2021. július 2., péntek

LE PEN, SALVINI ÉS KACZYNSKI PÁRTJAI MELLETT A FIDESZ IS ALÁÍRTA AZ EU-S JOBBOSOK ÚJ NYILATKOZATÁT

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.07.02.


Pénteken tizenhat európai párt közös nyilatkozatot ad ki, nem egészen két oldalon összefoglalva, hogy milyen EU-t szeretnének.

Javaslataikkal beszálltak abba a vitasorozatba, amit az EU idén indított a saját jövőjéről, de a nyilatkozat fő politikai jelentősége nem is feltétlenül a tartalma, hanem az, hogy a Konzervatív és az Identitás frakcióból is vannak aláírók.


HIÁBA A SAJÁT EMBERÜK A NAV ELNÖKE, NEM LEHET MINDEN NYOMOT ELTÖRÖLNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.07.02.


Vágujhelyi Ferencnek nem csak a Microsoft korrupciós botrányban játszott szerepe miatt negatív a híre. A nevezetes amerikai kitiltási ügyben is szóba került a személye, s köze volt a pénztárgép-beszerzésekhez is. Ugyanakkor a kinevezése mögött nem igazán a vélelmezett, hosszú bájtok éjszakájaként elhíresült (el)takarítási akcióhoz hasonló terv állhat, inkább az, hogy még intenzívebben húzzanak majd le megrendeléseket – a NAV uniós forrásokból finanszírozandó informatikai fejlesztéseiből – a pénztárgépek bevezetésénél is már komoly üzletekhez jutó NER-es vállalkozói körök. Ez a véleménye a „zöld dossziés” Horváth Andrásnak. Vágujhelyi már dolgozott az adóhatóságnál, s abban az időben volt ott főosztályvezető Orbán vejének a testvére, Tiborcz Péter. Az elévülések kapcsán is juthat szerephez, de Horváth szerint a legnagyobb gond mégis az, hogy erősödni fog az adóhatóság politikai irányítása.


Mint portálunk is megírta, Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban menesztette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eddigi elnökét, Sors Lászlót, a helyére Vágujhelyi Ferencet nevezte ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal országos vezetői értekezletén a váltást azzal indokolta, hogy a gazdaság digitalizálásában az adóhivatalnak kulcsszerepet szán a kormány, ehhez új célok mentén kell továbbfejleszteni a NAV-ot. A pénzügyminiszter kiemelte: Vágujhelyi Ferenc korábban már dolgozott a hivatalnál informatikai elnökhelyetteseként, legutóbb pedig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács vezetőjének tisztségét töltötte be, ahol szintén az infokommunikációs szektor fejlesztése volt a feladata.

Abban bizonyára igazat mondott Varga, hogy új célokhoz kellett az új ember. S az is biztos, hogy a most leváltott Sors Lászlóról kedvező vélemények jelentek meg. Olyanok például, mint a higgadtnak és mérvadónak tartott Raskó György által (a Facebookon) megfogalmazott megjegyzés: „Sors Lászlót jó 20 éve ismerem még Esztergomból. Ha van született becsületes ember, akkor ő az. Csak találgatok, miért menesztették, de nem merem leírni...”
...

A KÚRIA ELŐTT VÉGÜL AZ ÁTLÁTSZÓ ÉS A MAGYAR HANG TELJES PERNYERTESSÉGÉVEL ZÁRULT A HIT GYÜLEKEZETE ÁLTAL INDÍTOTT SAJTÓHELYREIGAZÍTÁSI PEREK SORA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.07.02.


Amint áprilisban megírtuk, a Hit Gyülekezete számos pert indított ellenünk egy tényfeltáró cikk miatt, amelyben a Magyar Hanggal közös oknyomozás eredményeképpen részletesen bemutattuk azt a folyamatot, ahogyan egy bonyolult céghálózat részvételével zajló ügyletsorozat végén – egy liechtensteini offshore cég közbeékelődésével – Németh Sándor döntő befolyásra tett szert az ATV Zrt. fölött. A perek közül egyet vesztettünk el részben, de a Kúria friss felülvizsgálati ítélete szerint végül 100%-os pernyertességünkkel zárult az ügy.


