2021. május 5., szerda

AKIT CSAK VERBÁLIS JOBBEGYENESNEK HÍVNAK A FIDESZBEN

TELEX
Szerzők: PRESINSZKY JUDIT, NÉMET TAMÁS
2021.05.05.


A szakközép után bakter volt egy apró vidéki állomáson, aztán a rendszerváltás környékén megismerkedett a Fidesszel. Öltönyt húzott, és egy váltással falusi polgármester lett belőle. Húsz évig vezette Kétpót, amikor le kellett mondania a posztjáról, hogy országgyűlési képviselő maradhasson. A még szélsőséges Jobbikkal jóban volt, Vonát struccpörkölttel várta a fesztiválján, ahol a magyargárdások voltak a biztonságiak. Nehezen viseli, hogy nem fideszes vezetésű már a faluja, ahol egykori álmát sem adta fel: Horthy-szobrot állítani a Horthy Miklósról elnevezett utcában. Alternatív történelmi előadások, Szent Korona-tan, Turul nemzetség: ezek alakították a világnézetét, és bár a halálbüntetés vagy kémiai kasztrálás bevezetésének követelése miatt is felfigyeltek rá, végül a büntetőügye tette országosan igazán ismertté. Hivatali vesztegetés elfogadásával, pályázatok befolyásolásával vádolják, tárgyalása június végén indul. Portré Boldog Istvánról.


„Hogy lehet valaki ekkora ökör?” – így elégedetlenkedett nekünk Boldog István egyik volt középiskolai tanára, miután megtudta, hogy egykori diákja ellen hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt tavaly decemberben vádat emeltek, az ügyészség pedig hat évet kért rá. Az ügy kirobbanásáig a politikus nem tartozott az országosan túl ismert fideszes országgyűlési képviselők közé. Egy-egy megbotránkoztató parlamenti felszólalása után néha cikkeztek róla, de alapvetően az ismertsége főleg Jász-Nagykun-Szolnok megyére korlátozódott. Most viszont az ügyében induló tárgyalása miatt országosan ismertté válhat.

A portréhoz több olyan emberrel is beszéltünk, aki ismeri vagy korábban kapcsolatba került vele, de egyikük sem vállalta a nevét. Boldog Istvánt is megkerestük telefonon, ő azt kérte, hogy kérdéseinket levélben küldjük el, amikre pár órán belül aztán válaszolt is...


MÉSZÁROS SZÁLLODAÉPÍTÉSÉT NEM ÁLLÍTJA MEG MÁSOK HÁZA

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.HU
2021.05.04.Az állam Mészáros Lőrinc cégét bízza meg egy sokmilliárdos beruházással. Láttunk már ilyet. Fertőrákoson viszont egy nemzeti parkba, egy természetvédelmi területre vonultak fel a gépek, hogy ott szállodát, apartmanházakat, sportközpontot és efféléket építsenek. Mindezt állami pénzből úgy, hogy azt sem tudni, ki üzemelteti majd ezeket a szolgáltatásokat. Sőt, ahhoz, hogy ezt megtehessék, mások partmenti házait egyszerűen elbontatják a tulajdonosok saját költségére.

MAGYARORSZÁG KIRABLÁSA BEFEJEZŐDÖTT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: RÁTESI MARGIT
2021.05.03.


Ezzel az egyszerű tőmondattal lehet leírni azt a helyzetet, amit a kormány előállított. Egyetlen törvénnyel alapítványi vagyonba szervezte az ÖSSZES magyarországi felsőoktatási intézményt, egyetemeket, főiskolákat, és több kulturális intézményt, színházat stb. Természetesen az intézmények vagyonával – épületekkel, intézményekkel együtt. Ez önmagában több ezermilliárd forintos vagyon – a pontos számot egyelőre nem tudni. (A folyamat valószínúleg nem áll le, bizonyára sorra kerülnek a közgyűjtemények, a kulturális és az oktatási infrastruktúra egésze.)

Az indok persze az, hogy alapítványi formában „rugalmasabban” tudnak működni ezek az intézmények. A valóságos szándékról azonban a kormányfő szavai rántották le a leplet. A cél, hogy a teljes felsőoktatás a „nemzet, a nemzeti cél érdekében” működjön – mondta.. Ennek érdekében sebtében felálltak az alapítványokat felügyelő kuratóriumok – minő meglepetés! – valamennyinek fideszes, vagy kormánypárti vezetője van. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen pl. a jogász végzettségű, jelenleg külügyminiszterként fungáló Szíjjártó Péter elnökletével tartják a szemüket a kurátorok azon, hogy a közgazdasági tantételek csakis a „nemzeti”, illetve a „nemzeti cél érdekében” kerülhessenek a hallgatók szeme elé.

Ha eltekintünk a magyarság anyagi kifosztásától… Bár ez sem csekélység: az egyszerűség kedvéért 10 millió lakossal számolva egyetlen ezer milliárd forint SZEMÉLYENKÉNT százezer forintnyi vagyont vesz ki minden magyar zsebéből. Itt pedig TÖBB ezermilliárd forintnyi vagyonról van szó.

Mégis súlyosabb kártétel a magyarság ellen a magyar tudomány „háztájiba” adása...

KIVÁLTSÁGOS KÁDERGYEREKEK ELITKLUBJAKÉNT INDULT ORBÁN GÁSPÁR AGYONTÁMOGATOTT SZAKKOLLÉGIUMA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2021.05.04.


A belvárosi szakkollégium fenntartójának alapítójaként Orbán Gáspár a főalak a Joghallgatók Önképző Szervezetének (JÖSZ) sztorijában. Mellette felsejlik egy miniszterelnöki kereszténymegbízott és egy kurzuskedvenc űrjogász. A joghallgatók üstökösként emelkedő szervezetrendszerébe dől az állami pénz, egyetemi ingatlan és mindenféle támogatás. De felmerül néhány kérdés: miért jut erre Rogán minisztériumától származó közpénz? Jutna vajon NER-csemeték nélkül is? Másoknak is ilyen könnyen megy ez? És miért kell szervezeti falakkal elválasztani a pénzcsapot maguktól a joghallgatóktól? Egyáltalán mennyire fontos a tagság ebben a történetben? Maratoni hosszúságú cikkben tárgyaljuk a Joghallgatók Önképző Szervezetét; a mese egyszerre olvasható a magyar politikai rendszer szimbólumértékű zanzájaként és egy nagyon is konkrét káderutánpótlás-istálló történeteként...

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZEFÜGG A MENTÁLIS EGÉSZSÉGGEL, HOGY KI MENNYIRE KÉPES HOME OFFICE-BAN DOLGOZNI

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2021.05.05.


Szétfolyik az idő, hol ide kapsz, hol oda kapsz, olyan, mintha sose ülnél egy helyben tíz percnél hosszabb ideig. A hónap végén mégis meglepetten tapasztalod, hogy több munkát végeztél el otthon, mint a munkahelyeden szoktál? Akkor úgy tűnik, hogy minden nehézség és panaszkodás ellenére a te produktivitásodra is pozitív hatással van az otthoni munka.

Meglepően sokan vannak, akik hatékonyabb munkaerőnek érzik magukat home office-ban, és 2020-2021 fordulóján egy felmérésben több cégvezető találta termelékenynek az otthoni munkát, mint fél évvel korábban, amikor az otthoni munkarend hirtelen tömegessé vált...

"AUSZTRIA EGY LEHETŐSÉG VOLT"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.05.05.


