2016. május 9., hétfő

SZTÁLIN SZÓZATA A NÉPHEZ

HAD - ÉS RENDVÉDELEM-HISTÓRIA, KICSIT MÁSKÉPP
Szerző: Titus Pullo Urbino2016.05.09.


Elvtársak!
Eljött a Németország fölötti győzelem nagy napja. A fasiszta Németország, melyet a Vörös Hadsereg és szövetségeseink haderői térdrekényszerítettek, elismerte, hogy legyőzték és feltétel nélkül kapitulált.
Május 7-én Reimsben aláírták a kapitulációról szóló előzetes jegyzőkönyvet. Május 8-án a német főparancsnokság képviselői, a szövetséges haderők Legfelsőbb Parancsnoksága és a szovjet haderők Főparancsnoksága képviselőinek jelenlétében Berlinben aláírták a kapitulációról szóló végleges okmányt, melynek végrehajtása május 8-án 24 órakor kezdődött meg.
Ismerve a német vezetők farkastermészetét, akik a szerződéseket és egyezményeket papírrongynak tekintik, semmi alapunk sincs arra, hogy szavuknak higyjünk.
Ma reggeltől kezdve azonban a német csapatok a kapitulációs okmány értelmében tömegesen teszik le a fegyvert és megadják magukat csapatainknak. Ez már nemcsak papiros. Ez a német haderő tényleges fegyverletétele. Igaz, a német csapatok egy csoportja Csehszlovákia területén még mindig nem hajlandó letenni a fegyvert. De remélem, hogy a Vörös Hadseregnek sikerül észretérítenie.
Most már teljes joggal kijelenthetjük, hogy eljött Németország végleges szétzúzásának történelmi napja, népünk nagy győzelmének napja a német imperializmus fölött.

ITT OLVASHATÓ

A CIVILIZÁCIÓK ÖSSZECSAPÁSA FENYEGETI EURÓPÁT

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Mészár Kata
2016.05.09.


Több mint egymillió migráns lépett be Európába a múlt évben és az előrejelzések szerint még nagyobb hullámra lehet számítani 2016-ban. Eddig legtöbben a közel-keleti régióból érkeztek, azonban most úgy tűnik, az afrikai kontinensről egy még hatalmasabb tömeg várható. Egyszerűen nincsen kétség afelől, hogy egy „Európa Erőd” kialakítása elé nézünk, magas kerítésekkel, falakkal és szigorú ellenőrzéssel. A kiváltó okokat és lehetséges forgatókönyveket járta körbe R. W. Johnson a Standpoint Magazin legutóbbi elemzésében.
A migrációs roham kiváltó okának megértéséhez kulcsszerepet játszanak az afrikai kontinensen uralkodó, a történelem folyamataiban megfigyelhető állapotok. Afrika országainak népszaporulatát ugyanis korábban a betegségek tartották alacsonyan és a várható élettartam maximum 25 év volt. A nagy halálozási ráta magával hozta a túlélés érdekében tanúsított pubertás kori gyermekvállalást, ahol a cél a minél nagyobb létszámú család volt a társadalom fennmaradásáért.
A nyugati gyógyszerek megjelenése azonban kiküszöbölte a korábbi problémák jelentős részét, így a várható élettartam nagymértékben kitolódott: 2011-re 54 évre emelkedett, a vállalt utódok száma azonban továbbra is minimum 4 vagy 5 fő maradt. Erre egy kiváló példa Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, akinek több mint 20 gyermeke van különböző fiatal nőktől. A demográfiai robbanás tehát továbbra is fennáll, az USA népszámlálási hivatala szerint a föld népessége 2012 májusában elhagyta a 7 milliárd főt, melynek 14,3 százalékát az afrikai populáció teszi ki. Másik nagy probléma a kontinens számára a jelenleg is nagy munkanélküliség és az inkompetens kormányok romboló tevékenysége, melynek köszönhetően a legtöbb ország a törékeny államok (Fragile States) státuszába süllyedt.

ITT OLVASHATÓ

GYŐZELEM NAPI SZÁMHÁBORÚ

BEKIÁLTÁS
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.05.09.

A Szovjetuniónak a fasizmus elleni küzdelemben odaveszett 25–28 millió halottját, a 12 millió árvává lett ottani gyerek áldozatát kezdi elfeledni a világ.

