2022. április 7., csütörtök

KI A BŰNÖS, KI A BŰNBAK? – AZ ELLENZÉKI ÖSSZEOMLÁS VALÓDI OKAIRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.04.06.


Nem véletlen, hogy Jakab Péter rögtön a választás estéjén nekiállt rákenni az ellenzéki összeomlásért viselendő felelősséget Márki-Zay Péterre: a számok alapján leginkább a Jobbik elnökének lenne miért elnézést kérnie. Ha még régebbre tekintünk, akkor azonban látjuk: a baj már az ő ideje előtt megtörtént, Márki-Zay szereplésén pedig legfeljebb a kétharmad múlhatott. Ha egyáltalán. Elemzés.

„A blame game-et általában az nyeri, aki kezdi” – az állítólagos aranyszabályra egy Jobbik-közeli elemző hívta fel a figyelmünket, amikor arról érdeklődtünk nála: ugyan miért esett neki Jakab Péter már vasárnap este az ellenzéki listavezető Márki-Zay Péternek? A Jobbik elnökének persze még akkor sincs könnyű dolga, ha a szabály működik és valóban nagyobb eséllyel nyeri a bűnbakkeresési játékot, aki először kiáltja azt a másikra. A tények ugyanis makacs dolgok, s ha valamikor, egy választáson aztán tényleg mérhető, mi történt a szavazatokkal. Márpedig ezek már a választás éjszakáján mutattak valami nagyon fontosat, s a Jobbik számára igazán kedvezőtlent: 2018-hoz viszonyítva az ellenzéki pártok 677 103 szavazója tűnt el. (Négy éve 2 488 097 fő szavazott a mostani összefogás pártjaira külön listán, most, együttes erővel pedig 1 810 994 szavazatot tudtak begyűjteni.) Történelmi mélypont ez az összellenzéknek: soha nem kaptak még ilyen kevés szavazatot. Jakab nem véletlenül igyekezett villámtempóban felelőssé tenni Márki-Zayt, amikor kijelentette: a listavezető az ellenzék leváltását ígérte, de ehelyett megbuktatta azt. Nem is a köztudott ellenszenv volt az ok, amely a két politikus viszonyát kölcsönösségi alapon jellemezte az elmúlt időszakban.

A sietségre a Jobbik-elnöknek jó oka volt. A Mi Hazánk meglepetésszerű parlamentbe jutása 6 százalék fölötti eredménnyel ugyanis túl árulkodó ahhoz, hogy ne pártja felelősségét kezdje firtatni bárki – akinek csak néhány perce van akár az elemzésre. Ha a Toroczkai-csapat rosszul szerepel, nem jut a parlamentbe, legalábbis képlékenyebb lenne annak megítélése, mi történt a valóságban.

Így azonban tetemes mennyiségű, szám szerint 319 ezer szavazatról nem lehet vitát nyitni. Aligha van legalábbis, aki azt gondolná, hogy kiábrándult LMP-sekből áll az ismét frakcióállításra képes széljobbos szavazótábor – ezt a voksmennyiséget egészen biztosan a Jobbik veszítette el. Kevésbé számszerűsíthető egzakt módon, de a helyi adatokból kikövetkeztethető, hogy a Fideszhez is tetemes mennyiségű exjobbikos vándorolt át: noha a kormánypárt a még nem végleges adatok szerint országosan csupán 23 ezerrel növelte listás szavazatai számát 2018-hoz képest (ez 100 százalékos feldolgozottságnál vélhetőleg még nőni fog), a kistelepülési szinten, korábbi Jobbik-bázisokon már most is sokkal nagyobb mértékben. A nagyságrend itt is százezres. Ennek belátásához érdemes egy pillantást vetnünk a Political Capital által készített grafikonra, amely megyei bontásban tartalmazza, hogy a 2018-as összellenzéki szavazattömegben mekkora volt a Jobbik (illetve a többi párt) részaránya. Ami jól látszik: ahogy nő a Jobbik 2018-as súlya, úgy romlik a 2022-es összellenzéki mozgósítás (a korreláció a két érték között -0,81). „Azokban a megyékben sikerült kevésbé a mozgósítás, ahol négy évvel ezelőtt magas volt a Jobbik szavazóinak részaránya (a másik három nagyobb párt esetében a kapcsolat előjele ellentétes, azaz az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP erősebb megyéiben jellemzően eredményesebb volt idén a mozgósítás)” – állapítja meg az intézet...

JÖTT A BOSSZÚ, BÉRLEVONÁSSAL, PÓTÓRÁKKAL, IGAZOLATLAN TÁVOLLÉT BEÍRÁSÁVAL BÜNTETIK A SZTRÁJKOLÓ TANÁROKAT - A SZAKSZERVEZETEK BÍRÓSÁGHOZ FORDULHATNAK

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.04.07.


