törhet egy traumatikus élmény, amit az orvosok és az ápolók a járvány során éltek át a kórházakban. Nem múlt el nyomtalanul a járvány, egy felmérés szerint minden második egészségügyi dolgozónál jelen vannak a kiégés jelei. Pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy mielőbb rendszerszintű mentális támogatásra lenne szükség az egészségügyben. Ezt azonban szemléletformálással kell kezdeni, sokan ugyanis még maguknak sem merik bevallani, hogy baj van. Pedig azt senki nem fogja tudni csak úgy simán feldolgozni, hogy tehetetlenül nézte végig több száz ember halálát.


Krónikus fáradtsággal, kialvatlansággal, evészavarral, kiégéssel, depresszióval küzd sok egészségügyi dolgozó a járvány okozta extra terhelés miatt. Több mint egy éve harcolnak a frontvonalban, volt olyan nap, amikor 12 ezernél is több beteg feküdt a magyarországi kórházakban, és 300 fölött volt a halálos áldozatok száma. Testileg és lelkileg is felemésztette az orvosokat, ápolókat a stressz és sok esetben a tehetetlenség érzése, hogy nem tudnak megmenteni betegeket.

Az emberenként változó, hogy ki milyen módon tudja kezelni a felgyülemlett traumákat, ám pszichológusok szerint az biztosan kijelenthető, hogy mindenkit érintett valamilyen szinten mentálisan a járvány, csak sokan maguknak sem merik bevallani, hogy baj van. Mentális egészség szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak az egészségügyben dolgozók, de a járvány miatt tovább súlyosbodott a helyzet.

Az ELTE friss kutatása szerint minden második egészségügyi dolgozónál jelentek meg a kiégés közepes vagy magas fokú jelei az elmúlt hónapokban. Bár a növekedés mértékét ez a felmérés nem tudja megállapítani, más adatok szerint 2013-ban még csak a harmadukról volt ez elmondható...


ORBÁN AZ EB-DÖNTŐ MIATT VÁLLALT TELTHÁZAS MECCSEKET, KOCKÁZTATVA A MAGYAROK ÉLETÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.18.


Mindenki biztos lehet abban, hogy Orbán kezdettől fogva lobbizik a hozzá hasonlóan korrupt UEFA-nál, hogy Budapesten lehessen az EB-döntő. Abban is biztos lehet mindenki, hogy a 30 ezer magyar ember halálát okozó “sikeres járványkezelés” (amelynek következtében lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb ember”, az oltakozás, a semmit nem érő kínai vakcina, és a teltházas meccsek vállalása ugyanezt a célt szolgálta. Minden azért történt, hogy Budapesten legyen az EB-döntő.

Az angoloknak az közegészségügyi szempontok a legfontosabbak, és náluk már beindult a delta (leánykori nevén az indiai) variáns, és érzékelik, hogy az átoltottság sem jelent biztos védelmet. Ez arra kellene, hogy figyelmeztesse Orbánt, hogy legyen óvatos, mert a magyarországi átoltottság a számokban brilliáns, mert a kínai vakcina tömegesen nem termel semmiféle antitestet vagy olyan keveset, ami nem nyújt kellő védelmet. De Orbánt ez nem óvatosságra inti, hanem isteni szerencsének tartja, és azért lobbizik, hogy az EB-döntő (és az elődöntők) Magyarországon legyen...

ÁLLAMFÉRFIAK ÉS ÁLLAMASSZONYOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.06.18.


