2019. október 25., péntek

RÁADÁS: VEKERDY: A TEHETSÉG ITTHON DEVIÁNS

HÍRTV / YOUTUBE
Szerző: VEKERDY TAMÁS
2017.08.29.  2017.08.28-i Egyenesen. Interjú Vekerdy    
  Tamással. Stressz a tanároknak, stressz a 
  diákoknak. Nyakunkon az iskolakezdés, de 
  mi kellene ahhoz, hogy ne egy jó adag 
  teljesítménykényszerrel induljon a 
  szeptember? A stúdióban Vekerdy Tamás 
  pszichológus. Műsorvezető: Kálmán Olga

RÁADÁS: DR. VEKERDY TAMÁS - "GYEREKEK, ÓVODÁK, ISKOLÁK" - DOMBÓVÁR 2017.12.04.

MÁSIK TV / YOUTUBE
Szerző: VEKERDY TAMÁS
2017.12.04.  Dr. Vekerdy Tamás gyermek-
  szakpszichológus - "Gyerekek, óvodák, 
  iskolák" - címmel tartott előadást 
  Dombóváron a Tinódi Házban 2017. 
  december 4-én.


RÁADÁS: A VILÁG ÉS AZ EMBER NYILVÁNVALÓ TITKAI - VEKERDY TAMÁS

YOUTUBE
Szerző: VEKERDY TAMÁS
2016.12.18.  Mit érdemes megtanulni? Be kell-e fejezni az 
  "anyagot"? Mit mér az osztályzat? És mit 
  nem. Nyolcféle intelligencia. 
  Képezhetetlenek, rossz tanulók, tompák, 
  mulyák - lassúak és későn érők - sikerei az 
  életben. A differenciálás. Mit tudsz? - vagy: 
  mit nem tudsz? Ájulás, rosszullét - avagy: "a 
  patológia helye a tudományok 
  rendszerében". Tervezd meg! Kulcsszavak: 
  élmény és öröm! Felvétel a TÁMOP-
  4.1.2.A/1-11/1-2012-0006 pályázat keretein 
  belül került felvételre.

ITT NÉZHETŐ MEG

MÁRKI-ZAY MÁRIS LEVÁLTOTT CÉGVEZETŐKET: „LÁZÁR BOROSLÁDÁIT FARAGTÁK, VADHÚST TÁROLTAK A HŰTŐBEN”

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2019.10.24.


Csütörtökön, órákkal az alakuló ülés után már visszahívták az önkormányzati cégek igazgatóit Hódmezővásárhelyen. A helyi Fidesz szerint máris politikai tisztogatás történt, Márki-Zay Péter viszont azt mondja, hogy a szabálytalanságokra már korábban fény derült, de eddig éppen az eddig többségben levő Fidesz akadályozta a leváltásukat.

„Sem az önkormányzati cégek átvilágítását, sem a cégvezetők visszahívását nem voltak hajlandók megszavazni a fideszes képviselők korábban, pedig a szabálytalanságokról régóta tudunk, mert belső vizsgálatot tartottunk” – indokolta a fejcseréket Márki-zay Péter, Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere.

„Lázár János címeres borosládáit faragták az önkormányzati cég műhelyében, vadhúst tároltak a cég hűtőjében” – sorolja a példákat Márki-Zay arra, hogyan használták saját célokra az önkormányzat vállalkozásait. Egy sofőr még tavaly azzal bukott le, hogy elkottyantotta, Lázár boraiért megy Szekszárdra, majd amikor a menetlevelet kérték tőle, akkor az Kozármisleny távra volt kitöltve.

Ezeket már korábban is jelezték a közgyűlésen, de sem a cégek átvilágítását, sem a vezetők visszahívását nem szavazta meg az akkor kormánypárti többségű testület. A cégek vezetői között voltak Lázár János bizalmasai, köztük például a Batidai Vadászkastély ügyeit is intéző Soós Gábor ügyvéd.

Most nem teketóriázott túl sokat a nagy többséggel megszavazott új városvezetés, már a csütörtöki alakuló ülés után zárt ülésen meg is szavazták a két gigacég, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt és a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt igazgatóságának és felügyelőbizottságának a leváltását.

A HMSZ Zrt. egyébként több cég fúziójából alakult 2016-ban, így az idősek otthonának működtetése, a közétkeztetés, és a város köztisztasági feladatai is a vállalat hatáskörébe tartoznak, míg a HVSZ Zrt. a fürdőért, a távhőszolgáltatásért, illetve a kábeltelevíziós szolgáltatást végző cégeket foglalja magába...

KÖZMUNKÁÉRT VETT SZAVAZATOK – A 168 ÓRA 2019. OKTÓBER 24-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.10.24.


A közmunkások jórészt arra szavaznak, akit a mun­­kaadójuk, vagyis a polgármesterek szeretnének. Így megmarad a kis „segélyük”, amelyet egyre szigorodó feltételek mellett kereshetnek meg, de arra, hogy be- vagy visszakerüljenek a munkaerőpiacra, lényegében semmi esélyük.

A falvakat is meg kell hódítania a baloldalnak

Várhatóan a Fidesz tovább korlátozza majd a sajtó működését, és megpróbálja megakadályozni, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok új, szabad orgánumokat hozzanak létre. Az ellenzék pedig átvilágítja az általa megnyert önkormányzatok működését, nyilvánosságra hozza a visszaéléseket, de ügyelnie kell, hogy a kistelepüléseken is megvesse a lábát – állítják a lapunk által megkérdezett elemzők. Az ellenzéki polgármestereknek érdekük a szoros politikai együttműködés: ha például Szombathely vezetésére ráront a Fidesz, akkor az ne csak a vasi megyeszékhely ügye legyen, hanem a többi kormányellenes városé is.

Inotai András: A magyar történelemben ritkán volt ennyire veszélyes pillanat


Lokális szinten Magyarországon is megkezdődött a társadalom halála, ahogy történt a kétezres évek elején Romániában és Bulgáriában. Az utóbbi államokban a tömeges kivándorlás után sok településen csupán a majdnem magatehetetlen, a földet fizikailag megművelni képtelen nyugdíjasok és a gyerekek maradtak – mondja a 168 Órának Inotai András professzor, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének főtanácsadója. Olyan zárványok keletkeztek, amelyek csak arra jók, hogy a népbutító kormányoknak négyévente két kiló lisztért szavazatot adjanak. Reményt csak a legutóbbi önkormányzati választás ad, ami halványan azt mutatja, kezdenek ébredezni az emberek.

A kicsivel jobb élet súlyos egészségi kockázatokkal is járhat


A 30 év alatti roma nőknél majdnem hétszer, a férfiaknál ötször több volt az elhízott 2015-ben, mint 2004-ben. Szomorú hozadéka ez annak az egyébként pozitív változásnak, hogy – többek között a közmunkaprogram révén – az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a romák foglalkoztatása. Egyebek mellett erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik átfogó felmérést végeztek az északkelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról. Megállapították: veszélyt jelent, hogy a változásokat nem kísérte semmiféle olyan edukációs program, amely segítséget adhatna a romáknak az életmódváltozással járó egészségügyi kockázatok kivédésére. Márpedig a cigányság sikeres felzárkóztatása nélkül Magyarország nem fog tudni kilábalni az egészségi krízishelyzetből. Ráadásul a szegénység és a kirekesztés továbbra is jelentősen – negatívan – befolyásolja az életkilátásokat. A debreceni kutatást számos kritika érte, elsősorban a szociológusok részéről.

De ki az a Mengyi Roland?

Azokon a településeken, ahol most az ellenzék átveszi a hatalmat a kormánypártoktól, és az elszámoltatás során nem tár fel semmilyen korrupciós ügyet, az nem jól végzi a feladatát – mondja a 168 Órának Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Megkérdeztük az ellenzéki politikustól, szerinte milyen stratégia alapján dönthet a Polt Péter vezette ügyészség arról, hogy a bűncselekmény gyanújába keveredett kormánypárti politikusok közül kikkel szemben jár el érdemben, kiket ültet le a vádlottak padjára, és kiket hagy futni.

Lengyel és magyar érzékenységek
Újbóli megválasztása után a Jog és Igazságosság (PiS) tovább másolhatja az illiberális magyar módszereket, Adam Michnik, a lengyel rendszerváltás kiemelkedő alakja és a ma is legolvasottabb politikai napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője mégis pozitívumként értékeli, hogy a demokratikus ellenzék összességében több szavazatot gyűjtött.