A perekben vizsgált összes állítás jogszerűségével kapcsolatos vitát itt nem ismertetjük, csak azt, amiben elsőfokon nyertünk, másodfokon vesztettünk, és amit most a Kúria megfordított a javunkra.

Ez úgy szólt, hogy „a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett”, utalva arra, hogy a korábban a Hit Gyülekezetéhez tartozó cég fölötti kontroll Németh Sándorhoz, az egyház vezetőjéhez került.

A Hit Gyülekezete szerint ez valótlan tényállítás volt a cikkben. Ezzel értett egyet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. Indokolása szerint bár „Németh Sándor részesedése [a liechsteini offsore cég] tulajdonrészének megvásárlásával nyilvánvalóan növekedett, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel egyidejűleg […] a felperesi egyház vagyona csökkent, a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett”, ezért valótlan volt a cikkben szereplő ezen állítás. Mi ezt az álláspontot vitattuk, mivel egyrészt elsőfokon minden bíróság másképp ítélte meg a kérdést, de rajtuk kívül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is így döntött a Magyar Hang lényegében azonos tartalmú cikke kapcsán...

NEM CSAK AZ ÉPÍTŐIPARNAK SEGÍTENE ORBÁN, HA MEGÁLLÍTANÁ AZ ÁREMELKEDÉST, DE NEM FOGJA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.07.02.


Elég élesen fakadt ki Orbán Viktor miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatón amiatt, hogy az építőipari alapanyagok árának emelkedése a lakásfelújításokhoz nyújtott hárommillió forintos támogatás jelentős részét elviszi. A kormányfő egész pontosan úgy fogalmazott:

"azt látom a piacon, hogy egyszer csak az építőanyagipari árak olyan magasra mennek fel 100 százalékot is meghaladó árnövekedéssel, hogy ezektől az emberektől a nekik adott állami támogatás nagy részét rögtön át is szivattyúzzák az építőipar alapanyagot gyártó cégekhez. Ez elfogadhatatlan itt intézkedésekre lesz szükség…"

Bár nem teljesen egyértelmű, hogy milyen intézkedésekkel lépne fel az alapanyagárak emelkedése ellen a kormányzat, hiszen a drágulás az esetek nagy részében a járvány miatt megindult globális folyamatok eredménye, az azonban biztos, hogy nem csak az építőiparban okoz mindez egyre nagyobb gondot.

(Éppen cikkünk megjelenése után jelentette be a miniszterelnök, hogy bizonyos alapanyagokra profitadót és exportlimitet vezetnének be, de utóbbihoz az unió jóváhagyása is kell majd, amely várhatóan több hónapot vesz igénybe.)

Azokat az anyagokat, amelyek áremelkedése most a miniszterelnök megfogalmazásában az állami támogatás nagy részét rögtön át is szivattyúzza a gyártócégekhez, a hazai feldolgozóipari cégek jelentős része is használja. Közülük sok ráadásul olyan multik beszállítója, amelyekre annyira nem egyszerű áthárítani a hirtelen duplájára emelkedő anyagköltséget...

ORBÁN NEMZETI KONZULTÁCIÓ CÍMÉN AZT KÉRDEZI, HOGY EGYETÉRTENEK-E A HAZUGSÁGAIVAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.02.


Annál primitívebb uszítást és propagandát elképzelni sem lehet, mint amit Orbán “nemzeti konzultáció” címén rendez a választási kampányban. Mintha önmaga paródiája lenne, amikor hazudik egyet, majd egy hazugságot tényként kezelve, a magyar állampolgár feladata annyi, hogy egyetértsen Orbánnal. Ennél jobban még nem aláztak meg országot, amelynek tragédiája az, hogy nem jut hiteles információkhoz, ezért nincs is abban a helyzetben, hogy felismerje azt, mennyire megalázzák, hülyének nézik és félreinformálják a választások előtt.

Orbán minden alkalommal több tiszteletet követel Magyarországnak és a magyar népnek, amikor a jogsértéseit szóvá teszik a magyar nép védelmében, de soha senki nem tanúsított még olyan tiszteletlenséget a magyar néppel szemben, mint ő. Számos tiszteletlensége és sértése egyike a “nemzeti konzultációnak” nevezett propagandaakció, melynek során Orbán azt bizonyítja, hogy nem tiszteli a magyarokat, nem ad nekik esélyt sem arra, hogy tájékozódjanak és véleményt mondjanak fontos kérdésekben. Valós kérdések szóba sem jönnek, kizárólag a központi propaganda ügyei.

