2021. november 1., hétfő

KAMPEC DOLORES CXI. – ÚTRA KELÉS ÉS OTT LEVÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.01.


Most, hogy megérkezett november a ködökkel, és már mind az összes kémények is pipáltak, az élet pedig a sparheltek mögé, az egerek mellé költözött a vacogás elől, jól volt ez így, és éppen így volt jól. Béla nézte a fényeket odakint valami fátylon át, iddogálta a borát, hallgatta az időt a templom harangjának kongásában, ahogy teltek az órák, egyet, kettőt, hármat, amibe a Szentháromság szobornál álldogáló közmunkások is beleremegtek, ahogy a hang áthatolt rajtuk Béla felé haladva. Vagy csupán a nyirkos hidegtől reszkettek, és kocogott a foguk, mint a pincért hívó, vagy köszöntőhöz készülő ember kanállal jelzése a pohár falán, hogy figyelem, mondanivaló akadt.

Ilyen koccantások, reszketések és felhőkön átszűrődő fényekben illó világ volt a kocsma falain kívül, ami lassacskán Bélába költözött, ha nem volt benne mindig is, de most öltött formát és kapott hangokat. Így csorgott alá az élet a felhők öléből, amikor a falu megindult szürkülni kezdvén az ég odafönt, míg pedig a pereme sugárzott a lebukó naptól, ahogy alkonyodott, hogy másutt keljen föl. Ím itt a szenvedés belül, ám ott kívül a magyarázat. Mintha vízszintesen esett volna a hó mahomet pelyhekben, ahogyan a duplagyűrűsök, a bánatos szeműek és olajos hajúak vitték a krizantémokat a temető felé. Őszirózsákat, fehérlő koszorúkat, úgy imbolyogtak a malomkerekek.

Mint az óriás talicskájának kiesett és elveszett kereke, oldalvást gurultak a kerekek, pörgették a szálló időt, és hangként a műanyag dömperesek járgányainak surrogása hallatszott, ami így egyben mutatta, hogy a falu útra kel, nem vijjogva, nem sírva és nem kergetőzve, megadva magát a szokásnak, hogy november elején malomkerekekkel és méteres hópelyhekkel haladjon mind a temető felé, hogy az út is megbillent ettől a menéstől, ahogyan tölcsérként szítta a népeket a temetőbe bele. A haragon kívül csöndek vannak ilyenkor, a kutyák is suttognak feledve a postás püspökfalatját, csak a macskák mórikálják magukat még ilyenkor is, mert ezek olyanok.

Ült hát Béla az ivóban a nagy útra kelés közepén, és mint a faldarab, amelynek tűnődése azon van, hulljon-e, ő is malterként tépelődött, menjen-e vajon, s ha igen tán, akkor meg hová. Mert már nem csak egy hete gondolt a mamára mindig, meg, megállva, hanem minduntalan a mamára gondolás állapotában volt. Egy nagy mamára gondolás volt az élet, és ilyenkor hová menjen az ember, ha leginkább csak szaladna, de nem valahová, hanem valami elől, mint lukba megriadt egérke a sparhelt mögé a duruzsoló melegbe. És hát hol van a mama, ahová menni lehetne, aki mama évtizedek óta vált eggyé a földdel, a mama minden része, az összes molekulája elvegyült már mindenekkel...

MÁR FŐIGAZGATÓJA IS VAN A NEM LÉTEZŐ FUDAN EGYETEMET FENNTARTÓ ALAPÍTVÁNYNAK

HVG
Szerző: LENGYEL TIBOR
2021.11.01.


Palkovics László miniszter részben egy korábbi helyettes államtitkárnak engedte át az irányítást, de maradt a kuratórium elnöke. A fenntartó alapítványnak egyelőre nincs mit fenntartani, mivel a kínai egyetem budapesti kampusza nem létezik: a kormány népszavazást ígért róla – a főpolgármester el is indított egyet –, de ettől függetlenül már 
nagy lépésekkel készítik elő a beruházást.

Újabb személlyel, egy főigazgatóval bővült a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány gárdája, miután az eddigi kuratóriumi elnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mellé ebbe, a más felsőoktatási intézményi alapítványoknál nem létező, újonnan létrehozott pozícióba nemrég kinevezték Bertáné Dr. Bényi Krisztinát. A változtatást az alapítvány kuratóriuma kezdeményezte október 8-án, a változásbejegyzési kérelmet pedig október 18-án hagyta jóvá végzésében a Fővárosi Törvényszék – derül ki a hivatalos iratokból...