Az USA és Franciaország lakosságának többsége, továbbá a németek fele úgy tartja, hogy az amerikai fegyveres erők játszották a kulcsszerepet a fasizmus legyőzésében a II. világháború alatt. Az orosz Regnum ügynökség közlése szerint erről tanúskodnak azok az adatok, amelyeket egy nemzetközi közvélemény-kutatás keretében gyűjtött össze egy francia és egy brit intézet. (Válaszolhatsz te is kérdőíven szereplő kérdésre a poszt végén!)
Németország, az USA, Franciaország és Nagy-Britannia lakosságának mindössze 15%-a felelte, hogy a II. világháború alatt a fasizmus legyőzésében a Szovjetuniónak volt meghatározó szerepe. A britek 59%-a vélte úgy, hogy országuk játszotta a főszerepet a győzelem kivívásában. A franciák 58%-a, a németek 50%-a, az amerikaiak 79%-a gondolja azt, hogyelsősorban az USA-nak volt köszönhető a siker.
A nemzeti elfogultság mellett alighanem a hollywoodi filmeknek van döntő része abban, hogy a nemzetközi közvéleményben az Amerikai Egyesült Államok áldozata minden más ország fölé emelkedett. Hogy mennyire hatékony volt a tudatipar ténykedése, az a brit történész, A. J. P. Tayloradataiból is kiderül. Mert „A második világháború képes krónikája” című, az Akadémiai Kiadónál 1988-ban megjelent kötetben olyan adatokat közölt, amelyekből a mai köznapi vélekedéssel ellentétes következtetések adódnak:
– Meghalt minden 22-ik szovjet, 25-ik német, 46-ik japán, 150-ik olasz és brit, 200-ik francia és 500-ik amerikai katona.
– A modern kor háborúinak történetében először több polgári személy halt meg, mint katona. A lakosság számához viszonyítva Lengyelország szenvedett a legtöbbet: polgárainak 15%-át veszítette el: 300 ezer katona halt meg és 5,8 millió polgári személyt gyilkoltak meg a németek; egyharmaduk zsidó volt.
– A Szovjetunió lakosságának 10%-a halt meg a háborúban: 6 millió katona elesett, 14 millió katonát és polgári személyt legyilkoltak a németek. (Megjegyzem: az orosz nyelvű Wikipédia szerint a tényleges szovjet veszteségek, amelyeket sokáig inkább alulértékeltek, hogy a hadvezetés, elsősorban Sztálin felelősségét kisebbítsék, jóval nagyobbak voltak: lakosság 1939-ben – 170 millió 500 ezer; mozgósított katona: 34,5 millió; katonai veszteség: 8,9 millió; sebesülés: 15,6 millió; fogságba került katona: 4,5–5,7 millió; polgári áldozat: 15,7 millió. Ennek alapján akár 15% is lehet a meghaltaknak a lakosság egészéhez viszonyított aránya.)

ITT OLVASHATÓ

GÖRÖGORSZÁG KÉPTELEN MEGBIRKÓZNI A MENEKÜLTVÁLSÁGGAL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Banai Tibor Péter
2016.05.09.


Amióta teljesen lezárták a balkáni útvonalat, Makedóniától északra kiürültek a menekülttáborok. Ez persze nem jelenti azt, hogy megszűnt a válság, hiszen továbbra is jönnek  a menekültek, csak más utakon. A március 20-al életbe lépő török-EU paktum szigorúan szabályozza a menekültek helyzetét az Égei-tengeren, de ennek a betartása akadozik mind a török, mind a görög oldalon. Videóriport.
A hivatalos adat szerint idén április 27-ig 154 661-en érkeztek Görögországba. Ők mind az Égei-tengeren keltek át, a többségük március 20.-a előtt. Ezeknek az embereknek a státusza sokkal szabadabb, mint a március 20 után érkezőké, mert aki e dátum előőtt jöttek, gyakorlatilag szabadon mozoghatnak Görögországban. Ez magyarázza azt, hogyan került olyan hatalmas tömeg Idomenibe.
Idomeni, ahogy erről már többször írtam, egy sebtében összetákolt, nem hivatalos tábor a görög-makedón határon, tulajdonképpen egy tehervonat átrakodó pályaudvar. A hivatalos kommuniké szerint 10 500 ember van jelenleg ott, elsősorban szírek, kisebb számban irakiak, majd afgánok, és ezeken túl még minden más náció, akik eddig is megfordultak a balkáni útvonalon.

ITT NÉZHETŐ, OLVASHATÓ

TÖRTÉNELMI LÉPÉSEN VAN TÚL A REKLÁMPIAC

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.05.09.

Teljes átalakulásban van a reklámpiac. Tavaly például már mind hazánkban, mind Amerikában többet költöttek online reklámokra, mint tévés hirdetésekre. A jövő azonban még így is rejt kihívásokat. A reklámblokkoló programok például több mint 12 milliárd dollárost kárt okoznak a szolgáltatóknak, a hirdető cégek zsebéből pedig robotok húznak ki 7 milliárd dollárt minden évben. Hogy mi is történik pontosan ebben a felívelő iparágban és mi várható a jövőben, az alábbiakban gyűjtöttük össze.
Történelmi eseménynek lehettek tanúi az amerikai reklámpiac szereplői 2015-ben, tavaly volt ugyanis az első olyan év, amikor a hirdetők több pénzt költöttek online reklámokra, mint tévés hirdetésekre. Hasonló trónfosztásra az 1940-50-es évek óta nem volt példa, akkor az éppen most letaszított televíziós reklámok törtek be a piacra. Ennek a határnak az átlépése is azt mutatja, hogy a teljes iparág egy átalakulás kellős közepén tart.
Mint az a lenti ábrán is látszik, ennek egyedüli győztesei az online reklámok lehetnek: az ezekre szánt kiadások részesedése meredeken emelkedik már közel 15 éve, televízióban, sajtóban, illetve rádióban megjelenő hirdetésekre pedig a kiadások egyre kisebb részét szánják már.

LOVASI ANDRÁS PÁLFORDULÁSA

7 ÓRA 7
Szerző: SoósAndrás
2016.05.09.