Az “konzultációs” levelek egyike sem felelt meg egy kérdőív minimális követelményeinek, nemcsak szakmai, hanem morális csőd valamennyi “konzultáció”, és a legsúlyosabb visszaélés a magyarok türelmével és tájékozatlanságával. Orbán gúnyt és csúfot űz a magyarokból, megalázza, s lejáratja őket. Azt a szemetet, amit kiküld az embereknek, a torkán kellene lenyomni neki és mindazoknak, akik ennek megalkotásában részt vettek. Az ellenzéknek kötelező lefordítani ezeket és elküldeni az Európai Unió valamennyi vezetőjének, testületének, az Európai Parlament képviselőinek.

Emellett el kell küldeni lefordítva a demokratikus világ valamennyi mértékadó médiumának, hogy saját szemükkel lássák azt az aljasságot és mocsokságot, amit ez az ember nemcsak a népével, de az Európai Unióval is művel. Nemzetközi sajtótájékoztatókat kell összehívni, tájékoztatni kell a külképviseleteket, hogy saját szemükkel lássák meg, hogy az észak-koreai primitív diktatúra szintjén kommunikál Magyarország fasiszta diktátora a népével.

Magyarország szégyene, hogy ez a primitív hazugsághalmaz “Magyarország Kormánya” Facebook oldalán megjelenhetett. Csupán néhány példát emelünk ki a 14 pontos förmedvényből...

HIRTELEN JÓVAL DRÁGÁBB LETT ORBÁNNAK A KÍNAI KAPCSOLAT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.07.02.


A közép-európai populistáknak nem Trump, hanem Netanjahu a valódi minta, és az ő bukásának rájuk nézve súlyosabb következményei is lesznek, állítja Ivan Krasztev bolgár politológus. Szerinte Joe Biden legutóbbi európai útjával nagyon megdrágult az üzletelés Kínával, a melegellenesség pedig rövid távon ugyan lehet hasznos, hosszú távon azonban vesztes politika
.

Ivan Krasztev bolgár politológus a közép-európai régió egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye, aki gyakran pontosabban fogja meg az egyes országokon belül zajló folyamatokat, mint arra a helyi elemzők képesek. A pozsonyi Globsec Fórumon beszélgettünk vele, és öt nagy témát érintettünk...

A KORMÁNYNAK A VÁLASZTÁSOKIG KELL A HITELMORATÓRIUM. ÉS AZ ADÓSOKNAK?

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2021.07.02.


A hiteltörlesztési moratórium az egyik első intézkedés volt, amelyet a kormány bevezetett a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. És könnyen elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó ilyen lépés, amit kivezetnek majd, a kormány ugyanis szeptember 30-ig meghosszabbította a moratórium határidejét. És mivel a kérdés szerepel majd a következő nemzeti konzultációban, várhatóan a “nép akaratából” még tovább hosszabbítják, akár a 2022-es választásokig. Viszont egyre többen hangoztatják, közgazdászoktól a bankok vezetőin át a Magyar Nemzeti Bank elnökéig, hogy bár a moratórium nagy segítséget jelentett a válság elején a cégeknek és a családoknak, főleg más kormányzati segítség hiányában, a folyamatos hosszabbítás már sok adósnak inkább árt, mint használ. Ugyanis minél tovább áll fenn a moratórium, annál több pénzt kell majd az adósoknak törleszteniük, amikor egyszer vége lesz.

A téma pedig a kormány és a jegybank közötti éleződő konfliktusokban is szerepet kap, az MNB már a mostani hosszabbítás előtt is rossz ötletnek tartotta még tovább fenntartani a fizetési stoppot, most pedig már a bankrendszert és a kilábalást félti a lépéstől. De mi a jegybank baja a moratóriummal? Mitől félti az adósokat és a bankokat? És egyáltalán, szükség van még gazdasági szempontból a hitelmoratórium fenntartására, és ha igen, mit mond ez el a kormány válságkezeléséről?

...

