2016. november 27., vasárnap

TÜRELEM, AMI MEGOLDÁST TEREM

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.11.27.


Sokszor kérdezik tőlem, mi a legfontosabb tanácsom, ha valaki hasonlóba kezdene. Sok dolgot lehetne felsorolni, de azt szoktam mondani, talán a legfontosabb a türelem. Nem lehet ebben rohanni, meg kell érteni őket, látni, hol kell segíteni, hagyni, hogy kialakuljon bennük valami, hogy ők lépjenek, álljanak ki magukért, hagyni, hogy a közösségen szűrődjön át minden, hogy ott hasson, onnan induljon. Ehhez kell türelmesen újra és újra helyzeteket teremteni, gyerekeknek, felnőtteknek. Újrakezdve velük addig, ameddig kell. Ameddig ők nem mozdulnak.

Mindenki gyorsan akarja. Persze sokszor én is, mert a gyerekek helyzete, nélkülözése, elvesztegetése engem is türelmetlenné tesz. De már tudom, a sürgető türelmetlenség náluk csak értetlenséget, káoszt okoz. Az apró lépések, láncszemek, azok pozitív megerősítése egy idő után magától gerjeszt előremutató folyamatokat. Ám ezt sokan nem értik, nem látják. A kollégákkal már csak összemosolygunk, mikor egy látogató ezt kérdezi: „miért nem mondjátok meg nekik, hogy…?” Mintha ennyin múlna.

Aki nem érti, annak tényleg olyan egyszerűnek tűnik: miért nem csinálják másképp, megmondjuk mi, a tanult többségből, hogy kellene… úgy, ahogy mi megéltük a tanulást, a munkát, a gyereknevelést, stb. Így olyan egyszerűnek tűnik. Csak nem működik. A „megmondó” szerepből nem.

Mert érdemes kivárni. A múltkor írtam az asszonyról, aki nem enged be bennünket a házába, de a problémáit láthatóan nem tudja megoldani, és egyre rosszabb állapotban van. Nem volt kályhája… nem tudott fűteni, de hiába erőlködtünk, nem engedett. Vártunk hát, újra és újra jelezve, itt vagyunk, csak szólnia kell. Hát végül szólt. Beengedett, van már kályhája, tud fűteni, és egy kicsit jobb egészségi állapotban is van talán. A legnehezebb krízishelyzet megoldódott. Persze ettől még nem változott meg az élete, de legalább a megfagyást elhárítottuk. Türelemmel, kivárva, míg ő lép.


A másik eset is ezt igazolja. Vannak családok, akikkel sokszor hetekre, hónapokra megszakad a kapcsolat. Többnyire indulatos vita előzi meg (nem a mi részünkről van az indulat), ami általában arról szól, hogy mi nem segítünk eleget, mi pedig a közösséggel egyeztetve azt gondoljuk, ők nem mozdulnak el a „nekünk jár” álláspontról. Ilyenkor kivárunk. Majd szólnak, ha szeretnék visszaállítani a kapcsolatot, mi nem kezdeményezünk. Hát most is ez történt. Óvatos facebook üzenettel indult, amire természetesen pozitívan válaszoltam. Így hát az „újratervezés” veszi kezdetét köztünk.

Szóval, megy ez, előbb-utóbb a legnehezebb eseteken is úrrá leszünk. És nemcsak a szegregátumok lakóival, hanem az intézményrendszerrel is. Megosztok most egy friss történetet a rendőrségről is.

A kis faluban, ahol dolgozunk, nemrég sikerül a harmadik ingatlant is megvásárolnunk, ez pedig a régi tejcsarnok épülete, a hozzá tartozó jó fél hektáros telekkel. Öt éves tárgyalásra tett pontot a szerződés, többször nekifutottunk, türelmesen, más-más segítőkkel, a sikert Krishnan-Somos Anna újbóli próbálkozása eredményezte. A FrieslandCampina Hungária ZRt-től egy jelképes összegért sikerült megvásárolnunk, amit aztán ők egy jelentős összegű adománnyal pecsételtek meg, hogy a hasznosításhoz kezdő tőkét adjanak. Sőt, a céggel azóta is kapcsolatban vagyunk, jelenleg is keresve az együttműködés módját, aminek mi nagyon örülünk. Mert annak különösen fontos üzenete van, ha egy ilyen cég is egy gyerekszegénység ellen küzdő civil szervezet mellé áll...

ITT OLVASHATÓ

PÁLINKA, AKÁC, SZÉKELY ZÁSZLÓ, TURULSZAR, NEMZETI VAKVÁGTA, HÁZELNÖKI BAJUSZ, PITYKÉS STRUCCPÖRKÖLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.11.27.


...Csináltunk magunknak egy olyan országot, amilyet érdemlünk. Van egy miniszterelnökünk, aki örök időkre igyekszik a hatalomba kövülni és ez fog is neki sikerülni. Felmérhetetlen anyagi lehetőségekkel rendelkező társaság veszi körül, akik képesek és hajlandóak megvédeni most és mindörökké. Meg is fogják védeni, hiszen a tulajdon zsebüket óvják.

Védeni és támogatni fogják a politikában és politikából élő háttéremberek, hiszen a karrierjük tőle függ. A hatalom köré épült médiabirodalom csak eszköz, az előbbiek folyománya. Van egy magán bolhacirkuszunk beteg vezérrel, ostoba, ámde végletesen tahó porondmesterrel, szánalmasan csetlő-botló bohócokkal, csíkos napozóba bújt ál-erőművészekkel, kivénhedt primadonnákkal és lelkesen tapsikoló közönséggel.

Méreténél és jellegénél fogva ez az egész csak nagyítón keresztül látható. Mint a bolhacirkuszok általában. Ezen az sem változtat, hogy a bolhák erről mit sem tudván, hatalmasnak képzelik magukat. Elvagyunk itt a nemzeti büszkeségünkkel, dohányboltjainkkal, együttseműködési-rendszerünkkel, köznevelésünkkel.

Nem gond, hogy egy egész ország került állami gondnokság alá, minden és mindenki államosítva lévén. Van itt minden, ami rendes nemzeti választópolgárnak csak kell a boldogsághoz! Pálinka, akác, székely zászló, turulszar, nemzeti vakvágta, nemzeti büszkeség, házelnöki bajusz, pitykés struccpörkölt.

Más dolgunk sincs, mint boldognak lenni, szaporodni és közmunkából virágba borulni. Kussolni tudunk, elég hülyék is vagyunk hozzá, tehát a világon semmi nem gátolhatja meg a nagy nemzeti általános közboldogság nyakunkba szakadását. Akinek ez nem tetszik, az mehet, amerre akar. Költözhet külföldre, de emigrálhat országon belül is. Nem kell hozzá más, mint egy kis ház, darabka föld és persze a diófa alá mélyen elhantolt televízió, számítógép.

Nemrégiben egy politikus abba bukott bele, hogy elfogadott egy palack drága bort. Na, nem nálunk történt, mert ha így lett volna, nem csak az üveg bort fogadja el, hanem elveszi a komplett borászatot, de még a szőlészetet is, hogy az asszony se maradjon ki a buliból.

Hát, így megy ez a mi kis nemzeti bolhacirkuszunkban. A bolhák ugrándoznak, elefántnak gondolván magukat, aki meg nem akar bolha lenni, az vakarózik. Na és aztán? Ki a fenét érdekel? Senkit. Már minket sem. Csak az számít, hogy nagyok és okosak vagyunk, minket csodál, utánoz és tisztel minden létező nép.

Kár, hogy erről senki nem tud, csak mi. Ám mi tudjuk ezt, masírozunk hát boldogan. De nem az első sorban, mert az veszélyes. Mi feltaláltuk a lehetetlent, nálunk létezik a második sorral kezdődő nemzeti hadoszlop. Izgatottan kapkodjuk a fejünket szakállas nőtől a sűrű tömegben felbukkanó kémekig, átvonulunk az ellopott erdőkön, letapossuk a beszántott vetéseket és megérkezünk végre.

Csak az a kérdés, hogy hová?

Mert én nem tudom. Te igen?


ITT OLVASHATÓ

OLDD MEG, DONALD

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.11.27.