Rengetegen ingáznak Magyarországról Ausztriába dolgozni, de ritkábban esik szó azokról, akik ezeket az ingázásokat lehetővé teszik. Ők a vasutasok, úgyhogy ebben a posztban kicsit róluk lesz szó.

Nehéz még csak megtippelni is, hányan ingáznak Magyarországról Ausztriába nap nap (vagy hét hét) után, nagy részük ezt vonaton teszi. Itt pedig azért elég nagy segítség, hogy szükség esetén van kihez magyarul szólni.

Márpedig van, mert a társaságok kifejezetten törekednek arra, hogy legyen. Hétköznap tízből kilenc, hétvégén pedig minden egyes vonaton van kalauz, ők is segítenek.

Az sem csoda, hogy például a Raaberbahn-hoz már eleve annak van komoly esélye bekerülni, aki a német mellett vagy magyarul vagy angolul is beszél.

„Szerettük volna külföldön kipróbálni magunkat”
...
ITT OLVASHATÓ

A RENDŐRSÉG NEM HAJLANDÓ NYOMOZNI SINOPHARM-ÜGYBEN – DE VAN ENNÉL NAGYOBB BAJ IS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.05.04.


A Nemzeti Nyomozó Iroda minden feljelentést elutasított, amely a kínai vakcinákat hazánkba juttató Danubia Pharma Kft. tulajdonosi szerkezetének tisztázására, tehát Magyarország Alaptörvényének betartására és betartatására irányult – értesült a Válasz Online. Ám van ennél nagyobb baj is: a WHO a benyújtott bizonyítékok alapján „nagyon kevéssé biztos” abban, hogy a Sinopharm-oltóanyag megvédi a 60 éven felülieket és/vagy a krónikus betegeket a koronavírus hatásaitól.


Szűk egy hónapja jeleztük, hogy a Sinopharm-sagát feldolgozó korábbi cikkeink nyomán bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a rendszeres feljelentőként és volt Fidesz-tagként ismert Tényi István – hűtlen kezelés bűntett gyanújával. Ugyanis hozzánk hasonlóan ő is úgy látta: mivel a kínai vakcinákat hazánkba juttató Danubia Pharma Kft. tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, Magyarország Alaptörvénye értelmében a központi költségvetésből nem lehetett volna kifizetést teljesíteni a cég számára.

Tényi gyors választ kapott az NNI korrupciós bűnözés elleni osztályától: „Beadványát hatóságunk megvizsgálta, és megállapította, hogy annak tartalma alapján teljes terjedelmében lefedi egy korábbi feljelentésben szereplő történeti tényállásban foglaltakat, újabb, büntetőjogilag relevanciával bíró tényeket, adatokat nem tartalmaz. Erre figyelemmel beadványa nem tekinthető újabb feljelentésnek, az alapján sem nyomozás elrendelésének, sem feljelentés elutasításának nincs helye.” A rendőrség azt is közölte, az azonos tartalmú korábbi feljelentést már elutasították...

VALÓBAN SAJNÁLATOS, HOGY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGOT (MÉG) NEM A KARMELITA KOLOSTORBÓL UTASÍTGATJÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.05.05.


...igen, van annak egy diszkrét erkölcsi rothadás illata, amikor a Polt Péterek, Karas Monikák, Domokos Lászlók, Parragh Lászlók és sokan mások pártatlansága, függetlensége, elfogulatlansága és előítéletmentessége által megszomorított ország EP-képviselője azért óbégat, mert arról még sajnos nem a Fidesz dönt kétharmaddal, hogy ki legyen a Magyarországgal foglalkozó jogállamisági jelentést előkészítő delegáció kapcsolattartója. Valóban sajnálatos, hogy az Európai Bizottságot még nem a Karmelita kolostorból utasítgatják és rángatják pórázon.

ZÖKKENŐKKEL FOLYTATÓDIK A TANÁROK OLTÁSA

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2021.05.05.


Lapunk több olyan esetről értesült, amikor a behívóban csak annyi szerepelt: az érintett pedagógus az oltási papírján szereplő időpontban jelenjen meg. Csakhogy azon nem állt konkrét időpont.


A hét elején kapták meg újabb SMS-behívóikat azok a pedagógusok, akiket az áprilisi kampányban oltottak be először a Pfizer vakcinájával, s a következő napokban lesz esedékes a második dózis. Az üzenetek azonban nem mindenkit töltöttek el megnyugvással. Lapunk több olyan esetről értesült, amikor a behívóban csak annyi szerepelt: az érintett pedagógus az oltási papírján szereplő időpontban jelenjen meg.

Csakhogy azon nem állt konkrét időpont, mert az első oltás napján még nem tudták megmondani egyes oltópontokon, pontosan mikor lesz lehetőség a második dózis beadására.

Vannak olyan tanárok is, akik arról számoltak be, már volt időpontjuk a második oltásra, ennek ellenére hétfőn ők is kaptak egy SMS-t, amelyben teljesen más napra hívták be őket. A legnagyobb bizonytalanság viszont azok körében alakult ki, akik hétfőn, rövid időn belül két behívót is kaptak két különböző, például egy csütörtökre és egy szombatra szóló időponttal. A kavarodást egyrészt az okozhatja, hogy hétfőn kezdődtek meg az írásbeli érettségik, és azok a tanárok, akik részt vesznek a vizsgák lebonyolításában, hétköznap nem biztos, hogy el tudnak menni az oltópontra, ezért őket az operatív törzs közlése szerint hétvégére hívják be...

MAGYARORSZÁGON CSAK A SEMMIT NEM TARTALMAZÓ MAGYAR OLTÁSI IGAZOLVÁNYT FOGADJÁK EL, MILYEN ALAPON VÁRJÁK EL FORDÍTVA AZ UNIÓBAN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.05.03.


Hiába igyekezett Pfizerrel beoltatni magát a legtöbb ember, mert Orbán a magyarok jelentős részét elzárta a bizonyítottan védelmet jelentő nyugati vakcináktól. De ha valaki Pfizert kapott, azzal sem biztosította be azt, hogy Nyugatra utazhasson. Magyarország ugyanis szándékosan tüntette el a védettségi igazolványokról, hogy mikor kit mivel oltottak be, hogy ne derüljön ki: Orbán kínai vakcinájával beoltott embereket nem engednek beutazni civilizált országokba. Így majd megint a magyar néppel szembeni tiszteletlenségre lehet hivatkozni Orbán felelőtlensége és korrupt üzlete miatt, ha egységesen elutasítanak mindenkit.

Ezért könnyen lehet, hogy egyetlen magyar sem kap automatikus beutazási engedélyt a kamu igazolványokkal Európába, amelyek egyébként is olyan pillanatban igazolnak védettséget, amikor még nem lehet senki védett: az első oltás után. Ezért az alapvető információk nélküli védettségi igazolványokkal nem védett emberek tömegeit engedik tömegrendezvényekre, zárt terekbe, miközben valódi nyugati oltásokkal és korrekt igazolásokkal rendelkező külföldiek nem mehetnek be sehova: nekik is a kamu magyar oltási igazolványt kellene felmutatniuk, mert Magyarországon mást nem fogadnak el.

Ez derül ki a Magyar Hang írásából, amelyben Lukács Csaba leírja a kálváriáját, hogy Romániában kapott szabályos oltásával és oltási igazolványával nem engedték be a Fradi meccsre, ahogy más határon túli magyarok sem mehettek be. De ugyanígy kint rekedt egy ír Fradi-szurkoló is, akinek a fia a Fradi-ifiben játszik, mert az írországi ellenőrzött, korrektül engedélyezett vakcinával történt beoltásáról szóló igazolást nem fogadták el. Magyarországon nem fogadják el más uniós országok oltási igazolását, de elvárják, hogy a kamu igazolványaikkal az Orbán-szökevényeket beengedjék az uniós országokba.

