2016. május 26., csütörtök

GYURCSÁNY: ELÁRULTAK

HVG HU ONLINE
Szerző: hvg.hu
2016.05.26.


Az MSZP, de még a Fidesz is elárulta őt, ezt mondja Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalára csütörtök reggel kirakott videóüzenetben a ma 10 éve elhangzott őszödi beszédről. Gyurcsány szóba hozza még azt is, mennyire utálta, hogy Sólyom László köztársasági elnök lett és beszél arról is, miért tartja még mindig igazságbeszédnek, amit 10 éve mondott.

Az őszödi beszéd mondataira visszautalgatva kezdi beszédét a volt miniszterelnök a videóüzenetben: "Az az igazság, hogy nincsen sok választásunk, mert elárultak" – mondja. Ezután arra is kitér, hogy kik voltak az árulók. "Először elárult néhány MSZP-s vezető" – akik legyőzni nem tudták és a kiszivárogtatástól remélték a bukását, de nem volt elég eszük ahhoz, hogy lássák a következményeket.

Gyurcsány arra is kitér, hogy a beszéd valószínűleg nem volt annyira könnyen érthető és "talán naivitás volt azt is gondolni, hogy az emberek meg akarják érteni annak valódi jelentését". Hibáztatja a Fideszt is, amiért szerinte kiforgatták a szavait, "de ettől az még igaz volt, igaz beszéd volt!" – bizonygatja Gyurcsány.

ITT OLVASHATÓ ÉS HALLGATHATÓ

ROHADTUL NEM ITT TARTANA AZ ORSZÁG, HA 10 ÉVE MEGVALÓSULNAK AZ ŐSZÖDI REFORMOK

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.05.26.


Tíz éve hangzott el az elmúlt 25 év legnagyobb hatású politikai beszéde, az őszödi.

Gyurcsány beszédének első értelmezését elvégezte a fideszes vágóasztal. A 25 perces szövegből a Kondor Katalin-féle állami rádió (majd nyomában a többi média) néhány kiragadott mondatot szajkózott orrvérzésig.

Azt a pár, szándékosan túlzó és trágár részletet, amellyel ki tudta provokálni a képmutató társadalom műfelháborodását, aminél jobban semmit nem imád a magyar.

Azt a 3 félmondatot ismételgeti az őszödi beszédből azóta is a fideszes papagájkommandó, a magukat függetlennek lódító megmondóemberek, meg mindenki, akik fantáziátlanságból, gyávaságból, a közhangulatnak való kényszerű megfelelésből behódolt a hazug fideszes értelmezésnek.

Akik szándékosan egy szót nem akarnak megérteni a 25 perces beszéd üzenetéből. Akik öntudatosan játsszák a hülyét, és még büszkék is rá.

Akiknek hiába magyarázta a talán picivel okosabb és a magyar nyelvet jobban értő Nádas meg Esterházy, hogy:

„Gyurcsány beszéde - ha nyugodtan olvassuk - nagyon is erkölcsi alapozású”, meg hogy „a fő üzenete, hogy vagy szakítunk a hazugságok, a semmittevés és a mutyik világával, vagy ha nem, akkor ahhoz >>másik madám kell<<.”

ITT OLVASHATÓ

MESSZI VAN-E MÉG A MESSZI?

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.05.26.


Leváltani ezt e tekintélyelvű rezsimet. Hatalomhoz juttatni az egész társadalmat. Ez lehet az alapja a szegénység felszámolásának, a jóléti társadalom kiépülésének. Ehhez “csupán” arra van szükség, hogy a társadalom széles csoportja kezdjen el szerveződni azért, hogy a kizsákmányoló gazdasági és politikai intézmények helyére befogadó intézményeket állítson.
Messzi van e még a messzi? Kérdezte Mátyás király az eke szarvát fogó idős, szántogató paraszttól. Bíz, már csak az ökröm szarváig, hangzik a rejtélyes válasz. Aki ismeri a történetet, tudja a megoldást. A válaszadónak fiatalkorában jó szeme volt, de öregkorára elromlott. Így látótávolsága lecsökkent, az eke szarvától az ökör szarváig. Ez a fajta változás érthető, megmagyarázható, elfogadható hiszen együtt jár a korral.

Egy tál lencséért.

Ami viszont elgondolkodtató: az az előrelátás hiánya, ami – kortól függetlenül – sokakat jellemez hazánkban. Lehet, hogy országunk a rövidlátók földje? Azé a rövidlátásé, amelyből az optikusok nem tudnak megélni, mivel olyan kórságról van szó, amelynek korrigálására nem sok a remény. E nyavalyának a lényege: elhomályosítja az ítélőképességet, ezért az érintett képtelen felismerni, mit kell tennie a holnapért, holnaputánért. Ez a betegség nálunk fertőző, örökletes, egyik nemzedékről a másikra száll, s a politikusok körében elég gyakori. Ennek következtében a legritkább esetben fordul elő, hogy akiknek dönteniük kell aközött, megegyék-e a vetőburgonyát vagy elvessék, helyesen a megosztás mellett tennék le a voksot. Nem látják, annyit szabad csak megenni, hogy az ültetéshez is maradjon. Lefordítva e gondolatokat: a napi érdekeknek sokszor esett áldozatául a jövő. Történelmünk során kevés olyan példát lehet találni, mint az ókori Athénban meghozott döntés, a laurioni ezüstbányák bérleti díját nem élik fel, hanem flottaépítésre fordítják. Ez tette lehetővé, hogy Szalamisznál a görög hajóhad megsemmisítő vereséget mérjen a perzsa hajóhadra. A győzelem következményeképpen kezdetét vette Athén virágkora. Ellenkező példából viszont sok van hazánk történelmében...

