2020. március 9., hétfő

RÁADÁS: TÚLÉLJÜK A KORONAVÍRUST? | DR. GŐDÉNY VÁLASZOL

YOUTUBE / NUTRIVERSUM
Szerző: Dr. GÖDÉNY
2020.03.05.  Mi az a koronavírus? Kell-e tőle félnünk vagy 
  az egész csak egy felfújt médiatermék, 
  amivel riogatják az embereket? Meg fog-e 
  jelenni Magyarországon? Ha igen, mekkora 
  gondot tud okozni? 

  Többek között ezekre a kérdésekre is    
  választ fogunk kapni szakértőnktől, Dr. 
  Gődény György szakgyógyszerész- és 
  fitnesz szakedzőtől ebben a videóban.

RÁADÁS: A SZŐKE TÓ - A TISZA-TÓ HAT ÉVSZAKA (TELJES FILM)

YOUTUBE
Szerző: SZENDŐFI BALÁZS
2020.01.13.  A Tisza-tóról szóló természetfilmből eddig 
  részleteket mutattunk be. Mostantól azonban 
  a teljes film is elérhető. A filmet Szendőfi 
  Balázs készítette a Tisza-tavi Sporthorgász 
  Kft. megbízásából.


RÁADÁS: RÉG NEM LÁTOTT UTAKON

YOUTUBE / KAMIONOS VIDEÓK
Szerző: KÓTAI FERENC
2020.02.08.


  Köszönöm jól vagyok, minden rendben! 

RÁADÁS: NINCS IDŐ GÓLÖRÖMRE!

YOUTUBE
Szerző: BŐDŐCS TIBOR
2020.03.01.


  A zalaegerszegi előadás felvétele.


  ITT NÉZHETŐ MEG

ROGÁN HELIKOPTEREZÉSE UTÁN ITT IS ELTŰNTEK A KORMÁNYHIRDETÉSEK – A KESMA-BA OLVASZTOTT CÉG VOLT VEZÉRE A BIZZAR HAZAI MÉDIAVILÁGRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZEKERES TAMÁS
2020.03.09.


Andreas Merz másfél éve önként távozott az egyik legnagyobb magyar lapkiadó vállalat éléről. A svájci születésű és állampolgárságú, magyarul jól beszélő volt kollégám merészet húzott: ma banántermesztő az Atlanti-óceán közepén, az Azori-szigeteken.

Mielőtt arról beszélnénk, hogyan ugrottál szakmailag és térben is ekkorát, mesélj inkább arról, mi hozott téged Magyarországra
.

Picit távolabbról kezdem: egy Luzern melletti kis faluban, egy teljesen átlagos svájci családban nőttem fel, apukám a helyi erőműnél dolgozott, anyám háziasszony volt. A gimnázium után Genfben tanultam nemzetközi kapcsolatokat. Ez a kilencvenes években történt, akkor kezdtem el érdeklődni Kelet-Európa iránt, onnan nézve nagyon izgalmas volt a rendszerváltás.

Akkor ez a kíváncsiság volt a mozgatórugó?


Persze, hisz annak mi értelme lett volna, hogy mondjuk Londonban tanuljak erről a térségről? Így hát a genfi tanulmányok és egy féléves dániai gyakorlat után – akkor egy mentőcsónakokat gyártó cégnél dolgoztam – Budapestre jöttem, ahol közgazdász mesterszakon végeztem a CEU-n.

Szóval Soros… De a tréfát félretéve: Budapesten hogyan rendezkedtél be?

Mivel nagyon megtetszett a város, úgy döntöttem, maradok. Először egy osztrák banknál dolgoztam kontrollerként, pedig amikor jelentkeztem az állásra, azt sem tudtam, mi az. Itt több mint tíz évet töltöttem, ebből kettőt Bécsben, de vágytam vissza Budapestre. És nemcsak az itteni barátaim miatt, hanem azért is, mert Magyarország akkoriban nagyon jó hely volt. Fejlődött, pozitív volt a jövőkép. Mivel elvettem egy magyar lányt feleségül, így itt telepedtem le...

NEM TUDJA A BKV, MIÉRT UGRÁL NÉHA KECSKEKÉNT A FELÚJÍTOTT 3-AS METRÓ

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2020.03.09.


A BKV hétfői igazgatósági ülésén is téma volt a felújított 3-as metró Gyöngyösi utcai megálló környékén tapasztalt rángatása-rázása. A közlekedési cég egyelőre nem tud magyarázatot adni a rejtélyes ugrálásra, mint írták, vizsgálják a lehetséges okokat.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban több olvasónk is jelentkezett, hogy érdekes jelenséget tapasztalt a 3-as metró felújított szakaszán, főleg a Gyöngyösi utca környékén:

A szuper új szerelvények időnként kecske módjára ugrálnak jobbra-balra menet közben. Napi szinten használom a vonalat, nem minden esetben észlelhető a jelenség, de néha olyan erős, hogy alig bírok a lábamon állni.

írta egyikük...

„VAKUGRÁSNAK” NEVEZTÉK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.03.09.


Tiltakoznak a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozói, és a többi hasonló intézmény pedagógusait, munkatársait dolgozóit is arra kérik, csatlakozzanak az aláírási mozgalomhoz.

