2019. január 9., szerda

EGY HÉTIG MINDENKI INGYEN MEGNÉZHETI AZ OSCAR-ESÉLYES MAGYAR KISFILMET

MAGYAR NARANCS / MIKROFILM
Szerző: GERA MÁRTON
2019.01.08.15 pernyi játékos tolmácsolás.

Szuper hírrel indult a nap: egy hétig ingyen meg lehet nézni Tóth Barnabás Susotázs című kisfilmjét, amely idén egyetlen magyar filmként szerepel azon a listán, amelyből kikerülnek az Oscar-jelöltjek.

Bár sokan arra számítottak, Nemes Jeles László Napszálltája is felkerül az Oscar-shortlistre, ez végül nem történt meg, így mostantól a Susotázsnak érdemes drukkolni. A 15 perces filmben Osvárt Andreát próbálják elcsábítani egy hűtőgépgyártó konferencián, ám nyelvi akadályokkal kell megküzdeni: a színésznő által alakított karakter ugyanis nem beszél magyarul.

A Susotázst itt lehet megnézni:


A TÚLOLDAL, AVAGY MERRE TOVÁBB 2019-BEN?

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2019.01.09.


Az elmúlt hetek tüntetéssorozata, objektíven nézve, nem ad okot túl sok bizakodásra. Bár ez volt az elmúlt évek legjelentékenyebb kormányellenes tiltakozása, ugyanakkor a „rabszolgatörvény” és a magyar jogállamiságot a sárba tipró közigazgatási bíróságok nem tudtak a netadós tüntetésekhez hasonló méretű tömeget utcára szólítani (annak ellenére sem, hogy a túlóra szabályainak módosítását a lakosság túlnyomó többsége elítéli), és jelen állás szerint nemhogy a kormány leváltását, de még a szégyenletes és népszerűtlen rabszolgatörvényt se fogják visszavonni. Ugyanakkor fontos fejlemény, hogy a Budapesten kívüli tüntetések kifejezetten kiemelkedő méretűek.

Ráadásul, bármit is gondoljunk a pártok szerepéről a tüntetések során (szerintem egyébként nem volt egyértelműen negatív a szerepük), egyre inkább érezni, hogy a pártok a frissen jött publicitást mindenféle előválasztás szintű politikai játszmákra szeretnék felhasználni. Az ellenzéki politizálást több mint fél évtizede megbénító, folyamatos összefogásizmust sem sikerült másfél hétnél hosszabb időre elfelejteni, teljesen elfeledkezve arról, hogy az áprilisi eredmények alapján az ellenzéki pártok szavazói nem alkotnak egyértelmű többséget.

Ugyanakkor nincs okunk a teljes elkeseredettségre.

Az ellenzéki tüntetések, ellentétben a politikai pártokkal, legalább egy kis reményt tudnak nyújtani a sokszor már minden reményt vesztett ellenzéki szavazóknak. Megmutattuk, hogy vagyunk még pár ezren, akik (sokszor minden ez ellen irányuló belső késztetésünk ellenére is) akár hajnali egyig is kint maradunk az utcán, a könnygázfüstben, mínusz akárhány fokban is. 2018, az év, amely sokunk számára inkább szólt a reménytelenségről, mint bármi másról, pozitívan ért véget.

Ez nem csak azért fontos, mert így egy kicsit kellemesebben érezhetjük magunkat a bőrünkben, hanem azért is, mert a reménytelenség öngerjesztő folyamat: ha nem hisszük el, hogy egyszer átevickélhetünk a túloldalra, a racionális cselekedet meg se próbálni.
Ha viszont hiszünk abban, hogy akár csak minimális esély is van egy jobb Magyarország megteremtésére, akkor racionális cselekedetté válik az ezért való munka.

Egy jobb Magyarország megteremtése ugyanakkor ott kezdődik, hogy felismerjük: nem elég, ha a túlsó parton a pokol egy másik, kibírhatóbb bugyra vár ránk – a lehetőséget ezért hiba mindenféle, Jobbiktól Momentumig terjedő nagykoalíciókról szóló álmodozásokra pazarolni. Fel kell ismernünk, hogy – sajnos – nem mindenki, aki Orbán ellen van a „szabadság barátja”...

PURITÁN ÁLSÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A.
2019.01.09.


Most hogy feltűntek Orbán puritán ebédje körül a nem remélt védőszentek (Puch László gyalázatos színpadi produkciójáról nem is beszélve), és miután a magyar emberek zöme valóban nem beszél milliárdul, de talán 800 forintig el tud számolni különösebb segítség nélkül is, üssük még egy kicsit ezt a plebejus Gundel-menzás témát, hátha néhányan (akik eddig nem) megpillantják a NER-dzsungel mögött megbújó normalitás fáját (vagy fordítva), amit a folyamatos kormányzati valósághajítás kétharmadokon átívelően eltakar.

A Gundel étterem Facebook-oldalát két napja elárasztó, nem éppen a hízelgés/elismerés hangján szóló kommentek (propagandista elvtársak, nyugalom, azok ott nem sorosista ellenzéki hazaárulók, hanem magyar emberek) kapcsán bújt ki a kövek alól Kóka János nevezetű üzletember, az SZDSZ korábbi gazdasági és közlekedési minisztere, aki a süllyesztőben eltűnt pártban elnöki és frakcióvezetői tisztséget is betöltött, és aki most valamiért szükségét érezte annak, hogy megnyilvánuljon ebben az aktuálisan közérdeklődésre számot tartó kérdésben:...

NYOLC ÉV ALATT 70 MILLIÁRDOT KÖLTÖTT A KORMÁNY ÖNFÉNYEZÉSRE ÉS RETTEGTETÉSRE - INFOGRAFIKÁK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.01.09.


Az idősoros adatokból az látszik, hogy a kormány egyre többet és többet költ sikerkommunikációra és valamiellenes kampányokra, a Miniszterelnökség legkedveltebb kiadói, az állami hirdetések kedvezményezettjei pedig ma már egytől-egyig kormányközeli tulajdonban vannak, kivéve a Simcsika-helyettesítő plakátcéget, a francia JCDecaux-t.

Sokan már biztosan nem emlékeznek arra, amikor a Fidesz ellenzékben arra panaszkodott, hogy a Gyurcsány-kormány súlyos összegeket költ eredményei kommunikálására. Aztán amikor a Fidesz kormányra került, megígérte, hogy sokkal decensebben és prudensebben fog kormányon kampányolni, mint a luxusbaloldal.

Sokáig úgy tűnhetett, és ez az adatokból is látszik, mintha a második Orbán-kormány tartotta volna magát ezekhez az ígéretekhez, és a régi szép időkben, nagyjából 2014-2015-ig egészen pedánsan válaszoltak is arra a kérdésre, hogy mikor, hol, mennyit költöttek az aktuális kampányokra. Ma viszont már hiába kérdez ilyesmit újságíró (vagy akár országgyűlési képviselő, mint például a szocialista Mesterházy Attila vagy a minap a jobbikos Sneider Tamás), az Átlátszónak tavaly csak tintapacákat küldtek a médiaköltésekről olvasható adatok helyett:...


HASZNOSÍTHATÓ-E AZ ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA A POLITIKATUDOMÁNYBAN?

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.01.09.


A rendszerváltás utáni évtizedben Magyarország "érdekes" ország volt. Ennek az érdekességnek az egyik következménye az volt, hogy tranzitológia címen rengeteg cikk jelent meg közgazdaság-tudományi és politológiai folyóiratokban, úgy értem, olyanokban, amelyekben való publikálásról magyar szerző addig nem is álmodhatott.