Bizonyára egyszer vége lesz az előválasztási kampánynak, és megpihenhetnek a résztvevők.
Rájuk fér, különösen a miniszterelnök-jelöltekre, hiszen igazi megpróbáltatás ebben a hőségben kampányolni.
Viszont megmutatja a munkabírásukat is, amire nagy szükségük lesz, főként, ha nyernek, hiszen - mint tudjuk - a vezetés nem méznyalogatás.
Dobrev Klára ma fatornyos kis falunkban járt, Szigetszentmiklóson, ahol vártunk rá vagy két-háromszázan, beleszámolva az aranyos ellentüntetőket is.
A rendezvény előtt megjelent az egyik ellentüntető, táblával a kezében, melyen a Dobrev-klán ellen tiltakozott, miközben a klán névadója még az M-0 családias hangulatú dugójában üldögélt, melyet a regnáló hatalom egyik sikertörténete, a Duna-híd többször visszatapsolt felújítása okozott ma is, mint évek óta mindig.
Átérezve a tüntető magányát a számára idegen közegben, valamint tisztelve kiállását megtapsoltuk, ő pedig belesimult nem túl nagy számú elvbarátai közösségébe, kik, hogy tudjuk kiket tisztelhetünk bennük "Hazaárulók" táblával hirdették politikai identitásukat.
Aztán megjött a rendezvény szónoka, aki a helyi versenyző, az egyébként igen csinos tanárnő bemutatkozó beszéde után elmondta, hogy természetesen neki szónokolnia illik, hiszen milyen politikus az, aki még szónoklatot se tud tartani, de ő valójában beszélgetni jött, és ezt később bizonyította is.
Tudtam, hogy okos, tudtam, hogy gyakorlott előadó, mégis, jó volt látni, hogy személyiségével, barátságos modorával pillanatok alatt milyen kellemes, oldott légkört tudott teremteni.
A beszéd rövid volt, közérthető és lényegretörő, természetesen papír és sugógép - sőt, kevlár kombiné nélkül, nekem nagyon tetszett, még az is mikor azon dilemmázott, hogy most, hogy az államférfiak helyett nők jönnek, hogyan is kellene őket megnevezni - államnőknek esetleg?
A kötetlen beszélgetés során feltűnt a klánellenes aktivista, aki megkérdezte, hogy nem gondolkodtak-e még a Fidesszel való összefogáson, amire a válasz az volt, hogy az ország érdekében mindenkivel hajlandók összefogni, csak a tolvajokkal nem, így aztán a Fidesz természetesen kiesik a körből.
De azért jó volt látni, hogy az ellenkező táborból érkezettel is lehet beszélgetni, ha jó a modora és érdemi mondanivalója is van...

SZABAD SZEMMEL: ERŐSÖDIK A FÉLELEM, HOGY A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN AZ LMBT-EMBEREK VESZIK ÁT BŰNBAKKÉNT A MIGRÁNSOK SZEREPÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.19.


Washington Post/AP


Közvetve Orbán Viktornak üzent a német kancellár, amikor kijelentette, hogy öröm látni a nézők előtt zajló futball EB-meccseket, de azért egy kicsit borúlátó, amikor azzal szembesül, hogy tömve vannak a stadionok, mert a mostani járványhelyzetben aligha ez a jó megoldás. Mivel kizárólag a magyar kormány tette lehetővé, hogy az összes jegyet eladják, nem kérdés, kinek szól a figyelmeztetés.

Merkel abból az alkalomból nyilatkozott, hogy hosszú idő után ismét kétoldalú keretekben találkozott a francia elnökkel. Mindketten kiemelték, hogy nagyon résen kell lenni, mert könnyen beindulhat újra a járvány, hiszen aggasztóan terjed az Indiából kiindult agresszív variáns. A Delta-változat felbukkanása miatt Portugália már lezárta a fővárost, a britek pedig később halasztották a korlátozások enyhítését. A német kormányfő szerint nem szabad úgy tenni, mint ha már túl volnának az egészen. Macron pedig jelezte, hogy a következő uniós csúcson megvitatják, miként hangolják össze jobban az utazási megkötéseket.

Süddeutsche Zeitung

Münchenben az összes frakció kollektívan javasolta a városi tanácsban, hogy a jövő szerdán szivárványszínnel világítsák meg a stadiont, amikor a magyar válogatott ott játszik a németek ellen, illetve hogy szivárványszínű zászlókat függesszenek ki a Városházára, és ily módon tiltakozzanak az Orbán-kabinet melegellenes politikájával szemben. Egyben kifejezésre juttatnák, hogy a sokszínű és toleráns társadalmat támogatják.

A főpolgármesterhez eljuttatott kezdeményezésben az aláírók hangsúlyozzák, hogy a város fontosnak tartja kinyilvánítani a szolidaritást a magyar LMBT-közösséggel. Merthogy az megszenvedi a vadonatúj homo- és transzfób szabályozást. Egyúttal felvetik, hogy az UEFA, a Német Labdarúgó Szövetség, a tartományi Futball Szövetség, az össze klub, valamint szurkoló nyomatékosan és láthatóan álljon ki a tolerancia és az egyenlőség mellett.