A többi centrum Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozói az új szakképzési törvény ellen, petíciójukat hétfő délben adták át Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). A tiltakozók, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nevében Mészáros Imre sajtótájékoztatót is tartott, ahol arról beszélt: a szakképzés átalakításában évek óta a káosz az úr. 

Felidézte: 2016 végén egy olyan kerettantervet kaptak a szakképző intézmények, amelyet néhány nap alatt kellett a gyakorlatba átültetni. Majd 2016/2017 fordulóján az érettségi előtt álló diákok és tanáraik néhány hónappal a vizsgák előtt értesültek az érettségi új tartalmi követelményeiről, holott törvény szerint a vizsgakövetelményeket legalább két évvel korábban nyilvánosságra kellett volna hozni. 2018-ban azzal „borzolták a kedélyeket”, hogy bevezették a mellékszakképesítések rendszerét; Mészáros szerint ennek sikertelenségét mutatja, hogy tavaly jelentősen átszabták, leegyszerűsítették az Országos Képzési Jegyzéket, a mellékszakképesítések gyakorlatilag „mentek a kukába”. A centrumokban bevezették a kancellári rendszert, ami pluszforrásokat nem, de további bizonytalanságokat hozott. Az iskolák elnevezésén is folyamatosan változtattak, a korábbi szakközépiskolákat egy ideig szakgimnáziumoknak, most pedig majd technikumoknak nevezik...

13 EZER KILAKOLTATÁS TÖRTÉNT AZ UTÓBBI 4 ÉVBEN, TÖBBSÉGÜK DEVIZAHITEL MIATT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.03.09.


13470 ingatlankiürítés történt az elmúlt négy évben Magyarországon a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása szerint – derült ki a 24.hu által kikért közérdekű adatokból.

2016-ban 3474, 2017-ben 3667, 2018-ban 3212, 2019-ben pedig 3117 kilakoltatás történt, amibe ugyan beleszámolják az üzlethelyiségek kiürítését is, leginkább devizahiteles családokról van szó. Hogy pontosan hány embert érintettek ezek az intézkedések, arról nincsenek hivatalos statisztikák, de – tekintve, hogy sok ingatlanban többen is élnek – nagyjából egy kisvárosnyi ember kerülhetett utcára 4 év alatt.

Jól látszik, milyen óriási a kontraszt a hitelválság előtti és utáni helyzet között: 2012-ben mindössze 700 lakóingatlant árvereztek el, 2013-ban 550-et, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

A végrehajtói kar nyilvántartása alapján „lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadás miatt” 8100 ingatlankiürítés történt négy év alatt (ide tartoznak az adósságcsapdába került devizahiteles családok elárverezett lakásai is). Ugyanakkor önkényes lakásfoglalókkal szemben is viszonylag nagy számban intézkedtek az önálló bírósági végrehajtók: 2016 óta összesen 797 jogosulatlan lakáshasználóval szemben léptek fel...

NŐNAP UTÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.03.09.


Remélem, minden nőtársam boldog volt tegnap és ma már szabad nem annyira szép dolgokat írni magunkról, lányokról, asszonyokról, idős hölgyekről.

Én is örültem, amikor megkaptam a tulipánt a páromtól és még akkor is, amikor elindultunk barátokhoz vendégségbe. Majdnem két keresztutcán át tartott a jókedv és elégedettség, amikor is megláttuk az első rendőrautót, amelyik lezárta a főutat – demonstráció miatt. Hát, istenem, mondtuk, vagy a nyugdíjasok, vagy a mezőgazdászok – az utóbbiak hetek óta tüntetnek a termékeik alacsony felvásárlási árai miatt – vagy ki tudja? Éljen a szabadság, a demokrácia, a tiltakozás joga.

És akkor, még kicsit távolabbról, megláttuk a menet elejét. Egyforma lila színbe öltözött, hatalmas dobokat a nyakukba kötve és azokat verve a lépés ritmusát diktálandó, vonultak a NŐK. Jogaikat követelve, egyesek ordibálva, – teljesen értelmetlenül, mert a doboktól egy szót sem lehetett érteni. Ahogy odaértünk a kereszteződéshez azt láttam, hogy sem mosoly, sem kedvesség nincs ezekben a „társaimban” – eltorzult vonásokkal püfölik tiszta erőből a szerencsétlen dobot, ami úgy lifeg az oldalukon, mint egy idegen test. Időnként sikerült, viszonylag összhangban, belekiabálni a vasárnap békés csendjébe, hogy „Követeljük a jogainkat! Kiállunk a nők jogaiért!”, ilyesmik.

Hát, kérem szépen, én nem hogy nem vennék részt egy ilyen tüntetésen, nemhogy örülnék az eltorzult arcoknak, a körbe-körbe küldözgetett kihívó tekinteteknek – hanem azt gondolom, hogy ebben is valami nagyon félrement, már elég régóta.

Úgy vélem, uniós állampolgárként minden jogom megvan a

– szavazásra

– tanulásra

– munkára

– párválasztásra

– együttélésre, válásra

– hülyeségek elkövetésére stb. Pont úgy, mint a férfiaknak.

