2018. április 19., csütörtök

ORBÁN KABINETJE A GAZDASÁGI EXODUS KORMÁNYA

VÁROSI KURÍR
- HATÁRON INNEN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.04.19.


A kivándorlás kérdése jó ideje a „levegőben van”. Amikor tehát valaki a megélt, vagy várható politikai környezettel érez érzelmi, illetve egzisztenciális konfliktust, akkor könnyebben kerül elő alternatív megoldásként.

Hatalmas bajok lesznek

A választás eredményének közismerté válását követően röppent fel a hír, hogy az egyik legkeresettebb szóvá a „kivándorlás” vált az interneten. Néhányan erre rácsodálkoztak. Magam pedig a rácsodálkozókon csodálkozom. Legalább annyira, mint azokon, akik most veszik észre, hogy hatalmas bajok lesznek, lehetnek ebből.

A hirtelen megugrás sok szempontból természetes – ami a kivándorlás felvetődését illeti. Azt is mondhatnánk, hogy normális reakció, és önmagában talán nem is lenne komolyabb jelentősége. Az teljesen normális, hogy csalódás esetén megindulnak a kompenzációs mechanizmusok. Ilyen a politikai csalódás, vagy a túlzott várakozásokkal, illetve a rég megszokott mechanizmusokkal való szakítás kényszere. Mely utóbbira bőven volt példa az elmúlt évtizedekben. Még akkor is, ha valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hányan kaptak nyombélfekélyt a személyi jövedelemadó bevezetésétől, vagy a rendszerváltásnak nevezett politikai aktustól. Erről éppen az utóbbi Orbán-kormányok bizonyították a legélesebben, hogy a gazdasági struktúraváltások dacára, alig jelentettek politikai szakítást a jó öreg és kipróbált bolsevizmussal.

Főként a magasan képzettek vándorolnak ki

Könnyen lehet tehát, hogy amennyiben a Fideszt leváltják a hatalomból, akkor is a „kivándorlás” lett volna az egyik legkeresettebb szó az interneten. Ha mégsem, akkor legfeljebb a szavazóközösségek eltérései miatt. A potenciális kivándorlók többsége ugyanis általában nem az átlagos képzettségben elmaradó régiókból szokott verbuválódni. Alkalmasint igazolva, amit korábban egyszer már leírtam: a Fidesz oktatás- és szakképzés-politikája komoly részt kap a kivándorlás elleni küzdelemben. Amennyiben a képzetlenség, a nyelvtudás hiánya komoly gát lehet. Miközben könnyebben manipulálható tömeget is eredményez. De ettől függetlenül sem zárható ki, hogy egy kormányváltás komoly csalódási hullámot indított volna el. Talán mégis a kivándorlás irányába.

Mert a kivándorlás kérdése jó ideje a „levegőben van”. Amikor tehát valaki a megélt, vagy várható politikai környezettel érez érzelmi, illetve egzisztenciális konfliktust, akkor könnyebben kerül elő alternatív megoldásként. Miközben tudjuk: a hirtelen felindulásra sokszor alszunk egyet. Az emberek esetleg rákeresnek a szóra, aztán maradnak. Mert a családi kötelezettségek, a járulékos macera, a kinti lehetőségek racionális felmérése, illetve a várható személyes veszteségek felmérése után mégsem vándorol ki az illető. Marad. Egy internetes keresőszó-statisztikának tehát nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget.

Ebből akár társadalmi katasztrófa is lehet...


ALKOTMÁNYOS SZÁJPECKEK - MIRE KÉSZÜL A KÉTHARMAD?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.04.19. 


Orbán Viktor, ahogy előre el is mondta, leszámolásra készül. Kétharmados többség birtokában ehhez kedvére módosíthatja akár az Alaptörvényt is. Így lehet vége a civil társadalomnak, nézhet a független vagy ellenzéki önkormányzatok körmére, veheti el a döntés jogát az ellene szavazó budapestiektől, leckéztetheti meg a gazdasági világ önállóskodó szereplőit.

„Másodszor szeretnék köszönetet mondani a sajtónak. Úgy érzem, hogy a sajtó mindvégig aktív és alakító részese volt a választási kampánynak, és segített abban, hogy minden üzenet eljusson a választópolgárokhoz.” Orbán Viktor ezt a mondatot a választás után két nappal tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján mondta. A termet megtöltő újságírók közül azonban sokan úgy értelmezték mindezt, mint cinikus és gyilkos üzenetet. Nem véletlenül: két órával korábban már tudni lehetett, hogy megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

A sajtótájékoztató megszervezése sem volt mindennapos, csak az eseményt közvetlenül megelőzően jött az értesítés: délben „Orbán-sajttáj”. Aztán kiderült, az Indexnek például fogalma sincs erről, az sem biztos, hogy beengedik őket. Hívogatják a 168 Órát is értesítő Miniszterelnökséget, mire közlik velük, „majd ha hozzájuk érnek a listán”, ők is kapnak meghívást. Ez négy perccel a sajtótájékoztató kezdete előtt történik. Végül az Index a késő Orbán Viktorral együtt érkezik: az ajtó mellett áll az újságíró és az operatőr, nem maradt helyük máshol.

A Magyar Nemzet bezárására vonatkozó kérdést Orbán Viktor a szokott módon hessegeti el, szerinte a kormánynak ezzel nincsen dolga. A korábban erősen kormánypárti, az elmúlt három évben azonban élesen kormánykritikus lap üzletileg veszteséges volt, de vesztét aligha ez okozta. A 24.hu úgy tudja, Simicska Lajos tulajdonos másfél milliárdot kért Ungár Pétertől a Nemzetért. Az árat nem erősítette meg az LMP-s politikus, csak annyit árult el, hogy vinné a Heti Választ is. Más jelentkező (már) nincs, könnyen elképzelhető, hogy Simicska csak játszik Ungárral, ezért árazta felül a lapot. Hétfőn este Ungár arra a kérdésünkre, hogy már laptulajdonos-e, azt válaszolta: „Még nem.”...

TANULMÁNY EGY LEVÉLTETŰRŐL, AMI ÍGY ELEFÁNTNAK LÁTSZIK, PEDIG CSAK LEVÉLTETŰ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.19.


Az ember gyávának születik. Természetes tulajdonsága, hogy fél a fájdalomtól, az éhségtől, a szomjúságtól, mindentől, ami ismeretlen, mert az fájdalmat, éhséget és szomjúságot okozhat. Bátor az, aki le tudja győzni a természetes gyávaságát, és a maga, de főképp a közeli és távolabbi környezetének érdekében hajlandó vállalni a fájdalmat, azt is, amit már ismer meg azt is, amit még nem (meg néhány idegrendszer és képzelőerő nélkül született, az viszont nem bátor, csak érzéketlen).
A gimnáziumban, ahová jártam, az egy évvel utánunk következő osztályban volt egy kisfiú, aki inkább látszott másodikos elemi iskolásnak, mint gimnazistának. A szünetekben napjában többször felrohant a negyedikre, nyomában az üldözőivel, és sápadtan a félelemtől a karomba kapaszkodva a hátam mögé bújt, hogy védjem meg, bántani akarják. Nem tudom, miért éppen engem választott, voltak nálam nagyobbak is az iskolában, igaz, jórészt tohonya tészták vagy dióverőszerű egyszálbélűek, de azt hiszem, azon a szinten, ahonnan ez a kisfiú szemlélte a világot, mindegy volt, hogy valaki két fejjel nagyobb nála vagy két és féllel.
Az üldözők nem mertek közel jönni, de volt olyan, aki vitézül azt mondta, dehát folyton pimaszkodik. Pimaszkodjatok vissza, mondtam eleinte nem túl szellemesen, de ne akarjátok megölni.
Egyszer valamiért lerendeltek az igazgatói irodába (ez sűrűn előfordult), az a harmadikon volt, visszafelé menet láttam, mit csinál a kisfiú. Nem pimaszkodott, hanem szemétkedett, de már nem merték bántani, mert tudták, hogy úgyis felszalad hozzám. Odamentem, a háta mögé álltam, nem vett észre, átöleltem, lefogtam a karjait. Aki akar, behúzhat neki. Közelebb jöttek, de nem hitték el, csak álltak. Jancsika, mondtam, te egy gyáva kis szar vagy, nincs több védelem, tőlem agyon is verhetnek. Elengedtem, otthagytam. Nem tudom, megverték-e akkor, csak azt tudom, hogy nagyon csöndes kis gyerek lett belőle.
Ha valaki egy ország előtt tépi a száját, és folyton úgy tesz, mintha bátor volna, de nyomban felrohan a negyedikre, ha egy ismeretlen vékony kislány a közelébe menne, hogy kérdezzen valamit, az már nemcsak zsigerileg gyáva, az jellemtelen is, mert pontosan tudja, egyedül még néhány kapirgáló baromfi közé sem merne bemenni.
2013. december 25-én föltettem ide, erre a blogra egy írást. Nem tudom, hányan olvasták. Azt sem, hány jogász volt az olvasók között. Megkérdeztem olyat, aki ért hozzá, az azt mondta, én így, írásban vádolhatok, még Magyarország miniszterelnökét is vádolhatom, de én nem tehetek semmi egyebet, mert nem vagyok "jogi személy".
Úgyhogy most megint ideteszem, hátha azóta lettek bátrabb emberek a jogi személyek között...

