2022. február 5., szombat

FUNKCIONÁLIS ANALFABÉTÁK A MUNKAERŐPIACON | TELEPJÁRÓ #4

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.02.05.Miközben idén várhatóan óriási lesz a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, egyes becslések szerint az oktatási rendszerből kikerülők legalább negyede funkcionális analfabéta, akik között lesújtóan sok a hátrányos helyzetű fiatal. Milyen okok húzódnak meg a jelenség hátterében, és mit lehet tenni, hogy az oktatási rendszer felkészítse a munkaerőpiacra a szegénységből jövő gyerekeket is? Ennek jártunk utána a Telepjáró e heti adásában. Az adás vendégei:
Ónody-Molnár Dóra, újságíró, Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója, Szajkó Cintia pedagógus, Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke

FELEDÉKENYEK, MILLIOMOSOK ÉS FÖLDESURAK A KÉPVISELŐINK

PRIVÁTBANKÁR
Szerző: PRIVATBANKAR.HU
2022.02.04.Bár számos sebből vérzik a vagyonnyilatkozatok rendszere, még így is találni megdöbbentő vagyonokat, vagy épp teljesen szokatlan lépéseket. A Hét videójának témája nem is lehetne más.

UKRAJNA NEM LESZ MÁSODIK BELARUSZ, DE AFGANISZTÁN MÉG LEHET BELŐLE

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.02.05.


A háborús készülődés mentén többet van szó a nagyhatalmakról, mint az alku tárgyát képező Ukrajnáról, aminek Vlagyimir Putyin még a létét is megkérdőjelezi. Miért hűtik Kijevben mégis a kedélyeket? Hisznek még a nyugati integrációban? Valós veszély, hogy kettészakad az ország? Mi történik közben a magyar kisebbséggel? Interjú Fedinec Csilla kárpátaljai születésű történésszel, kisebbségkutatóval, a frissen megjelent Ukrajna története könyv szerzőjével.


Miközben az oroszok egy új jaltai szerződést akarnak kikényszeríteni a befolyási övezetekről Európában, a határai közelében összevont több mint százezer orosz katona által közvetlenül fenyegetett Ukrajna próbálja elkerülni a pánikot, és új szövetségi rendszert épít. Az országot sokan mondták már „failed state”-nek, oligarcharendszernek, vizionálták a közeli ketté szakadását, de közben Ukrajna erős nemzetiesítésbe kezdett, amit a kisebbségi jogaikban korlátozott kárpátaljai magyarok is a bőrükön éreznek. Hogy határozza meg a történelem, a nyelv, az identitás, a regionalizmus a mostani konfliktust?
...

DÖMÖTÖR LISTÁJA: KORMÁNYKÖZELI CÉGEKHEZ VÁNDOROLT A KULTURÁLIS FELÚJÍTÁSOKRA SZÁNT FORRÁSOK TÖBB MINT FELE

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: KATUS ESZTER, SEGESVÁRI CSABA
2022.02.05.


Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nemrég egy 50 tételből álló listát tett közzé arról, hogy milyen kulturális beruházásokat köszönhet az ország a Fidesz-kormánynak. A parlamenti képviselő ezzel szándékozott bizonyítani, hogy sokat tesznek a magyar kultúra védelméért és erősítéséért. Megnéztük ezért a felsorolt beruházások költségét, valamint azt, hogy mely cégek voltak a kivitelezők. A fellelhető dokumentumok és cikkek alapján az említett ötven beruházás összesen 255 milliárd forintot tesz ki, miközben csak a Puskás Aréna 190 milliárd forintba került. Az is kiderült, hogy a megbízások jelentős része és az arra fordított állami adóforintok több mint fele kormányközeli cégeknél landolt.


„Ma a magyar kultúrát ünnepeljük. S ha már így teszünk, feltehetjük a kérdést, mit tesz a kormány kultúránk védelméért és erősítéséért? 50 példa annak bizonyítására, hogy nem keveset” – erről posztolt közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője január 22-én...

TÓTH ZOLTÁN: A KAMUPÁRTOK AZ ELLENZÉK SZAVAZATAINAK MORZSOLÁSÁT SZOLGÁLJÁK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.04.


Kamupártok mindig voltak, csak most az az újdonság, hogy a Fidesz pénzeli őket. Az, hogy minél többen legyenek, egyértelműen a Fidesz érdeke. A cél, hogy morzsolják az ellenzéket – nyilatkozta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő. Úgy vélte, elsődlegesen nem is azért megy a küzdelem, hogy ténylegesen bejussanak a parlamentbe, hanem azért a 71 egyéni választókerületi jelöltért, ami fejenként 1 milliót, vagyis összesen 71 millió forintot jelent. Akinek pedig van 71 milliója, az kap 600 millió forintnyi listás pénzt is. Az ellenzék szavazatainak morzsolása mellett, egyébként ezért folyik a nagy pártszervezés.


Eljött a kamupártok ideje?

– Nem. Kamupártok mindig voltak, csak most az az újdonság, hogy a Fidesz pénzeli őket. Viszont amit az MTI-re hivatkozva több lap is leközölt, hogy 267 párt indul a választáson, az nem igaz. 1990-ben 200 bejegyezett párt volt, azóta rengeteg megszűnt, de a 200-ból csak 60 regisztrált a választásra. 18 tudott országos listát állítani és 6 jutott be a parlamentbe. Így történelmileg és statisztikailag sem lehet igaz, hogy 267 párt indul...

A FIDESZESEK FACEBOOK-KÖLTÉSEI IS ELÁRULJÁK, HOL SZÁMÍT NAGY CSATÁRA A KORMÁNYPÁRT

HVG / ITTHON
Szerző: KACSKOVICS MIHÁLY BÉLA
2022.02.05.


Január közepe óta heti nagyjából nyolcmillió forintot költenek el a Fidesz szerdán hivatalosan is megnevezett egyéni jelöltjei saját maguk népszerűsítésre a Facebookon, azonban ez csupán töredéke annak az összegnek, amit a párt központi oldalai, vagy vezető politikusai eltapsolnak, miközben a hivatalos kampányidőszak még nem kezdődött el. A kormánypárt semmit nem hagyna veszni: azoknak is jutott pénz, akik olyan körzetekben indulnak, ahol biztosnak tűnik az ellenzéki siker.


A múlt héten tette közzé a Fidesz, hogy kiket indít egyéni jelöltként az ország 106 választó körzetében a parlamenti választásokon. A hivatalos kampányidőszak csupán február 12-én kezdődik, de a jelöltek már hónapok óta aktívan járják választókörzetüket, és találkoznak a helyi erős emberekkel, befolyással bíró közösségekkel.

A Facebook Hirdetéskezelője 2019-ben indult, azóta látni pontosan, hogy a közösségi oldalon hirdetők mikor, mennyi pénzből és kinek a pénzéből finanszírozták hirdetéseiket. A Fidesz politikusai a 2019-es önkormányzati választás után kezdtek aktívan költeni a felületen, így cikkünkben az összes költés az azóta a Facebookon reklámokra költött összes pénzt jelöli.

A 2022-es országgyűlési választáson egyéniben induló jelöltek Facebook-oldalán egyelőre nem látni kiugróan nagy reklámköltést, legalábbis mondjuk a Megafon Központ influenszereire elköltött több mint hatszázmillió forint mellett csupán aprócska összegnek tűnik, amit a jelöltekre költenek. Közöttük például kiugrónak számít Lázár János a maga összesen közel nyolcmillió forintos hirdetési költésével. Összesítettük a Fidesz egyéni jelöltjeinek költéseit az utóbbi két hétből, ebben az időszakban pedig összesen több mint tízmillió forintot költöttek el. A számláló azonban napról napra pörög.

