2021. február 5., péntek

ERRE KEVESEN SZÁMÍTOTTAK, A JÁRVÁNY LENYOMTA A KARÁCSONYT! - NEM JÖTTEK BE AZ ELŐREJELZÉSEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.05.


A frissen megjelent adatok szerint a bolti forgalom decemberben az egy évvel korábbit 4 százalékkal múlta alul. Ez a szám az határozottan meglepte elemzőket, legrosszabb esetben is stagnálást tartottak valószínűnek. Úgy tűnik, nem a karácsonyi vacsorán, hanem az ajándékokon spórolhattak a magyarok.


Decemberben – tette közzé a KSH – a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az ünnepi hónap 0,2 százalékkal még a novemberitől is elmaradt. Ez pedig nem azért lehetett így, mert sokan előrehozták vásárlásaikat. Az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal nőtt, de az előző év novemberéhez mérten 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma...

HOL HARCOLT ORBÁN BUDAPEST UTCÁIN A JOGÁLLAMISÁGÉRT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.02.04.


A magyar sajtó maradék részének (a propaganda nem számít sajtónak) már régen át kellene térnie “fact check” üzemmódba, amely még akkora hazudozókat is térdre kényszerített az illiberális alternatív tények világában, mint Donald Trump. Magyarország egy alternatív világban él, amelyet tömény hazugságokból építettek fel, és a goebbelsi recept működik: ha sokat mondják, a végén elhiszik, és tényként kezelik. Nincs értelme annak, hogy a magát még sajtónak nevező maradék média ellenőrzés és cáfolat nélkül átengedje magán és visszhangozza ennek a bűnszervezetnek a hazugságait.

Nem szeretnénk ezúttal Orbán minden hazugságára kitérni, amit a Stern hetilapnak adott interjújában elővezetett, mert arra lennének a húsz, negyven, nyolcvan fős szerkesztőségek. Azonban szóvá tennénk az interjú legorbitálisabb hazugságát, ami már Dózsa László és a Terror Háza Múzeum szintjét súrolja. Orbán azt állította: “Jogállamiságunkban kételkedő nyugati partnereinknek mindig azt mondom: kedves barátaim, ti hol küzdöttetek a jogállamiságért? Én Budapest utcáin harcoltam”.

Hol, mikor? Azt nevezi utcai harcnak, hogy egyszer március 15-én tüntetett és elvitték a rendőrök? Kőszeg Ferencet, Demszky Gábort és az igazi demokratikus ellenzék tagjait többször elvitték, és őket valóban hátrány érte. Hol harcolt a jogállamiságért Orbán? A katonaságnál, ahol Simicska barátja szerint vamzer volt? Vagy a jogi egyetemen, ahol a rendszernek köszönhetően ingyen tanult és jogi diplomát szerzett? Ha valaki meghallja azt, hogy Orbán “Budapest utcáin harcolt” a jogállamért, akkor azt gondolja, hogy géppisztollyal a kezében harcolt az orosz tankok és a diktatúra ellen, s végül győzött.

Ebből egyetlen szó sem igaz. A reformkommunisták által felpuhított rendszerben a diktatúra által meghúzott keretek között mozgalmárkodott, és jókor volt jó helyen, amikor összeomlott a Szovjetunió és az egész szocialista rendszer. Nem Orbán omlasztotta össze, nem ő harcolta ki, nem ő kergette ki az oroszokat (viszont ő hozta vissza őket), nem ő hozta létre a jogállamot (viszont ő semisítette meg). Fontos, hogy ezeket kimondjuk, mert egy félév, és az lesz a tananyag, hogy Orbán Viktor Budapest utcáin harcolva fegyverrel vívta ki a jogállamot egymaga, ami nem más, mint a NER.

Orbán kiszólásából annyi mindenesetre érthető, hogy szerinte a jogállamot az utcán kell kiharcolni egy diktatúrában, és ezt az üzenetét meghallhatnák azok, akik azt képzelik, hogy a diktatúra által hozott csaló választási feltételek között majd demokratikusan leváltanak egy zsarnokot, akit Orbán Viktornak hívnak. Azt is érdemes egy ilyen hazugság esetén elmondani, hogy Orbán felszámolta a jogállamot, és amikor kimennek mégis az emberek az utcára tiltakozni, azokat korlátozzák, zaklatják és megbüntetik érte...

NEM AZ ÜGYVÉDI FELSZÓLÍTÁS MIATT TÖRÖLTE A KÉPVISELŐ ROGÁN BARBARA FOTÓJÁT

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.01.05.