SZABAD SZEMMEL: A VÍZIÓIVAL LASSAN MAGÁRA MARADÓ ORBÁN A MELEGEK DÉMONIZÁLÁSÁVAL KOVÁCSOLNA POLITIKAI ELŐNYT MAGÁNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.02.


Nem csak a jelenlegi magyar miniszterelnök, de a kisebbségeket rendre elnyomó, kirekesztő politikája sem kívánatos Európában – derül ki immár sokadszor a nemzetközi sajtóból. Az egyetlen vigaszt Orbán Viktornak csak az jelentheti, hogy még akad legalább egy olyan miniszterelnök rajta kívül, aki hisz az illiberalizmus sikerében, ezért bőszen majmolja a magyar rendszert.


FT

Szürreális jelenetekkel és kemény beszólásokkal indult a szlovén uniós elnökség, pedig a ljubljanai hivatalos aktust nagyon is ünnepinek szánták a házigazdák. De hát a fő vendég, von der Leyen azzal kezdte, hogy bírálta Jansa-kormányt, amiért az támadja a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A Bizottság elnöke rámutatott, hogy az önálló média a demokrácia esszenciáját jelenti és arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy az több hónap után végre folyósítsa a nemzeti távirati irodának járó állami támogatást. Továbbá hogy haladéktalanul delegáljon képviselőket az Európai Ügyészséghez.

A bírálók egyre nyugtalanabbak, mert attól félnek, hogy a szlovén politikus hasonló úton jár, mint az illiberális Orbán Viktor. Ő maga a tegnapi eseményen védelmébe vette a kifogásolt intézkedéseket és az állította, hogy tiszteletben tartja mind az uniós elveket, mind az emberi jogokat.

Úgy tudni, hogy előzőleg egészen elképesztő megbeszélés zajlott Jansa és az odalátogató EU-biztosok között. Merthogy a vendéglátó egy ponton előkapott egy fényképet, amelyen két bíró volt látható baloldali politikusok társaságában. Azt próbálta ily módon bizonyítani, hogy az igazságszolgáltatás politikailag elfogult. Ugyanakkor a miniszterelnök nehezményezte, ahogyan a Bizottság országát kezeli. Ezzel együtt von der Leyen azt közölte vele, hogy bírák is lehetnek politikai pártok tagjai, a demokrácia már csak így működik. Ugyanakkor az incidens miatt Timmermans alelnök nem is volt hajlandó közös fotóra.

Ily módon a viszony csak még feszültebbé vált Brüsszel és Ljubljana között, bár a testület elfogadta a szlovén programot az újjáépítési alap felhasználására, vagyis csaknem 2 milliárd euró elköltésére. Jansa azt ígérte, hogy országa tisztességes közvetítő módjára látja el a soros elnöki teendőket, bár azt azért hozzáfűzte, hogy az unió nem lehet olvasztótégely, ahol mindenki azonosan gondolkodik. Valamint hogy kormányát igazán nem lehet megvádolni a bírói függetlenség megsértésével. A hírügynökségről pedig azt mondta, hogy csupán bürokratikus akadályok miatt késik a pénz, de megoldják a dolgot. 

Politico

Az Európai Néppárt nem érti, mi a baj a szlovén miniszterelnökkel, és nem tart attól, hogy az ugyanazt fogja csinálni, mint Orbán Viktor, vagyis illiberális demokráciát hoz létre. A vita azért éleződött ki, mert Szlovénia átvette az uniós elnökséget, és az EPP a magyar rendszert is éveken át védte. Ám a konzervatívok szerint a két országot nem lehet egy lapon említeni. Hiszen Szlovéniában többpárti koalíció van a hatalmon, és a lehetőségei messze nem olyanok, mint amilyen a Fidesznek kijutott. Azon felül a szlovénoknál nincs gond a jogállammal, hangsúlyozza a szervezet.

Ezt jogvédők, nemzetközi civil szervezetek, de még az Európa Tanács szakértői is egészen másként látják. A strasbourgi összeurópai szervezet tavaly elítélte, hogy Szlovéniában élesen romlik a sajtószabadság helyzete. A Freedom House legutóbbi jelentése megállapította, hogy Jansa és pártja megpróbál beleavatkozni független intézmények dolgába. De még bizottsági illetékesek is aggályukat fejezték ki, mivel a politikus nem hajlandó kinevezni a nemzeti megbízottakat az Európai Ügyészséghez. Codruta-Kövesi, az új testület vezetője hatalmas kockázatnak nevezte ezt a húzást, mert ily módon nem tudják ellenőrizni az uniós pénzek elköltését.