ITT OLVASHATÓ

NARRATÍVÁK ÉS ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK - AVAGY MIÉRT ÉS HOGYAN MŰKÖDIK A SOROSOZÁS?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2016.05.26.


Amikor a kormánytagok Soros Györgyről beszélnek, akkor az nem egy hirtelen jött ötlet: tökéletesen illeszkedik az eddig kommunikált világképükbe.

A politikai kommunikációnak két, egymástól eltérő fölfogása van. Az egyik ügyalapú (issue-based): ez azt vizsgálja, hogy mely ügyek vagy témák napirenden tartása előnyös vagy előnytelen az adott politikus számára. A másikat, amiről hosszabban szeretnék beszélni, történetalapú (story-based) fölfogásnak fogom hívni.

Ennek a központi fogalma nem az ügy, hanem a narratíva. A szó maga azt jelenti: elbeszélés, történet, vagy kicsit költőibb fordításban, „mese”. Persze nem akármilyen mese: strukturált tündérmese, melynek a társadalmi viszonyok és az azokról alkotott ítéletek adják az alapanyagát és a szókészletét. Az egyes ügyeket, tényeket, olykor személyeket is a narratíva metaforikusan használja föl: egy történet szereplőiként pozicionálja őket, szerkesztett, belső szereposztással, irányultsággal, letisztult és átláthatóvá stilizált oksági összefüggésekkel, jellemzően valamilyen – a beszélő politikai céljainak kedvező – kifejlet felé vezető morális tanulságot sugallva.

Ha egy politikai erő egy ilyen „mesét” föl tud építeni, és aztán a választói az abban foglalt összefüggések szerint fogják értelmezni, illetve a helyén kezelni a különböző híreket, akkor lényegében az egyes ügyek és tények elveszítik a jelentőségüket. Ebben tér el igazán a történet- és az ügyalapú fölfogás: az előbbi szerint, mivel a narratívában a szerepek előre le vannak osztva, az a szerint gondolkodó hallgatóság a valóságot annak megfelelően fogja strukturálni, értelmezni – sőt ki is egészíteni saját „tényekkel”, amelyeket, mivel beleillenek a világképébe, épp oly valóságosnak vél, mint az úgymond „igazi” tényeket. Az egyes ügyek tehát nem érdekesek, hisz a narratíva megteremti a saját valóságát. Akár a mesevilággal épp csak ismerkedő kisgyermek esetében, aki naivan úgy gondolja, hogy az általa hallott történetben szereplő lények, a sárkányok és a boszorkányok is szükségszerűen valami valóságelemet testesítenek meg...

ITT OLVASHATÓ

MIT GONDOL A POLGÁRMESTER BUDAVÁR MEGSZÁLLÁSÁRÓL?

V. NASZÁLY MÁRTA BLOGJA
Szerző: Véenem
2016.05.26.


Az áprilisi képviselő-testületi ülésre kérdést nyújtottam be a Vár kormányzati megszállásával kapcsolatban. A benyújtott kérdést és a kapott választ itt változtatás nélkül adom közre. (Sajnos a kapott válasz pdf-et nem tölti fel beillesztve a rendszer, ezért a linkről lehet megnyitni.) ?

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY ÚGY GONDOLJA, HOGY AZ EMBEREK VILÁGNÉZETÉNEK BEFOLYÁSOLÁSÁRA IS FELHATALMAZÁST KAPOTT?

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: NICKGRABOWSZKI
2016.05.26.


Azt mondja Lázár János, hogy Soros ellen azért nyomoztatnak a titkosszolgálatokkal, mert a magyarok többsége és a demokratikusan megválasztott kormány is elutasítja a világnézetét.