Az egyéni jelöltek jelentős részének facebookos költéseit a Fidesz állja, azonban közel ugyanennyien nyúlnak a saját zsebükbe, hogy a legnagyobb közösségi oldalon hirdessék magukat. Olyan fideszes egyéni jelölt nincs, akinek ne lenne Facebook-oldala, olyan viszont akad, aki még egyáltalán nem költött még reklámokra a legnagyobb közösségi oldalon, ilyen például Lezsák Sándor, az országgyűlés fideszes alelnöke...

JAKUPCSEK: KIHERÉLTE A FÉRFIAKAT A METOO | PÉNTEK ESTI PARTIZÁN

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.02.04.Jakupcsek Gabriella fiatalon színésznőnek készült, de viszonylag gyorsan pályát váltott, és a rendszerváltás idején a megújuló MTV-hez került. A közmédiánál eleinte szerkesztőként, majd riporterként dolgozott, ám közel egy évtized után otthagyta a királyi tévét, és átigazolt a TV2-höz, ahol vezetett többek között kvízműsort, délutáni talk showt és reggeli magazinműsort is. 2011-től 2015-ig Ridikül címmel készített adást az MTV-n, jelenleg az ATV műsorvezetője.

A Péntek Esti Partizán legújabb adásában meghívott vendégünkkel egy rövid kvízjáték után beszélgetünk a közmédia hatalmi struktúráiról, a #metoo mozgalomról, a kereskedelmi média mechanizmusairól, valamint a Gattyán Györggyel készített interjújáról is. A beszélgetés után pedig a Partizán Sessionsben fellép a kísérleti popzenét játszó Sophie M.

VILÁGTALÁLKOZÓ - LILU ÉS KOVÁCS ZOLTÁN (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: KADARKAI ENDRE
2022.02.05.A Világtalálkozó egy olyan rádióműsor, ahol mindig két teljesen eltérő értékrendű, habitusú embert ültetünk egy asztalhoz. Két olyan karaktert, akik nem biztos, hogy nélkülünk találkoztak volna. Nem vitaműsorra készülünk, hanem három ember jóízű beszélgetésére. A műsor a Klubrádióban hallható minden szombaton 12 órától.

Készítők: Warholik Zoltán, Rózsahegyi Gábor

HETI EGYENLEG: ORBÁNT DRÓTON RÁNGATJA PUTYIN

KLIKKTV
Riporter: BÁNÓ ANDRÁS
2022.02.05.


A KlikkTV Heti egyenleg című műsorának második részében a keddi Putyin-Orbán találkozó részleteit elemezte Bánó András vendégeivel: Csillag István közgazdásszal, volt miniszterrel, valamint Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogásszal.

Csillag szerint, aki az orosz-magyar vegyesbizottság elnökeként 2003-ban már maga is járt Putyinnál, az orosz elnök szándékosan igyekszik kényelmetlen, vagy egyenesen megalázó helyzetbe hozni tárgyalópartnereit. A tény, hogy Orbán mostani moszkvai tárgyalása során az asztalon nem volt víz, ugyanerre utal. „A magyar miniszterelnökről köztudott, hogy állandóan nyalogatja a szája szélét, ami arra utal hogy kiszárad a szája. Ha nincs víz, akkor zavarban van.”

Putyin tárgyalási módszereiről Csillag úgy fogalmazott: „Csak az csinál ilyet, aki nem ott, a tárgyalóasztalnál akar eredményeket elérni, hanem a megfélemlítés eszközeivel akar érvényesülni.”

A formai kereteken túl a mintegy ötórás tárgyalás tartalmáról nem sokat tudni: a sajtótájékoztató szerint nem hangzott el semmilyen ígéret, nem jelöltek meg céldátumokat, és nem írtak alá szerződéseket sem. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az éves gázmennyiség emelését fogja kérni. Ezt állítólag meg is tette, de ígéretet nem kapott, csak az hangzott el hogy majd tárgyalásokat folytatnak róla. „Annak idején, hogy megelőzzék a baleseteket, szükséges volt a gázt szagosítani. Ennek a mostani gáztárgyalásnak durva szaga van.” – teszi hozzá Csillag.

Ennek ellenére, hazai szempontból a találkozó Orbán Viktor kampányának a része, hogy „elmondhassa, őt megerősítette Putyin.” Ezen kívül kizárólag az orosz érdekeket szolgálta, hiszen így „Putyin elmondhatta azokat a kevésbé megalapozott vádakat, miszerint őt a NATO-országok bekerítették és ki van szolgáltatva”.

„Ennek a találkozónak kizárólag az volt a célja, hogy Putyin felmutathassa. Ez a találkozó orosz érdeket, vagy még inkább Putyin érdekét szolgálta, itt magyar érdek nem volt.” – fűzi hozzá Szentpéteri Nagy Richárd. „Ezeréves magyar történelmünk során eljutottunk ide, hogy az orosz elnök a magyar miniszterelnököt dróton rángatja.” Mindezt tisztán kell látni, mert akkor lehet tanulságokat levonni, de „a magyar közvélemény még nem tart itt.”

SZERINTED IS LEGALÁBB 20 SZÁZALÉKOS AZ INFLÁCIÓ? FELMÉRÉSÜNK SZERINT NEM VAGY EGYEDÜL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.02.05.


A magyar felnőtt lakosság nagyjából 60 százaléka 11 és 30 százalék közötti áremelkedést érzékel, szemben a KSH hivatalos 7,4 százalékos inflációs adatával – derül ki a Reacty Digital és a G7 együttműködésében készült felmérésből. Minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, jellemzően annál nagyobb mértékű drágulást tapasztal. Az infláció hatását ugyanakkor részben ellensúlyozza a bérek emelkedése, igaz ez sokszor munkahelyváltásnak köszönhető.

Többnek érezzük

Rengeteg fórumon hallani, hogy a lakosság sokkal magasabb inflációt érzékel annál, mint ami a statisztikai hivatal (KSH) havi adatközléséből kiderül. Kíváncsiak voltunk arra, hogy pontosan mekkorára becsülik az árak emelkedését az emberek, ezért a Reacty Digital ezer fős mintán reprezentatív kutatást végzett a kérdésben...

Az eredmények szerint valóban sokkal magasabb a lakosság által érzékelt infláció a hivatalos 7,4 százaléknál. A legtöbben (a megkérdezettek több mint harmada) 11 és 20 százalék közé tették az általános drágulás mértékét az elmúlt egy évben*, a felnőtt lakosság közel fele viszont ennél is gyorsabbra becsülte az áremelkedés ütemét, míg mindössze hatoda vélte 10 százalék alattinak.

Az érzékelt infláció így átlagosan 26 százalék.


Az eltérés egyik magyarázata biztosan az infláció mérési módszertanából ered. A KSH ugyanis egy olyan fiktív fogyasztói kosárral vizsgálja az árak emelkedését, amelyben ugyanúgy benne van a tej és a csirkemell, mint a magyar kártya, a gyógyfűző, a személygépkocsi-abroncsköpeny, vagy épp a kézi metszőolló, rozsdamentes acélból, műanyag nyéllel*. A lakosság viszont leginkább talán az élelmiszerek árán érzékeli az inflációt, így például a csirkehús, az étolaj, a tej, a liszt és a pékáru tényleg drasztikus drágulása nagyobb inflációérzetet okozhat*.

Ezt részben a felmérés is megerősítette. A heti bevásárlás drágulásának mértékére külön is rákérdeztük, és az érzékelt áremelkedés nem tért el jelentősen az átlagosan becsülttől...