EGYRE TÖBBE KERÜL A TEMETKEZÉS, DE AZ ÁLLAM NEM SEGÍT A HOZZÁTARTOZÓKNAK

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2021.11.01.


A temetkezés egyszerűbb formája is egyre nagyobb anyagi teher a hozzátartozóknak, az állam egyetlen komolyabb beavatkozási ötletéből pedig talán évek múlva lesz valami.


Megnőtt a koporsók alapanyagát adó fa, a szállításhoz szükséges benzin és a hűtést biztosító áram ára, ráadásul egyre kevesebb a sírásó. A 15-20 milliárd forint éves forgalmú, kellékgyártókkal és -forgalmazókkal, temetőfenntartókkal és krematóriumokkal együtt mintegy 460 céget számláló szektorban ráadásul a világjárvány alatt megnőttek a munkaterhek.

A terület mindeközben átalakul: a temetőkön kívüli, „külső” cégek gyakran extra szolgáltatásokat kínálnak, ezek akár egymillió forintra is felhúzhatják egy szertartás költségét. Egyre gyakoribb a kisrepülőgépes búcsúztatás vagy éppen a hamvak ékszerbe foglalása.

Emellett a koporsós és hamvasztásos alapszolgáltatás ára szinte folyamatosan, évek óta emelkedik. A temetkezés egyszerűbb formái is egyre nagyobb anyagi terhet jelentenek a hozzátartozóknak, ezért egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a szándékuk szerinti méltó búcsúztatást.

Ugyanakkor ez helyzetbe is hozza a legolcsóbb, nem mindig a legetikusabb módon – például kórházak közelében – hirdető, a különböző szolgáltatásokat átláthatatlanul számlázó szolgáltatókat. A szektor érdekképviseleti szervezetei – elsősorban az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, illetve a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete – több javaslatot is megfogalmaztak az elmúlt években az állam felé, eredmény nélkül.

Átlagosan 212 ezerbe kerül a hamvasztásos temetés

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorából kiderül, hogy idén szeptemberben a koporsós temetési alapszolgáltatás – sírásással, ravatalozással, temetéslevezetéssel, gyászkocsival – 293 230 forint volt, míg a hamvasztás utáni alaptemetésé – ravatalozással, áldozati lánggal, temetéslevezetéssel és az urnát szállító gyászkocsival – 212 210 forint.

A tavaly szeptemberi átlagárakhoz képest ez több mint 10 százalékos emelkedés. A temetkezés ezzel az átlagos inflációnál nagyobb mértékben emelkedő fogyasztói árak toplistáján is előkelő helyen szerepel. Az alábbi grafikonon a temetkezési alapszolgáltatások átlagárának alakulását ábrázoltuk...

A HALÁL HÍRNÖKE? AZ ALTERNATÍV PERSPEKTÍVA BAJNOKA: A DENEVÉR

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A Szív
2021.11.01.


A halloweeni dekoráció elengedhetetlen tartozéka, a Covid-járvány „bűnbakja”, Dante Alighieri óta a gonosz megtestesítője – a világ másik felén pedig decens, tisztességben megőszült vén bölcs. A denevér rengeteg dolgot jelent a különböző kultúrákban, a Vuhanban történtek óta pedig különös aktualitása is van. A Szív újság ismeretterjesztő írása az idei halottak napja elé...


MOST AKKOR LEHET ELLENÁLLNI, HA VALAKI A HATALOM KIZÁRÓLAGOS BIRTOKLÁSÁRA TÖREKSZIK?

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.10.31.


Folytatódik a vita arról, hogy az Alaptörvényt egy új parlament tekintheti-e semmisnek, és lehet-e erre jogalapja. Az egész kérdés azért került napirendre, mert az előválasztási kampányban több miniszterelnök-jelölt is arról beszélt, hogy nem fogadja el a fideszes kétharmad által 2011-ben megszavazott Alaptörvényt.

Dobrev Klára feles többséggel való alkotmányozásról, a végül győztes Márki-Zay Péter pedig az Alaptörvény közjogi érvénytelenségéről beszélt. Ezekről az ellenzéki tervekről beszélgettünk pár nappal ezelőtt Jakab Andrással, a Salzburgi Egyetemen oktató alkotmányjogásszal, aki korábban az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója volt. („A NER-nek kétharmaddal se, az ellenzéknek sima többséggel is? Ez abszurdum!” – itt olvashatja el az interjút.)