Volna néhány kérdésünk:
  • Ezek szerint minden olyan szervezet és a személy ellen is nyomoztatni fognak, akiknek a demokratikusan megválasztott kormány elutasítja a világnézetét?
  • Úgy gondolják, hogy nemcsak a törvényhozásra és a kormányzásra kaptak felhatalmazást a választásokon, hanem az emberek világnézetének befolyásolására is?
  • Úgy gondolják, hogy mindenki antidemokratikus, aki éppen nincs kormányon?
  • Jogosnak tartották volna, ha a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok is titkosszolgálatokkal nyomoztattak volna az akkori ellenzék ellen, mert elutasították annak világnézetét?
  • Amikor a Soros-ösztöndíjakat Orbán, Kövér, Szájer, Deutsch, Kovács Zoltán, Schmindt Mária, etc., urak és úrnők felvették, már akkor is elutasították a világnézetét, és csak a pénz kellett nekik? Vagy akkor még hittek benne?
  • A kormány milyen alapon hivatkozik a magyarok többségére, amikor a Fidesz-KDNP a 2014-es választáson a jogosult szavazatok alig több mint negyedét, a leadott szavazatok csak 43 százalékát (tehát kisebbségét) kapta meg?
  • Egyáltalán: honnan tudja a kormány, mit utasít el a magyarok többsége?
ITT OLVASHATÓ
 

NEM AZ ŐSZÖDI BESZÉD, HANEM A MEGSZORÍTÁSOK ÉS A RENDŐRI TÚLKAPÁSOK VÁGTÁK HAZA A BALODALT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.26.


Felirat hozzáadása
Feri, nem a május 26, hanem a szeptember 17. az a dátum, amit keresel. Az őszödi beszéd elhangzásának tizedik évfordulójára emlékezett ma Gyurcsány Ferenc. Pedig nem az elhangzás évfordulója az, ami a ma baloldala számára lényeges, hanem a kiszivárgásé. Az előtte eltelt fél év a 2006-os kampánytól kezdve, és az utána következő hónapok. Szeptember 17-e az a dátum, ami máig meghatározza és vereségben tartja a baloldalt.

Az őszödi beszéd tartalmáról lehet vitatkozni, jó volt, rossz volt, kellett, igazságbeszéd volt vagy sem. Az utókor ítélkezhet máshogy egy beszédről, de nem emlékezhet másra, mint ami történt. Az akkori MSZP népszerűségvesztése nem az őszödi beszédnek köszönhető, hanem az előtte nyáron bejelentett megszorításoknak, a 2006-os kampányban beígért ígéretek nem megvalósulásának.

2006 nyarán ugyanis ezeket jelentette be a kormány:

“Augusztustól 30 százalékkal emelkedik a gáz, 10-14 százalékkal a villany ára, két százalékkal több lesz az egészségügyi hozzájárulás, négy százalékkal emelkedik az szja felső kulcsa, drágul a cigaretta és az alkohol. A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő” - forrás Index.

Mindezt két hónappal azután, hogy az MSZP a “nem lesz adóemelés, nem lesz gázáremelés” hívószavával megnyerte a választásokat. Egy ilyen mértékű megszorítás még a mostani Fideszt is megrengetné. Az akkori MSZP-t pedig meg is rengette. A Tárki szerint míg májusban 52, júniusban 49, addig júliusban már csak 38, szeptemberben pedig 33 százalék volt az MSZP támogatottsága, októberre pedig még vissza is emelkedett 41 százalékra. A Medián adatai is hasonlót mutatnak. A májusi 37 százalékról szeptember elejére 23 százalékra esett vissza az MSZP támogatottsága, és szeptember végére nőtt vissza 25 százalékra. Azt láthatjuk, utoljára pont az őszödi beszéd hatására emelkedett az akkori kormánypárt támogatottsága, de azóta se tudja visszaszerezni 2006 májusi támogatottságát...

ITT OLVASHATÓ

ANYÁM, NYOLC ÉVE

TÖRÖKMONIKA BLOGJA
Szerző: törökmonika
2016.05.25.


Próbáltam én kerülgetni ezt a témát. Nem véletlenül.
Nyolc éve történt.


Akkor már vagy négy éve rémálomban éreztem magam - na, jó dramaturgként azzal is foglalkoztam, nem azzal, amivel igazán kellett volna...

ITT OLVASHATÓ

MEGÉRTE-E AZ MSZP-NEK KISZIVÁROGTATNIA AZ ŐSZÖDI BESZÉDET?

PIROSLAP BLOG
Szerző: Brendel Mátyás
2016.05.26.


Ma 10 éves az őszödi beszéd. Tömör leszek, és csak arról az aspektusról írok, ami szerintem fontos, és így 10 év távlatából szerintem érdemes róla írni. Ez pedig az, hogy végül is ebben az egész történetben ki volt a nagyon hülye?!

Az, hogy egész pontosan hogy szivárgott ki az őszödi beszéd, azt úgy tűnik nem fogjuk elég nagy bizonyossággal és világosan megtudni. A fenti forgatókönyv szerintem közel állhat az igazsághoz, és nekem ennyi elég. Az szerintem elég világos, hogy a beszédet egy MSZP-s politikus szivárogtathatta ki.


Ami szerintem nagyon nagy vonalakban történt, az a következő: 2006-ban a választások után Gyurcsány Ferenc bizonyos dolgokat keresztül akart vinni a saját frakciójában. Mivel jelentős ellenállás volt, ezért azt találta ki, hogy egy igen erősen odamondó támadást intéz a frakciója ellen Őszödön, és az ellenzőket ezzel annyira meglepi, hogy nem fognak tudni ellenkezni, ezzel a kommunikációs fogással rövid távon Gyurcsány Ferenc eredményt ért el: sikerült bizonyos dolgokat keresztül vinnie, ennek volt köszönhető a 2006-2008-as reformidőszak. Na most, szerintem:

ITT OLVASHATÓ

TRÜKKÖZIK A KORMÁNY AZ ISKOLASZÖVETKEZETBEN DOLGOZÓ DIÁKOK JOGAIVAL?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.26.