NEM A KORMÁNYTÓL TETSZETTEK KAPNI. TŐLÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.04.19.


...Magyarországon 700 000 (hétszázezer) honfitársunk fázik minden télen, mert nincs annyi pénze, hogy normálisan fűtsön.

A legkisebb nyugdíj összege 28 500 forint. Több mint 50 000 (ötvenezer) honfitársunk ennyi nyugdíjat kap. Ezt az összeget 10 éve nem emelték.

Sok szegény család az otthon ápolt beteg hozzátartozójának nem képes megvásárolni az alapvető gyógyszereket sem. Végstádiumú rákbeteg emberek nem jutnak fájdalomcsillapítóhoz, ameddig a közgyógy-kártyát fel nem tölti a kormány abban a hónapban.

Tudom, mindez nem számít, mert csak ballibsi hőbörgés. Örüljünk inkább a református egyház 89 milliárd forintjának, de örülhetünk bátran a többi egyháznak nyújtott százmilliárdoknak is. Határokon innen és túl.

Minden egymilliárd forint fejenként 103 forintba kerül minden egyes magyar állampolgárnak. Ez így nem sok, ugye? Lefordítom. Csak ebben az esetben minden magyar állampolgár 9167 forinttal támogatta a református egyházat. Egy négy tagú nyomorgó család 36 668 forintot dobott bele a perselybe. Az a család is, ahol nem tudnak fűteni és nem tudják megvásárolni a gyógyszert.

Gratulálok a kormánynak is, az egyháznak is. Tényleg.

KARIGERI KÍSÉRTETE JÁRJA BE MAGYARORSZÁGOT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.04.19.


Azt, hogy karigerisedni mit jelent, elég könnyű elképzelni: MSZP-ből több lépcsőben tíz év alatt visszajutni az MSZP-be ("közelről közelbe"), és közben nagyokat mondani, jól helyezkedni és megélni a politikából. Nos, a karigerisedés kezd komolyan vehető lehetőséggé válni a baloldalon amennyiben felmerült az egységes baloldali blokk gondolata. Az MSZP több ütemben kihányta megemészthetetlen anyagait, majd azokból nem lett semmi, így visszanyelné őket -- a végén egy nagy MSZP-DK egyesüléssel. De igaz-e, hogy tíz év után visszatérőben lennénk a status quóhoz? 

Két nehézség van ezzel: egy, hogy még mindig csak a mandátumok alig 20%-ról beszélünk (a 2018-as eredmények alapján). Kettő, ugyan, miért valószínűbb az egységes ellenzék létrejötte, mint a választási együttműködés? Give me a break. Ennek fényében érdektelen -- bár még mindig szórakoztató -- a kérdés: hogyan is képzeljük el, amint Puch László, Kovács László. Gyurcsány Ferenc, Juhász Péter és Karácsony Gergely egy pártban kavar a közjóért, és akkor még nem is beszéltem -- ha már egységes blokk -- Szél Bernadettről, Fekete-Győr Andrásról, Kovács Gergőről. Mi ennek a realitása? Semmi. De ha nincs, akkor minek ezzel foglalkozni?Hát csak: mert mindig azzal foglalkoznak, aminek semmi értelme nincs. (Ha valaki még mindig képes megsértődni az ilyen egyértelmű állításokon, vessen már egy pillantást a választási eredmények alakulására 2010 óta.)...

A TÜNTETŐKNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.19. 


Valami fontosat akarok, hátha még nem késő. Ha már késő, az baj. Úgy értem, azért baj, mert akkor a tüntetés szervezői nem elég rugalmasak, majd azt mondtam, nem elég fiatalok, akkor valószínűleg kezd nőni az a bizonyos gyep, ami által begyepesedik. De az is lehet, túl szigorú vagyok.

Ne tessék pártokról beszélni. Úgy se, hogy mi lenne jó, ha a pártok mit csinálnának. Nemcsak azért, mert a normálisabb országlakosnak nagyon elege van a pártokból, hanem mert tényleg nem kellenek. Ezenkívül ne tessék különféle, jórészt értelmetlen lózungokkal a tömeget ordíttatni, az elég könnyű ugyan, de a világon semmi értelme nincs, mert nem vezet sehová.

Van még két egész nap. Bőven elég arra, hogy találjanak egy-két-három nevet, aki elég ismert, aki alkalmas lehet arra, hogy ebből a szarból, amivé a csúti gazember tette ezt szerencsétlen országot, kalaposinast csináljon, és legfőképpen aki nem politikus. Aki legföljebb (súgok) egy szakértői kormány tagja volt, és sem előtte, sem utána nem kompromittálta magát valamilyen párttagsággal.

Ha nincs megfogható, értelmes célja a tüntetésnek, el fog halni. Ha nem most szombaton, akkor legközelebb. Értelmes cél az, ha valakiket rá tetszik bírni arra, szólítsa fel a a kormányt, a fideszt, mindenkit, aki részt vett a rombolásban, hogy május 35-én (azaz egy hamarosan kitalálandó konkrét időpontban) legyen a Vérmezőn egy padnál (azaz egy konkrétan megjelölt helyszínen), hogy megtárgyalják a tennivalókat. Amiknek például az a kiindulópontja, hogy a tárgyalás lehetővé teszi a szabad eltávozást, hogy csak teljes vagyonelkobzás lesz, de mehetnek szabadon Kazahsztánba vagy ahová tetszik. Ha nincs tárgyalás és megegyezés, akkor lesz másfajta tárgyalás, ami viszont nagyon hosszú börtönbüntetést jelent (megkérdeztem okos ügyvédeket, jogilag ebben semmi hiba nincs).

Tetszik érteni? Ez reális, érthető perspektíva, amiért akárhányszor érdemes kimenni az utcára, mert arra ugye senki nem számít, hogy a csúti futballista másnap telefonál, hogy ott lesz. De arra lehet számítani, hogy az egész bagázs (Swan Edgar kifejező képét kölcsönvéve) lefossa a bokáját.

Innen így látható az alagút vége. Pártokkal, gerinctelen politikusokkal nem fog menni.

Szóljanak mindenkinek, akit illet.

MARADNÁNAK, PEDIG SZEGÉNYEK: A BIHARI UTCAIAK MÉG EGYSZER MEGPRÓBÁLJÁK MEGGYŐZNI AZ ÖNKORMÁNYZATOT

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.04.18.


A kőbányai Bihari utcában az önkormányzat tavaly lebontásra ítélt egy háztömböt. A 8/c önkormányzati bérlői hónapok óta kérnek biztosítékot az önkormányzattól, de továbbra sem lehetnek biztosak abban, hogy a házak elbontásával nem kerülnek az utcára, a kiskorú gyermekeket nem választják el családjuktól. A Város Mindenkié csoport és a lakosok most újra megpróbálják párbeszédre késztetni az önkormányzatot.

