2022. június 14., kedd

KASZA TIBOR VS POTTYONDY EDINA - NÉP VS CSELLENDZS CSALÁD

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.06.14.Kasza Tibor vs Pottyondy Edina - Nép vs Csellendzs Család...

A BUDAPESTI KÖLCSEY GIMNÁZIUM PEDAGÓGUSAI CSATLAKOZNAK A BUDAÖRSI TANÁROK POLGÁRI ENGEDETLENSÉGI AKCIÓJÁHOZ

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2022.06.14.


A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium huszonnégy tanára kedden bejelentette, hogy csatalkozik a budaörsi Illyes Gyula Gimnázium pedagógusainak polgári engedetlenségi akciójához – jelent meg a Tanítanék oktatási civil mozgalom Facebook-oldalán.

A Mérce is beszámolt a múlt héten arról a nagy visszhangot verő kezdeményezésről, amelyet a budaörsi iskola hatvan tanára indított el egy Facebook-poszttal, amelyben a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésének hiányára hívták fel a kormány figyelmét, valamint azt rótták fel az újonnan felállt oktatási kormányzatnak, hogy a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete a választások után sem került napirendre, sőt eddig nem kaptak mást, csak „cinikus mondatokat”.

Mivel a kormány februárban rendeletileg üresítette ki teljesen a pedagógusok sztrájkjogát – amelyet széles körű tiltakozás kísért az ország számos közoktatási intézményében -, majd pedig ezt a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével törvényben is szentesítette, a budaörsi tanárok jelezték, hogy „a közkeletűen polgári engedetlenségnek nevezett”, Magyarországon ritkán alkalmazott eszközhöz folyamodnak, ami esetükben a következő lehetőségeket tartalmazza:

- a tanórák megtartásának megtagadását,
- minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
- az érettségiztetés megtagadását,
- minden adminisztratív teendő (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.

Az iskola tanárainak kiállása kisebb félreértést is okozott, miután jelenleg is zajlanak az idei szóbeli érettségik. Az Illyés tanárai azonban jelezték, a már megkezdett érettségi vizsgákat nem szakítanák meg, a közleményünkkel csupán jelezni szerették volna, ha a következő tanévig sem lesz változás, ismét ezzel az eszközzel fognak élni...

MAGYAR JÓLÉTI TÁRSADALOM

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2022.06.14.


A trafikok konfiskálásán és a dohánybizniszen meggazdagodott, egykori vidéki polgármester ígérete szerint – ő az, aki Bécsből, a Kärtnerstrassén állva tudósított, milyen pokol az élet a szomszédoknál – 2030-ra utolérjük Ausztriát. Szavaiban egy percig sem kételkedünk, de természetesen ez nem megy egyik percről a másikra, és az is komoly előnyt jelent a cél elérésében, ha az osztrákok addig leállnak a fejlődésben.

Annyit már alig néhány héttel az ominózus kijelentés után bizton állíthatunk, hogy inflációban nemhogy utolértük, de már le is köröztük a „sógorokat”. Még a KSH (Központi Svindli Hivatal) adatai szerint is 10,7% az infláció azzal a picurka segítséggel, hogy az országgazda hatósági benzinárat vezetett be, valamint fix árat határozott meg a csirke far-hát, a cukor és még néhány termékre vonatkozóan. Ha ezek a bölcs és gazdasági szakértelemről tanúskodó intézkedések nem lennének, akkor már 15-16% lenne az infláció. (A butuska osztrákok még csak 8%-nál tartanak. Hát nem lehagytuk őket?!)

Az élelmiszerárak emelkedéséről már ne is beszéljünk, hiszen – leszámítva az országgazda rendíthetetlen táborát – mindenki tapasztalja a folyamatos növekedést, egyes termékeknél 30-40%-os áremelést, amikor vásárolni megy.

A mai napon elérkeztünk az X-dik lélektani határig, amikor is 1 euróért 400 forintot kell adni Magyarországon, külföldön pedig valószínűleg még rosszabbul váltják. Hála a magyarok istenének, az országgazda 3 milliós szavazótáborát ez nem hozza különösebb izgalomba, hiszen nagy többségük maximum a faluja határáig merészkedett el életében, de azon se csodálkoznánk, ha még a saját megyéjét se járta volna körbe. Írta is valamelyikük egy FB-os bejegyzésben, hogy őt „nem érdekli az euró, mert Magyarországon forint van”. Milyen igaz! (Az is marad, amíg a jelenlegi rokoni és baráti kör van hatalmon, vagyis a magyar kormányzó élete végéig.)

A boldog elhülyültségben élő 3 milliós tömeg előtt homályban marad az is, hogy az április 3-i választáson megvásárolt (13. havi nyugdíj, szja-visszatérítés és egyebek) szavazata bizony sokba került, és ezt most a nemzeti valuta elinflálásával vásárolja vissza az idoljuk. Bevetette a jól bevált eszközt is; újabb sarcokat, úgy nevezett „extraprofitadót” vetett ki a gonosz bankokra, csúnya légitársaságokra, álnok gyógyszergyártókra és egyéb multinacionális cégekre. Tapsolt is örömében a 3 milliós tábor, mivel az is homályban marad előttük, hogy a vállalatok, intézmények az utolsó fillérig át fogják hárítani rájuk az újabb terheket. Sajnos a maradék 6 milliónak is meg kell fizetnie a magasabb összegeket, pedig nekik nincs hályog a szemükön.

(Hogy mi az „extraprofit”, nem tudjuk. Van extra meg normál? És honnantól kezdődik az extra és meddig tart a normál?) De minden rosszban van valami jó, a kaszinóknak nem kell extra adót fizetniük...

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSSEL A TORLÓDÁSOK ELLEN! KEDVENC MANTRÁNK ÉS AMI MÖGÖTTÜK VAN

AZONNALI.HU
Szerző: SZELE ANDRÁS
2022.06.13.


Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy Budapest közlekedése fejlesztésre, felújításra, sok szempontból újragondolásra szorul. A város közlekedési hálózataira az elmúlt évtizedekben nem jutott elég forrás, számos elmaradt beruházás torlódott fel és a folyamatos állagromlás miatt minden fejlesztés egyben teljes újraépítést is jelent. Ebből következően Budapesten a legmodernebb megoldások mellett rég elavult, több évtizede is korosnak számító építmények, járművek is vannak, ami egyébként a közlekedés forrásigényessége miatt világjelenség, csak szerencsésebb helyeken a fenntartás minőségibb és a felújítás gyakoribb. Valószínűleg eddig tartott azon dolgok sora, amiben többé-kevésbé általános az egyetértés.


Ahányszor felmerül bármilyen nagyobb szabású közlekedési beruházás a fővárosban (mint most a Pesti Alsó Rakpart vagy a Lánchíd forgalmának átalakítása), a haladó közvélemény rögtön besorolja azt: vagy divatjamúlt lesz, vagy progresszív, a régi iskola hívei csapnak össze az új iskola követőivel.

A divatjamúlt beruházások általában azok, amik kívül esnek az elővárosi vasút-tömegközlekedés-kerékpárútépítés-P+R parkoló négyszögön. Tekintve a korábbi, szavakban nyíltan a közúti közlekedést támogató narratívát, az előbb említett négyszög tényleg haladó és szükséges is egyben...

17 MILLIÁRD FORINTOS, FALCON 8X TÍPUSÚ REPÜLŐGÉPET VETT TAVALY AZ OTP CÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.06.14.2021. június végén került be a hivatalos magyar lajstromnyilvántartásba a HA-LKW lajstromjelű repülőgép. A nyilvántartás szerint a tulajdonosa és üzemeltetője is az Air Invest Kft., ami az OTP cége. A Dassault Falcon 8X típusú HA-LKW tavalyi gyártmány, új ára 17-18 milliárd forintnak megfelelő összeg lehetett, és van is egy ekkora értékű vásárlás az Air-Invest 2021-es beszámolójában. A repülő Németországból érkezett hazánkba tavaly nyáron, azóta pedig többször volt Spanyolországban, Horvátországban és Montenegróban, de járt Finnországban, Ukrajnában, Oroszországban, Kínában és a Maldív-szigeteken is.