Aztán Magyarország uncsi ország lett. Egészen mostanáig.

Egyre divatosabb témává válik a hybrid/illiberal democracy, a competitive authoritarianism. Magyarország pedig az egyik legfontosabb példa.

Az" illiberal democracy" "hungary" keresésre 433 találatot jelez a scholar.google, ha 2018-ra szűkítem a keresést. És ez valóban nagyjából 433 találat, nem úgy, mint a sima google-on.

A Journal of Democracy, a Democratization, a Public Choice, az International Relations, a Contemporary Politics, a Geoforum, a Journal of International Affairs, a Journal of Contemporary European Studies, az International Reviews of Social History, az East European Politics hozott le olyan cikket tavaly, amelyben szó van a magyar illiberális demokráciáról. A legtöbb magyar politológusnak nem nagyon vannak komolyabb nemzetközi folyóiratokban publikációi. Tipikusan egy sem. És nem csak a köztévében őrjöngő debilekről beszélek, hanem egészen komolynak tűnő politológusokról is.

Itt a lehetőség. És még csak nem is viccelek.

MILLIÁRDOKAT SZÓR KI A KORMÁNY: NÉGY VB LESZ AZ IDÉN MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KOROM MILÁN
2019.01.09. 


Az Orbán-kormány 2019-ben is milliárdokat költ sporteseményekre és az azokkal kapcsolatos beruházásokra. Jut pénz a határon túli magyaroknak is.

A 2017-es esztendő magyar rendezés tekintetében a budapesti vizes világbajnokságról marad emlékezetes, míg tavaly a birkózók legjobbjai mérték össze tudásukat Budapesten. Az idén négy sportágban rendeznek majd olimpiai kvalifikációs világbajnokságot hazánkban: az asztaliteniszezők, a vívók, a kajak-kenusok és az öttusázók csúcseseményét tartják Magyarországon.

Az idei négy magyarországi vb közül az első az asztaliteniszezők áprilisi tornája lesz a Hungexpo csarnokaiban, ahol egy óriási csarnok és több ezres mobil lelátók, centerasztalok létesülnek a versenyekre. Nátrán Roland, a sportág szövetségének elnöke kedden arról beszélt, hogy a televíziós közvetítéseknek hála félmilliárd ember fogja majd követni az eseményeket. A vb rendezésének költségvetése meghaladja a 2 milliárd forintot, ami egyébiránt többszöröse a honi szövetség éves gazdálkodási kereteinek.
A vívók augusztusi világbajnokságának a BOK-csarnok ad majd otthont, noha korábban a Hősök-terére szerették volna vinni az eseményt. Míg az asztaliteniszezőknél csekély esély mutatkozik arra, hogy a magyar sportolók sikereket érjenek el, addig a vívóknál több a sansz a magyar aranyéremre, hiszen a riói olimpia bajnokai, Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron mindenképpen a favoritok közé fognak tartozni fegyvernemükben. A magyar kormány 2016-ban hatszázmillió forint támogatást szánt az esemény megrendezésére, azóta újabb hírek nem láttak napvilágot a költségekkel kapcsolatban.

A kajak-kenu világbajnokságot szintén augusztusban rendezik, ám nem Budapesten, hanem Szegeden. A fő aranyesélyesek között kell említenünk az ötszörös olimpiai- és tizennégyszeres világbajnok Kozák Danutát, aki tavaly tért vissza szülését követően, de formájából mit sem vesztett és továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik. A rendezési költségekre a magyar kormány tavaly 160 millió forintot biztosított, továbbá 2019-ben 633 millió forint állami támogatást nyújt majd.
Szeptember elején Budapest ad majd otthont az öttusa-világbajnokságnak, amellyel párhuzamosan a laser run (lézerlövészetes futás) vb-t is megrendezik. A kormány 755 millió forinttal támogatja az esemény létrejöttét.
Magyarországon a világbajnokságok mellett az idén rengeteg sporteseményt rendeznek, amely annak is köszönhető, hogy 2019-ben Budapest birtokolja az Európa Sportfővárosa címet. A július és augusztus fordulóján megrendezendő budapesti Maccabi Európa Játékok kapcsán a közelmúltban sok volt a kérdőjel, ugyanis a kormány hiába különített el 30 milliárd forintot, a Kerepesi úti Sportpark (az MTK Budapest futballstadionja és az Aréna Pláza közötti városrészen) felépítésére kiírt közbeszerzési pályázat kétszer is eredménytelen lett, ezért végül a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese lesz a központi helyszín. A rendezésre a 2015-ben biztosított 2,1 milliárd forinton felül tavaly 950 milliót, idén pedig újabb 1,9 milliárd forintot ad a kormány, míg a Kerepesi úti Sportpark várhatóan 2020/21-re fog felépülni.

Az Orbán-kormány további 606 millió forintot fordít a junior tornász világbajnokság budapesti megrendezésére, ám mindez aprópénz ahhoz a 72 milliárd forinthoz képest, amelyről december végén döntött (bővebben keretes írásunkban)...

"MA SEM MINKET, HANEM KÉT ÉS FÉL MILLIÓ MAGYART KÖPÖTT SZEMBE AZ ORBÁN-RENDSZER"

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.01.09.


Az MSZP és a DK kivonult a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság üléséről. A két ellenzéki párt azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága bővítse a mai ülése napirendjét.

"Azt akartuk, hogy a Bizottság hallgassa meg a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt az MTVA épületében ellenzéki képviselőket ért erőszakkal és a rendőri intézkedés elmaradásával kapcsolatban.

Azt akartuk, hogy a Bizottság hallgassa meg a belügyminisztert, a külügyminisztert, az országos rendőrfőkapitányt és a bevándorlási hivatal vezetőjét Nikola Gruevszki börtönre ítélt, volt macedón miniszterelnök Magyarországra szöktetésével összefüggésben.

Azt is elengedhetetlennek tartottuk, hogy a Bizottság a mai ülésen hallgassa meg a honvédelmi minisztert azokkal a honvédségi repülőgépekkel kapcsolatban, amelyeket Orbán Viktor rendszeresen saját luxus-utazásaira használ. A Fidesz elutasította fenti ügyek napirendre vételét
” – fogalmazott közleményében Vadai Ágnes és Harangozó Tamás...

NYOMTASS TE IS! - 77. SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2019.01.08.


Budapesten több tízezren, egytucatnyi vidéki városban pedig ezrek vonultak ki az utcára követelvén, hogy vonják vissza a rabszolgatörvényt...

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti. A terjesztéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről a gyakori kérdések menüpontban tájékozódhatsz.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

NÉMETORSZÁGBAN MÁR MINDEN 51. BEVÁNDORLÓ MAGYAR, ÉS BAJORORSZÁG A KEDVENCÜK

G7
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.01.09.


Tíz év alatt a 3,4-szereresére nőtt a németországi magyarok száma, de még így is csak a teljes lakosság 0,3 százalékát teszik ki. Nemcsak azt mutatjuk meg, hogy milyen gyorsan nőtt a számuk, hanem részletes térképeken és grafikonokon mutatjuk meg, hogy hol, mióta és kik laknak. A kivándorlási trend a német statisztikák alapján egyáltalán nem állt meg, sőt!