Jakab szerint „a hideg polgárháború felforrósításának forgatókönyve, ha az ellenzék hatalomra jutva semmisnek tekinti az Alaptörvényt”, és szerinte a sok „trükkös disznóságot” rakott a Fidesz-KDNP-s kétharmados többség az Alaptörvénybe, de nem lehet mazsolázni belőle.

Az interjúban szó esett arról, hogy szerinte Márki-Zay Péter és mások is félreértik az Alaptörvény azon rendelkezését, amely tiltja a kizárólagos hatalomra való törekvést – ez így hangzik:

„Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.”

Az ellenállási klauzula Jakab szerint szimbolikus rendelkezés, „ez alapján alkotmányellenességet nem lehet megállapítani.”

Vörös Imre: Ez a szabály nemcsak alkotmányos tilalmat, hanem kötelezettséget is jelent

Ezt az álláspontot vitatja Vörös Imre jogászprofesszor, volt alkotmánybíró a MTA rendes tagja, aki korábban a HVG-s írásában és interjújában úgy vélte, Magyarországon „ lopakodó módon az államcsíny” következett be, ezért „az új Országgyűlésnek az első ülésnapján két határozatot kell meghoznia: meg kell állapítania, hogy az alaptörvény és az önkényuralmat kirívóan biztosító törvények alkotmányellenesek, ezért semmisek, illetve az egész jogrendszerből ki kell gyomlálni azokat a jogszabályokat, amelyek akadályozzák az alkotmányos rend helyreállítását.”...


SZABAD SZEMMEL: BÁR ORBÁN GYAKORLATILAG URALKODÓKÉNT GYAKOROLJA A HATALMAT, ENNEK NEMSOKÁRA VÉGE SZAKADHAT

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.31.


Már az amerikai jobboldal is a tekintélyelvű, homofób magyar kormányra veti vigyázó tekintetét.


LGBT Nation

Az amerikai jobboldal a tekintélyelvű, homofób magyar kormányra veti vigyázó tekintetét, mert az lebontja a jogállamot, és ezt a tengerentúli konzervatívok a maguk részére követendő példának tartják – írja a melegjogokkal foglalkozó portál, amely több mint 10 éve működik San Franciscoban.

Úgy látja, hogy a legtöbb nyugati ország meg van döbbenve, miután a magyar rendszer csúszik át tekintélyelvűségbe. Jó egy évtized után Orbán Viktor uralkodóként gyakorolja a hatalmat. Az USÁ-ban viszont a jobboldal úgy véli, hogy érdemes átvenni a módszert, mert az Amerikában is elvezethet az autokráciához. A Fox News sztár műsorvezetője, Tucker Carlson nemrégiben dicshimnusszal árasztotta el a miniszterelnököt, amikor egy héten át Budapestről sugározta esti show-ját.

Az út azért annyira rokonszenves a konzervatívok számára, mert az ország fokozatosan, ugyanakkor nyíltan haladt végig rajta. Megvan a demokrácia minden külső kelléke, de a tartalom teljesen kiüresedett. A választások szabadok, mert nem tömik tele a szavazóládákat hamisított voksokkal, csak éppen az ellenzéknek semmi esélye a győzelemre, olyanok a feltételek.

A sajtó gyakorlatilag propaganda gépezet, a hatalom megfigyel olyan újságírókat, akik bírálni merészelik. Az Országgyűlés szakmányban hagyja jóvá a törvényeket, így Orbán gyakorlatilag rendeletekkel kormányozhat. Az igazságszolgáltatás immár nem független. A miniszterelnök olyan uszító retorikát alkalmaz, hogy annak hallatán az egész világon fülig ér a jobboldal szája. A menekülteket muzulmán behatolóknak hívja, antiszemita jelszavakkal kereskedik, főként Soros ellen, és rendszeresen papol „keresztény értékekről”, noha politikáját a pápa is bírálja.

Rendszeresen szónokol arról, hogy az igazi magyarokat más fajok és etnikumok fenyegetik, a nagy lakosságcsere fehér, felsőbbrendű összeesküvés elméletét szajkózza. Mondani sem kell, hogy e mérgező elegyben központi adalék az LMBT-közösség elleni támadás. Ily módon az ország fajilag homogén, zsidóellenes és homofób univerzum lett, ahol a bírák elfogultak, a vezetők meg azt tesznek, amire kedvük támad. De azt hiszi bárki, hogy emiatt megszólaltak a vészharangok?