Rengeteg panasz érkezett a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) olyan tanároktól, oktatási-nevelési dolgozóktól, akik részt vettek az érdekképviseletek által meghirdetett, március 16-án indult sztrájkban. Annak ellenére, hogy a munkabeszüntetést jogszerűen szervezték meg, több tankerületben számos túlkapás történt a sztrájkolókkal szemben.

A legtöbb panasz az aránytalan bérlevonásokkal kapcsolatos: sok tanár egész napra nem kapott fizetést, holott az adott napon csak egy-két óráját nem tartotta meg. Egy budai gimnáziumban tanító pedagógus például öt nap alatt mindössze öt tanórát nem tartott meg, mégis öt egész napi bért vontak le tőle, miközben minden más feladatát elvégezte. Ez a sztrájktörvénnyel és a Munka törvénykönyvének előírásaival is ellentétes. A PSZ-hez érkezett egy olyan panasz is, amelyből kiderült, az egyik vidéki tankerületi központ igazgatója elrendelte, hogy a sztrájkban részt vevő pedagógusok a megtartott, adminisztrált óráikat is töröljék a rendszerből. Máshol igazolatlan távollétet írtak be a sztrájkoló pedagógusoknak, holott végig az intézményben tartózkodtak.

A PDSZ pedig olyan esetekről is tud, hogy a március 16-17-18-ai sztrájkkal érintett napokra utólag, két-három héttel a sztrájk után rendelt el rendkívüli szünetet az intézményvezető, egyes esetekben nem az egész iskola, csak bizonyos osztályok tekintetében. A PDSZ szerint ez egyértelműen jogellenes, rendkívüli szünet visszamenőleges hatályú elrendelésére a törvények nem adnak lehetőséget. Ahogy arra sem, hogy a jogellenesen elrendelt rendkívüli szünet miatt a tanév rendjében meghatározott tanítás nélküli munkanapra – így például április 13-ára – munkavégzést rendeljenek el, egyes intézményekben ez mégis megtörtént. Az intézményvezetők ezen a napon pótoltatnák be a sztrájk miatt elmaradt tanórákat, amire egyébként csak akkor lenne szükség, ha az elmaradás olyan mértékű, hogy nem lehetne lezárni miatta a tanévet...

AZ ELLENZÉK VISSZAJUTOTT AZ ALAPVETŐ KÉRDÉSHEZ, SZABAD-E BEMENNI A PARLAMENTBE ÉS FELESKÜDNI AZ ALAPTÖRVÉNYRE?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.04.07.


A bukás okainak tisztázása után az ellenzéki tájkép csata után úgy néz ki, mint amikor még nem jött létre az összefogás, az ellenzéknek esélye sem volt Orbánt megszorítni, csak a kollaborációra volt esélye, hogy a választáson való részvételével és a parlamentbe való beülésével legitimálja az önkényuralom működését, és biztosítsa pénzért a demokrácia hamis látszatát a diktatúrához. Ezzel az ellenzék visszakerült abba a szerepkörébe, amiben korábban volt, miszerint az Orbán-rendszer hazugságának és működésének nélkülözhetetlen és legerősebb bástyái...

„LESZAVAZTAK A FIDESZRE, DE KÖZBEN MINDENKI PANASZKODOTT” – PÖRÖGNEK A SZAVAZATSZÁMLÁLÓK BESZÁMOLÓI

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.04.07.


István, a 45 éves budapesti vállalkozó egy különösen hátrányos helyzetű borsodi település „neccesebb” szavazókörében számolt szavazatokat. Úgy volt vele, hogy a választás tisztáságának biztosításával szívesen hozzájárul a változás esélyéhez – most az ország elhagyását tervezgeti. „Kérdéses, hogy ilyen körülmények között van-e a választásnak tétje. Nem a szavazókörben történik a csalás, nem is történhet számottevő mértékben. De a szavazatvásárlás, a plusz mozgósítás és a mindenkori propaganda olyan finomra csiszolt rendszert alkot, hogy elműködik könnyedén akár az idők végezetéig is. Akkor is, ha holnaptól Orbán Viktor helyére lépne mondjuk Szijjártó Péter vagy Orbán Ráhel.” István úgy vette le, hogy „egy szavazat árfolyama nap elején 5 ezer, a végén akár 30 ezer forint körül mozog. A szavazókat pár autó hordta oda a szavazóhelyiség elé.”


A jó nevű budapesti egyetemre járó Anna egy Bács-Kiskun megyei, mintegy ötezer fős település szavazókörében vett részt a számolásban, és bár a folyamatot alapvetően korrektnek írta le, a fideszes delegált telefonos napközbeni mozgósítása egyértelmű volt: „nem kellett látnia a névjegyzéket, mindenkit ismert, és külön strigulázta, hány fideszes jött már el, így tudta, kire lehet még számítani.” Anna hangsúlyozza: tudta eddig is, hogy budapesti buborékban él, de a szavazók általános rossz szellemi és fizikai állapota így is megrázta. „A 2018-as Fidesz-győzelem után erős volt az az ellenzéki narratíva, hogy vidéken nem értik a világot, persze, hogy a Fideszre szavaznak. Most megértettem, hogy valójában annyira kiszolgáltatottak a rendszernek, hogy fel sem merülhet alternatíva. De el sem jut hozzájuk.”