A Néppárt ellenfelei ugyanakkor azt mondják, hogy a jobboldal nem tanul a magyar leckéből. Lagodinsky, a német zöldek képviselője úgy látja, hogy egy új Fidesz van kialakulóban. De az EPP-nek gyorsan ki kellene zárnia, vagy legalábbis be kellene fagyasztania a tagságát, amíg az folytatja a támadásokat a demokrácia ellen. Egy szlovén szociáldemokrata törvényhozó hozzátette: Jansa Orbán forgatókönyvét alkalmazza, ő is igyekszik először a sajtót megszállni.
 
Guardian

Az újság arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Néppárt nem csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel négy másik nagy frakció tagjai azt akarják elérni, hogy a Bizottság mindaddig ne hagyja jóvá a gazdasági segélycsomag felhasználására kidolgozott magyar tervet, amíg az Orbán-kabinet nem tesz rendet a saját háza táján. A von der Leyennek küldött üzenetben a zöld, liberális, szociáldemokrata és radikális baloldali képviselők mindenekelőtt a csalásokat, a korrupciót és a nemi kisebbségek jogainak korlátozását teszik szóvá.

A tét 7,2 milliárd dollárt, ennyit egyszerre Magyarország még soha nem kapott, amióta csaknem 20 éve belépett az unióba. A parlamenti képviselőket az riadóztatta, hogy már jó ideje az a hír járja: kliensrendszer alakult ki a magyar miniszterelnök körül, ráadásul a kormány figyelmen kívül hagyta Brüsszel ajánlásait a bírák függetlensége, az átláthatóság javítása és a korrupció elleni fellépés szükségessége ügyében.

Mint írják, szavatolni kell, hogy a nyugati adófizetők pénze ne az unió alapjainak aláásására szolgáljon. Ám azt is megjegyzik, hogy lépésük nem a magyar nép ellen irányul, azt kívánják elérni, hogy a hatalom dolgozza át a programot. Az EP magyar jelentéstevője, a francia Delbos-Corfield rendkívül aggasztónak nevezte, ha nem volna elég, hogy az új törvény bűnbaknak teszi meg az LMBT-közösséget, de még a szigorítások egy részét is közösségi pénzekből finanszíroznák. Továbbá arra fordítanák, hogy még jobban lebontsák a jogállamot.

Az EPP részéről azonban annak ellenére nem írta alá senki a dokumentumot, noha a Fidesz nemrégiben otthagyta a pártcsaládot, miután eléggé lógott a levegőben, hogy kizárják. 

CNN

Kelet-Európa egykor világrekorder volt a melegjogok tekintetében, de ez mára megváltozott, mert a térség kifogyott a bűnbakokból, ezért most elővette a nemi kisebbségeket. Orbán követte a lengyeleket, akik évek óta módszeresen leszalámizzák az LMBT-emberek jogait, agresszív retorikát vetnek be és gerjesztik a homofóbiát.

Szakemberek és jogvédők úgy látják, hogy a magyar vezető egyrészt politikai előnyökre törekszik, másrészt pedig igyekszik megosztani az ellenzéket a választás közeledtével. Dudits Luca a Háttér Társaságtól ezt úgy fogalmazza meg, hogy a Fidesz próbálja egymás ellen fordítani a társadalmat. Először jöttek közellenségként a romák, majd a menekültek, az EU, Soros, a hajléktalanok, most pedig a hatalom azon dolgozik, hogy melegeket pedifiloknak és abnormálisaknak állítsa be.

Közben pedig Orbán arra hivatkozik, hogy a nemzeti értékeket védi. Szakértők rámutatnak, hogy a kérdésben éles kelet-nyugati választóvonalat tapasztalni, mert a régi demokráciákban a társadalom többsége támogatja az egyneműek kapcsolatát, az új tagoknál viszont a lakosság jelentős része elutasítja. A populista vezetés meglovagolja ezt a hullámot a magyaroknál, lengyeleknél és másutt is. Félelmet kelt, a nemi kisebbségeket ellenségként tünteti fel. 

