2016. szeptember 3., szombat

AZ ELSŐ FECSKE

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.09.03.


Dr. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke aláírta Kossuth téri sátrunkban Korrupcióirtó Népszavazásunk gyűjtőíveit.

Ennyi a lényeg. Írtam tegnapelőtt egy nyílt levelet az ellenzéki parlamenti képviselőknek, felhívva figyelmüket, hogy épp ott vagyunk pár napig a Parlament előtt, és gyűjtjük az aláírásokat kecskeméti és szegedi állomásunk között országos aláírásgyűjtésünk közben. És lőn. Az LMP társelnöke önmaga nem parlamenti képviselő, ám egy olyan párt vezetője, amelyik frakcióval rendelkezik odabenn, így szignójának különösen nagy értéke van. Előzetes várakozásainkban Hadházy benne volt, jóideje hozza egymás után nyilvánosságra a Fidesz ocsmány korrupciós ügyeit. És meg is tette, ami magát komolyan vevő, szavait tettekkel is alátámasztó politikustól elvárható: aláírt. Van még olyan parlamenti képviselő, aki jelezte: csatlakozik, mihelyt technikailag lehetséges lesz, megvárjuk, komoly ember, akire érdemes várni. Személye addig titok, aztán majd nem lesz az.

Aztán innentől lehet ekézni bárkinek bárkit, a TÉNY meg annyi: az LMP társelnöke bevállalja, hogy a korrupciós bűncselekmények ne évüljenek el, és azt is, hogy minden közpénz nyilvánosan legyen elköltve. Aki ezt megteszi, az nyilvánvalóan nem korrupt, aki meg nem teszi, az meg valszeg az. Más okot ugyanis nehéz elképzelni, amiért valaki szeretné titokban tartani mindannyiunk közjavainak felhasználási módját, vagy szeretne büntetlenséget korrupciós ügyekben. Májusig tartó, 90 városra kiterjedő országos aláírásgyűjtésünk végére elválik a szar a májtól. Aki a politikusok közül aláír, és támogatja a Korrupcióirtó Népszavazást, az nagy valószínűséggel tiszta ember, aki meg nem, az épp ellenkezőleg. Támogatta már eddig is pár nagyágyú az Ügyet: Bokros Lajos, Geszti Péter, Galkó Balázs, Mendrey László, Iványi Gábor, de Hadházy aláírása után immár a parlamenti szint is megjelent a folyamatban...

ITT OLVASHATÓ

EZ A LEVEZETÉS IGAZODÁSI PONT LESZ A HÉTKÖZNAPI FASIZMUS JÖVŐJE SZEMPONTJÁBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: VENDÉG
2016.9.03.


Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője, az ATV tulajdonosa a Fidesz-közeli és a szélsőjobboldal kommentelőit vonzó Mandinernek adott interjút „Az iszlám és a balliberális oldal szövetsége fenyegetés” címmel.

Ha valaki eddig nem tudta volna, Németh, biza, jobboldali, és még csak nem is mérsékelt. A mókás ebben az egészben az, ahogy Németh levezeti sajátos világnézetét, miszerint  hogyan lesz üldözendő terrorista, aki liberális. Kétségtelen, ez a levezetés igazodási pont lesz a magyar hétköznapi fasizmus jövője szempontjából. Ennek lényege, hogy a muszlimokat a terrorizmussal azonosítja, a liberális demokraták menekültekkel szembeni magatartását a muszlimok és a liberálisok összefonódásaként értelmezi. Ebből az következik, hogy az emberi jogokat, a vallásszabadságot tiszteletben tartó liberalizmust a terrorizmus támogatásával teszi egyenlővé. Így lesz a terrorizmus támogatója, aki liberális, így lehet majd a liberális demokrácia híveit a terrorizmus elleni harc részeként üldözni. Logikus, nem? Ráadásul Orbán megint tisztán kerül ki a sárdobálásból, ártatlan képpel mutogathat Némethre: hát, ha már egy egyház (?) vezetője ezt mondja…

Németh az ATV-vel kapcsolatban azt állítja, hogy nem tudja, a stáb mekkora része kötődik a gyülekezethez. Hát persze, honnan a francból is tudná? Igaz, merő véletlenségből minden fontos pozíciót hitesek töltenek be. Aki nem hites, amellett ott egy hites komisszár, aki felügyeli. Azt a látszatot próbálja kelteni Németh, mintha semmi köze nem lenne neki ahhoz, ami az ATV-ben történik. Szerinte a hitesek csak „műszaki területen” dolgoznak. Egy érdekes cikk még 2014-ből ITT olvasható.

Ehhez képest saját fia a hírigazgató. A lánya a tulajdonos cég ügyvezetője, másik lányával együtt riporter. A személyi titkára a külpolitikai rovat vezetője, az atv.hu vezetője és legtöbb munkatársa (ha nem mind) hites. Ezek nemcsak mind hitesek, hanem a Németh család tagjai, bizalmasai. Rózsa István talán a vízvezeték szerelő? Rónai Egon a hites felesége révén – mondjuk úgy – nem teljesen kontroll nélküli. Nos, ennyi halmozott hazugság azért még egy szektavezetőtől is sok...

ITT OLVASHATÓ

CSÓKOLOM, PUSZIKA, ITT VANNAK A TERRORISTA NYILASOK

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2016.09.03.


„Csóóóókolom, puszika, itt vannak a terrorista nyilasok” - köszöntötte a hölgyeket viccelődve egy idős úr, de senki nem nevetett a poénján.

Miközben a magyar jogtörténetben példátlan módon 2016. augusztus 30-án a Fővárosi Törvényszék terrorizmus vádjával első fokon
összesen 127 év fegyházra ítélete a szélsőjobb szimbolikus figuráját, Budaházy Györgyöt és társait, addig a szombat délelőtti tiltakozó gyűlésre alig 150-200 radikális jött el.

Szénsavmentes radikalizmus

De nem is a Markó utcába kiballagott tüntetők alacsony létszám volt a legmeglepőbb, hanem, hogy mennyire zavartan, erőtlenül és csendesen zajlott le a demonstráció. Nem hogy atrocitás nem történt, de egy erősebb skandálás, egy sípszó, egy kereplés, egy „fegyverbe” kiáltás, egy „Gyurcsány, te szemét” sem hangzott el a több, mint kétórás tüntetésen. Nem hogy az erőszakos tiltakozás, de még a polgári engedetlenség sem jött szóba az egész eseményen. 

A szélsőjobboldali tábor fontos szereplői feltűnően hiányoztak. A Jobbik parlamenti képviselői közül egyedül Hegedűs Lórántnét láttuk, aki a felszólaló férjét kísérte el, de ők is nagyon hamar, 15 perc után sietve távoztak a helyszínről. A megjelent szervezetek képviselői kis csoportokban, egymástól elkülönülve beszélgettek. Voltak a Lelkiismer 88-tól, a Vértesalja Gyermekei motoros bandától, a HVIM-től, a Betyársereg is képviseltette magát pár fővel. Lengett 3-4 jobbikos zászló, valaki megkopott gárdista-pólóban mászkált, régi Kossuth téri arcok és a Jobbikból mára kiszorult vagy kiszorulóban lévő figurák, mint Lenhardt Balázs, Gaudi-Nagy Tamás, Novák Előd is megjelentek.

De 2006 forrongó hangulata még nyomokban sem köszönt vissza.

Hát nem erre számítottam. És csak a rendezvény legvégén, Toroczkai László főszervező adott némi homályos magyarázatot a mai nap és úgy általában 2016 alacsony hőfokú radikalizmusára...


ITT OLVASHATÓ

NÉPHÜLYÍTÉS HELYETT VILÁGOS VÁLASZOK

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.09.03.


Szigetvári Viktor beszéde az Együtt Országos Politikai Tanácsának 2016. szeptember 3-i ülésén. 
 
...Tisztelt Kollégák!
 
Örülök annak, hogy arról számolhatok be, hogy jó partnerekre találtunk a népszavazási kampányunkhoz. Közel 20 millió forintból közös plakátkampányba kezdtünk a Modern Magyarországért Mozgalommal és a Párbeszéd Magyarországért Párttal. Velük nem mindenben gondolkodunk ugyanúgy, de ugyanazzal a bátorsággal szállunk szembe a Fidesszel, és együttműködve kampányolunk. Ott leszünk az utcákon, tereken az elkövetkező hetekben vidéken és Budapesten.
 