Ha Orbán semmit nem érő flepnijével be lehet majd lépni az EU-ba, az nevetséges lesz, mert a korrekt az lenne (bármennyire is kellemetlen a magyaroknak), ha megtagadnák a beutazásukat, minden magyart kötelező karanténba küldenének. Tetszettek volna nem egy korrupt, felelőtlen szélhámost választani miniszterelnöknek vagy megtűrni az ország élén, aki még ebből a botrányos oltási katasztrófából is hősként menetel elő, és erre a tragikus borzalomra alapozza az amúgy is csaló választáson való győzelmét, hogy ne kelljen nagyot csalnia. A Fidesz népszerűsége máris nőtt...

RÁADÁS: A VIZSGA / THE EXAM

MR. BEAN OFFICIAL
Szerző: Mr BEAN
2012.10.10.A vizsga...


“KITETT EGY PAPÍRZSÁKOT ÉS ABBÓL FIZETTE KI A JELÖLTEKET" | RABLÓPÁRTOK - PÓTMAGÁNVÁD | ELSŐ RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.05.Seres Mária és Stekler Ottó számos rablópártot épített fel az elmúlt évtizedekben. Anyagilag a legsikeresebb vállalkozásuk a 2014-es SMS párt volt. Hogyan zajlott a pénzek elsíbolása, milyen módon tették lekötelezetté a képviselőjelölteket, hogy tartsák a szájukat?

MAGYARORSZÁG ÚJ ÁLLAMFORMAJA: ALAPÍTVÁNY

YOUTUBE
Szerző. JUHÁSZ PÉTER
2021.05.05.Ez a videó nem arról szól amiről kellene. Mert nem csak te vagy gyáva és kényelmes, hanem én is. De ez csak a végére derül ki. Addig pedig megtudhatod, mit nem mondott Orbán a pénteki interjújában.

NEM A KÉTHARMAD A KÉRDÉS, HANEM HOGY MARAD-E A FIDESZ

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2021.05.05.


- Magyarországon felesleges arról beszélni, mi az, hogy politikai tanácsadás.

- Amerikában már akár rocksztár és milliárdos lehetne.

- Az egész jobboldal sikeressége Orbán Viktor sikerességén áll vagy bukik.

- A kormányközeli média akkor eredményes, ha nyer a Fidesz.

- A mesében sincs mindig kétharmad, de győzni sem lehet mindig.

- Orbán egy demokratikus politikus, aki ha veszít 2022-ben, átadja a hatalmat.

- A Fideszben nincs még itt az ideje utódlásról beszélni.

- Nagyinterjú G. Fodor Gáborral, aki Az Orbán-szabály címmel írt könyvet a 2010 utáni kormányzásról.

A Századvég irodája helyett miért a XXI. Század Intézetben találkozunk?

Tavaly nyáron Schmidt Mária főigazgató asszony felhívott, hogy nem olvasott még jó könyvet az elmúlt tíz évről, és szerinte én alkalmas lennék egy ilyen megírására. Hezitáltam egy darabig, aztán belefogtam. Kaptam egy alkotói ösztöndíjat a XXI. Század Intézettől, ezért ülünk itt. A könyv egyébként a két műhely közös gondozásában jelent meg, ez egy jó példa az együttműködésre.

Akkor nem jön el a Századvégtől? Az utóbbi időben erről lehetett hallani.

A Századvég elnöke vagyok, ami egy intézményi, a könyv megírása pedig egy tartalmi kérdés. Engem az inspirál, ha tartalmi kérdésekkel foglalkozom. Megtiszteltetés a Századvég elnökének lenni, de abból nem következik feltétlenül egy könyv megírása. Ezek a dolgok összeférnek egymással.

Azt írja a könyv hátulján magáról, hogy az Orbán-csapat tagja. Ez mit jelent a gyakorlatban?

Elköteleződést. A megszólalás-viták állandóan akörül forognak, hogy ha valaki valamit mond, azt milyen minőségben mondja. Az én esetemben ezt a leghitelesebben „az Orbán-csapat tagja” kifejezés írja le. Amerikában a tanácsadóknak, elemzőknek komoly presztízsük van, de Közép-Európában és Magyarországon nem ez a helyzet. Nálunk ez egy szürke zóna, amiről általában nem beszélnek, nincs presztízse, és nem is értik az emberek, hogy miért is lenne ilyen emberekre szükség...


EGYRE TÖBB BABA SZÜLETIK MAGÁNKLINIKÁN - ÉLESEN HASADHAT A MAGYAR TÁRSADALOM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.05.


Mára valósággá válhatott, hogy sokaknak már a bölcsőben eldől, merre kunkorodhat további sorsuk. Tavaly az előző évinél közel ötödével többet adtak ki szülészet-nőgyógyászati szolgáltatásokra az egyik egészségpénztár tagjai. Becslés szerint pedig Budapesten már minden hatodik baba magánklinikán születik.


Tavaly az egészség- és önsegélyező pénztári költések közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az előző évihez képest több mint 40 százalékkal emelkedtek a gyermek szüléséhez kapcsolódó ellátások. (Ennél erőteljesebben, majdnem kétszeresére, csak az egészségbiztosításra kiadott forintok nőttek.) Gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre közben csekélyebb összeg ment el a 2019-esnél.

Sajnos elképzelhető, hogy a gyógyszerkiadások mérséklődése egyáltalán nem kedvező átrendeződésre (például a magyarok visszafogottabb gyógyszerszedési szokásának terjedésére) utal. Sokkal inkább az játszhat szerepet benne, hogy akadnak csoportok, amelyeknek még erre sem jut. Közben mások szinte számolatlanul tudnak költeni.

A Szinapszis felmérése szerint 2020-ban fejenként mintegy 271 ezer forintot költöttek a magánszemélyek egészségügyre. Ebből minden ötödik forint gyógyszerre ment el. A második helyre (az egyes költési kategóriák arányát tekintve) viszont váratlanul 16 százalékkal az étrend-kiegészítők és a gyógyhatású készítmények léptek. Magánorvosi ellátásra, diagnosztikára, a becslés szerint, 120 milliárd forintot adtak ki tavaly a magyarok...

“SOSEM GONDOLTAM VOLNA, HOGY ILYEN MAFFIASZERŰEN MŰKÖDNEK" | RABLÓPÁRTOK - PÓTMAGÁNVÁD | PROLÓG

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.03.Tomanovics Gergely (aka Gery Greyhound) a 2000-es évek közepén tűnt fel politikai videóival. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz gyorsan kapcsolt, és lerszerződtette a tehetséges videóst. 2010 után kormányzati munkát kapott, de nagyon gyorsan csalódnia kellett az új kormányban, így távozott a pozíciójából. Ezt követően akadt nyomára az elhíresült Kubatov-videónak, amelyben a 2009-es pécsi választások során az illegális választói adatszerzésbe engedett betekintést a szélesebb nyilvánosság számára. Sokáig nem hallottunk róla, de 2018-ban őt is megpróbálták beszervezni az egyik rablópártba, a 'Közös nevező'-be. Nézd meg a prológot, és kövesd a következő napokban az összesen 5 epizódból álló új oknyomozó dokumentumfilm sorozatunkat!

BÁTOR EMBEREK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.04.30.