A Bihari utcai háztömb helyzetéről már többször írtunk. A múlt század fordulóján szociális bérlakások számára épült háztömbben a lakások nagy része a mai napig önkormányzati tulajdonban van. A testület tavaly döntött úgy, hogy a házakat lebontják, és ekkor el is kezdődtek a kilakoltatások.

A bérlők és A Város Mindenkié (AVM) lakhatási érdekvédelmi csoport december óta kéri a fideszes kerületvezetést, hogy keressenek közös megoldást, egyelőre sikertelenül. A lakosok az AVM-esekkel együtt februárban és márciusban is ellátogattak a képviselőtestület ülésére, de a Tóth Balázs LMP-s képviselő által beterjesztett előterjesztést a fideszes többség leszavazta, majd az AVM-es aktivisták hangosbeszélős felszólalása alatt kivonultak az ülésteremből.

Az AVM-esek azt kérték az önkormányzattól, hogy a lakók érdekeit is figyelembe véve szülessen döntés a ház sorsáról, és amíg ez nem történik meg, senkit ne lakoltassanak ki a bérleményekből.

A szerződéseket azonban egy ideje már nem hosszabbítja meg az önkormányzat, és már folyamatban vannak a végrehajtási eljárások, olyan lakosok ellen is, akiknek semmilyen tartozásuk nincs a tulajdonos önkormányzat felé. A bérlőknek egyes esetekben cserelakást ajánlanak fel, de egy márciusi képviselőtestületen felszólaló édesanya, Lázár Terézia elmondta, a lakás, amit neki ajánlottak, még a Bihari utcai lakásnál is rosszabb állapotban van.

A választási évben április 30-ig meghosszabbított kilakoltatási moratórium lejártával A Város Mindenkié szerint számos családot fenyeget az a veszély, hogy a kilakoltatások következtében utcára kerül. A március 22-i képviselőtestületi ülésen felszólaló két édesanya ráadásul attól is tart, hogy a lakhatásuk elvesztésével a gyámhatóság a gyermekeiket is elválasztja tőlük...

AZ EURÓPAI UNIÓ EGYELŐRE SEM LENYELNI, SEM KIKÖPNI NEM TUDJA ORBÁN RENDSZERÉT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.19. 


A magyar miniszterelnök kétségtelenül ügyes hintapolitikus, ám úgy tűnik, az EU-n belül végképp kezd elfogyni a türelem illiberális rendszerével szemben. Orbán ugyanis hiába gondolja azt, hogy az újra megszerzett kétharmaddal legitimálta nézeteit az európai közösségen belül, a választás tisztasága körüli kételyek, az aránytalan mandátumelosztási rendszer, valamint a kormány kritikusai ellen indított minden korábbinál durvább támadás arra ösztönzi a kontinens meghatározó vezetőit, hogy ne várjanak tovább Orbán teljes politikai elszigetelésével. Ehhez persze kell egy stabil és cselekvésre kész hazai ellenzék is.

Sokan érzik úgy most Magyarországon, hogy hiába vannak torkig Orbán Viktor illiberális államával, esélyük sincs arra, hogy demokratikus választásokon leváltsák a jelenlegi politikai hatalmat. Mindezt egyrészt egy Fidesz által kidolgozott és kétharmaddal elfogadott aránytalan választási rendszer sugallja, mely jutalmazza a kisebbséget, és bünteti a többséget. A tehetetlenség érzésének másik kiváltó tényezője, hogy az Orbán-rendszer bukását akarók április 8-án és az azt megelőző kampányban csalódtak az ellenzéki pártokban. Márpedig politikai erőt demokráciában csakis politikai erő tudja leváltani, ha ettől a forgatókönyvtől eltérünk, akkor már a nép veszi kezébe a dolgokat, és az események kiszámíthatatlanná válnak. Itt egyelőre még nem tartunk.

Van azonban egy harmadik oka is az ellenzéki tábor frusztráltságának. Az Európai Unió ugyanis eddig látszólag magára hagyta azokat a magyar polgárokat, akik bátran kiálltak az uniós értékek mellett, pedig a megbélyegzést manapság már ez a gesztus is kiválthatja a hatalomból. Ha valaki ugyanis emlékeztetni szeretné a kormányt arra, hogy uniós tagságunkkal nem csak rengeteg előny, például a gazdaság felzárkóztatást szolgáló vissza nem térítendő támogatások, de rengeteg kötelezettség is, például a közös elvek betartása is jár, akkor könnyen rákerül egy listára, amely Soros György állítólagos zsoldosait gyűjti magába...

MIÉRT NINCS MÉG BÖRTÖNBEN A MAGYAR ELLENZÉK?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.04.19.


Magyarország megvédése az idegen támadásoktól a nemzet legalapvetőbb érdeke - legyen az nyílt, fegyveres konfliktus vagy titkos művelet. Egy éve mást sem hallunk, minthogy az ellenzék (és szavazóik) hazaárulók, akik a magyarétől idegen érdekek érvényre juttatásán dolgoznak. Ez esetben börtönben a helyük. Vagy azoknak, akik minden alapot nélkülöző rágalmakat terjesztenek.

Felesleges lenne hosszú idézeteket citálni bármelyik, kormánypárti politikustól, hisz más sem folyik propagandalapjaikból, minthogy az ellenzék Soros ügynöke – már lista is készült a nettó hazaárulókról –, Magyarország ellen dolgoznak, szándékosan, pénzért ártanak a hazának.

A büntetőtörvénykönyv szikár egyértelműséggel fogalmaz ezzel kapcsolatban: "258. § (1) Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
a) súlyos hátrányt okozva,
b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
c) háború idején vagy
d) külföldi fegyveres erő behívásával vagy igénybevételével
követik el.

(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Tehát keresni sem kell az indokot: a kormányzati propaganda szerint például a Nyitott Társadalom Alapítvány olyan "küföldi szervezet", amely meg akarja sérteni Magyarország alkotmányos rendjét. Tiszta sor. Aki Sorossal – vagy Brüsszellel, vagy az ENSZ-szel, vagy ki tudja még kivel, aki a kormány bögyében van – kapcsolatot tart fenn, az hazaáruló. Erről szólt és szól a mai napig a kampány.

De akkor miért nincsenek börtönben Soros ügynöke? Láttuk: a hatályos magyar büntető törvények alapján is komoly börtönéveket lehetne kiróni rájuk. Mégis szabadon, az ország ellenében, a nemzetet elárulva garázdálkodnak.

Két lehetőséget tudunk elképzelni:...

A VÁLASZTÓK ELŐRÉBB TARTANAK, MINT A PÁRTOK

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2018.04.19.


Múlt szombaton nagyjából 120 ezer ember jött össze Budapesten, hogy a Fidesz ellen tüntessen. Ez volt az elmúlt évek egyik, ha nem a legnagyobb kormányellenes demonstrációja, 2010 óta csak három alkalommal voltak megközelítőleg ennyien Orbán-ellenes tüntetésen:

- 2012-ben a Milla szervezésében rengetegen voltak a Szabad sajtó útján, amikor Bajnai Gordon is felment a színpadra. (Ez volt az a tüntetés, amiről egyébként Orbán is azt mondta a közvetlen munkatársainak, hogy fordulópont lehetett volna.)
- 2014-ben az internetadó ellen tüntettek több mint százezren, a kormány meg is hátrált.

- 2017-ben a CEU melletti demonstráción a létszám szintén megközelítette a százezret, az egyetem egyelőre maradt.

A múlt heti tüntetésen annyi pénzt sikerült összegyűjteni, hogy már a most szombatra meghirdetett esemény költsége is összejött. A Facebookon jelentkezők és érdeklődők számát nézve ismét lesz egy nagy, várhatóan több tízezres tüntetés Budapesten, de mit lehet várni ettől?
...

PILLANATKÉPEK A VIDÉKI ANGLIÁBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Dezső
2018.04.19.


Dezső eddig két, meglehetős vihart kiváltott írásban számolt be arról, miért és hogyan vágtak neki feleségével Angliának közel a 60-hoz. Ami poszt inkább egy-egy pillanatkép különböző témákban, és persze személyes tapasztalat alapján. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert mást él meg az, aki egy kis településen lakik, mint az, aki például Londonban. Dezső korábbi írásait itt és itt tudjátok elolvasni.