2017. január 1-jét követően az iskolaszövetkezeti diákok és hallgatók döntő többsége a gyakorlatban munkaviszonyban fog dolgozni, csak éppen papíron nem, és ezt a színleltséget a törvény fogja biztosítani. Megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely az iskolaszövetkezetek működését és a diákok munkavégzését, illetve gyakorlatát szabályozza.

A változtatásoknak köszönthetően a diákok foglalkoztatásának szabályozása kikerült a Munka törvénykönyvéből, amely a legnagyobb védelmet adja, és a legtöbb garanciát biztosítja az összes munkavállalónak a törvények közül. Mindezt valószínűleg csak azért lépi meg a Fidesz, mert kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen az iskolaszövetkezeti diák- és hallgató-munkavállalónak járó fizetett szabadság miatt. A módosítás az EU átmeneti átverésére jó lehet, azonban a közjót nem szolgálja.

A kormány a nemrég elfogadott módosítójával kivette az önálló fejezetként szereplő iskolaszövetkezeti foglalkoztatást a Munka törvénykönyve hatálya alól úgy, hogy mostantól a diákok foglalkoztatását részben a Polgári Törvénykönyvvel, részben a szövetkezeti törvénnyel szabályozzák. A Munka törvénykönyve a legnagyobb védelmet adja és a legtöbb garanciát biztosítja az összes munkavállalónak a jelen törvények közül,. A törvénymódosításnak köszönthetően azonban ezek a biztosítékok és garanciák egyszerűen eltűntek az iskolaszövetkezetben dolgozók számára.

A törvény erejével fogva megszüntetik 130 ezer diák és hallgató munkaszerződését január 1-jétől, és új személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell majd megkötni. Ez akár kétszázezer szerződés újrakötését is jelentheti, hiszen az iskolaszövetkezetekben tevékenykedő közel százharmincezer diák jelentős része több iskolaszövetkezetben is rendelkezik tagsággal.

Mindezt csak azért, mert kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen az iskolaszövetkezeti diák és hallgató munkavállalónak járó fizetett szabadság miatt. A módosítás tehát az EU átmeneti átverésére jó csak, azonban a közjót nem szolgálja...

ITT OLVASHATÓ

BÜDÖSSZÁJÚ TAHÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.05.26.
 
 

TEJMÁMORBAN FETRENGŐ KISISKOLÁSOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.05.26.


A mértéket nem ismerő hat-tíz éves korosztály féktelen tobzódásának valahogyan gátat kell szabni, mert kisszák a nemzetet a vagyonából. 2010-ben még csak négyszáz milliót hörböltek el az államkasszából a kölkek iskolatej formájában, tavaly meg már két és fél milliárdnak vertek a valagára, amely folyamat a kisiskolások züllésének ékes bizonyítéka.

Ahelyett, hogy hit-, és erkölcstan órákon gyarapítanák zsenge lelküket, vagy porhüvelyük izmosodását helyeznék előtérbe a mindennapos testneveléssel, amelyet koszlott folyosókon abszolválnak, sőt, még az óránkénti danolászást is feledik, míg talpaik egymáshoz nem érnek, ők vedelik a tejet. Olyat is megfigyeltek Kubatov lesői, hogy az egész alsó tagozat tejmámorban fetrengett a homokozóban, mint hajdani olimpiákon a coca-cola imádó nyugati sportolók.

Nem, ez így nem mehet tovább. Vélekedett Pölöskei Gáborné, a felkent KLIK vezér, és legott intézkedett. Körlevelet tett közzé – akárha a Szentatya -, amelyben táblázatban ábrázolta – a jobb megértés kedvéért -, hogy mely kilencvennyolc járás lesz jogosult iskolatejes szerződések megkötésére az ősztől. A többiek egészen közönségesen kizuhognak a programból. Így hozzávetőlegesen mintegy száz-százötvenezer tejfüggőt zárnak ki az örömökből, például teljes Győr-Moson-Sopron megyét, de Pest nagy részét is...

ITT OLVASHATÓ

BÍRÓSÁGON BIZONYÍTHATJA ELŐJOGAIT A PÁZMÁNY

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: G. Szabó Dániel
2016.05.26.


Pert indítottunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ellen hogy megtudjuk, mennyit keresnek a hallgatói önkormányzat tisztségviselői. Az információszabadsággal foglalkozó állami hatóság is felszólította az egyetemet, hogy árulja el a HÖK-ösök fizetését, de a Pázmány ennek ellenére sem válaszolt a kérdésünkre.