Az OTP bitorkában lévő Air-Invest Kft.-nek régóta van repülője: 2017-ig a HA-LKN lajstromjelű Dassault Falcon 900EX típusú business jet volt a birtokában, amit akkor lecseréltek egy újabbra, a HA-LKZ lajstromjelű Dassault Falcon 900LX típusúra. Az a repülő máig megvan, és legutóbb néhány napja írtunk róla: 2022. június 7-én az olasz-magyar meccshez legközelebbi reptérre ment, Csányi Sándor OTP-elnök pedig Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt szurkolt a helyszínen. Lehetséges tehát, hogy a HA-LKZ fedélzetén utaztak ki, amit Orbán már korábban is használt...

LEGINKÁBB AZ OROSZOKKAL SZÚRT KI PUTYIN, AMIKOR LEGUTÓBB A NYUGATI SZANKCIÓKRA VÁLASZOLT

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.06.14.


Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta felkapott téma a nyugati sajtóban – és a magyar kormánykommunikációban –, hogy az Oroszországra a katonai agresszió miatt kivetett nyugati szankciók hatásosak-e, kinek mennyire fájnak, illetve hogy a nyugati világ nem lőtte-e lábon magát azzal, hogy embargó alá vonta az orosz gazdaság egyes fontos szektorait.


Utóbbi elgondolás részben arra épít, hogy a szankciók az azokat kivető államokban is gazdasági károkat okoznak, Oroszország pedig ezeket a károkat egyéb ellenlépésekkel, például a nyugati világra kivetett ellenszankciókon keresztül növelheti.

Hogy ez mennyire reális, azt illetően jó iránytűt jelentenek az Oroszország előző, 2014-es ukrajnai inváziója után kivetett szankciókat vizsgáló kutatások. Amikor Oroszország elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, szintén szankciókat kapott a nyakába, még ha a mostaninál jóval enyhébb lépésekről is volt szó. Ezekre pedig Oroszország a maga szankcióival reagált, például bizonyos nyugati termékekre embargót vetett ki.

Egy idén megjelent tanulmány ezen orosz ellenlépések hatásait vizsgálva arra jutott, hogy ezzel Moszkva leginkább saját lakosságának ártott: az embargó alá vont termékek ára jelentősen nőtt, és az áremelkedés és áruhiány hatása a szankciók és ellenszankciók által közvetlenül nem érintett szektorokba is begyűrűzött...

IGYON HEINEKENT, RÖPÜLJÖN RYNAIRREL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.06.14.


Budai Gyula az ő egyszerűen keresetlen (faék) stílusával jelentette ki, a maga részéről úgy bünteti az imperialista Rynairt, amely cég a mimagyarokra hárítja tovább a rá kirótt sarcot, hogy nem fog röpülni velük soha többé ebben a földi életben. Delikát. Már sejtjük, hogy a Rynair ettől a kardjába dől, meghasonlik mintegy, önmagát pedig kékszegélyű kistányéron adja át Mészáros Lőrincnek további szíves használatra. Mert ő egyrészt bátorak, másrészt okosabb mint a Cukorhegyi, és még Istennel, illetve „az” Istennel is jóban van. Nem utolsó sorban pedig azért, mert, ha ő tulajdonolja a dolgokat, valami fura módon nem köteles fizetni extraprofitadót.

Közzé tehetnénk tehát a felhívást: multik, ha jót akartok, iramodjatok a magyari nemzet gázszerelőjének kebelére, ahol Andikának megpihenni oly jó, mint az ismeretes. A dolgok azonban nem ilyen meseszerűek, és jó végük sem lesz egyáltalán. Mi több, nagyon rossz végük lesz, ahogyan a Fidesz hülyéi az ügyben habzanak, mert a Rynairből, mint kitetszik, közellenség vált. Ő, úgy is mondhatjuk, az új idők prototípusa, próbapert, vagy ha úgy tetszik, esküvői próbavacsorát folytatnak rajta és vele, hogy föl tudják-e zabálni, illetve ha ez nem megy, kifosztani, vagy elüldözni az országnak még a tájékáról is. Ilyen vágyak habzanak a fideszistákban.

Nem ismerjük a Rynair lelkivilágát, aki most vagy kuncog magában vagy kurvaanyázik. Mert a csürhe úgy ráröpült, mint annak idején a Heinekenre, akit szintén nyektettek és nem fogyasztottak a Csíki sör érdekében, mint valami duzzogó degeneráltak. És ugyan a Heineken él és virul, sőt, a vörös csillagját is megtarthatta, ami alapján szintén ki akarták tiltani, de az egész cirkusz nem volt tanulságok nélkül való. A legnagyobb, hogy a nemzeti Csíki sör döglődik, folyamatosan veszteséges a gyártója, ami azt mutatja, hogy Kósa Lajos és Lázár János igyekvése, reklámjai ellenére, hogy ők Csíki sörrel kelnek és fekszenek, 
hatástalan, mert akik a jó sört szeretik, nincsenek ezen a véleményen...

GAZDASÁG ÉS PÉNZÜGYEK A 400 FT-OS EURÓ VALÓSÁGÁBAN - BOKROS LAJOS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.06.14.A Klubrádió reggeli műsorának, a Reggeli gyorsnak utolsó egy órája, melyben mindig egy vagy két vendéggel beszélget a műsorvezető aktuális és fontos témákról...

A Klubrádió ma reggeli vendége Bokros Lajos volt.

NEM TÉTLENKEDTEK A KÖZPÉNZBEN DÚSKÁLÓ RÉTVÁRI-KÖZELI ALAPÍTVÁNYOK 2021-BEN

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÉRES MÁTÉ
2022.06.14.


Cikkeket közöltek a politikusról az ultrakonzervatív, KDNP-s Vasárnap.hu-n, szóba kerül újabb ingatlan vásárlása a Dunakanyarban, továbbá rendezvények, konferenciák, koncertek szervezése a már megszerzett zebegényi pavilonban. Ezek derülnek ki a Rétvári Bence környezetében létrejött alapítványok tavalyi beszámolóiból. Összeállításunk rámutat arra is: nem csak a képviselőhöz, de több, a kereszténydemokratákhoz köthető személyhez is csorognak civil szervezeteken keresztül állami támogatások.


Rétvári Bence, Pest megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője egy 100 négyzetméteres balatonkenesei nyaralóval lett gazdagabb 2021-ben. Minden bizonnyal kellemesen töltheti a nyarat az új ingatlanban a Belügyminisztérium államtitkára, ugyanakkor érdekes az is, hogy a körülötte létrejövő, kizárólag a bizalmi embereire épülő alapítványi hálózat hogyan tevékenykedett a választást megelőző évben.

E szervezetek mostanra leadták a beszámolóikat, amelyekből kiválogattuk az érdekesebb részleteket...


KIZÁRT, HOGY AZ ALACSONY NYUGDÍJBÓL ÉLŐK AZ EDDIGINÉL SOKKAL TÖBBET TUDNÁNAK FIZETNI A NAPPALI ELLÁTÁSOK UTÁN VAGY EGY BENTLAKÁSOS OTTHONBAN

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.06.14.


A szociális ágazat béremeléseire ha keveset is, de ad a kormány, a működési költségekből viszont le akarnak faragni jövőre.