A világban új együttműködések, új törésvonalak, új koalíciók jelennek meg mostanság. Bár továbbra is lehet tudni, hogy ki baloldali, ki liberális, ki centrista, ki konzervatív vagy jobboldali, de nem ezek azok a törésvonalak, amelyek alapvetően meghatározzák az új politikai együttműködéseket.
 
Több dolog köti össze Barack Obamát, Theresa Mayt, Angela Merkelt, Matteo Renzit vagy Justin Trudeaut, mint ami elválasztja őket.
 
Szélsőség helyett középút. Nacionalizmus helyett együttműködés. Bezárkózás helyett nyitottság. Populizmus helyett megoldások. Régi zsákutcák helyett új irányok.
 
Ez kapcsolt össze minket a MOMA-val és a PM-mel, amikor a bojkott mellett kampányolunk közösen, és felhívjuk sokak figyelmét arra, hogy a gyűlöletkeltő és néphülyítő Fidesz csak eltereli a figyelmet.
 
Mert stadionokban nem lehet beteget gyógyítani. A budapesti olimpiától nem lesz jobb a magyar szakképzés. Az alacsony bérek, a munkaerőhiány és a munkanélküliség hármas válságát Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Garancsi István hármasa nem fogja megoldani. Mert a strómanokat azért tartják, hogy lopjanak, nem azért, hogy a köztársaság válságának megoldásán dolgozzanak.
 
A közös kampány mintája annak, hogy az ellenzék képes együttműködni, ha ugyanaz a célunk, és mindegyik résztvevő tiszteli egymást, és senki sem árulja el a másikat vagy a közös célt.
 
Szorosan együttműködni mi, az Együttben csak azokkal tudunk és akarunk, akik győzni akarnak 2018-ban, és nincs semmi csábítás, ami ebben őket eltántoríthatja. Ennek érdekében önálló politikát folytatunk, tanulva az elmúlt évekből. Szövetségre csak azokkal léphetünk, akik értik az új politikai korszellemet. Most is ezt tettük.
 
Mi egy, a józan középúton járó, önálló, kőkemény, cselekvő politikához keresünk szövetségeket. És meg is fogjuk őket találni pártok és civilek körében annak érdekében, hogy új politikával legyen leváltva az Orbán-rezsim, és az utána következő demokratizálás és politikai fordulat valóban megtörténhessen.
 
Ez csak még több változással lehetséges, mert nagyobb szabadság és több szolidaritás csak így lesz Magyarországon. Ez csak demagógiától mentesen lehetséges, hitelesen beszélve, a szakértőkre hallgatva. Ez csak nyugatra fordulva lehetséges, a kelettel legfeljebb csak üzletelve. Ez csak Európában lehetséges, ahol Magyarországnak csak akkor van jövője, ha nem felhergelt indulatokban fuldokolva fogyunk el évtizedről évtizedre, hanem másokat befogadva, önmagunk megosztottságait csillapítva jobb arcunkat mutatjuk a világnak.
 
Változás. Hitelesség. Nyugati fordulat. Európa.
 
A néphülyítő és gyűlöletkeltő népszavazás érvénytelenné tétele ennek az útnak az első lépésre. Nagyon örülök, hogy az Együtt másokkal együttműködve küzd most e célok eléréséért.

ITT OLVASHATÓ

A VILÁGGAZDASÁG ÚJSÁGÍRÓJA A KÜLÜGY VESZTESÉGES CÉGÉRŐL AKART ÍRNI, NEM ENGEDTÉK, MAJD ELKÜLDTÉK A LAPTÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.03.


A Kettős Mércéhez is eljutottak hírek az esetről, de az Átlátszó írta meg ma reggel: a Világgazdaságnál nem hoszabbították meg a HVG, a Hírszerző és az Élet és Irodalom korábbi újságírójának, a Soma-díjas (ez talán a legrangosabb újságírói elismerés Magyarországon) Máriás Leonárd szerződését az egy hónapos próbaidő lejárta után. Már ez is furcsa lenne, az ország egyik legjobb tényfeltáró és gazdasági újságírója esetében, akinek szerződtetéséről külön közleményt adott ki a lapot birtokló Mediaworks. De az Átlátszó cikke és a mi értesülésünk szerint is az elbocsátást az előzte meg, hogy nem engedték Máriásnak, hogy megírja a Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház gigantikus veszteségéről szóló hírt. A tiltást a szerkesztőségi ülésen nem indokolták, majd szintén indoklás nélkül, végül nem kötöttek szerződést Máriásal.

Máriásra nehezen lenne ráhúzható az elfogultság, 2009-ben ő tárta a közönség elé, hogy a Gyurcsány-
kormány 33 vasútvonal bezárása többe került, mint amennyit a kormány spórolhatott ezeken a vonalakon. De úgyanúgy Máriás derítette fel a Nemzeti Dohányboltok nyitása körüli mutyisorozatban az összefüggést az elnyert trafikok tulajdonosai, és a Lázár János jó barátja, az azóta a Magyar Idők tulajdonosává avanzsált Sánta János által irányított Continental zrt. között.

Nem véletlen, hogy a Mediaworks így fogalmazott a
Máriás Leonárdot is leigazolta a Világgazdaság című közleményében az újságíró szerződtetéséről, még 2 hónapja:

“Máriás Leonárd leigazolása illeszkedik a Világgazdaság megújítási programjába, amelynek egyik kulcseleme, hogy a szerkesztőségben kivétel nélkül az elismert, független, hiteles gazdasági újságírás legjobbjai dolgozzanak” – mondta el Mezősi Tamás főszerkesztő.”

Az
Átlátszó szerzője, Rádi Antónia elég pontosan írja le, mi volt a mostani konfliktus Máriás és a lap vezetése között:

“Történt, hogy a múlt hét közepén, több hónapos késés után a külügyminisztérium botránycége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. végre közzé tette 2015-ös éves beszámolóját, amiből kiderült, horribilis, csaknem 6 milliárd forintos veszteséggel gazdálkodott. Máriás erről akart hírt adni, de témaötlete falakba ütközött a múlt csütörtöki témamegbeszélésen. Komolyan vehető szakmai indokolást – miért nem érdekes a cikk – gyakorlatilag nem kapott. Az esetet több neve elhallgatását kérő újságíró is megerősítette most az Átlátszónak.

Nehezen is adható lapszerkesztési szempontból értelmezhető magyarázat a közlés megtagadására. A hír gazdasági jellegű, aktuális, érdekes és fontos, ráadásul a Világgazdaság a közléssel alighanem megelőzte volna a versenytársakat.”...


ITT OLVASHATÓ

TE JÓ ÉG, HOL ÉLÜNK? - PÉNZDÍJAS VERSENYT ÍRT KI A FELJELENTŐKNEK SZENTESEN AZ ÖNKORMÁNYZAT CÉGE

MAGYANARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.09.03.


Még mondja azt valaki, hogy ez nem a feljelentők országa.

Félreértés ne essék, közterületen szemetelni ronda dolog, büdös bunkók csinálják: eldobják a trutyis papírzsebkendőt, ott hagyják Morzsi után a kutyaszart, röpül a ropis zacsesz, satöbbi. Azt is készségesen elhisszük, hogy Szentes – egyébként emlékezetesen szép – városa fuldoklik a szeméttől.
 
De most mintha kicsit túltolták volna a szemétharcot. S hát a nagy ötlet hatékonysága felől sem vagyunk száz százalékig meggyőződve.
 
Havonta egy-egy 10 ezer forintos vásárlási utalványt ad a szentesi városellátó azoknak, akik fotóval buktatnak le illegális szemetelőket – írja a delmagyar.hu.
 
Az ügymenetet pedig úgy tessék elképzelni, hogy „a beküldött képeket a cég munkatársai értékelik, havonta a legjobbat jutalmazzák”.
 
Komoly zsűrimunka után.
 