Tavaly novemberben, azaz több mint fél éve írtunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, hogy árulják el a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek fizetését. Korábbi bírósági döntések értelmében az ELTE például kiadja a HÖK-ös kifizetéseket, sőt még a belső szabályzatát is megváltoztatta. A Szegedi Tudományegyetem pedig per nélkül, egyből elküldte nekünk a kifizetések listáját (ezt külön cikkben fogjuk feldolgozni).

Más egyetemek gyakorlatával szemben a Pázmány először arra hivatkozott, hogy mivel
egyházi fenntartású intézményről van szó, valamint mert a HÖK-ösök erre a tisztségre tekintettel nem kapnak ösztöndíjat, nem árulják el az adatokat. Hogy ez miért téves álláspont, korábbi cikkünkben írtuk le részletesen.

Azt, hogy a Pázmány HÖK-ös kifizetései a nyilvánosságra tartoznak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) április végén született állásfoglalása is
megerősítette. A NAIH nagyon részletes, nyolc oldalas állásfoglalást készített: ezek általában legfeljebb három-négy oldalasak, az ELTE HÖK kifizetéseiről például négy és fél oldalas határozat született csak. A hatóság részletesen levezette, hogy honnan kapja a pénzét a Pázmány, ennek során a Magyarország és a Vatikán között 1997-ben kötött Vatikáni Szerződést és annak 2013-as módosítását is elemezte a NAIH. Ez a szerződés többek között úgy rendelkezik, hogy: “a Katolikus Egyház felsőoktatási intézményei] az állami felsőoktatási intézményekkel azonos elv és mérték szerint részesülnek a felsőoktatás éves költségvetésről szóló törvényben megállapított pénzügyi támogatásából.”

ITT OLVASHATÓ

NYOLC AMSZTERDAMI LÁTNIVALÓ - FŰ ÉS PROSTIK NÉLKÜL!

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Czett Petra
2016.05.25.


Ha azt hinnénk, hogy a piros lámpás negyed és a fűvásárlás a legjellemzőbb Hollandia fővárosára, akkor néhány igazán kellemes plusz meglepetést tartogat nekünk a nyüzsgő nagyváros! Ezt a nyolc amszterdami látnivalót nem szabad kihagyni!

Egyszer tízévesen már jártam Amszterdamban. Csak annyira emlékeztem, hogy olyan volt, mint Velence, és hogy nagyon meglepett, hogy az emberek az utcán gitár nélkül gitároznak rettentően átszellemülve. Az emlékeim nem csaltak, a fenti kép továbbra is megfelel a valóságnak. De ezenfelül még nagyon sok különleges dolgot tartogat Amszterdam.
 
AMSZTERDAM-SZIGETEK
 
Először is gondoljunk csak bele, ha bárhol a világon egy folyóparti lakást szeretnénk, klassz kilátással, akkor jó mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkban, ezzel szemben Amszterdamban nem is találsz olyan lakást - maximum, ha nincs ablaka -, amelyik ne valamelyik festői szépségű csatornára nézne. A várost számtalan csatorna szeli apró darabokra, vagyis tulajdonképpen Amszterdam egy száz szigetből álló szigetcsoport. Nem tudom, hogy valaki tudja-e pontosan, de tippre legalább 200 híd található a városban, és a legnagyobb részük gyönyörű!
 

NAGYON KELLEMETLEN A FIDESZNEK A LEGÚJABB MAGYAR JAMES BOND - KÖZREADJUK A LEVELÉT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.05.26.


Míg a jobbikos Kovács Béla kémkedési ügyében a Fidesz hangosan követelte, hogy az ellenzéki politikus tisztázza magát, addig az idén februárban kipattant hasonló ügyről mélyen hallgat a kormányzat és a kormánypárt. Ezek a gyanúsítottak ugyanis kapcsolatban álltak fideszes politikusokkal és kormánytisztviselőkkel, a nyomozati iratokban Varga Mihály és Szijjártó Péter jelenlegi kormánytagok mellett Vályi-Nagy Vilmos volt infokommunikációs államtitkár és Fellegi Tamás volt miniszter neve is szerepel. Írásbeli kérdéseinkre hosszú levélben válaszolt az egyik gyanúsított, és egy neve elhallgatását kérő korábbi amerikai kormánytisztviselőt is sikerült megszólaltatnunk az ügyben.
 
Elégedettségének adott hangot a Fidesz, amikor az Európai Parlament felfüggesztette a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogát, aki a gyanú szerint orosz hírszerzőkkel tartott fenn kapcsolatot. A néhány hónapja kezdődött hasonló büntetőeljárásról, a Maxin Norbertnek és társának tulajdonított kémkedési históriáról viszont mélyen hallgat a kormányzat, mintha nem is lenne ügy.

Pedig van: a Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztálya szerint az amerikai bejegyzésű Arcade LLC magyar tulajdonosa, Maxin Norbert, és társa, az amerikai cég magyarországi képviselője, B. Béla Szabolcs az USA-nak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak végzett kémtevékenységet. A büntetőeljárás 2015 december elején indult, azóta mindkét gyanúsított előzetes letartóztatásban van...

ITT OLVASHATÓ

INGYEN SÖR ÉS KÓSA LAJOS, TE NAGYON HÜLYE

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H.A.
2016.05.25.