Harmadszor emelkedik válaszadásra a kormányfő, és harmadszor kezd bele abba a mondatba, hogy a halálesetek mögött az ellenzék oltásellenessége áll. Orbán tudja a legjobban, hogy az ellenzék sohasem volt oltásellenes, csak kiállt eredeti követelése mellett: ne lehessen az országban olyan vakcinával oltani, amit az európai hatóságok nem engedélyeztek. Ez nyilvánvalóan nem oltásellenesség, hanem valamiféle garanciális követelmény, amit lehet támogatni, lehet elfogadni, de a tartalma nem kétséges. A szavak köznapi jelentése szerint leegyszerűsítve indokolt aggályt jelent, de hát mit számít a szavak jelentése, amikor a miniszterelnök háta mögött százharminchárom bátor ember takar föl, és ez éppen minősített többség ahhoz, hogy rá egyáltalán nem tartozó jelentéstani kérdésekben is döntsön. A kormánypárti padsorokban sokféle ember ül, különböző korú, eltérő sorsú emberek, kinek nehezebb volt, kinek könnyebb, de hát többségükben – gondolom – mégiscsak magyar anya szülte őket, anyanyelvük magyar – anyjuk szájából édes volt az étel, apjuk szájából szép volt az igaz –, és most százharminchárman mégsem értik, mit jelent a szó, oltásellenesség. Összeállnak valami vélt igazság vagy inkább szemenszedett hazugság ügyében, és váll a vállhoz mondják azt, amit sose hittek volna: hogy egy folyamat jogszerűségének igénye egyben a folyamat tagadását is jelenti.

És a miniszterelnök negyedszer is föláll, negyedszer is mondja. Mennyire mélyen magyar és tragikus sors: elindult egykoron, hogy keresse az igazságot, hogy a gyengék és elesettek élére álljon, de harmincöt év múltán korábbi igazságait feledve, javarészt megtagadva, gyengéket és elesetteket hátrahagyva hivatkozik százharminchárom emberre, akik mellette szavaznak a parlamentben. Parlamenti gerillaharcot vív, embereit számolgatja. Ha egyikük késik, késik a törvényhozás, késik az élet. Amikor aztán az atyafi nagyokat fújtatva fölbukkan a Parlament neogót ívei homályában, lehet szavazni, indul Magyarország. A hazai közélet Fidel Castrója: ők nyolcvanegyen keltek útra, huszonegyen maradtak, de bárhogy is, ha a megtett utat tekintjük, és egy váratlan pillanatban összevetjük a megtett utat és a végeredményt, magunk is elcsodálkozhatunk, mennyire közös is a sorsunk: hova jutott Kuba, és hova jutottunk mi. Hova jutott Castro, és hova jut Orbán...


TÉNYLEG GOND VAN A KÍNAI VAKCINÁVAL? 5 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A SINOPHARM OLTÁSÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.05.05.


Az Egészségügyi Világszervezet nem adta meg az általa eredetileg megjelölt időpontra a vészhelyzeti engedélyt a kínai oltóanyagnak, amelyre Magyarország az idős és a krónikus betegek védelmét alapozta. Szakértőik nagyon gyenge bizonyítékot találtak arra, hogy a kínai vakcina hatásos ezeknél az embereknél. A hét végéig mégis meglehet az engedély, mert a WHO kínai oltóanyaggal kívánja pótolni a kieső indiai vakcinákat. Mindez nem változtat azon, hogy Magyarországon 1,3 millió oltást adtak be és zömmel éppen azoknak az embereknek, akiknél a leggyengébbek a bizonyítékok az oltóanyag hatásosságára. Mi következhet most? Mit tegyenek a kínaival oltottak?


Februárban kezdett el oltani a kínai vakcinával Magyarország, miután a kabinet kivette a döntést a gyógyszerhatóság (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet – OGYÉI) kezéből. A magyar szakembereknek nem a szer hatásosságát és biztonságosságát kellett mérlegelniük, csak azt kellett megnézni: van-e olyan EU-tagjelölt, ahol oltanak vele (volt: Szerbia) és a világon beadtak-e belőle összesen egymillió adagot (igen). Majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában ellenőrizték, valóban szaporodásképtelenek-e a koronavírusok és megfelelő számban vannak-e jelen. Jöhetett az újabb pecsét, és a szállítmány indulhatott a háziorvosi rendelőkbe, később az oltópontokra. A kínai oltóanyag az egyetlen eddig, amellyel egy uniós országban úgy oltanak milliószámra, hogy a tömeges kipróbálás, az úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálat adatait máig nem publikálták. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálata óta már azt is tudjuk, miért...

A LENGYELEK ELFOGADTÁK AZ UNIÓS HELYREÁLLÍTÁSI ALAP TERVÉT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.05.05.


A uniós pénzügyi intézkedés tervével kapcsolatos lengyel parlamenti szavazás nem volt egységes, a baloldal ellenzéki törvényhozói támogatták meg ugyanis a Jog és Igazságosság vezető jobboldali kormánypártot és annak egyik kisebb partnerét. A Bloomberg idézi a döntés ellenzőit, akik szerint ezzel zsarolhatóvá válik Lengyelország.


Az euroszkeptikus Lengyelország zöld fényt ad az EU helyreállítási csomagjának – írja a Bloomberg arról, hogy Varsóban ratifikálták a világjárvány miatti gazdasági visszaesésből való kilábalást elősegítő uniós pénzügyi intézkedés tervét. Ezzel – állapítja meg az amerikai pénzügyi hírügynökség – elhárultak azok az aggodalmak, hogy az Európai Unió legnagyobb keleti tagországa megtorpedózhatja a megállapodást. Tavaly decemberben a lengyelek még a magyarokkal együtt tiltakoztak Brüsszel azon törekvése ellen, hogy a pénz folyósítását a demokratikus jogállam szabályainak betartásától tegyék függővé.

A Bloomberg felhívja a figyelmet arra, hogy a varsói parlamenti szavazás kimenetele rávilágított az EU-ról a hárompárti lengyel kormányzati szövetségen belül zajló vitára. A baloldal ellenzéki törvényhozói támogatták meg ugyanis a Jog és Igazságosság elnevezésű vezető jobboldali kormánypártot és annak egyik kisebb partnerét abban, hogy sikerüljön keresztülvinni a ratifikációs döntést. A harmadik kormányoldali tényező, a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette Szolidáris Lengyelország az intézkedéscsomag ellen szavazott, mondván, az függő helyzetbe hozza, zsarolhatóvá teszi Lengyelországot, hiszen a többi tagállam az elfogadott szabályok értelmében megvonhatják a pénzt, ha egy tagország nem tartja tiszteletben a közös normákat.

Miután a Szejm 290 igen szavazattal, 33 ellenében, 133 tartózkodás mellett döntött, Ziobro arról beszélt, hogy ilyen jellegű nézeteltérések előfordulnak a koalíción belül, de attól ők az esetek 99 százalékban együtt szavaznak a kormányoldal másik két tényezőjével.

A hírügynökség megjegyzi, hogy a 38 milliós Lengyelország a 27 tagú EU hatodik legszegényebb tagállama. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a vitában azzal érvelt, hogy nem szabad elszalasztani a helyreállítási csomagban rejlő lehetőségeket, hiszen ez a pénz az elkövetkező tíz-húsz évre meghatározza az ország fejlődését, és hatalmas szerepet játszik abban, hogy a lengyelek felzárkózzanak a legfejlettebb országok közé.