Guardian

Folyik az alig egy hónap múlva esedékes Budapest Pride előkészítése, de a szervezők a most elfogadott homofób törvény miatt azt is meg akarják mutatni az eseménnyel, hogy az LMBT-közösség nincs egyedül, sokak szolidaritására számíthat. A rendezvényt tavaly a járvány miatt nem tartották meg, ám mivel a nemi kisebbségek tagjai valóságos létharcot vívnak a jobboldali Orbán-kormánnyal, túl nagy a tét ahhoz, hogy ne tartsák meg a rendezvényt. De a tervezés már a jogszabály jóváhagyása előtt beindult. A cél, hogy figyelmeztessék a miniszterelnököt, illetve támogassák a támadások kereszttüzébe került melegeket és a többi érintett csoportot.

Radványi Viktória, az egyik szervező szerint bizonyítani akarják mindazoknak, akik félnek és azt hiszik, hogy nem lehetnek boldogok, mivel a hatalom eltiporja az emberi jogokat, a szólás- és sajtószabadságot, szóval, hogy nem kell idegeskedniük, mivel egyre többen szervezetten állnak ki mellettük. Közben azonban mind több aggódó üzenetet kapnak az új szabályozás miatt. Erősödik a félelem, hogy a választási kampányban az LMBT-emberek veszik át bűnbakként a migránsok szerepét.

Radványi azt is gyanítja, hogy az új hadjárattal a kormány részben a figyelmet igyekszik elvonni a Covid-19 elleni elfuserált küzdelemről. Ugyanakkor emlékeztet arra, hogy egy felmérés nemrégiben azt hozta ki: a magyarok jó 60 %-a egyáltalán nem homofób, azaz lyukra futott a két éve tartó hivatalos gyűlöletkampány.

EUobserver

Az igen tekintélyes Human Rights Watch egyik vezetője arra szólítja fel az Európai Tanácsot, hogy az álljon a sarkára, és tegye egyértelművé, hogy fontosak számára az unió értékei, amikor kedden meghallgatja a magyar és a lengyel vezetés képviselőit a 7-es cikkely alapján zajló eljárásban. Phillippe Dam, aki a HRW jogi ügyeit irányítja a földrészen, illetve Közép-Ázsiában, úgy véli, hogy a Bizottságnak azért kell bizonyítania, mert sokáig igencsak félvállról vette az ügyet, hagyta, hogy holtpontra jusson a procedúra.

Nem kétséges ugyanakkor, hogy több kötelezettségszegési eljárást is beindított, de azokkal gyakorta elkésett, viszont tétlen maradt, amikor Budapest és Varsó nem hajtotta végre a legfőbb európai bíróság ítéleteit. Közben pedig csak egyre romlott a magyar és a lengyel helyzet. Orbán Viktor még mindig nem törölte el a jogszabályt, amely megbélyegzi a külföldi támogatást élvező civil csoportokat, pedig az Európai Bíróság kötelezte rá. De nem nyúlt ahhoz a törvényhez sem, amely szerint törvényellenes a migránsok segítése. Most pedig már az LMBT-közösség zaklatása van napirenden.

A tagállamok sem nézhetik aonban ölbe tett kézzel a fejleményeket. Ha más már nem segít, ki kell nyilvánítaniuk, hogy a két országban veszélybe kerültek a közös normák. Ha hagyják, hogy teljesen leüljön az eljárás, az szörnyű volta azoknak az embereknek, akik számítanak az Eu támogatására. Egyúttal viszont felbátorítaná azokat a kormányokat, amelyek szívesen átültetnék a magyar és a lengyel forgatókönyvet.

A tagoknak rá kellene jönniük, hogy ha nem állnak ki az alapvető értékek mellett, akkor megy tovább Európában az autoriter rothadás. Összefoglalva, kedden a kontinensnek ellentámadást kell indítania. Kétségtelenné kell tennie, hogy szervesen összefügg az EU-tagság, valamint a jogállamiság. Hosszú harcot kell kezdeni a demokrácia megújításáért.