Dinamikusan bővült a magyar lakosok száma Németországban az elmúlt években, és nem úgy néz ki, hogy alábbhagyna a kivándorlási kedv. 2017-ben is közel 15 ezerrel nőtt a kint élők száma, ami bár elmarad a 2013-as 28 ezres csúcstól, de 576 emberrel több, mint a 2016-os növekmény.

A német statisztikai hivatal (Destatis) adatai alapján azt lehet megvizsgálni, hogy mennyi magyar állampolgár él német lakcímre bejelentkezve. Ettől jelentősen eltér a németországi munkát vállalók száma, akik sok esetben nincsenek bejelentve német lakcímre, mert például magyar cég foglalkoztatja őket kiküldetésben, és/vagy csak rövid időszakra mennek dolgozni, lakóhelyet nem létesítenek hivatalosan, esetleg szürkén vagy feketén dolgoznak. Így az országban lévők valós száma feltehetően magasabb, mint amiről a Destatis tud...

EGY ELEGÁNS DUNA-PARTI LAKÁS ÉS ROMÁNIAI FÖLDEK MARADTAK LÁTHATATLANOK BÁNKI ERIK VASGYONNYILATKOZATÁBAN

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2019.01.09.


Itt mindenki „üdülve lakhat” – így reklámozzák a budapesti forgatagtól távol, a Római-parton található Római Wellness Otthon lakóparkot. A „teljes összkomforttal ellátott üdülő-apartmanok” lakóinak kikapcsolódását többek közt egy fűthető külső medence, kerti grill, játszótér és fitneszterem biztosítja.

A fideszes Bánki Eriknek több éven keresztül volt itt egy 133 négyzetméteres lakása, ami sosem szerepelt a vagyonnyilatkozataiban. Annak ellenére, hogy elismerte a Direkt36-nak, hogy „félig-meddig” jelenleg is a lakóparkban él. Nem írta be a nyilatkozataiba a romániai cégein keresztül szerzett több mint 100 hektárnyi földjét, és ezeknek a cégeknek a több száz milliós köztartozásait sem.

Bánki azt mondta, azért nem tüntette fel az ingatlanokat a vagyonnyilatkozatában, mert nem személyesen ő, hanem cégei birtokolják ezeket. „A cégtulajdon és a magántulajdon két különböző dolog. Ha egy cég tulajdonában van egy ingatlan, akkor a cég tulajdonában van, és nem a magánszemély tulajdonában” – mondta a Direkt36-nak...

ELEMÉSZTETTE MAGYARORSZÁGOT A GYŰLÖLET

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN, PÁL MÓNIKA
2019.01.09.


Sűrűn fordulnak elő Magyarországon olyan, gyűlölködés motiválta esetek, amik a társadalom józanabb felét elkeserítik. A közösségi oldalak kommentjei alpáriak és fröcsögők, a konszenzus keresése cikinek számít, és olykor egy egyszerű utcai-közlekedési nézeteltérésből is súlyos verekedés lesz. Mindenki érzi a környezetén – és akár saját magán is –, hogy az ország telítődött a gyűlölettel. Jobbos körökben szokás mindezt a baloldal, balos körökben a jobboldal hibájának felróni, valamint a kormány gyűlöletpropagandáját látni a háttérben. De van-e több emögött, fogékonyabb-e a magyar a gyűlöletre, felelős-e mindezért az egyén, a közösség, a média, az egyház? Mit kellene tenni ez ellen? Kétrészes cikksorozatban, négy interjúalannyal próbáljuk feltárni, mi siklott félre. Első cikkünkben az okokat és a hátteret igyekezzük feltárni:...

ITT OLVASHATÓ

TRUMP TÚSZAI A SZÖVETSÉGI ÁLLAM ALKALMAZOTTAI, VELÜK ZSAROLJA A KÉPVISELŐHÁZAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.09.


Donald Trump kedd este az Ovális Irodából beszédet intézett az amerikai néphez. A beszédre azért volt szükség, mert a mexikói falépítéshez szükséges pénzt (5,8 milliárd dollárt) nem szavazza meg a demokrata többségű új képviselőház (a Kongresszus “alsóháza”), ezért Trump nem hajlandó újraindítani a lekapcsolt szövetségi kormányzatot. Ennek nyomán csaknem 800 ezer állami alkalmazott nem kap fizetést már több mint két hete, és a szövetségi intézmények nem működnek. Trump mindezért a demokratákat okolja, és azért tartott beszédet, hogy az amerikaiaknak az igazát bizonyítsa.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a demokraták megszavaztak minden költségvetési javaslatot, amelytől a szövetségi kormányzat újra elindítható. Trump azonban azzal zsarolja a demokratákat, hogy amíg nem szavazzák meg a mexikói fal építésének eszement költségeit is, addig nem indítja újra a kormányzati intézményeket.

A demokrata többségű képviselőháznak jogában áll nem megszavazni Trump mexikói falának költségeit. A választási kampányban ezt ígérték, és ezért szavazott a többség demokrata jelöltekre. Eddig minden elnök tudomásul vette, ha elveszítette a többséget a kongresszus valamelyik házában, és kompromisszumos kormányzásra kényszerült: kétpárti megegyezésre volt szükség minden fontos kérdésben. Trump nem tartja tiszteletben az alkotmányos rendet, a demokratikus kontrollt, és a szövetségi alkalmazottakat túszként kezelve, zsarolja a képviselőházat, hogy az mondjon le a kontroll szerepéről. Ez törvénytelen és tisztességtelen, antidemokratikus eljárás, és akkor még nem beszéltünk a mexikói falról, amelyről Trump az elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy a költségeit nem az amerikai adófizetőkkel, hanem Mexikóval fizetteti meg, ami a trumpi hazugságok és demagóg állítások egyike volt. Emellett az egész fal csak egyetlen célt szolgál, hogy emlékművet állítson egy elmebeteg saját magának. Trump ugyanis korábban többször hangsúlyozta, hogy a “szép falat” majd “Trump-Fal”-nak fogják nevezni...

TÖMEGÉVEL TÁVOZHATNAK AZ ORVOSOK A HONVÉDKÓRHÁZBÓL, MERT HONVÉDSÉGI ÁLLOMÁNYBA VESZIK ŐKET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.01.09.


És nemcsak orvosok, hanem ápolók, műtősök, adminisztratív dolgozók is lázadnak ellene, hogy honvédelmi alkalmazottként katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá essenek – előre bejelentsék például, ha külföldre akarnak utazni vagy honvédelmi továbbképzésre kényszerítsék őket. Van olyan osztály, ahol minden orvos a felmondását tervezi. Újra a működésképtelenség szélére érhet a sürgősségi centrum is.

Általános ijedtséggel és ellenérzésekkel fogadta információink szerint a Honvédkórház több ezer, eddig közalkalmazotti státusban foglalkoztatott dolgozója annak a parlament tavalyi utolsó, példátlan botrányba fulladt december 12-i ülésén elfogadott törvénynek a hatályba lépését, amely január 1-jével automatikusan az újonnan létrehozott, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit – így többek között a kórház rengeteg orvosát, ápolóját és adminisztratív dolgozóját is.

Bár a törvény szerint az új jogviszony a közalkalmazottihoz képest többletjuttatásokat garantál a munkavállalóknak – a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak 2019-ben például havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést – egyúttal olyan többletkötelezettségeket is, amelyet sokan nem szívesen vállalnának...

A RÉGÓTA BAJBAN LEVŐ LAKÁSHITELESEK TÖBB MINT FELÉRE VÁRHAT KILAKOLTATÁS - BANKSZÖVETSÉG: VÉGE AZ ADÓSOK BŐKEZŰ TÁMOGATÁSÁNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.09.