Alig pár órával azután, hogy megosztott Varga-Damm Andrea független országgyűlési képviselő egy fényképet Rogán Antal új feleségéről Facebookon, ügyvédi felszólítást kapott, hogy haladéktalanul törölje a bejegyzést, mert sérti a nő személyiségi jogait. Ám a képviselő az elmondása szerint nem a felszólítás, hanem a mocskos kommentek áradata miatt döntött a fotó eltávolítása mellett.


A szóban forgó fotót csütörtök délelőtt tette közzé Varga-Damm Andrea, miután megírtuk, hogy Rogán Antal felesége 1,5 milliárd forintos hitelt kapott az állami tulajdonú Budapest Banktól egy földvásárláshoz. A volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő arra biztatta követőit, hogy kérdezzék meg a banktól, ők milyen feltételekkel kapnának ekkora kölcsönt. A bejegyzéshez illusztrációként használt egy interneten keringő fényképet Rogán Barbaráról, hivatalosan viszont csak az ügyvédi levél erősítette meg, hogy valóban ő látható a fényképen...


„GYURCSÁNYTÓL NEM ÚJ ŐSZÖDI BESZÉDET VÁRUNK, HANEM AZT, HOGY TÁVOZZON” – AZ EGYETEMISTA VÁLASZOL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VERSEGHI-NAGY BÁLINT
2021.02.05.


Nem Orbán Viktor lopta el a rendszerváltást, azt a magyar értelmiség dobta oda neki, amikor nem végezte, nem végzi el a dolgát – így foglalható össze Verseghi-Nagy Bálint cikke. Az egyetemi hallgató Papp József közgazdász lapunkban megjelent írásának hatására ragadott tollat. Vélemény.


Papp József Válasz Online-on megjelent cikkében többször is hangot ad annak a véleményének, hogy ha Orbán Viktor – akit Papp is kiemelkedően tehetséges politikusnak tart – konzervatív-liberális eszmék mentén kormányozna, az ország sorsa is kevésbé lenne kilátástalan. Ennél a pontnál a cikk szerzője beleesik abba a hibába, amelybe oly sokan a politikát vizsgáló értelmiség közül: a politikát az ideológiák és az értékrendek versenyeként értelmezi. Bár a politikai közösségek valóban eszmeiségek körül szerveződnek és bizonyos ügyek képviseletét tűzik zászlajukra, a hatalomgyakorlás logikája ettől teljesen különbözik, és bármennyire is szeretnénk, a politikai döntéshozók szeme előtt sosem valamely morálisan felsőbb rendű, értékalapú filozófia gyakorlatba ültetése lebeg. Nem feltétlen azért, mert erkölcsileg végletesen romlott emberként léptek a politikai pályára. Hanem mert a mai hatalom logikája egyszerűen nem a cikkben említett „jó kormányzás” felé vezet...

ORBÁN MÁKONYA

HVG360
Szerző: NAGY IVÁN ZSOLT
2021.02.05.


A miniszterelnök ki tudja hanyadik alkalommal mondja be kormányzása legálságosabb kifejezését, veszi elő a néphülyítés intézményesítésének legpofátlanabb eszközét: a nemzeti konzultációt. Olyan helyzetben, mint a mostani, felelős vezető nem áll elő ilyen mákonnyal. Vélemény
.

A népbutító gyáva. Hatalmat akar, a végtelenségig megőrizné azt, ehhez azonban rajongókat keres, akik felemelik, nem párbajt, amit megvívhat, és képességeivel megnyerhet. Inkább trükközik, manipulál, felelősséget hárít át, majd a megfelelő pillanatban előrelép: ha siker van, learatja, ha nincs, akkor sajnálkozik és szabadkozik, ez nem rajta múlt.

"Amúgy rendszerint okos, sőt gyakran nagyon is az. De nem tisztességes. Nem is lehet, mert gyáva. A gyávaság és a tisztesség pedig nem fér meg egymással."

Orbán Viktor nem demokrata. Nincs ebben semmi rendkívüli felfedezés, ismerjük, tudjuk róla. Nem ilyennek tűnt valaha, ezt is megírtuk ezerszer, engedjük is el.

Orbán Viktor azonban most nem egyszerűen átveri a népet, hanem aljas is. És semmiképpen sem vezető. Csak hataloméhes...

A KASSAI POLGÁR, AZ ERDÉLYI GRÓF ÉS A KULTURÁLIS HEGEMÓNIA

MÉRCE
Szerző: FENYVES BALÁZS
2021.02.04.A 2020-as új NAT tartalmát és összeállítóit illetően jelentős visszhangot váltott ki, komoly indulatokat felszítva a szakmai, valamint laikus körökben egyaránt. Az erdélyi gróf és emigráns magyar író, Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regényének kötelező olvasmányok közé való beemelése újraélesztette a szerző munkásságát övező esztétikai, de még inkább politikai vitákat. Mindez rákényszerít bennünket, hogy szembenézzünk a politikai tér jobbratolódásával, a nemzeti radikalizmus behatolásával a politikai főáramba, illetve az irodalmi kánonba. Valamint a tágabb értelemben vett kulturális térben végbemenő jobboldali hegemónia-építési folyamatokkal.