A vadászat elsősorban a szelektív hulladékgyűjtő helyek környékén folyik majd, mert oda hordanak a népek mindenféle egyéb természetű, tehát oda nem illő vackot. „A cég évek óta sokféle módszerrel, például kamera kihelyezésével próbálta már elejét venni annak, hogy a szelektív gyűjtők körül káosz alakuljon ki. A gondot eddig nem sikerült orvosolni. Most a lakosokat kérik arra:
fotózzák le azokat, akik lomot, háztartási hulladékot helyeznek ki.”...
 

CHARLIE HEBDO: BETON-LAZAGNE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.09.03.


...a Charlie Hebdo szerkesztősége láthatóan továbbra is abból kíván hasznot húzni, hogy átlépi azt a határt, ahol a humor már nem humor. A BBC számolt be arról, hogy legutóbb az olasz földrengések áldoztainak a sírján sikerült pikniket ülni. Laza egyszerűséggel egyfajta beton-ember lazagne gyanánt ábrázolva az egészet. Ami biztos roppant vicces. Párizsból nézve. Úgy, hogy egyik rajzolónak sem kell odamennie, hogy tíz körömmel kaparja ki a gyermekét, vagy legalább a holttestét a romok közül. Vagy akár szőrös gyereket. Bár, szerintem, Párizsból nézve sem túl vicces. Inkább bunkó. Még akkor is, ha ezért nem fognak lőni.

De biztos van egy réteg, a suttyóké, akik majd pénzzel honorálják az előadást. A Charlie Hebdo kiadója meg láthatóan az maradt, ami volt. A mások hitén, problémáján, kárán, halálán élcelődő kufárok klubja.ITT OLVASHATÓ

AKI SZERINT BUDAHÁZY ISTVÁN A NÉP ÉRDEKÉT KÉPVISELI, ANNAK ELMENT AZ ESZE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.03.


Budaházy György és társainak első fokon való elítélése után kilőtt a magyar értelmiségi közbeszéd. Skrabski Fruzsina szerint “nincs jogállam, ha Budaházyt 13 évre ítélik, miközben Gergényi és Gyurcsány itt sétál közöttünk”. És látszólag ezt az álláspontot vette fel Schiffer András is, amikor ezt írta facebookján: “Budaházy tizenhárom év. Mennyi jár a szemkilövetésekért?” Miközben a szélsőjobboldal népi hősnek és áldozatnak állítja be Budaházyt, a szimpla jobboldalon is vannak hangok, akik a nép koncepciós perben elítélt gyermekét akarják láttatni a terroristában.

Schiffer András utólag persze árnyalta szavait, és azt mondta, nem az ítéletet minősítette posztjában, hanem a nem meghozott ítéleteket, csak sajnos a párhuzamot így is meghúzta.

Nincs párhuzam Budaházy és a "szemkilövetők" között

Mert egyszerűen nem érdemes, sőt káros párhuzamot húzni Budaházy és azok tettei közt, akikre Schiffer csak “szemkilövetőkként” hivatkozik, szembeállítani az elmaradt 2006-os ítéleteket Budaházy elítélésével. Nem lehet, mert Budaházyt legfőképp nem a 2006-os tevékenysége miatt ítélték el, hanem az utána következők miatt, és nem érdemes, mert ez a párhuzam és szembeállítás relativizál, és azt üzeni, hogy a két ügyet egymáshoz lehet mérni. Pedig a két ügyet a maga igazságához kell mérni, külön-külön.

Én nem ismerem a per pontos iratait, a bírósági bizonyítást, nem is akarom ezeket az ítéleteket minősíteni se pro, se kontra. De ha jól értem, bebizonyosodott, legalább az, hogy Budaházy politikai okokból erőszakos cselekedeteket hajtott végre, hogy ezzel félelmlítse meg a másként gondolkodókat, hogy része volt Csintalan Sándor megverésében és más erőszakos ügyekben, például a Hollán Ernő utcai jegyiroda megtámadásában. Amennyiben ez igaz, lehet azon vitatkozni, hogy a 13 év sok vagy kevés, de az biztos, ilyen cselekedetekért el kell ítélni az embereket. Sőt, még akik egyet is értenek Budaházy cselekedeteivel, azoknak is ki kell mondani, ilyen erőszakos cselekedetekért büntetés jár. Budaházyék is tudták hogy ezeket a cselekedeteket bünteti a törvény.

És igen, végtelenül feháborító, hogy senki se lett elítélve 2006 kapcsán, nem lett jogi felelőssége azoknak a politikai és rendőrszakmai döntéseknek, amelyek a rendőri túlkapásokhoz vezettek a TV-székház utáni hetekben és október 23-án. A joggal való visszaélést, vagy a törvény megszegését mindkét esetben büntetni kéne. Nem ment fel egyik eset a másik alól, és nem teszi jogossá egyik eset a másikat.
De probléma a párhuzamba állítás azért is, mert ugyan Budaházy szerepet játszott 2006 forró őszén, de nem azt a szerepet, amelyet később is vitt. És azt a szerepet, mely az erőszakos, félelemkeltő politikai akciók kivitelezésében valósult meg, egyszerűen nem szabad összemosni a nép jogos felháborodásával...


ITT OLVASHATÓ

AKI LEJÁRATJA PUKLI ISTVÁNT

HUPPA BLOG
Szerző: Simay E.I.
2016.09.03.


Reggel a Klubrádióban hallottam futólag, hogy Pukli István nyilatkozott a kormány eszmeiségétől aligha távol álló Magyar Időknek. Arról, hogy nem akarja eltakarítani az Orbán-kormányt. Aztán estére kiderült, hogy az azért lehet a mozgalmárok mellékterméke. Mármint az eltakarítás. Az is kiderült, hogy elég szépen pörögtek a témán a médiában. Volt is miért olvasni nem egy értekezést és hozzászólást.

Nem is elsősorban azokért a magvas mondatokért, amit a Tanítanék mozgalom arca hintett el. Bár az sem semmi. Azonban érdemes volt elolvasni azt, amint szellemi és ideológiai dupla luccokat, és tripla szaltókat ugranak azok, akik eddig is az ügyeletes Messiást látták Pukli Istvánban. A sérthetetlen szentet, akit nem szabad bántani. Mely bántás nem egy esetben megvalósult a szent követői szemében pusztán azzal is, ha Puklitól idéztek. Mert azt már februárban elárulta ez a jótéten önfelkent igazgató, hogy alapvetően az illiberális, de addig is, míg jobb nem lesz, a rendpárti és autoriter vezetési módszertan híve. Saját szájával üzente, és még csak nem is igazán a sorok között, az Abcúgnak adott interjúban. S már akkor érdekes volt olvasni azokat a kommenteket, hogy ezt nem is úgy kell érteni, meg mindenki szembe jön a pályán, és különben is Puklit akarja lejáratni. Ja, hogy tőle idéznek? Akkor is. Hogy az ősdemokrata sosem határolódott el a hazai rendpártiságot zászlóra tűző szélsőségesektől? Na és? Nem igaz? Ő egy ősdemokrata és kész? Hogy miért? Mert ő egy ősdemokrata! Mit lehet ezen nem érteni? Holott a jelek szerint inkább arról lehetett szó, hogy az Orbáni kolomp helyett valami más kolomprázót akartak benne sokan látni.

Ezt különben az is mutatja, hogy a Puklival fémjelzett mozgalom a mai napig adós maradt egy szakmailag valóban ütős, de a társadalom széles rétegei felé kommunikálhat oktatáspolitikai alternatívával. Tanítanéktól CKP-ig. Puklin és Pilzen keresztül. Mely utóbbi úriember különben szintén nem kívánt eleddig sem kormányt váltani. Holott a legújabb törikönyves példa alapján újabb magasságokba kanyarodott a személyi kultusz eddig is statisztákkal megtapsoltatott rendszere. Márpedig a személyi kultuszokat általában a kultusz tárgyának félreállításával lehet legbiztosabban megreformálni. Elég a történelem számos példáján végigtekinteni ezügyben. Az aranyborjútól napjainkig. Snitt! Mert különben nem csak azzal a bizonyos, széles körben kommunikált alternatívával adós a pedagógusok jogos elégedetlenségét maga alá csatornázó vezető erő, hanem sok szempontból magával a kommunikációval, a társadalom megszólításával is. Talán nem teljesen véletlen, hogy nem százezres tanártüntetésekről, és milliónyi szolidáris felvonulóról hallottunk a hírekben. A vezérelvű, de alapvetően nagyon kevés pozitív üzenettel síkra szálló mozgalmárok a tanárok igen jelentős részét sem voltak képesek megszólítani. Kifárasztva, elaprózva magát a mozgalmat, a talán többre hivatott civil kezdeményezést is. Annyira, hogy Fidesz székházából sem irányíthatták volna jobban...