Spiegel

Varsói látogatása során a német külügyminiszter és vendéglátója nagyon nem értett egyet a magyar LMBT-törvény ügyében. A házigazda Rau védelmébe vette a jogszabályt és azt hangoztatta, hogy ilyen ügyekben a nemzetállamok az illetékesek. A szociáldemokrata Maas ezzel szemben azt idézte, amit a Bizottság konzervatív elnöke mondott, hogy ti. a szabályozás szégyenletes.

Különböztek a nézetek az Északi Áramlat 2. kapcsán is, mert a lengyel fél úgy ítéli meg, hogy a befejezés előtt álló gázvezeték rontja a térségben a biztonsági kilátásokat. A berlini diplomácia vezetője úgy válaszolt, hogy téves és veszélyes elszigetelni Oroszországot. Sőt, ha Kínával is ezt teszik, akkor még inkább egymás karjaiba terelik a két országot. Márpedig az az európai biztonság szemszögéből sem jó. Inkább azt kell elérni, hogy Oroszország ne zsarolhassa az új szállítási útvonallal Ukrajnát.

Ugyanakkor teljesen egyformán értékelik a belarusz helyzetet, olyannyira hogy Maas Varsóban találkozni kíván Lukasenko ellenzékének képviselőivel. 

Reuters

Újabb vezető európai újságok utasították vissza, hogy lehozzák a magyar kormány egész oldalas fizetett hirdetését arról, Orbán Viktor miként képzeli el Európa átalakítását. Arra hivatkoznak, hogy nem óhajtanak teret adni egy olyan politikusnak, aki aláássa az emberi jogokat és a sajtószabadságot.

A Times of Malta főszerkesztője azt írta, hogy a magyar vezetés gyakorlatilag hadat üzent az ország független médiájának. Ám az ő újságja semmiképpen nem szeretné tétlenül nézi, hogy Orbán másutt előnyt húz a tömegtájékoztatás szabadságából. Kosarat kapott a magyar próbálkozás a belga De Standaardnál is, amely ráadásul egy egész oldalt szivárványszínre festett, mégpedig azzal a felirattal: „Kedves Orbán Viktor! A törvényeknek soha nem szabad különbséget tenniük szerelem és szerelem között”.

Magyarország pofont kapott a svéd Dagens Nyhetertől, a La Libre Belgique-től és a szintén belga De Morgentől is. Ugyanakkor közölte az írást a Le Figaro, a spanyol ABC, a dán Jyllands-Posten és a cseh Mlada Frona Dnes. Mint ismeretes, az orbáni 7 pont azt állítja, hogy Brüsszel szuperállamot (európai birodalmat) épít, szükségesnek nevezi a nemzeti törvényhozások hatáskörének megerősítését és elveti a szorosabb uniós integrációt.

A magyar kormány nem árulta el a Reutersnek, hogy hány szerkesztőségnél próbálkozott és közülük mennyi mondott igent. Egy szóvivő csupán annyit közölt, hogy a hirdetéssel világos és egyszerű formában akarták közölni: mit is gondol Magyarország az EU jövőjéről. FT

Rossz érzései vannak a továbbiakat illetően a független lengyel sajtónak, mert azt látja, hogy a hatalom lassan másfél év elteltével sem hosszabbítja meg az amerikai Discovery független lengyel hírcsatornájának sugárzási engedélyét. A kormány arra hivatkozik, hogy a lassan 20 éve sugárzó társaság, a TVN24 nem tesz eleget a jogi előírásoknak. A másik oldal ezzel szemben úgy véli, hogy adminisztratív eszközökkel szívatják, de ha így megy tovább, akkor szeptemberben lehúzhatja a rolót. Akkor pedig még keményebb világ jön a kritikus szerkesztőségekre.

Mellesleg a cég egy másik tévéje nagyjából szintén 18 hónapja adta be a kérelmét és már tavaly novemberben megkapta a hosszabbítást. A lap megjegyzi, hogy a közmédiából a PiS alatt hivatalos szócső lett, az állami hirdetések zöme pedig immár az engedelmes orgánumoknál landol. Közben éppen a TVN2 esete mutatja, hogy éleződik a sajtóháború. Szakértők szerint lehet persze, hogy a Jog és Igazságosság csupán az idegeket csigázza és az utolsó pillanatban megoldódik a vita. De egyrészt sok milliárd dolláros vállalkozásnak kellene lehúznia a rolót, másrészt igencsak megterhelné a viszonyt az Egyesült Államokkal. Egyébiránt Lengyelország az utóbbi 6 évben a 18-ikról a 64. helyre esett vissza a világ Sajtószabadság Indexén. Malawi és Örményország mögé. (De még így megelőzi Magyarországot – a szerk. megj.) 