A helyreállítási csomagról szóló megállapodást mind a 27 tagállamban hivatalosan meg kell erősíteni, ami a legtöbb esetben a parlamenti ratifikációt jelenti. Ez a lengyel döntés után még hét tagországban nem történt meg mindmáig, köztük Magyarországon sem. Akár csak egy tagállam részéről a késlekedés vagy az elutasítás megakasztaná a tervet – emeli ki a Bloomberg.

Az euroszkeptikus Lengyelország zöld fényt ad az EU helyreállítási csomagjának – írja a Bloomberg arról, hogy Varsóban ratifikálták a világjárvány miatti gazdasági visszaesésből való kilábalást elősegítő uniós pénzügyi intézkedés tervét. Ezzel – állapítja meg az amerikai pénzügyi hírügynökség – elhárultak azok az aggodalmak, hogy az Európai Unió legnagyobb keleti tagországa megtorpedózhatja a megállapodást. Tavaly decemberben a lengyelek még a magyarokkal együtt tiltakoztak Brüsszel azon törekvése ellen, hogy a pénz folyósítását a demokratikus jogállam szabályainak betartásától tegyék függővé.

A Bloomberg felhívja a figyelmet arra, hogy a varsói parlamenti szavazás kimenetele rávilágított az EU-ról a hárompárti lengyel kormányzati szövetségen belül zajló vitára. A baloldal ellenzéki törvényhozói támogatták meg ugyanis a Jog és Igazságosság elnevezésű vezető jobboldali kormánypártot és annak egyik kisebb partnerét abban, hogy sikerüljön keresztülvinni a ratifikációs döntést. A harmadik kormányoldali tényező, a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette Szolidáris Lengyelország az intézkedéscsomag ellen szavazott, mondván, az függő helyzetbe hozza, zsarolhatóvá teszi Lengyelországot, hiszen a többi tagállam az elfogadott szabályok értelmében megvonhatják a pénzt, ha egy tagország nem tartja tiszteletben a közös normákat.

Miután a Szejm 290 igen szavazattal, 33 ellenében, 133 tartózkodás mellett döntött, Ziobro arról beszélt, hogy ilyen jellegű nézeteltérések előfordulnak a koalíción belül, de attól ők az esetek 99 százalékban együtt szavaznak a kormányoldal másik két tényezőjével.

A hírügynökség megjegyzi, hogy a 38 milliós Lengyelország a 27 tagú EU hatodik legszegényebb tagállama. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a vitában azzal érvelt, hogy nem szabad elszalasztani a helyreállítási csomagban rejlő lehetőségeket, hiszen ez a pénz az elkövetkező tíz-húsz évre meghatározza az ország fejlődését, és hatalmas szerepet játszik abban, hogy a lengyelek felzárkózzanak a legfejlettebb országok közé.

A helyreállítási csomagról szóló megállapodást mind a 27 tagállamban hivatalosan meg kell erősíteni, ami a legtöbb esetben a parlamenti ratifikációt jelenti. Ez a lengyel döntés után még hét tagországban nem történt meg mindmáig, köztük Magyarországon sem. Akár csak egy tagállam részéről a késlekedés vagy az elutasítás megakasztaná a tervet – emeli ki a Bloomberg.

KÁSLER ELVTÁRS, EZ A VALLOMÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.05.


Azt nyilatkozta Kásler miniszter most, hogy azt hiszik legyőzték a járványt: “Volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők nyolcvan százalékát elveszítették, máshol ez csak ötven százalék volt”. – Mielőtt minden továbbit megállapítanánk, nézzük elsőként az „elveszít” igekötős igét, mint a halál túlzóan eufemisztikus alakját, illetve annak ragozását többes szám harmadikban, azaz: ők. Ők veszítették el őket. Mi védekeztünk, ők elveszítették, Én jól tettem a dolgomat, ők nem, és így lehetne folytatni végtelen időkig, ami ragozási formula a felelősség elkenése, ahogyan azt megszokhattuk immár egy éve, illetve több is már. Mindenki hülye, csak ők nem bírnak hibázni.

Vannak kiinduló tételeink, miszerint „Mindenkit meggyógyítunk”, illetve „A védekezés sikerét a halottak számában mérjük”. Ezeket a kedves vezető fektette le két gyenge pillanatában, mert nem tudta, mi vár az országra. Ez csak egy kis nátha, a migráció a nagyobb veszély kezdeti metódustól egészen a ma már huszonnyolcezer halottig, az ojtakozási diadalig, ami után Kásler összegezve a dolgokat mintegy jelenti ki “Volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők nyolcvan százalékát elveszítették, máshol ez csak ötven százalék volt”. Kérdésem ezen a ponton, ha egy kórházi osztályon a betegek nyolcvan százaléka meghal, azt minek nevezzük?

Tényleg érdekelne a tudományos szakszó, s főleg annak fényében, hogy amikor pár hete elhajló és őszinte főorvosok, kamarák mondták, hogy nagyon nagy a baj, a rendszer összeomlott, s amikor azt mondták, hogy a krematóriumok alig bírják, s amikor láttuk is az egymás hegyén-hátán heverő halottakat, akkor mindenki csak a hangulatot keltette és akadályozta a védekezést. Sőt, őszinte számokat máig nem kaptunk, „nincs erre valami jobb szövegünk”, és ilyesmiket csupán. Erre itt Kásler fölpillant a csontlegóból és elszólja magát. Megfordítva a gyönyöröket, s mivel minden csupán elmélet és üveggyöngyjáték, és továbbá azért, mert ítéletünk már évek óta kész, megszületett hozzá a vallomás is...

TELJES JOGGAL VÁRHAT VÁLASZT A KORMÁNYTÓL FÉLMILLIÓ EMBER, HA NINCS BIZONYÍTÉK A SINOPHARM HATÁSOSSÁGÁRA

HVG360
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.05.05.


Nehéz helyzetbe hozta a kormányt a WHO szakértői állásfoglalása, mely szerint nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a Sinopharm oltóanyaga hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szakemberek szerint ugyan minden vakcina hatásos, de mivel a kínai oltóanyagot Magyarországon kifejezetten az idősebb korosztály kapta, a magyar hatóságok akár lépéskényszerbe is kerülhetnek, ha meg akarják nyugtatni az érintetteket. Az országos hatásossági vizsgálatok már elkezdődtek, reális lehetőségként egy harmadik oltás, vagy egy másik típusú oltóanyag beadása is felmerülhet.


512 ezer – az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ múlt héten frissített adatai szerint ennyi 60 év feletti ember élt Magyarországon, akit a Sinopharm vakcinájával oltottak be és mindössze néhány tízezer emberre tehető azoknak a 60 év alatti magyaroknak a száma, akik ezt a vakcinát kapták.

Az persze logikus volt, hogy a magyar kormány oltási terve kezdetben az egészségügyi dolgozókra és az idősebb korosztályra koncentrált, hiszen a fertőzés és a súlyos szövődmények őket veszélyeztetik a legjobban, az viszont már kevésbé magyarázható, hogy miért időseket – elsősorban bizonyos krónikus betegséggel nem rendelkező időseket – oltottak a Sinopharmmal úgy, hogy a kínai vakcina biztonságosságát és hatásosságát a klinikai kísérletek csak a 60 év alatti korosztályban tudták egyértelműen bizonyítani, az idősebb korosztálynál nem volt elég vizsgálat.