A leghangosabban követelt jog az egyenlőség volt, amivel viszont nem tudok mit kezdeni. Miben akarunk „még egyenlőbbek” lenni?
...

BOLOGNÁBAN RAGADT A KORONAVÍRUS MIATT STEFANO BOTTONI MAGYAR–OLASZ TÖRTÉNÉSZ

MAGYAR HANG
Szerző: R. KISS KORNÉLIA
2020.03.09.


Bolognában ragadt a koronavírus miatt a magyar–olasz történész, Stefano Bottoni, aki 2018 óta a firenzei egyetemen tanít. Elmondása szerint szinte teljesen megszűnt a forgalom a városban, a közösségi helyek zárva vannak, az egyetemen távoktatásban tanítanak. Ő két hete gyakorlatilag senkivel nem érintkezik. Két-három hete, amikor még csak néhány fertőzött volt Olaszországban, szerinte a lakosság még nem vette kellően komolyan a helyzetet, de komolyabb figyelmeztetést sem kaptak azzal kapcsolatban, hogy mi várható. Szerinte ezzel Olaszország elvesztett tíz napot. Pedig az olyan folyamatok, mint például távoktatásra való átállás, komoly felkészülést igényelnek.

Stefano Bottoni alapesetben folyamatosan ingázik Budapest, Bologna és Firenze között, májusig már a repülőjegyeit is előre megvette, de a koronavírus keresztülhúzta a terveit. Felesége és gyermekei Magyarországon vannak, de a történész a fertőzésveszély miatt nem is gondol arra, hogy hazajöjjön.

„Megdöbbentő, hogy Magyarországról sokan azt kérdezgetik tőlem, miért nem jövök, hiszen vannak még repülőjáratok” – mondta lapunknak telefonon a történész. (Észak-Olaszország és Magyarország között végül ma függesztették fel a repülőjáratokat – a szerk.) Két-három hete még csak néhány fertőzöttet regisztráltak Olaszországban, és a lakosság Bottoni szerint nem érzékelte a helyzet súlyát, ment tovább az élet. Tegnapra viszont már 7300 esetről érkezett hír.

A történész azt tapasztalta, a sajtó sem mindig kezelte felelősségteljesen a helyzetet: amikor például a másnaptól érvényes vesztegzár híre kiszivárgott a sajtóban, nagyon sokan pánikszerűen hagyták el Milánót, és utaztak a déli területekre...

EXKLUZÍV: TIBORCZ-TÁRSAK KAPTÁK AZ ELSŐ KLÍMAVÉDELMI MILLIÁRDOKAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.03.09.


Napelempark-telepítésben a legnagyobb energetikai mogulok nyomába eredt egy érdekcsoport, amelyet szikével sem igen lehet leválasztani a miniszterelnök vejéről. Az állam látványosan „túlszereti” ezeket a Tiborcz-partnereket: a Válasz Online összesítése szerint eddig 5,6 milliárd forintnyi közpénz indult meg feléjük – ingyenes kölcsön és tőkeinjekció formájában –, így máris be tudták venni magukat Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós településekre. A klímavédelem áldásaiból persze más kormányközeliek is részesülnek; olyannyira, hogy a naperőmű lehet az új dohánybolt.

Bő három hete Orbán Viktor évértékelő beszédet mondott, amely a klímavédelmi akcióterv meghirdetésében csúcsosodott ki. Ennek egyik pontja – „a következő tíz évben a kormány meghatszorozza a naperőművek kapacitását” – azonban nem is annyira újszerű. A miniszterelnök már 2018-as eskütételét követően úgy fogalmazott, hogy „az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot”. A 2020 elején bejelentett akcióterv egyik fejezete tehát már legalább két éve él, és a kormányfő „zöldfordulata” valójában azzal indult, hogy egy szintre helyezte a megújuló alapú villanytermelés-ösztönzést az orosz–magyar koprodukcióban készülő atomerőmű-bővítéssel.

Mindez mit jelent a számok nyelvén? A szaktárca háttérdokumentációja szerint az ország jelenlegi 1000 megawattos napenergia-termelő teljesítménye 2030-ra meghatszorozható, azaz 6000-re növelhető. E vállalás „brutalitását” érzékeltetendő gyorsan ideírjuk: a Paksi Atomerőmű kapacitástömege jelenleg 2000 MW. Miként ebben a cikkben már jeleztük,

a hazai naphasznosítás főalakja az Orbán Viktor sportbarátságát élvező – az említett eskütétel idején a parlamenti karzaton helyet foglalt – Adnan Polat kíván lenni...
ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ ELVESZTETTE A FIATALOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.03.09.


Az ellenzéknek közösen kétharmada is lehet – mondta Kéri László politológus a Klikk TV-nek adott interjújában, amelyben kifejtette véleményét többek között az ellenzék egyik lehetséges sikerstratégiájáról, a Fidesz és a fideszes szavazók viszonyáról, az Orbán-kormány botrányos döntéseinek hátteréről és a Fidesz pozícióvesztéséről az Európai Néppártban.