Szegény, szegény keresztény, fehér bunkó férfiak! A politikai korrektség rabigájában nyögve, évtizedeken át nem mondhatták ki nyilvánosan, amit gondolnak, amit igaznak tartanak, mert publicisták, politikusok és a liberális demokrácia egyéb verőemberei támadtak rájuk, letorkollták és elnémították őket, rosszabb esetben pedig állásuktól, pozíciójuktól is megfosztották őket egy-egy jól sikerült zsidózás vagy buzizás miatt. Életidegen és kártékony szabályokat kényszerítettek rájuk, felborítva az isteni rendet, miszerint a pénz számolva, asszony verve jó, a halott indián a jó indián, a Ku-Klux-Klan pedig megvédi asszonyainkat és lányainkat a megbecstelenítéstől. Isten gyűlöli a melegeket, csak azért teremtette őket, hogy keresztény, fehér bunkó heteró férfiak kínozhassanak valakit, ha éppen nem otthon vannak. Az isteni rend szerint a feketék inkább majmok, mint emberek, a sárgák mossák a szennyesünket, a rézbőrűek pedig a cirkuszban dobálják a tomahawkot, így volt ez régen, és így lesz megint, mert régen minden jó volt. Jó volt és érthető, nem ilyen zavaros, mint a zsidók és buzik által ránk kényszerített demokráciában, ami persze nem demokrácia, mert az igazi demokráciában a többség (keresztény, fehér, heteroszexuális bunkó férfiak) uralkodik a kisebbség (mindenki más) felett.

Eljött hát a Kánaán. 

A legszórakoztatóbb ebben a helyzetben az elemzők villámgyors igazodása az új elvárásokhoz, és a nem fehér, esetleg nem keresztény, de főleg a nem bunkó véleményvezérek hibáztatása Trump győzelme miatt, miszerint az intellektuális elit túlzottan gőgös, kioktató és erőszakos volt a szegény, szegény keresztény, fehér bunkó férfiakkal szemben. Így aztán megérdemelten kapta nyakába ezt a sutyerákot, legközelebb majd jobban odafigyelnek, hogy ne fölényeskedjenek, meg transzneműek vécéhasználati gyakorlatát akarják megoldani, hanem a valódi problémákat, a szénbányászat elsorvadását, az aszályt és az elszemtelenedő ufókat, akik egyre gyakrabban rabolnak el tisztességes amerikaiakat.

A megoldás tehát – szerintük – az lett volna, ha nem okoskodunk, nem korlátozzuk a zsidózást, niggerezést, buzizást, hanem igazodunk az igényekhez, és nem erőltetünk életidegen szóhasználatot, viselkedési formákat, egyebeket a célcsoportra. Ha így teszünk, akkor… ööö… akkor izé, akkor… Mi a fasz lett volna akkor?! Semmi. Lincselések, pogromok, általános sötétség...


ITT OLVASHATÓ

CSAK A POPULIZMUS MENTHETI MEG A DEMOKRÁCIÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Chantal Mouffe
2016.11.27.


Európa ma „populista pillanatot” él meg. Ez fordulópont demokráciáink számára, és a jövő az erre a kihívásra adott válaszunktól függ. Ahhoz, hogy reagáljunk erre a helyzetre, el kell vetnünk a média leegyszerűsítő képét, amely a populizmust puszta demagógiaként mutatja be, és elemző szemléletet kell alkalmaznunk. Azt ajánlom, kövessük itt Ernesto Laclaut, aki a populizmust mint a politika megalkotásának egy módját mutatja be, vagyis mint olyan módszert, amely új határok közé teszi át a politikát, két táborra osztja a társadalmat, és az „elnyomottak” mozgósítására hív fel a „hatalmon lévők” ellen.

A populizmus nem egy ideológia vagy politikai rezsim, és konkrét politikai programhoz sem kapcsolható. A kormányzás különböző formáiban jelenhet meg. A politikacsinálás olyan módja, amely maga is számos alakot ölthet időszaktól és helyszíntől függően. Akkor tűnik föl, amikor valaki a kollektív, közösségi cselekvésnek új alanyát – a népet – akarja megépíteni, hogy a cselekvés képes legyen újraalkotni a társadalmi rendet, amelyet igazságtalannak élnek meg.

Ebből a szempontból vizsgálva, a populista politika nemrég bekövetkezett áttörése Európában a liberális demokrácia politikai viszonyainak válságából fakad.

Ez utóbbi több jelenség összefonódásának eredménye, amelyek az elmúlt években befolyásolták a demokrácia gyakorlásának feltételeit. Az első jelenség az, amelynek én a „poszt-politika” (a politika utáni politika – a szerk.) nevet adtam, a politikai határvonalak elmosását jelenti a jobboldal és baloldal között. Ez annak a jobbközép és balközép pártok között létrejött konszenzusnak az eredménye, amely szerint a neoliberális globalizációnak nincs alternatívája. A „modernizáció” parancsszavát követve diktátumokat fogadtak el a globalizált pénzügyi kapitalizmusról és az állami beavatkozás, illetve a közpolitikák alkalmazásának korlátairól. A szerepet, amelyet a parlamentek és intézmények gyakoroltak, és amelyek a polgárok számára a politikák befolyásolását biztosították, drasztikusan visszaszorították. Az elképzelést, amely egykor a demokratikus gondolat központi eleme volt, vagyis a néphatalom elvét, maguk mögött hagyták. Ma „demokrácia” alatt csak olyan dolgokat értünk, mint hogy vannak szabad választások, vagy hogy az emberi jogokat megvédik...

ITT OLVASHATÓ

GYÁRFÁS VISSZASZÓLT ORBÁNNAK: NEM KÉRI A SELYEMZSINÓRT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.11.27.


A napokban a miniszterelnök üzent az úszószövetség vezetőjének, de anélkül, hogy ő maga megszólalt volna: két minisztere mondta meg a tutit, értsen belőle, akinek kell.

Vasárnap meg Gyárfás Tamás válaszolt hasonlóan.
  • Abban is hasonlóan, hogy nem ő nyilatkozott, hanem a általa vezetett szövetség.
  • És abban is hasonlóan, hogy nem közvetlenül Orbánt, a kormányt vagy a Fideszt támadta, hanem egy újságot, egy eszközt.


Értik, ugye?

A Nemzeti Sport nem világéletében volt gonosz, hiszen neki hagyományai vannak, meg nagy tekintélye (mellesleg a 70-es, 80-as években Gyárfás is a Népsportnál volt újságíró), hanem csak napok óta tesz közzé sorozatosan téves, hamis, ellenőrizetlen, félrevezető, etc.

Napok óta. Szóval azóta, hogy
Orbán miniszterelnök házi újságírója, Szőllősi György került az élére főszerkesztőként.

És az új felcsúti főnök nyilván teljesíti a még nagyobb felcsúti főnök utasításait vagy legalább az elvárásait.

Gyárfás meg ezzel közölte, hogy érti ő, hogy üzennek neki, csak nem szereti.
Nem kéri a selyemzsinórt...

 

"MEGYÜNK A PARLAMENTBE - EGYEDÜL" // INTERJÚ KOVÁCS GERGELLYEL

ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2016.11.27.


A “Hogyan lesz ez Közös Ország?” című interjúsorozatunkban Kovács Gergelyt, a Kétfarkú Kutya Párt elnökét is megszólaltattuk: Gergő pedig az eddigi összes TV-s interjújára rácáfolva komolyan vette a helyzetet, és eddig soha nem hallott részletességgel mesélt a terveiről, a Kutyapárt lehetőségeiről, a 2018-as választásokon történő részvételükről és még egy sor más kérdésről!

ITT NÉZHETŐ MEG

TÚLÉLNI EZT A MAGYARORSZÁGOT - CSORBA JANI EMLÉKÉRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Misetics Bálint
2016.11.27.


„Egy kívánságom van, hogy ezt a Magyarországot túléljem” – ezt válaszolta 2009-ben Csorba Jani arra a kérdésre, hogy mit kívánna, ha volna három kívánsága.

Nem élte túl.

Jani segítőkész, barátságos, vidám, bátor és – a szó legszemélyesebb és legfontosabb értelmében – baloldali ember volt. Thoreau írta John Brownról (aki 1859-ben elfoglalt egy fegyverraktárat, hogy felszabadítsa és felfegyverezze a környék rabszolgáit), hogy „magára emberként és bármely és minden kormányzattal egyenrangúként tekintett”[1]. Ez jutott eszembe arról, amilyen magától értetődő volt Jani számára, hogy kétkezi munkásként és hajléktalanként is egyenrangú félként beszél a kerületi polgármesterrel, attól függetlenül, hogy neki a nyakkendője többe került, mint amennyit ő egy hónap alatt guberálásból össze tudott szedni.