 


MEGVÉDIK A MAGYAR EMBEREKETA SOROS-FÉLE HÁTTÉRHATALOMTÓL ÉS HAZAI ÁRMÁNYAITÓL

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.05.25.


Orbániában minden magyar ember megnyugodhat, a titkosszolgálatok feladatuk magaslatán állnak, és megvédik őket az ármánykodó Soros magyarellenes mesterkedéseitől és hazai bérenceitől!

ITT OLVASHATÓ

MI VAN? - REFLEXIÓK AZ ÉRZELEM ÉS AZ ÉRTELEM PÁRBAJÁRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Göllner András
2016.05.25.


A tudomány és a technológiai forradalmaknak köszönhetően ma már jóformán senki se tudja mi is folyik körülöttünk valóban. Ki mond igazat és ki hazudik? Ezt már szinte senki se tudja eldönteni. Annak hiszünk, aki a legszimpatikusabb, és a saját nyelvünkön beszél. Ma már csak egy dolog számit – az, hogy érezzük már végre jól magunkat. Aki a jó érzést ki tudja hozni belőlünk – uccu neki. Erre a vágyra kattant rá Trump a “Let’s Make America Great Again” szlogenjével. Erre a vágyra kattant rá a mi jóságos Orbán Viktorunk az ő sajátos szlogenjeivel, amelyek közt a legröhelyesebb az, amelyik azt hirdeti, hogy a Fidesz önkényuralma alatt “Magyarország Jobban Teljesít” mint valaha. Kit is érdekel az a tény, hogy a magyar nemzetbizonsági szervezeteket, mint Oroszországban is, az egypártrendszer fenntartói vezetik. Kit érdekel, hogy mielőtt kihúzta a lábuk alól a létrát Gorbacsov, Orbán, Áder, Kövér, Stumpf, mind a kommunista párt létráján kúszott mászott fel, a hatalom felé? Magyarország jobban teljesít? Mi van? 2016 elejére, a magyar gazdaság Európa sereghajtója lett, a Nemzeti Bank Elnökét világszerte ma már bankrablóként tartják számon, a korrupció magasabb szinten, mint bármikor, az elmúlt 25 év alatt. A szegénység lendületesebben növekedik, mint a GDP, a versenyképesség alacsonyabb szinten, mint 10 évvel ezelőtt. A földeket, az agráriumot szétosztották a haverok közt, mint a dohányboltokat. Ugyan ez történik a sajtó, a bankvilág és az üzleti élet majd minden területén – és amikor a haverok becsődölnek, az adó-fizetőkre bízzák a számlát. A közoktatás és az egészségügy állapota olyan, mint egy rossz vicc. Már röhögni se lehet rajta, mert annyira fáj. És akkor ne is beszéljünk arról, hogy a mai magyar fiatalság több mint kétharmada, saját bevallása szerint, úgy elhúzna Orbán paradicsomából, ha tehetné, mint a huzat. Hogy mi van ? Ha az EU nem vállalta volna fel több mint a 90 százalékát az Orbán kormány állami fejlesztési költségeinek, az ország már rég csődbe ment volna. Ez van.

A világ majd minden táján, a kommunikációs technológiák nyomulásának köszönhetően, atomizálódik a hírközlés, a valóságot egyre inkább érzelmi, mint értelmi szinten közelítik az emberek. Az on-line forradalomnak köszönhetően, ma már mindenki hírközlő, tudósító. Christopher Adam on-line újságának köszönhetően, itt, a szemünk előtt több tucat levizsgázott ember is már újjászületett. Deutsch Tomi bármit a Twitterjére köphet, tízezres tömegek követik. Csak egy a lényeg, a szöveg zaftos legyen. („Ki a fasz is az a Tom Melia”, kérdi Deutsch, és utána hátradől valamelyik Karib szigeten, hogy a laptopjáról egy új internet-törvénytervezetet készítsen főnökének
.)

ITT OLVASHATÓ

EGY ÉHEN HALT GYEREK FEJFÁJÁRA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.25.


Meghalt egy kiéhezhetett gyerek Magyarországon. A némber aki megszülte csak arra tud gondolni most is, hogy maradhatna szabadlábon, hogy úszhatná meg az egészet, ahogy az eddigi gyerekéheztetési ügyeit mindig.

Ha háromszor már sikerült, miért ne sikerülhetne negyedszer is?

Oké, a három nagyobb gyerek túlélte az "anyai" gondoskodást. A két nagyobbat az apáknál helyezték el, az egyik kisebb óvodás korú lett, ott kapott rendszeresen enni, ezért nem jutott legkisebb testvére sorsára. De ettől még a hazai gyermekvédelmi rendszer szó nélkül végignézte, hogy ez a némber és az aktuális kanja elsorvaszt egy újabb gyereket. Három eset nem volt elég arra, hogy a "családot" nagyító alatt tartsák és a legszigorúbban ellenőrizzék.

Ma Magyarországon a gyermekvédelmi rendszer megakasztásához annyi is elég, ha "apuci" kimegy a ház elé és kiabál.