„Miért jó és miért rossz Angliában élni? Három és fél év munkával töltött napjainak, heteinek, hónapjainak tapasztalatai alapján gyűjtöttem össze azokat a dolgokat, benyomásokat, szokásokat, amik alapján fel tudom villantani (inkább csak kiragadva egy-egy részt) az itteni élet jó és rossz oldalait.

Röviden magamról: közel a 60-hoz vágtam neki feleségemmel a nagy útnak, a nagy cserének, az új életnek. Tettük ezt egy nyugodtabb kiszámíthatóbb és anyagilag kifizetődőbb élet reményében. Londontól nem messze, annak érezhető vonzásában, egy talán 3000 fős faluban élünk.

Falusi élet

A falusi élet általában a tehetősek „passziója”. Az otthon kissé lebecsült falusi élet, pontosítok: falun történő lakás itt a nyugodt élet szinonimája, és bizonyos falvak egyenesen extra megbecsülést váltanak ki az emberekből.

Az átlagosnál jobban élnek és ez a „portájukról”, valamint az előtte parkoló autókról is kiderül. A falunkban négy ingatlanügynökség működik, akik adnak, vesznek, közvetítenek, és bérbe adnak házakat.

A falu közepén sorakozik a két angliai luxusmárka és az olasz csúcs sportautó-márka szalonja. Sűrűn látjuk az üvegportálok mögött a férfiember számára legszebb pillanatot, amikor átadják az embernek az új autó slusszkulcsát..."...

CSINÁLJUK AZT, HOGY NE CSINÁLJUNK SEMMIT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.04.18.


Megint előkerült ez az örökzöldség, miszerint nem kell az ellenzéknek beülni a Parlamentbe, mert ezzel legitimálják Orbán rendszerét.
Ezt a témát már ezerszer megrágtuk, emésztgettük, lenyeltük, kiköptük, most újra ugyanezt akarják lenyomni a torkunkon az ellenzék egyes nagyeszű ám fantáziahiányos, de túlmozgásos képviselői.
Az elképzelés a mai magyar politikai paletta ismeretében megvalósíthatatlan.
Egy olyan ellenzékkel, mely még ma is azon vitatkozik, hogy ki is ellenzéki egyáltalán, ez legfeljebb a szép álmok között értelmezhető.

Ha a javaslat erőltetőinek igaza lenne (de nincs...), akkor is elkésett az ötletük, l'esprit de l'escalier, ahogy a művelt spanyol mondaná.
Ennek akkor lett volna értelme, ha a a választás bojkottjára szólítottak volna fel, de a mai hangadók akkortájt még nagy önbizalommal telten éppen lenyomták Vitykát, mint Süsü a cölöpöt.
Akkor még ütős lett volna a dolog, de ma már Orbán a legitimációt megszerezte - törvényes választáson szerzett kétharmadot, és csak a mértéktartásán múlt, hogy nem négyötödöt.
Aki elindult a választáson, az tudta, milyenek a szabályok, ha meg nem tudta, akkor hülye, ha elindult.
A választás előtt még lehetett volna bojkottálni és elmondani, hogy maga a törvény antidemokratikus és az egyeduralom kialakítását szolgálja, ennek lett volna nemzetközi visszhangja, ha eredménye nem is sok.
Majd indultak volna a kamupártok, az LMP meg Fodor Gábor - Orbánnak pont mindegy, hogy kinek a fejére sz@rik.
Az ország meg elviselt volna egy, még ennél is gyengébb minőségű ellenzéket, kit érdekelnek, csak torzsalkodnak, a lényeg, hogy legyen Erzsébet-utalvány, kerítés, meg nemzetiszínűre festett korbácsnyél.
Nem a parlamenti padsor legitimál, hanem a demokratikus választás, márpedig elmehettél választani, leadhattad a szavazatodat, össze is számolták, majd a választási törvény szerinti módon beledobták a számítógépbe, az elrendezte a végleges eredményt, te meg beletörődtél, hogy senki se nézhessen bele a számítógépbe, úgyse lát ott senki semmit, csak kis dobozkákat meg ventilátort.
Beleegyeztél a határontúliak szavazásába, az egy putriba bejelentett száz szavazó részvételébe, most meg hőbörögsz.
Késő...

BRUTÁLIS BÉREMELÉS JÖHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.04.19.


Az új kormány még nem állt fel, de két fontos jelzés már érkezett arról, mi várható ebben a ciklusban. Még a választások előtt felkérték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) és a jegybankot az új parlamenti ciklus gazdaságpolitikai irányainak kijelölésére. Mostanra már kirajzolódik, mi lehet a javaslatuk közös lényege.

Régóta ismert, hogy a kormánypárt (pontosabban talán a miniszterelnök és köre) arra számít, hogy a magyar gazdaság „kinövi” a különböző problémákat. Ehhez persze elsősorban az kell, hogy növekedés legyen. Az utóbbi években jól látszott, hogy ezt részben az építőipar felfűtésével (kedvezményes áfa és csok, de tulajdonképpen ide sorolható az engedélyezési szabályok enyhítése is) igyekeztek elérni. Már látszott, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) némiképp aggódik a növekvő kockázatok miatt.

Az előbbiek tükrében különösen meglepő (még a szakértők körében is bombaként robbant), hogy a jegybank alelnöke, Nagy Márton (képünkön) a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján a hitelezés elképesztő mértékű felfuttatásáról beszélt. A vállalati hitelek évi 10-15 százalékos, a lakossági kölcsönöknek pedig 15-18 százalékos (az utóbbi a lakáshiteleknél) bővülését tartaná jelenleg a jegybank „egyensúlyinak”. Nagy Márton kifejtette: 2030-ra a bankrendszer mérlegfőösszegének GDP-hez mért aránya a mostani 95-ről 160 százalékra emelkedhet, a magánszektor banki hitelállománya pedig a GDP 32 százalékáról 70 százalékára nőhet

Ez az igen meredeknek tűnő váltás nem is annyira meglepő, hiszen az MNB alelnöke maga is kiemelte, hogy 1 százalékos hitelbővülés a GDP 0,2-0,4 százalékos növekedését eredményezi. (Így tehát fűthető a növekedés.) Nagy Márton előadásából persze nem csak ez derült ki. Szerinte ez egészséges lesz, nem kell tehát félni a túladósodottságtól, mert a háztartások minél szélesebb köre vesz fel hitelt – jelenleg a háztartások 32 százalékának van hitele, ezt vinnék fel 40-50 százalékra –, és a „reálkonvergencia a bérekben is megvalósul”...

MAGYARORSZÁG IGAZI SZABADSÁGHARCA MOST KEZDŐDIK

LIBERATOR BLOG
Szerző: Naphegyi Vince
2018.04.19.


Ezzel az írással csatlakozom a 2018 áprilisi tüntetés sorozathoz. Az Orbán Viktor vezényletével és Fidesz közreműködésével az elmúlt nyolc évben kialakított jobbunista pártállam elcsalta a választásokat. Az ellenzéki szavazók nagy része jogosan frusztrált és dühös. A düh azonban nem elég meg kell találni az jobbunista egypártrendszerrel szembeni ellenállás stratégiáját és módszereit.

Elcsalt választások

Nem az eredményeket, nem a szavazás lebonyolítását csalta el a Fidesz. Egyfelől magában az orbánista választási rendszerbe van bekódolva a csalással felérő aránytalanság, másrészt az orbánista politikai berendezkedés, az elmúlt nyolc évben kiépült fideszes pártállam működésének rendszere olyan, hogy abban az ellenzéknek nincs méltányos esélye a győzelemre. A tisztánlátást pedig az se könnyíti meg, hogy az ellenzék maga is egy bizonyos fokig csődöt mondott.