Tudta, hogy attól, hogy „hajléktalanok”, nincs rendjén, hogy a saját kunyhójában elhunyt szomszédját a lábánál fogva húzzák ki az erdőből, hullazsákban.

Tudta, hogy ha már azt a jogát nem ismeri el „ez a Magyarország”, hogy lakásban lakjon, ahhoz joga van, hogy ha maga megteremti a megélhetését (guberálás mellett alkalmi munkából, amíg az egészsége bírta, amikor volt munka, és amikor kifizették), és a lakhatását is (egy saját maga építette kunyhóban), akkor legalább békén hagyják – őt is, és azokat a kunyhólakókat is Csepelen vagy Külső-Ferencvárosban, akiket közösen próbáltunk megvédeni.

Nem hagyták békén. Úgy tudom, hogy valakit az uralmon lévő párt vezetői közül – mindegy, kit – zavart, hogy ott laknak. Bántotta a szemét, a reptérre menet, vagy jövet. Leszólt. Az egyik nagy „hajléktalan-ellátó” szervezet egyik vezetője úgy adta ezt tovább Janiéknak ott az erdőben, mint egy „erős megrendelést”. Amikor a háborús uszító George W. Bush 2006-ban Magyarországra jött az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója kapcsán (micsoda megtiszteltetés), szintén leszóltak. Nem akarták, hogy a „szabad világ vezetője” a reptérről a városba vezető úton lássa a kispesti erdőben élők kunyhóit. A „hajléktalan-ellátók” pedig visszaszóltak, hogy ez nem így működik...

ITT OLVASHTÓ

ALIG VAN KÓRHÁZPEDAGÓGUS, DIÁKOK TANÍTJÁK A BETEG GYEREKEKET

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Haszon Zsófia
2016.11.27.


Vannak civil kezdeményezések, amik hallatán az ember úgy érzi, egy kicsit jobb hely lett a világ. A KórházSuli is ilyen. A projekt főszereplői középiskolások és egyetemisták, egészségesek és tartósan betegek. Fiatalok, akik önként segítenek ismeretlen társaiknak, például úgy, hogy kémiából Skype-on korrepetálják őket


Mi történik akkor, ha egy iskoláskorú gyerek hónapokig kórházi vagy otthoni ellátásra szorul betegség miatt?

A kérdés most elsősorban gyakorlati szempontból érdekes. Azon kívül, hogy a családnak és a gyereknek borzasztó testi és lelki megpróbáltatás átélni mindezt, mi lesz vele, ha hosszú ideig hiányzik a tanórákról?

Magyarországon a kórházpedagógusok rendszere lenne hivatott kezelni ezt a nem túl ritka élethelyzetet. A köznevelési törvény szerint ugyanis a hosszan tartó kórházi kezelés alatt álló beteg gyereknek is joga van a tanuláshoz.

A budapesti kórházpedagógusok munkáltatója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola.

A fővárosi gyermekkórházakban, illetve más kórházak gyermekosztályain 26 kórházpedagógus dolgozik, de hasonló számban tanítanak még az ország néhány nagyobb városának különböző intézményeiben, főként onkológiai centrumokban. Mindez borzasztó alacsony létszám ahhoz képest, hogy a becslések szerint évente több ezer gyermek számára kellene biztosítani a tanulás feltételeit.

A középiskolások oktatása pedig különösen nehezen megoldható, hiszen a törvény által a betegség miatt magántanulói státuszban lévő fiatalok heti 10 órában meghatározott ellátását csak néhány középiskola tudta eddig felvállalni.

A szakma képviselőire tehát óriási igény lenne, ennek ellenére Magyarországon egyáltalán nincs kórházpedagógus-képzés, sőt, szakirányú, speciális továbbképzés sincs...


ITT OLVASHATÓ

PASSZÁTSZÉL VIKTOR REKORDJAIRA MEGY RÁ AZ ORSZÁG

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnythy Géza
2016.11.24.


Majd a Viktor megmondja. Mert itt minden az alapján dől el, hogy a Viktor mit gondol. Akkor is, ha közben szanaszét barmol mindent. Viktor a legtöbb szpícsében arról beszél hosszan, hogy milyen a magyar. Mert a magyar az olyan fajta, hogy tököm tudja, a magyar az a fajta, aki a büdös franc tudja, ki. És hát ha ennyire jól ismeri a magyart a derék Viktor, akkor nyilván az már tök egyszerű, mondhatjuk, rutinfeladat, hogy mitől lesz itt minden fasza.

Mivel az már bebizonyosodott, hogy a focihoz, vasútfejlesztéshez Viktornál ember nem ért jobban, az adórendszert már félkézzel meg lehet reformálni, nem igaz? Elvégre a passzát szelet is ő fújja. Csak hát az látszik, hogy az elképzelések a primitív együgyűség és az asztalra csapkodós nagyotmondás szellemében születnek.

Mert hát mi is történt? Viktor kitalálta, hogy márpedig itt lesz a legalacsonyabb az szja. Értelme? Semmi. De attól még ez lett, 16 százalék, majd 15, oszt jónapot. Ez mondjuk ma már egészen máshogy van, mert rajtunk kívül mindenki visszatért a progresszív adózáshoz és van nulla vagy valami hiperalacsony kulcs, vagyis se nem legalacsonyabb, se nem legigazságosabb, de spongya rá.

Aztán úgy gondolta, hogy itt lesz a legacsonyabb a társasági adó kulcsa. Mer nehogymár ne, bassza meg! És így is lesz, mert a vezértörpe szerint ez így jó. Így már bekaphatják a szerbek a tíz százalékukkal, Ciprus és Írország pedig sírva könyörög majd a receptért. Hogy darabra a több százezer cégből, amelyik még ad magáról életjelet 1300 jár igazán jól, az ki a faszt érdekel, ha ki lehet tenni az ablakba a hírt. Mert nehogy már.

A következő a bér kérdése. Elvándorolnak az emberek, mert kevés a lóvé? Hát akkor emeljük - mintha havi húszezer forint miatt hagyná el az otthonát bárki. De nem baj, emeljük, amíg bírjuk, és majd elmondhatjuk, hogy a hálátlan hazaáruló, libsi szarháziak nem akarnak hazajönni, pedig. De miért lesz épp annyi? A minmálbér 111 ezer forintról 127,7 ezer forintra nő, de honnan jött ki épp ennyi? Jééééé, Szlovákiában a minimálbér, ne bassz, de épp 405 euró, ami átszámolva 125 ezer forint...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS TRUMP

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2016.11.27.


Vagy inkább Trump és Orbán. Van köztük némi hasonlóság. Trumpnak közel kétmillióval kevesebb szavazata volt, mint Clintonnak, de az ósdi, elavult és a választói akaratot nem tükröző elektori rendszernek köszönhetően mégis ő lesz az USA elnöke. Magyarországon a választás pártokról szólt, de egy sunyi, megerőszakolt, manipulált választási rendszer következtében Orbán pártja nyert, pedig a leadott voksok az ellenzéki pártoknál voltak többségben. Orbán személyét a kutya se választotta meg miniszterelnökké, mégis a magyarok – ráadásul az összes magyar – miniszterelnökének nevezi magát. Trump titulusa jelenleg az USA megválasztott elnöke, de ugyancsak sokan mondják a Nagy Vízen túl: nem az én elnököm!

Trump a hatalmát, az egész politikát családi vállalkozásként fogja fel, nyíltan kijelentve, hogy az elnöki irodából is gyarapítani kívánja vagyonát. Orbán az egész országit tekinti tulajdonának , a magánvagyont és a közhatalmat sajátosan összekombinálva szélsebesen gyarapítja az előbbit.

Trump nevét és brandját árulja. Orbának ilyen nincs, de vannak strómanjai, akiknek a hatalmát árulja megvételre.

Trump tehetséges, de demagóg szónok, híján bármilyen valós értéknek és tartásnak – ahogy ez mára a kampánybéli handabandázásaival szemben rendszeresen visszaszívott ígéreteiből kiderül. Orbán is tehetséges, demagóg szónok, hasonlóan tartás nélküli, ráadásul vastagon populista.

Trump diplomáciailag teljességgel tapasztalatlan, elefánt a porcelánboltban. Orbán pávatáncos, és teljességgel érzéketlen
...

ITT OLVASHATÓ

MOSTANTÓL MINDEN MÁSKÉPPEN VOLT

GÉPNARANCS
 - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: fsp
2016.11.27.