Nem csoda ezek után, hogy az amerikai jobboldal szerelembe esett Orbánnal. Hiszen a mai Magyarország olyan, mint amilyenné ők akarnák tenni az Egyesült Államokat. És ennek érdekében még arra is hajlandóak volnának, hogy megszabaduljanak a többség akaratától.

Neue Zürcher Zeitung

Ann Applebaum szerint ugyan az egyre autoriterebb lengyel kormány a hagyományos erkölcsi értékeket szajkózza, de nem hisz neki senki, mert a lózungok csupán süket dumát jelentenek. Hiszen a politikusok rendre a kereszténységet emlegetik, csak éppen a viselkedésük egészen másról árulkodik. Az amerikai történész-újságíró, aki a volt lengyel miniszter és házelnök, Sikorski felesége, úgy ítéli meg, hogy ezeknek az erőknek a katolicizmus legfőbbképpen saját identitásuk meghatározására szolgál.

Politikai okokból ugyanakkor lejárató kampányokat indítanak, hogy kikapcsolják az ellenfeleket. A közpénzekből finanszírozott média megint csak a hatalom utasítására embereket tapos a sárba. A kormányrúdnál lévő csoport mindent elkövet, hogy megőrizze uralmát, és hogy azt ne veszélyeztethesse senki sem.

A szerző, akinek idén jelent meg könyve „Az auroriter kísértés” címmel, illiberálisnak minősíti, amikor egy egész társadalmat, vagy annak valamely intézményét gleichschaltolni próbálják, tehát hogy ott csakis egyetlen vélemény legyen az uralkodó. A politikának az a célja ezzel, hogy felszámolja az ellenzéket és fenntartsa saját befolyását.

Hogy a járvány miként hatott ezekre a rendszerekre, azt az interjúalany nehezen tudja megmondani, mert pl. Magyarországon Orbán arra használta ki a fertőzést, hogy még több jogkört vonjon magához. Ám a legtöbb tekintélyelvű állam leszerepelt a válságkezelés során, lásd Oroszországot és Kínát. Ugyanakkor jól teljesítettek a demokráciák, amit Tajvan, Dél-Korea és Új-Zéland igazol. Azaz az autokrácia nem szolgált modellként, hogy teret nyerhessen.

Deutsche Welle

A magyar és lengyel populisták ugyan szívesen fantáziálnak Brüsszel diktatórikus központi hatalmáról, ám az EU még egy olyan egyszerű kérdésben is képtelen a sarkára állni, mint hogy töröljék el a nyári időszámítást. A szervezetben persze a döntések általában kompromisszum árán születnek meg, ahhoz pedig sok-sok idő kell, ám mit lehet várni egy ettől a közösségtől, mondjuk a Covid-19, a klímaváltozás, Kína vagy a jogállamiság ügyében, vagy miként akar vezető tényező lenni a világban, ha még az időátállítás problémát is évek óta tereli maga előtt.

Azt szokták mondani, hogy az idő majd meghozza a jó tanácsot, ám itt az Európai Tanács fekszik keresztbe. Pedig legfőbb ideje volna lépni, annál is inkább, mert három éve, egy online felmérés után a Bizottság és az Európai Parlament is vállalta, hogy beszünteti a külön téli és külön nyári időszámítást, sőt ez volt a két évvel ezelőtti kontinentális választás egyik fő ígérete.

De még a kompromisszumok atyamestere, Merkel is elakadt, mert a brüsszeli bürokrácia, valamint a tagországok érdekszövevénye leküzdhetetlennek tűnik. Azaz mese Brüsszel mindenhatósága. Az állam- és kormányfők arra hivatkoznak, hogy sokkal előbbre való témák vannak terítéken, de ez csak olcsó kifogás.

Neue Kronen Zeitung


Módszert váltottak az embercsempészek a magyar-osztrák határon, miután Ausztria még jobban megszigorította a határtérség őrizetét. Az osztrák rendőrség emberkereskedelem elleni főosztályának vezetője elmondta, hogy a bűnözők újabban ráálltak a vonatokra, csapatszám igyekeznek ily módon eljuttatni illegális migránsokat osztrák területre.