A költségvetés talán legkevésbé áttekinthető területe a szociális ágazatra fordítandó állami pénzek rendszere – jelentette ki a Népszavának Meleg Sándor. Az ország egyik legismertebb szociális szakértője szerint az eleve ezer felé szabdalt, zavaros költségvetési struktúrát az idén tovább bonyolítja az Emberi Erőforrások Minisztériumának megszüntetése, aminek következtében a gyermekvédelmi és a szociális intézmények működtetésének kiadásai nagyobbrészt a Belügyminisztérium fejezetében jelentek meg, de nem kizárólag és még véletlenül sem egy csokorba szedve. A rendvédelmi szolgálatok után van egy kis szociális kiadás, majd a terrorelhárítási központon át eljutunk a társadalmi esélyegyenlőségi főigazgatóságig – mutatott rá a szociális büdzsé kaotikusságára a Szegedi Egyetem oktatója.

Nem véletlen, hogy amikor megkérdezik, mennyit költünk és pláne, hogy mennyit kellene fordítanunk szociális feladatokra, senki nem tud pontos összeget mondani, azt pedig végképp esélytelen kibogozni, hogy miért csökken vagy nő a tavalyi évhez képest egyes feladatok finanszírozása. A családi pótlék vagy az elmaradt gyerektartás állami megelőlegezésére fordítható összeg jövőre nő, de például az anyasági támogatás vagy a gyes kerete csökken. A költségvetés legnagyobb hibájának ezért Meleg Sándor azt tartja, hogy nem lehet belőle kiolvasni, mit miért lép a kormány, s ez az indoklásból sem derül ki.

Annyit tudni, hogy a kormány jövőre összesen 17 százalékkal több pénzt akar jóléti kiadásokra szánni, mint az idén, csak épp az nem derül ki, mit tekint jóléti kiadásnak


– tette hozzá. A legnagyobb aggodalom ezzel kapcsolatban az, ha a növekmény jelentős részben az „egyéb szociális támogatások” címszó alatt beharangozott, 670 milliárd forintos rezsivédelmi alapban elkülönített összeget jelenti. A 2023-as tervek már csak azért sem tetszenek a szakmának, mert bérekre ugyan valamivel több pénzt tartalmaznak az idei keretnél, de szinte ugyanakkora összeggel csorbítják meg a működési kiadásokra felhasználható összeget. Ráadásul a béremeléseknél és az ágazati pótlék emelésénél értelemszerűen az idei minimálbérhez igazodva számolták ki a jövő évi növekedést, miközben az elszabadult infláció már ma is lehetetlen helyzetbe hozza a dolgozókat. Ha a működési kiadásokra betervezett, az ideinél majdnem tíz százalékkal kisebb összeget vetjük össze a rezsicsökkentés hatálya alól kivenni tervezett önkormányzati intézmények akár 30-50 százalékos várható működési költség-növekedésével, könnyen belátható, hogy hatalmas szakadék keletkezik ebben a körben, amit nem lehet pótolni a szolgáltatási díjak jövőre már nem tiltott emelésével...

A NER-ELIT SZEMÉBE MONDTA: NEM VAGYTOK KONZERVATÍVOK – ITT A KÖRÖSÉNYI-BESZÉD TELJES SZÖVEGE!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KÖRÖSÉNYI ANDRÁS
2022.06.14.


Orbán Viktor rendszerének ideológiai programadója, az „új jobboldal” a legtöbb elemében valójában teljesen idegen a konzervativizmustól – rögzíti írásában Körösényi András. A Válasz Online által elkért és most először közölt, megítélésünk szerint kulcsfontosságú előadás igazi ritkaság a mai viszonyok között: a politikatudós az alábbi szöveget pontosan azok előtt mondta el, akikről szól. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen két héttel ezelőtt rendezett konferencián Schmidt Mária, Békés Márton, Megadja Gábor és mások hallgatták végig a feltétlen lojalitás, a forradalmi radikalizmus és a feladott szellemi függetlenség konzervatív kritikáját. Íme tehát a teljes előadás.


A konzervativizmus három évtized alatt a marginalitásból a mainstreambe került Magyarországon. Széleskörű és intenzív konzervatív intézményépítés ment végbe, különösen az elmúlt bő egy évtizedben, és konzervatív értékek jelentek meg egy sor közpolitikai területen is – indokolt tehát a konferenciának a Magyar konzervatívok sikeres 30 év után címet adni. A konzervatív intézményépítésnek azonban ára volt: ez a NER-hez való politikai lojalitás, a szellemi függetlenség feladása vagy korlátozása. Megjelent az új jobboldaliság eszméje, mint egyfajta kormánypárti konzervativizmus. Az új jobboldal a NER politikai-ideológiai programadója, igazolója kíván lenni.

Felvethető ezért a kérdés: valóban a konzervativizmus vagy az új jobboldal előretöréséről és sikereiről van szó? Ennek megválaszolásához tisztáznunk kell új jobboldal és konzervativizmus viszonyát. Ehhez kívánok néhány szempontot adni, folytatva egy néhány évvel ezelőtti, Mándi Tibor szerzőtársammal írt eszmefuttatást. A különbségeket próbálom megvilágítani...

HOGYAN TOVÁBB OROSZORSZÁGGAL? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.06.14.


Jobb lenne-e bevonni Putyint, vagy el kellene szigetelni? Tegyen-e Ukrajna engedményeket a háború befejezése érdekében, vagy ettől csak felbátorodna a Kreml? Érdemes-e fokozni az Oroszország elleni szankciókat a járulékos károkkal összevetve?  – Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Reuters hírügynökség Ukrajna szövetségeseinek a dilemmáiról közöl áttekintést, felvillantva az eltérő véleményeket. A cikk néhány figyelemreméltó megállapítása.

Miközben a nyugati kormányok a felfelé kúszó inflációval, energiaárakkal küzdenekOlaszország és Magyarország mielőbbi tűzszünetet sürget, ami megnyitná az utat a szankciók enyhítése előtt, és véget vetne az ukrán kikötők blokádjának, ami tovább rontott a világ legszegényebbjeit sújtó élelmezésbiztonsági válságon. Ukrajna, Lengyelország és a baltiak azonban azt mondják, hogy Oroszországban nem szabad megbízni, és a tűzszünet lehetőséget adna az oroszoknak a területi nyereségek megszilárdítására, erőik átcsoportosítására és további támadásokra.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint Oroszországot meg kell gyengíteni, Joe Biden elnök arról beszélt, hogy Putyint felelősségre kell vonni háborús bűnökért. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Kijevet nem szabad rossz békealkura kényszeríteni, Ukrajnának győznie kell. Németország és Franciaország továbbra is kétértelműen foglal állást: nem arról beszélnek, hogy Putyint le kell győzni, hanem arról, hogy nem szabad megengedni az orosz elnök diadalát. A kérdés az, hogy visszatér-e a hidegháború, ez az eltérés Biden és Johnson álláspontjától – értelmezi a helyzetet a Reutersnek Emmanuel Macron francia elnök egyik meg nem nevezett szövetségese.