Der Standard

Ócska trükknek nevezi vendégkommentárjában az HVG-főszerkesztője az LMBT-ellenes törvényt, mivel úgy látja, hogy azzal Orbán csupán a megerősödött ellenzéket igyekszik megosztani, közben azonban nem érdekli, hogy emberek kerülnek a kerekek alá, egyben pedig kiszolgálja a homofóbokat. Ha már a portugálok ellen elszenvedett vereségen nincs mit ünnepelni, örvendezhet viszont az új jogszabálynak, és teljesen mindegy számára, hogy az pokollá teszi sok fiatal életét – írja Gergely Márton.

A fejlemény mutatja, hová jutott az ország az illiberális demokrácia röppályáján. Az új előírások még szigorúbbak, mint a mintául szolgáló orosz törvényben. Egyrészt a Fidesz-szavazók legalantasabb ösztöneire apellál, másrészt pedig lehetővé tette, hogy a hatalom éket verjen az ellenzéki pártok közé.

Orbán gyorsan tanult Netanjahu példájából, aki sokáig arra épített, hogy ellenfelei egymást jobban utálják, mint őt. Csakhogy a Fidesz-ellenes erők félretették kibékíthetetlennek látszó ellentéteiket. Ám most, hogy a Jobbik kiszavazott közülük, a kormány azt szajkózza, hogy a baloldal számára a meleg lobbi fontosabb, mint a magyar gyerekek védelme. A Jobbikot pedig azért támadja, hogy az miként állhat össze ilyenekkel.

Mindent pontosan kiszámított, még az EU reakcióját is. Brüsszelt már jó ideje egyébként is Soros zsoldosaként tünteti fel, ezúttal pedig hangoztathatja, hogy az EU hátat fordított a normális viszonyoknak, ám ő az aki kimondja az egyszerű igazságot: az anya nő, az apa férfi. Egyben úgy tűnhet az olasz, az osztrák és a német szélsőjobb számára, hogy ő az új jobboldal ideológiai éllovasa.

A nyugati partnerek azonban nem feledhetil, hogy mindez Orbán számára csupán egy játszma, amit meg akar nyerni. Hogy mi lesz a törvényből, az rajta is múlik. Ugyanakkor éppen azok lesznek a jogszabály áldozatai, akiknek a védelmét a miniszterelnök ígéri. Fiatalok, akik keresik a nemi identitásukat és érzik, hogy ők valahogy mások. Teljesen magukra maradna ebben a nagy menetben a félelmeikkel és a kétségeikkel.

Le Figaro

A jövő kedden ismét magyarázkodásra kényszerül a magyar és a lengyel vezetés az Európai Tanácsban, amikor a külügyminiszterek meghallgatják őket. Varsó már negyedszer, Budapest pedig harmadszor kénytelen a testület elé járulni, de a 7-es paragrafus alapján zajló eljárás még mindig csak az előzetes szakasznál tart.

Több nemzetközi civil szervezet, köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, az Emberi Jogok Nemzetközi Szövetsége, valamint a Riporterek Határok Nélkül üdvözölte az újabb meghallgatást, egyben azonban azt kérték a testülettől, hogy az tegyen további lépéseket, mert a két országban egyre romlik a helyzet. Ezért a tagországoknak az eddiginél egyértelműbben kell bizonyítaniuk, hogy megvédik a demokratikus értékeket és ki kell nyilvánítaniuk, hogy nincs közöttük helye az olyanoknak, akik tagadják a közös normákat.

Egyúttal felszólítják a kormányokat, hogy azok szabjanak határidőt a két országnak, ám ha azok nem állnak kötélnek, akkor kezdődjenek meg az előkészületek a szavazásra, amelynek során négyötöddel kell kimondani, hogy súlyos kockázatok fenyegetik a magyar és a lengyel jogállamot.

Az EP magyar jelentéstevője ugyanakkor nem számít semmi jóra az eljárás ügyében a következő fél évben, mivel a soros uniós elnök, Szlovénia kormányfője aligha forszírozza a két ország megregulázását. A francia zöld Delbos-Corfield szerint a melegellenes törvény újabb bizonyítéka annak, hogy a magyaroknál a LMBT-közösség lett az új bűnbak.