Az országgyűlési választást megelőző kampánynak köszönhetően idén az egyesült ellenzék majdnem az összes szavazókörbe delegált szavazatszámlálókat. Az összefogó hat pártnak, a 20k22 – Húszezren a tiszta választásért csoportnak és a Számoljuk Együtt Mozgalomnak köszönhetően mintegy 19 700 önkéntest delegáltak szavazóbiztosnak a 10 285 szavazókör valamelyikébe, hogy így biztosítsák a választás és népszavazás tisztaságát, és ezen keresztül erősítsék a magyar demokráciába vetett bizalmat...

KIMUTATTÁK, ENNYIT BUKTAK AZ OROSZ OLIGARCHÁK - AFRIKAI SZINTRE IS SÜLLYEDHET AZ ORSZÁG A SZUPERGAZDAGOK TOPLISTÁJÁN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.04.07.


Közel 13 ezermilliárd forintnak megfelelő összeget veszített a 10 leggazdagabb orosz pénzember 2022 március végéig az ukrajnai invázió miatt hozott nyugati szankciók eredményeként. Szakértő szerint Oroszország akár Afrika mögé is visszacsúszhat a szupergazdagok regionális toplistáján.


Oroszországban 2021-re a legalább 1 millió dollárral rendelkező vagyonos réteg (HNWI) létszáma elérte a 312 ezer főt, miután 5 év alatt 50 százalékos bővülést produkált. A 30 millió dollárnál is vagyonosabbak (UHNWI) száma 6200 főre rúgott tavaly, holott 2016-ban még csak 3700 orosz állampolgár számított UHNWI személynek. Azaz a legmagasabb vagyonkategóriában is markáns, 68 százalékos növekedés történt - közölte a Blochamps Capital.

Karagich István, a pénzügyi tanácsadó és business intelligence cég ügyvezetője szerint Oroszország egyik fő gazdasági pillére a stabil és lojális nemzeti oligarcha réteg. Mint kifejtette: a gazdasági-pénzügyi-politikai kohézió alaptézise, hogy az orosz elnök megteremti a pénzügyi elitben való mozgás kereteit, de bármikor meg is vonhatja a bizalmat. A vagyoni elit tagjai így nem csupán a rezsimhez lojálisak különösen, hanem egymáshoz is úgy kapcsolódnak mind pénzügyi, mind ideológiai relációban, mint a szoros, kovalens kötésben lévő molekulák.

Az ezredforduló után – részletezte (szerintünk továbbgondolásra érdemesen) Karagich – rengeteg állami tulajdonú vagyon, vállalat és pénzintézet hevert parlagon Oroszországban, amelyekhez csak egy rendkívül szűk, jó kapcsolatokkal rendelkező, okos, ambiciózus rétegnek volt hozzáférése, és amelynek tagjai meg is ragadták a kínálkozó pénzügyi eszközöket, valamint a velük járó lehetőségeket. Az oligarchák azonban rendkívül gyorsan hatalmasra nőttek, és az elnöknek korlátoznia kellett az erejüket. Ezért lassan egy olyan függőségi-kötelmi rendszert épült ki, amelyben a legfelső vagyoni elit mozgástere és hatalma tőle, illetve az általa biztosított hozzáférésektől, garanciáktól függ...

NEKIMEGY A KÜLFÖLDI KISKERLÁNCOKNAK A KORMÁNY - MÉGIS MI LESZ EBBŐL?

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2022.04.07.


Úgy tűnik, a kormány újra meghirdetheti harcát az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor hazai tulajdonba vétele céljából és logikusnak tűnik az is, hogy ki lesz ezen a területen Orbán Viktor harcostársa. Az elmúlt 12 év ebből a szempontból nem hozott egyelőre áttörést, azonban az elmúlt évek hoztak új megközelítéseket. Bemutatjuk, hogy a kormány a kisker-szektorban milyen kiinduló állapottal néz szembe és annak átalakítására milyen régi-új eszközei lehetnek.


Régi-új cél, régi-új emberrel?

A kormány már régóta tervezi - eddig nem túl nagy sikerek mellett - a hazai élelmiszer-kiskereskedelem átalakítását, és Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján erről a céljáról 12 év után sem mondott le. Ezzel kapcsolatban két határozott megjegyzése volt a miniszterelnöknek:

- Nem lehetetlen, hogy a kiskereskedelmi láncok közül a külföldieket kiszorítja a kormány, és a következő kormányzati ciklusnak ez is lehet egy feladata.

- Nem lehetetlen szerinte az sem, hogy Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter a sikeres választási szereplése után visszatér a kormányba.