Tavaszig nyugodtak lehetnek a hátralékos adósok, de több jel is arra mutat, hogy ezt követően keményebb fellépés várható. A kulcs a követeléskezelők kezében van. Ígéret van rá, de eddig valahogy csak nem született meg a jegybank ennek a szektornak szóló új ajánlása.

Három év alatt különböző kényszerintézkedésekkel az Azénpénzem.hu kalkulációja szerint több mint 10 ezer család veszítette kilakoltatással el otthonát. Az előző év utolsó negyedévét leszámítva ehhez pontos statisztikát is közölt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK). Arról, hogy régebbi tartozások miatt hány lakás lehet még veszélyben, nincsenek pontos információk.

A központi hitelinformációs rendszerben (KHR) már hosszabb ideje mintegy 1,5 millió fizetési késedelembe esett szerződést tartanak nyilván. A nagyjából azonos szám persze nem jelenti azt, hogy ne változna ez a kör, hiszen a frissebb statisztika szerint havonta körülbelül 280 ezer mulasztást törölnek. Arról is van adat, hogy a hátralékokat felhalmozott adósok száma körülbelül 900 ezer. Közülük azonban nem mindenkinek a lakása lehet veszélyben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kigyűjtötte, hogy tavaly év közepén a legjelentősebb követeléskezelők (legalább 1000 késedelmes jelzáloghitel-követeléssel rendelkező) lakáshitelekből származó követelésállománya meghaladta a 767 milliárd forintot. A követelések zöme (az állomány 53 százaléka) már legalább 5 éve késedelmes, és az ennél rövidebb ideje elmaradók nagyobb része is legalább két éve ilyen státuszú.

A jegybank szerint az adósokkal kötött megállapodások jelentősen eltérnek attól függően, hogy mennyire régi a késedelem. Mint kiderült: a legrégebbi hátralék óta eltelt idő növekedésével párhuzamosan egyre magasabb a kilakoltatások aránya. A legjelentősebb volument képviselő, 5 éven túli hátralékkal rendelkezők csoportjába a követelések 58 százaléka esetében választja ezt a megoldást a követeléskezelő...

EGY KALANDVÁGYÓ HATÁRÁTKELŐ A MÚLTBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsuzsi
2019.01.09.


Egy magyar földbirtokos, aki előbb grófnak, aztán ezredesnek adta ki magát az Egyesült Államokban, végül fogta magát és megalapozta a kaliforniai borkultúrát. Zsuzsi nagyszerű posztja azonban nem csak időutazás a XIX. század egyik kalandvágyó határátkelőjéről, hanem szuper beszámoló is az egyik kiemelkedő kaliforniai borászatról.

“Szinte közhely, hogy magyarokkal a világ minden pontján találkozik az ember. Az is tény, hogy szeretünk azzal büszkélkedni, miszerint hazánkfiai mennyi hasznos és/vagy korszakalkotó találmánnyal, felfedezéssel járultak-járulnak hozzá a világörökséghez. Ki gondolta volna, hogy a híres kaliforniai (kereskedelmi) borkultúra megteremtése is egy magyar nevéhez fűződik?

Bár Haraszthy Ágostonról már hallottam korábban, de úgy pár hete, amikor egy Napa és Sonoma völgyi hosszú hétvégét tervezett a családunk, bővebben is utána olvastam az úriember történetének.

Mivel az életútja nagyon lebilincselő, és nem utolsó sorban azért, mert Kaliforniához, a lakóhelyemhez köthető, úgy gondoltam, megosztom a Határátkelő T. olvasóközönségével. J A Wikipedia kicsit száraz tényközlései helyett (vagy inkább mellett) Haraszthy roppant érdekes útleírása (Utazás Éjszakamerikában) , illetve a Buena Vista Winery-ben tett látogatásunk élményei szolgálnak alapul a sztorihoz.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy akit érdekel a történelem és az útleírások, annak szívből ajánlom ezt a könyvet! Fantasztikusan érdekes olvasni, hogyan is látta egy magyarországi arisztokrata a 19. század második felének Amerikáját, összehasonlítva az akkori Európával ill. magyar viszonyokkal. Néhány megjegyzése ma is érvényes, és remekül jellemzi a két földrész eltérő látásmódját, és kultúráját.)...

TIZENHÁROM KÉRDÉS, MELYEKET SZÍVESEN FELTENNÉNK ORBÁN VIKTORNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.01.09.


Közismert tény, hogy Orbán Viktor leginkább mikrofonállványnak tekinti sajtó munkatársait, ezért is kerüli a személyes találkozókat olyan újságírókkal, akik érdemi kérdésekkel bombázhatnák. Ha minden igaz, rövidesen megtörik a jég, és akár az ellenségesnek tekintett független szerkesztőségek munkatársai is feltehetik a saját kérdéseiket a miniszterelnöknek. A váratlanul felkínálkozó lehetőséggel a Szegedi Kattintós is szeretne élni, ezért most összefoglaljuk néhány kérdésben, mennyi minden furdalja az oldalunkat. És, mivel nem számítunk azonnali, egyenes válaszra, adunk magunknak még egy kiegészítő kérdésre lehetőséget. Íme:

1. Miért nem tartott két éve magyar újságírók számára olyan sajtótájékoztatót, mint amilyet Szegeden, a Modern Városok programról szóló tárgyalásai után? Csak nem azért, mert ott kellemetlen kérdéseket kapott az akkor zajló olimpia elleni aláírásgyűjtésről?

2. Ha együtt ebédelne Nikola Gruevszkivel, akkor melyik étterembe vinné? Miért nem a Gundelbe?

3. Rendelt már a baráti Kínai Népköztársaságból O1G-s kitűzőt? Vagy inkább hűtőmágnest?

4. Mit adott a karácsonyi ünnepek alkalmából Mészáros Lőrincnek? Miért nem egy csőszorító bilincset?

5. Mit küldött Andy Vajnának a karácsonyi ünnepek alkalmából? Csak nem egy selyemzsinórt?

6. Az idén mennyi jogerősen elítélt, korrupt politikusnak kíván menekültstátuszt adni Magyarország kormánya? Vagy inkább az oroszok által lebombázott szír városokból érkező menekültek befogadását tervezi?

7. Az idén összejöhet a négyszemközti találkozó Donald Trump amerikai elnökkel? Akkor legalább küld neki egy videót a magyar határkerítésről?

8. Ön szerint a családi összefogásnak köszönhetően lett a Figyelő című lapnál Szijjártó Péter az év embere? És Tiborcz Pistáék is megállnak a saját lábukon?

9. Szokott hajléktalanokkal beszélgetni az időjárásról? És miért nem?

10. Szokott bérből és fizetésből élőkkel a rabszolgatörvényről beszélgetni? És miért nem?

11. Szokott-e beszélgetni magyar labdarúgókkal? Velük miért?

12. Fogadott Soros Györggyel, mielőtt elüldözte Budapestről a CEU-t? És ki nyerte a fogadást?

13. Szokta nézni az M1 hírcsatornát? Hogy bírja?

...

SZÉGYEN, AMI EBBEN AZ ORSZÁGBAN TÖRTÉNIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2019.01.09.