Egy kis kiabálás után a védőnő hiába jelzi, hogy halló, baj van, tessenek már csinálni valamit! Egy kis kiabálás után a gyerek súlya megfeleződhet a "szülői gondoskodásnak" és a gyermekvédelmi rendszer impotenciájának köszönhetően. Egy kis kiabálás után nem akadt senki, akiben lett volna mersz és bátorság együttműködésre bírni ezeket az embereket.

Egy gyerek meghalt, mert befostak a hőbörgéstől...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR ANNYIRA PURITÁN, HOGY MAGÁNREPÜLŐGÉPEN MEGY A BL-DÖNTŐRE

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.05.25.


Ha jönnek az oroszok, meg ha BL-döntő van, illetve lesz, akkor a miniszterelnök nem tud elég beteg lenni. De legalább nem a mi pénzükből utazik. Bár az "önerő" kicsit olyan, mint a saját láb, meg a saját erő.

Havasi Bertalan
szerint Orbán az UEFA meghívására magánemberként vesz részt az eseményen. A belépőjegyet az UEFA biztosítja, a kiutazás költségeit pedig Orbán Viktor saját maga fizeti.

Ezzel csak két apró probléma van.

Az egyik, hogy UEFA nem mint Orbán Viktor magánembert hívta meg (magánembereket nem szoktak meghívni a BL-döntőre a VIP-páholyba), hanem mint Magyarország miniszterelnökét. Akit nem mellesleg az UEFA korrupció miatt még éppen le nem mondott aktuális vezetője mindig meghív. De nem mint magánembert, hanem mint Magyarország képviselőjét.

A másik, hogy miből fizeti a repülőt. Hiszen saját bevallása szerint soha nem volt vagyonos ember...


ITT OLVASHATÓ

AZ ADÓZTATÁS NEM TERMÉSZETES JOGA A KORMÁNYOKNAK!

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.05.25.


Az ember annyira megszokta már, hogy gürcöl, majd a munkájáért cserébe a hónap végeztével pénzt kap a piacról -- közvetlenül vagy a munkáltatóján keresztül --, ám az állam azonmód fogja, és elviszi a megkeresett pénze felét (munkáltatói hozzájárulásokkal együtt többet), hogy fel se teszi a kérdés, mit kap cserébe. Reménykedik legfeljebb, hogy az elvitt pénzének legalább egy része jól hasznosul más embereknek vagy közösségi célokra visszaosztva. A reménye azonban ritkán teljesül.

Alapvető problémánk ez a megszokás: az, hogy az államnak járnak a dolgok, továbbmegyek az, hogy a közösségnek járnak a dolgok, de nem kell őket indokolni, igazolni. Mielőtt valaki félreértelmezné, amit mondok: adózni kell (most nem indoklom, miért), de az tűrhetetlen, hogy az adózás igazolásától természetes módon, magától értetődően tekintünk el. Ezt hívják tekintélyelvű gondolkodásnak: belenyugszunk a saját kárunk jogosságába. Amit senkinek nem engednénk meg, hogy ha már kifoszt, indoklás nélkül tegye, azt megengedjük az államnak, amely elvileg nekünk felel!

Az államnak folyamatosan igazolnia kellene az adóztatás aktusát, ellenkező esetben oda jutunk, ahova el is jutottunk: az országvezetők a saját kasszájukként kezelik, ami a közösségé, a közösség pedig alávetett helyzetbe szuggerálja magát az országvezetéssel szemben. Az adóztatás igazolásának több összetevője van: az egyik a rendelkezésre álló források mindenkori teljes átláthatósága, a másik a befolyt adók optimális, célzott felhasználása, a harmadik az adózással és állampolgári kötelességekkel kapcsolatos átfogó, folyamatos vita a nyilvánosságban, egy további -- komplexebb -- pedig a közösség reprodukciójának és versenyképességének elősegítése annak érdekében, hogy az adózás szintje végső soron csökkenthetővé váljon, és ezáltal nőjön a polgárok szabadsága az állammal szemben.

De nem. A magyarok azért mennek ölre, hogy melyik rablóbandát finanszíroznák szívesebben...


ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR ÁLLAM ESETE AZ ANTISZEMITA ŐRÜLTEKKEL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.05.25.


1. Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. (Magyarország alaptörvénye X. cikk)

2. "a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Pap Gábor Magyar Örökség díjas művészettörténész részesült „gazdag írói, iskolateremtő televíziós munkásságáért..." (
mma.hu)

3.
Részlet Pap Gábor gazdag írói, iskolateremtő televíziós munkásságából. (youtube.com a "munkában görbült orrú atyafiak" ciklusból)

4. Az anyátok picsáját.... (részlet az én gazdag írói munkásságomból (
orulunkvincent.hu)


ITT OLVASHATÓ

AZ EGÉSZ BUDAI VÁRAT FELFALJÁK - KINYÍRJA A HÍRES RUSZWURM CUKRÉSZDÁT A FIDESZES ÖNKORMÁNYZAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.25.