Die Welt

Omladozik Putyin befolyása Európában, már csupán Magyarország jelent hídfőállást számára az EU-ban. Viszont a most megszavazott törvény bizonyítja, milyen közel áll a magyar kormány a Kremlhez. Ugyanakkor egyre több ország fordít hátat Moszkvának, gondoljunk csak az olaszokra, a csehekre, de az AfD sem tud segíteni, sőt az elnöknek nehéz időkre kell felkészülnie, ha a német zöldek az ősszel bekerülnek a kormányba, mert náluk egyetlen más erő sem kritikusabb az oroszokkal szemben. Úgy hogy a német elhárítás már jó ideje figyelmeztetett is, hogy az orosz titkosszolgálat igyekszik lejáratni Baerbockot, a környezetvédők kancellárjelöltjét.

A franciáknál pedig valószínűleg megőrzi posztját Macron, így Oroszország igencsak kedvezőtlen viszonyoknak néz elébe a földrészen. A gond leginkább abból adódik, hogy Putyin sokszor a személyes kapcsolatra épít, ám ha partnerek túl sokat bírálják az orosz állapotokat, akkor hamar vége a jó viszonynak.

Úgy hogy már csupán egy valaki látszik megingathatatlannak: az autoriter Orbán Viktor, akinek a külpolitikájából Moszkva sokat profitál, miután Budapest hintapolitikát folytat Brüsszel és Oroszország között. Semmi kifogása pl. az ellen, hogy Roszatom bővítse Paksot. Ugyanakkor a magyar vezető sorra bírálja a Kreml ellen hozott szankciókat. Ő Putyin szemszögéből ideális figura, mert a diplomáciában rugalmas, viszont odahaza a megbízható tekintélyelvű reflexek vezérlik.

A Riporterek Határok Nélkül szerint példátlan ellenőrzés alá vonta a sajtót. Megvonják a hullámhossz használati jogát az olyan kritikus adóktól, mint a Klubrádió. Orbán szép lassan kiterjeszti csápjait a független tévékre, ahogy az az orosz elnök is csinálta. Ami pedig a homofóg jogszabályt illeti, arról Végh Zsuzsa, az Odera menti Frankfurt egyetemének szakértője azt mondja: túltesz az orosz szabályozáson.

A Kreml elégedett lehet, mert legalább egy uniós tagállam példaképnek tekinti és törekszik az együttműködésre. De jönnek a választások és így bizonytalanná vált a kétoldalú kapcsolatok jövője, mert Orbán még veszthet is. Márpedig ha Karácsony győz, akkor nem az oroszok javára módosul a magyar külpolitika.

Kurier

Magyar és osztrák környezetvédők az Európai Bizottsághoz kívánják eljuttatni azt a 12 aláírást, amelyet a Fertő-tó magyar oldalán zajló hatalmas, környezetátalakító beruházás ellen gyűjtöttek. A tiltakozó akcióban 20 civil szervezet működött közre és Brüsszelnek elvileg napirendre kell tűznie a 18 hektáron folyó idegenforgalmi projekt ügyét. Az osztrák zöldek egyik EP-képviselője úgy foglalt állást, hogy a munkálatok szembemennek a Natura 2000 szabályaival, és ily módon az EU nem fordíthatja el a fejét.

A szervezők azt akarják elérni, hogy Magyarország vizsgálja felül az elképzelést. Ha erre nem hajlandó, akkor könnyen kötelezettségszegési eljárás lehet a vége. Mint emlékezetes, a napokban az ICOMOS, az UNESCO világörökségi ügyekben illetékes szaktanácsa már úgy értékelte, hogy a program veszélyezteti a térség világörökségi besorolását.

LŐRINC BESZÉLT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.06.18.


Múlt pénteken reggel nyolckor megjelent az Indexen a Mészáros Lőrinccel készült interjú, amelyben szó volt egyebek közt a Mészáros Csoportról, a Magyar Bankholdingról és az Opusról, két és fél órával később pedig a Portfolio már hírül is adta, hogy az interjú hatására az Opus árfolyama jelentős mértékben emelkedett. A Blikk kiszámolta, hogy a papírok értéke fél nap alatt 14,5 forinttal nőtt, így a Mészáros-féle részvénycsomag péntek kora délután összesen 6,3 milliárd forinttal ért többet, mint pár órával azelőtt. Akárhogy is nézem, ez olyan történet, amin érdemes alaposan elgondolkodnunk.