Ennek a problémakörnek az egyik fontos eleméről szól egy New York Times cikk, amely kimutatja, hogy szárnyalnak az olajból származó orosz bevételek, és az árak emelkedése több pluszt hoz a konyhára, mint amit az exportvolumen csökkenése elvisz. A lap egy finn energiaügyi kutatóintézet adataira támaszkodva azt írja: Oroszországnak rekordot jelentő 93 milliárd eurós bevétele származhatott olaj-, gáz- és szénexportból az Ukrajna ellen indított háború első száz napja alatt. Ennek a kétharmada jött be az olajeladásból, a többi legnagyobb része pedig a földgázéból. Ez a magas jövedelem jórészt annak köszönhető, hogy az orosz olaj exportára jelenleg 60 százalékkal magasabb, mint tavaly, bár a nemzetközi piacon beszerezhető más olajfajtáknál mintegy 30 százalékkal így is olcsóbb. Az olajra az Európai Unió csak nemrég mondott ki részleges embargót. A tagországok enélkül is visszafogták vásárlásaikat – májusban 18 százalékkal -, de az így megmaradt készletet az oroszok el tudták adni, nagyrészt Indiának. Ami a gázt illeti, arra nézve nincs uniós szankciós intézkedés, de az EU-országok 23 százalékkal kevesebbet vásároltak az oroszoktól a háború első száz napja alatt, mint az előző év azonos időszakában. A Gazprom ebből származó bevételei azonban az áremelkedésnek betudhatóan így is megkétszereződtek.

A cseh és a szlovák védelmi minisztert az EurActiv brüsszeli hírportál megfogalmazása szerint „nem lelkesítik fel” az új magyar honvédelmi miniszter állítólagos érdekütközés miatti összeférhetetlenségéről, valamint orosz üzleti kapcsolatairól szóló hírek. Eközben – olvasható az erről szóló cikkben – a szlovák védelmi tárca azt mérlegeli, hogy elfogadja-e a tíz kiképző gép eladására vonatkozó ajánlatot az Aero Vodochody csehországi repülőgépgyártól, amely 80 százalékban Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdonában van. Megjelent két konkurens is, az egyik az olasz Leonardo, a másik a dél-koreai Aerospace Industries.

Az EurActiv szerint a védelmi ipar fejlesztése és a védelmi költségvetés növelése már hosszabb ideje prioritás Orbán Viktor kormánya számára, és a védelmi szektor fejlesztését illetően „az üzleti éleslátás fontossága tükröződik” az új védelmi miniszter személyében, aki emellett a szerencsejáték, valamint – orosz együttműködésben - a vasúti ipar területén is vállalkozó üzletember, valamint egyben Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje.

A portál idéz olyan szakértői véleményeket, miszerint mindebben nincs semmi jogellenes, csak éppen „eltér az eredeti értékektől” a tiszta pragmatizmus jegyében. A cseh védelmi minisztérium az EurActiv megkeresésére elzárkózott a témakör kommentálásától. Pavel Macko volt szlovák tábornok azonban „kellemetlen komplikáló tényezőnek” tartja Szalay-Bobrovniczky hátterét.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

KIÉ LESZ ZUGLÓ TÓTH CSABA UTÁN?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2022.06.14.


Nemcsak a zuglói vagyonkezelő vezérigazgatóját, de a cég frissen kinevezett, agilis felügyelőbizottsági elnökét is leváltotta a kerületi képviselő-testület a szocialista polgármester javaslatára. Az igazgatót az országos politikából kiszoruló MSZP-s Tóth Csaba emberének tartják, de a Momentum jelölte FEB-elnök is a kerületi „tóthtalanítás” áldozata lehet. Miközben a helyben kormányzó koalíció igyekszik csendben felszámolni a rendőrségi eljárás alá vont Tóth helyi rendszerét, zajlik a DK és a Momentum országos helyosztója is. Mindez a NER-ben, ahol a Fidesz a saját érdekei szerint működteti az ellenzék egy részét is.


Az új parlament felállásával megszűnt Zugló erős embere, a szocialista Tóth Csaba mandátuma. Tóth befolyása legtöbb – névvel vagy név nélkül megszólaló – forrásunk szerint nemcsak a kerületi szocialista frakcióra, hanem a Zuglói Zrt. (ZZrt.) vezetésére is kiterjedt, amelyet mind a 2014–19 közötti polgármester, Karácsony Gergely, mind utódja, a szocialista Horváth Csaba hagyott...

LÉLEKMOZGATÁS CUKRÁSZDÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2022.06.10.


Zoltán Gábor: Levegőt venni. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 213 oldal, 3990 Ft


Zoltán Gábor írásait az Orgia óta követem tudatosan, s regényírónak könyveltem el magamban, holott – mint új kötetének a fülszövegében olvasom – novellistaként kezdte a pályáját, és kisprózakötetet 1999-ben adott ki utoljára.

A Levegőt venni az azóta eltelt évek kisprózáiból ad válogatást: a kötet összesen 17 novellát tartalmaz, ebből könnyen kiszámítható, hogy a szerző (vagy a szerkesztő, Tóth-Czifra Júlia) kíméletlen volt, tényleg csak a legjobbakat és az egymáshoz bizonyos értelemben illő írásokat válogatta be a könyvbe. A tartalomjegyzékből látom, hogy a 2004 és 2010 között, valamint a 2013 és 2019 között íródott kisprózákból egy sem került be, holott Zoltán Gábor szerintem azokban az években is írt. Az említett tartalomjegyzékből egyébként az is kiderül, hogy a válogatás időben visszafelé halad: a kötet első írása (Az első író) 2019-ben íródott, az utolsó (Istenadta) pedig 1999-ben.

Először azt gondoltam, hogy lehetetlen lesz ezt a könyvet úgy elolvasni, hogy az ember fejében hátul ne motoszkáljon az 
Orgia és a Szomszéd, az eddigi életmű két csúcspontja. De az előérzetem nem igazolódott be: annyira más világot, világokat látunk ezekben a novellákban, s annyira más nyelvet, hogy a két említett regényt már a harmadik írás után elfelejtettem. Ami nagy szó, merthogy ez a novelláskötet a maga nemében egy újabb remekmű, az életmű újabb csúcspontja, amely az Orgiától és a Szomszédtól függetlenül, önmagában is lélekmozgató erővel bír.

Azért találtam ki a lélekmozgató szót, mert Zoltán Gábor novelláiban a hétköznapi eseményeknek tűnő, pontosabban hétköznapi eseményeknek láttatott jelenségek is a lelkünket célozzák meg, aminek az az egyszerű magyarázata, hogy az írót szinte minden írásában az foglalkoztatja, hogy a társadalomban és családban élő ember miként képes a társadalomban és a családban élni, pontosabban szólva túlélni. Ha már társas lénynek születtünk, vajon miképpen álljuk meg a helyünket a többi társas lény között? Pláne olyan helyzetekben, amikor a többi társas lény vagy a mi halálunkat kívánja, vagy éppen ellenkezőleg: mi kívánjuk az ő halálukat titokban...


CALIGULA LOVÁT KIVÉVE NEM VOLT ENNYIRE ALKALMATLAN KÖZTISZTVISELŐ A TÖRTÉNELEMBEN, MINT RÁCZ ZSÓFIA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.06.13.


Szép csendben kirúgták Rácz Zsófiát. Az új kormányban nem lesz tovább ifjúságért felelős helyettes államtitkár. Novák Katalin nem tudta megvédeni, vagy elviszi magához a köztársasági elnöki hivatalba, hogy ott folytassa nélkülözhetetlen, saját elmondása szerint szakképzettséget nem igénylő munkáját. Rácz Zsófia a Facebookon azzal kergette agyvérzés közeli állapotba a publikumot, hogy kijelentette: „Hogy hova tovább, az hamarosan kiderül, de egyet megígérek: nem megyek messzire. Nem tudom és nem is szeretném elengedni a szívügyemet: az ifjúságpolitikát”.

Mi arra tippelünk, hogy Novák viszi magával a Várba a csinos hölgyikét, akinek szívügye az ifjúságpolitika, ez a gyanús összetett szó, aminek az értelmét államtitkársága három éve alatt nem sikerült megfejtenie. Mert annak van értelme, ugyebár, hogy ifjúság, meg annak is, hogy politika. De mit jelenthet az ifjúságpolitika? Ezt nem sikerült Rácz Zsófiának kitalálnia a rendelkezésére álló szűk három évben. „Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell – mondta. – A diplomám hiánya nem hátráltat.” Még szerencse.