A szerző munkásságát és személyét övező kultuszban fontos szerepet tölt be a nosztalgia egy (konstruált) múlt iránt, amely jól illeszkedik a brit kritikai kultúrakutató, Mark Fisher a kortárs kulturális korszellemet megragadó gondolatmenetébe, miszerint: „A 21. századi popkultúra nem más, mint 20. századi popkultúra, HD minőségben streamelve”. Így a kultúrharc álkonfliktusának címszava alatt futó hegemóniaépítés érájának kultúrpolitikája a Horthy-korszak kultúrájának szimbolikus újrajátszása. A nemzeti díszletek közt bolyongó elképzelt múlt kísértete, amelynek vonzásában nem marad más, csak a giccsbe burkolt búsongás az egykori nagyság mítoszán és az elveszett hegyeken. Egy végtelen múltba révedés, amely során lassan felmorzsolódik a magyar jelen, de a jövő lehetősége is. Wass Albert műveinek népszerűsége pedig egyszerre tünete, valamint teremtője ennek a szemléletnek...

AZ ÁLLAM VÁRATLANUL BESZÁNTJA A TELJES HAZAI KÖZBESZERZÉSI PIACOT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.02.05.


Sokkolta az érintett tanácsadó cégeket és ügyvédi irodákat az a kormányrendelet, amely szerint egy hamarosan kiírandó, hatalmas tender után már csak pár cég végezheti Magyarországon az állami szervezetek és cégek közbeszerzéseinek lebonyolítását. Néhányan nyernek, a többieknek két út marad: vagy beállnak a kiválasztottak alá, vagy felhagynak a tevékenységükkel.


Az állam néha központosítja a feladatait. Emlékezetes példa volt, amikor az állam pár ügynökségnek adta minden kommunikációs megbízását. Igen ám, de ebben az ágazatban azok a pr-ügynökségek, kommunikációs cégek, amelyek nem kerültek be a tízmilliárdokkal kitömött kiválasztott körbe, életben maradhattak, küzdhettek a magáncégek piaci megbízásaiért.

Ám a február 2-án megjelent, az általunk elért szereplőket teljesen váratlanul érő, 41/2021-es kormányrendelet egy olyan ágazatot központosít, ahol a magánpiacon gyakorlatilag nem marad tér: a közbeszerzések technikai lebonyolításáért, tanácsadásért felelős cégekét...

AZ AVM AKTIVISTÁI JAVASLATCSOMAGOT KÜLDTEK A FŐVÁROSNAK A KÖZVÉCÉHIÁNY MIATT

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.02.05.


Eljuttatta a nyilvános illemhelyek létesítésével kapcsolatos, részletesen kidolgozott javaslatcsomagját az AVM (A Város Mindenkié) lakhatási csoport a Fővárosi Önkormányzathoz, illetve valamennyi kerületi önkormányzathoz is, derül ki szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükből. Mindemellett a csoport egy közvécék létesítésével kapcsolatos ötletpályázatot is beküldött a Főváros első részvételi költségvetésébe.


Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek címzett petíciójukat itt lehet aláírni.

A csoport bízik abban, hogy a döntéshozók érzékelik a javaslatcsomagban kifejtett problémák súlyát és megoldásuk érdekében készséggel mozgósítják a szükséges erőforrásokat, figyelembe véve az AVM által ajánlott irányelveket, valamint nyitottak lesznek az aktivistákkal folytatandó további szakmai egyeztetésre.

Az elmúlt hónapok során az AVM aktivistái felkeresték az összes közvécét, hogy felmérjék állapotukat, ezután pedig írásban is rögzítették tapasztalataikat.


A csoport e kampánya során is leginkább a hajléktalan emberek érdekeit tartotta szem előtt – akik gyakran az utcán kénytelenek elvégezni szükségüket, hogy emiatt aztán köztisztasági szabálysértés címén megbirságolják őket. De természetesen a kisgyermekes szülők, a mozgáskorlátozott és idős emberek, az inkontinenciával élők, a közterületen dolgozó munkások, valamint az átlagosnál szennyezettebb negyedek lakói számára is kiemelten fontos, hogy sokkal több közvécé legyen a városban.

A közérdekű adatigénylés lévén az AVM listájára kerülő 128 budapesti közvécé egynegyede lezárt, romos és üzemképtelen, jelenleg mindössze 91 üzemképes nyilvános illemhely van Budapesten. Ezek közül 23 használható ingyenesen, a többi általában 180–250,- Ft térítési díj ellenében vehető igénybe.