460 milliárd forintnyi tiltott pártfinanszírozás

A közmédiának hazudott fidesz-média működése annyira elfogult és olyan mértékben alárendelt a Fidesznek, hogy négyéves működése 360 milliárd forintnyi tiltott pártfinanszírozásnak felel meg. (Most egy rövid megjegyzés erejéig térek ki csak arra, hogy a fidesz-propaganda gépezet messze túlmutat a közmédián, annál nagyobb és komplexebb rendszert alkot.) A migráns kampány nem a Magyarországra érkező menekültekkel kapcsolatos kormányzati tájékoztatásról szólt, hanem a Fidesz alantas politikai hisztériájáról, ami tartalmában és összegében újabb 100 milliárdos törvénytelen pártfinanszírozásnak felel meg. Tehát elsőként azt kell kimondani, hogy a Fidesz 460 milliárd forintos tiltott pártfinanszírozással, közpénzből megvalósított, kormányzati és közszolgáltatási tájékoztatásnak hazudott pártkampánnyal csalta el a választásokat.

A jobbunista pártállami szíve – az illegitim választási rendszer

A jobbunista pártállam tartós fennmaradásának egyik legfontosabb alapköve az illegitim választási rendszer. De facto inkább ez jelenti az orbánizmus alkotmányát, mint a csak a kevés értelmiségi által olvasott fideszes alaptörvény.

A jobbunista választási rendszer azért illegitim, mert a magyar választók akaratának érvényesítése, a magyar társadalom sokszínűségének érvényre juttatása helyett, egy fidesz-típusú párt állandó hatalomban maradását szolgálja. Részletekbe jobban belemenve azért illegitim a választási rendszer, mert (1) a második forduló eltörlésével, (2) a nyugat-európában élő magyarok szavazati jogainak adminisztratív korlátozásával, (3) az egyéni körzetek túlzottan magas mandátum arányával, (4) az aránytalanítást erősítő győztes kompenzációval a szavazók többségét a szavazati jogainak érdemi részétől megfosztotta. A részleges szavazati jogfosztás pedig egyenértékű a szavazatokkal érvényesíthető demokratikus politikai jogaiktól való megfosztással. Az itt felsorolt mechanizmusokon keresztül éri el az orbánizmus választási rendszere, hogy az ellenzéki választók és pártjaik a többségük ellenére, még elvben a rendkívüli többséget igénylő alkotmányozási kérdésekből is teljesen ki vannak zárva.

Az illegitim választási rendszer eredményeit pedig nem kell elfogadni. Legkevésbé a tüntetőknek kell elfogadni.

Meg kell szervezni az ellenállást!

Mind a tüntetések szervezőinek, mind az ellenzéki pártoknak most kéne összeülni és megbeszélni, hogy milyen formába öntik az eddiginél sokkal szervezettebb politikai ellenállást. Meg lehet csinálni, de nem lesz egyszerű, egyrészt, azért mert a tüntetések szervezői se nem profi politikusok, se nem profi politikai (civil) mozgalmárok. Másrészt meg azért, mert az ellenzéki pártok pedig az újabb hatalmas választási és politikai vereség után többnyire romokban hevernek.

Pedig legalább három nagyon sürgető teendő van, melyekben már következő tüntetésig előre kéne lépni:
- A tüntetéseket intézményes ellenállási formákba kell becsatornázni.
- Értelmes politikai követelésekkel kell előállni. Közös célok nélkül nem lehet. Az orbán-rendszer
- Az ellenzék szereplőinek tárgyalásokat kell kezdeni...

TÁJKÉP CSATA KÖZBEN

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2018.04.19.


Ez már évek óta így megy. „Gyűlöletkeltés, gyűlöletkampány az indulatok csillapítása helyett, bűnbakkeresés (ősi, magyar szokás, mindenki hibás, csak mi nem), hergelés, az ország felosztása jókra és rosszakra, legrosszabb reflexeink, hagyományaink mozgásba hozása, a harcos retorika és következményei. Egyre militánsabb és militárisabb intézkedések és törvények.” Ekképp jellemezte 2015 októberében a magyarországi viszonyokat Esterházy Péter a göteborgi könyvvásár megnyitójára írt szövegében, amelyben, távolmaradása orvosi igazolása gyanánt, beszámolt halálos betegségéről is. Mindez a 2003 és 2016 között írt esszéinek gyűjteményes kötetében olvasható, amelyet Szellem rovatunk jelenít meg.

Esterházy megidézte a híres csehovi puskát, amely „azért függ békésen az első felvonás nyugodtnak tetsző szalonjában, hogy előbb-utóbb valaki használja”. A díszleteket azóta sem tolták ki a színpadról, a puska ott porosodik, holott gyűlöletkampányból nem kevesebb lett, hanem több.

Lapzártánk napján például három újság is azzal fenyegetőzik a címlapján, hogy Soros György nem nyugszik bele választási vereségébe. Mintha az ő nevét viselő rubrikára is ikszelhetett volna, akinek tetszik. Mintha valóban ő toborozta volna a százezres tömeget a Kossuth térre, amely öntudatosan harsogta: mi vagyunk a többség. A választási eredményben csalódott, fiatal fellépők igazán jó ismerői Orbán Viktor szókincsének. A haza nem lehet ellenzék nélkül, mondták. Egy a tábor, sok a zászló, mondták. Meg azt: Kamukrácia. Talált, de nem süllyed. A választási csata utáni tájképről, egyebek mellett a lázongásról és a jogsértésekről Fókuszban és Magyarország rovatunk cikkei számolnak be. „A rendszer adta lehetőségeket ki kell használni a tiltakozásra, hazugság és önfelmentés lenne azt hinni, hogy nincs értelme küzdeni” – fűzi hozzá Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, akit már korábban kikiáltottak Soros-ügynöknek, de volt már „kvótanő” is.

A választások utáni helyzet első áldozata Simicska Lajos médiaportfóliójának nagyobbik része. A Magyar Nemzet megszűnt, a Lánchíd Rádió elhallgatott, a Heti Válasz napjai is meg vannak számlálva. Mindegyikre volna vevő, történetesen az LMP-s Ungár Péter személyében, aki apjától nagy vagyont örökölt, bár abba, hogy mire költi, édesanyjának, Schmidt Máriának is van beleszólása. Ez némiképp árnyalja az LMP-s miniszterelnök-jelölt Szél Bernadett kijelentését, amely szerint az övé az egyetlen olyan párt, amely mögött nem áll oligarcha.

Áll, csak az a kérdés, hogy kicsoda: Ungár Péter vagy Schmidt Mária? – veti fel Gazdaság rovatunk...


A NER MEGBUKTATÁSÁNAK FORGATÓKÖNYVE

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2018.04.18.


Az ellenzéknek le kell válnia a rendszerről. Vélemény.
Sokan fanyalognak a szombati tüntetésen tapasztalt szervezési és retorikai hiányosságok miatt, de én nem fogok. A tüntetésszervezés is egy szakma, majd belejönnek. Szónoki tehetség pedig vagy van vagy nincs, nem feltétlenül esik egybe azoknak a köre, akik tömegeket képesek utcára hívni, illetve azoké, akik hatásosan tudnak előttük beszélni. A történelem időnként színpadot ácsol, nem sejthető, hogy Danton vagy Medgyessy Péter verbális eszköztárával rendelkezik-e az a népfi, aki éppen felmászik rá.

Igaz, ritkán váltak befolyásossá azok a mozgalmak, amelyek élén csak az utóbbi típus képviseltette magát. Az elmúlt szombatot Danton kihagyta, ez biztos, de három nap múlva még felbukkanhat, szóval emiatt egyelőre ne keseregjünk.

Az a lényeg, hogy rengetegen gyűltek össze, köztük – ezt régi tüntetések unott résztvevőjeként nyugodtan állíthatom – meghökkentően sok fiatal, akik olyan természetességgel kiabálták azt, hogy Orbán takarodj, mintha a Gyurcsány takarodj idejében nem általános iskolába jártak volna még. Sőt. Amikor Rákay Philip bemondta a 2 millió főt ugyanezen a téren, akkor néhányan még pajkos gondolat sem voltak. Itt most egy káromkodás következne az idő vasfogával összefüggésben, de hagyjuk a kapuzárási pánikot, a jó hír a következő: a Békemenetnél nagyobb tömeg és az ottaninál alacsonyabb átlagéletkor együttesen azt jelenti, hogy az ország ki fogja nőni a NER-t, legrosszabb esetben is csak húsz-harminc évet kell kibírni. A kérdés az, hogy megúszható-e ennél kevesebbel.