Rácz Zsófia nem tudja és nem szeretné elengedni a szívügyét, amiről még nem sikerült megállapítania, hogy micsoda, ez pedig elégséges indok, hogy ne menjen messzire, és mentora jóvoltából tovább éldegéljen a köz pénzén. Nem lenne ezzel semmi baj, nincs egyedül ezzel Rácz Zsófia, ő azonban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy államtitkárkodása három évében semmit, a szónak legeredetibb értelmében, szó szerint, semmit nem csinált. Képességeit és felkészültségét ismerve, könnyen lehet, hogy ez a szerencsénk, és Rácz Zsófia ezzel hálálta meg a bizalmat. Nem rombolt.

Hálásak is lehetnénk ezért, de az mégiscsak különös, hogy valakinek három év alatt semmi nem jutott az eszébe. Ez a csinibaba semmit nem csinált az államtitkári székben, fogalma sem volt arról, hogy Magyarországon mi a fiatalok helyzete, gondja, problémája. Semmit, az égvilágon semmit nem tett a fiatalok oktatása, tanulása, munkája, az életben való elindulása érdekében. Soha, de soha nem jutott eszébe semmi, amivel a fiatalok élethelyzetét, közérzetét, jövőjét segíthette volna. Nem vette észre egyebek mellett az SZFE felszámolását, amikor fiatalok tízezrei tüntettek.

Ebből a szempontból Rácz Zsófia teljesítménye egyedülálló kuriózum, a történelemben Caligula konzulnak kinevezett lovát leszámítva nem volt még hozzá hasonlóan tehetségtelen és alkalmatlan köztisztviselő a világon. A “családról” vallott keresztényfasiszta, szektás, dogmatikus nézeteivel hívta fel magára a figyelmet, amelyek egy részét a Hit Gyülekezetében, más részüket a Fidesz ostoba embereket képző keltetőiben sajátította el, a lehető legprimitívebb színvonalon, hogy nem lehet szőkenős viccet mesélni, hogy valaki ne Rácz Zsófiára gondoljon...

LÉTEZIK-E EXTRAPROFIT - HA NINCS, MIÉRT ADÓZTATJUK, HA VAN, MIÉRT NEM AZT ADÓZTATJUK?

GKI
Szerző: GKI GAZDASÁGKUTATÓ ZRT.
2022.06.


A Kormány a költségvetési túlköltés miatti elszaladó hiányt speciális adókkal (extraprofit adókkal) kívánja finanszírozni. A hivatkozás az, hogy egyes ágazatok az áremelkedések miatt jelentős többlet nyereséget érnek el. Ennek ellenére mégsem a nyereséget(profitot, adó előtti eredményt), hanem az adott ágazatok, cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre. Az, hogy a megszokáson kívül mi okozta az adóztatni kívánt cégek kiválasztását, más hivatalos magyarázat nem született. 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a 2020-as, kettős könyvvitelt vezető vállalati (közel 322 ezer cég) adatok alapján megvizsgálta, hogy szakágazati szinten (TEÁOR 4 számjegy) hogyan alakultak a profitok különböző vetítési alapok mellett. Ez alapján meglepő következtetések adódnak arra, hogy hol is képződnek „extra profitok”

Az első mutató az árbevétel arányos adózott eredmény, amely szerint a szakágazatok átlagosan 8,5%-os eredményt értek el, illetve, ha csak a nyereséges szakágazatokat vizsgáljuk, akkor 9,5% a mutató értéke. Az 581 szakágazat közül 189 esetében átlag feletti a mutató értéke (tehát extraprofit képződik). Sőt, 28 szakágazat estében az átlag kétszeresét meghaladó az érték...

PALÓCZ ÉVA: HIÁBA DOBOG MAGYAR SZÍV A KEBELÉBEN, A MAGYAR TERMELŐ IS ÁRAT EMEL

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.06.13.


A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezetője a napokban érkezet vissza Amerikából, ahol szintén felhangolt a politikai élet, nem kis mértékben Trump tevékenysége miatt. Az infláció ott is feltörőben, de egészen más tematikával, mint Magyarországon.

„Tíz százalék feletti inflációnál beindulhat egy öngerjesztő folyamat. Minden termelő és kereskedő látja, hogy itt is, ott is emelkednek az árak, amint a beszállítóinál úgyszintén, ezért ő maga is rátesz egy kicsit az addig megszokott árakra. Kialakul egy általános inflációs pszichózis.”

Az egyelőre nem ismert, hogy a beruházásokból mit, melyeket tervezik visszatartani, sőt. „Az pedig elhangzott valamelyik miniszter szájából, hogy a repteret idén mindenképpen megveszik ezer milliárd forintért. Miből?”

Szakmai véleménye szerint az elkövetkező hónapokban tovább emelkednek az árak, amit valóban befolyásol némileg a szomszédos háború „főként az élelmiszer és energiaárak terén. A gabonaexport kiesése a világban felhajtja az árakat, amiért a magyar termelő ugyanúgy magasabb árat akar kérni, hiába dobog magyar szív a kebelében.

ÉPPEN AKKOR ÉRKEZETT MEG MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB ADÓJA, AMIKOR INKÁBB ELISMERÉST VÁRTUNK VOLNA EL (INTERJÚ)

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2022.06.14.


Frusztráltan vették tudomásul a magyar bankok a kormánytól kapott 250+50 milliárd forintos új adóterhüket, amely szerintük ellehetetleníti a piac további fejlődését. Mégsem merülnek önsajnálatba: kétféle, jelentős banki áldozatvállalást tartalmazó javaslattal is megkereste a Magyar Bankszövetség a kormányt a kamatstop jövőjét illetően. Jelasity Radovánt, a szervezet elnökét az Erste Bank elnök-vezérigazgatói minőségében is kérdeztük: a bank célja az, hogy az OTP és a Bankholding után mielőbb a piac harmadik legnagyobb szereplője legyen. Interjú.


Portfolio: Minden idők legnagyobb, 250+50 milliárdos különadóterhét kapta a nyakába a magyar bankszektor. A Magyar Bankszövetség elnökeként nem érzi úgy ilyenkor, hogy vajmi keveset ér a banki érdekvédelemben végzett munkája?


Jelasity Radován: Rendkívül frusztráló az új adóteher. Egyrészt intő jel, hiszen felveti azt a kérdést, mindenki pontosan érti-e, mekkora érték Magyarország számára, hogy egy stabil és likvid bankszektorral rendelkezik. Az adózási kérdéseken túl számos fontos feladata van a bankszövetségnek: mindennapi munkánkban azzal foglalkozunk, hogyan tudnak a bankok stabil gazdasági környezetet teremteni, segíteni az ügyfeleket, és biztos helyen tartani a megtakarítók pénzét. Másrészt éppen akkor érkezett az új adóteher, amikor inkább elismerést vártunk volna el azért, hogy két éven keresztül Európa leghosszabb és legnagyvonalúbb moratóriumát tartottuk fenn, és a kamatstop keretében átmenetileg átvállaltuk az adósok megnövekedett adósságszolgálati terhét.

"Mindezek tetejébe még azt is rendszeresen megkapjuk kritikaként, hogy mennyire „hatékonytalanok” vagyunk, miközben a fintech cégek ugyanezen a pályán marginális szabályozási és adóteherrel játszanak."