Ijesztő Orosz-Afrika

A Valdaj Klub néven ismert nemzetközi vitaklub nemrégiben tartott ülésén Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy október végén több mint negyven afrikai államfő részvételével Oroszország–Afrika-csúcsértekezletet tartanak Szocsiban. Ezen a találkozón – közölte – „átfogó napirendet szándékozunk javasolni partnereinknek, amely a gazdaságtól az energetikán, a közlekedésen és az oktatáson át az ökológiáig a legkülönfélébb területeket foglalja magában”.

Diadal és patkánylázadás

Kevés annyira megosztó, egyszerre „megáldott” és „leköpött” eseménye van a magyar történelemnek, mint az 1918. október 30–31-i polgári demokratikus forradalom, amely a széles körben elterjedt vélekedéssel szemben nem a világháborús vereség okozója volt, hanem éppen azért tört ki, mert az Osztrák–Magyar Monarchia Németországgal szövetségben elvesztette a világháborút.

AZ ERKÖLCSI HULLÁKRÓL ÉS HULLADÉKOKRÓL PEDIG A TÖRVÉNY NEM RENDELKEZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.10.25.


Jó reggelt, langymeleget, testi, lelki és szellemi egészséget kívánok mindenkinek! Október vége fele ügetünk nagy erőkkel, de úgy tűnik, hogy az indiánnyár még 1-2 napig biztosan nem hagyja magát legyőzni. A határkerítés sem tudta megállítani. Hogy mennyire normális ilyenkor a 26 fok, azt nem tudom, de ha már így alakult, én nem bánom. Nézzük a jó híreket. Először is péntek van.

Továbbá a GFk nemzetközi piackutató intézet elemzése szerint a vásárlóerő tekintetében Románia fővárosa (10.452 euró/fő/év) lehagyta a magyar fővárost (9.230 euró/fő/év), és régiós kitekintésben, azaz Lengyelország és Csehország vonatkozásában is a budapestieknek van a legkevesebb elkölthető pénze. Ami akkor is elég durva, ha országos viszonylatban Magyarországon gazdagabbak az emberek, ráadásul Romániában nagyobbak a települések közötti egyenlőtlenségek is. A hanyatló EU-s átlag 14.739 euró évente, a rothadó Németország (23.779) meg a nyolcadik az EU-s tagországok rangsorában.

Ennek biztosan semmi köze ahhoz, hogy a magyarországi fizetésekre rakódó adók és járulékok még mindig a legmagasabbak közé tartoznak a világon, a foglalkoztatást terhelő adók összesített mértéke az OECD-tagországok között a hatodik legmagasabb. Vagyis az úgynevezett adóék 45 százalékos, ennél nagyobb terhek csak a belga, a német, olasz, francia és osztrák dolgozókat sújtják, miközben az OECD-tagállamokban az átlagérték 36,1 százalékos. A dübörgésnek ez is egy sajátos formája, szó se róla. Mert például munkaerőpiaci elemzésében a Világbank is jól megdicsérte a magyar rabszolgatörvényt (világbankul szólva: a foglalkoztatás övező szabályok lazítását!), amely lehetővé teszi a cégek számára a 400 órás évi túlmunka elrendelését.

Én eddig úgy tudtam, hogy a Világbank is sorosista, pár napja még Varga Mihály közepes képességű könyvelő is helyrerakta az intézményt, mondván, hogy a várható gazdasági lassulás rosszabb lehet, mint amire bárki számított, és ez ellen a Világbankban felmerült megoldások Magyarországnak nem megfelelőek, úgyhogy ő és a kormány szeretnék, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna. Akkor tehát a Világbank mégsem sorosista, mert a versenyképességi listáján idén a korábbinál egy hellyel előrébb csúsztatták Magyarországot. (190 országból az 52. hely milyen szép eredmény, nem?) Jó, az igaz, hogy a régióban szinte minden ország – ideértve még Szerbiát és Horvátországot is – megelőz minket, de Romániát és Bulgáriát azért változatlanul sikerül magunk mögé utasítanunk, úgyhogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

De legalább Varga Mihály és az ő minisztériuma is felcuccol előbb-utóbb a Várba, ami még a plebejus függönyharcos mintegy 30 milliárdos költözésénél is többe fog kerülni. A projekt eredeti költségeit 26 milliárdra becsülték 2016-ban, ehhez képest már elköltöttek 21,8-at, az idei és pláne a jövő évi költségvetésben pedig további 26,2 milliárd forint áll rendelkezésre e nemes cél nyélbe ütésére. Ez ugyan nem éri el az 50 milliárdot, de majdnem. Kivételesen nem számolom át semmire kretén libsi szokás szerint, de nem is szükséges. Még szerencse, hogy nem a luxusbaloldal rázza a rongyot, szórja két kézzel a közpénzt és istentelenkedik, miközben idegen érdekeket szolgál...

TÁRSASHÁZAK, FELÚJÍTÁSRA FEL! - ENYHÍTETTEK A HITELPROGRAM FELTÉTELEIN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.25.


A mostani kétszeresébe kerülhet majd a felújítás költsége az új energetikai szabályok miatt. A társasházak, lakásszövetkezetek és a magánszemélyek számára elérhető uniós program (ami a kormány döntése miatt valójában csak hitelprogram) feltételein könnyítettek, ami támogathatja a szükséges felújítás megkezdését.

Magyarországon jelenleg a panelházak közül 590 ezret még nem szigeteltek. Akik pedig nem lépnek időben – állítják a Knauf Insulation szakemberei –, azoknak duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége. Az ilyen felújítások ugyanis a szabályok szerint 2020. december 31-e után már csak a „közel nulla energiaigény” feltételeinek teljesítésével végezhetők majd.

A Knauf Insulation számításai szerint egy panelház teljes homlokzati szigetelése – anyagköltségekkel és munkadíjakkal számítva – négyzetméterenként a jelenlegi árakkal és paraméterekkel számolva nagyjából 30 ezer forintba kerül. Az eddigi átlagos 15-16 cm helyett már 25-30 cm vastagságú szigetelést kell majd a következő év végétől használni. Időközben persze nemcsak az anyag mennyisége, hanem az árak is emelkedhetnek.

Egy panelfelújítás több részterületből áll, és több szakaszban is megvalósítható. A Knauf Insulation szerint a legcélszerűbb a teljes energetikai rekonstrukció, aminek legfontosabb része a hőszigetelés, beleértve a pince, illetve az első emeleti lakások födémszigetelését, valamint a homlokzat- és a tetőszigetelést is. A külső nyílászárók cseréje a lépcsőházi nyílászárókkal együtt, továbbá a fűtéskorszerűsítés is szerves része a teljes felújításnak. Az így kialakuló hőburok növeli a lakók komfortérzetet is. A tapasztalat azonban az, hogy ez együtt a legritkább esetben valósul meg. A legelterjedtebb a társasházak homlokzati szigetelése. Szerencsés esetben a teljes homlokzatot szigetelik, de kényszerhelyzetben gyakran csak az úgynevezett végfalak kapnak borítást ott, ahol a legnagyobb az épület hővesztesége...

SAJNÁLOM KÖVÉR LÁSZLÓT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.10.25.


De tényleg. Nem is tudom mikor láttam utoljára mosolyogni ezt az embert, mindig olyan ábrázattal közlekedik, mint aki iszonyatos terheket cipel a vállán. És valószínűleg így is van: szigorúsága, markáns vonásai belülről jönnek, nem magára erőltetett álarc. Neki küldetése van: meg kell változtatnia a világot. Azt persze nem lehet pontosan tudni, hogy az ő esetében mit is jelent a világ, annyit azonban igen, hogy bizonyos emberfajtát nem tud elviselni a környezetében. Illetve nem pusztán a környezetében; egyáltalán, hogy léteznek.

Kövért a sorsa a Parlament elnöki székébe emelte 2010 nyarán, azóta ott ül a pulpituson, és egyre rosszabb a közérzete. Láthatóan határozottan zavarja, hogy az országgyűlésben ülhetnek olyanok is, akik más politikai nézeteket vallanak, bár őszintén szólva ma már nehezen tudnám meghatározni, hogy ő maga milyen nézeteket vall. Minden megszólalása, akár ott az ülésteremben, akár másutt vendégként, teli van meglepetéssel.