Lovasi-Földes: Semmi konferencia / KiscsillagA színházi nyelvhez nem értő alkotók végül túlóvatoskodták a helyzetet.

Nem kívánom senkinek az élményt: a szörnyű ráismerést, hogy ami éppen történik, az, amitől egész idáig tudat alatt féltem. Lovasi András határtalan (ön)iróniáját, frappáns ugye-élményekkel tűzdelt szövegeit, viaskodását a „nem-bölcsészség” és az „azért-ennél-okosabb-vagyokság” között, hátrafeszített torkú énekhangját, szóval úgy magát az egész sajátos Lovasi-jelenségét nagyon tiszteltem és becsültem, pont ezért voltam kíváncsi arra, hogy ebben az amúgy mozdíthatatlanul a negyvenesek által uralt alternatív zenei életben a húzónév, az ikon, a központi figura hogyan mozdul mégis el a rogyásig ugyanazt csinálásból a higgadt kísérletezgetés felé.
ITT OLVASHATÓ

TISZTA VIZET A POHÁRBA

24.HU - POSZT ITT 
Szerző: Gerlóczy Márton
2016.05.09.Nem igaz, hogy Wolfgang Přiklopil elrabolta, és pincéjében nyolc évig tartotta fogva Natascha Kapuscht.
Aczél Endre fontos kérdéseket feszeget, öntsünk végre tiszta vizet a pohárba.
Nem igaz, hogy Wolfgang Přiklopil elrabolta, és pincéjében nyolc évig tartotta fogva Natascha Kapuscht, mert Wolfgangnak nagyon szép pincéje volt és nyugodtan tarthatott volna ott bicikliket, kutyákat, hörcsögöket, nem szorult rá arra, hogy ott lányokat tartson.
Az sem igaz, hogy Mao Ce-tung kislányokat rontott volna meg, hiszen bárkit megronthatott volna.

ITT OLVASHATÓ

JÖJJ EL SZABADSÁG (RÉSZLETEK)

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Marosán György
2016.05.05.


Milyenek a mai fiatalok? Miért különbözik ilyen mértékben az egymást követő generációk világlátása, jövőképe? A következő tanulmány a XIX. század végétől napjainkig követi a változásokat, és segít továbbgondolni a jelenlegi fiatal nemzedék jellemzőit.

...Napjaink hírei azonban többnyire arról szólnak, hogy – ellentétben az 1950–60-as évekkel – éppen a tehetségesek és a teljesíteni akarók kerülnek hátrányos helyzetbe. Az iskolák tanulói hálózatának középpontjában az anarchista kudarckerülők és nem a tehetségükkel kitűnni törekvő sikerkeresők találhatók. A kortárs csoport gyakran perifériára kényszeríti a teljesíteni akarókat. (…) Mintha ma igazabbnak érezném Platón – két évtizede először olvasott – beszámolóját itáliai utazásainak tapasztalatairól: „az ottani élet – az itáliaiak és szürakúzaiak módja szerint szakadatlan dőzsölések sorozata, amelyet méghozzá boldog életmódnak tartanak – megérkezése első perceitől kezdve ellenszenves volt neki. Semmiképpen nem volt kedvére való úgy élni, hogy naponta kétszer töltse meg gyomrát, és éjszakánként sohase háljon egyedül... Hiszen lehetetlen, hogy földi halandó, ha ifjú korától kezdve efféle szokások között nevelkedett, valamikor is józan eszének használatához jusson, ehhez olyan csodálatos természetének kellene legyen, amilyen senkinek nincs.”

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR MESE AZ IDEGEN ÉRDEKRŐL

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.09.


Magyar érdek, hogy Orbán Viktor és családtagjai, barátai, csókosai gazdagodjanak. Hogy gyakorlatilag egyetlen olyan témáról se lehessen népszavazást tartani, amiről a kormány nem akar, és minden olyanról lehessen, ami a kormánynak vélt, vagy valós hasznot hoz.

Magyar érdek, hogy lehessen nemzeti konzultáció, gyűlöletkeltő plakát- és médiakampány, milliárdokért.
Stadionépítés ugyancsak milliárdért.

Magyar érdek a felcsúti kisvasút. Idegen érdek, ha támadják a felcsúti kisvasutat. Magyar érdek, hogyha támadják a felcsúti kisvasutat, akkor meghosszabbítják Bicskéig, és ha még akkor is támadják, akkor Lovasberényig.

Magyar érdek a TV2 kormányszócsővé silányítása, nagy hagyományú folyóiratok, hetilapok tönkretétele, egyes, Kövér házelnöknek nem tetsző újságírók kitiltása a parlamentből.

Magyar érdek, ha Tarlós polgármester jelentősen lecsökkenti a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását, és idegen érdek, ha valaki ezért és a stílusáért tahónak tartja Tarlós polgármestert.

Magyar érdek, hogy Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank alapítványaiba betalicskázott milliárdokat magánpénznek hazudja, viszont nem magyar, hanem idegen érdek, ha a Kúria megvétózza ezt a döntést. Magyar érdek, ha Matolcsy György közpénzen könyvet irat magáról, majd e könyvek jó részét, ugyancsak közpénzen, felvásárolja. Idegen érdek, ha ez valakinek nem tetszik, és gyomorforgatónak, valamint gusztustalannak tartja. Idegen érdek az is, ha valaki emiatt hűtlen kezelésért feljelenti Matolcsyt, ezzel szemben magyar érdek, ha a Polt Péter vezette ügyészség megtagadja a nyomozást.