Nehéz dolgunk van, de semmiképp sem érzem értelmetlennek a munkánkat. Az extraprofit kifejezést annál is inkább méltánytalannak gondolom, hogy az OTP, az Erste, a Raiffeisen árfolyama, vagy éppen a forint árfolyama sem itt tartana, ha az aktuális gazdasági körülmények – így a közeli háború hatásai – nem jelentenének fokozott nehézségeket minden piaci, társadalmi szereplő számára. A bankszektor 40-50 ezer alkalmazottja nem extraprofitot, hanem évtizedes távon kicsivel infláció feletti nyereséget termel a napi munkájával. Ráadásul a digitális robbanás időszakát éljük. Ha egy bank versenyben akar maradni, akkor a megtermelt profit meghatározó részét a fejlesztésekbe, innovációba kell visszaforgatnia – ahogy ezt teszi is a szektor...

A GYEREKEK VÉDELMÉRE SZÁMOS ORSZÁGBAN SZIGORÍTJÁK AZ AUTÓBAN DOHÁNYZÁST, DE MÜLLER CECÍLIA LESÖPÖRTE AZ ASZTALRÓL EGY MAGYAR KUTATÓ AJÁNLÁSÁT

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.06.14.


Angliában, Olaszországban, Franciaországban már tilos az autóban dohányozni, ha gyerek vagy terhes nő ül a kocsiban. Radó Márta társadalomkutató a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, hogy szakmai ajánlása alapján Magyarországon is napirendre vegyék a tiltást, de elutasító választ kapott. A tisztifőorvos az Alaptörvényre és a magánélet színtereinek sérthetetlenségére hivatkozik.


Angliában, Skóciában, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban néhány éve, Írországban pedig idén tiltották be az autóban dohányzást, ha gyermek vagy terhes nő tartózkodik a kocsiban. Németországban azt is büntetik, ha valaki kidobja az autójából az égő cigarettacsikket. A dohányosokból ki sem látó Görögországban a 12 év alattiakat védi efféle szabályozás, és akár 1500 eurós büntetést is kiróhatnak a hatóságok, ha a sofőrt vagy bármelyik utasát cigarettázáson kapják egy gyermek társaságában. Ha buszokon vagy más közhasználatú járművön teszi ezt bárki, a büntetés a duplájára emelkedhet.

Magyarországon nincs érvényben ilyen szabályozás, ezért egy magyar társadalomkutató, a hollandiai Erasmus Medical Center és a svéd Linköpping Egyetem munkatársaként dolgozó Radó Márta, aki évek óta kutatja a témát, májusban a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, hogy segítséget kérjen abban, hogy Magyarországon is napirendre kerüljön az autókban való dohányzás betiltása. Müller Cecília országos tisztifőorvos idén május 10-én kelt válaszlevelében a magánélet színterei korlátozásának és a szabály ellenőrizhetőségének nehézségeire hivatkozva visszautasította a felvetést...

A GKI SZERINT CSAKNEM 500 MILLIÁRD FORINT A KÖZVETLENÜL A FOGYASZTÓKRA TOVÁBBTERHELHETŐ ADÓ MÉRTÉKE – LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.06.14.


Az érintett ágazatok élnek is majd ezzel

Még itt:


A K&H Bank is az ügyfeleire hárítja a különadót

Várhatóan drágulni fognak a jegyárak az easyJetnél a különadó miatt

Mindeközben:

Budai Gyula inkább nem utazik Ryanairrel

Hollik: Ha a Ryanair ezt megcsinálja, meg kell emelni a légitársaságok adóját!

“Meglepni nem lepett meg, de innentől kezdve ez egy egyszerű fogyasztóvédelmi kérdés, és nincs a politikának dolga vele…” (Kocsis Máté)

Orbán reménye: a háború elfed minden hazugságot

Már csak az a kérdés, meddig lehet egy egész országot az orránál fogva vezetni. Vagy ha úgy tetszik, mi kell az ébredéshez. Ami mindenképpen keserves lesz.

Negyed milliárdos plusz van a CÖF-CÖKA egyik zsebében, 120 milliós mínusz a másikban

Ahogy ezt az Átlátszó korábban meg is írta, 40 milliót kaptak az állami Szerencsejáték Zrt. adományozó cégétől, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től, amely korábban már két részletben összesen 170 millióval támogatta az alapítványt, valamint további 25,4 milliót utalt a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a CÖKA-nak.

Idén 2 milliárd forintból búcsúztatják a tavalyi vadászati kiállítást

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. tavaly 240 milliós jegybevételt ért el, ami mindössze a rendezvény kapujaként szolgáló, Szőke Gábor Miklós által készített bőgő szarvasbika-kapu árát fedezi.
Lengyel EP-képviselő: Egyszerűen nem ismerek rá Orbánra

Radoslaw Sikorski szerint Orbánnak nem azt tanították Soros György pénzén Oxfordban, amit ma képvisel…

Navracsics helyettese álproblémának tartja, hogy nincs megállapodás az uniós pénzekről

Latorcai Csaba szerint az alaprészekről szóló megállapodást meg lehetne kötni, mert ezek a pénzek járnak Magyarországnak, és az „Európai Unió bürokratái” csak zsarolni próbálják az országot, de ők nem engednek.

Az Orbán-kormány hallgat az orosz letelepedési kötvényesekről

Szergej Nariskin Andrej nevű fia és más családtagjai is azon orosz állampolgárok között voltak, akik magyar vízumhoz jutottak a Rogán Antal által kezdeményezett letelepedésikötvény-programban. Nariskin családján kívül több más, az orosz államhoz köthető tisztségviselő és üzletember, illetve a családtagjaik kaptak magyar papírokat a programban.

Kulcskérdésekről nem tárgyalt Pintér a pedagógus kar elnökével

A belügyminiszter mindent feljegyzett, de ígéretet semmire nem tett. A pedagógusok munkaterheinek csökkentése, illetve a bérek helyzete nem került szóba az egyeztetésen.

Senki nem mer az ellenzék színeiben kiállni a Fidesz ellen Keszthelyen

“Senki sem akarja kockáztatni a jó hírnevét, az egzisztenciáját.”

A rezsibiztos csepeli nyomulásának újabb epizódja

250 utánpótlás focistát tehetnek ki Németh Szilárd csepeli sporttelepéről.

Nem tétlenkedtek a közpénzben dúskáló Rétvári-közeli alapítványok 2021-ben

De nem csak a képviselőhöz, több, a kereszténydemokratákhoz köthető személyhez is csorognak civil szervezeteken keresztül állami támogatások.

Nyomdákat is bezár a fideszes médiahálózat

Öt nyomdájából kettőt is bezárni kényszerül a romló gazdasági körülményekre hivatkozva a KESMA.

Történelem tankönyvbe került Mága Zoltán

Mága Zoltán mellett Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas görög származású magyar színésznő, Pintér Tibor lovasszínházának egyik szereplője is helyet kapott az állítólagos tankönyvben, Zrínyi Miklós, Bem József, Tessedik Sámuel és Pollack Mihály mellett.

Süketek párbeszéde

Sem a szerb, sem a német sajtó nem nevezte túl eredményesnek Olaf Scholz balkáni körútját.

CSABA LÁSZLÓ: VISZONYLAG KEVÉS ATOMERŐMŰ SZEREPEL A NYUGDÍJASOK FOGYASZTÁSI KOSARÁBAN (2. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.06.14.„Magyarországon olyan inflációs helyzet van, ami nem vezethető vissza pusztán csak az orosz-ukrán háborúra. Biztos, hogy vannak belső okai is, talán a bérek növekedése, a 13. havi nyugdíj kifizetése, az adó-visszatérítés. Ezek azt jelentik, hogy nálunk is kinyomták a pénzt – nyilatkozta lapunknak Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. Elmondta, Magyarországon van miért aggódni: egy széles réteg megélhetési viszonyai nem javulni, hanem jelentősen romlani fognak. Ellentmondás van a gazdasági kényszerek és a politikai akarat között. Ezt pedig nem lehet a végletekig kimagyarázni.