Kéri László szerint van jövője az ellenzéki parlamentnek, az ellenzéki politikai fórumok gerincét pedig a 106 egyéni választókörzet kell, hogy adja, és akkor – közösen – az ellenzék akár a mandátumok kétharmadát is megszerezheti a 2022-es választásokon. Így a 106 választókörzetben dőlne el, hogy ki legyen az a jelölt, aki mögé a pártoknak érdemes beállni, mert – ahogy látja – a választók már átléptek a pártpolitikán, és nem az érdekli őket, hogy egy bizonyos párt jelöltjére szavazzanak.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz elvesztette a fiatal választók jelentős részét, hiszen jónéhány egyetemi városban győzedelmeskedett az ellenzék az önkormányzati választásokon. Úgy vélte, hogy ez azért nem látszik a közvélemény-kutatások eredményeiben, mert mindig a teljes lakosságra vagy a biztos pártválasztókra vonatkozó statisztikákat látjuk, pedig a közvélemény-kutatók sok más szempont, például az életkor alapján is részletes adatokkal rendelkeznek. Kéri véleménye szerint, a Fidesznek és szavazóbázisának korábbi egysége megbomlott tavaly október 13-án, ez pedig szintén lehetőségeket rejthet az ellenzék számára...

A KORONAVÍRUS EGYETLEN POZITÍVUMA, HOGY NEM JÖNNEK A LENGYELEK ORBÁNT ÜNNEPELNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2020.03.07.
Március 15-e és a polgári demokratikus forradalom meggyalázása volt minden évben, amikor egy illiberális fasiszta mondott ünnepi beszédet, aki felszámolta a sajtószabadságot és a törvény előtti egyenlőséget. A magát “márciusi ifjúnak” beállító koravén fasiszta, Orbán Viktor, buszokkal utaztatott Magyarországról is embereket, hogy a hazug beszédeit meghallgassák. Ennél is súlyosabb volt, hogy a lengyelországi elvbarátai jöttek Magyarországra ünnepelni a polgári demokrácia felszámolását és Magyarország diktátorát.

A koronavírus terjedése az egész világon a tömegrendezvények elhalasztását eredményezte. Ennek része, hogy ebben az évben nem tartják meg Budapesten sem a március 15-i megemlékezéseket, aminek egyetlen pozitív hozadéka, hogy nem illiberális fasiszták ünneplik a polgári szabadság, a jogállam és a sajtószabadság forradalmárait, akik mindezeket felszámolták. Külön ajándék, hogy a lengyel nacionalisták, akiknek kormánya ellen éppen olyan 7-es cikkely szerinti eljárás zajlik az Unióban, mint az Orbán-rezsim ellen az 1848-as vívmányok felszámolása miatt, már a rendezvény lemondása előtt bejelentették, hogy a koronavírus miatt nem mennek Budapestre ebben az évben a fasizmust megünnepelni, és Bem apó szellemét megtaposni.

Ennek mindenki csak örülhet, mert a lengyel szélsőségesek megjelenése zavarba ejtette a magyarokat Budapesten, mert vendégeket nem illik kelletlenül fogadni, a lengyel-magyar barátság pedig korábban a pozitív értékek mellett virágzott, ezért kínos a fasiszta Orbán lengyel elvbarátait szeretettel fogadni. Szívesebben látnánk a lengyel demokratákat március 15-én Budapesten a lengyel fasiszták helyett, akik beavatkoztak Magyarország belügyeibe. A magyar nép érdekei ellen való fasiszta rezsimet támogatnak, méghozzá a legnagyszerűbb magyar nemzeti ünnepen, amely magasan fölötte áll a keresztényfasizmus ünneplésévé züllött augusztus 20-i és az 1956-os forradalmat nyilas tartalommal megszégyenítő október 23-i mebemlékezéseknek. 1848 valóban fényes csillag, az emberi jogok, a liberális jogállam, a függetlenség és a szabadság ünnepe. Mindannak az ünnepe, aminek ellentéte Orbán fasiszta diktatúrája.

Ezért fájó, hogy a lengyel szélsőségesek a maguk szégyellnivaló Orbán iránti szimpátiáját éppen ezen a napon nyilvánították ki, immár évek óta tovább rombolva ennek a magyar nemzeti ünnepnek a tartalmát. Ha a lengyel keresztényfasiszták vagy a koronavírus között kellene választani, akkor természetesen a lengyeleket választanánk, mert a koronavírus idős és/vagy beteg emberek életét veszélyezteti, és az élet a legfontosabb, a legdrágább. De sajnos választani nem lehet, a koronavírust túl kell élni, amihez képest sovány vigasz, hogy legalább 1848 szellemiségét nem gyalázzák meg, a hagyományos lengyel-magyar barátsággal együtt...

MEGISMÉTLI A NÉMET HIBÁT A GAZDASÁGI BEVÁNDORLÓKKAL KÖZÉP-EURÓPA

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2020.03.09.


Az Európai Unióban a bevándorlásellenes blokkot hazánk és Lengyelország vezeti, ám arra nyugaton is felfigyeltek, hogy ennek ellenére az utóbbi néhány évben – a munkaerőhiány miatt – mindkét ország megnyitotta kapuit a vendégmunkások előtt.