Azt sem lehet mondani, hogy a magyar hatóságok ezzel ne lettek volna tisztában, hiszen már az OGYÉI honlapján található alkalmazási leírásban is az szerepel, hogy míg a Sinopharm hatásossága a 18–59 évesek között 79,34 százalékos, a 60 év felettiek esetében ennek mértékét a vizsgálatok hiánya miatt nem lehet megbecsülni. Egyelőre rejtély, hogy ennek ellenére miért engedélyezték beadását a 60 év felettieknek, de elég valószínű, hogy erről nem a folyamatból kihagyott Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői döntöttek. (A Sinopharm volt az első vakcina, amit Szijjártó Péter engedélye után használnak Magyarországon.)...

EGY POLITIKAI MONSTRUM URALJA A HAZAI MÉDIÁT

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.04.


Magyarországon nem volt mit ünnepelni a sajtószabadság tegnapi világnapján. A média helyzete nem ad okot bizakodásra, ráadásul az Európai Unió részéről is egy különös nyilatkozat jelent meg ezen a napon. Polyák Gábor médiajogász sem lát okot az optimizmusra.


Magyarországot behálózta a Fidesz médiabirodalma, amelyet nagy pénzekkel és egységes szerkesztési elvekkel egyetlen cél, a jelenlegi hatalom támogatása érdekében tartanak fenn. Az Európai Bizottság ilyen körülmények között – érthetetlen módon – időt húz, pedig már rég megoldhatta volna a problémát, ha átérezné mindennek a súlyát. Ugyanakkor megkerülhetetlen az ellenzéki pártok felelőssége, nekik ugyanis azon kellene dolgozniuk, hogy eljussanak azokhoz a választókhoz, akik nem városokban élnek és nem tudatosan fogyasztanak híreket. Röviden így foglalta össze a helyzetet a Mérték Médiaelemző Központ vezetője.

Polyák Gáborral május 3-a, a sajtószabadság világnapja alkalmából beszélgettünk. Az ENSZ közgyűlése azért jelölte ki ezt a napot, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára, és hogy emlékeztesse a kormányokat, tiszteletben kell tartaniuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, összhangban az emberi jogok egyetemes nyilatkozatával. Ezen a kiemelt napon azonban elég furcsa nyilatkozat jelent meg az Európai Bizottság egyik alelnökétől. Vera Jourová ugyanis elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. Ezt azzal indokolta, hogy „a tranzakció pénzügyi értéke túl kicsi ahhoz, hogy lépni tudjanak”. Az uniós versenyjogi szabályokat ennél nagyobb ügyekre tervezték...

NINCS SZÜKSÉG A HARMADIK DÓZISRA - MERKELY BÉLA: AZ EMBEREK MEGFELEDKEZNEK A KÍNAI VAKCINA ELŐNYEIRŐL

MAGYAR NEMZET
Szerző. ELEK NIKOLETTA
2021.05.05.


A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Merkely Béla. A szakember leszögezte: ellenanyagszinttől függetlenül a vakcinák felvétele után mindenkinél kialakul a védettség.


A Semmelweis Egyetemen még nem találtunk olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk – nyilatkozta a kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező sajtóhírek kapcsán Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz...

1130 ÚJ FERTŐZÖTTET TALÁLTAK, 128-AN HALTAK MEG AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.05.05.


Napi új fertőzöttek száma: 
1130 (az előző napihoz képest +404)

Napi új halálos áldozatok száma: 
128 (az előző napihoz képest -9)

Kórházi ellátást igénylők száma: 
4374 (az előző napihoz képest -365)Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
511 (az előző napihoz képest -38)

Napi mintavételek száma: 
16 516 (az előző napihoz képest +8108)

Az első dózissal oltottak száma: 
4 123 697 (az előző napihoz képest +24 202)

Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
2 248 775(az előző napihoz képest +91 138)

A hivatalos honlapon álló tájékoztatás alapján a gyógyultak száma jelenleg 538 965 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 218 829 főre csökkent. Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra. Előző nap az eddigieknél jóval kevesebb, 723 új fertőzöttről érkezett hír.

Az operatív törzs kedden is tartott sajtótájékoztatót, itt arra kérték a 16–18 éveseket, hogy regisztráljanak május 7-ig, így már jövő hét második felében el tudnák kezdeni beoltani őket. Múlt heti rádióinterjújában a miniszterelnök is beszélt arról, hogy felelősen csak a Pfizer-vakcinával tudják vállalni a fiatalok oltását. Orbán Viktor akkor azt mondta: azért az érettségi után kezdik meg a vakcinációjukat, mert nem akarják, hogy a különféle immunreakciók miatt problémájuk legyen az érettségin.

György István, az oltási munkacsoport vezetője a vakcinák elosztásáról is beszélt a keddi tájékoztatón, onnan tudni, hogy érkezett ugyan kedden 333 ezer Pfizer-vakcina, de ezek többsége második oltásokhoz kell, a többit pedig félreteszik a 16–18 éveseknek. Amit nem, azt a háziorvosok kapják...

VAKCINÁK: MI A KÜLÖNBSÉG A KÉT DÓZIS KÖZÖTT?

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.05.04.


A vakcinák két dózisa között a Szputnyiknál van különbség, és a Sinopharmmal kapcsolatban merült fel, hogy a második dózis adagját meg kellene növelni, vagy harmadszorra is oltani.

A hazánkban alkalmazott koronavírus elleni vakcinák „kétdózisúak”, vagyis az első oltás után meghatározott idővel újabb adag beadására van szükség, hogy a hatásosság elérje a kívánt szintet. Nagyon leegyszerűsítve az első dózis „felpiszkálja”, reakcióra készteti az immunrendszert, beindul az antitestek termelése, alakul a sejtes immunválasz, míg a második minderre ráerősít: kialakítja a tartósabb, mélyebb és teljesebb immunizációt.

Laikusként a két dózis egyfajta axióma – ezt mondták és így van. Ám ha figyelmesen olvassuk a híreket, feltűnhet, hogy az újabb és újabb vakcinaszállítmányok érkezésekor a darabszámnál csak a Szputnyik V-nél esetén teszik hozzá, hogy első vagy második dózisú készítményről van szó. De vajon miért? Falus András Széchenyi-díjas immunológust, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát kérdeztük. A válasz nagyon röviden:

a két dózis összetételében csak a Szputnyiknál van különbség, és a Sinopharmnál merült fel, hogy a második adagon esetleg változtatni kellene.

Az itthon használt készítmények közül az RNS-alapú Pfizer és a Moderna ugyanazt az összetételt használja minden adag vakcinában, ezért ezeknél nem kell „sakkozni”. Az aktuális oltási menetrend alapján döntik el, hogy az aktuálisan rendelkezésre álló készletből hányat adnak be első, és hányat második dózisként...

„FÉLREÉRTED… OLYAN, HOGY TÚLÓRA, NINCS.”

MÉRCE
Szerző: BALOGH ÁDÁM
2021.04.26.


Ez a bejegyzés a Balra Át! olvasójának levele, mely egy megtörtént párbeszéd alapján íródott. A szerző saját és családja megélhetésének védelmében valódi neve elhallgatását kérte
.

Dolgozó: Szia, tudunk beszélni?

Tulajdonos: Persze Ádám, gyere be, mi a helyzet? Foglalj helyet.

Dolgozó: Több dologról is szeretnék beszélni. Az első, hogy szeretném, ha tartanánk egy projekt-kiértékelő beszélgetést, a közelmúltban lezárt projektemről. Úgy érzem, hogy lenne mit tanulnunk belőle.