Magyar érdek, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a jegybanki alapítványok botrányainak kirobbanása után a jegybankelnökkel ebédeljen, ám az már idegen érdek, hogy sajnos még mindig vannak olyan újságírók, akik ezt megírják.

Magyar érdek, ha Mészáros Lőrinc, az ország legvagyonosabb gázszerelője, aki az egyik legnagyobb földvásárló is egyben, a földügyekért felelős államtitkárral kávézik egy elegáns hotelben. Nem magyar, hanem idegen érdek, ha ezt egyes újságírók megírják.

Magyar érdek Erdősi néni, és Kubatov Gábor őt segítő kopaszai, a választási iroda vezetőinek cinikus nyilatkozatai.

Magyar érdek a hisztériakeltés, a gyűlölet szítása, a múltba nézés, a korrupció, a lopás, egyszóval minden, ami Orbán és a Fidesz érdeke.

Remélem, figyeltetek gyerekek, mert nem mondom el még egyszer. Legközelebb arról mesélek nektek, hogy ki mindenki húzzon el a jó édes anyukájába.

ITT OLVASHATÓ

HATALMAS SZEGÉNYSÉG ÉS KISZOLGÁLTATOTTSÁG - EZ A SZOMORÚ IGAZSÁG ORBÁN VÍZIÓIVAL SZEMBEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.05.09.


Orbán Viktor nem oly régen arról beszélt, hogy vannak elképzelései arról, miként kell Magyarországból egy Európában kiemelkedő életminőségű országot létrehozni, hozzátéve, hogy ettől nem is vagyunk olyan messze, mint azt sokan gondolják. A szomorú valóság azonban egész más: nagyon is messze vagyunk attól, hogy „kiemelkedő életminőségű” országnak nevezzük magunkat.

Sorra látnak napvilágot a szegénység mértékét mutató hazai és nemzetközi kutatások, amelyekből világosan látszik, hogy Orbán víziói mindenféle realitást nélkülöznek. Az EU különböző felmérései azt mutatják, hogy a lakosság 20 százaléka él súlyos anyagi nélkülözés közepette, s ugyanilyen arányban vannak azok, akik nem tudják kellő hőmérsékletűre fűteni az otthonukat, a lakásuknak beázik a teteje, vizesednek a falai, vagy tartoznak a közüzemi számláikkal. A Policy Agenda szerint Magyarországon csak a tisztes megélhetéshez havonta személyenként 88 ezer forint szükséges, azonban a lakosság több mint 40 százaléka ennél alacsonyabb jövedelemből él. Ennyit a „kiemelkedő életminőségű” országról...

ITT OLVASHATÓ

BERLIN ÉS CONTE

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.09.


Hadd mutassak valamit. Amiért érdemes reggel fölkelni, amit az ember maga elé tarthat, amikor árad a gazság (copyright Jacques Audiberti) - zenéket, amiket önmagukban is jó hallgatni, így együtt, pontosabban egymás után a kettőt kiváltképpen. Egy Irving Berlin nevű zseni írta az elsőt, egyszer már vagy két éve ezt felraktam ide a Menon Club című könyvem kapcsán (a regényben szó van a Follow the Fleetről, Fred Astaire egyik legjobb filmjéről). Az utána következő Paolo Conte (a másik zseni) már akkor is előkelő helyen állt a kedvenceim listáján, de még nem vettem észre a két zene közötti hasonlóságot.
Berlin szerzeménye sok helyen hallható, azoknak mondom, akik figyelemmel kísérik a nem feltétlenül kasszarobbantó filmeket is: a Ha eljön Joe Blackben hallható ennek a dalnak a nagyzenekari változata, a vége felé, amikor a születésnapi partin a milliomost játszó Anthony Hopkins bemutatja Joe Blacket, azaz Brad Pittet...
 

GYÖNGYÖSPATA PER: AZ ALAPJOGI BÍRÁSKODÁSTÓL AZ ALAPJOGOK KIFORDÍTÁSÁIG iii-

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.05.09.


Blogsorozatunk tárgya a 2011-es gyöngyöspatai események kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen megindított közérdekű perünkben született első- és másodfokú bírósági ítéletek összehasoníltása. Az első részből kiderült, hogy míg az Egri Törvényszék alapjogi megközelítéssel eljutott ahhoz a megállapításhoz, hogy a rendőrség mulasztásai az etnikai megfélemlítéssel szemben a helyi romák egyenlő emberi méltósághoz való jogát sértette, addig a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla teljességgel mellőzve az alapjogi megközelítést éppen az ellenkező következtetésre jutott. A második részben azt mutattuk be, hogy hogyan fordította ki az alapjogvédelmet a másodfokú bíróság, és hogyan feledkezett meg az ügyben kardinális precedensnek számító Gárda-ítéletről. A sorozat jelenlegi, utolsó részében a rendőrség romákkal szemben kirívóan aránytalan bírságolási gyakorlatával kapcsolatos két egymásnak ellentmondó bírósági álláspontot mutatjuk be...
 