„Magyarországon olyan inflációs helyzet van, ami nem vezethető vissza pusztán csak az orosz-ukrán háborúra. Biztos, hogy vannak belső okai is, talán a bérek növekedése, a 13. havi nyugdíj kifizetése, az adó-visszatérítés. Ezek azt jelentik, hogy nálunk is kinyomták a pénzt – nyilatkozta lapunknak Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. Elmondta, Magyarországon van miért aggódni: egy széles réteg megélhetési viszonyai nem javulni, hanem jelentősen romlani fognak. Ellentmondás van a gazdasági kényszerek és a politikai akarat között. Ezt pedig nem lehet a végletekig kimagyarázni.


Támogasd a munkánkat, hogy egyre több oknyomozó, tényfeltáró cikkel tartsunk ellent a kormányzati propagandának.
Támogatom a Hírklikket


Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádióban azzal érvelt, minden a háborún múlik, mert a háború idején háborús infláció van. Valóban csak a háború az oka nálunk a vágtató inflációnak?

– A legegyszerűbb módszer nyilván az: mindent, ami rossz a külvilágra kell hárítani (Amerika, arabok, ukránok stb. az okai mindennek), és mindent, ami jó, magunknak tulajdonítani. De ha az ember figyeli a magyar gazdaságot, akkor azt látja, hogy az áremelkedés már egy korábbi időszakban elindult. Azt is látja – ha a magyar gazdaság alapszámait nézzük –, hogy a Magyar Nemzeti Bank elkezdett egy kamatemelési ciklust, és 6,5 százalékra fölemelték az irányadó kamatot, miközben tíz százalék fölött van az infláció. Ez azt jelenti, hogy a kamat durván negatív. Nem lehet úgy számolni, hogy mondjuk három évvel ezelőtt mennyi volt a kamat, mert azt ahhoz az inflációhoz kell mérni, ami akkor volt. Miközben ma Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank – egyébként nagyon helyesen – arról beszél, hogy inflációs veszély van, és a költségvetésnek is utána kell mennie, azért arról nincs szó, hogy ők a fékre léptek volna. Hasonlóképpen van ez a költségvetésben is. Csak a nagyságrendeket mondom: az, hogy 4,5 százalék körüli növekedés mellett, egy majdnem hat százalékos államháztartási hiányt terveznek, azért nem nagyon szigorú dolog. Ugye, a hagyományos felfogás szerint, ha van egy nagyon jelentős növekedési időszak, akkor a költségvetésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, vagy többlettel kell zárnia...

MAGYAROK TÍZEZREIT EJTHETI CSÚNYA CSAPDÁBA AZ ELSZÁLLÓ BENZINÁR, A VÁLSÁG ÉS KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSI FEJLESZTÉSEK HIÁNYA

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.06.14.


Korszerű elővárosi vasút és HÉV nélkül nincs más választás, mint a távolsági busz vagy az autó.


– Téved a Főváros, amikor a V0 vasúti körgyűrűre hivatkozva a Déli Körvasút építésének leállítását követeli – fakadt ki Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, miután a Fővárosi Közgyűlés múlt szerdán úgy döntött, hogy a tervezett Déli Körvasút beruházás felülvizsgálatát kéri a kormánytól. Újbuda polgármestere, László Imre a fokozódó lakossági nyomás hatására kérte ezt a közgyűléstől, mondván, a zöld utat kapott V0 körgyűrű megépítése feleslegessé teszi az ezer fa kivágásával járó pályabővítést Budapest sűrűn lakott városi térségében.

„A kettő nem alternatívája egymásnak” – állítja Vitézy, aki hosszú Facebook bejegyzésben taglalja a beruházások eltérő funkcióját, azt, hogy a körvasút elsősorban az elővárosi személyforgalmat, míg a V0 a teherszállítást segítheti, így a két fejlesztés nem váltható ki egymással. A vita egyelőre elméleti, hiszen a Fővárosi Bíróság idén februárban megsemmisítette a Déli körvasút környezetvédelmi engedélyét és új eljárásra kötelezte a hatóságot és a projektgazda (azóta felszámolt) Budapest Fejlesztési Központot (BFK), amelynek vezetője Vitézy volt. A Kelenföld és Ferencváros pályaudvara közötti pálya kivitelezőjét mindezek ellenére már ki is választották: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt. 338 milliárdért végezte volna el a piaci szereplők szerint legfeljebb 50 milliárdos munkát.

A Déli Körvasút projektet is tartalmazó Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát (BAVS) tavaly év végén fogadta el kormány. A rendkívül ambíciózus programmal a BFK 2040-re 80 százalékkal növelte volna az elővárosi vasúton utazok számát, akiknek a zöme az agglomerációs ingázók közül került volna ki. A megvalósítás költségét akkor 2000-2400 milliárd forintra becsülték, a pénz javát uniós forrásból teremtették volna elő.

Csakhogy a kormány egyelőre eredménytelenül alkudozik az Európai Unióval, se a helyreállítási alap (RRF), se az operatív programok kasszái nem nyíltak meg Magyarország előtt. Az idő pedig vészesen fogy. Az RRF forrásai csak 2026 végéig használhatóak fel, a hét éves uniós pénzügyi ciklus pedig 2027-ben zárul. Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős miniszter abban bízik, hogy az év végéig aláírják a megállapodásokat. De lehet, hogy néhány projektekhez már az is késő lesz. A körvasút kivitelezését a korábbi tervek szerint 2023 elején kezdték volna el és 2027 utolsó negyedévére fejezték volna be. De ez aligha tartható, hiszen egyelőre se pénz, se engedély.

A fővárosiak és az agglomerációban élők számára legalább ennyire fontos lenne a HÉV-vonalak fejlesztése. Csakhogy az ehhez szükséges tendereket még ki se írták, vagy éppen eredménytelennek nyilvánították, mint a járműtendert, amit fedezet hiányában fújtak le. Lázár János beruházásokért felelős miniszter pedig már parlamenti bemutatkozásakor kijelentette, hogy a válság miatt még kevesebb a pénz, ezért újragondolják a beruházási terveket...

KÉRDÉSEK

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.06.11.


Két rendszeresen visszatérő kérdést kapok. Az egyik, hogy miért szavaztak a toldiak 93%-ban a Fideszre, a másik, hogy a pedagógusok miért nem állnak ki tömegesen az igazukért.

Az elsőt már sokszor megválaszoltam, már nem ismétlem el sehol.

A másodikra nehezebb válaszolnom. Sokáig mondtam az egzisztenciális félelmet okként, és 
biztosan helytálló ez is sokaknál, aki nem tud költözni, nem szívesen adja fel az állását, vidéken meg nem nagy a mozgástér a váltásokra. Perspektívaként az egyházi iskolák jöhetnek szóba, amit meg is léptek már, sokan.

De biztosan másról is szó van. Arról, ami lassan, de mélyen beépült. A folyamatos blokkolása a gondolkodásnak, az akaratnak. Annak az érzésnek a beépülése, hogy „meg tudom én ezt csinálni úgy is, hogy nem érdekel…”. „Én tuti nem fogok beleőrülni…ha így kell nekik, hát így csinálom.” „Ha szóltam, hogy másképp akarom, mindig baj volt. Hát én nem szólok többet. Elfogadom, ami van.” „Letudom az órát, más meg nem érdekel.”

Sokakban lett ez a nihil. Eltűnt az akarat, a kreatív kísérletezés, a gyerek fontossága. Hol vannak már az önfeledt tervezések, a szakmai beszélgetések! Végrehajtás lett helyette. Kezdődött az iskolaigazgatókkal, ami aztán tantestületi meghatározó lett. A megfelelés. Nem a pedagógiának, hanem a fenntartónak.