A kerületi önkormányzatok esetleges módon, főképp turisztikai szempontokat mérlegelve, és a tömegközlekedési csomópontokhoz igazodva tartanak fent közvécéket, de több olyan önkormányzat is van, amely egyetlen nyilvános illemhelyet sem üzemeltet...

40 EZER IDŐS EMBER JUT VAKCINÁHOZ A HÉTEN, DE MÉG MINDIG SOK A KÉRDŐJEL AZ OLTÁS KÖRÜL

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.02.05.


- A 80 év felettieket oltják először koronavírus elleni vakcinával.

- Vannak, akik azt mondják, regisztráltak, mégsem szerepelnek a háziorvosoknak küldött listán.

- Aki viszont nem regisztrált, biztosan lemaradt róla.

- Az oltási terv kivonata alapján utánuk jönnek majd a 70-esek és a 60-asok, csak utánuk a rendvédelmisek, mégis bejelentették, hogy hamarosan oltani kezdik a katonákat.

- És továbbra sem világos, mi lesz azokkal, akik internet híján regisztrálni sem tudnak.

Nagy lépés a koronavírus-járvány történetében, hogy csütörtökön megkezdődött a 80 év feletti idősek oltása a Pfizer-vakcinával.

A háziorvosok az elmúlt napokban kapták meg a listát azokról a pácienseikről, akik ebből a korosztályból regisztráltak online vagy levélben. Ki kell választaniuk hat embert, akiket a legközelebbi kórházban oltanak be. Családilag is megoldhatják az utazást, de ha kell, a háziorvos betegszállítót rendel, és olyan településről is hallottunk, ahol az önkormányzat kisbusza szállítja az időseket...

LAKÓK HELYETT BEFEKTETŐK BUKKANHATNAK FEL A VÁRNEGYEDBEN

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.02.04.


Rövid idő alatt kicserélődhet a Várnegyed lakossága a műemléki lakások privatizációjával. A kormány feloldaná az értékesítés tilalmát.


Feloldaná a a budavári lakások privatizációját tiltó határozatot a kormány. Ezzel több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot.

A budai Várnegyed önkormányzati bérleményei nem csupán elhelyezkedésük, hanem szokásjogi helyzetük és törvényi szabályozásuk miatt is különlegesek. A rendszerváltozás után az állam szabadulni akart az erősen leromlott állapotú ingatlanállománytól, valamint ki akarta szolgálni a választói akaratot, ezért lehetővé tette a korábban kisajátított, illetve eleve tanácsi bérlakásként felépült ingatlanok privatizációját. Ennek érdekében átadta a lakásokat az önkormányzatoknak, amelyek néhány év alatt csaknem 800 milliárd forint értékű ingatlant árusítottak ki 137 milliárdért. Nem sok választásuk volt: az 1993-ban elfogadott lakástörvény erre kötelezte a helyhatóságokat, ráadásul rendkívül kedvező fizetési feltételeket biztosított a bérlőknek. A vételi lehetőség azonban nem vonatkozott minden bérleményre, a műemléképületben lévő lakásokat ugyanis csak a műemléki hatóság hozzájárulásával lehet elidegeníteni. A budavári helyzetet cifrázza a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság 1994-ben kelt határozata, amely a Várnegyed lakásait az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának részévé tette – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester a Népszavának...

2,2 MILLIÁRDOS ÁLLAMI TÁMOGATÁS A ROGÁN ANTAL ÚJ APÓSÁNAK ÉRDEKELTSÉGÉBE KERÜLT TANÁCSADÓCÉGNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY KATALIN
2021.02.04.


A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.


2019 októberi döntés szerint 2,232 milliárd forint állami forrást nyert az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból támogatott szaktanácsadásra az a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft., amely Rogán Antal új apósának, a dédestapolcsányi Obrusánszki Zsoltnak az érdekeltségébe tartozik. Ezzel az összeggel ez a cég nyerte el a legtöbbet az erre a célra biztosított összesen 14,1 milliárd forintos keretből.

Cikksorozatunk előző részében arról írtunk, hogy a propagandaminiszter új felesége, Rogán (Obrusánszki) Barbara és annak szülei a 2020 decemberi esküvőt megelőzően, 2020 novemberében részt vettek 1022 hektár borsodi földterület megvásárlásában. Ekkor írtunk arról is, hogy 2020 augusztusában Obrusánszki Zsolt és egy földvásárló társa megszerezték az agrártanácsadásban utazó Ductus Kft. felét is. Ezután, 2020 októberében pedig 315 millió forintos bankkölcsönhöz jutott a társaság ugyanattól az állami tulajdonú banktól, amely a földvásárlást is hitelezi 1,58 milliárd forinttal...

SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁGNAK KELL VISELNIE A FELELŐSSÉGET, HA VALAMI ROSSZUL SÜL EL AZ OROSZ ÉS KÍNAI VAKCINÁK MIATT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.05.


Politico


„Nem kell beijedni, Szlovénia nem a magyarok szekerét fogja tolni, amikor a 2. félévben átveszi az unió soros elnöki teendőit!” Kicsit diplomatikusabban, de gyakorlatilag ezt mondta a szlovén diplomácia vezetője, amikor a napokban Brüsszelben igyekezett eloszlatni az aggályokat a Jansa-Orbán-szövetség miatt. Az EU-ban ugyanis sokan félnek, hogy a jobboldali-populista szlovén kormányfő, aki támogatja a migránsellenes magyar politikát és maga is sűrűn akaszt tengelyt az unióval, vajon hajlandó előbbre vinni a közös ügyeket a július és december közti időszakban.

Logar szerint semmi ok a nyugtalanságra, semleges tárgyalófélként kívánnak eljárni, és nem Budapest programját erőltetik majd. Szerinte az sem okoz semmi gondot, hogy Jansa kinyilvánítottan Trump nagy híve és ez némiképp beárnyékolja a kapcsolatokat az új washingtoni adminisztrációval.

A miniszter meglepő módon a szlovén elnökség egyik kulcstörekvésének nevezte a jogállamiságot, ami minden bizonnyal némi értetlenséget vált ki, hiszen Jansa igencsak közel áll Orbánhoz, akit azzal vádolnak európai intézmények, hogy visszalépett a demokrácia területén. Logar kitért arra, hogy a Tanács korábbi elnökei szerint a 7-es paragrafus alapján zajló eljárás gyakorlatilag zsákutcát jelent Magyarország és Lengyelország ellen, ezért az egész folyamatot újra kell gondolni.

A szlovén politikus ellenben nagyon jónak tartja, hogy a Bizottság évről évre értékeli a jogállam helyzetét a tagországokban. Szerinte ily módon csillapítani lehet a kérdés kapcsán felmerülő érzelmeket. Mert az igaz, hogy a rendszer nem tartalmaz szankciókat, ám mint mondta, ez a megközelítés szélesebb perspektívát alkalmaz, azon kívül az egyes kormányok megmagyarázhatják saját álláspontjukat.

Süddeutsche Zeitung

A Bizottság elnöke megerősítette, hogy Magyarországnak kell viselnie a felelősséget, ha netán valami rosszul sül el az orosz és kínai vakcinák felhasználása miatt. A lapnak adott nyilatkozatban von der Leyen hangsúlyozta, hogy a szükséghelyzetben az egyes kormányok eltérhetnek a közösségi előírásoktól, de az alapszabály továbbra is, hogy Európában csak olyan oltóanyagot lehet forgalomba hozni, amelyeket engedélyezett az illetékes közösségi hatóság, de ahhoz a gyártóknak nyilvánosságra kell hozniuk az összes fontos részletet. Így hogy milyen klinika vizsgálatokat alkalmaztak, és hogy azok milyen eredményeket hoztak.

A politikus hozzátette: korábban nem tudta volna elképzelni, hogy egyes országok nemzeti külön utat választanak. Ugyanakkor elismerte, hogy Brüsszel jó pár hibát követett el az oltások beszerzése során. De – tapasztalatok híján – nem gondolta, hogy ekkora nehézségek lesznek a tömeggyártás beindítása során. Hiszen az olyan, mint egy hullámvasút, ezért itt mindenképpen segíteni kell annak a hat gyárnak, amellyel már megállapodtak a szállításban.

Úgy hogy már most tárgyalnak velük, miután elképzelhető, hogy az újonnan jelentkező mutánsokkal szemben nem nyújtanak teljes védelmét az eddigi szerek. Azaz támogatni kívánják a kutatást, majd az új készítmények előállítását is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mi volna akkor, ha nem közösen járnak el, és az injekció csak egy-két országban állna rendelkezésre, a többiben nem. Hogy ez mit jelentene az egységes piac és az összefogás szempontjából – még rágondolni is rossz!

De Brüsszel nem kívánt engedni a tesztek során a biztonság és a hatékonyság követelményéből. Arról nem beszélve, hogy ha megvan egy egyezség, akkor utána öt munkanapba telik, amíg az összes kormány jóváhagyja. De ezzel együtt biztos, hogy az EU-nak a jövőben gyorsabban kell cselekednie. A polgárokat pedig már a kezdet kezdetén figyelmeztetni kellett volna, hogy nem fog minden simán menni. Egyszerűen alábecsülték a nehézségeket. Viszont a tagállamok többsége változatlanul kiáll a Bizottság mellett.