A két ügy akár össze is függhet. A hódmezővásárhelyi kormánypárti politikus ugyanis régóta aktív szószólója annak, hogy a kiskereskedelemben nagyobb magyar tulajdonra van szükség és azt sem szabad elfelejteni, hogy minisztersége idején a "kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős" miniszteri biztost is kinevezett Szatmáry Kristóf (most is a parlamentbe jutó fideszes politikus) személyében. Lázár János a közelmúltban két alkalommal is határozottan nyilvánult meg a kiskereskedelem nemzeti tulajdonba vétele kapcsán:

2020 decemberében a Portfolio agrárkonferenciáján nyíltan protekcionista politikát hirdetett meg a magyar élelmiszeripar megmentése és feltámasztása érdekében. Az eseményen úgy fogalmazott, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott, ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben.

Alig egy évvel később, 2021 novemberében a Portfolio-nak adott interjújában arról beszélt, hogy überelni kell a külföldi kiskereskedelmi láncokat, diszkontokat, abcúg multik, vivát magyarok! A kiskereskedelem nemzeti tulajdona ügyében szerinte sokkal határozottabban kell előre menni és akkor üdvözölte Jellinek Dániel üzletember belépését az Auchanon keresztül a szektorba.

Többen is elkezdtek spekulálni arra Orbán Viktor kijelentései alapján, hogy Lázár János valamifajta élelmiszeripart, kiskereskedelmet, tehát agráriumot/teljes vidéket érintő feladatot kap a kormányban. Igaz szerda este a politikus úgy fogalmazott, hogy nem hajt pozícióra, de ha ez szóba kerül Orbán Viktorral, akkor beszélni fog majd róla...

RENDRE A FIDESZ REJTÉLYES PEREMSZAVAZÓI DÖNTIK EL A VÁLASZTÁSOKAT

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.04.06.


A héten túlzás nélkül minden napra jut legalább egy konferencia, ami a 2022-es országgyűlési választás nyilvánosságot, közvélemény-kutatókat, sőt, magát a győztest is meglepő eredményeit próbálja értelmezni és magyarázni. A Political Capital elemzőintézet szakértők bevonásával tartott szerdai beszélgetése az ellenzék pocsék – 2018-hoz képest összesen 889 ezer szavazat elvesztésével járó – szereplésének egyik kulcstényezőjét, a jobbikos szavazatok elszivárgását járta körül, de érdekes előadást lehetett hallani a Fidesz hagymaszerűen felépülő, mozdíthatatlan szavazói tömbjéről...


A JOBBIK SZAVAZÓI HIÁNYOZHATTAK LEGINKÁBB AZ ELLENZÉKI EGYÜTTMŰKÖDÉS MÖGÜL

POLITICAL CAPITAL
Szerző: Political Capital
2022.04.04.


Túl sokfélék az Orbán-rendszerrel kritikus szavazók ahhoz, hogy egy táborba terelhetők legyenek. Gyorselemzésünk szerint illúzió volt azt feltételezni, hogy a korábbi Jobbik szavazóinak nagy része képes a bal-közép pártokkal egy irányba szavazni. Az ötödik Orbán-kormány mozgásterét a gazdasági és külpolitikai kényszerek fogják csak beszűkíteni, belpolitikai értelemben minden korábbinál könnyebb dolga lesz.


ORBÁN MAGA CÁFOLTA MEG POLITIKÁJÁNAK KERESZTÉNYDEMOKRATA, POLGÁRI VOLTÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.04.07.


„Hazugság, hogy Orbán és politikája kereszténydemokrata, polgári és hazafias lenne” – szögezte le sommásan Szentpéteri Nagy Richard, aki szerint ez a hármas cél jó és vonzó, de Orbánék esetében nem igaz, „számukra ez, ennek mind a három eleme csak egy politikai termék”. A kormányfő választási győzelmi beszédében elhangzottakkal kapcsolatban kerestük meg az alkotmányjogász, politológust. Mint leszögezte: „Azzal hogy Orbán illiberálisnak nyilvánította a saját rendszerét, önmaga cáfolta azt, hogy ő kereszténydemokrata lenne, hiszen egy kereszténydemokrata mindig alkotmányos demokráciában akar élni”. Ami pedig a „polgári” politikát illeti, Szentpéteri emlékeztetett arra, hogy maguk vallották be, ez nem más, mint egy politikai termék. A „hazafi” értelmezése nehezebb, már csak azért is, mert mindenki hazafi valamilyen szinten, ám „ezt nagyon hangoztatni, sem nem kereszténydemokrata, sem nem polgári” – hívta fel a figyelmet.


Nagyon tanulságos, sok kitételében mélységesen felháborító és valótlanságokkal is megtűzdelt választási győzelmi beszédet mondott április 3-án este Orbán Viktor. Ebben a cikkünkben azonban csak egyetlen félmondatát vizsgáljuk meg, de azt alaposan. Azt, amikor azt mondta: „...az egész világ láthatta ma este itt, Budapesten, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív, polgári politika és a hazafias politika győzött”.

Orbán politikája valóban kereszténydemokrata, polgári és hazafias lenne? Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogászt, politológust kértük, válaszoljon meg a kérdésre...