A minap például azt közölte, hogy a fékek és ellensúlyok – szerinte egyensúlyok – egy nagy marhaság, Hadházyt pedig az elnöki trónon ülve nevezte primitív, ostoba fajankónak. Az előbbi csak azért aggasztó, mert mégiscsak a népképviselet nevében beszélt, mint annak elnöke, és mint ilyen illene legalább azt éreznie, hogy maga a T. Ház is egyfajta ellensúly – igaz nem a mostani -, az utóbbi meg azért, mert nagyjából ennyire becsül meg minden olyan képviselőt, aki nem az ő – azaz a Fidesz - oldalán ül...

A VIETNÁMI PRIDE TESTKÖZELBŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tshabee
2019.10.25.Vajon mire elég egy nap egy városban? Általában arra, hogy az ember végigszaladjon a nevezetességek egy részén. Tshabee egy napot töltött a vietnámi Ho Chi Minh City-ben, de azért érték érdekes élmények.

„Két éve már, hogy életemben először Vietnámba utaztam, és szét tudtam nézni picit Hanoi-ban. Azóta már háromszor voltam Ho Chi Minh Városban (avagy Saigon-ban), ami az ország déli részének a központja, és ránézésre Vietnám legfejlettebb városa is egyben. Mind kulturálisan, mind gazdaságilag.

Most harmadjára végre eljutottam oda, hogy jusson egy teljes napom városnézésre, úgyhogy meg is osztom a látottakat...

Az eredeti terv szerint hétfő reggeli géppel mentem volna, és szombat reggel utaztam volna vissza, de közbeszólt a Faxai tájfun, és a járatváltozásoknak köszönhetően végül kedden reggel mentem, és csak szombat késő este jöttem haza.

A szállodám a város központjában, az 1. kerületben volt, amit Japán Negyednek is hívnak, leginkább mert sok japán élt, és él ezen a környéken, illetve rengeteg japán üzlet és étterem található itt.

Mivel a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető közelségben volt, a hirtelen jött szombati szabadidőmet arra használtam, hogy meglátogassak néhányat...

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/43. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.25.P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Világvevő

A vezetékes rádió a konyhaasztal fölött kapott helyet, apám reggel be­kapcsolta, szólt egész nap. Némely műsorát kedveltük is, Falurádió, Kincses Kalendárium, Szép esti muzsika, szombat estén­ként Tarkabark­a, vasárnap délelőtt a Csilicsala csodái, azt én hallgat­tam, elége­dett voltam vele, legalábbis egy darabig. Ötvenes évek első fele, ám a műsor népszerűbb volt, mint gondolnánk. Nyilván evvel magya­rázható, hogy házunkban egyszer csak megjelent a hi-tech, egy Orion 449-es rádiókészülék. Marha nagy volt, súlya lehetett vagy nyolc kiló. Egy éjjeli­szekrényen állt, széltében kétoldalt jócskán túlló­gott rajta, elöl tenyérnyi sáv szabadon maradt. Elfért a hamutartó, a ciga­retta, a gyufa meg a szemüveg.

Ötlámpás, szokta volt mondani anyám roppant dölyfösen, és csakugyan, a hátlap résein át bekukucskálva látni lehetett öt üvegbú­rát, amelyek sejtelmesen halovány fénnyel pislákoltak. Volt egy hato­dik is, a varázsszem, az a doboz elején hunyorgott, anyám arra volt a legbüszkébb. Eredeti rendeltetése szerint hangolásjelző lett volna, de valójában arra szolgált, hogy az irigy szomszédasszonyt a guta kerül­gesse, és láthatólag kerülgette is.

Három rövidhullámú sávja volt a készüléknek, ez azt jelentette, hogy az Amerika Hangját, a BBC magyar adását, de mindenekelőtt a Szabad Európát könnyen be lehetett fogni rajta, bár nem feltétlenül volt érdemes. Zavarták. Azért a szöveg többé-kevésbé érthető maradt, noha el-el halkult, de nem a zavarás, hanem a fading miatt, ám ez nem tartozik a tárgyhoz. Világvevő, hangoztatta anyám, de ő nem akarta venni a világot, sőt 56 előtt apám se akarta. Mindenesetre az enyhén megvilágított skálaüvegen mindenféle külföldi rádióállomások neveit lehetett olvasni, balról jobbra és felülről lefelé Innsbruck, Ha­mar, Tampere, így kezdődött a középhullámú sáv, legalábbis az emlé­keim szerint. Néha csavargattam a hangológombot, de hamar ráun­tam, a szüleim pedig még csak nem is csavargatták...

Lakner Zoltán: Szabad városok: az ellenzéki siker felelőssége

Van ilyen – kommentálta vereségét Tarlós István, azon maroknyi kormánypárti politikus egyike, akik méltósággal viselik, hogy alulmaradtak. Ellenzéki szempontból biztató látni, mennyire váratlanul érték az önkormányzati eredmények a Fideszt, és hogy a kormánypárt az utólagos magyarázataival egyelőre rajta maradt a veszteségekhez vezető úton. Annak elemzése ugyanakkor a Fidesznek és heterogén ellenzékének egyaránt munkát ad, valójában mire lehet következtetni az eredményekből, s mire teremt lehetőséget az ellenzéki áttörés...

Majtényi László: Az önkormányzati győzelem terhei

Dobrovits Mihály: Kipcsakokról és más fontos dolgokról

Amikor ezen írás ötlete először felvetődött bennem, még azt hittem, valamiféle szellemes glosszával elintézhető kérdéssel állok szemben. Aztán rájöttem, hogy ez nem így van. A magyar nyelven olvasó közönség joggal tarthat számot e kérdésben alapismeretekre, s ezeket mindenképpen meg kell adnunk. Orbán Viktor legutóbbi, Bakuban elhangzott kijelentései ugyanis egyszerre érintenek szaktudományos és a magyar állam szuverenitását illető kérdéseket...

Dobozi István: Impeachment, Microsoft Hungary

Balla Eszter: Kínával kockázatmentesen

Földi Bence: A balkáni bővítés

Gauss Károly Frigyes: Maróth figyel

Kardos Julianna: Végelgyengülés
Marafkó László: Az angyalföldi nyomtalan

V I S S Z H A N G

Avar János: Soha sincs „soha”

Peragovics Ferenc: Atatürk inverze

Radó Ákos: Tömegigény?

Lévai Júlia: Költői magasságok

Benedek Mihály: Egy olvasójel – és ami mögötte van


P Á  R A T L A N

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

pá-ti-: KURIZMUS

-ráczkevy-: SIKERTELEN KÍSÉRLET

Beck Tamás: KÉNYSZERSZIMULÁNS

hágé: LE, KI

Huszár Ágnes: A VÁLASZTÓK BÖLCSESSÉGE

-iar-: TISZTESSÉGES

Róna György: KÉT IDÉZET

msz: DAS KIND

Haskó László: AZ IGAZI TÖRTÉNET

-skó: SZOLGÁLUNK, ELFOGULUNK

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS
ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/43. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.25.


I N T E R J Ú

Wirth Imre: „Még az életemben felszabadultam”
Beszélgetés Ungváry Rudolffal

F E U I  L L E T O N

Szummer Csaba: A bécsi beteg
Freud és a tudattalan újrafelfedezése

K R  I T I K A

Végső Zoltán: A bármi nagyszerűsége

(Omer Klein Trio – Café Budapest, Opus Jazz Club, október 19.)

A két évvel ezelőtti Cafén már hallottunk egy, a fókuszába hasonlóan a haza iránti szeretetet állító izraeli projektet a két Avitaltól (ÉS, 2017/47.), nov. 24.), és akkor azt gondoltam, hogy a mediterrán tájban, kultúrában, a környező nemzetek közötti átjárásban nincs is több, Klein azonban a modern zongorás triók hangütésében közelített a jazz felől...

György Péter: Az introspektív tapasztalatok


(Ways of Being, Alberina, Bécs, megtekinthető 2019. dec. 1-jéig; Eine Hom­mage, Albertina, Bécs, megtekinthető 2020. jan. 19-ig.)

A Lassnig életművét módszeresen rekonstruáló kiállítást, a Ways of Beinget, az amszterdami Stedelijk Múzeumban már láthatta a közönség, Rainer Eine Hommage című tárlata az életmű kiemelkedő darabjaiból nyújt áttekintést. Mindkettejük megbecsültségére mutat, hogy idén tavasszal a linzi Lentos múzeumban mutatták be a Lassnig–Rainer Das Frühwerk (korai művek) című kiállítást...

Báron György: Így jönnek

(FOMO – Megosztod, és uralkodsz. Magyar film. Rendező: Hartung Attila.)