„FELHÁBORÍT, HOGY GYAKORLATILAG EGY TELJES SZAKMÁT NEM ENGEDNEK ÉLNI A SZTRÁJK ALAPVETŐ JOGÁVAL” - INTERJÚ TÓTH ENDRÉVEL, AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS OKTATÁSÜGYI POLITIKUSÁVAL

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.02.05.


Hosszú hónapok előkészületei után hétfőn lezajlott a pedagógus szakszervezetek figyelmeztető sztrájkja, amely végül sikeresnek bizonyult. Az EMMI és a tankerületek megfélemlítése ellenére több mint 20 ezer szakmabeli csatlakozott az országos megmozduláshoz. A Mérce még a sztrájk előtt kérdezte Tóth Endrét, az egységes ellenzék oktatáspolitikai felelősét, aki reálisnak tartja a szakma követeléseit, ám a kötelező oltás eltörlése még szerinte is keményebb dió.

„Azt gondolom, hogy a sztrájk egy legitim eszköze a munkavállalóknak, és engem személy szerint felháborít, hogy gyakorlatilag egy teljes szakmát nem engednek élni ezzel az alapvető joggal.”

Tóth Endre szerint nevetséges, hogy a kormányzat még a 2 órás figyelmeztető sztrájk idejére is elvárta volna a pedagógusoktól, hogy tanítsanak, hiszen a sztrájk lényege, hogy a munkáltató érezze a különbséget, mikor a szektor érintettjei nem dolgoznak. Úgy véli, meg kell erősíteni a sztrájkjogokat:

„Bármennyire maga ellen beszél egy oktatáspolitikus vagy egy kormányzat ilyenkor, hiszen egy új kormány ellen is lehet majd sztrájkolni, de mi azt gondoljuk, hogy ezt bevállaljuk, és hogy ha tényleg úgy érzik, akkor sztrájkoljanak, mert ez egy alapvető jog, amit biztosítani kell.”

A kormányzatnak meg kell teremteni az állam és a szakszervezetek közös érdekegyeztető fórumait, ha valóban a szakma képviselőivel egységben akarnak kormányozni, és olyan intézkedéseket akarnak hozni, melyekkel tényleg egyetértenek az érintettek.

„Ezeket az egyeztetéseket folyamatossá kell tenni, és bármilyen intézkedést, aminek a bevezetéséről tervez dönteni egy kormányzat, természetesen meg kell futtatni megfelelő véleményezési idővel és megfelelő konzultációs formákon keresztül a szakszervezetekkel és más civil szervezetekkel, képviseleti szervezetekkel, mert egyszerűen ez a biztosítéka annak, hogy egy-egy reform, egy újítás társadalmi támogatást is megszerezze magának” – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette, szerinte „azért is van ilyen gyenge szakszervezeti kultúra jelenleg Magyarországon, mert a szocializmus korszaka sokszor felülről hozta létre és irányította ezen intézményeket, így nem volt meg a tényleges, organikus fejlődésük, amik biztosították volna a munkavállalói érdekképviselet kultúrájának kiépülését… mint például Franciaországban, Olaszországban és más nyugat-európai országokban”.

Az ellenzék oktatáspolitikai programja a pedagógusbérek tényleges, folyamatos és kiszámítható növelésével tenné vonzóbbá az oktatói pályát. Így a mindenkori minimálbérhez kötnék a szakmabeliek fizetését, ami a sztrájkbizottság egyik követelése. Tóth Endre elmondta, a politikai ajánlatuk kialakítása során figyelembe vették a szakszervezetek követeléseit is: „Azt látjuk, hogy a pedagógusok csupán valamivel több mint 60%-át keresik más diplomások átlagbérének, és nyilván ez óriási elszívóhatást generál.”

A T-Tudok nemrég publikált közoktatást vizsgáló jelentése szerint a diplomát szerzett pedagógusok csupán 37%-a helyezkedik el a közoktatásban, amit Tóth megdöbbentőnek tart. Az ellenzék ezt az arányt szeretné a jövőben feljebb tornászni, és Tóth szerint a szakszervezetek követelései reálisak, úgyhogy azoknak eleget kell tenni.

Hogy ennek forrásait miből fogják megteremteni, arról még folynak az egyeztetések. A programalkotásnak abban a szakaszában járnak, ahol beárazzák az ígéreteiket, és gazdasági szakemberekkel egyeztetnek, hogy mi mennyibe kerül, és hogyan tudnák kigazdálkodni a költségvetést. A politikus mindenesetre bízik abban, hogy az oktatás témaköre kellő prioritást élvez majd egy esetleges új kormány felállása után: „Azt gondolom, hogy az ellenzéknek erős ígérete és állítása, hogy prioritássá teszi az oktatási szektort, és ennek meg kell nyilvánulnia a költségvetés oktatási költéseiben is.” Szerinte ez az elképzelés a miniszterelnök-jelölt támogatását is élvezi – Tóth úgy érzi, „ő is szívén viseli ezt a területet”...

AZ ÉS 2022/5. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.02.04.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Új mítosz van

A szájhagyomány úgy tartja, Orbán Viktor 1989. június 16-án, a Hősök terén kikergette az oroszokat.

Nem az a lényeg, hogy mi történt. Valójában azt mondta: „Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről.” Függetlenül attól, hogyan állt a csapatkivonások ügye abban a pillanatban nyilvánosan és a színfalak mögött, a szabad választások dicséretes sürgetésén kívül a mondat éle az aktuális kormány ellen irányult, amelyről a szónok fel sem tételezte, hogy tenni tudna és akarna bármit a szovjet megszállók távozásáért. Holott a teljes csapatkivonásról szóló egyezményt pontosan a második Németh-kormány tárgyalta le és írta alá még a választások előtt. Mondom, nem a valóság a fontos, hanem éppen a gondosan ápolt legenda, hogy Orbán, korát megelőzően – hívei szerint halált megvető bátorsággal, ellenfelei szerint esztelen vakmerőséggel, vagy ellenkezőleg, tudatos provokációval, az ellenzéki megegyezést felrúgva – azt követelte és nem mást: menjenek ki az oroszok. Ennek persze az a gondolati magva, hogy a szovjet megszállás rossz dolog – ami cáfolhatatlan, és erre utal az Alaptörvény preambuluma, valamint negyedik módosítása is –, a szabad választások értelme pedig az „orosz” katonai jelenlét megszüntetése lenne, amit, láttuk, tényekkel cáfolt meg a történelem, de abban a pillanatban ez nem volt ennyire világos.Tovább

Kim Lane Scheppele
A felszabadító uniós jog?

2022 áprilisában, egy évtized után először nyílik esély, hogy az egységbe tömörült ellenzék leváltsa Orbán Viktort és a Fideszt. De ha az egyenlőtlen feltételek ellenére sikerül is megnyerni a választást, az új kormánynak további kihívásokkal kell majd szembenéznie, amikor kormányozni kezd, mert az Orbán által létrehozott rendszer garantálja a Fidesz hatalmát még akkor is, ha a párt a képviselői mandátumok csupán egyharmadát tudná megtartani, ami még a legoptimistább ellenzéki politikusok szerint is nehezen elképzelhető Fidesz-vereség lenne. A pillanatnyi helyzet szerint az ellenzéket gúzsba köti majd az Orbán-alkotmány, ha az Orbán-szabályok szerint kíván játszani. Abszolút kétharmados többségre van szükség az alkotmány, és relatív kétharmados többségre a sarkalatos törvények megváltoztatásához, amelyek kőbe véstek szinte mindent, a választókörzetek pontos határaitól – gátat vetve a választási törvények reformjának – az állami pénzeszközök definíciójáig, kivonva az állami ellenőrzés alól a Fidesz-közeli körök által nemrégiben magánalapítványokba átvitt hatalmas állami vagyont. Minden, ami Orbánnak fontos, minősített többségi jóváhagyást igényel, és csak abban az esetben módosítható, ha az ellenzék kétharmaddal nyer, ami Orbán választási törvényei mellett aligha lehetséges.Tovább

Kovács Zoltán
Két vak

Sándor Iván
A gesztenyefa árnyéka
(Párbeszéd a jövővel)

Magyar Péter
Olasz elnökválasztás – a pártok csődje

Dobozi István
Putyin és Ukrajna
Miért éppen most?