Aztán lassan eltűnt a felelősség érzése is. A végrehajtó szerep a teljesítés igazolását helyezi fókuszba. Az adminisztrációt. Annak a felelősségét, de nem a pedagógiáét. Úgy meg azért sokkal könnyebb dolgozni, hogy nem kell kockázatot vállalni semmiben. Csak megcsinálni azt és úgy, ahogy kérik.

Ez a napi gyakorlat. Nem szólni, hagyni mindent, nem kritizálni, nem konfrontálódni, letudni, hazamenni, otthon morogni, aztán már otthon sem. Nincs más. Egy furcsa kiégés ez, nem a tanításban égnek ki, hanem a rendszerben. A tantestületben. A működésben.

És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy vannak, akik ebben így jól érzik magukat. Akik megtalálják az előmenetelt, az elismerést is, ha személyükben bizonyosságot nyer a kormányzati szándék: jól van így.

Eszembe jutott egy történet. Kínában jártam, és elmentünk az állami festők műtermébe. Ez ott egy nagyon nagy rang volt, ha valaki ott dolgozhatott. Hihetetlenül tehetséges művészekkel találkozhattunk, akik a munkaidőt pontosan tartva alkották, amit előírtak nekik. Emlékszem a hatalmas, életnagyságú, bányászokat munka közben ábrázoló festményre, ami épp akkor készült. Ismerős volt a stílus, szocreál, tudatos, erőtől duzzadó munkások. Arrébb zászlókkal vonulók családokat ábrázoló kép… Egy másik műteremben pedig a hagyományos kínai tusfestést láthattunk, ami évszázadok óta ugyanazokkal a szabályokkal, mozdulatokkal, formákkal őrzi és termeli újra változatlanul az egyébként elképesztő bravúrral készülő alkotásokat.

Azóta is sokszor eszembe jutnak az ott alkotó művészek. Akiknek bizonyára lett volna más gondolatuk is, amit kifejezzenek. De nem tették, ezt választották. Bizonyára ezért küzdöttek, hogy bejuthassanak. És láthatóan boldogok és büszkék voltak.

Szóval, akárhogy töröm a fejem, azt gondolom, ennek egy tudatosan épített lélektani háttere van. És valami miatt kisebb kockázata van annak, ha elfogadunk, hallgatunk, nem ellenkezünk.

Ami viszont óriási kockázat, hogy az így elvett-átadott felelősség azé a rendszeré, ami ezt kialakította. És a felelősségeknek sajátja, hogy egyszer csak el kell számolni vele valakinek…..

Hányan szólnak, tüntetnek, lázadnak? Elér-e valaha egy kritikus tömeget? Ebben nem vagyok optimista. Sajnos. De nagyon szeretném megérteni, miért van így. Anélkül, hogy bántanám azokat, akik elfogadják ezt az egészet.

És sajnos nem tudom megválaszolni a kérdést, hogy miért nem állnak ki a pedagógusok az igazukért.

Persze ott vannak a szülők is. De ez egy másik problémahalmaz. Erről majd máskor…Ja, és persze nem általánosítok. Nagy tisztelet a kivételnek, a kiabálóknak, a változást akaróknak, akik nem így és nem ezt akarják. Nekem sem jó így. Még úgy sem, hogy az alapítványi fenntartás más. Mert látom a pedagógusokat... és a gyerekeket is.

CSAPDÁK ÉS ÁLPROBLÉMÁK

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.06.14.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Szokás szerint négy anyagot külön is ajánlunk:


AZ ORBÁN-KORMÁNY HALLGAT AZ OROSZ LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYESEKRŐL, MIKÖZBEN AZ EU FELSZÁMOLNÁ AZ EGÉSZ PROGRAMOT

TELEX
Szerző: DIREKT36 / MATYASOVSZKY FANNISZŐKE DÁNIEL, 
2022.06.14.


Február 21-én jelent meg egy, a Kremlben készült videófelvétel, amelyen Vlagyimir Putyin az orosz politikai, katonai és titkosszolgálati vezetőkkel egyeztet a küszöbönálló ukrajnai hadműveletek indokairól, az orosz megszállás alatt álló donyecki és luhanszki területek független államként való elismeréséről.

A felvételen Putyin szigorú hangnemben vonja kérdőre egyik titkosszolgálati vezetőjét, amiért nem foglal állást egyértelműen a tervezett katonai műveletekről. A megszorongatott férfi Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője, akit Putyin kijavít és többször is felszólít, hogy „beszéljen egyenesen”.

Nariskin nemcsak Putyin keménykedése, hanem magyarországi kapcsolatai miatt is érdekes, amiről a Direkt36, a 444 és az orosz Novaja Gazeta írt korábban. Nariskin Andrej nevű fia és más családtagjai ugyanis azon orosz állampolgárok között voltak, akik magyar vízumhoz jutottak a Rogán Antal által kezdeményezett letelepedésikötvény-programban. Nariskin családján kívül több más, az orosz államhoz köthető tisztségviselő és üzletember, illetve a családtagjaik kaptak magyar papírokat a programban. A kötvényprogram 2013 júniusában indult, és több mint 1 milliárd eurónyi értékesítés után 2017 márciusában szűnt meg. Az Államadósság-kezelő Központ szerint a letelepedési kötvények kibocsátása többek között azért vált szükségtelenné, mert az államadósság devizaadósság-aránya 2017-re tartósan csökkent, és mert a magyar állampapírok a nagy nemzetközi hitelminősítőknél átkerültek a befektetésre ajánlott kategóriába.

Az orosz–ukrán háború február 24-i kirobbanása után az Európai Parlament (EP) elfogadott egy olyan javaslatot, amelyben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy 2025-ig szüntesse meg az ilyen programokat. Az indoklás szerint ezek számos biztonsági kockázatot rejtenek, és lehetővé teszik, hogy potenciálisan veszélyes emberek az EU-n belül letelepedjenek és szabadon mozogjanak. A javaslat felszólítja a Bizottságot arra is, hogy kötelezze a tagállamokat az orosz politikai és gazdasági vezetés tagjainak és hozzátartozóinak kiállított letelepedési kötvények felülvizsgálatára.

Az EP nagy többséggel megszavazta a kötvényekről szóló javaslatot. A Fidesz–KDNP EP-képviselői nem vettek részt ezen a szavazáson, de más, Oroszországot szankcionáló uniós döntéseket támogattak. A Direkt36 kérdésére Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta, azért nem vettek részt a szavazáson, mert ez a kérdéskör egyértelműen tagállami autonómia, amihez az EU-nak nem lehet köze, ezért a nemnél és a tartózkodásnál erősebb eszközzel akartak élni.

A korábban azonosított orosz kötvényesek között egy olyan biztosan van, aki szerepel az EU és a brit kormány legfrissebb szankciós listáján is. Ő Vlagyimir Blockij, a duma tagja, akit azért büntet az EU február óta, mert megszavazta a szakadár ukrán köztársaságok elismerését. Emiatt az EU minden vagyonát befagyasztotta, akárcsak a Putyin által nyilvánosan kellemetlen helyzetbe hozott Nariskinét, akinek a családtagjai szereztek magyar papírokat.

A Direkt36 rákérdezett több, a programban korábban érintett állami és kormányzati intézménynél is, hogy felülvizsgálják-e az orosz vezetés tagjainak és rokonaiknak adott magyar papírokat. A parlament gazdasági bizottsága mellett megkérdeztük az Államadósság-kezelő Központ Zrt.-t (ez a cég értékesítette a kötvényeket), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a Miniszterelnöki Kabinetirodát és az Idegenrendészeti Főigazgatóságot. Kérdéseinkre csak a gazdasági bizottság és az Idegenrendészeti Főigazgatóság válaszolt mindössze annyit, hogy ők nem rendelkeznek a kért információkkal...