Irigylem azokat az embereket, akik a rendszerváltozás után születtek. Akiket nem terhelnek a múlt bűnei, akiknek soha életükben nem kellett egyetlen kompromisszumot sem megkötniük.

Tisztakezűek és ártatlanok ők, mint a ma született bárányok.


Félreértések elkerülése végett: nem a fiatalokra gondolok. Hanem azokra a hatvanasokra, hetvenesekre, akiknek meglehetősen szelektív a memóriájuk. Akik a rendszerváltozás óta úgy emlékeznek korábbi énjükre, hogy ők már akkor is…

Azokra gondolok, akik most úgy gondolnak akkori önmagukra, hogy valójában csak 1990 után születtek. Ők imádkozták ki a rendszerváltozást, miattuk dőltek le a falak, nyíltak meg a határok.

Léteztek már korábban is, de élni csak 1989 után kezdtek. Kádárék alatt nem vettek levegőt, nem volt anyagcseréjük. Nem utaztak a villamoson, nem vezettek autót, nem is volt erre szükségük, mert nem jártak sehová.

Nem gyűlöltek, nem szerettek.

Úgy volt ez az ország 1989-ben, mint 1945 után: akkor a partizánok kerültek elő valahonnan, s hirtelen kiderült, hogy a háború előtt és alatt tulajdonképpen tízmillió magyar ember harcolt a fasizmus ellen, és várta tárt karokkal a felszabadító Vörös Hadsereget.

Kis ország vagyunk, földszintes hőseink vannak. A kilencvenes évek elején visszaemlékezések tucatjait lehetett olvasni arról, ki hogyan vészelte át az elviselhetetlen negyven évet. Lemerültünk, és kibekkeltük őket, mondta a Harmadik Magyar Köztársaság első miniszterelnöke.

Egy nagyon titokban elnyomott és észrevétlenül félreállított sajtómunkás pedig arról számolt be, hogy az üzemi étkezdében rendszeresen elfoglalta a vállalati párttitkár helyét, az pedig nagy mérgesen kénytelen volt másik széket keresni magának.

Kis országnak kis hőstett dukál
...

ITT OLVASHATÓ

ÖT BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A TÖRTÉNELEM KEREKE VISSZAFELE FOROG MAGYARORSZÁGON

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.27.


Meghalt Fidel Castro, és sokan úgy emlékeznek rá, mintha az emberiség egy nagy jótevője távozott volna közülünk. Mi azonban nem azon kesergünk, hogy a vén karibi diktátor nincs többé, hanem, hogy öröksége itthon is alaposan beásta magát a gondolkodásunkba. Eltelt harminc év, és a létező szocializmusnál  is brutálisabb formában tér vissza hazánkba az a mentalitást, amit Fidel Castro képviselt. Magyarországon a posztkommunizmus és az eredeti tőkefelhalmozás időszakának elegye kezdi meghatározni a közéletet, és sajnos úgy tűnik, sokan egyáltalán nem esnek kétségbe ettől a folyamattól. Egy zseniális táblázat tanulságai következnek.

1.Országos frekvencián csak állami rádiók szólnak. A nagy fideszes agymosás egyik legvisszataszítóbb eleme, hogy a 90-es évek elején sokszínűvé vált médiapiacot ismét ugyanarra a színre (narancssárga) igyekszik festeni. A közszolgálati média mélyrepülése a Magyar Rádió, Magyar Televízió, Duna Tévé, és a Magyar Távirati Iroda egy akolba terelésével (lásd: MTVA) kezdődött. Egységes kormányzati mantrát nyomatnak azóta ezek a fiókintézmények nem törődve azzal, hogy lényegében fogyaszthatatlan árucikkekké silányították e nagy múltú intézményeket. Mivel azonban nyomokban működnek még kereskedelmi csatornák, melyek nem álltak be a nagy közös hazugság szavalásába, most taktikát váltott Habony Árpád és csipetcsapata. Minden rádiót, tévét és napilapot el kell hallgattatni, melyek az állami hozsannától eltérő véleményeket és híreket közölnek, így nem lesz olyan ciki az a hazugságcunami, ami a lakájmédiából árad. Mindent bedobnak, hogy visszaállítsák a harminc évvel ezelőtti sajtóviszonyokat: megvesztegetnek, megfenyegetnek, ellehetetlenítenek, csak hogy a központi direktívák egyeduralmát biztosítsák a 2018-as választásokig. A kérdés csak az, hogy milyen hatalom fél attól, hogy mások is elmondhassák véleményüket? Szerintünk olyan rendszer tesz ilyet, amelyik nem hisz önmagában. Ilyen volt a Magyar Szocialista Munkáspárt, és ilyen most a Fidesz is.

2. Csak állami tankönyvből tanulhatsz. Hát persze, minek az a sok szempont, nézetkülönbség, más megítélés, vélemények ütköztetése? Állambácsi majd megmondja a buta kis lurkóknak, mit kell gondolni a világról, oszt jó napot. Az oktatás területén történt az egyik legdurvább visszalépés a rendszerváltás mámoros időszakához képest. Ne akarjunk mi kreatív fiatalokat, ítéljük el azokat, akiknek kétségeik támadnak, nyomjuk el mindazok véleményét, akik nem a többség álláspontján vannak. A legrosszabb szovjet típusú oktatási hagyományok felé igyekszik visszalökni az elemi,-közép és felsőoktatást a magyar kormány. Nem zavarja ebben az sem, hogy ez nem szolgálja sem a diákok, sem a tanárok, sem az ország érdekeit. Más kérdés, hogy az oktatás újraállamosításával nem lehet választ adni a modern kor kihívásaira. Az internet világában úgy korlátozni az információk áramlását, ahogy ezt Kínában próbálják megtenni, finoman szólva is megmosolyogtató kísérlet. Más kérdés, hogy a mosolyunk nem túl őszinte...

ITT OLVASHATÓ          

CAFETERIA 2017 - EGÉSZSÉGPÉNZTÁR, KUKA? ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR, KUKA?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.11.27.


Az Országgyűlés megszavazta a Cafeteria 2017-es módosító csomagját, ami számos ponton tartalmaz olyan renderbe ágyazott fekvőrendőröket, amik végső soron ellehetetlenítik a Cafeteria VALÓDI értelmét, míg a társadalmat visszakényszerítik a 80-as évekbe.


Nagyon nem tetszik a Cafeteria 2017-es iránya, hiszen már ma is a legtöbb munkavállaló számára púp a mindenféle sorsjegyezés (Erzsébet utalvány, Szép kártya...stb), gyakran nem tudnak velük értelmes dolgot kezdeni. Ellenben társadalmi szintű probléma az egészségügy és a nyugdíj. Mivel az Állam képtelen olyan rendszert megszervezni, amivel megfelelő színvonalat tudna nyújtani ezen a két területen, ezért nincsen más megoldás, mint a prevenció, azaz megelőzés!

Nyilván a nyugdíjat nem tudod megelőzni, egészségügyben viszont már lehetne tenni megelőző intézkedéseket. Vésgő soron anyagi értelemben a Cafeteria 2017-nek akkor lett volna igazi értelme, ha minimum nem emelik az egészségpénztár és önkéntes nyugdíjpénztárak után fizetendő adót. Ez még akkor sem szexi, ha limitet ellenben eltörölték és már korlátlanul lehet kapni erre a két célra a Cafeteriaból.

Egészségpénztár: 34,51 % (havi 55 500 Ft) helyett 49,56% (korlátozás nélkül)
Önkéntes nyugdíjpénztár: 34,51 % (havi 33 300 Ft) helyett 49,56% (korlátozás nélkül)...


ITT OLVASHATÓ

MI A BAJ A LONDONI MAGYAROKKAL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.27.


A héten Anglia és Spanyolország a két célpontunk, ráadásul rendes keveredésben lesz a kettő, hiszen lesz olyan főhősünk, aki Spanyolországban élő magyarként látogatott Londonba (és szerzett erősen felemás tapasztalatokat), aztán az angliai au pair lét nehézségeiről is lesz szó, végül Madridba látogatunk.

Talán emlékeztek
még arra a posztra, melynek főszereplője Banka Roland, vagy ahogy mindenki ismeri, Rolandante volt, aki szamárral járta az El Caminót. Nos, spanyolországi magyarként látogatta meg két, Londonban élő miskolci barátját, és írta meg a Rolandante blogon (meglehetősen vegyes) tapasztalatait.

„Az történt, hogy Galíciában megszállt a honvágy, és ezért elhatároztam, hogy meglátogatom második legnagyobb városunkat, mert még sosem láttam. Bő négy napot kanapészörföltem ott, barátoknál.