Erős, komoly tehetséggel megalkotott mű ez, szervesen illeszkedik a nagy nemzedéki mozgóképek sorába. Közülük alighanem a legszomorúbb, legillúziómentesebb. Egy olyan nemzedék tükre, amelynek már sem gyökerei, sem jövőképe, sem ambíciói, sem vágyai, csak az aznap esti buliig látnak el, amit gondosan rögzítenek mobiljaikkal, hogy legyenek emlékeik, hogy nyoma maradjon a létezésüknek...

Ruff Borbála: Szemfényvesztők

(Ottlik Géza: Hajnali háztetők. Előadja Rátóti Zoltán. Titis Kiadó, 2019)

„Egyetlen őszinte pillanata a hallgatás lenne” – mondja Bébé Halász Péterről, a bravúros szemfényvesztőről, amit csak azért idézünk, mert Rátóti Zoltán Ottlik-adaptációjára éppen az ellenkezője igaz. Azért persze van közte és Halász között azonosság: szemfényvesztő Rátóti is, a szó legjobb értelmében. Hiszen a végeredmény: a legvalóságosabb illúzió...

Molnár Zsófia: Vétkesek közt

(A fehér szalag, Katona József Színház, október 16.)

A fehér szalag kegyetlen remekmű. Hidegnek, kíméletlennek, tárgyilagosnak tetsző, megfigyelésen alapuló látlelet. Haneke nem egyetlen történetet mesél el benne, hanem egyéni sorsokat fog csokorba; elmondja a példázato(ka)t, de meg nem emészti helyettünk, felolvassa az igét, és mutatja, hogyan teljesíti be magát harmad- és negyedíziglen az írás – tulajdonképpen a hallgatásban...

Fáy Miklós: Az önmagával versenyző Met

(Puccini: Turandot – A Metropolitan Opera előadásának közvetítése a Müpában)

Negyedszer látom a Metropolitanből a Turandotot, úgy értem, többedszerre, de négyféle szereposztásban, és ez most a leggyengébb. Nem igazi panasz, szó sincs róla, soha ne kelljen rosszabb szereposztásban meghallgatni az operát, de Christine Goerke nem olyan döbbenetes kisugárzású, azt nézem csak, hogy vibrál a nyelve a szájában, ami mégsem jó nézői hozzáállás...

Grecsó Krisztián: Életvégi tervezés

(Tabuk nélkül 2.0, Spektrum, október 18.)

Nem hangoztak el bölcsességek, megoldások, tanácsok, nem állítottak olyat, hogy lehet könnyű vagy könnyebb, vagy hogy van üdvözítő módszer, nem akartak széppé tenni olyat, ami nem szép. Csak próbáltak lenni, emlékezni, megújulni: a kamera meg figyelt. Nincsenek hasznos kérdések, vallatások, a narrációban Thuróczy nem játssza a mindent tudót. Cseppben a tenger, egy példa, egy küzdelem...
Károlyi Csaba: Gyorsan, határozottan

(Bartók rádió, szombat, 10:00–11:00)

Egy hónap alatt egyetlen riport szólt csak irodalomról. A Várkert Bazárban zajló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárról Valuska László adott rövid összefoglalót. Úgy tűnik, irodalomról csak akkor van szó, ha eseményhez köthető, úgy értve, ha van egy rendezvény, ahová oda lehet menni. Ott ugyan nem olvasnak az emberek, hanem csak nyüzsögnek...

Csuhai István: Holott

Cormac McCarthy: Odakint a sötétség. Fordította Greskovits Endre. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2019, 262 oldal, 3499 Ft

A mostani regény, az Odakint a sötétség Cormac McCarthy második könyve, írója harmincötödik életévében járt, amikor 1968-ban a regény a Random House kiadó gondozásában megjelent. A tény, hogy az első két könyv (és nyugodtan idevehetjük a sorban negyediket, a Suttreet is) a fő McCarthy-művekhez vagy a főműveknek tekintett McCarthy-regényekhez viszonyítva később jelenik meg magyarul, esetleg azt a hamis benyomást keltheti, hogy a pálya ifjúkori részéhez tartozó regények afféle zsengék, az írói készülődés, a nagy íróvá érés folyamatának elkerülhetetlen gyakorló fázisai. Nos, ami az Odakint a sötétséget illeti, ez a vélekedés tökéletes tévedés volna...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Kácsor Zsolt: Ex libris

Cserna-Szabó András: Az abbé a fejével játszik
Gyurkovics Tamás: Migrén
Háy János: Kik vagytok ti?
Kőrössi P. József: Naplóromok

Siba Antal: Tíz kicsi történet

Lipovecz Iván: Tízek társasága. Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 173 oldal, 3000 Ft

A történetek nagy ereje, hogy a szerző nem óhajt ideologikus és történeti mélységekbe bocsátkozni, hanem egyszerűen leír tíz történetet, ami persze, azok számára igazán érdekes, akik a szereplőket felismerik. Mert Lipovecz olykor elmond a szereplőkről, vagy azok környezetéhez tartozó emberekről olyan információkat is, amelyeket csak ő vagy az ő barátai ismerhetnek. Ezek természetesen nem személyeskedések, de nagyobb körben aligha ismert adatok és tények...

Szarvas Melinda: Voltregény

Balázs Attila: Magyarfauszt. Forum Kiadó, Újvidék, 2019, 369 oldal, 4500 Ft

Balázs Attila legújabb műve nem ad egységes, következetesen végigvezetett történetet, a három időben és térben ugyancsak külön világot képviselő főszereplő közös jelenetekben mozgatása sokkal inkább sajátos összefüggések megmutatására inspirálja a szerzőt. Kérdésessé válik az egy és az egyedi történet megragadhatósága is, s a történelmi események újramesélése a korábban kialakult minősítésüket is felülírja. Ezt mutatja a hátsó borítóra is kiemelt jelenet, amelyben a Magyarfauszt egyik központi motívumaként működő magyar Szent Korona eredetét, tisztaságát firtatják a szereplők. Balázs Attila a történelem és a kulturális kincsek nemzeti kisajátíthatóságát kérdőjelezi meg, s ebből a szempontból a három főszereplő kiválasztása kimondottan izgalmas írói döntés. Az (érték)ítéletek esetlegességének megmutatása a Magyarfauszt egyik legfőbb erénye...

Mészáros Gábor: A szerkezet szabadon

Fekete Ádám: Fanyar nappalok a tokhal-tapétás szobában. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 96 oldal, 1999 Ft

Fanyar nappalok ciklusból öt, Lovak és nemcsak lovak ciklusból négy olvasható. Versek, strófák, címnélküli töredékek, a ciklusokról leválva szerepelnek a kötet elején és a végén. Angolnyelvű vers éppúgy került a könyvbe, ahogy regényként definiált versciklus (Ignác jókat tud – 28.). Négy darab Lamentation of Microwave Horse Johnsontól: „…so I called my agent vanda / but she vomited glass / so I called my mother-in-law / but she was dead twenty years ago…” (14.). A Lamentation darabjaiban a mellékelt jegyzet szerint fontos a zeneiség, a blues: „Microwave Horse Johnson világutazó jóbarátom. Soha nem hagyja el az albérletét. Egy levelében azt írja, minden szerzeményét »ilyen dünnyögősen kell elképzelni«…” A kötet egészére jellemző ez a lüktetés, zeneiség és az említett dallamtapadás...

„Fanyar, játékos, szellemes, elképesztően eredeti, sokszínű és felkavaró”
Bán Zsófia Esti iskola című kötetének angol nyelvű kritikai fogadtatásából

Night School: A Reader for Grown­ups. Fordította Jim Tucker. Open Letter, 2019. január, 240 oldal, 15.95 dollár

A szerző minden történelmi korban otthonosan mozog és káprázatosan bánik a nyelvvel/nyelvekkel, emlékezetünkbe idézve, hogy a portugál és a magyar is birodalmak nyelve volt hajdanában. Riffjei – legalábbis Tucker sistergő fordításában – sokszor hosszú, kanyargó mondatok/bekezdések, amelyek ugyanolyan bonyolultak, mint honfitársa, Krasznahorkai László rokokó füzérei, de menőbbek és szexibbek, Hunter S. Thompson, Frank Zappa és a Firesign Theater komédiásainak felhangjaival.