ITT OLVASHATÓ

A TÖRTÉNELMET A GYŐZTESEK ÍRJÁK, A TÖRTÉNELEMKÖNYVEKET MEG A FIDESZESEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.09.03.


Ez van: történelmi tananyag lett az elcseszett rendszerváltóból. Az állami tankönyvgyártó üzem egyik verhetetlen párosa (a nevüket most nincs kedvem ideírni) felsőbb utasításra, avagy saját kútfőből eljárva történelmi dimenzióba helyezte a fővezért: nem halt meg, de már megdicsőült. A nyolcadikosok számára készült történelemkönyvben háromszor szerepel Orbán Viktor.

A Kiskunhír írta meg és szemléltette fotókkal is, hogy a mérföldkőnek számító műben egy-egy pillanatkép erejéig Horn Gyula, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is helyet kapott, ez utóbbit eléggé nyilvánvaló szándékoktól vezérelve a privatizáció nagy nyerteseként említik. Ezzel szemben az egyélőisten egy 2001-es fotón jelenik meg, az Esztergom és Párkány (Szlovákia) közötti híd ünnepélyes felavatásán, illetve II. János Pál pápa oldalán is feltűnik. A legmellbevágóbb mégis az, hogy multikulturalizmusól szóló alfejezetben széljegyzetként olvasható 2015-ös strasbourgi beszéde a bevándorlásról, amelyben gyarmattartó és nem gyarmattartó országokról, illetve a homogén Magyarországról nyomja a rizsát...

ITT OLVASHATÓ

A NER KONSZOLIDÁLÁSA: AZ ELIT GONDOLKODÁSA ÉS A PÉNZ HATALMA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.09.03.


A néha -- egyébként legkevésbé a kiötlői által -- NER-nek (Nemzeti Együttműködés Rendszerének) nevezett, de szerintem nagyon találó metonímia egyetlen komplex újraelosztási tér, amelyben nemcsak a pénz és a gazdasági hatalom, hanem a tudás, az értékek, az erkölcsi rendszer, a jog(ok), a közösségi javakhoz való hozzájutás, a mindennapi életek (igazodások, karrierek, szenvedélyek, vágyak, értelmek) és általában a gondolkodás és a cselekvés kereteinek néhány generációra előre való újraszervezése folyik. Az ereje éppen ebből a komplex ambíciójából fakad amennyiben az említett aspektusai kölcsönösen erősítik egymást (pl. értékek a közösségi javak elérését, mindkettő a karrierlehetőségeket). A jövő szeretne itt készülni, kérem. Szoktam rendesen szidni a baloldali-liberális értelmiséget (ebben egy platformon pl. TGM-mel), hogy mennyire fantáziátlan és tehetségtelen, ami már a megértést is akadályozza: leragad ismert, avítt, legföljebb a célnak megfelelően kipofozott fogalmaknak a tárgyra való ráhúzásánál (fasizmus, maffiaállam, korrupció, propaganda), de nem látja a tágabban vett konzervativizmus teremtő erejét a ráció ellenében és -- a szenvedélyekbe, vágyakba, felfogásokba ágyazott -- új értelmek, új összefüggések létrehozásában. (Ez az értelmiség a konzervativizmusról eleve azt hiszi, hogy valami idejétmúlt dolog -- ismét csak bedőlve a névnek --, ami persze csak a saját progresszivista kliséi alapján történhet meg, viszont így a kritikai terméketlensége miatt azonnal elvész a vélt szellemi fölénye és a politikai cselekvőképessége is.)

A NER-kísérlet sokkal érdekesebb szellemi jelenség, mint általában hiszik: a múlt, a jelen és a jövő kritikai összekapcsolódása és újraírási szándéka (ekként új értelemadás mellett) egy pillanatra kiemeli az országot a lineáris történelemfelfogás, a haladás, a gazdasági "törvényszerűségek" elvileg kiszámítható -- nevezzük így -- nyugati paradigmájából, és egy új, inkább nietzscheánus, az "örök visszatérésre" emlékeztető, de erősen futurista ambíciókkal is terhes, új rendezőelveket felmutató paradigmára mutat. Az említett komplex újraelosztási és -jelentésadási tér e paradigma méhe, lombikja. A korrupció nem azért a rendszer lényege, mert szeretnek lopni, és nem is csak azért, hogy érdekeltté és bűnrészessé tegyenek sokakat. A gondolkodásra képeseknek azért csak feltűnhetett, hogy már jó ideje elloptak annyit, amiből mindenki élhetne mint Marci Hevesen, tehát csak kell lennie a lopáson túlmutató célnak, amely a NER vezetőinek hite szerint egyszer majd legitimmé, sőt szükségszerűvé teszi a mai lopást a nagy többség szemében. A korrupció azért a lényeg, mert megfosztja az erőforrásoktól a régi, "nyugati" paradigma híveit, illetve -- amint az utóbbi időben látszik -- csak a központi akarat szerint kaphatnak vissza belőle, ha a rendszer úgy dönt, hogy néhányan közülük valamiért kooptálhatók. Az újraelosztás és nyomában az újjászervezés a lényeg: az autonóm, pontosabban a korábbi paradigma szerint működő intézmények felszámolása vagy az új paradigmához való hozzáigazítása, egy új rend és rendszer alapjainak megvetése...

ITT OLVASHATÓ

ÁLLAMCSÍNY, PUCCS

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.09.03.


Szijjártó a „sajnálatos törökországi eseményekről”: az államcsíny komoly dolog, és nem meglepő, ha arra a török vezetés komoly választ ad.

Ami tényleg nem meglepő: a magyar „kormány” immár megszokott toleranciája a nem demokratikus hatalmak magatartása iránt. A török vezetés komoly válasza sok ezer ember bebörtönzésével, sokak brutális megkínzásával járt. Persze, ismétlem, a baltás kormány reakciója nem meglepetés. Az sem – sajnos –, hogy az EU külügyminiszterei beérik – kényszerűen? – bizonyos fenntartások hangoztatásával.

Ami engem kicsit mégis meglepett, az Szijjártó szóhasználata. Törökországban ugyanis puccskísérlet zajlott, nem pedig államcsíny. Föltéve persze, hogy a lázadás nem előre kitervelt provokáció volt, hogy Erdogan hatalommaximalizálási szándékai megvalósulhassanak.

Tudom, a magyar köznyelvben, sőt a politikaiban is a puccs és az államcsíny szavakat sokan szinonimaként használják. Mégis több szótár, lexikon megkülönbözteti egymástól e két szó jelentését.

A különbségtétel lényege: az államcsíny az alkotmány kijátszásával valósítja meg a hatalomgyakorlás módjának, kereteinek megváltoztatását. Államcsínyt az államhatalom részvevői hajthatnak végre – olyanok is, akik demokratikus választás eredményeképpen jutottak kormányra.
A puccs pedig olyan, gyakran erőszakos, fegyveres, sokszor katonai jellegű kormány-, illetve rendszerellenes akció, amelyet szűkebb, az államhatalmon kívüli csoport kísérel meg.

Szijjártó fogalomhasználatán azért lepődtem meg, mert a Fidesznek mindkettőben vannak tapasztalatai, tehát politikusaiknak ismerniük kell a kettő közti különbséget…
Fidesz támogatta, részben szervezte csoportok akcióinak vált áldozatává Budapest, 2006 őszén. Igazi puccskísérlet volt! Megjegyzem, Orbán a maga módján lovagiasan járt el, amikor figyelmeztette a „helytartótanácsot”: meneküljön, amíg teheti… 2010 után aztán a Fidesz az elképesztő „semmisségi törvénnyel” kimentette, sőt, megjutalmazta a puccskísérlet számos részvevőjét.
 