Vigyázat, ordas nagy közhely következik: mindennek örültem Londonban, csak épp a magyaroknak nem.

Kivételt képez persze legkedvencebb gimis osztálytársam és barátom, Luca és hitvese, Balázs. Szállás: pipa. Valójában épp Luca hívott meg, és – ezt hasznos lehet megjegyezni – engem nem érdemes hívni sehova, mert én megyek!

Az előbb megint nem mondtam igazat: volt ám több pozitív magyar-kszpírijönsz, (valamint nyilván az aktuális jelenlévők is mindig kivételek), viszont összképileg az általános londonimagyar sztereotípiához sajnos nem tudok sokat hozzátenni, az ugyanis igaz.

Én nem akartam eddig elhinni, de a Londonban tapasztaltak tényleg nem egy barátságos, megbízható, egészséges nemzeti érzelmű, összetartó közösségre utalnak.

Úgy szeretném, ha minden – hozzám hasonlóan – külföldön élő magyar, mielőtt nekiáll a feszültségcsökkentő gyurbánozásnak, tartana kis önvizsgálatot előbb, és föltenné magának a kérdést, hogy gondolatban, szóban, cselekedetben mindent megtesz-e nemzete és szűkebb közösségei jókedvéért, bőségéért, víg esztendejéért. Aztán ha a válasz igen, akkor orcsányolhat tovább. (Amit én is szoktam, de nyugi, nem fogok.)

Szerintem ez gáz.

A városban szórványosan előforduló magyar rendezvények, mondják, úgy néznek ki, mint egy túlárazott csajágómucsacsimborasszói falunap, ahol az egymás honvágyán nyerészkedő prolikavalkád Kis Grófót danolászva teríti asztronómiai áron a túrórudi-embargó előttről beraktározott titkos készletét… De legalább megsúgják, mennyi a bérleti költség!

A héten nyitotta meg kapuit a Hyde Park sarkában a Winter Wonderland nevű téli vidámpark-fesztivál, ahol a németek kolbit meg sert árulnak, az olaszok pizzát, bajuszpödrőt és pomádét, a magyarok meg nyilván lángost és házi rétest. A homesickness meg épp az ilyenek iránt felébredt vágyban szokott manifesztálódni; egyértelműen a magyarok veszik ezeket legjobban – magyaroktól..."


ITT OLVASHATÓ

VIGYÁZÓ SZEMETEK ÁSOTTHALOMRA VESSÉTEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.11.27.


Akik azt képzelik, hogy Vona (Szálasi) Gábor egy megszelídült bárány, aki lehet Orbán utódja vagy koalíciós partnere, mert elhagyta a náci ideológiát, cemtrumpárti ambíciói komolyan vehetők, és semmiféle veszélyt nem jelent, az tekintsen Ásotthalomra, ahol a Jobbik bűnöző alelnöke kicsiben csinálja azt, amit a Jobbik az egész országgal tenne.

Vona kidobta a kuruc.info-s Novák Elődöt a pártjából, aki már jobban volt azonos a Jobbikkal, mint ő, és nemcsak a pénzt veszélyeztette, ami cukisodás feltétele volt, hanem azt is, hogy magával viszi az egész pártot. De ez a párt ezt leszámítva semmit nem változott. Vonának az utolsó emberig ki kellene dobnia belőle mindenkit, ha a nácizmust ki akarná irtani belőle, utolsóként még magát is.

Alelnöke betiltotta Ásotthalmon "a muszlim vallással összefüggő tevékenységek nyilvános megvalósítását, így a burka-, nikáb-, csador- vagy burkiniviselést és a mecsetépítést, emellett pedig gyakorlatilag a homoszexualitás bármilyen nyilvános kifejezését is". Csak látszólag elmebeteg intézkedésről van szó, amennyire az egész nácizmus elmebeteg, de a magyar politika részeként, ha nem tiltják be őket, ahogy nem fogják, rendkívül ügyes provokációról van szó.

Természetesen a rendelet nem az ásotthalmi müezzineket hivatott elnémítani, és a faluban zajló nagyarányú mecsetépítést leállítani. A falusi asszonyok kendőivel baj lehet, mert egyik-másik nagyon hasonlít a muszlim kendőkre, de burkinivel nyilván nem fog találkozni Ásotthalom keresztény-magyar közönsége, pedig nagyon szeretne, hátha helyben le lehetne szedni a viselőjéről.

A rendelet minta, amely feszegeti az alkotmányos kereteket. Ha nem érvénytelenítik egyértelműen alkotmányos jellege miatt, akkor egyrészt a muszlimok és a melegek elleni propaganda és gyűlöletkampány részeként remekül funkcionál és másokat is hasonló rendeletekre ösztönöz, másrészt precedens, hogy lehet a vallásszabadságot sérteni és a homoszexuálisok ellen korlátozó intézkedéseket hozni. Ma ezt, holnap ennél is szigorúbbakat. A dehumanizálás pedig jól szolgálja a későbbi pogromok ügyét.

Ha a Fidesz érvényteleníti a rendeletet, akkor önmagával kerül szembe, és azokkal, akiket a muszlimellenes és melegellenes ("családvédő") gyűlöletpropagandájával már megfertőzött. Akik elmentek "nemmel" szavazni Orbán népszavazására, azoknak az alkotmány és az emberi jogok semmit nem mondanak, ezzel szemben helyeslik, hogy a muszlimokat és a melegeket is üldözzék.

Ha a Fidesz nem érvényteleníti a rendeletet, akkor egyrészt a Jobbik kottájából játszik, a lapokat a Jobbik osztja, másrészt precedenst teremt arra, hogy az egyébként is fasiszta és illegitim, törvénytelen alaptörvényt bármikor át lehet lépni, ha az a nácik és a fasiszták ideológiájával egybevág és az érdekeiket szolgálja. Nincsenek többé sem korlátok, sem alkotmányos védelem, Magyarország polgárainak egy része immár a nácik és a csőcselék kezében van.

Az csupán idő kérdése, hogy ez a kör bővüljön, és a tiltó rendeletből fizikai erőszak legyen. Ha Ásotthalmon lehet, akkor máshol is lehet, ha máshol is lehet, az egész országban lehet. Mire a Jobbik hatalomra jut, ezek már nem lesznek tabuk, hanem a liberális terrort kifejező politikai korrektség elavult és gyűlölt szabályai lesznek. Ha a Fidesz érvényteleníti ezt a nagyszerű keresztény és magyar lépést, akkor önmagát diszkvalifikálja a keresztény magyar emberek előtt...


ITT OLVASHATÓ

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA AVAGY A HYPERKORSZAK VÉGE

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.11.26.


Néhány napja a Google Cloud Machine Learning Group leigazolta a Snapchat kutatási részlegének vezetőjét Jia Li-t és a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Csoportjának igazgatóját Fei-Fei Li-t. Korábban a torontoi mesterséges intelligenciaguru Geoffrey Hinton is átment (legalábbis félig) a Google-hoz a torontói egyetemről. A Baidu, a Facebook és az Amazon is hozott embereket az akadémiai szférából, a Microsoft saját mesterséges intelligencia kutatóközpontot alapított.

Teljesen véletlenül bukkantam erre a
gyöngyszemre a Századvég kiadásában, amelyben főleg bölcsészek mutatják be, hogy mennyire képesek nem megérteni a hálózatelméletet. Személyes kedvencem Szvetelszky Zsuzsanna, aki a kristályrácsokat hozza fel a véletlen gráfokra példának, bár Balázs Géza nyelvvédelmista is szépen teljesít. Nem a hálózatelmélet volt az első hype, a katasztrófaelmélet és a fraktálelmélet is az volt, általában tíz-tizenkét évente tűnik fel valami új, amibe az emberek beleszeretnek, miközben annyi energiát sem hajlandóak belefektetni, hogy legalább az alapvető fogalmak jelentésével tisztában legyenek. Bár, ha belegondol az ember, azzal el is veszne a dolog varázsa.

Az AI hype valódinak tűnik, ezek nem viccelnek, ezek megérezték a vér szagát, a kifejezés talán egyetlen pozitív értelmében, itt nem sikerkönyvekről van szó, vacsora utáni társasági beszélgetésekről, hanem egy technológiai kvantumugrásról, és természetesen végtelen mennyiségű pénzről.