Kurier

Nagyon úgy néz ki, hogy egy híres burgenlandi vendéglátós família vízre épült és igen közkedvelt vendéglője is áldozatul esik a Fertő-tavon a magyar kormány nagyszabású idegenforgalmi beruházásának, amelyben vastagon benne van Mészáros Lőrinc egyik cége. A család annak idején kibérelte a területet Fertőrákoson a magyar vízügyi hatóságtól, úgy építette meg a cölöpökön álló épületet, ám most azzal szembesült, hogy a magyar fél felmondta a szerződést. Viszont elrendelte, hogy a bontást is saját zsebből kell állnia.

A „Haus im See”, a Ház a vízen tulajdonosa, Walter Eselböck úgy gondolja, hogy a magyar állam gyakorlatilag kisajátítást hajtott végre, ami igen fura az EU-n belül. Ezért az osztrák kormánytól azt várja, hogy lépjen közbe.

NEKIK NE MONDJA SENKI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.02.


Varga Judit beosztása szerint igazságügyminiszter. Hogy valójában mi is ő, az nehezen meghatározható, mint ahogyan az is nehezen eldönthető, Semjén Zsolt a miniszterelnök-helyettesi titulusa alatt, mögött, rejtekében micsoda is, az szintúgy nagy feladat a Brehmnek. Hogy ők a NER ága-boga, belőle nőttek, mint fatörzsből gyönge ága, oder ők a zömök törzs, ki tudja már ebben a kuplerájban. A dolgok összekavarodtak a hangzavarban, ami kibogozható a tébolydából, az nem egyéb, mint az, ezek magukra zárták a középkor ajtaját. Ez egyéni szociális problémának volna mondható, ha magukkal együtt az egész országot is nem akarnák sötétbe burkolni. De ezt akarják.

Egyébként, hogy ők ketten vannak ma a boncasztalon, az nem jelent semmit, feküdhetne ott mind az összes. Csak épp tegnap ők voltak a leghangosabban, leglátványosabban terheltek, keretebe foglalták mintegy a gyönyöreinket, ami boldogságot akkor érzünk, amikor módunk adódik nagyjainkat hallgathatni. Tehát napra-nap. Permanens gyönyörök az életünk, ha megszólalnak Orbán gauleiterei. Mostanában a melegség a téma hajnalhasadástól napnyugodásig, szivárványok és nácik töltik ki az életünket, és a kies hazánkat tátott szájjal bámuló nagyvilágét is. Van ez a homofób pedofiltörvényünk, amire Brüsszel azt mondta gyarmatosítási szándékkal, hogy meg lehet magyarázni.

Varga Judit volt a magyarázó, beosztása szerint igazságügyminiszer, amúgy nem tudjuk, micsoda is, midőn azt mondta Brüsszelnek, nekünk te nem mutogatol, avagy nekünk ne mondja senki. Varga Judit igazságügyis saját szavaival, amit a NER le is írt, és válaszul Brüsszelnek postára is adott, hogy aszongya: “Sem a brüsszeli Bizottság, sem más európai testület nem írhatja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és Magyarországon a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket.” – Lefordítom, Brüsszel bekaphatja. Mindezen túl azonban kitetszik, hogy Varga Judit fordítva ül a lován, és épp a seggét lesi...

HATÁROZOTT LÉPÉS AZ AUTOKRÁCIÁBA - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.07.02.


Jó reggelt! Ma sem lesz 30 fok, és még a nap sem fog igazán kisütni.

4 legfontosabb cikkünk most

- Megtiltotta a kormány a névtelen adományozást


- Ma meglehet az 5,5 millió beoltott, jöhetnek az újabb lazítások

- A kormánynak a választásokig kell a hitelmoratórium. És az adósoknak?

- Adócsalás miatt vádat emeltek a Trump Organization ellen

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.