Sajátos kettősség jellemezte a 2008-as, „szociális népszavazásnak” becézett kormánybuktatási kísérletet: a Fidesz ellenzékben volt, de az államhatalom részvevőitől – jelesül az alkotmánybíróságtól – kapott támogatást a nyilvánvalóan kormánybuktató szándékú akciójához. Ha az ellenzék törvényes keretek között akarja megbuktatni a kormányt, az teljesen legális, legitim dolog – ám annak a népszavazásnak az átengedése nem volt összhangban a hatályos törvényekkel. Nem mellékes, hogy a Fidesz a maga sikerét akkor (is) hisztériakeltéssel, gyűlölködő uszítással, hazudozással, az emberek félrevezetésével érte el. Ugyanazt csinálta, amit manapság, korábbi tapasztalatait hasznosítva, a migráncsozással: valóságos gondokat emelt ki a racionálisan megvitatható kérdések köréből; elvadult handabandázással gerjesztett alantas, irracionális indulatokat.

Amit a Fidesz 2010 után művelt – gondolok itt a a köztársasági, polgári demokratikus jogrend szétverésének a zalaptákolmány elfogadásával lényegében befejezett folyamatára –, a szó klasszikus értelmében államcsínynek kell neveznünk: az alkotmány kijátszásával, aztán megsemmisítésével rendezte be a szervezet a maga önkényes uralmi rendszerét...

ITT OLVASHATÓ

MEDDIG NÉZIK HÜLYÉNEK AZ EGÉSZ ORSZÁGOT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.09.03.


Úgy gondolom, hogy nem árt időnként listát készíteni, mert az ember memóriája véges, a politikai memória pedig néhány lépéssel lemarad az aranyhal emlékezőképessége mögött. Lássuk.

Kicsoda egészen pontosan Habony Árpád? Mi a szerepe a kormányban? Miért sündörög folyamatosan Orbán Viktor körül? Ha a miniszterelnök tanácsadója, miért nem szerepel egyetlen fizetési listán sem? Miért tagadja le a miniszterelnök Habony Árpádot azon kívül, hogy én is letagadnám, ha az ismerősöm lenne?

Hová tűnt Farkas Flórián, aki egyszemélyben felelős a Híd a munka világába címen futó program pénzeinek elsíbolásában? Miért védi Orbán Viktor azt az embert, aki meglopta a legkiszolgáltatottabb közösséget, a nekik szánt pénzt elköltötte, ellopta?

Hogy került Orbán Viktol Ráhel lánya és az ő férje a bahreini energetikai miniszterrel egy tárgyalóasztalhoz? Miről tárgyaltak? Milyen jogon tárgyal Orbán Ráhel bármiről, ami túlmutat az ő családján? Ha családi üzletről tárgyaltak, akkor a kormányból ki és milyen alapon nyújtott ehhez diplomáciai segítséget? Ki az az Orbán Ráhel?

Hol van Rogán Antal? Mikor indul nyomozás az ő viselt dolgaival kapcsolatban? Mikor jelenik meg a bíróságon? Hány gyanús ügy kell még ahhoz, hogy lépjen az ügyészség?

Hová tűnt Budai Gyula feljelentőbiztos? Hány per indult ellene rágalmazás ügyében és hol tartanak most ezek a perek?

Miből vásárolt földeket Lévai Anikó? Mennyi saját jövedelemmel rendelkezik és ehhez képest mennyi ingatlant vásárolt eddig?

Lévai Anikó rokonsága valóban ott nyüzsög a közpénzek körül? Amennyiben igen, hogy kerültek oda? Mi a szerepük a Magyar Kereskedőház körüli történetben? Ők mennyit profitáltak a közösséget ért veszteségből?

A letelepedési kötvények körül mikor kezd el nyomozni a hatóság? Pontosan hány ilyen kötvényt adtak el eddig és ez tényszerűen mekkora ráfizetést okoz a magyar adófizetőknek?

Lázár János mikor kér bocsánatot az Ökotárs alapítvány rágalmazása és meghurcolása miatt?

Rogán Antal feltaláló mennyi pénzt keresett (szintén a közös kasszából) a szabadalommal, amire megrendeléseket kapott állami vállalatoktól? Mikor indul vizsgálat ebben az ügyben? Is.

Kishantos tönkretételéért ki a felelős? Ott hogy áll a nyomozás?

Lázár János milyen forrásból vásárolt százmilliós nagyságrendben ingatlanokat a kiskorú gyermekeinek?

Pontosan mennyibe került eddig a Paks II beruházás? Kik profitáltak eddig az üzletből? Pontosan milyen tevékenység történt eddig, összesen mennyibe fog nekünk kerülni és mikor készül el?

Eddig mennyi közpénzt költött a kormány Orbán Viktor Várba költözésére?

Mennyibe került eddig az olimpia előkészítése és mennyi pénzt fog még erre elkölteni a kormány, valamint pontosan kik profitálnak ebből?

Mikor vizsgálják a hatóságok Mészáros Lőrinc ügyleteit, külföldön bejegyzett cégeit – például az orosz cégét – illetve azt, hogy mennyire érintett korrupcióban a polgármester, tekintettel Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatára?...


ITT OLVASHATÓ

ÖMLENEK A LÁTHATALAN MILLIÁRDOK AZ OLIMPIASZERVEZŐ CÉGHEZ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.09.03.


Heti Top 5 – Átlátszó:
Így tüntesd el az uniós pályázati pénzeket a kedvezményezett cégekkel együttHogyan nőtt 5 milliárdról 32 milliárd forintra a Margit híd felújításának költsége?
Nem Mengyi lenne az első, akit a pártvezetés enged a mentelmi jog mögé bújniMelyik az a külföldi cég, amit évente kétmilliárd forinttal támogat az állam?Többszöri átadás és megduplázódó költségek a Várkert Bazárnál  

Heti Top 5 – magyar sajtó:
Orbán Ráhel gáz- és olajbizniszről tárgyalt Bahreinben (444)Orbán rokonai potyognak ki a külügynek elzálogosított kukoricakonzervek közül (444)Ömlenek a láthatatlan milliárdok az olimpiaszervező céghez (Napi)Kerítés, börtön, hadsereg, rendőrség vár ránk (Nol)Copy-paste tanulmányok lettek a Klik-projekt milliárdjaiból (Index)

Legjobb rádiós anyagaink:
Adóelkerülés? Még mindig érdemes Luxemburgba menni
Bepereljük az EP-t, hallgasd meg, miért!
Ingyenes hetilap közpénzzel kitömve – mennyibe kerül a Lokál az adófizetőknek?
Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába
Schmidt Mária és az állami részvények, avagy ki, mikor és mit tudott?

ITT OLVASHATÓ

A BIZALOM ISKOLÁI

OFOE BLOG
Szerző: Rémánn Izabella
2016.08.31.


A napokban kezdődik az új tanév az iskolákban. A német Amazon könyveladási lista élvonalában Iskola/Oktatás témakörben ott van André Stern pár héttel ezelőtt megjelent új könyve: azé a szerzőé, aki maga egyetlen napot sem töltött soha iskolában. Vajon mi az üzenete, vajon miben rejlik sikerének titka? Pontosan nem tudjuk. Amit tudunk: nem az iskola és a tanárok ellen, hanem valami mellett emel szót: a bizalom és az együttműködés társadalma mellett. Pozitív, inspiráló üzenet – őszinte bátorítás, amelyre igen nagy szükségünk van manapság valamennyiünknek: szülőknek, tanároknak, nevelőknek, vezetőknek, döntéshozóknak. 

André Stern első könyve (
…és sosem jártam iskolába – Egy boldog gyermek története) saját gyermekkorának és iskolán kívüli tanulási folyamatainak felidézése, elmesélése volt. Ez a könyv „csak” azokra az egyre gyülemlő, és gyakran ismétlődő kérdésekre ad választ, amelyek azt próbálták megérteni, hogyan válhat iskolai kereteken kívül valaki több szakmát művelő, több nyelven beszélő, sikeres emberré. A szerző nem számított arra, hogy életútját ekkora érdeklődés kíséri, és ő maga a szabad tanulás nagykövete lesz Európa szerte. A könyv 6 kiadást élt meg német nyelvterületen, és eddig 6 nyelvre fordították le.