MÁRKI-ZAY PÉTER: DÖNTÖTTEM: MEGVÉDEM A VÁSÁRHELYI GYEREKEKET!

FACEBOOK
Szerző: MÁRKI-ZAY PÉTER
2022.04.06.


Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem ülök be a parlamentbe – nekem most Vásárhelyen kell megvédenem a vásárhelyi gyerekeket attól, hogy a Fidesz elvigye őket golyófogónak Ukrajnába, köztük négy, még csak nem is katona fiaimat.
Orbán Viktor ugyanis számtalanszor bebizonyította, hogy amivel bennünket minden alap nélkül vádol, azt saját maga rendre megteszi:
– évente 40-50 ezer migránst telepít hazánkba a távozó magyarok pótlására

– a teszteknél már fizetőssé tette az egészségügyet, a magánosításra máris százmilliókat költött

– vasárnap már azt sem tagadta, hogy meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést
Már a választás előtt is sokszor elmondtam kérdésekre válaszolva, hogy a választás eredménye akkor sem legitim, ha mi győzünk – és nem elsősorban a választási csalások, a házhoz vitt levélszavazatok, a törvényesített voksturizmus és az állásuk elvesztésével fenyegetett vagy megvásárolt vidéki választók miatt. A választók jelentős részét ugyanis teljesen félretájékoztatta az egyoldalú, hazug propagandagépezet. Védtelenek voltak a Fidesz hazugságaival szemben, tényleg elhitték, hogy a sorkatonaságba szerelmes, még a kórházakba is katonákat küldő Orbán a béke garanciája, az ellenzék pedig ki sem képzett fiatalokat küldene meghalni Ukrajnába – egy 44 milliós országba, ahová a NATO sem küld embereket, hanem kiberbiztonsági tanácsadással nyújt katonai segítséget.
Ma már a Fidesz propagandagépezete a fehérről is képes elhitetni, hogy fekete, egy jobboldali, hétgyermekes, vidéki keresztény polgármesterről, hogy Gyurcsány embere, hogy utálja a vidékieket, valamint hogy saját gyermekeit is elküldené meghalni egy idegen háborúba…
Ebben a helyzetben még a látszatát sem szeretném fenntartani annak, hogy Magyarország egy parlamentáris demokrácia, ahol a parlamentben az ellenzék bármit is elérhet, ezért nem ülök be a listavezetőként megszerzett helyemre. Az átjelentkezett szavazókkal együtt valószínűleg megfordul Lázár János néhány szavazatos előnye a városon belül, de Hódmezővásárhely polgármestereként így is az a legfontosabb feladatom most, hogy szeretett városom bizalmát megerősítsem, megőrizzem a korrupció- és politikamentes városvezetést, a felelős gazdálkodást, és teljesítsem ígéreteim fennmaradó részét.
Vidéki polgármesterként sem fogom azonban magára hagyni azt a 106 hőst, aki a választáson elindult, ahogy az előválasztás jelöltjeit sem, a 27 ezer szavazatszámlálót, a több százezer fiatalt, a milliós roma közösséget és a kétmillió ellenzékit. Ebben a rendszerben bebizonyosodott, hogy választásokon nem lehetett leváltani a Fideszt – de ez semmit nem vesz el abból a dicsőségből, hogy egy hősies küzdelemben magyarok százezrei küzdöttek velünk aktívan egy becsületes, nyugati elkötelezettségű, emelkedő Magyarországért. Továbbra is felelősséget érzek azért, hogy ez a közösség együtt maradjon, és hazafias ellenállókként mindannyian küzdjünk a korrupció és az önkény ellen. Szent célunk adjon erőt nekünk. Találjuk ki együtt, hogyan védjük meg egymást.
Nekünk, akik tiszta lelkiismerettel megtettünk mindent egy becsületes, tisztességes országért, most sem szabad feladnunk ezt a történelmi küzdelmet. Tartsunk ki egymás mellett, nyújtsunk vigaszt a csüggedőknek, álljunk ki az üldözöttekért. Isten óvja Magyarországot!

A LEGFŐBB OK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.06.