Tegyünk egymás mellé két hírt. A kormány őrületes összegeket költ kormányzati kommunikációnak nevezett önreklámra az adófizetők pénzéből. Másfél év alatt 75 milliárd (75 ezer millió), tavaly 50 milliárd forintot égetett el az Orbán-kormány. Ez csak a kormányzati kommunikációnak nevezett agymosás – óriásplakátok, kormányzati hirdetések – és nincsenek benne azok a reklámköltések, melyekkel fenntartják a propagandagépezetüket. Tehát nincsenek benne az állami cégek reklámköltései, holott azok is közpénzből mennek. Nem reklámköltés ugyan, de évente őrületes összegeket emészt fel a TAO, a külföldre juttatott sport- és egyéb címkével ellátott támogatások, a stadionépítések, az ilyen-olyan néven a költségvetésből kiszippantott pénzek. Mindez a közösből.

A másik hír: idős, beteg, önellátásra képtelen emberek tízezrei nem jutnak – nem megfelelő, hanem lényegében semmiféle – ellátáshoz. Az idősotthonok várólistáin közel 26 000 név szerepel. Ehhez tegyük hozzá, hogy a várólistára felkerülni nem egyszerű, ugyanis egy bizonyos várakozói létszám után senkit nem regisztrálnak. És tegyük hozzá, hogy bár szociális ellátásról van szó, távolról sem ingyenes a dolog. A legtöbb önkormányzati fenntartású idősotthon néhány ingyenes férőhellyel rendelkezik, vagy semennyivel sem. Ha az a néhány hely betelt, nem fog felkerülni a várólistára az, akinek a nyugdíja nem fedezi az ellátást (ez jelenleg százezer forint körüli összeget jelent) és ezen felül a gyógyszerek, tisztálkodószerek árát. Pontosabban nem is az idős ember nyugdíjának kell fedezni, hanem a hozzátartozónak kell fizetési kötelezettséget vállalnia. Ha nincs ilyen hozzátartozó, akkor esély sincs a bekerülésre.

A várólistáról és a várólistára kihalásos alapon lehet előbbre lépni. Ahhoz, hogy a várakozók közül valaki bekerülhessen és az ő helyére, a várólistára valaki más felkerülhessen, meg kell halnia az otthon egyik lakójának. Vagy a várólistán lévőnek kell meghalnia.

Ebből következően a ténylegesen ellátásra szorulók száma felmérhetetlen, biztosan a többszöröse a hivatalos adatoknak...

ÖNKÉNT VÁLLALJA A POLIGRÁFOS VALLOMÁSTÉTELT CZEGLÉDY CSABA - MÉG MINDIG KERESIK A FOGÁST CZEGLÉDYN, UGYANIS ÚJABB KIHALLGATÁSOK TÖRTÉNTEK

VÁROSI KURÍR
Szerző: Városi Kurír
2019.01.09.


Váratlanul többen is ellene vallottak, és másképp nem tudja cáfolni állításaikat. Szerinte egy olyan tanú is az ügyészség koncepcióját támasztotta alá, aki pár hete egy másik eljárásban még egyetlen rá vonatkozó kérdésre sem tudott válaszolni. Mivel így újabb nyomozati iratok keletkeztek, a határidők miatt az már biztos, hogy a vádemelés így tovább csúszik.

Furcsa körülmények között

Indítványozzuk Czeglédy Csaba vallomásának műszeres vallomásellenőrzését, vagyis a poligráfos vizsgálatot, méghozzá kifejezetten abban a kérdéskörben: adott-e át pénzösszegeket az adóterhek megkerülésével – ez a bizonyítási indítvány szerepel abban, a hvg.hu a birtokába került ügyvédi beadványban, amit Czeglédy védelme pár napja nyújtott be a Csongrád Megyei Főügyészségen.

A jelenleg szombathelyi lakásában bűnügyi felügyelet alatt, régi nevén házi őrizetben lévő baloldali politikus-jogász a hvg.hu-nak ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban furcsa körülmények közt, három másik gyanúsított is rá nézve terhelő, új vallomást tett.

„Mindhárman gyanúsítottak az ügyben, így nyilvánvalóan kényszerhelyzetben vannak, ugyanakkor olyan valótlan állításokat tesznek, amelyek pontosan egybevágnak az ügyészség koncepciójával. Nemleges dolgot nem tudok bizonyítani, ezért az új büntetőeljárási törvény alapján én kérem, hogy vessenek alá a hazugságvizsgálatnak. Ezt alapesetben a hatóság szokta kérni, nem a terhelt, akinek kifejezetten bele is kell egyeznie...

SZÁZEZREK, AKIKRŐL MÁR LEMONDOTT A HATALOM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA, VAS ANDRÁS
2019.01.09.


Januártól nőtt a kétgyerekesek családi adókedvezménye, a gyed és diplomás gyed, bevezették a gyermekek otthongondozási díját – a kormánypropaganda szerint soha nem volt ilyen jó a gyerekes családoknak. 

Ezzel szemben a szakemberek állítják, a leginkább rászorulókról nem vesz tudomást a hatalom, s 300 ezer ember nem kap semmiféle ellátást a magyar államtól, pedig nincs jövedelme sem. 

- Ők azok, akik nem mennek el választani, így nincs szüksége rájuk a rendszernek – jelentette ki Szabó János szociológus –, róluk végleg lemondott a hatalom. Ám ennél sokkal többen maradnak ki a jóléti intézkedésekből, amelyek igazi haszonélvezője a középosztály teteje, valamint a leggazdagabbak. Lehet játszani a számokkal, nem véletlen, hogy a KSH rengeteget változtatott a mérési feltételein, s a statisztika valóban azt is mutatja, hogy a 2010-es 26 százalékról 23-ra csökkent a szegénységben élők aránya, csakhogy arról már nem beszél, hogy ez a 23 százalék sokkal rosszabb körülmények között él, mint kilenc éve, s egyre nagyobb a különbség a gazdagok és a szegények között. 

Kalocsai Péter szociális munkás napi szinten találkozik megélhetési problémákkal, s állítja, ezek egy részét a szociális rendszer kisebb átalakításával orvosolni lehetne. 

- A családi adókedvezménnyel vagy éppen a csokkal a kormány óriási összegeket hagy a családoknál, csak éppen differenciáltan, s pont nem a legrászorulóbbaknál – magyarázta. – Az ellátottjaim jelentős része halmozottan hátrányos helyzetű: képzetlen szülők, sok gyerekkel. Nekik semmit sem jelent a csok vagy az adókedvezmény, nekik az állandó, jövedelemtől független, fixen járó támogatások a biztos bevétel. Csakhogy a családi pótlék összege tíz éve változatlan, ami nem véletlen, hiszen éppen azoknak a legfontosabb, akiket a nyomoruk miatt nem érdekel a nagypolitika. Az sem véletlen, hogy a megmaradt különféle segélyekről az önkormányzatok dönthetnek, mert így helyben is kézben lehet tartani az embereket. 

Ez a réteg a többségi társadalom számára elképzelhetetlen körülmények között él. 

- Van olyan öttagú családom, amely egy kétszobás, nagyjából negyven négyzetméteres vályogházban lakik – állította Kalocsai Péter. – Legalábbis nyáron, mert a helyiségek közül csak a konyha és az abból nyíló hálószerű kisszoba fűthető, így októbertől áprilisig úgy 15 négyzetméterre csökken az életterük. Itt esznek, alszanak, a két nagyobb, iskolás gyereknek itt kellene tanulnia. A fűtési szezonban azonban olyan kevés pénzük marad megélhetésre, hogy a villanyt alig használják, ha lehet, gyertyával világítanak: csoda, ha a gyerekek mind jobban lemaradnak az iskolában? A szülők azt is bevallották, hétvégenként nem mindig tudnak meleg ételt adni, így a gyerekek alig várják, hogy kezdődjön hétfőn az iskola, mert ott háromszor is kapnak enni naponta. 