Gadó Gábor
Becsapottak

Verebes István
Mai feladatok

Durst György
Miénk a múlt, magunknak építjük

Darvas Béla
(I)gazság

Hidvégi-B. Attila
Valaki járt a fák hegyén
Setét Jenő (1972–2022)

Domány András
Az Elnöki Tanács mint vérbíró?

György Péter
Hiányzik
Beke László (1944–2022)

V I S S Z H A N G

Sarkadi Balázs
Tisztelt Kolléga Úr!

Felcsuti Péter
Sólyom László a próféta?

Kenyeres Zoltán
„Brave... world”?

Dr. Mihalik Péter
Kétségek, javaslatok
A lehetőség művészete és a lehetetlen választása

P Á R A T L A N

Magyar Elemér
PÚPOS ÉS ESZELŐS

Gyárfás Endre
ÜNNEPNAP

-hozsu-
BERUHÁZÓ

aha
H UND K

Völgyi Ferenc
KÖZÖNY

Huszár Ágnes
GÁZ LESZ

Lázár György
AGGODALOM

Ladányi András
SVÉD­CSAVAR

Szabó Zoltán
ÜTKÖZÉSEK

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ
 

AZ ÉS 2022/5. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.02.05.


F E U I L L E T O N

Takács Ferenc
Ulysses: az első száz év

I N T E R J Ú

Fóti Tamás
Nem félek a határmódosításoktól
Beszélgetés Carles Puigdemont-nal

Vitray Szepesiről
Hegyi Iván beszélgetése

KRITIKA

Deczki Sarolta
Kémek, legendák, titkok

Dezső András: Fedősztori. Ké­mek és titkos játszmák Ma­gyar­or­szágon. 21. Század Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 425 oldal, 4290 Ft

A bevezetés tárgyszerű: Dezső ebben a magyar titkosszolgálatok különböző fajtáit taglalja: melyiket mire hozták létre, hogyan működnek, hová tartoznak. A könyv végén szintén tankönyvszerű magyarázatot kapunk arra, hogy kit hívnak kémnek egyáltalán: „a kémkedés állam elleni bűncselekmény, ezért a politikai bűncselekmények sorába tartozik, hiszen aki elköveti, az a fennálló politikai rendszernek okozhat kárt.” (414.), mint az „»idegen hatalom vagy idegen szervezet« részére történő, a magyar államnak hátrányt okozó információátadás” (416.). Az utolsó fejezetben pedig egy Kis kémszótár található, mely a könyvben előforduló titkosszolgálati kifejezések magyarázatát adja meg. Ilyenekét, mint például: „illegális hírszerző”, „operatív környezettanulmány”, „sötét hírszerzés”, és hasonlók.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Váncsa István
Ex libris

Majtényi György: Egyetértés Vadásztársaság
Bíró-Nagy András – Éber Márk Áron – Ferge Zsuzsa – Kiss Amb­rus – Perintfalvi Rita – Pogátsa Zoltán – Scheiring Gábor – Sza­lai Erzsébet: Kádártól Orbánig
Salamon János: A modern ész kritikája
Jonathan Haidt: A boldogság hipotézise

ÉS-KVARTETT – Vonnák Diána Látlak című novelláskötetéről

Károlyi Csaba Bárány Tiborral, Gács Annával és Puskás Pannival beszélgetett 2022. január 26-án Zoomon. A felvételt meg lehet nézni jövő héttől a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb február 23-án Danyi Zoltán A rózsákról című regényéről lesz szó.Tovább

György Péter
A képzelet megteremtése

(Gerhes Gábor kiállítása a Kiscelli Múzeumban megtekinthető április 17-ig.)

Gerhes Gábor egy szabadtéri temetőben álló, fontos épület makettjének felállításával igazi dialógust teremtett a templomtérrel, amelynek magassága még ma is zavarba ejtő. Ám a vakolat és ablak nélküli téglafalak közt a távlat nélküli, ha tetszik, megvakult makettben elhelyezett kötetek, a baloldali és ugyanakkor a modernizmussal kritikus viszonyban lévő Rossi művének felidézésével félreérthetetlenné teszik, hogy a posztmodern után a posthistoire idejét éljük, amely mindazoknak a fogalmaknak, képeknek a sorát kezdte ki, amelyeket egykor valóban egy atlaszban láthattunk.Tovább

Cserhalmi Luca
Lábjegyzetek a szélhez

(Koronczi Endre Ha a kanálból kifújja a szél a levest című kiállítása február 20-ig tekinthető meg az m21 Galériában.)

A terem közepén húzódó, közel öt méter magas fóliafal, a galéria adottságait kihasználva, egy üvegfalon keresztül látható kültéren folytatódik, feltárva egy evidens, mégis kevésbé tudatos kettősséget, nevezetesen, hogy a kinti szél csak egy válfaja ennek a jelenségnek. Az installáció szabadtéri részén a természetes szél cibálja a kitett anyagot, míg a belső térben hosszan elnyúló fólia sokkal kisebb léptékű változásokra reagál, mint a felszálló hő vagy a mozgásban lévő látogató által keltett „menetszél”, amitől a kiállítás lélegezni kezd.Tovább

Végső Zoltán
Ha visszatér az üstökös
Philip Glass 85 éves

Glass rendkívül szűk eszköztárral dolgozik, vázakat épít, amiket aztán nem öltöztet fel. Azt hihetnénk, hogy ez nem más, mint jól megfontolt konstruktivista hozzáállás, ami egyszer bejött, ezért úgy maradt. Az életkor azonban legitimálja Glass elképesztően népszerű stílusát, mert ha csak a jól menő bolt érdekelné, 85 évesen már nem volna miért csinálni.Tovább

Báron György
Sodródó lelkek

(8. Budapest International Documentary Festival, 2022. január 22–30.)

Nem is az a lényeges, hogy akadnak a filmek között jobbak és gyöngébbek, a mezőny egésze az, ami mellbevágó: megrázó körkép arról, hogyan élünk ezen a bolygón. Külön-külön az alkotói megközelítés lehet politikai-szociográfiai, lélektani vagy etnográfiai, az együttes élmény metafizikai: utazás a létezés mélyére, hogy mi az ember, mi a dolga a világban, s ezt miként, jól-rosszul, többnyire rosszul, teszi.Tovább

Gergics Enikő
Alászállások

(Dante: Pokol, előadja: Gyabronka József, Katona József Színház / Narratíva: A NEGYEDIK – Dante Pokla, rendező: Hegymegi Máté, Jurányi Ház)

Hegymegi Máté pokla nem az a pokol – ez a pokol minden furcsaságával és szörnyűségével együtt is gyanúsan emlékeztet a földre. A bűnhődés pillanata pedig üt, és érzékeny pontot talál: jól bevitt találat a befejezés.Tovább

Csengery Kristóf
Időtlen idő

(Bach: Goldberg-variations – David Fray, Erato)

Fray tavaly júniusban felvételt készített a Goldberg-variációkból, a lemez a közelmúltban jelent meg. Végighallgatva a nyitó és a záró témamegszólaltatás között felsorakozó harminc változatot, sokféle észrevételt tehetünk, de a legelső ez lehet: az előadás megkérdőjelezhetetlenül helytáll a zenéért, magától értődőn képviseli a kompozíció szellemi nagyságrendjét.Tovább

Fáy Miklós
Rigoletto tanár úr

(Verdi: Rigoletto – A Metropolitan előadása a Müpában, január 29.)