Sok mindenről esik szó a súlyos vereség apropóján, nagyon helyesen, ám meggyőződésem, hogy ezek sorában az egyik legjelentősebb és legmeghatározóbb tényező a legelemibb demokratikus politikai, jogi és erkölcsi szabályokat és követelményeket páros lábbal tipró, azokat meggyalázó és semmibe vevő, rendszerszíntű, de az ellenzék által idejekorán vagy kellőképpen fel nem ismert, netán kevésbé jelentősnek vélt, ám az Orbán-rezsim strukturális részét képező, legalább nyolc éve folyamatosan fenntartott, azaz nem csak a választások idején működtetett választási csalás intézményének aprólékosan kidolgozott, s hatalmas állami pénzekből realizált mechanizmusa és vezérelve. A választási-, vagy kampányidőszak csak csúcsra járatja a négy vagy inkább nyolc éve rendületlenül fenntartott és működtetett rendszert, amelynek részelemeit, ha csak önmagukban látjuk és elemezzük, legfeljebb annak megállapításáig juthatunk, hogy „nahát, már ezt is meg merték tenni ” (most csak a médiánál maradva: beszántották, megszüntették, lenyúlták, okkupálták ezt is, meg azt is), miközben minden egyes „nahát, ezt is meg merték tenni” logikus része a választási csalás nagy és permanens folyamatának, taktikailag és stratégiailag, mint megannyi részfogaskerék, egyre tökéletesebben és egyre finomabb hangolásban illeszkedve a választás elcsalásának vezérelvéhez. Nem retorikai túlzás azt állítani, hogy az Orbán-rendszer leglényege: mindenáron, a legpiszkosabb eszközöket is igénybe véve hatalomban tartani önmagukat, s megőrizni valamennyi kiváltságukat, hiszen ez az egyetlen garanciája és biztosítéka annak, hogy négy (nyolc stb.) éven át háborítatlanul azt tesznek, amit csak akarnak. Éppen úgy, ahogy az Alaptörvény nevű tákolmánynak is a legfőbb funkciója, hogy kőbe vésse az Orbán-rezsim örök fennmaradását.
Pedig az ellenzéknek sok tennivalója lehetett volna, egészen az ellenállás legkülönbözőbb formáinak kitalálásáig és megszervezéséig. Sikeres példákat találni a világ különböző részein, de persze lehetett volna innovatívnak is lenni. A világ közvéleményét egyértelműen tájékoztatni kellett volna – az egyszerűség kedvéért most megmaradva a média példázatánál – hogy a legszennyesebb pártpropagandává züllesztett „közmédia” és az MTI, az ellehetetlenített Klubrádió, a likvidált Népszabadság, a gátlástalanul elrabolt Origo és a felismerhetetlenségig széttrancsírozott Index, stb., stb., vagy ami bizonyos tekintetben még kártékonyabb, ám az ellenzék által még most sem appercipiált valóság, tudniillik a hatalmas kegyúri kormánypénzek és kormányjóindulat általi támogatás ellenében engedelmesen üzemeltetett televízió és újabban rádió, amely az ellenzékiség illúzióját keltve szakmányban vezet félre százezreket, milliókat, szóval hogy mindezek nem egyes részleteikben felháborítóak és elemzendőek, hanem egészükben ugyanannak a rendszernek a nélkülözhetetlen elemei, kellékei és fenntartói.
Nem elég különálló disznóságokként felemlegetni a megtörténteket, hanem együttesen és rendszerszerűen szükséges látni és láttatni az egyes mozaikdarabokat, amelyek közösen a strukturális választási csalásra épülő Orbán-rezsim lényegéhez vezetnek el.
Az emlékezetes „Mi sohasem akarnánk elhallgattatni olyanokat, akik nem értenek egyet velünk” hatalmas nevetést kiváltó szemforgató hazugsága nem az állami cenzori hivatal nemlétéről tett őszinte tanúvallomás volt, hanem az Orbán-rezsim strukturális lényegének, a választási csalásra épülő valóságának elszólásszerű kimondása.

ORBÁN VIKTOR GYŐZÖTT, DE A REZSICSÖKKENTÉS VESZTÉSRE ÁLL – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.04.07.


Üres a kamra

Az ötödik Orbán-kormány a durvuló infláció és a választás előtti túlosztogatás terhével a nyakában óriási kihívások elé néz, ha meg akarja védeni az egyik legsikeresebb politikai termékét, márpedig a rezsicsökkentést megvédeni náluk prioritás.

Szerdán egy hatalmas orosz teherszállító gép érkezett Magyarországra

Korábban nukleáris anyagokat szállított Európába a Pápán landoló orosz repülőgép.

A Kreml elárulta, amit Orbán titkolt

Az orosz elnöknek ez volt az első reakciója a mély nemzetközi felháborodást kiváltó ügyre. Az ügy pikantériája, hogy a Kreml közleményéből derült ki, hogy mindezt az Orbán Viktorral folytatott szerdai telefonos megbeszélésen mondta Putyin.

Fasiszta kleptokráciának nevezték Orbán rendszerét a szlovák közszolgálati rádióban

A szlovákiai magyarok pártja helyreigazítást kér. Szerintünk is jól teszik: az oroszbarát jelző még hiányzik.

Hogyan viselkedjünk, amikor bejönnek az oroszok?

Lengyelországban a kormány elkészítette azt az útmutatót, amely eligazítja az embereket arról, mi a teendő, ha egy külső hatalom megszállja a lakóhelyük környezetét.

Ők nyerték az államosított Kaáli Intézet többszáz milliós közbeszerzését

A Kaáli Intézet egyike volt annak a hat magánszolgáltatónak, amelyekről még 2019 karácsonya előtt jelentette be a kormány, hogy állami finanszírozásba veszi őket.