A jelenség amúgy nem egyedi, Északkelet-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon a szegényebb vidékek iskoláiban hétfőnként 30-40 százalékkal több étel fogy, mint a hét többi napján – a szombat-vasárnap éhező gyerekek így pótolják az otthon hiányzó kalóriákat…

ITT OLVASHATÓ

TURKÁLJON VELÜNK MÁSOK ZSEBÉBEN!

INDEX
Szerző: E.F.
2019.01.09.


Egy korábbi cikkben azt kértük olvasóinktól, névtelenül osszák meg velünk, mennyit keresnek. Arra voltunk kíváncsiak, mindösszesen mennyire jön ki az az összeg, amit hazavisznek a hó végén, ha összeadjuk a legálisan és feketén kapott jövedelmeket, valamint a béren kívüli juttatásokat, bónuszokat – vagyis hogy tulajdonképpen mennyiből 


A kérdőív az érzékeny téma ellenére váratlanul népszerű lett, egy nap alatt
élnek havonta.

KÖZEL 47 EZREN ADTÁK MEG NEKÜNK A FIZETÉSI ÉS EGYÉB MUNKÁVAL KAPCSOLATOS ADATAIKAT,

változatos iparágakból és pozíciókból. Így bőven lett muníciónk egy sorozat elindításához, amelyben olvasóink megbecsülhetik, milyen állásban mennyi lehet a fizetés. Íme a Nettólottó első része!:...

ÚJ HÍRPORTÁL INDUL

MEDIA1
Szerző: media1.hu
2019.01.09.


Media1 néven új oldalt indított Szalay Dániel médiapiaci újságíró a 18 éve megalapított saját médiavállalkozása, a Vipcast Media.

Az új hírportál, a Media1 elsősorban a magyar média világával foglalkozó digitális médiatermék, ahol ezentúl hétköznaponként naponta frissülő tartalmai között olvasni lehet a televíziók, a rádiók, a a nyomtatott sajtó, az online és a mobil média legfrissebb híreiről. A későbbiekben interjúkkal, helyszíni tudósításokkal és más exkluzív tartalmakkal, oknyomozásokkal is találkozhatnak majd a Media1 látogatói.

A Media1 alapítója és főszerkesztője több mint 20 évnyi médiatapasztalattal rendelkezik, 2015-től közreműködésével indult el a 24.hu média rovata, majd annak 2018 júliusáig, távozásáig újságírója volt. Szalay ezt megelőző években olyan lapoknak dolgozott mint a Médiapiac.com és a Marketing&Média, illetve három éven át a Computerworld főszerkesztő-helyettese volt, de több mint tíz éven át különböző rádiócsatornák (Klubrádió, Petőfi Rádió, Kossuth Rádió) hír- és magazinműsorainak elkészítésében is részt vett szerkesztőként és riporterként, valamint az elmúlt években különböző úgynevezett custom publishing (content marketing) kiadványokat készített. Szalay cége, a Vipcast Media 2009-ben elsőként indított magyar nyelvű beszélő podcastot, vipcast.hu néven.

A Media1 elindítását Szalay egyfajta közszolgálati missziónak is tekinti, tekintettel arra, hogy a magyarországi független médianyilvánosság jelentősen beszűkült, és több olyan téma is van, amelyek nem kapnak megfelelő feldolgozást.

Miután 2018 nyarán távoztam a 24.hu-tól, nagyon sokan jelezték különböző alkalmakkor, hogy arra a típusú hírszolgáltatásra, amit az elmúlt években végeztem, továbbra is szükség lenne, nem is csak a szakma számára, mivel a tágabb nyilvánosságot is érdeklik ezek az ügyek.

Tekintettel a jelenlegi magyarországi médiapiaci helyzetre, a Media1 számít az olvasói támogatására is. Arra kérünk mindenkit, hogy akinek egy kicsit is fontos, hogy ne tovább szűküljön a magyar médiapiac, és legyenek új kezdeményezések, akkor lehetőségeihez mérten bármekkora összeggel járuljon hozzá az oldal működésének költségeihez. Bár az oldal kezdetben egészen minimális létszámmal indul, a későbbi bővüléshez elengedhetetlen az olvasók és a médiapiac szereplőinek hozzájárulása.

Ha ön is úgy gondolja, hogy szükség van médiára, és a média világa iránt érdeklődők számára egy minőségi digitális sajtótermékre, kérjük
lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a Media1 tartalomszolgáltatásának költségeihez, hogy működése hosszútávon is biztosított legyen, valamint fejleszteni tudjunk, például növelhessük a stáb létszámát, és még színvonalasabb szolgáltatást nyújthassunk. Az anyagi támogatás mellett nagy segítséget jelent az is, ha követ bennünket a Facebookon, illetve megosztja, lájkolja cikkeinket, valamint feliratkozhat napi hírlevelünkre is, hogy ne maradjon le tartalmainkról.

HA NEM KAPJÁK PARANCSBA AZ ELÉGEDETLENKEDÉST, AKKOR NEM ELÉGEDETLENEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.01.08.


“Szevasztok! Írjátok már meg légyszíves érthetően ennek a banga népnek,hogy ne a felülről szerveződött szakszervezetektől várják a kezdőhangot,mert onnan nem jön olyan. Alulról,maguk közül indítsák a hangot,onnan szervezzék és irányítsák a tömeget! Az itthoni szakszervezetek el vannak nyomva! Talán még az Audié ér valamit,de a többi az lófasz!

Az emberek ne a szakszervezetekre meg ellenzékre várjanak,mert bár mindkettő létezik,de egyik sem tesz érdemben semmit. A szakszervezetek élni akarnak,így nem fognak hőzöngeni,az ellenzék meg nem bír kijönni a dackorszakából. Így mindkettő olyan mint a herélt fedező mén,van,csinál is valamit de eredménye az semmi
!”

A fenti idézet egy – szerkesztőségünknek küldött – levélből származik. Mégpedig nem egy névtelen levélből, hanem az egyik egyenruhás testület egy tagjától. Amiről az írás szól, azzal nehéz vitatkozni, de nem is érdemes. Tudomásul kell venni, hogy vagy megszervezzük magunkat, vagy minden marad a régiben. Márpedig a régi a legtöbb ember számára nem elfogadható. Változásra van szükség, de nincs vezető, nincs, aki az élére álljon az elégedetlen tömegnek. Nincs mese, magunknak kell kitermelni a vezetőt, magunk között kell megtalálni azt az erőt, amelyik képes lesz – a mi támogatásunkkal – kiharcolni a változást. Most vagy később, de nincs más lehetőség.

Azt tudjuk, hogy a civil társadalmat micsoda elégedetlenség feszíti. Arról azonban kevés szó esik, hogy azokkal mi a helyzet, akik nem beszélhetnek olyan nyíltan a gondjaikról, mint bárki más. A katonákról, rendőrökről, tűzoltókról, állami tisztségviselőkről, mentősökről, a büntetésvégrehajtás dolgozóiról keveset tudunk.