Bán azok közé az írók közé tartozik, akiket nemcsak hogy minden érdekel, Madame Bovary szemének színétől kezdve a gravitáció eredetéig, de képesek az olvasót is megfertőzni kíváncsiságának vírusával. A címek eleinte önkényesnek tűnhetnek (a Concerto például egy nemi erőszakról szóló történet címe), de összhangzatuk az élet egészét szólaltatja meg, a hangokat és a csöndeket, a megtanulni érdemes leckéket, főleg így, hogy az órák soha nem fényes nappal zajlanak, hanem az este/éjszaka tilalmas engedélyével.

(Jonathan Levi, The Riveter, 2019. július 12.)

Hahner Péter: „...Csupa haránt átló...”

Kenedi János: Hogyan kéne embert szeretni? Tanulmányok, esszék, tárcák. Osiris Kiadó, Budapest, 2019, 742 oldal, 3980 Ft

A szerző, a szamizdat mozgalom és a magyar demokratikus ellenzék egyik alapítója, a Charta ’77 melletti szolidaritási nyilatkozat kezdeményezője – ahogy Kis János megfogalmazta előszavában – „kora gyermekkorától a végsőkig elment az intézményi normák és szabályok elutasításában.” (12.) Már az óvodából eltanácsolták, majd az iskolákból is, és úgy lett tekintélyes szociológus, kutató és szerkesztő, hogy sohasem tagozódott be a tudomány intézményes rendjébe. E kötetből is kiderül, hogy a kívülálló szabadságával mindig arról írt, amiről akart, és úgy, ahogy jónak látta. Leggyakrabban az 1940-es évek „kicsi, baloldali demokratikus másik Magyarországáról” akart, „ami itt kígyózik, tekereg 20–30 nem létező folyóirat lapjain” (232.). Bibó István, Szabó Zoltán, Sárközi Márta, Bálint György, Fejtő Ferenc, Kussinszky Endre, Horváth Árpád és mások Magyarországát idézi fel, amelyet oly gyorsan és hatékonyan felszámoltak a XX. század diktatúrái, hogy ma már alig hallunk róla.

I R O D A L O M

Kiss Anna Mária: Annafoncsorok

Kiss Anna Mária: Anna szerint

Kiss Anna Mária: Már megint Anna szerint

Kiss Anna Mária: Anna szerint a huszadik század

Fekete Vince: Szűkített mennyország

Fekete Vince: A szocializmus fundamentuma
Padon

Szív Ernő: A határ menti íróiskola

Egyszer egy könyvtárosnő egy héten át mérgezett. A balatoni írótáborban öt Ady Endre, két Szabó Dezső, három Kosztolányi, két Tormay Cécile, három Hajnóczy Péter, egy Tandori Dezső és egy Nemes Nagy Ágnes várt, aztán megjött Petri Gyuri is.

Ebben a határvárosban tizenöt hallgatóm volt, megemlítek közülük hármat. Barkóczi Zolikának ötszázezer-négy kedvelője volt a Face­bookon, és csakis a magyar gyalogátkelőhelyekről írt (zebra), többnyire mininovellákat és távirányítós verseket, ő most regénnyel jött, 253 apró betűs oldal. Vad Endréné, Pannika iskolai újságokba küldött erotikus lányverseket, Szentendrén és Pannonhalmán már közölték. Lajos néma volt, és még soha nem írt. Korábbról ismertem, bejelentkezett néhány szemináriumomra, szavát nem lehetett venni, de egyszer láttam bólintani. Akkor megkérdeztem, hogy de mégis, írt-e már, egy vers, Lajos, valami kisfutam, tudja, mintha Mándy tartaná a könyökét. Nézett rám, lehunyta a szemét, nem válaszolt, legördült az arcán a könnycsepp. Őt szerettem a legjobban...

Cserna-Szabó András: Nápolyt látni és

Már ötödéves volt, amikor az egyetem folyosóján megpillantott egy apró, pici, szőke lányt, aki csendben ült a radiátoron. Olyan volt, mint egy kis baba valami népművészeti bolt kirakatában. Porcelánarc, lenhaj, eperajak. Vértesnek azonnal megdobbant a szíve. Érezte, eljött az ő ideje. Odalépett a lányhoz, beszélgetést kezdeményezett. A baba úgy viselkedett, mint a francia partizánlány, akit elkaptak a nácik: szinte semmit nem lehetett kihúzni belőle. Annyi azért csak kiderült, hogy ő nem egyetemista, csak a bátyját várja, aki éppen vizsgázik az egyik szobában. A közeli főiskolára jár, népművelő lesz belőle két év múlva. Vértesnek végtelenül szimpatikus volt a lány szófukarsága, már-már szinte némasága, mindig ilyen nőről álmodott. Randevúra hívta Évit, és hamarosan már együtt is jártak. Érdekes módon a meggyőződés, hogy Vértes buzi, továbbra is makacsul tartotta magát egyetemi körökben, annak ellenére, hogy mindenki konstatálhatta, a fiú minden délután a korzón sétál a főiskolás lánnyal. Minket nem ver át, ez az Évike csak egy alibicsaj, minden buzi így csinálja, hangzott a folyosói vélemény. Fölszednek egy szerencsétlen kis bigét, aki másnak már nem is kéne, és akkor azt hiszik, hogy át tudják verni a világot...

Nagy Zsuka: Retrospektív
Karcok

(testek) Ha nagyon hideg volt, a WC-be mentek be, ami mindig meglepően rendezett volt.

Soha nem érezték a jeges csempék között a halált. A kielégülés utáni renyheség érzékeltethette volna velük az elmúlást, amit persze több feltámadás követett. De eszük ágában sem volt megunni egymást. Megcsömörni a megszakadt harisnyáktól, a szétfoszlott pamut alatti gatyagumik látványa sem vágytalanította őket. Sietni kellett. Mindig sietni.

Ezek a gyors gyönyörök olyanok voltak, mintha egy luxusnyaraláson, egy luxuságyban, luxusdugásban részesítenék egymást.

Csak ők voltak, ketten, ebben a csaknem mindig üres toalettben. Sokadik, de meghatározó búvóhelyük volt ez. Egyszer egy kollégától hallották, hogy leginkább a fővárosokban a melegek találkahelyei voltak a mellékhelyiségek, és gyakran razziáztak, igazoltattak ott a rendőrök. Akkor észrevétlen egymásra néztek, hogy a kollégák ne vegyék észre, és egymásra mosolygott a szemük. Mikor kettesben találkoztak itt, a toalettben, megállapították, hogy még szerencse, hogy a heteró szeretőket nem vegzálják úgy. Mert ők csaknem szeretik ezt a toalettet. És újra egymásnak estek...

Beck Eszter: Szól a telefon

Felkel, komótosan összeszedi a kávéscsészéket – jó volt ez a szakmai nap, minden meghívott előadó eljött, főleg ez az utolsó faszi volt érdekes, a dr. Radnai, a kiégésről beszélt – megigazítja a mustársárga függönyt, a nap ilyenkor délután mindig pont az ő íróasztalára süt, persze, nem is árt ennek a dohos régi bérháznak egy kis napfény – „egyszer mindenkit elér a burnout”, mondta az előadó, persze, tudja ezt ő maga is, látja az idősebb kollégáin, gyakran beszélnek róla a heti szupervíziókon, de hát természetes, hogy az ember egy idő után érdes lesz, mint a smirgli, az ilyen munka ezzel jár – kinyitja a hűtőt, kiveszi a nevével felcímkézett műanyag dobozt (Tupperware), keres egy tiszta villát a mosogató szárítójában, a hideg paprikás krumplit állva lapátolja a szájába – megtanulta ő, hogy tilos érzelmileg bevonódni, nem kell a csöviket dajkálgatni, az ember csak teszi a dolgát, ha minden könnycseppet észrevenne azokon a maszatos, ráncos arcokon, akár naponta elpuszulhatna, ez védekező mechanizmus... persze, szereti a munkáját, de a gyakorlati részére koncentrál, szép szavakból nem lesz semmi, csak a hideg fejjel végiggondolt cselekedetekből...

ÖT PONTBAN A SZÉLSŐJOBBOLDALI SZERVEZETEK OKTÓBER 23-I AKCIÓIRÓL

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.10.25.