Különösen látványos ez a folyamat Lengyelország esetében, az ország ugyanis több vendégmunkást fogadott 2018-ban, mint bármely másik uniós tagállam, és az Economist elemzése szerint valószínűleg tavaly is ez volt a helyzet. 2014 óta közel kétmillió ukrán ment a nyugati szomszédba dolgozni, de az utóbbi három évben 36 ezer nepáli, 20 ezer indiai és 18 ezer bangladesi is elhelyezkedett Lengyelországban. Ez óriási fordulat ahhoz képest, hogy a 38 milliós országban 2011-ben mindössze 100 ezer külföldi élt.

Az ezzel kapcsolatos felvetéseket a lengyel kormány – akárcsak a magyar – azzal szokta elhárítani, hogy ezek az emberek nem maradnak az országban, így nem változtatják meg az etnikai és kulturális arculatát. A brit hetilap szerint azonban ezzel csak megismétlik azt az önáltatást, amely Nyugat-Németországra volt jellemző az 1950-es és 70-es évek között. Ott végül is a szociáldemokrata kancellár, Willy Brandt azzal utasította el a távozni nem akarók kitoloncolását, hogy az felelőtlen, embertelen és gazdaságilag káros lenne. De még innen is hosszú út vezetett annak felismeréséig, hogy akkor viszont foglalkozni kellene az integrációjukkal, különben elkerülhetetlen a senki által nem kívánt párhuzamos társadalmak kialakulása...

"MENNEM KELLETT, HOGY ENNI TUDJAK ADNI A GYEREKEIMNEK"

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.03.09.


Aki arra készül, hogy nekivágjon, mert jobb életre vágyik, tegye – szól mai szerzőnk, Hajni tanácsa, aki tudja, hogy miről beszél, hiszen nem a legideálisabb körülmények között vágott a határátkelésbe. De volt egy ötéves terve a németországi életre és ez nem csak teljesült, de szerintem túl is szárnyalta.

„Sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e a történetemet, mert annyi az irigy, rosszat akaró ember a világban, hogy vannak félelmeim.

De mégis rászántam magam, mert a másik oldal sokkal többet nyom a latba nálam. Az, hogy azoknak az embereknek, akik épp azon tépődnek, menjenek, vagy maradjanak-e, talán épp úgy ad majd a leírtak olvasása erőt, ahogy annak idején nekem a Határátkelő egyik posztja.

Kezdeti nehézségek

Igen. Én is vívódtam már jó pár hónapja 2013-ban, hogy induljak, vagy maradjak. Aztán olvastam egy cikket egy tőlem nem messze lakó hölgytől, aki leírta feketén-fehéren a vele történteket.

Így utólag azt mondom, hogy ez adta az utolsó lökést, hogy nekiinduljak és az általa leírtak alapján csakis német céggel kötött szerződéssel munkát vállalni Németországba.

Az elején semmi más nem vezérelt, mind az, hogy a családomnak, a gyerekeimnek megélhetést biztosítsak. Igen, nem jobb megélhetést, hanem megélhetést...

RUDOLF PÉTER: ÉN EGY OLYAN „MORÁLIS“ SZÍNHÁZBAN HISZEK, AHOL A SZÍNÉSZEK ALÁZATTAL, DE NEM MEGALÁZVA DOLGOZHATNAK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.03.09.


A Vígben kezdtem. Ha módomban áll, ide térek vissza – írja pályázatában a színész, rendező, aki polgári népszínházban gondolkodik.

Nyilvános Rudolf Péter igazgatói posztjára benyújtott pályázatának rövidített változata. A Vígszínház – Egy polgári népszínház című pályázatot a színház.online tette közzé a színész-rendező kérésére. Rudolf mellett a színház jelenlegi igazgatója, Eszenyi Enikő és Csányi János rendező is beadta a pályázatát.

Rudolf a pályázatban azt írja, a Vígszínházat egy polgári múltú népszínháznak látja, ő maga is népszínházi alkatú polgár ember. „Hiszek abban, hogy önmagában nem minősít egy műfaj. Ha többrétegű az előadás, széles nézői 'merítéssel' tud működni. Ki-ki meglelheti benne a maga örömét. Ezt tekintem népszínházi működésnek. Egy operettet is létre lehet hozni úgy, hogy közben fontos dolgokról beszélünk, és nem csupán andalítunk. Egy bohóctréfában is lehet az élet nagy kérdéseiről beszélni” – írja.

A pályázatban Rudolf hosszan ír arról is, hogy a színház „jelen idejű és közösségi élményt teremt”...

ÁLLAMI TÁMOGATÁS, DE PIACI ALAPÚ LAKHATÁS? - FENNTARTÁSOKKAL, DE A TÖBBSÉG BÍZIK A BÉRLAKÁSPROGRAMBAN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.03.09.


...A közvetítők körében népszerű Kalmár Kantin facebook oldal bejegyzéseit elnézve elég megosztó ez a témakör, vannak, akik jó kezdeményezésnek tartják, de bizonyos feltételek mellett

- "Én jó ötletnek gondolom, szükség van az új lakásokra, hogy frissüljön az állomány, de nem mindenki tudja megvásárolni, ezért a bérlés jó megoldás lehet, nem szociális alapon!!! Magyarországon magas a magántulajdon aránya, úgyhogy bőven elférnek. Sok országban jól működnek ezek a megoldások, onnan kéne ötletet meríteni."