André Stern napjainkban népszerű előadó, akinek teltházas előadásain szülők, pedagógusok, nevelők, vállalati vezetők, társadalmi döntéshozók vesznek részt. Rendszeres vendége az oktatási válságból kiutat kereső szakmai vitáknak, tanárképző intézmények által szervezett műhelyfoglalkozásoknak, valamint a tágabb társadalmi kérdéseket megvitató fórumoknak. A Gyermekkor Ökológiája nevű nemzetközi mozgalom megalapítója.


A „Játssz, hogy érezz, hogy tanulj, hogy élj!” a szerző második önálló könyve. Ebben arra kaphatunk választ, hogy hol gyökerezik, és miként jelenik meg a hétköznapok gyakorlatában az a szemlélet, amely mellett az ő szülei már 45 évvel korábban elköteleződtek. André Stern az első könyve megjelenése óta eltelt 8 évben kétgyermekes édesapa lett, így ebben a könyvben a gyermekkori visszaemlékezések helyét átveszik az apai élmények és tapasztalatok Egy olyan család életébe kaphatunk bepillantást, ahol már a második generáció növekszik a teljes bizalom, a szabad játék és tanulás légkörében.

André Stern mélyen személyes és magával ragadó betekintést nyújt a család hétköznapjaiba, a tanulási folyamatokba, az egymást gazdagító generációk közötti együttműködésbe. Olyan helyzeteket és megoldásokat mutat be, amelyek mindannyiunk életében jelen vannak; olyan szokásokat, amelyeket mindenki, bármelyik pillanatban magáévá tehet, megváltoztathat, és gyakorolhat a családban, iskolában, saját közösségekben (anyagi helyzettől és más társadalmi státuszoktól valóban függetlenül), ezzel messzemenő pozitív változásokat indítva el közvetlen környezetében...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN LEHETSZ TUDATOS SZÁMÍTÓGÉP-FELHASZNÁLÓ?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur_anita
2016.09.03.


Mindannyian ismerjük már a "tudatos vásárló" kifejezést: vagyis tisztában vagyunk azzal, mit kell (kellene...) tennünk azért, hogy korunk áru- és szolgáltatás-dömpingjében valóban csak a szükséges dolgokat vegyük meg; sőt, ha lehet, olyan terméket választva, amely a fenntarthatóság, környezetvédelem, méltányos kereskedelem szempontjainak is megfelel. Tudatos választás, önkontroll, minőségi és mértékletes fogyasztás. Ugyanezt vajon meg tudjuk csinálni az internet világában vagy a munkánk során, a számítógép felett görnyedve?
Nem vagyok benne biztos... gyerekcipőben jár még ez a terület: a tudatos digitáliseszköz-használat mozgalma, nehéz is ellenállni a kínálatnak, hiszen folyamatosan sok-sok új vonzó játékot, szuperérdékes alkalmazást, hasznos programot dobnak piacra a gyártók. A közösségi oldalak és hírportálok napi többszöri csekkolása is mindennapos tevékenységünk, nem beszélve arról, hogy legtöbbünknek a munkája napi 8-10 órában a számítógép előtt zajlik. Kevéssé kutatott terület még a minden eddigit (15 évvel ezelőtt még nagyon más felhasználói szokásaink voltak) felülmúló, gyakran az ébren töltött időnk több, mint felét számítógép-használattal töltött életmódunk egészségünkre, lelkiállapotunkra gyakorolt hatása.

A téma azért is kezdett el érdekelni, mert augusztusban egy kb. egy hónapos nyári offline tudatos elvonulást választottam, írtam is erről
ebben a cikkben. Mit jelentett ez a gyakorlatban? Nagyon korlátozottan és csak kevés ideig használtam a számítógépet és az okostelefonomat ezidő alatt, közben pedig igyekeztem ennek hatását tudatosan is megfigyelni magamon. Tapasztalataim összegzése: egyszerre volt frusztráló (valamiről lemaradok...) és végtelenül felszabadító (nem maradok le semmiről...) érzésem.

Találtam egy idevágó, tudományos megalapozottságú tanulmányt ebben a témában, amely figyelemreméltó megállapításokat tesz, ebből idézek néhány gondolatot. A tanulmány szerzője, Linda Stone a megfontolt számítógép-használat (és minden egyéb technológiai eszköz megfontolt használatának) szószólója, az ún. képernyő előtti légzésleállás jelenségére lett figyelmes, amelyet aztán egy orvosi team kutatása is alátámasztott.

Mit jelent a képernyő előtti légzésleállás?
"Több mint kétszáz, számítógépet és okostelefont használó embert figyeltem meg, munkahelyükön, otthonukban és kávéházakban. Túlnyomó többségük visszatartotta a lélegzetét, vagy csak nagyon felületesen lélegzett, különösen e-mailek megválaszolása közben. Sőt a számítógépnél ülés során gyakran a testtartásuk is helytelen volt, ami még inkább hozzájárult a korlátozott légzéshez".

A képernyő előtti légzésleállás tehát egy valós opció lehet ebben a tartósan fennálló helyzetben. A vizsgálatokat alátámasztó orvoscsoport arra is felhívta a figyelmet, hogy a lélegzet visszatartása jelentősen növeli a stresszel összefüggő betegségek kockázatát. Ugyanis az oxigén, a szén-dioxid és a nitrogén-monoxid egyensúlya felbomlik ilyenkor a szervezetünkben, megzavarva a biokémiai működésünket. Hosszútávon krónikus stressz-állapotba is kerülhetünk így, mert ez a fajta, akár több órán át tartó felszínes légzés az "üss vagy fuss" állapota irányába mozdítja a szimpatikus idegrendszert. Szervezetünk ilyenkor testi aktivitásra készül, de nem történik más, mint ülünk továbbra is a gép előtt és e-mailekre válaszolunk, mivel azonban rendkívül impulzív állapotba került a testünk, ezért "túlfogyasztásra" rendezkedik be. Vagyis ilyenkor igyekszünk minden rendelkezésre álló erőforrást elérni az élelemtől (nassolás) az információig (csak ránézek a hírekre), és újra és újra - szinte kényszeresen - elővesszük az okostelefonunkat. Képzeljük el, miféle hatással van ez a szervezetünkre, ha naponta sok órán keresztül hasonló állapotban vagyunk
!

ITT OLVASHATÓ

VISSZATEKINTÉS AZ ELMÚLT ÖT ÉVRE - AVAGY ÖT LECKE, AMIT DÁNIA TANÍTOTT NEKEM

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Könyves Viki
2016.09.01.


2011 augusztusában költöztem Dániába, azaz pontosan öt évvel ezelőtt. Akkor, tizennyolc évesen, fogalmam sem volt, hogy mit várjak az élettől. Egyáltalán nem gondolkoztam el azon, hogy milyen emberként hagyom el az otthonom, és milyen emberként fogok egyszer majd visszatérni. Nem foglalkoztatott különösebben, hogy milyen értékeket viszek magammal külföldre, és mivel gazdagodhatom majd ott. Két célom volt: egyetemre járni és világot látni.

Hála Istennek mindkettő többé-kevésbé beteljesedett.Viszont mindemellett számtalan más, kevésbé kézzelfogható, mégis annál értékesebb dologgal ajándékozott meg ez az ország és az itt élő emberek.

Szerintem igaz azt állítani, hogy ha az ember egy másik országban, másik kultúrában szeretné az életét folytatni, akkor radikális változásokra számíthat a személyiségét illetően. Az a legérdekesebb az egészben, hogy a belső változásokra nem az átalakulási folyamat közben figyelünk fel, hanem már csak akkor, amikor vége ennek a transzformációnak, és szinte eggyé válunk a nemrég oly idegennek tűnő ismeretlen környezettel.

Úgy érzem, nekem most érkezett el az a pillanat, amikor ideje elgondolkoznom azon, hogy mit is tanított nekem Dánia. Mert pont most, amikor úgy döntöttem, hogy elhagyom ezt az országot egy rövid időre, érzem az előbb említett radikális változást magamon. Tehát íme az elmúlt öt évem öt legfontosabb leckéje.

Első lecke: Szeresd felebarátod (még ha más is, mint te)!