A szélsőjobboldali szervezetek október 23-i budapesti akciói sokakat váratlanul értek, és több elhamarkodott magyarázat is napvilágot látott. A Political Capital 5 pontja az események apropóján:

1. A 2006 utáni és a 2010-es évek eleji időszakhoz viszonyítva a magyarországi szélsőjobb az elmúlt néhány évben kevésbé volt feltűnő a közvélemény számára. Ennek fő oka a szcéna válsága és átrendeződése volt, összefüggésben a Fidesz radikális jobbra tolódásával és a Jobbik középre húzódásával.
2. A mozgalom magára koncentrált: újratervezték stratégiájukat, üzeneteiket és arculatukat, a közösségépítésre és hálózatosodásra fektették a hangsúlyt. Ez alatt az idő alatt is rendszeresen szerveztek ugyanakkor nagyobb megmozdulásokat (pl. a több száz résztvevőt vonzó ún. becsület napi megemlékezések Budapesten).
3. A szélsőjobboldali szcéna továbbra is heterogén: vannak eltérések az ideológiában, témaválasztásban, arculatban, a követők profiljában. De szoros az együttműködés a szervezetek között, és vannak összekötő vezértémák: 1) a meleg- és genderellenesség, 2) a bevándorlásellenesség és 3) a politikai korrektség elleni harc. Ezeket egyesíti a “Nagy Lecserélés” (vagy Felcserélés, Great Replacement) víziója, amely a társadalmi előjogok elvesztésétől, az etnikai és kulturális “cserétől” való félelmen alapszik. Ez az elmélet vált mára a globális szélsőjobboldal legfőbb témájává és a szélsőjobboldali terrorcselekmények fő kiváltó okává.
4. Az értékeit bátrabban vállaló és láthatóbbá váló civil mozgalmak és ellenzéki pártok természetes módon aktivizálják a szélsőjobboldalt, hiszen ideológiájának központi eleme a harc és a fenyegetettség érzése. Miután az utóbbi időben már növekedni kezdett a kisebb szélsőjobboldali akciók száma (pl. melegtémájú rendezvények elleni támadások), a jövőben számítani kell a nagyobb, látványos, tömeges akciók gyakoribbá válására is.
5. A Fidesz világos célja az új, ellenzéki városvezetők munkájának és a települések működésének akadályozása, hogy ezzel utólag is igazolják a párt ellenzéki jelöltek vélt alkalmatlanságára fókuszáló kampányát, és aláássák az új vezetők támogatottságát. Összeesküvés-elmélet lenne azonban a szélsőjobb október 23-i akcióit ebben a keretben értelmezni. Az akciókat a szervezetek hosszabb ideje készítették elő. A jövőben a rendőrség és a titkosszolgálatok munkáján lehet majd lemérni, hogy szakmai szempontok alapján, az eddigieknél hatékonyabban kezelik-e a hasonló helyzeteket. Várjuk, hogy a rendőrség szigorúan alkalmazni fogja például a nyáron hatályba lépett gyűlölet-bűncselekmény protokollt, amelynek célja az ilyen cselekmények rendőrségi vizsgálatának hatékonyabbá és eredményesebbé tétele. A protokoll többek között előírja az előítélet-indikátorok alkalmazását, a gyűlöletcsoportok tevékenységének követését, valamint az áldozatot támogató kommunikációt.

További elemzéseinkért látogasson el a Political Capital honlapjára.

ORBÁN TÖRÖKÖT FOGOTT - MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.10.24.


A TARTALOMBÓL:

Ki állítja meg Erdogant? – A kurd nép egységesen siratja a szíriai kurdokat. Orbán Viktor mindig oda áll, ahol neki éppen kedvezőbb.

„Nagy pofont kapott a Fidesz” – V. Naszályi Márta, a Várnegyed polgármestere szerint az átláthatatlan és önkényes döntések felvetik a korrupció gyanúját. Interjú

„Nyésta maradjon a nyéstaiaké!” – A 28 fős zsákfaluban furcsa a voksmatek: négy jelöltből kettőre egyformán 41-en szavaztak. Riport

Mit számít az én szavazatom? – Egyetlen vokssal nyert a fideszes polgármesterjelölt Kisteleken, riválisa pedig egyelőre nem tudta elérni az újraszámolást. Riport

Sok múlik Dundin a Csikágóban – A döntően szegény romák lakta térségben tartana új választást Szekszárdon a Fidesz. A körzet megfordíthatja a város sorsát

– „A polgári réteg kezd elfordulni tőlük” – Urbán Ágnes arra számít, hogy a hatalom tovább keményít médiafronton. Interjú

Mégsem lesz Mészáros-kikötő Almádiban? – Az önkormányzati választásokon a Balaton mentén is több helyen megbillent a NER-uralom

A propagandának sok városban vége – A helyi nyilvánosság áthangolása az első feladatok között szerepel az ellenzéki vezetésűvé vált településeken

Pártházból börtönbe, onnan a NER-be – 2011: Zuschlag János jogerős ítélete – Harminc év, harminc történet

Rád ne dőljön az állam fája! – Ügyfélorientált problémakezelés: öt hónap alatt sem képesek elvinni a hatóságok egy kerítésre dőlt fát Baranyában

Putyin tartja kezében a szálakat Szíriában – Oroszország mindenkivel tárgyal a Közel-Keleten, és kíméletlenül kihasználja az adódó lehetőségeket

– „Komoly veszélyben forog a brit unió” – Az Oxfordi Egyetem kutatójával, Christopher Gerry professzorral arról beszélgettünk, mik az Egyesült Királyság kilátásai a brexit után

Drágább repülőjeggyel a brit legénybúcsúk ellen

Kalodából fészek – Közel fél évszázadon át tanított a hazai alternatív oktatás tevékenységével kisebb-nagyobb hullámokat, olykor pedig tiltakozást kiváltó kiváló pedagógusa. Winkler Márta nemrég ünnepelte 85. születésnapját

Íme, s lőn az internet – Ötven éve sikerült először szöveges üzenetet küldeni egy számítógépről egy másikra

– „Megígértem, hogy visszamegyek, s becsület is van a világon!” – Magyar Katalin, az 1956-os hős diáklány

– „Azt, hogy volt valami borzalom, tudtuk” – Férfiidők lányregénye címmel írt regényt F. Várkonyi Zsuzsa arról, hogyan barátkozik össze két holokauszttúlélő, egy fásult középkorú férfi és egy felvágott nyelvű kamaszlány a világháború utáni Budapesten. interjú

„Az otthonom, ahol mindig idegen maradok” – Meggyilkolt felmenőim története visszatért a saját nyelvükhöz, ez gyönyörű szimbólum – fogalmazott Elisabeth Asbrink 1947 című, magyarul most megjelent könyve kapcsán. Interjú

– „Ha nem akarják, nem épül fel” – Mi lesz a népligeti buszpályaudvar mellé tervezett monumentális csarnok sorsa? Másfél év alatt kellene felhúzni, de még el sem indult a beruházás

– Olvasói kérdőív

Publicisztika:

Puzsér Róbert: Orbán Viktor és az álszemérem etikája
Dévényi István: Megsemmisíthetetlenségeskedéseitekért
Torkos Matild: A cirkusszá züllesztett parlament
György Zsombor: Orbán háborúja
Pápay György: Ellenzékváltás haladóknak
Steinmetz Ádám: Szégyen
Wekerle Szabolcs: Az úrasztala csücske – Helyzet-Kép
Darvasi László: A dolgok és a háború (regényrészlet)
Híd Jenő rajzol: Nagy utazás
Szenczi Tóth Károly: Tákoma
Pethő Tibor: Ausgetippelt nem értem
Gazda Albert: A Szabó család
Szerető Szabolcs: Példaképek
Gulyás Balázs: A cél és az eszköz: a lopás és a nemzeti trikolór
Marabu: Édes álom

Kritika:

– Kolhozos bölcsészek a forradalomban – Zsebők Csaba Tiszta szívvel 1956-ban. A „Kolhoz Kör”: a forradalom egyik szellemi előkészítője
– Cibere, csólent, dáláuzi, hütyü – Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve
– Elengedni a múltat, megélni a jelent – Philip Zimbardo – Rosemary Sword: Időperspektíva-módszer a gyakorlatban
– Párbeszédes monográfia – Csabai László: A vidék lelke
– A krinolinpörköltön túl – Salamon Magda: Egy csipet józan íz

ORBÁN VIKTOR MOST BÉKÜLÉKENYNEK TŰNIK, DE MIRE MEGY KI ITT A JÁTÉK?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.10.25.


Tőle szokatlan, konstruktívnak és békülékenynek tűnő hangot ütött meg az utóbbi napokban Orbán Viktor, de felmerül a gyanú, hogy ez csak egy stratégia része, mellyel a Fidesz már a 2022-es választási győzelemre készül. Karácsony Gergely számíthat arra is, hogy a kormány "az asztal felett mosolyog, alatta viszont rugdos." A Fidesznek ugyanakkor jól kell majd egyensúlyoznia, hogy a színfalak mögötti eszközökkel ne hangolja maga ellen a nagyvárosok szavazóit.