Gerald Tatzgern szerint az utóbbi hetekben több mint 100 embert kapcsoltak le a szerelvényeken, sőt, Bécs főpályaudvarán. A járatokat ugyan mind magyar, mind osztrák részről keményen ellenőrzik, de nem jut minden vonatra idő. Azon kívül a bandák információs hálózatot építettek ki: figyelik a pályaudvarokat, és ha azt látják, hogy ott rendőrök várakoznak az érkező szerelvényre, mármint hogy felszálljanak rá, akkor a migránsok csak az utána következő vagy még későbbi járattal próbálkoznak.

Az embercsempészek azonban nem utaznak velük, mert minimalizálni akarják a saját kockázatukat. A nem kevés pénzért tanáccsal szolgálnak, illetve időnként ő szerzik be a jegyeket és elviszik a célállomásról azokat, akik átjutottak a szűrőn.

ORBÁN ÉS OLDATAI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.10.31.


Kedveseim, én már rengeteg felszopást láttam hosszú életem során, de olyat, mint amilyet Giró-Szász – aki Orbán főtanácsadója volt régebben – előadott, keveset. Giró-Szász egy rajongó kamaszlány, illetőleg Istenbe beleájult bávatag földmíves minden önfeladásával nyalja Orbán seggét egy interjúban. Hogy még mindig anyagi érdekből-e, vagy pedig, mert elborult a horizontja, nem tudható. Viszont a delirálás, amit előad, mutatja a békemenetelők összes veszélyes nívóját, miszerint egy az Isten, Orbán, akiben oly jó feloldódni.

Én tényleg kevéssé értem a hülyeségnek ezt a fokát, de legalább magyarázatot ad arra, miért olyan kiábrándító hely magyar hazánk, mint amilyen első ránézésre is. Másodikra meg pláne. Giró-Szász hajdani tanácsadói munkájáról azt adta elő a bírói testületnek, aki mi vagyunk, hogy leginkább tátott szájjal – lásd bávatagok – bámulta Orbán lenyűgöző intellektuális fölényét, kapcsolatukból tanácsadásai során leginkább, ő, a tanácsadó töltekezett, Orbán pedig látjuk, mire jutott a rohadt nagy intellektusával. Giró-Szász mindezek után nem méltó arra, hogy hajlékunkba jöjjön.

De, hogy fölkaptam a fejem mindarra, amit előadott, az annyi, hogy megtudható ebből az interjúból, a tavasz során Orbán azért nem fog miniszterelnök-jelölti vitát folytatni Márki-Zayval, mert Gyurcsány a vita intézményét 2006-ban erodálta, ami érdekes meglátás. A releváns többség ugyanis úgy emlékszik, hogy fölmosta Orbánnal a padlót. Giro-Szász szerint Gyurcsány „meggyalázta” a miniszterelnöki vitát, és emiatt Orbán addig nem szópárbajozik senkivel, míg az ellenzéki szövetség ki nem veti őt magából. Jól tetszenek érteni, Gyurcsány az oka, hogy Orbán rendszerint a függöny mögé bújik.

És a boldogkarácsonynak is. Íme, hölgyeim és uraim, az igazság órája. Mert ugyan eddig is tudtuk, hogy a 2006-os tévévitában Orbán életre szóló sebeket szerzett, csak eddig nem vallotta be. Megtette viszont helyette a volt főtanácsadója, aki azonban állva pisál Orbán ebbéli intellektuális fölényétől, ami mutatja, milyen karakán egy csapat ez, hogy úgy ne mondjuk, bagázs. Ebbéli minőségében pedig megtudjuk ettől a Giro-Szásztól, hogy nem él politikai gyűlölet Orbánban Gyurcsány irányában, csak épp rosszul vitázott akkoriban, hogy a vita intézményét már helyre sem lehet állítani.

Szeretném kérni, hogy kövezzenek meg, hátha attól magamhoz térek, de mindezek után feledhetjük is ezt a tanácsadót, aki olyanokkal gyarapítja a tanácsadásról szóló ismereteinket, hogy elég, ha az kimerül annak csodálatában, akinek tanácsot adunk. Stimmt. Innentől fogva ez a rajongó manus tényleg egyáltalán nem érdekes, viszont kaptunk egy kis adalékot pluszban a már meglévő hatalmas tudásunk mellé, miért is szaralak a fideszisták istene, és hát, ezért. Is. Vereségét és félelmeit erkölcsi aggályként adja elő, így leplezi gyávaságát az utcai harcos...