Egyébiránt eddig jó 20 millió adag érkezett, ebben a hónapban további 33 millió, márciusban pedig még 55 millió dózis esedékes. Ami összesen 100 milliót jelent az első negyedévben. Áprilistól júniusig pedig legalább további 300 milliót várnak. Annak a szétosztását megszervezni nem lesz éppen sétagalopp.

Die Presse

A Szputnyik V még több fényévnyi távolságra van attól, hogy megkapja a forgalmazási engedélyt Európában. Hiszen még nem is kérte meg a hozzájárulást a Gyógyszerügynökségtől, azon kívül hiába ígért 100 millió adagot június végéig, a földrészen egyelőre nem szervezte meg a gyártást, a hazai termelésről szólva pedig eleve jelezte, hogy abból csak az orosz lakosság kap.

A Lancet szaklap ugyan azt írta a minap, hogy a szer igen hatékony, de ezt leginkább azok fogadták kitörő örömmel, akik amúgy is együtt akarnak működni Moszkvával. Németország szakembereket ajánlott fel, de csupán azért, hogy zökkenőmentes legyen az anyag előkészítése az EMA részére, hogy azután az megadja a zöld jelzést. A tagok közül azonban idáig csak Magyarország rendelt a vakcinából. De sokat nem kapott: idáig 40 ezer adag érkezett, ami 20 ezer ember beoltására elegendő.

Az oroszok ugyanakkor csak két hete vették fel a kapcsolatot az illetékes uniós hatósággal, de a hivatalos kérelmet még nem nyújtották be. Ám a jóváhagyás még akkor is 6-10 hetet vesz igénybe, ha az EMA nem várja meg, amíg az összes dokumentum befut, hanem a beérkezés után azonnal hozzálát annak az értékeléséhez, ami már a rendelkezésére áll. Azaz Moszkvának a hónap közepéig lépnie kell, ha március végére, április elejére szeretné beindítani a gyártást.

További nagy dilemma, hogy meg tudja-e szervezni a külföldi termelést, hiszen mint a fentiekből kiderül, a hazai készletből nem kíván szállítani. Viszont idáig egyedül Németország jelezte, hogy kész fontolóra venni az együttműködést.

Reuters

A választások közeledtével Orbán Viktor mélyen belemarkolt a bőségszaruba, hogy megnyerje a kulcsfontosságú rétegeket, mivel az előrejelzések jövőre igen szoros versenyt ígérnek az urnáknál. A jobboldali politikusra erős nyomás nehezedik, hogy nyissa újra a gazdaságot a járvány okozta összeomlás után, ami a pénzügyi válság óta a legsúlyosabb visszaesést okozta és véget vetett a hét éven át tartó növekedésnek.

A hvg.hu elemzéséből kitűnik, hogy a Covid-segélyalap negyedét más célokra fordították, ideértve a határon túli magyarok támogatását. Extra juttatás jár a nyugdíjasoknak, eltörlik a legfiatalabb adóját és pénzt adnak a családoknak otthonuk rendbetételére is. A Policy Solutions szerint a határozatlan választók körében éppen a famíliák megsegítése a legvonzóbb. Novák Katalin azt mondja, hogy szó sincs választási költségvetésről, csupán az eddigi vonalat erősítik.

Orbánt külföldön sűrűn bírálják bevándorlás-ellenes retorikája és a reformok miatt. Utóbbiról az EU úgy látja, hogy azok a tekintélyelvűség irányába mutatnak, amit azonban a politikus tagad. Odahaza ezzel együtt népszerű. Virovácz Péter, az ING közgazdásza azt mondja, hogy a járvány jócskán bővítette a hatalom gazdasági mozgásterét a választási kilátások javítására. Hiszen leomlottak a kemény költségvetési korlátok. A magyar büdzsé sokáig kiegyensúlyozott volt, de az utóbbi egy évben 9 %-ig futott el a hiány.

A londoni Teneo Intelligence kockázatelemző szakértője úgy véli, hogy a Fideszt meggyengítette a ragály, megjósolhatatlanok a jövőre várható gazdasági és egészségügyi feltételek. A felmérések ugyanakkor arra utalnak, hogy az egyesült ellenzék még súlyos fejfájást okozhat a kormánypártnak.

NZZ

A svájci újság úgy látja a Policy Solutions legújabb tanulmány alapján: lehet, hogy a Nyugat rossz nézőpontból ítéli meg az Orbán-rezsimet, hiszen hiába sok a kifogás vele szemben külföldön, odahaza továbbra is igen népszerű, amit a szociális és gazdaságpolitikája magyaráz. Ezzel együtt a rendszer alapjai törékenyebbek lettek, bár a kormányfő továbbra is uralja a hazai politikai terepet.