Nem is állhatott volna messzebb önmagától Orbán Viktor, amikor október 13-án, az önkormányzati választások után kiállt a színpadra és elismerte, hogy elvesztették Budapestet, majd egy héttel később, a kampányban hallott fenyegetéseknek ellentmondva a Parlamentben arról beszélt, minden, korábban Tarlós Istvánnal megkötött megállapodás érvényes marad az új fővárosi vezetéssel is. Majd azt is hozzátette:

"nem fogunk olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda Eb-döntő, se 2023-as atlétikai világbajnokság."

Ha látni akarjuk, hogyan viselkedik valójában a miniszterelnök, amikor tényleg vesztes helyzetben érzi magát, messzire kell visszamennünk az időben: 2002-ben Orbán akkor regnáló miniszterelnökként, egy elveszített első forduló után állt a Testnevelési Főiskola, majd a Kossuth tér többszázezres hallgatósága elé. A tömegnél már csak a szavai voltak súlyosabbak: a TF-en vészterhes víziót festett fel arra az esetre, ha a szocialisták győznek. Veszélybe kerül a család, a gyerek, az emberi méltóság a haza, a pénztőke alakít kormányt – sorolta. A fenyegetés nem úgy hatott olyan erővel, mint várhatta, néhány héttel később Medgyessy Péter alakított kormányt.

Nem véletlen, hogy sokan teszik fel a kérdést, hova tűnt az elmúlt hetekben az a miniszterelnök, aki a tavalyi országgyűlési választási kampányban is migránshordákkal, Soros Györggyel és brüsszeli uralommal riogatott egy esetleges ellenzéki győzelem esetén. A választás éjszakája óta sem sikerült eloszlatni a gyanút, hogy a visszafogott hangnem csak álca.

Az illúziók ennek ellenkezőjéről már csak azért is feleslegesek, mert mindkét fél tudja, hogy a tét nemcsak Budapest jövője, hanem a három év múlva esedékes parlamenti választás kimenetele is. Az ellenzék most először volt képes valódi összefogásra, a recept pedig működött, Budapest mellett 10 megyei jogú város is az övék. Ha ezt 2022-ben képesek lesznek magasabb szinten is megismételni, azzal már megszorongathatják a kormányt, a kérdés csak az, hogy erre a lehetőségre milyen stratégiát talál ki addig a Fidesz-KDNP...

SZABAD SZEMMEL: MOST LESZÜNK BAJBAN, MERT AZ ARANYKOR PILLANATOKON BELÜL VÉGET ÉR - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.25.


Economist 

A tekintélyes üzleti folyóirat a V4-ek kapcsán arra emlékeztet, hogy a rendkívül nyitott gazdaságokat könnyen érheti külső megrázkódtatás és ez fenyegeti fejlődésüket. Mindenesetre a négy állam – 15 évvel az uniós belépés után – büszkébb lehet gazdasági eredményeire, mint a politikai reformokra. Drámaian nőtt a GDP-jük, zárkóznak fel Németországhoz. A magyar és a lengyel szint 57 százalékot tesz ki a német adatokhoz viszonyítva, a csehek már 73, a szlovákok pedig 63 százaléknál járnak. Ebben négy külső tényező hatott közre: a nagyvonalú brüsszeli anyagi segítség, a külföldön dolgozó honpolgárok hazaküldött keresete, a kedvező nemzetközi gazdasági környezet, végül pedig az, hogy mind a négyen eléggé alulról indultak, így olcsó munkaerővel tudtak szolgálni a tehetősebb államok számára. A baj ott jelentkezik, hogy most mind a négy hajtóerő kimerülőben van. A jövőben akár 25 százalékkal kevesebb támogatás érkezhet az EU-tól, amelyet bosszantanak a térség populista kormányai. Várhatóan visszaesnek a vendégmunkások által hazautalt pénzek is, mert visszaesik a német gazdaság és nagy a bizonytalanság a világkereskedelem körül. A német bajok jobban sújtják a négyeket, mint bármely más uniós tagállamot. Leginkább Magyarország és Szlovákia van függő helyzetben. Az Audi győri gyára a magyar GDP 9 százalékát adja. Megszólaltak a vészharangok, amikor jött a hír, hogy a BMW és a Mercedes befagyasztja készülő magyarországi beruházásait. Azon kívül ismert a jelenség, hogy egy bizonyos szintről már nehéz tovább lépni, ez a közepes jövedelem hírhedt csapdája. Hogy azt meghaladják, ahhoz innováció kellene, ám az különösen gyenge lábakon áll Magyarországon és Lengyelországban. A legsúlyosabb gond azonban minden bizonnyal a munkaerőhiány, az emelkedő bérek távozásra kényszeríthetik az idegen befektetőket. A leggyorsabb megoldás a bevándorlás volna, ám ettől őrizkedik a négy nacionalista kormány. Vagyis a visegrádiak számára a következő 15 év sokkal keményebb lehet, mint az eddig eltelt másfél évtized.

A választási sikerrel sokak számára már októberben eljött a Karácsony Magyarországon, hiszen az új budapesti főpolgármester rácáfolt minden felmérésre és simán verte Tarlós Istvánt. Úgy hogy most az emberek a pesti utcákon boldog Karácsonyt kívánnak egymásnak. De az ellenzéki szövetség egy sor más, nagyobb településen is megtörte az illiberális demokráciát meghirdető, az autokrácia felé tartó Orbán monopóliumát. A diadal azt bizonyítja, hogy még meg lehet kérdőjelezni a politikai felállást, még akkor is, ha az álhírgyártás és az aszimmetrikus hatalmi szerkezet egyoldalú előnyöket nyújt az egyik félnek. Hegedűs Dániel, a berlini German Marshall Alapítvány Közép-Európa szakértője azt mondja, hogy visszatérhet a politika Magyarországra, ha az ellenzéki erők okosan használják ki a győzelmet. Hiszen új szerkezeteket hozhatnak létre, pénzhez jutnak és a Fidesz körmére nézhetnek korrupciós ügyekben. De azért a hatalom javarésze továbbra is a kormánypárt kezében van. Krekó Péter úgy véli, a mostani eredményből nem következik automatikusan, hogy 3 év múlva hengerel az ellenzék. Mindenesetre a miniszterelnök számára az egyik tanulság az, hogy még mindig túl erős a vele szemben álló tábor és túl nagy a szava a sajtóban. Ezért igencsak valószínű, hogy most csak még jobban meghúzzák a csavarokat, semmint hogy puhulna a rendszer. De azért sérült Orbán legyőzhetetlenségének nimbusza. 

Az Európai Tanács távozó elnökének az lesz a következő feladata, hogy az EPP élén megmentse a földrész bágyadt konzervatívjait, akik 40 éve irányítják Európát, és akiknek a többi közt Orbán Viktor okoz fejfájást. A pártcsalád ugyanis sajátos identitásválságba került, minden közös ideológiai alap ellenére is. Szerencséje hanyatlik, befolyása csökken, így Tusknak új életet kell lehelnie a pártcsaládba. Valószínűleg másként csinálja majd, mint elődje Joseph Daul, aki közel állt a centrista Merkelhez, de annak nacionalista végzetéhez, a magyar kormányfőhöz is. A francia politikust gyakran meg is vádolták azzal, hogy túl puhán bánik a populistákkal, így főleg Orbánnal. Az utód ezzel szemben a lengyel PiS esküdt ellensége és várhatóan sokkal keményebb lesz ebben a kérdésben. Tusk alighanem megerősíti a Néppárt kereszténydemokrata gyökereit, de hogy össze tudja-e békíteni az EU két felét, az sokak szerint alapvetően megmutatja majd, egyben lehet-e tartani az uniót. Most először a frakciónak több keleti tagja van, mint nyugati, ami igencsak megdobja erejüket. Tusk azonban kijelentette, hogy nem kereszténydemokrata az, aki a nyugati liberális demokráciát a keleti tekintélyelvűséggel igyekszik felváltani. A jogállamot azonban egyre inkább próbára teszik Magyarországon és Lengyelországban. A kérdés az, nem jutott-e máris túl a csúcspontján az EPP, hiszen 35 helyet veszített a májusi választásokon. Égető kérdés számára, hogy mi legyen a Fidesszel. Egyes vezetők azon vannak, hogy a tagságról már a novemberi zágrábi kongresszuson döntsenek...