Az AI nem ígér semmit. Az AI eleve azzal nyitott, hogy megverte a világ egyik legjobb go játékosát. A sakkot még elhitte valahogy az ember, a go humán dimenziói áttörhetetlennek tűntek, ötven éves távlatban is lehetetlennek tartották, hogy a mesterséges intelligencia lenyomja az embert. Én, személyesen, abban reménykedem, hogy az elkövetkező húsz-harminc évben az AI nem fogja legyőzni az embert az összes lehetséges intellektuális tevékenységben (és ha szabad választani, akkor rögtön a matematikai tételek bizonyításában látnám szívesen azt, hogy vár még egy kicsit).

Nem is olyan régen magyarázták el nekem, hogy nagyjából hogyan működik a "deep learning", akit érdekel, és hajlandó valamennyi időt áldozni rá, esetleg olvassa el
ezt. A legrémisztőbb ebben az egészben, hogy teljesen kikerüli az emberi gondolkodást, egy lokális evolúciót játszik le, kifejezetten a célfeladatra koncentrálva. Az AI úgy különbözteti meg halálos biztonsággal a kutyát a macskától, hogy közben nem magyarázzák el neki, hogy mit jelent a kutya és a macska, sőt azt sem mondják el neki, hol végződik a kutya és hol kezdődik a padló, amin a kutya áll. A "deep learning" nem akarja utánozni az embert, úgy valószínűleg nem is tudná megverni...

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR RATIO EDUCATIONISA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.27.


A nagytermészetű Mária Terézia – a bigott katolikus – egyszer csak kiadta a „Ratio Educationis totiusque Rei Literariae per Regnum Hungariae et Provincias eidem adnexas. Tomus I. Vindobonae. Typis Joan. Thom. Nob. de Trattnern. MDCCLXXVII.” rendeletet. Ennek történeti jelentősége ebben állott: ekkor valósult meg először, hogy az állam szabályozta az oktatásügyet, amely addig az egyházak belügyének számított.

Mindez 1777-ben, tehát rohadt régen történt. Ehhöz képest 2016 novemberében Lázár János – akiről nem tudjuk, hogy mekkora a természete neki – megalkotta az időgépet, és a fenti dátum mögé, valahová a középkorba kormányozta vissza magát a mezőtúri református ókönyvtár avatásán, amikor szólásra emelkedett, és ilyeneket volt képes mondani:

„A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle. A mai magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények, ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető.” És még egy valamit, amitől biztosan agyoncsapja az Isten nyila:

„Fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik.” Ezt valahogyan összhangba kellene hozni az „annyit is ér” axiómával, de ez fölösleges volna. Ugyanis Lázár Jánosra is igaz, amit Descartes állított: „A beszédhez igen kevés észre van szükség.”

Ám Lázár János nem önálló entitás, így, a hatalom burjánzásának hetedik évében, hanem a fideszkdnp archetípusa. Csupa Lázárokból áll a párt, ez a létforma pedig ellenállhatatlan késztetést érez a beszédre. Amerre jár-kel széles e világon, előbugyognak belőle a szavak, mondatok, egészen változatos formában és tartalommal.

Térjünk azonban vissza a kályhához, amely szerint a XXI. században két alapvető értékre van csupán szüksége a magyar gyermeknek, a kereszténységre és a magyarságra. Alapos a program, ezt meg kell hagyni, de ezek mégis meglehetősen híg fogalmak legfőbb vezérlő elvnek kijelölve. Mert jó keresztény volt például Pizarro is, az inkák jótevője, vagy Torquemada, a jámbor lelkű hit-őriző, és kiemelkedően magyar alak mondjuk Szálasi bácsi, akit tán nem kell bemutatnunk, és az általa hozott örömöket sem. A lázári kritériumnak azonban mindahány megfelel.

Jánosember szerint, ami ezen túl – magyar, keresztény – leledzik az Univerzumban, az megkérdőjelezhető. Végül is, a kétszer kettő végeredménye is kétséges, ha ölég magas helyről kérdezik az eredményt, de ne merüljünk el teljesen a relativitásban. Ha jól értjük az irányt, ismét csak Descartes-hoz fordulunk, aki egy rossz pillanatában ezt mondta volna: „Dubito ergo cogito, cogito ergo sum, sum ergo Deus est.” Azaz: Kételkedem, tehát gondolkodom, gondolkodom, tehát vagyok, vagyok, tehát Isten létezik
...

ITT OLVASHATÓ

HOGY LEHET MEGMÉRGEZNI EGY EGÉSZ ORSZÁGOT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.11.26.


Biztosan nem csak velem fordul elő, hogy úgy érzem, most orrba vert az élet. Nem személyes kis, vagy nagy csalódásokról beszélek, hanem olyasmiről, amit észre sem veszünk, mert benne vagyunk. Mint az a bizonyos béka, a lassan melegedő vízben.

Találkoztunk már nem egy és nem is tíz ilyen üzenettel de valahogy nem állt össze a kép valamiért. Talán egy utolsó darabka hiányzott. A számtalan jelzés, hogy de jó, amiért leírtuk ezt és leírtuk azt is, de ő nem meri megosztani. Mert figyelik, vagy talán nem figyelik, de szólt egy ismerős, hogy vigyázzon, veszélyes. Szólt egy másik ismerős, hogy nem kellene lájkolni. Nem kellene ilyesmit olvasni nyilvánosan. Ő annyira támogatna, de készpénzben, hogy ne maradjon nyoma. És megint szólt valaki valakinek, hogy ne osszon meg ilyesmit. Baj lehet. Baj lehet.

Kurvanagy baj van. Én nem tanultam meg félni Kádár alatt, mert kimaradtam abból a színdarabból. A fiatalok nem tanultak meg félni, mert demokráciába születtek. Gondoltam én. Kérdeztem a munkatársakat, barátokat: ti féltetek már? Régebben. Igen, Romániában felnőve megtanultak félni. Gyerekként meg kellett tanulniuk, hogy nem beszélhetnek magyarul az utcán. Veszélyes. Nem volt olyan rég. Fordult a kocka és fordult a világ. Romániában már nem kell félni, de Magyarországon igen. Erdélyi magyarként duplán is, mert ha egy erdélyi magyar nem ért egyet a Fidesz politikájával, az duplán áruló. Az büdös román lesz hirtelen a nemzettestvérből.

Mi itt, Magyarországon megtanultuk befogni a szánkat, eltitkolni a gondolatainkat, nem megbeszélni, nem megosztani, nem felvállalni. Romániában magyarul nem volt szabad megszólalni, Magyarországon a kormány ideológiájával szemben nem tanácsos megszólalni. Nem, nem csuknak börtönbe, csak elveszítheted az állásodat, utcára kerülhetsz, kirúghatnak az egyetemről, nem kapsz meg egy munkát. Ráadásul fertőzöl, mert árthatsz a szeretteidnek, barátaidnak, ismerőseidnek. Leprás lettél, ha nem vagy kormánypárti.

Veszély nélkül csak a főállású ellenzéki pártok tagjai lehetnek nyíltan (vagy látszólag) kormánykritikusak. Mindenki más számára veszélyes. Mindenki, aki nem külföldön él, aki ebben az országban próbál boldogulni, az kiszolgáltatott ennek a rendszernek. Olyan mértékben beleette magát a társadalomba a félelem, hogy én ilyet soha nem nem tapasztaltam és el sem tudtam volna képzelni.

Ha a Fidesz semmi más kárt nem tett volna, minthogy feléleszti, vagy létrehozza a félelem légkörét, már akkor is soha el nem évülő bűnt követett volna el. Ha mindent jól csinálna a kormány, ha működne a gazdaság, ha sikerült volna visszaszorítani a korrupciót, ha rendben lenne az egészségügy, működne a szociális háló, remek közoktatás lenne, de mégis jelen lenne a félelem, akkor már ez elég ok lenne arra, hogy gyűlöljem ezt a kormányt. Persze, ha működne minden, semmi szükség nem lenne félelmet generálni.

De semmi nem működik, csak ez a ragacsos rettegés, ami megfojt mindent. És mindig van önkéntes katona, aki minden ellenszolgáltatás nélkül, csak jószándékból szól. Szól neked, hogy ne olvasd ezt, ne mondd ki azt, ne oszd meg amazt. Vagy szól másnak, hogy olvastad, kimondtad, megosztottad. Lassan természetesnek vesszük, hogy vigyázni kell, észen kell lenni, virágnyelven, a sorok között, óvatosan. Vagy úgy sem. Az a jó, ha úgy sem. Az a jó, ha kussolunk...