Megítélése szélsőséges: vagy született gonosznak, vagy üdvözítőnek tartják, a kettő közt nincs átmenet. Lassan 11 éve folyamatosan megoszt és provokál. Külföldön egyértelműen autokrata beütésűnek minősítik, de ez a vonal csak részben magyarázat a sikereire. Itt lép be a képbe a Policy Solutions felmérése, miszerint a magyar lakosság igen kedvezően fogadta a családtámogatást, a közszolgálatási díjak csökkenését, a magasabb életszínvonalat, illetve az alacsonyabb munkanélküliséget. Mind a gazdasághoz kapcsolódik, ugyanakkor hat a migránsellenes propaganda.

A közvélemény kutatás még a járvány 2. hulláma előtt készült és a többség már akkor a hatalom egyik legfőbb hibájának minősítette az egészségügy elhanyagolását. Utána rangsorolták a fokozódó szociális egyenlőtlenség, valamint a romló munkafeltételek.

De a jólét a rendszer egyik fő támasza és az emberek a stabilitásért cserében eltekintenek a korrupciótól. Pedig még a Fidesz-hívek 55 %-a is azon a véleményen van, hogy grasszál az urambátyám-rezsim. Ám sokan megjegyzik, hogy a politikusok mindig is loptak, csak Orbán alatt legalább ez a pénz Magyarországon marad. E nézetben egyben tükröződik a külföldi befektetőkkel szembeni bizalmatlanság, amit a miniszterelnök úgy aknázott ki, hogy meghirdette a hazai tőkés réteg megteremtését. Igaz, ily módon hatalombarát vállalkozói kört hozott létre.

Az állam javarészt a brüsszeli forrásokból él. Ám mivel a közvélemény számára folyamatosan gondot jelent az egyenlőtlenség, ez mutatja, hogy csak korlátozottan lehet építeni a nacionalizmusra. Orbán akkor is vékony jégen mozog, amikor a vitát forszírozza Brüsszellel, pl. a költségvetés és a jogállamiság ügyében. Ha szakítana az EU-val, az magával rántaná az egész rendszert. Emellett a járvány csak fokozza a kockázatokat. A Policy Solutions úgy ítéli meg, hogy ha nem sikerül lábra állítani a gazdaságot a választásig, az lényegesen megdobja az ellenzék esélyeit.

Süddeutsche Zeitung

Az EP magyar jelentéstevője felháborítónak tartja, hogy a Bizottság egyáltalán nem foglalkozott a KESMA megszületésével, jóllehet a konzorcium gyakorlatilag monopolizálta a sajtópiacot. A szabad tömegtájékoztatást viszont egyre inkább megfojtják. Ám ha von der Leyen és a többi tagállam nem avatkozik közbe, akkor úgyszólván jóvátehetetlen helyzet áll elő. A legnagyobb német újság idéz a Bizottság jogállami jelentéséből, miszerint Magyarországon a sajtó egyértelműen a hatalom irányítása alatt áll. Az orgánumok közül csak nagyjából 20 % tekinthető önállónak. Kritikus cikkek pedig már szinte kizárólag csak a neten jelennek meg.

Miközben Magyarországon egyre nagyobb a nyomás a független sajtón, fokozott azoknak a magyar újságíróknak a felelőssége, akik Brüsszelben dolgoznak – a nem lakásmédia képviselőjeként. Noha őket Orbán Viktor nem szokta meghívni a sajtótájékoztatókra, amikor kint jár, ő csupán a „közeli” tudósítókkal áll szóba. Ezt Halmai Katalin mondta a Süddeutsche Zeitungnak. Ő történetesen a Népszava olvasóit tájékoztatja a kinti fejleményekről. Zalán Eszter a Népszabadság bezárása után az EUobserverhez igazolt át, de szabadidejében az Eurológusnak dolgozik, amely az Index megszállása után a HVG-hez került és független képet igyekszik adni a magyar közönségnek az európai eseményekről.

A Politicos Lili Bayerrel kiegészülve mindhárman rendszeresen twitteren továbbítják a több brüsszeli sajtómunkásnak, de EU-politikusoknak is, hogy éppen mit mondtak idehaza a fideszes vezetők. Így jutott el pl. német Bild magazinhoz a Szájer-ügy híre. Egyébként előfordult, hogy a kollégák gyanakvásának elhárítására tisztázniuk kellett, hogy ők nem a kormánypárt médiabirodalmának alattvalói.