Lőrinc barát szólt, és ettől a vagyona tovább sokasodott, vagyis az ige testté lőn. Ez a csoda nem a ködbe vesző mitikus korban történt, hanem most, egy átlagos, szürke délelőttön, bekövetkeztének logikus magyarázata nincs. Egyszer csak borzongatóan szép, varázsos erejű, bűvöletes szókkal telt meg az online tér, hatásukra a tőzsdéző embersokaság lelkében csiklandó vágyak méhrajai keltek szárnyra, s mindez sok-sok Opus-részvény megvásárlásában konkludált. Közelebbről mintegy háromezer-nyolcszáz szó jelent meg az Indexen, azaz két teljes ÉS-oldalnyi terjedelmű betűtenger. Olyan, mintha a pártközpontban fogalmazták volna nemcsak a kérdéseket, hanem a válaszokat is. Hivatali bikkfanyelvet használó érdektelen, alig olvasható szöveg, amely mégis anyagi erővé vált és Mészáros Lőrincet gazdagítja.

Akinek van, annak adatik, és bővölködik; de akinek nincs, az is elvétetik tőle, amije van. Máté 13.12, korábban már többször idéztem, és valószínűleg még fogom is. Ez minden társadalomtudományok kvintesszenciája, aki ennyit megtanult, az a valóságban nagy biztonsággal eligazodik...


AZ ÉS 2021/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

„FIZETÉS ALIG VAN, MEGBECSÜLÉS NULLA” – MIÉRT MERÜLT FEL, HOGY TÜNTESSENEK AZ ÁPOLÓK?

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2021.06.18.


Kedden jelent meg a Népszavában a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felmérésére hivatkozva, hogy a szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből. Ezt a drámai jövőképet előrejelző állítást árnyalhatja, hogy ez nem egy reprezentatív kutatásból derült ki, hanem egy önkéntes alapon kitölthető kérdőívből.

Kevésbé sokkoló, de az általános elégedetlenséget hasonlóan kifejező felmérésről számolt be pár nappal később is a Népszava. Egy több mint tízezer egészségügyi dolgozó által (szintén önkéntes alapon) kitöltött kérdőív alapján a válaszolók hatoda még idén otthagyná a szektort (a koronavírus-járvány miatt június 15-ig nem mondhattak fel az egészségügyi dolgozók).

A jelenleg nagyjából 60 ezer, nagy részben az ötvenes éveiben járó alkalmazottat foglalkoztató szektor hosszú évek óta küzd utánpótlás- és létszámgondokkal, így már a minimális lemorzsolódás is érezhető változással járna...

NEM TUDTA, MIT JELENT MELEGNEK LENNI, CSAK AZT TUDTA, HOGY SZÉGYENKEZNIE KELL MIATTA, MIVEL A TÖRVÉNY IS EZT SUGALLTA

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2021.06.19.


Egy mesekönyv verte ki a biztosítékot Nagy-Britanniában 1985-ben, a baloldalt melegpropaganda terjesztésével vádolták, három évvel később pedig a gyerekek védelme érdekében melegellenes törvényt fogadtak el. Tizenöt évig volt hatályban az iskolákban a homoszexualitás népszerűsítését tiltó jogszabály, ami miatt hiába kért később bocsánatot még az előterjesztője is, sok fiatal életében okozott törést, és előrevetítheti, milyen hatása lehet egy ilyen szabályozásnak.


"A fiúk és lányok sorsa aggaszt leginkább. Azoknak a gyerekeké, akiket meg kell tanítani a hagyományos erkölcsi értékek tiszteletben tartására, azt tanítják, hogy elidegeníthetetlen joguk van ahhoz, hogy melegek legyenek. Ezeket a gyerekeket becsapják, és elveszik tőlük az élet egészséges indulásának lehetőségét. Igen, becsapják őket."

A melegellenes mondatok származhatnának akár valamelyik magyar kormánypárti politikustól is 2021 júniusában, de 1987-ben, a brit Konzervatív Párt kongresszusán, a néhány hónappal korábbi parlamenti választást elsöprő fölénnyel megnyerő újraválasztott miniszterelnök Margaret Thatcher szájából hangzottak el.