A FOGYASZTÁS ÖRÖMEI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Sipos Balázs
2016.05.09.


Felvilágosítottak bennünket arról, hogy a nagyvállalatoknak lelkük is van, ami biztosan a legborzasztóbb újdonság a világunkban.Gilles Deleuze

Megy körbe a Facebookon egy egészen különleges írás. Egy, az empátiánkra apelláló, harcias manifesztum. A lenyűgöző sutasággal megfogalmazott kiáltvány szerzője egy multinacionális vállalat. Az Uber nevű. A manifesztum szerzője a hangunk hallatására szólít fel. Apokaliptikus dörgedelmében lényegretörően kinyilvánítja, hogy "a tét hatalmas, mert el akarják lehetetleníteni az Ubert." A manifesztum tehát őrületes horderővel bír. Leszögezi, hogy "új szabályrendszerre van szükség, amely elsősorban a fogyasztó, a Ti érdekeiteket védi. Másodsorban figyelembe veszi az új, modern technológiák biztosította lehetőségeket, és támogatja, nem pedig gátolja a fejlődést." Nemes, szép célok. Modernnek lenni mindenestül, javasolta Rimbaud is. Eszerint ma a fejlődés és az emancipáció netovábbja, Marx, Petőfi, Ady, Lenin, Einstein, Kassák, Bartók Béla, James Joyce, Godard, Sartre, Guy Debord és más modernek projektjeivel felérő, reményteljes fejlemény, hogy rendelhetünk az okostelefonunkkal olcsó taxit...

Mivel nagyon úgy fest, hogy a késő kapitalizmus spekatukarizált legsűrűjében egyfajta permanens forradalomban élünk, ha van egy szusszanásnyi időd, megpróbálom gyorsan felvázolni, milyen hagyományfolytonosságra játszik rá az Uber, és hogy ez hogyan blokkolja a politikacsinálást....

ITT OLVASHATÓ

GYALÁZAT A FIDESZ MÉDIÁBAN: FRÖCSÖGÉS, ZSIDÓZÁS KÖVETTE A REMEK FISCHER KONCERTET

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézben
2016.05.09.


Hej, most megmutatta az újságírás fene oroszlánkörmét a Pesti Srácok nevű közpénzből összegründolt kormánypárti tákolmány.

Mert hírül vevék, hogy Fischer meg Fesztiválzenekar lesz a Vörösmarty téren, hát gondolták, ha Mahlert vagy Mendelssohnt sosem, de most megízlelik, milyen egy koncert Ákos nélkül. Elindultak hát korpára (mangalica)malacnak, nagyfene indulattal, vérbenyihhant szemekkel.

Ahogy ezt szokták, rögvest denunciáltak egy keveset, feljelentgettek és bepanaszolkodtak a főnökségnél mindenkit: leírták, lajstromba vették, kik voltak ott, név szerint, még fényképet is készítettek róluk, büdös nemkormánypártiakról, ujjlenyomatot viszont nem vettek, azt majd a TEK-es haverok végzik el, üstöllést.

Nagy bátor héroszok ők, még a szépen kistafírozott szerkesztőségnek mondott pártállami bunkerből is utólagosan be-beszóltak, heves tréfálkozás közepette, kit „örök tüntető”-nek, kit „rettegő szociológus”-nak nevezvén, de akadt olyan is, akinek a népnemzeti-keresztény magaskultúra ragyogásától lesülve kisbetűvel kanyarították le a nevét, szegény, hülye gittegyletesek.

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY SZERINT A MAGYAR KAMIONSOFŐRÖKNEK ALACSONY BÉR JÁR, OSZT JÓ NAPOT!

SZABÓ SZABOLCS BLOGJA
Szerző: szabolcsblog
2016.05.09.


Érdekes határozati javaslat van a ház előtt, amiről rövidesen szavazni is fogunk. H/10291-es számon került benyújtásra, és a címe alapján a senki sem gondolná, hogy mennyire kellemetlen ez az egész Magyarországra nézve. Egy európai parlamenti és tanácsi irányelvről van benne szó, amely a kiküldetésekről szól. Talán kevesen tudják, de a kiküldetés három változatát szabályozza ez az irányelv:
 
egy vállalkozás szolgáltatási szerződés révén történő közvetlen szolgáltatásnyújtása,
-   
          - azonos csoporthoz tartozó telephelyre vagy vállalkozáshoz történő kiküldetés („csoporton belüli kiküldetés”),
-
-     - valamint a munkavállalóknak egy másik tagállamban letelepedett munkaerő-kölcsönző ügynökségen keresztül történő rendelkezésre bocsátása révén megvalósuló kiküldetés, mert ezek az esetek növekvő tendenciát mutatnak az EU-n belül, az eredeti szabályozás pedig már húsz éves...

ITT OLVASHATÓ

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KONTRA VÁLASZTÁSOK: NYÍILLIK AZ OLLÓ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző Trobitás Alfréd
2016.05.09.