Ebből a szempontból a szombati rendezvény elérte, amit első lépésként elérni lehetett, megmutatta, hogy a másik Magyarország pontosan olyan erős, mint a fideszes fele. Ez egy jelenlét-tüntetés volt, azt demonstrálta, hogy mi is itt vagyunk. Nem a többség, de nem is a kisebbség. Az ilyesmit megélni felemelő érzés, a másik Magyarországnak nem gyakran jutott ebből az élményből az utóbbi években, szóval klassz volt.

A második alkalomra azonban ennél több kell...


ERŐSEN POLITIKAI SZÍNEZETŰ GYÁRFÁS GYANÚSÍTÁSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.04.18.


Nem tudjuk, ki adott megbízást Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolására, ez lehetett Gyárfás Tamás vagy bárki más. Az azonban bizonyos, hogy Gyárfás Tamás meggyanúsítása és őrizetbe vétele (semmi kétség, hogy a bíróság helyt ad majd a letartóztatási kérelemnek is) politikai döntés nélkül nem lett volna lehetséges.

Ezt nemcsak az bizonyítja, hogy a Fidesz “erős ökle”, a pártpropaganda zászlóshajója, a Magyar Idők számolt be legrészletesebben a gyanúsításról, de Magyarországon még akkor is politikai döntés kellett egy Gyárfás Tamáshoz hasonló közszereplő meggyanúsításához, amikor még demokrácia volt, független ügyészség dolgozott, az ügyészséget nem politikai célokra használták. Gyárfás Tamás őrizetbe vételéhez a legfelsőbb helyről kellett bólintani.

Igen, Orbán személyes jóváhagyása nélkül ez nem történhetett meg, miután az ügyészség Orbán elvárásai és megrendelései alapján dolgozik, és politikai alapon válogatja meg, kik ellen indulhat és nem indulhat büntetőeljárás. A politikai színezetet támasztja alá, hogy a rendőrség évtizedek óta nyilvántartja ezt a lehetséges szálat, ami indokként szerepel, arról korábban is tudott a nyomozóhatóság. A bizonyítékként emlegetett felvételt régebb óta zsarolásra használták szlovák bűnözők, amelyről a rendőrség tudott, Gyárfással értekezett.

Azért is kap politikai színezetet az ügy, mert Gyárfás Tamást ennyi erővel megvádolhatták volna abban a perben is, amelyben Jozef Rohácot, a gyilkosság elkövetőjét elítélték. Ebben az Aranykéz utcai robbantással összevont ügyben is szerepelt Portik Tamás, mint felbújtó, a gyanú szerint pedig Gyárfás Tamás lenne Portik felbújtója, akinek az “embere” volt Rohác.

Az is feltűnő, hogy közvetlen a választás után fogták el Gyárfást, amikor a választási csalás a közélet egyik legfontosabb kérdése. Gyárfás Tamás őrizetbe vétele sikeresen terelheti el a figyelmet a Fidesz nyilvánvaló választási csalásáról. A kiszivárogtatott bizonyíték a Magyar Idők cikke alapján, a nem ismert tartalmú hangfelvétel kivételével, gyenge lábakon áll.

Az nem derült ki, mi van azon a hangfelvételen, amelyet állítólag Portik készített Gyárfással való beszélgetéséről, melyen szóba kerülhetett a Fenyő-gyilkosság. De a Magyar Idők által idézett védett tanú beszámolója a világon semmit nem bizonyít. A Művészinas étteremben állítólag ez a beszélgetés hangzott el: “A tanú szerint Portik őrjöngeni kezdett, amikor megtudta, hogy Fenyő felrúgta a megállapodásukat, és kijelentette, hogy „hazavágja” a nagyvállalkozót. A védett tanú szerint Gyárfás Tamás erre azt mondta: „Tomikám, ezzel nekem is nagy szívességet tennél […] különben is, megérdemli, hogy megdögöljön.”

Ezt mindennek lehet nevezni, de megbízásnak vagy felbújtásnak nem. A megbízás az úgy hangzik, ahogy azt Tasnádi Péter a bíróságon előadta, hogyan bízta meg őt Gyárfás Tamás a merénylet végrehajtásával. Konkrét megbízást adott, és azért pénzt is fizetett. Az egész előadásmód olyan hiteltelennek tűnt, hogy Cserni János bíró ezután meg sem hallgatta az ügyben tanúként beidézett Gyárfás Tamást, hanem hazaküldte. Itt jegyeznénk meg, hogy az alvilágban olyan pletykák és legendák terjengenek, hogy azokat készpénznek venni nem lehet...


TÖRÖLT EGY ÓRIÁSI ADATBÁZIST A VÁLASZTÁSI SZOFTVER FEJLESZTŐJE

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.04.19.


Az Orbán-kormány idején, 2013-ban államosított IdomSoft Informatikai Zrt.-nek fizetett ki 9 milliárd forintot a Nemzeti Választási Irodától a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A cég két éven keresztül fejlesztett rendszere azonban már a választás reggelén elakadt, a régi szoftvert kellett beüzemelni.

A több mint 350 alkalmazottat foglalkoztató IdomSoft nem kispályás a kormányzati informatika terén. A nevéhez fűződik – a többi közt – az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartás és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer létrehozása. Ám 2018 nem indult jól a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló cég számára.

A 24.hu információi szerint súlyos gondokat okozott az állami szerveknek, hogy az év elején az IdomSoftnál törölték a szabálysértések elektronikusan tárolt adatait. A szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi.

A Belügyminisztérium irányítási körébe tartozó IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot. Az adatok végleges törlése hónapokig akadályozta az ominózus ügyekkel foglalkozó szervek működését és a bírságok rendezését, csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt. A BM egyelőre nem válaszolt az SZNYR adattörlésére vonatkozó kérdéseinkre...


SCHIFFER ANDRÁS MÉDIATURNÉJA

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.04.19.


Schiffer András, az LMP volt társelnöke és frakcióvezetője éppen az Indexnek adott interjújában jelentette be 2016-ban, hogy lemond és visszavonul a politizálástól. Időnként azóta is adott nyilatkozatokat, és az LMP-ben még többen megvádolták politikai kavarással (például Hadházy Ákos), ám olyan médiaturnét régen rendezett, mint ezekben a napokban.

Schiffer ugyanis párhuzamosan interjút adott a Heti Válasznak, a 168 órának és szerdán az Azonnalinak is. Itt pedig jobbára ugyanazt mondja hasonló vagy szinonim szavakkal: az ellenzéki pártok, köztük az LMP nagyon is hibás a csúfos választási vereségért és Orbán Viktor újabb kétharmadáért.

Az erősebb mondatokat, gondolatokat igyekeztünk kiemelni az interjúkból. Schiffer-interjú 3 in 1:

TÚLSÚLYBAN VAN-E A KORMÁNYKÖZELI MÉDIA?

ÁTLÁTSZÓ - ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.04.18.


Szájer József, a Fidesz néppárti delegáltja azt írta a választások után uniós képviselőtársainak, hogy a Fidesznek elsöprő médiaerővel szemben kellett kampányolnia. A 888.hu kormányközeli lap ezen felbuzdulva készített egy táblázatot is a „balliberális” médiafölényről, amely elég gyors és szép karriert futott be nem csupán a kormánybarát nyilvánosságban, hanem mindenhol. Nem linkelem be, mert nem szeretném, ha az a buta táblázat további nyilvánosságot kapna.

Hogy a címben feltett kérdést megválaszoljuk, először is meg kellene állapodni abban, hogy mi szerint vizsgáljuk a magyar médiát. A 444 idézte is Szájer Józsefet, aki ezt írta:

„Mindegyik párt és a média jelentős része (amelyet oligarchák finanszíroznak, mint Simicska Lajos vagy Soros György) ellenünk kampányolt. »Hét az egy ellen« harcot vívtunk a kormányzáshoz szükséges többségért. Olyan erőkkel küzdöttünk, amelyeknek elsöprő médiaereje, példátlan befolyása és majdnem határtalan erőforrásai voltak.”