Látjuk a rendőrt amikor az árokparton leint, igazoltat és ha lehet, megbírságol. Látjuk a baleset helyszínén, látjuk amikor védi a Parlamentet és a Sándor palotát. Tőlünk, ellenünk. Általában a rendőrökre nem úgy gondolunk, mint a barátunkra. Nem így alakult ki a rendszer. Nem megfelelő a szakmai alkalmasság felmérése és itt nem arról beszélek, hogy egy rendőr ne tudná a feladatát elvégezni. Biztosan el tudja. De ha bajom van, ha eltévedtem, nem a rendőrhöz fordulok még akkor sem, ha ott áll méterekre tőlem. Éppen elég arrogáns egyenruhással futottam már össze ahhoz, hogy ez eszembe se jusson, pedig egészen biztosan nagyon sok közöttük a becsületes, jó ember. Mégsem. Sok országban a rendőrt mélységesen tisztelik az emberek és nem azért, mert fegyvere van, hanem azért, mert minden mozdulatában, gesztusában ott van, hogy ő az embereket szolgálja.

Amennyire nem tudom tisztelni a rendőröket (bocsánat, nem rajtam múlik a dolog), annyira tisztelem a mentősöket és a tűzoltókat. Pedig köztük is biztosan vannak nem odavalók, de az ő szakmájuk nem igazán tűri a hibát. Ha meg kellene fogalmaznom a miérteket, egy példával szemléltetném. Ha felborulok az autómmal és a kaszniba szorulva készülök éppen kilehelni a lelkemet, akkor a tűzoltó az, aki akár egy fűcsomóba kapaszkodva is lemászik hozzám a szakadék aljára, a fogával is körberágja az ajtót, hogy kiszabadítson, a mentős a levegőben állva is újraéleszt, beköti az infúziót. És mindketten az életüket kockáztatják értem gondolkodás nélkül. Bármikor, bármilyen helyzetben.
..

PUCH LÁSZLÓ: ÉN MÁR NEM EMÉKSZEM SEMMIRE, HA MINDENRE EMLÉKEZNÉK, AKKOR MÁR RÉGEN MESSZE LENNÉK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B.M.
2019.01.08.


Városi legendákról nincs mit beszélni – hárította el az MSZP volt pénztárnoka az Orbán Viktorral tartott titkos találkozóját firtató kérdést. Azt sem árulta el, konkrétan kivel kellett tárgyalnia, amikor a Népszava megvételéről és állami hirdetéseiről volt szó.

– A Népszava kiadója nagyon súlyos válságba került a 2010-es évek végére, s a Geomédia Kiadó tulajdonosa, Horváth László keresett meg, hogy segítsek neki életben tartani a baloldali sajtót. Amikor vele történt ez a tragédia (Horváth László 2017 elején meghalt – a szerk.), akkor rám maradt – mondta médiaportfólióját és médiavásárlásait, azaz eladásait aligha megmagyarázva Puch László kedd este a Spinoza Színházban, ahol Rangos Katalinnal beszélgetett.

Több, mint szemtanú – sorozat: Puch László. Ezzel a címmel hirdetett ugyanis beszélgetőestet Ragnos Katalin rádiós újságíró. Az esemény leírása úgy szólt, hogy a vendég az MSZP egykori pénztárnoka lesz, aki a Népszavát és a Vasárnapi Híreket kiadó XXI. század Média Kft. mögötti Horizont Handels und Industrie AG meghatározó tulajdonosaként „napjainkban bezárta a Vasárnapi Híreket és eladta a Szabad Földet. Nem csak ennek okáról és körülményeiről kérdezi beszélgető partnere Puch Lászlót, hanem a média túlerő kialakulásának folyamatáról is” – állt a meghívóban.

Ennek megfelelően Puch az első, a laptulajdonait, elsősorban a Szabad Föld eladását érintő, valamint a Népszava helyzetét firtató kérdésekre azt mondta: – Komoly érdemeim vannak, hogy a Népszava ma még működik és van egy jó újságírókkal megáldott, komoly szerkesztőséget működtető lap. Egy olyan lap, amely valóságot írja, tehát nem az álhíreket. Ez a lap ma piacvezető.

Puch László arra a kérdésre többször sem válaszolt, hogy honnan tudták meg a népszavások, hogy ilyen döntő változások elébe nézek, s hogy a kiadóvállalt megvált az eddig a lapcsoporton belül egyedül nyereséges Szabad Földtől, továbbá a Vasárnapi Hírek úgy, ahogy van integrálódik a napilapba. Állítása szerint ugyanakkor a döntést nem egyedül hozta meg.

– Városi legendákról nincs miért beszélni – mondta az Orbán Viktorral tartott titkos találkozójára vonatkozó kérdésre, amikor a csapongó házigazda a Népszava másodszori, 2016-os megvásárlásáról érdeklődött. Puch indulatosan reagált a pletykára, miszerint a kormányfő titkos kúriájára egy mikrobusz szállította, s ott Orbán kérte fel a Népszava névre vételére...

BABGULYÁSOS FORRADALOM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.09.


Mindnyájunk kedvenc maffiózója, Al Capone bácsi annak idején adócsalással bukott meg, s ahogy most kinéz, a mi imádott rosszfiúnk, OVM pedig a zabálás miatt zuhanhat alá, mert az élet kegyetlen bír lenni és kifürkészhetetlen. Mindez persze csak idea és ábránd, reménykedő feltételezés, hogy netán túlcsordul a bili, mert sohase lehessen tudni. Mostanában azt is állítják, hogy a francia forradalom annak idején azért (is) robbant ki, mert abban az évben rossz volt a termés.

Al Capone bácsi ugyan az élet császáraként haligalizott, végig gyilkolászta és rabolta fél Chicagót, mert lehet, hogy a helyi Polt a kezében volt, így semmit sem bizonyítottak rá, az aktuális NAV-val viszont vagy nem számolt, vagy nem bírt, ez lett a veszte. Mondhatni, egy apró banánhéjon csúszott el, és aztán meg is rogyott, elvitte az Alcatraz meg a szifilisz. OVM bácsi annyival nagyobb ganyé őnála, hogy neki az adóhatóság is a zsebében van, sőt, az egész ország. Viszont szeret zabálni.

Mint majd megmutatom, ebbe is bele lehet bukni, ha úgy állnak a csillagok. A gyomor nagy mókamester, s nem épp véletlenül. Minden organizmus első és voltaképp egyetlen célja, hogy energiához jusson, J. A. is első helyen említi a mindenségben, ehess, ihass, etc., mint az közkeletű. Ez az energia lehet a zöldellő fű, egy másik organizmus lába vagy a napfény, esetünkben a csülkös bab vagy babgulyás, ez, bár kulinárisan egyáltalán nem mindegy, forradalmilag viszont igen.

Mert itt van nekünk ez a Gundel és az ő várbéli menzája, ahol fillérekért ehet az, akinek amúgy is sok van. És, ha valami, ez bírja zavarni az állampolgárt, hogyha ő igen, én miért nem? Ez még a netadónál is nagyobb felhajtó erő lehet, csupán az a kérdés, hogy falvainkba, tanyáinkra és városaink peremeire eljut-e az az információ, hogy OVM annyiért kap csülkös babot, hogy annyiért tán az is meg tudná venni, aki egyébként órákat áll sorban a krisnásoknál ugyanezért, mert nem telik rá. Mert neki háromszázért senki nem ad, csak ingyért, ami életmentő, ellenben megalázó dolog.