Többször értekeztünk már a parlamenti és önkormányzati ciklusok közben tartott választások fontosságáról. Sok elemző kételkedik abban, hogy komoly jelentőséggel bírhat, ha egy kisvárosban vagy országgyűlési egyéni körzetben valamelyik politikai erő látványos győzelmet arat a másik felett. Abban nyilván igazuk van, hogy az alacsony részvétel és a kisebb tét olykor súlytalanná tesz egy ilyen vetélkedést, ám a tendenciákra érdemes odafigyelni. Márpedig a tendenciák azt jelzik, hogy a felmérések elmélete és a választások gyakorlata messze nincs összhangban.

Ez a tendencia elég hosszan és élesen kezd kirajzolódni. Amíg a közvélemény-kutatók alig hullámzó fideszes dominanciát mutatnak ki évek óta, addig az időközi választásokon (néhány egészen komoly téttel bírón is) rendre büntetik a szavazók a kormányzó pártot. A mostani hétvégén kilenc időközi választást tartottak, melyek közül négynek volt komolyabb tétje. A kormánypárt részéről már az nagy dolog, hogy Abádszalókon Balogh Gyulát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották polgármesternek, és Pakson meg tudták szerezni azt a mandátumot, melyet 2014-ben elbuktak, igaz nem az MSZP ellenében. Rossz hír viszont a Fidesz számára, hogy a szocialisták nagyon megerősödtek a körzetben, legutóbb ugyanis 6,8 százalékot szereztek, most 37-et, és a Jobbikot is jócskán megelőzték...

ITT OLVASHATÓ

AMI JÁR

MAGYAR NARANCS BLOG - ELSŐ VÁLTOZAT
Szerző: Kálmán C. György
2016.05.09.


Ha Fischer Iván pénzt követel, akkor van, akinek ez ellenszenves; mert vannak, akiket irritál az „ez nekünk jár” szemlélet...

...Most fontosnak tartom előre megmondani: NEM Fischer Ivánnak a budapesti főpolgármesterrel való vitájáról szeretnék írni, nem azon töprengek, hogy melyiküknek van igaza, és hogy ki hogyan beszél. Erről határozott véleményem van, de ennek a jegyzetnek nem ez lesz a tárgya. (Röviden: szerintem Tarlós felháborító, bunkó módon viselkedett – meg lehet nézni itt –, és bár Fischer válaszvideója – itt – kétségkívül teátrális és konfrontatív volt, számomra egyértelmű, hogy a BFZ oldalán van az igazság, Tarlós pedig szégyen a városra, az országra, mindannyiunkra.)

ITT OLVASHATÓ

JÖN,JÖN, JÖN! MINDJÁRT MEGMUTATJÁK, MIÉRT NEM SZEGÉNY AZ, AKI SZEGÉNY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.09.


Volt nagy felzúdulás, amikor a KSH felfüggesztette a létminimum-számítást. Ne féljünk, lesz újabb, amikor majd bemutatják az új definíciójukat a magyarországi szegénységre. Számokból ugyanis nem fog jól lakni senki...

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly közölte, hogy „elavult” az a módszer, amivel a létminimumot számolják. Meg is szüntették gyorsan (az adatokat egyébként már korábban sem közölték), így viszont nem igazán maradt olyan statisztika, amiből ki lehetett volna bogozni, hányan élnek a szegénységi küszöb alatt ma Magyarországon.

Csak hogy tudjuk, hol állunk éppen: a Policy Agenda a KSH által már kidobott létminimum-számítási módszer alapján megállapította, hogy tavaly tízből négy magyar a létminimum alatt élt...

ITT OLVASHATÓ

KÖZEL SZÁZ BETEG DIÁKON SEGÍTETTEK EGY ÉV ALATT A KÓRHÁZSULI ÖNKÉNTESEI

OFOE BLOG
Szerző: Telenor
2016.05.08.


Mobilinternet, táblagépek, digitális tananyagok és rengeteg önkéntes – ezek mozdították előre a Kórházsuli kezdeményezést az elmúlt egy évben. A program során csaknem ezer tanuló és tanáraik fejlesztettek egyedi tananyagot közel száz tartósan kórházi ellátásra szoruló diák számára, akik a Telenorral kötött együttműködés révén a Hipersuli digitális oktatási anyagai segítségével a osztályteremtől távol tudnak felkészülni tantárgyaikból.

Több ezer olyan fiatal él ma Magyarországon, akik tartós kórházi ellátásra, vagy éppen otthoni ápolásra szorulnak, így nem tudnak részt venni a hagyományos oktatási rendszerben. Az ő fejlődésüket, valamint a kórházakban dolgozó kórházpedagógusok munkáját könnyíti meg egyedi tananyagok fejlesztésével a Kórházsuli program. Az önkéntes diákok és mentoraik olyan interaktív leckéket állítanak össze, amelyekben videók és interaktív tesztek teszik érdekesebbé a tanulást a kórház falai között. A programban a Skype-os korrepetálás sem ritka, a tanár szakos hallgatók jó gyakorló terepként tekintenek erre a lehetőségre...

ITT OLVASHATÓ

VÁLASZ STUMPF ANDRÁSNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Eörsi Mátyás
2016.05.08.