- "Szerintem itthon nagyon nagy a birtoklási vágy, jóval nagyobb, mint nyugaton vagy USA-ban - itt szüksége van az embereknek saját ingatlanra, nem tudnak leélni egy életet albérletben, ahogy az amcsik gond nélkül megteszik. Tehát jó lenne egy bérlakásprogram szabályozott keretek között (ki lenne a szabályozó közeg?) és így szerintem a mi piacunkat, a mi munkánkat nem különösebben befolyásolná."

- "Lehet hogy túl kéne lépni a "Minden Józsinak magántulajdont!" szemléleten. Nem minden Józsi alkalmas, hogy magántulajdonú ingatlana legyen, sokkal jobb elviselhető árú bérleményben lakni, mintsem generációkra eladósodni, egy életet a túlvállalt hitelek törlesztésével tölteni. Természetesen ha a bérlakásprogram az "ócsai lakópark" -hoz hasonlóan valósul meg, jobb ha bele se kezdenek, mert sokba kerül majd nekünk!"

- "A bérlakás nálunk jelenleg bizonytalanságban tartja a bérlőket. Ezért csak az bérel, aki nagyon ráfanyalodik. Több esetem, volt, amikor egy kukk nélkül, eladták a lakást a bérlők feje fölül. Bérlakásrendszer csak akkor fog működni, ha a bérlő biztos lehet abban, hogy ha szeretné, évtizedekig is benne lakhat, a bérleti díjat pedig csak bizonyos százalékban emelik évente. Akár be is válhat. A bérlakások üzemeltetése pedig akkor egy igencsak kapós ágazat lesz...Vissza a házmesterhez?"

NYUGDÍJRA GYŰJT? NE LEGYEN BALEK! - KIGYŰJTÖTTÜK, HOL MEKKORA KÖLTSÉGET KELL KITERMELNI A BEFEKTETÉSNEK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.09.


Már összehasonlíthatók az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei. Bárki megnézheti, hány százaléknál kell többet hozniuk a befektetéseknek ahhoz, hogy hasznot ne csak a pénzügyi intézmény tehessen zsebre. Kigyűjtöttük a szélsőségeket


Összesen 47 intézmény 116 terméke után tájékozódhatnak a nyugdíjra takarékoskodók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján. Az alkalmazásban – az előzetes ígéretnek megfelelően – már összehasonlíthatók az élet- és nyugdíjbiztosítási TKM-ek. Most már csak arra lenne szükség, hogy az érintettek valóban tájékozódjanak. Az adatok szerint ugyanis ez saját jól felfogott érdeke lehet mindenkinek. Arról nem beszélve, hogy ha senki nem választaná, akkor előbb-utóbb eltűnhetnének a piacról a pofátlan ajánlatok.

Az Azénpénzem.hu összesítése szerint a nyugdíjpénztári költségek átlaga 10 évre 1,47 százalék, míg 20 évre ugyanez már mindössze 0,84 százalékra rúg. A nyugdíjbiztosítások esetében azonban (mindenütt a drágább felső értékeket figyelembe véve) az átlag 10 évre 4,23 százalék. Ez még a 20 éves időtávban is csak 3,32 százalékra megy le...

ÖMLIK AZ IGAZSÁG MEGÁLLÍTHATATLANUL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2020.03.06.


Leveleket szerzett meg a Politico a magyar közmédiában működő cen­zúráról – adta hírül a 444.hu. Két pontatlanság van ebben a mondat­ban, mindkettő épp a lényeget takarja el. A helyzet ugyanis az, hogy

1. Magyarországon nincs közmédia;

2. Magyarországon cenzúra sincs.

Ami az első pontot illeti, a közmédiának, számos egyéb sajátos­sága mellett, volna két abszolút elengedhetetlen jellemzője, úgymint (1) „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, felelős hírszolgálta­tás és tájékoztatás”; továbbá (2) „függetlenség az államtól, de a gaz­dasági szférától is, ezzel egy időben pedig a belső autonómia biztosítá­sa a műsorkészítők számára, amely az intézményen belüli független­ség garanciája”. Föntieket dr. Koltay András A közszolgálati média fo­galma című munkájából idézem, a szerző a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, a Nem­zeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, akitől termé­szetesen mindenfajta balliberális téveszme idegen. Vagyis ha ő a fenti két sajátosságot a közmédia elengedhetetlen specifikumának, mond­hatni, sine qua nonjának tekinti, akkor közmédia nálunk legalább tíz éve nincs, de valójában soha nem is létezett.

Más kérdés, hogy Hunniában a „közmédia” szó az állampárt agit­prop osztályának hablatyoló brigádjait jelöli, ahogy ez a következő, kis­sé rövidített idézetből is kiderül. Nyájas olvasóm ev­vel a szöveggel már bizonyára találkozott, érdemes azonban újra és újra elolvasni. Némi vígságot lop a mindennapjainkba, orcánkon mosolyt fakaszt...


SÁNDOR PÁL: NEM ÉRDEKEL, HOGY ÍRÁSTUDATLAN KRITIKUSOK MIT FIRKÁLNAK

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.03.08.