Néhány hónappal később a londoni parlament megszavazta Európa egyik leginkább melegellenes törvényét, amelynek 28-as cikkelye kísértetiesen ismerősen hangzik: az iskolákban és a helyi intézményekben (óvodákban, könyvtárakban, szociális intézményekben) tilos a homoszexualitás népszerűsítése. A törvény annyira szigorú volt, hogy kimondta, az önkormányzatok által működtetett könyvtárakban nem lehet homoszexuális témájú könyveket vagy filmeket tartani.

A szigor indoklása is ismerős: a gyermekek védelme...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN A FOCIBÓL TANULTA MEG, HOGY A POLITIKÁBAN IS AZ ÉRZELMEKRE KELL HATNI

444.HU
Szerző: plankog, RÉNYI PÁL DÁNIEL
2021.06.19.


A 444 újságírója, Rényi Pál Dániel könyvet írt Orbán Viktor felemelkedéséről 

- a történetet pedig kifejezetten a futball szempontjából meséli el.

- Szerinte a futball nélkül nem lehet megérteni Orbánt.

- Hogyan készült a könyv, mit tanult meg belőle, és érdemes-e annak is elolvasni, akit nem érdekel a foci?

- A szerzővel beszélgettünk.

- A Győzelmi kényszert itt lehet megvásárolni.

„DRÁGÁM, ÉN A MAI NAPIG ÁTMÁSZOK VELED, HA ODA MERSZ JÖNNI” – INTERJÚ LAKATOSNÉ JUTKA AKTIVISTÁVAL, AKI 30 ÉV UTÁN KÖLTÖZHETETT LAKÁSBA

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2021.06.19.


Lakatosné Jutkával, a Város Mindenkié aktivistájával abból az alkalomból készítettünk interjút, hogy 30 év utcán, illetve kunyhóban lakás után végre saját albérletbe költözhetett. Jutkát tíz éve ismerem, és soha nála kitartóbb, elkötelezettebb aktivistát nem láttam még, igazi példakép számomra és sokunk számára. Nem könnyű újságírói szerepben maradnom, de igyekszem fókuszálni. Megérkezem a társasházhoz, ahol lakik. Veszek egy nagy levegőt. Becsöngetek.


Mérce: El tudod mondani, hogy hogyan kezdődött a történet, aminek az lett a vége, hogy lett egy lakásod?

Lakatosné Jutka:
Tudni kell, hogy én 30 éve élek hajléktalanként, 23 évet laktunk a férjemmel szívességi segítséggel egy zöldövezeti külterületen. Csak hát az az igazság, hogy bibik lettek a házasságunkban. A férjem egyre többet ivott, egyre durvább volt velem, a bordámat és a szegycsontomat is eltörte. Ennél az utolsó esetnél (mert nem ez volt az első) azt mondtam, hogy „na, most elég!” – miközben már egy előző házasságban 17 évig tűrtem a családon belüli erőszakot, és azt hiszem, hogy az a legnagyobb gond, hogy megöregedtem. És nem tőle félek, ezt tudni kell. De nem akarok úgy élni, hogy azon idegeskedjek, hogy milyen állapotban jön haza, hogy aláz meg – mert éktelen ordenáré, kocsis módon tud velem beszélni, miközben 30 éve vagyok a felesége, és kitartottam jóban-rosszban mellette, rákos betegen, a börtönévei alatt. Tényleg maximálisan mindig, mindenben számíthatott rám. Az egész lakókörnyezetünk tudja, hogy én voltam az, aki fönn tudta tartani a legnehezebb anyagi helyzetben is a családiasságot. Belefáradtam. Sok volt. Megalázott, megvert, és azt mondtam, hogy elég...

FISCHER ÁDÁM: TRIANON ELŐTT NEM VOLT MAGYAR AZ ORSZÁG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.06.19.


„A hatalomnak most pont erre van szüksége: lám, lám megint bele akarnak avatkozni a dolgainkba, felül akarják írni a magyar emberek szándékait. Ez bizonyosan kivált itthon az emberekből egyfajta feszültséget. És erre a feszültségre mindig is szüksége volt a hatalom csúcsán állónak. Pontosabban: minden vezető, aki gyengének érezte magát, az mind háborús feszültségekbe vitte bele az országát” – nyilatkozta Fischer Ádám, Hamburgban élő Kossuth-díjas karmester a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy Trianonnal jött létre a tiszta nemzetállam, no és azt is, hogy a Kossuth-díj egy kommunista találmány…. Fischer – egy év szünet után – június 24-én megint megénekelteti az embereket, a Szabadság-téri hamis emlékmű elleni tiltakozásként.