Ennek nyomán a Facebookra kiírtam, hogy Szájer József és a 888.hu környékéről terjedő táblázat hazudott, belinkeltem néhány cikket, elemezést is, amely segít kontextusba helyezni az erről szóló vitát, illetve egy külön, nyilvánosan elérhető dokumentumba elkezdtem összegyűjteni azokat a magyar és angol nyelvű anyagokat, tanulmányokat, adatalapú cikkeket, amelyek a kormányközeli média térnyeréséről szólnak.

Mivel a Facebook-bejegyzésemben az első belinkelt cikk az az anyagunk volt, amely a jelenleg kormányközeli üzletemberek és oligarchák tulajdonában lévő összes médiacímről szólt, ezért sokan azt hihették (sőt hitték is), hogy az az adatvizualizáció azt bizonyítja vagy hazudja, hogy a kormányközeli média túlsúlyban van, hiszen 500 pöttyöt tartalmaz, az pedig darabszámra is sok. Mi azonban ilyet a szóban forgó adatvizualizáció alapján nem írtunk, nem is írhattunk volna, én sem írtam.

A magyar és nemzetközi Twitteren terjed továbbá egy olyan balszerencsés szám, hogy a magyar média 90 százaléka már kormányközeli tulajdonban van, de ez sem igaz. Ismerem a forrását, meg is beszéltük már, hogy ez egy nagyon szerencsétlenül sikerült mondat volt, nehogy valaki érvéként használja a további vitákban. Minden ilyen kijelentéssel nagyon óvatosan kell bánni, és nézzünk néhány szempontot, miért...

FILIPPOV GÁBOR: A FIDESZ EGYSZERŰEN JOBBAN ISMERI A VÁLASZTÓKAT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.04.19.


A Fidesz tarolásának oka olyan tudatos szervezetépítés, információgyűjtés és mozgósítás, ami még a Fidesz erőforrásfölényét tekintve is teljesítmény – mondja a választásokat elemezve Filippov Gábor. A politológus szerint az ellenzék nem csaphatja be magát azzal, hogy csak a vidéken vesztette el a meccset, és fontos tanulság, hogy a politika feladatát nem fogja elintézni sem a sajtó, sem a civilek, sem a választók – kegyvesztett oligarchák pedig végképp nem.

hvg.hu: A korábbi rendszer szerint most vasárnap lenne a választások második fordulója. Április 8-a előtt azt mondta, egy kétlépcsős szisztémában biztos lenne az ellenzéki győzelem. Még mindig így gondolja?

Filippov Gábor: Ez pont olyan kérdés, mint azt feszegetni, hogy az amerikai elnökválasztás hogyan alakult volna, ha nem elektori rendszer van. A Fidesz nem véletlenül törölte el a második fordulót: ez az oka annak, hogy az ellenzék technikai kérdésekről vitázva ment neki a választásoknak. Máshogy kampányolnak, máshogy mozgósítanak, ha a pártok az első fordulóban megmérethetik magukat, és két forduló között merül fel a koordináció kérdése. Továbbra is hiszem, hogy a régi rendszerben ez egy szoros választás lett volna, amelyen mindkét oldalnak van reális esélye győzni...

ÖNIGAZGATÁSSAL ÉS OKTATÁSSAL A MUNKAHELYI DEMOKRÁCIÁÉRT!

MÉRCE
Szerző: KEMÉNY BENCE
2018.04.18.


A baloldal kiüresedésének sokak szerint az „egyszerű munkásokat” érintő gazdasági kérdések hanyagolása az oka. Horvátországban egyes civil szervezetek, köztük szakszervezetek összefogva próbálnak erre választ adni. A válasz pedig a termelési folyamat szintjéről, a munka világából jön: a gazdaság demokratizálása, a munkás érdekképviselet újjáélesztése, a szociális és munkajogok védelme, és a koalícióépítés az ezen dolgozó szervezetek között.

Honnan, hova?

Horvátország véres polgárháborúból született, a háborús retorikához szokott, etnicista és tekintélyelvű Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska demokratskazajednica, HDZ) kormányzása alatt ment végbe a gazdasági rendszerváltás is. A piaci liberalizációra és az állami tulajdon privatizálására épülő gazdasági átmenet egy, a külföldi működőtőke bevonzására építő gazdasági modellt eredményezett, ami sok helyen az ipar és a termelés (valamint az abban részt vevők) leépüléséhez vezetett.

A szakszervezetek ennek a folyamatnak próbáltak ellenállni, tevékenységüket a privatizáció következményeinek kezelése határozta meg. A posztszocialista térséghez hasonlóan Horvátországban is erősen csökkent a szakszervezeti tagság, de aránya még mindig magasnak számít az európai átlaghoz viszonyítva (még ha ez döntő mértékben nem is jelent aktív részvételt).

A kis tagságra épülő érdek-, és jogvédő szervezetek, NGO-k, a liberális demokrácia alátámasztását próbálták elérni, ami a háború utáni nacionalista ideológiai sivatagban csak délibábként, kiépült intézmények nélkül létezett. Ez a törekvésük nem, vagy csak nagyon ritkán keresztezte a szakszervezetek munkáját, nem alakult ki együttműködés, a viszonyt inkább a kölcsönös bizalmatlanság jellemezte.

Már a 2000-es évek elején voltak elszórt kísérletek, amik ezt próbálták áthidalni, de csak a 2009-es egyetemfoglalások után jött igazi előrelépés. Az ingyenes egyetemi oktatás, és így a szegényebb diákok számára az egyetemi részvétel veszélybe kerülése – ahogy Magyarországon is – azonnali reakciót váltott ki az egyetemi hallgatókból, így megindult a közös javak feletti rendelkezésért folytatott harc egyik új frontja. A privatizációs hullám keserű tapasztalata után a lehetőség, hogy az egyetemi oktatás kiváltsággá válik, még inkább egy platformra terelte a munkásokat és a diákokat.

Az egyetemfoglalók azonban nem csak erre a kérdésre koncentráltak, napirendre vették a munka világával kapcsolatos kérdéseket is, felvették a kapcsolatot szakszervezetekkel, támogató levelekben és személyes látogatásaikkal biztatták a sztrájkoló munkásokat, és a munkásokkal közösen kiadványt adtak ki szociális és munkajogokró
l...

MAGYARORSZÁG ELMÚLT NEGYEDSZÁZADA KUDARCOS - SCHIFFER ANDRÁS SZERINT HIBA VOLT HADHÁZY ÁKOST BEVINNI AZ LMP-BE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.04.19.


Nincs olyan fogadalmam, hogy 2022-ben visszatérek. Olyan sincs, hogy bármikor újrakezdem – mondja lapunknak Schiffer András, az LMP korábbi elnöke, egyik alapítója. Szemenszedett hazugságnak tartja, hogy Sallai R. Benedekkel együtt megfenyegette volna pártja képviselőjelöltjeit, hogy ne lépjenek vissza más ellenzéki aspiráns javára. Sallai és Hadházy konfliktusáról azt mondja: egy politikusnak olyankor is meg kell őriznie a méltóságát, amikor hétköznapi helyzetben már lendülnének a kezek.

- Látta a Figyelőben megjelent listát? Azoknak a nevét gyűjtötték össze, akik Soros Györgyhöz köthető szervezeteknek dolgoznak.

- Közép-Európában finoman szólva sem szerencsés dolog a listázás, okkal ébreszt fájdalmas emlékeket az emberekben.

- Van előzménye: a Magyar Idők egyik cikkében Szél Bernadett mellett önt is megemlítik, mint aki a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa volt.

- Jeleztem, ha konzekvensek akarnak lenni, akkor írják le azt is, hogy annak idején én Soros György pénzéből képviseltem Orbán Viktort. Azonkívül pedig még vagy három másik Soros-szervezetnek is dolgozott az irodánk a kétezres években.

- Mélyrepülés ez az ügy. A szakértők többsége egyetért abban, hogy a kampány is az volt.