Nem tudtam, hogy csak egy olyan énekesnőt várok, mint Rosa Feola, aki a szombati Metropolitan-közvetítésben énekelte Gildát. Feola úgy koloratúrszoprán, hogy nem az, hogy nem a magasságokról szól, és nem is azok köré szerveződik az éneklése, nincsenek kiemelve a csúcshangok a szólamból, épp olyan fontos hangok, mint a többiek, és épp olyan puhán, lágyan, mindenféle csilingelés és huhogás, élesség vagy hangosság nélkül szólalnak meg. A hang maga meg gyönyörű szép, átvészelés helyett alig várja az ember, hogy Gilda ott legyen a színen, és megérti, hogy a Rigoletto, ez a Rigoletto Gildáról szól.Tovább

Torma Tamás
Zenepalota, feketerigó

(A Magyar Zene Háza a Ligetben)

A Magyar Zene Háza tehát üdítően kortárs épület, amiért könnyed és különleges, egyesek (én is) ujjonganának, ha nem éppen a Ligetben épült volna fel, mások viszont éppen ettől változnának vissza moderngyűlölővé. Szóval egy új épület képes 2022-ben Budapesten meditációs objektummá válni – még ha azt a meditációt nem éppen ilyennek képzeljük is. Tovább

Siba Antal
Van képük

(Kampányfilmek, kampányképek a Fideszről)

A videó a KicsiKÉM – Sir Austin Powers 2. című film feldolgozása: ebben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke dr. Genyaként jelenik meg, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt pedig annak klónjaként, Kicsi Énként. Mellettük Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is látható. Bravó!

I R O D A L O M

Molnár Krisztina Rita
Patkányölő

Molnár Krisztina Rita
Vasárnap

Eszenyi Fanni
Hidak

Eszenyi Fanni
G.-nek mondom

Király Levente
Parti Nagy Lajos: Konfit állok, mást nem tehetek

Szív Ernő
Egy jó ember temetése

A jó embereket hasonlóképpen temetik, mint a rosszakat. Általános szokás, mondhatni hagyomány, hogy a rosszéletű embereknek éppolyan végtisztesség jár, mint a jóknak. A nyolcvanöt esztendős korában elhunyt Harsányi tanító néni jó ember volt. Református szertartás szerint helyezték végső nyugalomba, és legalább kétszázötvenen jelentek meg a szertartáson. Ha háromszázra becsüljük a létszámot, akkor sem járhatunk messze az igazságtól. Egy ekkora településen a rossz ember temetésén is összegyűlik kétszáz ember, és éppúgy viselkedik, mint a jó emberek temetésén. Továbbá az is törvényszerű, hogy a rossz ember éppúgy űrt és hiányt hagy maga után, mint a jó, amikor elhalálozik.Tovább

Szántó T. Gábor
Kafka sírja

A kihallgatás úgy zajlott, mint bárhol másutt zajlott volna.

Smolensky előzékeny utasítására a Moldva túlpartjára, a Hradzsintól jócskán délre fekvő zöldövezetbe fuvaroztak, a Nemzetbiztonsági Hivatal Na Popelce utcai nagy fehér, öt- vagy hatemeletes irodaházához, ami úgy festett, mint bármely irodaház.

Smolensky kulturáltan viselkedett, udvarias volt, bár nem értettem, miért visel hónalj-pisztolytáskát egy sima kihallgatáson. Nem néztem meg, mielőtt beléptem, milyen felirat áll a helyiség ajtaján, hátha abból világosabbá válik, miért vagyok itt. Amikor rákérdeztem, akkor se lettem sokkal okosabb. Annyit mondott, hogy az ilyen ügyek a Nemzetbiztonsági Hivatal Különleges Ügyosztályához tartoznak.

Milyen ügyek?, kérdezhettem volna, és talán meg is kellett volna tennem. Ehelyett, mielőtt még Smolensky megszólalhatott volna, az elmúlt napok kínos fejleményét hoztam szóba.

Tudja, hogy fenyegető leveleket kapok?Tovább

Török Ábel
Testvérek

(életünk a tor után) apám zúzmaraszakállú, medveszagú ember, naphosszat a teraszon ülve pipázik, és a hófödte hegykoszorút bámulja. hajnali ködben ébred, csipásan ül fel anyám foszló kalácsteste mellett az ágyban, és megmosakszik, sörényéből korpazivatar hullik, reggelre fehér szőnyeg terül a padlón. nyikorognak a deszkák a lába alatt, döng az öreg ház, aztán sorjában minden ablakot kinyit, és forró lehelete közé kúszik a kinti ugar hidege. csak a vadak élnek meg ezen a tájon, otthon már nem lehetett maradni, apám megölt egy fiút, de senki nem rója fel neki, elvégre megesik az ilyesmi. hosszan eregeti a füstfelhőket a pipájából, úgy ül ott, a teraszon, mintha maga is jéggé fagyott volna a mezőkkel együtt, néha valóban dérbe dermed, összesűrűsödik olyankor a húsa, be kell húzni a tűz mellé.Tovább

Marafkó László
Sorsmondatok

(Elbocsátva) Egyetlen szobájuk álomba sóhajló sötétjében minden este a legszebb nők járultak elé képzeletben, megadóan, de ő egy intéssel elbocsátotta még a legszebbeket is, nem a közöny fölényével, nem is elutasítással, voltaképpen a büntetés lappangó bosszújával, pedig kiskamaszként vágyta volna az odaadásukat, az aggály nélküli felajánlkozást, akár a teljes birtokbavételt, s most, hogy öregen visszatért az emlék, amikor egyetlen kínálkozó is elérhetetlen jutalom lehetne, a végső hullás előtt már bevallhatná, ha volna kinek: a makacs visszautasítás mérge azután áradt szét benne, hogy az anyai kéz érintése mindig elmaradt az arcán, pedig egy madárszárnyú érintés jelzi, hogy nem hiába jött erre a világra, s ha valakinek a gyengédségből vajmi kevés jutott, attól még bőkezűen részeltethetné benne a vétleneket.

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.02.02.


A SZERK.


A SZERK.
Ide veled, kockás ingem!

Hétfőn 8 és 10 óra között figyelmeztető sztrájkot tartott a két nagy pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete.

A SZERK.
A hasa nem lehet ellenzékben

Ki fogja ezt megmondani neki? – pillantottak egymásra félve a spin doktorok. Neki? Ugyan már, el sem jutunk hozzá, már a Rogán a fejünket fogja vétetni.

PUBLICISZTIKA

FELCSUTI PÉTER–MOLNÁR GYÖRGY–POLGÁR ANDRÁS
Zárlatos közteherviselés
A Fidesz bűnös adópolitikája Magyarország felzárkózását is gátolja

Szakmai közhely és most talán valamennyire az ellenzék mértékadó köreiben is elfogadottá vált, hogy a Fidesz személyijövede­lem­adó- (szja-) rendszere szegényellenes, illetve a gazdagokat kedvezményezi. Ez a felismerés korántsem magától értetődő. Az egykulcsos jövedelemadó nagy népszerűségnek örvendett a 2000-es években – és jóval kisebb mértékben, de örvend ma is – még azok körében is, akik egyébként nem a NER hívei.

EGOTRIP

VAJDA GERGELY
Zene hetilapra
Weber, Webern, Webber

A három név három nagyon különböző zeneszerzőt takar, igaz, nevük ugyanonnan ered. A legrövidebb változat a német „szőni”, azaz „weben” igéből jön, amely angolosított formában Webber, esetleg Weaver lett – magyarul: takács.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói Levelek 2022/5.