Azt mondta nekem az előzetes megbeszélésünkön, hogy ön igazában csak egy megfigyelő. Mennyiben más a megfigyelő véleménye, mint azé, aki benne él az ország dolgaiban?

– Induljunk el onnan, hogy mit is jelent – az én fogalmaim szerint – a megfigyelő. Annak idején, még a rendszerváltás éveiben, én nagyon aktív voltam, beléptem különböző szervezetekbe, tehát tényleg politizáltam. Ezt viszont most már nem teszem. Nem tiltakozom konkrét ügyekben, nem gyűjtök aláírásokat, mert nem csupán nem tartom helyesnek, kontraproduktívnak is vélem...

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 24. – SZIVÁRVÁNY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.19.


Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy máma rajzolni fogunk. Nem tudom, miért jelentette be előre, máskor is szoktunk rajzolni, és nem készülődünk hozzá két napig, pappir, kréta vagy ceruza, és már rajzolunk is. Akkor szokunk rajzolni, amikor az Ibojnéni csöndet akar vagy esik az eső, vagy már nem bir velünk eggyáltalán. Amikor rajzolunk, akkor csönd szok lenni, még a Pityu se hüjéskedik, és a Kisböske se nyafog, hogy éhes. Rajzolásból még soha, semmi rossz nem eredt, minden gyereknek kidugva a nyelve, ahogyan erössen koncentrálódnak a sárkányokra meg a kirájfikra és a kirájlányokra, akiket meg kell menekitteni a fogságukból mindig.

Mentünk reggel rajzolni hát, de még előtte együnk, monta az Ibojéni, és annyira izgatott volt, hogy nagyon, de nem tuttuk, hogy mért. A Kisböske úgy evett, mintha soha nem is kapott volna enni, csakis itt, de mindig is így eszik, kakaós volt még a füle is neki, a dadus csak nevetett, amikor megérkezett a papbácsi meg a képviselő bácsi is. A Pityu monta, hogy na ők is rajzolni fognak máma, de nem, mert kiderült, hogy csak nézik, ahogyan rajzolunk, és főleg aszt, hogy mit. Mer amikor a dadus elrakotta a tányérokat, és kitörűte a Kisböske füliből a kakaócsigát, akkor monta az Ibnojnéni, hogy családot rajzolunk máma, hogy kinek milyen is az, van neki-e apuja, vagyhogy mennyi.

Meghogy van kutya-e vagy macska, hányanis vannak a családba és micsinának úgy általába. Eszt monta az Inbojnéni, hogy eszt rajzoljuk le neki szépen, ahogy tuggyuk. Rajzóta mindenki az anyukat meg az apukat a gyerekekkel, fogták egymás kezét vagy vicsoritottak a rajzon az apuk meg az anyuk, ahogy szokunk mindig ijeneket rajzolni általába. A Kisböske azt rajzóta hogy ának a réten az apuva, anyuva, virág volt meg fa meg bokor a képen és egy szivárvány az égen, keresztbe az egész lapon, beborittotta az egész eget a szivárány, ahogy átak alatta a rajzon a Kisböske meg az anyuja meg az apuja. Szép kép volt, de a képviselő bácsi fölvisitott tölle.

Etorzút a feje neki, ahogyan ordittott, hogy ez meg mi az anyám térgye kalácsa, hogyan kerül az oda, és a Kisböske monta, hogymer süt a nap. A papbácsi mondogatta, hogy a jóisten rajzóta oda, de a kisböske monta, hogy nem a jóisten, hanem ő. Na, erre a papbácsi is mérges lett, hogy jár-e a Kisböske meg az anyuja a templomba, meg áldozott-e elsőt vagy másodikat, hogy jár-e hittanra, és ekkor kezdett a Kisböske szája görbülni lefele, hogy folytak a könnyei a kakaós arcán meg a száján, és hüppögött, és a képviselő bácsi monta neki, hogy hívják az apád, mire a Kisböske, hogy apu. Itt lett minden tótágas megin, mint mindig általába...