Napi vitatémává vált Szabó István új filmje, a Zárójelentés. A történet egy kórházbezárás után nyugdíjazott orvosról, illetve a magyar közéleti viszonyairól szóló dráma, amit az országos bemutató utáni héten húszezren néztek meg. Szabó István, Oscar-díjas rendező munkáját néhol még vastaps is fogadta, viszont a hazai kritikát alaposan megosztotta. Az elismerő szavak mellett, komoly bírálatot is kapott a film, nem utolsó sorban az Élet és Irodalom című hetilaptól. A Zárójelentés producere, Sándor Pál Kossuth díjas filmrendezőt kérdeztük a film fogadtatásáról.

Alaposan megosztja a kritikát a Zárójelentés, de nem a kormány és ellenzéki lapok között meglévő szakadék a választóvonal. Jót tesz ez a film nézettségének?

Nézd, a bemutató utáni első héten húszezren nézték meg a filmet, mert érdekeli az embereket. Filmkritikát meg szerintem normális ember nem olvas. Ezeknek az írásoknak minimális befolyásuk sincs, akkor meg minek venném a kezembe?
...

HAJNAL GABRIELLA: A LEGFONTOSABB, HOGY A GYEREK SZERESSE AZ ISKOLÁT

MAGYAR NEMZET
Szerző: CSÓKÁS ADRIENN
2020.03.09.


Meg fogjuk teremteni a feltételeit annak, hogy ha csak két-három tanuló szeretne fizika- vagy kémiafakultációt egy iskolában, akkor ennek a néhány gyereknek is megtartsák a felkészítőt – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Hajnal Gabriella. A Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke kiemelte: a kerettantervekben elképzelhető még módosítás, de nem a mostani vélemények, hanem csakis a bevezetést követő tapasztalatok alapján. Beszélt a tantervek elleni tiltakozásokról is, például arról, hogy egyes iskolák már a szülői közösségeket, sőt a szülők egymást is levelekkel bombázzák, hergelik. Sokszor anélkül, hogy egyáltalán olvasták volna a Nemzeti alaptantervet...

ITT OLVASHATÓ

MÉRGEZŐ LÉGKÖR A VÍGSZÍNHÁZBAN – EGYKORI KOLLÉGÁK ESZENYI ENIKŐ VEZETŐI STÍLUSÁRÓL

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2020.03.09.


A Vígszínházat 2009 óta vezető Eszenyi Enikő ismét pályázik az igazgatói pozícióra, ezért készítettünk vele február végén interjút. Ennek a beszélgetésnek a megjelenése után kereste meg lapunkat a Víg egyik volt rendezőasszisztense, hogy beszámoljon a színházban uralkodó légkörről és ott szerzett tapasztalatairól. Ezt követően több egykori alkalmazottal beszéltünk, akik névvel vagy név nélkül megerősítették, hogy a verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi. Eszenyi Enikő szerint ő sosem éli meg hatalmi helyzetként az igazgatói szerepet, és nem sérti meg senki emberi méltóságát, csak igaztalan támadások érik az igazgatói pályázat miatt...


HÁTRADŐLVE RÖHÖGNEK TÍZ ÉVE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.03.09.


Jó reggelt kívánok a hét legutálatosabb napján! Már megint hétfő. Keresgéltem, hátha találok valami igazán ütős Coelho-bölcsességet, amivel megtolhatom ezt a sokkoló, mindighétfő tényállást, de nincs az a Coelho-okosság, ami brutálisabb lenne egy közönséges hétfő reggelnél, ezért nem is erőltetem. Pedig. Coelho is mondott örökérvényű evidenciákat – hogy az Edgar kolléga által tegnap este itthagyott fonalat felvegyem, pláne hogy rálicitáljak – például a megrögzött hazudozókról. Akik jellemzően olyan emberek, akik népszerűségre és elismerésre vágynak. Aztán amikor szembesítik őket az el nem hajlított valósággal, mindig megtalálják a módját, hogy kitérjenek előle, és rákenjék másokra az általuk főállásban hangoztatott/elkövetett disznóságokat.

Meg kell hagyni, nem tolta túl a nőnapot Viktor Orbán Viktor doktorúr azzal az asztalra lecsapott vázányi tulipánnal, a már megint valaki mástól kölcsönzött, de legalább rosszul is idézett bölcsességgel. Az is igaz – ne legyek álszent, mert nem áll jól -, hogy felőlem bármit csinálhatna, képtelen lennék leborulni nagysága előtt. Egyszerűen azért, mert már annyiszor átvert, becsapott, hazudott, hogy nem megy.

Szóval tényleg nem bonyolította túl a nőnapi propagandát, gondolta, ez is jó lesz ide, falura, ahol ki emlékszik már, hogy ő nőügyekkel nem foglalkozik. A rajongói könnyes szemmel köszönik, hogy gondolt rájuk, nekik tökéletesen megteszi jogok helyett a virág, hiszen nem az ő különböző testrészeiket zúzza szilánkosra életvitelszerűen életük párja. És ha igen, akkor is fontosabb, hogy ide erőszakoló migráns be nem teheti a lábát. Úgyhogy két koronavírsusos pánikroham között a lényeg elsikkad. Azért hátha nem. Hogy tudniillik ugyanitt, falun egyetlen év alatt 2019-ben 58 nőt öltek meg, 1464-et bántalmaztak, több mint 200 lányt megerőszakoltak, további több tucat áldozatot szexuálisan kényszerítettek, és legalább 35 lányt „eladtak”...