Dolgozó magában: Főleg úgy, hogy az eredetileg tervezett 2 hét helyett 3 hónap volt megvalósítani, én pedig az idegösszeroppanás szélén vagyok, és kezd tönkremenni a magánéletem a stressz és a túlórák miatt.

Tulajdonos: Rendben, tartsunk, bár ez amúgy is tervben volt.

Dolgozó: Arról is szerettem volna beszélni, hogy hogyan kommunikáltuk az ügyfél felé a késést, illetve, hogy mennyire veszítettünk reputációt nála ezzel.

Dolgozó magában: Például ha én lennék az ügyfél, eléggé ideges lennék, hogy hónapokon keresztül teljesen fölösleges ökörségeken kotlottunk az ő pénzén.

Tulajdonos: Az ügyfél felé megvolt a demidzs kontroll, el lettek simítva a dolgok. A kockázat mindebben az volt, hogy az ügyfél egyre inkább úgy érzi, hogy a cégünk túl van terhelve, hogy sokkal több munkát vállalunk, mint amennyire kapacitásunk van, és fontolgatja, hogy a jövőben más cégeket bíz meg hasonló munkákkal.

Dolgozó magában: Egészen meglepő, hogy az ügyfél ezt gondolja.

Dolgozó: Az utóbbi fél évben tényleg elég nagy terhelés alatt volt mindenki.

Tulajdonos: Én viszont arról szerettem volna beszélni, hogy újra kijött az a probléma, amiről már múltkor is beszéltünk, hogy nem vagy eléggé csapatjátékos. Te vagy az egyik legígéretesebb dolgozónk, olyan dolgokat tudsz megcsinálni, amit a te korosztályodban sokan mások nem, rendkívül önálló vagy, és nagyon magas minőségű munkát végzel. Ezért is léptettünk elő! Ezzel együtt viszont azt érezzük, hogy nem teszed oda magad eléggé, különösen mikor terhelt a projektcsapat.
Tudod, hogy van ez: együtt sírunk, együtt nevetünk

Dolgozó magában: Magyarul nagyon jó dolgozó vagy, már csak egy kicsit szeretnénk jobban kihasználni téged, már csak egy kicsit kéne többet túlórázni, már csak egy kicsit kéne jobban tönkretenni a saját magánéleted és személyes kapcsolataid, és akkor pont elégedettek lennénk...

AZ EU ÉS MAGYARORSZÁG: JÖHET A HALLELÚJA VAGY A VÉGÍTÉLET

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.05.05.


„Az Európai Unió rájött arra, hogy számára Orbán túl nagy ellenfél: tíz évig sikertelenül próbálták a szokásos módszerekkel kezelni, tárgyaltak, egyezkedtek vele, igyekeztek őt jobb belátásra bírni, s szerintem arra jöttek rá, hogy nem mennek bele ’kis’ ügyekbe, hanem megvárják a nagy ügyet. Ami a jövő évi magyarországi választás: ha veszít Orbán, új helyzet áll elő, ha pedig nyilvánvalóan elcsalja, akkor illegitimmé válik, s annak megfelelően kezelik majd. Más szóval: vagy hallelúja lesz vagy jön végítélet” – fejtette ki Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogászt, politológust Vera Jourova minapi kijelentésével kapcsolatban kerestük meg.

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, Vera Jourová az Európai Bizottság alelnöke a Euronewsnak adott interjújában arról beszélt, hogy a mostani versenyjogi szabályok nem használhatóak a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. Mint mondta, „Pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték”. Hozzátette, tovább nehezíti a fellépést, hogy a KESMA mentességet kapott a nemzeti versenyjogok alól, de a jelenlegi versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél sokkal nagyobb ügyeket kapjanak el vele.

Vajon ez nyílt beismerése annak, hogy tehetetlenek Orbánnal szemben? Vajon ez nem azt tükrözi, hogy megunták Orbánt és a magyarokat,? Vajon ezzel nem azt üzenik a magyaroknak, hogy csináljunk, amit akarunk? Egyáltalán, mire lehet számítani ezek után az EU-tól? Ilyen kérdések merültek fel bennünk a fenti nyilatkozatot olvasva. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan ítéli meg ezt egy szakértő...

SZABAD SZEMMEL: FÉLŐ, HOGY AZ ORBÁN-KORMÁNY ROHAMOT INDÍT A MAGYAR SAJTÓ UTOLSÓ SZABAD ÁLLÁSAINAK ELFOGLALÁSÁRA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző. SZELESTEY LAJOS
2021.05.05.


Die Welt


Nem ma kezdődött, hogy Orbán Viktor kokettál Kínával, hiszen kaput nyit az ázsiai ország számára Európa felé, de közben nem törődik a kockázatokkal, amelyek pedig nagyon is aggasztják az EU és a NATO-t. A kapcsolat legújabb állomása, hogy Budapesten létesít lerakatot a tekintélyelvű kínai állam káderképzője, méghozzá Európában fölöttébb furcsa körülmények között. Az egész munkát a kínaiak végzik, a fővállalkozó egy olyan cég lesz – minden versenytárgyalás nélkül -, amely feltehetőleg kapcsolatban áll a kínai titkosszolgálattal. Mindenesetre amikor pár éve megépítette Addisz Abebában az Afrikai Unió székházát, után a lehallgató készülékeket találtak a falakban.

Orbán azonban nem fél a veszélyektől, sőt, Panyi Szabolcs a Direkt36-tól úgy látja, hogy a politikus kifejezetten azt szeretné, ha Kína Magyarországot tekintené dobbantónak az EU felé. Ezért nem érdekli, hogy a kínai diákok nem ritkán kémkedni szoktak. Valószínűleg abból indul ki, hogy a magyar technológiai szint folytán a hazai iparnak nincsenek olyan titkai, amelyekre a kínaiak le akarnának csapni.

Az viszont jelképes, hogy a világra nyitott, liberális, és nagy tekintélynek örvendő CEU helyébe éppen Fudan lép, amely szakmailag jó, ám falai közt aligha lehet majd az emberi jogok fontosságáról, vagy az ujgurok, illetve a hong kongi elégedetlenség elnyomásáról tanulni. Ugyanakkor az intézménybe 5-6 ezer diák jár majd, így azon keresztül Kína rátelepszik a felsőfokú magyar képzésre.

Orbán részben gazdasági előnyökben gondolkodik, részben a mozgásterét próbálja növelni, minél inkább igyekszik sarokba szorítani az unió. A járvány során is építette a kínai kapcsolatot, hiszen nagy mennyiségben rendelt kínai oltóanyagot, amit Brüsszel azonban nem vett jónéven. Mint ahogy azt sem, hogy az ország potenciálisan bázisként szolgálhat a kínai hírszerzés számára Európa ellen.

Bloomberg

Éleződik a feszültség Kínával, miután Európa egyre inkább Biden oldalára áll Pekinggel szemben. A nagy eltolódás akkor következhet be, ha a zöldek szerepet kapnak a német kormányban a szeptember végi választások után. De az már most is látszik, hogy hiába született meg a múlt év végén az EU beruházási egyezménye Kínával, Brüsszel álláspontja keményedik az ázsiai partnerrel szemben.

Berlinben már most is általános a vélekedés, hogy nagy dolgokra egyhamar nem lehet számítani a kétoldalú kapcsolatokban és ezt a kínaiak is hasonlóképpen ítélik meg. De ettől függetlenül egy európai illetékes szerint útelágazáshoz érkezett az unió és Peking viszonya. Európa persze nem egységesen ítéli meg a kilátásokat, hiszen Magyarország pl. ég a vágytól, hogy boltoljon Kínával. De maga Biden is azt mondja, hogy nagy hangsúlyt fektet a két ország versenyére, viszont emellett szükségesnek tartja az együttműködést, pl. a klímaváltozás visszaszorítására.