Jó ideje tudjuk, hogy a Budai Várnegyed nagy tettekre hivatott: ide költözik fel nagyságát reprezentálandó az Orbán-kormány színe-java, még akkor is, ha ezért tűzön-vízen (könyvtáron, múzeumon, kutatóintézeten, stb.) kell átgázolnia.

Mindeközben azonban folyik egy másfajta aknamunka is, hogy turisztikai szempontból kiemelkedően fontos, és ennek köszönhetően anyagilag is meglehetősen jövedelmező vállalkozásokat is ellehetetlenítsen (s így az érdekeltségébe beszippantson?) a helyi – fideszes többségű – önkormányzat.

Közel 30 éves, patinás hírnévvel és pompás krémessel bíró cukrászda a Ruszwurm. Tulajdonosa, Szamos Miklós nemrég saját Facebook-oldalán fakadt ki, és jelezte, hogy nem is olyan régen rendőrök érkeztek hozzájuk, hogy felszámolják a cukrászda teraszát. Különös, nem?

A történet nagyjából 5 éve kezdődött, amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy a cukrászda havi bérleti díját (az ingatlan ugyanis az önkormányzat tulajdona) 119.750 forint (+ÁFA) helyett inkább 988.415 forintban határozza meg (+ÁFA) – és ez csak az egyik üzlethelyiségre vonatkozott. Szamos érthetően nem fogadta kitörő örömmel a döntést (bár egy 100 százalékos bérleti díj emelésbe még belement volna). Innentől kezdve volt minden: az önkormányzat felmondta a bérletet, majd visszamondta a felmondást, a bérleti díj emelkedett, Szamos tiltakozott, a bíróság dolgozott...

ITT OLVASHATÓ

FÁRAÓK SORSA

AMERIKAI NÉPSZAVA BLOG
Szerző: Bartus László
2016.05.25.


Akik abban reménykednek, hogy Orbán Viktort észrevétlenül leválthatják, nem csak azt nem veszik figyelembe, hogy Magyarországon nincsenek szabad és demokratikus választások,de olyan alapvető törvényszerűségekre sincsenek tekintettel, mint a diktatúrák általános természete, és a diktátorok patológiás személyiségzavarának jellemzői.

Egyetlen diktátor sem képes önkorlátozásra, pszichés betegségük folytán minden érzékükkel a kontroll nélküli hatalom kiépítésére törekszenek. Patológiás személyiségük védekezése ez, mivel soha nem érzik biztonságban magukat. Amikor a potenciális diktátornak még vannak riválisai, és azokat tisztességtelen eszközökkel távolítja el, amikor a második és harmadik vonalba szorulnak vissza azok, akik a diktátorral együtt kezdték, az vészcsengő. Utolsó figyelmeztetés, hogy ezt az embert most lehet megállítani vagy soha. Különben menthetetlenül betölti a fáraók sorsát.

A skizofrén paranoia tünetei valamennyi diktátornál kimutathatók. A tragédia paranoiás személysiégzavarral kezdődik, a hatalom természetfölötti forrásával, istenkirálysággal folytatódik, majd pusztulással végződik. A folyamat egy pontján túl megjelenik a fáraók szindrómája. A jelenség a bibliai exodus történetéből kapta a nevét, amikor a fáraót még a tíz csapás sem térítette jobb belátásra (Mózes II. könyve). "isten megkeményítette a szívét", és a végén pusztulásba viszi saját magát és az embereit...

ITT OLVASHATÓ

TARTALOM

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.25.


L. Simon szerint az információs pont egyrészt állandó tartalmakat kínál magyar és angol nyelven a Vár történetéről, a Várkert Bazárról, a Karmelita Kolostorról, a Főőrségi épületről és a Szent István-teremről, amelyet 2018-ban szeretnének átadni. Másrészt a monitorokon különböző információkkal, például a www.hauszmannterv.hu tartalmával, ismert művészek, közéleti emberek, az itt élők közreműködésével készült kisfilmekkel bemutatja, mit jelent a Vár, illetve annak megújulása.

Tetszik érteni? Nem leírásokat, nem ismereteket közöl, nem a különféle épületek történetét beszéli el, nem szolgál magyarázatokkal, amik segítenek megérteni a Vár rekonstrukciójának lényegét, nem. Tartalmakat kínál.


A televíziók már évek óta nem műsorokat készítenek, nincsenek filmek, dokumentumjátékok, riportok, magazinok, interjúk - tartalmak vannak. Megjegyzem egy szempontból indokolt volna ennek a szónak a használata, ezek valóban legtöbbször bizonyos gyomor- és béltartalmakra emlékeztetnek, de nem hiszem, hogy ezért hívják őket tartalmaknak. Még csak azért sem, mert a teljes tartalmatlanságot legalább a fosztóképző nélküli szóval akarják palástolni.

Egyszerűen a már jól ismert restség jelentkezik ebben a szóban, a mondanivaló teljes hiánya, az unatkozó és semmihez sem értő médiaguruk végtelen ostobasága...


ITT OLVASHATÓ