Dánia egy apró ország; népessége alig több, mint ötmillió fő, és a 2015-ös adatok szerint a lakosság durván tizenkét százaléka más országból érkező, vagyis bevándorló. Az ország mérete ellenére hihetetlen, hogy mennyiféle emberrel találkozhatunk itt. A lakosság sokszínűsége pedig jó érv arra, hogy a dánok igenis befogadó, elfogadó természetűek. Kíváncsiak a más kultúrájú emberekre, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy az újonnan érkezők is képesek legyenek beilleszkedni a dán társadalomba. A másság számukra nem vita tárgya, legyen szó akár nemzetiségről, bőrszínről, vallásról, szexuális irányultságról, vagy bármi másról, ami valamilyen szinten is megkülönbözteti az adott személyt a dán normáktól.

Be kell vallanom, számomra az előítélet nélküli teljes elfogadás másokkal szemben nem mindig volt ennyire egyértelmű. Otthon, Romániában, ritkán találkoztam idegenekkel, vagy olyanokkal, akik `kilógtak a sorból`. Leginkább a tv-ből vagy internetről informálódtam más országokat, kultúrákat illetően, és hagytam, hogy az ott hallottak és látottak alapján alakuljon ki egy kép a fejemben az adott népcsoportól. Mondjuk az is elképzelhető, hogy a hétköznapjainkban szüntelen jelenlévő román-magyar marakodás is rásegített a más nemzetekkel szembeni elhamarkodott ítélkezésre. Viszont mára ennek már nem sok nyoma maradt, és ezt a Dániában eltöltött éveimnek köszönhetem. Számtalan lehetőséget kaptam nemzetközi közegben tanulni és dolgozni, úgyhogy sok időt töltöttem különböző kultúrájú emberekkel. Miután jobban megismertem őket, rájöttem, hogy annyit tanultam tőlük, amennyit tankönyvekből talán sosem fogok...
 

EGY NAGYON EGYSZERŰ KÉRDÉS

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Sebes György
2016.09.03.


A szocialistáknak egy nagyon egyszerű kérdésre kellene egyértelmű választ adniuk. Valóban le akarják-e váltani a jelenlegi kormányt a következő parlamenti választáson, vagy jó nekik az, ami most van?

Erre persze csak látszólag könnyű válaszolni. Előtte ugyanis azon kellene gondolkodni, szabad-e bármilyen módon támogatni őket - most.

Mindez az MSZP elnökének legújabb nyilatkozatai kapcsán merült fel. Molnár Gyula ugyanis megerősítette, pártja nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy ha egy erről szóló törvényjavaslatot terjesztenek a parlament elé, akkor a szocialisták készek támogatni a kabinetet.

Úgy látszik, már nem áll egészen távol tőlük Orbán Viktor álláspontja, amely szerint a kérdést nemzetállami keretekben lehet - kell (?) - megoldani. Ugyanakkor az nem új, hogy az MSZP következetesen elutasítja a kvótát. Az persze még nem eldöntött kérdés, hogy az unió valóban rá akar-e, és ha igen, rá tud-e kényszeríteni a tagállamokra kötelezően betelepítendőket. Az viszont világos, hogy a szocialisták ezzel a véleménnyel igazából azt akarják mondani: feleslegesnek - és pénzkidobásnak (is) - tartják az október 2-i népszavazást. És persze az is tény, hogy választóik egy része - mint pártállástól függetlenül a többség - menekült- és bevándorlásellenes. Köszönhetően a kormányzati propagandának...

ITT OLVASHATÓ

RASZTAFARILIGET ÉS BUDAPESTBABYLON

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.03.


„Minek komolyan venni az életet, ha az egy képzelt kaland, amiből sosem kerülünk ki élve.”
(Bob Marley)

Namá’ megin’ összeálltak a kokósszipus-buzik, hogy ’bosszancsák a jómagyarembert, vélhette az Orbánt kézcsókkal, az egyetemistákat pedig némi kis savakkal kínálni óhajtó választópolgár, miközben visszaböfögte a vasárnapi kirántotthús maradékát a fogai közül.

Rendőröket azért még nem hívtak – mint a járdákat szivárványosító kétfarkúakra -, amikor egy koncert után egy kép erejéig összeállott a fő ligetvédő, Komáromy Gergely, valamint Damian Marley, aki „Respect” sityakban mutatkozott a ligetvédős transzparens mögött, mint nem is oly rég Manu Chao, aki mellékesen a Szigeten még a menekültekért is handabandázott.

Nem ismerik ezek a magyarok Istenét, se a gémeskutat, se a malomalját, a fokost meg pláne nem.

Mit lehessen tenni, ha ezek a dub, ska valamint reggae imádó mókusok már csak ilyen szelíd népek, most is azt üzente a nagy Bob Marley ivadéka, hogy: „A szeretet harcosait nem lehet megállítani…” Aki mindebből – és a zenéből – semmit sem ért, az úgy lehet, mint Fejes Endre Rozsdatemetőjében az egyik Hábetler, aki „Má’ megin’ sikongatnak!” fölhorgadással kapcsolta ki a rádiót, amikor a dobozból operát hallott.

Némi kis felvilágosítással szolgálhatunk azonban azok számára – bár ők meg úgysem olvasnak -, akik a krisnásokat nézik menekülteknek. Tegyünk azonban egy elhalványuló sóhajtást, hogy mi a rossebek ezek a pulihajú alakok, hogy mit akarnak azon túl, hogy coca-cola mámorban fetrengenek a megszentelt magyar anyaföldön.

Nem. A rasztafari nem furcsa bölcsészfrizura, és nem a reggae – bár hozzá tartoznak -, a rasztafari vallás, amely a jamaicai fekete munkásoktól és parasztoktól ered az 1930-as évekből Marcus Mosiah Garvey raszta próféta tanításaiból. Indulásakor I. Hailé Szelasszié etióp császárt tisztelte, a rasztafári elnevezés a Ras Tafari Makonnen névből ered, ez volt Hailé Szelasszié császár neve a koronázása előtt, de Szelassziéra ma már senki sem emlékszik.

Mindezek ellenére egy tizenöt éves felmérés szerint több mint egymillió raszta élt szerte a kerek világon, mára számuk megsokszorozódhatott. (Lehetne tenni kísérletet is talán, hogy a nagyságos magyar országgyűlés bejegyezné-e, ha amúgy megfelelne a törvényi előírásoknak. Bár ez csak olyan bilibe lógatós kósza gondolat, ha Iványi Gáborékat is nézzük.)

Ellenben egy valami teljesen biztos, a rasztafari nevében még egyetlen teremtett lelket sem gyilkolásztak le a Földön, nem úgy, mint a kereszt és a félhold igézetében, sőt, egyáltalán nem terjesztik erőszakosan hitüket, ehhöz elég volt egy Bob Marley.

Momentán egyébként a raszták szerint az igazi értékek a szeretet, egység, béke, egyenjogúság, és igazságosság. Ezek az élet valódi törvényei, és csak ezek betartása garantálja az örök életet. A rasztafári életet meghatározza az összetartozás érzése minden ilyen felfogású ember között. Ezt a rasztafárik “oneness”-nek nevezik, hazugság, lopás, gyűlölet, féltékenység, irigység, árulás elítélendő viselkedésnek minősül köreikben. (Kuncogva: nem egy magyar módi.)...


ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG LENNE A FIATALOK KÁNAÁNJA? - SAJNOS, A SZOMORÚ VALÓSÁG TELJESEN MÁS...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.02.


Orbán Viktor szerint az új Európa a keletiekről fog szólni, mert a nyugat elveszti valódi értékeit. Erről többek között Tusványoson beszélt, hozzátéve, hogyha egy magyar fiatal szorgalmasan dolgozik, biztos jobban fog élni, mint a szüleik vagy mint nyugaton élő kortársai. Kár, hogy a miniszterelnök állításait nem támasztotta alá az égvilágon semmivel.

A szomorú valóság az, hogy nyugaton még mindig könnyebb kitörni az alsó társadalmi osztályokból, mint Magyarországon, így egyáltalán nem meglepő, hogy évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy a jobb élet reményében nyugatra vándorolnak ki. Sajnálatos módon jelenleg Magyarország nem képes olyan perspektívát nyújtani a fiataloknak, amely miatt érdemes lenne itthon maradni. Gazdasági értelemben hazánk jelenleg egyáltalán nem versenyképes, a bérek alig-alig közelítik a nyugatiakét, ráadásul egy olyan gazdasági környezetben, ahol mindent áthat a korrupció, aligha lehetséges valós előrelépés.