Stumpf András a mandiner.hu oldalán írt egy cikket a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar fővárosi támogatásmegvonása kapcsán. Erre Eörsi Mátyás reagált egy Facebook bejegyzésben, amelyben azt írta: "Helyes a BFZ pénzügyei után kutakodni. Helyes róla írni. De ha az újságíró, Stumpf András a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy egy politikai játszma akítv részeseként egy politikai koncepciót akar támogatni, a minimum, hogy megkérdezi az érintettet, jelesül Iván Fischer-t. Mivel nem kérdezte meg, az "erről hallgat Fischer Iván" a címben különösen nem ízléses." Stumpf András Eörsi Mátyás levelére a Mandineren a saját blogjában válaszolt

Az alábbiakban közöljük Eörsi Mátyásnak a Facebookon erre adott válaszát, segítve azokat az olvasókat, akik nem használnak Facebookot, hogy megismerhessék a vita lényegét és a két fél álláspontját. Az Amerikai Népszava kívül áll a konkrét vitán, de az ügyben teljes mértékben a Budapesti Fesztiválzenekart támogatja és Fischer Ivánnak ad igazat.

ITT OLVASHATÓ

ELVETEMÜLT KURZUS

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Horváth Gyula
2016.05.09.


A polgármesteri hivatalt sem szervezetileg, sem személyi feltételeit illetően nem úgy állították össze, hogy az a politika szakmai hátterét, sőt inspirációját szolgálja. Ez egy kampánystáb!

A csepeli önkormányzat vezetésében a szív hiánya látszik a legjobban!  Már túl vannak azon az örömön, amit a sok pénz, a szerviensek hódolata, a saját fenekük alá varázsolt kocsik jelentenek. A hétköznapok munka és hozzáértés igénye egyre inkább jelentkezik. Kéne már valami cél! És el kéne dönteni, hogy mit, mikor és milyen áron valósíttatnak meg. Na, itt aztán megállt a tudomány! Arra még futja a lendületből, hogy a 2019-es választásra nonstop üzemmódba kampányoljanak, de arra már nem, hogy lenne valami elképzelés arról, hogy Csepelt, miként is lehetne a korszerű városrész fejlődésének útjára állítani.

A polgármesteri hivatalt sem szervezetileg, sem személyi feltételeit illetően nem úgy állították össze, hogy az a politika szakmai hátterét, sőt inspirációját szolgálja. Ez egy kampánystáb! A szakmának, (ha maradt) ebben a rendszerben egyetlen lehetősége van: rábólintani, a politika elképzeléseire. Akinek van, vagy volt szakmai önérzete, hivatástudata, és azt merte is ütköztetni a politika hatásaival, az vagy magától elment, vagy rövid úton kirúgták!

ITT OLVASHATÓ

KOCKÁS-ING FÓBIA

KÉNYSZERBAGOLY BLOG
Szerző: Kényszerbagoly
2016.05.08.


A II. világháború után, a fél évszázadig sarlón és kalapácson tartott félázsiai magyar nép mérhetetlenül ki volt éhezve a nemzeti szimbólumok szabad használatára. Erre érzett rá a Kávé vezérelte fidesz, amikor a jobbkanyar végrehajtása után paszományos mentébe, lajbiba bújtatta az embereket, kitalálták a perzisztáló kokárdaviselést, meghajókáztatták a koronát, felállították az alaptörvény asztalát, teleszórták a várost horthysta giccsszobrokkal, és ránkszabadították Kerényit, Habonyt, Vajnát & Timikét, Vidnyánszky Attillát, hogy csak a kuktákat  említsem a boszorkánykonyhában. A szakácsot Frinkelsteinnek hívták. A menű meghatározója, természetesen Kávé volt.

Aztán amikor már úgy sejlett, hogy a beetetett birkák  szökdösnek a karám résein, új taktikai elemeket vetettek be, ráerősítve a "mi vagyunk a legszebbek, legokosabbak és legnemzetibbek" mantrálására, a mindig kéznél lévő gyűlöletkampánnyal, melynek áldozatai cserélhetőek -persze Gyurcsány kivételével- most éppen a menekülők kerültek sorra. A hályogkovácsolás ideig-óráig sikeres volt, az emberek jelentős része tapsikolt a pengekerítésnek, és nem vették észre, hogy a turbóra kapcsolt kormánypropaganda ellenére Európában lassan minden szempontból mi vagyunk rács mögött. A meztelen király a Budai várba vette az irányt -becslések szerint 1000 milliárd lesz a végső ceh- miközben Balog páter szárnysegédletével összeomlik az egészségügy, és a pedagógusok tiltakozása ellenére, a honi oktatási intézményekben, megkezdődött az állami gyerekselejt gyártása. A kicsik túlterheltek, a tananyag retrograd, a szakközepek gimnáziummá nevezésének leple alatt egyszerhasználatos ipari tanulókat képeznek, a felsőoktatáshoz jutást beszűkítik, a tudásra, gondolkodásra, változásokra kész szellemet kigyomláltatják a nebulók fejéből. Az oktatásügy fő feladata a manipulálható hűbéres képzése lett. A várható jövőt meg jól érzékelteti az expárttörténeti, antikommunista, antihumanista házelnök, aki először kisöpörte a kritikusabb hangú újságírókat a parlamentből, majd "elnyilatkozta" magát az internetről és a médiáról. Kell a rend, hisz Kávé még maradni akarna 15-20 évig...