RÉTVÁRI NEMZETI KONZULTÁCIÓJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.25.


Közel húszezren vettek részt abban a nemzeti konzultációban, amelyet Rétvári krumplihuszár indított útjára a Facebookon, és amely Hadházy lófaszos pörformanszát volt hivatott értékelni. A választási lehetőségek, amelyet a krumplihuszár fölkínált a jómunkásemberek számára a következő voltak: a.) Ez így rendben van b.) Adja vissza a mandátumát (magyarán, monnyon le). – Úgymint Hadházy.

19951-en fejthették ki véleményüket, és 67 százalékuk egyetértett Hadházy mondandójával miniszterügynök elvtárssal kapcsolatban, miszerint, emlékezhetünk: “A lónak a faszát”. Ezen a ponton, mivel a szívének kellemetlen, a NER számára kínos végeredmény látszott kibontakozni, a krumplihuszár beszüntette a konzultációt, és eltüntette az oldaláról a kínokat. Mert nincs tisztában ő sem a net természetrajzával és végtelen hatalmával.

Ez pedig az, hogyha egyszer arra valami oda felkerül, az ott is marad, legyen az tuctuccos toszás, ilyen konzultáció, szaros pelenka hajigálása, akármi. A könyveket el lehet égetni, a netet bajos, sőt, ha alaposabban utána gondolunk, belátható, hogy a szingularitás nyomán az emberiség kollektív tudatának része lesz minden titok, így az ő hamvába holt nemzeti konzultációja is. Bár félbeszakította, mielőtt rászakadt volna a mennybolt, azonban és végül is, már cseszheti.

A diktatúrák, NER-ek állandó vágya, hogy tudják, az alattvalók mit gondolnak róluk, aztán elborzadnak, ha tényleg kiderül. Mert az alattvalóknak olykor egészen illetlen gondolatai bírnak lenni, hogy jobb lenne nem is tudni róla. A mostani szavazás eredménye is mutatja, az emberek szívéből szólt Hadházy, amikor lófaszozott. Ilyképp nem trágár és szégyellni való elfajzott fiú, hanem igazi népmesei hős, aki a szegénylegények nyelvén beszél. Ha tetszik ez a kényes ízlésű emberkéknek, ha nem...

„TRÓN ÉS OLTÁR”: MÍG A KERESZTÉNY SZABADSÁGON RÁGÓDUNK, KIÜRÜLNEK A TEMPLOMAINK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2019.10.24.


A politikai kereszténység Fidesz-féle valósága és a gyakorlati kereszténység között mélységes mély szakadék tátong – ez a legfontosabb tanulsága az önkormányzati választások óta dúló erkölcsi-ideológiai vitáknak. Mit vetít előre a Hit Gyülekezete főlelkészének kemény kritikája? Hogyan írja felül a kormányfői tizenegyedik parancsolat az Úristentől kapott tízet? Miért lehetne Alaptörvény-ellenes Borkai Zsolt és a Ripost? Elemzés.

Orbán Viktor miniszterelnök a 2018. május 4-i rádiós interjújában – mely az első volt a Fidesz–KDNP-nek újabb kétharmados többséget hozó országgyűlési választások után – mondta ki először, hogy politikai célja immár egy „régi vágású kereszténydemokrácia” felépítése. Az iránymutatás így szólt:

Nem vagyunk liberálisok. Kereszténydemokráciát építünk, melynek megvannak az európai hagyományai. […] Európai hagyományokban gyökerező, régi vágású kereszténydemokrácia felépítésén dolgozunk, ahol az emberi méltóság a legfontosabb, ahol a hatalmi ágak el vannak választva, ahol a szabadság és a család feltétlen érték, ahol a globális ideológiákat elvetik, mert nem hisznek semmilyen nemzetek feletti birodalomban

Bő egy hónappal később, június 20-án a kétharmados parlamenti többség elfogadta az Alaptörvény hetedik, Trócsányi László által benyújtott módosítását. Ebben az idegen népek Magyarország területére telepítésének és az életvitelszerű közterületen tartózkodásnak a megtiltásán túl szerepelt az alábbi tétel is:

Minden állami szervnek kötelessége védeni az ország alkotmányos önazonosságát és keresztény kultúráját.”

A miniszterelnök a 2019-es tusnádfürdői beszédében használta először a „keresztény szabadság” kifejezést, mégpedig az alábbi szövegkörnyezetben:

Akárhogy is forgatom és gondolkodom, nem tudok jobb definíciót adni, minthogy az illiberális politikának az értelme, az nem más, mint a keresztény szabadság, Christian liberty. A keresztény szabadság és a keresztény szabadság megvédése. Az illiberális, keresztény szabadságért dolgozó politika arra törekszik, hogy megőrizzen mindent, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek.”
Keresztény kultúra valódi hit nélkül?

A fenti három szimbolikus mozzanat jelölte ki az Orbán-féle kormányzás új szellemi-világnézeti alapjait: illiberális demokrácia helyett kereszténydemokrácia, nemzeti együttműködés rendszere helyett keresztény szabadság. Az „új” persze idézőjelek között értendő, hiszen Orbán Viktor nagyjából 1994, az MDF lejtmenetbe kerülése óta igyekszik elfoglalni nem csupán a jobboldalt, de kifejezetten a keresztény jobboldalt, és megnyerni ehhez a történelmi egyházak bizalmát. Önmeghatározása alapján a Fidesz politikája volt már liberális, polgári, plebejus, legutóbb pedig egyszerűen csak nemzeti vagy nem-liberális, és a „régi vágású kereszténydemokrácia” egyelőre nem tűnik többnek, mint utóbbi kettő váltófogalma. A miniszterelnök Tusnádon kimondott szándéka ellenére a kormányzati kereszténydemokrácia sokkal inkább tagadás, mint kiállás valami mellett: migráció-, globalizáció-, és birodalomellenesség, szuverenizmus, antiliberalizmus. A „keresztény szabadság” többlete, hogy a választók felé már-már transzcendens legitimációt, „a trón és az oltár” szövetségét sugallja. És nem utolsó sorban: a kormányzás morális megalapozottságát...


SZINTET LÉPTEK: MÁR 5 SZÁZALÉKOS PÁRT KÖRVONALAZÓDIK A TOROCZKAI-FÉLE SZÉLSŐJOBB KÖRÜL

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2019.10.25.


Kevés szó esett a NER megtörése és az ellenzék megerősödése mellett az október 13-ai önkormányzati választás egy kisebb, de később akár komolyabb jelentőségre is esélyes eredményéről:

a Toroczkai László-vezette Mi Hazánk visszafogott, de egyértelmű megerősödéséről.

A kevesebb figyelem annyiban indokolt, hogy nem látványos áttörésről van szó. Ehhez arra lett volna szükség, hogy több helyen állítsanak képviselő-, valamint polgármesterjelölteket, de erre a párt jelenlegi méretét és szervezettségét tekintve nem volt kapacitás.

Mégis, amikor a 24.hu több száz (szavazóköri, megye listás, valamint polgármesteri) eredményt átnézett, arra a megállapításra jutott, hogy azokon a településeken, ahol volt polgármesterjelöltje, ott a májusi 3,29 százalék EP-eredményhez képest határozott erősödést mutatott a Mi Hazánk, valamint jelöltjeinek a jelentős része is megugrotta az 5 százalékos küszöböt a körzetében, néhány esetben nem is kevéssel.

Mindezt annak dacára, hogy

- a párt az EP-választás látványos költéseihez képest szerényebb anyagi keretből kampányolt,
- Budapesten kifejezetten gyengén szerepelt,
- az elmúlt hónapokban folyamatosan jöttek a hírek a kilépőkről,
- Toroczkai Lászlónak törölték a Facebook-oldalát még májusban, azóta a nyilvánosságban sokkal kisebb a jelenléte a pártelnöknek,
- elvesztették polgármesteri szinten Devecsert (Ferenczi Gábor távozása miatt), valamint szövetségesük, a MIÉP Tiszaeszlárt, de a korábbi polgármester Fülöp Erik Tiszavasvárija is fideszes polgármestert választott,
a
-  magas részvétel, valamint a sok jelölt igénye épp az olyan kispártoknak nem kedvez, mint a Mi Hazánk, amely pár ismertebb politikusára fókuszálva hatékony EP-választási kampányt folytatott...