Prőhle Gergely válaszlevele A csodalabda című szerkesztőségi cikkre

KÜLPOL

INTERJÚ
„Hiába próbálják ezt elbábozni”
Tálas Péter és Csiki Varga Tamás biztonságpolitikai szakértők a nagyhatalmi szembenállásról

A még mindig hegemón helyzetű Egyesült Államok számára leginkább Oroszország és Kína katonai ereje jelent kihívást, Európa viszont továbbra sem játszik komoly katonai-stratégiai szerepet, különösen vonatkozik ez Németországra – erről is beszélt nekünk az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője és tudományos munkatársa.

ANDRÁS YORKI HERCEG PÁLYÁJA ÉS VISELT DOLGAI
A szibarita

II. Erzsébet királynő harmadik gyermeke egykor a második helyet foglalta el az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében, ma egyre pusztuló hátországgal a manhattani kerületi bíróságon alperesként védekezik egy kiskorú szexuális zaklatása miatt. Hogyan jutott ide, és mit tudunk a perről?

BELPOL

HOGYAN BIZTOSÍTHATÓ A VÁLASZTÁS TISZTASÁGA?
Több szem többet lát

Az EBESZ megfigyelői mellett civil aktivisták is minden korábbinál nagyobb számban őrködhetnek az áprilisi választás tisztasága felett. A pálya a Fidesznek lejt, de megfelelő ellenőrzéssel legalább a klasszikus választási csalások kiszűrhetőnek látszanak.

AZ ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT KUDARCOS JELÖLTÁLLÍTÁSA
Némasági fogadalom

A hétfőn tartott közgyűlésen tizenhárom órányi heves vita után sem tudtak dönteni az ORÖ küldöttei a nemzetiségi listáról. Mivel a jelöltállítás határideje január 31. volt, a következő négy évben nem lesz önálló roma nemzetiségi képviselet a parlamentben. Az ORÖ hamarosan feloszlatja magát.

ZENE

INTERJÚ
„Hogyan lehet akkor befejezni?”
Korda György

A rokokó és a barokk háziasításából született foyer-ban ülünk egy előzékeny házigazda és egy elbűvölő háziasszony vendégeként. Utóbbi üdítőt és harapnivalót kínál. Az ajtónyílásban hirtelen feltűnik egy öreg, vedlett, fekete kutya, és csüggedten igyekszik felidézni az élénk és fürge sihederkorát.

MI A KOTTA?
Szokványos bűneset

Klasszikus zenei programajánló a 2022/5. hétre

KÖNYV

HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖNYVKIADÁS 2. RÉSZ: SZERBIA
„Ha nem is boldogan”

A vajdasági magyar könyvkiadás értéket teremt, de meddig még? A helyi irodalmi közegnek az elvándorláson túl a könyvesboltok hiányával és az EU határát nehezen átlépő terjesztéssel is meg kell küzdenie amellett, hogy a rendszert alapvetően a szerb és a magyar állami támogatás tartja felszínen.

KRITIKA

KÖNYV
Nem Mari, hanem Kati
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet (Turi Lilla rajzaival)

Nagyobbrészt nem új műveket elősorakoztató, mégis újdonságélménnyel ható kötet ez: két ciklusból áll, „kamaszlány-versek” szerepelnek benne. Címe a második, 2021-es versekből álló ciklus egyik darabjából lett kiemelve, és nagyobbik részét az 1987-es Rejtjeles tábori lap című kötet versei teszik ki.

DOKUMENTUMFILM
A változás maga
Torsten Körner: Femokrácia

Torsten Körner nem most kezdte a közelmúlt német történelmének feldolgozását. Az íróként és újságíróként is aktív filmes 2016-ban mutatkozott be Angela Merkelről szóló portréfilmjével (Angela Merkel – Die Unerwartete), majd 2017-ben filmet készített Németország és a világ közvéleményét akkor legjobban foglalkoztató menekültkrízis témájáról, amelynek kezelése kis híján Merkelt is bukásba sodorta (3 Tage im September).

SOROZAT
Kémek vidéken
Glória

Portugáliában járunk, 1968-ban, mely esztendő arrafelé kevésbé a hippimozgalomról vagy a diáklázadásokról maradt emlékezetes, inkább az elkeseredett gyarmati háború nyomorúságáról, illetve abban az évben ért véget a meglehetősen hosszú Salazar-korszak. De amikor történetünk indul, „az öreg” még él, a rendszer szemfüles pártkatonái ugyanakkor már nagyon helyezkednek a főnök betegágya körül.

SZÍNHÁZ
Felénk fordulva
PanoDráma: Kár, hogy rák

Lengyel Anna meghalt, mire sikerült tető alá hozni az előadást, a Covid miatt kétszer maradt el a premier. A cím ugyanaz maradt, de amit végül a Trafó színpadán láttunk, teljesen más, mint amire a társulat eredetileg készült.

TÁNC
Ember, állat, gép
SzólóDuó Fesztivál 2022

Huszonhárom évvel ezelőtt rendezték meg az első SzólóDuó Fesztivált Budapesten, de akkor még csak hazai alkotók jelentkezhettek rá. A fesztivál 2005-ben megnyitotta platformját a külföldiek előtt is. Az idei fellépőket öt jelölőkörben – magyar, német, lengyel, holland és egy nemzetközi videós válogatókörben – választották ki. Az online fesztivál gáláját élőben követhettük.

OPERA
Egy őrült éjszaka
Britten: Szentivánéji álom

Ha úgy vesszük, Benjamin Britten 1960-as Shakespeare-darabjával szerencséje van a magyar operaéletnek – és viszont. Már 1963-ban sor került a hazai bemutatójára, aztán a debreceni premiert jegyző Vámos László 1972-ben az Erkel Színházban is színpadra állította a művet.

LEMEZ
A földre pottyant férfi
David Bowie: Brilliant Adventure (1992–2001)

A napokban lett volna 75 éves David Bowie. A szimbolikus évforduló miatt a szokásosnál is jobban izzik most a zenei hagyatéka körül a levegő, és ennek részeként nemrég végre megjelent az ún. Era boxszett sorozat ötödik darabja, a Brilliant Adventure. Rengeteg minden van rajta, pazar a kivitelezés, viszont az emberben marad némi hiányérzet.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
Kitömött és alszik
Gerhes Gábor képzőművész

Legújabb, Atlas című kiállítása kapcsán az elveszett bizonyosságról, léptékekről, preparátumokról és a kozmoszról beszélgettünk vele.

RÉS A PRÉSEN
„Ide kell jönnöm”

Fekete Valéria, a Pécsi Galériák vizuális művészeti vezetője

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Boldizsár Ildikó: Amália álmai

Elsősorban a nőket veszik célba a népszerű meseterapeuta és író legújabb meséi.

VISSZHANG: KÖNYV
Michał Paweł Markowski: A kíváncsiság anatómiája

A jeles lengyel filosz eredetileg 22 éve megjelent munkájának első magyar nyelvű kiadását leginkább az legitimálja, hogy a kötetben megbújó szövegek időtállók, és sokszor szinte lebilincselően izgalmasak.

VISSZHANG: KÖNYV
Piros Vera: Eltévesztettem, drágám

Egy házasság anatómiája

VISSZHANG: KÖNYV
Davide Calì: A boldogságárus

„A boldogságot meg lehet venni? Hát persze! Van belőle kis doboz, nagy doboz, sőt még családi csomagolás is.”

VISSZHANG: FILM
Szerelem után

A „kiderülős” filmek arra a félelemre alapozva ragadják meg a nézőt, hogy minden másképpen van.

VISSZHANG: TÉVÉTORRENT
The Book of Boba Fett

Az ős Star Wars-rajongó olyan, mint a Tatooine-on élő buckalakók.