Orbán Viktor Tusványoson a nyugati világot temetve, kemény kritikával illette az Európai Uniót és annak politikai elitjét. Azt hangoztatta, hogy velük szemben Közép-Európa jelenti az új Európát, ugyanis itt még él az európai álom. A miniszterelnök egész pontosan azt mondta, hogy „ha szorgalmasan dolgoznak, akkor egy lengyel, egy cseh, egy szlovák és egy magyar fiatal biztosan jobban fog élni, és előrébb fog jutni, mint a szülei. […] Ez a nyugatiakra nem jellemző.

Orbán szavainak ellentmond az Oxfordi Egyetem legfrissebb nemzetközi összehasonlításon alapuló kutatása, amely szerint a magyaroknak a legkisebb az esélyük arra, hogy előrébb jussanak szüleiknél. Az index.hu által ismertetett, 32 országot érintő tanulmányban azt hasonlították össze, hogy mennyivel nagyobb esélye van egy felső középosztályból származó szülő gyerekének felső középosztálybeli munkahelyet kapnia, mint annak, aki a társadalmi, gazdasági spektrum ellentétes végén helyezkedik el...

ITT OLVASHATÓ

BOMLÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.09.03.


Kerék-Bárczy Szabolcs a DK vezetőségi ülésén jelentette be azt, hogy lemond az ott betöltött funkciójáról és egyúttal kilép a pártból. Ennek előzménye az lehetett,. hogy korábban egy cikkében paradigmaváltást sürgetett, amit a párt vezetősége rosszallott, és a pártból való távozásra szólították fel. A cikk szerint nincs a pártban olyan mértékadó politikus, aki hisz a 2018-as győzelmükben. Legfőbb feladatuknak pedig a többi baloldali és liberális ellenzéki párt legyőzését tekintik és aztán majd csak lesz valahogy. „A mai demokrata oldal támogatottsága a jelenlegi körülmények között lényegesen, tehát a választási győzelemhez szükséges mértékig nem növelhető.” -állítja Kerék-Bárczy a cikkében. A politikus végre rájött arra, amit én már 2014. április 6-án megértettem és azóta és folyamatosan állítok. Csak gratulálni lehet ehhez a briliáns szellemi teljesítményhez.

Merthogy azt már a korábbi választás után világosan lehetett látni, hogy a baloldali ellenzéknek az a struktúrája, személyi összetétele, az a veszekedő és folytonosan rivalizáló magatartása, a baloldali hegemónia megszerzésére irányuló törekvése ab ovo alkalmatlan arra, hogy egy masszív és összetartó Fidesszel szemben a siker reményében felvegye a harcot. A politikus számára világosnak kellett lennie annak, hogy a következő választáson sem lesz különb a helyzet és már akkor borítékolni lehetett volna azt, hogy ennek csak a vereség lehet a végkifejlete. Ezt ma már sokkal világosabban le is írta Kerék-Bárczy a cikkében. Ennek ellenére talán bízhatott valami isteni csodában, talán arra számított, hogy a nagy példakép Gyurcsány Ferenc majd kitalál valamit és gyökeresen megfordítja majd a helyzetet és a feje tetejére állítja a pártpreferencia listákat. Csakhogy a politikában, különösen a liberális demokráciákban ritkán fordulnak elő csodák, és a lényeg nem változott meg: a Fidesz ma is meggyőző fölénnyel vezeti a pártpreferencia listákat és jó eséllyel néz a 2018-as választási győzelem felé.

Az egy rossz ötlet a részéről, hogy fél éven belül egy új pártot hozzanak létre, mert az csak tovább növelné a baloldal széttagoltságát. Ez a feltételezett új párt még annyi támogatottságot sem kapna, mint ma a DK és kiesne a további politikai küzdelemből. Azt se gondolom, hogy maga a politikus eddigi pályafutása egy új pártban való gondolkodást indokolhatná. Az ismert, hogy a politikus meglehetősen kacskaringós politikai utat futott be, és csak úgy váltogatta a pártjait, amint mások az ingüket. Kerék-Bárczy Szabolcs a politikai karrierjét az MDF-ben kezdte, mint politikai tanácsadó, és az első Orbán-kormány idején innen került Stumpf István minisztériumához kabinetfőnöknek. Később pedig Martonyi János külügyminiszter főtanácsadója lett, majd Los Angeles-i főkonzul. Volt még a Dávid Ibolya vezette szépreményű MDF szóvivője, és a párttal együtt bukott ő maga is. Innen egyenes út vezetett Bokros Lajoshoz, akinek tanácsadója lett, míg végül a Demokratikus Koalíciónál kötött ki. Látható, hogy különösebben nem jelentett gondot számára az, hogy éppen kit kell támogatnia, szolgálnia, csak az volt számára a fontos, hogy valami jó kis álláshoz jusson. A politikus minden szívfájdalom nélkül össze tudta egyeztetni a korábbi MDF-es konzervatív eszmeiséggel a balliberális, de ma már inkább liberális DK-s eszmeiséget...

ITT OLVASHATÓ

OLVASÓI LEVÉL: VÁLASZTOTTAM MAGAMNAK EGY ORSZÁGOT, DE EZ MÁR NEM UGYANAZ... MOSTMÁR HOVA MENJEK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Róza néni
2016.09.02.


Több mint negyed évszázada… Jöttem, maradtam, beilleszkedtem, tetszett!

Ceaușescu Romániája után, számomra itt maga volt a Kánaán… maga a Nyugat, amiről nekem fogalmam sem lehetett azelőtt.

Jöttem szerényen, maradtam… mondhatni hogy csak magyar anyanyelvem okán és mert akkoriban még a Magyar Himnusz teljesen másképp hatott rám: szinte mindig megkönnyeztem… Annak ellenére, hogy az őseim is végigjárták a maguk XX. századi kálváriáját: voltak hol magyar, hol román állampolgárok anélkül hogy kiléptek volna a házukból, voltak Amerikában pénzt keresni-földet venni. Voltak katonaként háborúban, háború után menekültek németként Németországban – országot újjáépíteni, voltak szovjet munkatáborban (Don-medence szénbányái), voltak Földvári haláltáborban…

De mindig visszatértek a szülőföldre… csak a háborúból és haláltáborból nem.

Én is kibírtam (hiszen mi ez az előzőekhez képest?!), hogy engem „otthon” lebozgoroztak, „itthon” lerománoztak, azért lettem mára az ami: Partiumi, elmagyarosodott sváb, adott körülmények miatt többnyire román kultúrán nevelkedett (8 általános magyarul), de magyar anyanyelvű „csomag”. Mára már így fogalmazom meg a nemzeti identitásomat. Vajon miért? Mert… csak!

Tehát én már cseréltem egy országot – hívtak, csábítottak Németországba. De nem, én itt maradtam. Néhány évvel ezelőtt még reménykedve a majdani boldog, gondtalan nyugdíjas éveimben.

Mára azonban, mikor már elérhető közelségben van (pár év, ha megérem és ha addig nem változtatnak még valamit), egyre inkább elbizonytalanodom. Úgy érzem ellopták, ellopják a jövőmet.

Oda a magánnyugdíj „vagyonom” (az mégis csak az enyém volt, lett volna, ha „eltőzsdézve” is), az államadósság ugyanannyi, sőt még több is lesz mire odajutok, hiszen mindazt a nyugdíj-részt (25%) már az államnak kell állnia, ami alól éppen hogy már mentesülhetett volna.

Aztán lesz majd visszafizetendő letelepedési kötvény…

Aztán lesz majd Paks II-hitel…

Aztán ha minden „jól” megy (kinek is?), lesz olimpia-hitel vagy hívjuk bárminek, csak sokba kerüljön…

Aztán lesz, ki tudja még mi… És félő, hogy ezek mind-mind a majdani nyugdíjam rovására mennek.

Ellopják a jövőnket, meglopják a következő generációkat, de nekem már nincs más lehetőségem!

Nekem már nincs hova mennem. Én Európában vagyok. Itt szeretnék európaiként maradni… élni… túlélni.

Vagy visszamenni a szülőföldemre…