Újabb mandátumot szerzett a Fidesz a levélszavazatokkal

De Budapest 13. választókerületében még nyerhet az ellenzéki Vajda Zoltán.

Dán megfigyelők elképedtek azon, amit a levélszavazáson láttak

Egy, a választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet, a Silba két megfigyelőcsoportot is küldött Kolozsvárra.


AHOGY MEGERŐSÖDÖTT ORBÁN, ÚGY ERŐSÖDIK UNIÓ-ELLENES POLITIKÁJA IS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.04.07.


Elfogadhatjuk-e azt mit sem téve, hogy vannak olyan emberek, akik téves információkat terjesztenek az Európai Unióról és közben visszaélnek hatalmukkal az uniós pénzek elköltésekor? Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Politico megkeresésére nem reagált a magyar külügyminisztérium, amikor afelől érdeklődött, hogy mivel zárult az ukrán nagykövet és a külügyi illetékes találkozója, miután Ljubov Nepopot berendelték a tárcához raportra. Az ukrán nagykövet asszonyon kérte számon a magyar intézmény Volodymir Zelenszkij kijelentéseit, aki számonkérte Orbán Viktoron: miért nem foglal állást egyértelműen az oroszok vagy az ukránok mellett. Az ukrán elnök azt is sérelmezi, hogy nem engedi át területén a magyar kormány az Ukrajnának szánt nyugati fegyvereket illetve egyéb humanitárius segélyeket.

francia köztelevízió TV5 csatornája beszámolt a magyarországi média helyzetéről, hogyan vált a közszolgálati média a kormány szócsövévé illetve a magántulajdonú cégek KESMA-ba történt tömörítéséről. Interjút készítettek az Átlátszó, a KR és a Partizán stúdiójából. Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke mutatta be a tv-nek a rádiót, elmondva többek között azt, hogy kb. nyolcvanan dolgoznak a szerkesztőségben, illetve arról beszélt, hogy a Fidesz-kormánynak a független média ellen indított háborújában első számú eszköze az a gazdasági támadás volt, aminek áldozatául esett a független média jelentős része – vagy tönkrementek, vagy könnyű prédaként Fidesz-közeli tulajdonosok kezébe kerültek.

kínai, de angol nyelvű CGTN Budapestről keltezett tudósításában a jogállami normák megsértése miatti, hazánk elleni eljárás megindítása kapcsán ír arról az uniós képviselők és egyre több elemző részéről is érzékelhető véleményről, hogy – amit Gwendoline Debros-Corfield magyar raportőr is elmondott a választást értékelő sajtótájékoztatón, hogy: ha az emberek így szavaztak, akkor ennyi. Ilyennek kell elfogadni Magyarországot. Azonban felteszi a kérdést, vajon elfogadhatjuk-e azt, semmit téve, hogy vannak olyan emberek, akik téves információkat terjesztenek az Európai Unióról és közben visszaélnek hatalmukkal az uniós pénzek elköltésekor? Az elemzés szerint sejthető, hogy Orbán az oroszok elleni szankcióknál élhet vétójogával, miután Putyin volt az első, aki gratulált ötödik győzelméhez. Az oroszok megítélése miatt elhidegülő lengyel viszony kapcsán Enyedi Zsolt, a CEU volt rektorhelyettese úgy véli, Magyarország még jobban el lesz szigetelődve az uniós csúcsokon, aminek eddig is számos jelét láthattuk. Orbán a sarokba manőverezte magát, valamilyen új stratégiát kellene kitalálnia, de nem nagyon látszik, hogyan tudna onnan kivergődni. Hozzátette, minden választás után még durvább autokrata vált belőle, úgyhogy minden bizonnyal még élesebb konfliktusokat fog generálni az Unióval.

Denis McShane, brit volt EU-ügyi miniszter írt véleménycikket az inews londoni székhelyű portálon arról, hogy ideje elgondolkodni azon, Orbánnak talán tágasabb az Unión kívül? Mert nyomonkövethető a Brexithez hasonló folyamat elindulása az Orbán-kormányban. Ír arról, hogy ugyan Európában a legyorsabban zsugorodó ország a lélekszámot tekintve, viszont parlamentje nagyobb a Westminsternél, a brit törvényhozásnál. Ír Angela Merkelről, aki gyakorlatilag mindvégig védte Orbánt, s neki köszönhetően is lett olyannyira felvágva Orbán nyelve. Ugyanakkor félő, hogy Orbánt épp a nyugatról érkező sorozatos támadások megerősítik, és még keményebbé teszik. Receptet sajnos nem ad a szerző Orbán kezelésére.

Az Unión belül ismét várható kiéleződő konfliktus árnyét máris megfestette Orbán, hisz szembemenve a többi tagállammal, szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ő hajlandó rubelben fizetni a gázért, aminek világos olvasata: hogy támogatja a putyini háborút, amit többek között ebből finanszíroz az orosz elnök – erről a hírről nagyon sok beszámolót találtunk, így az Euractivét is.