ITT OLVASHATÓ

OVIMUTYI: ADÓZUNK ÉS MÉG RÁFIZETÜNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Papp Réka Kinga
2016.05.08.


Itt a május, és az ovis csoportban mi már az évvégi ajándékra gyűjtünk. Múlt héten virágpalántát vittünk. A gyümölcsöt is úgy hordjuk be, nincs rá amúgy pénz, kellett, gondolom, stadionra, kisvasútra, uncsitesó bankjára. Mi, a szülők visszük be a fénymásolópapírt is. Őszintén nem értem, mi a hegyikecske szakállára fizetünk 49 százaléknyi bérterhet, áfát, béfát, anyám kínját, ha az állami óvoda – amit merő tévedésből hívnak ingyenesnek – nem tudja fenntartani a működését abból a pénzből, amit üzemeltetésre kap. És azt sem értem, hogy a nálam szegényebbek hogyan köhögik ki ezeket az apránként felbukkanó, de összeadódva azért rendesen felduzzadó hozzájárulásokat...

ITT OLVASHATÓ

ŐK ÉS MI

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.09.

Egy ilyen címről az olvasótáboromat alkotó demokraták többsége azonnal arra gondol: az Ők, az Orbán Bandája, a Mi, az meg a velük szemben álló ellenzékiek. Volt idő, mikor én is így reagáltam volna. De a helyzet azóta megváltozott.

Tán nem annyira, mint másoknál, de régebben nálam is előnyt jelentett, ha valaki "brancsbéli". Ne korrupcióra, vagy egyáltalán bármely politikai befolyás érvényesítésére tessenek itt asszociálni: ilyesmikben sosem néztem, kicsoda, aki valamit csinálni akar, hanem csak azt: mit, és hogyan. Szóval teccik, nemteccik voltam szubjektív, ismertem a bocsánatos bűn fogalmát, és elfogadtam a kisebb rossz gyakorlatát a közéletben. Törekedtem rá, hogy inkább a legnagyobb jó elvén működjenek a környezetemben a dolgok, de hajlandó voltam benyelni, ha valaki meggyőzött róla: a relatív igazság is igazság. Mert persze igaz: Orbánnál nagyobb gazembert nem hordott a hátán a Kárpát medence, és hozzá képest a többi közismert politikai aktor kismacska. És mivel eszerint éltem és cselekedtem, ezért nem moshatom le magamról: nekem is részem van abban, hogy az ország a "rendszerváltás" óta kisiklott, és ugyanott tart, csak a másik szélsőség színében, mint tartott 1988-ban...

ITT OLVASHATÓ

FELEDÉKENYSÉG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.05.09.


Ma van a Győzelem Napja.
Rettentő ára volt ennek a győzelemnek, csak a Szovjetunió népei húszmillió halottat adtak érte, de én úgy számolom, hogy ehhez a számhoz a szövetségesek, a vesztesek és a megsemmisítótáborokban meggyilkoltak, meg a hadifogolytáborok halottainak számát is hozzá kell adni.
Gigantikus a veszteség, a szám szinte felfoghatatlan.
Persze érthető - ha elüt valakit az utcán egy autó, akkor az tragédia, a világháború áldozatainak száma meg statisztika.
Akinek ottmaradtak hozzátartozói, az érti ezt, a többinek, meg az új generációknak meg látnivaló, hogy hiába is magyarázod.
Az ember nem túl tanulékony jószág, csak azt érti meg általában, amit a bőrén megtapasztalt.
A magyar nép meg e téren is különleges, hisz nem a majommal közös őstől származik, mint az emberi faj általában, hanem a majom és aranyhal házasságának gyümölcsétől.
Köztudott talán, hogy az aranyhal az az élőlény, melynek memóriája a múlt három másodpercét fogja át.
Így aztán csodálkoznék felettébb, ha a mai napon tisztességes megemlékezések születnének, ezidáig se igen tépte magát senki, hogy elmondja azoknak, akiknek semmiféle ismereteik nincsenek a korról, hogy hová vezet a sovinizmus, az antiszemitizmus, rasszizmus, meg a nácizmus bármelyik formája, beleértve a nyilaskeresztes vitézkedést is.
Igen, a mi felelősségünk is, hogy a mai fiatalok csak néznek, mint liba a piros kukoricára, amikor hallják, hogy katonáink megszálló csapatok voltak Ukrajnában, hogy élő emberekre rágyujtották a csűrt, a templomot, hogy csecsemőket és kisgyerekeket hajigáltak a tűzbe, hogy akasztgattak, gyilkoltak.
Ők jobban szeretik azt hallani, hogy a Don-kanyarban hősiesen védtük a hazát, mígcsak el nem söpört bennünket a szovjet túlerő.
Arról sem szeretnek hallani, hogy a hős SS-alakulatok a magyar sebesülteket kihajtották a házakból a hóba, fagyba, azt meg el sem hiszik, hogy Magyarországot német csapatok szállták meg.
Magyarember makulátlan hős, csak éppen nem emlékszik arra, ami őseivel történt rossz döntéseik alkalmával...


ITT OLVASHATÓ