SZERETETTELJES ISKOLAI ELKÜLÖNÍTÉS?

KLUBRÁDIÓ / BONYOLULT DOLGOK
Szerzők  BÁLINT JUDIT, KORPÁS KRISZTA
2020.03.09.  


Lesz-e valaha igazságos oktatási rendszer Magyarországon? Nagyjából ezt a kérdést járta körül a Bonyolult dolgokban Kende Ágnes szociológus, a CEU kutatója és a két műsorvezető, Bálint Judit, valamint Korpás Krisztina. Az ami most történik, vagyis a legrosszabb társadalmi helyzetű diákok direkt vagy spontán elkülönítése a többiektől, nem fogja megoldani az iskolai problémákat. Integráció kellene, de az meg csak akkor megvalósítható, ha létezik országosan jól működő iskolarendszer.

Magyarországon az oktatási rendszer nagyon erősen differenciál és igazságtalan. Lényegében erre jutott az ETHOS H2020-as európai kutatási projekt, ami megpróbálja definiálni, mit is jelent a társadalmi igazságosság Európában a 2010-es évek végén. A műsor vendége Kende Ágnes szociológus, a CEU kutatója, az ETHOS projekt résztvevője volt.

A kutatási projektben több szempontot többféle szakemberi gárda is vizsgált, közgazdászok, jogászok, filozófusok, szociológusok is részt vettek az elemzésekben. A fő vizsgálati téma a társadalomban lévő igazságtalanságokat igyekezett bemutatni, többek között a munkaerőpiacon, vagy sérülékeny csoportok helyzetének vizsgálatával, mint a romák, nők, vagy a fogyatékkal élők. A műsorban a sorozat utolsó részével foglalkoztunk, amiben az oktatási igazságtalanságok volt a téma, és hogy ez hogyan jelenik meg az adott ország médiájában.

Elkülönítés, helyi igények szerint


2010 óta látszik a tendencia, hogy a középosztály kimenekíti a gyerekeit az oktatásból: egyre többen egyházi vagy magániskolákba íratják a fiatalokat. Az alacsony státuszú gyerekeknek ez azért nem jó, mert eltűnnek azok a társaik az osztályokból, akik felfele húznák őket.

Kutatások igazolják, hogy az integrált iskolák nem ártanak a jó képességű gyerekeknek, a kevésbé jól teljesítőket viszont felhúzzák. Ehhez azonban országosan jól működő iskolarendszert feltételezünk, ami ma nem adott. Vidéken is tendencia lett, hogy ahol csak egy állami iskola volt, megjelent az egyház és nyitott egyházi iskolát is, ahová az „elit” átvihette a gyerekeit.

A hivatalos magyarázat az volt, hogy az elkülönítés a helyi igényeket elégíti ki, és szeretetteljes szegregációra van igény – mondta akkor Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter...

BÖFISZAGÚ NŐNAP

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.09.


Novák államtitkár azzal hencegett tegnap, hogy nőnapkor ő nem kap semmit. Se virágot, se seggrepacsit, mert az, hogy nő, az mellékes, bezzeg viszont anyák napján kinyalja a família az ő becses valagát. Sikerült hát a nőiséget elválasztani az anyaságtól, ami így első ránézésre filozófiai, teológiai, kibernetikai és gépészeti dilemmákat vet fel, vagy evolúciós kérdéseket. Mert épp ezzel párhuzamosan lehetett olvasni, hogy egy komodói varánuszlánynak sikerült fiú nélkül is teherebe esnie, pedig nem is ács volt a férje.

Tehát ugyan nem mondta ki az államtitkár, de azt sugallta a bávatag szavazópolgárok számára, hogy egy nő szart sem ér, ha nem anya. Ez a világnézet egybeesik fideszes férfitársai tajparaszt felfogásával, miszerint, ha a nő azt akarja, hogy az ura ne ruházza meg, akkor szüljön, és szép lesz a világ. Ha meg az lett volna a mondandó lényege, hogy a nőiség nem feltétlenül szükséges az anyasághoz, akkor a szeplőtelen fogantatás, vagy a klónozás birodalmába tévedünk, de erről inkább Erdő Péterrel kellene diskurálnia.

Mert netán eretnek tanok születnek így, és, ha sokat ugrál az államtitkár, a keresztényüldözési hivatal veszi őt kezelésbe, hogy megvédje tőle a szenvedő hazát. Novák családügyes tehát keresztbe leszarja, hogy ő nő, innentől fogva nem lennénk a férje, de mindenkinek megvan a maga keresztje. Látszik, hogy az ő urának is, aki – még az is lehet – egy robotot vett nőül, akit Orbán Viktor fabrikált a felcsúti budija melletti sufniban, mert rájött a szingularitás titkára. (Ugyan már)...