Orbán ismét győzött, mert manipulálta a választást – írja a Washington Post hasábjain Kim Lane Scheppele, a Princeton egyetem alkotmányjogásza. Szerinte Orbán ezzel a fölényes győzelemmel megint átírhatja az alkotmányt úgy, hogy ő a törvények felett állhasson. S minek köszönhetően alakultak így a dolgok? Három már világosan körvonalazódik: a manipulált választási folyamatnak, az orosz háborús retorikának és az autokratákat jellemző csalásnak. Utóbbin értve például azt, hogy a kormányzati pozíciónak betudhatóan a kampányban elmosódott a határ a Fidesz mint párt és a kormány között. A pénzosztogatással is kijátszotta a szavazókat, de még a választás napján – tudni véli Kim Lane Scheppele, egyeseket pénzzel biztattak fideszes szavazásra. Másoknak előre bejelölt szavazólapot adtakutaztattak szavazókat, láncszavazás is bevett szokás. Az elemző megállapítja, a választás se szabad, se tisztességes nem volt, ezért aztán nem is kell meglepődni az eredményen. A cikkben kétszer is szerepel, Magyarország kétségkívül nem demokrácia.

NERIA CSODASZÉP, NERIA CSODAJÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.04.07.


Ha nem lenne teljesen formán kívül, azt kellene mondanunk, hogy formában van Orbán Viktor Mihály, a magyarok – immár tényleg – örökös miniszterelnöke, aki a megszokott kétharmados győzelme után újult erővel lakja be a NER-t (vö: Neria), mintha nem töltötte volna ki már eddig is egészen. Minden zegét és zugát. Emlékezhetünk, mert emlékeznünk kell – és nem azért, mert oly jó –, midőn minden egyes megyei lapban ugyanott és ugyanaz a kép, szöveg és borzalom jelent meg Orbánt tolva a képünkbe, mintha megtöbbszöröződve egyszerre adott volna interjút ugyanakkor Borsodban és Vasban, Szabolcsban és Zalában.

Miközben a Kossuthon is hallhattuk a kedves kappanhangot, és az M1-en is láthattuk őt ajkait nyalogatva, fejét gondolkodón oldalra billentve, élvezhettük lehengerlő humorát, a belőle áradó derűt és erőt, az évezredes bölcsességet és a játékos gyermeki lelket egyként. Nem csoda, hogy állva pisáltak a lányok, a fiúk huszársapkában szalutáltak, és a férfiak, ó, a csodás férfiak meccsre mentek himnuszt énekelni, és úgy elkezdődött az éjszaka, hogy soha nem is ér véget. Most is épp még sötétebb lett, midőn örökös miniszteres urunk felocsúdva a győzelem hatalmas mámorából elkezdett nekünk mintegy nyüzsögni és megnyilvánulni sorban.

No most, az van, hogy a kies Neria egynémelysok (rohadtrengeteg) lakói mesebeli hangulatba kerültek az újabb kétharmad után, és mint ahogyan Szabó Gyula hangján és indázó, fülből kihajtó tulipánokkal fogalmazott képi világgal a legények vándorútra indulnak a világszép mesékben, akképp gondolja úgy a magyari fiatalok leglehangoltabbja, hogy elhagyja ezt az országot. Indul el messzire szerencsét próbálni, megélni, de leginkább a friss levegő miatt, ami Neriában nincsen, és a következőkben még inkább nem lesz, mert megüli a helyet a tömjénes szarszag. Indulnának ifjaink, készülnek el, ahelyett, hogy itthon lépnének egymásra a talpaik.

A választás apokaliptikus napján, amikor lehetett elkezdeni sejteni az eredményt csupán, tehát nem volt bizonyos az újabb pokol eljövetele, azaz, csak a kénköves fuvallata érződött a baljós és kilátástalan jövőnek, a Google-ban, úgyis mint barátunkban, Neria területén megszaporodtak a keresések a kivándorlás szóra. Ez a buzgalom azóta sem hagyott alább, és a jelek szerint föltűnt kormányzati körökben is, mert ahogyan – mint skicceltem már – Orbán Viktor Mihály elkezdett szétterülni újólag a NER-ben, módot ejtett arra, hogy szóljon a menekülni óhajtó fiatalokhoz is. „Magyarország a legjobb hely Európában.” – Ennyit bírt üzenni a kitántorogni vágyóknak...

ORBÁN ELMAGYARÁZZA, MERRE LESZ AZ ELŐRE A KÖVETKEZŐ NÉGY ÉVBEN – PERCRŐL PERCRE

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2022.04.06.


Csakúgy, mint az elmúlt három választást követően, most is sajtótájékoztatóval fordul rá az újabb négyéves ciklusra a miniszterelnök. Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatójáról számolunk be percről percre 14 órától. A kormányfő várhatóan szólni fog az ötödik Orbán-kormány távlati céljairól, a nyakunkon levő recesszióról, az orosz-ukrán háborúról, valamint az EU és Magyarország viszonyáról is.