A csülkös bab (vagy babgulyás) így válik szimbólummá, a lét két peremén állók összehasonlító nyelvészetévé, s most ezt az ízlelőbimbókkal tessenek egészen konkrétan érteni, mert élni kell, ha van még hozzá kedve az embernek. De Camus-tól tudjuk, az öngyilkosság oka soha nem lehet egy tál étel, még sok sem, csupán az élet értelmetlenségének érzete lehet az, ezt viszont kiváltság és babramunka elérni. Így, az éhező delikvens előbb vágja pofán szenvedésének okozóját, mintsem fölkösse magát...

KELET-EURÓPÁBAN AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK KÖZÜL CSUPÁN A HORVÁTOKNÁL ÉS A ROMÁNOKNÁL LESÚJTÓBB A DEMOKRÁCIA HELYZETE, MINT MAGYARORSZÁGON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.09.


- Orbánnak még nem okoznak fejfájást a tiltakozások, de ráfizethet, ha túlságosan rátarti, mert még az általános sztrájk sem lehetetlen, ám a tüntetések előtt-utóbb kifulladnak 

- Valószínűleg az európai konzervatívok és a szociáldemokraták is szemet fognak hunyni a magyar és a román tekintélyelvűség láttán

- A német autógyáraknak jól jön a rabszolga törvény, a magyar miniszterelnök viszont úgy reagál a tiltakozásokra, hogy a Horthy-restauráció jegyében látványosan a Várba költözik

Economist

A világban tavaly megállt a demokrácia visszaszorulása, már csupán 42 államban romlott a helyzet, ám ez alighanem csak átmeneti állapot, és az idén ismét csak rosszabbra fordulnak a dolgok, ugyanakkor Magyarország besorolása nem változott, azaz továbbra is lényeges hiányosságokat mutat a demokratikus rendszer. Erre a következtésre jut a lap elemző részlegének legújabb demokrácia indexe, amely olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a választási rendszer, a kormány működésének módja, a politikai kultúra és részvétel, valamint a polgári szabadságjogok állapota. Mindezek alapján a magyar demokrácia őrzi 57. helyét a 165-ös listán, bár a lap kiemeli, hogy a tekintélyelvű vonásokat mutató populista hatalom felforgatta a demokratikus intézményeket, éppen úgy, ahogyan az a törököknél és a lengyeleknél is történt.

Az éllovas Norvégia, Izland és Svédország, a sereghajtó pedig Uganda, Zambia és Zimbabwe. Kelet-Európa uniós tagállamai egyforma besorolást kapták, azaz egyiket sem lehet valódi demokráciának tekinteni, sőt jelentős visszalépést tapasztalni náluk 2006 óta. Ugyanakkor közülük csak Horvátországban és Romániában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Az egész régión belül bajban van a demokrácia, ami azt jelenti, hogy fejletlen a politikai kultúra, gondok vannak a jogállam fenntartásával, járványos a korrupció, egyes kormányok elutasítják a liberális demokratikus értékeket, viszont hajlanak pajzsra emelni erős embereket, akik azután megkerülik a politikai intézményeket. Ez így együtt igencsak gyenge alapokat nyújt a demokrácia számára. A mutató Magyarország, Szlovákia, Horvátország és Románia esetében még romlott is tavalyhoz képest.

Die Zeit

Nem sok jót vár ettől az évtől a lap legendás volt főszerkesztője, miután mindenütt csak bizonytalanságot tapasztal, mi több, azt jósolja, hogy az USA és Európai csak még beljebb keveredik a zsákutcába. Theo Sommer ezzel együtt úgy gondolja, hogy az idén eldől, szétesik-e az atlanti közösség, vagy olyan erők kerekednek felül, akik helyreállítják az együttműködést. Trumpnak édes mindegy, mi lesz az EU-val, a Nato-t pedig idejét múltnak nyilvánította. Az európaiak viszont nem bíznak az elnökben, mert annak nincsenek értékei, képtelen megkülönböztetni barátot és ellenséget. De közben az uniót teljesen lekötik saját, belső vitái, úgy hogy már aggódni kell a sorsáért.

Miután a védelmi miniszter távozott a washingtoni kormányzatból, a Fehér Házra immár nem lehet számítani külpolitikai értelemben. Sőt, lehet, hogy az elnök a diplomáciához menekül, miután odahaza egyre jobban szorongatják a demokraták. Ugyanakkor az EU önmaga zsírjában sül, nem képes megállapodni a menedékrendszer reformjában, megoldani a menekültkérdést. Az euróövezet csupán milliméterenként képes előbbre lépni. Az unió geopolitika jelentősége pedig egyre jobban csökken. Belső helyzete aggodalomra ad okot. Immár nem csupán Magyarországon, Lengyelországban és Romániában vannak hatalmon nacionalista-populista politikusok, hanem Olaszországban is. Az Orbánok, Kaczynskik, Dragneák és Salvinik a saját illiberalizmusukat ünneplik, nyugaton pedig erősödnek a hasonszőrű erők. Ezek a pártok együttesen 100-150 helyet hódíthatnak el Strasbourgban a májusi választásokon.

A gond az, hogy sehol sem látni azokat a vezetőket, akik képesek volnának kijuttatni Európát a slamasztikából. Leállt a német-francia motor. Úgy hogy a szerző még a katasztrófát sem tartja kizártnak, ha nem sikerül megfelelő módon kezelni a hanyatlást, hozzátéve, hogy még a legjobb világrendnek is vége szakad egyszer.

Libération

Juncker ki van akadva Románia tekintélyelvű sodródása miatt, ugyanakkor más populista kormányokkal nincsen baja. A Bizottság elnöke a nehéz fegyverzetet vetette be, amikor a múlt év végén nyilvánosan kirohant az EU jelenlegi soros elnöke, Bukarest ellen. Ilyen súlyos bírálatra még nem volt példa, de a keménység még meglepőbb, ha azt vesszük, hogy a Bizottság első embere hosszú ideje mennyire elnéző Orbán Viktorral szemben, vagy milyen megértést tanúsít a konzervatív-szélsőjobbos osztrák koalíció iránt. Igazából a politikus attól függően érzékeny az európai értékek ügyében, hogy az érintett párt tagja-e a konzervatív EPP-nek vagy sem. Nem véletlen, hogy jelenleg csupán a lengyel PiS ellen zajlik jogállami eljárás, de hát a párt egy másik frakcióhoz tartozik. Ezzel szemben a Fidesz, az Osztrák Néppárt, valamint a bolgár Gerb jókora laufot élvez a demokrácia visszaállítása ügyében.

Ugyanez vonatkozott a szocialista pártcsaládra is, hiszen az a Néppárt szövetségese a Bizottságban és az EP-ben. Ezért a román szociáldemokrata kormány sokáig azt hitte, hogy élvezi a sajátjai védelmét, és ugyanúgy büntetlenül ügyködhet, mint Orbán. Csakhogy szeptemberben a kereszténydemokrata képviselők egy része habozás nélkül megszavazta a magyar vezetés elleni jogállami vizsgálatot. Azóta Juncker szavakban nem győzi bírálni a magyar miniszterelnök tekintélyelvűségét, de attól azért óvakodik, hogy beindítsa az eljárást a 7-es paragrafus alapján. Ezek után a szociáldemokratáknak nemigen van más választásuk, mint hogy ők meg román védencüktől távolodjanak el. De a soros uniós elnökség miatt a kérdést júliusig alighanem borítékolják. Ám mivel a májusi választások nem sok jóval kecsegtetik a két nagy pártcsaládot, ezért erősen valószínű, hogy utána mindkettő arra az álláspontra jut: nem volna jó, ha tovább gyengítenék magukat a magyar és a román kérdéssel...