Deutsche Welle

Bár a Megafon.hu médiaügynökség vezetője tagadja, hogy a Fidesznek dolgozik, de nagyon úgy néz ki, hogy most éppen profi „Facebook-harcosokat” igyekszik kiképezni a kormánypárt számára. Merthogy a hatalom éppen a fiatalabbak körében nemigen népszerű, ezért a közösségi médián keresztül próbálja becserkészni ezt a réteget. A négynapos ingyenes képzésen már 90 vettek részt, de kb. 500-an jelentkeztek.

Kovács István, az alapító azt állítja, hogy a Megafon non-profit szervezetként működik, állami pénzt nem lát egy fityinget sem, de hát ő a Fidelitasból nőtt ki, és már jó ideje választási üzemmódra állt rá. Szerinte a szavazás kimenetele a Facebookon dől majd el, és ott le kell nyomni a baloldalt. Ő egyébként amúgy az Alapjogi Központ egyik vezetője, márpedig az – mutat rá a szakértő Polyák Gábor – fontos tényező a fideszes kommunikációban.

Kovács balliberális médiacunamit emleget, amit fel kell tartóztatni. Saját magát a világméretű konzervatív forradalom részének tekinti, Trump módjára. Az általuk felkészítendő influenszerekkel akarják elérni a legifjabb generációt, miután az e pillanatban erősen kerüli a kormánypártot. Bíró-Nagy András, a Policy Solutionstól azt mondja, hogy Orbánt továbbra is főként az idősebb, kevésbé iskolázott falusiak támogatják.

A párt az utóbbi hónapokban félmillió hívét vesztette el, nem kis részben a Szájer-affér miatt. De hat az is, hogy a járvány felszínre hozza az egészségügy cudar állapotát, nem beszélve a gazdasági kihatásokról.

Polyák Gábor megemlíti, hogy a Fidesz médiabirodalma hatalmas, de központosított, az meg nem passzol sem a közösségi médiához, sem az ifjúság ízléséhez. Úgy hogy a szakember szerint kudarcra van ítélve a Megafon nekirugaszkodása. Ugyanakkor a társadalmat még jobban megosztja az agresszív terjeszkedési kísérlet a világhálón.


SZABAD-E ZOKOGNI?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.05.


Orbán Viktor lengyel elvtársai, úgy is mint bratankik, akikkel vállvetve menetel szembe a civilizált világgal, átlépték a Rubicont. S ha most ők azok, akik miatt el kell gondolkodnunk életről és halálról, sőt, keresztény kultúránkról is, azért van, mert a mi rezsimünk szellemiségében épp megfelel a lengyelének, s ami ott történik, az bármikor megeshet velünk is. Másrészt a humánum és – urambocsá és sajnálatosan – a felvilágosodás nevében kell megmutatni és tiltakozni az ellen, ami ott már valóság, viszont a fentiek miatt ránk is bármikor várhat.

Mint ismeretes, a lengyel NER-ben megszüntették a nők saját testük felett való rendelkezésének jogát, életbe lépett az abortusztörvény, amely ezt az aktust még akkor is tiltja, ha a magzat fogyatékos vagy életképtelen. Országszerte tüntetések voltak emiatt, de a NER-ek szerte a világban olyanok, hogy meg nem hátrálnak, főleg, ha a vallási fanatizmus a fundamentumuk, mint ott már – Lengyelország – igen, s itt – kies hazánk – egyre jobban. A vallási vezetés pedig összefonódva az állammal mint erőszakszervezettel, elképesztő cinizmusokra képes.

Örömmel tudatták, a lengyel kormány dolgozik már azon, hogy “megkönnyítse” azoknak a nőknek a helyzetét, akiknek gondot okoz, hogy ezentúl a súlyosan fogyatékos, illetve életképtelen magzataikat is meg kell szülniük. Ennek a csomagnak az egyik fontos eleme lenne, hogy a kórházakban ki kellene alakítani “sírószobákat”, ahol a súlyosan beteg, életképtelen magzatuk megszülésére kötelezett nők a kíváncsi tekintetektől félrevonulva sírhatnának. „Ecrasez l’infâme!” (Tapossátok el a gyalázatost!) – Mondá Voltaire bácsi, miközben a maga Erdő Péterére gondolt.

A lengyel kormány keresztény kultúrája mutatkozik meg a fenti intézkedésben, de benne van a keresztény egyház – vö. Semjén – , sőt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2019-ben kiadott körlevele a megfogant élet védelméről, amiből kitetszik, hogy a Lengyelországban történtek egyáltalán nem állnak távol tőlünk sem. „Megdöbbenéssel kell megállapítanunk, hogy több honfitársunk halt meg terhességmegszakítás következtében a XX. században, mint amennyi magyar esett el a világháborúkban.” – írják a püspökök citálva álnokul Jeremiást...