- Szerintem is. 1990-ben már plakátokat ragasztottam, van összehasonlítási alapom. Állítom, ennyire színvonaltalan, tartalmatlan, szégyenletes kampány nem zajlott Magyarországon a rendszerváltozás óta. Tölgyessy Péter azt mondta, ezért az összes politikai szereplő felelős. Osztom a véleményét, de hozzátenném: aki hatalmon van, annak a kampány hangnemének, tartalmának meghatározásában nagyobb a felelőssége. Két éve talán a 168 Órának is azt jósoltam, nagyjából ez az eredmény születik, ha nem változik semmi. Fideszes képviselőknek anno elmondtam, lehet valós problémákat szürreális félelmekké nagyítani, de ha pusztán a szavazatmaximalizálásra hajtanak, akkor öt és félmilliós ellenszélben kell kormányozniuk...

SZEGFŰ A SZÉKEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.04.19.


Igazán örül az ember cafatos lelke az ilyen vészekkel terhes időkben, ha csudás hírekkel örvendeztetik meg, hogy megtorpanjon, midőn indul a sínekre hajtani a fejét. Ilyen volt az is, amikor az MSZP-Párbeszéd közzé tette, hogy ezen túl az Országgyűlésben is frakciószövetségben politizálnak, sőt, azt a két és félmillió embert képviselik ott, akik változást akarnak. Köszönjük, Emese.

Ennyit csicseregtek a madarak keményen elfojtva a röhögésüket, amitől egy pillanatra megtorpant az ember, aki a Nirvánát kereste, de aztán tovább is indult a végtelen felé feloldozó vonatot várni. Rájött, hogy nincsen miben hinnie, ha ezek már most ilyen elégedettek, frissen borotváltak és illatosak. Sőt, reménykedve tekintenek a jövőbe, amiről most elmondok pár keresetlen szót.

Fölösleges úgy tenni, mintha történt volna bármilyen tabula rasa is, azt hazudni maguknak, hogy itt valami új játszma kezdődik, holott egyáltalán nem. Csak a régi folytatódik, s ha lehet, még mocskosabban. Ebben pedig a friss húsok még a cipőfűzőjüket is csak Kövér pedellus jóváhagyásával köthetik meg, orrot fújniuk pedig egyáltalán nem szabad.

Ezt mutatja annak a fiatalembernek az esete is – fölösleges megkeresnem a nevét -, akit már most sem engedtek be a képviselői irodaházba, holott ropogós mandátuma van, mert még korábban kitiltotta őt örökre a bajuszos az illetlen viselkedése miatt. Beküldhetnek egy csokor szegfűt a székükre, az is akkora haszonnal jár a végeredményt tekintve, mintha a saját seggük kopna.

Nem vagyok én nihilista bajkeverő, csak szeretem tisztán látni a dolgokat. Ha Rogán elvtárs a tüntetést politikai bolhacirkusznak nevezte, akkor rosszindulatúan tévedett, erre viszont, amire az MSZP-Párbeszéd készül, bízvást alkalmazhatjuk a hasonlatot, ahol a mi drágalátos „ellenzéki” képviselőink az ugrándozó jószágok, a hoppmester meg a tuggyukki.

Én megértem – mert feltételezem, hogy tisztességesek a friss húsok –, ha azzal áltatják magukat, hogy ott bármilyen szerepük is lesz, a választópolgárokat azonban kár ilyenekkel hülyíteni. Meg hogy őket képviselik majd ott, hát, aranyaim, nem. Azon falakon belül egy és csakis egy érdek képviselődik, és ez a Fideszé, illetve megengedve, amit még ő akar. Pássz...

ORBÁN ÚJABB NEMZETI GYŰLÖLETHADJÁRATTAL INDÍTOTT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.19.


- A vezető amerikai lapok szerint Macron joggal emlékeztetett arra, hogy Európában hatalmas a veszély, lásd a magyar illiberális rezsim nyomulását

- A Guardian karikatúristájának Orbán győzelme kapcsán Putyin jutott eszébe, aki populizmussal fertőzi meg az egész kontinenst

- Az osztrák szélsőjobb vezére szerint Magyarország színtiszta demokrácia, a diktatúra gyanúja fel sem vetődik vele kapcsolatban

New York Times
A vezércikk szerint a francia elnök két napja nem említette ugyan Strasbourgban a populistákat, így Orbánt és Kaczynskit sem, beszéde mégis úgy hangzott, mint valami bibliai prófécia. Arra figyelmeztetett, hogy Európát egyre inkább magával ragadják a demokráciaellenes és illiberális eszmék, vagyis olyan halálos irányzat alakul ki, amely a nacionalizmushoz, a szabadság feladásához vezetheti el a földrészt, azaz szakadékba. A populisták és a szélsőjobbosok a bevándorlók, az idegenek elleni gyűlölettel, a jogállammal szembeni megvetéssel, az eltérő vélemények iránt tanúsított türelmetlenséggel, a nemzetközi együttműködéssel szemben táplált gyanújuknak köszönhetik a felemelkedésüket.

Marcon nem szólt név szerint Trumpról vagy Putyinról sem, habár ők jelentik a modellt és az ihletet a szélsőségesek számára. Napjainkra a nyugati liberális demokrácia és a tekintélyelvűség, illetve a intolerancia és a nacionalizmus közti küzdelem meghatározó kihívás lett. A francia elnök győzelme csaknem egy éve reményt adott, hogy megfordul az illiberális hullám, ám Orbán Viktor könnyű sikere, illetve az elitellenes olasz pártok jó szereplése másról árulkodik. Macron ugyanakkor azon kevés európai vezetők közé tartozik, aki lankadatlanul hisz az EU jövőjében.

Lehet, hogy a kontinens átmeneti visszaesést él át, és hogy az elnök téved, amikor azt mondja, hogy egyfajta polgárháborút lát a felfordulásban. Ám Orbán újabb nemzeti gyűlöletkampánnyal kezdte 4. mandátumát Soros ellen. Törvényhozási eszközökkel kíván fellépni a menekülteket segítő civilek ellen. Pár napja a volt amerikai külügyminiszter asszony kifejtette, hogy napjainkban a fasizmus nagyobb veszélyt jelent, mint bármikor a 2. világháború óta. Amikor a 40-éves francia elnök és a 80-éves Albright riadót fúj, csak remélni lehet, hogy felébrednek a Macron által emlegetett alvajárók.

Washington Post

Macron olyan igazságokat fogalmazott meg az Európai Parlamentben, amik az egész világ számára érvényesek, vagyis, hogy menetel a nacionalizmus és a tekintélyelvűség, ostrom alá került a demokrácia, mert a vezetők egyre több helyen mennek lépre a „halálos illúziónak”. Így összegzi a beszéd tanulságait a vezércikk. Az államfő főleg attól a migránsellenes tekintélyelvűségtől óvott, amelyet jól tetten lehetett érni a magyar választásokon, és amely divatos a szélsőjobbos pártok között. De szavai vonatkoztak a többi közt Törökországra, Egyiptomra, Kínára, Oroszországra, vagyis minden olyan államra, ahol a hatalom hidegre tetti a civil társadalmat, manipulálta a választásokat, megfojtotta a szólás szabadságot, figyelmen kívül hagyta a jogállamot, elnyomta az emberi jogokat. Az érintett vezetők egymástól tanulnak, amikor finomítják a módszereket a demokrácia szétverésére. Egyöntetűen azt hangoztatják, hogy életképes alternatívát kínálnak a demokráciával szemben.

A francia elnök bölcsen elítélte az erő, a nacionalizmus, a szabadság feladásának csalóka ábrándját. Arra tüzelte a világot, hogy ne legyen engedékeny a demokrácia ügyében, küzdjön érte. A felhívásra szükség volt, mert Trump nem találja a szavakat, hogy kinyilvánítsa ezeket az elveket. Ebben a helyzetben megnyugtató volna látni, hogy Merkel és mások határozottabban szólalnak meg. Az alvajárás valós veszély. Mint ahogy az, hogy elbukik a küzdelem, és így tízmilliók kényszerülnének arra, hogy egy sötétebb világban éljenek. Annak a méltósága nélkül, hogy gondolkodnak, megszólalnak, hogy olyan rendszer tagjai, amilyet ők maguk akarnak...