VISSZHANG: LEMEZ
Yard Act: The Overload

Első daluk csupán két évvel ezelőtt jelent meg, de az elmúlt időszakban olyan érdeklődés övezte a munkásságukat, hogy debütáló albumuk a brit lemezlista második helyén nyitott.

VISSZHANG: LEMEZ
Burial: Antidawn

Aki gondosan követte Will Bevan, azaz Burial pályafutását, pontosan tudja, hogyan erősödött fel benne ama meggyőződés, hogy a jó ideig általa is favorizált uptempo, hellyel-közzel táncolható zenéi mellett ütemmel nem bíró hangszobrokat, többrétegű, inkább ambient kompozíciókat hozzon létre.

FILM

TÉVÉSMACI
Kosok tánca

Amikor Sztupa és Troché egy Waylon Jennings-koncert után kajtattak, azt… izé, akárhonnan is nézzük, Grósz Károly kedvéért tették.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/5.

Rövid hírek: Marcel Duchamp, Yves Saint Laurent, Látványtér 2022

Egy hét tudomány 2022/5.


Rövid hírek: gömbvillám, napvihar, víziló

Szüret 2022/5.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

RIPORT

TOVÁBBRA IS VIRÁGZIK AZ ILLEGÁLIS KUTYAKÖLYÖKEXPORT
Ebek és nepperek

Határokon átnyúló, kiterjedt maffiahálózat szakosodott a kölyökkutyák feketekereskedelmére. A bizniszt az sem akasztotta meg igazán, hogy 2021 májusában a Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség a Viharsarokban tizenegy helyszínen akciózott, és hogy az ügybe belebukott a Békés megyei főállatorvos.

TUDOMÁNY

SHACKLETON ÉS AZ ANTARKTISZ FELFEDEZÉSE
„Megjártuk a poklot”

Száz éve egy váratlan szívrohammal zárult le az Antarktisz felfedezésének hőskora, Ernest Shackletont azonban rövid feledés után újra felfedezte az utókor.

LÉLEK

A CHEMSEXPARTIK VESZÉLYEI
Péntektől vasárnapig

Szerhasználat, szex és buli, mindez meleg közösségben. Könnyen addikcióhoz vezet, ráadásul tabutémának is tekinti a világ, így a segítségnyújtás sem egyszerű. A chemsex Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Nian gao

Csípős-savanyú leves puha rizskoronggal

ÉTEL, HORDÓ
Európa Kifőzde

Európa Óbudán

DÖBRÖGI, LÚDAS MATYI ÉS A KÖZBESZERZÉS – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.02.03.


A TARTALOMBÓL:

 A kormánynak le kellene mosnia magáról ezt a szégyent – Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint 17 havi bért vett el a kormány pedagógusoktól. Interjú

– Döbrögi, Lúdas Matyi és a közbeszerzés – Geszti Péter indulatokról, médiabirodalomról, jókedv-alapélményről. Interjú

– Harc a túlzsúfolt elővárosokért – Budakeszin 2018-ban is szoros volt a verseny. A Fidesz már a hivatalos kampány előtt bevetette Orbán Viktort. Választási sorozatunk 3. része

 Adatlopás után szélmalomharc – Százezreket követelt a szolgáltató az ügyfelén, akinek nevére csúcskategóriás mobiltelefonokat vásároltak

– Titkolják a vadászati világkiállítás számait – A Hungexpón rendezett program a jegyeladás szempontjából nagy bukás lehet

 Elviszi a befektetések hasznát az infláció? – Hol érdemes fialtatni a megtakarítást?

– Álomkarrier előtt a magyar kutyafajta? – Nem túl mutatós, de okos és egészséges. A mudi a kipusztulás szélén állt, most meg már Amerikában is elismert fajta

– A talpalatnyi föld is kell nekik – Ma is százával vesznek el magyaroktól ingatlanokat Szlovákiában

– Eszköz egy játszmában – Haragszik az amerikai politikusokra, különösen pedig a naponta az orosz „inváziót” sulykoló sajtóra Zelenszkij

– Mattarella nem megy még nyugdíjba – Mario Draghi a reformok sikerre vitelével nyithatja meg az utat a maga számára az elnöki palota felé

– Tákolmánykoalíció után abszolút többség – Az európai baloldali pártok ámulva nézik a portugál szocialisták elsöprő győzelmét

– Hová tűntek Lukasenka migránsai? – A belarusz elnök megszabadult a menekültektől, de a lengyelek így is megépítik az acélfalat a határra

 Nincs visszaút – Helyzet-Kép Németh György fotóival a homokhátsági tanyavilágról

– Miért beteg a magyar szinkron? – Manapság a tömegtermelés miatt már nagyon kevés szinkron képvisel minőséget. Ezek főleg a mozifilmek közül kerülnek ki, más területeken, különösen a tévés produkcióknál sem idő, sem pénz nem jut a színvonalas munkára

– Történelmi séta az ukrán pufferzónában – Miért válik Ukrajna területe újra és újra a nagyhatalmi szembenállás terepévé? Mi köze ehhez az ukrán vagy a lengyel államnak?

– Toborzott tehetségek – Két kutató: mindketten Amerikában dolgoznak, és mindkettejüknek vannak kínai kapcsolataik. Ezek a kapcsolatok a Trump-admisztráció idején hozott „Kína-kezdeményezés” néven ismert jogszabályok szerint sok esetben tudományos kémkedésnek minősülnek

– Rémálom, ami nem is volt – Egy (visszatekintve) tragikomikus történet jól mutatja, hogy a megalapozatlan hírek milyen hirtelen globális riadalmat tudnak kelteni

– Fel kell emelni az ország tudásszintjét! – Kondorosi Éva: A mostani világjárvány megmutatta, az átlagember mennyire híján van az alap természettudományos ismereteknek. Interjú

– Ötven gramm szarv – A legális kereskedelem önmagában nem elég, hogy megmentsék a kihalástól az orrszarvúkat

– Kemény bőr alatt fanyar kellem – a gránátalmáról

– Lesz újabb csoda a jégen? – Az omikron és a diplomáciai bojkott árnyékában indul a pekingi téli olimpia, ahol a magyar sportvezetés történelmi szereplést remél

Publicisztika:
– Szabó Antal: A migránsozás évei – Nernia krónikája, 3. rész
– Gulyás Balázs: Völner Pál: Rendszerhiba vagy sorminta? – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Koncz Tamás: Zsebre tett kultúra
– Lányi András: Orbán Viktor üzent
– Dévényi István: Hűha! – Álláspont
– Vágó Gábor: Több kell, mint csak M-Z. P. – Válasz Puzsér Róbertnek
– Hamburger Béla: A megoldás a mi kezünkben van
– Nagy Attila Tibor: Tanársztrájk – Ítélet Orbán felett
– Bodacz Péter: Machiavellizmus és „kereszténydemokrácia
– Rényi Ádám: A bezzeggyerek – Pár perc próza
 Durica Katarina: Schengen-harcosok és románcturizmus – Micsoda Nők!
– Híd Jenő rajzol: Helyzetünk
– Szécsi Noémi: Kedves Szerkesztő Úr!
– Wekerle Szabolcs: Nehogy említsd! – Újbeszél
– Lukács Csaba: Időkérés – Szotyola
– Puzsér Róbert: A kormánymédia leszámolása Hodász Andrással
– Marabu: Gyerekvédelem

Kritika:
– Jön a következő – David Quammen: Gazdaváltás
– A katarzis kockázata – Heidl György: Lassú ébredés
– Mozgóképes hátborzongatás – Lichter Péter: 52 hátborzongató film
– Jobb hely lett a világ? – A tettes, amerikai krimisorozat