Európa számára viszont fel van adva a lecke, mivel a saját útját igyekszik járni. Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere. Ugyanakkor a külügyminiszterek el akarják ítélni jövő héten kiadandó nyilatkozatukban a másik fél hong kongi fellépését. Peking abban reménykedett, hogy külön lehet választani a politikai és gazdasági kérdéseket, és hogy hatalmas fogyasztói piacával magához tudja kötni az uniót. Ám ez egyre kevésbé lehetséges – mondja egy kormány közeli elemző intézet szakértője Pekingben.

Euractiv

Félő, hogy az Orbán-kormány rohamot indít a magyar sajtó utolsó szabad állásainak elfoglalására. Erről beszélt a CEU egyik tanszékvezetője, illetve Polyák Gábor, a Pécsi Egyetem oktatója a portálnak. Marius Dragomir és magyar kollégája emlékeztetett arra, hogy a hatalom, részben oligarchákon keresztül, már így is kézben tartja a média túlnyomó többségét, de most közelednek a választások és ez újabb lépésekre ösztökélheti a független hangok elnémítására.

Hiszen már a járvány kapcsán is kizárólag a hatóságoktól lehet felvilágosítást kapni. Azon kívül egy nemrégiben elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy bűncselekménynek nyilvánítsák a kormányzati intézkedések bírálatát. A Közép-Európai Egyetem képviselője úgy értékeli, hogy az állam gyakorlatilag foglyul ejtette a tömegtájékoztatást. A központi költségvetésből jutalmazza a szövetségesek tulajdonában lévő orgánumokat. Mellesleg jelenleg nem létezik átlátható, elfogulatlan mechanizmus a sajtó finanszírozására, a pénz csakis a média megregulázásának eszköze.

Hogy most ki lehet a következő célpont, mármint hogy bedarálják, arra Polyák azt mondja: az RTL Hungary, a Central Media. Rajtuk kívül vannak kisebb szerkesztőségek, főleg a világhálón, ezek leginkább adományokból tartják fenn magukat. De az erőviszonyok teljesen egyoldalúak. Viszont idáig mindig úgy volt, hogy a hatalom terjeszkedési vágya akkor nőtt meg, ha meg kellett méretnie magát a választásokon. Merthogy a sajtón keresztül növelni tudja befolyását.

A két szakértő egyetért abban, hogy az EU-nak határozottan közbe kellene avatkoznia, és ehhez volnának is eszközei, ám ha továbbra is tétlen marad, akkor a magyar modell gyorsan elterjedhet Közép-Kelet-Európában. Különösen a médiahatóság függetlenségét kellene helyreállítani. Az unió segítsége nélkül igen nehéz lesz visszatalálni a demokratikus útra, ezért Brüsszelnek lépnie kellene, mielőtt túl késő lenne.

FT

A lengyel törvényhozás alsóháza megszavazta az uniós segélycsomag tervét, de az erőpróba megmutatta, milyen törésvonalak vannak mind a kormánykoalíción, mind az ellenzéken belül. A csomagot, amely engedélyezi, hogy az EU most először hitelt vegyen fel, a PiS-szel szövetséges Egyesült Lengyelország, a keményen jobbos igazságügyi miniszter pártja arra hivatkozva utasította el, hogy a kölcsönért adott esetben Lengyelországnak kell jót állnia, ha netán valamelyik kormány nem fizeti vissza a maga részét. Azon felül hallani sem akar a jogállami mechanizmusról.

Ezért a javaslat csak úgy ment át, hogy az ellenzék 2. legnagyobb ereje mellé állt, amit viszont a Civil Koalíció nehezményezett azon az oldalon, miután nem sikerült lényegi engedményeket kiharcolnia. Így azt, hogy a Brüsszeltől érkező óriási összegű ingyen pénzt és hitelt átlátható, tisztességes módon költsék majd el. Azon kívül, hogy a helyi önkormányzatok is kapjanak a forrásokból.

Összesen 36 milliárd euróról van szó, nem véletlen, hogy Morawiecki miniszterelnök úgy foglalt állást: a döntés nagy mértékben meghatározza az ország sorsát a következő 10-20 évben. A Baloldal pedig, amely a PiS oldalára állt, azzal érvelt, hogy most nem következik el ugyanazt a hibát, mint annak idején a Marshall-segéllyel, mert annak az árát még most is fizeti az ország.

FT

Aggódhatnak Németország szomszédjai, mert több olyan szövetségnek is esélye van hatalomra kerülnid az őszi választások után, amelyek külpolitikai elképzelései nagyban különböznek a mostani berlini irányvonaltól. Erre figyelmeztet az amerikai Brookings Intézet egyik osztályvezetője. Constanze Stelzenmüller, aki rendszeresen publikál a lap véleményrovatában, felidézi, hogy Biden már jelezte: feledtetni kívánja a Trumpf-féle rettenetes négy évet a transz-atlanti kapcsolatokban és együtt akar működni Európával.

Moszkvát és Pekinget viszont nem rettentik el a nyugati szankciók, Navalnij és az ujgurok miatt. Nyomást gyakorolnak az EU-ra, ám eközben von der Leyen a Tanács elnökével hadakozik a balul sikerült ankarai kirándulás után, miközben nyakán a súlyos gazdasági visszaesés, valamint a járvány. Ugyanakkor belpolitikai gondok miatt nem tud a földrészre összpontosítani a brit és a német vezető sem.

Így bárki azt gondolhatná, hogy majd a németek megsegítik az EU-t, de a választásokra készülő pártok leginkább a hazai teendőkre összpontosítanak. Nagyon úgy néz ki, hogy az erőpróba a zöldek felemelkedését hozza, márpedig hogy pártelnökük keményen bírálja Moszkvát, Pekinget és az Északi Áramlat 2-őt, az zene Washington füleinek. Az eredmény persze alapvetően nem a külpolitikán múlik majd. Ám a szavazópolgároknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy az ország gazdagsága és ereje a térség stabilitásán és biztonságán múlik. Ezért arra is oda kellene figyelni. A szomszédok már úgyis kellőképpen nyugtalanok.

Libération

A kérdéssel foglalkozó nemzetközi civil szervezet szerint a horvát és görög határőrök olyan brutálisan bánnak az elfogott illegális bevándorlókkal, hogy az már kimeríti a kínzás fogalmát, de legalábbis embertelen, illetve megalázó. A kárvallottak 85 %-a nyilatkozott így, miután rövid úton kipenderítették őket a két országból. Megverték, összerugdosták őket, nem ritkán gumibotot is használtak velük szemben. Sokszor órákon át.

Amikor pedig megérkeztek velük a határra, a telefonjukat vagy elvették, vagy tönkretették, jó párjukna elégették a ruháját. Ezért meztelenül, illetve alsóneműben, nem egy esetben mezítláb kellett átkelniük a határ túlsó oldalára. Az NGO úgy összegezte a hallottakat, hogy a múlt évben még több ilyen eset történt, mint egy évvel korábban. A kitoloncolásokat persze mindig is kísérte erőszak a 2015-ös nagy hullám óta, de tavaly különösen sokszor fordult elő, hogy a horvátok levetkőztették az áldozatokat, vagy kutyákat uszítottak rájuk. Ugyanakkor Romániából, Bulgáriából, Szerbiából és Szlovéniából is jelentettek hasonló incidenseket.