ITT OLVASHATÓ

TRUMP MEGHÍVTA ORBÁNT A FEHÉR HÁZBA... ÉS MÁS ÁLHÍREK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.11.26.


Azt állítja Orbán Viktor, hogy Trump meghívta őt a Fehér Házba. Persze erről kizárólag csak ő hallott, mert itt az Egyesült Államokban hivatalosan semmiféle meghívásról nem tudnak. (Orbán bejelentése.)

Bizonyára sokan észrevették hogy jelentősebb nyugati politikus mostanában nem tesz hivatalos látogatást Magyarországon. Kerülik a zavaros kijelentéseiről ismert Orbán Viktort, és a trükköző, megbízhatatlan magyar diplomatákat, politikusokat.

Még a szomszédos Románia egyre nagyobb nemzetközi tekintélyt élvező elnöke, Klaus Iohannis sem vesz tudomást Orbánékról. Nem látogatott el eddig Budapestre, és nem hívta meg a magyar elnököt sem, annak ellenére hogy Romániában jelentős magyar kisebbség él.

Orbán Magyarországa és politikusai nemzetközileg elszigetelődtek. Az amerikai kapcsolatok talán még soha nem voltak ilyen mélyponton, és a kapcsolatok jónéhány nyugati országgal fagyosabbak mint azok a Kádár rezsim alatt voltak.

Diplomácia helyett beindult a trükközés.

Martonyi János volt külügyminiszter, aki egykoron jelentéseket írt a kommunista hatóságoknak, már 2010-ben azt terjesztette, hogy Orbánt meghívták Washingtonba egy imareggelire, de a Fidesz elnöke “egy más fontos program” miatt nem tudott az Egyesült Államokba utazni. (Martonyi nyilatkozata.) Aztán Martonyi éppen Hillary Clinton külügyminiszterrel való találkozója után arról beszélt, hogy az Orbán-Obama találkozóra 2010 őszén sor kerülhet, az „küszöbön áll”.

A fontoskodó Martonyi évekig „kábította” a magyar médiát és politikusokat, azt bizonygatva, hogy ő befolyásos személyiség Washingtonban és „el tudja intézni” Orbán találkozóját az amerikai elnökkel. Orbán soha nem kapott hivatalos meghívást a Fehér Házba.

Most a trükközés újra megindult, új szereplőkkel...

ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: LÁZÁR ÉS A KERESZTÉNYKÉPZÉS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.27.


Lázár János a NER elbutítási programjának megfelelően megjelölte a magyar oktatás legfontosabb feladatát. Szerinte "a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént, és jó magyart nevelnek belőle". Ez lenne az iskola célja. Lázár szerint "ami ezen túl van az vitatható, megkérdőjelezhető, és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját".

Mivel olyan gyerek még nem született, aki évszázadokig élne itt a földön, az is elég lenne, ha egy magyar gyerek tudása az élete időtartamára kiállná az idő próbáját, vagy legalább arra alkalmassá tenné, hogy ne közmunkásként kelljen elkezdenie az életet a tolvaj, bűnöző fideszes polgármester földjén. De erre sem kap esélyt.

Lázár János, mint jó hódmezővásárhelyi paraszt, nem elégszik meg akármivel, hanem a mindenséggel méri magát. Úgy gondolja, a két pillér (kereszténység és magyarság) garantálja, hogy "ami ezer éven át megtartotta az országot, az a jövőben is meg fogja". Ha Lázár a magyar irodalom és a történelem alapjait elsajátította volna, akkor annyira nem lenne büszke erre az ezer esztendőre, legalábbis a Himnusz nem erre utal.

Ennek az országnak minden tragédiája abból fakadt, amikor a "keresztény" és a "magyar" identitás összekapcsolódott, és egymás definícióját jelentette: magyar az, aki keresztény, és keresztény az, aki magyar. A világ fejlettebb részén ettől a nemzeti kereszténységtől szabadultak meg, megszabadítva mind a kereszténységet, mind a nemzeti identitást ettől a hazugságtól. Ez a felvilágosodás eredményezte az emberiség kiskorúságának végét, és most kezdődik elölről az infantilizálás.

Lázár emellett feltalálta a "keresztényképzés" és a "magyarképzés" tudományát, amely helyettesíteni hivatott a matematikát, a fizikát, a számítástechnikát, a biológiát, minden tudományt, mert az úgysem állná ki az évszázadok próbáját, a keresztényképzés és a magyarképzés viszont igen. Nagy bajban lenne Hódmezővásárhely nagy fia, ha meg kellene határoznia, mit jelent "jó kereszténynek" és "jó magyarnak" lenni.

Természetesen vannak fogalmaink arról, hogy ez mit jelent, a társadalomtudományok feldolgozták a felvilágosodás előtti totális rendszereket, amelyek lábbal taposták az ember vele született jogait, megfosztva az egyént a szabadságjogaitól, és alárendelve az elnyomó vallási állam ideológiájának, amely teokratikus küldetéstudattal látta el a diktatúrákat. Később ugyanezt fasizmusnak nevezték, amelyben szintén fontos szerep jutott a valláserkölcsi oktatásnak.

Amiről Lázár beszél, az nem más, mint az iskola alárendelése az ideológiai államnak és a politikának. Nem képzett egyéneket és szabad embereket hoz létre, hanem a politikai hatalomnak engedelmes, s a hatalom ideológiáját követő, elbutított tömeget, amely arra való, hogy a Lázár-féle fasiszta gazembereket kiszolgálják és jólétüket a rabszolgamunkájukkal biztosítsák. Jogaikról ne tudjanak, kérdéseik ne legyenek.

1939-ben Mussolini fasiszta államában L. Franzi így foglalt össze röviden: „A tudomány veszített, most a politika beszél.” Mussolini „a legfasisztább reformnak” nevezte az Olaszországban 1923-ban végrehajtott oktatási reformot, amelynek lényege ugyanez volt: "jó olaszt" nevelni, megteremteni az "új embert". A reform fontos részeként az általános iskolákban bevezették a katolikus vallás oktatását. A különbség annyi volt, hogy Mussolininek volt egy összetákolt saját ideológiája. Maga a fasizmus volt a vallás, a magyar fasizmus pedig hagyományosan a Horthy-féle irányt képviseli, a "kereszténységgel" azonosítja magát.

A magyar fasizmusban a katolicizmus az ideológia alapja, amit Orbán alaptörvénybe iktatott. Mussolininél a katolicizmus csak eszköz volt a fasiszták kezében, mert annak segítségével akartak „olasz állampolgárokat” nevelni, amely megteremti az olasz faj homogenitását. Egyesíteni akarták az olaszokat őseikkel, a népnek a katolicizmus révén kívántak erősebb összetartozási érzést, önazonosságot adni. A fasizmus egyik alapja a nacionalizmus, a nacionalista identitás pedig a szabadság felszámolásának alapja. A Lázár-féle program, amely az iskolának idológiai-politikai funkciót ad, nem más, mint a fasizmus programja.


1928. február 28-án egy fasiszta képviselő, Geremicca az olasz képviselőházban úgy beszélt, hogy „az iskola a fasizálás eszköze”. Nyíltan kimondta, hogy „az iskola a fasizmus szolgálóleánya”. Az iskolában folyó átideologizálást törvényesítik a fasiszta elvek. Az egész oktatás célja, hogy a gyerekeket a fasizmus szolgálatára nevelje. A fasizálás nem alávetést jelent, hanem nevelést, agymosást. A cél, hogy a nemzet önként azonosuljon a fasiszta identitással, és a gyarmatosító ideológiát ne erőszakként élje át.

A magyarok erőszakos "megtérítése" után az oktatás gondoskodott arról, hogy a magyar nép a gyarmatosító vallás ideológiájával azonosítsa önmagát. Erre való az egyházi oktatás és a keresztényfasiszta állami iskola. Ezt a célt szolgálta a Szent Koronáról szóló hazug legenda, mintha a magyar államiság és a magyar nemzet is a gyarmatosító katolikus egyháztól származna, s azzal lenne azonos. 

A kereszténység alatt természetesen a katolicizmust és reformált változatait kell érteni, aminek lényege az állam és az egyház összefonódása, a valláserkölcs állami erővel való kikényszerítése, és minden egyéni szabadság felszámolása. Isten országának a földi megvalósítása, amelyben az egyház (és dogmái) uralkodnak Krisztus helyett, mert a Messiás ezeréves földi királyságát az egyház valósítja meg. Helyettesítik Krisztust...