Időgép – plusz négy oldala történelmi mellékletünk

– Milyen elnök volt a száz éve született Göncz Árpád? – Az évfordulón az államelnökről beszélgettünk az 1990-es években szemben álló két nagy párt, az MDF és az SZDSZ két közismert politikusával, Kónya Imrével és Kuncze Gáborral

– Egy naiv gentleman – Film készült Neville Chamberlainről, amely arra keresi a választ, Hitler az orránál fogva vezette-e a brit miniszterelnököt, vagy az viselkedett zseniális taktikusként a Führerrel szemben

– Posztnácik az NDK-ban – A hitleri idők középvezetőinek, egyszerű téglahordóinak a rendszerbe való beilleszkedésében az 1948-ban alapított posztnáci Nemzeti Demokrata Párt működött közre. Vezetői között különös, rendszereken átívelő életutakra bukkanhatunk

– Egy kép anatómiája: Kolozsvár, 1945. február

– Talált tárgy: Ha egy óriás a Napba hajítaná a Földet

ITT OLVASHATÓ

NEM NEIL YOUNG TÁVOZÁSA A LEGNAGYOBB BAJ A SPOTIFY-JAL, HANEM AZ, HOGY SZAR A ZENE

QUBIT
Szerző: ALGORITMUS FERI
2022.02.04.


Régen szólt olyan hangosan a nyugati világ legnépszerűbb streaming platformja, a Spotify, mint az elmúlt napokban. Miután az igényes popzenész, Neil Young bejelentette, hogy otthagyja a szolgáltatót, egy másik igényes popzenész, Joni Mitchell is közölte, hogy eltávolítja a számait a Spotify-ról, mire a New York-i tőzsdére 2018-ban bevezetett svéd cég értéke egyes elemzések szerint 2 milliárd, ismét más elemzések szerint 4 milliárd dollárral csökkent. És mivel egy zenész százat csinál, a tiltakozókhoz gyorsan csatlakozott Nils Lofgren (ha már itt tartunk, ki az a Nils Lofgren?), sőt még Harry herceg és felesége, Meghan Markle is felszólalt az ügyben, bár nekik aztán tényleg egyetlen számuk sincs fent a Spotify-on.

Neil Youngnak viszont maga a WHO igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus köszönte meg a Twitteren a bátor kiállást, amit a zenész eredetileg a menedzsmentjének és a kiadójának címzett, és saját weboldalán tett közzé, de mivel azzal a lendülettel, ahogy föltette, le is szedte, a nyomai csak a sajtóban maradtak meg...

A KORMÁNY TUDHATOTT RÓLA, HOGY ÉLETVESZÉLYES LÉLEGEZTETŐGÉPEKET VÁSÁROL

168 ÓRA + VIDEÓ
Szerző: 168
2022.02.05.


A szóban forgó kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele.


A Népszava által idézett Malaysianow hírportál szerint Magyarország 2020-ban úgy vásárolt 178 milliárd forintért 6258 lélegeztetőgépet Vinod Sekhar maláj üzletembertől, hogy akkor már tudni lehetett, az általa eladott egyik típus nem felel meg rendeltetésének, hanem egyszerűen életveszélyes. A portál magyar oknyomozó újságírók tájékoztatása alapján indult el és kiderítette, hogy

"az ügylet előtt egy hónappal tekintélyes brit kutatóorvosok közleményben hozták nyilvánosságra: a szóban forgó kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele."

A brit klinikai tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy

"a lélegeztetőgépnek időnként akadozik az oxigénellátása, nem egyértelmű a kezelési útmutató, azon felül ezt a típust ambulanciáknak és eleve nem kórházaknak találták ki."

A brit számvevőszék nem egészen fél évvel később 60 oldalas jelentésben igazolta az aggályokat, így az egészségügyi tárca kivont a forgalomból 750 ilyen berendezést, a lefújta a már megrendelt 1250 darab megvásárlását. Az egész tétel 2,2 millió fontba került. Ezzel hozzávetőlegesen egyidejűleg Kolumbiában azt közölték nagy gondok vannak az SH300-as modellel is (amelyből az Orbán-kormány szintén vett a maláj úriembertől).

A közép-amerikai országban arra jutottak, hogy legalább hat ember végzetét okozta a készülék, mivel többször is váratlanul leállt, illetve helytelen adatokat továbbított.

Az ottani szakemberek összesen 34 ilyen súlyos incidenst számoltak össze.

Korábban a Magyar Orvosi Kamara arra figyelmeztetett, hogy érthetetlenül sok az áldozat a kórházakban a gépen tartott páciensek között, és hogy ki kellene deríteni, nem a gépek miatt van-e így.

Amúgy az Orbán-kormány azzal büszkélkedett, hogy egyetlen más uniós tagállam sem kötött ekkora összegű egyedi megállapodást a járvány elleni küzdelemben. Az ellenzék szerint viszont teljesen felesleges volt 6258 darabot beszerezni, mert nincs elég orvos, illetve ápoló a működtetésükhöz...

ABCUG, HORTHY!

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2022.02.05.


Horthy Miklós halálának 65. évfordulója alkalmából grandiózus felvonulás lesz. A nemzeti összefogás seregszemléje lesz 13 szervezet részvételével Horthy Miklós halálának 65. évfordulója alkalmából február 6-án. Fáklyás és fehér lovas felvonulást tart, közterületi Horthy-lovasszobor állítását is kezdeményezve a Mi Hazánk Mozgalom, a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, a MIÉP, az FKgP, a Betyársereg, a Mi Hazánk Motorosai, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a HVIM, a Mi Hazánk Ifjai, az Identitesz és a Magyarok Világszövetsége. Legyen Magyarország a magyaroké! (…) Megtekinthető lesz az újbudai Szent Gellért térre kezdeményezett Horthy-mellszobor gipszmintája is. Látványos vonulás lesz egy nagy-magyarországos teherautó felvezetésével és katonadalokkal, lovas hagyományőrzőkkel Csepin Péter vezetésével, illetve nemzeti színű bengáli tűzzel. (MTI-OS. Mi Hazánk Mozgalom közleménye)

Bizonyára sokan csak legyintenek a hírre, a közleményre, nos, én ebből a szempontból sem tartozom a közömbös szemlélődők közé. Nem leszek hosszú, hiszen már többször leírtam, hogy Horthy Miklóst egy „kimosdatott” háborús bűnösnek tartom, aki több százezer ártatlan civil, munkaszolgálatos és kiskatona haláláért felelős. Míg az általa sorozatban kinevezett kormányfők felfegyverezték és háborúba vezették Magyarországot, addig a – tenger nélküli altengernagy rangban lévő és sokszor díszegyenruhában mutatkozó – kormányzó lovakat hajtott, teniszezett, vívott és szenvedélyesen kártyázott. 1920 és 1944 október 16. közötti tevékenysége mérhetetlen károkat és fájdalmat okozott, majd tesze-tosza kiugrási kísérletével kiszolgáltatta az országot a nyilaskeresztes fasiszta banditáknak. A véreskezű Szálasit és a teljes összeomlást is Horthy tehetségtelenségének és tehetetlenségének „köszönhetjük”. Huszonöt év alatt – elsősorban a bethleni konszolidáció éveiben – persze voltak előremutató intézkedései, de a végbizonyítvány és a végeredmény siralmas, szégyellnivaló, megbocsájthatatlan,

Ezek után az egyre izmosodó posztfasiszta Mi Hazánk Mozgalom és számos – a közélet perifériáján élősködő és a múltban jövőt kereső – szervezet „grandiózus” felvonulást szervez február 6-ára, a „lovastengerész” halának 65. évfordulójára, a politikai gaztevő dicsőítésére...