ITT OLVASHATÓ

LÉTEZHET EURÓPAI MÉDIA? - BERLINBEN BESZÉLGETTÜNK KELET-EURÓPAI BARÁTAINKKAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Langowski Judith
2016.11.26.


A német média engem, német-magyart, gyakran felkavar. Szívesen keverik a kelet-európai országokat, pláne ha mindkettőnek konzervatív kormánya van, mint jelenleg Lengyelországnak és Magyarországnak. A leegyszerűsítő tudósításokból nehéz innen nyugatról kiolvasni, hogy ténylegesen mi történik az egyes országokban. Mi történik Orbán és a PiS politikáján túl, hogyan reagál a társadalom a kormányzásra és mit gondolnak a fiatalok a helyzetről? Hogy az érdeklődő berlini közönséggel ezekről a kérdésekről beszélgethessünk, a Polis180 nevű fiatal politikai szervezet öt alternatív, baloldali médiának dolgozó kelet-európai újságírót hívott meg rendezvényére.
A lengyel Kaja Putot és Przemysław Witkowskit, a horvát Mislav Marjanovicot és a magyar Suha Nikolettet és Kapelner Zsoltot, a Kettős Mérce és a Krytyka Polityczna fiatal szerzőit arra kértük fel, hogy maguk meséljenek az aktuális fejleményekről, és az alternatív média helyzetéről országukban.
A Krytyka Polityczna nevű baloldali lengyel portál naponta közöl kül- és belpolitikai témájú híreket, elemzéseket, publicisztikákat. Kelet-Európai társaikkal, többek közt a Kettős Mércével közösen politicalcritique.org címen angol nyelvű portált is szerveznek, a felületen szlovák, cseh, magyar, lengyel és ukrán portálokról átvett és fordított szövegek jelennek meg. Így az angoltudással rendelkezők a felületen keresztül tudják követni  a legfontosabb Kelet-európai politikai fejleményeket.
 
“A neuköllni B-Lage kocsma hátsó terme tele, fullasztó meleg van. A szervezők nem számoltak ennyi látogatóval,” írja másnap a Berliner Zeitung nevű napilap. Neukölln a magyar olvasók számára leginkább egy “no-go zóna”-ként lehet ismert, dehát jól tudjuk hogy ilyenekben jönnek össze a legérdekesebb emberek.

Rövid bemutatkozás után az öt vendég öt külön asztalnál válaszolt a hallgatók kérdéseire. A megjelentek jó háromnegyed órán keresztül érdeklődően figyeltek, kérdeztek és vitatkoztak az őket érdeklő kérdésekről a meghívottakkal.

Kaja Puto, a varsói Krytyka Polityczna újságírója így számol be az asztalánál hallottakról: “Örültem hogy megvitathattuk a fiatalok radikalizációját a különböző Közép-Kelet Európai országokban. A nyugati média rendszeresen fekete-fehéren mutatja a Közép-Kelet Európai társadalmat: az ő szemszögükből nézve a társadalom egyik, “jobb”, része liberális, nyugat-barát, fiatal, képzett, és nagyvárosban él. A másik pedig “rossz”: konzervatív, vallásos, öreg és nem képzett. De ma ez az egyszerűsítés már nem működik: Lengyelországban ugyanúgy mint Magyarországon, látjuk hogy a radikális jobboldali mozgalmak is egyre népszerűbbek a fiatal generációban.”...

ITT OLVASHATÓ
 
 
 
 
 
 

FEL VANNAK FEGYVEREZVE, EL FOGJÁK RABOLNI A GÉPET

INDEX.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2016.11.26.


A világtörténelem első repülőgép-eltérítője magyar volt, ahogyan magyar kötődésű volt a másodikként számontartott géprablási eset is; ráadásul mindkettőt arisztokraták követték el, és mindkettőt akkor, amikor a polgári légi közlekedés még csak a szárnyait bontogatta. A magyar repüléstörténetben hét-nyolc géprablásról vagy -rablási szándékról beszélnek, bár nem mindegyik volt az. Az egyiket, az utolsó sikertelen kísérletet épp ma harmincnégy éve követték el – Malév-gép ellen, igaz, nem magyar támadó, és nem Magyarországon. A legdurvább eset idén hatvan éve történt, akkor Szombathely fölött tűzharc tört ki.
          
Ma 34 éve, 1982. november 27-én Varsóban, az Okecie repülőtéren megpróbált eltéríteni egy Budapestre tartó Malév-gépet egy, a reptéren szolgáló kiskatona. A reggel Budapestről indult, de ekkor már Leningrádból visszafelé tartó Tu–154-es nem sokkal este fél hat előtt szállt len.
 
A varsói utasok kiszálltak, a fedélzeten 42 tranzitutas és a nyolctagú személyzet maradt. Nagyjából húsz perccel a gép landolása után az utasok leszállásához használt, két lengyel katona által őrzött lépcsőhöz egy repülőtéri autó érkezett, amiből egy húsz év körüli, géppisztolyos katona szállt ki; lefegyverezte és a gépre terelte a két őrt, majd átvette a repülő fölött az irányítást – idézi fel a történteket az airportal.hu négy évvel ezelőtti cikke.
 
A fegyveres géprabló ezután a géppisztolyával fenyegetőzve próbálta rávenni a személyzetet, hogy őt Nyugat-Berlinbe, illetve hamarosan módosított követelése szerint Bécsbe vigyék...
 

A "MAG" EURÓPA NEM SEGÍT - JUNCKER - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.26.


A brüsszeli Bizottság elnöke szerint csakis a tagállamok egysége jelent kiutat az unió jelenlegi válságából, a mag-Európa nem segít.

A politikus hangsúlyozza, hogy a populisták sokaknak gondot okoznak, mert tudatosan játszanak a félelmekkel, ám érdemi válaszaik nincsenek, csupán azt sugallják, hogy a nemzetállamban el lehet rejtőzni a globalizálódás elől - tájékoztat a Kurier. Ám a tagállamok csak akkor kerekedhetnek felül a gazdasági világversenyben, ha összetartanak. Nem szabad abban vetélkedni a populistákkal, hogy ki egyszerűsíti le jobban a dolgokat. Aki a választók után fut, az csupán hátulról látja azokat, és elfojt minden vitát. Ha viszont mindenki egy irányba húz, akkor be lehet bizonyítani az embereknek, hogy a földrész biztonságot és esélyt nyújt nekik. Juncker megjegyezte, hogy az EU tanult a menekültválságból is, amikor zárta a réseket az Európa Házon. pl. amikor most először közösen védi a külső határokat. A Bizottság vezetője nagyobb európai felelősségérzetet ajánl a tagállamok irányítóinak, mert egy páran már hazafelé a repülőgépen elfelejtik, hogy Brüsszelben közös döntést hoztak, majd odahaza a határozatok ellenfeleként lépnek fel. Az összefogás mindenkinek érdeke a mostani, viharos időkben, ami azt jelenti, hogy egyes országok időről időre előremennek, a többiek pedig követik őket.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A lap azt kérdezi, hol marad a felzúdulás a tudomány részéről az olcsó populizmussal szemben? Merthogy képtelenség az „igazság utáni” korszak. Aki be akarja beszélni bárkinek, hogy lehetséges kikapcsolni a tényeket és a humbugot politikai programmá tenni, az semmibe veszi a felvilágosult gondolkodást, ami pedig a haladás biztosítéka. A nyitott szellem, a kétely és a megszerzett bizonyosság segítette az emberiséget, hogy az eljusson a mai korba. Napjainkban viszont azt látni, hogy a politika félreállítja a tudósokat. Többséget lapos kijelentések mentén is létre lehet hozni, ha a népbutítást programmá nyilvánítják. Korunk tragédiája, hogy még soha ennyien nem tanultak, a képzettség szintje emelkedik, ám sok helyütt mégis veszélyesen gyorsan hanyatlik a tudományba vetett hit. Ebből a szempontból döntő lesz, hogy a populistáknak sikerül-e még inkább megingatniuk ezt a hitet – tudatlansággal, műveletlenséggel és ideológiával. Nagy gond ugyanakkor, hogy a szakemberek visszahúzódnak az elefántcsonttornyukba, a társadalmi kérdésekben passzívak maradnak. Érthető persze, hogy nem szeretnének lesüllyedni a populisták és a képmutatók szintjére, de a jövő és a jólét tényezőiként felelősség terheli őket, hogy szembeszálljanak a populista zagyvasággal...

ITT OLVASHATÓ